Molly Hammar om storlekar och butiker

Först kom det ett inlägg på Instagram där Molly Hammar ryter till på skarpen åt företaget Weekdays efter att hon provat flera av butikens byxor i den största storleken och inget par hade passat hennes kropp. 
Hon anklagar Weekday för att fucka med unga tjejers bilder av hur kroppar ska se ut och hon säger att det är dags för klädföretag att göra kläder baserat på verkligheten!!!

Nu gör samma Molly Hammar reklam för H&M som hon kallar för ett av hennes absoluta favoritföretag/märken. 
Har hon missat att det är favoritföretaget H&M som typ äger Weekday? Att Weekday är en del av H&M Group?
Har jag missat något som skulle kunna få det här att framstå som aningens mindre ambivalent än det gör just nu för jag får inte riktigt ihop det?
Istället för att såga Weekday och hylla H&M så borde hon väl rikta kritik, enbart mot H&M Group. Det är väl skit att de tillåter sina båda märken att skilja sig så pass mycket åt vad gäller storlekar att en butiks jeans blir ”o-bärbara” medan den andra passar så bra att de blir favoriter?
DET om något ger en skev kroppsuppfattning, att man kanske provar en storlek i kläder på H&M som passar bra för att sedan inte ens kunna få på sig kläder i samma storlek på Weekday några dagar senare. SÅDANT fuckar med människors syn på sig själva och sin kropp.

H&M är väl för övrigt en av de butiker som kritiserats mest för att deras storlekar hela tiden blir mindre och mindre? 
I vissa länder har man ökat storlekarna igen men så sent som 2018 gick H&M Sverige ut med att de inte tänkte genomföra samma förändring, och jag har inte hittat någon senare info på att det skulle ändras.

Tack för tips!

198 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  H&M är värst på att ha pytte storlekar av alla klädmärken. Men money talks….🙄

  Svara

   Zara är sjukt mycket sämre!

   Svara

    Många upplever deras storlekar som väldigt stora dock?

    Svara

     Precis, jag kan knappt ha deras kläder.. Får ha XS i typ allt??!

     Svara

      Det samma här. Jag har normalt S/M. Vad gäller HM så blir det som oftast XS.

      Svara

     Japp. Zaras minsta storlek är 90% av tiden för stort för mig.

     Svara

      Ps. Vet ej vad som hände med min svenska i föregående kommentar.

      Svara

     Jag som normalt är XS/S fick beställa en kappa i L för ett ens få på den över axlarna 😬

     Svara

      Haha, samma för mig.

      Svara

     Du skojar nu va?

     Svara

    Haha ja!! Zara har sååå skeva storlekar!

    Svara

     Uppfattar ofta att problemet är att man kanske är för lång för zaras kläder, vilket känns rimligt då skandinaver ofta är längre än i Spanien? Hm tycker jag alltid är samma om man är 34-36. Jag har aldrig stött på problem med deras stl. Åhléns och exempelvis indiska känns ofta lite för stora.

     Svara

      Jag är 177 cm lång och zaras jeans/byxor är de ENDA som inte är för korta mig och faktiskt går ner ända till foten. Deras toppar brukar dock vara väldigt små i storlek😅

      Svara

       Som för mig då, lång överkropp och kortare ben. Stl 38 och 40 är förstört 🤣

       Svara

       Arket har bra jeans för oss långa mvh 175

       Svara

    Men varför ska man öka strlkar egentligen? Är det inte bättre att behålla dem å öka på uppåt? Annars blir det ju jättekonstigt.

    Känner inte heller att Hm har minskat några strlkar. Har alltid köpt s eller m och 36 eller 38. Senaste tiden allt mer s och 36 faktiskt, så isf borde väl det snarare va tvärsom?

    Svara

    Haha ja Zara är ett skämt. Barnstorlekarna ska vi inte ens tala om. 😂

    Svara

     De har ju jättebra barnstorlekar! Har smala barn och det är bara Zara och h&m som sitter snyggt. Lindex, kappahl och pop blir som tält (eller på tok för korta). Bra att det finns olika märken med olika passform för olika former av barn.

     Svara

    Mango också! En vän till mig som har S/M i de flesta kläder gick in i Mangos butik i Stockholm och de sa till henne att de ”tyvärr inte har plus size här”. Vad i helvete?

    Svara

    Zara har helt sjuka storlekar. Jag kan ha deras kjolar ibland men jackor?! De verkar hata bröst.

    Svara

     Jag är lång, 1.78 och inte ett dugg överviktig, men har största tumstorlek på jeans som görs i ”normalstorlekar”, möjligen näst största. Alltid L eller XL på toppar. Nu är jag ju jävligt gammal (nyss fyllda 50), men har inte gått upp mer än kanske fem kilo på äldre dagar och klimakteriets inträde i livet. Jag lackade ur totalt på storlekarna redan för 25-30 år sedan och fick då förklaringen, vilket faktiskt kan vara rimligt. Särskilt när det gäller Zara som är spanskt. Vi i Norden är ju både längre och större än resten av Europa och står för en otroligt liten del av den totala europeiska marknaden. Som med allt annat är det tillgång och efterfrågan och det är inte lönsamt att göra större storlekar enbart för oss vikingar.

     Det var iaf förklaringen jag fick när jag inte fick på mig en fodrad Levi’s jeansjacka i storlek XL, jag fick inte ens in armarna i ärmarna och exploderade. De gjordes tydligen i Italien. Och att hitta byxor som inte slutade någonstans på vaden var helt omöjligt. Så, lite lite bättre har det blivit, men långt ifrån bra. Jag borde inte behöva största jeansstorleken, det är helt jävla orimligt.

     Svara

   En av få billiga butiker som vi lite mindre människor kan hitta kläder i vettig storlek. Jag upplever snarare att xs nuförtiden är ganska stort i de flesta affärer. Märken som Ralph Lauren däremot passar xs i. Inte så kul att jämt behöva handla såna kläder heller.

   Svara

    Exakt!!

    Svara

     Märkliga människor som anser att deras storlek ska följa hur stora de är.

     Jag är medium, om jag under sommaren går upp fem kilo ska klädföretagen ändra sina mått för medium. Bara för att JAG har en större midja. Vad händer om jag går ner i vikt?

     Svara

      Min tanke var att om Molly går ner i vikt, så kommer hon med all säkerhet komma i byxorna. Alternativt ta en större storlek. Inte svårare än så.

      Svara

    Newbie?

    Svara

     Va?

     Svara

     Åh önskar att de hade vuxenstorlekar! Sååå fina kläder 😍

     Svara

   Jag upplever att HM är stora i överdelar och kjolar men små i byxor. Tex så har jag nyligen köpt två plagg därifrån: en kjol i M och ett par shorts i strl 46…

   Svara

    Exakt. Jag har tröjor i xs och byxor i 40 därifrån. Har 36/38 i ”normala” fall.

    Svara

   Jag tycker att HM är normala i storleken och då är jag normal och inte pinnsmal. 🤷🏼‍♀️

   Svara

    De har blivit mindre, jag köpte samma modell av byxor i flera år men från ett år till en annan blev de så pass smala att jag knappt fick igen dem. Jag hade inte gått upp i vikt, och jämförde med de byxor jag hade innan och de var mycket mindre. Så jo, de har ändrat storleken. Sen kan de ha normala storlekar på andra plagg, men de har gjort många plagg mindre på samma storlekar året innan.

    Svara

   Jag är 163 cm och är glad att H&M finns. Det är nästan enda butiken där det finns kläder som inte är för stora för mig.

   Svara

   Håller inte med om att HM:s storlekar är små. Brukar aldrig ha problem med storlekar där.

   Svara

  Bra initiativ av Molly, däremot har jag så svårt att förstå varför svenska influencers skriver på engelska när de inte behärskar språket.

  Svara

   Så typiskt Svenskt att reagera på sånt. Det är väl jättebra att de försöker och de gör väl sig förstådda åtminstone? Det är väl inte hela j*vla världen om det blir lite tokigt här och där? Språk är inte alltid så lätt för alla, men de gör sitt bästa och når en bredare publik med det budskap de nu vill sprida.

   Svara

    Jag tycker absolut att det har betydelse hur man skriver och stavar! Oavsett språk!

    Dåligt skriven engelska är exakt lika illa som att på svenska inte kunna skillnaden på
    – en/ett (vilket de flesta inte har)
    – de/den (som många inte alls vet skillnaden mellan och istället använder ordet ”dem” överallt och alltid)
    – hennes/sin (exempelvis ”hunden tog hennes boll” resp ”hunden tog sin boll”. Stor skillnad på innebörden i dessa två meningarna!!!)

    Skriver hon på engelska för att locka till sig följare från engelsktalande länder bör det absolut ligga i hennes eget intresse att vara så korrekt det bara går!
    Majoriteten påverkas negativt av någon som stavar dåligt, har felaktig meningsbyggnad och använder ett språk man inte känner igen sig i. Rätt eller fel men påverkas gör man!
    Bättre då att använda översättningstjänsten som finns inbyggd. Då är det i alla fall inte Mollys fel (i detta fallet) att engelskan inte är felfri.
    Allt är tjänsten fel och Molly går ”fri”!

    Eller ta tjuren vid hornen och börja plugga engelska igen!

    Svara

     Om man inte övar och börjar någonstans, hur skall man då kunna bli bättre?!

     Kan ju vara så att hon vet att det är folk som inte kan svenska som följer henne och därav vill vara inbjudande och skriva på ett språk som de flesta förstår.
     Visst det finns översättning på IG, men vi vet väl alla hur kass den kan vara

     Är du perfekt i allt du gör?!

     Svara

      Förstår vad du menar men är ändå kluven här. Om man är medveten om att ens grammatik inte är intakt kan man alltid be någon som behärskar engelska läsa igenom texten innan publicering. Jag har personligen svårt att ta in det hon skriver till följd av återkommande stav- syftnings- och grammatikfel, även om jag såklart tycker att frågan i sig är viktig.

      Svara

       Jo, absolut en rörig text. Som saknar en hel del ,. (Syftar på första bilden)
       Dock skrev hon den nog i affekt då det även står att hon precis tagit bilden. Skriver man dessutom på telefonen så vet man ju hur ofta den väljer ett annat ord än det man tänkt sig, eller att man missar mellanslag och får något spännande långt ord.
       Då jag inte följer henne vet jag inte riktigt hur hon brukar skriva.
       Jag har själv rätt stora problem med att få ihop en rätt text på Engelska.

       Svara

     Det här tycker jag är lite konstigt, för ingen skulle skulle ha svårt att förstå att en invandrare blandar ihop en/ett, de/den/dem/det eller henne/hon/sin osv.

     Det är ju inte bara engelsktalande länder som man kan locka till sig genom att skriva engelska. Utan Finland, Island, Tyskland, Polen osv är också rätt bra på engelska, men mindre bra på svenska.

     Sedan är det ju så att de i engelsktalande länder inte alls är lika petiga med rättstavning som vi är. De är liksom vana vid att folk har ett annat modersmål och är generellt väldigt förlåtande.

     Svara

     Säger hon som skriver: ”dessa två meningarna”. 🙂 Är du från Göteborg eller?

     Svara

    Det heter ”svenskt”, inte ”Svenskt”. Självmål, kära du.

    Svara

    Vi andra lär oss engelska i skolan, influensers lär sig samtidigt som dom gör karriär! Att dom framstår som idioter är inga problem då deras fans också är idioter 😊

    Svara

     Jag tror att de flesta som använder engelska i sitt jobb ständigt lär sig nya ord och uttryck som man inte fick lära sig i skolan.

     Svara

    Typiskt svenskt att säga att något är typiskt svenskt 😊

    Svara

   Ifrågasätter du influencers som skriver på knacklig svenska också om det är sådana som inte har svenska som modersmål?

   Svara

   Man lär ju sig knappast mer genom att sluta skriva och prata?

   Såna kommentarer är en anledning till varför många tycker det är jobbigt att prata engelska inför andra, för folk ska alltid påpeka ens uttal och skratta åt en. Övning ger färdighet så sluta håna varandras språkkunskaper.

   Svara

    Problemet är väl att många skriver och skriver men inte förbättrar sitt skriftspråk. Om de saknar förmåga eller helt enkelt inte bryr sig är svårt att uttala sig om. Med tanke på att en betydande del av befolkningen inte längre behärskar ens de enklaste reglerna för skriven text lutar jag åt det senare, för det är inte rimligt att cirka 50 procent lider av dyslexi.

    Svara

    Upplever att folk är betydligt mer tillåtande mot någon som pratar sämre engelska än någon som skriver dålig engelska!
    Tycker det är detsamma med svenska. Man har bättre förståelse för någon som pratar annorlunda än vad man är van att höra än någon som skriver riktigt dålig svenska. Kanske beror på att man bildar sig en annan bild av en människa som pratar än emballage skriver. Man brukar inte tycka att man ”känner” någon lite bättre förrän man faktiskt pratat med människan. Skrivandet är betydligt mer anonymt och då är det enklare att bilda sig en negativ bild av någon som stavar illa, inte använder skiljetecken och vet skillnaden på när det bör vara stor resp liten bokstav för att bara ta några exempel.

    Är du född med engelska som modersmål hör du direkt om den du pratar med inte är det! Precis som en som har svenska som modersmål – man hör direkt om den man pratar med inte har det!

    Svara

     Det där med att man är mer tillåtande mot någon som pratar har enbart med att göra att man kan vara kaxig när man är anonym på nätet. För det är bara på nätet som folk är brutala mot någon som inte skriver korrekt.
     Samma personer sitter garanterat inte och rättar sina kollegors emails liksom.

     Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

   Töntigt försök till att provocera. Har du tråkigt på jobbet eller?

   Svara

   Trolliloll

   Svara

    Fast är det så trolligt sagt? Affärer säljer ju det som de tjänar mest på, att just denna affären inte har kläder i hennes storlek… det är väl ingen rättighet att kunna handla i alla klädaffärer? Det finns ju andra affärer som har kläder i hennes storlek.

    Svara

     tillägg: o jag förstår att vikt är känsligt, men samma princip gäller väl med allt? De som har stlk 46 i skor har antagligen svårare att hitta skor än jag som har strlk 38. Det beror ju inte på att man ser ner på folk med stora fötter…

     Svara

     Fast det där stämmer inte riktigt – hur ska man exempelvis kunna sälja massa kläder i exempelvis 48 om man inte tillverkar det? Efterfrågan finns ju. De väljer ju sina målgrupper, det är vad det handlar om.

     Svara

      De väljer målgrupper utifrån vad som säljer. Det är inte en mänsklig rättighet att hitta kläder i sin egen storlek hos en specifik klädkedja.

      Svara

       Vet du det tycker jag. Alla skulle ha kläder från litet till större. Varför inte?

       Svara

        Anledningen är att det inte bär sig ekonomiskt.
        Att någon ”tycker det” räcker alltså inte som argument.

        Svara

        Var går gränsen då? Ska alla affärer rikta sig till alla åldrar? Alla stilar? Alla kön? Vem ska finansiera det om det inte går plus?

        Svara

        Så du tycker att Newbie ska börja göra kläder i damstorlek 46?

        Vad blir nästa grej? Kräva att Lekia ska börja sälja riktigt smink och att Stadium ska börja sälja porslin?

        Svara

      Men tror du själv att stlk 48 säljer som smör, men de väljer att missa den vinsten för att de vill vara dumma mot större personer? Nej, det är färre som tillhör den målgruppen och det finns inte många företag som riktar sig till varenda målgrupp.

      Svara

     Hon är absolut inte ”plus size”, så jo trolliloll.

     Svara

      Hon är väl visst plus size?!!
      Syns tydligt på bilden.

      Och det är inget fel med det.

      Svara

      Jo, hon är för stor för att passa i Large. Hon är plus size

      Svara

    Fast nej. Jag är större än Molly. Men det är ju inte så att jag går till BikBok och blir förbannad för att de inte har kläder i min size. Jag accepterar att de inte har kläder i min storlek, precis som att jag accepterar att Dressman inte säljer klänningar eller att man kan hitta kläder i min storlek på Newbie.
    Skulle jag vilja köpa kläder på BikBok har jag ju bara ett val, att gå ner i vikt.
    Som konsument har man inte en rättighet att köpa någonting egentligen. En butik har faktiskt all rätt att neka dig att köpa något, så länge de inte säger nej pga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

    Svara

   Var går gränsen för du ska kalla det plus size?

   Svara

    46 och uppåt är plus size.

    Svara

    Får man inte på sig XL så är man plus size.. sen ser man ju på Molly att hon är modell större. Och det är väl inget fel med det? Jag har strl 36/38, då kan inte jag bli ledsen över att strl 32 inte passar.

    Svara

    Kappahls XLNT utbud börjar redan på L, men det finns i deras vanliga utbud också. Så jag skulle säga att man är plus size om man är XL

    Svara

     Kappahl = tantkläder

     Likaså Lindex och Zizzi
     Online: Bonprix och Cellbes här undrar man ju vem fan som designat dessa fula kläder?!

     Jag är storlek 50/52 och det är ta mig fasen helt jävla omöjligt att hitta snygga kläder.
     ALLT, precis allt är tantigt och känns ”tyskt” på nåt vis! 😠

     Svara

      Smaken är som baken!

      Svara

      Testa Asos, de har en plus size range.

      Svara

      Om man är så pass stort blir ju utbudet väldigt begränsat.
      Varför inte gå ner i vikt och få lättare att hitta modernare kläder?

      Svara

      Håller med!

      Svara

      Fördelen med att kläder är tantiga, är att vi alla förmodligen kommer dit någon gång 😊 tyckte också att lindex och kappahl hade tantiga kläder förut, men inte direkt längre. Och jag misstänker att det inte beror på att de har ändrat stilen på sina kläder 😱

      Svara

     XLNT`s L är större än det vanliga utbudets L.

     Svara

    Boohoo har en Petite-serie, en ”vanlig” och sedan en Curve-serie för de som är större än CL ☺️ Dock är ju kläderna extremt små ändå, jag väger 67 kg och får ha L!

    Svara

     XL*

     Svara

  Hahahaha

  Svara

  H&MS kläder passar fan aldrig. Jag är absolut en 40-42 i andra klädaffärer, men på H&M passar inte ens 46 ibland… men ner till 32 känns rimligt

  Svara

   Varför skulle 32 vara mindre rimligt att ha än andra storlekar? Att ta bort de minsta storlekarna gör inte de största större… Mvh en 32:a som är förbaskat glad att storleken finns.

   Svara

    Menar inte att dom ska plockas bort, Det har jag aldrig hävdat, tvärtom så borde väl alla storlekar finnas eller? 🤷🏼‍♀️ Men då borde väl rimligtvis 32 storlekarna också vara små enligt mitt resonemang, alltså små för sin strl.

    Svara

     Håller med om att alla storlekar borde finnas. Har inte upplevt stl 32 mindre på H&M än andra ställen – men så är jag ju ingen storshoppare med koll heller, så jag vågar inte uttala mig om just det.

     Svara

      H&ms 32 är inte så små. Överdelarna kanske men vissa byxor i storlek 32 sitter för stort på mig vilket känns konstigt med tanke på att det är min storlek. Vad jag vet finns det ingen mindre storlek än 32 i Sverige?

      Svara

     Jag har alltid haft 32-34 i storlek och aldrig uppfattat storlekarna som små. Tills jag fick barn och fick mer kurvor som jag inte haft tidigare och som inte kommer försvinna. Nu har jag nästan gått ner till min ursprungsvikt igen, men har såå mycket svårare att hitta kläder som passar bra (speciellt byxor) och ofta på hm och zara måste jag gå upp i storlek på just byxor.

     Min poäng är att är man ganska liten och ”rak” i kroppen så kanske man inte på samma sätt upplever storlekarna som ”mindre”

     Svara

      Åh känner så igen mig i det du säger! Vissa byxor är nästan i princip omöjliga för mig att få över höfterna, men jag vet att går jag upp en storlek är det för stort i midjan.. Så går för det mesta i kostymbyxor, ska jag ha jeans som fungerar för mig blir det Molly från Gina Tricot.

      Svara

    Fast en m storlek 32 kan ha större storlekar (tex en stor kofta, kappa, klänning, funkar att ha en storlek större tex m skärp) men har man tex 46 kan man inte ha mindre. Det går helt enkelt inte att få på sig. Det är skillnad.

    Svara

   Undrar verkligen vilka de andra butikerna du handlar i är då? Jag har 36 överallt typ, förutom tex italienska eller asiatiska storlekar som brukar vara mindre. Tycker tom hm går åt det större hållet??

   Svara

    Jag vet inte, men tänker att smalare kroppstyper kanske har en mer homogen kroppsform generellt? Är man smal så är man smal överallt, liksom och om man då har en klädstorlek mellan 32-36 så passar de flesta plaggen i de storlekarna. Medan större kroppar kan ha övervikten fördelad på lite olika vis och det därför kan vara svårt att bara ha en klädstorlek, man kan ju exempelvis vara stor nedtill men med smal midja, elasticitet, design och passformen spelar större roll och bla bla ni fattar.

    Svara

     Stämmer nog inte riktigt…

     Svara

     Njae, skulle inte hålla med om det. Jag är smal, med smal midja, men med breda höfter. Detta gör det väldigt svårt för mig att hitta passande byxor exempelvis. Mitt skelett är helt enkelt format så, även om hela min kropp har låg fettprocent. Tror inte det är alltför ovanligt bland kvinnor. Har svårt att få in mina höfter i många byxor och får jag in dem är de alldeles för stora i midjan och benen.

     Svara

     Nej. Jag är en storlek 32 nertill och skulle aldrig kunna ha storlek 36.

     Svara

      Du menar att det är omöjligt för dig att få på dig en 36?

      Svara

       Ja? Eller vadå är det konstigt att ett par byxor som är två storlekar större sitter för stort? Oavsett med skärp eller inte så är det för stort för min midja och mina lår. Eller kan du sätta på dig byxor som är två storlekar mindre?

       Svara

   HM är det som passar mig bäst… olika kedjor har lika modeller för och riktlinjer. Inget konstigt med det känns det som.
   Jag har inte upplevt att storlekarna ändrats till det mindre… Däremot kan det bero på vilken avdelning man är på. Kan tycka att devided som är riktade mot ungdomarna borde kolla över sina storlekar.

   Svara

   Men det beror ju på vilken subgroup av H&Ms kläder en provar. Jag kan ha 32/34 på kvinnokläder, däremot är märket divided klurigt ibland. Jag kan även ha vissa ungdomskläder i storlek 170 på H&M. Jag har samma storlek i ALLA affärer, till och med på H&M i Asien.

   Svara

    mitt bästa hack är att köpa saker på barnavdelningen i storlek 170. 🥰

    Svara

     Ja, 170 motsvarar ju small. Jag köper alltid t-shirts med tryck på barnavdelningen, mycket roligare tryck och hälften av priset.

     Svara

      Strl 170 motsvarar väl till och med nästan M? Och då menar jag strl 170 på barnavdelningen med ”killkläder” och en M för kvinnor.

      Storlekarna på tjejernas barnavdelning är betydligt mindre än samma strl på killarnas…

      Svara

     Knappt så min ena tutte hade fått plats 😬 Önskar dock jag kunde få på mig den strl

     Svara

   Det måste ju vara väldigt olika beroende på vilken kroppsform man har. Hör ofta kritik om att HM skulle ha små storlekar, men jag har verkligen aldrig upplevt det förutom i något enstaka tillfälle. Har 38/40 i byxor och det passar alltid hos HM också. Köper ofta S i överdelar hos HM medan jag i vissa andra affärer oftare köper M. Tycker verkligen att de är true to size, inte som Lindex som istället ofta har för stora storlekar. Där måste jag ibland ta XS, och jag är verkligen ingen liten kvinna. Det känns ju inte rätt, med tanke på att så många är mindre än mig.

   Svara

    Ja, Lindex är verkligen stora i storleken. Jag kan inte handla där, allt är för stort.

    Svara

     Jag kan bara köpa byxor där… topparna är konstig passform för min del. Men för någon annan är det kanske som som är perfekta. Man får hitta sin butik

     Svara

      Topparna är små på lindex

      Svara

     Jag kan inte heller handla där och jag är inte superliten på något vis.

     Svara

    Upplever EXAKT samma. Förutom divided, dom tycker jag är mindre i strl

    Svara

    Håller med! Köpte ett en grej utan att prova i ”min” strlk på Kappahl en gång. Fick lämna tillbaka pga förs stort

    Svara

  Bra inlägg. Reagerade också på hur inkonsekvent kritiken är från Mollys sida iom samarbetet. Hon fick så mycket bra uppmärksamhet och det kändes som att samtalet äntligen kom upp på tapeten iom att det skrevs om i tidningar efter. Storleksångest är en stor bidragande faktor till insjuknande när det gäller ätstörningar. Blir deppigt genomskinligt med ett betalt hyllningsinlägg om H&M bara dagarna senare.

  Svara

  Att klädföretag gör om storlekar så att en xl blir L och gammal xl motsvarar xxl är också att göra fel. Istället borde xl vara kvar som den är och en xxl införs i kollektionen. Detta är att lura kvinnor till att tro att de blivit mindre.

  Svara

   Du är medveten om att klädstorlekar är något påhittat som inte motsvarar verkligheten va? Dvs. människor kommer inte i ett visst antal förutbestämda storlekar. Alltså helt irrelevant vad storlekarna heter, och en kropp är inte ”small” eller ”xl” därför att storleken den passar i heter så.

   Svara

  Luktar dubbelmoral lång väg.
  Kul också att hon marknadsför återvunnen polyester och hyllar det. Inser hon att hon hyllar att ha på sig plast?
  Om hon verkligen brydde sig om planeten (vilket hon säger sig göra) så borde hon handla second hand.

  Svara

   Många som tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra.

   Svara

    Oj… Hjälp.

    Svara

   Secondhand i large och större finns inte i lika stort utbud att hitta.

   Svara

  Håller med om att H&Ms storlekar är värst av alla, de är absolut inte konsekventa i sin storleksmarkering. Jag kan ha S i ett typ av plagg och inte få på mig XL gällande andra plagg (menar då liknande typer, tex byxdress vs långklänning eller två typer av tröjor, inte byxor vs tröja där jag förstår att det kan vara storleksskillnader beroende på kroppstyp). Sjukt frustrerande när man ska prova och är själv och måste ta på sig alla kläder igen och gå ut och hämta ny storlek och ta av sig all etc etc.

  Svara

   Jag tycker HM håller jämn storlek, dock kan ju vissa attribut göra att man i vissa modeller måste ta större storlek. För att jag skall få in mina armar och något breda i ngt stelt figursytt behöver jag ha 1-2 storlekar större än om det är något i trikå eller utan ärmar.

   Svara

    När jag fortfarande handlade på H&M köpte jag ett par chinos. Provade mörkblå i storlek 36 och dom satt perfekt. Jag tog exakt samma byxa, fast i ljusblå och gick till kassan.
    De ljusblå var alldeles för stora. Trots samma färg och modell.
    Mycket märkligt.

    Svara

     Kan vara små skillnader i tyger eller kanske att något syddes lite annorlunda i ngn av byxorna.
     Men det är rätt vanligt att man inte automatiskt kan ha samma modell/storlek i olika färger.

     Svara

   Tips från coachen: Ta med den andra storleken på en gång så slipper du springa ut och hämta mitt i allting.

   Svara

   Jag håller med dig till 100%. H&M är hopplöst inkonsekventa i sina storlekar. Till och med när det gäller samma plagg. Jag har två identiska byxor från dem. Ett par svarta och ett par gråa. De är olika längd och storlek. Troligen pga att de är sydda i olika fabriker och hm har dålig koll på sin kvalité…. Så jag måste verkligen prova varenda plagg i tre olika storlekar för att veta att det sitter ok.

   Svara

    Är ni som har detta problemet på nån typ av andra hands sortering för hm? Har handlat där i typ 20 år å aldrig haft problemet

    Svara

  Jag har 36-38 i vanliga fall, har haft samma strl i 15 år men helt plötsligt så fick jag gå upp i strl 44 på H&M för att ens kunna få på mig tröjan och fattade ingenting, men så bara någon vecka senare läste jag om hur de ändrat storlekarna och sen dess håller jag mig ifrån H&M. Tänker att om jag som är en relativt slank person med inga större tankar om min kropp eller vikt börjar fundera när en strl inte passar mer, hur påverkar det då någon yngre som kanske inte är lika säker i sig själv och sin kropp?

  Svara

   De har inte ändrat storlekar. Shoppar mycket (och provar ännu mer) på hm och har samma stl som jag alltid haft, dvs small eller 36-38 beroende på modell och material. Visst finns det enstaka plagg som är små, stora eller har en udda passform och inte alls passar mig, men det betyder inte att de ändrat sina storlekar. Upplever man att allt blivit för litet så är det nog kroppen som har blivit större och inte storlekarna som blivit mindre.

   Svara

    Nja, med tanke på att jag fortfarande har 36-38 i andra märken så tror jag inte det är kroppen som ändrats 😅 Men det är några år sedan nu jag var inne i ett H&M sist så det kanske bara var under en viss period det var så och de nu återgått till det vanliga, det kan jag inte säga något om 😊

    Svara

   Jag minns också att jag läste de någongång för några år sedan att de hade gjort om storlekarna, alltså jag fick typ ett mejl från hm själva när jag beställde tror jag. Men detta var några år sen

   Svara

  Att största storleken är för liten till någon med Molly Hammars storlek är sjukt. Det måste väl finnas byxor till alla inte vara smalisar.

  Svara

   Det finns massor på bland annat Kappahl, Lindex, Åhlens, Nelly.
   Monki, Weekday, MQ, Carlings, Esprit och Zara.

   Om man är plus size så är inte B.young och liknande butiker helt optimalt liksom.

   Svara

    Nu var det väl just weekday det handlade om?

    Svara

     Jag är större än Molly och hittar ofta byxor där.
     Är det så att hon blivit sur för att hennes storlek är slut? Det är ju lite på gränsen till för mycket Karen då tycker jag.

     Svara

   Jag ska gå in på Zizzi och kräva en klänning i XXS. De hade faktiskt en väldigt fin blus jag ville ha, men som jag inte kunde köpa.

   Svara

    Jamen exakt!!

    Svara

   Vad är motsatsen till SMALISAR? Är det okej om jag kallar er motsatsen?

   Svara

    Tjockisar, men ej PK att säga. Riskerar man sitt liv om man ens nämner ordet.

    Svara

    Men gud tar du illa upp på riktigt?

    /En annan smalis

    Svara

     Nej men det är ändå korkat sagt

     Svara

  En influencer köpte kläder från Kina billigaste möjliga. Som hon hyllade. Men när jag ifrågasatte varför dom kostar 40 kr st och att det blir dyrt i längden och hur dom håller i tvätt Kom inte min kommentar med?. Sedan tänker jag på arbetsmiljön och lönen för dom som sliter hårt på dessa fabriker. Men ingen empati från henne.

  Svara

   Gabjoss eller hur? Hon är ju inte smart så vad förväntade du dig..

   Svara

    Att hon inte skulle ta bort kommentaren. Det är inte för mycket begärt.

    Svara

  Tycker dock det är trist med dom få plus size-artister vi har i Sverige alltid bantar ner sig till slut. Minns för lääängesen att Molly Sandén var retuscherat smal på omslaget av Frida eller VR. Så var rubriken ”så gick jag ner i vikt”. Sen i tidningen fick man veta att det var retuscherat som för att visa hur enkelt det är att lura läsare att kvinnokroppar i media ser ut på ett sätt dom inte gör. Molly själv var väldigt stolt över hur hon såg ut. Och i dag nerbantad. Likadant med Hammar. Det sänder ju ut SJUKT dåliga signaler att hävda att man är stolt över att vara plus size och sen uppenbarligen är det ju inte så? Blir ju lite som när Bianca säger att alla kroppar är vackra…

  Svara

   Fast det är väl inte säkert att hon har bantat?!

   Svara

  Jag hatar att jag älskar H&M! Sköna, snygga kläder/jackor/skor och SÄNGKLÄDERNA!
  Är en 38/40 och tycker alltid att H&Ms kläder passar perfekt.

  Fast iof. Jag ville ha en hoodie (vågar inte sno killen jag dejtars hoodie redan) i XL och den är ju klart oversize. Men hade jag gissat hade jag nog inte gissat på XL utan L.

  Jag älskar deras blusar och köper alltid i 38 eller 40 och de sitter jättebra. Byxor är väl dock svårare i alla butiker. På New Yorker hittar jag byxor i strl 34, på Vero Moda i strl S och på H&M i strl L. Där har H&M mer realistiskt rätt i mina ögon pga big booty.

  De som måste öka på mkt i strl kanske är vana vid andra butiker som har andra modeller i kläderna.

  Svara

   Skulle säga att olika strl beror på var ”köttet” sitter hehe. Alltså två tjejer kan anse sig ha 38 men en kan ha långa ben å en korta. En kanske har lite mage å den andra lite rumpa. Beroende på hur exakt det plagget är sytt så passar eller passar det inte. Kan också vara så ibland att plagget är sytt för att se ut på ett sätt men att du vill att det ska se ut/sitta på ett annat. Vi ser alla så olika ut och jag tänker att det är sundare att försöka tänka bort strl och inte identifiera sig med den. Jag har vissa plagg i S andra i L och jag skiter i vad det STÅR så länge jag gillar det.

   Tycker inte heller att varje klädtillverkare måste göra kläder som passar och gillas av precis alla.

   Svara

    Ja men du har så rätt! Min vikt ligger jämn över kroppen, dvs går jag upp eller ner så lägger det sig jämt vilket gör att jag kan ha samma kläder i princip ändå. Typ bh behöver jag köpa nya men annars kan jag ha samma.

    Och min kompis som väger lika mycket men har stora ben/rumpa har större strl än mig i byxor.

    Nån kommenterade att då borde Zizzi ha mindre om alla ska få samma.

    Jag tycker att Gina Tricot har sjukt små storlekar, Zara med, H&M perfekta.

    Ah alla är olika, tycker inte nån butik ska bannas för det. Som du säger (skriver haha) så ser vi ju alla olika ut. Du kanske kan köpa tröja på Gina Tricot, men byxor på H&M. Jag tvärtom.

    Shit va jag svamlar nu. Haha nu ska jag va tyst 😂 Håller med dig helt enkelt 😂

    Svara

     Åh tycker du låter så gullig och rar haha 😍

     Svara

     Sedan får man också tänka på vilken målgrupp de olika butikerna riktar sig till. Butiker som Gina Tricot, Bik Bok osv riktar ju in sig på unga flickor som fortfarande får veckopeng. Deras målgrupp är barn som känner sig för stora för barnavdelningarna men är för små för att vilja ha (och ha råd med) kläder från riktiga vuxenavdelningen.

     Därför har de bara små storlekar.

     Svara

      Jag upplever inte Ginas kläder som små. Så olika det kan vara som ni säger! Ginas kunder består dock av allt från tonåringar till 50-åringar dock

      Svara

       Det är skillnad på målgrupp och vad som är deras kunder.
       Målgruppen är främst 13-20 år. Sedan är ju alla tillåtna att handla där. De stoppar ju ingen i dörren direkt

       Svara

       Det kan vara ett antal år sedan jag var där senast ska jag tillägga. När jag ser på hemsidan så säljer de faktiskt en hel del i större storlekar. Det hade jag ingen aning om och så var det definitivt inte förut!

       Svara

      Alltså, jag jobbar på Gina Tricot och har gjort i snart sju år.

      Saken är den att något jag märker när kunder ber om hjälp är att den sällan vet att passformen och modellen gör mycket.

      Kunden vill t ex promt ha ’mom jeans’ men tänker inte på att dom ofta inte innehåller någon stretch och därför tror att den kan ha en t ex 38 bara för att den har den storleken i jeans som är strechiga där dom oftast gått ner en storlek.

      Densamma gäller med t ex toppar eller blusar att många tycker att armarna är så stora att dom går ner en storlek men då blir det för litet över bröstet och magen och tror då att plagget är för litet men har inte en aning om att det är meningen att armarna ska vara stora och att man inte ska gå ner en storlek.

      Densamma är det att många inte tänker på att vissa jeansmodeller faktiskt inte funkar för kroppen beroende på hur den är byggd.
      Många tänker att dom ska ha jeans med hög midja för att ”hålla in fettet” men ofta trycks magen bara upp mer och åker ut högre upp. Då ska man istället satsa på en mid waist modell.

      Svara

     Exakt! Jag väger lika mkt efter att jag fött mina barn som innan men kroppen ser helt annorlunda ut. Nu har ”köttet” möblerats om. Mkt kan jag ha i samma strl men vissa byxor som satt som en smäck ser nu för Jäääävliga ut! Och vissa kläder får jag inte på mig trots att de ”borde” passa. Tycker inte det är nån biggie alls.

     Förstår inte den här diskussionen alls. Jag menar, en haute couture klänning skulle ju aldrig passa Anna Book, inte heller Natasha Peter TROTS att hon är svinsmal å liten men hon har för stora tuttar Den är inte sydd för deras kroppar helt enkelt.

     Jag har ganska stora bröst och dessutom inga runda klot så kan aldrig hitta billiga bh-ar på kedjorna utan måste köpa dyra. Jag har också ganska stora fötter så ibland finns inte min storlek. Jaha????

     Svara

  Tycker HM:s kläder är så stora. Är storlek 32 men 32 på Hm är ofta för stort.

  Svara

   Jag håller med. Är Large i vanliga fall men sist jag handlade på h&m fick jag gå ned till Small, det var en såndär lång kofta i stretchig stickning men ändå, jag har ändå ganska stor kropp med C-kupa men de andra storlekarna var bara löjligt stora

   Svara

    Uppenbarligen för att du testade en kofta i oversizemodell, alltså är den egentligen ”för liten” för dig, men du vill inte ha den oversize?

    Svara

  Enkelt sagt, alla butiker som säljer byxor kan inte ha alla märken i alla storlekar som passar alla typer av kroppar, det är helt enkelt inte lönsamt.

  Finns tre lösningar
  1: Gå till en jenansbutik.
  2: Gå till en skräddare.
  3: Starta en egen butik som säljer byxor som passar precis alla kroppar.

  Svara

   Men det är lite genant att gå till en ”jenansbutik”. 😉

   Svara

  Men ni som säger ”ja men alla är inte rätt storlek för ”vanliga” butiker” – menar ni att Molly tillhör kategorin ”stor”/ ”fet”? Isåfall är det väldigt skevt i mina ögon. Hon är kurvig, alltså handlar det inte om vilt tycker jag. Snarare hur hon är byggd. Jag tycker att en normalstor människa (som Molly) bör kunna gå till en vanlig butik och passa i kläderna. Sen visst om man lider av fetma, då är det en annan femma, då är man ju ovanligt stor förmodligen.

  Svara

   Håller med! Tycker inte hon ser så himla stor ut? Men snart kommer väl nån o gapar över att vi förskjutit vårt sätt att se på fetma osv. Det är paradoxalt hur vi är så otroligt oroliga för viss typ av mat, barn får inte äta ketchup pga för mkt sover osv men samtidigt är vi fetast i väst och många har bulimi. ngt som inte stämmer!

   Svara

    Stor? tycker hon är helt lagom absolut inte stor. Hon är fin.

    Svara

     Stor kan väl vara fin?

     Svara

     Vem har sagt att man är ful om man är stor??

     Svara

   Man behöver inte använda de orden om man inte vill, plus size är väl en mer förmildrande omskrivning. Men ja, hon är definitivt plus size. Och när det finns ett brett utbud av kläder i stora storlekar så känns det onödigt att klaga på att man inte kunde hitta byxor i just den butiken. Man hittar inte alltid kläder i alla butiker om man är väldigt kort, lång, stor eller liten.

   Svara

   Fast hon är knappast för stor för alla vanliga affärer. Men hon kanske inte kan shoppa på hm divided precis.

   Svara

   Det är ingen som sagt att hon inte är rätt storlek för ”vanliga” butiker. Det finns massor med vanliga butiker som säljer kläder i plus size. Några kommentarer ovanför finns exempel på rätt många som finns i varenda köpcentrum där det finns massor med kläder som hon kommer i.
   Hon har ju dock en kroppsform som gör att hon inte kan ha alla kläder från precis allt sortiment. Det finns liksom inga byxor från ungdomsutbudet som hon kommer att komma i. Och det är tur det tycker jag. Vi ska inte acceptera att 12-13 åringar blir lika stora och runda om magen som en 40 årig tvåbarnsmamma kan bli.

   Svara

   Fast om hon kan handla på den största Kedjan HM…

   Svara

  Eller så får man inse att alla butiker inte kan anpassas efter var och en. Jag som har XS/S kan inte handla i vissa butiker för kläderna i minsta storlek sitter som säckar på mig. Går inte ut och gnäller på Aftonbladet för det.

  Svara

  Verkar som Bella blev borttagen från Golfresan…. kan inte hitta hennes namn någon stans….Stor humor…Antar att deras riktiga golfkunder gick i taket……Men går ingen nöd på Bellan nästa bil hon ska ha är en Bentley….. Kändes modernt….

  Svara

   Hon är så tillbaka i gamla hjulspår… 😂
   Var det inte hon som ville dra ner på konsumtion och leva mer avskalat?

   Svara

   Varför vill hon inte ha en tesla?

   Svara

    Varför skulle hon vilja ha en tesla?

    Svara

   Verkar som det är dags att raka benen igen eftersom hon vill ha en Bentley 🙂
   (Därav uttrycket I’d rather shave in a Bentley)

   Svara

  Man får ju handla där det finns kläder i ens storlek. Hur svårt kan det vara?
  Eller hon lever i förnekelse att hon är plus size?

  Svara

  Vad är meningen med att skriva allt på engelska och sen avsluta med ”puss”?

  Känns ju som en fräsch avslutning på en rant lixom…

  Svara

  Pga affärer som H&M har jag ingen aning om vad jag har för storlek eller vad jag ”räknas” som. I vissa affärer/märken har jag XL medan jag i andra har M.🤔

  Svara

  HM:s storlekar suger. Det är bara att jämföra med ens tidigare plagg och se hur de minskar på storlekarna med tiden.

  Svara

   Jag har två ädre plagg från HM, riktiga favoriter. Det är en skjorta och en hoodie, säkert 20 år gamla.. Båda storlek 42. Idag måste jag ha 46 hos HM.
   I ett långt tidsperspektiv har de definitivt ändrat storleksmall.

   Svara

    Och jag har blusar från när jag var 14, vilket var 15 år sedan. De är storlek XS, passar fortfarande, jag köper fortfarande XS.

    Svara

     Har ett par byxor jag köpte till min student på hm. Kan forfarande ha dem. 20 år sen, strlk 36. Samma strlk som jag köper idag. Sitter lika bra nu som då

     Svara

  Älskar hennes kropp så jäkla fin!

  Svara

  Använder hon fillers I sina läppar? …för man kan ju även föra diskussionen om andra ideal som kan vara skadliga för unga flickor…. (Obs inget emot fillers däremot dubbelmoral).

  Svara

  Är jag blind? Kan inte se nånstans att hon klagar på Weekday?

  Svara

  OT men så konstigt inlägg av IL idag? Man ska ta av sig sin dyra klocka och lägga på bordet under förhandlingar. Berlinresan inställd pga coronasmittad mötesdeltagare, ingen reflektion över det utan det var bra för då hinner Paul fixa med flytten till henne. Hon har fått manuset till Jörgen Elofssons bok och lägger upp en bild på det. Och så skryt om hur hon alltid varit i mannens värld och haft dyra bilar och klockor. Samt att nu skulle hon aldrig välja bort godis och god mat. Hon som var så tvärsäker på att hon aldrig mer skulle äta husman och marabou.

  Svara

   Ja det var ett väldigt märkligt inlägg. Mycket skryt, inte ens subtilt.

   Svara

  Kappahl = tantkläder

  Likaså Lindex och Zizzi
  Online: Bonprix och Cellbes här undrar man ju vem fan som designat dessa fula kläder?!

  Jag är storlek 50/52 och det är ta mig fasen helt jävla omöjligt att hitta snygga kläder.
  ALLT, precis allt är tantigt och känns ”tyskt” på nåt vis! 😠

  Svara

  Hur kan hon räknas till att vara plus size och stor? Det om något är skevt i mina ögon och säger mycket om hur störd vår samtid är.. Kurvig och lite mullig javisst men tjock?? Njaee..

  Svara

   Fast jag tror snarare att vår tid är mer ok med det. Vi blir tjockare å tjockare. Backa 50 år tillbaka i tiden så va man generellt smalare och gränsen för tjock va säkert annorlunda också

   Svara

   Håller med om detta! Hon är väldigt proportionelig och tycker inte alls hon är plus size.

   Svara

    Vad tycker du är plus size egentligen? Är det först när man är större än Rebel Wilson?

    Svara

     Revel Wilson har ju faktiskt gått ner otroligt mycket detta året!

     Svara

   Det är något skevt i mina ögon när plus size jämställs med att man skulle vara ful.

   Svara

   Skulle absolut klassa henne som tjock. Förstår inte hur man inte kan tycka det. Lägger ingen värdering i det, hon är skitsnygg.

   Svara

  Försök köp mc kläder där man inte ens räknas som ”stor”. Omöjligt.

  Svara

   Det är det väl inte? Eller vad är det du har jobbigt att hitta?

   Svara

  Vilken butik var hon inne och provade byxorna i?

  Svara

  H&M för övrigt som nu tar bort alla plusavdelningar för att ordinarie storlekar ska bli större. Bra, för deras plusavdelning är tält och hoodies med Musse pigg på. Dåligt, för än så länge har jag inte sett större än storlek 50.

  Nu finns det äntligen XXL!! …..som är lika stor som en M.

  Svara

  Sjukt hur dagens frukter i princip bara ar diabetes-framkallande sockerbomber. Undrar som inte dagens gronsaker, t.ex. de grona som roculla sallad etc, ar mer lika ursprungsfrukterna an dagens frukt…?

  Svara

  Som en XS/XXS (och har varit det i 10+ år) så tycker jag faktiskt att storlekarna har blivit större! Men storleksminskandet kanske ”bara” har påverkat storlekarna över det.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.