Fler mamas att uppmärksamma

När jag skrev mitt inlägg Ellen och Sara, och deras utnämningar till  Årets Mamas så satt jag samtidigt och bollade filmklipp och inlägg i ett försök att bestämma när de bäst skulle publiceras och jag valde att uppmärksamma Ellen och Sara, av den enda anledningen att deras inlägg kom upp i mitt flöde på Instagram. 
Ett inte helt väl utfört arbete från min sida, det har ni alldeles rätt i.
Jag inser att det ser illa ut när man läser inlägget och att det kan se ut som att jag hade någon typ av agenda med vilka mammor jag valde att uppmärksamma.
Så är det absolut inte, men jag vill ändå bemöta den kritik och feedback som jag fått efter att jag publicerade inlägget.
Jag borde tagit med ALLA mammor som är relevanta för en sida som skriver om sociala medier, och därför skriver jag nu det här inlägget, vars innehåll borde ha funnits med, redan i det inlägget.

Förlåt, om mitt första inlägg var sårande.
Efter att ha skrivit texten här nedan så inser jag verkligen hur illa mitt första inlägg så ut.
Det var absolut inte meningen.
Tack för att ni hjälper mig bli bättre, med kritik och feedback.

………………………………………………………………………………………………….

Utnämningen som Årets Folkbildarmama har gått till Asabea Britton – barnmorskan som publicerat stories om allt man kan behöva veta om graviditet, föräldraskap och förlossning.
Tidigare i år fick Asabea mängder med nya följare, när hon valde att dela videon från sin egen hemförlossning. Så här svarar hon i sin intervju med Mama på frågan om hennes kanalers betydelse.

Vad tror du det betyder för dina följare att få ta del av ett folkbildande konto om graviditet, förlossning och föräldraskap?
– Jag får så fin respons att det knappt går att ta in! Många uppskattar att kunna gå in på mitt konto och hitta svar på sina frågor – eller på frågor de inte visste att de hade. Andra skriver att de uppskattar att jag är lugn och trygg och att det smittar av sig, vilket är väldigt fint. I och med pandemin känns mitt konto och mina gratis föreläsningar på Youtube extra viktiga eftersom så många info-träffar har ställts in.

Att den här typen av information – från en faktisk auktoritet i ämnen – tror jag är så viktigt, för i dagens samhälle kan ju praktiskt taget vem som helst publicera en bok om graviditet, förlossning och föräldraskap utan att egentligen ha mer i bagaget än sina egna känslor, åsikter och upplevelser.
Här hittar du Asabeas Instagramkonto och här finns hennes Youtubekanal. 

”Hon är stylisten, aktivisten och trebarnsmamman som sommaren 2020 fick 70 000 människor att checka in på USA:s ambassad på Facebook – och därmed blev en av grundarna till Black Lives Matter-rörelsen i Sverige.
Så motiverar Mama sin utnämning av Aysha Jones till Årets Viktigaste Mama.

Med den här digitala protesten – riktad mot USAs ambassad och den polisbrutalitet som bland annat kostade Geoge Floyd livet – så satte Aysha ”Black Lives Matter” på kartan även i Sverige.
Tyvärr kom till ett visst pris, att helt plötsligt bli ansiktet utåt för en kamp mot rasism och främlingsfientlighet  – någonting Aysha berättar om i sin intervju med
 Mama:

Black Lives Matter placerade dig som person i mittpunkten. Vad innebar det för dig?
– Jag blev väldigt utlämnad. Folk började lägga till mig i chattgrupper där de berättade att de skulle döda både mig och mina barn. Okända människor dök upp utanför min bostad och på mitt jobb. När det blev mörkt började vi dra för persiennerna hemma i lägenheten.
– Under en period ringde mina vänner och min familj en gång i timmen för att försäkra sig om att jag levde. Ändå vägde de positiva reaktionerna tyngre och det som gjorde mig extra glad var att så många vita engagerade sig. De tog täten utan att göra det till sin grej. I stället hjälpte de till att möjliggöra, på våra villkor och premisser.

Här hittar du Ayshas Instagramkonto och här finner du kontot för Black Lives Matter Sweden. 

Stort grattis till dessa två Mamas och förlåt igen för min ignorans. 🙁

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ??

      Camilla!

      Jaha. Han kanske har en funktionsnedsättning, eller posar på ett sätt som får ger dig sådana associationer.

      Fyfan för dig din vidriga människa

      För att han skrattar eller vadå?

      Kan fan inte ens föreställa mig vilket patetiskt ömkligt liv man måste ha för att fälla en sån kommentar.

    Alltid finns det någon som blir sårad för vad man gör eller inte gör.

      Själv stör jag mig på undergivenheten inför extremister.

        Så sant!

        Ja, Extremister finns av många olika slag. Shapeshifters är också jobbiga. Var är samhället på väg?

        Undergivenhet eller att lyssna på och ta till sig av kritik?

          Anonym 14:25, jag tror Anonym 13:44 i detta fall åsyftar undergivenhet.

            Blir inte ens förvånad att det ser ut såhär i kommentarsfältet när majoriteten av kvinnorna som hänger här är vita. Hela Camillas approach till är vit.
            Shit vad fel det är med lite inkludering, kan tänka mig att det är enkelt att sitta och snacka om att folk är lättkränkta när man blir representerad precis överallt och inte har en aning om intersektionalitet.
            Fuck er alla och fuck Camilla också för den delen.

    Bra inlägg Camilla! Ingen är perfekt – men alla kan göra om och anstränga sig för att vara bättre 🙂

      Som försvars-inlägget om Federley – kanske något att pudla om nu när det visade sig att Camilla inte visste mer än andra, och att Fredrik försvarat en dömd pedofil-sexförbrytare

        på tal om politiker på sociala medier, så tycker jag att Hanif Balis insamling förtjänar ett inlägg.

          Det tycker jag också! Något av det bästa intiativ jag sett på sociala medier på länge. Givetvis swishade jag en 500-ing då jag vill visa mitt stöd för pojkarna.

          Har aldrig hört talas om dessa två människor. Känns lite väl lättkränkt att hela tiden klaga på att man inte tar upp det ena eller det andra. Om man själv tycker något är viktigt får man väl själv göra något åt det. Ungefär som Hanif gjorde med det som hände i Solna och då pressen framförallt skrivit utifrån att det var så synd om förövarna då det varit så synd om dem.

            Nu har jag iof inte läst några snyftinlägg om förövarna så hoppas du har fel men sjuk vinkel om det stämmer.

              har för mig att det var i expressen.

            Jag läste samma sak på hans IG, att förövrarna minsann fått gråta ut i pressen. Var nånstans står det att det är synd om dem? Länka gärna. Jag har bara läst offrens berättelse i pressen.
            Tycker också det var ett fint initiativ av Hanif.

            ja, jag swischade också. Detta berörde mig när det kom ut. Och det kändes verkligen fint att få vara del av en sån här mäktig sak. Ja är själv brottsoffer, och har inte krävt mitt skadestånd pga att jag vill gå vidare och inte orkar med massa kronofogdsansökningar.

            Skadestånd borde ges automatiskt till offer. Därför kändes det viktigt för mig att skänka det lilla jag kunde.

            Fantastiskt, och jag hoppas verkligen att dessa killar kan göra något fint för sina liv med pengarna.

            Det sista pressen har gjort är att skriva om händelsen utifrån hur synd det är om förövarna. Har du något exempel på det? Det närmsta är väl det här:

            Den äldre har levt som arbetslös och bott hos sina föräldrar – hans personlighet präglas av ”antisociala drag”. Den yngre berättar om en omfattande droganvändning, en historik av familjehemsplacering och ”dåligt sällskap”. Det framgår i en ny utredning av de misstänkta våldtäktsrånarna.
            https://www.expressen.se/nyheter/krim/unga-mannen-sa-levde-vi-innan-valdtaktsranet/

            och det är väl standard att skriva om gärningsmännen utifrån utredningar bland annat?

              Som jag uppfattade det handlade det mer om typisk slaskjournalistik än ”tyck synd om förövarna” men jag förstår att det kan upplevas som osmakligt. Alltså precis i början sökte kvällstidningarna föräldrarna till GM för kommentar. Vad fan ska de säga liksom, de måste ju också varit helt chockade.

                Hanif skriver

                ”I media har gärningsmännen redan fått böla ut, om sina drogproblem och hur de hamnat i ”dåligt sällskap”, hur de gillar promenader och TV-spel, sina drömmar om att starta restaurang osv.”

                Någonstans måste hans information komma från och vad jag kan googla mig fram till handlar ”böla ut” om att Expressen skrivit om en utredning. En av många artiklar om brottet

                  Klassiker om ihjälskjutna gangsters: ”Han var jättebra på fotboll och ville bli läkare.”

                    Knappast, det är nog bara vad ”alternativ media” vill få dig att tro

                    Nu kan ju inte en ihjälskjuten person gråta ut. Och citat från en utredning är inte att gråta ut det heller

              Jag och du tolkar det nog väldig olika, har tyckte att det var väldigt vinklat. Men förhoppningsvis dömd dessa vidriga individer till hårda staff så slipper fler personer bli kidnappade, misshandlade och våldtagna av dem. Att de sedan sitter och skrattar i förhör och i rätten säger väl ganska mycket om vad de är för individer. Jag vill dock inte uppmärksamma dem med utan tycker att deras offer förtjänar att få den upprättelse de förtjänar.

                Jag förstår att vi tycker olika, det är därför jag undrar om du har några exempel på det du pratar om. Jag har läst mycket om brottet och känner inte igen mig i att media tyckt synd om gärningsmännen

                  Jag förstår vad ketchupälskaren menar tror jag. Alltså efter ett sånt här extremt grovt brott kan nog allmänheten uppleva det som märkligt med alla olika förklaringsmodeller som pytsas ut. Det finns en plats för dem också men tycker det borde kunna vänta till efter dom och att fokus ska ligga på offren och rättsväsendets arbete, åtminstone tills domstolen är klar. Sen blir jag alltid illa berörd när man härjar med chockade anhöriga, ge dem lite tid att ens själva smälta vad som hänt. Handen på hjärtat, 24 timmar efter att ens son halvt mördat nån vad säger man när expressen ringer? ”Han var jättesnäll som barn.” Det är ju inte konstigt. Men kvällstidningsjournalistik är skit.

                    Själv tycker jag det snarare är regel än undantag att skriva om vad en sinnesundersökning kommit fram till

                Ingen av dom kommer att få ett hårt straff som är i paritet med brottet tyvärr. Som tur är så är den äldre av dem fyllda 21 vilket innebär att han kommer att straffas som en vuxen. Den yngre är 19 vilket innebär att han får hälften av straffet. Vilket är sjukt. Gissar på att han är ute igen inom 2-3 år.

            Jag bor granne med ena gm och hans pappa har stöttat honom i knarkaffärer och gömt knark åt honom när polisen knackat på.
            Han har placerat ut knark i bostadsområdet och hotat äldre damer som ifrågasatt honom.
            Vem har stöttat honom när styrelsen sagt ifrån? Jo mamma och pappa.
            De är alltså inte alls några offer utan drar nytta av hans knarkaffärer. De utmålar sig själva som offer nu när folk vill att de flyttar.

            Hela den familjen är vidrig.

          Verkligen! Tycker att det är så bra av Hanif att ta initiativet till insamlingen, det gav ju ett otroligt resultat med!

          Ja vilket fint initiativ och fantastiskt av alla som skänkte! Heja till Hanif och samtliga!

          Blev så glad. Pengar hjälper ju inte mot vad de varit med om men så fint de får en sån chans använda dem väl! Stolt över alla som skänkte.

          Ja jag tycker också hans insamling förtjänar att hyllas, när nån som når ut till många människor använder det till något som detta är så fint!

        Fast i ett inledande skede fast det ingen substans angående Federley. Inget bra att starta drev då. Tyvärr kommer det fram uppgifter som inte är till hans fördel.

        Det blir nog bäst om han försvinner bort o går till psykolog.

        App, app, app! Federley och Annica är heliga kor här!

          Jag tror inte Annica håller med dig. 😉

    Älskar att följa Asabeas stories om allt som rör graviditet, förlossning, amning och bebis. Hade jag inte varit så rädd för blod och sprutor hade jag lätt utbildat mig till barnmorska.

    Du glömde en av årets mamas, de var totalt fem. Sofie Sarenbrant är årets Mamaröst

      Jo, men hon har väldigt lite med sociala medier att göra. Hon är primärt en författare.

        Men om du nu vill vara inkluderande så är det väl märkligt att välja fyra av fem. Det om något är väl exkluderande.
        Detta inlägg handlar väl mer om att du vill framstå som woke i guess.

          Det finns fler som är mammor Camilla! Kan du inte göra ett inlägg om alla mammor som finns i hela världen?

            Detta handlade ju dock om ett pris. Årets mama, som delas ut av tidningen mama.

              Alla mammor är väl värda ett pris?
              Varför bara skriva om fyra eller fem av alla miljoner mammor?

              Så dom förtjänar inte att uppmärksammas då? Varför får inte dom vara med?

          I vilka andra utmärkelser eller priser har jag inkluderat ALLA som varit nominerade eller som vunnit och inte bara plockat ut de som är relevant för den här sidan?
          Det här är en sida som skriver om sociala medier, inte om mammor. DÅ hade det varit relevant att ha med dem alla. Eller om jag uteslutande hade skrivit om litteratur/böcker. Då hade det varit självklart att lyfta fram Sofie Sarenbrant men inte lika självklart att ha med Sara Biderman.

          Ditt resonemang haltar lite…

            I vilka inlägg har du någonsin nämnt dessa två tidigare då?
            Ärligt talat så tog du inte med dessa två från början för dom är inte heller särskilt relevanta för din blogg. Sedan när du får kommentarer om att du inte inkluderade rasifierad så ville du känna dig woke och gjorde det.

              Vartifrån har du fått det att det måste skrivas om alla?

              Så kan man tolka det om man vill, men de har båda två utmärkt sig på just Instagram, vilket Sofie Sarenbart inte gjort, så därför är hon inte med.

    Bra kompletterat!

    OT, kan inte låta bli.
    Var inne på Ebba von Sydows blogg, och läste gårdagens text ang Deadline …
    Tittade sedan på bilden på Ebba och Emilia. Hon, Emilia, verkar vara en klädexpert, men märkligaste klädsel som hennes kostym är, har man sällan sett. Alltså illasittande till max!

      Haha, tack för gott skratt! Grenen på byxorna var ju motsatsen till smickrande

        Hur har hon lyckats få en kameltå i dessa byxor?
        Kanske är den dittråcklad…

      Trots att de är väldigt kunniga klär de sig sällan jättesnyggt. Det handlar väl om personlig smak.

      Att det blev lite camel toe (åtminstone på bilden) var ju inte så snyggt men annars gillar jag kostymen mycket. Älskar när kvinnor bär stora och lite gubbiga kostymer.

        Värsta jag vet

      Tycker förövrigt att kritiken som Ebba och Emilia fick angående boken verkade ändå rimlig. Ebba skrev själv i bloggen om stressen att hinna med deadline eftersom de hade skjutit upp arbetet och nu behövde sitta flera sena kvällar med att skriva.
      Ja, de har säkert jobbat hårt med boken i flera månader men de verkar ha skrivit arbetet lite panikartat.
      (Har inte lyssnat på podden, har fått intrycket av att läsa blogginläggen. Jag vet inte ens när boken kommer ut eller vad den handlar om)

      Haha hon är ofta med på TV4 och ser hemsk ut (alltså inte utseendemässigt utan märkliga kläder)

    Tycker Asabea är grym på folkbildning men oj vad hon är besatt av att visa brösten. Ja ja amning är normalt och naturligt men ingen behöver visa brösten som hon gör. Man fattar du ammar. Känns lite bekräftelsesökande.

      Asabea är vår nya Hans Rosling. ????

        Apropå folkbildning alltså. Det andra du skriver håller jag absolut inte med om.

          Nja. I princip alla vet vem Hans Rosling är. Jag har aldrig hört talas om Asabea och det hade igen av mina tonåringar heller (frågade precis). Men de känner till Rosling.

            Det är väl som skrivit manuset till tv-serien Bron?

              *han

              Haha, du tänker på Hans Rosenfeldt. Eller försökte du vara rolig?

      eller så vill hon att offentlig amning ska normaliseras?
      tycker det är så grymt med alla hennes amningsbilder

      Vilken himla trist och dömande kommentar

      Nej hon är inte besatt av att visa brösten. Hon försöker normalisera amning, då är brösten en del av det. Besatta av att visa brösten finns det andra på Instagram som är, de brukar dock inte få kommentarer om det.

    Alltså, om man nu ska ha ett sånt här pris (vilket i sig är tveksamt) så känns ju dessa två ’!mamor’ betydligt viktigare att lyfta fram än de i förra inlägget. Så, bra att du gjorde om och gjorde rätt. Jag tycker dock inte det alltid är så viktigt med millimeterrepresentation överallt, skulle precis lika gärna kunna vara två helt andra, ljusa/etniskt svenska ’mamor’- det som är viktigt här är väl att, om man nu ska ha ett sånt pris, det ges till de som verkligen åstadkommit något (vilket det verkar som dessa två har) och inte bara slänger ur sig hycklande plattityder (vilket tyvärr verkar belönas alltför ofta) eller försöker driva igenom någon egoagenda.

      Ja, känns som de har gjort något eller åtminstone använder sina plattformar för lite mer viktiga budskap. Vad har liksom Sara Biderman gjort för att bli årets Mama? Ja, förutom att ha fött barn då.

        Precis, känns väldigt skevt att ge pris till den personen, undrar vad som ligger bakom det? Att slänga ur sig plattityder som man själv inte efterlever känns ju inte direkt som något som bör hyllas. Då är mammorna i detta inlägget betydligt bättre, de har i alla fall gjort något på riktigt. Om man nu ska ha ett pris likt detta, alltså.

    Snyggt Camilla, bra inlägg och fint skrivet om varför det blev knas. Det blir inte alltid rätt men när man kan se det blir det bättre nästa gång!

    Gillade asabea jättemycket förut, men tycker att hennes egna värderingar lyser igenom väldigt starkt, plus att hon knappt arbetat som barnmorska (sen kan man ju vara superduktig på att ta fram fakta och forskning ändå såklart!). Nu följer jag instamorskan, tycker att den är toppen och neutral och folkbildande!

      Vad menar du med hennes egna värderingar? Undrar genuint! Sen har hon ju visst jobbat som barnmorska under ett tag, både på förlossning och på ungdomsmottagning, eller?

        Väldigt, väldigt kort tid.

        Alltså jag kan typ inte sätta fingret på vad det är med hennes egna värderingar. Men just att allt ska vara så naturligt som möjligt är hennes melodi, sen vet jag ju att hon aldrig skulle se ner på någon som kanske inte är lika urmoderlig som hon! Svårt att förklara men det är bara så min uppfattning är! Har alltså verkligen ingenting emot asabea men jag uppfattar inte henne som neutral bara.
        Förlossning har hon aldrig jobbat på. Hon jobbade kanske något halvår på Bb-hotell samt ett halvår på ungdomsmottagning har jag för mig. 🙂

    ”men tycker att hennes egna värderingar lyser igenom väldigt starkt”

    På vilket sätt skulle det vara negativt?

      Nej det behöver det inte vara. Jag menar bara att när jag vill bilda mig en uppfattning om något vill jag inte ha det så, bara min egna personliga preferens som jag inte tvingar på någon annan! 🙂

    Justitiekanslern utreder Cissi Wallin för grovt förtal:

    https://www.dn.se/kultur/jk-utreder-cissi-wallin-for-grovt-fortal/

      Hon vill ju hamna i fängelse för att stärka sitt varumärke som Sveriges främsta feminist. En sann pionjär på samma sätt som Fredrika Bremer var.

      Here we go again…

      Utgången är given.

    Rösta på mig som årets nollbarnsmamma!!

      Du gör en viktig insats för miljön! Heja dig! Du o andra likasinnade borde verkligen få något miljöpris (inte ironi, tycker den vinkeln saknas i miljödebatten).

        Darwin at work …

        Men på riktigt? Ska folk som inte skaffar barn få pris nu? Alltså det är upp till var o en om man vill ha familj men tycker det är så löjligt att hävda miljöskäl som enbart en anledning att inte skaffa barn.

          Tja….Skaffa barn kan vilken egoist som helst göra, ska man få pris för det nu också?

          Alla anledningar till att inte skaffa barn är okej. Borde vara mer diskussion kring vilka anledningar som är okej till att skaffa barn.

          TS är antagligen en misslyckad extremfeminist som ingen vettig man skulle ha velat skaffa barn med ändå, tänk Trigglypuff. Men det gäller att fiska likes där man kan …

            Och du är en sorglig liten incel

            Du vet att det finns insemination va? Så din ”argumentation” faller platt!

            Oj, vilka hårda ord. Det var ett skämt ?

              Vilket roligt skämt! Dock en friendly reminder, slipa lite mer på dina skämt nästa gång så går det nog bättre!

                Hmmm, trodde du (14.37) var 14.19, ignorera denna kommentar 13.45! Men 14.19 kan ta till sig den! Tror alla klockslag blev rätt nu!

          Varför ska man få pris för att skaffa barn? Vem som helst kan göra det i dagens samhälle, finns såväl ivf, insemination och surrogat för de som har svårt på naturligt sätt av olika skäl. Skaffa barn gör man och bör man göra för att man själv vill, av egoistiska skäl. Varför ska man få pris för det? Ska man få pris för att man köper en häst eller en ny bil med? Märkligt att få pris för något man gör helt för sin egen skull. Egoism behöver definitivt inte alltid vara fel, men det är oerhört märkligt att få ett pris för något man gör av helt egoistiska skäl!

            Ingen har väl fått pris för att skaffa barn. Man får ett pris för att man utmärker sig.

      Nollbarnsmamma som snart fyller 68. Steriliserade mig när jag var 25. Aldrig ångrat. Men vi ska inte glömma att vi alla är lika olika. Kram ?

    Tack?

    Alltså jag tror verkligen man behöver tänka på att Asabea inte heller är särskilt opartiskt bara för att hon är, hon är ju verkligen sån där vurmare för naturliga förlossningar i typ skogen och det kan jag lova att man är rätt trött på som morsa också.

    Bra att du kom tillbaka till dem. Med 5-6 inlägg om dagen och allt som är intressant-ointressant kan jag tänka mig att det inte alltid är sa lätt att fa med allting. tips: Martin Melin sitter och skriver bok nere i Spanien nu… (och fick förstas en hop kritik för att han flöG och för att han reste överhuvudtaget, trots att smittorisken för närvarande tydligen är större i Sverige än i Spanien…)

      Melin har ju fått dtt inlägg redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.