Foki öppnar upp om sin gravid-depression

Det tog ett tag innan jag förstod att jag hade hamnat i en s.k. graviditetsdepression i början av min graviditet. Jag mådde ovanligt dåligt redan innan jag visste att jag var gravid. Jag var nedstämd och hade ångest varje dag. Jag fick panikångestattacker av det minsta lilla som gjorde mig upprörd. Jag ifrågasatte allt i mitt liv, jag kände mig otillräcklig, misslyckad, ful, världens sämsta mamma och ensam. Att min familj såg mig som familjens största skam. Att ingen var glada för vår skull att vi fick ett till barn. Jag grät mig till sömns många nätter.

Jag ville göra slut med Bill för att jag hatade när han fick se mig i mitt allra sämsta jag. Jag försökte stöta bort honom och kunde säga saker som sårade honom.
När jag mådde som sämst ville jag att Bill skulle också känna min smärta, därför drog jag ned honom i mitt helvete. Han var den som stod mig närmast. När det lugnat sig kommer jag alltid på mig själv hur orättvist detta var för Bill. Med svansen mellan benen bad jag alltid om ursäkt. Jag mådde ännu sämre efter det, för att jag förstod inte hur hemsk jag kunde vara mot den personen jag älskar. Fina, underbara Bill som tog hand om mig och fanns där för mig under min allra mörkaste period. Jag var så rädd att förlora honom mitt i allt detta. Jag var rädd att jag kände hur jag ville bara stöta bort honom ännu mer för att jag skämdes och tänkte att jag inte förtjänade honom. Jag var en förvirrad, förtvivlad, orolig och osäker själ.

Det gick så långt ibland att jag hade tankar om att jag inte ville leva något mer. Att det skulle vara lättare, då slipper jag vara en stor börda för min familj eller folk i min omgivning. Jag kunde titta ner i vår medicinlåda och fantisera om vilka mediciner som jag kunde ta för att skada mig själv.

Dock visste jag i samma sekund bland alla dessa hemska tankar att jag aldrig i hela mitt liv skulle skada mig själv. Framförallt mitt älskade barn i magen. Allt detta var bara en inbillning, illusion och tankar som helt ofrivilliga poppade upp i min hjärna. Jag hade en demon som levde i mig. //Foki

Nu när Atari blivit fyra månader så väljer Foki att skriva på bloggen om den depression som drabbade henne medan hon var gravid med sonen.
Som om det inte var nog med extrem smärta och Hyperemesis (extrema kräkningar) – livet slängde alltså även en depression i knät på henne.
Hon berättar även om det trauma som förlossningsläkaren utsatte henne för genom att vägra henne det kejsarsnitt som hennes barnmorska, läkare och psykolog beviljat henne då det var det bästa alternativet.

Mitt glada ansikte blev grått när läkaren började med att inleda meningen med att säga hur hon inte kommer att bevilja kejsarsnittet för att jag redan har fött vaginalt tidigare och kan lika gärna göra det igen. Hela min värld rasade. Jag blev djupt ledsen. Mitt hjärta slets sönder i miljoner bitar. Magen krampade ihop och jag fick inte ut något ur mig. Hur ska jag hinna bearbeta detta och ta in allt på nytt på en månad bara? //Foki

Som tur väl är så tappade inte hennes fästman Bill fattningen utan tack vare honom bad läkaren om ursäkt och beviljade Foki kejsarsnittet, men då var skadan till stor del redan gjord och de fick skriva om förlossningsbrevet där hennes största krav var att inte få den förlossningsläkare som först nekade henne snitt.
Foki fick även börja träffa sin psykolog igen efter händelsen och bearbeta ångesten som uppstod från händelsen. De jobbiga tankarna som hon hade tidigare och som hon bearbetade bort började komma tillbaka. Foki kände sig så stressad över att hon mådde dåligt nära intill förlossningen och känner att hennes fästman fick dra ett riktigt tungt lass.

Den här graviditeten är tyvärr en av anledningarna till Bills utmattningssyndrom. Han har tagit hand om oss och fått vara igång hela tiden utan någon längre vila i flera månader. Han var vår skepp och klippa. Men Bills kropp har fått arbeta på högvarv under en lång period och nu säger kroppen ifrån. I början blev jag lite ledsen och kände skuldkänslor, men det är faktiskt inte mitt fel. Vi är inne i det här tillsammans. På samma sätt som han stod vid min sida kommer jag att göra det för honom med. ♥

När jag mådde dåligt kände jag mig så ensam, därför ville jag dela med mig av min erfarenhet av depressionen. Det är ok att må dåligt, vi är fler som är drabbade. Depression kan komma i olika form och alla reagerar på olika sätt. Den kan uppstå av långvariga kriser eller stress. Ibland dyker den upp helt okontrollerat. Alla typer av depression är ok. Man kan tillåta sig själv att må dåligt men man måste komma ihåg att ta hand om sig själv också. //Foki

Jag håller alla tummar och tår för att hela familjen TV-spel(!) får må sitt allra bästa igen och snart är tillbaka på banan!
<3

 

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  FOKI TALAR UT OM SIN GRAVIDITETSDEPRESSION
  September 27, 2019 | 19:40

  https://stoppapressarna.se/svenskabloggare/foki-talar-ut-om-sin-graviditetsdepression

  Same same not even a little different.

   Är det konstigt att vi skriver om liknande ämnen tycker du?

    Din rubrik:
    Foki öppnar upp om sin gravid-depression

    Sandars:
    FOKI TALAR UT OM SIN GRAVIDITETSDEPRESSION

    Hela inlägget är samma.

    Inte första gågnen, och du är alltid efter och aldrig före. Samma med en blogg som börjar på A. Varför bara inte erkänna att du får inspiration från andra bloggare och ge dom lite credd?

    Nästa inlägg från dig kommer vara det om IL och Simon på instagram. =)

     Iof lite svårt att vara mer kreativ med rubriksättningen om nån ”snackar ut” om sin förlossningsdepression?

      Eeeh, nä det är det inte. 🙂

     Vilken blogg böjar på A?

      Det går tyvärr inte att skriva för Camilla har satt det ordet på mod. Moget Camilla.

       Jag misstänkte också det, men går det att få fler ledtrådar så att jag kan googla fram det?

        René Goscinny är skaparen av en känd tecknad seriefigur. Lägg till ett a.

         Asterixa? (Bara kolla om det är moddat)

          Ok, det var moddat om man stavar rätt.

      Lita inte hundra på läkare. Dom sa till mej akut cancer och hemsk infektion tar någon vecka att bli bra. På Internet står det 3 till 6 veckor. Dom sänder hem en för tidigt utan att man har krafter. Jag betalar gärna skatt men ej om jag inte blir färdigbehandlad. Stor kram till foki. Tycker mycket om henne.

       Ok, K-M

   Ser inga likheter förutom att båda är sammanfattningar av ett högst relevant ämne.

    De som följer alla bloggarna ser ett tydligt mönster. 🙂

     Fast om båda skriver om samma bloggare och utgår från Dagens mest intressanta blogginlägg är det inte konstigt att de skriver om samma saker?

  Alla skulle få precis vad de vill från vården eller hur!

   Nej alla ska inte självklart få vad de vill från vården. Däremot ska kvinnor som vill ha kejsarsnitt absolut få det. Fattar inte hur det ens kan diskuteras. Läkaren kan upplysa kvinnan om risker med endera typ av födsel men det är så uppenbart för mig att den som föder ska fatta det beslutet om det inte är förenat med livsfara för mor eller barn.

    Nja nog bör väl de flesta föda vaginalt då det är meningen så. Tyvärr är det på mode att kräva kejsarsnitt pga att man inte vill förstöra fiffin. Helt fel anledning tycker jag.

     Håller inte med. Om det finns fördelar med att föda vaginalt i det enskilda fallet kan vården upplysa om vilka de är men beslutet måste vara individens. Inte heller har man rätt korrigera anledningen hos den som ska föda. Det var inte ”meningen” att människan skulle ha tillgång till smärtstillande heller. Det är, liksom KK, en mänsklig innovation.

     Men det angår väl inte dig hur andra väljer att föda sina barn.

      Oh var försiktig nu med att skriva att det ska födas vaginalt. Speciellt hemma, då vill folk önska dig att både du och ungen dör för att du valt att göra något så banalt och galet.

     vänta va? Är det sant? Har inte fött barn men är det verkligen sant att folk inte vill föda vaginalt pga de inte vill förstöra ”där nere”? Menar man estetiskt eller känselmässigt för mannen eller skadorna och smärtorna det leder till? Sorry för min okunskap, men jag undrar uppriktigt då jag inte har en aning.

      Många förstföderskor får svåra förlossningsskador där nere som gör att de läcker avföring, kissar på sig, har konstant smärta och inte kan ha sex mer. Att se ner på det och kalla det att ”förstöra fiffi lite” är vidrigt. Att som förstföderska få en stor bristning genom anus är lika stor risk som att vid planerat snitt få en infektion. 7% risk. Och då räknas urinvägsinfektion in. Vilket man får eftersom man har karater vid snitt. Kateter sätts även ofta om man vid vaginal förlossning får eda.

      Självklart borde kvinnor få välja hur de vill föda sitt barn. Det är naturligt att dö också, ändå sätter man in både ångestdämpande och smärtlindring när någon är döende på sjukhus.

      Jag tror en del tänker att de töjer ut fiffin och inte är lika tighta som innan. Kan säkert stämma men lite dumt att det skall prioriteras högre än de fördelar man vet attvaginala förlossningar innebär. OBS! Tycker absolut att kejsarsnitt skall erbjudas av svår rädsla men av fåfänga vete fan.

  Ett tips är kanske att låta tiden gå så att kroppen hinner läka och återhämta sig mellan graviditeterna.

   [Borttagen kommentar]

    Självklart vet jag att det för kroppen är bra att få återhämta sig ordentligt efter en förlossning så att man är fysiskt och psykiskt stark för att återigen ta sig an en ny graviditet. Varför är jag idiot som skriver drt?

     Det kan vara en teori men det finna inga konkreta studier kring det. Av min egen erfarenhet, många mammor som får barn täta mår bra både mental och fysisk och för en normal graviditet. Depression kan drabba vem som helst, har ingenting betydelse med hur tätt det är mellan graviditeten. Jag fick barn tätt, 13 månader mellan barnen. Kände nästan inte av graviditeten förutom att magen växte!

     Jag tycker inte att du är en idiot. Men du insinuerar dels att den här typen av depression skulle vara orsakad av täta graviditeter och dels att så är fallet vg Foki. Vilket du naturligtvis inte vet nånting om.

      Jag insinuerar ingenting, jag säger att det säger sig självt att det är bättre för kvinnan om hon och kroppen ordentligt hinner vila upp sig mellan graviditeterna vilket kan vara svårt att göra när man har ett ammande barn under året i famnen större delen av dygnet redan.

       Hahaha, att kalla stollan för mentalt sjuk och annat är ok men att säga till någon att som inte är insatt i hur det gick till för Foki att bli gravid så snabbt gravid och varför att den är en idi*t, det raderas. ?

       #dubblamåttstockar

        Ooops, förlåt för alla fel. Är redan lite full . ?

       Vill bara informera om att man kan inte bli gravid när man helammar! Vad jag kommer ihåg slutade Zelda amma ganska tidig och dom försökte bli gravida direkt eftersom dom inte visste hur länge dom måste försöka innan dom får andra barnet. Foki släppte tydligen inga ägg och fick hjälp. Lyckligtvis fick dom ett till ganska snabbt.

        Eller det kan iofs hända till fåtal kvinnor men då måste man sluta amma direkt om man upptäcker att man är gravid annars stöter kroppen ut fostret i magen.

         Men nej! Du måste inte sluta amma om du blir gravid medan du ammar, det orsakar inte missfall

        Eh jo det kan man visst.. det där är enbart skitsnack! Jag fick mens och ägglossning 10 veckor efter mina båda förlossningar och helammande betydligt längre än 10 veckor, så kunde alltså bli gravid när jag ammade..

         Barnmorskan sa till mig att helamningen fungerar precis som preventivmedel om det inte hinner gå längre än 5-6 timmar mellan amningen. Vissa kvinnor helammar men bebisen kanske sover hela natten istället?
         Angående Missfall under tiden man ammar menade jag under de första veckorna av graviditeten. Har en bekant som fick missfall pga det sa hon. Men det kan såklart vara missledande fakta. Jag kan ha fel av den informationen jag har fått.

        M 19:40 Det kan man visst det.

    Men snälla, kan inte folk bara sluta kalla varandra för idioter och andra tillmälen i det här kommentarsfältet? Man håller inte alltid med varandra men man behöver inte kalla folk för idioter för det.

    Helt ofattbart att den här attityden och stämningen accepteras och får fortsätta.

     16:48 tycker jag med. Vara snälla mot varandra. Ok att ha synpunkter men ingen mobbning och öknnamn.

   Hennes kropp kanske var läkt och utvilad, det vet vi inget om

  Personligen anser jag att man bara ska få snitt av rent medicinska skäl.

   Vad är ett ”rent” medicinskt skäl? Duger t ex fobi?

    Impopulär tanke här nu. MEN, barn är ingen mänsklig rättighet. Har du fobi för att föda barn kanske du bara ska låta bli att skaffa barn? Nu är det ju inte så pass enkelt att låta bli då barnlängtan osv kan vara väldigt stark (och bla bla bla, så vi skippar den biten nu), och bara fokuserar på fobi och barnafödsel.

     Eller så föder hon med kejsarsnitt och problemet är löst? Vari ligger nyttan eller behovet att neka henne en beprövad och existerande metod för barnafödsel som fungerar för just henne?

     ? ok?

    Att vara förlossningsrädd är medicinskt skäl. Är man väldigt rädd producerar inte kroppen tillräckligt med oxytocin och då får du för svagt värkarbete vilket leder till komplicerade förlossningar med sugklocka eller akut snitt.

    Då är det mycket säkrare med ett planerat snitt.

     Betalar vi skatt ett helt liv och man måste ha kejsarsnitt ska nan få det. Punkt.

   Personligen anser jag att ditt tyckande är skadligt för kvinnor. Hade själv hyperemesis under min graviditet och det var det mest överjävligt jag varit med om. Kan känna igen mig i det foki beskriver.

   Personligen tycker jag man ska få välja fritt själv. Hade det varit män som födde barn hade de fått välja och det hade garanterat varit gratis med eftervård vid komplikationer som tex separerade magmuskler etc.

    EXAKT!!!

   Min personliga åsikt är att jag som höginkomsttagare betalat mina snitt flera gånger om. Jag vill inte föda barn vaginalt. Gjort det en gång och var inte imponerad.

    Så låginkomsttagare ska inte få snitt för att de inte betalt det flera gånger om? Ska inkomst verkligen spela roll om vilken vård du har rätt till? ”Nej, du tjänar för lite, du får föda vaginalt. Här är det bara gräddan som får snitt”?

     Exakt det jag vill belysa. Att debatten är så fånig. Vill man snittas så ska man få snitt.

   På vilket sätt påverkar det ditt liv, om nån föder vaginalt eller med kejsarsnitt?

   Det är helt okej att du personligen anser att du själv bara ska få snitt pga medicinska skäl. Vad alla andra vill göra med sina kroppar har du personligen inte med att göra.

    Jävlar vilka löjliga härskartekniker folk kör med.

     Var ser du härskartekniken i hens eller någon annans kommentar?

      Genom att härma mig för att jag sa ”personligen”. Ett uppenbart sätt att försöka förlöjliga.

       Hur menar du annars att jag ska tolka det när du skriver ordet personligen? Det betyder väl att du personligen tycker något, precis som alla andra personer i världen personligen kan tycka något, ingen kan personligen tycka mer än någon annan persons personliga tyckande. Din personliga åsikt inte värd mer än din medmänniskas personliga åsikt. Det står dig helt fritt att personligen bestämma över din egen kropp, inom lagens ramar, precis som det är din medmänniskas rätt att bestämma över sin kropp.

   Personligen anser jag att så länge det inte gäller din egen förlossning så bör du hålla käften.

  Så bra och viktigt att hon pratar öppet om det! ❤

  En mardröm!
  Måste vara så otroligt jobbigt att känna så där.

  ”Louis Theroux Förlossningspsykosens mardröm” Nu på SVT play, sevärt och nära om verkligheten kring förlossningspsykos.

   Bästa journalisten! Allt med/av Louis Theroux är sevärt ??

  Alla ni som kommer skriva att det är naturligt att föda barn och att kejsarsnitt är så jävla dåligt: håll käften.

  Så, tack för mig.

   För de allra flesta är det faktiskt naturligt att klämma ut ungen vaginalt. Så håll käften själv du ?

    Sorry jag var otydlig. Det är självklart naturligt, men det betyder inte att det alltid är så hälsosamt.

     Och varken du eller nån annan här eller fan och hans morsa har rätt att döma andra beslut.

      Varför skulle man inte ha det? Vi alla ska ju betala för detta gemensamt, rätt mycket resurser som hade kunnat gå till att hjälpa sjuka människor istället för många gånger onödiga kejsarsnitt.. som medborgare i detta samhälle han jag tycka att det är förskräckligt att folk dör i cancer, fast i långa vårdköer medans miljarder av våra skattepengar läggs på medicinskt helt onödiga kejsarsnitt… sjukt förresten att du tycker att du äger rätten att tysta ner folk i vissa debattämne, flytta till Kina om åsiktsfrihet inte är din melodi….

       Det slösas en jävla massa pengar på saker jag inte vill betala också. Men ändå går folk och gör andra idiotgrejer som kräver vård, vilket jag måste betala för också.

       Jag tycker helt enkelt att alla borde få välja själva. Föd vaginalt om du vill det.

       Jag hade hemskt gärna viljat se underlag för snittkostnaden per kejsarsnitt per år vs snittkostnad för vaginal födsel. Bussigt om du också inkluderar kostnaderna för uppföljning och komplikationer. Sen kan vi snacka vidare.

        ? Även den totala kostnaden för förlossningar där kvinnan önskade snitt, blev nekad och sedan behövdes akutsnittas.

       Ja om vi ändå kunde få välja. Då skulle jag så klart välja att mina skattepengar gick till saker som drabbar mig och mina nära men andra problem kunde då dina skattepengar få gå till.
       Tex har ingen i min familj någonsin haft cancer, men jag tycker det är helt ok att mina skattepengar går till att betala för cancervård.
       Men jag är också ok med att skattepengar går till annat som inte drabbat mig, så varför kan det inte få vara ok att vissa BEHÖVER kejsarsnitt av antingen fysiskt eller psykisk anledning?

       Så en ung mamma eller en arbetslös som inte betalat skatt bör föda hemma utan barnmorska? Hur resonerar du där? Eller max ett barn per miljon du betalat i skatt?

       Vinster i välfärden, det är inget som du hört talas om?

       Alltså vad är det med att folk blir så JÄVLA prismedvetna så fort en kvinna vill bli snittad?

       Fast stopp.., vi ska betala för detta gemensamt..!? det är MYCKET vi ”ska betala gemensamt” jag inte är med på ska du veta! Så få får du nog snällt va med och betala för alla snitt..☝?

      Undrar om män kunde föda barn hur kejsarsnittet skulle öka. Jo i massor!!!!

   Nja, det finns faktiskt flera fördelar att föda vaginalt jmf med att plocka ut ungen via kejsarsnitt. Evolutionen är nog trotts allt inte så dum i huvudet ändå… sök ”vaginal births benefits” eller något sådant.

   Jungfrufödsel rekomnenderas dock inte då historien har visat att avkomman tenderar att spikas upp på ett kors. Och sedan finns det förståss en massa skit om satan, gode gud och hela helvetet skrivet om detta … liksom en helvetes massa tyckanden.

    Säkert Aron men då kan du applicera de fördelarna på din egen förlossning och låta andra välja hur de vill göra.

     Självklart ska alla välja det bästa alternativet för dem. För att veta vad som är bäst krävs ibland upplysning och det var bara det jag försökte komma med. Det är väl inte förbjudet än?

     Min egen förlossning var dock vaginal och inte så mycket jag kan göra åt just nu, men tack för omtanken ändå! Många som fått stryk rekomenderar metoden, vilket inte behöver göra den bra och nyttig ändå. Det finns heller inget stöd för alla metoder även om en del gärna vill tro det. det är min poäng.

      Jag tror att kvinnor är tillräckligt intelligenta för att själva kunna ta ett välgrundat beslut huruvida de vill föda vaginalt eller med snitt. Själv skulle jag inte välja snitt, men känner mig inte mindre säker på mitt beslut för att andra väljer annorlunda.

     Men snälla du, man måste väl få kunna diskutera rent generellt?

      Klart man får diskutera generellt. Men vad som blir absurt är när människor tycker sig ha rätt välja åt nån annan. Diskussionen om kejsarsnitt är ung lika absurd som om jag skulle hoppa in och bestämma åt någon annan vad som är en legitim anledning för abort. Det avgör man liksom bäst helt själv.

    Där tycker vi då olika helt enkelt. Jag tycker det är risk för värre komplikationer vid vaginala förlossningar än vid snitt.

     ?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Haha vadå ?‍♀️?‍♀️ det handlar inte bara om komplikationer för kvinnan utan även barnet.

      För barnet är alla eventuella komplikationer absolut värre vid en vaginal förlossning. Men det vill man ju såklart inte prata om.

       ?????? Kan säga att min äldsta dotter hade dött vid en påtvingad vaginal förlossning med sugklocka, blev akutsnitt vilket jag är otroligt tacksam gör!

     Ok, det låter ju jättebra. Kan du vara så vänlig att visa mig det vetenskapliga stödet du har för det påståendet?
     För du sitter väl ändå inte bara och fantiserar?

      Vetenskapligt stöd på vad jag tycker?

      Jag tycker att risken att barnet får tex syrebrist och cpskada är värre än riskerna vid snitt. Och nej nu pratar jag inte om hur vanligt det ena eller det andra är. Jag pratar om att JAG tycker att det är värre.

      Jag har för övrigt fött barn både vaginalt och med snitt pga medicinska anledningar. Jag säger inte att alla ska välja snitt utan tycker bara att man ska ha rätten att välja.

       https://www.pregnancyparenting.org.au/birth/benefits-vaginal-birth
       https://www.nature.com/articles/s41591-019-0450-2
       https://www.nature.com/articles/s41598-018-30397-7
       https://www.nature.com/articles/1395671
       Det förefaller finnas en hel del kompetens för den mänskliga nybildningen med en hel del lokal information om optimala mikrobiotiska förhållanden i vaginan. Så det är evolutionärt mer än en konstig men kul grej som lätt bara kan bytas ut s.a.s.

       Slidsekretets fördelar är ingen hemlighet för en sund utveckling. Men visst kan vi alla fundera över den smala födselgången och det stora huvudet på vår egenart och egna art. Utmed alla ärftliga ekon av precision, säga vad man vill om evolutionen men skämtar gör den nog inte alltid. Det är ganska så avancerat att andas för två hela vägen från andetag till den nya respirationens egna förmåga att aspirera.

        Slidsekret smetar man på också vid KK.

       Men alltså nej. Man ska inte ha rätten att välja. Det är orimligt att alla ska ha rätt att välja ett snitt bara ”för att de vill”. Däremot är det självklart att det ska beviljas när set finns en legitim anledning.

        Men vad är en legitim anledning och inte då? Ett snitt är ju ändå en operation, det är inte en ”lättare utväg” vilket många som är emot verkar tycka. Om man är beredd att gå igenom en operation så har man nog själv övervägt alla för- och nackdelar och kommit fram till att det är det bästa för en själv. Av vilken anledning det än må vara.

        Varför är det orimligt?

        ”legitim anledning”… Läs berättelser som publicerats på BBkrisen.se så kan vi prata om hur ovillig vården är att genomföra kejsarsnitt TROTS att en vaginal födsel kan vara livsfarligt för kvinnan och bebisen.

        Ni får det att låta som att det är lika lätt att ”välja” kejsarsnitt som pasta på en restaurang. Fick själv böna och be om kejsarsnitt när mina värkar stannade av efter 22 timmar, ”här är det jag som bestämmer” sa läkaren ”och du kan gott försöka lite till”. Vilket resulterade i att min dotter fick syrebrist och höll på att stryka med. Men visst, i Sverige snittas på tok för många kvinnor ?

         Ingenstans skrev jag att jag tycker att för många kvinnor får snitt i Sverige, det är fantastiskt att det finns. Mitt inlägg var ett svar på kommentaren om att alla ska ha rätten att välja. Jag anser att en legitim anledning fastställs i samråd med läkare. Att det sedan finns läkare som brister i sitt yrke är såklart hemskt, men likväl en annan fråga.
         Att jämföra förlossningstyp med om en abort får eller inte får genomföras är bara naivt. Prova att jämföra det med vilken abortmetod som ska användas i stället.

        Testa applicera det tänket på abort. Är det verkligen rimligt att kvinnor ska ha rätt att välja abort bara för att de själva vill? Vore det inte lite bättre om det beslutet fattades av nån annan, lite mer lämpad att avgöra vad som är ett legitimt skäl?

         Intressant poäng!
         Har du varit med vid en förlossning och hört -Ge mig en sten nu!!! Och många andra saker som kan sägas under aktens högintensiva skeden. Saker och skeenden som lätt faller i glömska pga av det nya som kom och förändrade allt.

         En abort har vissa risker vilket också en C-cection har. Ett informerat övervägande är alltid på sin pllats.
         https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655
         Tror inte att så många barnmorskor håller tillbaka bara för att vara konventionellt präktiga på något gammaldags vis.

         Caesarean section without medical indications is associated with an increased risk of adverse short-term maternal outcomes: the 2004-2008 WHO Global Survey on Maternal and Perinatal Health …. Talar väl sitt tydliga språk om män kvinnor och barns långsiktiga hälsa. …Caesarean sections were associated with an intrinsic risk of increased severe maternal outcomes. We conclude that caesarean sections should be performed when a clear benefit is anticipated, a benefit that might compensate for the higher costs and additional risks associated with this operation.

         Tror att den enda anledningen att man håller tillbaka kejsarsnitt i allmänhet är just omtanken om modern och barnet, vad annat är egentligen sannolikt? Allvarligt talat.

          Det är inte svårt Aron. Informera individen om för och nackdelar. Individen avgör. Detta torde gå att applicera också på svenska gravida kvinnor.

          Det är inte barnmorskan som beslutar om KS utan en läkare. Visst en vaginal födsel är många gånger ”önskvärt” både för kvinna och barn men jag måste nog påstå att det finns en ovilja att snitta som resulterar i allt för många traumatiska förlossningar. Jag själv tex vill inte ha fler barn för att förlossningen var ett helvete. Kanske skulle det se annorlunda ut om min vilja att få KS respekterats tidigare. Någonstans är det ju jag som känner min kropp bäst och borde därmed också kunna avgöra när den inte orkar mer.

          Jag refererar igen till bbkrisen.se där det är flera berättelser som berättar om förlossningar som gått riktigt illa. Om det nu är vaginala förlossningar vi ska sträva efter i Sverige krävs det också att eftervården för kvinnor förbättras. Komplikationer som leder till svårigheter att hålla tätt, ha sex utan smärta mm mm är inte helt ovanligt. Ofta får kvinnor som drabbats av förlossnings komplikationer slåss med näbbar och klor för att få rätt efterbehandling (ibland leva flera år med konstant smärta för att ”det minsann ser bra ut där nere” och deras smärta inte tas på allvar).

       Du tycker att det är värre? Himla konstigt att tycka det.

       ”Jag tycker att månen är en ost”- det betyder inte att det är sanning. Det finns ingen vetenskap bakom mitt påstående. Så. Ta fram fakta för ditt påstående/tyckande, tack på förhand!

        Men herre. Läs på om riskerna för respektive förlossningssätt och välj sedan. Klart man kan ha personliga preferenser om vad som är värre.

        Ditt exempel är inte jämförbart ens. Snarare du ska hem mitt i natten, väg 1 är genom skogen och du riskerar att träffa en björn. Väg 2 är genom stan och du riskerar att bli överfallen av en människa. Sedan får du ta ställning. Risken att träffa en människa är kanske högre men du kan ändå tycka att det känns bättre än att träffa en björn.

  Det här var precis vad jag behövde läsa idag. ❤️ Jag har mått PRECIS likadant under graviditet/amning. Nu fick jag svart på vitt att det inte handlar om min person utan min depression.

  Till Foki: ❤️

  Skön motpol till Maggans uttalande häromdagen – inte fan kan väl folk tycka att detta är lyx?!

   Fast jäklar vad folk valde att misstolka henne med flit 🙁 Hon uttryckte sig klumpigt och borde använt ett annat ord för att beskriva ”gå ner sig” . Men värre än så var det faktiskt inte.

    Hon har sagt detta förr. Lyssna på Framgångspodden så säger hon samma sak (var i Februari).

     Ja hon har uppenbarligen ingen koll på terminologin. Men det är ju så att säga intentionen bakom berättelsen som borde få tolkningsföreträde vid dåligt val av term.

  En okomplicerad vaginal förlossning är bäst! Men ett planerat snitt är bättre än en komplicerad vaginal förlossning. Och idag så slutar tyvärr många förlossningar med värkstimulerande, sugklocka och akut snitt. Vilket leder till dödsfall.

  Låt kvinnor själva fatta ett påläst beslut om hur de vill föda sitt barn.

  Jag har fött barn både vaginalt och med snitt och snitten var det absolut bästa för mig.

   Detta stämmer absolut inte! Görs få akuta snitt, ca 1000/år. Dödsfall har vi nästan inga, ca 4/100 000 födslar. Fortfarande väldigt hemskt såklart, men att vi skulle ha en massa dödsfall pga att det inte är fritt att välja kejsarsnitt hur som helst är helt taget ur luften.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJyQbQ/rasha-33-dog-efter-forlossningen-det-ska-inte-fa-handa

    http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/7/7343/LKT0735s2439_2442.pdf

    Finns hur många artiklar som helst om kvinnor och barn som dött då de nekats kejsarsnitt och tvingats föda vaginalt mot sin vilja.

  Full rulle på My:s blogg, hon har offeral på sig. Moa går banans!

  Folk är så jävla dömande och tror sig veta bäst. Ett snitt är inget man väljer för skojs skull. Dömandet och skuldbeläggandet i det här kommentarsfältet hjälper ingen. Välj det som känns bäst. Jag har provat båda. Vaginalt, ett stort trauma med ptsd, sfinkterruptur och sepsis. Snitt, fantastiskt men med livmoderinfektion. Snitt var en kroppsligt och själsligt en walk in the park jämfört med vaginalt. Mentalt väldigt svårt att bestämma sig för pga allas dömande och tyckande. Stöttar alla som vill föda vaginalt. Varför ska det vara så svårt att stötta de som vill föda med snitt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.