Varför G-ordet inte är mitt att använda och bestämma över

Influencern Pella Hedeby har köpt en alldeles underbar liten vinthundsvalp som är så söt att jag nästan dör den där förargliga ”sötdöden” för.
Hon har valt att ge den namnet ”Gyspy” vilket hon menar inte har någon nedsätttande betydelse eftersom det kommer från hennes favoritparfym ”Gypsy Water” by Byredo.
Tyvärr är det ju inte hon som har tolkningsföreträde i frågan och bara för att HON inte menar någonting negativt med ordet så betyder det inte att det raderar varken dess historia eller fortsatta relevans.
Det är helt enkelt inte upp till henne att bestämma men jag misstänker att det är framförallt okunskap som ligger bakom hennes svar.

Jag var själv inte medveten om just hur känsligt det här ordet var och är, mycket för att jag läst ganska mycket om ”Gypsy Rose Blanchard” som var med och tog livet av sin mamma efter att ha utsatts av år av ”Münchhausen by proxy”.
Att det var hennes namn, felaktigt normaliserade användandet av ordet för mig, och det är jag säkert inte ensam om att uppleva.

Inlägget som länkas i kommentaren längst ner är mycket läsvärd och tar på ett bra sätt upp problematiken med ordet och ger en större förståelse för varför man inte ska använda sig av det.
Läs gärna det!

When you tell folks in America that you are Romani, nearly 100 percent of the time they will ask if you mean Romanian. Often times, I will reply “No, Romani, which is gypsy but please don’t call us that because it’s a slur.” I’ve learned that Americans are familiar with the word “gypsy,” using it to describe a vagabond, free-spirited lifestyle, and have a faint idea of us as mythical creatures, but are ignorant to the plight of actual Romani people.
So, who are Romani? More importantly, why do we need to remove the word gypsy from our vocabulary? – By Naomi P

HÄR hittar du resten av inlägget.

Tack för tips!

276 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Följdfråga på det: Vem döpte parfymen Gypsy Water (Eller måste jag skriva G*ps* Water)? Och får jag, som inte är Rom, använda den perfymen?

   Du får nog göra som du vill det handlar inte om det, dock handlar det om respekt för redan utsatta grupper och då får man väl tänka själv hur man visar det.

    Som hon gjorde när hon döpte hunden.

     Hon visste inte att utsatta grupper kunde ta illa vid sig verkar det som. Så jag håller inte med om att hon reflekterade över respekten.

     Kan hon inte bara försvenska namnet till Gipsy som låter likadant?

     Eller Gipsie?

      Eller bara byta namn? ??‍♀️

       Till Grisen förslagsvis.

      Gipsplatty?

    Håller delvis med.
    Men jag kan tycka att respekt är något man förtjänar, inte något man bara ska ha mer än andra för att man råkar tillhöra en minoritetsgrupp.
    Vi är alla människor i grund och botten med samma värde, och sitt respektkapital bygger man upp genom livet, oavsett kön, religion, etnicitet etc.

     Det är självklart, respekt tolkade jag i detta sammanhang bottnade i hur en viss grupp benämns och huruvida det kan vara nedlåtande.

      Ja det är motsatsen till förtjänad respekt. Oförtjänt orespekt. Att behandlas annorlunda för att man tillhör en viss folkgrupp.

       Nja, detta handlar om att respektlöst behandla en hel grupp pga dess historik.

     Respekt är något varje människa och levande varelse förtjänar det har inget med prestation att göra.

     Jag tycker vi bara kallar oss människor. så kan man inte skylla mobbning eller krigsdåd på något annat.

     Hur menar du nu egentligen? Alla föds vi med lika värde. Respekt bör man ha för allt och alla, det är inget som aktivt ”byggs upp” eller ackumulerar under ens livstid?

      Lutar mer åt att respekt är något man förtjänar, på individnivå. ”Ha respekt för de äldre!” Aldrig i livet, om de äldre skulle råka vara svin. Tillhörighet i en grupp eller kategori genererar inte automatiskt respekt hos mig. Däremot bör man ju alltid vara artig, trevlig och hövlig mot alla tills de gjort sig förtjänta av motsatsen.

  Ugh

  Klart man ska visa respekt för minoriteter. Man ska som grupp inte bli kallad det man inte vill bli kallad för.

  ”tolkningsföreträde” är nog det dummaste påhittet någonsin.

   Typisk kommentar från någon som är sjukt priviligerad ?

    Privilegierad, om jag får be.

     Som svensk man gör jag mitt bästa för att vara osynlig.

      Som svensk bör du inte andas mot någons riktning. Det är sannolikt rasistiskt.

       Varför raljera när man diskuterar något viktigt?

        Antagligen för att inte alla tycker det är särskilt viktigt.

         Helt förståeligt. Men man behöver inte raljera för det.

         Det är klart det inte är viktigt för er, för ni berörs ju inte eller hur? Det är ju på grund av er som diskriminering och förtryck kan fortsätta, för ni tycker det inte är viktigt.

        Jag raljerade inte. Kan inte komma på något ställningstande där man inte riskerar att kallas rasist eller fob av något slag.

         Jag kan komma på hundratals.

         Kan du ge exempel?

         Korrekt påpekande! Det finns säkert ett ord eller en term för miljontals olika sätt att diskriminera andra på. Men du behöver väl inte använda dem alla bara för det???

         Ärligt talat, är du rädd för att bli kallad för ”rasist eller fob” så kanske du ska ta en titt på ditt beteende. Eller så vill du ba leka djävulens advokat här och raljera mot alla som du anser vara ”för PK”? Då kanske du ska ta en titt på hur du bidrar till icke-diskriminering och allas mänskliga rättigheter egentligen. Får PK-människorna inte göra det så får väl du ta på dig det då.

         Känner du dig fortfarande kluven så rekommenderar jag en titt i regeringsformen. Där kan du läsa om diskrimineringsgrunderna. Trevlig läsning och lycka till!

          Nej, diskrimineringsgrunderna står inte i regeringsformen. De står i diskrimineringslagen.

          Min katt heter Gitana (spanska för gypsy). Finns säkert många som tycker jag är rasist pga det när jag läser detta? Hur fånigt

        Det här är inte viktigt.

         Vad är inte viktigt?

   Varför?

   Om du är utsatt för någonting som gör dig ledsen/arg/kränkt/whatever så kan inte jag säga att ”nej så känner du inte alls”.

   Det är vad tolkningsföreträde handlar om.

    Exakt. Tolkningsföreträde, ett oerhört missbrukat begrepp och så som vissa vill använda det är aldrig vad som avsågs från början.

    Och vad med de som tycker om ordet och som tillhör berörd grupp? Räknas inte de? Rome stämmer ju inte heller in på alla som kan avses med g-ordet.

    ”An exonym (external name) based on the mistaken belief that the Romani people came from Egypt, the term Gypsy is loaded with negative connotations. Some dictionaries therefore either recommend avoiding the term entirely, or give it a negative or warning label. Careful speakers and most international organizations typically use Romani, Roma (Rroma) or Rom (Rrom) as designations for the people, although narrowly speaking, the last two designate a subgroup. However, Gypsy is more common in informal speech than Romani, and is u sed by some British laws and court decisions, because its offensiveness is not always understood by non-Romani, whose use of it is often not intended to cause offense. Further, some Romani organizations use ”Gypsy” as a self-designation.”

     Fast det handlar om när ord används med negativ klang om en viss grupp. En som inte tillhör en minoritet med en historik kommer aldrig någonsin att förstå oavsett hur man än försöker.

      1 Du vet inget om min identiet eller tillhörighet.

      2 Alla inom den gruppen håller uppenbarligen inte med dig om att det alltid är nedsättande.

       Jag skrev inte att du var det. Och vad du känner får stå för dig.
       Att en hel grupp ska känna samma sak är orimligt och inget krav för att en själv känner så.
       Mvh en icke priviligierad person

        Alla är priviligierade. Även du.

         Nu pratar jag om detta sammanhang.

          Det framgick inte och varför ska vi lita på dig?

           Lite på vem och vad framgick inte? Är det missförstå med flit och söka konflikt söndag på G?

         Som svart transkvinnar du knappast priviligierad.

         Som barn i krigsdrabbade områden är du inte priviligierad.

         Däremot är du väldigt priviligerad som vit man

        Isf förstår jag inte. Hamnade ditt svar under fel person?

         Nej.

          Då får du gärna vara mer tydlig om varför du skrev vad du skrev till mig. Det sr nämligen ut som att du riktade dig mot ”min person” och att jag som den jag är enligt dig inte bör tänka som jag gör.

           Skrev ingenstans ordet du utan ”En” som används likt order ”Man”. Men om du vill ta det personligt och känner dig träffad så varsågod.

           Men 13:15, har du inte lärt dig att det är meningslöst att argumentera med trh, också känd som ”Sista ordeeeeeet!”.

           Det där förklarade inte för mig vad din avsikt var att svara under mig eller vad du ville få sagt med din kommentar. Mansplanining?!

           Men du verkar inte heller vara intresserad av att förtydliga så jag lämnar dig här.

           13:17

           Jo då det går alldeles utmärkt om jag bara förstår vad man vill få sagt och varför, vilket jag inte gör här.

           Du och din sida är inte heller intresserad att föra samtalet framåt utan vill bara hoppa på min person.

           Hoppas du mår bättre imorgon!

           13:20 … Sista ordeeeeeeeeeeeeet!

           13.21 Tönt!

           13:20, det heter ”Du, å din sida”.

           Vad är 13:20? ?‍♀️

      Fast vita tillhör väl en minoritet, om dom tex bor i ett icke vitt land? Och även om man ser det ur ett världsperspektiv, så är vita en minoritet. Man tillhör ju inte en minoritet för att man är svart, eller brun. Det gör man ju endast som svart eller brun som bor i ett annat land där marioteten är något annat. Så alla kan vara minoriteter. Det handlar endast om perspektiv.

       Det handlar om sammanhang och även historik. Alla minoriteter är per automatik inte icke priviligierade ex vita i minoritet.

       Oavsett där vita är en minoritet eller inte, så tillhör de 9 ggr av 10 den priviligierade ägarklassen som gynnas av rasistiska strukturer. Tex Sydamerika, Afrika, Indien, Oceanien.

        Och när när ni säger vita menar ni slaver, germaner, kaukasier, skandinaver och latinsk? Är alla dessa privilegierade eller bara vissa?

         Tror hen menar dom blonda blåögda vita. Det är bara dom som är privilegierade brunögda brunhåriga vita är det inte ?

         Ursäkta, men det känns som ganska vedertaget att människors förutsättningar i livet till stor del påverkas av vilken hudfärg man har, där även nyanser har betydelse.

          Vedertaget av vem?
          Jag bad ju personen specificera dock, vilket inte gjorts..

       Du glömmer maktperspektivet

   Jag håller med, dagens samhälle är fullt av folk som behöver lindas in i bomull.

    Om man är priviligierad kommer man alltid att tycka det.

     Hur vet du att Ketchupälskaren är vad du anser är att vara priviligierad?

     Och har vi inte alla olika priviligierier? Också du.

      Har inte sagt det. Menade allmänt. Och alla som känner sig träffade av olika nedlåtande begrepp kommer att känna olika, inte mer ok för det.

       När du skriver det som ett svar till någon annan så ser det ut som att det är just det du säger. Skriv en fristående kommentar om du inte riktar dig till den du svarar om du har något du vill säga. Som det är nu bråkar du bara med alla.

        Fast om man vill svara på en generell kommentera generellt får man inte göra det? Om jag vill rikta mitt svar på personligt plan använder jag ordet du för att förtydliga det. Är alla extra kränkta denna karantänssöndag?

         Och här tar du till ännu mer härskarteknik.

         Den som verkar kränkt här är du och ingen annan.

          För att man inte får svara generellt på generella kommentarer? Jag undrar just vem som är kränkt och tillämpar härskartekniker.

           Men på riktigt, du kan inte vara så här dum?!

           Att säga till någon att den är kränkt för att den tycker att du lägger fram dina synpunkter på ett dåligt sätt ÄR en härskarteknink. Ordet KRÄNKT är 9 gånger av 10 en härskarteknink.

           Att påstå att någon tar åt sig för att den inte tycker att dina svar är relevanta för vad hen sagt är en annan härskarteknink.

           Du svarar på en generell kommentar om men något helt annat generellt som inte har något med vad hen sa från början att göra. Det är dålig stil och provokativt.

           Var så god för en gratislektion i vett och etikett!

           Jag skrev: Om MAN (inte du!) är priviligierad kommer MAN (inte du!) alltid att tycka det.

           Detta som en generell kommentar på hens svar på tolkningsföreträde och att dagens samhälle är fullt av folk som behöver lindas in i bomull.

           Jag vet inte hur en gratis lektion kan göra meningen mer generell. Kanske behöver betraktaren en lektion i ordförståelse.

      För att det bara är människor som själva aldrig är utsatta som tycker att andra borde sluta vara så känsliga.

       Nja det är personer som verkligen har varit utsatta för diskriminering som ser en skillnad på diskriminering och ”diskriminering” Gissa vilket kategori att någon namnger sin hund till Gypsy tillhör?

     Jag skrev: Om MAN (inte du!) är priviligierad kommer MAN (inte du!) alltid att tycka det.

     Detta som en generell kommentar på hens svar på tolkningsföreträde och att dagens samhälle är fullt av folk som behöver lindas in i bomull.

     Jag vet inte hur en gratis lektion kan göra meningen mer generell. Kanske behöver betraktaren en lektion i ordförståelse.

    Det gäller särskilt människor som inte får kränka till höger och vänster

   +1

  Men orka bry sig om precis allt.

  Jag brukar presentera mig själv som z-ordet, har uppfattat att det inger mer respekt. Jag bär det med stolthet men skulle inte kalla någon utanför familjen för det. Jag har gjort det misstaget och jag respekterar att det är ett känsligt ord för andra. Om någon kallar MIG för z-ordet i nedsättande avsikter så säger jag bara ”damn straight”.
  Jag är utöver det en egen individ och vill inte heller ses som språkrör för alla svennar när jag är utomlands..

   Hur menar du att du brukar presentera dig som z-ordet?

   ”Hej jag heter Anna, jag är z*******”?

    ”Anna, vart kommer du/dina föräldrar ifrån?”
    – Jag/vi är ’z-ordet.’

    Fixed it for ya!

     Det är väl inte att presentera sig utan svara på en fråga.

     Är det att presentera sig?

     Jag hade blivit så obekväm om jag frågar någon vart hen kommer ifrån och istället för att svara typ Enköping svarar att hen är z*e.

   Hade blivit fett obekväm om jag hälsar på någon för första gången och förväntar mig att få veta personens namn men den också helt random droppar vilken folkgrupp den är ifrån. Man ba jaha okej, vad ska jag göra med den infon? Vad vill du att jag ska svara? Ska jag berätta att jag är svensk då också eller?

    När man är utomlands är det ju rätt vanligt att man berättar sitt ursprung när man hälsar på någon.

     Nu skrev ju personen inte att det är nåt den gör bara utomlands, men ”I’m from…” kanske man säger då om den andra personen har frågat och inte ba ”Hello I’m Anna, I’m a gypsy!” när man presenterar sig.

      Det är ofta man får frågan om ursprung när man inte är blond och blåögd i ett land där et är norm. Jag hade kunnat säga romani, men jag vill äga z-ordet och använder det.

       När jag var liten hade jag kompisar som själva sa att dom var zigenare, så det tog lång tid innan jag lärde mig att det var ett ”fult” ord. Tycker föressten att det är ett jättefint ord själva ordet i sig, måste det vara ett fult ord? Kan det inte bara vara ett alternativt ord för romani? Betyder zigenare i sig nånting annat?

       Är gift med en finsk rom sedan 7 år och umgås med romer från alla världens hörn. INGEN säger att de är zigenare om någon frågar. De använder ordet rom. Har enbart hört ordet zigenare när de pratar med/om sitt eget folkslag. Varför? Jo för att zigenare är ett ord som är nedvärderande när folk som inte är romer använder det.

       Samma sak med ”tattare” – och för att folk som inte är romer, inte ska använda ordet zigenare, så säger de rom, och vi alla andra ska också säga rom. Och du som rom, borde definitivt använda ordet rom.
       Inte för att zigenare är något fult alls i min mening, eller för dig heller, men eftersom det andra som nedvärderande borde vi alla hjälpas åt att inte använda det ordet.

       Obs! Detta är ur min syn på saken, och inget faktum.

    Så fort du inte ser ut som normen är det är väldigt vanligt att människor frågar vart man kommer ifrån. Vart du ”på riktigt” kommer ifrån. Även om det är första gången man träffas.

     Fast nej. Jag är inte blond och blåögd men identifierar mig som svensk.

     Tolkar alltid ”vart kommer du från?” som plats i Sverige och svarar därefter. Har aldrig fått följdfrågor på typ land, etnicitet, folkgrupp, religion eller annat.

   Jaha. ”Jag heter Anna, arier”?

  Ska Pella lynchas nu eller vad är syftet?

   Det är väl upp till var och en att avgöra själv hur man reagerar på inlägget. Vissa tycker kanske att det är bra att få förklarat varför det finns bättre ord att använda än Gypsy, trots att det inte är lika laddad som vissa andra ord, jag själv inkluderad.
   Vissa kanske inte håller med överhuvudtaget?

   Känner du att inlägget uppmuntrar till tjära och fjädrar så får du väl köra på det om det känns bra. Jag gissar på att du kan tänka själv och inte behöver invänta instruktioner som någon viljelös nickedocka?
   Om inte så skulle jag rekommendera att omedelbart börja med det.

    Du behöver en paus.

     Z.

     Nej, ni behöver tagga ner och sluta ta som mobbning och drev när det kan vara hälsosamt att lära sig nåt nyt av detta! Sätt er ner.

  Såklart det visst har betydelse att hon inte menar något illa med namnet och att hon har rätt att ha en åsikt 🙂

  I Eskilstuna finns ett kafé där man döpt om sina chokladbollar till ”En sån där” … Sant! Det var så många som pekade och sa just ”En sån där” istället för något annat.

   Ljug lite mer. Etyna är inte den rassestad den en gång var..

    Ingen lögn, var där igår.!

     Vilket kafé om jag får be?!

      Nej det får du inte!

      Kaféet brukade ha ett stort fat med n-bollar på disken framför kassan utan att någon brydde sig, men numera finns de bakom glas och heter ”En sån där”. För övrigt ett av norra Europas bästa fik!

   Chokladboll är väl nu får tiden väldigt vedertaget? Kanske för 15 år sedan att någon sa ”en sån där” eller möjligtvis weinerbread” för att vara skojig.

    Ja det känns väldigt förlegat att kalla den annat än chokladboll.

     Havreboll heter det om jag får be.

      Det är ju inte samma sak? ?

       Jo det är det väl? Havreboll sa vi alltid när jag var liten, en såkallad choklad boll består ju av typ 70% havre.. Därav havreboll.

        Med den logiken borde ju kanelbulle heta vetemjölsbulle, fast det skulle nog bli lite jobbigt att hålla reda på alla olika sorters vetemjölsbullar.

         Heter det inte vetebulle? Kanelbulle är en smaksatt vetebulle?

          Säger ben inte vetebröd snarare än vetebulle?!

        Havrebollar är de ljusa bollarna och är något hel annat.

        Havreboll ska det även vara grädde i. Den är fluffigare än chokladbollen.

         Noup.
         Chokladboll= mörkbrun med pärlsocker på
         Havreboll= ljusbrun med kokos på
         Kokos/chokladtopp= vit skumfyllning på ett smaklöst kex doppad i choklad och har i vissa fall kokos på sig

          Helt fel! Chokladboll kan för farao – och BORDE – ha kokosflingor också

           Nej! Chokladboll äts helst utan något på. Hatar både kokos och pärlsocker och de gånger jag äter chokladboll om jag inte är hemma, då sitter jag och borstar av allt som är på?

           Chokladbollar kan man ha t ex. pärlsocker, kokosflingor, hackade nötter, strössel eller havregryn på, utan att det slutar vara en chokladboll för det.

           Vad jag vill minnas är grundingredienserna smör, havregryn, socker, lite kallt kaffe (det sista är alternativt dock, kan bytas ut mot t ex. Varm choklad eller skippas helt). Reserverar mig för det faktum att jag kan ha missat någon ingrediens.

           Vaniljsocker också va?

           Kan tipsa om min favorit att ha på, STRÖSOCKER!!

          Inse att det är olika för folk! Tex lokalt…
          För mig är en chokladtopp för dig, en munk för mig 🙂
          Det är nog det bakverk som flest dividerar om namnet på 🙂

           M U N K ?! Nej nu får ni GE er!

           Men hur kan en munk vara samma sak som en chokladtopp?? Chokladtoppar har ju olika namn, såsom mums mums etc. Alla har skumfyllning under ett tunt lager choklad. En munk är ju alltid bröd?

           Inte vet jag var det kommer från… men ”skumboll” är en munk för mig. Även för andra här från Göteborg….

           En googling senare…

           Bullen blir munk i Västsverige

           I Västsverige däremot tycks munk vara en vanlig benämning på detta bakverk. Där finns det belagt både som enkelt ord och som efterled i till exempel kokosmunk.

   Vet inte om det var i Etuna men har sett bilder på detta.

    Jag bor i staden och undrar vilket café?! ? Retro?

     Knappast retro kafé.

     Är det inte caféet bredvid restaurangen kalas? Blandar alltid ihop namnet, men café kaka eller smak?

      Aha, jo det är Kaka. Saknar hur Kaka var förut ? saknar även Söderbönan

   Haha lite kul, men säger man inte så om typ allt? Jag gör det iaf, oavsett om jag vill ha en biskvi, dammsugare eller chokladboll, så alla kakor borde heta ”en sån där”.?

  Hunden heter ju inte tattare eller zigenare. Tycker Gypsy funkar ok i Sverige. Speciellt när svenskar uttalar det ”Djipsii”. Exktremt oladdat.

   Åh tattare! Det brukade min syrra kalla mig när vi växte upp! Ah, nostalgi! Hade helt glömt det ordet. Tack ?

   Gypsy är den engelska motsvarigheten till zigenare och inget av dem är ok

   Fast det avgör fortfarande den som inte träffas av ordet och dess betydelse och laddning.

    *Inte den

     Är inte rom själv men gift med en och kan säga såhär att det uppskattas inte att säga zigenare eller gipsy och definitivt inte tattare av folk som inte är av folkslaget. Det heter rom.
     Sen kan jag inte säga att det omfattar alla. Men det borde jag inte ens behöva skriva.

  Fast varför är det så svårt för folk att bara inte använda ord som grundar sig i förtryck?Medan de trycks ner för att vara ”gypsy” är det coolt när västlänningar klär ut sig enligt whatever kläder kommer upp när man söker på ordet.. á la coachella typ.
  Klart man inte kan ha koll på allt och veta allt, men när man får veta, hur svårt är det då att bara tänka efter?

   Tänker på Malin Berghagen och hennes ’gypsy’ kläder

    Kan ju betyda bohem / bohemisk också.

     Då är ju hunden bohem! Saken är biff!

   Fast att inspireras av andra kulturer vad gäller kläder och mat är en annan sak. Det är så kulturer utvecklas. Eller måste vi ge tillbaka julgranen, köttbullarna m.m.?

    Det är ju långt ifrån att använda nedlåtande ord om en grupp människor som varit/är utsatta för förtryck eller andra negativa associationer.

     Ja och vad har det med min kommentar att göra?

  Det är intressant hur elak och omoralisk du kan vara ibland Camilla, men när det gäller såna här saker så säger du att det är fel och att du inte har tolkningsföreträde osv. Känns lite manipulativt, som att du försöker väga upp dina andra omoraliska handlingar med att vara övermoralisk i såna här frågor.

   Eller hur! Hyckleri på hög nivå.

   Zzzzzzzzzzzzzzz

   Agree. Hon har inte tänkt igenom sina ståndpunkter särskilt noga så det blir ofta väldigt mycket kappvänderi baserat på andras argument snarare än hennes egen genomtänkta åsikt. Ibland kan man ju vara i en inlärningsfas i en fråga men då kanske man inte ska skriva pekpinneinlägg när man inte vet var man själv kommer att landa i frågan.

   Ana?

  Mitt favoritprogram för några år sen hette gypsy sisters.

  Aldrig förstått att sånt här ens kan vara en diskussion? Om någon säger ”var snäll och säg inte så, för jag blir ledsen” är väl det enda rimliga att be om ursäkt och sen inte säga det igen?
  Gäller n-ordet, bl@tte, sv@rtskalle, m-ordet, hor@, mong*, fet*o osv. Är ju inte så att det är jättesvårt att bara låta bli?
  Var lite inkännande, ödmjuk och snäll bara ?

   Var snäll och använd inte ordet ledsen, jag blir så upprörd.

   Så, slutar du använda ordet ”ledsen” nu, och ber om ursäkt?

   Alla tänkande individer inser hur orimligt det blir.

    Jättelöjligt att jämföra att använda bla n-ordet och bl*tte med att använda ordet ledsen.

    Det förstår du nog själv.

    Det var nog faktiskt du som var orimlig här.

    Måste vara jobbigt att missförstå med flit, istället för att bara reflektera över sitt eget beteende.

     Hon kanske inte förstår på riktigt. Vet faktiskt en del kids som inte gör det och då är det lätt att barnsligt och egotrippat försvara sin rätt att ropa efter n-bollar.
     Så Carina,”ledsen” är ingen diskrimineringsgrund, därför gå det inte att jämföra.

      Tänker mig att det kanske inte finns jättemånga ”kids” som heter Carina. Eller hänger här, för den delen. Men jag ser din poäng.

    Carina: det enda du fick fram med din kommentar är att du låter idiotiskt när du jämför ordet ”ledsen” med n-ordet. Bara idiotisk.

    Är du på riktigt? Kan du verkligen inte se någon skillnad?

   Du har nog ingen aning hur ”ledsna” människor kan vara om dom sätter den sidan till.

   Vi har en jugge på jobbet, som tycker att vi svenskar är så jävla lättkränkta. Och ja, han kallar sig själv för jugge och att han inte ser sig som en ”svennebanan”. Ska vi ta illa vid oss vid det?

    Kommer själv från Forna Jugoslavien, varför skulle en ta illa upp av ”jugge”?

    Du har nog missat poängen.

    Är svenskar en utsatt och diskriminerad grupp med historia av förföljelse?
    Nej.

     Man får väl inte säga elaka saker för det?

     Svenne används nedsättande. Det är inte okej heller. Men jugge tror jag ingen tycker är nedsättande? Det är ju en förkortning bara.
     (Min familj är blandad så jag får tycka det ?)

      När jag hör ”Svenne” tänker jag att det är ett smeknamn för någon som heter Sven ?

    Jag förstår inte din poäng riktigt.

    De flesta utlänningar jag känner tycker svenskar är överdrivet lättkränkta.

    Om mottagaren alltid har tolkningsföreträde och att den här utvecklingen fortskrider så kommer vi få ännu större problem med att föra ett samtal sinsemellan. Det kommer alltid sluta i vilda diskussioner och man skulle inte göra annat än att trippa på tå.
    Det börjar såhär, säg inte si och säg inte så, och inte det heller och helst inte det.
    Om vi lägger vikt vid att förstå vad en annan menar istället och om det kommer fram att det är illa menat får man lära sig att lämna situationen.
    Som man gjorde förr.

    Och vad en annan anser är en priviligerad borde isf vara upp till mig att avgöra, om man ska följa samma logik som ovan.

     Vem annars skulle ha tolkningsföreträde? Genuin fråga.

     Man inser oftast inte sina privilegier förrän man blir av med dem så skulle nog vara svårt att ha tolkningsföreträde i det.

     Vilka länder kommer de utlänningar du känner ifrån? Jag skulle snarare säga att svenskar är inkännande och anpassningsbara snarare än lättkränkta i regel. Jag förstår att det är en stor kontrast mot vissa länder där till exempel hbtq-frågor fortfarande är tabu, eller samkönade äktenskap förbjuds eller ord som ”blatte” eller ”mulatt” används flitigt.

      Det svenska och systemet och samhället får ofta kritik från utlandet, en av anledningarna är därför att vi ofta står i framkant i frågor gällande mänskliga rättigheter till exempel. Vet kritikerna bäst då bara för att de gör det annorlunda? För övrigt är det väl bättre att vara lättkränkt och att inte såra andra än tvärtom tänker jag.

    Fast det är ju precis där problemet ligger. Bara för att HAN kallar sig själv hygge eller använder det ordet betyder inte att du ska göra det? Nu har jag aldrig hört talas om att jugge är nedvärderande. Men har vänner som säger n*g*r till varandra, eller om sig själva, inte fan går jag runt och säger det ordet för det? Bara för att hon använder det om sig själv? Det måste du väl förstå?

     Autocorrect… jugge*

  Att få använda ett ord pga sin bakgrund/religion/hudfärg men förvänta sig att övriga inte ska göra det är så fånigt att jag häpnar.

  Tolkningsföreträde är ett totalt meningslöst ord som jag tar som ett skämt.

   Ok

   ??????

   Klart att du gör

   Du har missat hela poängen med detta. Läs på, gör om och gör rätt.

   Läs på, gör om och gör rätt. Sen kommer du nog inte häpna mer.

   Blir du arg när du inte får kalla kompisens sambo för sexig också? Jag menar din kompis får ju säga det, så varför skulle inte du få? Allt handlar om sammanhang

    Jag hade blivit glad om mina vänner tyckte att jag hade en sexig kille?

     Kul för dig! Men poängen är att sambon kanske inte uppskattar att höra det från en person den inte delar en kärleksreaktion med. ”Glad man” tycker att den som är okej med vissa ord i vissa sammanhang borde vara okej med det oavsett. Då är mitt exempel att man kan vara okej med att sin sambo kallar en sexig, men det är inte okej att en annan person pratar om en på samma sätt. Förstår du vad jag menar?

    Varför skulle man inte få säga det? ?

     Får får du väl, men det kan uppfattas som väldigt opassande. Bara för att ett kärlekspar har en viss jargong, eller pratar om varandra på ett speciellt sätt, gör det inte automatiskt okej för en utomstående att hoppa in med samma språkbruk. Du skulle förmodligen inte kalla din chef för ”lilla älsklingen” bara för att du sett eller hört chefens partner säga så.

   Ja om du inte gillar ordet tolkningsföreträde så what about folkvett, passar det dig bättre kanske? För ja, det är rent folkvett idag att man inte kan kalla vem som helst till vad som helst, samt att man inte använder sig av nedsättande ord när som helst. Finns liksom en skillnad om du sitter hemma och mumlar rasistiska fraser till dig själv eller om du kallar någon för det på stan.

  Det finns många zigenska grupper som kallar sig för zigenare och betackar sig för ordet rom.

   Fast det är upp till de och en enskild person som tillhör den gruppen, inte någon annan.

    Problemet uppstår när en kritvit vänsterkvinna blir upprörd för att jag säger zigenare yill/om någon som vill kallas så. (problem för henne, inte för mig)

     Där kom nästa nedsättande jargong. Det är alltså bara dessa förskräckliga ”kritvita vänsterkvinnor” som tycker det är opassande att använda uttryck som sedan länge har använts nedsättande om en folkgrupp.

      Mer eller mindre ja.

       Verkligen inte.

  Gyspy heter väl flickan som vart utsatt för sin mamma i dokumentären ”mommy and dearest” samt tv serien ”The act”

  Gypsy Rosé Blanchard?

   Ja Gypsy Rosé Blanchard, det står ju i inlägget?

  Undrar även varför Byredo får döpa en parfym till Gypsy water..? Den verkar vara sjukt populär, men ingen reagerar på just namnet

   Förmodligen för att han är känd eller nått. Är man en vanlis så får man inte säga något ?

   Det finns många som har ifrågasatt det, men har inte sett media plocka upp det. Sett flera trådar om det i beauty & bullshit på Facebook. Ett exempel från reddit: https://amp.reddit.com/r/fragrance/comments/82eiwt/do_you_think_byredos_gypsy_water_will_get_a/

  En vänlig fundering. Ordet tattare har jag förstått är ett nedsättande ord på romer nu. Men under hela min uppväxt och även nu i vuxen ålder används och har det ordet använts för att beskriva svenska människor där jag bor.
  Alltså svenska lite slarviga personer som inte tar hand om sina barn, dricker mycket eller som många säger nu, WT människor. De kallas och kallades för tattare. Som ’tattarungar’ för barn som får hänga ute sent på nätterna kring centrum mm.

  Är det någon annan som har samma erfarenhet av den betydelsen?

  Jag använder inte ordet själv längre men jag har gjort det innan som ett nedsättande ord för andra svenskar.

   Har också samma erfarenhet. Dock grundade sig just begreppet tattare från hur fördomar mot romer var.

    nej. ”tattare” på svenska kommer från en turkisk folkgrupp som heter ”tartarer” som kom hit på 1500-talet (dom var inte romer) och ordet ”tartarer” utvecklades till ”tattare”, som sedan under mitten av 1800-talet dock kom att användas som nedsättande slang på svensk/tartariska barn och sedan allmänt löst folk man inte gillade.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tatars

    http://blog.svd.se/historia/2011/06/25/tatarer-tartarer-och-tattare/

     Jag vet om bakgrunden menar den allmänna uppfattningen och fördomarna som följde.

   Du får inte kalla människor som oss för WT för vi blir ledsna och kränkta då.

   Ja, det är precis det jag förknippat ordet tattare också.

   Ja, tattare och pack har vi kallat den typen av människor, det har varit samma sak för oss.?

   Ja… där är väl hela grejen! Att för att beskriva folk som beter sig fel så använder man ett ord som historiskt använd om ett folkslag..

   Kallas inte Madickens klasskompis Mia för tattarunge?

   Till 13.07. Jag är också uppväxt med det uttrycket. Att folk som inte sköter sig kallas tattare. Tex om någon har väldig oordning eller som du beskriver, inte tar hand om sina barn osv. Ordet kan böjas till ”tattig” också. Det var inte förrän i vuxen ålder jag förstod att ordet och uttrycket kom från. Hör forfarande folk säga det.

  Jag hade ingen aning vad gypsy betyder innan jag kollade kommentarsfältet, har aldrig hört ordet förr. Jag hade inte en blekaste aning om vad det var för g-ord det handlade om när jag läste rubriken. Skulle alltså ha kunnat döpa min hund till det utan att tveka om jag hade gillat namnet eftersom jag inte visste att det var något fel. Kul att man kan lära sig något nytt och viktigt här också.

   Om man inte vet så är det en sak eller om man inte gör det i ett sammanhang där det kan ses som nedvärderande.

   Aldrig hört Gypsies, Tramps & Thieves?

  Orka Mallorca….. när ”vita” privilegierade människor sitter och blir kränkta å andras vägnar.

   Men vänta nu. Romer är väl vita?
   Hur många rasindelningar vill ni göra egentligen??
   Bara så att vi alla är med.

    romer är väl indier från allra första början?

     Är indier en egen ras också?

     Stämmer

     Från allra första början kommer vi väl alla från kontinenten Afrika. Vad är din poäng?

  Minns hur fascinerad jag var när jag läste om Katitzi i böckerna på 80-talet och såg detta vackra folk på marknader och tivolin när jag var liten. (Född-75) Vackra och exotiska namn hade de också.

  Romaner är väl ursprungligen indiskt folk som levde på att flytta runt o spela musik och dra in pengar på att underhålla.?

   Romaner är en bok ??

   Nej, men förstod att du menade romer.

  Tycker det är så pinsamt när influensers gör eller säger något kränkande eller rasistiskt och sen inte backar för ”men jag menar faktiskt inget illa”. Känns nästan som vissa gör det lite med flit ibland för att provocera och sen låtsas som att dom inte hade en aning. Kan hålla med om att många är väldigt lättkränkta idag, men en sån här sak är fullt befogad att iaf upplysa om. Men snäsiga svaret med ”då förstår du säkert att”… nä alltså sitt ner i båten och döp om din satans hund.

   Fast det är väl uppenbart att hon inte menade något illa med att döpa sin hund?!

    Fast hon vet ju att det inte är okej. Det spelar liksom ingen roll om hon MENAR illa eller inte.

  OT men alltså Biancas överdrivna införsäljning/reklam av Caias settingspray på hennes story alltså jeeeses kan hon överdriva liiite till med liiite mer superlativ, det är världens bästa och det bästa på marknaden och hon är avundsjuk på dem som kommer att klicka hem dessa produkter…. och alltid har de jobbat med något i ett år jamen säkert eller hur. Får man ens säga att något är det bästa på marknaden utan att det är bevisat, eller är det falsk eller vilseledande reklam då?

   Bästa på marknaden är väl subjektivt? Vissa anser att Niveas blå burk är det bästa någonsin, någon annan anser att det är djälvulskap.

   Avfölj henne, kanske? Hon verkar ha ganska stor makt över dig.

   Jag har för mig att Max får använda sig av ”Sveriges godaste hamburgare” för att undersökningar gjorts. Annars skulle det nog inte vara lika okej

    Ja men har för mig att en sån undersökning i princip kan ha gjorts på bara t.ex tio personer, tycker de tio att den är Sveriges godaste, så får de säga så.

    Kan ha fel, var längesen jag gick i skolan och hörde detta/liknande.

  T.e.x spanjorer är stolta över att vara gypsy, ta gruppen Gypsy Kings” och flamencodansören Jaquin Cortes med sin show Gitano (zigenare)!

   Samma med Shakiras låt Gypsy/Gitana

  Molly Rustas reste till Dalarna över påsk och har fått massor av kritiska kommentarer om detta. Hon har dock raderat alla kritiska kommentarer. Vore intressant om du ville skriva om detta.

   Men gäsp.

  Jag tycker mest det är intressant att nästan varje gång en sån här diskussion drar igång så är det pga en av dessa ”vita privilegerade människor” blir upprörda och kränkta. Har hittills aldrig träffat en gypsy som blir kränkt över att kallas gypsy utan de jag känner är rätt stolta över sitt ursprung och skiter fullkomligt i om de benämns som gypsy (egyptier).

   Det råder nog olika uppfattning om huruvida ordet upplevs kränkande, bra att du träffat på många om inte gör det men det fråntar inte betydelsen och diskussionen.

  Vilket språk?

  Minns ni videon Bianca la ut en video ganska nyligen, när hon gick runt snörvlandes och hostande på stan? I dagens avsnitt av Wahlgren och Wistam så berättar Pernilla att Bianca blivit testad och hade antikroppar för covid. Dvs hon har haft det.

  Jag tycker att gruppen Gypsy kings är bra, får man säga det?

   Fast det är ju deras namn ??‍♀️

   Googla NWA

  Av olika orsaker säkert men den största är väl att med att använda ordet själva så ”reclaimar” man ordet och dess betydelse. Ett ord som användes och kom till av vita under en fruktansvärd tid i historien..

  Finns ju många andra exempel där det har en betydelse att kalla någon inom samma grupp något, men en helt annan om någon utomstående gör det. En inside-grej liksom..

  Viktigt med historia! Men ja jag vet att det finns många som typ blir kränkta över att dom inte får säga allt högt när som helst ??‍♀️

   Denna skulle hamna under kommentaren högre upp som ifrågasatte varför svarta använder n-ordet på varandra..

  När ska du Camilla lära dig att denna typ av diskussioner med dina läsare aldrig för något gott med sig. Nog för att du vill ha debatt och höga läsarsiffror men denna typ av debatt förs nog bättre med mer pålästa människor som inte blir kränkta av inlägg i tid och otid och startar konflikter för minsta lilla.

   Messerschmitt much?

    Ja tack!

  Jag blir ledsen när killarna i skolan kallar mig svenneh*ra, men det gör de ändå.

   Är väl kanske inte ordet svenne som gör det?! Utan mer ord nr 2

    Svennehora är ett ord.

  Föressten så vill inte andra grupper att ni vita ska föra deras talan, så alla vita här som babblar om att zigenare inte är okej att säga. Det är inte upp till er, så sluta bråka med andra vita om det är okej eller inte.

   Hur vet du vilken bakgrund människor har i detta kommentarsfält? Oavsett så är diskussionen även generell.

    För det är bara vita som sitter och argumenterar och är sekundärkränkta å andras vägnar.

   Är inte romer vita?

  Som sagt det är du som sätter ribban för ditt kommentarsfält

  Tolkningsföreträde är ett verktyg för kulturmarxister att trycka ner vita. Inget att bry sig om.

  ”När debatten är förlorad blir förtal förlorarens medel.”

  – Sokrates

   [Borttagen kommentar]

    Obildad? Han sitter i fängelse och har datorförbud.

   Eftersom min kommentar blev raderad kan jag utveckla mig istället. Att kalla folk för kulturmarxister är nazistisk terminologi som populariserades i Norden av just ABB. Sen så förstår jag inte riktigt vad förtalet/förtrycket mot vita skulle vara i sammanhanget? Att inte få kalla folk för vad man vill?

  En gång för alla: Det stavas privilegierad!
  leg leg leg leg leg – tänk på privilegium så klarar ni det nog

  Märkligt att man inte vill bli kallad frisinnad i landet som bygger på idéer om frisinnlighet. Luffarlivet är kanske mindre lockande, men det ska inte vara något som ska hindra den som vill leva det.

  Men det var förstås på 1700-talet och långt innan någon revolutionär medborgarrättsrörelses agitatorer fick för sig att allt före 1968 var för gammalt för att vara relevant. Så det är väl det då.

  Termer som ”g-ordet”, ”n-ordet” eller ”x-ordet” (där x är en bokstav) får folk att bli intresserade av vad G står för och därmed kastas ännu mer ljus på det som önskas döljas under mörker.

  Ja men folk VILL ju ha något att bli kränkta över.
  Ponera att ingen någonsin använder n-ordet eller z-ordet någonsin igen…
  Vad ska Twittermaffian hitta på då?

   De och dem? Särskrivningar?

   Nej. Folk har medkänsla och empati.

  Och i Storbritannien så kallar de sig själva Gypsies/travelers och bakom deras rygg kallas de Tinkers. ?

  Jag tror att mycke av den här debbaten bygger på ett missförstånd. Z ordet översätts ofta slarvigt och felaktigt till gypsy men betyder egentligen kringresande. Z ordet och gypsy betyder helt enkelt inte samma sak och betraktas därför inte som politiskt inkorrekt eller kränkande. Däremot förstår jag verkligen att man som rom inte vill kallas gypsy eller kringresande om det inte är något man identifierar sig med.

   The media offers two stereotypes of Romani women: the beggar, who is dirty and exploiting social welfare, and a hypersexualized magical being who threatens the patriarchy. So, while the use of the word “gypsy” seems innocent, it is dangerous to Romani women. It conjures up a romanticized image of poverty and sexualization, which doesn’t acknowledge that there is nothing romantic about being a victim of institutionalized racism

  Gud vad jag är less på alla ”kränkande” och ”förbjudna” ord. Så löjligt.
  När jag växte upp hade vi en svart hund som hette ”Gipsy Girl” i stamtavlan. Kallades Gipsy eller Gippe. Vad är problemet?
  På den tiden hade inte orden så taskig klang.
  Hon var kolsvart förresten. Hennes bror hette Gipsy Boy. Frågor på det?

   Hur såg du skillnad på dom?

  Alltså alla bara ”vita privilegierade”. Fast när jag var i Kina för många år sen blev jag förföljd, överallt och hörde alla viska ”vitt spöke” vilket är ett ganska rasistiskt ord för vit. Folk tog rundor i köpcentret, stod och gömde sig bakom hyllor och glodde. Men inte blev jag speciellt kränkt. Det jag tyckte var jobbigast var att ta bilder med folks okända bebisar och att inte få äta mat utan att det blev en folksamling. (Inte jättebekvämt att äta när det står en klunga och tittar på en…). Där var jag definitivt i minoritet. Tycker vi kan ta ett chillpill och visst blir någon kränkt så be om ursäkt och går vidare man behöver inte prompt propsa på någon ett ord. Däremot finns det värre problem i världen än vad man benämner folkgrupper. Svält, död, krig, klimatförändringar osv. Lägg fokus på saker som gör skillnad.

   Svara mig själv. I det här fallet är det ju en komplimang att man vill döp sin älskade hund till ordet är ju något fint. Inte tar jag det som en förolämpning om någon vill döpa till mitt namn heller? Vi blir kränkta för saker som är helt sjuka nuförtiden.

  Är tillsammans med en finsk rom sen 10 år tillbaka. Skulle nog säga att minst 70% utav dom som jag känner kallar sig själva gypsys/zigenare, könner nu allrså romer från väldigt många olika länder. Finns nog inget stoltare folkslag än just romer även om dom ”vi” är kanske dom mest utsatta i samhället enligt mig själv som lever i det dagligen. Har nog aldrig hört två romer säga till varandra just ”rom” utan vi använder bara orden zigenare/tattare osv. Men absolut förstår att för vissa är de känsligare osv men jag känner ingen som skulle ta illa upp av att hennes hund heter Gypsy utan de skulle dom nog isf ta som en komplimang ☺️ Min sons smeknamn är zigenarungen så ja ser inget dåligt i det ?

   Så du är tillsammans med en zigensk nationalist. OK.

  Gift med en rom och han vill inte bli kallad zigenare eller gypsy. (Sen berättar han inte heller gärna alls att han är rom för rädsla att bli dömd på förhand. Något jag försöker få honom att sluta upp med.)
  Har inte hört någon i hans släkt eller av vänner säga något annat än rom.

  De är balkan-romer. Och har ju sett hur andra grupper i Balkan gäärna använder de nedsättande orden, även om man säger emot, inte för att de inte vet utan just för att trycka ner.

  Gypsy översätts egentligen inte till Zigenare utan betydelsen är snarare Tattare vilket syftar på kringresande folk. Där ingår ju romer men i Storbritannien där ordet kommer ifrån är det främst kringresande folk med rötter i Irland man menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.