Gabriella Joss om exponering av barn på sociala medier

Jag funderar ju mycket i perioder om det är dags att börja visa barnen mindre. Känns så tråkigt men samtidigt rätt nödvändigt nu när dom blir allt större. Som ni kanske har märkt så skriver jag rätt lite om dom jämfört med förut och jag bjuder in i typ 20% av deras liv. Delar verkligen med mig av så himla lite av det som faktiskt händer och är och det är just för att jag inte vill att dom ska känna att jag skrev om precis a l l t gällande dom och deras privata när dom blir större och kanske får för sig att gå igenom min blogg. Jag har ju rätt länge varit inne på att sluta visa deras ansikten helt och när dom var mindre har jag ju gjort det i perioder med. Men dom är ju det finaste jag har och då vill jag ju samtidigt visa upp dom för hela världen. Det är så svårt det där. // Gabriella Joss

GabJoss har skrivit ett inlägg om exponering av barn på sociala medier, ett ämne som jag skrev om här.
Hon skriver att funderar mycket över det, och hur hon ska göra.
Hon inser att hon behöver ta hänsyn till deras integritet mer, samtidigt som de är det finaste hon har som hon vill visa upp.
Hon glömmer dock att nämna en aspekt, och det är ju den som kanske kan vara lite jobbig att ta upp, nämligen den finansiella.
Om hon inte går med på att visa upp barnen i sponsrade inlägg så tappar hon kanske en del av sin inkomst, då många av hennes samarbeten är barn-relaterade.

Jag tycker det är en viktig faktor att ta upp och prata om, då Gabriella – tillsammans med många andra – profilerat sig som just ”mammabloggare” där barnen är en viktig aspekt och har en ganska så framträdande roll. 
Finns det en gräns för hur mycket pengar man är beredd att offra för att barnen ska få ha sin integritet?
En fråga som kanske gör vissa influencers topp tunnor rasande, medan andra tycker den är fullt rimlig.
Jag tror hela spektrumet finns representerat i den svenska influencervärlden.

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är så genuint nyfiken på hur alla dessa influencerbarn kommer må om 10-20 år. Tänk typ Penny Schulman eller Sally och Gillis. Hoppas ju bra såklart, men har så svårt att tro att den delen av deras barndom kommer gå obemärkt förbi i terapirummet…

  Svara

   För att inte tala om Arnold vars hela uppväxt hittills kretsat kring att visas på Youtube..

   Svara

    Jag klarar inte av Margaux av precis den anledningen så tittar inte men min vän kollar mycket och tydligen kan hennes son inte ens gå på gröna Lund utan att det kommer fram hundratals barn/människor och vill prata och ta bilder. Och tydligen har hon fått byta förskola för att någon eller några tog sig dit för att se på honom. Efter att ha bytt förskola fortsätter hon tydligen som vanligt att filma utanför den nya förskolan(min vän kände igen platsen direkt och visste då vilken ny förskola det var)

    Det här gör mig så arg och ledsen. Och nej det är inte momshaming. Det är att värna barnet. För han väljer inte detta. Och han kommer med all säkerhet formas av detta och inte på ett bra sätt. Jag som inte följer ser honom ändå överallt. Deras thumbnails kommer upp på youtube och varje gång är han med på bild och ofta heter videon ngt som har med honom att göra. Jag ser dom när jag handlar på apoteket, när jag ska klicka hem ngt från Gina Tricot. Och ofta på tidningar! Så även vi som inte följer har stenkoll på hur han ser ut. Han kommer förmodligen aldrig kunna träffa en kompis eller kompis förälder som inte redan vet vem han är. Vårdpersonal, lärare, alla vet. Det gör att han inte har samma förutsättningar och inte blir bemött som andra barn. Och ja det ÄR problematiskt!

    se på tex Estelle. Hon är ett ännu kändare barn (eller lika) och hon ”måste” vara med i vissa sammanhang och folk har alltid vetat vem hon är. MEN de är extremt försiktiga med exponeringen av henne. Hon fläks inte ut, hennes person och vad hon kan och gör läggs inte ut dagligen. Trots att hon är prinsessa kommer hon förmodligen bli mer normal än Margaux son.

    Svara

   Sally och gillis är ju knappt exponerade, titta på kenZas barn och en miljon andra exempel

   Svara

   Samt Molly och Leonore Rosas. Minns fortfarande så väl ett inlägg som Hugo skrev under tiden Molly höll på att bli blöjfri och kissade på sig i en affär, vilket han även la upp en bild på.

   Svara

   Som vanligt nämns inget om Kenza och hennes exponering av sonen 🙃

   Svara

   Barnens integritet säljs verkligen ut. Man vet ju inte om integritet kommer att vara viktigt för dem när de blir äldre. Men om det är så, blir det ju väldigt problematiskt för dem att ha hela sin uppväxt på nätet till allmän beskådan.

   Svara

   Vet knappt något om Sally och Gillis trots att jag hängt med sen de föddes, så där tror jag det är lugnt.
   Jag tycker att Mirka a la trettonbarnsmamman, Mybabydolls och Janemarina är absolut värst. Där snackar vi hänga ut varenda detalj i barnens liv.

   Svara

   Eller Selma och Svea Torsgården. Nu är det ju ganska ”idylliskt”. Men de visas ju upp hela tiden

   Svara

    Dock är ju Selma och Svea de gölligaste ungarna på hela youtube ❤️

    Svara

  Hemskt hemskt hemskt! Blir så beklämd av att se barn och pengar i samma mening.

  Svara

  Barn ska få vara barn, inte skyltdockor 💔

  Svara

  ”…visa upp dem för hela världen”, skriver hon, eftersom de är det finaste hon har. Men ”hela världen” är inte en jättefin plats att visa upp levande människor på. Speciellt inte de finaste hon har, som aldrig givit samtycke till exponering.

  I grund och botten är det ett lätt beslut att ta, sett till de negativa aspekterna. Influenser låtsas dock som att det är ett svårt val. Hur fan kan de våga ta det säkra före det osäkra? Varför riskera något gällande sina barn? Varför betrakta dem som ägodelar?

  Önskar en total bojkott av influensers som trycker upp bilder på sina barn.

  Svara

   Bästa jag läst på länge! BOJKOTT!

   Svara

   Värre är väl hennes smskonversation

   Svara

  Jag har väldigt svårt överlag med de föräldrar som väljer att exponera sina barn på nätet hela tiden, även om det är ’oskyldiga’ bilder såsom att barnen äter, sover eller annat. Kan inte ens föreställa mig själv hur kränkande jag hade känt det om jag visste att mamma och pappa publicerat våra fotoalbum hemifrån på Facebook. Vad är poängen? Bilderna kan inte bara hamna i fel händer, utan det kan dessutom strida mot lagen. Nu har jag inte barn själv (än) MEN jag kan sätta min ena arm på att jag aldrig skulle få för mig att publicera bilder dagligen på mina barn. Om barnet är för litet för att ge en sin tillåtelse eller ha möjlighet att säga vad den tycker om saken, så bör man avstå. Det är min åsikt iallafall.

  Svara

   Håller med. Gäller inte bara influencers. Sluta smeta ut era kids på nätet

   Svara

  Man kan ju göra som vissa morsor med massvis av barn: man skaffar nya på löpande band så man har alltid bebisar och små barn att visa upp på sociala medier när de äldre barnen vägrar vara med längre.

  Svara

   Och numera har de istället husdjur.

   Svara

    Tyvärr inte alla utan det fortsätter komma bebisar på löpande band som visas upp hela tiden.

    Svara

     Håller såååå med om detta ! Tänker alltid i takt med att deras yngsta är typ 2 -ish, då brukar ALLTID det nämnas att de är gravida . Typ Helen Torsgården som nu gick ut med att hon väntar sitt tredje barn . Är det bara jag , eller är det HELT SATANS VANSINNE att dessa influensers visar upp deras unge från ultraljudet på deras sociala medier ?!! Alltså herregud ska barnet fråntas sin integritet innan den ens kommit ut ur magen ?? Känns som de skapar content o liksom tappar att det är ett barn de skapar till världen.

     Svara

      Men lägg ner! Tycker att Helen och hennes sambo visar stor respekt för sina barn och begränsar hur mycket barnen syns i videor. Och att förminska deras lycka över ett tredje barn som du gör tycker jag bara är så lågt

      Svara

      Förstår verkligen inte varför du är så på Helen härinne idag. Varför är det konstigt att visa upp en ultraljudsbild? ”Alla” gör det nu för tiden, ofta i samband med att man går ut med graviditeten. Du beter dig som hon sålt barnen till djävulen genom att visa en ultraljudsbild men säger ingenting om influencers som föder på youtube? Tänka sig att dom visar hela processen är ingen föds!!! Hua ring soc direkt

      Svara

       Jag har för det första inte kommenterat något om Helen idag eller någonsin 😂och för det andra tycker jag inte att de begränsar vad de visst av sina barn i sina videos , ett bra exempel är väl en HEL video med bara Selma från åren 1-3 år. Men det kan ju bara vara jag som inte tycker det är att värma om sitt barns integritet. Jag menar att jag tycker att Det är oerhört privat att ens bild imorgon livmodern visas för hundra tusentals människor . ” förminskar deras lycka ” var ju inte alls det jag gjorde , nämnde ingenting om deras lycka. Bara att jackan se ett MÖNSTER som du läser mellan raderna o slutar bli så kränkt när det inte ens gäller sig . Herregud .

       Svara

        Visar’

        Svara

         Och inifrån ’ och ’värna . Haha

         Svara

        Vet du hur många småklipp det är på Selma i den filmen? Tycker inte det är att exponera utan mer att göra en ”sammanfattning” av hennes 3 år, sådana klipp som i princip redan funnits i hennes vloggar från början. Jag vet knappt något om Selma eller Svea för den delen om man jämför med Arnold. Helen har filmat långt innan barnen kom in i bilden, medans Margauxs följare i princip är byggt på Arnold.

        Svara

         Varför låter Arnolds pappa detta ske?

         Svara

        Återigen, lägg ner…och snälla, lägg även ner det överdrivna användandet av ordet kränkt.

        Svara

         Men det är ju just DET som är problemet !!!! Jag har rätt till en egen åsikt Och det där är din . Det spelar väl för fasen ingen roll om det är småklipp eller inte , barnet har filmats för en hel värld att se sen hon var nyfödd Och inte kunnat uttrycka eller förstå varför och om hon vill bli filmad . Och det är just DET som är problemet och själva ämnet för det här inlägget . Att barn i den åldern inte vet varför de blir filmade och varför en hel värld ser på små sekvenser av hennes liv. Tycker du det är skillnad Från tex Arnold så får det stå för dig , jag tycker det är samma intrång på barnets integritet där barnets bästa inte verkar ha beaktats med tanke på att man inte vet konsekvenserna av det hela . Och ordet kränkt använder jag precis hur mycket jag vill , det är överdrivet använt och det är just därför jag använder det i ett svar mot dig 😌

         Svara

  Tror att de ”icke-synliga” barnen kommer att få mer fokus på sig. Alla bilder på bakhuvuden kommer ju att få folk att vilja gräva fram mer bilder. Antingen visar man barnen öppet eller inte alls kan jag tycka.

  Svara

   Hemskt om föräldrar resonerar så – ”slutar jag visa upp barnen förlorar jag inkomst.” Barn ska inte stå för sina föräldrars försörjning på det viset med tanke på vilket pris de får betala. Vissa av dessa influencers avkommor kommer nog tycka att det var helt ok medan säkert andra kommer må extremt dåligt av det. Hur vågar man som förälder chansa och spela rysk roulette med sitt barns mående? Ibland känns det som att barnen är föräldrarnas personliga cirkusapor…

   Svara

    Som vanligt så hamnar kommentaren fel 😌

    Svara

   Jag tycker inte att det bara handlar om ansikte eller ej, utan vilken info man lämnar ut. Att barnen har det tufft på förskolan, lärt sig kissa på pottan etc etc. Barn har lika stor rätt till integritet som vuxna, men behöver skyddas mer då de inte kan sätta ord på känslorna och inte har erfarenhet och förståelse kring hur världen ser ut.
   Tänker mycket på hur familjen Rosas skriver om sina barn, samt hur ofta det förekommer bilder på sovande barn i deras sociala medier. Inte ens i sömnen kommer man undan…

   Svara

    Och jag håller med helt om att bilder inte är det problematiska. Att känna igen ett barn är inte ett problem men när du känner igen ett barn OCH vet så fruktansvärt mycket om det barnet så blir det obehagligt och integritetskränkande.

    Svara

  Får väl skaffa ett gäng hundar som nu ersätter nya bebisar hos många. Hon kan nog göra massor av barnreklam utan barnen. Kids brand store m fl är nog inte så noga. Är väl ingens barn som har på sig de kläderna trots massor av reklam.

  Svara

  Tycker mer att hon ska vara försiktig med vad hon skriver. Hon delar rätt intima tankar.. och sen den där smskonversationen! 🙂

  Svara

   Vilken smskonversation? 🤭

   Svara

    har man sagt A får man säga B

    Svara

    Men vi kommer väl alla ihåg den pinsamma sms konversationen med hennes kompis man, hon försökte ragga på honom och vara otrogen mot F

    Svara

     Anton och Jack har gjort slut, otrohet?

     Svara

      Har sett kommenterar som antyder på det. Men vet ej

      Svara

  Undrar alltid för VEM folk lägger upp bilder på sina barn…
  Hur man än vänder och vrider på sin vänskapslista på facebook eller instagram är kanske HÖGST 40% av dem nära familj/släkt/nära vänner..
  Resten är…? Din klasskamrat från lågstadiet? Någon du träffat på en resa 2009? En ny kollega som du lagt till för att vara snäll? Din mammas kusins barn som du träffat en gång på en begravning? Osv osv.. ni fattar.
  Är det för dem ni lägger upp bilder? Som inte bryr sig ett dugg om era liv egentligen? För de andra pratar ni väl med regelbundet och kan skicka bilder privat till.. eller ni kanske bara är ute efter de där fyrtio likesen som boostar ert ego…?
  DÄR har vi nog den rätta anledningen… 😂

  Svara

   Haha, tala för dig själv.
   Instagram är perfekt när man har många vänner och släktingar långt bort. Jag skickar definitivt bilder privat också (mest via instagrams DM-funktion och Facebooks messenger) så det är praktiskt och enkelt att kunna navigera allt via ett forum – Instagram.

   Likes är det minst intressanta för min del, men att kunna kommunicera och ha vardaglig kontakt känns desto viktigare. Man skriver kommentarer och tar del av varandras liv. Helt underbart!

   Svara

   Även för mig som släkting är det rätt ointressant med 40 bilder på en kladdig unge som äter potatismos, 8 bilder i olika vinklar när ditt barn åker vagn och 46 uppdatering gar om dagen huruvida hen kan gå eller inte. Ditt barn är det viktigaste som finns. För dig. Ganska ointressant för andra.

   Svara

    Åh jag som älskar bilder på vänner och släktingars barn!
    Men lyckligtvis är det ingen som lägger upp 40 bilder osv.
    Jag vet inte om jag har tur eller vad det handlar om, men folk lägger upp normalt antal bilder och med bra variation, långt ifrån bara på barnen. Har iofs en som ibland lägger upp lite väl mycket bilder och filmer på stories men där är det ju bara att snabbklicka med fingret om man vill ta sig genom dem snabbare.

    Svara

    Folk som lägger upp en massa bilder på sina katter däremot… avskyr det!!

    Svara

     Älskar bilder på katter och hundar 🐱💕🐶

     Svara

   Fick nog för flera år sen. Inte pga barnbilder eg men ett annat ofog. Grilltallrikar. När det börjar bli varmt i maj kom dom. Vem fan bryr sig vad folk har grillat? Vet inte om det är ett fenomen längre. Som sagt lagt ner FB

   Svara

   Oj, så har inte jag. Jah har bara folk jag känner på min insta. Vissa mer vissa mindre. Har en stängd profil å delar inte jätte mkt på insta. Men det jag delar gör jag främst för att få en tidslinje med minnen.

   Svara

   Har en fd kollega vars Instagram baaaara består av bilder på hennes tråkiga ungar, hennes liv kretsar kring ungarna. Verkar skitkul att inte va en egen person utan att främst va mamma och hela tiden ha fokus på ungarna, man får inte glömma bort sig själv

   Svara

    Väljer du att skaffa barn har du en skyldighet att vara mamma först. Sedan egen person. Barnen har inte valt att bli födda och är inte en biroll i ditt liv. De spelar huvudrollen! Punkt.

    Svara

  På tal om barn på internet. Mirjet Sfishta, som jobbar som trygghetsvärd på Thoren Business School i Malmö, hotar Joakim Lammottes barn med våldtäkt.

  Svara

  Vad hände med henne och mannen? Blev de tillsammans igen eller? Hon skrev massor inlägg för att göra honom svartsjuk precis efter deras break-up, så orkade ej läsa hennes blogg mer.

  Svara

  Är det bara jag som tycker att det är helt sjukt att Lovisa Worges samarbeten alltid ser lika dana ut – i badrummet vid spegeln med telefonen MITT I ANSIKTET…. haha nu gjorde hon ett samarbete med x-lash på instagram men inte ens då visar hon ansiktet …. fattar inte. Är det ingen som skall godkänna dessa storys innan de läggs ut? Snälla säg att någon mer reagerat på detta. Hon är ju sjukt snygg så fattar inte grejen!? 🤯😂

  Svara

  ”Finns det en gräns för hur mycket pengar man är beredd att offra för att barnen ska få ha sin integritet”?

  Alltså kan vi fråga Paula om detta tack, mamman som fixar spons till dotterns nya ”egna” rum och visar upp detta rum som om det vore nått jäkla ”visningsrum” .
  Alltså finns det en gräns hos henne överhuvudtaget? Där kan jag bara inte låta bli att tänka stackars barn till att exponeras vad gäller precis allt som rör dem! 🤦‍♀️

  Svara

   Japp Paula, skenhelighetens drottning. Ett tips är att sluta följa henne.

   Svara

  Antonija mandir och Jack har gjort slut.. Så många par som gör slut under renoveringen Har antonija råd att köpa ut jack från lägenheten? Och vad händer med notan på renoveringen som gick på 1.1 miljoner för lägenheten🧐

  Svara

   Vad rör det dig?

   Svara

    Vad rör det dig som kände dig tvungen att kommentera? 😘

    Svara

   Antonija har garanterat råd, är ju hon som jobbat upp karriären för dom båda.

   Svara

   Otrohet? Klart hon har råd

   Svara

  Paolo Roberto verkar ha nytt företag på gång:

  https://www.robertos.se/

  Vad tror ni att det rör sig om? Stadsvandringar i Stockholms h0rkvarter? Import av italiensk torsk?

  Svara

   Olika varianter av torskrätter! 😬

   Svara

   Vad tror han? Att affärerna ska blomstra som vanligt? Hans namn är alldeles för nedsmutsat, förstår han inte det alls? Tvivlar på att speciellt många kommer vilja handla av han och inga affärer lär heller vilja köpa in hans produkter.

   Svara

  Tycker det vore kul om du, Camilla, kunde göra ett inlägg med ett kollage eller nåt på hur många bilder Gabriella Joss har på sin blogg där hon sådär stelt/onaturligt ligger på sidan o posar stenhårt med huvudet snett o tittar neråt. Hon verkar liksom låtsas som att hon jämt ligger ”snyggt” helt naturligt på alla bilder hon lägger upp. Eller alla gånger hon sitter på huk på golvet och ”hjälper” nåt barn med sitt sneda huvud uppifrån och alltid total-fixat hår. Även där känns det som att hon posar stenhårt i stunden så fort en kamera kommer fram. Måste ju vara fler än jag som tänkt på det? 😂 Har inte sätt EN enda bild på henne sitta i en naturlig/avslappnad ställning med lite halvkutande rygg, där hon gör en omedveten min eller håret ligger lite busigt. Känns som att de är 100% stageade men att intentionen är att de ska se ut som att de huxflux knäppts ett kort mitt i det som händer i vardagen. Blir så larvigt på nåt sätt när man ser hur hårt hon anstränger sig. Och varför?

  Svara

  Ilmrud har flitigt delat foton på sina barn samt ingående berättat om livshändelser på bloggen. Vore underligt om inte barnen känner sig utlämnade när de blir äldre.
  En annan fundering; på Bloggportalen står det att hennes blogg har över 28000 besökare senaste 7 dagarna, hur är det möjligt när hon inte uppdaterat på över 1 månad. Stämmer dessa siffror verkligen?

  Svara

   Ja. Jag minns när hon skrev att hennes äldsta son och dennes flickvän hade gjort abort. Hon hade tillåtelse att publicera det såklart, och inget fel med abort, men ändå en helkonstig grej att dela med sig av?

   Svara

    Va?! Ja, varför skriver hon om det?! Vissa saker ska hållas privat och speciellt saker som rör ens barn, oavsett om de där vuxna eller inte, oavsett man fått lov av barnet eller inte.

    Svara

    Jättekonstig! Varför skriver man om det?

    Nu verkar de ju pga dålig ekonomi behöva exploatera sina barn på det viset, personligen hade jag nog hellre skaffat mig ett arbete som betalade sig alternativt sett över mina kostnader.

    Svara

  Gabriella kommer garanterat visa upp barnen och därmed hålla bloggen och samarbetena levande tills hon är färdig mäklare och har en säkrad inkomst därifrån.

  Svara

  Hon har bytt bara. Från en fantastisk kärleksfull familj, till mest bilder på hennes rumpa.

  Svara

  Kommer ihåg att hon inte skulle amma… skulle inte visa sina barns ansikten , skulle inte vaccinera sina barn. Det svänger hos henne hela tiden efter vad som passar in för stunden . Hon vet att ett sånt här inlägg ligger helt rätt i tiden. Hennes blogg är rätt ointressant. Inläggen handlar om samma saker, Tove är tvillingsjäl, plugg plugg plugg , träning

  Svara

  Det är inte första gången hon skriver ett sånt här inlägg direkt. Inte heller är det första gången vi diskuterar det 😁

  Svara

  Och ändå är det så många som väljer att följa och titta på deras barn..

  Svara

  Stor stjärna till den influencer som vågar bryta sin bana. Skaffa ett jobb som inte innebär utförsäljning av själ, familj. Allt!! Som vågar ha privat insta. Som vågar bli bortglömd. Kom igen! Vem blir först?! Tänk dig ett liv 8-17. Lugn o ro. Slippa jaga likes. Som inte gråter när följare eller samarbeten försvinner. Som törs bli gammal utan att vara rädd för en rynka eller två!

  Svara

   Dessie?

   Svara

  Hur tänker du nu, som en influencer? 🤔

  Svara

   Till Anonym 06:44

   Svara

  För en del av de sk ”Mammabloggarna” kan det antagligen vara svårt att offra pengarna för barnens integritet, tänker på Carola Wetterholm som inte ens har ett jobb (vet att hon utbildar sig inom skrivande nu, efter att ha utbildat sig till hälsocoach innan…)
  Barnens integritet väger inte så tungt där.

  Eller Madeleine Ilmrud, den familjen har det riktigt svårt ekonomiskt, bägge har betalningsanmärkningar och det har gjorts utmätningsförsök hos dem. Man blir lite förvånad över att se henne göra reklam för en lånetjänst på Insta, man kunde ju önska att sådana företag kollade upp vilka de väljer att samarbeta med och inte ta någon med taskig ekonomi, men så funkar det visst inte…

  Svara

  Jag tror till 110% att vi kommer få se flera domsstolsmål där barnen stämmer sina föräldrar i framtiden. Har ju funnits enstaka fall av kändisars barn men tror detta kommer öka markant om 10-18 år.

  Svara

  Det är bara att kolla hur Yayanaomi exponerar sina barn..allt för att tjäna pengar 😨

  Svara

   ja, fattar inte att fler inte reagerar på just henne. Sen stör jag mig på att hon hela tiden ska framställa sig som den snälla, mysiga lilla mamman som är så påhittig mot sina små bedårande lillgamla barn. Alltså…

   Svara

    Ja det är helt sjukt hur hon vill framställa sig själv och sin familj.Där har det verkligen gått överstyr med att allt ska se fint ut på ytan

    Svara

   Håller med, yayanaiomi har troligtvis tjänat massor med pengar på samarbeten med barnen.

   Svara

    Ja, i början av karriären la hon upp en video på dottern när hon stod bakom en dörr och skulle bajsa. Också hör man henne i bakgrunden typ ” åh står du där och bajsar gumman”. Enbart för att lägga ut på bloggen, men togs bort ganska snabbt pga olika kommentarer. Ser man dem I affärer eller ute så ser man ganska tydligt igenom att livet inte är en dans på rosor alltid som man verkar vilja ge sken av….

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.