Varför ens ha budgivning då?

Jag har bara köpt boende en gång och då utan budgivning, så jag har väldigt lite erfarenhet i ämnet men tänker att ni kanske sitter på desto mer av den varan?

Ida Warg – som flyttat sin blogg till Mama – berättar i ett inlägg att hon och hennes man vann budgivningen på ett hus men att de inte fick köpa det för säljaren.
Hennes gissning är att det istället gick till någon som kände ägaren eller mäklaren.

Varför har man då en budgivning? 
Om du inte tänkt sälja det till den som vinner, så vida det inte är kompisen, varför då ens låta folk buda?
Uppenbarligen så låg ju de nya köparnas smärtgräns under Ida och Alexanders bud, och det måste de ju vetat redan innan, eller hur?
De behöver väl inte bli överbjudna för att inse var gränsen går?
Jag fattar inte och hade blivit jäkligt irriterad om det varit jag, trots att jag vet att en säljare tekniskt sett KAN neka högsta budgivaren.

Jag förstår bara inte varför man skulle göra det om man redan på förhand bestämt sig för vem man vill sälja till?

141 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men det kan ju bara vara så att de föredrog den andra budaren av någon anledning? Så var det för mig när jag sålde. Dvs ingen konspiration alls utan bara mina egna preferenser.

  De kanske inte ville sälja till nån som kommer fläka ut hemmet i en stor blogg.

  Svara

   De ska ju ändå inte bo där haha

   Svara

   Precis. Vi sålde till näst högsta bud, då högsta budgivaren hade tänkt bygga om väldigt mycket och vi tyckte inte att det kändes rätt. Löjligt kanske, men lite som när man säljer en hundvalp och vill att den ska komma till en bra ägare! Ville ju dock ha budgivning såklart för att få upp priset. Är det verkligen så konstigt? Moralisk gråzon kanske.

   Svara

    Men orka bry sig om vad nån annan gör när man flyttar.

    Svara

     Fast när det tex är ett gammalt hus. Då hade jag velat ha ngn som tog hand om huset som det var, istället för någon som skulle renovera det till ngt modernt. Är det inte bättre att man köper ett modem hus från början

     Svara

      Jag sålde en sommarstuga för några år sedan till ett ungt par som hade tänkt på där permanent. Det kändes bättre än att sälja till några som bara skulle bo där i några veckor under somrarna. Ibland kan affektionsvärdet göra att man sätter det finansiella åt sidan och går ner i pris. Dessutom har den försäljningen bidragit till det lilla samhället på ett sätt som ”sommargästerna” aldrig hade gjort (plus att folk med pengar från storstäder trissar upp priserna på ett sätt som ställer till det för unga lågavlönade ortsbor…onödigt)!

      Om man budar kan man inte tjura för ingenting är lovat bara för att det finns pengar.

      A.P. har dessutom ett lite dåligt rykte p.g.a. sitt temperament, och lyckas relativt ofta bli lite osams med sina grannar. Pengar löser tyvärr inte brist på impulskontroll/artighet! Det funkar inte att skena iväg så fort man får för sig att folk har gjort en någon liten oförrätt. Det funkar inte heller att bete sig som att man är herre på täppan om grannsämjan ska hållas intakt.

      Svara

       *tänkt bo

       Svara

    Sjukt vad har ni med det att göra, vilka dårar det finns! 😂😂😂😂

    Svara

     Tror det är många som känner så dock och det får man ha förståelse för. När vi flyttade från vårt hus efter 25 år ville vi inte att det skulle jämnas med marken.. hellre att några fick köpa som uppskattade de lite udda detaljerna som huset hade. Slutade med att vår dåvarande granne köpte det för näst högsta bud! Hellre 50 000 kr mindre och att huset står kvar.

     Svara

     Otrevlig att kalla folk för dårar enbart för att dom tycker annorlunda än en själv. Lite förståelse och ödmjukhet kanske skulle göra dig gott.

     Svara

   Dom kanske hade koll på vad ida jobbade med och var rädd att hamna i samma situation som säljaren som råkade sälja till jocke och jonna.

   Svara

    Vad hände där? Ja, jag är helt oinsatt i Lundellarnas liv.

    Svara

     De hängdes ut i typ ett års tid som fuskbyggare

     Svara

      Inte som fuskbyggare (det var ngn annan) men som några som hade undanhållit vissa fakta och ganska självklara fel. Dock borde ju JJ gjort besiktning, så lite fick de skylla sig själva.

      Svara

    Men tanke på hur Alex och Ida är duktiga på att beskriva sig själva som änglar och hänga ut minsta lilla kritik rätt ut i podden så är jag verkligen inte förband att dom valde någon annan. Fullt rimligt!

    Svara

    Exakt! Deras nuvarande grannar (både i Sverige och marbella) blir ju uthängda mer eller mindre varje vecka. Dom tar åt sig av minsta lilla så det finns inte! Och Alex kan man inte säga det minsta åt före det tar på hans gigantiska ego.

    Svara

   Ja både fläkta ut hemmet men också för att Ida totalförstört sin nuvarande lägenhet.
   De har en sekelskifteslägenhet som de gått banarnas i när det kommer till stuckaturer, dela av rum, och byta golv. Ingenting har gjort efter lägenhetens byggår 🤷🏼‍♀️

   Svara

    Ja, så kan det ju vara!

    Svara

    Fast helt bananas har de väl ändå inte gått? De har ju ändå behållt stilen till stor del, stuckaturer och fiskbensmönster är ju typiskt för många sekelskiftshus och det är väl bara en glasvägg som har åkt upp?

    Svara

     Tycker också att dom renoverat fint och respektfullt, ingen Dasha-renovering direkt.

     Svara

   När mina föräldrar sålde vårt barndomshem så vann ett par där mannen gav mitt äldsta syskon ett helvete i skolan under många, många år. Mina föräldrar hade redan sagt till mäklaren att ”bara så du vet, vinner h*n kommer vi inte sälja till dem” och mäklaren förstod helt och hållet varför.

   Vi blev snopna allihop att han ens budade på huset med sin blivande familj när han vet att han gett en person som bott där under sin uppväxt så många vidriga minnen och gråt-fyllda kvällar, kändes otroligt bra när han ej fick köpa huset!

   Svara

   Märkligt resonemang.

   Säljaren ska ju inte bo i huset.

   Förtsår inte heller syftet med att ha en budgivning om inte vinnaren får köpa, känns oseriöst.

   Svara

    Det finns ingen regel som säger att högsta bud vinner alltså finns det inga vinnare i en budgivning. Jag skulle lätt sälja vårt hus för lite mindre pengar till rätt ägare, är skitirriterad över hur några i området renoverat helt knäppt fast området delvis är detaljskyddat och ett väldigt speciellt 1910-1930-tals område och det är viktigt för mig att området bevarar sin charm och sin speciella karaktär. Hade jag bott i något halvnybyggt standardhus i nåt generiskt område hade jag säkert inte tänkt samma.

    Svara

     Tänker exakt samma nu när jag ska sälja mitt hus där jag bott i fyrtio år – det är från 1919 och kommer hundra procent sälja till några som kommer renovera varsamt.

     Svara

   Samma här, det är vad man föredrar. Jag tackade nej till ett ”överstigande” bud från en snubbe som jag visste kommer krångla, strula en massa och sen vara plåga.

   Svara

    Så gjorde vi oxå. Riktigt jävlig gubbe och även mäklaren reagerade och sa att om säljer till personen kommer vi få massa problem…. så vi tackade nej. De som gav budet under fick huset.
    Vet man att det kommer innebära problem så är det förnuftiga att inte sälja. Är köparen offentlig person som hänger ut folk och klagar så känns det inte kul. Klagar de på huset, vissa saker som byggts i huset och skriver om det offentligt så blir man påverkad. Inte kul att bli uthängd offentligt även om det sker via sitt gamla hus. Dessa klagomål kommer med stor sannolikhet synas i nöjestidningarna.

    Svara

  Det där är ju bara en gissning. Om det nu vore så att de redan bestämt sig för att sälja till en annan och fått ett pris av dem så tror jag inte de startat en budgivning. Finns säkert någon rimlig förklaring 🙂

  Svara

  Eller så kanske säljaren visste om vilka Ida och Alex är och valde därför de andra för att bespara grannarna en del bråk. Dom verkar inte vara de personer som är dom trevliga grannarna direkt…

  Svara

   Fast varför skulle de ha koll på hur Alex och Ida är som grannar? 😂 och varför skulle man prioritera grannarna före sig själv och strunta i ett bra bud pga dem. Låter långsökt. Känns mer som du gav denna gissning enbart för att få klaga lite på Ida och Alex.

   Svara

    Ida och alex podd handlar väldigt ofta om deras grannbråk, så det är ingen hemlighet eller någons åsikt..

    Svara

    Inte långsökt alls. Tänk själv om dina grannar också är dina goda vänner.

    Svara

     Jag tycker att det kändes långsökt iallafall 🙂

     Svara

    Efter att ha lyssnat en del på Alex och Idas podd och hur dom pratar om dom som bor samma trapphus så känner iallafall jag att jag hade valt bort dom ur en budgivning om jag kunnat.

    Svara

     Hatar min granne (som stör Väldigt mkt och startar bråk med alla). Kanske ska kontakta Ida och erbjuda henne att köpa huset? 🤔😇

     Svara

    När vi köpte ett sommarställe (av ett par som hade haft det i 30 år) så var det viktigt för dem att de sålde det till några som de tyckte om och som de trodde att grannarna skulle gilla. Vi var och fikade hos dem innan kontraktsskrivning.

    Svara

     Mysigt! Så har det varit för många av mina säljare (speciellt hussäljare). Det är viktigt för dem vem den nya ägaren blir. Det är inte alls ovanligt att det blir någon annan än den som budar högst. Det är säljarens rätt att välja precis vem hen vill. Konstigt inlägg av dig Camilla.

     Svara

    Tror inte du vet vad ts snackar om. Deras podd går mer eller mindre ut på deras grannar. Där Alex också är ärlig och säger att han alltid varit ovän med sina grannar! Vilket inte förvånar mig alls med tanke på hur arrogant och egoistisk den människan är.

    Svara

   Vi gjorde så när grannen på landet skulle sälja en sommarstugetomt bredvid oss. Det kom en rätt stor och väldigt stökig barnfamilj som var intresserade av att bygga. Vi ringde upp grannen, och sa ”Du får 50 000 kronor i kontanter utöver utgångsbudet om du säljer tomten till oss nu, på stört.” Gick alldeles utmärkt. Klart värt.

   Svara

    Och olagligt?

    Svara

     Haha knappast.

     Svara

     Varför?

     Svara

      Vinsten ska skattas för

      Svara

       I Sverige blir man inte rik på vita pengar 🙂 you gotta do what you gotta do sometimes. Rätt så ofarligt kan jag tycka.
       9/10 som tex byter sin hyreslägenhet mot en mindre hyreslägenhet tar ju pengar under bordet.

       Svara

        Det kan ju du tycka, ändrar inte lagen.

        Svara

         Har inte sagt heller 😁

         Svara

     Nej det är inte olagligt. Det finns ingen lag som säger att högsta bud vinner.

     Svara

      Det är inte det som är problemet

      Svara

  Finns många orsaker, den andra köparen kanske är mer flexibel med tillträde osv. Vi nekade en köpare för att de luktade starkt av svett och vi ville inte att en svettfamilj skulle bo i huset vi byggt med mycket kärlek.

  Svara

   Bästa anledningen!

   Svara

   Va 😂😂😂

   Svara

  För att hitta marknadens nivå, och sedan sälja strax under till den man egentligen vill sälja till.

  Svara

  Har varit med om liknande..då fick säljaren 50 k svart av de nya köparna enl mäklaren och denne kunde inget göra

  Svara

   Har varit med om att den andra budgivaren givit pengar till mäklaren under bordet, samt låtit mäklaren sälja deras bostad. Trist när man bjudit högst och man vet att säljaren blivit lurad också.

   Svara

    Men sånt måste man ju anmäla! Olagligt.

    Svara

  En budgivning jag var med i slutade med att säljaren skrev kontrakt med några som inte vann budgivningen då dessa hade möjlighet att skriva på alla papper samma kväll. Massa olika saker kan göra att man inte väljer att skriva kontrakt med högstbjudande.

  Svara

   Exakt samma hände mig, de gick inte ens upp till vårt bud men kunde komma inom en timme och för oss skulle det ta minst två (planerade att skriva på två dagar efter då vi behövde ta ledigt från jobb för att åka till Stockholm, men i det skarpa läget skaffade vi fullmakt och var redo att åka samma dag också…)

   Svara

    Men gud vd onödiga. Vad gör några timmar hit eller dit? 😄

    Svara

     Vissa kan komma på att de budat för mycket i ren hets, man kan ångra sig, etc. Mkt kan ske snabbt

     Svara

      Tycker ändå de kunde väntat en timme extra?

      Svara

  Jag övervägde starkt att sälja till en annan än högstbjudande när denne drog med sig sina väldigt tjafsiga föräldrar till kontraktsskrivningen. Att tappa några tusenlappar för att slippa tjafs är en vinst i mina ögon.

  Kan ju också vara så att man inte säljer till någon utan rekar marknaden för att sedan lägga ut den igen vid senare tillfälle.

  Svara

  Det är inte att man bestämt sig på förhand vem som ska vinna utan att man i efterhand får en känsla för vem som det kommer att gå smidigast att sälja och avsluta affären med.

  Om man får för sig att den som vann kommer bli besvärlig eller att tvåan kan tänka sig att flytta in omedelbart eller lite vad som helst, så kan man välja vem man vill. Eller så vet man att grannar önskar en viss typ att flytta in och de betalar mellanskillnaden, ja orsakerna kan vara många, men jag tror inte någon är att man på förhand bestämt vem, och att det bara är en, som man vill sälja till.

  Svara

  En tänkbar orsak kan vara att priset blev för lågt och de låter därför ingen köpa, eller säljer till en bulvan vars enda syfte är att sälja tillbaks (allt för att få ett högre pris)

  Svara

  Finns mängder av anledningar. Man kanske säljer till någon man känner (en vill bo kvar efter separation, arvstvist exempelvis) och att då ändå alla ska känna sig trygga med att man säljer och köper till marknadspris så ingen blir blåst.

  Man kanske inte gillar de vinnande. Har för mig att Elaine missade ett hus av anledningen att säljarna trodde att de skulle vara problematiska köpare. Man kanske inte vill att de nya influencerägarna ska blåsa ut hela huset och förändra själen i huset. Kanske gillar man sina grannar och vill att de ska få nya grannar som fyller vissa kriterier. De andra kanske lade in något mer i budgivningen, såsom att de var flexibla med inflyttning eller hade en lämplig lägenhet att byta med.

  Svara

  Tänker att säljaren inte vill råka ut för samma som den som sålde till Jocke och Jonna… om den nu sålde med krav på ingen besiktning så kan man ju undra vilket skick huset är i, och att det isf skulle bli uppmärksammat i media

  Svara

  Mina föräldrar kom tvåa i budgivningen på huset jag delvis växte upp i, men fick köpa det då de som vann skulle totalrenovera det och det kändes inte bra i själen för säljarna som sålde sitt barndomshem via mammans dödsbo. Min familj ville bo lantligt och behålla charmen.

  Svara

   Förståeligt. Är ju bättre man köper ett modern hus om det är det man vill ha

   Svara

   Trodde du skulle läggs till ”Sen renoverade de ändå om hela huset”
   😁

   Svara

  Finns massa orsaker, men vanligt kan ju vara preferenser kring datum för tillträde vs köpare som är väldigt flexibla kring tillträde. Framgår ju inte heller om säljaren verkligen sålde till de andra eller inte sålde alls?

  Svara

  Den enkla förklaringen är – people are shit.

  Svara

   Va? 🤔

   Svara

    Har du det svårt när du tänker, eller?
    De ville inte sälja huset till Ida och hennes man för att de sålde till någon annan som de tyckte bättre om, folk funkar så, folk är skit.

    Svara

     Är man skit” för man säljer till den man tycker bäst om? Låg ribba för att klassas som skit… 😄

     Svara

      Ja, det är man. Har de haft det högsta budet så ska det gå till dem. Allt annat är bara luredier. De hade lika gärna inte ens haft en öppen budgivning till att börja med så kanske Ida och hennes man inte behövde slösa tid på dessa säljare.

      Svara

       Nej det är inte lurendrejeri eftersom det är något man som budgivare förväntas vara medveten om redan när man budar, och kan man inte acceptera det villkoret kan man ju låta bli att deltaga. Det är liksom inte en rättighet att få köpa något som tillhör någon annan, oavsett vilket pris man erbjuder. Bud är inte bindande heller, så det går ju åt båda hållen.

       Inget konstigt alls med att inte vilja ha en krånglig köpare, utan det kan hur exempelvis handla om att man misstänker att det blir dyrare i längden.

       Svara

        Med tanke på hur Ida och Alex hänger ut allt och alla direkt det inte går deras väg så är jag inte förvånad alls. Plus att det är ingen garanti att få köpa bara för att man har högst bud.. Det borde alla veta vid dethär laget.

        Svara

       Det handlar ju om att komma fram till en affär som man är nöjd med, det behöver inte innebära högst pris. Man får ju en magkänsla för vilken budgivare som kommer börja krångla, pruta ner priset i efterhand pga ”dolda fel”, som visst inte hade lånelöftet i ordning, drar sig ur… Så ja, sådana köpare är skit.

       Svara

       Haha men sluta. Det är fullt lagligt och så det blir ibland. Man säljer inte sin bostad för att va snäll.

       Svara

  Tvåan köpte utan besiktning (enligt Idas vlog). Inte helt ovanligt att säljaren väljer ett lägre bud om de inte vill besikta, ffa om det är ett äldre hus som man vet med sig förmodligen har en del anmärkningar…

  Svara

   Kanske var precis det här säljaren ville undvika genom att sälja till tvåan, slippa bli pratad om i nån vlogg

   Svara

    Precis! Skulle aldrig sälja till en ”kändis” och riskera att bli uthängd om en tvist skulle uppstå. Så långt tänkte inte Camilla.

    Svara

     Exakt. Förstår säljaren till hundra!

     Svara

  Ida nämner ju att hon hade med sig snickare för att kolla på möjlighet att blåsa ut och göra om hela nedervåningen.
  Kanske ville säljare inte sälja till någon som ska totalrenovera

  Svara

   Exakt min tanke!

   Svara

  För att säljaren och en annan köpare kommit överens om att en viss del av köpesumman kan ”gå under bordet”. På så vis undgår man mäklaravgifter och skatt på just den delen av summan, vilken kan falla väl ut i kronor och ören för både köpare och säljare, trots att köpeskillingen rent tekniskt blir lägre. Olagligt så klart, men jag vet flera som gör så kategoriskt i större affärer (10 miljoner och uppåt) och det har funkat varje gång… En annan teori är att säljaren är sentimentalt knuten till sin fastighet och inte vill sälja till ”vem som helst”. De vill alltså välja köpare som det gillar/tycker passar huset, och raskt välja bort sådana de ogillar. Känner till två sådana husaffärer i min bekantskapskrets. I ett fall var det t.o.m så att budet godtogs men att säljaren senare i säljprocessen började ogilla köparna och därför drog sig ur innan avtalsskrivningen. Sedan handplockade hen en köpare de gillade, trots att köparna var flera placeringar ned i budgivarlistan (fjärde eller femte uppifrån tror jag). Så kan der gå…

  Svara

   Eller bara den teorin att de föredrog att slippa besiktning. Enklaste förklaringen är ofta den bästa tänker jag?

   Svara

  Det jag vet kan avgöra vid val av köpare är om man uppfattar köparen som lätt att skriva kontrakt med utan massa krångel/bråk, in/utflyttnings datumet kan påverkas om säljaren vill att köparen ska flytta in tidigare/senare än normalt, mm.

  Det som även kan straffa ”kändisar” när det kommer till husköp kanske kan vara jocke och jonna? dem har ju bara hittat fel på huset och hängt ut säljaren och orsaka massor med problem och bråk för säljaren. Tror inte många känner till J&J, men om man gör det kanske man drar sig för att sälja till dessa ”influensers”.
  Enligt mig fick J&J helt skylla sig själva, dem hade ingen godkänd besiktning, besiktningen som fanns var för gammal = dem valde att köpa ”grisen i säcken” utan giltig besiktnings papper, då får man skylla sig själv när det är dolda fel.

  Svara

  Jag sålde till den näst högsta budgivaren för den som vann hade ljugit om lånelöfte tidigare och sagt att min lägenhet inte var värd så mycket och jag fick riktigt dåliga vibbar, så trots att hon vann så valde jag ett lägre bud. Inga konspirationer där inte, mäklaren var helt på min sida.

  Svara

   Helt rätt. Klart värt att slippa problem.

   Svara

   Helt rätt!

   Svara

  När mina morföräldrar sålde sitt hus valde de att inte sälja till högsta budet. Det var en rik ”hotellsnubbe” som lade högsta bud men de valde att sälja till en ung familj istället. För dem kändes det bättre att en ny familj fick bo i deras älskade hus.

  Svara

  Vi fick köpa vårt hus trots att vi inte vann budgivningen. Säljarna tyckte att en barnfamilj passade bättre i huset än en 60+ dam helt enkelt. Väldigt glad och tacksam för det!

  Svara

  Det kan ju vara så att Ida hade lånelöfte med villkor att dom skall ha sålt sitt nuvarande boende innan tillträde sker till det nya huset, många säljare avstår då det högre budet för det finns ju en risk att dom inte får sålt bostad så snabbt som dom önskar, helst i dessa tider.

  Svara

  Ni som valt att inte sälja till vinnare av budgivningen pga olika anledningar – när har ni kunnat uppfatta de sakerna hos köparna? När vi köpte hus träffade vi inte säljaren förrän vid kontraktskrivning. Är det då ni ändrat er? 🙂

  Svara

   Håller med, för mig var det bara ett okänt alias som hade valt att lägga en viss summa pengar 🙂 Hade ingen möjlighet att urskilja vad för person som låg bakom. Är man med på visningen då eller för att få syn på folket?

   Svara

    Nej mäklaren berätta ofta vad de olika intressenterna sagt under visningen för att man ska få en känsla för hur det kommer att gå under budgivning, lägga om strategi, kanske vänta med att sälja, kan vara lite vad som är orsaken till varför mäklaren berättar vad de sagt under visningen.

    Svara

    Har sålt både ett hus och en lägenhet. När visningen har skett så har jag inte varit närvarande, det är praxis, man ska inte kunna påverka ev köparna.
    Sedan har mäklaren hört av sig, utan att nämna vilka personer är, berättat om budet och mäklaren hör inte av sig innan allt med finansieringen är klart.

    Som sagt, skulle aldrig sälja privat, visst mäklaren tar provision men då är det tryggt. Så om de luktat ev svett har jag ingen aning om.

    När allt är klart så får man köpekontraktet via mail några dagar innan mötet på banken med köparna.

    Enligt Ida hängde det på tillträdesdagen och att köparen inte ville ha besiktning. Inte vet jag men köpa utan besiktning är väl inte det smartaste. Besiktningen kostar ju pengar som säljaren ska betala. Mäklaren skaffar besiktningsmannen och lägger den kostnaden ovanpå sitt arvode.

    Svara

     Köparen väljer om de vill besiktiga eller ej, och står därmed för kostnaden.

     Svara

      Helt ärligt, kommer inte ihåg vem som betalade besiktningen vid försäljningen av huset (10 år sedan), kommer bara ihåg att det var mäklaren som bokade in det. Besiktningen är ju trygghet både för säljaren och köparen, med protokollet undviker man ev framtida twister om ”dolda fel”.

      Svara

       Det finns två olika besiktningar att göra. En som säljaren (borde) välja att göra innan visning, så där finns ett öppet protokoll för presumtiva köpare att betänka och ev lägga på kostnader i sin budget. Sen en som köparen bekostar i samband med kontraktsskrivande, där huset gås igenom i minste detalj för att undvika dolda fel. Den första besiktningen skulle jag inte tycka att en affär stod och föll med, men skulle aldrig köpa hus utan den andra…

       Svara

   Redan genom vad de sagt till mäklaren, den berättar i stort sett all, dennes skyldighet, hur man budat, tex villkor som ställts etc.

   I fallet ovan räcker det ju med en kvick googling.

   Svara

    I just det här fallet kanske mäklaren har berättat för säljaren att det är Ida och Alex.
    När mina föräldrar skulle sälja ett lantställe var det en då mycket skandalomsusad och omskriven författarinna som lade bud och mäklaren berättade det för oss när hon skulle komma på privatvisning.

    (Författarinnan blev dock inte köparen, eftersom hennes lånelöfte inte var helt klart och då gick huset till näste man i kön istället).

    Svara

     Berny Pålsson? 🙄

     Svara

      Nej, äldre. En som gjorde karriär på sin affär med en känd kulturpersonlighet vars familj nyligen figurerat i den här bloggen 😁

      Svara

   Mäklaren håller en uppdaterad om eventuella köpare och om de varit ”krångliga” eller vad som sagts vid visningar m.m. Jag valde att sälja till ett lägre bud då jag tyckte den köparens anledning att köpa i min stad passade bättre, samt att han hade visat intresse för att behålla en del av mitt möblemang som varit väldigt omständligt att riva ut.

   Svara

   Vi som sållade bort svettfamiljen var hemma när det var visning. Helt otänkbart för mig att det ska springa främlingar i mitt hem när jag inte är hemma, oavsett hur kutym det är. Vi tog emot och bjöd på kaffe och svarade på frågor. Det var väldigt uppskattat av alla som kom på visningarna att få svar direkt från ägaren.

   Svara

    Har köpt med ägaren hemma. Tyckte bara det var besvärligt och gjorde att det var svårt att titta ordentligt.

    Svara

   Jag som berättade om de tjafsiga föräldrarna visste vilka köparna var, men att föräldrarna skulle dyka upp och dessutom bete sig som idioter visste vi inte förstås. Så jag bestämde mig under samtalets gång att om farsan i fråga gjorde ett enda utspel till så skulle jag ställa mig upp och gå. Men då röt mäklaren ifrån på eget bevåg så jag behövde inte det. Men ångrar att jag inte gjorde det för farsan fortsatte ju att bråka om helt onödiga saker även efter kontraktsskrivningen trots att han inte ägde ens den minsta procent av lägenheten. Så jävla jobbig människa, hade mycket hellre sålt till nr 2.

   Svara

   I mitt fall var det min mäklare som rekommenderade mig att sälja till budgivaren som la näst högsta budet då han upplevde den som vann budgivningen som strulig och opålitlig.

   Svara

   När vi sålde en lägenhet valde vi ”tvåan” i budgivningen eftersom det var våra grannar som vi visste behövde större (ett medelålders par som bestämt sig för att flytta ihop). Vi visste att de var seriösa och hade lånelöfte. En säkrare affär helt enkelt.

   Svara

  Vi har köpt ett hus där vi inte lagt högsta budet. Det kom ytterligare tre högre bud medan vi satt med säljarna hos mäklaren. De ville dock sälja till oss! Anledningen för just dem var dels att de redan vid utgångspriset gjorde en bra vinst på huset och dels att de ville sälja till någon som var i samma sits som dem när de köpte huset – en yngre barnfamilj. Vi var såklart mycket glada då vi inte tänkte lägga något högre bud. Men några av de som lagt högre bud än oss kontaktade säljaren privat efteråt och frågade om de verkligen fått alla buden.

  Jag har även sålt en lägenhet till den som lagt näst högsta budet då den som lagt det högsta kändes som en omständig och rätt otrevlig person. Igen jag ville göra affärer med!

  Svara

  Ett bud är ju summan av budet. Dvs vad man kan betala, men också tillträdesvillkor, eventuella villkorade lånelöften, om man kräver besiktning eller inte osv. Jag sålde till näst högsta när jag sålde en etta för många år sen – han var smidigare med tillträdet – för mig att kunna bo kvar 6 månader istället för standard 3 var värt mer än de 20K-skatt jag ”förlorade”.

  Svara

  Jag hade en god vän som hade vunnit budgivningen. En mycket lågmäld och sympatisk kille som var uppväxt i samma område. Han var Ingenjör och hans fru var Psykiatriker. Når kontraktet skulle skrivas var allt frid och fröjd. Då gjorde han misstaget att berätta om sina renoveringsplaner. Tanten som sålde satt med pennan i handen och skulle precis till att skriva på köpekontraktet.

  Hon hoppade högt när man nämnde att de planerade att riva en vägg. Sedan sade hon att hon och hennes man hade ritat huset själva på sjuttiotalet, och att det var alldeles utmärkt som det var.

  Så det blev ingen affär. Ett gott råd om någon frågar om byggplaner, säg att du inte bestämt dig ännu.

  Svara

  Det kan ju också vara så att någon god vän eller släkting sett annonsen i elfte timmen. Många är känslomässigt bundna till sina hem. För mig var det så med min farmors hus. Mina föräldrars hus i Stockholm bryr jag mig inte om alls. Där var jag inte lycklig på samma sätt som hos min farmor.

  Svara

  Har en vän som vann budgivningen nyligen men säljaren sålde ändå till ”tvåan”. Min vän antog att det var för att han ställde för mycket frågor om krypgrunden och fukthalten. Tråkigt om man inte ska våga undersöka huset ordentligt pga risk att verka besvärlig och förlora ett hus.

  Svara

   Men då slipper man förmodligen att köpa ett hus dom har problem med dessa saker… hade allt vart på topp så hade ju säljaren inte blivit svettig av det

   Svara

  Jag fick köpa huset jag bjöd på bara för att ägarna var glada att det blev en bofast och inte ett sommarhus. Betalade mycket mindre än vad de högsta budet var. Efter 20 år bor jag kvar och skulle jag sälja så ska det vara till någon som jag tycker passar in.

  Svara

   Gillar din tankegång!

   Svara

  Området de vill köpa hus i är alldeles otroligt mysigt och där säljs det sällan hus. Jag kan tänka mig att det i dylika stadsdelar är vanligt att man säljer till bekanta eller bekantas bekanta, eftersom man hoppas behålla stämningen i ”byn”.

  Svara

   Vilket område letar de hus i?

   Svara

    Tror äppelviken/ålsten

    Svara

    Jag vet inte var de drar sin gräns för vad de är intresserade av, men huset de kollade på i videon ligger i den västra delen av Nacka.

    Svara

     Stämmer! Jag bor på gångavstånd därifrån och går hundpromenaderna där.
     Jättemysigt område och mycket riktigt sällan hus till salu.

     Svara

  Har inget med inlägget att göra men varför bor Maggan Graaf hos sin syster??
  Trodde det var för att hon ville undvika folk pga smittorisk och även undvika sina tonåringar som är ”ute och flänger och åker lokaltrafik”.
  Men hos Hannah träffar hon dem i alla fall?

  Svara

   Det har gått några veckor nu. Kan komma på flera anledningar. Dels det hon skrivit, hennes familj lever på som vanligt med jobb, vänner och utsätts för stor risk att smittas. Då Maggan är i en riskgrupp är det mer safe för henne hos Hannah. Sen behöver nog Hannah henne om man läser Hannahs blogg. Hon mår dåligt av att inte veta när hon får träffa sina döttrar.

   De är systrar. Varför skulle de inte kunna vara tillsammans under den här tiden? Jag blir lite avundsjuk, gud vad mysigt att få vara så nära sin syster i flera veckor.

   Svara

  Min sambo tackade nej till vinnande bud och tog ett som kom in ”från sidan” för att det vinnande budet helt enkelt var för lågt. Personen som fick lägenheten deltog inte i budgivningen utan kom med ett bud efter Att budgivningen avslutats för att få lägenheten, och det matchade vad han ville ha. Tycker inte alls att det är konstigt att göra så, man får göra det och har man lagt för lite vid budgivning så får man väl mer eller mindre räkna med att säljaren kan komma på andra tankar?

  Svara

  Vi kom tvåa i vår budgivning. Vi kunde flytta in omgående då vår lägenhet (hyresrätt) inte hade uppsägningstid då den skulle renoveras när vi väl flyttade. Det var ett dödsbo, och de som vann budgivningen kunde inte flytta på ett halvår.

  Svara

  Inget konstigt alls. Jag har lagt högsta bud på ett hus en gång och fick inte köpa. Kan bero på att jag påtalade två stora fel som säljaren förstod att han kunde bli ansvarig för i efterhand. Det kunde han oavsett vem han sålde till men eftersom jag påpekade felen redan innan kontraktsskrivningen så fick han nog kalla fötter. De där 30.000kr som jag la över var ju en billig peng att betala för att slippa bekymmer med en köpare.
  Inga sura miner hos någon. Han sålde till näst högsta och jag köpte ett annat hus.

  Svara

  När jag köpte min bostadsrätt blev det inte ens någon budgivning. Hade pengarna på ett konto, smsade mäklaren och sa att jag skulle kunna skriva på kontraktet samma dag. Frågade efter acceptpris, prutade ner det lite och fick stället innan det gått till budgivning. Både jag och säljaren var supernöjda.

  Svara

  Det kan också vara så att den som har högsta budet kanske har ett villkor…t ex att de måste sälja sitt nuvarande boende för att kunna köpa detta. Kanske nr 2 kan göra en rak affär..utan villkor i kontraktet.

  Svara

  Så här kan det vara. Vi sålde vårt hus på Ekerö. Den som lade högsta budet berättade om allt som de skulle göra om. Huset var 4 år gammalt. Liksom för att skryta om att de hade råd med det. Vi tackade nej till 75000 mer och sålde hellre till några som tyckte om vårt hus.

  Svara

  Skulle tippa på att säljarna fattade bättre tycke för dom andra personerna.
  Min syster och hennes man budade på ett hus. Och dom hade näst högsta budet men fick det ändå. Bara för säljarna hade upplevt min syster och hennes man bättre än dom andra.

  Ser inget konstigt med det. Sen tror jag att sälja till kändisar är lite jobbigt. Speciellt då efter Jocke & jonna dealen. Det lär ha satt sina spår helt enkelt.

  Svara

  Jag har varit med på flera budgivningar i Stockholm under våren där man har satt ett uppenbart lockpris för att få igång en budgivning. Många gånger har budgivningen inte dragit i väg så högt som säljarna önskat. Högsta bud har alltså i deras ögon inte varit tillräckligt. De har då tackat nej till att sälja. Tagit bort lägenheten från Hemnet och sen lagt ut den igen till högre utgångspris. Oförskämt och respektlöst tycker jag! Sätt istället ett utgångspris som du är beredd att sälja för!

  Svara

  De kanske känner någon som vill köpa huset och har budgivningen för att nå marknadspris och har då kommit överrens i förväg om att sälja till dem (de bekanta då) för det högsta budet som kom in.

  Svara

  Camilla! Alexander & Ida pratar om dig i sitt senaste poddavsnitt om du är intresserad.

  Svara

   Dom är så pinsamma.. Märker att pärlan inte tycker om när nån vågar säga rakt ut om hans beteende. Egot har blivit kränkt, stackarn.

   Svara

  Vi sålde Inte vårt förra hus till paret som budade högst. Vår magkänsla sa att det paret skulle leta fel, försöka dra ner på priset och vara oss till problem. Vi sålde därför till ett mer sympatiskt par.
  Huruvida vi fick rätt eller fel kommer vi aldrig att få veta. Men köparna vi valde var trevliga genom hela affären och även efteråt!

  Svara

  Ledsen om någon svarat likadant, kan ha missat det bland alla kommentarer men jag vann en gång och samma dag vi skulle skriva papper så fick säljaren ett högre bud från en granne som inte ens varit med under budgivningen och säljaren tog det utan att fråga om jag ville och kunde bjuda över, jag fick bara ett långt ursäktande sms från mäklaren. Så kan det gå. Surt, mycket surt.

  Svara

  Vi gav ett bud på ett radhus och ett annat par gav bud på 50 000 över oss men vi fick ändå köpa.
  Vi kunna skriva direkt medans de andra paret behövde skriva klausul på att deras boende behövde bli sålt.
  Så det finns väl massa anledningar till varför man inte säljer till högstbjudande.

  Svara

  När min man och hans syskon skulle sälja sitt föräldrahem, en skogsfastighet, så var det så klart de omkringliggande bönderna som bjöd.
  De sålde till näst högsta budgivare, helt enkelt för att de gillar dem mer. Rent personligt alltså. Fullt förståeligt för mig, allt handlar inte om pengar. Men självklart kan man ändå ha budgivning istället för ett fast pris, jag har svårt att se någon motsättning där.

  Svara

  Vadå, det är väll fullkomligt rimligt att säljaren väljer vem som får köpa.
  Man kanske helt enkelt är rädd för att köparen kommer ställa till med besvär, eller kanske inte bli godkänd av föreningen (vilket leder till att man behöver gå igenom en säljprocess igen).
  Eller att man helt enkelt inte gillar personen som ska köpa, eller dess planer för bostaden.

  Oavsett vad så är det självklart helt upp till säljaren.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.