Egoina goes Ernst

Förutom denna mini-livsstilsförändring med start denna vecka ser mitt liv ut mest som det gör. Ska bli klar med mina julklappar. Säkert laga något gott. Köpa nya hyacinter och amaryllis. Måla med filmjölk på fönstren. Fortsätta julstäda. Försöka vinna över F i Ticket to ride. Gå spana-på-julbelysning-promenader. Kolla på någon serie. Ha det mysigt osv. // Egoina

Har ni sett det här? 
Att måla med filmjölk på glas?
Jag fick tipset skickat till mig av min bästis som sett det på Ekotipsets Instagramkonto. 
Hon behövde insynsskydda sin glasdörr på jobbet och målade filmjölksgranar på den med roller.
Det finns en höjdpunkt på Ekotipsets konto som heter just ”Insynsskydd” om ni vill veta mer om alltsammans.
Verkar sjukt bra, men har du en hund som gillar att titta ut genom fönstret så kan det vara en idé att göra ett litet titthål om du inte vill ha nosmärken mitt i.:-)

Alltsammans tas, enligt Ekotipset, bort med hjälp av fönsterputs på någon minut.

Nu vet ni vad ni kan roa er med under självisoleringen. 
Filmjölk och fönster – det är allt som behövs. 🙂

110 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Genialt! 🙂

   Lika genialt som gammalt – cirkeln är rund?

  Vill man ha lite färggladare fönster eller underhålla barn i karantän går det utmärkt att måla med vattenfärg och mjölk på fönster. Doppa penseln i mjölk i stället för vatten bara. Det gör att färgen inte spricker eller bränner fast på rutan i starkt solljus (fet chans för det i december). Går att torka bort med fuktig trasa sedan.

   Kanske dum fråga, funkar det på tex badkar/kakel också? ?

    På själva kaklet ja. Kan fästa i fogen om du har otur.

  Men alltså luktar det inte surt sen?

   Bara medan det torkar 🙂 vi testade på förskolan där jag jobbar bara för ett par dagar sedan.

   Nix?

   Beror på hur känslig man är. Jag märker sånt på en gång – min man inte alls. Alltså om ditt superherosinne är lukt (som är fallet för mig) = testa ej ?

    Är inte det här lite som folk som inte tvättar håret och inbillar sig att det inte luktar illa om deras hår/hårbotten.
    Medan alla andra bara: ?

     Hahaha!

   Jag har gjort detta på ett fönster och jag har ett irriterande bra luktsinne men känner ingenting. Helt luktfritt när det väl torkat.

    Hos min kompis som har gjort detta luktar det sur fil i närheten av fönstret. Men hon påstår att det absolut inte gör det och det är ju hon som ska bo där så..

     Då måste hon ha lagt ett väldigt tjockt lager.

      Njae det vet jag inte. Såg ut som de bilder man ser online tycker jag. Ett tunt lager hon hade duttat dit med svamp. Hur tjockt kan man måla med fil liksom?!?

      Men misstolka mig inte. Alla får måla vad de vill på sina fönster. Säger bara att det luktade vid hennes fönster men kanske beror på hur varmt man har elementet under eller något. Jag vet inte.

   Tror det är näsan som spelar en ett spratt. Lukter som finns runt dig varje dag slutar du känna. Det är därför du inte själv vet hur du eller ditt hem luktar medan du kan känna en speciell lukt hemma hos andra. Tror alltså att fönsterna luktar lite men att de som bor i hemmet har fått en näsa som slutat registrera lukten.

  Nu till julen la jag karamellfärg i filmjölken och målade på fönstret. Funderar nu på om det var dumt men det känns ju som det borde gå att få bort lätt ändå?

   Den karamellfärg man köper nu mera på affärn verkar inte vara samma duns i som det var förr, du vet den där ”hushållsfärgen” som fanns röd eller grön i en liten glasflaska. DEN fäste rätt gött på precis allt.
   Nu verkar de vara mer vattenbaserade så tror inte du får några problem.

    JA! När man var liten var det ju en halv droppe som gällde i trolldegen, och den blev knallröd – och händerna också. Nu när jag ska göra saltdeg med barnen måste man ju tömma en halv flaska för att färgen ens ska synas. Den gröna har jag gett upp, så smutsgrön och slapp färg.

     Är saltdeg och trolldeg samma sak? Trolldeg smakade ju riktigt salt minns jag.

      Trolldeg görs med kallt vatten och kan torkas i ugn för att sedan målas medan playdoh görs med kokande vatten och är en lekdeg som återanvänds flera gånger, blanda i citronsyra för extra hållbarhet!

   Det kan bli problem om det färgade kommer på listerna runt fönstret då dom lätt suger åt sig färg och då blir det problem att få bort.

  Ingen ny ”uppfinning” precis.
  Så där gjorde min mor till jul för ca 20 år sedan. Istället för spray-snö.

   Fast det är det ju ingen som har sagt heller.. Däremot är det väl kul att såna här gamla tips kommer tillbaka!

    Ingen som påstått att det var tråkigt tips. Bara att det inte var nytt.

     Det var nytt för Cam det var allt hon sa 🙂

    Så roligt att folk blir sura för att det inte är nytt! Som att den personen som sprider kunskapen gjort något fult för att hen inte kommit på det själv.

  Fan vad äckligt ?

   Ja verkligen, hur kan man tipsa om att använda kalvens bröstmjölk till att måla på fönstret, när man kan använda havre- och sojaprodukter för ett minst lika bra resultat.

   Skoja.

    Jag använde sojayoghurt av just den anledningen och funkat hur bra som helst i flera månader ?

    Hahahahaha
    Själv undrar jag alltid: vem kommer på sådant här?! HUR? Och VARFÖR?!

   Varför det?

   Åh nej, en produkt placerad på ett ställe som inte faller in i de normala gängse normen – NEJ, det måste vara äckligt.
   Vad kommer här näst!!!

    Jag målar väggarna med leverpastej. Supersnyggt och praktiskt!

     ”Leverpastej” – färgen för dig som tröttnat på latte-målad fondvägg.

     🙂

    Oj, det var en öm tå. Är alla dina fönster täckta med mejeriprodukter?

   Men snälla. ?

   Tycker också blä. Skulle aldrig kladda med mat på fönster.

    Skulle aldrig äta fönsterdekoren!

     Hahahaha

  Ehh, tacky.

   Säkert wt också va?

   Va ingen tönt.

   Varför?
   Tänker att du säkert har inget insynsskydd alls, går runt med bar överkropp och helt upptänt i din bostad när det är mörkt.
   Så alla får njuta.

   Eller är det för att det inte är ett superexklusivt dyrt insynsskydd från Ernst som du tycker det är tacky???

    Men nivån här alltså…. Herregud.

     Tror många är ironiska… bara det att det är svårt att tolka i text så att man har svårt att skilja ut vilka som är allvarliga och vilka som inte är det

    Elllller, så köper man bara vanligt insynsskydd istället för att kleta mat på fönstret. Är ju också ett alternativ liksom.

     Ja finns ju insynsskydd som varken är mat eller superexklusiva och dyra.

    Persienner är så tråkigt… om grannarna vill titta in får de göra det

  Det funkar skitbra! har haft det på mitt sovrumsfönster i flera månader, nu såg jag dock att det hade blivit lite mögelprickar, säkert från värmen av elementet eller något, men det gick superlätt att ta bort och sen måla på ett nytt lager 🙂

   Fräscht ?

   Ääääsch hyvla bort det ba!

    Yasss

  Haha ser bara bra ut på bild tyvärr. Ser precis ut som torkad fil på fönster i verkligheten. Inte snyggt alls.

   Nää min kompis har så på sina fönster, ser toppen ut

    Ja man brukar ju säga det till kompisen för att vara snäll.

   Jag har gjort detta på mitt köksfönster och det ser väldigt proffsigt och snyggt ut, ingen har kunnat ana att det inte är en plastfilm.

   Så om det ser ut som torkad filmjölk så har du inte lyckats bra.

    ”Proffsigt”….? Du har snälla kompisar som ljuger för dig du ??

   Jag har målat granar med pensel, ser precis som om man målat med vitt färg ??

  OT; Vivi Wallin och Niclas Lij har släppt två barnprodukter, en snabb googling visar att exakt samma produkter redan existerar på Amazon/Ebay/Wish (att jag ens reagerade var för att jag fått reklam ett flertal gånger tidigare för skötväskan de släppte idag). Vad är det med influencers och kopiera redan existerande produkter?

   De har dock aldrig sagt att de designar eller att det är deras produkter. De är öppna med att det är produkter som redan finns men som de gör mer lättillgängliga.

    Jag trodde dom hade gjort den där barn tallriken själva. Såg ingenstans att det stod något om att det bara är något som de köper in. När man också skriver ”våran nya produkt” osv.. De ger ju sken av att det är dom som kommit på idéerna.

     Jag följer inte Niclas men vivvi har sagt iaf i podden och på instagram att produkten har de inte tagit fram, bara trycket på tallriken.

      Okej. Det har jag missat och uppenbarligen tror många i deras kommenarsfält att det är Vivi och Niclas som själva tagit fram produkterna.

       Såhär står det på hemsidan:
       ”Formen på tallriken har funnits sedan tidigare. Vi har utgått från samma form och skapat en egen design på trycket. En design som vi tycker är snygg, rolig och pedagogisk.”
       Sen att folk inte läser eller lyssnar vad folk säger är ju dock inget nytt.

   Men så fult att de får en att tro att det är deras smarta idéer. Någon kallar dom genier i kommentarerna och de tar ju åt sig äran i deras svar när de utelämnar att de bara tagit in produkterna. Där och då kunde de ju förtydligat att ja det är en smart grej, men det är inte vi som kommit på den, vi köper bara in? Ser iaf ingenstans att de nämner att det inte är deras idé. Sen skriver dom ”Vi släpper äntligen vår barntallrik med egendesignat motiv som vi jobbat med hela hösten!” De har jobbat hela hösten med bara motivet då?

    Nu försöker du väl ändå leta saker att vara upprörd över. Som Bila säger påstår de sig aldrig designat tallriken utan bara motivet. Klart man kan jobba med ett motiv under en längre tid – du kan tycka det är ovärt för resultatet, men det betyder ju inte att de inte stött och blött fram och tillbaka hur det ska se ut. Och att de svarar på positiva kommentarer utan att i varje svar klargöra att de bara designat motivet känns väl rätt rimligt. De har redan klargjort vad de skapat och inte, varför ska de behöva klargöra det i varje uttalande därefter? Chilla hörru.

  Är hon fattig som inte bara köper insynsskydd för 100 kr på Clas Ohlson?

   Fil är biologiskt nedbrytbart. Insynsskydden från CO, är de i plast? I så fall är det väl bättre att hemmafixarna leker med filmjölk?

    ????

    Bättre att borsta tänderna med en selleri i stället för en tandborste. Bättre att bära saker i en urgröpt melon än i en väska. Bättre att ha morotsskal till gardiner än tyg. Allt ska vara biologiskt nedbrytbart annars får det vara. Hur fult eller mögligt det är, det är sekundärt.

     Ja bättre med en tandborste gjord av bambu än plast, bättre med gardiner gjorda i linne än polyester (plast), bättre att använda en väska i bra material och gjort på ett schysst sätt än något billigt skit där människor jobbat med minimal lön.

      Nej nej. Mat ska det vara!

     Tack för tips!

    Bara om du gör din egen fil direkt från egen ko på gården.

     Den måste vara gräsbetande.

   Jag köpte insynsskydd till min förra lgh men tyckte det var så jobbigt att få upp och att det inte skulle bli bubblor. Mycket enklare med filmjölk 😛

  Så äckligt med fil på fönstret. Det finns en gräns…

   Hur känslig kan man vara?

  För lite struktur kan man klicka på keso på fönstret.

   Man kan göra stämplar av potatis och doppa i keson!

  Jag skulle vilja ge en himla massa pepparkakor till alla negativa surmusar här.
  Och en coronasäker jättekram.

   Jag är inte sur men tar gärna massa pepparkakor mest för att det är så GÖTT!!!

    Pepparkakor och filmjölk är ju en superb kombo!

     JAAA!!
     hög femma på den alltså!!!

     PEPPARKAKSFIL ÄR SÅ JÄVLA GOTT ???

  Oj det verkade vara känsligt för många att andra människor använder fil på sina fönster.

  Härligt ändå med detta engagemang och intresse för sina medmänniskors väl och ve.
  Tänk om ALLA hade haft filmjölk på sina fönster, vad skulle hända då liksom.

  Nä, engagera er, mobilisera er och förfasas över samtidens missbruk av filmjölk.

   Bara för att man har en annan åsikt så är det inte känsligt för en.

   Verkar vara känsligt att inte alla tycker att det är dööösnyggt och fräscht.

    Haha exakt så. Tycker egentligen inte att det är äckligt i sig, folk får göra vad man vill. Men jag tycker att det är äckligt hos mig och vill inte att det ska lukta filmjölk här hela tiden. Och tycker även insynsskydd i plast är skiitfult satteee.

     Men det luktar inget när det torkat!

      Fast jo.. det gör det?

       Möjligtvis om du slabbar på ett tjockt lager, vilket är väldigt onödigt.

        If you say so. Har inte varit hem till någon som haft dessa piffiga insynsskydd där det inte luktat surt.

        Men de som vill måla med fil är ju fria att göra det. Roligt bara att man ska intala andra att det är luktfritt.

      Det luktar

    Tycker bara det är märkligt.
    Minns ett kommenarsfält där merparten förvånades över att andra faktiskt aktivt tvättade sina fötter.
    Och nu tycker man det är äckligt med filmjölk på ett fönster.
    Så tvära kast.
    Tycker också att dömande ord som ”tacky” osv inte riktigt är gynnsamt för ett trevligt klimat.

    Själv äter jag hellre filmjölk än smetar det på rutorna, men tycker inte mindre eller sämre om de som väljer att använda det till insynsskydd.

  Det gjorde vi på fönstren i klassrummet när jag gick på lågstadiet för cirka 20 år sedan. Minns det som roligt och kan tänka mig att prova hemma till jul om några år när lillan kan vara med

  Låter bara så jävla jobbigt att behöva göra om allt varje gång man ska putsa fönstren.

  Ser smutsigt ut bara 🙂 som om ett barn kladdat med smutsiga händer.

  Hetsa inte nu, jag får tycka det ser fult och smutsigt ut! ?

  Tycker det är rätt så taskigt att man måste göra ett insynsskydd där hunden tittar ut. Varför kan man bara inte låta bli det fönstret? Har ett fönster som min katt kollar ut från varje dag och bara då jag drar ner persiennerna lite blir hon ledsen och vill kolla ut.
  Sen tycker jag att detta är rätt så tacky men smaken är som baken.

   Hunden får väl hitta på något annat att göra. Tugga på ett ben eller leka med sin ägare.

  Ja det var ju hundra år sen hon kom med det tipset =) Kul att du hittat dit, hon har många bra tips!

  Det funkade förvånansvärt bra tills min katt började slicka i sig skiten

  Jag undrar när stanken försvinner, luktar apa fortfarande, efter 2 veckor, på jobbet

   Ta bort, ni får köpa fönsterfilm istället, klart du inte ska behöva stå ut med den stanken!
   Vi har väl konstaterat nu att en del känner lukten, en del inte. En del tycker det är fint, andra tycker det är fult..

  Jag hade filmjölk på mina fönster i 10 år, det funkade hur bra som helst. Ingen lukt och behövde aldrig göras om.

   Putsade du inte fönstren på 10 år?!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.