Lisa Olsson anklagar Gina Tricot för plagiat

Bild 1 innehåller Gina Tricots Instagraminlägg där de visar upp den nya kollektionen med en bild på en kvinna i profil, med tre ringar i öronen. Två i guld och en i silver. Till det har Lisa skrivit följande text: I honestly got really sad today seeing this. As a small independent brand it's heartbreaking to watch huge companies like Gina Tricot and another independent brand, Blue Billy, capitalizing on your signature work. I work really hard to offer jewelry that are made locally with recycled material at a resonable price-point, aiming for a more sustainable way of shopping jewelry. This is completely the opposite way. Please do better and I really hope you will remove these earrings from the website Gina Tricot and Blue Billy. Bild 2 består av bilder på Gina Tricots örhängen högst upp och Nootkas längst ner för jämförelse.

Influencern Lisa Olsson grundade företaget Nootka 2018, som inriktar sig på att skapa smycken av återvunnet 925 silver.
På sin hemsida beskriver företaget hur alla smycken är tillverkade för hand i Stockholm – någonting som givetvis påverkar prislappen, men inte så mycket som man kan tro.
Nu har Lisa publicerat två stycken storys där hon visar upp ett samarbete mellan Gina Tricot och smyckestillverkaren Blue Billy där de bland annat tagit fram örhängen.
Örhängen som mer eller mindre är exakta kopior av Nootkas signatursmycken, bortsett från hela hållbarhets och återvinningsgrejen samt det att Nootkas smycken är handgjorda då.

Gina Tricots örhängen påminner inte om Nootkas, de är inte bara lite lika – de är IDENTISKA av bilderna att döma.
Jag förstår att Lisa blev jätteledsen när hon såg det här – att få sin design plagierad på det här viset och bli totalt överkörd av två stora företag måste kännas förjävligt.
Lisa uppmanar företagen att ta bort dessa örhängen från sin hemsida, men i skrivande stund finns de fortfarande ute till försäljning.

Vad tycker ni om att stora företag som Gina Tricot gör så här?
Eller, till att börja med – vad tycker ni om smyckena?
Lika? Identiska? Inte så lika?

Jag har sökt relevant person på Gina Tricot för en kommentar.

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Lika – ja, identiska nej.

  Var går gränsen är den ständiga frågan.
  Finns det någon form av patentskydd – annars är det säkerligen kört.

   Örhängena finns inte på GinaTs webshop nu i alla fall. Letade närbilder för att kunna se och jämföra ”strukturen” Blue Billie nämner i detta svar på sin insta:
   ”Hej! Vi har utgått från designen på två av våra befintliga produkter https://bluebillie.com/shop/round-objects/small-hoops-shiny-gold/ och den struktur vi har på våra structured rings https://bluebillie.com/shop/rings/oval-structured-ring-gold/ Hela kollektionen består av smycken inspirerade från vår tidigare design. Tråkigt att du uppfattar att det är stulet. Det har vi inte gjort då vi alltså utgått från två av våra befintliga produkter som vi kombinerat till en ny!”

   Tycker nämligen inte, utifrån de bilder som är tillgängliga, att strukturen på GT-hoopsen är direkt samma som på BBs egen structured ring.

  Det är ingen unik design. Vem har patent på en ljusgrå soffa?

   Eller hur, sett sånna där ringar lite överallt, bla Åhléns och Safira, de är som sagt inget unikt över den designen och Lisa själv va knappast den första att göra dom. Bara googla typ ”ringar hamrad yta” 🤷🏻‍♀️

   Googla hamrade creoler- nä hon är inte unik. Visst detta är helt kopierat från hennes design och utförande. Tom storleken verkar överensstämma. Men lycka till att driva en process om detta. Då krävs det verkshöjd inom juridiken och min bedömning är att det är osannolikt att hon når upp till det. Men inte omöjligt. Men få jurister skulle med gott samvete ta detta case. Risken att förlora är betydligt högre än att vinna. Mvh Jurist

    Behöver ju inte ens vara lisas örhängen de kopierat utan någon av alla andra som ser ut så.

     Bägge har kopierat sumererna!
     Designen kommer från Mesopotamien och är 4500 år gammal:
     https://www.metmuseum.org/art/collection/search/322907

      Hahha!

   Ingen har patent på en ljusgrå soffa eftersom du inte kan få patent på en soffa…så vida att den inte samtidigt har en funktion som gungar/fälls ihop/skakar drinkar eller någon annan teknisk lösning.

    Precis som ingen har patent på ett örhänge med lite skrovlig yta med andra ord.. point proven

     Patent kan en ansöka om när det kommer till uppfinningar, dvs. Något som innebär en ny, teknisk lösning. Således ej örhängen. Däremot kan konst, bl.a. smycken, ha upphovsrätt om det uppnår kravet på verkshöjd enligt lagen om upphovsrätt.

    Vill ha en sån soffa bums!

  Skulle tro att Lisa kopierat minst 5 tidigare smyckestillverkare. Sådana där örhängen är knappast unika och har setts i årtionden, minst.

   Ja rimligtvis har någon gjort sådana örhängen tidigare. Tycker också det är svårt då de inte direkt är unika. Men man kan ju tro att GT och Lisa har koll på varandra, någon borde reagerat på hur lika de är. Man kan ju inte hålla koll på vad Karin tillverkar hemma men detta är ju folk som hänger i samma kretsar

  Hela plagiatgrejen är supersvår att bedöma, men detta är verkligen en kopia av hennes smycke vilket är supertråkigt. Dock är frågan: när började Lisas smycken produceras? När började Gina Tricot att producera sina? Fanns designen sedan innan?

  Synd att Blue Billie dras med i det här, de gör annars så fina grejer!!

  Oj ett par hoops som liknar ett par andra hoops 🙂 call the police

  Hm. Fattar att det måste kännas jobbigt. Men, känns inte som en väldigt unik design? Har sett sådana örhängen innan Lisas kom ut.

  Hänger det inte på om Lisa Olsson har mönsterskydd för sin design?
  I annat fall har hon väl ingen rättslig möjlighet att förhindra Gina Tricot att sälja dessa produkter?
  Att bli sur på att någon konkurrent ”plagierar” ger ingen laglig rätt om man inte skyddat sin design.
  Och för det krävs det att designen är nyskapande och särskiljande.

  ”Mönsterskydd är den rättsliga termen för det man ofta brukar kalla designskydd, det vill säga ett skydd för nyskapande design.
  Ett mönsterskydd skyddar utseende och form, men inte en produkts funktion eller den bakomliggande idén. Med ett mönsterskydd får ingen annan tillverka, sälja eller importera kopior av den skyddade designen. Patent- och registreringsverket (PRV) är ansvarig myndighet för mönsterskydd i Sverige. Mönsterskyddet gäller i fem år från det man lämnat in sin ansökan, och kan förlängas upp till max 25 år.
  All formgivning går inte att mönsterskydda. För att en produkt ska kunna mönsterskyddas så krävs att den är:
  •Ny. Med det menas att denna design skiljer sig från all tidigare offentliggjord design, det räcker till exempel inte att byta färg på ett redan existerande mönster. Formgivaren har ett år på sig att registrera mönsterskyddet från offentliggörandet.
  •Designen måste ha särprägel. Det betyder att den inte får vara så enkel att den räknas som en form alla ska kunna använda, som en cirkel eller triangel.”
  https://www.prv.se/sv/kunskap-och-stod/vanliga-ord-och-begrepp/monsterskydd/

   On point

   Man behöver inte skydda sin design med mönsterskydd. Allt man gör är ändå skyddat av UPPHOVSRÄTTEN, utan att det krävs någon registrering eller liknande. Man får inte kopiera hej vilt bara för att nåt inte är mönsterskyddat. Däremot vet jag inte om hennes örhängen är tillräckligt unika för att man ska kunna säga att det solklart rör sig om en kopia här.

    Upphovsrätt kan inte skydda en design, den gäller konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Mönsterskydd är det aktuella immaterialrättsliga skyddet för ett örhänge så som beskrivs av anonym 09.10 ovan.

    Upphovsrätt kan man ha som konstnär osv till en målning, en teckning, ett fotografi, en skulptur, en möbel eller en byggnad under förutsättning att verket har tillräcklig originalitet (verkshöjd). Upphovsrätten är tudelad – ekonomisk och ideell.
    Men i det konkreta fallet så kan inte Lisa Olsson hävda upphovsrätt till sina smycken. Hon har inte själv skapat något originellt och konstnärligt – snarlika smycken finns som framgått på olika ställen. Förmodligen har Lisa Olsson helt enkelt ”inspirerats” av redan existerande smycken precis som många andra gjort. Hon har alltså inte bättre rätt än någon annan till smycken med detta utseende.

  Hennes egen design har inte verkshöjd, hon plagierar själv uttrycket hos t e x Laponia. Med det sagt tycker jag nog ändå att stora företag – IKEA är värst – kan låta bli att plagiera småföretagare. Det är omoraliskt. I det här fallet hade de kunnat göra något annat uttryck på creolörhängena.

   Håller med, är helt övertygad om att GT var fullt medvetna om att de är extremt lika

  Det är inte första gången Gina tricot gör identiska kopior av andra märken. Kom ihåg när de förra året gjort exakta kopir av by Biancas datorfodral och väskor…

  De är verkligen väldigt lika. Men jag är tveksam om jag tycker att de är tillräckligt unika i sin design för att ses som ett original.

  Jag är säkert otydlig i hur jag menar, jag är så grymt trött.. 😅

  Fast detta är ju knappast en unik design från början? Har funnits liknande i hur manga år som helst. Letar man kan man säkert hitta någon som var före Lisa med designen också.

   Designen har funnits i minst 4500 år – sumererna var först! (kanske)

  Vad ska alla företag säga då när var och varannan av dessa ”influensers” kopierar dem?

   Tack! Särskilt intressant med den som jobbat på bla Gant tidigare och var chockad över sakernas tillstånd. Han såg heller ingen förbättring under tiden bolaget påstår att de rättat till det som inte fungerade.

   Vaddå vaknade? Gissningsvis ”vaknade” de när nyheten kom och har sen dess jobbat på storyn. Seriös media måste såklart ha källor på vad de skriver och kan inte utgå ifrån ett instagram inlägg – de måste själva prata med personerna bakom berättelserna.

    Vilka tror du var personerna bakom inläggen då?

    Ja och jag kan tänka mig att nakds arbetsmiljö inte riktigt prioriteras bland corona, inlåsta 40-åringar och politikers tvivelaktiga partners.

  Jag verkligen hatar Gina tricot. Hur kan företaget finnas kvar? Gina likt cubus. Tycker butikerna känns så B . 2 företag som borde försvinna helt. Helt OT men sant

   Vaddå vaknade? Gissningsvis ”vaknade” de när nyheten kom och har sen dess jobbat på storyn. Seriös media måste såklart ha källor på vad de skriver och kan inte utgå ifrån ett instagram inlägg – de måste själva prata med personerna bakom berättelserna.

   Tror att du är för gammal för de butikerna bara.

   Polyester och akrylskit i mängder.

   Cubus är väl dock inte speciellt lika? De har helt olika typer av kläder. Cubus har massa bra basplagg, Gina har bara ungdomligt mode

    Cubus är ju bara skit. Och dyrt??

     Dyrt? Det håller jag inte med om.

  I work hard. Haha visst du har säkerligen kopierat minst fyra olika tillverkare. Hennes så kallade smycken är inte unika någonstans. Vart går gränsen? Om vi tar halsband med kors på till exempel så ser de mer eller mindre likadana ut överallt.

  Vilket löjligt inlägg. Designen finns hos mängder av märken, de är inte unika.

  Visst kan gina ha kopierat dessa men tycker mig se så gott som identiska örhängen överallt?

  Det är långt ifrån en unik design som dessutom funnits i flera år. Jag köpte själv ett par väääääldigt snarlika från Jane Konig sedan för 5-6 år sedan, är det därifrån eller 100 andra designers som Lisa har fått sin inspiration från? Jag säger inte att Lisa själv har kopierat, räknas det ens som det när det finns så många?

  En snabb googling och man kan hitta flertalet liknande.

  Självklart är det inte ok men vem gör inte så? Ta ex alla influencer som ”kämpat” för att få till en kollektion & så visar det sig att det är likt andra dyrare märken.
  Men visst måste detta upphöra!

  Sjukt att inte nämna Aysha och Asabea som årets mama. Och nu när man tänker efter, du nämner i princip ALDRIG influencers med utländsk bakgrund på din blogg? Förutom typ Adde, i negativ bemärkelse. Mångfalden florerar här.

   Hatet är starkt i dig.

   Jag har ingen aning omvek Aysha är (får kolla det!) men jag ÄLSKAR allt Asabea förmedlar. Där kan vi snacka influencer jag respekterar. Jag tror däremot inte att Camilla utesluter på grund av någons bakgrund. Jag tror det handlar om att de influencers som inte skapar rubriker/skandaler inte heller ”granskas” och därmed omskrivs i samma utsträckning som de som gör utspel.

    Ingen aning om vem*

   Kenza, Dasha, Andrea Hegard, Foki, Keyyo, Margaux, Alexia, Rebecca Simonsson/Stella m.fl. har ju alla utländsk bakgrund?!

    Och ändå lyckades du inte nämna en enda svart! 🙂

     Nej det är korrekt. Det var frågan om utländsk bakgrund här. Inte hudfärg.

     Jag är förresten samma anonym som nämnde Asabea just här ovan för kännedom.

     Elaine?

     Är det konstigt om en vit tjej inte identifierar sig med en svart influencer? Jag är uppriktigt nyfiken nu, vilka svarta influencers utöver Elaine och Lovette Jallow har vi?

      Chrystelle Eriksberger

    Den enda som inte är vit i din lista är foki och bara det är lite problematiskt

     Okej. Jag håller inte med dig där. Men ok.

     Det var ju inte vit hudfärg det frågades efter utan utländsk bakgrund.

    Vad har Andrea Hegard för påbrå?

     Norsk. Och uppvuxen i Storbritannien om jag inte missminner mig.

  Jag har ett par i princip exakt såna örhängen som kommer från HM och är inköpta för åtminstone 1,5 år sedan. Har dessutom sett såna på flera andra ställen. Ingen unik design alltså.

   Skulle precis skriva det, fast ca. 5-6 år sen jag köpte mina.

  Finns inget unikt direkt i dessa örhängen.

  Lol, finns ju inget unikt eller innovativt med Lisas design här överhuvudtaget. Känns supergjort sen ÅRATAL tillbaka. Ska man tänka så kan man säkert hitta hundratals andra liknande örhängen som man isåfall kan hävda att Lisa kopierat?

  Är hon dum? Inom alla sorters produkter ”kopierar” man. Man blir inspirerad eller tar en stil rakt av som säljer. Så länge du inte använder ett identiskt mönster(som är skyddat) eller ett annat varumärke på dina produkter (typ fake Chanel osv) så är allt ok. Det är OMÖJLIGT i princip att göra något helt unikt 2020, det är typ matematiskt omöjligt med tanke på hur många som skapar produkter och i hur många år de hållit på. Enda chansen är väl om något är illustrerat på eller något mönster men en form/finish är typ omöjlig att vara ensam om

   Ta ex Pernilla Wahlgrens kläder/inredning med ett ”missonimönster” Är ju inte det exakta mönstret så det är helt ok. Sen kan man ju diskutera varför man inte gör något mer unikt men som sagt, detta görs ju överallt å hela tiden!
   Ska Barilla bli arga på Kungsörnen som också kör plastpåsar till sin pasta? Ska Ica bli arga på Hemköp för att båda har röd logga och papperspåsar?

    Barilla 🙂

    Barilla är nog det störta skämtet någonsin

     ???

     Minns någon homofobiskandal. Finns det fler skäl?

  Fast det här är ju hela affärsmodellen bakom fast fashion-bolag som Zara, HM, Gina Tricot etc. De har en kort produktionskedja för att så snabbt som möjligt kunna producera liknande produkter de sett hos etablerade och populära märken.

  Jag tycker själv att det är helt vansinnigt, och lider med de som får sina produkter plagierade. Det är viktigt som konsument att komma ihåg vad man gör när man handlar hos kedjorna.

   Ja exakt, och Lisa har själv gjort reklam för dessa kedjor. Men nu är tydligen deras välkända affärsmodell och fast fashion setup inte okej för nu kopierar de just hennes design – som inte är unik på något sätt. Jag tycker bara det hela blir lite avigt.

   Sen att Nootkas big hoops (som inte är särskilt big) kostar 1099 kr STYCK är en annan tråd.

    Eller hur… Plus, hur mycket verkar alla influencers bry sig när de själva blir anklagade för att plagiera kända (och mindre kända) designers? Ex. har Adoore någonsin svarat på kritik?

     Nej precis. Jag tycker det är jättekonstigt att Lisa anser sina örhängen vara så pass unika att detta är något att klaga på offentligt.

  Oj vad kränkt man kan vara. När man skapar något som redan funnits i hundra år typ. Och gnäller att någon kommit på en exakt lika ounik idé. 😂😂

   I tusen år minst.
   Googla ”roman byzantine hoops”.

  Hade såna exakt sån design på ett par ringar jag tror jag antingen köpte på H.M eller glitter, för typ 13 år sen. Det blir svårt att inte kopiera någon när allt redan är gjort.

  Tror lisa alltså att hon var först med dessa örhängen?

  Örhängena verkar vara borta från hemsidan nu dock?

  Glitter
  Pieces
  ASos
  Safira
  Pilgrim
  Natt och dag design
  Ornament

  …ska jag söka vidare? Alla dessa har snarlika eller nästan likadan örhängen till försäljning just nu. Pieces är så gott som identiska samt glitters.

  Dessa kommer upp först vid googling, vilka som inte gör det? Lisas örhängen!

   Mesopotamien
   Bysantinska riket
   Romarriket

  Har man själv inte designat något unikt som sticker ut utan har ”kopierat” något som redan finns och har funnits länge ute på marknaden är det inte lämpligt att dra kränkthetskortet.
  Jag skulle skämmas över att kalla de här grejerna för design precis som Gynnings plagiat tavlor och Bubbelpålles foton.
  Att göra liknande(identiska)saker som folk redan har gjort gör dig definitivt inte till en designer el konstnär.

  Mycket lurendrejeri i den branschen. Har hört att Efva Attlings ”handsmidda” smycken egentligen tillverkas i Thailand.

   Spännande
   Har snöat in på att handla fina handgjorda silversmycken från småföretagare i Sverige… vore intressant att veta mer mer om vilka som far med osanning och vilka tecken man kan hålla utkik efter 🤔

    Caroline Hjerpe sitter och gör smyckena framför ögonen på en i sin juvelerarbutik! Jättefina grejer.

   Kan de inte vara handsmidda i Thailand då?

    Jag skrev ”tillverkas” = massproduktion.

     Så man tillverkar inte någonting när det skapas för hand?

   Gå till en guldsmed som sitter i på plats och jobbar. Klart.

  Tips. MegicMike133 a.k.a. mikomicheal133 försöker fortfarande sälja förfalskade dokument till sina följare på Instagram, Snapchat och TikTok. Den här gången anställningsavtal och tre lönespecifikationer som utlovas fungera för att lura till sig ett bank- eller billån. Han har även coronatest ”som du inte behöver utföra du kan resa med det”. Intygen kostar 700 kronor.

   Är det här några kända personer?

  On topic fast lite off.
  Någon ondgjorde sig här ovan över acrylskit.

  Fråga, ni andra som likt mej blir GAAALEN av allt som kliar, alltså ynkar 3% ull i ett plagg gör mig tokig.
  Har ni något tips på stickade tröjor som inte är polyester (förutom bomull då)

   Kan finnas fina i viscose som ofta är väldigt mjukt. De är dock ofta lite tunnare, har inte karaktären tjock, fluffig tröja.

   Testa dock 100% ren ull (merino eller kashmir), alltså inte superwash, syntetblandningar och sån skit, eller ull/silke-blandning. Har tipsat flera vänner om detta, folk som trott de inte tål ull, och det har funkat för ALLA. Det är superwashbehandlingen (=tunn plasthinna runt ullfibern) som gör ullen stel, sicksig och kliig.

   Chenilletröjor! Är också väldigt känslig men chenille funkar alltid! Verkar dock som det kan tillverkas av alla möjliga material så man får nog kolla lite extra om man vill unvika polyester osv.

    CHENILLE ÄR DET SKÖNASTE I HELA VÄRLDEN

  Tycker de är lika men att verkshöjden inte är så hög – dvs det är inte en så komplicerad design som sådan att komma på.

  Fast jag fattar inte…? Vad bölar hon om? Lisas design är fett mainstream och inte unik så vet inte vad hon menar här? Hon kommer väl fortsatt ha sina kunder tänker jag med tanke på att hennes utformande av produkten är unik och hållbar. Ginas kundkrets sträcker väl sig mest till unga tjejer eller folk som vill, eller pga pressade ekonomiska förutsättningar, köper billigt skärp. Inklusive mig själv 😁

  Hade likadana örhängen från h&m för typ 10 år sedan, det är ingen unik design. Skulle man köpa de från Lisas märke skulle det ju vara för att de är mer hållbara än de från Gina Tricot, inte för den unika designen.

  Tips, leta upp antalet gånger Gina Tricot blivit stämda för just plagiat. Jag jobbade där i 1 år och det hände flera ggr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *