Step away from the Christmas tree!!!

Alltså, det finns få saker som jag tycker är positiva med att leva i en diktatur, men om det skulle innebära att det blev ett regelrätt förbud mot att hala fram julgranen innan december månad är nådd så är jag beredd att tänka om.
MAN FÅR INTE TA FRAM JULGRANEN NU!
Eller är ni sådana där ligister som även snickrar ihop och klär midsommarstången lagom till Valborg?
På kvällen den 23:e tar man in julgranen och klär den, och inte en sekund tidigare än så! Så är bestämt och samma sak gäller för julmust. Den får EJ drickas före första advent och SKA vara av märket Apotekarnes.

Lussekatter får man däremot äta året om och hur många man vill!!
Jag snittar ungefär fyra om dagen och när jag idag upptäckte att de var slut på Hemköp så var det bara min goda uppfostran som hindrade mig från att lägga mig på golvet och skrika med stampande fötter.

233 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Absolut inte! Men nya tiden är ju att julen ska fram i typ november och bort 25/12 ? Inte ok.

   Varför är inte det okej? Vi firar jul under hela december typ.

   Julen ska fram tidigast 1a advent och ut innan nyår. Därmed basta!

    Nej! Advent firas från lördagen innan första advent, tidigast kl 18:00. Jul är det från julafton och fram till trettondagen.

     Fram till tjugondagen!
     Tjugondag-Knut dansar julen ut!

      Det är samma dag. 13 januari är 20 dagar efter jul.

       Nej! Nej! Nej! Sluta upp med kllgissningar!
       Trettondagen innfaller den 6 januari, 13 dagar efter jul. En kristen högtid och allmän helgdag. Tjugondag knut infaller 20 dagar efter jul, den 13e januari, och markerar julfirandets slut.

      Sant!

    Ja mycket mysigare att räkna ner och vänta på julen än att ha det framme långt efter julen är slut. När annandag jul har passerat är julen slut.

   Man måste ju hinna njuta innan julen är över?! Därför tar jag in julgran, pynt och hela baletten 1/12 eller första advent – vilket datum som nu inträffar först. Sen får julgranen gärna stå kvar om den pallar med, men julkänslan försvinner liksom när annandagen är slut. Så ser ingen mening med att ha granen efter jul istället för före 😛

    Precis! Så resonerar vi också, vi vill njuta av allt julen för med sig hela december och inte bara under julhelgen. På så vis får vi också en lugn och stillsam julhelg utan stress och det är så skönt. Trött blir jag på de som ska bestämma över andra vad som är ok och inte ok, lägg av med det tack! ?

     Själv tycker jag att det är lika stressigt att börja julpynta typ nu. Lugnare att vänta en bit in i december och sen låta julens hålla på så länge den gör det (dvs till trettondedagen).

      Vad är det som gör det stressigt? Själv blir jag harmonisk av att komma hem och se att det är jul i huset ?

      Jag har längtat efter att få börja pynta i tre veckor! Haha. Det får min pyssliga sida att sprudla. Love it!

      NEJ! Till tjugondagen!

    Det är för att du firar julen för tidigt som känslan försvinner. Ifall du satte in granen senare skulle du ha julkänslan hela julledigheten. Julen är menad att firas från 23e och över nyåarsafton. Vad är nyårsafton utan julen seriöst julkänslan är ju på TOPP i mellandagarna.
    Vi har en tradition att vi köper julklapparna efter julafton till varandra för då är allt på rea ?????

     ???

     Nej det är det inte alls det 🙂 jag är uppväxt med att julen bärs in veckan innan julafton och julgranen den 23e. Känslan stannade inte längre för det.

     Mellandagarna är supermysiga, men för mig är nyår inte jul utan det är en helt annan känsla som börjar den 27e. 🙂

     Vad julen är menad till och inte är irrelevant. Det går att ta egna beslut 🙂

    Det är alltså inte efter jul utan under julen. Advent är fastetiden före jul medan julen börjar på julaftons kväll och pågår fram till tjugondag Knut. DET är sen gammalt.

   Håller med camcam!!! Som tidigast den 21a om man har barn men jul i november NEJ NEJ NEJ.
   Jag som fyller år i november blir så sur av att folk tycker november ska julfiras, inte nog med att man ska få fira son födelsedag så nära jul nu ska man bli straffad redan innan december. Sjukt taskigt mot alla november och december barn….
   Fattar inte folk att detta är ett kommersiellt jippo och att allt går ut på att tjäna pengar för företagen för inte alls är folk snällare eller gulligare mot varandra i juletider. De är bara mer stressade, mer jäktade att hinna med allt och det blir lynchstämning på varuhusen.
   Tycker synd om alla butiksarbetare som bara ställer upp för extra betalt. Har själv varit tvingade och schemalagd att jobba högtider och det, förlåt, men sög verkligen.
   Jag skulle önska att folk släppa den kommersiella hetsen och istället lät julen bli en tid för medmänsklighet och stämning.

    Buuuuhu, väx upp.

     När är du född då? April kanske? Buhu på dig själv som är så patetisk att du måste fira jul i november rusket…

      Varför är det patetiskt att fira jul i Novemberrusket? ? Ännu mer anledning att göra det roligare och smygbörja julen. Jag är en av de patetiska som börjar lyssna på julmusik i Oktober, gran och pynt åker upp i mitten av November – Jag/vi ÄLSKAR julen! ? Stör mig dock inte.ett.dugg om man vill vänta till första advent, 1 December, 23 December eller inte alls! Jobbigt att lägga energi på att bry sig så fasligt mycket om hur/när andra oberoende av dig själv väljer att julpynta ??‍♀️??‍♀️

       Alltså november är en höstmånad. INTE en vintermånad. Spelar ingen roll hur ivrig man än är det är fakta.

       November är scorpio season, halloween, alla Helgona och Thanksgiving.
       Mår illa av folk som ska hålla på och tramsa under vår säsong.
       November är månaden för chai latte, pumparätter och att kolla mysiga spökfilmer och thrillers.
       Julen är seriöst bara 3 dagar inte 3 månader….

        AMEN!!! #ScorpioSeason

        ScorpioB: Säger ingenting ang om det är en höst eller vintermånad, jag skulle gärna julpynta redan i Augusti men håller mig till November, struntar fullständigt i om det är en höstmånad ?

        Ironin i att någon som håller på med astrologi och ”scorpio season” (det har för övrigt gått över till sagittarius redan) ska läxa upp folk som tramsar. Och thanksgiving har rötterna i folkmord. (Jag är också skorpion)

         Isf kan du ju hata på alla som bor i USA eller spanjorna som tog över från indianerna. Skyll enbart på thanksgiving indianerna/native americans historia och förintelse är så mycket större än bara thanksgiving. Själv är jag vegan och hatar att alla kalkoner slaktas för en högtid som thanksgiving och julafton.

        Julen är alltså tjugo dagar från julaftonskväll. November är allt det du räknade upp plus att läsa deckare. Advent är fastetid och förbereder julen. Allt har sin tud och vi mår bra av att vänta in tiden. Att smeta ut allt blir bara trist, som att blanda alla färger med varandra på paletten.

       Åhhhh fan va bra sagt! Bittra människor finns det gott om. Tydligen förbjudet att ta upp julgranen när man känner för. Nej nej den måste upp 23/12 🙂

    Hahahah herregud hur egoistisk kan man vara?

     Egoistisk? Ni alla kan lämna november aka scorpio season ifred.

      Sluta dra ner alla skorpioner i skiten och håll käften

       Sun sign är inte allt du måste se på hela kartan för att läsa av någon.

       Lynchstämningen infinner sig redan här ???

    Så du är sur för att folk börjar pynta i november, för att du fyller år då?
    Testa fylla år på julafton så ska du nog inte klaga mer sen?

    Jag fyller år i mitten av november och har i vuxen ålder bestämt mig för att mitt kalas är startskottet för julen så då bjuds det på julpynt och julfika 🙂 ääääälskar julpynt och julfika.

    Haha jag är född 22 December och har aldrig haft något emot att folk firar jul runt min födelsedag. Bara för att jag fyller år så ska ju inte det hindra någon annan att göra som de vill med jul? Är också sån som vill fira jul så tidigt som möjligt ?

     Men snälla jämför inte att folk firar jul 22 DECEMBER mot 22 November.
     December är en julmånad och november är en höstmånad med halloween, alla Helgona, thanksgiving osv osv osv.

   Neeeh, julgranen får komma in hos oss från Lucia eller absolut senast den tredje Advent. Men sen kan den gärna åka ut redan i mellandagarna, men absolut senast första helgen i januari. Vill helst inte se granen alls efter nyår!

   Nu får det fan va nog!

   Jul firas från första advent till nyårsdagen, ev trettondagsafton. I denna perioden kan man äta och dricka sånt som hör julen till. Julgranen tas in runt Lucia, ej tidigare för då vissnar den innan julafton. Folk som pyntar julgranen redan nu har en plastgran, vilket är det värsta! Det ska vara äkta gran, ingen plastskit från Kina.

  Äsch. Mer jul åt folket ??? jag julpyntade redan lagom till förrförra helgen

   Det är fan det enda som piggar upp årets tråkigaste månad November, pynta på gott folk ?

    Julgrejer tas fram samma helg som första advent och julgranen kan med fördel tas in runt andra advent, slå in klappar och lägga under granen tredje advent så slipper man massa stress runt jul med en sak i taget ?

     Hade blivit stressad om klapparna inte var inhandlade till tredje advent. Börjar så smått i oktober helt av ekonomiska skäl.

      Haha så man kan inte handla julklapparna i Oktober och sen lägga de under granen runt tredje advent?

    November är scorpio season tro inget annat. November är halloween och höstens sista månad. Det är så WT att pynta innan thanksgiving.

     den kommentaren, november<3

     Det är så Wt att referera till stjärntecken och thanksgiving som vi inte ens firar.

     Halloween infaller väl ändå ALLTID 31/10?

      Alla Helgona är i november och vi kan visst fira thanksgiving lika mycket som julen har blivit en kommersiell tradition.
      Stjärntecken är livet det är bara en trött vädur som inte förstår bättre gissar jag på.

       en vädur vilket low blow hahahaha

       Snälla rara, det finns en bakgrund till thanksgiving. Testa och öppna en bok med fakta så kanske du lär dig något.

        Jaha det finns bakgrund till thanksgiving och? Det firas fortfarande? ??‍♀️

         I usa, tänk lite längre nästa gång så kanske det går bättre. Vi har inget med historian att fira thanksgiving här i Sverige.

       Alla helgona och Halloween är inte samma sak. Precis som att julafton alltid är 24/12, är Halloween alltid 31/10.

     Själv firar jag både den kristna julen (och påsken) samt de åtta hedniska högtiderna med allt vad de innebär, vilket gör att var sak verkligen måste få ha sin tid. De kristna tiderna stannar jag vid på grund av nostalgi och uppväxt och lättsamhet, medan de hedniska är ett val sedan 20 år tillbaka. Så er hallowen/allhelgona är min Samhain, och vid Jul firar jag Yule som är vintersolståndet den 22 dec. Jag älskar de gamla högtiderna då de dels följer årshjulet och årstiderna samt kommer med fasta saker där man faktiskt får arbeta med sig själv lite.

  Vi blir väl mer och mer ”amerikaniserade” med pynt och traditioner. Att platsgrannen dessutom är allt mer vanlig spelar troligen också in ?

   Jag har tyvärr också en granne som envisas med att vara på plats vareviga jul…

    ????

   Det blir så när man är allergisk mot en äkta julgran ??‍♀️

  Jossan… tyckte hon verkade väldigt ”sund” tidigare, men nu pumpas det bara ut massa reklam, rumpbilder och texter om hur skönt det är med vv. Kändes som min gamla bild av henne var lite fasad… haha

   Tror absolut att hennes gamla image var en fasad, hon är egentligen inte lika mogen som hon verkade innan. Nu agerar hon väl normalt for en 24-åring (förutom att hon har barn + villa) med utgång varje helg och rumpbilder på insta och bloggen.

   Ja jag håller med! Jag har alltid förknippat henne med familjelycka och att hålla ihop för evigt, att tro på äktenskapet i denna värld av bonusfamiljer och vv. Missförstå mig rätt, jag tycker absolut att man ska skiljas om det är nödvändigt, lägger ingen värdering i det. Men hon fick mig att tro och hoppas, och jag blev lite lost när hon gick ut med att de skulle skiljas. Tänkte om inte de klarar det vem gör det då?

   Helt sjukt nu är jag tänker på det haha
   Antar att lärdomen är att inte lita på något på sociala medier, det är verkligen bara 1% av hela verkligheten

    Haha ja precis så som ni skriver. Att hon inte va så där mogen för sin ålder som det gavs sken av. Trodde oxå de skulle klara sig ihop.

     En del av mig tänker att såklart får man lägga upp hur många rumpbilder man vill.

     Den andra delen är så OERHÖRT trött på hennes rumpa nu!!! Jeeez alla har förstått att hon har en bakdel och att hon är stolt över den nu efter hård träning, bravo, move on ?

   Ni som pyntar i november….. Vad hade ni tänkt göra i december då? ?? Själv skippar jag julgranen iår pga känner mig själv för bra o vet att den blir kvar ända till mitten av februari ?

    Chilla och njuta av lugnet ❤️

    Njuta av mitt fina hem och kanske baka lite julgodis.

  Adventsljusstakar får tändas på fredag kväll före första advent. Julmust får drickas från och med första advent. Lussebullar också första advent. Julpynt helgen före julafton. Julgran den 23/12.
  PepparkaksDEG får man äta så fort den finns i affären.

   Hahah, älskade sista meningen

   Must borde finnas året runt, den enda läsken som är god.

    Finns året om ju, fast heter lite annat….

     Nä? Hittar bara från november till januari/februari, sen vid påsk och ett tag efter påsk.

      November? Här såldes julmusten redan i typ september ?

  Kommer ihåg när Bella städade bort julen morgonen den 25te.

  Allt ska gå så fort. Brum förbi i högerfilen. Men det blev punka och fartkontroll och visade sig att man inte kommer så långt i en Trabant.

   Ah för problemen med hennes företag beror ju säkert på när hon slänger ut julgranen. ??‍♀️

    Ha, ha, snacka om att missa pucken.

     Nej, snarare tröttsamt att minsta lilla ska vinklas till att handla om Bella. Julgran.. Bella plockar bort julen…. Bella. Vem orkar bry sig mer? Hon är passé.

      Du verkar ändå inte vara med i matchen … Ja, ja.

   Jag städar också bort julen den 25e. Kommer jag att gå i personlig konkurs nu?

    Nä, men du riskerar hängning.

    Könstigt. Juldagen är ju fortfarande jul? Jaja, antar du ville få slut på den fort 🙂

   Ja, det minns jag! Och även att de inte var långt från skilsmässan. Synd om barnen som när det inte är jullov får ta det lite lugnt och njuta av julen. Nej istället har föräldrarna eld i baken ?

   Pingis städade bort son jul redan den 23:e. december! ?

    *sin

   Tror det är där uppväxten på polarkaka plötsligt blir synlig.

  Julgran är onödigt, har inte haft det sen jag bodde hemma 😀 Vi har allt julpynt framme nu, dvs stjärnor i två fönster samt några julljuslyktor. Klart! Snart blir det pepparkaks- och lussebullsbak!

  Julgranen ska inte upp den 23e?? 1 vecka innan jul ungefär så man hinner njuta av den. Den 23e chillar man ju med familjen hela dagen, dricker glögg, gör mat, äter framför bingolottos uppesittarkväll. Inte undra på om folk tycker att julen är stressig om man gör allt i sista minuten haha.

  Är uppväxt med att granen togs in och kläddes kvällen den 23:e och att föräldrarna lade fram paketen på natten så det blev sådär jävla magiskt när man smög ner för trappan strax efter fem på morgonen då man absolut inte kunde sova en blund till.
  Den känslan liksom, vad hade man inte gett för att få vara liten och uppleva den igen?

  Men med det sagt så förstår jag ändå att man vill ta fram granen tidigare för att kunna njuta av den längre, för när annandagen är över är ju julen ofta slut. Även om granen stod till efter nyår hos oss hade ju magin försvunnit då och man tröttnade fort. Dock kan jag tycka att det är lite i tidigaste laget när inte ens november är slut.
  Som vuxen utan barn har jag ingen gran hemma, saknar det lite men med katt känns det som att det bara hade blivit ett himla plockande av kulor och glitter ändå!

   Mina minnen från barndomen är att man typ halva december smög upp och satt och kollade på tecknat och julkalendern varje morgon till en mysig julgran med massa ljus. Var så himla mysigt.

    Efter Julafton väl?
    Som jag minns det (född mitten av 80-talet) tittade man på julkalendern innan julafton och på juldagen började jullovsmorgon med bl.a. den gamla Narniaserien som var spelfilm med tecknade animationer, Paddington o.s.v.

     Nej? Inte efter. Julgranen upp efter lucia. Jag är född 90. Vi hade cartoon network och annan barn tv varje morgon, året runt.

    Åh! Precis så var det ju! Bästa barndomsmyset.

   Samma minnen här. Det magiska med julen är att pyntet och grannen kommer fram precis innan jul och så kan man mysa hela annandagarna och över nyår med de fina pyntet som får nyår att kännas mycket maffigare.

    ? Förlåt men jag älskar sånahär stavfel!!! ❤️

    när autocorrect vill något annat hihi, grannen <3

  Låt alla få fira jul exakt hur de vill eller inte vill, älskar man julen så njut hur mycket ni vill av den! Firar man andra högtider så njut av de lika mycket!

   Ja! Jag skiter fullständigt ifall andra människor plockar fram sina julgrejer i augusti ifall det gör dem glada! Och vill nån hålla på gran-jäveln till kl 00.00 den 23 december så varsågoda, helt ok det med. Folk borde skita lite mer i hur andra vill ha det i sina EGNA hem!

    Men asså ja! Låt folk göra det som gör dem glada. Jag älskar tiden före jul och jag älskar alla ljus och dekorationer som lyser upp mörkret. Gillar dock inte själva julafton men tycker man kan få ha kvar pyntet efteråt eftersom januari är rätt mörkt och deppigt och det kan vara mysigt att ha kvar alla ljus ett tag till. Men så tråkigt med folk som Bah ”sÅhÄr SkA dEt VaRa”. ”We can leave the Christmas lights up til January, this is our place we make the rules”, liksom.

     Den låten är så konstig dock. Är väl rätt standard att ha julbelysning uppe iaf en vecka efter jul. Just den raden stör mig så mkt pga inte ens något märkligt

      Uppenbarligen inte när man läser kommentarerna här där alla verkar ta ner allt pynt 25:e haha

       Och inbilla sig att julen tar slut när den precis har börjat. Pynta hur ni vill när ni vill. Men julen börjar inte förrän julafton och pågår i tjugo dagar från juldagen. Detta är fakta. Kommersen pågår jämt men kalendern pekar ut julen just dessa tjugo dagar oavsett kommersiella intressen.

  Håller med dig Camilla. Nån måtta får de va faktiskt

  Julpynt ska absolut inte vara framme innan december, men däremot har jag börjat baka redan en månad sen. Blir för stressigt annars, för Julens mat-och baklista är lång. Pepparkakorna är redan i burken i källaren och väntar på adventsfika.

  Det där stämmer inte! Julgranen ska in till Lucia och ut absolut senast på Nyårsdagen. Det är sen gammalt!

  Lussekatter äts från Lucia, pepparkakor från första advent.
  Ljusstakar o julstjärnor åker fram helgen innan första advent, så man kan njuta av glöggmingel just den första advent.
  Alla är med mig? Fint.

   Vi körde glöggmingel i lördags. 🙂

    Ja! Jag skiter fullständigt ifall andra människor plockar fram sina julgrejer i augusti ifall det gör dem glada! Och vill nån hålla på gran-jäveln till kl 00.00 den 23 december så varsågoda, helt ok det med. Folk borde skita lite mer i hur andra vill ha det i sina EGNA hem!

     Jag råkade svara under ”fel” kommentar, den skulle hamna högre upp.
     Men du gjorde hur som helst HELT RÄTT som glöggminglade en random lördag i november!
     Respekt.

   Så himla fel har du.

    Bevisa det!

   Allt sker första advent förutom julgranen där jag inte riktigt bestämt mig än.

   Jag har köpt semlor på citygross idag. Och nu tänker jag banne mig korka upp starkglöggen också. Bara för att.

   Ja precis så! Håller med dig om allt.

    ??

   Tjugondag knut sparkas julen ut. Inte en dag innan. Eller efter.

   Sen gammalt dansar julen ut på tjugondag-Knut!!!

   Julen varade fram till fastan.

  Känns som detta diskuterades här inne förra året också… du har skapat en egen jultradition Camilla ??

   Skit i traditionerna och gör precis som du vill.

   Det är det bästa med att vara vuxen. Man bestämmer själv!

   //Moa

    Men traditioner återknyter oss till förfäder. Det finns en kraft i att göra något som man vet ens mormor gjorde t.e.x Men precis allt behöver ju inte vara gamla traditioner förstås.

  Vilket underbart kommentarsfält så här långt!

  Tycker gott man kan pynta med ljusslingor utomhus innan advent, och kanske smyga upp någon adventsbelysning inne. Men där går gränsen för mig ? julpyntet kommer fram efter Lucia, ungefär samtidigt som vi köper granen. Kan inte sätta fingret på varför jag tycker det är så fel att sätta upp granen eller pynta tidigt, förutom att det inte tillhör svenska traditionen. Men mår folk bra av det så får de väl pyssla på med sina tomtar redan nu ?

  Jag är tvärtom jag vill ha fram julpyntet så tidigt som möjligt (typ mitten/slutet av november) sedan typ efter 25e vill jag ha bort julpyntet så snabbt som möjligt! Jag vill inte ha med mig julen in i januari, jag tycker nyåret känns som en nystart. Whatever floats your boat.. i guess 🙂

  Fram med allt inklusive gran första advent, ut trettondagshelgen. All in! ⭐️

  Ja fy, livet är för glädjefyllt! Låt oss vara bittra över andra som finner glädje i det enkla som juldekorationer i november. Det räcker med glädje. Låt oss elda upp affärer som dollarstore som börjar med julpynt två veckor innan halloween också. För det jag tycker är rätt och riktigt, det stämmer för alla andra också.

   Nu låter du som Camilla.

  Vi har redan haft julgranen uppe i typ en vecka. ? Och två ljusstakar i fönstren. Tycker det är så mysigt nu när det är mörkt och äckligt ute.
  Glögg och pepparkakor har jag också hunnit få i mig. Pepparkaksbak har inte blivit av ännu, tror det åtminstone sparas till december månad!

   Har du funderat på att söka läkarvård? ??

    Jag menar alltså du verkar ha fått fel på datumen vilket är oroande. Det är 25 november inte december ??

   Vilken tråkig jul ni får. Blir ju inget speciellt om man tedan firat jul 6 v innan.

    Jul är alltid speciellt. Vill man fira i 6 veckor så varför inte? Tråkigt att du tydligen lider över andras glädje och längtan.

    Vi ”firar” inte bara för att vi lagt upp granen och plockat fram 2 ljusstakar? ? Julpynta du dagen före julafton eller vad du nu vill, så gör jag som jag vill. ?
    Sen kommer jag föda ett barn strax före jul också så tror inte vi får en tråkig jul!

     Grattis och välsigne er!

  Håller med alla och vill låta alla bestämma var och en för sig själv.

  Upp med allt första advent och då bakas det också pepparkakor och lussebullar. Premiärdricker julmust och äter skinkmackor med skånsk senap. Sen bort med allt i mellandagarna, vill fira in det nya året utan julprylar. För mig är december julmånaden och när julhelgen är över är det slut. Tycker det är som mysigast innan jul när man har allt framför sig.

  I år bryter jag min heligaste regel: jag julpyntade i lördags. Anledningen? Jag är bortrest majoriteten av december, och ska fira min första jul utan min familj. Eftersom julen är min favorithögtid (efter min födelsedag haha) ville jag inte missa den. Så ja, för att göra mig själv glad tog jag fram min röda pappersstjärna (som Lotta på Bråkmakargatan har), mina ljusstakar, gardiner och luciatåget. Och en liten plastgran min katt har vält ner ungefär 10 gånger redan.

  I vanliga fall: det tas fram fredagen innan 1:a advent. Julgran till Lucia. Ät inte lussekatter då det är vidrigt. Vintermust är gott, sluta gnäll på lite variation och läs på innan ni gnäller små facebookare. Livet är till för att njutas!

   Och ja, det tas bott till tjugondag knut ?

   Vintermust?

   Aldrig förstått mig på folk som firar jul med pynt när de ändå ska resa på. Perfekt tillfälle att slippa pynta och släpa fram allt plus trist lämna precis när julen kommer och lämna allt pynt framme ?

  Advent börjar 1 advent och håller på fram till 4 advent. Advent betyder ”ankomst” och är en förberedelsetid (även en fasteperioden) inför Jesus födelse.
  Jul börjar på julafton (egentligen julnatten) och firas fram till trettondedag jul 6 januari. Jul firas till minne av Jesus födelse. Trettondagen uppmärksammar de vise männen som kom med gåvor till Jesusbarnet.
  (Nyår är inte en del av julfirandet och kan därför firas utöver julen, om man så vill).

   Veeem bryr sig om Jesus.

    Och vad har han att göra med vilket datum jag kan baka pepparkakor?

     Inget. Det var inte heller det jag skrev.

     ???

    För att det tillhör allmänbildningen.

   Så här är det:
   Samtliga högtider har vi firat som hedningar. Sen kom den poppulära sagan/myten dvs kristendomen och ”tog över” dessa högtider passande nog ?. Det enda som finns kvar är midsommar.

   Mvh
   Rolig på fest

    Och?

   TjugondagKnut dansar julen ut!!! Inte redan på Trettondagen!

  Jag gillar traditioner. Här kommer en genomgång av Reglerna:

  Man börjar 1:a advent med adventsstjärna (inte för många, det blir fånigt med en i varje fönster), adventsljusstake och krans på dörren. Elektrisk adventsljusstake är bannlyst för det fanns inte när jag var barn. Sedan ökar man successivt på med juldukar och pynt med crescendo på julafton med juldukar och tomtar överallt.

  Rödgran inköps under veckan och denna får stegvis anpassa sig till rumsvärme.Granen kläs dagen innan julafton. Tomten utfodras (min Bestemor berättade att om tomten var nöjd med förplägnaden brukade han fläta hästarnas manar, hon svor på att det var sant).

  Sedan fasar man ut julen gradvis. Med undantag för julkrubban som får de tre vise männen på besök först på trettondagen. Granen får hänga med så länge den inte barrar för mycket men ”Tjugondag Knut åker julen ut”.

  Som vi brukar säga i Carl David af Virsén-sällskapet ”förändring är förnedring”.

   Idag är det som förgjort, kommentar i mod.

  Jag fattar inte dom som tar bort granen före nyår. Alltså de e ju hur mysigt som helst med alla ljus även då. Bort med allt tidigast andra veckan i januari, gärna januari ut ? .
  Och pyntet åker fram nån gång i början på december.

  Nej ingen jul alls! Åker bort till värmen 3 veckor för att slippa allt-i alla fall i mitt hem.
  Jul va kul förr, när man firade när det verkligen var jul. Började med skyltsöndagen då affärerna tagit fram sitt julpynt till försäljning.

  Haft julgran endast en gång, pga att den började växa fick den vara inne ändå tills slutet på februari !

  Det finns verkligen inget mer stressande för svensken än när andra inte gör precis som man själv gör ?

  Jag har tänkt om.
  Granen kommer in ungefär 2 advent. Och åker ut 25 december. Tillsammans med tomtar och annat krafs, belysningen behåller jag.

  Jag tycker Julen är mysigast INNAN jul, sen är det över och då vill jag inte se en julgran mer. Då kan jag ju inte ta in den 23 december för 2 dagar blir väldigt kort tid 😉

  Ett skumt inlägg av dig Camilla! Är det någon som vet när den eventuella domen mot Cissi kommer? Sista dagen var idag. Ja i tingsrätten alltså. Okej dagen innan julafton när jag var sambo, nu blir det en liten i plast i fönstret!

   9 december. Lär överklagas.

  SAMMA SAK MED SEMLOR!!!

   Håller med
   De ska heller inte tas in och kläs innan 1 dec.

   OCH SAMMA SAK MEDKRÄFTOR OCH SURSTRÖMMING!

    Låter du dina stackars surströmmingar gå nakna? ?

  Jag är uppväxt med att man julpyntar, börjar lyssna på julmusik och äter julgott 1 advent. Inte en dag tidigare. Däremot slutade jag bry mig om jul och allt vad det innebär när min mamma dog för drygt 13 år sen. Hon älskade julen och pyntet flödade. Det var som att leva i en saga.

  I år är första året sen hennes död som jag känner liiiiiite längtan efter jul, så här har julpyntet åkt fram. Hoppas att mamma tittar och tycker det är fint ❤️

   ♥️

   Jag tror att din mamma blir glad över att julen hittar hem till dig igen ❤

    Åh ? hormonerna bubblar i kroppen så jag fällde några tårar av att läsa era kommentarer. Så himla himla fint, och jag lovar din mamma står där vid din sida under hela julen! ❤️ Man tänker ju lite extra på dom man förlorat under denna tiden, och denna tiden är rejält tuff för så många människor. Tillika som den är den finaste årstiden. Man ska va tacksam för det och dem man har i livet, om man bara tänkte på det lite oftare! Och att man uppskattade det lite mer ?❤️

   Din mamma är med dig. Hon är glittret i snön en decemberkväll, hon är den söta och mysiga doften av barr inomhus, hon är värmen i en kopp med glögg och hon är stjärnan i det blå som Benjamin Syrsa sjunger om kl 15. Hoppas din jul blir allt det du önskar dig och att du får ett underbart firande. ❤️

   Vilka fina människor ni är. Tusen tack för era kommentarer. Dom värmer ❤️

   Ringde faktiskt pappa och bad honom ta fram min och mammas gemensamma tomte. Tänkte se om jag klarar av att ha den här hemma nu under jul. Sist jag såg den var jag 12 år gammal..

   Förstår känslan. Jag miste mamma när jag var 15 och det tog en evighet innan jag orkade fixa julen så för mig blev de ”gamla traditionerna” viktiga bara för att det kändes som om mamma var med mig. Alla finner sitt eget sätt att fira som gör en lycklig.

  Det kommer nog olika samarbeten av Gabjossan och Paula där granen ingår, därför har de klätt den TIIIDIGT.

  Har precis lyckats städa bort påskriset ??. Det höll sig intakt med alla videkissar så hade inte hjärta att slänga.

  Börjar med pyntet redan nu, ska ju palla ta bort det i januari så då måste det få vara framme lite annars känns det inte lönt.

  Alla som säger att det behövs julpynt i november, har ni inte tänkt på att det går att ha annan mysinredning i november? Ungefär i november så drar jag fram små lampor och ställer i alla fönser, bullar upp med massor med levande ljus inne, mysiga sammetsgardiner och tjocka filtar. Supermysigt, men ingen julkänsla. 1:a advent till 20:e dag knut är det julpynt som tas fram succesivt under december med cresendo på julafton och sedan försiktigt börjar plockas undan efter nyår. Sedan tillbaka till mysinredningen tom Mars när jag börjar byta ut allting för vår/sommarinredningen med lättare textiler och lampor byts ut mot blommor.

   Du menar smålamporna som tänds redan i slutet på augusti eftersom det blir mörkt vid 20?

   Skulle vara att det kommer fram i oktober, inte november men men.

  Ljusstakar – slutet av november.
  Byter kuddfodral i soffan till mer vintriga motiv/mönster.
  Julgranen med resten av julpyntet tas fram i mitten av december.

  Sen bort med det den 27/12 för att förbereda inför nyår. Avskyr att vakna upp den 1/1 och stirrbliga på en massa tomtar!

  Jag är uppväxt på samma vis, och att allt julpynt skulle sitta uppe till tjugondag knut. Fy fan. Numera sätter jag upp adventsljusstakarna samma vecka som första advent, och allt pynt 2-3 veckor innan jul. Sen ryker ALLT utom utebelysningen 1 januari. SÅ skönt att bli av med allt, för då är ju ändå allt med julen över. 🙂

  Julen påbörjas i samband med första advent och då är det fullt legitimt att plocka fram så mycket julsaker man vill, inklusive julgran om man säger så. Utomhusbelysning som är mer ”neutral” än julig får sättas upp något tidigare pga att november är en mörk jävla pissmånad.
  Julmust dricker man när man är sugen på det, vilket man ofta börjar bli i månadsskiftet oktober/november.
  Lussekatter köper man verkligen inte på Hemköp, de bakar man själv. Har man så dålig smak att man föredrar Hemköps variant så förlorar man automatiskt all sin rätt att överhuvudtaget uttala sig om hur andra får fira sin jul.

  Förra året hade pressbyrån en vegansk lussebulle med mandelmassefyllning. Godaste lussebulle jag någonsin smakat. Vette fasen vad som är i, jag brukar tycka att det inte kan bli gott utan smör.

  Speciellt god är den som säljs i Liljeholmens biljetthall. Någon som sett den i år?

   Åt lussebulle förra veckan i pressbyrån med mandelmassa. Vet inte om den var vegansk men så god. Med en latte. Mums.

    Tack, då får jag försöka hitta en Pressbyrå då. Var den som en vanlig bulle eller som en liten pirog med mandelmassa i? (Det är den senare jag är ute efter)

     Den var som en vanlig bulle.

      Inte samma sak. Den är god den också.

  Julen, tiden då alla tycker det är så viktigt att hävda hur det skaaaa vaaaa, även om alla vet att traditionerna varierar från familj till familj och alla avskyr att höra det alla älskar att säga, ”i min familj gör vi alltid…” Slappna av folk, tryck en risgrynsgrötskorv direkt i munnen och gör en snöängel på asfaltsgruset så kommer julen ändå. Det blir kul!

  Man sparar mycket stress genom att börja tidigt inte kränga fram allt den 23e dagen innan julafton 🙂 men varför klaga på varandra? – så trevligt med ljus pepparkakor och fina dekorerade fönster och butiker redan <3

  Men kan folk tåla sig till december! Den här hetsen, var kommer den i från!
  Chilla folk!

   Men om 1:a advent är 29/11 då? ?

    Det är ok, eftersom det är 1:a advent! ?

    Varför tjafsa? Ni är
    Väl alla vuxna människor..
    Vill någon juldekorera 24e varsågod..
    Vill ngn ha juldekoration året om varsågod..
    O alla andra varianter varsågod!
    (Så länge man är glad o inte skadar ngn annan sluta tjafsa o lägga i er andras liv :D)

    Personligen tycker jag man
    Är
    Smart om man börjar köpa julklappar så tidigt som möjligt än o stressa när alla beställer /går i affärerna samtidigt : p
    Tycker också det är smart att påbörja julmat o dekoration i tid

   Ja fy för att folk är glada och förväntansfulla!!! Det är faktiskt bara tillåtet att vara glad på advent! Dra ner på deras lycka så mår du säkert bättre <3

    Var fick du luft ifrån?
    Tillbaka till garderoben och surmula där istället!
    Twat!

  Saker ska inte fram förrän December börjar, ljusslingor som inte är juliga är okej när det börjar bli mörkt ute för det är trevligt, julmust får inte drickas innan December, Apotekarnes julmust kommer inte in genom dörren då det smakar S K R Ä P. Julskinka börjar jag gärna tidigt med då det ät så gott. ? Julgranen klär man inte förrän i alla fall någon dag innan jul, helst dagen innan. Men, sen jag fick barn och han började tycka det var så roligt med jul så började vi klä julgranen tidigare än innan.. ?

  Men vänta nu lite här…VA???!!! INGEN jul före första advent!!! Nej, bara nej. Det är inte okej. Julen må vara mysig och så, men att julfixa i november, aldrig. Förra året bröt min mamma mot reglerna och bakade pepparkakor före första advent, det var inte heller okej, vi har alltid bakat till Lucia och gjort julgodis lagom till 23e och det får INTE ätas julgodis före uppesittarkvällen.

  Tycker inte heller att julgranen ska upp före 23e egentligen, men eftersom jag inte firar jul hemma hos mig så sätter jag upp den till Lucia.

   Vad hände när din mamma bröt mot jullagarna? Dog en lite hundvalp?

    Nej, två.

  Den här eeeviga, TRÖTTSAMMA jämförelsen med midsommar. Brukar du shoppa midsommarpresenter till vänner och familj under maj/juni? Brukar du fira midsommaradvent alla söndagar i juni? Du kanske har röd dag under trettondagen i juli? Eller firar midsommarlucia den 13 juni, som stärker den där känslan av midsommar? Eller det kanske räcker med midsommarkalender? Antingen choklad eller på TV sen miljoner år tillbaka.

  Också rent generellt kring julpynt före 23 december: varför är man så anti att få lite mys, julkänsla och glädje under en period som är den absolut mörkaste och dystraste på hela året? Förstår verkligen inte. Okej om man själv inte gillar men att vara så extremt emot på ett principiellt plan? Jäkligt märkligt.

   Vi byter presenter på midsommar. ??‍♀️

   Första delen av din kommentar: va?

   Och fet här med att börja fira saker innan det börjar. Varför? Firar du din födelsedag en månad innan du fyller också bara för att det är ”mysigt”? Varför inte låta saker ha sin tid; advent har sin tid, och jul sin. Varför ta ut allt i förskott?

    *det här

    Varför kan inte alla bara få göra som dom vill?

    Vem har inte i alla fall en födelsedagsvecka?

    Varför stör du dig på att andra är glada? Varför inte fira det som går att firas?

    Första delen av min kommentar: om Camilla svarar ja på alla frågorna så förstår jag varför hon jämför julen med midsommar. Om hon svarar nej så är inte jämförelsen befogad eftersom högtiderna är så pass olika. Om det fortfarande är oförståeligt så kan jag inte hjälpa dig något mer.

  Tycker alla ska få göra som de vill. Som med nästan allting annat ?

  Jag julpyntar 1a oktober och älskar det. ❤️
  Julgranen sätts upp runt Lucia eftersom att vi hugger egen (hade vi haft plast så hade även den varit uppe nu ?).

  Och jag njuter efter julen. För mycket stress innan. Men efter när reorna börjar och stressen är borta då är jag på G.

  Julgran och julpynt från 23:e dec till Trettondag jul. Tjugonde Knut ska allt som har med jul och advent vara borta. Har upptäckt att det mest är folk som bor i vita hem som har skitfula plastgranar som tar fram dem i november eller tidigt i december men alltså platsgranar är ju det fulaste vi har. Då är det bättre att vara utan gran men folk som bor i vita Carpe Diem-hem med sina masstillverkade shabby chick-möbler saknar ju totalt allt som kan likna stil och smak.

   Jag tycker att rejäla plastgranar är sjukt mycket finare än skrangliga barrsläppande riktiga granar. Och plastbarr gör inte lika ont att trampa in i foten.. men se där, jag har ett vitt hus. Min åsikt är tydligen för dålig och oviktig för dig. Fortsätt du med ditt självälskande snobberi du 🙂

  Nä inte 23:e det är för sent, typ 1,5 v innan Jul är lagom. Lussekatter äter man endast på Lucia. Och Julmat äter man på Julafton och i mellandagarna om det finns rester. ??

   Nej nej. Lussekatter äts året om!! Helst till frukost, lunch och middag:)

  När jag var liten sa alltid mamma att det inte luktar jul hemma om man inte kokar sin julskinka själv och det ska vara riktig gran hemma! Nu har varken hon eller jag plats i våra lägenheter för gran och jag kokar julskinkan aningen otraditionellt men blir ju bra ändå 🙂

  Blir mest upprörd över att du Camcam kallar den där torra skiten kryddade med minimalt med saffransextrakt från Hemköp för lussekatter faktiskt.
  Lussekatter ska innehålla riktig saffran, helst dubbel sats. Annars kan du lika gärna använda gurkmeja.
  Annars; julmust och pepparkakor i nov. Resten utspritt i december beroende på energi och pepp.

  Julgran ok två veckor innan jul, på grund av vill kasta ut den på juldagen, så ovärd arbetsinsats och ekonomiskt oförsvarbart att bara ha tre dagar
  Belysning ute ok från och med november
  Stjärnor och stakar att annat belysnings-junk tidigast 1a Advent
  Pyssla ljusstakar på fri hand med små barn i klonade förkläder och mjöl på kinderna är förbjudet alla månader på året på grund av att det inte finns så stora skämskuddar att köpa
  Frågor på det?

  Jag tycker att alla gör som de själva vill och jag börjar bli sugen på att få upp allt pynt. Tycker inte att det finns några rätt eller fel. Förut har alltid granen åkt upp efter lucia men vette katten om jag kommer ha lust att vänta så länge i år. Julcravings deluxe!

  Önskar att någon tog in Edward Blom som moderator och scorekeeper i detta kommentarsfält hahahah

  Alexandra Nilsson alla youtube klipp som är reklam samarbeten, Såå tröttsamt

  Vi tar in och klär granen den 13e dec på Lucia. Eftersom jag har barn brukar vi lussa på förskolan sen hem och pyssla med granen med lite lussefika. Supermysigt ❤

  Varför raderar du kommentarer utan att lämna kvar ”borttagen kommentar” Camilla?

  Alla kommentarer angående Paulas hälsa raderas.

  Har du brun tunga?

   Och det är väl bra det! Finns ingen anledning att diskutera hennes hälsa i ett kommentarsfält på en blogg.

   ELLER hur! Så trött på att kommentarer om familjen Rosas ALLTID raderas. Alla andra här kritiseras och får elaka kommentarer om sina kroppar. Men skriver någon en konstruktiv fråga så raderas den fort som tusan. Undra vad familjen Rosas har på C som gör att hon skyddar dom så ?

    Exakt.

    Firar inte jul och det är så jäkla GÖTT! ?✌️✨ Man slipper allt och kan njuta av sin ledighet fullt ut.

   P Rosas är ätstörd.

  Det enda jag gillar med julen är typ pepparkakor, glögg och lussekatter. Resten skiter jag i. Julpyntar inte förutom en mysig julstjärna i ett fönster. Hade inte min familj envisats så hade jag inte ens åkt dit och ”firat” med dem. Meningslös högtid som skapar konsumtionshets och hetsätning. Föredrar verkligen midsommar och valborg.

  Julen är min absoluta favorithögtid. Njuter av julen från början av november till slutet av december! Julpyntar alltså väldigt tidigt, lyssnar på julmusik… you name it ? Har svårt att förstå varför en del julpyntar precis innan jul och sen inte tar bort skiten förrän slutet av januari… efter nyår ska allt bort! Nytt år liksom ?

  Det de flesta av er håller på med är inte firande. Det är OCD. Hur mår ni? Är ni så här kring födelsedagar, student, påsk?

   Haha du verkar inte riktigt veta vad OCD är…
   Man njuter inte av att tvångsmässigt utföra vissa ritualer och handlingar.
   Jag NJUTER av varenda julesak. Det är
   Såååååååå mysigt

  AMEN ??

  Here goes, min förstfödda kom den 28 december för ett antal år sedan. Det blev akut kejsarsnitt och allmänt jobbigt men vi kunde åka hem före nyår.
  Vi hade julpyntat hemma sedan typ första advent men jag bad min man att ta bort allt julpynt innan jag och babyn skulle komma hem, jag ville liksom ha en new beginning.
  Så jag har gärna julpynt hela december men vill att allt julpynt ska vara borta innan nyårsafton sådeså =)

  Jag tycker att vi alla får göra som vi vill även om jag också kan muttra om att det är för tidigt.
  Det jag inte kan förstå är hur många av er hinner ta bort julen i mellandagarna?? Det ska träffas folk och folk bor kvar eller vi hos dom osv. och det ska göras massa saker.
  Att hinna plocka bort gran/julpynt före nyårsafton skulle jag aldrig hinna även om jag velat.

  Så trött på att folk ba ”ja man tröttnar ju så måste ta fram granen och allt julpynt i slutet av november” ?? Ja varför tror ni att ni tröttar?? Adventspynt ska fram till advent och julpynt såsom gran m.m tar man in dagen innan julafton, sen ska ju allt vara kvar till tjugondagknut. Sluta bryta traditioner, kan fan bli upprörd över sånt här haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.