Tips på saker att göra i ”karantän” förutom att dricka alkohol

Medan vissa länder helt stoppade alkoholförsäljningen så ökade Sveriges, trots att myndigheterna uppmanat till att inte bunkra, så som skett med bland annat toalettpapper och jäst.
Efter att ha fått höra på Willys att jästen både är slut och restad så lyckades jag slutligen komma över två paket till bullbaket på Coop, så att folk bunkrar både det ena och det andra har jag förstått men jag vet inte om det gäller alkohol eller om folk bara dricker mer hemma nu när alternativen bar och klubb är ute ur leken?

Ellen Bergström vill i alla fall lyfta fram att det finns andra alternativ som inte inkluderar alkohol och ber sina följare kommentera med sina bästa tips!
Gillar ni något av tipsen eller är ni sugna på att dela med er av något eget?

Mitt är att testa att laga lite nya maträtter som man kanske inte har tid eller energi till eller lyssna på poddar – jag kan starkt rekommendera Sektpodden med Emma Gembäck och Rigmor Robért.
Otroligt bra! Jag har sträcklyssnat!

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”Systembolaget har ökat sin försäljning med 10 procent under mars månad jämfört med förra året. Den totala skillnaden utgörs av 3 miljoner mer liter vin, sprit och öl, enligt Systembolagets presschef Lennart Agén.
  – Vi har lite fler kunder i butiken, och de handlar generellt något mer än vanligt. Det är inte något hamstring på det sättet, säger han.
  Lennart Agén tror att ökningen till stor del kan förklaras av att kunderna nu köper drycker på Systembolaget som de annars skulle ha skaffat sig på annat håll.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7438431

   Ja, det är ju lite svårt att handla taxfree nu. Eller i Danmark eller Tyskland. Det kan man väl räkna ut med röven.

    Sen går ju inte folk ut och dricker lika mycket.

     Det dricks en del i vedbodar och garage har jag hört. Nu när folk är hemma om dagarna.

  Har det bunkrats alkohol också? Det var nytt för mig 😏

  Hur kommer det sig att du bakade bullar på Coop? 🤔

   Hur kommer det sig att du Coopade bullar på baken?

  Det är redan, och kommer bli ännu större ohälsa kring alla de barn/ungdomar som lever i skuggan av missbruksproblematik.

  Utöver det så har vi alla brott som sker i ”nära relation”….

  Visst, inbrotten och stöldligorna från norra Europa har minskat, men jag fasar för ”uppsvinget” bland de våldsrelaterade brotten.

  Försäljningen på den svarta marknaden har jag hört står näst intill still, så bolaget har lockat till sig kunderna som vanligtvis handlar av sina leverantörer.

  Pratat med en pensionär som drygar ut sin pension genom att sälja vin/sprit och cigaretter, han har inte haft några varor på flera veckor.

   Vad bra

    Är alkoholen och cigaretterna ’finare’ för att staten står för försäljningen? Eller vad är det som är så bra?

    Det enda som har förändrats är vem som levererar varorna, inte (miss)bruket av det.
    Systembolagets försäljning har ju ökat, men dåså…så fiiiint.

     Systembolaget levererar in moms och alkoholskatter till staten (alltså till oss alla).
     De som säljer import i privat regi levererar naturligtvis inte in en krona till det allmänna men tar ändå ut priser som om skatten skulle vara medräknad 🙁

      +1
      dessutom riskerar man inte försäljning till minderåriga + finansiera kriminella gäng.

       Har inte någonstans försvarat den svarta marknaden utan mer konstaterat varför bolaget ev har mer kunder.
       Med det sagt så är det inte mycket att hylla, då alkoholkonsumtionen inte verkar ha minskat bara för att det är bolaget som säljer det.

       Enligt min erfarenhet som tonårsförälder verkar inte tillgången till sprit bland ungdomarna ha minskat heller ….hört talas om fester och fyllor precis som innan coronan slog till, vilket är bedrövligt.
       Så vilken nytta bolaget gör förutom att dra in skatt vet jag faktiskt inte.

        Det blir i alla fall krångligare att få tag i alkohol som minderårig, om de inte själva bara kan knata in och köpa det. Det tycker jag är bra. Allt som sätter käppar i hjulet för minderårigas tillgång till berusningsmedel är bra tycker jag!

      Alkohol är alkohol även om den generar skatt eller säljs i annat ’gott syfte’.
      Problemet kvarstår hos den som förtär drycken och den anhöriga.

      Vad jag ville påskina är en av anledningarna till att försäljningen ökat.

      Tycker inte det är ’bra’ alls och jag skulle önska att våra pensionärer skulle slippa extraknäcka på äldre dagar i ett land av världens högsta skatter.

      Tycker det är skevt allting.

      Men skatten är såklart viktigast.

     Öh…

  Skulle inte rekommendera någon att bli gravid nu. Vilket även en gynekolog gått ut och avrått folk till.

   Skulle aldrig rekommendera någon det… 😉

   Nyfiken- av vilken anledning?
   Och när bedömer gynekologen att det är lämpligt att bli gravid?
   För min del är det väldigt olämpligt eftersom jag inte vill ha barn

    Av den anledningen att många gynekologer och dylika just nu inte arbetar på egna klinikerna utan i så stor utsträckning som möjligt försöker hjälpa till på de mer kritiska läktarplatserna i vården, typ akut- och infektionsavdelningarna.

    Som gravid just nu finns inte det stöd och den hjälp du vanligtvis får som gravid, då allt ställs in pga corona. Och sen är det väldigt osäkert vilket stöd du får ha med när du föder.

   Blir man gravid just nu är risken stor att det blir ett decemberbarn.

    Men herregud…

    Haha!

    Nej, januaribarn blir det ju… eventuellt februaribarn.

     Blir man gravid idag, den 9 april, är bf den 31 december. Visst, ungen kan komma i januari men absolut inte i februari. Själv siktar jag på att få barn tidigt på året, så jag räknar ner dagarna tills min man och jag kan ligga utan skydd. Och så vill man ju gärna ha lite marginal utifall att ungen skulle komma för tidigt, så jag siktar på slutet av januari.

   Inte jag heller. Att drabbas av en svår influensa när man är gravid kan resultera i enorma skador på fostret. Jag har sett både vuxna och barn med flertalet handikapp som är resultatet av det. Hemskt!
   Så nej. Barn kan man väl vänta med ett år till iallafall?? För barnets skull tänker jag.

    Finns inget som tyder på att det är skadligt för barnet om de får corona eller om man får det som gravid.

   Varför hänger så mycket bittra barnlösa här. Som så ofta ska hävda att dom verkligen inte vill ha barn.
   Herregud hade man inte valt haft barn hade man inte behövt hävda sig i varje jäkla kommentar som skriva. Det blir bara patetisk så sluta.

    Känns det jobbigt? Tillika som folk ska behöva höra att barn är livet i tid och otid?

     Vilka gör det? Har aldrig sett folk skriva det under vart och varannat inlägg här. Men ni som hatar barn ska minsann klämma in det överallt.
     Ingen bryr sig om att ni vill vara barnlösa.
     😅😂

      Va? Varför tror du man ”hatar barn” bara för att man inte vill ha egna?

      BarnFRIA om jag får be.

    ”Bitter barnlös”, vilken motsättning i sig-man har ju aktivt valt bort varför skulle man då vara bitter 😂

     Eller hur?? 😄

    Det är ju bara så himla enkelt att få igång er ”barnivrare”… 😄

  Föda fler barn? Vad är det för korkat tips? Jaa! Belasta vården mer! Ja! Överbefolka jorden lite till så det blir lättare för pandemier att få fäste. Ja! Bidra till klimatkrisen.

   Då är du väl glad att detta sker? Nu blir ju jorden mindre överbefolkad?

    Vi alla borde bli glada om överbefolkningen minskade. Har du missat vad som pågår runt om dig nu? Det är ett resultat av en överbefolkad värld där befolkningen missbrukar klotet de lever på.

     Hoppas du inte förväntar dig vård då när du är sjuk? Nekar du till exempelvis cancerbehandling om du blir drabbad? För bra sjukvård är ju en anledning till att många färre dör idag och befolkningen ökar.

     Sen har jag personligen svårt att vara glad av situationen idag då en anhörig till mig har fått corona och ligger nersövd på IVA.

   [Borttagen kommentar]

    [Borttagen kommentar]

   Alltså förlåt men vad är det här ens för tankesätt? Värnar du aå mycket om det kollektiva att du tycker folk ska sluta föda barn? Så konstigt

    Förstå vad otroligt hjärntvättad man är av samtiden när man tycker att det borde vara norm att människan ska gå emot sin absolut största biologiska drivkraft…

     Tycker det ska va norm att tänka och bestämma själv…

      Barn eller inte.

  Jag har en fundering. Pga Corona minskar ju antalet samarbeten för influenser. Försäljning går ner och företag konkar. Kommer detta innebära att influenser sänker sina krav på samarbeten? Många skryter ju om hur de väljer och vrakar och att de endast gör reklam för sånt de kan stå för. Kommer de tänja på gränsen för vad de anser är ok att göra reklam för?

   Antagligen. De får säkert sänka sina priser för inlägg också.

  När man är nyvaken och läser ”Sketpodden”…

   När man är nyvaken och läser sektpodde. I din kommentar och inte fattar någonting. den heter ju så? 😂

  Vad skitnödigt.

  Jag vet inte men jag tycker alltid det skaver med sånna här inlägg. Vi som KAN hantera alkohol, dricker måttligt och inte är beroendepersonligheter kan väl få njuta utan skuldkänslor av en god jävla öl? Jag kan ha två tankar i huvudet samtidigt nämligen. Jag kan tänka att alkoholism är ett stort problem och att många (framförallt barn) far illa. Samtidigt som jag kan inse att jag inte har den sjukdomen och därför njuter av alkohol. För det är ju FÖRJÄVLA kul att va berusad när allt kommer omkring. Känn på den romantiseringen ni! 😉
  Skål!

   Hear hear! 👏🏻

   Plus: ett glas strävt och fylligt rödvin till en härlig middag? Mmmm. Finns inga alkoholfria varianter på det, alla som tjatar om alkoholfritt vin och bubbel.

   Du ska inte ha skuldkänslor.
   OM du känner dessa känslorna pga ett dylikt inlägg så tror jag det endast är hos dig själv du kan söka svaret på varför du känner så.

   Drick ni som kan, ha förståelse för de som inte kan och hjälp dem med att inte proklamera eller försköna alkoholen.

    Jag gör inte det, av ovanstående anledning. Men ibland känns det som att det behöver förtydligas att alla inte dricker för att dämpa ångest eller för att de har missbruksproblem. Allt är inte ”nykter och god” eller ”berusad och ond”

   Ellerhur, förminskar inte Ellen men att skriva ” det är inte coolt att dricka och det gör inte så att ångesten och oron försvinner” va? Vad snackar hon om?

    Eller hur, som att det är de enda anledningarna till att dricka.

    …för att många (med problem) dricker för att dämpa ångest och oro. Men sen visar det sig att det inte hjälper, tvärtom.

    Inte i alla fall såklart. Men många (med problem) dricker för att dämpa dagens ångest och oro.

    Det hon skriver handlar ju om de som har problem. Har du inga problem, så behöver du ju inte ta åt dig.

    Glad påsk 🐣

    Asså, jag blev full ikväll och det minskade definitivt oro och ångest 😄👍🏻 (Obs, har ej ett missbruk så oroa er inte.)

   Men Camilla är ju nykter alkolist också, så hon kan nog inte ha den tanken i huvudet.

   Ja, jag tycker en digital AW är ett trevligt sätt att runda av veckan på. Dricker ca en flaska vin i veckan nu i karantäntider och har av någon anledning börjat dricka rött, trots att jag aldrig gjort det tidigare. Känner ingen som helt skam över det. Jag har det skittråkigt, hemma själv och kan inte gå någonstans (bor i annans land), varför skulle jag inte få njuta av vin. Och ost. Och chips. Hmm, lite choklad kanske.

   Eller så ignorerar man bara inlägg som dessa om man inte har några problem 🙂

   Jag har inga problem med alkohol (och tjoho, jag tar något extra glas nu på sistone ändå) men jag tycker det är bra att uppmärksamma detta! Med tanke på hur många barn (och vuxna) som far illa pga de som inte kan hantera alkoholen så måste man lyfta och påminna om konsekvenser. Både så att en del kanske tänker till extra innan de dricker och så att andra inser vilken problematik det kan finnas.

    Eller hur! Jag har själv absolut druckit mer alkohol nu men det har mer varit för att jag lagt tid på att laga fancy maträtter jag gärna dricker något trevligt till. Igår blev det påskmust. I förrgår rödvin. Men jag vet att jag kan hantera det och därför tar jag inte åt mig av Ellens inlägg men tycker att det är viktigt att lyfta det för att kanske ge en tanke hos någon som ligger på gränsen

   Jag tog inte åt mig av inlägget, eftersom jag tycker att jag har en ganska måttlig alkoholkonsumtion. Man kan som sagt ha två tankar i huvudet samtidigt 😊 det finns de som har en måttlig konsumtion och det finns de som inte har det.

  Tror definitivt att folk dricker mer nu. Har massa på instagram som tar ett glas vin till en lasagne en vanlig tisdag. Gör jag med 😉 är så härligt

  Vi ”bunkrade” lite extra viner. Onödigt att åka till stan och gå på systemet fler gånger än nödvändigt. Alltså, köp hellre mycket vin åt gången istället för flera gånger i månaden. Vi har så vi klarar oss till jul! Har glögg också, men den gör vi själva såklart.

   Såklart! Du är verkligen din karaktär trogen Lovisa Lo 😁 med det sagt håller jag verkligen med dig i glöggfrågan. Min egen glögg är så mycket godare än någon köbeglögg. Här nere i söder är det dock vår och inte längre glöggmysigt men garaget är fyllt med fina fyndviner.

   Vi har mängder av vin hemma (vill inte ens uppge hur många flaskor 🙈).

   Men antal gånger vi druckit vin sedan cirkus corona började: NOLL.
   Antal gånger något alkoholhaltigt inmundigats de senaste fem veckorna: EN.

   Det enda vi INTE har hemma är Rosé och tyvärr är det väl det enda som kan bli aktuellt att dricka den närmaste månaden. Om man får för sig att ha vårpicknick.

   Känns lagom bakvänt allting.

  Jag tror både drickande och spelande kommer ge stora konsekvenser, men det får framtiden visa, spel på nätcasino ökade 33% på kort tid och det första man ser här är reklam för Leo Casino. Själv ska jag plantera om blommor, det har jag varit för jäkla dålig på.

  Fast att alkoholförsäljningen ökade behöver inte betyda att folk bunkrar, utan att folk dricker hemma istället för på krogen/restaurang som många gör i vanliga fall

   På samma sätt som livsmedelsförsäljningen i butik har ökat för att folk nu är hemma och lagar mat istället för att käka lunch och middag ute på restauranger, i lunchmatsalar och skolor.

    Håller med, det går plötsligt åt mycket mest mat för oss som är fyra personer.
    Sedan är det ju ändå lustigt att vissa saker är slut hela tiden.
    Där jag bor är alla tydligen hemma och bakar hela tiden?! Min lokala stormarknad har slut på jäst sedan tre veckor tillbaka.

    Jag lyckades till slut hitta ett par paket i en annan butik, långt bort från där vi bor.

  Gör en fotobok!! Velat göra det i flera år menr en sån sak jag inte pallat med… men nu så. Sortera källaren. Och gå ut och gå. Mycket ute!

   Ja! Har nog aldrig åkt så mycket längdskidor som denna vårvinter 😊

  När man är nyvaken och läser sektpodde. I din kommentar och inte fattar någonting. den heter ju så? 😂

  Kan vi inte diskutera influencers som trotsar FHM och ändå ska ge sig iväg och resa till andra delar av landet? Skäms inte ens utan lägger upp bilder på insta som om det är helt vanliga tider. Blir för tusan GALEN!

  Bra inlägg av Ellen. Kan tänka mig att familjer med en alkoholiserad förälder har det extra jobbigt just nu.

  Hon är så lik kissie.

  Fattar verkligen inte att folk bunkrar färsk jäst! Eller har folk börjat baka så in i norden!? Tvivlar på det faktiskt.
  Jag är lite uppretad över att jag inte kunnat baka bullar till födelsedagsfirande som jag brukar. Men jag får väl gynna ett lokalt café istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *