Den där med barns integritet

De flesta influencers som har barn inkluderar dem på sina plattformar och har så gjort, praktiskt taget ända sedan förlossningen.
Kritiken som riktas mot föräldrarna handlar ofta om att de kränker barnets integritet då barnet inte själv valt att få hela sitt liv exponerat på mammas eller pappas sociala medier.
Vissa väljer att inte visa sina barns ansikten, men har samtidigt inga problem med att skriva utlämnande texter om barnet. Ni vet, om svårigheter att bli blöjfri, om barnet kissat i sängen eller kanske har problem i skolan/förskolan.
Andra publicerar gärna mängder av barnbilder men är samtidigt förtegna om allt som har med barnets utveckling och person att göra.

Vad är mest kränkande?
Bilder? Eller text?
Och vid vilken ålder (barnets) bör man sluta helt med att publicera personliga saker om sitt barn?

Jag läste nämligen en blogg idag, där den influerande mamman skrev att barnet var sjukt idag och hemma från skolan.
Vidare beskriver hon vilka symptom barnet har, för att sedan avsluta med att informera världen om statusen på barnets bajs, som enligt utsago ska vara precis som vanligt.
Det här barnet är gammalt nog att gå i skolan, vilket gör mammans bajs-avslöjande än mer opassande.
Hur kul är det för barnet den dagen klasskamraterna hittar mammans blogg med allt hon publicerat om sitt barn.
Inte kul alls, skulle jag vilja påstå och här är min anledning till det:

Vill man att kompisarna ska kunna läsa om ens bajs när man går på mellanstadiet?

126 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Människor som tror att någon (förutom läkare möjligtvis) är intresserad av deras eller deras barns avföring är totalt obegripliga för mig.

  Svara

   Instämmer till fullo.
   Jag är knappt eller måttligt intresserad av mitt eget bajs, än mindre av andras.

   Svara

    Jag har kollegor som detaljerat informerar om sina egna mag/kräksjukor, kan inte för mitt liv förstå varför dom tror att någon skulle vara intresserad

    Svara

     Så sjukt.. Hade en sån kollega, men hon berättade även när hon var frisk om dina resultat på toaletten… När andra åt i personalrummet.

     Svara

   Det värsta är att det kanske finns äckel-psychon som är intresserade av detaljer om barnens liv och mående… Vem är det egentligen som gillar och kommenterar? Det tål att tänkas på!

   Svara

   Folk är märkliga. Har en kompis som skickade snapchat på sitt barns bajs, typ när det var dåligt. Första gången han hade bajsat på pottan mm. Helt stört!

   Svara

    Ueew! Unfriend! 😄

    Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Inte alls förvånande. Det är ju inte första gången den där mamman som du beskriver går över gränsen för vad som är ok att skriva om sin unge. Var väl bara nåt år sedan hon beskrev ungens könsorgan så att beskriva avföring är ju i hennes sammanhang ganska ”lindrigt”.

  Svara

   Varför skriver ingen vem ni menar? Känns lite tråkigt att läsa inlägg eller kommentarer om någon som man liksom antas veta vem det är men man har inte en susning, så man kan liksom inte gå in och bilda sig en egen uppfattning då allt i ett inlägg här såklart är taget ur sitt sammanhang och därför inte ger en rättvisande bild? 🙁

   Personen har ju lagt ut det på sin uppenbart offentliga blogg, så det borde vara fritt att berätta kan man tycka? Förstår att CC kanske inte vill att barnets bajsstatus ska spridas till ännu fler men vi här inne får väl antas vara vuxna människor som inte kommer mobba ett mellanstadiebarn för hur det bajsat.

   …….

   Jag vill också slänga in frågan om vad ni tycker om sättet knivlisa skriver om sina barn på? Det är ju humoristiskt och kärleksfullt, men de är ganska stora nu och hela hennes blogg bygger ju i princip på vad Sixten och Harry säger och gör.

   Svara

  Influencers är en väldigt speciell typ av människor. Eller, alla som figurerar med stora instagramkonton är det. De har liksom så låga trösklar för vad som är privat. Och det är inte bara att de är okej med att folk vet mycket om dem, utan de delar med sig av egen fri vilja, de VILL att andra ska veta massor om dem. Jag hade fått panik av det.

  Svara

   Gränslösa – invaderar andra människor och saknar fullständigt respekt för andras integritet.

   Svara

  Cissi Wallin o Lady Dahmers barn har en härlig skolgång att se fram emot!

  Svara

   Skulle nog säga att det finns värre exempel, Kenza t.ex.

   Svara

    Men va?

    Svara

     Ja hon lämnar ut sitt barn mycket mer i både text och bild än LD och CW på sociala medier. Har dessutom fler följare och använder sitt barn i samarbeten.

     Svara

      Vad tycker ni om sättet knivlisa skriver om sina barn på? Det är ju humoristiskt och kärleksfullt, men de är ganska stora nu och hela hennes blogg bygger ju i princip på vad Sixten och Harry säger och gör.

      Svara

    Bianca Ingrosso……

    Svara

   Ladys barn är ju stora och har gått i skolan i många år. Äldsta är väl nästan tonåring?

   Svara

    Det är fortfarande deras barn hur stora de än må vara.
    Deras kompromisslösa manshat är helt ok såklart! Men utifrån en pojkes världsbild kan det kännas, hmmmm problematiskt.

    Svara

     Jo, jag vet att de är deras barn oavsett ålder. Jag svarade helt enkelt på kommentaren som sa att de hade en härlig skolgång att se framemot. De går redan i skolan.

     Svara

   Fayme elmen har varit mest utlämnade på sociala medier av sina barn, av alla influencers jag har sett tillsammans.
   Vill inte beskriva vad hon visat då det verkar som hon skärpt till sig efter viss kritik.
   Men jag blev verkligen förfärad vill många tillfällen och chockad att hon visade så mycket extremt privat om sina barn.

   Svara

    Hon visar speciellt upp sin yngsta – allt som den lilla gör dokumenteras och spelas in för hela världen att se. Det är så konstigt.

    Svara

     Varför pratar ingen om knivlisa? Hela hennes blogg baseras på barnen.

     Svara

     Hon visade sitt yngsta barn naken flera gånger samt hennes underliv.
     Och när lilla flickan gick på toaletten 😭😭😭
     Började nästan gråta på allvar för jag blev så chockad hur hon kunde göra så. Ingen idé att skriva till fayme heller hon blir så arg på insta mot alla som säger emot henne.
     Hon visade även detaljerat när hon gjorde illa näsan.
     Fayme är ju väldigt ung, alldeles för ung för att ha barn så hon fattar väl inte bättre. Hon fick ju barn när hon själv var ett barn, 16 år bara…
     Moltas är vettig dock, han har bett henne sluta filma så många gånger, hon har tom filmat när de börjat bråka om att hon filmar!!! Hon brukar smygfilma honom och barnen och han säger alltid lägg av.
     Hoppas moltas kan agera och motverka alla utlämnade bilder och videos 😢

     Svara

  Nej , hon du syftar på låter inte sin son ha integritet. ( känna integritet ? Vet inte hur man säger )
  Helt sjukt. Hon skriver om möten i höstas med soc ( dock skriver hon inte anledningen, men underförstått förstår man ju att pojken hade problem )

  Svara

   Gör man verkligen det?
   Skrev inte bloggaren väldigt tydligt att det var hon och den andra föräldern som hade problem? Om du tycker att mamman utlämnar sin son i sociala medier är du själv inte ett dugg bättre. DU försöker skapa rykten om barnet som är 8-9 år gammalt. Så fult av dig!

   Svara

    Nej, jag försöker inte starta några felaktiga rykten.
    Men eftersom bloggerskan VILL dela med sig ( underförstått eftersom hon har en offentlig blogg 😉 ) och delar med sig privat information, säger A men inte B, vill öka antalet läsare, för studion tjänar hon inga pengar på så hon behöver spekulationer och det utnyttjar hon sonen till.

    Svara

    Det bästa hade väl varit att bloggaren hållit sin son utanför sin blogg? Vad är det du själv försöker skapa här med din kommentar? Att bloggar är oskyldiga människor som faller offer för elaka människor som försöker starta rykten med hjälp av kommentarer?
    Ärligt talat vad tycker du att bloggare som exponerar sitt eget och sina barns privatliv tillför?

    Svara

   Vem?

   Svara

    Så var det där med att låta barn ha sin integritet i fred…

    Svara

  Det är taget ur sin kontext. Jag tycker inte att en sjukdomsbeskrivning gällande magen har någonting med integritet att göra. Det är mycket värre med intima bilder eller utlämnande av barnens känslor, tyckande och tänkande. Föräldrar som kidnappar sina barns känslor genom sitt egna vuxna filter är värst. Det tillhör barnet och man äger inte sina barn!
  Sen kan man fråga sig varför 8-9 åringar skulle bry sig om kompisens mammas sociala medier? Långsökt!

  Svara

   Jag tycker du borde ta reda på vad integritet betyder.

   Svara

   En sjukdomsbeskrivning har väl i allra högsta grad med integritet att göra?

   Svara

   Vill du att din mamma beskriver din sjukdom och mage i detalj på sociala medier?

   Svara

  Jag vet vilken blogg du syftar på, och jag for faktiskt riktigt illa av att läsa det hon skrev, det var alltför utlämnande om sonen. Gränslöst och respektlöst och det kan inte finnas något syfte att lägga ut så mkt information på en blogg. Men jag upplever att den här bloggaren alltför ofta lägger ut saker som enbart kan ses av intresse för ens närmsta krets, kanske tom bara för sin väninna eller mamma. Vi behöver inte veta när hon och fästmannen bråkar eller han inte tar hand om henne när hon är sjuk, eller sover länge om morgnarna. Men jag tänker att man måste sakna de ställena i sin vardag att vända sig till att prata om sånt här, därför blir bloggen hennes ”väninna” eller ”mamma”. Så ser jag på det i detta fall.

  Att kränka någon annans rätt till sitt privatliv kan aldrig vara OK, oavsett ålder på den, vars integritet kränks.
  Så MITT svar på din fråga ”vid vilken ålder (barnets) bör man sluta helt med att publicera personliga saker om sitt barn?” blir att det är ALDRIG OK att lägga ut personliga saker om sitt barn.

  Svara

   Bra skrivet. Det kan aldrig vara rätt att lämna ut ett barn till allmän beskådan. Om bloggaren är så uppsamhetstörstande är det dags att söka hjälp.

   Svara

  Jag trillade över en youtubekanal som heter ”Familjen Reinhold” som har 146k följare. Verkar vara en mamma som exponerar sina barn till max och kommentarsfältet svämmar över av barn som kommenterar att de älskar dem. Även om barnen på den är kanalen kanske inte är exponerade på samma sätt (inga utlämnande utläggningar) så är det så jävla märkligt när en hel kanal baseras på barn.

  Svara

   Föräldrar har också instagram konton åt barnen och har haft länge.

   Svara

   Jag håller med, har länge funderat på familjen Reinhold och mammans strävan efter att göra karriär på barnen och deras familjeliv. Allt skall filmas och fotas. De två döttrarna har egna instagramkonton som mamman sköter och de säljer T-shirts med namnet ”Familjen Reinhold” till sina följare vilken i princip bara är barn. Mamman gör reklam för allt möjligt som vänder sig främst till vuxna och lever på deras kanaler.
   Är förvånad att flera inte reagerat på hur detta kommer påverka barnen.

   Svara

    Åh herregud det var mer än jag visste. Har inte kollat mer än enstaka klipp men känns som att det mest är barn som kollar på det eller? Känns inte riktigt riktat mot vuxna även om reklamen är det.

    Svara

    De är ju släkt med fam berntsson så de vill med leva på att vara kända

    Svara

  En bild på en glad unge som grillar körv är väl en sak, men mer än så tycker jag är ovettigt. Hade själv blivit förbannad om nån berättade detaljer ur mitt liv för hela världen, och jag är vuxen.

  Svara

  Men varför? Sånt pratar man inte om? Kanske med vänner i ens närhet, influensers har inte ”vänner” på IG och blogg. De upplyser andra människor som kanske inte alltid har gott uppsåt på sina plattformar.

  Svara

  Jag tycker faktiskt ingående textbeskrivningar kan vara bra mycket värre än bilder (förstås beroende på bildernas karaktär).

  Det är inte bara influencers som exponerar sina barn, utan även ”vanliga” mammor verkar det som. Har en bekant som ofta bloggar om hur jävliga barnen är, att de river hela huset, vägrar göra si eller så, slåss med varann och skriker och bråkar konstant. Beskriver i detalj om hur hon suckar och stönar och nästan bryter ihop för att hon känner sig oförmögen att göra något alls med barnen utan att det blir bråk och skrik. När man läser får man intrycket av att hela livet är kaos, och att det mer eller mindre är barnens fel. Detta delas så att alla från mormor till gamla skolkompisar kan läsa.

  Svara

  Text är värst.

  Svara

  Jag kan inte förstå detta behov av att lägga ut bilder och beskrivningar av ens barn hela tiden. JO, jag förstår att man vill visa det som är viktigt i ens liv, och om man är influencer går väl ens jobb lite ut på det, men inte hela tiden? Som Majsan här uppe skrev, är det för att man inte har någon annan som är tillräckligt intresserad så man kastar ut det till främlingar och ser var det nappar istället?

  Svara

  Jag kan förstå varför influencers exponerar sina barn men jag tycker synd om barnen.
  Det är ju väldigt roligt som följare att få ta del av barnens uppväxt men hur kommer barnen känna den dag de blir äldre?

  Det kan nog skilja sig mycket åt. En del barn kommer säkert inte uppskatta att deras föräldrar la ut stora delar av deras uppväxt på sociala medier.

  Jag tycker att det är lika mycket en kränkning att skriva ingående om sina barn som att lägga upp bilder. Eftersom vuxna borde ta sitt ansvar att värna om barnens integritet som blir lidande när pengar är inblandat.

  Svara

  Ligger IL:s blogg nere?

  Svara

   Alla Tailsweep-bloggar verkar ligga nere!

   Svara

   I morse låg det 44 kommentarer till hennes senaste inlägg (som hon inte skrivit själv) nu ser man inga… kan säga att det va allt annat än positiva kommentarer och dom kanske slank igenom vid uppdateringen.

   De flesta verkar inte så intresserade av hennes anti-age produkter.

   Svara

    Många kommentarer var (tyvärr) negativa.

    Svara

  ”Influencerbarn” kommer förmodligen göra revolt och bli en generation som om 10-15 år berättar hur det varit att växa upp framför sociala medier. Tänker själv hur jobbigt det måste vara att vem som helst kunna se min mammas förlossning, hur det var när jag ammades, hur lite sömn mina föräldrar fick och alla oändliga tusentals bilder som kommer finnas på nätet i all oändlighet för vem som helst att spara. Personligen tycker jag det är skrämmande. För att inte ens börja på att mammorna kapitaliserar på sina barn host.. Kenza.

  Svara

   Det tror jag oxå.

   Mina barn är idag tonåringar och på den tiden de var små hade man film kamera för att föreviga det de var med om.

   Jag hade inte råd att köpa en då, men tröstade mig med att jag istället upplevde det barnen upplevde TILLSAMMANS med dem, tyckte redan då att det var sorgligt att många föräldrar inte deltog i det barnen upplevde, utan stod bakom en kamera istället. (Balans självklart är ok, men det fanns de som bodde bakom sin filmkamera).
   Idag är det ju ännu värre… alltid en mobil för att fånga det barnen gör och säger.
   Det första barnen ser idag som nyfödda är en mobilkamera mot ansiktet.

   Sorgligt på så många sätt.

   Svara

   Kenza har verkligen visat en annan sida än den jag tyckte mig vara ”bekant” med sen hon fick barn. Så fullständigt obegripligt att man kablar ut sin förlossning för bokstavligt talat hela världen. Stackars unge som måste dras med att så många har sett när han föddes. Jag hade avskytt om mina föräldrar gjort samma sak.

   Svara

    Nog att Kenza lägger upp mycket bilder på sitt barn. Men jag kan samtidigt tycka att hon gör det smakfullt och jag får känslan att hon väljer sina bilder med stor omsorg. Sedan tror jag att man blir lite blind inför hur många följare man egentligen har när det rör sig om ett så stort konto som K har. Men, kan faktiskt tycka att hon får orimligt mycket kritik sedan hon blev mamma. Jag kan hålla med om att innehållet i hennes sociala medier har förändrats, konstigt vore det väl annars? Hon verkar vara en jättebra mamma och därför är det synd att just hon ska få motta så mycket negativitet.

    Svara

     Hon får väl säkert mer kritik pga att hennes kanaler är så stora, men jag personligen är inte mer kritisk mot henne än andra föräldrar som exponerar sina barn. Sen kanske andra reagerar som jag pga att de också hade en annan bild av henne? Jag är negativt förvånad över utvecklingen, hade tidigare bilden av hennes som någon som (med influencer-mått mätt) var mån om sitt privatliv. Men när det gäller sonen verkar det inte gälla på samma sätt och det är otroligt synd tycker jag.

     Svara

      Och för all del: sonens far har givetvis lika stort ansvar över exponeringen! De är två föräldrar och det ska man inte glömma.

      Svara

   Vad är det som är så hemskt med att någon skulle få se när man föddes så länge det inte är bilder som visar mamman naken? Att hon hade svinont? Att man faktiskt föddes? Jag hade inte varit bekväm med nakenbilder på mina föräldrar online såklart, men jag tycker snarare det är värre som mamma att visa mig under en förlossning än om det varit jag som föddes.

   Men att jag har ammat, lärt mig sitta, sovit dåligt eller skrikit en hel natt – vad är det som är så hemskt om världen vet det?

   Undrar på riktigt eftersom jag själv inte skulle tycka det var jobbigt nu, och då är jag inte ens så aktiv själv online. Jag hade tyckt det varit jobbigt om det handlade om mig som vuxen nu däremot.

   Jag är alltså inte(!!) för att man överexponerar sitt barn eller skriver/publicerar intima bilder men rena vardagshändelser ser jag inte problematiken med? Framförallt inte med så små barn. Sen om det är intressant för andra om barnet smakat potatis eller inte är en annan fråga.

   Svara

    Det som är pinsamt är hur långt vissa är beredda att gå för att rädda sin ”karriär” och få klick. Hade skämts om min mamma filmade min förlossning och la ut det för hela världens att se bara för att jag hade ifrågasatt hennes syn på integritet och det äcklar mig lite. Om hon har så lite respekt för det privata, vad för respekt har hon för andras privatliv? När det gäller hennes son har hon ju ingen alls, och jag tycker inte det finns något smakfullt med att lägga ut tio bilder per dag på sin unge.

    Svara

  Utlämnande texter och intima bilder är det värsta. Men kombinerar man oskyldiga bilder med intima och utlämnande texter ger det samma effekt. Skriver man utlämnande men aldrig visar bild på barnet, skriver barnets namn, förskola osv är det mindre skadligt än om alla kan identifiera barnet.
  Det borde dock inte vara en fråga om vad som är värst, inget av det här borde få förekomma! Att utnyttja sina barn och kränka deras integritet och rätt till privatliv för att tjäna pengar är så cynisk och fult att jag blir illamående av att tänka på alla barn som utsätts för detta varje dag. Det gäller alla stora bloggare och en hel hög småbloggare, det är väldigt många barn som drabbas. Jag hoppas och tror att de allra flesta föräldrar vill sina barn väl, men hur kan de vara så förbannat korkade och förblindade av sponsrade blöjor att de inte ser hur de skadar sina barn? Fruktansvärt.

  Svara

  Varför ställer du frågor till läsarna när du samtidigt trumpetar ut vad man bör tycka?

  Svara

   Men om inte du tycker samma som Camilla kan du ju skriva det. Du har väl ett eget tyckande?

   Svara

  Tänker på den gången Hugo Rosas la upp en bild på Molly då hon kissat på sig och skrev någonting i stil med att han ”tagit ut segern för tidigt” gällande potträningen. Det är – för mig – helt obegripligt hur man kan få för sig att dela något sådan på sociala medier öht, särskilt när man har x-antal tusen följare.

  Svara

   Herregud vad läste jag…håller med dig, obegripligt!

   Svara

  Jag tycker man ska lägga upp grejer med måtta. Bilder när familjen är ute i lekparken eller i skogen och leker så tänker jag att det inte gör så mycket att barnen är med. Men när allt barnen gör ska dokumenteras så har det gått för långt. Bajshistorier eller vanliga berättelser om småbarnslivet tycker jag inte är särskilt utelämnande om barnet är upp till 1 år typ, då alla barn då ändå har konstigt bajs, inte vill äta, får utslag eller whatever. Men det finns ju ingen anledning att ens då fotografera sitt barn eller skriva en text om dess medicinska historia. När barnen är äldre är det verkligen inte okej att skriva sånt om sitt barn alls tycker jag. Då ska man ha deras godkännande innan man lägger upp bilder osv. Det exemplet du tog upp var ju verkligen över gränsen då barnet går i mellanstadiet (!!). Helt absurt att exponera sitt barn så. Hade jag varit i den förälderns närhet hade jag tagit ett ordentligt snack med hen.

  Svara

  Tycker både utelämnande text och bilder är lika ”illa”. Jag förstår att man vill visa upp det finaste man har i sina sociala medier men de flesta verkar inte tänka på hur det kommer påverka barnen i framtiden.

  Jag tycker det är värst när föräldrar till dödssjuka barn lägger upp bilder och klipp när de ligger helt utelämnande i sjukhussängen med diverse slangar, kräkpåsar, dropp och så vidare. DET tycker jag är extremt integritetskränkande. Jag arbetar själv inom sjukvården och sjuka patienter är väldigt sårbara och utelämnande som det är, att då dessutom ens förälder tar bilder i en sådan utsatt situation är för mig obegripligt. Görs det för att då likes, sympatier, fler följare? Visa upp ”verkligheten”? Hur långt kan man gå (får man gå?) som förälder genom att försvara sina handlingar med att vara transparent gentemot följarna? Är det en skyldighet att visa upp allt som har med ens liv att göra bara för att man är ett stort namn inom influenservärlden?

  Svara

   Min dotter har vårdats på neo i 4 månader och jag och min sambo hade det snacket om familj som kommer och fotar henne. Helt ok att man fotar! Men är det underförstått att vi inte vill att dom delar på sociala medier? Vi pratade seriöst länge om detta, behöver vi säga till alla att inte dela bilderna på henne? En annan neomamma skickade en bild på sin unge till mig och skrev ”ej för spridning”. Är inte det sorgligt? Det är för mig självklart att inte lägga upp bilder på ett barn som väger 1 kilo och dör inom några minuter om hen blir bortkopplad från alla slangar och sladdar. Inte självklart för alla och det skrämmer mig.

   Svara

   Utelämnande text är väl inget problem – då utelämnar man väl sådant som är integritetskränkande.

   Problemet är väl de utlämnande texterna, där man lämnar ut det mest privata.

   Eller?

   Svara

  De flesta bilder som läggs upp på barn är ju väldigt gulliga och tillfixade, text är helt klart värre. Ett jag inte glömmer är när MU detaljerat berättade om sin tonårings trosor ….

  Svara

  Fy jag skulle också ha ont i magen om jag exponerades på det där sättet. Utan kontroll över vad som publiceras och skrivs om mig. I värsta fall är det klasskamraterna som upplyser om vad som publiceras. Som förälder till ”playdate” barnen skulle jag inte heller bli glad över att hitta dem på bloggen. Hoppas på det goda omdömet att det är tillfrågat om det.

  Svara

  Jag kan känna en sån maktlöshet inför den här personens totala brist på respekt för andras integritet. I synnerhet pojkens som är i en känslig ålder, precis bytt skola bostad osv. Kul att ha en korkad morsa som presenterar en inför sitt nya liv. Alla privata och prekära detaljer ska basunera ut till allmän beskådan, fritt fram för alla att utvärdera. Det är ju inte bara klasskompisar som läser utan ä en nyfikna föräldrar till klasskompisarna. Samtalsämnen vid middagsbordet om den nya pojken i klassen, mamman, som pojken får höra i skolan sen. Kul

  Svara

   Hon fattar inte att hon bäddar för mobbing genom sitt dåliga omdöme. Och oavsett vad omgivningen säger så vet hon alltid bäst eftersom hon är mamma. Sen att ta upp barn, särbo och katter som en arbetsuppgift som kräver mycket är på en sån låg nivå. Samt att tjata om flyttar som om hon vore tvungen att göra korkade beslut kontinuerligt. Hennes umgänge kan inte ha några sunda värderingar heller.

   Svara

    Jag tänker att forna slalomåkaren mfl. har väldigt sunda värderingar. 😉

    Svara

     Räknar inte Stenmark som umgänge för att de var på samma kalas.

     Svara

  Jag tänker på de kändisbarn och barnskådisar som revolterade kraftigt eller blev missbrukare pga livet i rampljuset. Nu gör gemene man samma sak mot sina barn. Kameror uppkörda i ansiktet 24/7 och långa utläggningar om privatliv.

  Paula lägger ofta ut bilder på sina sovande barn, vilket jag tycker känns obehagligt. Inte ens i sömnen, i sitt eget hemär man fredad.

  Svara

  Hon skriver ”han går på toa som vanligt”. Detta tycker jag inte är synonymt med att basunera ut hur bajset ser ut , som det påtalas i denna text.

  Svara

  Såg nu vem du menade i inlägget CC. Sjukt att kvinnan skriver så ingående om sitt barns liv. Finns det verkligen ingen i hennes närhet som kan ge henne ett ordentligt samtal om hur olämpligt hon beter sig? Det är inte okej.

  Svara

   Kanske, men som vi sett med IL så leder inte badwill till något bra. Dessutom är mitt förslag att helt ignorera denna kvinna efter detta, inte okej att skriva om henne precis som det till sist inte blev okej att skriva om S och M för det är inte längre underhållning och man borde inte föda deras sjuka uppmärksamhetsbehov som går ut över deras barn.

   Svara

  Det finns barn som blir stolta också – beroende på vad som skrivs förstås.
  Att mamma eller pappa berättar om skoluppgiften, den nya jackan eller att man haft det mysigt tillsammans.

  Det är en fråga om balansgång.

  Kan man berätta en sak vid ett kaffebord med bekanta kan man lägga ut det på social medier.
  Skulle det vara opassande vid kaffebordet – låt bli. Det kan vara frågor om bajs, kräks eller annat äckligt, men också saker av för privat natur.

  Att berätta att barnet hittat nya kompisar på nya skolan – ok.
  Att berätta vad kompisarna heter, bor och ser ut – inte ok.

  Att berätta att barnet matvägrar och be om input för att lösa situationen – ok
  Att berätta att barnet matvägrar och att därmed själv tycker livet är skit, dvs att man själv känner det som om barnet ”förstör” – inte ok.

  Att berätta att banet blev glad för att det hittat en bra bok – ok
  Att berätta att ens barn är ett geni för att det klarar alla prov och kan allt – antagligen inte ok.

  Foton från stolta ögonblick – ok
  Foton från gemensamma aktiviteter – ok
  Foton man själv inte skulle vilja vara med i/på: inte ok.

  Mina 5 öre (när jag sitter på jobbet och skjuter upp något tråkigt jag absolut måste göra egentligen)

  Svara

   Tycker man ska vara mer restriktiv i sociala medier än vid ett kaffebord. Skulle t ex kunna säga vid fika på jobbet att mitt äldsta barn har haft det tufft med kompisar (om saken diskuterades) – ingen känner honom eller vet ens vad han heter. Skulle inte skriva om det på sociala medier där han själv eller våra vänner och deras barn kan läsa. Men kanske menade du mindre barn.

   Svara

  kan nån ge mig en hint om vem detta handlar om?

  Svara

   MM

   Svara

  Har Isabella stängt ned sin blogg?

  Svara

   Jag kommer in på hennes blogg.

   Svara

    Hennes blogg verkar vara borta! Jag får bara upp tailsveeps sida

    Svara

     Jag får upp hennes sida

     Svara

  Jag har svårt med gränsdragningar och impulser. Jag är fasen livrädd för att hänga ut mina barn för mycket i min blogg. Även om man skriver som en dagbok så måste man tänka på att det är andra, okända som läser. Inte bara ens familj och släktingar. Mina barn läser min blogg, så dom lär säga till om jag går för långt… Vilket jag verkligen hoppas att jag inte gör!

  Svara

   Kan dock tycka att du hänger ut dina barn i o med att du skriver om ena barnets pappa har fått en LOB, har spelmissbruk m.m.

   Svara

    Sant. Jag har inte sett det så.

    Svara

     Din blogg är väldigt utlämnande, både vad det gäller dig själv och dina barn.

     Svara

   Oj det var ju verkligen väldigt utlämnande detta. Hann väl läsa en 3-4 inlägg kanske och hann förstå att du är deprimerad, sjuk och äter en hel del mediciner, inte får någon sjukersättning från FK och har mycket ångest över din ekonomiska situation samt att barnen har mindre trevliga pappor. Om du inte vill vara utlämnande så skulle jag rekommendera att du börja läsa igenom inläggen innan du publicerar dem, såg att du skrev att du inte gör det idag. Eller gör bloggen privat om du inte vill dela med dig av privata saker. Slutligen så vill jag understryka att jag hoppas att det löser sig med allt för dig! 🌸

   Svara

  Vad skönt det vore om något så normalt som bajs faktiskt var normaliserat! Sjukt töntig text.

  Svara

  kom över ett instakonto härom dagen där ägaren av kontot (mamman) för det första döpt kontot till hennes ena barns namn+sjukdom.. sen var det bilder på barnet i fråga i heela hennes flöde plus bilder på hennes andra barn också.
  Herregud vad osmakligt det kändes… 😞

  Svara

  En stor profil skrev en gång om sitt barn och dennes reflektioner huruvida hen var transexuell eller ej. Mao ett ganska stort barn som kan reflektera kring detta. Att finna sig själv och sin identitet är absolut ingenting som ens mammas följare har med att göra….. mår fan dåligt när jag tänker på det… tänk er själva att fundera kring detta och anförtro sin mamma, och hon skriver ut det för hela Sverige.. 😓

  Svara

  Min son är 5 år. När han inte ville att jag skulle ta kort på honom något mer så acceptera jag de. Jag frågar fortfarande innan jag tar kort samt om jag får lägga upp bilder på honom. Han får bestämma själv.

  Svara

   Han är 15 år för ung för att kunna bestämma och inse konsekvensen.

   Svara

   Men hur ska en liten 5- åring kunna överblicka konsekvenserna av att säga ja eller nej? Sägee barnet ja så fattar han ju ändå inte vad det innebär i praktiken. Det är inte ditt barn som bör bestämma sånt, det är ju du som vuxen. Ett barn greppar ju inte vad integritet innebär.

   Svara

    Precis. Jag sa ja till mycket när jag var till och med 15 som jag är glad inte finns på nätet idag.

    Svara

   Bra att du frågar och acceptera om han inte vill vara med på bild. Men han är på tok för ung för att kunna säga ja till att vara på nätet, han förstår ju inte vad det innebär. Ok att ställa frg ”får jag skicka bilden till mormor” men mer än så…

   Svara

  Ibland undrar jag om vissa influencers har som incitament att skaffa barn att kunna producera content och få massa stålar. Kan man ens älska någon man har så lite respekt för att man fläker ut hens privatliv inför miljoner följare, utan att barnet själv kan säga något om det?

  Jag kanske överreagerar helt. Finns det någon barnpsykolog som kan säga något vettigt om detta?

  Svara

   Så jäkla sant! Förstår inte hur dessa influencers tänker överhuvudtaget. Skulle aldrig nånsin komma på tanken att göra så mot mitt barn, det borde vara förbjudet.

   Svara

   Undrar samma…

   Svara

  Det känns som att de flesta influencers har så jäkla innehållslösa liv i övrigt så ett barn gör det möjligt att fylla bloggen/kanalerna med content igen. Det GÅR INTE att behålla läsare och få dem att gilla dig om dina dagar består av att gå till frisören/hämta ut paket och gå på dötråkig pressfrukost. Ett barn eller två ger möjligheter till ett bredare paket av innehåll och inkomster! Tänk vad dessa barn tjänat pengar åt sina föräldrar genom samarbeten och spons!

  Svara

   Håller med… Många som skaffar barn när de börjar dala lite i popularitet.

   Svara

  Skulle det inte komma en ny lag om detta? Tycker det ska vara förbjudet att exponera och exploatera sina barn på sociala medier som är öppna för hela världen. Möjligtvis okej om det är stängda konton som tex Facebook där man godkänner vänner etc. Oavsett om det är bilder eller text så är det inte ditt liv, det är barnets och man kan ju bara tänka sig hur det känns när man blir äldre, att ens föräldrar använt en för att tjäna pengar på en. Kränkande är bara förnamnet.

  Svara

  Det som går över mitt förstånd är när ens barn får uttalade hot och vidriga kommentarer om sig som en konsekvens av att föräldrarna är offentliga. Här blir de obehagligt om något.
  Valet att fortsätta exponera sitt barn när en överhängande hot bild finns är sanslöst.
  SÅKLART felet ligger hos följarna, sjuka människor därute, MEN hur vågar föräldrarna fortsätta ha öppna kommentarsfält och exponera barnet i serier, kanaler, bilder med mera. Går det inte ”säkra” lite upp mer tänker jag med aktiva val som vuxna gör.
  Samhället har blivit respektlöst och attityden sämre så där ska inte barn vistas.
  Jag tycker inte att de är rätt att exponera sina barn i media- sharenting som de kallas. Det finns studier hur barn som vuxit upp med föräldrar som publicerat barnet under dens uppväxt farit illa.
  De är stor skillnad på att vara privat och personlig.

  Svara

  Bryr mig väldigt föga om hur andra väljer att göra med sitt/sina barn. Jag och min man bestämde väldigt tidigt innan vårt barn kom till världen att vi inte skulle exponera barnet på sociala medier alls och det har vi lyckats hålla, vi tar mycket kort på barnet och skickar istället privat till familjemedlemmar via MMS, de som vill ha, vilket känns bättre, de har inte heller rätt att lägga ut bilder på vårt barn, vilket alla respekterar. Någonting jag lärde mig på föräldragruppen som vi blev hänvisade till under graviditeten är att inga, absolut inga människor som inte har egna barn är intresserade av mitt barn eller andras barn om det inte är syskonbarn eller någon nära anhörig med barn, men inte främlingars barn. Så jag har medvetet inte berättat för nya människor jag träffar på, på universitet där jag går att jag har barn för att ingen är intresserade av det om de inte själva lyfter frågan och är genuint intresserade av mitt liv. Någonting jag verkligen inte kan begripa är varför man lägger ut bilder på sitt/sina barn. som är kraftigt retuscherade och tillgjorda samt historier och bilder på barnet som kan kopplas till skam senare när barnet blir äldre. jag och mitt barns pappa har bestämt att vårt barn får själv skaffa sociala medier och lägga ut bilder på sig själv, men vi kommer att försöka lotsa hen till att verkligen tänka efter vad som läggs upp. (nakenbilder). Men varför vill man lägga upp bilder på sitt barns avföring om det inte är till en läkare som ber om en bild för att lättare kunna avgöra vad som ”kan” vara fel, på grund av färg och konsistens och allt där emellan, men inte till allmän beskådan, vem kan möjligtvis vara intresserade av det?

  Svara

  Slutade faktiskt följa Sanna bråding just pga av detta. Det va när hon sluta amma den yngsta då hon hade som så förhör med honom hur varje natt hade gått. Man märkte och hörde flera gånger att han inte vill prata om det (va på instastory). Kände ett väldigt obehag av detta så jag avföljde. Synd då jag tycker hon är väldigt inspirerande när det gäller mat

  Svara

  Sen den 1 Januari är ju FNs barnkonvention lag i Sverige. Borde inte detta då bli olagligt? Blir lite nyfiken på om detta testats i rätten någon gång. Personligen ser jag det som kränkning och inskränkande på integriteten, men jag vet faktiskt inte hur lagen skulle tolka det. Hade varit intressant att veta. Vet du?

  Svara

  Räknar inte Stenmark som umgänge för att de var på samma kalas.

  Svara

  Jag har tänkt mkt på det med t.ex. Arnold. Har sett nått avsnitt på Youtube och tänker att han är väldigt rolig, men det är många barn i den åldern. Men när man tänker på att hans värld består i att varje morgon ha en kamera som filmar han och att han ska prata in i kameran (utan att verkligen faktiskt förstå att det är massor av människor som tittar på han) så känns det väldigt fel. Att en 3 åring ska glatt säga ”hej kameran” och alltid ska mamma filma han när de pratar, köper massa leksaker etc. istället för att göra saker utan kameran med. Ok, klart att de gör massor utan att filma med men att han blir så medveten blir obehagligt.
  Enligt barnkonventionen har Arnold och andra influencers barn rätt till sin integritet. Det är nog viktigt att detta lyfts fram och prövas i rätten för att skydda barnen framöver för att få tydliga direktiv.
  Det är klart att man vill visa upp sitt barn och berätta saker, men det är där gränsen med kränkande (aldrig bilder på barn som är ledsna, mår dåligt, skadat sig etc.) är oerhört viktigt. Närmaste familjen och vännerna är en sak men offentligt.. nej. LD är ett exempel med som visat upp sitt barn som stårgråter och drar i henne, vilket är en stor igenkänningsfaktor för många mammor och pappor, men likaväl blir det så fel.. att man väljer att ta upp mobilen och filma sig själv när man gör en grimas med ett barn som är ledset bredvid och visa det för alla istället. Jag tycker att skriv om saker generellt, undvik kränkande detaljer och tänk en vända till innan man lägger upp bilder/filmer. Tänk varför vill jag visa visa detta? För vems skull?

  Svara

  en tjej jag på insta la upp bilder på sitt barn när han hade någon form av utslag/vattkoppor jag vet inte.. oavsett vad stod han naken och rumpan full med utslag och jag känner bara.
  1. stackars barn när vänner och bekanta har den här bilden inpräntad. samt eventuellt jämnåriga kompisar i framtiden hittar bilden..
  2. vem fan vill se detta på sociala medier.

  Svara

  Barnkonventionen säger att barn har rätt till ett privatliv. Det vore på sin plats att alla influensers med barn läste den. Om man inte orkar läsa hela finns det en sammanfattning på unicefs hemsida.

  Svara

  Håller med… gud så vissa barn blir utlämnade på internet. Kikar in hos janemarina på insta, då hennes dotter tyvärr blivit sjuk i cancer, så hemskt 🙁 men ju mer jag tänker efter så blir jag lite ledsen för barnets skull som visas upp med slangar m.m. De la upp någon storie där hon satt och kammade bort allt hår som föll av på dottern. Vet inte vart man ska dra gränsen. Men de känns lite fel

  Svara

  Jag tycker att det är fruktansvärt när somliga skriver att deras barn är sjuka eller att de inte mår bra psykiskt och ändå så tar de bilder på sina barn och lägger ut på sina bloggar.👎

  Svara

  Inom terminen är slut kommer lille gossen vara tillbaka hos sin pappa.
  Mamman kommer driva sonen i fördärvet annars.
  Har han ont i magen nu och är hängig och hon inte fattar så kommer det inte bli bättre.
  Han trivs inte i skolan helt enkelt.
  Jag ger inte mycket för den ensamma mamman som lever ett mycket hektiskt liv, och som sänks av infektioner i tänder eller annan skit gång efter gång, hur hon ska kunna klara av sin unge även om hans skit är normal.
  Hon fattar inte nu och kommer aldrig att göra, att de andra ungarnas föräldrar kanske läser hennes blogg och PRATAR.
  Ungarna deras hör och det kommer gå ut över hennes egen lilla gosse.
  Näe, låt killen va hos den familj som ÄR en familj.

  Svara

  Såg för en stund sedan vem det handlade om. Hon kommer gå in i väggen ännu en gång då hon blir anmäld till soc av någon av hennes troll.
  En annan sak? förstår hon inte själv symptomen hon beskriver om sin son? Nu tror och hoppas jag att pojken mår bra och trivs på skolan och nya hemmet osv. men det hon skriver? Går det inte endast att skriva Lilleman har magsjuka i dag?

  Svara

   Han har inte magsjuka.
   Han skiter ju normalt.
   Han har ont i magen och är hängig.
   Det skulle jag också bli i det stressliv de lever.
   Barn förstår inte alltid sitt eget bästa men om han nu t ex blev mobbad i skolan på Öland och mamman tror hon hjälper honom med att hänga ut honom så kommer han ändå snart vara tillbaka på Öland.
   Hon kan ju faktiskt vara en bidragande orsak till att gossen inte mått bra.
   Näe, han kommer redan innan terminen är slut vara tillbaka hos sin pappa och My borde få stränga order om att inte skriva om allt.
   Folk läser hennes blogg och folk pratar, det når deras ungar och då når det även hennes gosse till slut.

   Svara

    Precis. Hon stjälper och sviker genom sitt babblande på bloggen.

    Svara

  Varför kom inte min kommentar med ?

  Svara

  Mina föräldrar fotade mig jättemycket under min uppväxt och satte in i fotoalbum som mina kompisar sen satt och tittade i.

  Jag kommer ihåg att jag skämdes över många av fotografierna, framför allt dom där jag var naken. Jag kommer ihåg hur kränkande det kändes för mig. Speciellt när kompisarna skrattade åt det. Och när jag sa till min mamma att jag inte ville ha dom bilderna där viftade hon bara bort det och sa att “det är bara gulligt”.

  Föräldrar tycker att väldigt mycket är “gulligt” och “oskyldigt”. Men glömmer uppenbarligen att, hur man upplever något, är extremt personligt. Och bara för att en förälder bedömer något som oskyldigt så kan barnet mycket väl uppleva samma sak som extremt integritetskränkande.

  Jag tyckte detta var jättejobbigt, och då sågs dessa bilder mest av mina kompisar. Men fatta om det då hade publicerats på INTERNET, tillgängliga för dom som INTE var mina vänner.

  Svara

  Folk som låter barn leka med sexleksaker de tidigare gjort reklam för. Se Margoux Dietz sista video. Barnets favoritleksak är ett runkägg. Sjukt!

  Svara

  När min dotter var nyfödd och låg på barnintensiven satt jag helt förstörd i föräldra-/fikarummet. Människor runt omkring mig satt och pratade om hur de skulle förvalta sin upplevelse och tjäna pengar på att berätta. Jag förstår inte alls hur människor är funtade.

  Svara

  Håller med om att Fayme är en av de som lämnar ut barnen mest. Led verkligen med hennes pojke i dag när hon utsatte honom för något ”skämt” om att han fått bajs på handen och skrattade åt hans reaktion. Han tyckte inte alls det var roligt. Det där elaka sättet att driva med barn, att skratta åt dem, tycker jag är hemskt. Och nästan alla kommenterar glatt och tycker det är kul. Vad känner barnet? Vad är det för fel på Fayme och hennes följare som skrattar åt att driva med hennes barn?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.