Anställd på Sveriges Radio uttrycker sig funkofobiskt på Instagram

Ingen censur pga offentlig person som arbetar för Sveriges Radio.
Johanna Bladh var den som först uppmärksammade inlägget på Instagram. 

Sveriges Radios Nanna Olasdotter Hallberg uttrycker sig otroligt funkofobiskt på Instagram vilket är sorligt att se. Har vi inte kommit längre?
Sveriges Radio har nu taggats otaliga gånger bland kommentarerna på inlägget som legat uppe ända sedan i juni och jag ser fram emot att se om eller hur de kommer agera. 

Sveriges Radios värdegrund är hämtad ur vårt sändningstillstånd. Sändningstillståndet säger att vi ska värna alla människors lika värde – Så står det på Sveriges Radios hemsida. Tycker ni att det här funkofobiska uttalandet från Sveriges Radios Nanna Olasdotter Hallberg passar in där?

Sveriges Radio finansieras av skattebetalarna, och jag tycker det är under att kritik att Nanna Olasdotter Hallberg uttrycker sig på det här viset. 
Jag trodde verkligen inte att utbildade, vuxna människor använde den här typen av uttryck som skällsord år 2020 men så fel jag hade.

Jag har kontaktat Sveriges Radios presschef med frågan hur de ställer sig till att en av deras anställda uttrycker sig funkofobiskt på Instagram.

217 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ta det lugnt! Det är ett kul uttryck! 🙂

   Inte sådär jättekul faktiskt. Men du kanske tillhör klubb rövhatt helt enkelt.

   NEJ! Det är lika lite ett ”kul” uttryck för dem som har ett funktionshinder eller lever med funktionshindrade anhöriga som det skulle vara om någon använde samma uttryckssätt för att beskriva SVT-anställda. Däremot så får var och en tycka och tänka precis som de vill och har förmåga till.

    Funktionsvarierade

     Det är helt okej att säga funktionshinder/funktionsnedsättning.

   Ett kul uttryck om man ser ner på personer med co-skada menar du.

    Cp-skada*

    Och personer som har lägre iq än 70. Fy vilka eländiga uttryck och dessutom av en offentlig person vars lön betalas av oss!

   CP? Är det ett KUL uttryck?

   Kul uttryck? Hade du sagt det till en CP skadad med? Jag hade kontakt med en kille som hade en cpskada och han var inte glad att hans handikapp användes som svordom eller att skratta åt.

   Att kalla någon cp-skadad var kanske roligt runt en 2005… Knappt då ens. 🙄

   ”Kul” att gå på högstadiet och att ständigt se och höra sin diagnos vara synonymt med det knäppaste folk kan tänka sig? 😕

   Fast jag gillar dock följande konversation mellan min sambo och en ytlig (VUXEN! 😮) bekant:
   – Ahhh, den här appen är helt cp!!
   – Jasså… hur menar du nu? Min sambo har en cp-diagnos, och hon är jävligt bra! 😎😃😃😃

   (jag var inte med när det hände, men har fått det återberättat för mig 😍)

    Cringe sambo

     Kan så vara ibland 😉 …men inte denna gång! 😍

   Punani är en väldigt dryg och oskön påhittad karaktär. Så det är inte Nanna som säger detta i egenskap av sig själv. Nannas egna instagram är ju länkat!

    Men ”punani” borde ändå inte bete sig så.

     ”heter” man punani är det inte så konstigt att bete sig som en sån. 😂

      Fortfarande inte ok.

   Jaså, det tycker du?
   Skäms!

    Svaret var till anonym 1202

   Är du 13 år eller?

   Punani_99 är en podd. Radioteater dessutom. Podden driver ju med folk som använder ordet cp, inte med cp-skadade. Lyssna på säsong 2 så fattar du. Men det är klart att det är svårt att skilja på verklighet och fiktion.

  Misstänker att hon vill vara provokativ och cool men missar gränsen man ändå bör hålla sig inom med milslängder…

   Hrm… Frågan är om hon hade haft en anhörig med cp-diagnos, hade hon fortfarande tyckt att det var roligt provokativt och coolt då? Nä, just det.

   Problemet är att de som använder cp som ett negativt förstärkningsord inte ser en INDIVID med cp-diagnos (med allt vad det innebär: fysiskt, psykiskt och fördomsmässigt) – för dem är det ”bara ett ord”. Jag har själv varit på fest där folk inte vet att jag har en cp-diagnos och där de har sagt cp rakt i ansiktet till mig som negativ förstärkning, när de berättat nån bisarr anekdot. Tack för den liksom! – Skål på dig med, eller NOT.

   Tycker mest att det är bisarrt att vuxna människor beter sig så på 2000-talet, att de faktiskt inte fattar bättre.

  Hon har dessutom gjort det i flera inlägg.
  Så illa

  Därför jag inte betalade TVlicensen när jag bodde i Sverige. Och stolt över det. Tycket inte att de håller sig på en hög nivå samt att de håller kvar folk som henne.

   För att någon skulle säga cp i framtiden?

    Haha nej för att det var skit redan då. Inte produktionerna men mycket runt omkring.

     Svammel 12.17

      Nej varför då? /12.17

     Om något håller hög kvalitet så är det väl det utbudet?

  Zzzz det är ju en karaktär

   Fast då kan ju allt vara en karaktär……. Zzzzzz

    Nej men allt som produceras av radioteatern kan absolut ses som innehållandes karaktärer.

     Och samtidigt som ren dynga 💩

    Precis som Pippi Långstrump, men hon censureras numera så.. ?

   Spelar ingen roll om det är en karaktär!

    Hm fast då blir det ju lite samma som med mr cool?

     Tyckte inte många här inkl camilla att det var roligt? Kan minnas fel men då borde ju detta också i så fall vara ”roligt”.

    Öh jo?

  Men det är ju inte Olasdotter som säger det utan den där Punani 99, om Olasdotter!

   Vem är det då? 🙂

   Punani är en karaktär av Nanna MEN är helt obegripligt att förstå av Cs inlägg utan att googla massor. Kanske kan tydliggöra det Camilla? 🙂

    Okej tack. Så jag uppfattat det också. Däremot kan man inte gömma sig bakom att det är en karaktär och få göra allt man vill. Som någon ovan ville pålysa. Däremot tycket jag inte att hela hennes liv bör förstöras som Mr Cool.. dock gärna inte få skattepengar!

     Hur ska man göra med film och tv-serier? Får en fiktiv karaktär uttrycka sig så eller ska alla karaktärer vara felfria varelser?
     Kontot är en karaktärs som finns/funnits som poddteater.
     Ska vi börja censurera fiktionen kommer vi att ha ett ganska tråkigt kulturutbud.
     Personligen förstår jag inte alls humorn med det där kontot men man behöver inte tycka om allt, turligt nog.

      Problemet är ju att en fiktiv karaktär rör sig i en icke-fiktiv värld och någon som inte hört talas om den här figuren innan har ju ingen aning om att det är just en fiktiv karaktär. Går du på teater eller ser på tv har du ju koll på ad det handlar om. Instagram är en plattform i verkligheten, då får man nog ta verkligt ansvar också.

       Exakt, bra analys 😊

    Ja tack. Läste 10 ggr och förstod det ändå inte.

    Tack för upplysningen. Hur skulle man kunna veta det?

    Fattade inte heller, tack för info, då blev det enklare att förstå

   Fast det är fortfarande Nanna som skrivit texten och som väljer att använda detta ordet. Så att det är en karaktär hon spelar har ingen betydelse i detta fallet.

    Jo. För hon använder inte prdet som privatperson. Som karaktär är allt okej! Karaktärer måste få vara bristfälliga människor!

     Ja! Min karaktär brukar snatta och sprida hämndporr. Men jag skulle personligen aldrig göra något sånt. Det väntar jag mig att alla förstår.

      Men snuten brukar vara lite knepig med det ibland. Men allt för konsten!

    Resonerar du på samma sätt vad gäller en roman och en karaktär i romanen som uttrycker sig så för att hen ska förmedla en viss kultur, ett språk och en tillhörighet? Var går gränsen för karaktärer, tänker du? Insta och Youtube får ju ses som litteratur, film, teater eller tv-serie, tänker jag.

     Det är ju dt som görs med benämningar som anses rasistiska fobiska osv? Även äldre filmer som Borta med vinden och Pippi. Då är det väll verkligen inte okej att göra nytt ”material”?
     Tycker denna Nanna är en otroligt pinsam person som skriver så.

     Men man kan inte ta en fiktiv karaktär och tro att de fungerar i verkligheten. Försökt att tänka dig en skådespelare spela rollen i människors vardag, tex walter white. Det funkar inte.

     Men en karaktär i en roman befinner sig i kontexten av romanen. Du är medveten om att det är ett fiktivt verk du tar del av. Det här ser bara ut dom vilket spårat klubbkid på instagram som helst. Kontexten man uppfattar är inte att man tar del av ett verk, alltså blir det mer problematiskt.

   Ja det här inlägget var helt obegripligt.
   Sen änvänder man väl inte efterbliven heller…

  Älskar morgonpasset men orkar inte lyssna när hon är med. Krystade provokationer är verkligen inte roligt.

   Nej verkligen inte kul och förstår inte grejen. Gränsen mellan kul provokation och att vara osmaklig är hårfin och besitter man inte den kvaliteten kanske man bör hålla käften.

   Orkar inte heller med henne. Klarar inte av hennes röst.
   😁

   Ellerhur! Hur många gånger drog hon inte ”skämtet” att hon inte kan börja dejta för att hennes barn är för sexigt? 🤮 Man hör hur de andra programledarna inte hakar på ändå återkom hon till det så många gånger.

    Det är exakt på den nivån det ligger. Jag tycker att resten av (gamla) morgonpasset: kodjo, David, Hanna, Kalle, Marcus, Victor och Linnea har en naturlig fallenhet för humor och behöver inte anstränga sig för att inte bete sig kränkande. Nanna försöker för mycket och faller platt. Hennes provokationer är verkligen inte roliga. Jonathan unge är ett bra exempel på någon som ”kan gå över gränsen” på ett roligt sätt, man antingen har det eller inte har det när det kommer till den sortens humor.

     Fast Jonathan unge har också fått mycket skit från olika gruppen, typ hela diabetes-drevet om man ska ta det största, så att du tycker att han går över gränser på ett snyggt sätt innebär nog bara att han inte gått över just din gräns.

      Jag är ändå av åsikten att man kan skämta om allt men inte i alla rum och inte på vilket sätt som helst, att vara komiker är inte enkelt.
      Han har bland annat skämtat om pedofiler, och jag tror att pedofili är långt över dom flestas gräns. Men till skillnad från Nanna/mer cool så lyckades Jonathan med att inte utrycka sig kränkande utan roligt. Det är skillnad på att skämta om något känsligt och att bara vara okänslig.

   Jag älskade också morgonpasset för typ tre år sen, lyssnade varje morgon mellan att jag var 20-26 typ. Hanna och David är bäst.

   Nanna är fruktansvärd, så jobbig att det inte går att fortsätta lyssna. Varje gång hon säger något är det så krystat.

   Kanske är jag inte målgruppen längre, precis som med musiken P3 spelar. Är ändå 30 nu. Fattar ju inte trap eller svenskproducerad gangstermusik, tycker det låter riktigt illa. Älskar 90-05 i hiphop, blir kränkt när de vill kalla femtonåringar i Guccikeps köpt i Turkiet som mumlar pangpangjagharenpistol&koks för hiphop. Sidospår, men tycker iaf P3 blir sämre och sämre för varje år som går.

   Mvh börjar låta som min mamma

    Vad är trap?
    Mvh har blivit min mamma

    P3 har bytt profil. Inte en ungdomsprofil längre. Musiken är inte längre exklusivt ny. Moneybrother, Nirvana, Missy Elliot, Robyn och andra numera antika artister spelas regelbundet.

    Och Morgonpassets programledare fick nästan alla gå, och de rekryterade en från P1.

    Man ska ha koll innan man kritiserar 😉

   Jag ÄLSKAR Nanna! Hon är utan tvekan den mest pålästa av alla programledarna även om hon kan låta flummig, uppe i varv och lite.. korkad? Jag lyssnade alltid på MP som podd förut (för att slippa all trökig musik) men när de gjorde om MP nu i våras så lyssnar jag aldrig längre… Saknar Hanna-David-Kalle konstellationen och Marcus-Victor-Nanna konstellationen. Med den sistnämnda visste en aldrig vad som skulle hända, det kunde haverera totalt eller bli skrattfest!

    Jag bytte kanal när Nanna var med för hon var så puckad och avbröt alltid de andra med onödiga och flummiga instick som störde flowet i en annars intressant sändning.

  Haha men alltså KOOOM igen…

   Vadå? 🙂

    För det första är Punani en fiktiv karaktär, en roll. För det andra är det helt uppenbart att ordet ”cp” har vandrat i språket och inte längre syftar på ”personer med cerebral pares”, utan betyder ”idiot” (f.ö. ett äldre ord för funktionsnedsatt) i största allmänhet.

    Men jag förstår att den hysteriskt töntiga hem-och-skola-föreningen i det här kommentarsfältet inte nöjer sig med någon av förklaringarna.

     Såå mycket har ordet dock inte vandrat. Idiot ja. CP nej.

     Och hur tror du de människorna (samt deras anhöriga) känner när deras funktionsnedsättning likställs med att vara en idiot/obegåvad?
     Det är så otroligt fördomsfullt och visar exakt hur rutten ens människosyn är.

      Det finns säkert de som blir ledsna, men jag tror att de flesta reagerar mer på att bli illa behandlade och diskriminerade inom vården, skolan eller i det sociala livet än på att många använder ordet ”cp” som Punani. Precis som jag som kvinna blir arg när någon tafsar på mig men inte när ordet ”fitta” används pejorativt. Tror ärligt talat att man överskattar språkets makt över verkligheten om man tror att det är ett så jävla stort problem.

       Jag tror snarare att du underskattar språkets makt något oerhört.

       Och nä, ordet har inte vandrat så långt. Att (osofta) människor använder det som ett skällsord innebär inte att det helt plötsligt betyder någonting annat. Själv trodde jag helt ärligt att vi slutade slänga oss med CP som skällsord för… 15 år sedan? Ärligt. Sluta bara. Det betyder inte idiot, det är nedvärderande och kränkande, och det är inte roligt eller fyndigt?

       Ps det är funkofobiskt att använda ”efterbliven” som skällsord också (:

        Är det inte funkofobiskt att tycka att ordet efterbliven är funkofobiskt?

         Men snälla, går det rundgång i det här kommentarsfältet? Det är funkofobiskt att använda det som SKÄLLSORD. Det är inte ens i närheten av samma sak som att påstå att ordet i sig är funkofobiskt? Man anser väl inte att ordet Gay är homofobiskt genom att poängtera att det är homofobiskt att använda det mot en person i negativ bemärkelse? Tänk om tänk rätt.

     Och vad ska de som har cerebral pares då kalla sin funktionsnedsättning om nu ordet har vandrat så väldigt långt från ursprungsbetydelsen? (det har det för övrigt inte).

     så en fiktiv pajas får ge sig på svarta, vara en skojig rasist el lismande sexist??

     Är du på riktigt? Betydelsen av CP har inte vandrat och betyder absolut inte idiot. Använder du CP på det sättet borde du se över ditt språkbruk om du inte vill ses som en allmänt obildad och diskriminerande person. Vi är många som reagerar lika illa när vi hör folk använda ordet CP på det sättet som när vi hör någon använda ”Jävla bög” som förolämpning till någon man vet inte är gay, eller använda rasistiska uttryck. Alltså, vi kommer att se dig som en inte så trevlig person.

     Håller med. Ingen upprörs när någon kallar något för schizofrent eller säger att de ”typ” fick ptsd. Om man tror att SR producerat en hel fiktiv humorteater för att Nanna O ska få alibi för att säga CP…. Dudes. Really? Gå till ett bibliotek, plocka upp valfri roman och chockas.

  Inlägget kommer från hennes karaktär i satirprogrammet punani_99. Ett starkt karaktärsdrag hos Punani_99 är dubbelmoral. Bland annat tror hon att hon är ”woke”, trots att hennes uttryck och beteende är långt ifrån ”woke”, vilket framkommer i detta inlägg. Punani_99 är SATIR och alltså inget som speglar den faktiska verkligheten. Kan vara värt att ha det i åtanke innan man skriver att ”programledaren i P3 skriver detta”. Skulle vara mer lämpligt att skriva ”fiktiv karaktär i P3-serie använder detta ord i inlägg på instagram”. Så får folk ta ställning utefter det.

   Fast vem har skapat karaktären? Är det inte hon. Är inte emot det som så men kanske är public service inte den rätta platsen för henne. Precis som Anna Bs mobbade.

   Oavsett om det är en karaktär eller inte så är det Nanna som valt att använda ordet.

   Fiktiv person eller inte så syns SRs logga i profilbilden, vilket gör att man inte riktigt kan hävda att det är en fiktiv karaktär som helt är separerad från Sveriges Radio och dess anställda.

    Ja, programmet där karaktären förekommer sänds väl via SR?

     Då så…

      Men alltså, i SVT o SR sänds ju serier etc där kvinnor våldtas, män mördas, barn mobbas etc. Det är ju serier, inte ngt de förespråkar eller själva gör. Samma sak här.

       Men som någon skrev, hålls de formaten kvar i den fiktiva miljön. Instagram verkar ute i verkligheten och för alla som inte följer serien, är det inte uppenbart att det är ”en karaktär” utan det blir något som förknippas med sr. Och dessutom normaliserar det bruket av ordet CP och efterbliven så att alla människor inte ens förstår att det fortfarande är mycket nedsättande mot människor med CP-skada eller utvecklingsstörning.

    Absolut är det Nanna som valt att använda ordet till sin karaktär, på samma sätt som alla upphovsmän bakom andra karaktärer skapar manus, attribut och beteende till sina karaktärer. Med den förda logiken i inlägget måste alla kreatörer (regissörer, författare, konstnärer etc.) undvika vissa karaktärer. Om man exempelvis vill skapa en samhällskritisk film/roman/konstverk om rasism, nazism eller antifemitism osv så blir det en del naturlig av karaktärsporträttet att använda vissa uttryck. Personen bakom verket behöver nödvändigtvis inte själv stå bakom sina karaktärers handlande. Koppla isär upphovspersons värderingar och verk. Om personen däremot skapar ett verk för att propagera för exempelvis funkofobi är det sannerligen skäl att kritisera och bli upprörd.

     Det här sättet tycker jag definitivt kan räknas till det senare, eftersom det inte framgår för den oinvigde att det handlar om fiktion, utan faktiskt framstår som åsikter bland anställda på public service.

      Innan man blir provocerad kanske man kan bemöda sig att kontrollera verksamheten bakom? Vara lite källkritisk och fundera över ”varför publiceras detta, vad är syftet osv”. Tänker att det borde vara det naturliga steget innan man börjar raljera om något? I synnerhet om det man upprörs över kommer från public service eller annan stor källa med mycket inflytande där innehållet med största sannolikhet i alla fall granskats av någon. I punani_99s fall räcker det dessutom med en googling för att få reda på att karaktären är fiktiv. (Blir givetvis en annan femma om källan/historien bakom källan är svår att finna) Utan källkritik kan ju verkligheten lätt bli förvriden.

       Vet du vad ordet raljera betyder?

        Ja, du kan också få reda på det om du vill! Bara att slå upp i närmsta ordbok! Tycker inlägget dryper av skämtsam ironi/hånfullhet. Eller vilken betydelse av raljera tänkte du på? (Kan ju användas på flera sätt)

         Alltså bloggbevaknings inlägg. Kanske är bäst att förtydliga?

    Tror inte bloggbevakning är redo att upptäcka vad radioteater är och hur den promotas via cross media platforming nuförtiden. Kanske en universitetsdelkurs i sociala medier & PR vore något? Finns flertalet på flera universitet.

  Hur kan SR inte reagera? HATAR ord som CP, efterbliven, mongo, dampunge, hjärnskadad, sär etc.

  99% har vid det här laget insett att det heter chokladboll, men att använda funktionsnedsättningar som skällsord är fortfarande ok?

   Ok, du verkar hata mycket. Så när jag pratar om min son som är hjärnskadad, har CP-diagnos och ska börja i särskola så blir du lite upprörd?
   Vänd ditt hat mot uttryck som hamnar fel till att istället stå bredvid och med funkisrörelsen i kampen mot nedskärningar inom LSS och diskriminering på arbetsmarknaden.

    Jag reagerar och hatar när det används som skällsord, trodde det var uppenbart. Min erfarenhet och koppling till funktionsnedsättningar eller engagemang gällande LSS har du ingen aning om.

    Fast hon menade ju att ord som cp inte är ett skällsord utan är benämningen för en människa som ska behandlas med lika mycket respekt som andra människor. Hon menade inte att ordet cp är fult och att det inte ska användas alls.

     L menade även att man ska sluta ”hata” när det används fel och istället rösta emot LSS nedskärningar. Jag tror många anhöriga och personer med CP-skador ”hatar” när det normaliseras som skällsord. Tips är ju att tänka lite innan man slänger med ”oj vad du hatar”. Ignorant, funkofobiskt och förminskande skrivet i sammanhanget.

      Nej, jag tycker att L är lite ute och cyklar. Att använda exempelvis diagnoser som skällsord, förmedlar samtidigt en bild av hur man ska betrakta bäraren av diagnosen. Att kalla människor med CP-skada för efterblivna kommer att förmedla bilden att de är oanställningsbara.

      Dessutom – alla med CP-skada har inte utvecklingsstörning. Alla med utvecklingsstörning har inte CP-skada.

      Mvh LSS-handläggaren!

    Obviously hatar hon när man använder det som skällsord. Kom igen nu.

    Ja att hata orden är ju onödigt. Men att belysa språkets makt är viktigt. att säga att allt som är negativt är ”CP” kommer att ge de som växer upp med CP bilden att de är kopplade till någonting negativt. Att bekämpa funkofobi är lika viktigt del av funkisrörelsen som homofobi är i hbtq-rörelsen.

     Precis, och ett viktigt led i att minska och förebygga exempelvis diskriminering på arbetsmarknaden.

  Fattade inte riktigt… CP-skadad är väl en diagnos? Man brukar iofs. säga att någon HAR en CP-skada. Efterbliven , däremot, är ju inte ett ord man bör använda.

   Det används i ett nedsättande syfte, det är väl aldrig en hit oavsett vilken etnicitet, religion, sjukdom, sexualitet du använder- inte ok när det sägs i nedsättande syfte.

  Men hur PK och kränkta är folk?!?! Funkofobiskt. Herregud. Måste man hålla helt tyst offentligt hela tiden för att inte trampa någon på tårna?!

   Nej man måste inte hålla tyst, men man får ju tänka på hur man uttrycker sig 🙂 spexiellt när det man säger går ut till många människor.

   Det är väl superkonstigt att använda en diagnos som skällsord? Finns andra ord att välja på. Ibland får man bara hålla käften och välja sina ord även om exempelvis du inte tycker att det är kränkande att kalla någon CP. Man får tänka utanför sin egen lilla box.

   Börja med att inte använda en diagnos t ex cancer, HIV, CP etc som ett nedsättande ord så kommer det gå vägen för dig.

   Om du måste hålla tyst hela tiden för att inte kränka någon är det nog en bra idé att vara tyst.

  Nanna är dessutom helt värdelös på radio och borde inte få en lön för sina missljud som.stör hela sändningen.

  Haha herregud chilla ner.. det här kränkta landet kommer dö av kommer dö av kränkthet snart

   Och du kommer dö av upprepningar. Vi har alla våra öden..

    Är så bakis så jag skrev jävligt fel! Hoppas nån blev kränkt.

     Bakis OCH kränkt? Hoppas du inte kilar vippen av det

      Jag är absolut inte kränkt? Garvar åt all upprördhet över att en person skrivit CP…

    😁 Sanna borde lägga sig på andra sidan och somna om. Kanske vaknar lite mindre kränkt sedan!

   Är du lite kränkt av att folk reagerar? 🤪

   Jag håller med. Alltså vilken lyx att Sverige inte har större problem än att folk använder ordet cp ibland 🥶

    De flesta kan hålla reda på flera problem i huvet samtidigt?

    Jag kan ha flera saker i huvudet samtidigt. Prova du också 🙂

  Otroligt otydligt formulerat inlägg här.
  Det är väldigt tydligt att det är instagramanvändaren Punani_99 som lagt upp inlägget. Sveriges Radio är MYCKET medvetna om att Punani_99 är en karaktär som Nanna skapat. SR har bland annat sänt en radioteater av och med Punani_99 tidigare, med otroligt mycket mer provocerande ton än användning av begreppet ”CP-skadade”, då den fiktiva karaktären har för avsikt att vara provocerande. Detta är tydlig fiktion och vi måste kunna vara mer reflekterande än att påstå att det är Nanna som använder sig av funkofobiska uttryck.
  Jag är själv mamma till ett barn med flerfunktionsnedsättning. En av diagnoserna är CP och jag har ett starkt engagemang i funkisrörelsen. Det är inte konst och fiktion vi ska slåss emot, utan i första hans diskriminering inom vård, arbete och kontakt med myndigheter.

   Eller så får du bara acceptera att vissa reagerar på detta och inte tycker det är ok. Bara för du inte ser något problem så måste inte alla andra hålla med.

    Har stor förståelse för att olika människor blir upprörda över olika saker, men vi bör kunna skilja på verkliga och fiktiva personer. Sen så tycker jag att det finns så mycket mer orättvisor och diskriminering som vi kan agera mot, än en litet inlägg på Instagram.

     Men oavsett om det är en riktig eller fiktiv person så är det en människa bakom som valt att skriva detta ordet. Så det är ingen ursäkt i mina ögon.

      Har du liknande problem med all satir och ironi i till exempel filmer, böcker och liknande? Eller är det bara just nu?

      Okej. Är du arg på Dostojevskij för att Raskolnikov är en mördare också?

      Är Camilla Läckberg en seriemördare?

      HUR kan det inte vara en ursäkt? Bränner du alla böcker där huvudkaraktären är ett svin?

      Då är inte punani_99 ditt största problem 😂

       Jag tycker inte det är samma sak som en bok 🙂

        Teater då? Sims?

    Buhu

   Som mamma till en snart vuxen person med annan funktionsnedsättning som också börjar användas som allmänt nedsättande kan jag inte hålla med dig. Självklart är diskrimineringen ett mycket större problem, men det betyder inte att det här inte är ett problem. Att få växa upp med sund självkänsla, att få slippa höra sin diagnos omtalas på ett nedvärderande sätt och att få vara den man är utan förlöjligande, höjda ögonbryn eller suckar är viktigt. All den här sk humorn medverkar till att människor inte får det. För det är inte bara en medveten, parodisk persona som använder dessa ord, utan även barnens kompisar, skolkamrater och vanliga vuxna på stan. Jag har till och med sett en riksdagsledamot twittra med den funktionsnedsättningen som ett nedvärderande ord! Det är förjävligt och bra att man markerar.

    Bra formulerat! Språkbruket säger något om hur vi som samhälle prioriterar bärare av dessa diagnoser. Helt klart bra att man reagerar. Och det går inte att jämföra Instagram med böcker, film och teater. Instagram är inte fiktion.

  Detta inlägg är under all kritik! All! Nanna som privatperson skulle aldrig aldrig säga så, men om du, Camilla, skulle kunna göra åtminstone 20 sekunders research innan du hafsar ihop ett inlägg ser du att Punani_99 är en karaktär. Spelad av Nanna, visst. Men en karaktär. Som ska vara en omogen, problematisk tonåring.

  Så fruktansvärt lågbegåvat inlägg. Skärp dig.

  Och jag vet frågor som kommer nu. Svaret är ja! Ja, sånt här språk får användas i karaktärer! Ska otrevliga/problematiska/osympatiska karaktärer aldrig få porträtteras annars?

  Jag hatar verkligen människor ibland.

   Jag utgår från att du har en cp-skada? Om du inte har det så skulle jag vilja säga att du har ingen som helst rätt att säga vad som är okej eller inte! Oavsett det handlar om karaktärer eller annan. Trodde liksom att vi hade kommit längre än så..
   Har själv en dotter med en diagnos som i större och större utsträckning används som skällsord, vilket gör henne oerhört ledsen. /Linda

    Underligt att karaktären valde en såpass utsatt och i många avseenden försvarslös grupp att göra sig lustig över. Kunde hon inte kastat glåpord om blattar? Eller homosexuella? Det här var cyniskt planerat.

    Men det finns inget som är ”oavsett karaktär eller ej”.

    I en karaktär är allt tillåtet.

  Nej, det är inte en medarbetare på SR som uttrycker sig funkofobiskt. Det är en fiktiv karaktär som gör det. Kanske är det tom i syfte att väcka medvetenhet om funkofobiskt språkbruk som skaparen låter karaktären prata så. Men visst vi kan väl starta bokbålen så snart eldningsförbudet är hävt.

   Gör om gör rätt Camilla.

   Så du som person får skriva VAD DU VILL om du signerar med ett annat namn?

   Tycker inte det är ok att göra som anställd av en statlig instution

  Får hon dessutom betalt för varje lyssning??? Går väl oxå emot publicerad serviceanställdas avtal.

   Den valda bilden innehåller gräs, hela kontot är strösslat i kokain och hon kallar sitt barn för ”horungen”, men ”betalt per lyssning” är påståendet du fastnade på?

  En karaktär… Som att bli upprörd över att en karaktär i Läckbergs böcker mördar någon…för mord är inte ok.

  Du har alltså hört av dig till SRs pressavdelning? Lek inte journalist, för fan. Du är en skvallertant. Nöj dig med det.

  Och du tror alltså inte denna karaktär är gjord utifrån SRs idé?

  Men jag förstår. Helt vettigt att bli arg över en karaktär. Jag blir rasande när Patrick Bateman mördar i ”American Psycho”. Det är ju fel att mörda! DAGS FÖR BOKBÅL!

   Givetvis, det måste jag göra. 😊

  Om SR har bestämt att eskimå och liknande ord är förbjudna av politiska skäl får de göra skäl för sin position som språkliga överstepräster och omedelbart förbjuda detta också. Ord är farligt!!!

   Eskimåerna själva tycker inte ordet ska förbjudas, finns två läger där.

  Jag tror att jag börjar ställa mig i hörnet som anser att Sveriges åsiktkorridor börjar bli jävligt trång och helt omöjlig.

  DET ÄR EN KARAKTÄR. Anser ni att skådespelare ska ta ansvar för sina roller? (Antar ja, med tanke på diverse drev på internet). Att författare endast uttrycker sina åsikter? Att det inte finns en gräns mellan fiktion och verklighet?

   Problemet är att alla kanske inte vet att det är en karaktär.

   Jag hade ingen aning. Väldigt stor skillnad att se en film, ett tv-serie eller liknande där en katarakter säger något än läsa det i text.

    Då kan man ju dels tycka att den person (Camilla i detta fall) som framför kritiken kan informera om att det gäller en fiktiv karaktär, dels att man som vuxen människa kan försöka ta reda på mer och googla ”Punani_99” – då kommer direkt ett gäng artiklar upp som kan redogöra för att det är en provokativ karaktär.

    I detta fall har skribenten av inlägget aktivt valt att utelämna att Punani_99 är en fiktiv karaktär och istället lagt tid på att ta kontakt med SR:s presstjänst (OH WHY?!?!).

     Fast gräva och ta reda på fakta är inte Camillas starka sida. Förutom när hon får tips rörande Isabella.

   Håller med helt. Det har gått från något bra, att inte säga saker som potentiellt kan vara skadliga till att inte få ha en annan åsikt än vad vänsterns pk-maffia väljer ut som den enda rätta. Helt sjukt alltså. Hur ska folk i offentligheten kunna föra en nyanserad diskussion när andra bara sitter och väntar på att hugga på minsta lilla ord som de tycker inte passar? Helt galet vad det är som händer i Sverige.

    Och nu pratar jag inte direkt om ordet cp, visst, det kanske inte bör uttryckas i offentliga sammanhang men det handlar om så mycket mer än så.

    Kallar du dem som kritiserar public service för vänsterns PK-maffia. Brukar inte just public service kallas för ungefär vänsterns PK-maffia 🤔

   Intressant sätt att uttrycka sin yttrandefrihet, genom att idiotförklara och vilja tysta sina meningsmotståndare. Jag håller med om att åsiktskorridoren känns trång. Men sedan går våra meningar isär.

  Alltså jag orkar inte. Det här med att bli kränkt och göra en grej av precis VARJE ord är direkt samhällsfarligt. Förstår inte folk hur såna här saker, drev, märka på ord och att märka på allt någon gör och säger (inom lagens ramar) är inte hälsosamt.

  Jag lyssnar oftast på Morgonpasset, p3. Någon mer än jag som hörde Nanna (detta måste vara nåt år sen eller så) hävda att folk inte hade nån anledning att bli upprörda ifall pedofiler fotar nakna småbarn på badstranden…”för barnen lider ju inte av det”?!🤬 Har ogillat Nanna sen dess, men sakta men säkert har hon tagit sig, tänkte på det i veckan när jag lyssnade. DÅ, börjar hon berätta om sitt ”sämsta semesterminne” när hon gjort abort och ska ut o tälta och måste springa ut för att ”krysta ut blodklumpar” 🤮 Ja, i alla fall, detta i kombination med punani_99… nu ogillar jag henne igen👎

   Sjuk människa. Är det samma person?

   Jag kommer ihåg det. Men jag blev inte det minsta påverkad av det.

    Det finns säkert många anledningar till att du inte blev det, en kan vara att du just brukar ta sådana foton. Hoppas att du inte blir kränkt av att jag säger det!

     Det blir jag inte. Varför skulle jag? Jag kan däremot säga att du har fel. Få saker intresserar mig så lite som barn.

  Så tråkiga inlägg. Finns massa roligare att nämna, biancas bråk över Philippe och Lovisas flörtande ex..

  Frågan är om det hade blivit samma passiva resonemang om det hade varit N-order som hade skrivits istället?

  Det handlar väl om stigma. Tydligen är det okej att skriva funkfobi (vilket jag inte fattar 2020).
  Har folk slutat att använda N-ordet för att det uppenbart är kränkande så förstår inte jag varför folk inte bara slutar säga/skriva funkfobiska uttryck.

  Karaktär eller inte.

   Men n-ordet används ju jätteofta i filmer o romaner mm. av tvivelaktiga karaktärer?

   N ordet är en nedvärderande benämning på en svart person. Cp är vad det är = cp-skada.

    Ja om man inte använder det nedvärderande. Men det tolkar jag med inlägget och säkerligen flera med funktionsvariationer eller funktionsnedsättningar.

    Ordet Cp används för det mesta av folk nedvärderande och det är fakta. Nu på på senare tider vill folk med funktionsvariationer ta tillbaka sitt ord Cp som en bra grej. När folk ska fortsätta att använda ordet cp som skämt så blir deras kamp förgäves.

     Exakt som någon skrev finns uppfattningen att CP betyder idiot. Det talar sitt tydliga språk. Dessutom är ju idiot en gammal benämning på människor med funktionsvariation! Låt oss inte leda tillbaka språkbruket dit.

  Men herregud det är en karaktär och inte på allvar.
  Lyssna på valfritt avsnitt av satirprogrammet tankesmedjan (också public service) så har ni massor att bli kränkta av. Have fun!

  Vem fan vill kalla sig fitta_99?

   En provokativ karaktär?

   Vem fan vill kalla sig Nina? 🤷🏼‍♀️

  Men hur kul tror ni det är då för oss som spenderat MÅNADER på sjukhus, lägger mängder med tid och energi på medicinsk utrustning, mediciner osv, får svara på frågor kring vilka men ens barn eventuellt kommer få i framtiden, inte kunna veta om ens barn någonsin kommer kunna klara sig ensamt osv, och samtidigt behöva deala med traumat från en förlossning som nästan dödade ens barn.

  Jag skiter i om det är en karaktär. Att använda diagnoser och sjukdomar i något slags komiskt syfte för att beskriva en person är så jäkla omoraliskt. Det sprider sjukt mycket okunskap och cementerar bilden av hur personer med autism, CP, ADHD osv ÄR.

  Nä fy fan. Jobba på er empati.

  Ibland. Ja rätt ofta får dina inlägg motsatt effekt, du vill göra rätt men skadar mer. Du gör ingen research.

   Hur skadar det att lyfta fram det felaktiga i att ”CP-skadad” används som ett skällsord? Av ett konto av en SR-anställd som använder deras logga i profilbilden?

    Det skadar alla som lever i en värld där de minsann får säga vad de tycker för de är så hääääärliga äääärliga människor.
    Typ

    Kram på dej I värmen Camilla

     😊😊

    Hon använder ju SR:s logga i profilbilden för att det är en framtagen karaktär! På hennes privata instagramkonto finns ingen logga i profilbilden. Kom igen nu. Du skriver själv att inlägget har legat uppe sedan i juni så varför skulle Sveriges radio reagera nu, två månader senare? Hade de inte varit fine med inlägget så hade det plockats ned för längesen.

  Jag är van lyssnare av Morgonpasset sen 100 år tillbaka så att det är Punani_99/Nanna som uttrycker sig så, förvånar mig inte egentligen. Jag blir inte jättekränkt för egen del (har en cp-diagnos) men jag blir så MATT. Matt för att unga personer med cp ständigt ska behöva läsa och höra att deras diagnos synonymt med det dummaste/sjukaste/knäppaste någon kan tänka sig. Den vanligaste situationen då jag (40-plussare) hör folk använda cp som negativt förstärkningsord är att man hör folk på stan irritera sig över sin mobil eller annan teknik som inte funkar. Det händer inte regelbundet, men det händer. Jag antar att om man är 14 år så hör man och läser man ordet cp i fel sammanhang betydligt oftare än jag gör, i skolkorridorer och på nätet. Jag är inte dum, Punani _ska vara_ provokativ – det är ju liksom syftet med hela karaktären – men att använda cp som negativt förstärkningsord är så jävla onödigt.

   förlåt men är cp verkligen en diagnos? trodde det hade med skada/blödning/propp att göra

    Eh… jag blir lite paff över frågan 😮 men JA, det är en diagnos! Man kan få cerebral pares som ett resttillstånd av en mängd anledningar (bland annat de du nämnde) men det är ju inte _anledningen_ som är själva diagnosen, utan resttillståndet som blir kvar, dvs cerebral pares. Förlåt för dålig jämförelse 🙈 men tänk mopedolycka och brutet ben, det är ju givetvis benbrott som är diagnosen, inte mopedolyckan eller whatever vad som orsakade det brutna benet… (jag går inte runt och har syrebrist som diagnos NU, även om jag hade syrebrist som spädbarn 😉)

    Sen delades cp in i flera subdiagnoser, beroende på hur individen är påverkad (hemiplegi, diplegi, tetraplegi, ataxi, dyskinesi m fl) Det är ett brett spektra av olika funktionsnedsättningar, så subdiagnoserna är knappt jämförbara med varandra. Vad de har gemensamt är – ytterst enkelt förklarat – att man har haft syrebrist i småbarnsåren: antingen innan förlossningen, under förlossningen eller upp till 2 års ålder, vilket påverkar motoriken på så sätt att man inte kan styra sina muskler och ibland även den psykiska utvecklingen (inte alltid dock; det är fullt möjligt att vara akademiker och ha en cp-diagnos).

  När jag ställer frågan till mina elever vilka kränkande uttryck de hör i korridoren förekommer olika varianter på ”CP” nästan mest. Mina 13-15-åringar bedömer det alltså som kränkande….

  De har också två kamrater på skolan med CP-skador och fattar att skrika det som en taskig grej skulle kunna göra de två barnen ledsna. De är alltså mer kloka än många andra innan. För mig ointressant att det är en karaktär…. då ska det i sådana fall märkas på ett tydligare vis som satir och ”i karaktär”.

   det är ju tydligt att det är en karaktär??? Och Finns en länk till radioteatern i bion??

   Eftersom att karaktären skulle gå i typ nian när den gjordes har de ju uppenbarligen gjort bra research och använder rätt språk för en sådan karaktär. Fattar INTE hur ni kan bli så kränkta.

   Otroligt dumt av Camilla att ens skriva detta.

    Nej det är inte alls tydligt. Känner du dig lite kränkt över det?!

  Jag ska komma fram med en fiktiv person, sen ska jag härja loss med alla ord och uttryck som är ”bannlysta”. Ingen ska komma och anklaga och döma mig för hur jag uttrycker mig…det är ju min fiktiva karaktär som gör det.

  Så jävla korkat resonemang en del har.

   Toppa det dessutom med att det är ett konstprojekt så kan du nog också äska pengar. Eller få lite swish.

   Fast det är ju rätt?

    Om någon i karaktär skadar dig då, det är alltså också ok?

     Inte fysiskt. Men om en karaktär är homofob (jag är gay) – DET är ok!

  Punani_99 är en spelad karaktär. Ska du/ni rasa över att karaktärer dödar människor i serier på SVTplay också? Det finns dokumentärer om Hitler på SR, ring polisen!!!!

  Herregud människor

  Cancel culture…. Mobben ska hata. Folket ska döma. Fy fy fy

  SORGLIGT menar du va?

  Jag är så trött att jag kan spy på karaktärer som uttrycker sig sexistisk, rasistiskt, homofobiskt, funkofobiskt eller helt enkelt är pedofiler. Det där sista syftar förstås på karaktären Mr Cool och låten Knulla barn som väckte stark debatt och där personen bakom karaktären i efterhand gick ut och ”förklarade” för de som inte hade ”förstått humorn” (ett beteende som onekligen visar på en viss nonchalans och ett förakt inför medmänniskors förmåga att tänka själva) . Vissa debattörer vevade ju också i sociala medier om att ”yttrandefriheten var hotad” och att man inte fick ”begränsa konsten” – trots att ingen hade försökt sig på någon av dessa två saker utan bara tyckte att det vore trevligt om Spotify tog bort musiken, man tyckte att den var osmaklig helt enkelt oavsett hur ”skojiga” upphovsmakarna såg sig själva.

  Och det här är samma sak. Så länge ett uttalande inte strider mot svensk lag får vi säga vad vi vill, ingen hindrar oss från det. Det är inte liktydigt med att vi har rätt att säga det var som helst och precis som i fallet Mr Cool är det plattformen som är problemet här. Om personen bakom ”punani” vore ståuppkomiker och körde sina ”skämt” på en liten sylta på en bakgata skulle jag inte lyfta ett ögonbryn – här talar vi om vår statsfinansierade radio.

  Jag ser en kommentar som jämför det här med ”dokumentärer om Hitler”. Herregud, jag tager mig för pannan – en dokumentär återberättar ett skeende, det förstår de flesta, den uttrycker ingen, satirisk eller äkta, åsikt.

  Det finns så många händelser och omständigheter i världen som förtjänar en känga i baken, gärna genom satir, även grov sådan. Det kan man ägna sig åt i stället för att reproducera och delvis nyskapa fördomar kring utsatta människor – så mår vi alla bättre.

   Anonym kl 16.36: ”Om personen bakom ”punani” vore ståuppkomiker och körde sina ”skämt” på en liten sylta på en bakgata skulle jag inte lyfta ett ögonbryn” ”
   Fast om du haltar dig in på syltan eller går med rollator så kanske du inte tycker att det är så jättekul ens på syltan (dvs oavsett plattform) att cp används som skällsord/förstärkningsord, även om du gillar brutala standupskämt för övrigt? ”Bla bla bla såå cp!” Jag skulle inte SKRATTA precis, mer bara tycka att det är satans onödigt att ta udden av ett annars kanske roligt skämt med att slänga in ”cp” som förstärkningsord för en negativ grej.

    Nu har du inte riktigt läst vad jag skrivit? Jag påpekar ju flera gånger precis det du påpekar, hur osmakliga den här typen av skämt är, även om de kommer från en fiktiv person. Men det går inte att komma ifrån att så länge det som sägs (eller sjungs eller dylikt) inte strider mot svensk lag så är det okej att ägna sig åt det – antingen genom att man får någon annan att upplåta sin plattform eller genom att använda en egen. Därav uttrycket att jag inte skulle bli särskilt förvånad (alltså ”inte lyfta ett ögonbryn”) om jag hörde skämt som det blogginlägget handlade om på en mindre ståuppsylta, det finns en annan tolerans på sådana ställen i regel och publiken som besöker dem är väl införstådda med det.

    Hur du kan missa vad jag själv tycker i frågan känns närmast overkligt med tanke på hur jag avslutade den kommentar du svarade på. Men jag misstänker att det helt enkelt handlar om att du inte förstår uttrycket ”höja på ögonbrynen” betyder. Det jag beskriver med detta uttryck är alltså att det vore mindre förvånande om man hörde den här typen av skämt på sådana ställen som ståuppsyltor. Mindre förvånande alltså – vilket inte har något med min egen ståndpunkt i frågan att göra.

     Fast begreppet ”inte höja på ögonbrynen” betyder ju inte rakt av ”inte förvånad” utan det är med ett visst mått av nonchalans/apati/orkar-inte-bry-mig i själva förvåningen. Det var det jag fastnade för, som att du menade att på plattformen standupscen är det heeelt okej att att cp används hur som helst – ”jag höjer inte på ögonbrynen, couldn’t care less!”.

     Men hur som helst, jag tror vi är inne på samma linje.
     Plattformen fyller en viss funktion, det är helt sant – en standupscen är inte ett publikt konto på Instagram. Jag personligen kan sitta på en standupklubb och faktiskt skratta åt skämt som handlar om fysiska funktionsnedsättningar – det är det slentrianmässiga användandet av cp som negativt förstärkningsord som stör mig. (sen kan jag förstå att inte alla människor skrattar åt skämt om funktionsnedsättningar, men jag kan bara tala för mig själv eftersom det ofta är stor igenkänningshumor för min del)

  Här skriver hon det här går ut till alla er Cp-skadade som ännu inte hört min podd.
  Hon är ta mig fan inte klok.
  Måste bruka droger eller nåt.

  https://www.instagram.com/p/B3AWQFPiPTr/?hl=sv

  Instagramkontot är ett satirkonto. Det är en person som spelar stökig tonåring på kontot

   Har en son med funktionsnedsättning så är överlag känslig över språkbruk kring det här. Men här tycker jag det är taget ur sitt sammanhang, det är en fiktiv karaktär som skriver skit men det är absolut inte klart om det är den fiktiva karaktären som driver med någon annan eller om det är den fiktiva karaktären som det drivs med. Förstår ni hur jag menar? Är tanken att driva med idiotiska tonåringar som varken kan visa empati eller skriva rimlig svenska så är det ju på denna bekostnad, inte på människor med funktionsnedsättning.

    Ja det är taget ur ett sammanhang och för oss som inte lyssnar på den trotsiga tonåringen, framstår det som srs åsikter. Det missar alltså sitt mål.

  Har en son med funktionsnedsättning så är överlag känslig över språkbruk kring det här. Men här tycker jag det är taget ur sitt sammanhang, det är en fiktiv karaktär som skriver skit men det är absolut inte klart om det är den fiktiva karaktären som driver med någon annan eller om det är den fiktiva karaktären som det drivs med. Förstår ni hur jag menar? Är tanken att driva med idiotiska tonåringar som varken kan visa empati eller skriva rimlig svenska så är det ju på denna bekostnad, inte på människor med funktionsnedsättning.

  Hej!
  Idag är det extremt normaliserat att uttrycka sig på detta vis, både att slänga sig med funktionsvariationer i negativa sammanhang/betoningar men också att uttrycka skällsord såsom ”efterbliven” och jag förstår INTE varför personer i detta kommentarsfält diskuterar och dividerar kring huruvida detta är okej eller inte. Det finns endast ett svar, NEJ DET ÄR ALDRIG OKEJ.
  1.) Ex. En person med funktionsvariation som saknar den verbala förmågan har EJ möjlighet till att försvara sig mot dessa ord/skällsord.

  2.) DET ÄR VIDRIGT hur människor tar sig friheten att göra narr av en redan utsatt grupp i samhället. + Personer med funktionsvariationer får inte alls lika stort utrymme i samhällsdebatten om inkludering som rasism och feminism exempelvis. Dem glöms bort.
  3.) Genom att ni fortsätter med dessa skällsord lär ni era barn att det är okej att göra narr av andra människor. Att det är okej att trycka ned dem och stirra på dem.

  Jag kommer alltid stå bakom personer med funktionsvariationer. Jag kommer också alltid att höja min röst för dem som inte kan hur gärna dem än vill för jag vill skapa skillnad.
  Min kommentar kan ej leda till vidare diskussion då detta är fakta.

  Till alla er här ovan som verkar tycka att utrymmet för vilka sätt man bör utrycka sig på krymper i Sverige, tänk hur trötta vi andra är på att ständigt utsättas för detta funkofobisla synsätt?

  Det går visserligen att argumentera för att detta är en fiktiv karaktär men problemet som uppstår sen är att karaktärens synsätt, snarare än människor med funktionsvariationers synsätt, cementeras i samhället och debatten kommer mer att handla om ”alla” människors rätt till att utrycka sig hur de vill eftersom det ”bara” är i komiskt syfte och helt saknar förankring till den egentliga personliga åsikten och allt mindre utrymme tillfaller de människor som äger rätten till frågan. Precis likt rasism, kan enbart en människa med en funktionsvariation äga rätten till att få uttrycka sig om den egna tillvaron. Ingen vit människa kan ta sig friheten att berätta hur en svart person upplever samhället och dess normer och rasism, funkofobi fungerar på precis samma sätt. Istället för att ständigt återkomma till denna tröttsamma och nedvärderande form av komik ska utrymmet för debatt tillfalla människor som äger rätten till frågan där förändringen är långt ifrån över, snarare försiktigt påbörjad.

  Många av oss som möter detta förakt varje dag och kämpar för att förändra andra människors vidriga synsätt skulle behöva det utrymme och det genomslag denna fiktiva person får. Det handlar inte om att vara PK, det handlar om att se på alla individers lika rätt till att bli behandlade värdigt. All den plats sådan här diskussion tar borde istället ges till förmån för sann och verklig representation av människor med funktionsvariationer.

  Det är väl ett satir-konto? Jag ser inte problemet. Tycker man (som jag) inte att den typen av satir är särskilt rolig så är det ju bara att inte följa.

  De kommer väl som vanligt med en ursäkt att” vi beklagar detta och det ska aldrig ske igen”

   Det tror jag inte. SR har så här långt haft bra koll. Tidigare kritik har uttryckts med att ”det är ett satirkonto”.

  Diktar man om en synål kommer det genast nån enögd j*vel och klagar känns passande. Ja, det är plumpt och opassande. En del humor är det enligt en del av oss.

  Gillar du det inte, betala inte för det. Nu är det statsmedia så du är tvungen att betala vare sig du vill eller ej. Kanske inte rösta på partier som vill ha statsmedia och presstöd till regimlojala publikationer och media ingen vill betala för är något att överväga? Du vet, som att låta bli att handla av företag vars policy eller praxis man ogillar.

  Alternativet är i princip värdegrunds-fascism med listor på tillåtna/förbjudna ord och åsikter vilka dessutom ska tillämpas retroaktivt på äldre verk. Pippis pappa är vad för något som numera anses mycket fult? Ekborgs underbara sketcher, Ludvika-revyn, Köpmannen i Venedig, Things fall apart, Heart of Darkness, Clownen luktar bensin, Rally, Lorry, Ture Sventon, Tusen och en natt, ja – vad finns det mer för humor som ska omarbetas och godkännas av Sanningsministeriet för att det skall duga åt Dagens PK? Den tappre soldaten Svejk, får man läsa den eller begår man ett brott då? Den totalitära ådran går hos många kommentatorer här i ljusan dager.

  För all gnäll-puckon kan jag nu säga att SR har yttrat sig. De har vidtagit åtgärden att kontot nu tydligt är markerat som fiktivt och satir.

  Men inga andra åtgärder kommer göras. Punani_99 fortsätter! 🙂

  Det mest ironiska i den här sörjan är väl ändå att Nanna är utbildad journalist och Bloggbevakning i egenskap av hobbyjournalist ska göra ett gräv på henne men missar att ens göra grundläggande research eller att rätta misstaget genom att uppdatera inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *