Penny Parneviks förlossningsbeslut

Tidigare har Penny Parnevik, som väntar sitt och fästmannen Douglas Murrays andra barn, skrivit om fördelarna och nackdelarna med att föda barnet i Sverige respektive i USA, och hon har inte riktigt kunnat bestämma sig.
Föds barnet i USA så blir det automatiskt amerikansk medborgare, medan om det föds i Sverige så behöver man ansöka om medborgarskap innan barnet fyller 18 år.
Pennys föräldrar Mia och Jesper ska ha lagt ut sitt hus i Florida till försäljning, nu när alla barnen är utflugna, men att flytta tillbaka till Sverige verkar inte vara något alternativ för paret, enligt Expressen.
Mormor och morfar kommer alltså bli kvar i USA.

Trots det så har Penny och Douglas nu bestämt sig för att låta barnet födas i Sverige, och kommer åka tillbaka till Florida för att packa ihop sina sista saker och ta farväl av huset.
Vid den första förlossningen var Pennys föräldrar högst delaktiga och hon och Douglas bodde hos dem i Florida under barnets första tid.
Nu verkar det som att de får klara sig på egen hand, så klart med extraförstärkning av storebror Atticus.

Jag undrar vad det största skillnaden är mellan att föda i Sverige och USA?
Någon som har en visdomspärla att dela med sig av?

211 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det är tråkigt att i Sverige har vi inte samma barnmorska/förlossningsläkare/gynekolog som följer med en i processen utan man slussas runt. I usa har man ju sin läkare som ofta är med när alla ens barn föds.

  Svara

   Ja verkligen! det hade ökat trygghetskänslan att veta vem som skulle vara med under förlossningen. Som det är nu vet man ju inte ens om man får plats på förlossningen…

   Svara

    Nej precis. Jag har inga barn än men kan bli så stressad av tanken på att vara höggravid och föda under en förlossningskris dör man inte ens vet om man får åka in. Min mamma har berättat när hon fick mig sitt första barn så gjorde hon allt ”rätt”, gick på kurser, gravidyoga, valde bort mycket mat och förberede sig så mycket hon kunde under 9 månader. När hon skulle föda fick hon tjata till sig en plats och alla barnmorskor var så stressade att hon blev lämnad ensam hela tiden även när jag kom. Det var så överfullt att pappa inte fick stanna kvar och hon fick dela rum med 2 andra mammor + deras 2 bebisar. 6 personer var dom alltså i ett rum

    Svara

     Jag födde barn i september, mitt i pandemin och högtryck på förlossningen. När jag ringde in tyckte dom att jag kunde vänta 2-3 timmar, men jag lyckades tjata till mig en plats vilket var tur eftersom jag födde 40 minuter efter att jag kommit in. Barnmorskan sprang mellan två rum och hann precis komma in till oss innan bebis kom.
     Pappan fick inte stanna på BB, utan jag fick dela rum med en annan mamma. Och som grädde på moset började byggarbetarna jobba utanför fönstret vid 7 på morgonen, precis när jag lyckats somna efter en sömnlös natt 🙃

     Svara

      Fy vad hemskt. Man blir inte tagen på allvar utan ska behöva tjata till sig ett rum där man lämnas helt ensam

      Svara

       Det handlar nog inte om att man inte blir tagen på allvar, det handlar om resurser.

       Svara

        Precis, vi barnmorskor säger ju inte åt kvinnor att vara hemma om vi tror att de kommer föda inom 40 min även om man aldrig vet. Beprövad erfarenhet och forskning ligger bakom alla beslut om kvinnan bedöms behöva komma in. Sen är det politiker som beslutar om hur många barnmorskor som ska jobba. Att ha samma barnmorska från graviditet till förlossning är i sverige väldigt svårt. Lättare i usa där man har en sjukförsäkring och man kan få i stort sett allt för pengar. I slutändan när du har ditt barn på bröstet kommer känslan vara densamma oavsett lyxig inredning etc eller inte.’

        Svara

         Jag tror ni barnmorskor gör det bästa ni kan, det tvivlar jag inte på. Men i mitt fall hade jag en snabb förlossning i bagaget och hade därför blivit tillsagd att åka in så fort det drog igång för att inte riskera föda hemma/i bilen. I det läget är det inte jättekul att få höra att man kan avvakta ett par timmar.

         Svara

          Av de jag känner som har ”ok” ekonomi så är det som natt och dag, Sverige och USA. Speciellt då med tanke på att man betalar sig till sin egen vård, vilket betyder att man har det riktigt ”bekvämt” i USA (förutsatt att man betalar för det). I Sverige finns ju ingen privatvård så finns inget att betala sig till på det sättet.
          Jag personligen bor i Norge och även här märker jag tydlig skillnad mot Sverige när det kommer till vård. Man prioriteras mer här och saker händer med detsamma. Här finns även privatvård om man vill.

          Av de jag känner är de flesta villiga att betala extra för att få bra vård snabbare.

          Svara

           Hoppas då att folk är villiga att rösta rätt och eventuellt lägga lite mer på välfärden för att kunna få bättre vård för alla oberoende av inkomst

           En liten rättelse till dig, det handlar knappast om ”ok” ekonomi för att få bra vård i USA, det handlar om att vara rik.

         All respekt till er barnmorskor, er kunskap och situationen ni är i – MEN – oerhört skrämmande att du kommer med ”I slutändan när du har ditt barn på bröstet”-grejen om att då spelar inget annat så stor roll!
         Jo, det gör det!
         Kvinnor blir traumatiserade och fysiskt skadade av den inställningen: av att inte bli hörda, uppföljda, respekterade – utan får i stället höra att de bara ska vara glada att de ju fått ett (förhoppningsvis friskt) barn till slut. Och nej, det handlar självklart inte om ”lyxig inredning”.

         Svara

          Tack, håller verkligen med om detta!

          Svara

          Jag pratar inte om traumatiska förlossningar utan i detta fall menade jag de som tror att en lyxig miljö gör en förlossning bättre. Att man kan köpa sig till lycka. Självklart tycker jag att kvinnor ska få den bästa av förlossningar och känns sig trygg.

          Svara

          Ja fy. jag hade en hemsk förlossning och trauma efteråt då jag hamnade på Iva, och mår fortfarande dåligt när jag tänker tillbaka på detta. Personal som var jättestressad när vi väl kom till BB och inget som helst samtal efteråt, hade ingen aning om vad sonen stod i journalen förrän långt senare när jag orkade kräva ut den.

          Mitt barn går på mellanstadiet idag så det var ju ett tag sedan…

          Svara

           Vad SOM stod i journalen, skulle det vara

         Precis. Kan ibland tycka att det är mycket fokus på hur barn föds. Jag vill absolut inte förringa upplevelsen för de som går igenom en traumatisk förlossning men de allra flesta får åka hem med en frisk bebis och det är ju i slutänden vad som betyder något. Mitt andra barn föddes prematur och i behov av andningsstöd och allt möjligt. Samvårdsplatserna på neo iva var upptagna så bebis och pappa försvann själva dit en kvart efter födseln medan jag rullades till BB. Inget jag någonsin önskade men två veckor senare kunde vi åka hem med en bebis som tids nog blev helt frisk och jag ser tillbaka på förlossningen och vården därefter med oändlig tacksamhet även om barnmorskorna bara var på plats sporadiskt fram tills krystvärkarna kom och vi fick tillbringa första dygnet åtskilda.

         Svara

         Sara inom all vård måste man lyssna in vad patienten säger!!! Annars har man valt fel yrke!

         Svara

         Barnmorskor som du är anledningen till att jag är barnfri. Får panik av den där maktfullkomliga inställningen.

         Svara

       Och det betalar vi höga skatter för.

       Svara

      När jag har ringt till förlossningen har jag alltid fått komma dit direkt, utan tjat. Har varit så himla nöjd med allt och tacksam över alla fina barnmorskor ❤️ Har fött två barn i Kalmar

      Svara

       Och i Stockholm kan du behöva åka till en annan stad för att föda om du har otur (hände för mig med första barnet, fick åka till Västerås för att det var fullt på alla förlossningar i Stockholm).

       Svara

        Ja och jag fick åka till Danmark….
        Och det var sådär, då jag inte fattade något alls kring min förlossning som var komplicerad.
        De pratade bara grötig, snabb danska och massa sjukhusord som jag kanske inte riktigt kunde på svenska heller?!

        Det fanns ingen plats i Malmö-Lund

        Jag är så glad att det var mitt sista barn för jag skulle aldrig utsätta mig för att föda barn i ett annat land igen.

        Svara

        Man kan också hamna i kategorin Går ej att hänvisa. Då är det fullt men man kan inte bli hänvisad för det är fullt överallt.

        Svara

       Också fött två barn i Kalmar. Senast för 1 år sedan och de var verkligen hur gulliga som helst och var nästan tomt på både förlossningen och bb. Födde då i mitten av September. Även opererats i Kalmar och har även där bara positivt att säga. Underbart bemötande och ville nästan inte åka hem för kände mig som en prinsessa, trots att jag hade svinont 😄

       Svara

       Också fött i kalmar. Blev så illa behandlade h traumatiserad att jag inte ens minns mitt barns första år. Anledning? Jag blev tillsagd att inte komma in när jag var i fullt värkarbete och gått över tiden 14 dagar. Bebisen satt på tvären och det var tänger, sugklockor. Barnmorska som tyckte att man skulle skärpa sig för att ”barnet måste ju ut”. Skulle inte rekommendera någon att föda i Kalmar

       Svara

     Om du är född innan typ 90-talet så var det extremt ovanligt att pappan/partnern fick vara kvar med mamman och barnet på natten. Bebisarna var då även fortfarande i såna barnsalar, så mycket har hänt sen dess. Likaså egna rum har tills för nyligen inte alls varit en självklarhet.

     Svara

      Nej jag här född 97 och det samt året 98 är lite känt som det värsta året att föda på grund av den stora förlssningskrisen som var då…

      Svara

       Fast det är ju olika beroende på var man bor.

       Svara

   Verkligen tråkigt att det är olika hela tiden. Jag var förlossningsrädd och fick träffa olika barnmorskor varje gång. Tryggheten var att ha med en doula under hela graviditeten och veta att hon skulle vara med som stöd även när jag födde. Blir det en till gång föder jag hemma och väljer ut två barnmorskor i god tid innan så jag lär känna dom.

   Svara

    Hoppas allt går som det ska om du väljer att föda hemma.

    Svara

     All forskning och statistik visar att det är minst lika säkert eller säkrare att föda hemma, så var så snäll och sluta med KrösaMaja-kommentarerna.

     Svara

      Jag är väl insatt i vad en hemfödsel skulle innebära och jag vet att många är dåligt pålästa kring detta (i sverige) och har mycket fördomar kring det, grundat på okunskap. Tack och lov får alla föda hur och var man vill. Ingen av de barnmorskor jag träffade under min förra graviditet hade något att invända mot mina tankar med en ev hemförlossning heller utan var tvärtom väldigt positivt inställda till det. Nu var det helt enkelt ekonomin som hindrade mig.

      Svara

       Fint att du fått ett bra och informerat bemötande, trist att det ska vara ekonomi som hindrar. Bor i ett land där hemförlossning är ett uttalat val och möjlighet som det informeras om, kommunen har ett hembarnmorsketeam och man betalar en symbolisk summa. Lycka till nästa gång!

       Svara

      Jag har läst den forskningen. Jag står kvar vid ”jag hoppas att allting går bra om du väljer att föda hemma”.

      Krösa-Maja om någon är dessutom vad vid födsel i hemmet.

      Svara

      Fast eftersom det är friska omföderskor som får föda hemma i Sverige är det ju inte representativ statistik. Det är också så i andra länder att det är resursstarka kvinnor som föder hemma. Dvs friskare mammor med större sannolikhet att det går bra.

      Svara

       Undersökningarna är självklart gjorda på jämförbara grupper, dvs icke-riskgraviditeter.

       Svara

      Nej det stämmer inte, forskningen säger olika. Jag har två kompisar med bra och helt normala första förlossningar men där ena barnet och ena mamman inte hade överlevt förlossning nummer två om dom inte varit på sjukhus och fått vård inom sekunder. Blir så trött på folk som är ska pracka på andra åsikter om att hemförlossningar är minst lika säkert som på sjukhus. Om man har tur är det så, men varför ska man utsätta sig och sitt barn den risken år 2020? Jag hade förlorat en kompis och en annan kompis barn om dom hade lyssnat på dig.

      Svara

       För på sjukhus dör ingen som föder barn…? Vissa komplikationer kan inte ens lösas på sjukhus och vissa av dem beror faktiskt på sjukhuset (t.ex. få multiresistenta bakterier pga ej tillräckligt rent eller personal som ä så jäklig så de stressar upp mamman).

       Svara

        Såklart, att föda barn innebär alltid en viss risk. Även på sjukhus, tror ingen påstår något annat. Men faktum kvarstår att dessa två överlevde endast tack vare att dom var sekunder ifrån akutvård, det hade inte gått under en hemförlossning. Oavsett vad man tycker så är det fakta.

        Svara

         Sekunder ifrån akutsjukvård? Skulle bra gärna vilka veta vad man hinner göra för underverk på några sekunder.

         Svara

          Herregud vilken nonchalant kommentar. Det var läkarnas egna ord. Det var akutoperation på båda, och det handlade om sekunder eller någon minut för att rädda dom, vilket tack gode gud i detta gjordes.

          Man hinner rädda liv på några sekunder, vilken värld lever du i?

          Svara

        Min kompis skulle föda hemma för några veckorsedan, men blev så stressad av barnmorskorna som var med plus att smärtlindring inte fanns att tillgå så hon fick en fruktansvärt jobbig upplevelse. Hon åkte in till sjukhuset och födde tillslut och jag kan säga att hon är inte riiiktigt lika positiv till hemförlossning längre… (hon var väldigt pro innan) Så allt blir inte bättre i hemmet..

        Svara

       Fast det är forskning och inte ”åsikter”.
       Du kan ju undersöka lite hur många komplikationer som _förorsakas_ av medicinska ingripanden och påskyndade förlopp vid sjukhusförlossning.

       Svara

        Tro mig, jag är påläst. Men som sagt, det finns olika skolor i ämnet. Men den mesta forskning tyder på att hemförlossningsar i de flesta fallen är väldigt positivt för mor och barn (under en komplikationsfri förlossning), och det köper jag! Jag tycker det är superbra att alternativet finn, man ska kunna välja själv. MEN, om något skulle hända som kräver akut sjukhusvård inom extremt kort tid så skulle iaf jag ha svårt att förlåta mig själv att jag valde det alternativet om barnet inte överlever.

        Svara

       Föd vart man själv vill och känner sig tryggast. Hemförlossningar är inte mer osäkra än de på sjukhus. Vilket de flesta barnmorskor vet om. Om man inte vill föda hemma så gör det bara inte. Kvinnors fria val att få föda vart de vill, utgör ju inget hot mot kvinnors val att föda på sjukhus ❤

       Svara

        Det är säkrare att föda på sjukhus eftersom dem snabbt kan hjälpa vid till exempel en stor blödning

        Svara

    Tråkigt att de ska kännas säkrare hemma än på förlossningen på sjukhus. Självklart är man oftast mer trygg hemma men att vi bygger upp platser där de ska vara tryggt att föda och sen är de otroligt vanligt att kvinnan känner sig mer otrygg där är egentligen bara ett stort fett misslyckande ju!

    Önskar att jag hade vågat/ kunnat föda hemma, måste va en häftig känsla när man klarat av de 🙂

    Svara

     Jag hade verkligen inte känt mig tryggare hemma. Åh nä. Fy. Mitt hem är inte en förlossningsplats. Men smaken är som baken såklart ☺️

     Svara

      Jag som anonym 10.01.
      Nä alltså hade inte velat föda hemma (och kan de inte heller eftersom jag inte kan snittas hemma 🤪) MEN jag önskar att jag hade känt mig trygg me de och att min kropp klarat en vaginal förlossning!

      Svara

   Det går att få i Sverige också! Finns ett projekt som heter ”Min Barnmorska” där man får träffa ett team med 3 barnmorskor under graviditeten och sedan är någon av dem med på förlossningen. Jag var med i det projektet och födde tidigare i år. Var fantastiskt att ha med en barnmorska man känner! De kan till och med göra hembesök under förlossningen för att undersökning osv. Och hemförlossning kan man få också.

   Svara

    Vad kostar det?

    Svara

     Kostar inget, inte i Sthlm iaf. Men de är alltid fullistade, de har alltså begränsade antal platser eftersom de är få barnmorskor som jobbar och det är samma barnmorskor som ska ha jour sen. Så säger politiker att inget är fel på vården, tja tjeeeena

     Svara

      Heja blågröna Alliansen

      Svara

       Som körde Sverige i botten på 90-talet ❤

       Svara

    Jag ingick också i projektet, födde i februari. Kände mig så trygg!
    De har utökat till fler mottagningar samt hemfödsel.

    Svara

    Det finns tyvärr bara i Stockholm än så länge – Jag är gravid och i mitt landsting finns det inte. För att jag ska känna mig säker kommer jag göra ett planerat kejsarsnitt där det sker på mina premisser.
    Min (och bebisens) kropp – mitt val!
    Om inte landstinget kan garantera en säker förlossning väljer jag andra vägar. Tyvärr!

    Svara

     Kan man ”beställa” ett kirurgiskt ingrepp eller är det en medicinsk bedömning som gäller?

     Svara

      Nej det kostar mkt mer pga längre vårdtid o större risker eftersom det är en bukoperation. Man får det av medicinska eller humanitära skäl

      Svara

       Fel. Eftersom så många förlossningar i Sverige blir komplicerade och traumatiska för mamma/barn samt akuta kejsarsnitt så vägs kostnaderna för planerat kejsarsnitt i slutändan upp.

       Dessutom är det inte fler risker för barnet vid planerat kejsarsnitt. Tvärtom. För mamman får man väga vad man helst väljer. Livslånga skador i underlivet som ignoreras och som endast ett fåtal i Sverige klarar att laga (om det går att laga) eller risk för infektion. Summa summarsumaru dör kvinnor i vaginala förlossningar i Sverige. Inte av planerade kejsarsnitt.

       Svara

        Nu är du ute och cyklar

        Svara

     Har du fått det beviljat? Fick kämpa mkt för att få planerat ks med andra, trots att jag fått göra akut ks med första av medicinska skäl. Fick det till slut beviljat i v 37. Så förbered dej för en lång kamp.

     Svara

      Jag är förberedd och är beredd på att få ordentligt med motstånd från sjukvården i detta. Om man vill ha kejsarsnitt av humanitära skäl, vilket det kallas om man vill det själv, är väldigt svårt så jag har förberett mig ordentligt inför samtalen och fått det inskrivet i mina journaler sedan länge.
      Är väldigt tidig i graviditeten och är förberedd på alla argument som dom kan använda sig av.

      Svara

      Stämmer inte. Stod nyss i dN att dom som absolut vill får kejsarsnitt. Skräm inte upp andra!

      Svara

       Fast så är det inte i verkligheten oavsett hur det ”ska” vara eller vad DN säger. Det finns rekommendationer kring hur och när kejsarsnitt på humanitär indikation ska beviljas, men trots det skiljer det sig enormt mycket mellan regioner och till och med sjukhus i vissa fall. I slutändan är det en (eller en grupp) läkare som bestämmer och det lämnas mycket utrymme för tolkning av just dem personerna. Därtill beror det mycket på landstingets linje då de kan lägga extra press på sjukhus och läkare att minska andelen kejsarsnitt. Men det är verkligen inte så att de som absolut vill får kejsarsnitt och det säger jag inte för att skrämma upp någon – men man måste vara förberedd på att behöva ta en fight för att få det beviljat.

       Svara

       Jag berättade ju bara hur det var för mej, så det stämmer ju uppenbarligen.🙄 Var absolut inte min mening att skrämma upp nån och Bee verkar ju medveten om (och förberedd på) att hon kan stöta på patrull, så det är ju toppen.

       Svara

   Tycker nästan tvärs om. Att det är skönt att ha en barnmorska innan och sen några nya när det är dags för förlossning. Hade känts skumt om personen jag först samtal med i 8 månader plötsligt skulle förlösa mig.

   Har tex haft jäkligt svårt för efterkontrollen. Barnmorskan som följt mig genom graviditeten ska plötsligt kika in i min snippa. Nä, det hade känts bättre att ha nån annan som fixa den biten. Tackade nej till efterkontroll andra gången pga att jag blev för tight med min barnmorska. Vi va nästan i samma ålder och väldigt lika.

   Svara

    Jag tyckte också det var lite skumt med först hinnsvepning och sedan efterkontroll av barnmorskan, men tänker att det ändå är hennes yrke och den obekväma känslan mest ligger hos mig.

    Svara

   Ni vet att vi i Sverige betalar ungefär lika mycket i skatt för sjukvården per månad som en av de dyraste sjukförsäkringarna i USA? De har ju (naturligtvis) väsentligt mycket lägre skatt än vi. Så, frågan är ju egentligen om man ska betala själv direkt (och ev kunna välja/påverka sin förlossning) eller om man ska betala via skattsedeln utan att ha särskilt många alternativ?

   Svara

   Ja. Om man har råd med försäkring.

   Svara

  Rent spontant så tänker jag att det egentligen inte borde vara så jättesvårt för deras andra barn att få amerikanskt medborgarskap, trots att det är fött i Sverige?

  Svara

   Nä det är lätt. Barnet räknas som amerikan född utomlands, om en förälder är amerikan. Det korrigerar man lätt på konsulatet.

   Svara

    Vad jag förstått så är det svårt ifall mamman är gift, allt enligt gammalmodiga regler. Eller har de ändrat de reglerna?

    Om mamman är amerikansk medborgare och inte gift med pappan – barnet får amerikansk medborgarskap också.

    Om mamman är amerikansk medborgare och gift med pappan – barnet får inte amerikansk medborgarskap då barnet räknas ”tillhöra” pappan.

    Svara

     Nja, om en förälder är amerikan och har bott i USA stora delar av sitt liv, så blir ett barn till denne person automatiskt amerikan också. Oavsett var barnet föds. Man måste dock meddela födelsen på ambassaden och uppvisa bevis. De korrigerar då från ansökan till birth abroad och ger en ett amerikanskt födelsebevis. Obama var ett sådant barn har jag för mig?

     Svara

      Du har rätt bortsett från Obama, han är född på Hawaii. Ett krav för att bli president är att du måste vara född i USA och inte bara vara medborgare. Det är t.ex anledning till varför Arnold Schwarzenegger inte ställt upp i presidentvalet trots politisk karriär.

      Svara

     Fel. Barnet kan visst bli amerikansk medborgare om mamman är gift med t.ex. en svensk och bosatt i Sverige.

     Svara

      Om man har amerikanskt och svenskt medborgarskap men bott i Sverige i princip hela livet (fast född i USA) och gift så får barnet ändå amerikanskt medborgarskap? Min kompis kollade upp det för ett antal år sedan och då fick hon reda på att det var skillnad på gift/ogift moder.

      Svara

      Precis! min man ar amerikan men inga av vara barn ar fodda i USA. De har alla dubbla medborgarskap.

      Svara

       Fast det säger ju inte emot att lagen tar hänsyn till mannens ursprung? Ett barn till en gift mamma med amerikanskt medborgarskap så tittar man på pappans ursprung och då är det inte självklart att barnet får amerikanskt medborgarskap. Sen finns det en regel om att man måste ha bott ett antal år i USA före man blir förälder och även bott ett antal år efter 14 års ålder.

       Svara

    Men varken Douglas eller Penny är väl amerikaner? Eller? Båda är väl födda i Sverige åtminstone. Men de lär ju ha amerikanskt medborgarskap båda två.

    Svara

     Penny är född i USA!

     Svara

     Nä, Penny är född i USA. Det är bara Peg som är född i Sverige. Och med tanke på att hon praktiskt taget bott hela sitt liv i USA så borde hon inte ha några problem med att ge barn nummer 2 amerikanskt medborgarskap heller.

     Svara

  För mig var den största skillnaden att man hade samma personer med sig hela vägen på ett annat sätt i USA. Och valmöjligheterna, du får som kvinna välja förlossningssätt själv utan utredningar och pekpinnar.

  Svara

   Fött tre barn i Usa, första vaginalt då var förlossningen full, dock kände jag mig trygg ändå… andra slutade med kejsarsnitt, tredje fick jag inte välja! Dom sa att mina barn varit för stora för vaginal förlossning, sista vägde 3250kg första 3,140.. så valmöjligheter skulle jag väl inte kalla det! Och nu pratar jag om stora sjukhus i New York.. lättare för dom med kejsarsnitt, tror dom känner att det finns mindre risker med det även om det borde vara tvärt om!

   Svara

  ”The business of being born” formade min uppfattning av förlossningsvården i usa… Så hemsk 🙁

  Svara

  Jag bor i en liten ort i Norrland och vårdcentralen är liten vilket gör att det endast finns en barnmorska samt bara en av läkarna som ansvarar för de gravida. Träffade endast en annan barnmorska under sommaren då min ord hade semester.

  Svara

   Ja såklart det blir så om man bor i en liten ort med bara en barnmorska. Lyxigt

   Svara

    Jättelyxigt. Särskilt om den enda personen är osympatiskt. Också superlyxigt med 10 mil till förlossningen (och ultraljud osv) där högspecialiserad vård saknas.

    Svara

    Varsågod att flytta om det nu är så ”lyxigt” med att det endast finns en barnmorska.

    Svara

     Eller så utformar vi politiken för att hela landet ska leva

     Svara

  Tja, förlossning i USA slutar mer än dubbelt så ofta i snitt. Lustgas är förbjudet i USA.

  Svara

   Eftersom sjukhusen tjänar mer peeeengar på det…. Så vidrigt

   Svara

    Dock har man valmöjligheter och kan betala sig till bra saker vs i Sverige där man verkligen ligger i sjukvårdens händer utan egen makt över sin kropp överhuvudtaget. Nu har jag inte bott i Sverige själv på länge, men det är så jag uppfattar alla berätta om landet iaf.

    Svara

     Haha oj nej det stämmer verkligen inte. Jag födde för ett år sedan, och har nog 10 vänner som fött senaste åren. INGEN har känt att ”dem inte har någon makt över sin kropp övethuvudtaget”. Väldigt starka ord som faktiskt inte stämmer på någon av oss 11 personer som fött här. Tvärtom, lyhörda som in i bomben. Sen att politikerna inte lägger tillräckligt med resurser på vården eller mödravårdsomsorgen är ju en allvarlig brist som leder till att vissa kanske känner sig maktlösa eller så.

     Svara

      Ok, det gör mig glad att höra! ☺️

      Svara

     Tycker de är fel att beskriva de som att kvinnor inte har möjlighet att påverka i Sverige. Har haft vänner som bestämt ville ha lustgas och epidural. En annan som körde tens nästan enbart då hon inte ville ha lustgas osv. Ytterligare nån med planerat snitt.

     Lika vård för alla tycker jag personligen, hur blir de för de mammor som inte har massa pengar att lägga i andra länder.

     Svara

   Lustgas är inte förbjudet. Jag har fött båda mina barn i USA och använde lustgas båda gångerna. När jag födde så fanns det bara på fyra förlossnings avdelningar i hela landet, så det är inte särskilt vanligt.

   Vården man får beror väldigt mycket på vilken försäkring man har och vilket sjukhus man föder på (vilket oftast styrs av vilken försäkring man har). Där jag födde uppmuntrades vaginal förlossning, och dom gör väldigt få snitt och igångsättningar. Det var därför jag valde att föda där.

   Svara

    I vissa stater ger dom inte lustgas. Min stat är en av dom.

    Svara

  Kostnaden är väl en enorm skillnad? Det kan kosta tusentals dollar att föda barn i USA, och föder man för tidigt och barnet måste vårdas på NICU kan beloppet bli i miljonklassen. Ja, miljon.
  Ibland ska vi vara glada för vår sjukvård här i Sverige.

  Svara

   Är sjukvården gratis i Sverige menar du?

   Svara

    Frågar du tex en person som är desperat efter vård och blir ignorerad/och/eller väntar i lång vårdkö, så finns det nog många som hellre hade sett sig betala för att få hjälp privat och mycket snabbare.

    Svara

     Absolut, OM de har pengar. Hur många i USA har råd med bra vård? Klassperspektivet tack.

     Svara

      Man kan ju fokusera på att försöka förbättra vården (den som är ”gratis” med citationstecken) och samtidigt tillåta de som vill få möjlighet till att vända sig till privatvård också. Det finns både fördelar och nackdelar med allt, men jag anser fördelarna överspeglar de negativa, också då med tanke på det höga skattetrycket som Sverige faktiskt har. Därmed bidrar redan man i stor del till skatten/vården bland annat, samtidigt som man får hosta upp ur egen ficka om man känner behovet av att rappa på/tryggare vård, etc.

      Svara

      Nu finns det alltså social hjälp att få i USA också. Tycker ofta det försvinner i sådana här diskussioner. Det finns alltså Community hospitals, statefunded living houses, halva skolor i vissa städer består av barn till odokumenterade föräldrar. Allt detta går på skattsedeln precis som i Sverige. En mer balanserad diskussion efterlyses.

      Svara

       Fast social välfärd finns ju inte i USA som i Sverige – på statlig nivå. Precis som diskussionen utvecklas i denna tråd är variationen större än inom Sverige. Vilket inte är så konstigt med tanke på att USA är stort som Europa.

       Svara

    M du låter bittrare än döden, hoppas du inte jobbar med människor

    Svara

     Det gör jag inte, du kan vara lugn. Och bitter är jag absolut, men inte på sjukvården. Vet inte vad du fick det ifrån i min kommentar?

     Svara

    Det skrev jag inte, men jag kan tycka att vi har ett trevligare system då vi inte behöver betala av på våra förlossningsräkningar tills barnet i princip börjat skolan.

    Svara

   Kostar massor här också – men det betalas via skattepengar. Inget är gratis

   Svara

    Utlandssvenskar som inte betalar skatt i Sverige får betala vad det kostar att utnyttja planerad sjukvård i Sverige.

    Svara

    Det är väl en jäkla stor skillnad på att betala skatt och att få skulder på hundratalstusen dollar för att man råkade bli sjuk.

    Svara

   Ja man kan få betala av i flera år

   Svara

  Är man amerikansk medborgare så betalar du skatt där hela ditt liv, oavsett vart du bor. Så finns väl både för- och nackdelar.

  Svara

   Tilläggskommentar:
   Detta var anledningen till att min kompis (som bodde där med sin man) valde att inte föda barnet i USA även om dom bor där i nuläget. Hon är svensk och han är britt.

   Svara

   Oj aldrig hört!! Betalar man lika mycket skatt även om man inte bor där eller får man betala mindre då? Så många frågor om detta nu 😅

   Svara

    Jag har för mig att hon sagt att det beror på hur mycket skatt du betalar i landet du bor i (om du bor utanför USA), vilken typ av skatt det är du betalat och även hur skatteavtal (om sånt finns) ser ut mellan länderna.

    Jag visste inte om det här heller innan, men tycker det är intressant. Men som jag förstår det kan det ju sluta med att du får skatta dubbelt fast i olika länder om du inte väljer att enbart bo i USA hela ditt liv.

    Svara

  Lite dubbelmoral av bianca ingrosso i sin senaste vlogg när hon pratar om coronarestriktioner. Säger i ena stunden att hon endast rör sig till jobbet och sen direkt hem igen, i andra stunden berättar hon att hon varit och shoppat och sprungit runt i affärer. Hon visar även hur hon går o äter på olika restauranger. Tycker bara det är så nonchalant av henne.

  Svara

   Hon är väl immun så det är väl lugnt? Tanken med vaccinet är ju att göra folk immuna så de kan röra sig i samhället

   Svara

    Nej, det är inte lugnt!! Man kan fortfarande bära på smittan trots att man haft Covid och föra det vidare till de som inte haft det. ALLA ska hålla avstånd men det är synd att folk inte förstår det.

    Svara

    Man är inte immun bara för att man har antikroppar. När ska folk fatta det!

    Svara

     Fast det stämmer inte helt att man inte är helt ”o-immun”.
     Från läkarutlåtande i juni: ”Ditt provresultat visar på skyddande antikroppar mot sjukdomen covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer att du har ett skydd mot en allvarlig infektion av viruset i sex månader från att du fått provsvaret. Det innebär alltså att du har en minskad risk att själv smittas, och därmed minskad risk att föra smittan vidare. Du som har antikroppar kan träffa personer som är över 70 år eller som tillhör riskgrupp”

     Skrev i en annan tråd om detta också. Jag testar mig regelbundet (ca.1 gång i månaden sedan i augusti) för både covid-19 och antikroppar via mitt arbete. Tops i näsan och blodprov för antikroppar. Jag och sambo var sjuka i covid mars/april och har sedan dess haft antikroppar – senaste testet togs för 1 vecka sedan. För ca. en månad sedan blev en nära kollega sjuk i corona och smittade tyvärr några kollegor. Jag och min sambo klarade oss – förmodligen pga våra skyddande antikroppar. Det är alltså 8 månader sedan vi vara sjuka och uppenbarligen sitter antikropparna i som skydd – enligt läkare. Trots detta betyder det INTE att jag går runt och lever som vanligt för vill självklart ta mitt ansvar ändå.

     Svara

      Men du kan ju fortfarande föra vidare smittan även om du själv inte kan bli sjuk…

      Svara

       Men läste du ens hela hela mitt meddelande?! Jag skriver ju att jag testar mig regelbundet för Corona och testar ju negativt varje gång. Samtidigt som man påvisar antikroppar. Har man inte sjukdomen smittar man den inte 😅😅

       Svara

       Hur kan det gå till? Du kan ju inte bära på viruset i dina celler om du är immun.

       Svara

        Korrekt. Det enda sättet isf blir om man har det på händerna och på så sätt sprider viruset = otroligt osannolikt.

        Svara

         Inte alls osannolikt!

         Svara

          Då är det väl för tur att man håller god hygien och avstånd då

          Svara

          Det är otroligt osannolikt samt viruset sprids först och främst och nästan enbart genom att man själv är sjuk och andas på någon.

          Har man antikroppar blir man inte sjuk.

          Svara

           Uppenbarligen verkar viruset variera från person till person. Antar jag har haft tur 🙂

           12:26

           Fast Af m.fl förstår inte vad som skett där.

           Hon hade först antikroppar. Sedan blev hon säkert av med dem. Därefter blev hon sjuk igen och utvecklade på nytt anti-kroppar pga att hon blev sjuk för andra gången. Alltså visade testa positivt för antikroppar och covid på samma dag.

           Inte för att hon blev sjuk med antikroppar. De utvecklades för andra gången.

           I vilket fall så är hela hennes fall mycket sällsynt.och det finns nog mycket som behövs ses över ang det innan man drar några säkra slutsatser.

   Jag tror det har mer att göra med personen som klippt ihop vloggen. Bianca redigerar inte sina egna vloggar.

   Svara

    Hon får ju korra videon och stå för det slutgiltiga materialet.

    Svara

   En annan grej me Bianca!
   Minskar inte hennes trovärdighet som influenser enormt när allt hon testar, köper och får hem i bud är ”ooootrooooligt gott/fint/bra”?! 🤔

   Svara

  Prinsessan Madeleine om att föda i USA vs Sverige: I USA går de mycket mer in på att mamman absolut inte ska ha ont, de ger mycket mer bedövning vid förlossningen, så med Leonore var det väldigt smärtfritt. Jag kände nästan att det var för mycket, jag kände ingenting, hela benen var bedövade. /…/ Medan i Sverige är man mycket mer återhållsamma, man ger inte lika mycket bedövning. Vilket jag också kan känna är rätt häftigt för då känner man ju mer och kroppen säger ju verkligen till vad man ska göra. Så även om det gjorde lite ondare så tyckte jag det var en häftigare upplevelse allt som allt.

  Svara

   Men för mycket bedövning hör ju ofta att man förlorar förmågan att krysta, man blir för bortdomnad, vilket kan göra det till en mer komplicerad och farlig förlossning i slutändan. Eller så fick jag det förklarat för mig på förlossningen.

   Svara

   Men helt sjukt ju, jag födde båda barnen utan någon smärtlindring alls, det gjorde djävulskt ont men var två relativt snabba förlossningar, och föda barn ska väl göra ont? Förstår dom som tar smärtlindring om dom har långdragna evighetsförlossningar, men fattar inte hur man kan ta smärtlindring innan man ens känt av dom riktiga värkarna. Blir ju helt konstigt att inte känna nånting.

   Svara

    Personligen upplevde jag att värksmärtan hjälpte mig att föda och hade inte velat vara utan den. Den gav mig kraft och koncentration. Hela kroppen var med liksom, ungefär som jag upplever det med marklyft (fast då gör det ju inte ont förstås). Men jag tänker som du, vid långdragna eller komplicerade förlossningar är ju förstås smärtlindring en viktig hjälp. Skulle tycka att det kändes skitskumt att föda med planerat snitt, utan värkar alls t.ex.

    Svara

    Man får ju smärtlindringen när förlossningsarbetet påbörjats, så man har ju känt smärtan då. Jag å andra sidan kan inte förstå folk som tackar nej till smärtlindring och vill vara någon typ av ~urmoder~ som föder naturligt. Men alla är vi olika 😁

    Svara

     Jag födde naturligt men det var inte något jag hade bestämt, jag hade bestämt att ta all smärtlindring jag kunde få, men vi kom inte ens till det skedet för allt gick så fort, hade förvärkar i några timmar, väl på sjukhuset sattes förlossningsarbetet igång efter typ 20 min o 20 min senare var ungen ute. Så hann inte ens be om smärtlindring, men det hade jag nog gjort om jag legat där i timmar med värkar.

     Svara

    I vilket skede tror du man får smärtlindring?

    Svara

    Jag tror de bästa är att va väldigt ödmjuk inför hur alla väljer att föda. Har själv fött barn och de hade aldrig funkat om jag inte fick bedövning. Man gör de man känner att situationen kräver, tänker jag!

    Svara

    Usch, du är säkert en dålig mamma.

    Svara

  Om jag hade så mycket pengar hade jag hellre fött i USA. Där kan man styra lättare över beslut kring förlossningen (kejsarsnitt, smärtlindring osv) och var man ska få föda (sjukhus och vilket rum). Här kan de ju skicka runt en lite överallt och man blir helt överkörd av bittra barnmorskor på förlossningen. Tycker det är fascism att svenska kvinnor inte får välja kejsarsnitt om de önskar det.

  Svara

   Synd att du missade lektionerna om vad fascism faktiskt är.

   Svara

    Jag raljerar givetvis. Men vi är så skrytsamma om att vara ”världens mest jämställda land” när vi ändå inte är framme vid att kvinnor faktiskt får bestämma över sin kropp (men 20 aborter får man gärna göra..).

    Svara

     Fast det är väl som med all annan vård? Man bestämmer inte själv vilka ingrepp eller mediciner man får. Sedan kan man föreslå och ha en dialog men det är vad som är medicinskt motiverat som styr slutändan. Att ha rätt till sin egen kropp är inte detsamma som att ha rätt till allt man pekar på.

     Svara

      Jo jag opeterades och fick välja mellan att sövas eller vara vaken. Som patient har du en hel del att säga till om. Vet ni inte det??

      Svara

      Och du jobbar inom vården? Eller är det så att du kanske… Killgissar? 🙂

      Jag jobbade nyligen ett tag med urologer. Män som fick prostatacancer fick ha ett långt samtal med urologen, som berättade om hur javisst, i vissa fall fanns enbart alternativet att t.ex. ta bort prostatan helt. Men i många fall fanns ett flertal olika behandlingsalternativ, t.ex. HIFU, att avvakta och monitorera, ta bort prostatan med kirurgi, ta bort den med robotassisterad kirurgi, strålning med mera med mera… Man gick igenom för- och nackdelar och sedan fick PATIENTEN göra SITT VAL.

      Så jo, i vissa fall inom vården så finns det valmöjligheter och i många länder är det upp till kvinnan att bestämma om hon vill ha KS eller vaginal förlossning, samt vilken sorts smärtlindring o.s.v. Som patienter ska vi inte tillåta vården att behandla oss som marionettdockor. Vi ska vara delaktig i vår vård, punkt slut.

      Svara

   Förlossningsavdelningar fylls upp även i USA, och då får du lov att åka till det sjukhus som har plats Det är inte heller säkert att den läkare/barnmorska du valt ut får jobba på det sjukhuset. Det hände två av mina vänner, en av dom fick ha med sin vårdpersonal den andra fick nöja sig med den personal som fanns på sjukhuset.

   Svara

  I många andra länder ger man en EDA som tar ända ned i benen- du blir alltså i princip helt bedövad och måste få en kisskateter, kan sällan stå, sällan känna av krystvärkar. I Sverige ger man eda som bara tar magområdet. Såg dokumentär från usa där alla mammor som födde på sjukhus fick instruktioner när de skulle trycka på och inte, de hade ju själva ingen aning verkade det som

  Svara

   Ja det går att se på tex Kardashians, inte ett enda skrik/grymtande/kvidande, bara lite trycka på och så plopp kommer ungen ut.

   Svara

   Spricker man inte mer då? 😮

   Svara

    I USA sys majoriteten av alla kvinnor. Främst för att man förr (obs kommer ej ihåg exakt/har källa nu men hade föreläsning kring detta) ”klippte” upp de flesta kvinnorna i förväg för att underlätta förlossningen, även om det inte behövdes. Det är därifrån uttrycket ”ett extra stygn för pappa” kommer från 🙃

    Svara

     Så j*vla vidrigt!

     Svara

      Klippet görs inte för att ”underlätta förlossningen” utan klipps snett för att minska risk för spontan bristning i riktning mot ändtarmen och som därmed kan orsaka avföringsinkontinens. Get your facts straight.

      Svara

       Det var i och för sig ”ett extra stygn för pappa” jag reagerade på.

       Svara

   Kommer du ihåg vad dokumentären heter 🙂 ?

   Svara

  Jag följde inte riktigt med i pressen när Penny och Douglas blev tillsammans, men visst är det så att Douglas är vän till familjen? Att han varit med under Pennys uppväxt? Är det bara jag som finner det lite olustigt att dom sen blir tillsammans?

  Svara

   Jo det är creepy men så får man inte säga för då är man inte woke nog. 😉 ”Ålder är bara en siffra!”

   Svara

    Det är väl snarare tvärtom, att om man är väldigt woke så är det p*d*fili att hon var myndig när de blev tillsammans.

    Svara

   Jo dom träffades första gången när hon var 12 har jag för mig.

   Svara

   Var någon som skrev något liknande om Celine Dion och hennes man, att han var ett creep för att han känt henne som sedan hon var barn. Jag tänker så här, att vore han creep skulle han tappat intresse för Celine så fort hon blev vuxen. Varken Celine eller Penny är barn längre.

   Svara

    Celines man är död sedan snart fem år…

    Svara

     So? Poängen är fortfarande densamma. Eller vad menar du?

     Svara

    Jag syftar inte på att mannen gillar yngre barn, snarare att man blir ihop med pappas kompis som funnits i ens liv sen man var ung.

    Svara

  Haha! Jag fortsätter tycka så men för mig själv, så jag inte kränker någon 🙃

  Svara

  Fördelen i Sverige är väl att ingen tar ens barn ifrån en, bebisen stannar i din famn hela vistelsen förutom när den ska vägas o mätas vilket dom gör rätt framför dig. Att man inte behöver betala förlossningsavgift och sjukhusavgift på typ 30-40 tusen hjälper ju till lite också. Sen kanske vården överlag är bättre i USA än Sverige men att föda ut en unge är inte någon raketforskning dock. (i dom allra flesta fall) komplikationer kan ju ske. Men jag hade gått för Sverige.

  Svara

   *Vården är bättre för de som har råd att betala för den bästa vården

   Svara

  Känns ju lite märkligt att åka till usa nu, med deras coronasiffror.
  Men jag tycker iofs att folk är knasiga som går till gymmet, så kanske har annan syn än Penny.

  Svara

  I USA får man väll såpass mycket bedövning så man slipper känna hur det kännas att trycka ut en soffgrupp? Jag hade gärna sluppit den smärtan 🤗

  Svara

   Vilket totalt hämmar kroppens naturliga funktion under en förlossning, vilket är anledningen till överrepresentationen av kejsarsnittfödslar over there

   Svara

    Syr de inte mer där då? Om kvinnor trycker på utan att det känns. Dom måste ju spricka

    Svara

    Folk kan fortfarande vilja slippa den smärtan, det hade jag också velat!

    Svara

  I Sverige får man nästan inga ultraljud alls. Kontrollerna är inte lika noggranna som i USA där man går till obgyn som är läkare, inte barnmorska.
  Hade jag varit i USA hade jag fått fler ultraljud som hade visat stort barn och därmed sluppit traumat av katastrofsnitt och för alltid förstörd.
  I Sverige får man ultraljud v 12 och 2 kaaaanske v 32 om indikationer finns. Annars inte något alls.
  Litar inte längre på vården.

  Svara

   Är ju ganska superenkelt att betala typ 900 kr på en privat mottagning för ett ultraljud dock.

   Svara

    Ja, precis. Det man saknar i Sverige går att komplettera med småpengar jämfört med vad det skulle kosta i USA.
    Man får intrycket här att förlossningsvården i USA är rena paradiset men faktum är att allt kostar.
    Man kan säkert få hur många avancerade tester och undersökningar som helst, hur många läkare och barnmorskor som helst och hur mycket smärtlindring som helst i USA men det finns ett pris på allt också.
    Men vill och kan man lägga ut flera hundratusen på en förlossning är säkert USA paradiset.

    Svara

     Sinnessjukt att man ska behöva betala för att föda barn! Man borde få pengar istället!!!

     Svara

    Skillnaden är att det görs på rutin i USA. Här enbart på indikation. Får du höra att allt är ”bra” och ”perfekt” litar man på sin barnmorska. I själva verket kanske det inte alls är bra. Man kan inte alltid se utanpå hur det är för bebis inuti.
    Att säga till alla att betala 900kr för privat ultraljud måste du väl förstå är orimligt för många. Jag har betalat själv för 4 privata tidiga ultraljud för att jag hade råd. Detta pga missfall.
    Som förstagångsföderska litade jag på min barnmorska och det gör majoriteten.

    Svara

     Hur mycket tror du det kostar i USA då, om du inte har råd att ha en privat sjukvårdsförsäkring eller en som innefattar det via jobbet?

     Svara

    Fast det är väl om man bor i en stad. Jag bor på landet och har 35 mil till närmaste privata ultraljud. Och det sträckan i en bil va ej genomförbart gravid. Så blev en kaos förlossning pga stor bebis och snabbt förlopp. Hade SF mått över kurvan men inte kollas det upp i Sverige heller 🤷‍♀️

    Svara

   En viktskattning är ju dock långtifrån facit. I slutet på graviditeten är det +/- 0,5 kg avvikelse på en viktskattning, och på en stor bebis kan även en erfaren obstetriker skatta uppåt ett helt kg fel.

   Svara

    Hehe…1,3 kg fel på min. Mindre skoj..

    Svara

  Kan man bara åka till Sverige och föda bara för att man känner för det? Dom är väl inte skrivna i Sverige och varför ska dom då belasta sjukvården här. Eller får dom betala ur egen ficka?

  Svara

   Planerad sjukvård i Sverige kostar för den som inte betalar skatt i Sverige och är inskriven i svensk försäkringskassa.
   Priset är inte lika högt som på privata sjukhus i USA men det kostar en hel del även i Sverige för utlandssvenskar.

   Svara

   Dom är skrivna i Sverige nu.

   Svara

   De bor i Sverige.

   Svara

  Jag födde barn 92,97,03 och hade samma barnmorska+ läkare hela vägen alla gångerna. Fick eget rum varje gång. Hade inga dåliga erfarenheter alls, och pappan fick alltid sova kvar på rummet. Alla födda på KS i Solna. Fantastisk personal, så jag har haft tur.♥️

  Svara

   Och min mamma födde barn på samma sjukhus 93, 95 och 06. Hade olika läkare/barnmorskor och fick dela rum me andra. Me de sagt har hon pratat om de som bra och fina upplevelser

   Svara

  Som gravid i Stockholm hade jag lätt valt att föda i USA givet att jag hade de ekonomiska förutsättningarna (som ju Penny och familj har). Är livrädd att bli runtskickad när det väl är dags, och hört många skräckhistorier om barnmorskor som har två födslar igång samtidigt pga personalbrist.

  Svara

   Det är standard i sverige, 2-3 kvinnor per barnmorska väl. Nåt hade 1 per kvinna. Nedlagt såklart

   Svara

   Jag tänker att för en känd person behöver de drabbas av krångel i vården som andra. Man löser saker för man vill inte bli uthängd i media som personal. Säkert mer tillmötesgående och bättre bemötande.

   Svara

  Oj, Sverige alla gånger. Min bästis födde i USA och jag här ungefär samtidigt. Min förlossning kostade 120 kr eller liknande pga den underbara skatt vi betalar. Hennes kostade över 100 000 kr. De hade bestämt sig för att skippa epidural för det var så dyrt, men när hon låg där i smärtor så gick det inte att låta bli. Allt hon valde bara gjorde att notan tickade på. Sen merförsäljning ”du vill väl spara stamceller från navelstängen som kn rädda fitt barns liv i framtiden?” X antal tusen dollar. Osv.
  Fy fan för amerikansk vård om man inte har top notch sjukförsäkring.

  Svara

   *kan rädda ditt
   🙈🙈🙈

   Svara

  Nu följer jag inte Penny slaviskt, men när har hon och Douglas gift sig? Hur kan jag ha missat det?

  Svara

   Tror inte de gjorde en stor grej av det

   Svara

  En fördel i Usa är inställningen till kejsarsnitt. Vet inte hur Penny födde första barnet men vill hon ha ks i Sverige får hon vänta sig en fajt.

  Svara

   Japp, här får man bråka sig till något man borde ha full rätt att bestämma själv.

   Svara

    Jag vill själv försöka på kejsarsnitt på humanitär indikation och jag tycker att situationen i Sverige vad gäller det är riktigt usel då det är så beroende på var du bor och vilken läkare du får. Möjligheten att få ett KS borde vara bättre och mer jämlik över hela landet. Dock borde det inte vara fullt möjligt att bestämma själv, det finns omständigheter som kan göra ett kejsarsnitt mycket mer riskfullt än en vaginal förlossning – såpass mycket att det innebär en betydande risk. Därav borde det inte vara fullt fritt fram att kunna välja kejsarsnitt, men det borde vara en mer öppen diskussion med vården och mycket mer tillgängligt än vad det är idag.

    Svara

  Jag bodde i USA under tre år och gick igenom halva min graviditet där. Som många tidigare nämnt har man en Obgyn, läkare, som följer en under graviditeten. Fick göra första ultraljudet i v.9. Även med OK sjukförsäkring så kostar det, fick betala mer än $100. Själva besöken var extremt opersonliga, läkaren spenderade kanske 5-10 minuter åt samtal och lämnade sedan över till en slags adminstratör som ställde massa frågor om vilka tester jag ville ta och lämnade över massa papper för påskrift så att de inte kunde bli stämda för diverse saker 😅 Vi gjorde NIPT som vi också betalade typ $200 för. Läkaren tog för givet att jag även skulle göra test för Spina bfida och frågade mig i v.20 om jag skulle göra abort om barnet hade detta tillstånd! Sedan lämnade han mig i rummet med denna adminstratör och jag skulle bestämma mig om vi skulle göra detta test eller inte. Hon frågar om min försäkring täcker det och jag har ingen aning. Försöker ringa mitt försäkringsbolag och kommer inte fram. Får psykbryt på hela grejen och går därifrån. Han försökte även sälja på mig gravidvitaminer på recept som har säkerligen fick kommission på.

  Sedan flyttade vi till Sverige när jag var i v. 23 och det var som natt och dag. Fick lyxiga en timmars samtal med en barnmorska i en lugn miljö där vi pratar mycket mer om mina förväntningar och mående. När det sedan var dags var jag hemma med värkarbete i 18 timmar och min dotter föddes helt utan smärtlindring en timme efter att vi kom in till BB. Mina vänner i USA fick kejsarsnitt ganska saftiga sjukhusräkningar. De hade till och med tagit betalt per antal klick av EDA-påfyllnad… Skulle välja att föda barn i Sverige alla dagar i veckan. Men jag respekterar och förstår andras upplevelser av bristerna i svensk förlossningsvård. Jag fick en jättebra förlossning, men var ju hemma med min man största delen av tiden.

  Svara

  Jag har manga slaktingar som fott i USA da hela min mans familj bor dar. De sa att de verkligen forsokte skybnda pa forlossningarna dar, alla blev igangsatta eller paskyndade med lakemedel. Sen ut samma dag fran sjukhuset om det ar ditt andra barn och stanna en natt om det ar ditt forsta (forutsatt att allt ser bra ut saklart). De hade valdigt bra forsakringar men betalade anda ca 4000-6000 dollar EXTRA utover sin forsakring. Inga struntsummor direkt….

  Svara

  Födda. Flygga. Herregud.

  Svara

  Mödradödligheten är orimligt hög i USA. Tycker att det säger allt.

  Svara

  I USA behöver man inte oroa sig för platsbrist, man har en och samma läkare, man kan bestämma själv om man vill bli igångsatt från och med BF (vilket ju stöds av forskning), man kan bestämma om man vill ha kejsarsnitt, och man har ingen press på sig att ”vänta lite till” med epidural. Sen får man stanna minst en natt men inte ovanligt att man får stanna 2 nätter om man vill. Hade aldrig någonsin velat föda i Sverige. Jobbar man här (vilket man ju oftast gör om man bor i USA som icke amerikansk medborgare) så har man oftast sjukförsäkring via arbetsgivare så kostnad är inte ett problem. Jag betalar gärna någon tusenlapp extra för att få den upplevelsen jag har rätt till och att bestämma över min egen kropp och hur den ska föda mitt barn!

  Svara

   Alla har inte den upplevelsen av förlossningsvården i USA. Jag har fött alla mina barn där och hade en väldigt positiv upplevelse, men väldigt många av mina vänner som fött i USA har haft väldigt traumatiska förlossningar som slutat i akut kejsarsnitt. Mina vänner och familj som fött i Sverige verkar i överlag mer nöjda med sina förlossningar, jämfört med mina vänner i USA

   Svara

   Jag har också vänner som inte fått plats på det sjukhus dom valt att föda på, och den utvalda barnmorskan/läkaren får inte alltid följa med till det nya sjukhuset för att dom inte har rätt att utföra vård där.

   Svara

  Skulle aldrig föda i Sverige, förlossningsvården är av U-land standard. Visst, det är ”graaaatis”, men jag betalar gladeligen många mååånga tusenlappar för att inte bli ett invaidiserat kloakdjur därnere eller att barnet får hjärnskador eller avlider (med ett ”hoppsan, vi ska se över våra rutiner” efter anmälan till alla instanser). Planerar man inte föda ett helt fotbollslag av ’halta pch lytta’ som samhället ska avlasta en med under tiden man är sjukskriven pga blev ’sydd fel’, så kan man planera och investera bättre i sina tilltänkta barns början på livet.
  Det blir mer uppstyrt när läkare och sjukhus inte har ryggen fri mot charlaranbeternde som de har i Sverige. Och då pratar jag inte bara USA, har erfarenhet av andra länders sjukvård och den utklassar svensk med hästlängder vad gäller professionalism, trygghet och kompetens.

  Svara

   Åk gärna till ett riktigt U-land för att se hur det ser ut där och få lite perspektiv

   Svara

  Tänker att största skillnaden är väl priset 🤔. Kostar väl multum i sjukhusräkningar att föda i USA?

  Svara

  Jag har fött ett barn i USA och väntar nu andra. Det som förvånande mig mest var inställningen till igångsättning. Där jag bor (Kalifornien) erbjuds alla kvinnor igångsättning efter v 39 och jag känner ingen som gått längre än v 40. Dock hade jag inte samma läkare på förlossningen som under tiden jag var gravid. På det sjukhuset jag födde jobbade inga barnmorskor utan en specialistsjuksköterskor. Vid själva utdrivningsfasen kom en läkare. Jag och mina vänner som valt epidural har fött utan smärta. Man blir helt bedövad och sängliggande med kateter. Jag kände krystvärkarna men de gjorde inte ont. Kommer välja epidural med nästa barn också, ser ingen anledning att plågas i onödan. Jag sprack grad 2 och hade inga komplikationer efteråt. Tack vare min mans sjukförsäkring via hans jobb betalade vi ingenting varken för min eller vår dotters vård.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.