När ens barn vill bli en influenser

Han vill sluta skolan, börja med youtube och resa med mig…… 😅🤦🏼‍♀️

Min reaktion… Hjäääääälp!😱

Nej älskling du sk inte bli ”influenser” du ska skaffa ett riktigt jobb!!!  Han svarar ”Mamma, har inte du ett riktigt jobb” Jag blev lite små-ställd och kände hur jag  insåg jag hur dumt det lät 😉
För våra barn gör ju inte alltid som vi säger, utan snarare som vi gör 😉😅

Hmm. Vi tog en dialog, och landade i att han ska bli en sisådär 5-6 år äldre sen får han KANSKE börja med youtube… och OM han gör det så ska han ändå sköta skolan parallellt, plus att ha någon annan fritidsaktivitet ( typ fotboll, handboll, bandy eller någon han tycker är kul) //My Martens

Vad säger man när ens barn vill bli en influenser/Youtuber?
My Martens skriver på sin blogg att hennes son sagt att han vill hoppa av skolan och bli en Youtuber. Vidare skriver hon om hur de diskuterat saken fram och tillbaka för att slutligen komma fram till den kompromiss som står här ovan.

Instagram och andra sociala medier har visserligen en åldersgräns, men vad hjälper det när mammor som Madeleine Ilmrud inte bara skaffar sin dotter ett konto, hon uppmuntrade även sina vuxna följare att följa dottern.
Sinnessjukt!

Så hur resonerar ni kring barn och sociala medier?
Håller ni med My här uppe?
Vid vilken ålder är det rimligt att låta ett barn ha Instagram och/eller ett konto på Youtube?
Håller ni er till de åldersgränser som apparna har eller har ni gjort något annat? Låtit barnen ha konton på sociala medier innan de egentligen har åldern inne eller skulle ni förbjuda det även efter att barnet fyllt 13?

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om 5 år kommer ”influencers” likställas med reklampelare för produkter som TV shop. Instagram kommer vara deras plattform och status på yrket har sjunkit enormt eftersom man insett att det inte finns en gnutta trovärdighet i det som marknadsförs…

  Svara

   Ja snart borde väl ändå även den stora massan tänka lite längre: ”vänta nu var det inte Alex och Sigge som hatade mjölk och bara drack havredryck, men nu älskar dom mjölk…” 🤔

   Svara

    Fast så många ungdomar som ser upp till bloggare. Och sväljer allt med hull och hår. Först nu fattat hur enormt påverkade en del blir. särskilt när det gäller skönhetsoperationer. Och en del bloggare tänker bara på pengarna det ger och inte ansvaret för andra människor.

    Svara

   Fast så känns det ju redan nu!

   Svara

    Bara att hoppas att alla andra känner så snart också så hycklarpoddare inte har några lyssnare kvar längre. Fattar att inte att Hannah och Amandra har några lyssnare överhuvudtaget kvar, hörde en del av ett avsnitt för ett tag sedan och det är reklam för låneföretag och all möjlig skit. Alltförpengar.

    Svara

     Jag jobbar på resebyrå och ni anar inte hur mycket ”samarbetsförfrågningar” vi får in av content creators (som de kallar sig)… deras sidor är fulla av reklam och de vill ha gratis resa i utbyte mot inlägg. Bra deal! För dem 😉 Det börjar liksom gå överstyr.

     Svara

      Jag jobbade förut på ett företag inom byggvaruhandeln och det kom många tiggarmail dit också. ”Jag har Vallentunas största livsstilsblogg, därför tror jag att ett samarbete när vi renoverar huset skulle vara mycket givande för er”. 🙄

      Svara

   Jag förutspår snarare att den här branschen kommer escalera – men möjligen formas till något annat. S.k. kändisar, societe’s m.fl. har alltid influerat genom tiderna så jag tror personer detta bara blir större, men kanske på ett annat sätt.

   Svara

  Någon som sett fornis senaste inlägg om hur hyllad hon blev i sin mammaroll i lördags och möttes av hurrarop när hon blev in på restaurangen 🙄🙄 skäms bara av att läsa det och hur man ens skriver ut det på sin blogg 🙈🙈

  Svara

   Men vad pinsamt…

   Svara

   Fast jag vet inte riktigt om jag håller med. Förstår samtidigt inte heller vad exakt det var som hände, med håller inte med om att hon skrev/menade att hon blev hyllad i sin mammaroll:

   ”Men! Jag behövde den här kvällen, att få komma ut och vara Michaela och inte bara mamma. Gick in i massa vänner som var så glada över att se mig, bjöd på drinkar och skålade för nya mammalivet och jag blev helt rörd över det. Eller att komma in på restaurangen och mötas av massa kramar och hurra-rop och sedan få bästa tänkbara servicen hela kvällen igenom, så otroligt härligt att bli firad i sin nya mammaroll samtidigt som man bara får vara sig själv för en kväll. Promenerade hem med världens största leende på läpparna. Men mer om helgen senare!”.

   Så det handlade snarare om att fira henne än att hylla henne.

   Svara

    Men vaddå ”fira i sin nya mammaroll”. Vem gör ens sånt 😄

    Svara

     Men SNÄLLA! Låt en kvinna få fira hennes mammaroll vafan

     Svara

      Vems mammaroll firar hon?

      Svara

      Men varför? Så självcentrerat och konstigt. Folk har fått barn sen urminnes tider. ”Åh nu är just JAG en mamma, en ny ROLL”. Gör hon samma för sina vänner?

      Svara

       Du har inga kompisar va?

       Svara

        Haha va? Varför inte? Så konstigt ”argument”.

        Svara

    Självupptaget…

    Svara

     När man läser på ÖS så är det fullt med personer som sitter ensamma och lessna på helgen utan riktiga kompisar.

     Wonder why? 🤔

     Svara

      Eh man kan väl ha riktiga kompisar som också gillar att ”call out bullshit” eller skriva sarkastiskt på nätet?
      Tror många av de ensamma är snälla människor, tycker det brukar låta så. Taskigt av dig att anta sådär.

      Svara

       Att inte unna någon att få stå i centrum och va glad åt det är att va missunsam och jag skulle inte vilja ha den som vän. Och jag tror inte att en sån heller skulle försöka lyfta sin vän så att den känner sig speciell även om det är för en skitsak som att bli mamma, eller rättare sagt för att DU tycker det är en skitsak.

       Så om en känner sig ensam och säger grejer som ”självupptaget” på nätet så om en sån grej bör en kolla sig en extra gång i speglen hemma i budrumet.

       Svara

        Men gud vad du överdriver…
        Nu pratar vi om influencer. Man säger väl inte så till sina vänner. Sen skulle inte min använder göra såna där grejer 😄
        Varför är man ensam om man kallar nån självupptagen på internet? (Vilket de flesta influencers är)…
        Lever ni i en rosa fluffvärld där alla som är kritiska eller sarkastiska på nätet är elaka och utan vänner? 😄

        Svara

        Budrummet, är det en influencergrej?

        Svara

    Jag tycker vi är alldeles för dåliga på att säga hur bra vi är (om oss själva). 🙂 Låt personer få klappa sig själva på axeln ibland utan sura miner.

    Svara

   Allt hon gör som mamma verkar hon tro att hon är den första att uppleva, och att hon förtjänar stående ovationer för varje uppoffring. Nej, att vara förälder är inte lätt, det är extremt självuppoffrande men DET VET MAN JU, och alla föräldrar går igenom det. Höj blicken, Forni.

   Svara

    Exakt! Tack! Kenza två eller? 😄

    Svara

    Alltså, många idag verkar inte veta det? Baserar på min umgängeskrets och vissa influencers.

    Svara

  Han är åtta år va? Så det var moget av My att inte låta honom sluta skolan…

  Svara

   Haha, skit i skolplikten, klart ungen ska bli youtuber!

   Svara

   Haha eller hur My måste vara sveriges bästa och klokaste mamma som inte låter en åttaåring sluta skolan. Hon måste tokhyllas för detta mogna beslut alltså eeehh… Tror faktiskt inte ens att han sagt att han vill bli youtuber däremot så tror jag att My gärna vill att han ska bli det, redan nu, men att pappan inte tillåter det och att pojken inte vill det.

   Svara

   Lite udda att hon tror att barn till föräldrar med vanliga yrken vill bli advokat. 8-åringar?!

   Svara

  Jag har hållit åldersgränserna med mina barn – de finns där av en anledning. De har bara folk de faktiskt känner på personliga sociala medier, ena dottern har ett konstkonto med sina bilder, där får även andra följa. Med vett och kommunikation är det inte så svårt, och det är jättekul hur de håller kontakten med vänner via sociala medier, styr upp extraträningar själva och är kreativa!

  Svara

  OT men att Linnéa Claesson försökte bli känd genom att visa tuttar och rövar (sina egna och andras!!) på Instagram och sen när det inte funkar gör karriär på att hitta på sexuella trakasserier 🤣 som den där mannen hon påstod sa ”vill suga på dina stora bröst” yeah right Linnéa, in your dreams.

  Svara

   Utveckla detta!! Har hon lagt ut sexigt på insta?

   Svara

    Omnämns i Rättshaveristernas podd om henne.

    Svara

   Vad är meningen med din kommentar? Vad tillför du?

   Svara

    Kritik mot Linnéa Claesson.

    Svara

  Skulle slita av mig håret om mitt barn sa så. Stay in school kids!

  Svara

  Mina barn får inte ha sociala medier förrän de fyller 14 år och jag har deras lösenord tills de fyller 18 år.

  Och att inte studera på högskola/universitet är otänkbart i min familj.

  Svara

   Jösses

   Svara

   Helt rätt!

   Svara

    Helt rätt att ha 100% koll på sin tonåring? Jisses.

    Svara

     Ja helt rätt att åtminstone försöka. Jag är lärare och undrar ofta när föräldrar slutade vara just föräldrar. Många verkar ha gett upp kontrollen.

     Svara

      Jag är också lärare och tänker på barnkonventionen, ”barn har rätt till ett privatliv” jag vet inte hur mycket privatliv jag skulle uppleva om mina föräldrar hade tillgång till mina lösenord osv. men det är såklart individuellt. Däremot tror jag på att föräldrar behöver lära sina barn nätikett, hur får man bete sig på nätet? Vad är ok och vad är inte? Att ha sina barns lösenord till inloggningar är inte svaret eller lösningen. Däremot att prata med sina barn om vad de gör, ser, läser, möter och skriver på nätet kan vara det.

      Svara

      Hade inte du internetuppkoppling och egna lösenord när du var under 18?

      Svara

   Förstår hur du tänker, men att inte få ha sina lösenord ifred är väldigt integritetskränkande för en 17-åring. Bättre då att ha en öppen dialog hemma, eftersom det annars kan bli en infekterad relation er emellan. Det förstör mer än vad det hjälper, oavsett hur mycket välvilja som ligger bakom. Allt handlat om balans.

   You do you, det är din familj och ingen kan säga något om er dynamik. Men ta en funderare på om du vill uppfostra självständiga individer, eller minversioner av dig själv.

   Svara

    Ja lite tillit måste man visa att man har till sina barn också. Hade dagbok hela tonåren, mina föräldrar skulle ALDRIG läsa dem. Det kändes bra då, och det känns bra nu. Lite ömsesidig respekt

    Svara

    Nu när barnkonventionen ska bli lag är ju frågan om man som förälder har rätt att kräva sina barns lösenord. Barnen har ju då enligt lag rätt till ett privatliv

    Svara

    Tycker du? Jag tycker det är skrämmande att föräldrar blir chockade när deras tonåringar kränker och blir kränkta på nätet. Att ha lösenorden är inte lika med att läsa utan att ha möjligheten att läsa. Det har Fungerat för oss. Min dotter har inte varit inblandad i ett enda drama på sociala medier. Som lärare hanterar jag ett tiotal bråk som ägt rum på Snap och instagram varje vecka.

    Svara

   Haha glad att du inte är min mamma! Du hade slitit av dig håret då 🙂

   Svara

   Det blir inte alltid som man vill som förälder ska du se. Men lycka till!

   Svara

    Tre barn senare och den äldsta 18 år. Har gått fint. Att ha hennes lösenord är inte likamed att snoka utan att hon håller sig på mattan och sköter sig.

    Svara

     Jag tolkar det som att hon ”håller sig på mattan” för att du annars kan läsa det. Jag tror mer på att göra ungdomar och barn uppmärksamma på varför vi inte får bete oss hur som helst på nätet.

     Svara

     Vad hindrar henne från att ha andra konton med andra lösenord?

     Svara

   Vad händer om dina barn får det otroligt svårt i skolan och efter studenten får jobb på McDonalds/Ica/valfritt och trivs med det? Genuin fråga alltså. Vad händer om dom inte vill plugga vidare och trivs med sin tillvaro?

   Svara

    Om man får in det i barnet att vidareutbildning efter studenten är en självklarhet, då förstår barnet det så. Mamma så precis samma sak till mig och det fanns inte på kartan att jag inte pluggade vidare. Hon satte aldrig de ”målen” åt lillsyrran och hon jobbar som florist. Det är klart att det inte går att tvinga barnen men med upprepning fastnar det i skallen och barnet accepterar sitt öde. Så tänker jag köra med mina barn också, det funkar för många så jag håller tummarna att de väljer att plugga vidare för sin egen skull.

    Svara

     Förstår din tanke men det är inte alltid högstatusyrken är samma sak som att vara lycklig. Jag utbildade mig själv på universitet men efter några år ute i arbetslivet blev jag helt utbränd och numera sitter jag på ett lågstatusyrke istället. Det gör mig ingenting då jag värderar min mentala hälsa högre än att ha en fin titel och lite högre lön. Mycket kan hända i livet och man blir inte alltid räddad av att ha gått på KTH. 😛

     Svara

      Vi har turen att bo i Sverige. Tänk om något händer? Kan vara bra att ha en utbildning att falla tillbaka på när man hoppar mellan livets platåer. Jag jobbade med syrran ett tag för att det var kul men när det kallades lägenhetsköp så valde jag att jobba inom min utbildning p.g.a. bättre lön. Sen jobbade jag som volontär ett tag. Då var man fattig, så jag sökte jobb inom mitt yrke och fick jättebra lön. Sparar idag pengar för att kunna utbilda mig till drömyrket som tyvärr kostar en halv mille. Kommer inte tjäna mycket när jag är färdigutbildad så då får jag jobba 50% inom min första utbildning.
      Har nu flera års erfarenhet och kan känna mig semi-trygg att jobba utomlands skulle något hända Sverige.

      Alltid bra att utbilda sig om man har möjligheten. Sen kan man följa drömmarna 🙂 så resonerar jag och jag förstår att få tänker lika långsiktigt som jag själv. Ingen har rätt, alla har en åsikt.

      Svara

       Jo, självklart är det alltid bra att ha en högre utbildning, det stimulerar hjärnan att studera, man får vänner för livet, man får en examen m.m. Jag menade bara att det inte är säkert att det löser alla problem i livet. 😉 Lät som om Anonym här ovan tyckte det absolut viktigaste är en hög utbildning, men finns ju annat i livet tänker jag… Det är inget negativt med en högre utbildning, men heller inget som är ett måste för alla, enligt mig iaf.

       Sedan är väl Sverige lite speciellt då vi kräver väldigt hög utbildning för typ alla. När jag valde att sluta arbeta inom yrket jag utbildat mig till så sökte jag minst 20 olika jobb inom handel. Fick nej på alla ansökningar och alla sa ”Du har inte erfarenhet av kassan”. Jag var helt paff! Jag som 26-åring med en 4-årig högskoleutbildning kunde inte få jobb för att jag inte rört vid en kassaapparat förr?! Kändes väldigt svenskt att jag inte fick en chans att visa att jag har en hjärna och kan LÄRA mig en sådan maskin utan större problem. Ur det perspektivet förstår jag att många vill att deras barn ska gå på högskolan då det finns så få alternativ utan någon utbildning här. :-/

       Svara

     Alla mår inte bra i det klassiska utbildningssystemet! Och florist, ja om du trivs med det, vad är fel med det?

     Svara

      Florist måste vara ett jättekul arbete.

      Svara

      Florist är ju ett arbete där du får chansen att blomma ut!

      Svara

      Är det en skyddad titel eller kan vem som helst kalla sig det?

      Svara

      Jag förstår inte heller varför man skulle vara mindre värd för att man har ett ”lågstatusyrke”. Florist måste man väl dessutom ha en utbildning för?

      Svara

     Mina föräldrar har satt samma mål för mig, och drillat mig till att plugga vidare akademiskt och bli jurist, ekonom eller något liknande.

     Jag är konstnär med 0 högskolepoäng idag.

     Svara

      Så trångsynt att inte låta sina kids få fatta egna beslut.
      Jag är din motsats lite, kommer från en släkt med sammanlagt 0 högskolepoäng sinsemellan och har aldrig haft några som helst krav på mig att plugga vidare. Nu läser jag min master och vill doktorera sen. Det måste få vara okej att trampa upp sin egen stig, så länge man arbetar efter förmåga och kan betala sina räkningar.

      Svara

     Jag förstår din tanke i praktiken, men om barnet (som sagt) klarar skolan med nöd och näppe och helt enkelt inte har läshuvud. Ska barnet ”tvingas” läsa på universitetsnivå? Vad händer med barnets självkänsla när föräldrarna anser att det är en självklarhet och att det är barnets öde att plugga vidare och barnet inte klarar av det?

     Svara

      Eller om barnet inte vill? Om barnet vill bli frisör, florist, bilmekaniker eller jobba i klädbutik är det väl jättebra att välja just den vägen?

      Svara

     Varför skulle florist vara dåligt?

     Svara

     Verkar vara jättetrevligt och kreativt att vara florist förresten. Hoppas syrran mår bra av det. 🙂

     Svara

     Det värsta som finns är föräldrar som ska styra alldeles för mycket i sina barns liv. Oftast ett tecken på att de själva inte vågade följa sin väg, vare sig det var att bli jurist, skådespelare eller t.ex. författare.

     Svara

     Jag fick inte ens gå estetiska programmet på gymnasiet för min pappa. ”Vad ska du bli av att gå det? Du får välja på samhälls eller natur!”

     Kan tillägga att jag bröt med honom av flera anledningar och är idag anställd där jag får utlopp för min kreativitet.

     Svara

    Skapar man lust att lära så är det inget problem. Vill de inte studera vidare så betalar jag inte för dem längre. Morot och mutor.

    Svara

     Att ha svårt i skolan handlar inte om att man inte har lust att lära sig. Du har ett väldigt naivt och oempatiskt tänk.

     Svara

     Vill de inte studera vidare lär de ju jobba och tjäna sina egna pengar?

     Svara

   Inga grånyanser här inte, allt är bara svart och vitt.
   Önskar dig all lycka till med dina försök att topprida dina barn och härska i din egen lilla bubbla.

   Svara

   Själv växte man upp när föräldrar körde ut än för att leka ute med en tid man skulle vara hemma och äta. De hade inte koll överhuvudtaget vad man gjorde under dagarna.
   Något mitt i mellan är bäst, ha koll, men kontrollera inte allt.
   Är ju genom eget ansvar och privatliv man växer som människa.
   Jag hade inte haft sociala medier alls alt. hemliga konton om jag hade en gestapo morsa som dig.

   Svara

    Klockrent svar!

    Svara

   Är vilken utbildning som helst okej bara det är på universitet/högskola? Eller måste det vara status? 🤔

   Svara

    Finns väl en Harry potter-kurs vid något universitet tror jag😆

    Och en hel del ”csn-räddare” som också mest är svammel. Men mamma kanske blir nöjd 😜

    Svara

     Hahah. När jag pluggade i Lund fanns det en kurs som hette heliga Birgitta kursen. Perfekt för dem som ville vara med och festa på nationerna.

     Svara

   Tycker det låter bra. Min pappa var lite liknande, han hade väl vissa lösenord men inte alla. För min del har det bara varit positivt dock.

   Svara

   Tvivlar på att en 17-åring frivilligt låter sin mamma ha lösenorden till deras sociala medier. Och om så är fallet, lycka till med fortsatt relation efter barnets 18-årsdag.

   Att ha för kontrollerande föräldrar brukar för övrigt leda till psykisk ohälsa, ångest och aggressivitet. Slå en signal till psykiatrin och kolla vad de säger.

   Och en liten påminnelse: från 15 år är det tex lagligt att ha ett sexliv.

   Svara

    Undra om samma förälder kräver nyckeln till barnets dagbok också?

    Svara

    Hon har aldrig klagat. Tror snarare det är en trygghet. Det händer mycket skit på nätet. Jag läser inte men om något skulle hända eller hade hänt när hon var 13-17 så hade jag haft möjligheten att se vad som hänt.

    Svara

     Tror inte du har hennes lösenord. 🙂 Hon har konton du inte vet om. Garanterat.

     Svara

      Säkert. Hon är 18 år nu och gör som
      Hon vill. Jag är bara glad över att vi tog oss dit utan större dramatik.

      Svara

     Fast om det fanns något som hon behövde hjälp med så hade hon kunnat visa det för dig?

     Svara

    Vi har också som regel att vi ska ha barnens lösenord men självklart respekterar vi deras privatliv. De litar på oss att vi inte skulle använda oss av dem utan en stark anledning till det.

    Svara

   FYI, ”mamman”, dina barn kommer ha flera konton och du kommer aldrig få se deras riktiga konton…

   Svara

   ”Vad min mamma tycker spelar ingen roll, jag ska vakna upp imorgon och vara glad!!”

   Svara

   Haha tänker på solsidan-reklamen ”de viktiga är att barnen blir lyckade, lyckade och lyckliga OM de går att kombinera” 😅 blir nog människor av dina barn även om dom inte studerar, många kommer långt på enbart hårt arbete också, alla är inte gjorda för skola & plugg 🙃

   Svara

   Stackars ungar som får leva i fängelse både hemma och i skolan. Visst bra att ha koll på lösenord men resten.?
   Du ger dem säker både lösgodis och läsk ändå och tvättar deras kläder med det vanligaste tvättmedlet och diskar med yes=)

   Svara

  Är lärare och hade en elev i åk 2 förra veckan som sa just det att skolan var HELT onödig för han visste redan vad han skulle bli – youtuber.

  Svara

   Tur att det är skolplikt några år till för den gossen! Då kanske han kommer på något vettigare att bli! 😊

   Svara

   Hur kunde du hålla dig ifrån att fnissa på dig?

   Svara

    Respekt för barnet? Barn vill ju bli allt möjligt. Att någon vill bli youtuber kan ju knappast vara det värsta en unge sagt.

    Svara

     Rekommenderar väl egentligen inte att titta på Filip Dikmen (för yngre barn). Men säg åt honom att titta på hans videor om studier. Att skolan är viktig osv.

     Det är ju många barn som ser upp till honom pga youtuber.

     Svara

     Jag ville bli cirkusprinsessa som barn😁. Arbetar inte som det, skulle inte trivas med att kuska runt. Men som barn är det ju härligt att drömma.

     Svara

  Just det där med barn. De gör som vuxna gör, och som vuxna inte gör.

  För övrigt är Cissi Wallin inne och härjar på instakontot alltinghandlaromcissiwallin . Sorgligt att se hur hon håller på med deplatteforming? Hon med 2.0 på HP.

  http://www.instagram.com/alltinghandlaromcissiwallin

  Svara

   Sorgligt att några lägger energi på att vara elaka. Tänk så mycket annat, vettigt, de hade kunnat göra med sin tid än att skapa ett instagramkonto med syfte att håna…

   Svara

    Visst är det så…

    Men Cissi Wallin står själv för de flesta kommentarerna på kontot🤔

    I dessa kommentarerna raljeras det om allt, från klassförakt till funktionshinder.

    Av Drottningen själv såklart.

    Svara

   Henrik Johansson (interasistmen) och Cissi fortsätta sitt bråk i kommentarsfältet…

   Svara

   Verkar som hon ska vara med i Haveristerna på torsdag?!

   Svara

   Cissi Wallin är så sjukt skrattretande, jag skrattar så jag gråter åt henne. Är det ens möjligt att vara så ointelligent som hon verkar vara?

   Svara

  När man har ett jobb som ett mellanstadiebarn skulle klara…

  Svara

   Och kanske tjäna mer pengar än en pilot 😉

   Svara

  Barn och sociala medier hör inte ihop enligt min mening. Åldersgränserna bör följas. Barn har inget konsekvenstänk och mycket kan gå fel.

  Svara

  Jag installerade ett program i barnens dator som gör att jag kan se allt de söker på eller skriver. De vet om att det finns där.
  Jag har aldrig använt det men jag tror att vetskapen om att det finns där bromsar och får dom att tänka en gång till.
  Skriv inget på nätet som du inte vill att mamma ska se!

  Svara

   Det är forskat i ämnet och det har visat sig att barn som har kontrollerande föräldrar som t ex är inne och tittar i deras mobiler och på deras datorer inte alls är mindre utsatta på nätet än andra barn. Alltså: det hjälper inte att sätta in filter, att kontrollera sökhistorik och chattloggar osv. Det som hjälper är att prata med sina barn och ha en bra dialog. Det är då också större sannolikhet att barnet kommer till föräldern OM det skulle ha blivit utsatt för något på nätet.

   Svara

    Fick ett enkelt och bra tips en gång. Varje gång man frågar sitt barn ”Hur var det i skolan idag?” så frågar man sen också ”och hur var det på Internet idag?”

    Jag tror mer på att prata med barnet, visa intresse för vad hen gör där, vara öppen och en trygg plats där barnet kan anförtro sig om något är jobbigt osv.

    Svara

    Vi kanske tolkar kontrollerande föräldrar olika här men jag hoppas verkligen att föräldrar från tidig ålder håller koll på hur barnen uppför sig på internet. Vi har precis släppt på regeln att sonen måste fråga oss innan han skriver kommentarer, innan har vi velat godkänna och vi har självklart haft en bra dialog kring det. Om han spelat med andra så brukar vi prata lite kring hur stämning varit och sånt som känns viktigt för oss och barnet. Barnet är 11 år nu och vi har självklart lösenorden men respekterar självklart privatlivet men ser det som vårt ansvar att lära barnen vad som är okej och inte även på internet.

    Svara

   Och så har dom mobil och kan kolla på vad dom vill, det är svårt att kolla allt barnen gör i skola och tillsammans med kompisar. En öppen dialog hemma tror jag på och att man lyssnar på vad barnen har att säga.

   Svara

  Att ens influenser kan vara ett yrke…..
  Och sen ska det släppas böcker ALLA skulle kunna skriva en bok om sitt liv….inget svårt alls det är väl Ingen som haft det enbart rosaskimrande från 0 år och uppåt…

  Svara

   Alla jobb du kan tjäna pengar på är ett yrke.

   Svara

  ”Vi tog en dialog”

  🤷‍♀️

  Stay in school, kids!

  Svara

  Jag jobbar som vägledare och har träffat… ja över 1000 barn/ungdomar och det finns en sak jag försöker dela med mig av till alla vuxna, varje föräldramöte och varje föreläsning. Självklart träffar jag barn som vill bli influensers, men vi pratar alltid om så mycket mer. Utmaningarna med att vara egen företagare, grafisk design, vad de vill/bör bli bättre på, deras plan B, hur man kan lära sig företagsekonomi och massa, massa mer. Jag lyssnar på dom, jag försöker inte klanka ner på deras drömmar utan vidgar deras perspektiv. Jag vill iallafall ha ungdomar som jobbar mot något, och så på vägen lär de sig massor av saker som sedan kommer till användning när influencer/gamer/sångerska/fotbollsproffs inte längre är målet, istället för att vuxenvärlden ska trycka till ungdomar deras naiva drömmar så att de förlorat intresset för att lära sig. Vet inte hur många gånger lärare eller föräldrar kommit till mig och tyckt att en elev är hopplös ”som bara vill bli yoootooober”, och jag chockat säger att vi har haft sjukt bra samtal och diskuterat många olika alternativ och delmål….

  Svara

   Bra att det finns såna som du Maj. Jag hade aldrig kunnat bemöta barn så om hen kom med sådana önskningar. Sådana som du är då viktiga som lyssnar och ger perspektiv. Jag tycker dock även sådana som jag är viktiga. Barn behöver bemötas på många olika sätt samt får olika ställda krav på sig på vägen till sin framtid och lycka.

   Svara

  My idag igen hehe… Nja vet inte om jag tror på att pojken sagt det, hon skriver nog det för reaktioner och uppmärksamhet. Han verkar inte särskilt intresserad av att synas framför kameran däremot tror jag att det är vad My vill, att hon önskar att han ska vilja bli youtuber och börja med yt nu men att han sagt nej till det, att han inte vill – och då passar det bra att skriva detta inlägg och samla poänger – en mamma som vill att sonen ska sköta skolan OCH ha en fritidsaktivitet WOW det är klart att hon ska hyllas ööh… Hon är så lögnaktig och skenhelig, litar inte på något som kommer från henne.

  Svara

   Så Blondinbella får inte kritiseras men My Martens går bra?

   Svara

   Du missar aldrig en chans att hacka på My! Kanske du har rätt, vad vet jag. Här inne är det alltid ok att kritisera My. Till skillnad från t ex en syster G som lägger ut bilder från sjukhuset när hon ska opereras. Minns när My gjorde det… och då skrev hon ändå varför. Visst, vi behöver inte veta men varför då ens skriva om det? Tycker My jagas lite orättvist.

   Svara

    15:46 Tänkte faktiskt på samma sak. Hanna G skriver på sin blogg ”Har varit och är helt väck efter narkosen” och trots att hon varit ”väck” så går hon in på sociala medier och uppdaterar med bilder och text. Ironiskt…

    Svara

   Pappan kanske har bett My vara lite nera restriktiv vad hon skriver om och lägger upp för bilder på deras gemensamma son.

   Svara

  Varför alla dessa blinkgubbar är min största fråga?

  Svara

  Madeleine Ilmrud har ju inte alla hemma, det står väl klart för alla här i stan (Motala) Den familjen är en egen historia i det området, deras ekonomi framför allt, men även annat.

  Svara

   Berätta mer! Ekonomi?

   Svara

   Det blev jag också nyfiken på.

   Svara

   De äger varken hus eller bil, har skulder till KF och syns ofta hos justitia (veckouppdateringarna).

   Svara

    Och där slapp jag säga det 🙂

    Svara

    Det är ju superpinsamt med ägandet av huset, hon framställer det som att det är deras, men de äger inte villan. Vuxna människor med familj som inte får lån till en villa? Och inte råd att betala vanliga räkningar heller tydligen, med tanke på hur ofta de syns i Justitia.

    Svara

     Hur försörjer dom alla dessa barn och djur mån tro? En hund är inte gratis, och dom har väl typ 4? 😁

     Svara

  Hur pinsamt att hon köper likes på instagram. Såg häromdagen hon lagt upp en gammal bild på när hon surfar och inom några minuter hade bilden över tusen likes – klickade på antal gilla och såg då en massa fejkkonton, massor av konton med en massa siffror efter namn med 0 inlägg, 0 följare och 0 följer – då är det köpta likes.

  Svara

  Nope. Helt otänkbart. När de är 35 och flyttat hemifrån kan de bestämma själva. Skämt åsido, jag är en grekisk morsa: de ska gå i skolan, skaffa en gedigen utbildning och jobb. Vill de extraknäcka som YouTuber så visst. Men detta tänker jag inte kompromissa kring. (Obs det kräver såklart engagemang och stöd, inte bara massa krav)

  Och att uppmuntra detta jävelskap är helt obegripligt för mig. Skaffa massa sociala medier (obs undantaget för den sociala biten dvs hänga med vänner eller hålla kontakt med mormor och kusiner) och inte bara godkänna det utan länka och uppmana sina följare att följa … herregud var är omdömet då? Jag fattar fan inte.

  Svara

   Håller med dig helt

   Svara

   Påminn mig – vilken utbildning har du? Vilka jobb har din gedigna utbildning resulterat i?
   Sorry för att jag är en bitch men att va på sina barn vad de ska göra med sitt liv när man själv lever på sin man är fan att kasta bävrar i trähus.

   Svara

    Man vill väl ofta att ens barn ska ha det bättre och fler möjligheter än man själv haft?

    Svara

     Anonym 15:24
     Mamma började jobba direkt nör hon gick ut åk 9 och hade som mål att vi barn skulle gå på gymnasium. Då hon inte hade utbildning eller kunde utbilda sig så jobbade hon på slit ställen.

     Svara

    Hur menar du nu? Att jag ska låta mina barn upprepa mina misstag? Nu hade du förmodligen otur när du tänkte men jag svarar ändå: jag vill givetvis att mina barn ska få bättre förutsättningar än vad jag haft.

    Svara

     Du ser inte skillnaden på att önska sina barn en bra framtid och att bestämma åt 2 personer, som vid den tiden kommer vara fullt kapabla till att bestämma över sitt eget liv?
     Precis som att du är fullt kapabel i att ta tag i ditt eget liv, men jag antar att det är lättare att sitta på röven och ursäkta sig med att det är för sent.

     Svara

      Åh vad jag håller med, det är ju sällan försent med något alls, jag utbildade mig till ett helt nytt yrke (redovisningsekonom) vid 44 och driver nu egen byrå, men är lite sugen på att omskola mig till något helt annat, blir 52 i höst. Oavsett vad jag väljer kommer det att vara i egen regi.
      Sitta på röven och ursäkta sig är för fetknoppar, jag tycker att det har varit viktigt att vara en bra förebild och nu med facit i hand och fem vuxna ungar så har vi lyckats rätt bra, sjukt stolt över hur allt blev, fantastiskt fina ungar! Inser så klart att det kommer att komma ”ingen bra förebild”-kommentarer, men sitter som sagt med facit 🙂

      Svara

       Tycker att du låter som en jättebra förebild! Avskyr när folk ursäktar sig med att det är för sent när det för det mesta inte är så.
       Som i Lady Dahmers fall så har hon all möjlighet att utbilda sig, men väljer att leva som hon gör, trots att hon anser att det är ett misstag. Det är så otroligt korkat.

       Svara

        Men gud varför skulle jag inte vilja leva som jag gör? Jag har exakt det liv jag drömt om. Jag jobbar med det jag vill, jag är ekonomiskt trygg, jag slipper folk. Jag behöver inte utbilda mig. Jag har haft tur.

        Förstår dock inte varför detta ens är relevant nu. Jag förstår att ni vill ta chansen att pissa lite på mig. Men sakfrågan handlar om huruvida man ska uppmuntra sina barn att bli influensers eller inte. Jag har förklarat min ståndpunkt. Huruvida jag är rik fattig outbildad korkad smart bajsnödig eller hemmafru är helt irrelevant.

        Svara

      ”Ta tag i mitt liv”? Men varför skulle jag behöva ta tag i det? Med risk för att låta dryg så tänker jag att jag är en av de sista människorna i landet som behöver förändra min livssituation. Vad menar du? Vad är det som behöver tas tag i?

      Svara

       Du anser själv att ditt sätt att leva är ett misstag, så vad tror du?
       Att fortsätta leva i ett misstag när man har full möjlighet att ändra på det är nog höjden av dumhet.

       Svara

        Var det verkligen det jag sa? Läs igen. Jag sa att jag gjort misstag. Massvis. Nu ordnade det sig ändå. Ganska mycket till och med. Jag hade tur. Och jag är fullkomligen nöjd med mitt liv. Skulle inte ändra en enda beståndsdel. Men nu pratar jag inte om mig utan om de förutsättningar som mina barn får. Så himla märkligt resonemang att utgå från att man måste leva som man vill lära barnen. Nä men mamma misslyckades med skolan och nu måste hon fixa det först innan hon ger barnen … nej fattar inte alls. Skitkorkat resonemang faktiskt. Jag vill ge mina barn förutsättningar och val jag saknade. Förklara för mig varför jag måste ha ett ordnat liv för att göra detta? (Nu låtsas vi alltså som att jag inte har ett ordnat liv som en del av er tycks tro)

        Svara

   Men du LD du har alltid ett gott omdöme, du har så mycket bättre omdöme än andra. Du är sååå bra. En förebild verkligen. Fast röka när man ammar.. nja…

   Svara

    Ja i den här frågan har jag väldigt bra omdöme. Jag har heller aldrig rökt när jag ammar. Jag röker inte överhuvudtaget. Vet ej vad det har med denna sakfråga att göra dock men du kanske hade svårt att följa tråden?

    Svara

   LD: Nu gör ju ofta barn som vuxna gör, inte vad vuxna säger.
   Så då kan det kanske vara bra att föregå med gott exempel, typ utbilda sig, skaffa sig ett arbete och inkomst, slippa leva på någon annans inkomst.

   Svara

    Det där är en sanning med modifikation. Det sociala arvet är beroende av att man inte gör klassresor eller aktivt jobbar för andra förutsättningar. Mina barn växer upp på helt annat sätt än vad jag gör. De är övre medelklass med två föräldrar som jobbar, stöttar, engagerar sig. Jag växte upp underklass och som nyckelbarn. Fick inget stöd i skolan. Utsattes för våld och övergrepp. Inte för att du bryr dig om nåt av detta, du vill bara påpeka att jag är misslyckad. Varsågod men skippa de fördummande och analyslösa argumenten.

    Svara

     HAHAHA ”övre medelklass”

     Svara

      Ja vad annars? Överklass?

      Svara

       Jag tror inte att jag någonsin sett varken överklass eller övre medelklass lägga ut halv- eller helnakna bilder på sig själv på sociala medier. Klass över huvudtaget är väl ordet som saknas här.

       Svara

        Tror inte du förstår vad samhällsklasser är. Det har exakt ingenting med ”klass” Eller nakenbilder att göra utan handlar om kapital, ekonomi och sociala faktorer.

        Svara

         Naaw, vad gullig du är när du försöker förklara att man ”inte förstår”. Inte ett dugg fördummande eller analyslöst alls.

         Svara

          Men vad menar du då när du antyder att det vore befängt att mina barn är övre medelklass för att mamma varit näck på insta? Vilken samhällsklass tillhör de? Eller jag?

          Svara

           Jag är mest för att inte klappa folk på huvudet, oavsett samhällsklass. Tycker du att de är övre medelklass så är det säkert så! Jag har aldrig sett såna näcka på Insta men det förekommer säkert.
           Oavsett om vi tycker olika i den här frågan så kudos till dig i hur du hanterat cw-grejen, fantastiskt snyggt skött! All heder till nån som inte nedvärderar sig till skitkastning och sånt! Jag gillar inte allt alla gör, men nämner gärna när jag gillar något 🙂

           Såg att du skrev om mig på Insta nu, betyder att jag är lite famous va 😀
           Jag är medveten om att jag har haft en sjukt privilegierad uppväxt på 70-talet, med en egenföretagare som pappa och en hemmafru som mamma.Alla har vi olika förutsättningar. Jag avslutar vår diskussion här. Den var ju bara ”rolig” dessutom.Tycker att hon Elliestjerna hade mycket kloka åsikter om hur det att hur man beter sig påverkar en hel del hur man framstår i samhället.

           Nu vet jag inte om jag brukar näcka på insta speciellt ofta (man får ju inte det) men som jag förstår klass så handlar det ju om ekonomiska kulturella och sociala förutsättningar dvs kapital och status. Jag _tycker_ inte att mina barn är endera det ena eller det andra, däremot bedömer jag att de tillhör den övre medelklassen pga just de ekonomiska kulturella och sociala förutsättningar de har. Men jag gick ju andra sidan aldrig ut grundskolan så jag kan ju ha fått något om bakfoten.

           Sen är ju klassgrejen beroende av olika faktorer. Att växa upp rik fast med en morsa som är WT tillför ju ännu en dimension. Som exempel.

           Jag tog faktiskt precis bort ”rolig” för jag tycker ämnet är intressant. En annan intressant aspekt är att det finns en grupp människor som fullkomligen går sönder av ilska när jag kallar mig själv arbetarklass. Som rik kvinna i villa är det tydligen att ”appropriera”. Jag håller inte riktigt med eftersom att det som sagt är en komplex fråga.

           Haha, jag gick ut grundskolan men inget gymnasie, utbildade mig vid 44 för första gången, drev eget företag tillsammans med min lika outbildade pappa fram till dess. Man kanske inte fattar så värst mycket då iofs, min man är likadan, började köra traktor dagen efter han slutade nian, vi har klarat oss rätt bra ändå haha.

           Vi är rika och bor i villa, har jobbat en hel del för att få till det här livet, nu vid 52 och 60 är vi ekonomiskt oberoende, men kallar oss fortfarande arbetarklass, för det är vad vi är. Håller med dig om att det är en intressant fråga!

           Jag har svarat dig Natascha, även om jag hade avslutat diskussionen, pga tyckte att du förtjänade svar, fastnade tyvärr i modd av någon anledning. Fattar inte riktigt varför, men det finns säkert något bra svar.
           Får se om mitt svar dyker upp vad det lider 🙂
           Ha det bra 🙂

        Och mina barn lägger inte upp nakna bilder på Instagram.

        Svara

         Nej, de har väl inte ens Instagram i den åldern. Som någon ovan skrev så tenderar barn att göra som man själv gör, istället för vad man säger. I sinom tid så klart.
         Jag inser att det är lite svårt att tänka sig när man har så små barn, våra är vuxna och vi har varit igenom det mesta och sitter med facit.
         Om mammi finns mer eller mindre naken på Instagram så är det nog ett ok beteende i barnets ögon gissar jag.
         Och det kan det ju vara, självklart. Jag lägger inga värderingar i det, förutom klass då, det är ju iofs en värdering i sig, haha.

         Svara

  Såg en bok som riktade sig till 10-13 åringar där det stod hur de ska göra om de vill ha en egen youtube kanal. Bläddrade i boken och där stod det allt från hur kameran ska placeras, hur man ska prata m.m

  Jag kände att det är på tok för ungt.

  Svara

  Ja, ja, bara de inte vill bli två influencers!

  Svara

  Hur kan man inte stava till sitt eget jobb?

  Svara

   Tack!! Äntligen någon som reagerade…

   Svara

   Det är rätt stavat. Det är mest som influensa. Ett jobbigt virus.

   Svara

  Så sa min pappa också! Hela min framtid var planerad med diverse studier, blev tonårsmamma istället 😉 och den första på pappas sida som inte läste vidare men har förvisso fortsatt läsa i vuxen ålder. Jag tror personligen att man är farligt ute om man börjar förvänta sig att kunna välja väg åt sina barn, däremot bör studier uppmuntras och intressen likaså. Gällande lösenord tror jag mer på en öppen dialog, att ha koll men samtligt låta barnen få känna ett förtroende så får man ”spana” kontinuerligt.

  Svara

   Oj svaret hamnade helt fel! 😅

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.