Ett tillägg till gårdagens inlägg

Vill veva en stor, röd varningsflagga för det du har skrivit om Nicoles sjävhjälpskurs på din blogg. Har kommenterat men skickar det till dig direkt så du verkligen får ta del av det. Det är jättebra att du lyfte ämnet MEN du FÅR INTE skriva så okritiskt om detta.
Jag förstår att det låter som en jättefin idé, men jag som är utbildad och yrkesverksam inom psykologiområdet ser ett jätteproblem med framför allt Nicoles kurs men följaktligen också ditt uppmuntrande då du har en röst som många lyssnar på  :
Tack för detta inlägg Camilla! Jag som jobbar inom psykologi ser följande problem med det Nicole gör:

• Avsaknad av vetenskaplig grund. Nicole är ingen som helst auktoritet inom ämnet och som alltid riskerar man göra mer skada än nytta då. Skulle du som PT t ex rekommendera ett gäng övningar till någon helt utan att ta hänsyn till personens förutsättningar och problematik? NEJ!

Dessutom har Nicole när hon gett råd om hur man kommer över ett brustet hjärta gett rådet att dricka vin (!!!!!). Det är HELT galet och direkt skadligt att hon vräker ur sig sånt där, därför finner jag noll trovärdighet i henne som utbildare inom detta ämne. Förebild – absolut. Men lämna detta ämne till de som har en gedigen utbildning och erfarenhet.

• Tjänar pengar på människors svagheter. Detta är ett praktexempel på hur man vädjar till någons svaghet, självkänsla som ju dessutom är så otroligt fundamentalt för alla människor. Avsaknad av en god självkänsla gör en mentalt svagare och mer mottaglig för vad som helst som möjligtvis kan hjälpa en. Tyvärr ett enkelt sätt att tjäna pengar på.

För att tillägga i PT-liknelsen: för att bli PT är det också kutym att genomgå en utbildning innan man försöker hjälpa människor. Så borde fallet vara även här med Nicole.

Jag fick det här mailet igår och inser att jag – precis som mailskrivaren skriver – var på tok för okritisk i mitt sätt att tänka, just för att jag så gärna vill hitta profiler att lyfta upp, som motpoler till den operationshets som är så utbredd bland influencers.
Inlägget det handlar om hittar du här.
Tanken med Nicoles kurs är fantastisk och det glädjer mig att hon vill arbeta mot att hjälpa fler människor accepterar och/eller älskar sig själva och sina kroppar, men jag borde ha tittat på själva upplägget mer kritiskt och ifrågasatt lämpligheten i det.

Tusen tack till dig som skickade mig det här mailet, och som snabbutbildade mig i det problematiska i att erbjuda den här typen av hjälp, utan adekvat utbildning.
Det här är någonting jag definitivt kommer ta med mig i fortsättningen.

155 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det här var min första tanke när jag läste inlägget igår. Hade känts rimligare om Nicole gjort en liknande kurs i samarbete med personer som är utbildade i området.

  Svara

   ”Ett tillägg till gårdagens inlägg” var en anmärkningsvärd svag rubriksättning. Var detta medvetet för att på intet sätt lyfta kritiken mot Nicole Falcani?

   Svara

  När ska vi lära oss att allt handlar om pengar när det kommer till influensers? Sluta var så naiva.

  Svara

  Tycker Nicoles affärsidé’ är bedrövlig och det känns inte riktigt som du tagit åt dig av kritiken då du fortsatt fjäskar för Nicole.
  Märkligt hur olika du bemöter olika personer i dina inlägg.

  Svara

  Nicoles kurs är väl inte farligare än random självhjälpsbok där man ska skriva listor, svara på frågor och skriva sina mål m.m. Hon ger ju inte indivuell coachning. PT-Fia och många andra jobbar på samma sätt.
  På Youtube finns bra coacher helt gratis, som Marisa Peer och Mattias Ribbing, som har lite mer att komma med än bara sina egna erfarenheter.

  I mejlet står det: ”Skulle du som PT t ex rekommendera ett gäng övningar till någon helt utan att ta hänsyn till personens förutsättningar och problematik? NEJ!” Men i tidningar, på Instagram, och Youtube finns det ju massor av träningsprogram från PT:ar. Sen får var och en se om det passar just dem och anpassa övningarna om så behövs.

  Svara

   Läs hela mejlet, det är förväntat att en PT har ngn form av utbildning åtminstone. De som kränger träningsprogram och kostråd utan att ha ngn som helst utbildning gör också fel.

   Svara

    Fast så länge som man är ärlig med att man inte har någon utbildning så ser inte jag att det är något fel. Då får ju kunden själv avgöra om den vill betala för tjänsten.

    Svara

     Det är lätt att säga att man får avgöra själv- problemet är att man sällan kan göra den bedömningen själv och det kan sluta med att man lägger pengar och tid på något som inte hjälper en. Tycker det är fel att spela på folks osäkerheter och sälja in något utan att vara kunnig på området.

     ”Du kommer lära dig:
     Hur du tar reda på vad problemet är i ditt mående
     Prioritera aktiviteter som du mår bra av
     Hur du värdesätter din tid
     Börja förändra ditt tankemönster och skapa rutiner
     Vad självkänsla är för något & varför den är viktig
     Vikten av inspiration
     Vad som kan förbättra en dålig dag
     En massa tips
     Vad som är viktigaste i ditt liv, det vill säga du själv.”

     Nicole lovar alltså bland annat att lära ut hur man tar reda på problemet med ens mående. Mår man dåligt är det lockande att gå på sånt här, speciellt om det är en influencer bakom. Det handlar alltså om exploatering av människor som mår dåligt för att tjäna pengar när man inte sitter på någon faktisk utbildning eller erfarenhet i ämnet.

     Svara

    Jag tolkar citet från mejlet som att man alltid måste ge individanpassade råd – men är det verkligen så? Är det livsfarligt med generella råd?

    Svara

     Nej, man måste inte alltid ge individanpassade råd. Men i vissa fall är det viktigt med det och det kan göra mer skada än nytta att gå på generella råd. Från Psykologiguiden som ägs av Sveriges Psykologförbund:

     ”Det har bedrivits en hel del forskning kring människors självkänsla. Men det är inte resultaten från den som har fått störst genomslag hos människor i allmänhet. Det har i stället förenklade, eller till och med felaktiga, budskap som trummats ut via media eller självhjälpsböcker. Exempelvis finns det ingenting som talar för att barn skulle få bättre självkänsla av att föräldrar eller lärare säger ”du duger som du är”. /…/ Inte heller mår man bättre av att muntligen eller skriftligen upprepa positiva budskap om sig själv eller visualisera målbilder.

     När behöver jag söka hjälp?
     Vi behöver inte alltid professionell hjälp. Att ge sig själv tid att reflektera, att få stöd och hjälp av familj och vänner eller att våga pröva ett litet steg i en ny riktning kan räcka långt.

     Men om förmågan att fungera i vardagen och om relationen till andra påverkas negativt under en längre tid är det viktigt att du tar dig själv och ditt behov av hjälp på allvar. Att få sakkunnig behandling blir en hjälp att bryta onda cirklar.

     Du behöver inte veta vad som är ”fel” för att ta kontakt med en professionell behandlare. En legitimerad psykolog eller psykoterapeut kan i ett så kallat bedömningssamtal hjälpa dig att sätta ord på det som är svårt för dig. Tillsammans kan ni formulera vad ni ska arbeta med, vilket mål ni ska ha och hur behandlingen går till.”

     Svara

   PT-Fia som du nämner är utbildad t ex.

   Svara

    Men hon har samma upplägg med utskick, som man får betala för.

    Svara

     Men hon är utbildad! Förstår ni inte skillnaden? Det är inget fel på att ta betalt för sin kunskap, men om kunskapen endast är baserad på egna erfarenheter samtidigt som man utlovar resultat – det är fel!

     Svara

  Var det inte någon influenser som sålde promenader med sig själv. Alltså som någon terapi?
  Tycker detta är samma nivå.

  Tänk alla ideella som jobbar på stödlinjen, besöker ensamma äldre osv. De gör det gratis för att de har empati och medmänsklighet.

  Och nej, ingen ska såklart behöva jobba gratis (som vissa tydligen tycker är ett rimligt argument)

  Men här snackar vi att utan utbildning skära guld med smörkniv på bekostnad av andra människors dåliga mående och desperation efter lösning.

  Svara

   Apansattigranen sålde promenader.

   Svara

  Tycker att personen som skrev mailet låter som en lekman som försöker skriva professionellt och tar upp helt uppenbara punkter. Behövdes det verkligen sådana enkla invändningar för att inse att det problematiska i Nicoles kurs?

  Svara

   Jag håller med om detta och det var min första tanke också.

   Svara

   Det var jag som skrev mejlet och jag brukar använda ett enklare språk när jag pratar med någon som inte arbetar inom området (jag jobbar med barn dessutom). Att invändningarna var ”uppenbara” var kanske inte nödvändigtvis det som gjorde någon skillnad utan snarare att det kom från någon med professionell erfarenhet i ämnet?

   Svara

    ”Utbildning i psykologi” – låter väldigt vagt. Håller dock med dig i punkterna.
    /leg. Psykolog

    Svara

     Jag är inte utbildad psykolog men har en magister i psykologi 😊

     Svara

   Tydligen behövdes de ”enkla” invändningarna. Var inte det uppenbart?

   Svara

   Även om man förenklar språket borde man kunna grammatik. Gett…. givit!!!

   Svara

    Gett och givit är synonymer

    Svara

    Svenska är inte mitt modersmål och när jag inte skriver i professionella sammanhang är jag inte så noga med grammatik, stavfel osv. Något mer du har problem med?

    Svara

     Svenska är nog ditt modersmål i allra högsta grad och du har nog knappast en magister i psykologi! Du leker bara.

     Svara

      Hahaha!! Camilla som jag mejlade kan nog intyga huruvida mitt namn var svenskt eller ej. Har dock inget behov av att ett anonymt troll ska tro mig 🙂

      Svara

       Och en mailadress kan man absolut inte skriva i ett annat namn än sitt riktiga? Nej oh nej 😂 Troll som du själv vet ju att trolla hela vägen. För att lögnen ska ” hålla”

       Svara

        Vad är det att trolla om, att man ska akta sig för att ta råd från någon outbildad? Vilken meningsfull vardag du måste ha som sitter och konspirerar på kammarn 🙂

        Svara

        Om du inte tycker att jag är pålitlig eller trovärdig så varsågod att kontakta vilken psykolog som helst och fråga (var en leg. psykolog som kommenterat ovan också). Via Mindler kostar det 100 kronor för 25 minuter, det borde räcka för att lugna ner dig i denna fråga 🙂

        Svara

         #sista ordet

         Svara

        Inget som sägs i mejlet är ju någon överraskning, är som att jag skulle låtsas vara geofysiker eller något och mejla Camilla om att jorden är rund?

        Svara

      var det du som ”rättade” min grammatik och blev rättad själv för övrigt? 😉

      Svara

   Ja inte ger jag mycket för det där mailet.

   Svara

    Känns som en nyutexaminerad psykolog som ser jobbet i allt och vill förändra världen med sin nya kunskap.

    Svara

     Inte nyutexaminerad men har precis börjat jobba mot barn och ungdomar, varför jag tycker att Nicoles kurs är problematisk.

     Så roligt att ett privat meddelande jag la ner 5 minuter på att formulera ska granskas så. Hade jag vetat i förväg att det skulle publiceras hade jag åtminstone dragit på mig byxor och satt mig vid datorn först 😉

     Svara

     Kan också tilläggas att min svenska inte är den bästa, är finsk

     Svara

      Jag har inga åsikter om ditt språk, fick bara känslan av att du var ny och inte hade jobbat 30 år inom yrket. Jag är inte psykolog själv men känner igen mig själv i att jag hade den typen av syn på omgivningen när jag var ny inom mitt ämne och att jag ville ändra på precis allt.

      Svara

       haha och hen behöver ha jobbat i 30 år? Spelar det någon roll hur länge hen har jobbat i detta sammanhang?

       Svara

        Nej det behöver hen verkligen inte ha gjort. Jag vet inte om ni tror att jag har skrivit alla kommentarer som anonym här inne. Jag har bara skrivit att jag antog att hen var nyexad. Jag har inte sagt någonting alls om vad jag tycker om Nicoles kurs och det som framförs i mailet. Kan ju dock säga att jag håller med i mycket som står i mailet.

        Svara

         (Jag har inte heller svenska som modersmål, är dansk, så kanske använder något fel uttryck)

         Svara

         Om man inte vill bli ihopblandad med alla andra Anonyma i en tråd är ju en bra idé att välja ett annat nick 😉 väldigt svårt för de som läser att veta att just du inte är samma anonym som de som kommenterat innan.

         Svara

  Tydligen har Nicole skrivit i inledningen av kursen att om man har större problem ska man uppsöka professionell hjälp. Problemet med detta? Det framgår alltså först EFTER att du har köpt och påbörjat kursen och ingenstans i beskrivningen innan (förutom att hon säger att hon inte är expert).

  Svara

  Kan man överhuvudtaget ta den människan seriöst? Vem skulle inte rekommendera rödvin för att ta sig igenom ett heartbreak? Det är inget konstigt i det öht….

  Det är en självhjälpskurs där hon sprider hur hon tänker? Inte behöver man en psykolog för att säga till en att acceptera sin kropp, förebilder funkar bra för tvivlar på att en psykolog fått samma genomslagskraft.

  Svara

   Alltså personen som formulerat kritiken då

   Svara

   ”Vem skulle inte rekommendera vin” — en psykolog, t ex. Om vi börjar dricka för att hantera kriser så är risken stor att falla i ett missbruk. Dessutom förvärrar alkoholen exempelvis ångest.

   Problemet med kursen är att folk betalar för tips som har funkat för henne, utan att ta hänsyn till sina egna förutsättningar och behov.

   Svara

    Fast hur många behöver hjälp av psykolog efter en separation. För de flesta går det över efter någon vecka bara man fortsätter leva ett vanligt liv och till exempel går ut och dricker vin.

    Svara

     Haha, du har 0 insikt i detta hör jag 🙂 Vilket är normalt antar jag om man inte jobbar med den här typen av frågor.

     Svara

      Du menar alltså att de flesta som går igenom en separation behöver hjälp av en psykolog?

      Svara

       Det har jag inte sagt, men ditt påstående att det går över för de flesta efter någon vecka stämmer helt enkelt inte.

       Svara

        Det var inte mitt påstående. Nej, kanske inte någon vecka men jag tror inte att de flesta behöver hjälp av en psykolog vid en separation. Därför frågade jag om det var det du menade.

        Svara

       Du gör samma felbedömning som Nicole: bara för att något funkar för dig så är det inte en allmän sanning som fungerar för alla.

       Svara

        Jag har inte gett några råd alls här. Jag ställde en fråga.

        Svara

         Separationer är bland det mest traumatiska en människa kan gå igenom och kan ibland till och med likställas vid sorg efter dödsfall. Långt fler skulle behöva professionell hjälp än som faktiskt söker. Bland annat för att förhindra skadliga copingstrategier som missbruk (sex, droger, shopping.. ) som man är extra sårbar att falla i under kriser.

         Svara

       ”Du menar alltså att de flesta som går igenom en separation behöver hjälp av en psykolog?” Nej, men många skulle nog säkerligen må (mkt) bättre om de faktiskt gick och pratade med någon. Detta handlar ju till viss del om resurser. Tyvärr har alla inte råd att gå till psykolog. Många har dessutom lärt sig sedan barnsben att psykolog är något man går till om man blivit utsatt för ett ”riktigt trauma” eller är nära självmord.

       Svara

      Noll insikt vet jag inte. Tror det flesta människor gått igenom eller haft vänner som gått igenom separationer. Ingen av dom i min krets eller jag själv har behövt en psykolog för att förstå att det blir bättre med tiden även om det är lite drygt att ordna allt i början.

      Svara

       Att du och dina vänner inte har sökt hjälp säger dock ingenting. Det säger inte huruvida någon av borde ha sökt hjälp och det säger inget om hur andra människor hanterar separationer. Det är det jag menar, man kan inte utgå från sig själv i frågor som detta för det är högst individuellt.

       Jag t ex har själv sökt psykologhjälp vid separation och vet att minst 5 av mina närmsta vänner också har gjort (och gör).

       Svara

        Men snälla rara de flesta människor klarar av att separera utan att bli självmordsbenägna. Du kan ju inte heller utgå från din vänkrets då. Som förövrigt verkar vara sällsynt veka och klena.

        Svara

         Det är ingen som jag pratat om att vara självmordsbenägen, om du tror att det är därför folk går till psykologer så har du en riktigt felvriden bild av verkligheten. Jag har heller inte utgått från mig eller mina vänner, jag utgår från forskning och mitt arbete inom psykologi.

         Att söka professionellt stöd har inget att göra med att man är svag. Sättet du skriver på säger mig att du är en person som inte pratar med någon professionell men definitivt borde göra det.

         Svara

         Men snälla rara, man behöver inte stå på bron redo att hoppa för att ”få” höra av sig till en psykolog.

         Svara

         Anonym 10:48. Börja med att sluta använda härskarteknik a la snälla rara, så uppenbart försök av dig att förminska den du pratar med. Bättre kan du! (eller är du 14 och använder det uttrycket seriöst? Isåfall får jag be om ursäkt!)
         att söka psykologhjälp vid trauma (ex uppbrott) är varken vekt eller klent, så oerhört osympatisk att dig att skriva så. min kusin tog självmord efter ett uppbrott, jag kan säga att vi är många som önskat att han tagit hjälp av psykolog och psykiatrin innan det var för sent. Jag har själv tagit hjälp av psykolog efter ett uppbrott, inte för att jag var självmordsbenägen utan för att jag behövde hjälp att reda i mina tankar och gå vidare. Gjorde min sorgeprocess avsevärt mkt kortare och hjälpte mig att gå stärkt ur en situation som jag mådde väldigt dåligt av.

         Så skärpning med att uttrycka dig så! (om du då inte är 14år isåfall kommer livet lära dig det jag skrivit nu)

         Svara

          ❤️ bra sagt! Vet tyvärr också alltför många i min omgivning som begått eller försökt begå självmord efter ett uppbrott. Så otroligt förminskande kommentarerna ovan har varit

          Svara

           + jag har precis som du också gått till psykolog efter mina två senaste uppbrott och det var verkligen en stor skillnad. Ens vänner och familj kan ge emotionellt stöd men en bra psykolog kan verkligen på ett annat sätt hjälpa en att reparera sin självkänsla och komma över tankar såsom skuld, ånger, ältande osv

     Ja men verkligen!!!

     Svara

   Ja alltså en okänd psykolog kan kännas främmande för många unga tjejer. Att sitta där med Göran 55 år som cyklar racercykel till jobbet i kroppsstrumpa. Nicole känns troligtvis som någon de kan känna igen sig i, kan lita på, för hon har haft samma issues som de har som ung kvinna. Allting måste inte gå genom psykiatrin!

   Svara

    Nu pratar vi inte om det medicinska området psykiatri dock.

    Från Psykologiguiden som ägs av Sveriges Psykolpgförbund:

    ” Det har bedrivits en hel del forskning kring människors självkänsla. Men det är inte resultaten från den som har fått störst genomslag hos människor i allmänhet. Det har i stället förenklade, eller till och med felaktiga, budskap som trummats ut via media eller självhjälpsböcker. ”

    Svara

    Psykologi är inte psykiatri. Psykologer är generalister och har ingen medicinsk utbildning. Psykiatriker är specialistutbildade läkare.

    Svara

     Vuxenpsykiatrin består inte enbart av specialistläkare utan även kuratorer, ssk, psykologer, det var det jag menade med ”psykiatrin”.

     Svara

    eller så ser man att hon utnyttjar sin position och tjänar pengar på det.

    Svara

   Helt rätt. Dessutom är N den första som skulle behöva adekvat hjälp med och för mycket! Bara det här ;starta en kurs och ts betalt för det utan ett ens ha en (diplomerad) utbildning i ämnet. Vilket dj… la skoj!

   Svara

  Bra att pudla Cam 🙌🏻

  Svara

  Tack!

  Svara

  Fast detta känns typiskt Sverige. Allting måste gå genom vården och ”legitimerad” personal. Snark… Riktar sig ens Nicole till personer med psykisk sjukdom eller ätstörning? När jag läser kursbeskrivningen tänker jag det mest är vanliga tjejer som vill ha lite pepp som kommer att köpa den. Lite som hyllan alla bokaffärer har med självhjälpsböcker. Det är inte de med stora problem som är målgrupp utan snarare gemene man som har lite hjärnspöken kring kroppsform, sätta mål, tänka positivare osv.

  Svara

   Från Psykologiguiden som ägs av Sveriges Psykolpgförbund:

   ” Det har bedrivits en hel del forskning kring människors självkänsla. Men det är inte resultaten från den som har fått störst genomslag hos människor i allmänhet. Det har i stället förenklade, eller till och med felaktiga, budskap som trummats ut via media eller självhjälpsböcker. ”

   Svara

   Ja och hör man till gruppen som behöver pepp eller har lite hjärnspöken så är det väl mer rimligt att gå en kurs eller läsa en bok än att söka sig till vården?

   Jag vill inte förminska psykisk ohälsa. Men livet går upp och ner och har sina med- och motgångar. Får känslan (obs min känsla) av att var och varannan söker hjälp inom vården när det är en motgång och lite neråt.

   Svara

    Vem gör bedömningen att det räcker med en onlinekurs från en influencer utan expertis i området? Risken är att personer som mår dåligt sällan kan göra den bedömningen själva. Kursen lockar för att den är relativt billig och enkel vilket gör det lätt att förlita sig på den än att faktiskt söka professionell hjälp.

    Svara

     Var inte länge sedan en psykolog satt på nyhetsmorgon och pratade om just psykisk ohälsa och unga. Han tyckte att det behövdes mer kunskap i skolan kring psykisk ohälsa, kanske som en del i idrott och hälsa tex. Där tyckte han också att man skulle prata om när det är dags att söka professionell hjälp för idag söker unga hjälp så fort en fis sitter på tvären (obs inte hans ord). Livet är inte alltid roligt och man har inte ångest och är deprimerad för att man är lite nere Men han sa att det söks hjälp så fort det går lite emot.

     Jag tror att det kan ha blivit lite ”inne” att må dåligt. Absolut bra att alla influencers som har ångest och annan problematik är öppna med det men jag tror också att det gör att många unga tror att det är en diagnos som behövs så fort man inte är glad.

     Jaja, jag får säkert skit för det här…

     Svara

      (Han var ju dock noga med att professionell hjälp absolut behövs i många fall, bara inte alltid.)

      Svara

      Håller med att det måste utbildas mer i ämnet – av professionella. Lösningen på problemet är inte självhjälpskurser från unga influencers

      Svara

       Vad tycker du om böcker som influencers skriver på ämnet? Är väl en hel del som har skrivit om sin ångest, ätstörningar etc..

       Svara

        Böcker där man berättar om sin resa och inte utlovar specifika resultat tycker jag är ok. En kurs där man ska lära ut saker och lovar resultat, inte ok.

        Svara

      Håller med dig. Idag är det typ mode att lida av ångest, depression, socialfobi osv. Med det sagt menar jag inte att dessa grejer inte finns på riktigt. Men JAG tror att många drar på för stora växlar så fort livet känns lite motigt. Tycker man att det känns hemskt att hålla en presentation så har man socialfobi. Är man lite nere för att att livet känns segt är med deprimerad osv.
      Är som att dagens unga inte lärt sig att livet går upp och ner utan att man är sjuk för det.

      Svara

       Håller med!

       Svara

       Att det inte är lika stigmatiserat, och det har resulterat i att personer vågar öppna upp sig mer om sitt mående när det inte är ok, är inte en ”typ mode”! Du låter som den där osympatiska personen som lätt hade kunnat klämma ur sig ”ryck upp dig/skärp dig/du är så känslig”, om någon närstående ger dig tillit och försöker öppna upp om att det inte är toppen och vill ventilera lite. Svagheten är inte att öppna upp, utan att bli så obekväm och vara så emotionellt omogen att du föredrar att kväva andra för deras mående inte passar dig. Att mentalisera kan hjälpa dig med den biten!

       Det är detsamma bakvända tänk som en del har kring sexuellt våld, att de tolkar det som att fler blir utsatta/vill ha uppmärksamhet, när fler anmälningar görs p.g.a. att det tas mer på allvar än tidigare (även om det även där behövs mer så mörkertalet försvinner totalt).

       Det finns ingen anledning till att försöka få andra att må dåligt/skämmas över att de emellanåt har det tufft. Vad vinner du på att generalisera på det sättet, att det är ”lite mode”, (något som dessutom är rotat i ditt osympatiska förhållningssätt till andras mående)?

       Vad baserar du ens det på (vad andra får lov att känna/uttrycka om sitt mående när du inte ens kan känna deras mående)?!! Det enda du lyckas förmedla är dina fördomar, att du tycker dig ha ett tolkningsföreträde samt en förmåga att läsa andras tankar (vilket är dårskap)!

       Bara för att du tycks störa dig på att du inte kan undkomma att andra diskuterar sin ångestproblematik m.m. är inte en berättigande måttstock i ditt försök att tysta personer med psykisk ohälsa!

       Svara

  Hoppas verkligen ingen går på Nicoles idè att tjäna pengar.

  Svara

  Rekommendera ett glas rödvin kan alla utan att starta en kurs som kostar pengar.

  Svara

  Tack för att du skrev detta inlägg. Tänkte samma sak när jag läste inlägget. Galet att hon som saknar utbildning ska hålla i denna kurs. Vi har leg. psykologer, psykoterapeuter och kuratorer av en anledning!

  Svara

  • När man har en dålig självbild så är det lätt att falla för ”billiga” quickfixes som denna kurs, istället för att söka professionell hjälp. Dvs det kan vara svårt att komma till insikt att det är det man behöver, och många spenderar tyvärr alltför mycket tid och pengar på sånt som inte är rätt för en själv och tror att felet ligger hos en själv snarare än i metoden man använder.

  • Hon har utformat alla tips osv baserat på sin egen resa vilket är högst problematiskt. Att följa någon annans resa kommer inte hjälpa dig nämnvärt i längden. Det är högst individuellt varför vi mår som vi gör – i hennes fall t ex så har reumatismen spelat en stor roll. Det är på samma sätt som du inte kan följa en annan människas kost- och träningsschema för att uppnå ett visst mål med din kropp. Varför vi mår som vi gör beror dels på våra erfarenheter i livet och dels på vår biologi och t ex underliggande sjukdomar. Detta gör också att vi har olika förutsättningar i vår förändringsresa.

  • Återigen, kursen är ett hopkok av tips som har funkat för Nicole. Jag kan nog enkelt gissa vad dessa tips är utifrån min erfarenhet. Det är standard att psykologer osv. ger hemläxor och övningarna. Stora, stora skillnaden är att du där pratar med någon som kan stötta dig när du känner att övningarna inte hjälper, när du inte har motivationen till att göra dem, när det är svårt att förstå vissa saker. Psykologen hjälper dig förstå VARFÖR du mår som du gör vilket är superviktigt för långsiktiga resultat.

  Svara

   Det är exakt det här som kan bli riktigt farligt! Att ge råd är en sak men att ge sig på att hjälpa på ett djupare plan utan kunskap, erfarenhet eller någon som helst aning om problematiken hos den man ska hjälpa kan göra skada på riktigt. Att förändra något så fundamentalt som självkänsla kräver förståelse för sin egen historia och att börja gräva i sitt eget psyke utan vägledning och stöd kan gå illa.

   Svara

  Vilket bajsnödigt mail. ”Sa hon ett glas vin???😱” Sverige i ett nötskal alltså..

  Svara

   Haha verkligen.

   Svara

   Du får inte (!!!!!!) dricka vin om du är ledsen (!!!!!!!!!!!!!!!)

   Svara

    Du bör inte eftersom det lär förvärra problemen

    Svara

    Ett glas vin, en låda glass och en go film på Netflix. Har räddat mig många kvällar😄

    Svara

     Skulle du betala någon för det tipset? Eller ta betalt av någon för att tipsa det? Problemet är alltså att Nicole tar betalt för sina tips för att må bättre, när hon tidigare tipsat om saker som kan ha motsatt effekt

     Svara

      Tror inte att någon skulle betala mig för att ge det tipset så det är inget som jag behöver fundera på.

      Svara

      Ja men man behöver ju inte köpa hennes kurs.

      Svara

   Lätt att säga om man inte själv har problem med alkoholen eller har jobbat med de som har det. Inte sällan är det livskriser som triggar missbruk. Dessutom förvärrar alkohol ångestkänslor (mer för somliga än andra) vilket är det sista man behöver mer av när man redan när dåligt.

   Svara

    Ta alkoholfritt vin då😜

    Svara

     Jättebra tips, på samma nivå som Nicoles faktiskt!

     Svara

      Tack. Kanske ska börja ta betalt för mina tips då.. 🤔

      Svara

   Haha verkligen. Fan ett glas vin är bra för själen. Så.jäkla.bajsnödigt.

   Svara

    Säg det till alla som lider av missbruk.

    Svara

     Själv lider jag av matmissbruk och har ätstörning så nåde den som rekommenderar en hjärtekrossad att köpa en stor godispåse och se en feelgood-film.

     Snöflingegenerationen alltså…..

     Svara

      Haha, jämförde du precis mat med droger? Ok.

      Svara

       Bara för att det funkar med godis och glass för dig så kan det vara skadligt att ge det rådet till andra.

       Svara

        Jag har inte gett det rådet till någon och skulle heller aldrig ge det. Tvärtom. Det råder ganska stor konsensus mellan experter och forskare att det bästa för kroppen vid kriser och psykiska påfrestningar är en hälsosam livsstil och att undvika droger såväl som skräpmat. Därmed inte sagt att det är katastrof om man tar ett glas vin eller äter en godispåse – problemet är att REKOMMENDERA det vilket bara är ren idioti ur ett fysiologiskt perspektiv. Om ni vill avskriva forskning och fakta som bajsnödigt, ja varsågoda.

        Svara

         Då var det alltså inte så konstig jämförelse med mat och droger ändå kanske..

         Svara

          Sett till konsekvenser är det en dålig jämförelse, i synnerhet eftersom mat till skillnad från alkohol är en livsnödvändighet. konsekvenserna av att äta för mycket en kväll kan inte jämföras med konsekvenserna av att dricka för mycket.

          Svara

           För en med ätstörning så är konsekvenserna av att äta värre än att ta ett glas vin.

           Men vi kommer nog inte längre här. Jag ska ta en pepparkaka nu😉

           Jag syftade på de fysiologiska konsekvenserna av att äta vs dricka för mycket. Att börja dricka (eller överäta) för att hantera en kris är tyvärr en bra början på ett missbruk även om man inte har någon problematik sedan tidigare. Även om du inte har något missbruk eller ätstörning, att äta för mycket är inte lika farligt som att dricka för mycket

     Men herrgud.

     Svara

    För en del är ett glas vin skitdåligt för själen, för det blir aldrig ett glas vin, det blir en hel låda. Att ha nån man ser upp till eller lyssnar på som säger att det är ok och kanske till och med nyttigt att supa lite är skitgött om man är alkis. Nu menar jag inte att alla ska ta ansvar inför mig som alkoholist, men det kan vara bra att fatta att saker man säger kan ha helt olika effekt på olika människor, hur väl man än menar

    Svara

     Ja men då kan man ju på riktigt inte säga någonting? Det finna ALLTID någon som kan ta illa upp eller uppfatta saker fel.
     Så trött på alla som är så otroligt lättkränkta.

     Svara

      Det handlar inte om att vara kränkt (har ni verkligen så begränsat vokabulär att ”kränkt” är det enda ordet ni kan tänka på för övrigt?). Det handlar om att inte tycka det är ok av influencers att rekommendera något som är skadligt som en copingstrategi vid kris, som kan ha motsatt effekt dessutom. Varför är det så obegripligt?

      Svara

       Hon hade lika gärna kunnat skriva att hon skar sig själv och att det hjälpte. Vettig sak att basunera ut?

       Svara

       Fast hon rekomenderar ETT glas vin. Att ta ett glas vin är inte skadligt. Om du vet med dig att du inte kan ta ett glas vin utan att det blir en låda då riktar sig inte det tipset till dig.

       Svara

        Spelar ingen roll om det bara är ett glas. Och speciellt när man genomgår en kris så har man inte alltid samma omdöme som när självkänslan och humöret är på topp.

        Svara

  Håller med den som skickade mailet i dennes kritik! Att vända sig till unga tjejer via sociala medier för att ge råd om självkänsla är ett fantastiskt initiativ. Men det är enorm skillnad på att ge råd och att ta betalt för en kurs! Att erbjuda en lösning på dåligt självförtroende helt random kan vara riktigt farligt då det kan locka unga följare med enormt mycket mer komplicerad problematik att försöka köpa sig lycka via någon (Nicole alltså) som har noll professionell kunskap om psykisk ohälsa.

  Svara

   Fast hon säger att hon inte är expert. Det flesta med normal iq begriper nog att hon bara pratar utifrån sig själv och vad som hjälpte henne. Osv osv. Tror nu inte att hon kommer bota någons psykiskabesvär men känns ändå som ett ganska harmlöst sätt att tjäna pengar på.
   Speciellt om man jämför med de som tipsar om operationer och dyl för att förbättra sin självkänsla.

   Svara

    Fast det är skillnad på att ge råd och att sälja en kurs. Nicole skriver själv om kursen att den är en resa hon kommer göra tillsammans med den som går kursen, vilket låter skrämmande likt beskrivningen av en terapeutisk process. Hon skriver såhär: ”I denna kurs kommer vi gå igenom en resa ihop, du och jag. Att börja älska sig själv är inget du gör över en natt men resan börjar här.” Hon skriver vidare att något man kommer lära sig i kursen är ”hur du tar reda på vad problemet är i ditt mående.”
    Att vara ung och må skit och söka ett bättre mående hos någon som beskriver det som Nicole gör handlar inte om lågt IQ. Och självklart är det idioti att tjäna pengar på rabattkoder gällande skönhetsingrepp och operationer, ingen har påstått något annat. Det ena utesluter inte det andra.

    Svara

  Fixa likeknappen.

  Svara

  Varför funkar inte ”like”-funktionen gällande kommentarerna till detta inlägg.

  Svara

   Likeknappen förnyas en gång i månaden och idag var den dagen. =)

   Svara

  Vilket härligt inlägg, självkritik är vägen till utveckling! Håller med helt för övrigt.

  Svara

  Skulle väl aldrig ta råd av en influenser. Än mindre betala för det.

  Svara

   Tyvärr skulle många (unga) med dåligt självförtroende och en stor idol/förebild göra det

   Svara

    Ja sorligt nog.

    Svara

  Jag tycker att det är lite komiskt med människor som skriver självhjälpsböcker och biografier när dom är 22.
  Du är inte Malala, lugna dig.

  Svara

  Hon har ju knappt hunnit blivit vuxen och ska nu hjälpa unga tjejer?! Haha men lol. Kom tillbaka när du är lite mer erfaren Nicole.

  Svara

   Lättare att relatera om man är i samma ålder!

   Svara

  När vi ändå är inne på det här skulle jag också vilja se en mer kritisk blick på all välgörenhet som verkar hyllas villkorslöst.

  Så fort man kallar nåt för välgörande ändamål så är det liksom automatiskt bra (det enda exemplet jag sett på den här bloggen på motsatsen är väl den här grejen med annica).

  Tycker den här sortens frågor alltid borde komma upp!
  Finns evidens för att den här typen av välgörenhet (metod) hjälper mer än det stjälper? Om man inte vet vad man gör så riskerar man skada mer än hjälpa (precis som mejlskrivaren säger).

  Svara

   Kan du ge ett exempel på välgörenhet som stjälper mer än det hjälper? Jag är inte helt med på hur du menar..

   Svara

    Välgörenhet är sällan långsiktigt.
    Ena året är det hemlösa människor och andra året hemlösa hundar.

    Svara

    Skadan ligger i att folk eventuellt blir mer reserverade inför att hjälpa människor i framtiden och skänka till välgörande ändamål. Tyvärr 🙁

    Svara

   Var det inte någon med stort konto ganska nyligen som samlade in ganska mycket pengar till isch fattiga barn i Afrika, minns inte exakt, men sen redovisade hon aldrig hur eller om de användes på rätt sätt? Så folk hade bara swishat henne helt okritiskt för det var ju för en god sak. Sånt tycker jag är sjukt problematiskt,

   Svara

    Någon med sjuk dotter var väl också en sådan insamling där folk swishade massor och sedan kröp det fram att det nog inte alls användes till en sjuk dotter.

    Vet inte om jag skulle säga att det skadar mer än hjälper i ett sådant fall, snarare att det rör sig om bedrägeri.

    Svara

     Håller med!

     Svara

     Skadan ligger i att folk eventuellt blir mer reserverade inför att hjälpa människor i framtiden och skänka till välgörande ändamål. Tyvärr 🙁

     Svara

  Nicole Falciane verkar vara en bra och sympatisk tjej. Tycker att hon ska studera till psykolog, hon skulle säker en bra psykolog. Hon ska utbilda sig.

  Svara

  Så många stackars snöflingor. Man måste ju inte gå hennes kurs och följa hennes råd. Fritt att söka vård om det är vad man behöver.

  Svara

   Så du kritiserar aldrig något? Du måste vara en väldigt mjuk och härlig dörrmatta för folk i din omgivning 🙂

   Svara

  Håller inte med. Hon har en erfarenhet, den delar hon med sig av samt hur hon har gått vidare. Det hjälper hon andra med, för det funkade för henne. Man kan välja att tro att hennes intention är god och att hon vill hjälpa människor och bidra, och man kan välja att tro att hennes intention handlar om att ENDAST tjäna pengar. Att tjäna pengar är inte fel, det ska alla göra med råge, och människor brukar ofta tycka att det är fel när det gäller att sälja något ENDAST för att tjäna pengar.

  Kom ihåg att din reaktion och dina tankar endast är en reflektion av dig själv och inte har nåt som helst att göra med det som sker. Det är en spegling helt enkelt. Så se till att vara närvarande till det och titta på dig själv istället för andra först och främst, och välj sen därefter din reaktion och tanke kring hennes eller någon annans kurs. Var intelligent och jobba för det istället för att ta en enkel väg och hitta på saker som ändå bara har med dig själv att göra. Lycka till!

  Svara

   Jag tror att hennes intention är god men det betyder inte att det hon gör är helt oproblematiskt. Jag hade velat se en stor text innan man köper kursen som förtydligar att hon saknar utbildning och yrkeserfarenhet inom detta, att detta är vad som har hjälpt henne och INTE är en garanti för att det ska fungera för andra, och att man inte ska tvivla på att söka professionell hjälp om man mår dåligt. Det som har hjälpt henne ÄR ju bland annat att ha sökt professionell hjälp.

   Svara

  Min första reaktion var mest att 449:- var ett rätt saftigt pris för ynka 20 sidor ihopsatta av en 22-åring utan utbildning i det hon pratar om.

  Svara

   Men va?
   Man förstår ju vem som mår mest gott av den affären.

   Svara

  Fast det är skillnad på att ge råd och att sälja en kurs. Nicole skriver själv om kursen att den är en resa hon kommer göra tillsammans med den som går kursen, vilket låter skrämmande likt beskrivningen av en terapeutisk process. Hon skriver såhär: ”I denna kurs kommer vi gå igenom en resa ihop, du och jag. Att börja älska sig själv är inget du gör över en natt men resan börjar här.” Hon skriver vidare att något man kommer lära sig i kursen är ”hur du tar reda på vad problemet är i ditt mående.”
  Att vara ung och må skit och söka ett bättre mående hos någon som beskriver det som Nicole gör handlar inte om lågt IQ. Och självklart är det idioti att tjäna pengar på rabattkoder gällande skönhetsingrepp och operationer, ingen har påstått något annat. Det ena utesluter inte det andra.

  Svara

  Är Josefine Dahlbergs kurser i att hand om sin själ också livsfarliga eller?

  Svara

  I absolut varningens sista sekund kommer detta upp ocj fram
  Nicole som ointe ens kan ta hand pm sig själv, med hennes inbillningar, vanföreställningar, narcisistiska handlingar och beteenden och lögner – – – någn måste sätta STOPP för henne, vilket nu äntligen verkar vara gjort av en kunnig och rätt person. N lever i en overklighet och är oerhört självprojicerad. VAR RÄDDA OM ER och hå inte på Nicole. Ngn ny farlig ide’ att sko sig på andra på

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.