Mobbade barn?
Har mobbande barn i skolan, mobbande föräldrar hemma?
Det är vad diskussionen på Calle Schulmans Instagram handlar om och många verkar anse det. Att beteenden ramlar nedåt i generationerna och det har man ju hört om inom flera olika områden och är ingenting som är unikt för just mobbning mellan barn.
Andra infallsvinklar är ignoranta föräldrar som skrattar bort barnets beteende eller som helt enkelt inte kan ta in att deras barn skulle kunna mobba ett annat barn.

Hur skulle ni reagera om ni fick höra att ert barn var en mobbare? (Existerande eller kommande avkommor är tillämpliga.)

166 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är väl antagligen väldigt olika.

  Svara

   Som de gamla sjunga kvittra de unga. Det har varit i säck innan det hamnade i påse. Jag tror att föräldrar som beter sig som kjolmans riskerar att få barn som beter sig – som kjolmans. Men jag tror också att det är ett ständigt pågående arbete, såväl med sina barn som med sig själv, hur man beter sig mot sina medmänniskor. Lika lite som vi accepterar att någon beter sig illa mot våra barn, accepterar vi att våra barn beter sig illa.

   Svara

    Ja, jag har svårt att se att calle skulle acceptera att någon sa att hans barn mobbade, han kan ju inte ens ta det när någon påtalar det om honom.

    Svara

  Skiter i vad en Schulman skriver om mobbning, de är ju våra små egna riks-mobbare så sånt här bara osar dubbelmoral. Snyft, snyft, mobbade barn, knatter knatter, skriv något drygt och nedvärderande till någon som inte stryker dig medhårs på sociala medier. Mobbning är fördjälvligt för de som utsätts men Calle Schulman och hans anhang borde f-n inte ta ordet i sin mun med tanke på hur de har för vana att uttrycka sig.

  Svara

   Håller med, han försöker med allt för att plocka pluspoäng och få uppmärksamhet men här utläser jag även att något av hans barn blivit mobbat på något sätt och det är hemskt med all form av mobbning men det blir dubbelmoral absolut.

   Svara

   skrev svar som hamnade i modd? Håller med dig.

   Svara

   Precis vad jag också tänkte när jag läste inlägget!

   Svara

   Jag instämmer med dig och de andra som har svarat!

   Schulman-klanen är verkligen blinda för sina egna ”tillkortakommanden”.

   Så trött på dem!

   Svara

   Det här var inlägget jag var på väg att skriva!
   Tack för att jag slapp!

   Svara

  Fick höra att min dotter betedde sig illa mot en klasskamrat. Det togs på största allvar, vi hade flera långa samtal kring vad som hände och varför det inte är acceptabelt att göra så. Hon fick även be om ursäkt dagen efter. Vi har sedan dess följt upp med både skolan och det drabbade barnets föräldrar att det fortsätter att fungera bra mellan dem.

  Svara

   Fantastiskt agerande!
   Precis så! ❤

   Svara

   Fint att ni tog ansvar, men upphovet till behovet är roten till problemet!

   Du skriver om fokus på symptomet!!

   Svara

  Blir konstigt när just Calle och vissa andra pratar mobbning, blir lite motsägelsefullt liksom. Första kommentaren som Calle säger emot har ju rätt, ofta är det barn som blir tillplattade hemma som mobbar andra, och barn som blivit mobbade som senare själva blir mobbare. Barn blir och gör ofta som sina föräldrar ja så ofta har mobbande barn mobbande föräldrar ja.

  Svara

   Och han säger genast att detta inte stämmer.
   Det roliga är ju att han haft sådana hemförhållanden och tada…blivit en mobbare själv.
   Svårt att se det där i sig själv. Stackars liten Calle.

   Svara

    😂 bra observation!

    (okej, stört att skratta åt någons tragiska barndom…)

    Svara

     Tror inte han och brorsan haft så tragisk barndom som de vill ge sken av, tror de fick äta annat är bara rostat bröd till middag varje dag vilket hans bror påstått, han brer ju på med värre och värre saker för att sälja böcker och bli intressant. Hans lögner och strategier pratas det sällan om här.

     Svara

      Det funns ju en möjlighet att deras barndom var tragisk på andra sätt, sätt de kanske inte ens reflekterat över. Varför har de annars blivit som de är?

      Svara

      Deras mamma var gravt alkoholiserad.

      Deras dysfunktionella uppväxt och medberoende är inget du har tolkningsföreträde i.

      Svara

   Jag har läst tvärtom, att mobbare ofta är självsäkra och välmående. Skulle snarare säga att de som blir tillplattade hemma ofta även blir tillplattade i skolan.

   Svara

    Föräldrar som beter sig som mobbare mot andra vuxna brukar ofta avspeglas på barnen. Sen finns det barn som faller för grupptryck. Men oftast är det en person som drar igång skiten. Tror barn som mobbar mår rätt dåligt inombords.

    Svara

    Jag tänker att det i så fall är oförtjänt självsäkerhet som egentligen inte speglar någon självkänsla. Jag tror att människor som mår bra och har bra självkänsla inte beter sig så mot andra.

    Svara

     Fast den forskning som finns visar på att det inte är barn som mår dåligt som mobbar. Det är helt vanliga, friska barn, som kanske i andra sammanhang är jättetrevliga och snälla.

     Svara

      Inte alltid

      Svara

       Klart att det alltid finns undantag

       Svara

    Håller med!
    ”Praktexemplet” på det är ju självaste Trump. Större mobbare och självsäker gubbe får man leta länge efter.

    Svara

     Precis! Men han är oförtjänt självsäker och har ingen som helst självkännedom. Undrar hur det egentligen är med självkänslan där. Att uppvisa ett självsäkert beteende är inte samma sak som att vara självsäker. De som beter sig självsäkert är nog ofta de mest osäkra.

     Svara

      100% så

      Svara

    Välmående människor mår inte bra av att trycka ner andra! Självkänsla kommer inte ur att attackera andra!!

    Svara

  Well…kastar han inte sten i glashus just nu? Om han vill snacka mobbning så kanske han ska se sig själv i ögonen och rannsaka sitt egna beteende? Om ngt så riskerar hans egna översittarfasoner att speglas av på sin egna familj…

  Svara

  Narcissister ser aldrig sina egna brister utan endast andras.

  Svara

  Såg att han köpte michael Jackson t-shirt och grejer till sin son, är det så lämpligt i dessa pk och skäll-tider och med tanke på det som sägs om Jackson? Oj oj om det varit någon annan så hade det direkt kommit inlägg här där personen kallats vidrig och annat.

  Svara

  vänta va? kastar han inte väldigt mycket sten i glashuset nu? är han inte typ nr 1 mobbare vi har?

  Svara

   Jo, det är han. Och nu biter karma tillbaka verkar det som.

   Svara

  Jag tror att dom flesta mobbarna har vanliga föräldrar och inte mobbar pga dom har det dåligt hemma eller dåliga föräldrar eller så, utan pga att grupptryck är stort bland barn, många barn oavsett uppfostran är villiga att mobba eller vara elaka mot andra för att verka coola framför andra.. Det är vad jag tror iaf.

  Svara

   Ja och det verkar också vara vad forskning visar. Att lyfta sig själv genom att trycka ner andra helt enkelt.

   Svara

    Jo men då tror jag att hemmet inte har gett barnen den tryggheten att stå emot grupptryck och att tänka själva på hur det känns för den drabbade. Barnen har inte nog med självkänsla att stå emot och de tror som du skriver, att deras värde hänger på att någon annan är mindre värd än dem.

    Svara

     De flesta barn vill nog bli bekräftade och anses som coola av andra. Tror inte att man behöver ha särskilt dålig självkänsla för det. Inte mer än andra som inte mobbar i alla fall.

     Svara

     Det är ju lite den här typen av resonemang som är problemet, att det liksom mååååste bero på att det är något fel i hemmet, och således blir ett fel på barnet, för att mobbing ska kunna förekomma. Mobbing blir till någonting som sker bland ”andra” barn, med dåliga föräldrar, istället för något som alla oavsett hur välfungerande familj man har måste inse att ens eget barn kan syssla med.

     Barn är omogna. De är inte alltid schyssta. Även barn som 99 % av tiden är snälla och beter sig empatiskt kan göra dumma grejer. Man behöver vara vaksam som förälder.

     Svara

      Ja barn är omogna och de behöver lära sig från vuxna vilka beteenden som är ok. Men att barn blir mobbade sker inte slumpmässigt. Det är inte ovanligt att barn med avvikande dåliga beteenden blir mobbade. Detta pratas det väldigt tyst om.

      Svara

       Kan du förklara vad ett avvikande dåligt beteende är.

       Svara

      Jo jag skrev det högre upp i kommentarerna. Att man alltid måste rannsaka sig själv och vara vaksam när det gäller barnen. Ingenting är antingen eller, man kan vara offer i en situation och förövare i nästa. Jag vet inte hur du definierar dåligt hem och dåliga föräldrar, men jag har inte nämnt det. Jag tror dock att det är lättare att vara snäll mot sina medmänniskor om man är trygg i sig själv 😊

      Svara

     Fast det här tror jag inte stämmer. Jag tror att barn är olika och har olika hög brnägenhet att falla för grupptryck. Min äldsta son, 6 år gammal, är oerhört extrovert, inkännande och anpassningsbar. Snäll, glad och full av energi, är kompis med de flesta i hans omgivning – MEN – jag har upptäckt att hans vilja att vara andra till lags gärna gör att han dras med i grupptryck och inte säger ifrån. Jag har sett hur han helt plötsligt skickat hem en kompis för att en annan ”cool kille” på gatan inte gillar den andre vännen. Vi tar det givetvis direkt med vår son, men jag kan tänka mig att dessa situationer kommer bli svåra att fånga upp när han blir äldre och är orolig för att han ska dras med i dumheter.

     Vår andre son är proppfull av integritet och har snarare svårt att få vänner av den anledningen, så där kan jag bli orolig för det motsatta 🙂 tror det viktigaste är att man ändå försöker vara närvarande som förälder, och inte bara lämnar dom vind för våg med argumentationen att barn måste lära sig lösa sina egna konflikter..

     Svara

  Svårt att säga när man inte är förälder och inte varit i ett sådant sammanhang. Men med den person jag är samt med mina erfarenheter hoppas jag att jag blivit ordentligt förbannad och sedan haft samtal med barnet. Det här med att säga att min unge skulle minsann aldrig, pyttsan. Är glad över att mina föräldrar aldrig tagit mig i försvar på det sättet när jag varit i konflikt (ej mobbningskonflikter utan ”normala” händelser som händer alla).

  Svara

  När jag var liten umgicks min familj väldigt mycket med en annan familj med barn i samma ålder som jag och min bror. Den äldsta grabben, Jonas, var bästis med min storebror. Lillebror Peter och jag gick i samma klass fast han var ett år äldre än jag. Mina föräldrar var bästa vänner med mamma Mona och pappa Roger. Jonas var världens bästa kille, lillebror Peter var ett djävulsbarn som mobbade och slogs och psykiskt terroriserade oss lite yngre barn. Samma uppväxt, samma föräldrar, samma uppfostran och värderingar hemifrån. Och massor av samtal och konsekvenser för mobbaren såklart. Så det är nog inte så svart eller vitt att allt ligger på föräldrarna tyvärr.

  Svara

  Jag tror att barn mobbar av en massa olika anledningar, varför det är så svårt att bryta mönstret. En del barn blir själva förminskade hemma och blir utåtagerande mot kompisarna i skolan istället. Andra tar efter beteendet hemifrån där föräldrar själva har översittarfasoner mot andra. Men jag tror att detta står för en mindre del. Jag tror istället att många föräldrar inte orkar engagera sig i att ens egna barn har dåliga beteenden. De tar helt enkelt inte sitt föräldraansvar, att rätta till oönskade beteenden hos sina barn.
  Men man behöver även titta på gruppen, dvs klassen. För det är inte slumpen som avgör om du blir mobbad eller om du klarar dig igenom skolan utan att bli mobbad. Det blir ofta väldigt laddat när det kommer på tal att man även måste fundera på varför en del blir mobbade och andra inte. Här har lärare ett stort ansvar för de ser vad som händer i gruppen och lärarna behöver tillsammans med föräldrarna lära ut tolerans mot beteenden som inte rakt av accepteras av gruppen.

  Svara

  Kan vi inte diskutera hur världsfrånvänd Paula är som inte tycker hennes barn är rikemansbarn som går på manikyr och önskar sig en hotellnatt som aktivitet? Paula menar att hennes barn inte kan vara det eftersom att Paula och Hugo hade det kämpigt ekonomiskt innan och att de kämpar hårt (😂) för sina pengar…

  Svara

   Kan inte för mitt liv förstå att Paula är så pass gammal som hon är, hon verkar ha stannat i utvecklingen.

   Svara

   Du har alltså fortfarande inte släppt det utan måste starta en ny tråd om det iom att du inte fick så mkt medhåll i ”Alltsååååå GUD jag fattar verkligen inte varför Paula raderade kommentaren om rikemansbarn. Den va ju typ liksom inte ens elak liksom utan typ BA SANNING liksom. Asså jag faaaattar inte hahahahaha 😂”?

   Svara

    Jag hänger inte här slaviskt, så därav har jag inte sett om det redan tagits upp i kommentarersfältet eller inte. Något inlägg har jag inte sett om det?

    Du kanske ska lugna dig. Du verkar ta åt dig på ett personligt plan

    Svara

     Varför benämner ni henne som ett ”rikemansbarn” när det uppenbart är till för att nedvärdera och se henne som lat och bortskämd?
     Känner ni er lite bättre när ni får klanka ner på ett oskyldigt barn?

     Och vafan innebär verklighetsfrånvänd?
     Att gå på spa för att man kan?

     Svara

      Nemen hej paula

      Svara

       Haha du kan inte ens svara utan kör den gamla ”häj päula” 🤪

       Svara

    Så uppenbart att det är samma. ”Rikemansbarn”

    Svara

   Ja? Ebba von Sydow är ju arbetarklass för hennes föräldrar har alltid arbetat väldigt mycket..!

   Svara

    Glömmer aldrig när hon sa att hon tillhörde ”den arbetande klassen” hehe.

    Svara

     Lämna barnen på förskolan och spela tennis. Ja det gör vi i arbetarklassen 😂👍

     Svara

      Jag vill också spela tennis. Jävla borgare som kan ägna sig åt lyx och flärd. 😡

      Svara

       har tennisbana hemma på tomten, men jag är arbetslös, tillhör jag öfverklassen då? =)

       Svara

        Haha va, fy fan vad lyxigt. Nä, däremot betyder det att du har något inte jag har. Jävla livsnjutare som har allt.😡

        Svara

   Har hon sagt det? 😂 herregud. Om ditt barn växer upp med hus/pengar osv så är det ett rikemansbarn oavsett om du växte upp med en ensamstående undersköterska till mamma.
   Jag växte upp i arbetarklass/lägre medelklass (osäker på skillnaden egentligen mellan dessa), min son kommer växa upp medelklass vare sig jag vill eller inte.

   För att svara på Camillas fråga så skulle jag bli besviken om min son mobba någon. Jag skulle prata med honom massor- se om han saknar något från oss, prata med skolan, prata med de drabbade barnets föräldrar osv. Skulle aldrig tro att mitt barn minsann inte kan mobba, men det blir ju svårt om ens barn blånekar och det är två historier mot varann. Men man får hitta någon typ av lösning, inte lägga det i barnens händer.

   Svara

    Bra då kan jag kalla din snorunge för tattarunge då 🙂

    För finns ingen medelklass. Antigen är man första eller andra. ”Medel” hannar under den senare. För där är låginkomst, white trash och tattarna!
    Mina barn kommer definitiv bli mobbare, det hoppas jag. Vill ha dominanta pojkar och inga töntar till män sen när dom växer upp.

    Svara

     Öh????

     Svara

      Ja alltså dom kommer ha den personligheten. Dom kommer ju inte slå ner folk.

      Svara

  Hade en kompis i yngre år som hade en morsa som försvarade henne i ALLT. Trots att vi var flera som berättade om kompisens beteende så var morsan övertygad om att hennes dotter var en ängel och att hon aldrig skulle göra fel. Har varit allergisk mot såna människor sen dess.

  Svara

   Vi har bekanta som gör så med sin dotter. Det är hemskt att se på utifrån och vi försöker verkligen stärka våra barn att stå emot. Den flickan vill till exempel diktera vem som får vara med och inte. Och föräldrarna jamsar med i eländet. Vår inställning är att alla som vill vara med, får vara med. Därför är det ofta hon väljer att som stannar hemma. Vi reflekterar då över hur mycket roligt hon missar och tänker att föräldrarnas istället skulle peppa henne att leka med fler än hon hade tänkt från början.

   Svara

   Låter som Anna Book.

   Svara

  jag var en mobbare i lågstadiet, irriterade mig på barn som läste sakta mm. jag fattade inte att de blev ledsna förrän en lärare tog mig avsides och sa till mig på skarpen, då fattade jag läget och slutade. ibland behövs det vuxna som säger ifrån, som inte alltid är föräldrar, tror en del lärare backar för det idag av rädsla för anmälningar osv. mina föräldrar var alkoholist och psykiskt sjuk, de skulle aldrig ha sagt till mig. om inte min lärare tagit tag i mig så hade jag nog blivit en riktigt svinig mobbare. Tack Pia.

  Svara

  Folk som läser denna blogg älskar ju mobbning, det drevas friskt mot Anna B., IL m.m. Så om många här anser Calle vara en mobbare så kastar även många sten i glashus här.

  Svara

   Det du beskriver är ett helt annat fenomen som kallas polarisering. Det handlar om att två grupper vägra att acceptera den andras åsikt och när argumenten inte räcker till tar man till med verbala smockor så som mobbing, dreva, kasta sten i glashus.

   Svara

    Nope. Jag menar mobbning.

    Svara

     Gör du verkligen det? Att dra till med mobbingkortet bara för att man inte gillar andras åsikter är bara korkat och förminskar det alla som blir mobbade på riktigt varje dag får utstå.
     Men det är klart när argumenten tryter och man inte längre kan bortse från andras åsikter kan man ju alltid själv bli lika dryg och enkelspårig. Hux flux samma beteende som mobbaren. Grattis är du själv en mobbare?

     Svara

      Era åsikter?
      Sim består av spekulationer, påståenden och ohälsosamt uppdaterande om hennes gamla och nya tomter?

      Är det en legit åsikt att Bella är mentalt nedsatt på ett eller annat sätt enligt er?
      Ser inte det som en åsikt.
      Eller om hon gjort brösten eller ej.

      Man kan tycka olika. Som när någon gillar Hanna eller Sandra, men vad händer då?
      Jo då blir man kallad dum i huvudet.
      Att ursäkta det som polarisering när det ÄR mobbing är bara patetiskt, kanske dags att göra en googling annars, än att sitta och ljuga sig blå.

      Svara

       Jag kanske borde börjat med en svensklektion och benat ut begreppen för dig. Det du beskriver är personangrepp vilket inte är ok. Men det som drar igång kommentarsfältet är oftast att någon ifrågasätter ett beteende. Då dyker flera personer upp och kallar personen som påtalar beteendet för lögnare, mobbare mfl adverb och adjektiv, och pajkastningen är igång.
       Men visst kör huvudet i sanden och försvara ditt eget beteendet. Ändamålen helgar medlen.

       Svara

        Och vips så bytte du ämne. Vi pratade mobbing/ polarisering så bra försök att ändra dig mitt i allt som vanligt.

        Är du gryning i skallen och alltid vinna när du diskuterar med folk, och därför byter ämne mitt i?

        Svara

         Vill du inte förstå för att du saknar argument?
         Jag gav dig ett konkret exempel på vad polarisering är vilket du bekräftade i din indignerade ordsvada ovan.
         Sedan gav du även ett utmärkt exempel på vad personangrepp är.
         När jag såg din ursprungliga kommentar tänkte jag att här har vi en av dem som gärna drar igång kommentarsfältet med mobbingkortet.
         Tack för att du nappade och bevisade min tes.
         Trevlig kväll! 😉

         Svara

          Du sa absolut ingenting denna kommentaren.
          Bara massa bölande.
          Ha det bra lille vän.

          Svara

           Jodå! Väldigt mycket faktiskt. Inser att det inte handlar om att inte vilja förstå utan att du faktiskt inte förstår.

           Inte alls, orkade inte läsa ditt raljerande något mer eftersom jag insåg att det inte leder någonstans ändå.
           😴

           Du kan väl länka till din blogg till nästa gång du svarade förresten.
           Så mycket som du skriver..
           🤠

           Viktigt att få sista ordet? Inte bara korkad utan dryg också.

         Hahaha ha det.

         Svara

  Fråga Hanapee? Vet inte hur många gånger hon nämnt samt skapat innehåll om att hon varit ”mobbaren” i skolan som var populär.

  Svara

   Hon var väl aldrig sagt att hon varit mobbaren? Populär ja, tyckt vissa velat ha henne mer än vad hon orkat vilket jag tolkat som att hon mentalt inte orkar ge lika mycket av sig själv/sin tid som vissa verkar kräva/vill och att detta pågått sedan hon varit barn. Populär är inte samma som mobbare.

   Svara

  Den ofrivilliga komiken när supermobbaren själv (som haft det jobbigt hemma och blivit tillplattad av sina självupptagna, neurotiska, alkoholiserade föräldrar) säger att det inte alls är dåliga hemförhållande som skapar mobbare.
  Han som mobbar i sitt eget kommentarsfält människor som dristar sig att ifrågasätta hans dravel.
  Nu har väl något barn varit dum mot hans kids och han vevar.
  Unnar den här ärkefjanten allt jobbigt i livet.

  Svara

  Han är väl själv en av Sveriges främsta mobbare? Så varför inte ordna upp sig själv innan man kritiserar någon annan 🤔

  Svara

  Många är arga på den här Calle men jag som inte vet vad har han gjort för fel? skulle gärna vilja veta.

  Svara

  Om jag hade ett barn som hade mobbat ett annat barn hade jag tagit ett allvarligt snack med hen om varför det inte är okej.

  Svara

   Jaha, där stängdes kommentarsfälltet i det senaste inlägget.
   Ifrågasättande accepteras tydligen inte.
   Nåja, livet går väl vidare ändå.

   Svara

    Dånt wörry, bä häppöy! 🤓

    Svara

    Det var nog ÖDET 😉

    Svara

  Otillåten tävling med smygreklam —> https://www.instagram.com/p/CA5PAu2Fw6M/?hl=sv

  Svara

  2% lönepåslag undersköterska 2020

  Svara

  Om mina barn mobbat någon så skulle de absolut få be om ursäkt. Inget slarvigt förlåt utan i en diskussion med den mobbade och dennes förälder. Finns inget annat. Ett av mina barn var under en period mobbad, inte genom att bli retad utan det var mer subtilt. Utesluten, blickar, himlande med ögonen etc. Droppen blev när en av de ringde henne och pratade om allting och alla i den gruppen av tjejer detta handlade om och var väldigt förstående. Min dotter och jag tog det som omtänksamt. Dessvärre var det helt tvärtom. Hon hade bara ringt för att det var ”kul” och efter det blev det ännu värre. De föräldrar jag kontaktade viftade bort det som ”typiska tjejgrejer”
  Det hela slutade med att hon satt helt själv på en bänkrad under skolavslutningen och kom hem helt förstörd. Det var fruktansvärt. Jag lyckades få en plats till henne på en annan skola den hösten för jag visste att det aldrig skulle kunna bli bra i den dåvarande skolan. Bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv. Hon fick riktiga vänner som hon fortfarande har kvar (detta var för några år sen) Det tog tid för henne att vänja sig med att hon var en av dem på samma villkor som alla var. Men det vände efter ett tag och det var helt underbart.
  Än idag så klarar jag inte av att ens titta på hennes före detta klasskompisar och inte deras föräldrar heller. Jag får ont i magen bara av att skriva om det känner jag. Usch.

  Svara

   Usch vilken ångest! Så skönt att du ändå kunde fixa problemet för din dotter, det är ju annars skräcken att inte kunna hjälpa sitt barn!

   Svara

    ❤️

    Svara

   ❤️❤️❤️ usch så hemskt 😔
   Fint att hon har en mamma som fig iallafall.

   Svara

    ❤️

    Svara

  Mobbare är absolut inte nedtryckta hemma. Mobbare är ofta de små prinsarna och prinsessorna som mamma och pappa är sååå stolta över och som aaaaldrig skulle kunna vara elaka.

  Påfallande ofta har de elaka barnen i mina barns klasser varit pojkar, nästan alltid äldsta pojken av två/tre bröder. De med systrar eller de med äldre syskon utmärkte sig inte alls sådär negativt.

  Föräldrarna var alltid så stolta över sin stora pojke och var pådrivande i att pojken skulle ha många kompisar och vara cool. Jätteviktigt med coola kalas till exempel, och föräldrarna tillät alltid att pojken valde ut de killar som fick komma och uteslöt de ocoola från kalasen.

  Det är min bild av dagens mobbare. Inte ett dugg förtryckta hemma, tvärtom.

  Svara

   Håller med!
   Tyvärr kan den drygaste och mest bortskämde även vara den som mobbas.
   Förhoppningsvis blir det karma i vuxen ålder, där ingen vill hänga med den dryge och bortskämde.

   Svara

    Pff.. vemfan vill hänga med fattiga?!
    Klart som fan en rik och bortskämd får massa vänner. Elitism för folk samman vettu.
    Och karma, jo tjena. Tror du på reinkarnation och spåkulor också eller?
    Haha. Ta tag i livet än lipa över det.

    Svara

     Ja visst, airhead!

     Svara

    Haha karma..

    Svara

   Det är ju inte förtryck, men väl brister i föräldraförmågan. Brister i att kunna hjälpa sitt barn att skapa sociala kontakter som är positiva. Brister i gränssättning, som ett barn behöver.

   Svara

  Har han vågat öppna kommentarsfältet igen?

  Svara

   Han är bråksugen, den rackarn! 🤓

   Svara

  Om mina barn hade mobbat någon skulle jag försöka få veta varför hen mobbar. Är det något hemifrån, något som vi föräldrar gör? Eller något annat? Skulle bli jätteledsen om mina barn mobbade någon annan.

  Svara

  Generellt sant. Ett barn med otrygg anknytning till sina egna föräldrar kommer i skolåldern ha problem och antingen dra sig undan och vara antisocial, eller bråkig, retsam, irriterad eller aggressiv i många fall.
  Barn som blir kallade diverse fula grejer hemma, typ ”ungjävel”, ”du för ingen glass för att…”, ”är du trög eller?!” som många föräldrar häver ur sig både sarkastiskt och allvarligt blir ju det barnen lär sig – det är så man gör mot andra när man är besviken, sur, ledsen eller arg. Och föräldrarna är i regel uppväxta på samma sätt. Finns ofantligt mycket psykologisk forskning som förklarar detta fenomen.
  Så när skolan pratar med föräldrarna till ett barn som mobbar så är det väl sannolikt att barnet känner sig sämre, får motta slag fula ord, uppmaningar eller straff som bara spär på det hela ännu mer.
  Det går inte monsterförklara barn som mobbar, men fler borde våga se orsakerna bakom. Inte helt ovanligt att till synes välfungerande, högutbildade föräldrar beter sig riktigt grisigt mot sina barn tyvärr. Det finns i alla samhällsklasser.

  Svara

   Det är min bild också, att de elakaste barnen ofta har välutbildade föräldrar. Läkare och polis, till exempel. Jag undrar ofta hur föräldrarnas människosyn egentligen är. Vad pratar de om där hemma och hur pratar de om andra människor. De har ju trots allt valt yrken där de ska hjälpa andra. Någon form av osäkerhet måste dölja sig under den kaxiga och välpolerade ytan.

   Svara

    Bodde tills jag var tio i ett arbetarklassområde. Det var många barn där och vi lekte ofta många ute. Det var ibland lite hård jargong, men alla ’visste reglerna’ och även om det blev bråk i bland var det aldrig mobbning i form av utfrysning, trakassering etc.
    Sen flyttade vi till fina villaområdet, fy satan vilka manipulativa ungjävlar det bodde där. INGEN som bara var vanligt ’schysst’ utan de försökte alla aktivt att skapa grupperingar, ’köpa’ vänner, villkora umgänge, hålla en på halster, skitsnacka varandra, skryta om sina båtar/hästar/sommarhus och rangera varandra utifrån det.

    Svara

    Tänker att man behöver ha bra koll på hur mycket tyngd det finns i anknytningsteorin och modellinlärning för att förklara det. Många läkare och poliser jobbar MYCKET. Det är samhällsviktiga yrken och många ser nog sitt yrke som sin identitet i dessa fall. Det kanske därmed känns ganska viktigt att komma tillbaka till jobbet efter att barnet är fött och skola in tidigt på förskola. På förskolan prioriteras inte hög personaltäthet och små barngrupper i budgeten direkt, därmed är det högst ovanligt att barn på förskola får sina behov av uppmärksamhet, känslomässig lyhördhet och närhet tillgodosedda. Snarare är det så att barn börjar förskolan i en ålder då de inte har förmågan att ha hunnit utveckla empati osv, det är slag, barn som blir bitna osv. Hemma så är ju föräldrar ofta trötta efter jobbet, vilket också brukar innebära lättirriterade, ska hinna med alla sysslor osv. Det blir inte mycket tid med barnen i det viktigaste och mest basala, att bara sitta och prata, lyssna, iaktta ett barn som leker och bekräfta vad barnet gör. Människor idag har för stor tilltro till att det är de stora grejerna som är det viktiga men det är den vardagliga närheten som enligt den psykologiska forskningen är det viktigaste.

    Svara

  Jaha, du bort kommentarerna till inlägget om rådgivning? Jag ställde en fråga som jag skulle kolla om jag fått svar på. Den här rådgivningen, under hur lång tid är den gratis? Kan du fråga och uppdatera inlägget

  Svara

   Jaha, där stängdes kommentarsfälltet i det senaste inlägget.
   Ifrågasättande accepteras tydligen inte.
   Nåja, livet går väl vidare ändå.

   Svara

   Som jag skriver i inlägget så får du kontakta Hanna eller byrån med alla frågor. 😊

   Svara

    Var mest nyfiken på ”med detta fantastiska initiativ och använder således min plattform till det.” Eftersom som andra påpekade i andra inlägget, vad är det så fantastiskt just med detta? Många erbjuder kostnadsfri rådgivning. Nej, kommer inte kontakta byrån eftersom sånt borde skrivas ut. Får väl ringa en konkurrerande firma och prata av mig

    Svara

     Håller med om att många erbjuder ett kostnadsfritt första rådgivningsmöte. Tycker det saknas detaljer i erbjudandet. Är det långtgående hjälp man kan förväntas få eller är det 30 min gratis och sedan får man betala om man behöver ytterligare hjälp än så?

     Svara

      Ja, det är väldigt otydligt. Därför får jag mer vibbar av att det bara handlar om vanligt kundfiske (marknadsföring) än något annat. Det krockar väldigt mycket med beskrivningen om ett fantastiskt initiativ och engagemang.

      Det blir -1 toasters för den här reklamen.

      Svara

   Det kanske inte är så enkelt att det finns ett färdigt upplägg? Om Hanna, som hon hette, gör detta ideellt kan hon inte garantera tre timmar eller en timme eller fem… det beror väl på hur många som hör av sig och hur många timmar dygnet har. Tänk tanken att hon bara försöker göra något bra? Bidra med något hon kan?

   Svara

    Det är oklarheten vi diskuterar. Inte tjänsten i sig.
    🙍‍♂️🙍‍♂️🙍‍♂️

    Svara

  Varför stänger du av kommentarerna under inlägget för rådgivningen? Hur kan det vara fel att uppmärksamma att juridisk rådgivning nästan alltid brukar vara kostnadsfri och att folk således ifrågasatte inlägget som inte är annat än reklam för en advokatbyrå som din bekant arbetar på?

  Det är ju för advokatbyråer en allmänt känd klassisk marknadsföringsstrategi att använda sig av kostnadsfri rådgivning.

  Svara

   Och skulle du vilja svara på frågan vad det fantastiska i just detta fallet är?

   Svara

    Märkligt att använda sin plattform till något men sen undvika frågor

    Svara

     Inget ovanligt när det kommer till Camilla direkt.

     Svara

   Låg vatten totalt Cam, inte okej. Fattar du inte att sånt här kommer sätta dig i väldigt dåligt ljus.

   Svara

   Hanna själv skrev en kommentar som jag hann se där hon förklarade att hon ibland gett mer hjälp en bara just rådgivning. Men det är fortfarande väldigt otydligt vad det är som erbjuds. Och om man beskriver något som fantastiskt så vore de ju bra att berätta vad det är som är fantastisk. Så det blir tydligt.

   För som du skriver, att erbjuda gratis rådgivning är bara ett gammalt marknadsföringsknep som väldigt många använder. Inget fantastiskt.

   Är det kanske så att c inte vet detta och således inte vet vad det är hon tipsar om? Inte bemödat sig att kolla upp saker innan det klickades på publicera?
   DET vore verkligen ironi. Med tanke på hur flitigt hon själv använder den pekpinnen.

   Blev mest ett stort magplask det här 🤠

   Svara

    ”För självklart ska en kvinna ta betalt om hon kan (kvinnor jobbar redan mycket gratis) ”
    Skulle Hanna ta betalt?

    Svara

     Jag kommer inte ihåg i vilket sammanhang hon skrev detta så förstår inte din fråga.

     Svara

      Oj förlåt, hamnade fel!

      Svara

   Hanna hade svårt att nå ut till fler människor så jag erbjöd mig att hjälpa henne. Därför skriver jag om just hennes erbjudande, jag påstår inte att det är unikt eller att hon hittat botemedlet mot cancer.

   Att erbjuda gratis rådgivning är fantastiskt och jag lyfter fram det HÄR fantastiska erbjudandet. Tycker man det är negativt – var så god och tyck det om det gör dig lycklig. 🤷🏼‍♀️

   Svara

    Men nästan alla erbjuder ju det så varför skulle det här vara så fantastiskt? Du ger ju henne bara gratis reklam. Trodde inte du gjorde samarbeten?

    Svara

     Det är väl snarare att det här erbjudandet är lite sämre än andras? Eftersom här är det bara kostnadsfritt för kvinnor som behöver hjälp med familjerätt och brottsmål. Andra brukar väl inte begränsa så, rätta mig om jag har fel

     Svara

     Det här är inget samarbete. Finns ingen kommersiellt intresse i det här för mig och jag får ingenting för det.

     Svara

      Återigen är det läsarna som har missförstått/är dumma i huvudet, gissar jag?

      Egentligen är det ju så att, som det brukar vara, är det du som yttryckt dig tokigt. Att något är fantastisk är inte synonymt med bra. Fantastiskt innebär att något är storslaget. Motsatsen till fantastiskt är ordinärt. Nu är det ju just något högst ordinärt som detta handlar om. Med det menar inte att det inte är bra, för det är det såklart. Men att beskriva det som ett ”fantastisk initiativ” gjorde uppenbarligen många förvirrade eftersom det får det att låta som att man erbjuder något storslaget, när det egentligen är vanlig vardagsmat.

      Som det beskrevs tror jag flera först trodde att det erbjöds mer än vad som är vanligt. Det var liksom lite missvisande och konstigt förklarat helt enkelt.

      Svara

     Jag tror att svaret är så enkelt som att c inte hade koll på att de flesta erbjuder kostnadsfri rådgivning och därför trodde att detta var ett helt fantastiskt initiativ.

     Detta kan såklart inte erkännas, att det har tipsats om något man egentligen har dålig koll på. Eftersom det är något man ganska ofta kritiserar andra för 🤷🏼‍♀️

     Svara

      Fattar inte vad ”engagemang” menas med, Hanna kommer engagera sig för.. sitt jobb?
      Och ”initiativ”, återigen vad är det för initiativ?!
      Hade förstått om det ingått i någon typ av kampanj eller liknande. Nu är det bara förvirrande.

      Svara

       Ja det är detta som blir så konstigt. Känns som att man inte riktigt hade koll på vad det var man skrev om.

       Detta är ju firmans sätt att marknadsföra sig. Det ingår i deras arbete. Det blir konstigt att beskriva något som ett fantastiskt initiativ och engagemang när det är något som nästan alla ägnar sig åt. Det är såklart bra med gratis rådgivning, men det är ju samtidigt såhär de jobbar.

       Svara

        Är mer tveksam till att rådgivningen ska ges av en jurist, värt att notera att den titeln inte är skyddad, det vill säga att vem som helst kan kalla sig jurist även om man bara gått ut högstadiet eller ens gått det. Nu går hon tydligen juristprogrammet men är bara 24 år. Bakgrund miljöpartist, ekerö kommun, enligt egen utsago borderline samt feministaktivist (f d gardet). Jag tänker att man som utsatt kvinna behöver en tuffare, mer erfaren kvinna utan egen agenda att föra ens sak. När nu rådgivning är gratis på så många advokatbyråer.

        Svara

         Och, förresten, inte bara utsatta kvinnor. Även kvinnor som bara vill ha hjälp. Eller män. Alla får de gratis rådgivning på många advokatbyråer.
         Att Gervide lyfter just denna kvinna beror väl på att de känner varandra. Inget fel i just det, tycker jag. Hennes blogg, hennes val.

         Svara

         Och vad har borderline eller att hon är feminist eller miljöpartist med detta att göra? Det säger ju inget om hennes kompetens.

         Svara

   Nu svarar jag en gång till rörande samma sak men alltså, ni som skriver här? Det går ju inte för Camilla att försöka göra en enda positiv sak. Som jag skrev ovan. Tjejen som vill bidra enligt inlägget verkar göra detta ideellt eller i vart fall för att hjälpa där just hon faktiskt kan bidra med något. Tänk tanken att kanske inte alla har en lömsk dold agenda när de erbjuder något. Jag är säkert naiv men usch vilken tråkig inställning! Skriv istället bara ”men vad roligt att du lyfter detta/att Hanna vill hjälpa med juridisk rådgivning” och sedan släpp det! Även OM detta ger just denna firma lite skjuts – vad gör det? Länka till andra jurister som erbjuder samma sak då istället. Huvudsyftet måste ju vara att utsatta msk får hjälp inte att bevisa en poäng.

   Svara

  Jag fick reda på att min dotter varit elak mot en annan flicka. Blev galen! Vi pratar mycket hemma om hur man ska vara mot andra och vad det kan göra med andra människor om man beter sig illa mot dem.
  Jag hämtade dottern som skulle sova över hos en annan kompis, ställde in övernattningen och satt och pratade med henne i bilen i över en timme. Sedan körde vi hem till den andra flickans hus och min dotter fick ringa på och be om ursäkt till flickan inför flickans föräldrar.

  Svara

  Mobbing skapar karaktär, se bara på vissa kändisar och storföretagare.
  Antingen vill du visa samhället vad du går för och hämnden blir ditt drivmedel.
  Eller så blir du dominant och tar för dig i samhället, en ledare.

  Svara

   Suck Fredrik/anonym 🙄

   Svara

    Happy!!
    Du hittade mig. Har kallat på dig, 😉
    😘😘

    Svara

    Happy..?

    ☹️

    Svara

  Tror verkligen inte på att alla mobbare blir dåligt behandlade hemma. Så enkelt är det inte. Låter som en ursäkt föräldrar använder för att inte tro att sina egna barn skulle kunna vara mobbare.

  Jag blev mobbad hela mina skolgång för att jag var överviktig och det är ju egentligen inte konstigt. Fetthat finns ju i hela samhället så självklart snappar barn upp det.

  Svara

   Finns överviktiga som mobbar också?

   Svara

    Det finns det säkert. Vet inte vad det har med min kommentar att göra dock.

    Svara

    Jag blev mobbad för att jag var överviktig av en person med övervikt. Hela hans familj var väldigt överviktig, tror han tyckte det var jobbigt. Så det tog han gärna ut på mig. Och om jag sa tillbaka något om hans familj så skulle han slå en blodig etc :)))

    Svara

   Nej det tror inte jag heller, om man med dåligt menar att barnen som mobbar blir mobbade hemma. Men jag tänker att det ändå måste finnas någon form av neglekt eller kanske ett sätt att prata om- och se på andra människor som sedan avspeglar sig i barnens handlingar.

   Svara

    Det tror jag absolut! Vuxna pratar ju och dömer andra människors utseende och beteende.

    Jag uppfostrar en dotter och försöker lära henne att alla människor är olika. Det spelar ingen roll om någon har en arm, är döv, har två pappor, ett konstigt namn osv osv. Viktigt att prata om sådant och att också att visa det som är utanför normen.

    Svara

  Att alla som mobbar blir illa behandlade hemma stämmer inte. Däremot är det ofta någonting som inte riktigt stämmer i hemmiljön. Men det kan lika gärna vara att barnen är väldigt ”bortskämda” och att föräldrarna har skygglappar för ögonen och inte gränssätter barnen, som det kan handla om att barnen utsätts för våld eller kränkningar i hemmet. Det kan också vara faktorer inom själva barnet, som en odiagnostiserad autism där barnet helt enkelt inte förstår sin omgivning.

  Jag är utbildad inom utvecklingspsykologi, barnpsykiatri, medicin och sociologi så jag vet tyyyyyp vad jag pratar om.

  Svara

   Så du har gått några små kurser inom utvecklingspsykologi, barnpsykiatri, medicin och sociologi. Var de 7.5 hp kurser på universitet eller små kurser på Komvux?

   Svara

    Nä, på VaxKum faktisk…

    Svara

  Jag tror att du har rätt och du formulerar det så bra 😊 men så har jag också ”läst lite kurser inom området” 👆

  Svara

  Mitt barn har en elev i klassen som jävlas hela tiden, kallar mitt barn för idiot och hotar på olika sätt.
  Hur ska man egentligen gå till väga med detta??
  Nu är det ändå skolavslutning men vill ju ändå ta upp det då det inte är ok.

  Svara

   Mitt barn råkade ut för detta och liknande. En gång är ingen gång men två gånger är en gång för mycket. När jag insåg att det inte var engångsföreteelse ringde jag rektorn och påtalade att ofredande, skadegörelse och annat som brukar gå under nonsensbegreppet mobbing är brott och varje enskild incident i fortsättningen kommer att bemötas med polisanmälan. Jag anser inte att mitt barn har någon anledning att stå ut med att bli utsatt för brott på en plats där han måste vara varje dag. Då blev det fart på ”trygghetsteamet” och det lugnade sig i klassen.

   Svara

   Anmäl till lärare och rektor detta helt oaccepterade beteende omg!

   Svara

   Jag skulle bjudit hem föräldrar, serverat kaffe och kaka och sedan efter att vi fikat klart hade jag visat dom vägen ut och tackat för besöket.

   Typ så 🙂

   Svara

   Vid ett säkert och lugnt tillfälle ber du om mer information från ditt barn, t ex när ni fikar och säger att du vill hjälpa till och att Det är virkigt att du får all info så du kan hjälpa till.
   Sedan kontaktar du rektorn på skolan och berätta det som händer och kräver till ett möte med mobbande barnets föräldrar.
   De måste enligt skollagen hjälpa till med detta. Blanda alltid in skolan och gör anmälan till dom. Det är lärarnas ansvar att stoppa mobbningen på plats, ifall detta ej görs måste ett möte ske.

   Svara

  Gick skit för alla som mobbade mig, och gick rätt så bra för mig i jämförelse, så är skadeglad i smyg över detta för resten av mitt liv.

  Svara

  Calle är tragikomisk, klagar på mobbare när han själv gjort hela sin karriär på just mobbing. Vilken ynkerygg han är endå.

  Svara

  HAHA jag dör vilken idiot. Hur kan en av de största mobbarna i Sverige ens lyckas knåpa ihop en sådan text?

  Svara

  Tycker att det är skitjobbit när min 3 åring är oschysst mot andra barn. Försöker medla och förklara och det brukar typ handla om vems spade osv. Livrädd att hon skall bli en mobbare, avskyr sånt. Men ibland tänker jag att jag reagerar för mycket, läser in för mycket. Tycker att det viktigaste är att hon växer upp och blir en snäll människa, och frisk förstås🙏. Däremot blir jag vansinnigt arg om någon kritiserar henne för den hon är.

  Svara

   Precis du är en den av problemet.
   Så många barn som blir mobbad, när sedan föräldrar eller skolans personal försöker förklara för mobbarens förälder så blir de arga istället för att inse allvaret.
   Att vara förälder till en mobbare Är att leva med samvetet att ens barn kanske drev ett annat barn till självmord.

   Svara

  Utan tvekan så blir barn mobbare för att de lär sig fel hemma. Allt kommer från föräldrarna när barn mobbas. Precis som att ingen föds till rasist.
  Det är samma sak att mobba som att vara rasist eller nazist. Så sjävklart har föräldrarna ett enormt ansvar att uppfostrat barn med sunda värderingen och lära sig hur man behandlar sina medmänniskor.

  Svara

  Human resource assignment writing services are not hard to come across for those in need of Human Resource Writing Services and human resource research paper writing services.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.