Igen – kan Underbara Clara adoptera mig?

På sommaren vill jag ha skafferiet fyllt med kaffebröd. Småkakor redo för varje oväntat besök. Jag har fått det från mormor Rut. Hemma hos henne var sju sorters kakor en självklarhet. Vid halv tre varje eftermiddag skulle det fikas. Och det var dagens bästa stund.

På sommaren förvandlas jag till Rut. Jag tjofsar runt i träskor och klänning och förkläde med fickor. Huckle och ständigt en kaffepanna redo. Vi får så många besök. Familj som tittar in en sväng. Någon grannkompis som cyklar förbi och stannar på en fika.

Just småkakor ska det vara. Det är viktigt. Jag vill ha doppa till strandutflykten och doppa till kvällsteet. Doppa när det regnar och när solen steker. Småkakor och sommar är menade för varandra. //Underbara Clara

Förra gången jag ställde frågan om adoption var när hon bjöd barnen på nybakade frallor till frukost 2016, och nu är hon igång med kakbaket.
När sommaren nalkas på Underbara Claras blogg vill jag bara ta mitt pick och pack, lämna Stockholm och flytta in hos Clara.
Hennes hem verkar vara en sån sommaridyll att jag nästan hör min inre gudinna sjunga Idas sommarvisa i huvudet.

Jag önskar att jag var en ”baka småkakor-person” men det är jag inte. Inte än. =)
Cupcakes och tårtor däremot!!!!!
Och saffransskorpor till jul, men that’s it.
När jag tänker efter så är ändå mina barndoms somrar hemmagjord saft som smakar källare tillsammans med kanelbullar, men det är kanske bara så vi jobbar i Småland?

Vad är sommar för dig?
Förutom fästingar i rumpan och brända näsor då? 😉

114 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mormors hemgjorda rödvinbärssaft? och en skål med färska hallon som morfar alltid vill plocka åt mig, trots att jag är nästan 30 ?❤️ det är kärlek det.

      Åh jag kunde inte komma på något! Men det här är exakt samma för mig! Fast min mammas moster och hennes man.

      Rödvinbärssaft, en skål hallon med strösocker och ovispad grädde.

      Och med min mormor och morfar är sommaren sommarstugan, en tripp till samhället på förmiddagen, påta i trädgården, efter lunch, när mormor sov middag så va det alltid jag och morfar som hittade på saker(plocka svamp, cykla runt sjön, bada, odla! När mormor vaknade så myste jag alltid sängen med henne och löste korsord, tills det va daga för eftermiddagsfika och livet va så underbart❤️

      Trots min taskiga barndom så är jag allt lyckligt lottad som har fått uppleva det här!

      Kantarellsmörgås med te samtidigt som allsång på
      Skansen är på tvn i en liten liten stuga full av kärlek.

      Hemgjord saft ? och springa barfota och plocka bär i farmors eller mormors trädgård.

      Kvällsdopp i nån ensam sjö
      Musik (80&90tals!) och en bra bok i hammocken
      Kvällspromenader med hunden
      Ljumma sommarkvällar med doften av allt grönt
      Glass i solen
      Grillkvällar med kompisarna som jag aldrig hade som ensam ungdom; men kan ta igen nu när jag är 30 och har nära vänner??‍♀️

      Sommaren (minus myggen och spindlarna) är underbar!?

        Tillägger stallkattens årliga kull kattungar hos mormor, och fisketurerna med farmor ?

    Jag är lite förvirrad över vad som här inne anses vara okej att skriva. Undrar vad ni alla tycker.

    C har skrivit att det är okej att göra sig rolig åt hur influencers ser ut, eftersom de får betalt för att människor ska ha åsikter om dem. C har tidigare också skrivit, i någon inlägg om Bella, att det är skillnad på att göra sig rolig över yttre attribut som är självvalda och såna man föds med. Så; okej att skratta åt sminkning, inte okej att skratta åt naturlig näsa.

    Men när det gäller kroppsvikt då?
    Att vara smal, ha lite hull, mycket muskler osv. Sånt är många gånger medvetna val som personen gjort, för att det är så den vill se ut. Enligt resonemanget får man då alltså skratta åt, iaf en del, kroppar. Om personen själv aktivt valt att se ut så.

    I realiteten innebär det att det är helt okej att skratta åt influencers som väljer att förändra sina kroppar genom att träna och bygga massa muskler, för att ta ett exempel.

    Jag skriver inte under på detta.
    (Bland annat för att det skulle innebära att det också varit helt okej att skratta åt hur jag ser ut, om jag var en influencer.)
    Skriver ni under på detta?

      Jag hoppas att en läkare skriver Haldol åt dig.

        Shit vilka elaka svar. Helt sjukt, hur mår ni som är så elaka egentligen?
        Blev själv förvånad över hennes svar, att eftersom influensers är offentliga ska de få ta skit för sitt utseende, helt sjukt egentligen. Camilla ör också offentlig, är det då fritt fram för oss att kommentera hennes utseende negativt? Förstår det inte alls.

          Vad fan pratar du om? Förvirrande inlägg..

            Läs alla svar din dumma idiot så fattar du.

              Och dig ska man vara snäll mot?!

      Är detta vad din sommar betyder för dig?

        Stollis-Gnällis tar aldrig semester!

          Men sluta. Ser inte ut som Stollis text alls. Varför så dryga för? Låt folk ha åsikter.

            Nä men svaret efter Haldol-svaret äe Stollis. ”Uttjatat kort” får Stollis stå för, hon är ju tjatig

              Haha jag är inte alls stollus, om något så anti Bella. Men att c tycker det är ok att skriva taskiga saker om folks utseende för de är ”offentliga” är sjukt. Bella hatare eller ej.

          Det Stollis-kortet är jävligt uttjatat.

      Herregud – har du inget bättre för dig så tycker jag på riktigt synd om dig!

        Än att fundera på ganska rimliga frågor? Du är ju här också, antar att du inte heller hade något bättre för dig.

        Jag sitter och surplar i mig middagen och surfar nätet samtidigt som jag funderar över hur människor är mot varandra. Är väldigt intresserad av psykologi samt studerar sociologi. Därför funderar jag ofta över frågor som relaterar till dessa ämnen.
        Men nej, har inget bättre än så för mig just i denna stund. Ska städa lite sen däremot.
        Vad för superduper important stuff har du för dig? ?

          Bry dig inte om dem, finns många som kommer in här enbart för att vara elaka. ❤️

            Nejdå ❤ hur de reagerar och svarar beror på vilka de är som personer.

            Kan däremot många gånger känna en slags uppgivenhet som följd när man ser hur människor är mot varandra. Framförallt då på nätet, eftersom man här kan komma undan med sånt som aldrig hade gått i verkliga livet.

      Det har jag aldrig skrivit. Jag skrev bara att om man jämför privatpersoner med offentliga människor så blir det svårt att diskutera det här.

        Frågan du svarade på gällde om det är okej att skratta åt andra männoskors utseende.
        Du svarade, som du skriver, att det i dessa fall är skillnad på om det gäller en privatperson eller en offentlig person. Samt att ”Influencers får betalt för att låta människor följa dem och ha åsikter.”

        Jag tolkar ditt svar-utan-att-ge-ett-svar som att du inte tycker att det är okej om det är en privatperson, men att detsamma inte gäller för offentliga personer och då speciellt influencers.

        Du fick ungefär samma fråga flera gånger i din frågestund med gav samma våga icke-svar varje gång. Gissningsvis vet du inte riktigt vad du tycker om saken, tycker något som går emot vad du själv praktiserar eller så här du en åsikt som du vet att du inte bör skriva offentligt.

        Snacka om att du duckar frågan. Om nål frågar dig om du tycker det är ok att någon (spec bb) får massa elaka kommentarer om sitt utseende och om du tycker det är ok räcker väl ett NEJ eller ja? Att istället ta upp att de är offentliga och därmed rättfärdiga att du inte plockar bort kommentarer som skriver att hon är ful osv får stå för dig. Men eftersom du själv är offentlig borde samma regler tillämpas på dig. Obs, tål inte Isabella men den här bloggen har gått över gränsen med sina elakheter.

      Jag tror du svarar på din egen fråga. Inget är konsekvent på den här bloggen. Jag tycker dina funderingar är både vettiga, välformulerade och befogade. Jag tror att man får ta den här bloggen för vad det är. jag tänkte länge att detta var ”bevakning” i mer journalistisk anda (det har varit prat om chefredaktör tillåter inte, ”avslöjanden” och objektivitet) men förstår nu att det egentligen bara är Camcams tolkning av bloggare.

      I början kunde jag liksom inte för allt i världen förstå varför CamCam inte kapitaliserade på ”bevakningen” gjorde sig till expert och tog sig in i mediernas finare rum. Istället hårdvinklades bloggen och blev förvisso stor men också Flashback 2.0. Men jag uppskattar den fortfarande och läser varje dag. Det är vad det är.

        Tack för ett sakligt svar!
        Förstår vad du menar. Samtidigt som jag tycker att det är viktigt att ifrågasätta varför saker är som de är. Varför tycker så många om att tillsammans med andra skratta åt Isabellas hudton och frisyr eller hur någon ser ut efter att de har fixat läpparna. Varför är dessa kommentarer okej att droppa i ett offentligt forum på internet, men inte när man möter personen utanför nätet.
        Men med alla dessa varför blir man ju också ganska jobbig på en plats som denna, men det kan jag leva med ?

          Jag håller verkligen med dig. Superviktigt att ifrågasatta klimatet på den här bloggen. Särskilt när det är så tydligt att klimatet eskalerar och blir värre och allt mer infekterat. Det märks ju så tydligt hur Camcams ton i inläggen speglas i kommentarsfältet.

          Och alla inlägg om Isabella Löwengrip är ju under all kritik. Den elaka tonen i inläggen piskar på stämningen i kommentarerna och det görs tydlig skillnad på folk och folk i inläggen. Ingenstans är det så klart ok att skriva ner hennes eller någon annans utseende på det där viset. Offentlig eller inte.

          Kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara att läsa kommentarerna av sig själv på det sätt som influencers får stå ut med dagligen.

          CamCam, skulle vara så intressant att få ditt perspektiv på den här frågan!

            Ja, det är synd att det inte kommer ett mer konktet svar från C.
            Ett av svaren som getts gällande att man gör sig rolig över Isabellas t.ex. hudton är ju att det är hennes produkt som kritiseras (det måste man då göra yada yada). Jag undrar om man medvetet använder den förklaringen som en täckmantel eller om man på riktigt inte förstår att det finns en skillnad mellan ”den produkten verkar inte så bra. Ser ut som att man blir orange av den.” och ” hur ser hon ut egentligen! Som en morot ju! Nån måste säga till henne att hon inte ser klok ut!”.

    Sommar är att kunna gå ut utan långkalsonger och mössa.
    Mygg, sena ljusa kvällar och glada norskar.

      Mygg? Jag dödar dem. Hatar mygg. Mygg är blä. Usch. Fuck mygg.

      Hej Östersund! ?//Rödöbo ?

      Fy fan för norskar! Dom kan hålla sig i sitt egna land!

        Oj! Det var sterke ord ? Hvorfor syns du vi skal holde oss i Norge?

    ”Jag vill ha doppa till strandutflykten och doppa till kvällsteet. ”

    Doppa är väl ändå ett verb?

      Det är dialektalt. Doppa är ett verb, och på vissa dialekter ett annat ord för kaka/fikabröd. Skulle tro det är vanligare norröver och dessutom lite gammaldags. Man säger så där jag kommer ifrån (Västernorrland).
      Men en östgötsk dam jag bodde granne med sköt allt över kakfatet och sa ”varsågod att doppa”. Hon menade då ta en kaka, inte att jag skulle doppa fikabrödet i min saft. 🙂

        Säger vi här i Småland med. Kaffe med dopp.

      Doppa är även ett annat namn på kaffebröd och småkakor i Västerbotten.

      Mitt ex sa ”doppa” som ”knulla”?

        Kan lätt bli missförstånd?

          Absolut! Det är jättekul och spännande här i Västerbotten! ?

        Tänk om hen hade menat fikabröd och bah ”jaha nu ska det liggas igen men när kommer vetelängden egentligen??”

          Är det en vetelängd du har i fickan eller är du bara glad att se mig?

            ?

            Alltså började skratta högt, kunde inte hjälpa det, så frågar sambon vad jag skrattar åt och jag är sämst på att förklara saker eller återberätta sådär ??? och sambon har som inte koll på bloggar direkt… (försökte förklara men det lät nog ungefär ”doppa betyder kn**la och en bloggare vill doppa när det regnar och det hör till sommaren” eller ännu mer förvirrat kanske ?‍♀️?‍♀️??) han såg ut som att han ångrade att han frågade haha.

              Till och med min kommentar om att jag är dålig på att förklara, blev osammanhängande…?‍♀️??‍♀️

        Hahaha jag önskar att Clara också menar det!

        Sexigt! Va det repliken innan ni fick till det? -Får jag doppa diig älskling?

      Här i Skåne säger vissa ”chips och dippa”, istället för dipp.

        Chips och dips.

    alltså småkakor är ju det mest överskattade som finns – de är ju inget annat än torrt och smuligt

      Nej, har du ätit köpe kanske? De ska vara spröda alt. sega (Kolakakor ?). De spröda ska inte vara torra, de ska smälta i munnen.

        Ja!? Köpta smakar ju ingenting! Det måste vara hembakta kakor, det måste ha nåt med smöret att göra? I köpta är det väl mest farlig, billig palmolja som håller länge.

        Ätit massor av hembakt och instämmer med anonym 18:19… torrt och trist. Kolakakor går ju ner (degen är dock godare!) Men nä… småkakor är ju inget man får och blir sugen på direkt.

        Like-siffrorna i det här kommentarsfältet är MYCKET konstiga.

          Det här kanske kräver en officiell omröstning? Är småkakan torr och smulig eller är det så att den smälter i munnen?

    Kvällsmat på trappen??

    Öppna dörrar i huset och barn (och vuxna ) som springer ut och in??

    Badminton och volleyboll på gräsmattan??

    Bastu och läsk ??

    Blomsterglädje ??

    Gemenskap ??

      Glömde: att hämta friskt och kallt vatten från brunnen ???. Godaste vattnet??

        Okej ⚽?????⛹️??

          Hoppas du mår bättre snart ☺️

            Du med ?

    Glad för hennes skull men själv får jag panik vid allt romantiserande av gamla tider. Och det finns miljarder saker som är godare än småkakor, vem äter ens det längre?
    Mvh blir sur av varmt väder

      Hålla på med kakor och bullar stup i kvarten så fort man ska umgås är ju mest tvingande. Varför ska umgänge och överintag av mat och dryck alltid gå hand i hand? Ta en kaka till – nej tack, jag sparar mig till sånt jag själv väljer. Det var inte bättre förr.

        Jag hade en chef som aldrig åt sött men gick och bjöd på godis och tårtor stup i kvarten. Bara för att hon inte ville äta tvingade hon andra. Det var nej tack tre gånger per dag och ändå kom hon nästa igen med den där skålen.

          En feeder, alltså.

          Hoppas du klarade dig efter detta oerhörda trauma ? helt sjukt vad folk är bortskämda nuförtiden

            Helt sjukt vad folk, liksom du, ska försöka överdriva och läsa in något i texten som inte finns där.
            Texten beskrev vad en människa gjorde, du hånade och lade in dina egna tolkningar och värderingar.

          Jag har en på mitt jobb med. Hon tränar som en galning och bjuder alltid på onyttigt hon själv inte äter. Väldigt snällt eller är det, ursäkta, en sorts störning?

            Min ätstörda (hon hade anorexia) kompis på högstadiet ville alltid bjuda andra på saker som hon själv absolut inte skulle äta. Hon var väldigt pushigt i sitt agerande och verkligen såg till att alla åt.

              Inser att jag faller in i detta… Helt jävla sjukt. Varje gång jag gått igenom en ätstörning så är det där jag. Bakar, lagar mat – bjuder ALLA andra på just det jag egentligen bara själv DRÖMMER om att få äta.

              Det är definitivt något psykologiskt. Typ att ge folk det man själv drömmer om. Typ ge kärlek? Genom mat? Som man egentligen bara vill få i sig själv? Men inte ”kan”. ?

              Gud, här fick man sig en tanke……

      Också sur här. Jag skulle alltid föredra en avancerad sallad, sött äter jag ändå alldeles för ofta för att det är vad barnen vill ha. Och för att det går snabbare att plocka fram en rulle Ballerina.

        ”Får jag bjuda på kaffe och en avancerad sallad?”

          Avancerad sallad i miniformat.

          Avancerad kaffe och salladsblad.

          Ja, tack, avancerade sallader är det godaste jag vet! Och kaffet tar jag efteråt med EN cantuccino (okej, kanske tre om de är hemmagjorda).

          ?????

    Haha, fy – massa socker och besök! Tack vet jag lchf och lugn och ro utan massa folk.

      Det var bättre förr av den enda anledningen att ni kolhydratfobiska lchf-sektmuppar inte fanns på den tiden.

        NEEEEEJ alla är och har varit döendes i alla tider innan LCHF ”kom”. Bara det att vi inte har förstånd att förstå hur dåligt vi mår det är bara alla förståndiga LCHF are som gör det.

        Ironi om det ej framgick.

          Alltså, ni får äta ert socker om ni vill, det är helt lugnt för min del! Jag skiter väl i det.

        Ja, VARFÖR ska lchf:are envisas med att vara värre än jehovas vittnen hela bunten?! Gah.

          *knack knack* ”Hej Jag kommer för att prata om fettet vår gud och frälsare får jag komma in och berätta mer om det onda kolhydratet?”

          Det är de och menskoppmaffian.

          JA EEE LUUGN!! *härmar Liam Norberg i sökarna* Ni kan chilla, kommer varken trycka upp smör i ert ansikte eller äta upp era kakor.

    Barfota, barfota, sand och gräs mellan tårna. Nyplockade ljumma blåbär i en plastmugg, blandade med socker och mjölk. Spela kort med farmor i skuggan, halva stranden i sängen på kvällen.

      Men fy. Skulle aldrig gå till sängen utan att passera duschen när jag varit ute barfota haha.

        ”Haha”
        Smidig som en räv kan man tvätta fötterna i handfatet…
        Är nu dessvärre begränsad i min barfotagång på ålderns höst- hälsporre ? så min fothygien skall icke röra upp känslor nowdays.

        Det var mest minnen från en svunnen tid…

      Men halva stranden i lägenheten! Det är sommar! ?? sova utan lakan är sommar.

        Utan lakan? Direkt på madrassen?

    Ingenting alls.

    Ljumna kvällar som doftar gott av blommor. Sitta ute och äta följt av spelkväll tills det blir kallt så man kan dra på sig en filt.

    Zzzz

    Det känns som att min barndoms somrar mest bestod av att slänga ner lite blandsaft och mariekex i cykelkorgen och sedan trampa iväg till sjön. Givetvis högt sjungande med min lillasyster som trampade framför mig. Doften av trä när man passerade en hög med timmer vid vägkanten och den svala luften i dess skugga.
    Grumliga mörka sjöar som luktade dy och färgade badkläderna gula, men ändå var det bästa man visste.

      Jaaaaa, och så schampo med så tvättade man håret. Vet inte riktigt varför men det var gött…. säkert inte miljövänligt nån stans…

      Vad var det egentligen med mariekex? Fanns det inget annat? Alla hade det, alltid, supertorra och tråkiga.

    Tälta med kusinerna, bada i havet, sena kvällar vid en lägereld ute vid sommarstugan, grilla pinnbröd och marshmallows. Älskar sommaren!?

    Skulle gärna bo en vecka hos Clara och fika på gammalt vis. Sen gå runt och kolla på prylar och trädgård. Nostalgi på hög nivå. Min farmor var som Rut. Till finkalaset dukades med servisen Blå blom och till vardags Grön(a) Anna. Porösa drömmar, knapriga bondkakor och möra hallongrottor. Och kokkaffe.

      Bästa kakorna! Och givetvis kokkaffe!

      Tänkte på drömmar som man drömmer och tyckte ”porösa drömmar” var så vackert och filosofiskt ?. Drömmar man hade när man var liten var föränderliga, liksom porösa.

      Tills jag insåg vad du menade och blev istället göra sugen på kakor.

        Ja såna drömmar låter bra. Som vuxen blir det lätt mer kompakt 🙂

    Sommar är: Sweden Rock, hojfester, tälta, brygghäng, kvällsdopp, sommarregn, tupplurar i mammas hammock i trädgården och roadtrips genom Sverige.
    Fy fan vad jag älskar den svenska sommaren. Skulle aldrig kunna resa utomlands under den här tiden. <3

      Myggbett på benen
      Hemmagjord saft
      Hammock
      Mariekex och kanelbullar
      Knastret i tänderna när man fikade på stranden
      Skrubbsår på knäna
      Fånga gräshoppor
      Dunkgömne
      Frihet i oändlighet och sommarlovet kändes låååååångt
      Serietidningar i tält
      Läsa
      Doften av varm tallskog
      Hemkokt jordgubbskräm
      Krusbär och vinbär i trädgården
      Plommon
      Augustipäron
      Jordgubbar med mjölk och strösocker
      Bada vattenspridare

      Ack så ljuv och underbar barndom! Älskar det! Hade det bäst! Född 1975

        Vad är dunkgömne?

    Hela familjen i kustens minsta båt.
    Ungar liggandes på mage, i långa rader längst bryggorna, för att fiska krabbor. Saltsträvt hår. Ligga förtöjd vid en ö och höra vågorna klucka mot skrovet. Vakna tidigt av måsarnas skratt.

    Jag är nog lite rubbad men jag sitter här och ryser av välbehag när jag läser era sommarbeskrivningar ? svensk sommar är bäst

    Camcam – så bra inlägg och till största delen härligt kommentarsfält!! 🙂

    Rida barbacka utan skor på en ponny som är så liten att fötterna tar i brännässlorna och man får nässelblåsor.

      Rida barbacka på en islandshäst som var lika bekväm som valfri fåtölj. På kvällen för att slippa flugor eller på dagen för att slippa knott.

      Bada med häst!

    När jag läste Claras inlägg blev jag så galet sugen på att baka kakor och fylla frysen till barnens alla utflykter. Helt underbart ju att få se bilderna också. I år tycker jag verkligen att Claras blogg lyft till nya höjder. Hon är fantastisk! Sen ser säkert inte hennes liv alltid så idylligt ut som på bilderna men tycker verkligen om bloggen. Minns när hon började blogga så störde jag mig på henne. Saker förändras, haha.

    Plocka mandlar & slå sönder dom med en sten på grusvägen påväg upp till toppen där kyrkogården finns
    Plocka fikon 1/3 av den låna sträckan till la picina, & sedan björnbär vid 2/3 av sträckan (tills syrran fick massa kryp på sig så björnbärssnåret vart uteslutet ur picina-rutten:/)
    Äta lays chips & dricka cola som fastrarna bjöd på vid poolen
    Åka till B&W med mamma & köpa årets sommar sommar-burk av nutella! En burk som skulle räcka till oss alla under heeeela långa sommsrlovet, det var dock krav på att äta minst en ”vanlig” tråkig macka innan man fick avnjuta sin rostade nutellamacka på terassen.
    Ölandsdjurpark – gröna Lund & Skansen i ett!! Plus att man fick leka flygplan påvägen dit, dvs sitta i backluckan på Volvon & ha hand om matsäcksutdelningen till resten av kusinerna medans mamma låtsades vara pilot..
    Att vara trygg, trygg & älskad av en familj, en familj som man aldrig någonsin ens kunde föreställa sig skulle kunna försvinna.?

    Dricka grogg och spela kort halva natten med svärföräldrarna på deras sommarstuga. Bastu och doppa sig i kallt vatten. Promenera ner till byn och köpa något gott till kvällen innan affären stänger. Finsk popmusik, kramar och svärmors gin och tonic. Kolla tv-serier på vinden och sen pippa på en madrass utan lakan!

    Sommar för mig är lidande och ett rent helvete pga värmen! Jag längtar till höst, hoppas det går fort 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.