Sandra Beijer om att skatta på bud

Skrev för någon vecka sedan om Dafgårds vegetariska köttbullar och de blev så glada att de skickade mig 30 påsar. Haha, vad i hela, så många? Får inte plats med 30 påsar köttbullar i min frys och skickade ut ett meddelande till mina vänner som bor i krokarna. // Sandra Beijer

Sandra Beijer fick en låda med 30 påsar vegetariska köttbullar budade till sig och beskriver i sin blogg om hur hon fick lägga två timmar på att få tag i tillräckligt många kompisar som kunde ta påsar eftersom de annars hade behövt slängas.
Även om hon har en frys nu så är det få frysar som har rum för 30 påsar köttbullar.

Hon får frågor om bud och huruvida man ska skatta på dem, och hon svarar bra och utförligt på detta.
Hon är en av få som är riktigt transparent här, och det vill jag lyfta.
Hon är en av FÅ som ser pressbud för vad de är – arbetsprodukter för potentiell PR – något de fick i det här fallet men som man absolut inte ska räkna med när man skickar ut bud.
Att behandla dem som små personliga presenter och tacka för dem innan man ens testa dem är det bara influencers som gör, de flesta andra mottagare använder dem för att kunna göra ett bra jobb.

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tolkar det spontant som att hon inte skattar för de bud hon får, iom att hon svarar ”att man ska” skatta. Hade hon gjort rätt för sig tror jag att hon hade formulerat sig på ett annat sätt. Typ ”självklart skattar jag på allt jag får” tror det är väldigt få om ens någon influencer som gör det

  Svara

   Eller så skiter du i att göra egna tolkningar och läser vad hon skriver.

   Svara

    06.30 vilken märklig kommentar?

    Svara

     Precis, ”kom inte här och spontantänk för det tänker minsann inte jag göra”
     typ
     🙂

     Svara

     Ser inget märkligt alls med ”6.30”’s kommentar. Tycker första kommentaren övertänkte och tolkade hennes uttalande lite för bokstavligt 😅😅

     Svara

   Ok.

   Svara

   Lite konstig tolkning dock…

   Svara

   Frågan var ju hur man ska göra, inte hur just hon gör. Frågeställaren och Sara för ett allmänt resonemang. Du läser in mycket mer i svaret än vad som står där.

   Svara

   Låter som om du har en del fördomar som gör att du tolkar såsom du själv vill?

   Om en person får frågan ”Du som jobbar heltid på sjukhuset, måste du skatta på den lön du får?” och svaret är ”Man ska skatta enligt sin kommuns skattetabell” hade du direkt tolkat det som att personen jobbar svart och inte skattar? Måste man svara helt exakt med ”Jag skattar 31% med varje lön som utbetalas den 27:e varje månad”…?

   Svara

    Om en influencer gör rätt för sig tycker jag ofta att de är väldigt noga med att påpeka det. Därför reagerade jag på att hon pratar generellt och inte hur hon själv gör. Men jag kan såklart ha fel. Tror ni andra att influencers generellt skattar på allt de får?

    Svara

     Tror att generellt kan flunsor komma undan med allt möjligt skattefusk. Tyvärr. I Sandras fall så tror jag att hon är så pass mån om sitt anseende och får in mycket pengar från andra uppdrag att hon faktiskt ser till att göra rätt för sig. Men det är min gissning.

     Svara

   Fast vadå ”rätt för sig”?
   Om det är pressprodukter som skickas till henne utan att hon har någon som helst överenskommelse om motprestation med företaget ska det självklart INTE skattas på. Absolut inte. Föreställ dig att en bokrecencent eller musikrecensent ska behöva skatta på varje bok eller skiva som skickas till dem utan att de bett om det.

   Svara

    Fast nu är det så reglerna är och inget du kan bestämma själv

    Svara

     Men är det verkligen så? Jag förstår varför pressbud ska skattas och tycker de ska skattas – det blir ju en form av ersättning. Men egentligen borde det ju bara gälla om man ”accepterar” budet, alltså använder produkten eller promotar den i sina kanaler. Känns ju inte rimligt att man per automatik blir skatteskyldig för att någon skickat hem skit till en och det åker i soporna bara. Men vet som sagt inte – någon som har koll? Ser verkligen reglerna ut så?

     Svara

    Jag tror det är så att du ska kunna visa att buden faktiskt är kopplade till dina inkomster på något sätt. Om jag är skönhetsjournalist och kanske även har en instagram där jag delar med mig av min vardag och yrkesroll, och tar emot pressbud med skönhetsnyheter men sedan säljer skönhetsartiklar ska jag inte skatta. Om jag är influencer och tar emot köttbullar…. Ska jag sannolikt skatta. Såvida jag inte är köttbulleinfluencer eller typ matbloggare? Men ärligt talat tror jag inte Skatteverket själva vet hur man ska kategorisera yrkesgruppen inluencers ännu. De är knappast journalister, men inte heller reklamare. Ja, vad ska man kategorisera dem som? De som inte har en tydlig nisch. Levande reklampelare? Hur beskattas sådana?

    Svara

  Haha vadå få frysar? Får ju plats i vilken hög frys som helst. 😋 Man undrar ju hur de tänker dock, sjukt onödigt att skicka ut så mycket. 🤔

  Svara

   Undrar också varför så många??

   Svara

   Alla har inte ”vilken hög frys som helst”
   Vi valde aktivt en delad kyl-frys nu när vi renoverade- räcker finfint men inte till 30 förp av någonting alls.

   Svara

    Intresseklubben antecknar ert val. Tack snälla för att du delade med dig av din intressanta renovering!
    Kan garantera att fler frysar än ”få” får plats med det, oavsett om du väljer igloo, frysbox eller normalstor frys i just ditt kök.

    Svara

     Jäkla tyket svar.

     Svara

     varför så sur och otrevlig?

     Svara

     Men man kanske har andra saker i frysen redan som gör att man inte får in 30 paket köttbullar?

     Svara

      Eller att man inte vill ha hela frysen full av köttbullar för man kanske vill kunna köpa hem andra frysvaror och ha plats för dom.

      Svara

     Du är inte rolig

     Svara

     Vad bra att du antecknade! När har klubben nästa möte så vi kan fastställa föregående mötets protokoll?
     Hoppas din dag blir bättre än den är nu!

     Mvh
     hen med liten frys

     Svara

      Men herregud tyckte den som skrev intressegruppen var rolig. Chilla lite.

      Svara

       Vem har sagt att jag tyckte det var tråkigt?
       Och tackar som frågar, jag är synnerligen lugn.

       Svara

       Intressenklubben antecknar. Vad kul att DU tyckte det. Tack för att du delade med dig av intressanta åsikt. Kan garantera att dom flesta inte tycker att otrevliga människor är roliga, oavsett vad just du tycker är roligt.

       Svara

     Om man bor på 54 kvadrat i Stockholm, som Sandra gör, med normalstort kök har man mest troligt inte en hög frys. Bara ytan den skulle ta upp kostar ju 90k/kvadraten.

     Svara

      Ja men det är fortfarande inte få frysar som rymmer 30 påsar köttbullar, oavsett vilken frys Sandra har. Tror ingen betvivlar att Sandra inte hade plats för 30 påsar, vilket troligtvis dafgård förstod och att hela poängen var att hon skulle dela ut dem till vänner och bekanta.

      Svara

       Men ge dig bara med din frys-analys. Däremot håller jag med dig om det sista! Smart PR av dom.

       Svara

     Jag får typ in en påse i min ”halva” frys, eftersom jag har annan mat i den

     Svara

   Inte om frysen är redan eller nästan full dock.

   Svara

   Nja, 30 påsar är mkt, man har ju oftast annat i frysen redan.. Min är nästan alltid full liksom.

   Svara

   Man kanske vill ha annat i kylen än köttbullar?

   Svara

    Frys*

    Svara

   Så kasst av Dafsgård. Om de nu har så mycket köttbullar till övers så kan de väl ge med till stadsmissionen eller ge bort kuponger så familjer som är fattiga kan hämta ut köttbullar i butik. Varför överösa en rik människa med en massa mat hon inte ens kan ta emot bara för att synas lite i hennes flöde. Så kasst.

   Svara

    Dafgårds ser det som billig marknadsföring.

    Svara

     Jävla konstigt samarbete. Känns ju som ett dåligt skämt.

     Svara

      Deras plan var säkert hela tiden både att säkerställa att Sandra skulle göra content av det här pressbudet genom att skicka mer än man förväntat sig, och att hon dessutom gav gratisprover till jättemånga människor utan att dafgård behövde lyfta ett finger.

      Svara

      Fast nu har de ju fått den uppmärksamhet de ville eftersom hon uppenbart skriver om att hon fick 30 paket. Sedan skriver Bloggbevakning om det och ger ytterligare uppmärksamhet. Så det var väl snarare ett riktigt smart drag av dem rent marknadsföringsmässigt.

      Svara

  En genuin fråga om reklammarkering som anställd: Egoina skriver ett inlägg om tips inför black friday och tipsar då om att använda Prisjakts tjänst där man kan se priset för en vara bakåt i tiden. I mina ögon uppenbart att det inte är ett ”vanligt” samarbete utan att Egoina bara tipsar. Hon är ju dock anställd på Prisjakt. Hur fungerar det då? Jag tänker att med tex Bianca och Caia så blir det ju uppenbart ett vinstintresse för henne i reklamen men Egoina är ju ”bara” anställd och har inte ett vinstintresse på samma sätt. Även om det såklart ligger i hennes intresse att företaget går bra så det finns jobb kvar för henne. Räcker det med att vara anställd för att behöva reklammarkera när man tipsar om ett företags tjänst?

  Vill förtydliga att detta inte är någon kritik mot Egoina och att jag inte på något sätt saknade en reklammarkering, tycker bara det är en intressant situation

  Svara

   Om hon är anställd hos Prisjakt så måste hon markera ut det som reklam även om det är ett tips eftersom att hon gynnas om företaget går bra i och med sin anställning där. Precis som att Bianca eller Therese Lindgren måste markera ut att det är ett samarbete när de gör reklam för sitt egna märke.

   Svara

    Gäller det oss vanlisar också eller bara influencers? Säg att någon jobbar på en resturang och tipsar om maten på den restaurangen.

    Om det bara gäller influensers; var går gränsen till att man blir en influenser?

    Svara

     Om du har en plattform där du har möjlighet att påverka ett stort antal människor så gäller det en ”vanlis” också.

     Tror inte det finns någon direkt siffra att gå på på när exakt man är en influencer.

     Svara

  Hon säger ju inte hur hon själv agerar utan talar bara om vad som gäller. Stor skillnad.

  Svara

   Faaaaan vad ni letar fel på alla hela tiden.

   Svara

   Hade själv aldrig pallat skatta eller skicka tillbaka oönskade bud. Varför ska jag behöva ”jobba” för något jag inte har bett om?

   Svara

    För att det är en del av ditt jobb? En dålig, trist och omständig del så där som alla jobb har nackdelar. I utbyte mot att ditt jobb innebär att du kan tjäna grova pengar på saker som i övrigt inte känns så trista…

    Svara

     Exakt, det är dessutom en del av ditt jobb som är helt och hållet självvald eftersom du inte måste ta emot buden. Det har ju framgått tidigare att man kan avböja att få hem bud via de företag/agenturer som samordnar utskicken, man kan också skicka dem i retur.

     Svara

      Men man måste ju faktiskt inte gå via Sandras företags/agentur – är ju inte jättemycket svårare än att bara kolla upp hennes address med en snabb sökning och buda dit något. Och klädstorlekar är relativt enkelt att gissa, men tror de flesta influencers vid något tillfälle skrivit ut sin storlek som svar på frågor. Så den infon är ju inte heller direkt hemlig hos agenturen. Gissar att nästintill alla företag går via influencers agentur/företag det ändå för det anses väl mer korrekt och annars är risken missnöje från influencern. Men det är ju inte direkt någon lag på det – så det kan väl inte finnas någon allmän regel eller lag om att man måste skatta på ALLA bud man får hem? För man kan ju inte säga att alla bud är en del av någons jobb eller självvalt, eftersom vilket företag som helst kan buda något till en influencer oavsett om den gått med på det eller ej.

      Svara

    För att du lämnar ut din adress, telefonnummer, antal trappor, skostorlek, klädstorlek osv för att just FÅ bud levererat till dig? Det har Sandra haft på sin bloggsida förut iaf. Nu måste ett företag kanske kontakta Elle först för att få uppgifterna, eller maila henne själv.

    Svara

    För att du får betalt för det. Jag har också ett jobb där jag får skicka tillbaka en hög grejer. Jag skickar också ofta med en kommentar om att om de vill skicka så får de höra av sig före så vi kan se vad vi har behov av istället för att slänga deras produkter direkt vid leverans då det är en slöseri med både vår miljö och ekonomi. De flesta företags anpassar sig efter det och förstår att de har bara slöseri med deras marknadsbudget (och bad will när det gäller hålbarhets/miljö) och anpassar sig efter det.

    Svara

  Får företaget som skickar budet betala arbetsgivaravgifter för budets värde?

  Svara

   Tror du köttbullarna var anställda av företaget? Isåfall borde det varit så.

   Svara

   Nix. Budet är inte en person med lön.

   Svara

    Såklart inte. Får bara inte ihop hur det blir från företagets sida, för gåvor får man väl bara ge till sina anställda. Att det går som PR kan jag köpa, men då är det så konstigt att det ska skattas av mottagaren. Måste väl finnas någon gräns det behöver överskrida för att behöva skattas på? jajajaj, jag vet jag ger mig in på skatteverket och läser. Ville bara förklara hur jag resonerar. Haj!

    Svara

  Läste det inlägget nu. Vad en del har svårt att acceptera att folk tycker olika. Och sedan flera som läxar upp en tjej och dom skriver men läs inte bloggen då. Taskigt tycker jag. Alla har ju rätt att ha en åsikt.

  Svara

   Precis som här inne.

   Svara

   Nej för fasen. Nåde den som har en annan åsikt. Den ska sågas jäms med fotknölarna.

   Svara

   Klart alla har rätt till en åsikt men det gäller ju även för de som svarar på kommentaren. Plus att jag uppfattade den kommentaren som rätt gnällig och som att den tyckte att alla andra skulle ta ansvar för hennes problem.

   Svara

   ”Alla har rätt till en åsikt” var ju rätt förenklat och . Ja, det har alla – inte bara den som lägger den första kommentaren. Men mer än så så var ju den kommentaren du pratar om inte den trevligaste och skrev att Sandras blogg är triggande för ätstörningsproblematik. Förstår att folk svarar så ”hårt” de gjorde, är rätt lågt att anklaga någon annan för att trigga en persons ätstörningar. Dels för att det är sällan det ansvaret ligger hos den som triggar, möjligen siutatione som när Kissie ofta bloggade om hur hon endast åt barnmat för att hålla vikten, men oftast inte. En person med ätstörningar kan ju triggas av vad som helst och det är ofta individuellt. Där måste man ta eget ansvar för att hålla sig undan från det som triggar en.

   Börjar själv bli rätt så rejält trött på folk som blir stötta för random saker så till den grad att de blir triggade av att Sandra skrev:

   ”Tänkte: ”Varför är det bara killar här?” Killar killar killar, inte en tjej så långt ögat nådde. Sedan när jag öppnade min take-away kartong anade jag varför. Enorma portioner som dröp av ost och olja. Sjukt gott, men passar nog bättre till en rejäl baksmälla. Var inte direkt pigg i hjärnan på eftermiddagen 🙃”

   Hur himla självcentrerad och lättkränkt är man inte om man blir stött av det?

   Svara

  Hon skriver hur man skall agera, sedan är frågan om hon gör det själv.

  Svara

  Haha asså ibland tror jag inte influensers förstår hur dom framstår för oss vanligt dödliga med vanliga jobb? Lägga två timmar på en arbetsdag på att dela ut köttbullar, herregud. Eller Elsa B som i sitt senaste inlägg analyserar sin nyaaa stil på djuuupet. Hade fan skämts om mitt arbete gick ut på lika ”utmanande” saker.

  Svara

   Hahaha!

   Svara

   Det hade tagit mindre tid för henne att gå med maten till Stadsmissionen eller liknande…. 🤔

   Svara

    Ja verkligen! Varför inte skänka maten till människor som behöver den bättre?

    Svara

    Ja alltså varför gjorde hon inte det, herregud. Skriver att det är nån slags uppoffring att sköta vegbulleadministration, suck.

    Svara

   Ja, de har det tufft alltså…. Helt grymt svåra arbetsuppgifter som slungas mot dem med kort deadline. Inte.

   Svara

   Hanna: Eller hur!? tänkte precis samma när hon skrev så. Stackare, 2 hela timmar! pga GRATIS MAT som inte ryms i frysen…

   Svara

   Nu handlade det väl inte om att det var en jobbig del av arbetet att dela ut köttbullar.
   Jag tolkar det mer som att hon kanske inte hinner med det hon har tänkt under sin arbetsdag pga leveransen, och att det är det som är jobbigt.

   Svara

  Finns inte en chans att hon skattar för sina bud. Tror ni hon satte sig och googlade fram priset på vegbullar, skapade en faktura, skickade till sin revisor?

  Men som vanligt när det gäller SB i den här bloggen så är det idel hyllningar. Fattar att det är svårt att vara helt opartisk men ta av kärleksglasögonen.

  Svara

   Hon hade ju dessutom nyss ett samarbete med nåt frysmatsföretag. De fick betala en fet faktura samt en frys åt henne för att synas i bloggen. Dessa behövde bara langa över lite vegbullar för att få motsvarande utrymme? Hade blivit rätt bitter om jag jobbat på det första företaget

   Svara

    Tror första företaget hade råd med det.

    Svara

   Varför skulle hon skapa en faktura?

   Svara

    Ja, det kan man undra.
    Det som behövs är i så fall en uppgift som underlag för självdeklarationen.
    Undrar hur många influencers som löpande skickar lappar till sin revisor med belopp på vad som kommit genom pling på dörren?
    ”Choklad och nötter med julhälsning från Svensson & Co. Värde 125 kr”
    ”Glöggkryddor med sidenband. Värde 60 kr”
    ”Julblomma. Värde 95 kr”

    Svara

     För att inte tala om alla dyra, sponsrade kläder, accessoarer, skönhetsprodukter, badrumsgrejor, drycker mm
     Där talar vi värden på tusentals kronor under ett år.
     Hittills är det väl bara Alexandra/Kissie som blivit skönstaxerad för förmåner hon fått genom sitt jobb som influencer.
     Sen verkar Skatteverket ha gett upp när de insåg hur stora mörkertalen är och hur svårt det är att uppskatta dessa värden.

     Svara

   Jag säger ingenting om huruvida hon faktiskt skattat för sitt bud, men hon är en av FÅ som erkänner att man faktiskt SKA göra det. Dock tror jag inte det gäller om man ger bort innehåller i budet, så som Sandra gör här.
   Jag har haft en diskussion med Skatteverket om just det, men kan inte hitta mitt mail om det. =(

   Svara

    Hmm. Har för mig att det inte behöver skattas om man skickar tillbaka till avsändaren. Annars kan man ju dra nytta av värdet ändå.

    Svara

   När det kommer till att skatta på pressutskick så görs det i deklarationen. Det är ingen faktura som skapas.

   Svara

    Okej bra info! I vilken ruta lägger man till det? Borde kanske fråga Sandra, hon har ju gjort detta tusen ggr

    Svara

  Var det inte en sån som Elin Molimenti nyss designade som du Camilla undrade över om det var Ali Express kopia eller inte.

  Kolla vad jag fann här som liknar hennes och är säkert billigarevän hennes hårband.

  https://www.wakakuu.com/se/black-friday/pico-diadem-mynte-177551.html

  Svara

   Men snälla 😴

   Svara

  Hon hade väl kunnat ta alla förpackningar hon inte ville ha och donera till ett härbärge eller något annat med ett behov av mat. Hade gått på 10 minuter istället för att träffa vänner under 2 timmar och kalla det jobb…

  Svara

   Vem har sagt att ett härbärge står med helt tomma frysar och bara väntar på 30 förpackningar med mat??
   Tror inte det hade tagit 10 minuter…..

   Svara

    De är nog väldigt tacksamma för allt de får. Oavsett om deras frys är tom eller ej.

    Svara

     Nej. Har varit med om att de ej kan ta emot det man vill donera. Man kan inte bara komma och tro att man kan lasta av vad som helst.

     Svara

      Tvivlar på att mat ses som vad som helst.

      Svara

      Skrev samma sak som du men det försvann.

      Det är en lite konstig bild av välgörenhet, att de ”skall vara tacksamma” för allt de får.
      Det kanske inte finns personal eller utrymme att hantera?

      Svara

      Det går faktiskt att ringa först och fråga, det är inte jättekomplicerat…….

      Svara

       Vad är det som säger att hon inte har gjort det?

       Svara

        Om du kollar lite noggrannare så var det ett svar på kommentaren ovan som bara hade åkt dit och fått ett nej.

        Svara

    Fakrum är att det faktiskt ligger ett stort härbärge med lunchservering bara 10 minuters gångväg från Sandras hem. Jaja, nu tycker inte jag det är en skyldighet hon har men intressant trivia för den som bryr sig.

    Svara

  Camilla, kan du skriva om Rebecka Stellas nya ögonskuggepalett? En exakt kopia av Caia som igen är en exakt kopia av Kylie Jenner…suck.

  Svara

   Som är en kopia på Lancome, som är en kopia på Chanel, som är en kopia på allt, och så vidare i evig tid.

   Svara

  Johanna Johnson.
  Hon som kritiserade caia och fick respons av bianca. Hon har börjat få samarbeten på senare tid och på sin story märker hon oftast inte ut det. Hon skriver som alla andra ”samarbeta med blabla”.

  Jag funderar bara. Är det en grej att inte veta viktiga saker om sitt arbete?

  Svara

   måste man inte ha x antal följare innan man får den funktionen?

   Svara

    Tror man måste ha 10k följare för att använda Instagrams inbyggda funktion ( hon har ca 7k).
    Däremot kanske ”I betalt samarbete ” hade varit mer korrekt än bara ” i samarbete”.

    Svara

  Jag tänker framförallt på alla kläder som dom senare säljer på Sellpy (tar dom inte oerhört höga priser för att ha fått mycket gratis?) Om dom får det gratis och sedan säljer det???? Hur funkar det?

  Svara

   Det funkar väl bra att säja det man fått gratis. Ingen vet om man köpt eller fått något man lämnar till Sellpy.
   Verkar vara helt ok att influencers säljer det de fått som spons. Kanske är en del av dealen för att ge dessa stackars influencers lite kontanter i plånboken till skillnad från de pengar som beskattas i bolaget eller som lön eller förmåner 🙂

   Svara

    Haulsen blir snarare reklam för vad man om nån månad kan köpa i deras Sellpy-profil. Perfekt för de som har samma storlek som influencern, de blir till och med förvarnade när man ser Sellpy-påsarna i nån vlogg, då kan man vara redo att handla för en pissumma mot priset i butik.

    Svara

     Jag har aldrig köpt något men kollat lite ibland, är det låga pris dom tar alltså?

     Svara

      tkr i alla fall att det är skevt att dom får saker gratis och sedan säljer dom det på sellpy.

      Svara

  Ursäkta min lathet om detta redan skrivits (orkade inte scrolla igenom allt).

  MEN – är det bara jag som fick en första tanke att ”åh vilket perfekt tillfälle att ge till typ räddningsmissionen eller hemlösa eller så.. Istället för att ge till sina vänner som säkert redan har fulla kylar de med..

  Svara

   Exakt. Och för alla som påstår att de minsann inte tar emot mat bara sådär – ring runt och fråga! Det finns massor med ställen, stadsmissionen, kyrkor, diakoner, osv osv som hjälper till med mat till de som inte kan köpa själva! Säger ett ställe nej är det bara att kolla med nästa.

   Svara

  För de som är hemlösa har ju verkligen tillgång till en spis eller mikro där de kan värma upp de frysta köttbullarna

  Svara

   Härbärget har.

   Svara

  Jag har för mig att de slängde idén om att influencers skulle skatta på pressutskick pga följande:
  1. De får hem utskicken utan att be om det. (I de flesta fallen)
  2. Att reglerna säger att man får testa och använda produkten en gång men sen om man slänger den eller ger bort den så behöver man inte skatta för den. (Detta är dock helt omöjligt att bevisa men så var reglerna förr iaf)
  3. Tidningar som recenserar behöver inte betala för alla pressutskick och därför ska det vara lika dant för influencers.

  Minns ett avsnitt av Wahlgrens Värld där Biancas lägenhet ärligt talat svämmade över av pressutskick och hon sa att hon inte ville ha dom. Har för mig att Kenza också har gått ut ett flertal gånger och sagt att hon inte vill ha pressutskick. Jag personligen tycker inte att de ska skatta på produkter som de får i pressutskick då de aldrig bett om att få produkterna. Men om någon vet exakt vad de är som gäller så rätta mig gärna. Men jag har för mig att först behövde man inte skatta, sen skulle man skatta och då blev så många upprörda just för att varför ska de skatta på saker de inte ens vill få hem och då tog de bort att man skulle skatta för det.

  Svara

   Om man gör reklam i sociala medier för produkter man fått hemskickade blir produktens värde skattepliktig ersättning för arbete.

   Svara

   Grejen är den att det är lätt att slippa pressbud: lägg aldrig upp nåt bud du får så kommer de sluta komma. Att skryta om dem kommer bara göra att du får fler. Att skicka sina storlekar och önskemål och portkod vitt och brett och sen klaga när det kommer grejer, nä. De vet vad de sysslar med.

   Svara

  Det här problemet hade ju Bianca också och sades ju vara en av anledningarna till att hon flyttade till en större lägenhet. Redan då funderade jag på om man måste ta emot budet? Kan man inte bara säga nej tack (om det inte är för ett samarbete som man har kommit överens om) och så får budet skicka tillbaka varan till avsändaren?

  Svara

   Är ju ofta sakerna bara lämnas utanför dörren.

   Svara

    Har budet portkoden så får man anta att mottagaren accepterat att ta emot dessa ”bud” även om de ställs utanför lägenhetsdörren.
    Frågan är då förstås vem som står risken. Ska man skatta för ”bud” måste man förstås ha tagit emot grejorna. I synnerhet om det är tänkt att man själv som mottagare på eget initiativ ska föra bok över det man får som underlag för självdeklarationen. Knappast revisorns jobb att sitta i trapphuset och kolla vilka ”bud” som kommer 🙂
    Hela systemet leder förstås till att ingen orkar hålla på på detta sätt. Den som vill göra någotsånär rätt för sig kan ta upp ett lämpligt valt belopp till beskattning varje år. Det är ändå för lågt.

    Svara

     Fast det kan man inte anta. Större budfirmor har vid det här laget portkod till ganska många ställen – inte minst hos influencers. Bara för att man accepterat ett bud en gång och lämnade ut sin portkod då (om ens det) betyder det ju inte att man accepterar alla bud som kan komma därefter.

     Men håller med om att systemet gör att få personer palla hålla på och skatta för det korrekt. Kanske man ska lägga en del av ansvaret hso företaget som skickar ut – t.ex. att de måste bifoga ett ifyllt formulär med kostnad etc. så influencern bara kan använda det för underlag till skattning. Finns färre ursäkter för influencers att inte skatta då om det ”bara” är att de måste spara lappen och gör lite mer jobb för företagen så de kanske tänker till lite extra innan de skickar ut bud. Eller detta kanske redan är en grej – vad vet jag, aldrig fått något bud haha 🙂

     Svara

  Du får nog förtydliga din rubrik. Man fattar inte vad du menar med ”bud” förrän i slutet av artikeln när du nämner ordet ”pressbud”, som nog få har hört förr men man kan ju räkna ut det från kontexten.

  Den vanliga betydelsen av ”bud” är ju ”transport inom staden” typ.

  Svara

   Jo, MAN fattar. Kanske bara är du som inte fattar?

   Svara

  Ja, stackars, STACKARS Sandra som tvingas ta emot gratis saker från de elaka företagen.

  Och fy skäms på oss vanliga dödliga som inte förstår hur jobbigt det är att behöva lägga två timmar av sin arbetsdag på att leta upp mottagare till dessa gratisvaror.

  Livet är verkligen jobbigt för vissa.

  Svara

   Stackars stackars Karin som måste störa sig på det här och lägga sin värdefulla tid på att skriva sura kommentarer.

   Svara

  Man ska egentligen skatta för mat (frukost, lunch, middag) man bjuds på av arbetsgivaren. Tror inte någon gör det. Kanske någon journalist borde kolla exempelvis Stefan Löfvens deklaration?

  Svara

   Det är därför som det finns frukostmöten, arbetsluncher och representationsmiddagar 🙂

   Svara

   Nu under pandemin bjöd ju många företag på mat till vårdanställda, och sedan gick skatteverket ut med en påminnelse om att vårdpersonalen som tagit emot detta måste skatta. Pga massiva protester gjordes sedan ett undantag för just dessa fall.

   Svara

   Fast här finns kryphål. Om man serverar t.ex. bröd med max 2 pålägg efter en viss tid så räknas det som ”fika” alltså ungefär som att bjuda på en kopp kaffe och då slipper man förmånsskatta. 🙂

   Svara

  Så svårt kan det inte vara, I det fall man förmånsbeskattas för en vara så är det väldigt konstigt att skicka den vidare till sin granne gratis vem vill ta emot varor för att betala skatt på dessa..? Klart hon inte har förmånsbeskattas för dessa då hade hon behållit dom / klämt in dem i sin frys, skickas dessa vidare så är det de personerna som ska förmånsbeskattas och jag gissar att chansen för det är väldigt väldigt väldigt väldigt liten.

  Svara

   Exakt, tack. Sitter hon och antecknar alla priser för att ha till deklarationen sen också? Mmm

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.