Problemet med resande influencers…

Det stora problemet är inte att en eller personer reser till eller från Stockholm. Det är givetvis fortfarande problematiskt men jag kommer inte stå vid stadsgränsen med en högaffel för att försöka styra upp det här på individnivå.

Dessa kända människor med stora plattformar på sociala medier är influencers och påverkar människor, oavsett om de heter Charlotte Perrelli, Elsa Billgren, Carl Bildt, Donald Trump eller Isabella Löwengrip.
Problemet här är inte att Isabella valt att sätta sig i en bil och åka till Ystad, problemet är att hon lägger ut bilder och text från det och på så viss påverkar och ger sken av att det är helt i sin ordning att göra så, trots rådande rekommendationer.

De flesta av Isabellas läsare kommer inte sätta sig i sina egna bilar och omedelbart färdas söderut (förutsatt att man bor norr om Ystad) likt en trana i september, men risken finns att det sår ett frö av ignorans.
Äh, det kanske inte ÄR så farligt ändå? Men om vi bara är i vårt sommarhus på Gotland då och inte träffar någon annan?
Men det är ju säkert bara ”VI” som bryter mot rekommendationerna…

Det är sällan påverkan utifrån leder till en omedelbar handling, utan tanken är väl att det där fröet ska få ligga och gro ett tag för att sedan påverka hur vi tänker och resonerar utan att vi märker det.
Isabella har 455 000 följare på Instagram. Om bara EN(1) ynka procent av hennes följare påverkas av hennes inlägg och gör saker som kanske inte är i enlighet med rekommendationen så är det 4550 personer.

DET är faran med att människor med stora sociala medier publicerar när de är på spa, i sommarhuset eller i skidbacken och då är det totalt ovidkommande huruvida Isabella säkert bara satt i bilen…
Problematiken är SÅ mycket större än om Elsa eller Isabella som enskilda individer skulle bli så pass sjuka att de skulle behöva vård utanför sin egen region.

De är influencers.
PÅVERKARE!
Problemet är vad de influerar eller påverkar till i dessa fall. Om Isabella lämnade bilen eller inte är ovidkommande.

Så nej, det går INTE bra!

362 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Influensers är bara intresserade av att influera andra när de kan tjäna pengar på det, inte när det kräver att de är en bra förebild.

   Komiskt att C behöver Bella för att dra bloggtrafik och få upp sina besök och tjäna mer pengar haha. Och Nyheter 24 de behöver Bella haha, de måste skriva om henne för att locka klick så detta var bra för dem. QB på Ny24 skriver att Bella åkte ”land och rike runt” för att hon åkte till Ystad haha så det är land och rike runt det… Alltid ska det överdrivas och förvridas om Bella för att vara/verka/låta så dåligt som möjligt. Asså… Mycket tydligt och uppenbart att både C och QB vill dra Bella i smutsen och förstöra för henne så mycket som möjligt, och så vill de själva tjäna pengar förstås och det gör de genom Bella.

    Bellas försvarare: ”Visst, folk dör i denna pandemi men det riktiga offret är Bella som inte får njuta av ett sponsrat SPA-besök på andra sidan landet utan att folk påminner henne om pandemin. Varför kritiserar ni min favoritbloggare? Ni är så elaka! ?”

     Oh herregud så löjligt… hur orkar du? Hur mår du egentligen?

      Och hur mår DU om man får fråga?

      Du känner dig träffad ?

     Kommentaren Camilla delat är inte heller skriven av någon som följer Bella eller är ett sk fan…

      Min kommentar riktar sig till Bellas försvarare allmänt.

   Camcam: kan du lägga till i inlägget att om Bella verkligen var intresserad av att hjälpa hotellet utan att sprida denna dödliga smitta så hade hon kunnat köpa presentkort online och bett sina (tyvärr lättlurade) läsare till att göra likadant?

   (Resten av oss vet ju att Bella inte bryr sig om andra och att hon egentligen sponsrades med ett SPA-besök av hotellet.)

    ”… utan att sprida denna dödliga smitta” Ja för hon spred ju dödlig smitta, det vet ju du.. men bra och strategiskt av dig att smuts kasta henne genom att skriva så. Jösses alltså du kämpar på med det och följer excelarket. Men du, det kan ju ha varit så att Bella VILLE åka dit och inte bara för att hjälpa hotellet. Tänk att du vet vad andra människor tänker och känner.. fantastiskt alltså.. öh.

     Kämpa på själv. Du har verkligen inte greppat vad det egentligen handlar om.

     Du mår inte riktigt bra när du försvarar Bella i detta av alla idiotiska grejer hon har gjort genom åren. Ja, det är en dödlig smitta. Och ja, Bella får folk som dig att tro att det är ofarligt för att ni så gärna vill bli hjärntvättade av henne av någon tragisk anledning.

     Det spelar ingen roll om hon vill åka till Ystad. Hon borde ha stannat hemma och köpt presentkort istället. Och nej, hon hade inte åkt till Ystad om hon inte fick något gratis. Viftar du lite sponsrade pengar framför henne åker hon gärna tvärs över landet trots rådande dödlig pandemi. Om du försvarar hennes beteende så är du lika äckligt i ditt beteende. Grattis. Finns inget att försvara överhuvudtaget.

   Ok.. fokus på Isabella fast Anitha varit på spa, kaspersen överallt .. ditt fokus är galet ..

    Ditt med!

  Varför väljer du bara Isabella som ex finns ju många fler som är ute och reser, förmodligen för att det blir mest väsen när hon kommer på tal.

   Det pratades ju massa om elsa billgren på denna blogg nyss.

    Och förtjänad kritik till paret Schulman

     Japp

    Men varför radera kommentarer som kan verka som liite försvar av IL tex att hon reste på torsdagen, och att hon har rätt att visa vilka bilder hon vill och att inlägget ju faktiskt fick effekten att flera öppnar ögonen om att INTE resa efter allt skäll och uppmärksamheten, nu vet både IL och många andra det. Varför radera sakliga kommentarer så snabbt, men sjuka elaka och knäppa sex-grejer får stå kvar? Det är väldigt tydligt att C vill kasta smuts på IL och därför tar upp detta igen, hon vill svartmala IL det är inget nytt. Inget om att Anitha åkte till Västerås i helgen t.ex men ILs namn ska locka och som sagt C vill dra henne i smutsen. Vi får inte ifrågasätta C och inte på något sätt försvara IL.

     Folkhälsomyndigheten sa redan 19:e mars att MAN INTE SKA RESA TILL ELLER FRÅN STORSTADSREGIONER. Folk avbokade resor långt innan dess.

     Camcams inlägg är riktade till människor som dig, som fortfarande tror att detta handlar om att kritisera dina favoritbloggare när det egentligen handlar om en dödlig pandemi. Varför försvarar du Bella överhuvudtaget? Ser du inte själv hur verklighetsfrånvänd och farligt ditt beteende är?

      Ingen som försvarar Isabella för att man ifrågasätter varför kommentarer om att hon reste på torsdagen är borttagna. Många har rest från storstadsregionerna sedan 19 mars som du kanske vet, flera kändisar t.ex. Varför använda Isabellas namn som rubrik, har du funderat på det? Det förstår du nog. Vi ska inte lyssna på influencers gällande Corona men vi ska lyssna på Camcam? Jag är inte verklighetsfrånvänd, försvarar inte Bella även om jag tycker att det inte var så farligt, och jag håller inte riktigt med Cam i allt i inlägget men en del såklart. Förstår inte riktigt hur du menar att ovans beteende är farligt och verklighetsfrånvänt, vad vet du om det?

       Om du skriver att det Bella gjorde inte var farligt så försvarar du henne. Om du gnäller om att Bella kritiseras för något Bella har gjort när kritiken är befogad så är du verklighetsfrånvänd. Skärp dig, det handlar om människoliv! Det kommer att finnas gott om sponsrade resor för avdankade bloggare som Bella när pandemin försvinner. Det är varken passande att köra tvärs över landet som Bella gjorde och det är inte heller passande att du försvarar Bella som om hon vore ett offer.

      Sen åkte Anitha Clemence på spa ?!

     Alla dina kommentarer står ju kvar? Vad pratar du om?

   Som sagt har det skrivits flera inlägg om Elsa. Och Isabella åkte iväg för att vila upp sig på hotell + spa. Såklart det uppmärksammas.

    Flera, alla ett om att hon inte var tydlig med att hon stannar hemma.

   Ingen bryr sig om Isabella längre, så du behöver inte skriva dina besatta noveller om hur bra din mytoman till idol är som engagerar så mycket folk. Det är inte hon som engagerar utan Corona. Är väl blondinbellas dröm att vara Corona just nu

   Ja det kan man undra – för att hon vill dra henne i smutsen och få många kommentarer MEN hon har tagit bort kommentar här ju och flera – varför har du gjort det? Får vi inte skriva att IL reste på torsdagen och regeringen gick ut med rekommendationen på fredagen. Får vi inte skriva att vi håller med kommentaren och att vi inte riktigt håller med dig… och hon får visa vilka bilder hon vill och lägg ut vad hon vill. Du skriver annars att vi inte ska ta info om Corona här men ändå skriver du en massa om det.

    Bella förtjänar kritik, kom inte och påstå något annat!

     Det är klart Bella förtjänar kritik. Men det räcker med ett inlägg om samma sak.

      Det räcker inte för folk som dig som försvarar Bella även när hennes farliga beteende kan sprida en dödlig pandemi. Bra att Camcam skriver ett till inlägg. Vi får hoppas att du tar kritiken till dig.

       Oj vad farlig Bella är, livsfarlig. Det är Bella som sprider epidemin, det är Bella som är ansvar och orsak till allt dåligt i världen. Så är det. Sprider Anitha Clemence också en dödlig epidemi? Är hennes beteende lika farligt el är det inte mest så att du 14:35, som även skrivit flera kommentarer, mest vill svart måla Isabella?

        Ja, det är lika dåligt ??‍♀️??‍♀️??‍♀️ Men du gnäller om Bella som om hon vore ett offer när hon egentligen är en bortskämd bloggare som längtade efter ett sponsrat SPA-besök och uppmärksamhet i media.

     Ingen som påstått någon annat snälla du. Men varför ta bort sakliga kommentarer om att Bella åkte i torsdags och att Löfven gick ut med rekommendationen i fredags. Kloka sakliga kommentarer är borttagna som kanske kanske kan verka som liiite försvar av IL och lite lite ifrågasättande av CC. Du förstår nog också att C vill dra Bella i smutsen och dessutom behöver henne för klick nu när besöken minskat härinne.

      Det har avråtts innan i fredags så vet inte vad du yrar om

       Exakt!

       Men regeringen gick ut med det i fredags kl 13. Möjligt att FHM skrivit eller pratat om det tidigare men det finns inget förbud och Bella har inte brutit mot något förbud, hon har inte gjort något olagligt även om det inte var det smartaste kanske men många många andra verkar ha dåligt, sämre omdöme just nu. Bella är inte värst eller sämst även fast någon/några envisa enträgna ständigt vill hävda det här.

        Vi ska inte sträva efter att ha förbud, vi ska sträva efter att lyssna på ansvarig myndighet och deras avrådan. I ett demokratiskt samhälle ska förbud vara sista utväg

        Måste vi ha förbud för att folk ska fatta? Det ska räcka att vi avråds icke nödvändiga resor.
        Det borde alla som inte är mindre begåvade förstå!

         Eftersom det här landet består av ett stort gäng mindre begåvade som inte kan följa en skarp rekommendation, kommer vi snart också att ha förbud.

         Konstigt att ni inte reagerar på Anitha Clemence inlägg då?

          Jag läser inga andra bloggar än denna, och jag skrev ”folk” i allmänhet.

          Jag följer inte henne?

          Konstigt att du försvarar Bellas beteende under en dödlig pandemi.

        Det är en rekommendation att inte resa och den fanns innan regeringen i lite skarpare ordalag i fredags gick ut och bad människor att undvika alla resor som inte är nödvändiga.
        Fredagens kommunikation var ett sätt att få allmänheten som inte tidigare fattat att de ska avboka påskresan att göra det.

         Men hallå! Varför ska vi lyssna på regering och folkhälsomyndigheten när Bellas och hennes fåtal lättlurade fans vet bättre?

   Precis exempelvis Magdalena Graf som varit i Thailand, sitter hon i karantän nu?

    Hon åkte innan ens Kina åt fladdermöss typ… men stannat kvar

  Dessutom stannar man ju och träffar folk på rastplatser osv när man åker bild, och de allra flesta sitter inte i strikt karantän när man kommer fram. Det är exakt så smittan sprids.

   Fast viruset sprids väl i första hand inomhus och när man befinner sig nära en person. Tror inte det är jättestor chans att bli smittad på en rastplats..

    Risk. Det heter risk när det är något man inte vill.

     Jag skrev aldrig att det inte finns en risk. Jag syftade mer på hur Anonym 12.04 hävdade att det är ”Det är exakt så smittan sprids”.

      Stormväder menar att du ska kalla det risk istället för chans 🙂 du skrev ”Tror inte det är jättestor chans att bli smittad på en rastplats..”

       Puckot vill bli smittad, därför använder den ordet ”chans”..

        Heter det inte ett pucko? Alltså det istället för den.. Eller du menar drycken?

       Ahh, sorry! Klart jag menar risk, tack för upplysningen! /Puckot

    OK, tack för den riskbedömningen.

    Det kan ju räcka att du har hostat, nyst eller på något vis lyckats få smittan på händerna för att föra vidare det genom exempelvis handtaget när du tankar på bensinmacken, du går in och köper något, du står bredvid någon eller vad det nu kan vara. Hon kan smittas eller smitta andra även när hon är på spa.

    Dessutom vet hon inte att hon är frisk. Inkubationstiden är på upp till 14 dagar och man smittar under tiden. Folkhälsomyndigheten har tydligt avrått från onödiga resor i landet. Det är inte för skojs skull.

     Ja detta tycker jag är så konstigt. Viruset kan ju smitta genom att man tar på något där det finns, men hur kan de då påstå att takeaway är ok? Om någon lagar ens mat och samtidigt pratar med sin kollega när han garnerar maten faller ju ofta några droppar ur munnen ner, det här kan hamna på magen och sen äter man själv det, hur kan då takeaway vara ok? Eller är det att mat inte agerar som en vanlig yta och därmed dör viruset vid kontakt med mat? Fattar ej.

      I maten*

      Jag har fattat det som att folkhälsomyndigheten inte VET att det smittar genom indirekt kontakt, de säger såhär.

      ”Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.”

      Däremot har de sagt att det inte smittar via exempelvis post och paket, så jag antar att om det skulle smitta genom indirekt kontakt så beror det på hur lång tid det har gått från att smittan hamnade på föremålet till att någon annan kommer i kontakt med det.

    Många rastplatser är ju inomhus?

     https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rastplats
     ”Ibland finns restaurang och bensinstation med mera nära rastplatsen, men de räknas inte som tillhörande rastplatsen, utan är rent privata anläggningar”

      Okej, fel ordval. Tack så jättemycket för att du rättade. Många tar alltså PAUS på resan på restauranger/bensinmackar/cafen.

   Fast det handlar inte bara om coronaspridning: du kan bryta ett ben, skära dig i fingret, trampa på en spik, trilla ner från en stege, cykla omkull eller skaffa dig en elak halsfluss som kräver VÅRD från en vårdapparat som går på knäna. Den sortens problematik behöver man inte dra till andra ställen heller!

    Så himla sant. Det handlar inte enbart om risken att insjukna i Covid 19 där borta i fritidshuset eller på sitt spa. Man kan kan råka ut för tusen andra grejer som innebär ONÖDIG belastning på en redan kraftigt ansträngd sjukvård som just nu behöver lägga all sin kraft på att rusta inför en trolig katastrof och samtidigt upprätthålla kvalitet i sina verksamheter, med kraftigt reducerad personalstyrka. Det är inte så att folk slutar få hjärtinfarkt, cancer, blödningar och annat för att Covid 19 knackat på dörren, detta måste hanteras parallellt med allt annat. Minsta lilla extra belastning betackar man sig för. Att folk inte fattar det och ger sig iväg ändå är så jävla nonchalant. ”Jag är frisk, jag utgör ingen risk”. Nej men vad bra. Kom ihåg det om du halkar vid poolen, bryter foten, och behöver uppsöka akuten. Färden tillbaka till den egna regionen kan nog te sig ganska lång i det läget.

   Exakt! Och OM man blir sjuk, man kan ju drabbas av annat corona, blir det extra belastning på den region man råkar befinna sig i tillfälligt! Fjällen, Österlen, Gotland, Öland med flera populära ställen klarar inte den förväntade ökningen av extra många vårdnadstagare! Ja, kommer att få mycket svårt i alla fall.

   Håll er hemma där ni är bosatta/skrivna!

  Men är det någon som verkligen inte bryr sig om andra eller goda råd, så är det ju Bella.
  Är ju komiskt att vissa fortfarande tror motsatsen.

  Detta är ytterligare bara ett sätt för henne att provocera, jackpot igen tycker Bella medan förtroendet sjunker lite till..
  Men hon är old news nu.

   Förstår faktiskt inte att företag tjänar pengar på att hon gör reklam för dem.

    Tror inte att de tjänar nåt på det, men de tror det för att hon är så omtalad.. Man undrar om de kollar av nån payoff, tidigare har det ju inte varit direkt bra siffror av hennes namn.
    Om de vill slänga pengar på nån som lyckas köra allt i botten med sin oärliga persona är de ju verkligen idiots.

    Hon är sååååå OFF alltså. Anna book nr 2

   Old news skrivs ju varje dag om henne

    Old news som entreprenööör å businäässwoman.

     Haha, och ”väldens mektigasse Qvinna”!

    Ja skrivs om henne för att hon är ett skämt, inte för att hon gör något av relevans.

  Är du frisk kan du ändå bära smittan vidare, utan att veta om det. Så vi borde alla iaf närmaste veckorna hålla oss hemma i den största mån som vi kan. Vi har mycket att vinna på det.

   Ja, t.ex. att många företag konkar och ekonomin stagnerar.
   Win-win…

    Skillnad också på att ”hålla sig hemma” som i att bokstavaligen inte gå utanför huset eller att hålla sig i sin hemstad. Håller man sig åtminstone i sin hemstad så sprider man inte smittan till andra delar av Sverige. Känns särskilt relevant om man bor i Stockholm eller något annat riskområde.

     Ett tips – spela Pandemic så får du en bra överblick i hur virus och andra sjukdomar sprids.
     Inget område där människor och djur vistas är ”säkert” från någon smitta.

      Jag har aldrig trott att något område där människor och djur vistas är säkert från någon smitta. Kommer inte spela Pandemic, men tack för tips 🙂

    Jag skrev i största möjliga mån. Jag menar inte att alla ska isolera sig helt om man är symtomfri. Men man kan tänka lite klokare om det tex är nödvändigt att resa just nu, springa på stan varje dag eller småhandla ofta. Bättre storhandla för 1 månad än småhandla varje vecka. Jag handlar hem mat från lokala restauranger istället för att sitta där och äta bland massa folk.

    Det är viktigare att hålla folk vid liv än caféer och restauranger.

     Ja vem säger nått annat?

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJrWPk/johan-giesecke-da-lattas-restriktionerna Tips.

   ”Det har debatterats flitigt om landets skolor bör stänga. Du anser inte att det är en lämplig åtgärd?

   – Nej. Jag tror faktiskt helt blygsamt att jag har bidragit lite till att det inte har blivit så, eftersom jag har bråkat mycket om det. Det är en dum idé att stänga skolorna av flera skäl. Mycket talar för att barn inte får symtom – och för att sprida viruset måste man ju nysa eller hosta. Vi har en miljon barn mellan noll och tio år i Sverige och de försvinner inte om förskolorna eller skolorna stänger utan måste tas om hand. Det skulle få enorma effekter på samhället.

   – Stanna hemma om du känner dig dålig och vänta tills det går över! Om alla som kände sig sjuka var hemma skulle viruset försvinna på några veckor.”

   Betoning på sista.

    Tycker inte heller att skolor bör stängas som det ser ut i dagsläget, men reagerade ändå på argumentet om att man inte smittar så länge man inte nyser eller hostar. De har ju sagt tidigare att man kan smitta innan man har fått symptom? Hur går det till då? Händer ju iofs att man nyser, hostar eller råkar spotta någon i ansiktet även som frisk.

     Vem med utbildning har sagt detta, bortsett från alla självutnämnda epidemiologer i detta kommentarsfält?

      Folkhälsomyndgiheten. Hittade dock svar på min fråga själv:
      I samband med att en person insjuknar men innan symtom har uppstått, finns det också teoretiska risker att smitta vid nära och intim kontakt. Ett fåtal fall uppges ha smittats av någon som ännu inte hade fått symtom.

       Nära och intim kontakt brukar man ju dock inte ha med gemene man i matbutiken eller på gymmet. Därför ingen fara att gå ut om man är symptomfri, vilket går precis tvärt emot den desinformation som många i det här kommentarsfältet sprider.

        Det sa jag inte heller 🙂

        Det står dock också såhär hos folkhälsomyndigheten:

        ”Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

        Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.”

        Tolkar det som att de inte vet om det smittar via indirekt kontaktsmitta, vilket det ju främst hade handlat om i exempelvis mataffärer.

         Jag menade inte att du hade sagt det, reflekterade bara allmänt över vilken brist på källkritik många har.

         Gällande indirekt kontaktsmitta, jag antar att det är därför det är viktigt med god handhygien, att sprita av maskinerna i gymmet och att inte pilla sig själv i ansiktet.

          Ah okej, då håller jag med dig ?

         ” More than 1 in 10 infections of coronavirus come from people who had the virus but did not yet feel sick.”

         https://doi.org/10.3201/eid2605.200146
         https://www.weforum.org/agenda/2020/03/it-s-not-just-people-with-symptoms-who-can-spread-covid-19/

     ”Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

     Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.

     Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.”

     https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

     Är väl därför de rekommenderar att hålla sig på minst 1 meters avstånd från andra.

  Ett väldigt bra och viktigt inlägg, C!??

  Håller med i allt du skriver. Själv sitter jag i sitsen att hela min familj har med allra största sannolikhet haft Corona. Vi har insjuknat allihopa och prickat in samtliga symptom. Vid samtal med experter i ämnet inom vården har även dessa yppat att det sannolikt är covid-19 vi haft (vi har haft allvarlig påverkan på våra lungor, men inte behövt uppsöka vård). Men, då det inte görs tester på oss vanliga odödliga så ställer det till problem. Vi hade rent teoretiskt kunnat åka till fjällen i påsk eller var vi nu än kan tänkas vilja åka. Vi hade kunnat gå på restauranger, handlat i affärer etc etc. Vi som haft Corona finns. Säkert ganska många av oss här i de mest drabbade områdena. Vi och många andra är symptomfria nu, men vågar inte börja leva som normalt igen då vi inte kan veta till 100 %. Vår familj har smittats ”i samhället” och inte varit ute och rest. Jag efterlyser fler tester. Vi kan hjälpa samhället på fötter igen om vi bara får vistas i det. Idag förhåller vi oss till alla rekommendationer och regler, precis som alla andra, men säkerligen helt i onödan. DET tycker jag är problematiskt.

   Kan bara hålla med! Har just nu med stor sannolikhet coronaviruset. Skulle vara skönt att kunna leva mer normalt efteråt… om man klarar sig ur detta.

    Vad tyder på att du inte skulle göra det?

   Håller helt mig dig! Jag har varit sjuk i 3 veckor nu och min man var sjuk i 2 veckor med vad läkarna utgår från är Corona (det jag är sjukskriven för också). När vågar vi leva som normalt utan att ha blivit testade och friskförklarade? Vi arbetar båda med samhällsbärande jobb och kan båda träffa våra mest utsatta medborgare i jobbet. Men nä då gäller 48 timmars symptomfri för oss också. Så himla stört.

    Måste bara fråga, varför skulle inte 48h symptomfri gälla er? Det är ju pga att man ev kan ha Corona som 48-timmarsregeln finns?

     Jag tror att personen menar att hen hellre vill bli friskförklarad via test i stället för att bara vänta i två dagar för test är säkrare.

     Ja men vi har ju Corona och behöver veta att vi är helt friska. Det är en knepig sjukdom för symptomen varierar från dag till dag och man kan tro att man är typ frisk för sedan må piss igen. Min man ger HLR i sitt arbete. Hade varit fint att veta att han var 100% frisk. Det har ju visat sig att personer som trott de varit friska över en vecka fortfarande visar Corona på tester.

   Men det finns ju inga rekommendationer att stanna hemma om man nu är symptomfri.

    (även om onödigt resande avrådes)

     Nej, men det står heller inte i pannan på oss att vi har haft Corona så följden blir ju att folk tycker att man är en idiot om man t ex åker till sitt lantställe eller upp till fjällen, inte sant? Det är ju precis detta vi hade kunnat göra annars och bidragit till att åtminstone några företag slipper krascha. Jag fattar att de inte vill att man ska resa utsocknes och belasta andra regioners sjukvård och visst, jag kan ju aldrig garantera att jag inte bryter benet i fjällen, men den risken är ju ändå förhållandevis liten eftersom jag inte gjort det förut under mina snart 45 levnadsår.

      Och bryta benet kan du göra hemma i Stockholm också.

       Jag bor inte i Stockholm. Även västkusten är hårt drabbad. Bor i Göteborg. Men media framhäver endast Stockholm i vanlig ordning.

        Per capita har region Stockholm nästan 4 gånger så många konstaterade fall som Västra Götaland, och har 88 döda jämfört med 4 döda.

        https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-nytt-om-coronaviruset

      Att du inte har brutit benen innan gör inte att risken är mindre för det nu

       Varför skulle man bryta benet mer ofta på sitt lantställe än hemma?

        Sorry, läste fel. Dont mind me.

        Det sa ingen, men det handlar också om att ifall du bryter benet hemma så åker du till den sjukvården där du är skriven = den sjukvården som har med dig i beräkningen för hur mycket resurser som behövs. Om ditt lantställe är i en annan del av område så får du åka till något annat sjukvård där du inte hör hemma.

        Men visst, ligger ditt lantställe i ett område där det är väldigt lite tryck på sjukvården så har inte det heller någon betydelse.

         haha sorry för värdelös svenska.

       Åh herregud, get the point. Please… ?

      Det kan man tro, att jag har ju inte ramlat innan så då är det lugnt. Men vad fel man kan ha, har jag nu bittert fått erfara till min stora överraskning.

       (Mitt inlägg var ett svar till fam Corona , som skrev att har hen inte brutit benet på 45 år så tror hen inte att hen gör det nu.)
       P.s jag har djävligt ont , inte kul att slå sig alvarligt

    Stanna i din hemstad finns det rekommendationer om. Undvik onödigt resande. De rekommenderar också social distansiering.

   Fast då har ju inte poängen gått fram. Om någon i familjen behöver uppsöka sjukvården för ett arm- eller benbrott under skidresan så är det en onödig belastning på den sjukvård som redan är hårt ansträngd.

   Är ni säkra på att man inte kan bli smittad och sjuk igen?

   ”Vi vanliga odödliga” Hur tänker du då? Ingen av oss är odödlig hur gärna man än vill tro det.

    Men palla märka ord. Uppenbart vad personen menade.

   Frös ni? Alltså typ att ni frös inifrån i det tidigare skedet? Håller f ö med helt om tester. Folk ska inte behöva vara inlåsta utan anledning. Har man inte Corona och mår någorlunda ok ska man inte behöva isolera sig helt.

   Nej det hade du inte! Det är inte bara smittrisk som gör att det är olämpligt. Sjukvården i Jämtland ska inte belastats med alla benbrott, bilolyckor och alkoholskador som kommer med en vanlig påsk!

   https://www.op.se/artikel/debatt-atta-lakare-i-region-jh-darfor-ska-inga-skidturister-resa-till-fjallen-i-pask

   Till Familjen corona mfl: Det är stor sannolikhet att ni INTE haft viruset också. Enligt Svenska infektionsläkarföreningens webbsända seminarie i fredags har 70% av de som testas nu något ANNAT virus än corona. Och då testar man ändå de som är allvarligt sjuka i sådana symptom, de som behöver vård och läggs in. Risken när man tror att man haft corona är att man börjar leva lättvindligt i tron att man är immun och istället utsätter andra för fara.

    Det bästa vore ju, om alla testades. De som då visar sig ha haft Coronaviruset OCH utvecklat immunitet, kan ge sig ut i samhället igen och jobba som vanligt etc och bli viktiga spelpjäser i samhället. Istället för att sitta ovetande och utgå ifrån att de är möjliga smittbärare i all evighet.

    Givetvis är det omöjligt idag, det finns inte tester till alla. Men de som verkligen varit sjuka borde absolut testas och få besked om de kan återgå till ett normalt liv eller ej. Förr eller senare måste vi ju alla återgå till vardagslivet.

    Ja? Det är ju precis det jag skriver. Vi lever precis som alla andra, dvs isolerar oss, socialiserar inte etc etc eftersom vi INTE är testade. Det är ju själva testandet jag efterlyser. Herregud, detta kommentarsfält består av folk som inte vill annat än missförstå hur man menar.
    Och, med ”oss vanliga odödliga” menade jag givetvis vi som inte dör av viruset då vi normalt sett är relativt unga och friska.
    Än en gång, flera experter vi talat med anser att det är högst sannolikt att vi HAR haft Corona. Vi pratar inte vanliga små symptom i vårt fall, vi pratar samtliga symptom som finns såvitt vi vet idag om Covid-19. Och ja, de stämmer på säsongsinfluensa också, men i vårt fall tror alltså inte experterna att det var det som vi hade – utifrån samtliga symptom och hur sjukdomen betedde sig.

   Enligt vittnesmål insjuknar många igen efter ett par dagar och då med värre symptom.
   Läs valfri tidning, Fb eller annan social media för källa.

   Resandet handlar inte bara om smittspridning. Det handlar om att man kan komma att belasta sjukvården i andra kommuner om man exempelvis ramlar i skidbacken och skadar sig. #westayathome. Hur jävla svårt kan det vara?

  OK HEAR YA! Vi har förstått nu efter tre inlägg att IL har rest till Ystad och lagt ut det på Insta. Undrar vad 15-inlägget ska handla om… 18-inlägget…? ?

   Ett sponsrat inlägg där jag tävlar ut en sparesa till Ystad? ??

    Eller ett reklaminlägg för ett visst apotek med den naiva tron att de enbart sysslar med good will? Just ja, redan gjort. ?

     Det är alltid någon här i kommentarerna som tipsar om saker som kommer in på lager på meds.se ”nästa vecka”. Alltså någon som jobbar där och passar på att göra lite reklam här. Minns att de tipsade om munskydd och handsprit.

  Jag tror faktiskt inte att fler skulle stanna inne om influencers skulle göra det. Marginellt kanske.

  Och det baserar jag på att oron att få Corona ökar neråt i åldrarna och minskar uppåt.

   Ja, det finns ju en anledning till att covid-19 kallas boomer-doomer…

  Donald Trump ska man väl inte kalla för influencer. Hans jobb är president, oavsett om man håller med hans politik eller inte så tycker jag man ska tala om dem precis som vi titulerar våran statsminister, osv. En objektiv ton skadar inte politiken och debatten 🙂

   Han är inte influencer i den bemärkelsen man omedelbart tänker på men det han säger hörs.
   Han är en av de vars uttalanden flest människor på jorden får höra talas om. Alltså påverkar han.
   Det medför ett ansvar.
   IL är inte i samma liga men räknexemplet med 1%= 4550 personer är ganska talande.

    Man kan ha makt och anvsar tar han. Dom håller ju exempelvis presskonferanserna digitala osv och alla resor ær ju instællda.

  Influencer = Påverkare = Ett jobb som går ut på att få dig att köpa och göra saker så att påverkaren själv tjänar pengar.

   De lyckas aldrig med det. De är inte tillräckligt smarta för att sälja på mig något jag inte behöver. Och om jg något behöver så köper jag inte bara för att de gör reklam för det. ???

   De kommer ha svårt att behålla alla företag som är villiga att betala för reklamplats. Nu är en av de värsta kriserna vi går igenom, folk förlorar jobb på löpande band ingen är villig att handla saker krimskrams man egentligen inte behöver eller billiga polyester kläder till överpris. ?

  Problemet med att resa är väl snarare att platsen du åker till inte har förutsättningar att ta hand om dig i det fall du behöver sjukhusvård. Extra knepigt i fjällen, förstås, där risken är större för exv benbrott.
  Sjukvården på mindre ort är inte dimensionerad för gäster. Såklart ännu värre nu än i vanliga fall.

   Dessutom är det massa stockholmare som åker till sommarställen nu och begär hemtjänst där. Helt sjukt

    Men det får man inte längre beviljat.

  Jag bor i sthlm men har en stuga i fjällen som är helt öde. Varför kan inte jag och min sambo köpa mat i sthlm (som vi skulle gjort oavsett) och sen köra till stugan och isolera oss där tills detta är över? Om vi inte träffar någon annan öht så borde det väl inte vara fel?

   https://www.femina.se/atta-lakare-vadjar-ak-inte-till-fjallen-i-pask/

   ”Regionens sjukvård bemannar i regel upp för ett ökat vårdbehov, i normala fall kopplade till benbrott, skallskador och typiska vinterskador – men också hjärtinfarkter, blindtarmsinflammationer och annan sjukvård som automatiskt ökar när antalet personer gör det.

   Vi ser att ”stormen” är i Stockholm men det börjar blåsa även här. Enligt de prognoser vi har kommer sjukfallen i covid-19 att öka lagom till påskhelgen. Vi har redan problem med vår egen personal som insjuknat eller måste vara hemma med sjuka barn och vi ser en kommande materialbrist.”

   Problemet är väl ni inte kan veta om ni redan blivit smittade men att det inte brutit ut. Skulle det sen bryta ut och ni skulle behöva sjukvård så ”tar” ni den från någon annan. Det finns liksom inte resurser som det är, speciellt inte mitt ute i ingenstans

   Ska ni inte handla alls tills detta är över, inte göra några stopp över huvud taget och inte göra några aktiviteter eller använda någon sjukvård (även om nödläge typ blindtarmsinflammation uppstår, så borde det vara lugnt.

    Nej

     Det var ironiskt. Känns osannolikt att man är beredd att avstå akut sjukvård och att handla tills coronakrisen är över, vilket ju kan vara ett år for all we know.

   Ni kan bli smittade i affären, insjukna upp till 14 dagar efter ert besök i Stockholms-butiken och tvingas söka vård i fjällen, hos en vårdinrättning som endast har fått resurser som ska klara av att vårda de som är folkbokförda på just den orten eller länet. När ni då blir sjuka bidrar ni till högre belastning på den vårdinrättningen än vad den klarar av, resurser tar slut och personal blir sjuk och/eller utbränd. Det är lätt att tänka ”men det är bara jag och min sambo”. Problemet ligger i att det inte bara är du som tänker så. Det är inte bara du och din sambo som riskerar att insjukna på en annan ort än där ni är folkbokförda. Därför ska man inte resa till sin semesterstuga på Öland/Gotland/västkusten/fjällen. För sjukhusen och vårdcentralerna är inte rustade för att klara av fler sjuka människor än de som redan bor där permanent. Och det gäller självklart inte bara stockholmare utan alla som reser till en annan ort och bidrar till högre befolkning än vad sjukhusen är utrustade för att klara av.

   Enkelt svar:
   När behövde du eller en nära anhörig senast söka vård för en skada/åkomma? Vad hade du gjort om du inte hade kunnat fått vård då?

   Det är exakt DET som kan ske, bortsett från vård för coronavirusets symptom samt risken med att sprida smittan. Anledningen varför vi behöver stanna hemma just NU är för att sjukvården ska kunna ge ALL typ av vård till patienter både nu och senare.

   https://sv.widea.se/post/men-det-finns-inget-f%C3%B6rbud-mot

    Tack för svaren! Jag undrade genuint varför och nu förstår jag

   Åk ni men om ni behöver vård får ni inte uppsöka vård utan fixa det själva i er öde stuga.
   Köp en första förbandsväska och åk!

   Antar att ni måste in på en offentlig toalett efter vägen? Äta, fika eller en kopp kaffe. Tanka bilen kanske? Så har ni kommit fram och måste skotta snö från taket… oj så händer det en fallolycka som kräver akutvård… Ja nu får var och en använda sin egen fantasi för att räkna ut hur mycket som kan inverka ”bara för att”. Håll er hemma så kanske vi ALLA kan resa till våra stugor i fjällen, på landet, i skärgården och ut på öarna. Kallas solidaritet och insikt.

    Nästa år alltså

   Gör världen en tjänst.. Nej, tänker inte skriva det, men du vet vad jag menar..

  Plus att sjukvården i mindre samhällen inte är anpassat för att ta emot stora mängder patienter. Så tänk på det alla Åre-åkare. Även om ni bara tänkt sitta i stugan och inte gå på restauranger eller afterski – tänk om ni bryter benet i backen eller något. Finns så mycket som kan hända. Då tar ni upp en vårdplats från någon annan som kanske kommer behöva den. Stanna hemma i påsk.

  /Stockholmare

  Rekommendationen att inte göra onödiga resor, speciellt inte till och från storstäderna kom den 19 mars.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/folkhalsomyndigheten-undvik-att-resa-inom-sverige

  Jag tycker så här: Jag är ingen expert på virus eller pandemier. Jag väljer att lyssna på de experter som regeringen följer. Jag följer de förbud som finns och de rekommendationer som finns just nu. Mer än så gör jag inte. Kommer nya förbud och rekommendationer då följer jag dom. Men jag låser inte in mig mer än jag måste.

   Skulle vara ett svar på en kommentar men den hamnade här så nu får det vara en ny kommentar?

   Samma här.
   Det är naivt att tro att vi kan ”stoppa” ett virus genom att inte gå ut.
   Bromsa möjligtvis, men knappt det.
   Tycker vi kan vara glada så länge moder Jord inte tar i med hårdhandskarna och skickar på oss en ny böldpest där ALLA stryker med, hur mycket toapapper man än köpt…

    Det är ju just bromsa spridningen som är hela tanken och målet, ingen tror att vi kommer stoppa viruset genom dessa restriktioner.

    Kommer ett till virus kommer nog länder stänga ner det första de gör. Är nog ingen myndighet som lägger sig raklång ännu en gång och kommer att påstå att det inte kommer hit.

     Det beror väl på hur pass stora eller små konsekvenserna faktiskt blir totalt av denna pandemi. Det vet vi ju inte nu eftersom vi är mitt uppe i det.

   Vadå vem har sagt att man inte ska gå ut?

    Typ alla på internet!!

    En hel del som gör egna bedömningar om vad som är rimliga åtgärder. Både online och irl.

     Iofs. Never mind. Lyssna på experternas rekommendationer.

    Med att inte ”låsa in mig” menade jag mer att jag fortsätter att leva mitt liv som vanligt fast med sunt förnuft. Jag går till frisören, träffar mina vänner, går på Coop och handlar utan att bunkra, går på gallerian om jag behöver handla något, tar barnen till lekparken osv. Sen undviker jag kollektivtrafik i den mån jag kan och tvättar händerna mer ofta än vanligt. Men i övrigt så gör jag inte mer än de rekommendationer som finns.

    Läs HanaPees kommentarsfält… ?

     Svar till E.

  Jag tänker följande scenarion: ni blir smittade innan ni åker och sjukdomen bryter ut när ni väl är på plats i fjällen och ni mot förmodan behöver uppsöka vård och belasta vården eller till slut behöva köpa förnödenheter (förutsatt att ni inte har flera veckors mat osv med er) och sprider smittan på det sättet. Eller så kan det ju vara så att ni åker dit och någon av er får blindtarmen eller bryter armen och så behöver ni belasta vården till följd av det. Man vet aldrig vad som kan hända, det går inte att planera allt och utgå från att det kommer gå enligt plan.

   Menar som svar till Ilse 12.25.

  För ett tag sedan skulle vi inte resa för att planeten blev sjuk och fick hög feber och nu ska vi inte resa för att vi själva är sjuka. Vad blir nästa anledning att inte resa?

   Ja, visst är det spännande vilken katastrof som som kommer härnäst. Något annat som gör att antingen planeten dör eller människor dör. Oj, så jobbigt det är att stanna hemma och inte få förstöra ännu mer.

    Därför att ”hemester” är miljövänligt?

     Precis! Du börjar förstå.

      Det är inte att det är miljövänligt. Men ser man alternativet att ha en semesterdag hemma med typ picknick i parken, en promenad, se en mysig film, läsa en bok… eller när pandemi är över kanske ta in på ett lokalt hotell, ta tåget några timmar bort och uppleva något i Sverige så är det betydligt miljövänligare än att ta flyget utomlands. Sen säger jag inte att man måste välja. Jag reser själv. Dock kan man inte hålla på att försvara sitt resande med ignorans om att det finns annat som är värre och spela dum. Man kan åtminstone erkänna att man inte bryr sig tillräckligt för att tacka nu till sånt helt.

   Eller hur.
   Jag ser det så här:
   Jorden är sjuk – människorna är sjukdomen, corona är ett av botemedlen. Det löser sig självt på sikt, även om mänskligheten stretar emot.

   Och vissa forskare tror att nettoeffekten sv corona i Kina kommer att vara positiv sett till människoliv. De tror att de kraftigt minskade luftföroreningarna kommer att rädda fler liv i Kina än vad corona tar liv där. Då kollar de alltså på de alla miljoner som dör i förtid av föroreningar och vilka effekter detta har på det. Lite intressant.

   Obs, menar INTE att något liv är mindre värt.

   Tycker dem båda låter rätt rimliga och bra. Nästa anledning kan kanske vara oro och krig i delar av världen, fler sjukdomar och pandemier (inte minst med klimatförändringarna lär vi se risker för nya sjukdomar som innan varit hemmahörande i tropiska och subtropiska delar), peak oil, vulkanutbrott etc.

   Så skönt att slippa allt miljösnack. Snacka om att miljön är ett fenomen som bara talas om när man har det tillfälligt bra i livet. Så fort hot mot hälsa uppstår glömmer alla bort miljön.

    Jag tycker att jag hör rätt mycket om coronas effekter på miljön. Minskade utsläpp, minskad konsumtion, minskade föroreningar etc.

   Sunt förnuft kanske?

   Åh gud ännu ett intelligensbefriat inlägg av Henrik. ??

  ”Om jag lika gärna ska vara karantän kan jag vara där och läsa och spa:a.” Isabella Löwengrip.
  Karantän innebär ju att man inte träffar någon alls överhuvud taget – inte en enda person. Tänk om alla som verkligen satt i karantän bara: ”Oj, nu måste jag sitta i karantän 14 dagar! Ska jag bila ner till Ystad och gå på spa eller kanske ta färjan över till Gotland?”

   Hon provocerar ju bara + är korkad

    Ja, det är en farlig kombination. Hon är helt tom bakom pannbenet.

     + galen

   Hatar folk som säger spa:a. Så fult

    Kan ngn förklara vad man gör när man spa:ar? Är det att liksom ligga vid en inomhuspool i morgonrock? Och är det inte isf det tristaste som finns?

     Nej det är väl gå på spa liksom? Bada, basta m.m.

      Måste man åka från Lidingö till ystad för att bada och basta ?

   Jag tror på fullaste allvar att hon lider av en mild retardation.

  Även om man själv är helt kärnfrisk så kommer man ju att träffa andra på sin resa, inte minst på hotellet. De kanske också tror sig vara friska – men bär på smittan fast de inte visar symptom – än. Det är ju inte så att man (förhoppningsvis) reser iväg hostande och febrig och minglar med andra febriga och hostande. De allra flesta tror sig ju vara friska när de drar iväg, tänker jag.

  Det bästa vore ju om alla respekterar myndigheters och regeringens rekommendationer. En av dem handlade just om onödiga resor och var riktad mot alla påskresenärer.
  Om riksdagspartierna kan sluta upp i ledet så kan väl ett gäng överåriga tonårstjejer försöka att göra det samma.

  Hoppas fan dessa idioter till influencers som reser själva drabbas av Corona.

   Varför? Då smittar de andra och kanske behöver vård. Fler smittade är det sista vi behöver, hur mycket man än ogillar dom.

   Det var väl en jävligt dum grej att önska. Hoppas dom får förbi dig och hostar på dig och smittar ner dig då?
   Är det lika kul om dom dör av det? Hur kan man önska det på nån?

  Bella fortsätter göra det hon kan bäst. Provocera. Att öht använda order karantän så som hon lever!?

   [Borttagen kommentar]

  Jag hoppas du inte misstycker att jag rättar dig, Camilla.

  De var influencers. Snart är de bortglömda när den ekonomiska krisen slår till.

  Hälsningar från Stockholms innerstad där snön just nu vräker ner (skönt att jobba hemma).

   Snö? Vi har HAGEL!!!!! FRUKTANSVÄRT! 🙁

   Vräker ner?? Inte fan vräker det ner. Sluta överdriv.

    Vräkte ner gjorde det hos oss också. (Östermalm) Kan vara superlokalt så tyst bara. Orka säga emot allt hela tiden.

     Det vräkte också ned hos oss en stund sedan i Årsta också och var ovanligt vindigt (i några minuter och sen hann det smälta bort). Man behöver inte överreagera på allt, väder kan variera väldigt mycket lokalt.

      Vräkte ner här i Älvsjö med☝?

   Ytterligare ett bevis på att det är bättre i Göteborg. Här skiner solen från en klarblå himmel. 😉

  Håll er för jävelen ifrån Österlen och Falsterbo nu. Jag och min familj vill inte bli smittade.
  (Och res inte någon annanstans heller, ska det vara så svårt att begripa!?)

   Tönt.

    Du vet att det finns folk som bor där på heltid va?

     Okej jag antecknar på min osynliga skrivmaskin.

      ?

      Att du använder din osynliga hjärna funkar ju inte.

   Håll er isolerade då.

    Eller så åker folk inte dit?

     Du och din familj kan fortfarande bli smittade.

      Ja, men det är bra mycket större risk om 10 000-tals stockholmare kommer dit.

       ”10 000 tyska bögar!?!?!?”

        Det kan lika gärna vara 30 000. Eller 100 000.

    Fast tror du vi I Stockholm har valt att bli så drabbade? Isolera dig själv. Så trött på att folk som kan leva normalt sitter med massa pekpinnar.

     Ni kan ju leva normalt fast i Stockholm? Ska alla områden bli lika drabbade som Stockholm för att det ska vara rättvist?

      Kan vi leva normalt? I mitt hushåll så har min sambo jobbat hemma i tre veckor nu, jag är föräldraledig och tar hand om tre barn hela dagarna då dom inte får vara på förskolan. Jag går som högt ut och handlar.
      Så lever de flesta i Stockholm nu.

      Men ja det är fullt normalt, så har vi det alltid.

       Restauranger, frisörer och en jäkla massa småföretag håller på att gå i konkurs pga att folk inte går ut eller köper saker.
       Hur kan det vara normalt?
       Ugh. Yttra dig inte om nåt som du inte vet. Så jo lås in dig själv i några veckor så får du nog lite perspektiv.

        Så är det i alla städer? Vilka menar du kan leva normalt då? Enda poängen är ju att ni inte ska resa?

       News flash!!!! Hela Sverige gör så nu. Det enda vi ber om är att ni inte ska sprida smittan vidare genom resor?

        Ja hela världen är förändrad?

       Du borde tänkt på att man ska ta hand om sina barn själv(inte förskolans jobb) innan du skaffade ett helt kompani.

        Jag tar mer än gärna hand om mina barn. Hade jag kunnat vara ”Stay at home Mom” har jag varit det utan att tveka.
        Däremot så hade jag gärna fått åka runt och sysselsätta dom med lite olika saker.
        Vi bor mitt i Stockholm och här kan man knappt gå ut på lekplatser utan att vara rädd för att bli smittad.
        Jag gnäller inte men säg fan inte att småstäder lever lika isolerat som vi i större städer.
        Hela min familj bor i Härjedalen och där lever man helt som vanligt.

         Det var ju du som hoppade på folk som har ”pekpinnar” gällande folks resande. Tycker du det är okej att folk smittar ner din familj i Härjedalen för att de är uttråkade? Om inte så fattar jag inte vad det är du bråkar om?

          Nej jag sa att dom inte lever som vi i Stockholm utan har normala liv fortfarande. Det är väl klart jag inte vill att nån ska åka dit och smitta men det är ju därför vi stockholmare isolerat oss. För allas skull men ändå får man bara höra att vi är gnälliga, vi är lättkränkta.
          Så tråkig bara när så jäkla många i storstäderna faktiskt är fina och gör allt för att inte sprida smittan. Men vi är mest påverkade och så är det just nu det var bara det jag sa emot.
          Sen att några är rötägg och åker ändå får vi alla sota för och vi dras över en kam som vanligt.

         I Sverige lever man betydligt mer normalt än på de flesta andra platser i världen. Det här är ingenting som bara stackars svenskar råkar ut för. Klart att det är svårare att leva som sill i en sillburk än att simma i havet. Ibland kan det vara fördelaktigt att bo på landet också?

       Underligt. Så där ser mitt liv också ut. I Skåne! Det är det nya normala. Vi gör alla uppoffringar. Det är inte en tävling i tycka-synd-om. Eller jo kanske, men i så fall vinner mina kollegor i norra Italien, där kan du snacka om att inte kunna leva ett normalt liv.

      Asså, fy fan vad lättkränkta Stockholmare är.

     Så bra att ni som blir smittade i Stockholm gärna delar med er av smittan. Ni är
     Välkomna ett annat år alternativt senare i år. Lyssna nu på FHM och stanna hemma. De vädjar till er att stanna hemma.

   Falsterbo har jag aldrig varit i…
   Ska nog åka dit och hosta lite i affärerna och slicka på alla bilar. 😀

   Det är väl bara att stanna hemma, hur svårt kan det vara?

    Folk som skriker högt på Instagram och Twitter =/= en hel generation.

    Haha. Helt enig. Har man sommarställe på valfritt pittoreskt ställe så har man tydligen bara rättigheter. Att resa just nu gör ju bara att folk framstår som arrogant och lågbegåvad Framförallt som lågbegåvade.

  Precis som med klimatet så skiter folk att göra sitt I och med att andra struntar i det. Tyvärr så börjar jag tro på striktare riktlinjer då sunt förnuft och eget ansvar inte verkar fungera.

   Ja det var ju samma sak i Storbritannien. Nu jagar de folk med drönare och skriker genom högtalare att de ska ”go home”

  Bella är bara tragisk och tänker enbart på sig själv precis som vanligt.

  Och ännu en gång samlas snillen här för att spekulera ?

   Javisst! Och på ditt tonläge förstår vi att du själv har noll att tillföra.

    Jag är inte 13:11, men eftersom jag har en IQ över rumstemperatur så lyssnar jag på myndigheterna framför random facebookkrigare och forumfanatiker…

     Varför hänger du här då?

      Varför inte?

      Du ser inga andra anledningar till att hänga här än att hämta information om Corona?

       ?? exakt!

   å vad gör du här?

  Margaux Dietz har fått MASSOR av kommentarer om hennes ”uteflängande” på restauranger flera gånger/dag och AW:s. Men hon raderar alla sakniga kommentarer som ifrågasätter, ALLA. Löjligt då ingen skrivit något personligt ”hat”, utan detta är ett könsligt ämne och hon kunde ju bara ge sin synpunkt eller något, men nej. Allt bort. Man får tydligen inte diskutera på hennes blogg om man inte avgudar alla hennes beslut.

   Så trööööttt på denna Margaux!

   Hon tänker bara på sig själv. Alltid gjort.

  fast så är det, INGEN BRYR SIG SÅ LÄNGE MAN INTE ÄR I EN RISKGRUPP EL HAR NÅGON NÄRA SOM GÅTT BORT,varför är ni förvånade?
  min granne levde som det inte fanns någon morgondag, till dess att hon hörde att maken till hennes äldsta vän (ingen riskgrupp, äldre,underliggande sjukdomar etc) ligger i respirator, då vände allt, jag frågade henne om hon fortsatt leva som innan hon fick reda på det så var svaret troligen ja eftersom hon inte förstod allvaret, en annan granne klagade på att det är så tråkigt att äta hemma så hon gick ut med familjen, hon tyckte det var lika tråkigt eftersom det var tomt på restaurangen.

   Kan du inte använda punkt på rätt ställen? fattar fan ingenting av vad du skrev.

    Din lille språkpolis! ?

     Fast det där handlar inte om att språkpolisa, inte som att personen klagade på ett felstavat ord eller annat litet. Att använda punkt och dela upp en text i meningar gör mycket för läsbarheten.

      Vad var det du inte förstod?

       Jag tror du förstår vad som menas med att texten blir lättare att läsa och förstå med punkter, indelad i meningar.
       /Anonym 14.17, inte samma som 13.22.

    Mår du bättre nu? Du kanske har suttit hemma för länge & bitterheten tar över? Hoppas du hängde med nu med frågetecken 🙂

    Om du lär dig att ny mening startar med stor bokstav.

    Världen går under och du letar efter punkt ….. man undrar vad det är för fel på folk ibland . PUNKT

    Tips: läs igen alt gå ViDARE!! Utropstecken

     Själv är du ute och räddar världen ser jag..?
     Nej just det.

      Jag hackar i alla fall inte på folk oavsett pandemi eller inte, väx upp din barnrumpa! Eller sök hjälp rättare sagt då din kommentar ovan saknar relevans i sammanhanget. Gå ut och ta en promenad du verkar behöva det.

    Du måste jobba på läsförståelsen om avsaknad av punkt gör det obegripligt för dig att förstå.

    Finns studier som visar att de med normal läsförmåga kan förstå text så länge första och sista bokstaven är rätt i orden. Med det sagt och med erfarenhet härifrån så verkar majoriteten här inne inte ha normal läsförståelse.

     Är ju en skillnad på att förstå och det är skönare/lättare för ögat att läsa.
     Men ni kanske tycker det är samma sak med eller utan punkter då kan vi väl bara skippa dem det blir mycket lättare för barnen i skolan att lära sig skriva det kanske blir lite svårare att lära sig läsa för dem för de vet inte riktigt var de ska ska göra paus och andas men det gör väl inget det ordnar sig nog ha en bra dag nu hejdå

      Nja.. man bör ju rimligtvis lära ut ordentligt skriv- och läskunskap. Med den kommer ju också förmågan att förstå utifrån kontext om ett ord blir felstavat, grammatiska fel eller avsaknad av punkt.

      Sen är det här en kommentar i en blogg. Inte mer och inte mindre. Och ja, det är skönare att läsa om punkter och komman och styckeindelning används rätt. Men det är oftast fullt förståeligt ändå.

       Att man orkar….

  Borde inte Bella passat på och vara i sitt hus nu de sista dagarna innan flytt?
  Snart blir det radon för hela slanten…

   De e lugnt, för hon är van vid att leva i korsdrag mest hela tiden.

  Du har helt rätt, men när har någonsin Bella brytt sig om något annat än sig själv och sina pengar….

  Det är mycket som influencers behöver lära sig. Folkvett till exempel. Verkar dock som de inte konsumerar information som andra människor. De verkar inte ha tittat på pressinformationssändningarna som går ut. Är det för att de inte är inbjudna? Dessutom så kan fröken Löwengrip inte ens betydelsen av ordet karantän, trots att mängder av hennes följare har påtalat det för henne.

  Någon som vet hur influensers nu påverkas ekonomiskt i coronatider? Får de mindre samarbeten eller kanske fler? ?

   Tycker det ploppar upp ännu fler rabatter överallt just nu

  Man vet att man aldrig kommer bo på Ystad saltsjöbad någonsin när de är så korkade att de betalar en influencer som bilar från Stockholm till dem i dessa dagar. Badet borde använt sig av lokala förmågor, försökt hitta på produkter som lockar till att cykla förbi som Ystadbo etc. Varumärkena slaktar sig själva i denna kris.

  Det många inte verkar förstå är att man kan råka bli en belastning för vården dit man reser just nu. Vården är redan pressade, och har inte tid med turisters benbrott, en till trafikolycka osv. Så även om man inte har Corona, res inte för att råka belasta en vårdmottagning som kanske inte har resurser! Det är redan kaos på många akuter, stay at home

   Vården där man bor har inte heller resurser att ta hand om de sjuka så jag ser faktiskt inte skillnaden.

    Ingen skillnad? Om de inte har resurser till de som bor där, hur kan du inte se skillnad då att om FLER åker dit och sen behöver vård så blir det ännu jäkligare för vården?

    Men alltså, hur pedagogiskt exempel behöver du? Om alla hus på en gata är lite för trånga, med samma marginal, och de som bor i husen knappt får plats. Är det bättre att alla stannar i sitt eget lite för trånga hus, eller att alla går till det minsta huset och försöker klämma in sig där?

     Hur pedagogisk exempel behöver DU? Om det är fullt på sjukhus 1 och fullt på sjukhus 2 – var tror du att du får mest plats?

      Om du kommer till skjukhuset med akut andnöd kommer du ju få plats, men någon annan som behöver vård, men inte lika akut, får vänta. Detta fungerar såklart bättre om alla håller sig där de är skrivna och där resurser för dem finns, eller nästan finns. Det fungerar inte om 50.000 stockholmare söker vård på ett litet sjukhus i Visby eller i Östersund.

    Snälla…

    Hoppas för Stockholms skull att du inte bor där.

     Det var till 14.24.

  Har inte läst alla kommentarer, men det handlar ju inte bara om alla hon möter som hon kan smitta ner – sjukvården per region är anpassad för att kunna hjälpa folket som bor där. Hon skulle med andra ord belasta Region Skånes sjukvård, när hon hör hemma i Region Stockholm.

  Läkare på Gotlands sjukhus gick ut igår och bad folk från fastlandet att stanna kvar, då sjukvården på ön inte har kapacitet för fler än öborna.

  Helt otroligt att det härjar en pandemi (!) och folk fortfarande är respektlösa. Inte bara mot sig själva, utan mot alla andra runtomkring. Äldre, vuxna, unga, barn.

  Jag vill egentligen inte ha nåt inlåst samhälle. Men just nu känns det som att det skulle behövas striktare regler, INGEN får åka hemifrån mer än jobb/skola/förskola/affären. Håll er hemma, hur jävla svårt ska det vara ?

  BRA INLÄGG! (Ja jag skriker, för detta är fan upprörande)

  Inga som åker i väg tror väl att de ska råka ut för en olycka eller bli sjuka, men ändå ökar belastningen på sjukvården på semesterorterna varje år när turisterna kommer. I år har de redan coronafall ovanpå det, och kan vänta fler coronafall.
  På dagens presskonferens med bl a Folkhälsomyndigheten vädjar man återigen till alla att stanna hemma. Finns bl a att se på https://www.svt.se/
  Kan det inte vara färdigtjafsat om det här nu? Har inte alla fattat snart?

  Kan inte alla bara bojkotta Elsa om hon faktiskt åker till Gotland.

  bortsett från coronagrejen. vem var hon där med? vem ska hon vandra med? Varför är hon i gbg jämt? Erik?

  Men alltså snälla. FHM själva har sagt att det är helt okej att människor rör på sig men att man ska tänka sig för…..

  Ex kan inte jag resa ner till Skåne för jag skulle bo hos familj = kan dra med mig nåt från Sthlm.

  De som har egna hus och kör egna bilar och har med sig förnödenheter kan självklart åka, om friska. Sjuka ska alltid stanna hemma.

  Förra helgen var vi i Örebro. Vi checkade in via dator, sov på ett hotell och mötte ingen = gick bra att resa.

  Någon måtta måste det ju ändå vara på folks svart-vita värld med svart-vita tolkningar av precis allt som skrivs.

  Och varför ska någon annan än Bellas resa kommenteras i ett inlägg om Bella?

   FHM har sagt att man inte ska resa till eller från storstadsregioner. Därefter har myndigheterna lagt till att man nu ska undvika alla onödiga resor inom Sverige. Din resa var onödig och du kommer aldrig att veta om du spred smittan.

    Tillägg: din resa var onödig om den var semesterrelaterad.

     Är den mer nödvändig om man passar på att hälsa på sin syster som man inte träffat på länge när man är där? Du måste förstå att så länge de pratar om ”onödiga” resor så kommer inte alla se likadant som du på vad som är nödvändigt.

      Då var den resan onödig tyvärr. Inget illa menat men resan var onödig och du borde ha stannat hemma.

       Enligt dig ja. För någon annan är det högst nödvändigt att träffa sin syster.

     Min resa vet du inget om alls så shysch!

     Människor får vistas i sina bostäder, människor får resa. Det är rekommendationer som delas, man ska tänka sig för. Håller man sig socialt distanserad och tänker sig för går det alltså fint. Är du benskör och kanske behöver sjukvård av att du snubblar på en mattkant, eller ska exteremsporta behöver också det tas i åtanke såklart. Och självklart behöver Gotland, Öland och Åland samt norraste Norrland kluras på några extra varv.

     Men det går alltså bra att röra på sig om man tänker sig för, och för sig som sig bör.

      Måste dock vara skönt att alltid anse allt vara så enkelt och svart-vitt. ”Det här är rätt och såhär ska man göra annars gör man fel!”

      Ingen gråzon. Inga funderingar på vad ens väg kan innebära för andra eller om andra kanske kan lösa problem på andra sätt men nå samma resultat.

      En annan är helt stuck i gråzonernas värld. Astungt faktiskt ?

       Ja men det är så folk med begränsad tankeförmåga fungerar…

    Jo. Jag kommer att veta att jag aldrig spridit någon smitta eftersom jag 1: Inte mött någon och 2: inte är eller har varit sjuk sedan oktober samt 3: klarar av att hosta och nysa som en vuxen samt sköter handhygien.

    Bite me!

     Herregud…

      Jag vet. Idiotin bland människorna.

     Bite me? Nej tack, jag vill inte smittas av COVID-19 som du kan bära på.

     1. Du vet först i efterhand om du lyckades hålla dig från folk under en hel resa. Det vet du inte i förväg men ändå väljer du denna onödiga resa.

     2. Du vet inte om du är sjuk nu då många sjukdomar (inklusive COVID-19) inte visar några symptom i början. Det är bland annat därför som COVID-19 har kunnat spridas så snabbt.

     3. Du kan också smitta eller smittas av att någon andas nära dig eller att du rör ytor som precis har kontaminerats.

     Du har bevisligen ingen sund förnuft i denna fråga så följ istället myndigheternas rekommendationer och stanna hemma.

     PS. Din resa var onödig. DS.

      Nej jag kan inte bära på covid-19. Jag har levt isolerat sedan december.

      Så frickin bite me.

       Du har inte varit ute en enda gång? Inte befunnit dig i samma rum som någon en enda gång?

        Vill du googla ordet isolerad?

         Är nyfiken, hur går det till? Handlade nu en gång i december och har suttit inne själv sedan dess, 100% av tiden?

          Det Är väl det där med svart-vitt tänkande antar jag?

          Online-shopping kallas det för. Sånhär modernitet.

           Wow, imponerad av att du pallar! Måste vara väldigt tråkigt 🙁

           Vad har detta med svart på vitt att göra?

   Lyssna på dagens presskonferens och särskilt den från Älvsjö. Myndigheterna säger strängt att vi INTE ska ut och resa från Sthlm. Och jag tror det finns en anledning, de kommer antagligen isolera Sthlm.

    Alltså. Jag tror det finns en anledning förutom det uppenbara som är att inte sprida smittan vidare och belasta övriga läns sjukvård. Men tror även det kan skapa logistiska problem om Sthlm isoleras sen för alla de som ska tillbaka, och ska hålla på tjata till sig att få komma hem

    Myndigheterna rekommenderar……….

     De avråder från resor. Det betyder att man inte ska resa.

      Man kan resa om man gör det rätt, även om de avråder.

       Nej

        Jo.

         Gå och trolla någon annanstans

          Dito ❤️

   När har de sagt att ”det är okej att människor rör sig”? De BER ju folk att stanna hemma?

    Nej inte om man är frisk.

     Jo även om man är symptomfri just nu = tror sig vara frisk.

     Jo! Vart får du dina nyheter ifrån? Ingen ska göra onödiga resor inom landet

      Det är råd. En avrådan. Är man frisk och reser rätt kan man såklart göra resor.

       Troll

       De avråder för att de är det starkaste man kan göra innan man inskränker folks demokratiska rättigheter att röra sig fritt. Det ska tas på allvar

        Såklart det ska tas på allvar. Men det betyder inte att man inte får resa.

         Det är inte olagligt. Men så bör det förbli, så att de resor som är nödvändiga ska kunna göras. Inga nöjesresor är ok, och de har de sagt gång på gång.

          Exakt. Man kan alltså resa, och bör då bruka eftertanke.

           Man ska inte göra några resor som inte är nödvändiga, ”eftertanke” eller ej

           Vad som är nödvändigt är subjektivt. Och man får resa.

        Anser du att det är värre att inte få röra dig fritt än att solidariskt ta ansvar för dig själv och dina medmänniskor?

         Vad jag anser är helt irrelevant i ungefär alla sammanhang för detta ämne.

         Nej, jag anser att man ska ta en avrådan på högsta allvar så vi alla kan slippa förbud, då de inte är önskvärda ur en demokratisk synvinkel. Vissa verkar tro att avrådan betyder att att de menar att det är lugnt att resa om man är frisk, vilket inte stämmer.

          Det är ju redan skrivet ovan. Att man såklart ska ta det på allvar.

          Men en avrådan är inte = att du inte kan resa.

           Nej, det är inte ett förbud heller. En avrådan = du ska inte resa. Ett förbud = du ska inte resa och du kommer att få ett straff om du gör det.

           Så. Man får helt enkelt forfarande resa utan att riskera straff. Vad som är onödigt är subjektivt och det går att resa på flera sätt som inte orsakar risker

           Bra. Då finns inte så mkt mer att diskutera egentligen ??‍♀️

   Onödiga resor ska undvikas. Varför går det inta bara att sluta upp att resa?

    Flertalet människor reser i jobb, har hus på flera orter och/eller anhöriga de behöver ta hand om. Orsaken till att människor reser är många. Vad som är onödigt är subjektivt.

     Det är inte onödigt att resa till jobb som inte kan göras hemifrån eller för att hjälpa en anhörig med något som inte kan vänta. Jag ser ingen som påstått detta?

      Mja. Det beror ju på vem du frågar. Vilket är poängen.

      Man får helt enkelt fortfarande resa och är man eftertänksam går det dessutom att göra utan att utsätta vare sig andra eller sig själv för risker.

       Det stämmer inte.

       Jo det stämmer. Varken du eller jag kan avgöra vad för sorts resa som av någon annan anses nödvändig.

        Du kommer dock riskera att utsätta andra för fara om du belastar sjukvården där de bor. Hur kan man vara så självupptagen att man inte ens inser det?

         Det får du fråga de som är självupptagna.

         Det är dock fortf så att man både får resa, och kan resa på säkra sätt.

        Det är alltså inte vad för resa någon känner är avgör som är det viktiga, utan om den ÄR nödvändig eller inte. Nöjesresor kvalar inte in.

         Och du avgör vad en nöjesresa är?

         Om någon har hus i Åre och åker upp för att se till huset och samtidigt åker skidor? Är det nöje?

         Om någon tar en spahelg på annan ort och samtidigt ser till att ens anhörig/vän får hjälp. Är det nöje?

         Om personerna bara skriver om sin spahelg men inte nämner annat. Kan du avgöra vad som är vad då? Eller är det helt enkelt subjektivt?

          Ja det är nöje.

  Varför har vi lagt en massa resurser på att bygga fältsjukhus i stockholm om stockholmarna nu helt plötsligt skall ut och smitta ner resten av landet och belasta glesbygdens knappa vårdresurser?

  Åse 56kilo

  ”Vi firade ju 15 år som gifta 12 mars men kom aldrig iväg som planerat då eftersom allt var så nytt med Corona då och personligen så kände jag inte mig trygg att åka iväg då.
  Men i fredags gjorde vi! ”

  Känns bättre att åka nu när det är en samhällssmitta?!

   Haha. Ja. Extremt märkligt ?

  OT men wtf?

  ”Trots att Folkhälsomyndigheten avråder från resor till Gotland i påsk har färjorna tusentals bokade resenärer, skriver Hela Gotland.”

   Idioter är det som reser till sina fritidshus osv trots att de ber oss att inte resa. Förstår inte hur man kan vara så egoistisk. Vänta ett par månader tills de säger att det är ok igen?? Jag hade en resa bokat hem till min familj i påsk men avbokade den för det känns helt fel att åka nu och jag följer råden. Även om jag verkligen vill åka så är det inte nödvändigt just nu.

  Hur allvarligt Isabella Löwengrips beteende än är måste jag erkänna att jag skrattade när jag läste vad 24.se påstår att hon skrivit i sin blogg eller annan kanal:

  ”Om jag lika gärna ska vara karantän kan jag vara där och läsa och spa:a”.

  Det är så korkat att det blir roligt!!!

  Nu har jag inte läst alla kommentarer men värt att nämna är ju också att när man väl blir sjuk med covid-19, så blir de flesta väldigt dåliga fort…. Så om man nu inte är hemma utan på en annan mindre ort som antagligen har mindre plats på intensivvården, då tar man i sin tur ev en plats från en person som är fast boende i detta område.
  Så rekommendationen är ju både för att minska spridning men också att undvika överbelastning på de mindre sjukhusen.
  Bor i Frankrike och här är de som är sjuka dessutom inlagda lång tid 2-3 veckor… Så platserna är upptagna lång period dessutom.

  Camcam, jag håller med dig till 100 %. Jag ser så många tramsiga kommentarer här, om vad du och X, Y och Z kan ha för bakomliggande motiv till att ni skriver/svarar som ni gör. Så du vill dra folk till bloggen, det är därför du nämner IL, så du är avundsjuk, så Anonym1, 2, 3… är motsvarande avundsjuk, så …

  Nej, det där håller inte. Det är bara fånigt. Du har helt rätt i att om man vill vara influenser får man ta sitt ansvar och föregå med gott exempel, inte dåligt. Det är ni som inte tar myndigheternas rekommendationer på allvar som håller igång den här jävla smittspridningen, det är ni som gör att förloppet dras ut i det oändliga. Precis alla av oss vill att eländet ska ta slut så snabbt som möjligt så att vi kan få återgå till våra vanliga liv. Precis alla vill det. Jag förstår att det känns hårt för en influenser som ju lever på att ha spännande content i bloggen, det blir ju lite tamt när man inte kan skildra resor och fester på samma sätt som förut, men ärligt talat – det finns de som har värre problem just nu.

  Så tack för inlägget, Camcam, du har fullständigt rätt.

   Hej CamCam! *blink blink*

    Men tack! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.