Barn, märkeskläder och blåvita Nikeskor från förr

Bild på tröja från Gant
Bildkälla

Hans favoritpresent var ett schackspel och en tröja från Gant. Det har blivit väldigt populärt i hans klass så jag tänkte att han också kunde få en. Hur vidare jag ska ta ställning till märkeskläder får bli senare. // Isabella Löwengrip

Barn och märkeskläder – ett ämne som verkar väcka en hel del känslor.
Att klä en bebis i Fendi, Gucci och liknande är ju enbart för att en eller båda föräldrar vill och har ju ingenting med varken grupptryck från kompisar eller barnets smak och tycka att göra.
Jag tycker det är helt galet att köpa en overall från typ Fendi för 4 700 kr som ungen riskerar att växa ut innan vintern äntligen är över, men samtidigt så skulle jag lägga hur mycket pengar som helst på mina små pälsklingar.
Där är den enda som riskerar att växa ut någonting alls THK som alltid lägger på sig några extra livräddande trivselkilon under de månader då han inte kan gå ut utan att frysa den tomma pungsäcken av sig.
Kanske borde jag köpa en liten Fendioverall till honom?

Anyways…
Hur tänker ni med barn och märkeskläder?
Att passa in och vara som alla andra är väl aldrig mer viktigt än just när man får i skolan? Jag kan inte tänka mig att det är unikt för de skolor jag själv eller mina kompisar gått på, utan jag tänker att det är hyfsat vanligt.
Hur är det för er med det där att balansera att uppmuntra barnen att gå sin egen väg, med att förstå det viktiga med att passa in och vara som alla andra?

Jag minns några stycken saker som var SÅÅÅÅÅ viktiga på, framför allt högstadiet.
1. Levisjeans. (Den röda lappen alltså. Oj, vad den var viktig!)
2. Nikeskor (Vita med blå Nikelogga, där plösen skulle vara hög. De heter Blazer low)
3. Adidasbyxor med tryckknappar

Bild på Levis 502-jeans, Adidiasbyxor med knappar och ett åar blå/vita Nikeskor
Jag gick på högstadiet mellan 1994-1996 (tror jag) och då var det detta som gällde. 
Vad var de stora trenderna på skolan före och efter det? Och kom inte och påstå att det inte är så längre – jag säger bara ”Farsta glitter”… 😉

Tycker ni Isabella gör rätt som köper en viss typ av tröja till Gillis, enbart för att den är inne just nu i hans skolklass?
Vad är rätt och vad är fel?
Finns det ens ett svar på den frågan eller beror det helt på vem det är som tillfrågas? 🙂

201 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inget är intressant med Isabella Löwengrip längre. Stor snarkfest på henne. Varsågod nästa!

  Svara

   Precis, Bella och hennes eviga lockbeten till debatt på bloggen.. gäsp. Ofta genom barnen, som färger, kläder mm.

   Svara

    Fast det här behöver väl inte skapa någon debatt. Hade också köpt en tröja från gant till min son om det var viktigt för han. De ligger runt 600-800kr. Det skulle få bli en tröja istället för 1-2 från h&m helt enkelt. 🤷🏼‍♀️

    Svara

     Om det var viktigt för ”honom”.

     Svara

    Fast en hel del verkar ju tycka att hon är intressant. Hon är väl den som klickfiskar minst, hon clickbaitar inte som andra gör. Som idag har de släppt nytt poddavsnitt, intressant avsnitt, men hon har inte nämnt det ännu på sin blogg el insta. Jag kan tycka att hon borde clickbaita lite mer medans en del andra clickbaitar så det blir löjligt och pinsamt. Hon klarar sig bra ändå.

    Svara

     Svara

   Det verkar hon ju dock vara, och hennes blogg skapar engagemang. Tur att hennes blogg finns som kan ge upphov till inlägg här haha

   Svara

   Jag tycker det framstår som väldigt fattigt att ge barnen kläder till julklapp. Kläder måste man ju ändå köpa till barnen som förälder men ger man kläder till julklapp sparar man ju pengar. Kan man inte köpa till barnen ordentliga julklappar om man har pengar och det är jul..

   Svara

    Han fick ju andra saker också, och just en Gant-tröja hade han kanske önskat sig. Han får ju liksom kläder annars också som han behöver. Alltid ska de klagas på något och letas fel haha.

    Svara

    Mina barn fick kläder, skor och sängkläder i julklappar utöver leksaker. De blev överlyckliga över sina nya kläder som de pekat ut tidigare. De är 6 och 5 år gamla. Inte alls fattigt att ge kläder, det får dom annars också såklart.

    Svara

    Tråkigt att du tycker det framstår som fattigt. Köp du dyra leksaker så köper vi andra det som var fint, önskvärt och tydligen fattigt 🙂

    Svara

  När jag gick på högstadiet var det en viss typ av gummiarband som gällde, ganska lika dessa https://www.partyhallen.se/fargglada-armband?gclid=Cj0KCQiA_qD_BRDiARIsANjZ2LC6FTBX5fgGRk0w6SlbiRFSHaOyCMjrX_5jjwq58pH0nG8gOZiaS6caAsFjEALw_wcB

  Sedan skulle de vara tjockare och kom i OKEJ och FRIDA. Det skulle även vara en Sony Ericsson telefon, helst en w595 eller liknande, det viktiga var att det var Sony Ericsson.

  En Pumaväska var också viktig, och Fred Perry skor, eller Converse. Allt på idrotten skulle vara Puma. Viktigt senare på högstadiet var brunkrämen och idominsalvan.

  Använder någon Puma längre?

  Svara

   Minns er generation, fan vad vi skrattade åt ert idomin kladdande. Ni såg ut som fel sminkade clowner hela bunten.

   Svara

    Bitter?

    Svara

     Inte alls, är man bitter för att man skrattade åt tjejer som kletade idomin kring hela läpparna? De såg ju helt galna ut. Gissar att du var fjortis då och blev lite kränkt nu haha.

     Svara

     Svara

    Hahaha ja vi garvade också åt fjortisarna som såg helt galna och tack ut med idomin och brunkrämen! 🤣

    Svara

    Haha det håller jag med om! Jag förstår dock inte varför dagens ungdomar vill se ut som Backstreet Boys kopior och annat 90-tal.

    Svara

     Det förstår jag, tycker 90tals modet var snyggast ärligt talat om man ser tillbaka.
     70 talet var inte snyggt men ganska coolt, 80 talet katastrof, 90 talet fanns så många olika stilar och de flesta var snygga, 00 talet KATASTROF även om det var ganska roligt just då och 10 talet var bara stelt och tråkigt, ingen som sticker ut och är ”egen”.
     90 talet vinner definitivt.

     Svara

      Haha 90-talet var ju katastrof. Brunt läppstift, kajalpenna, byxor under kjolen och spagetthilinnen 😂

      Svara

       90talet är anti-mode för min del…. stora formlösa kläder och sprejad snedlugg

       Svara

  Om hon har råd, varför inte?

  Adidas skulle jag dock aldrig ha på mig utomhus. Man vill ju inte bli tagen för Adidas-krigare.

  Svara

   Haha, då är jag stolt adidas krigare, älskar adidas originals. Mvh 30+

   Svara

   En tröja från gant handlar det om och inte gucci. Gant är inte så överdrivet dyra, dyrt absolut men inte överdrivet.

   Svara

    Barnkläderna är ett par hundralappar dyrare än på hm.

    Svara

     Men vilka tillverkar kläderna på H&M vs Gant…?

     Svara

   Många barn på förskolan där jag arbetar har hel adidasdress, varje dag. I olika färger. Himla praktiskt och mjukt för små barnkroppar som kravlar, kryper och hoppar.
   Vet inte om jag någonsin sett en vuxen med både byxor och jacka/tröja samtidigt.

   Svara

   Älskar Adidas.

   Svara

   Adidas är poppis på min dotters skola och hon har en overall med Star wars-tema som hon använt väldigt mycket. Den var ganska dyr men hon fick den när hon fyllde år och det var många fina detaljer. Hela familjen har skor från adidas. Vi bor i en mångkulturell stadsdel så vi passar väl bra in då. 😉

   Svara

    Det är bara där man hittar Adidas nuförtiden.
    Mina skolbarn vägrar bära märket för att det tillhör ”orten” och inte funkar i deras skolor.
    Synd för vi har en del riktigt coola äldre plagg och väskor kvar från när vi föräldrar var yngre.

    Svara

     Va trist. Jag bor i ett finare område i Göteborg och min dotter älskar sina Adidasskor och flera andra barn har likadana. De är ju billiga och praktiska för aktiva barn att bara hoppa ner i och springa iväg.

     Svara

  Min storebror och du är nog jämngamla Camilla, och jag mins att när jag var runt 6-7 och han 14-15 hade han adidasbyxorna med tryckknappar och det var det absolut COLASTE jag någonsin sett 🤣

  Svara

   Jag hade också såna och kände mig extracool om de fem lägsta knapparna var oknäppta så att byxbena fladdrade när jag gick 😂

   Svara

    Jag hade Adidasbyxor med tryckknappar på idrotten i 5an. Inte så bra när man lekte svansleken och nån fick tag i byxorna istället 😂. Pinsamt då men rätt roligt nu

    Svara

  Levis 501:or som skulle vara insydda över sömmen på insidan av benen samtidigt som de skulle vara klippta ett antal cm längst ner mot foten så att de lade sig över skorna.
  Dubbla Fruit of the loom-tröjor där den undre skulle vara med luva och den andra utan. Skejtskor, jag tror DC och Airwalk var populärast. Väskan skulle vara en Eastpak.
  Jag tror att jag började högstadiet – 96

  Svara

   Du är från Gbg garanterat. Du glömde aqua limone 🤪

   Svara

  På min högstadietid (03-05) var det sveamössa, JL-tröja och Henri Lloyd jacka bland det coolaste man kunde bära..

  Svara

  När jag gick i högstadiet så var det inne med Jlindeberg tröjor. Nästan alla i klassen hade en.. Detta var någon gång under 2003-2005

  Svara

   Jag med. JL som var tryckt över tröjan och hundra lager av långa Gina linnen ovanpå varandra 😂

   Svara

    Just det! De där långa Gina Tricot linnena ovanpå varandra, på leggings när det var kallt ute och ibland en tunn cardigan från Gina Tricot också som blev nopprig efter en tvätt typ.

    Svara

  Högstadiet på min skola tidigt 2000 tal var mjukisbyxor, magkort linne med urringning, push up bh och så skulle man ha sidenkalsonger under med tryck som syntes över mjukisbyxorna. På det skulle man ha sönderplattat hår. Det var alltså goals att ha slitna stripiga toppar a la Avril Lavigne.
  Skinnjacka till. Och ryggsäck/väska var töntigt så man bar allt i händerna.

  Svara

   Haha ja, jag hade glömt att det var ute med ryggsäck och väska 😂 gud vad svårt man gjorde för sig själv.

   Svara

   Hade jag barn skulle jag inte köpa märkeskläder. Lindex och kappahl har helt ok kläder. Märkeskläder skulle dom få köpa när dom fick sin egen lön.

   Svara

    Lyckat till i praktiken!

    Svara

    Känner sååå många som sagt samma sak – innan de blir föräldrar och innan barnet kommit upp i åldern där allt som räknas är att passa in.

    Då började ALLA köpa märkeskläder.

    Svara

   Gick högstadiet i början på 90talet, körde Ralph Lauren rakt igenom.

   Svara

  Jag var aldrig enligt modet, men jag TROR att boxarskor, jeans med bootcut och linne över linne var poppis när jag gick på högstadiet. Även nätlinne över tjöjan. Och JL-hoodies. Även Svea, lite senare, tror jag. Raaaaaakt hår. Jätteplattat och med breda slingor.

  Jag var någon slags gothpunkare så jag försöker bara minnas vad mina klasskamrater hade på sig. Är 31, så det var väl 16-17 år sedan, något sånt.

  Svara

  Vad betyder Farsta glittret? 😅

  Svara

   Märkesväskor som är fake eller Michael Kors typ?

   Svara

  Wow.. Gillis och min dotter är födda samma år. På min dotters klass är det inne med typ rosa kläder, glitter, fluffiga tröjor och enhörningar, men inte märkeskläder på så sätt, inte heller blanf killarna utan de flesta har ganska ”barnslig” stil ännu något jag tycker är UNDERBART!! Hade mått illa om min dotter önskade sig ett visst märke redan, men det är ju säkert stor skillnad på vilket område man bor i, vi bor i stad men här bor ändå mest vanliga typ medelklass människor, knappast många föräldrar här som hade köpt gant kläder till sina lågstadiebarn 🙈

  Svara

   Tror också det är skillnader beroende på var man bor. Jag har i vuxen ålder lyckats bosätta mig i ett socioekonomiskt starkt område. Ungarna hör går runt i skor, kläder och väskor som tillsammans kan vara värda 20’. En enda outfit alltså. Helt galet. Jag tänker att det är föräldrarna som driver det, särskilt när barnen är så små som 7-8 år. Annars hade de ju enkelt kunna komma överens på nåt klassmöte om att inte gå helt bananas på kläder och annat. Det som är sorgligt med detta är ju att det alltid finns föräldrar och ungar som inte har råd med detta, minns hur svårt det var för min mamma och hur jobbigt det var att inte passa in för att man inte hade rätt märken på kläder och skor. Tycker att något av det mest solidariska man kan göra som förälder som har råd med sånt därmed är att inte bidra till märkeshets, så onödigt också att lotsa in små barn i att granska sig själva och andra på det sättet.

   Svara

    Ja helt klart är det föräldrarna som styr detta! Jäkligt sorgligt ju, att barnen blir så invaggade i märkeshetsen redan som små.. Detta hör också rätt mycket till det att barn växer upp alltför tidigt idag tänker jag, slutar leka med leksaker innan de börjat lågstadiet och pratar som tonåringar då de sett så mycket skit på Youtube bl.a.. Min dotter leker fortfarande men när de pratat julklappar i skolan och hon sagt vad hon önskade sig hade några av tjejerna skrattat åt henne.. Hon blev så ledsen och sa att hon inte fattar hur dom kan va så dumma, man får väl gilla det man vill liksom? Som tur tog hon det inre till sig och fick de leksaker hon önskat sig och blev superglad.

    Men många barn idag är dåliga på att leka och därför plockas leksakerna bort tidigt tror jag.. Tidigare önskade en 7 åring sig mest av allt kanske lego, barbie, pyssel, radiostyrd bil, en bilbana eller nåt liknande, idag en märkeströja?? Sjukt. Kan inte märkeshetsen sparas till högstadiet iallafall? Det löns verkligen som förälder att ha koll på vad barnen utsätts för på sociala medier för tänk på all reklam som kastas på dem där som de inte kan värja sig för? Viktigt att reglera samt ha samtal om vad reklam är och hur det påverkar hjärnan!

    Svara

     Vad bra att din dotter ifrågasatte varför de var dumma och inte lät sig påverkas! Du verkar ha gjort ett fint jobb som förälder 🙂

     Barn är sämre på att leka själva numera ja.

     Svara

    Vi bor också i ett socioekonomiskt starkt villaområde i medelstor universitetsstad. Alla i området har långa universitetsutbildningar och bra jobb. Dessutom finns det en stark medvetenhet i området kring genus, jämställdhet osv. Vårt äldsta barn (jämngammal med Gillis) går i en F-3 skola i området med högt söktryck. På skolan finns det inget märkeshets överhuvudtaget! Alla barn är såklart hela och rena och så, men det är kläder från kedjorna såsom Lindex, HM, Kappahl, Polarn mm som gäller. Så väldigt skönt! Jag föreställer mig på något sätt att välutbildade medvetna föräldrar drar ner märkeshetsen, men det är ju bara en teori.

    Svara

     Nej, det stämmer inte alls. Det är otroligt att du lyckats hitta en sådan skola, för min erfarenhet är att det inte spelar någon roll längre. Barn är märkesmedvetna i såväl utsatta förorter som i välmående villaområden där alla föräldrar är medvetna och högutbildade. Jag ser INGEN skillnad alls.

     Föräldrar kan inte dra ner ”märkeshetsen” (som du väljer att kalla den) när barnen kommer upp i ålder och det är kompisar och gruppen som avgör. Inte vad mamma och pappa säger eller tycker.

     Svara

   Bella hittar säkert bara på, hon gör alltid så här. Hon vill så gärna hålla sig kvar i någon sorts rampljus.

   Svara

    Hitta på att barn vill ha vad andra barn har? Lägg av. Så har det alltid varit.

    Svara

     Svara

      Jo det har det, oavsett om det handlar om leksaker, väskor eller kläder. Barn påverkas av reklam och andra lika starkt som oss vuxna. Bara någon som inte har barn kan påstå att de inte vill ha vad andra har.

      Svara

    På vilket sätt håller hon sig kvar i rampljuset för att hon köpt en Gant-tröja till sitt barn eller skriver på sin blogg att hon köpt det? Det kanske hon vill men just detta är inte ett sätt att hålla sig i rampljus. Hur tänker du?

    Svara

    Med tanke på var Bella bor, Lidingö, så stämmer det säkert som hon skriver. Det är så sorgligt när föräldrar, ofta mammor, som måste bevisa sin egen status genom att köpa märkeskläder till sina småttingar.

    Svara

     Lidingö har ingenting med saken att göra.
     Det ser likadant ut i valfri utsatt förort. Märkeskläder är precis lika inne där, om inte mer. Eftersom det symboliserar mer där. Och inte konkurrerar med andra självklara statusmarkörer som följer med automatiskt när man bor i mer välmående områden (lantställen, utlandsresor, skidresor, nya bilar i familjen). Det är lättare att komma i H&M till skolan om man har egen häst och familjen precis köpt ny båt.

     I utsatta förorter blir vissa märkesplagg det enda man har. Och då duger tyvärr inte Gant och liknande utan man ska ha Guccikepsen eller väskan.

     Svara

   Bor i Stockholm har en som som är lika gammal som Gillis. Har inte sett något barn med märkeskläder utan det som ”gäller” är typ Marvel, super mario och Pokémon-tryck. Olika vilken skola man går på säkert men väldigt sorgligt om 6-7-åringar önskar sig GANT kan jag tycka.

   Svara

   Jag anser att de flesta människor faller till föga för någon slags märkes/klädes hets, så även du. Fast på ditt barn så handlar det om glitter och hos Gillis Gant, det är bara priset som är skillnad. När jag hade barn i den åldern så rörde jag mig ett tag i kultur/feminist kretsar och jag fick kommentarer som ”pojkar måste inte bara ha blå kläder” Mina barn har gått igenom alla möjliga perioder och trender, ibland billigare och ibland dyrare, några märkeströjor förstör inte ett barn, det finns svin i märkeskläder och det finns svin i lump, jag har mött alla olika.

   Svara

    Absolut så är det! (alltså att glitter/gant är båda trender som barnen vill följa) Min poäng var väl att jag föredrar glitter, enhörningar och superhjältar på barnen alla dagar i veckan framför ”vuxenkläder”. Sen tycker jag att alla får klä sina barn som de vill (typ) men kan ändå tycka att barn ska se ut som barn och tillåtas vara just det, BARN..

    Svara

    Men trender finns ju alltid förstås, problemet som uppstår när märkeskläder blir en trend bland barn är att det blir mycket svårare för föräldrar som inte har råd med det att ge sina barn kläder som gör att de passar in. Även om man såklart tycker att ett barn inte ska behöva klä sig på ett visst vis för att passa in så blir det ofta så ändå tyvärr. Om trenden är glitter, enhörningar osv. så är det inte lika svårt att tillgodose – finns i alla prisklassar, nytt och begagnat. Det handlar inte om att märkeskläder förstör de barn som bär dem, men vad effekten blir för de barn vars föräldrar omöjligen kan köpa det till dem.

    Svara

  Det är väl lite av en balansgång – i en viss ålder är det viktigt att ha kläder etc som är någolunda inne, för att inte ses som en nörd och hopplöst ute. Det är urtrist men sant. Jag minns en mamma, en väninna till mig, som hade begränsat med pengar. En dag fick hon erbjudande att köpa en vinteroverall till en av sönerna till ett bra pris. Pojken var tvingad att ha den i skolan. Killen var typ 13 år och overallen en röd täckoverall som fick honom att likna en Teletubbie. Han led alla världens kval och blev nog ganska retad för sin klädsel. OM han varit cool och självsäker hade han kunnat vända det hela till en kul grej, men nu var han redan lite utanför. Jag minns att jag tyckte mamman handlat fel. Så det är knepigt.

  Svara

   Stackarn… När man går i högstadiet vill man ju inte se ut som en röd teletubbie i overall 😭 Bättre att köpa någon billig jacka i typ mörkblått från HM då.

   Svara

   Bara för att man är fattig behöver man ju inte vara bakom flötet. Hade nog gått utmärkt att köpa en begagnad jacka istället. Overall till någon över 10 som inte bor i typ Pajala är inte schysst. Handlar knappast om märkeskläder, handlar om att man inte vill se ut som en clown.

   Svara

  Personligen kommer jag att köpa en viss typ av kläder till mina barn när de vill ha det (inom rimlighet så klart, tvivlar på att det kommer röra sig om Fendi utan snarare Gant) och efterfrågar det. Jag minns själv hur viktigt jag tyckte att det var att ha vissa kläder i skolan och hur jobbigt jag tyckte det var att min mamma liksom vägrade av princip.

  Svara

   Samma här. Hade ”tur” och hade föräldrar som förstod så jag fick det som var inne men minns ju hur retade alla blev som inte hade det. Skulle inte utsätta mina barn för det. Barn/ungdomar kan vara sjukt elaka.

   Svara

    Men ni förstår inte att det för många inte handlar om huruvida föräldrarna förstod eller inte? Många har bara helt enkelt inte råd att köpa sådana kläder till sina barn.

    Svara

   Min mamma vägrade för att vi inte hade råd. Det var bara att gilla läget

   Svara

    Mitt barn ska inte behöva gilla läget.

    Svara

     Tror det är väldigt nyttigt för barn att ibland lära sig att man måste ”gilla läget”.

     Svara

      Ja kanske det, i andra lägen. Men de kommer inte behöva göra det pga kläder. Helt, rent och några plagg som är inne kommer de få ha.

      Svara

     Oj då kommer de få en fet chock senare. Man får inte allt man vill ha här i livet

     Svara

     Mitt barn ska lära sig att man inte retar någon för att man inte har märkeskläder på sig.

     Svara

    Hade aldrig märkeskläder, blev aldrig retad och kände mig aldrig utanför.

    Svara

  Ännu märkligare att hon gav sambon proffsfotografen en undervattenskamera. Till födelsedagen fick han ett objektiv. Saker till företaget är inte brukligt att ge som födelsedag och julgåvor. Har han inte egen utrustning eller inte råd att köpa dem själv. Eller drar hon av dem från ett av alla hennes företag? Skumt i alla fall.

  Svara

   Men det är ju hans intresse herregud.

   Svara

    Är gud inblandad också? 😇

    Svara

   Är väl inte konstigt att ge sin partner presenter som passar deras hobby?

   Svara

    Även om han jobbar med det så är det ju hans stora intresse liksom. Perfekta presenter till den typen av person 🙂

    Svara

    Hobby? Han driver företag!

    Svara

     Ja, men det är också hans hobby. Passande present ju.

     Svara

      Big no no att ge presenter till företagsverksamhet! Kan förstås vara fusk, hon köper och han drar av i sin vk. Hans hobby verkar vara att simma. Hennes aktielista var minst sagt märkligt. 3 av 5 bolag med koppling till farbror mentor.

      Svara

    Det är inte hans hobby. Han ska ju vara en professionell fotograf. Framstår då som ytterst märkligt att han får sin utrustning i present av henne.

    Svara

   Märkligast är ju kommentarer som din.

   Svara

  Högstadiet så var det buffalos, jazzbyxor med en kjol över (köpta på jc), en hoodie som var alldeles för lång i ärmarna, låg tofs med slingor som hängde fram i mittbena och jäkla massa kajal. Det berodde dock på vilken grupp du hörde till, jag var kickers och många andra i min klass körde märkesjeans (lee) och skjorta eller något annat (enligt mig då) tråkigt. Skolan låg i ett medelklassområde och jag minns att jag tänkte att vissa så gärna ville verka förmer trots att vi bodde i samma villakvarter. Inget fancy alls alltså. Detta var i slutet av 90-talet.

  Svara

  Gick på högstadiet 2000-2003. Var inne med savannbyxor och magtröjor och en sådan där kedja som hängde runt midjan. Själv var jag gothare och såg ut som Neo i The Matrix.

  Svara

   Exakt samma för mig, kommer ihåg när jag ÄNTLIGEN hittade en ankellång skinnkappa, som jag också fick köpa av mina föräldrar! Vilka tider…

   Svara

    Ja men verkligen! Köpte min svarta skinnkappa på Myrorna när jag praoade där haha. Var som ny! Gripenkängor, näthandskar och palestinasjal till det. Riktigt fancy!

    Svara

  Finns det några tristare och fulare kläder än Gant?!?
  Passar bra in på Lidingö där alla verkar osäkra och bara måste vara mainstream och göra som precis alla andra. Du får knappast en snygg stil med stora märkesblaffor på tröjan.

  Svara

   Är ju vanliga hoodies? Enfärgade med gant trycket. Hur menar du att en hoodie kan bli mindre trist…?

   Svara

    Du får kolla in lite fler plagg från Gant så kanske du förstår?

    Svara

     Fast det är ju i princip så med alla kläderna från gant? Nästan allt är väldigt basic. Hellre det i kvalité än basic kläder från h&m som inte håller så länge.

     Svara

      Det är då trista så att klockorna stannar och personligen tycker jag HM mest har kläder i riktigt usel kvalitet och som dessutom gör skillnad på barn. Flickjeansen är smala, obekväma och mindre slitstarka än pojkjeansen tillexempel.

      Svara

   Haha men va, Gant har ju sjukt snygga kläder för både vuxna och barn.

   Pappa köpte en citronskjorta i somras, jag köpte matchande byxor. De har både praktiska och roliga kläder. Bra pris och bra kvalité.

   Svara

    Sjukt snygga? 🧐

    Svara

  Jag gick i högstadiet 2007-2009 och då var det stora hoodies som skulle gå att dra upp över munnen, och under det långa baslinnen från Gina tricot som skulle täcka rumpan. Stuprörsjeans från Cheap monday för tjejer och evisu för killar. Många grabbar körde på jeans med ett konstigt tryck på hela och låren, typ som att de hade satt sig på en pöl av färg 😅

  Svara

   Och 96 jeansen 😂

   Svara

  Högstadiemode måste röra sig i en egen tidzon. Jag gick på högstadiet i slutet av 80-talet och känner igen det mesta som ni som gick betydligt senare.

  Vi hade nån vända där de allra ballaste tjejerna körde svart figursydd kavaj med endast bh under. Body var också väldigt hett ett tag också.

  Svara

   Och detta ser man mycket av idag även på röda mattan, alltså kavaj med endast bh under, även bodys har ju varit mode bland vuxna i många år nu – något som jag själv inte förstår mig på. Känner mig bara som ett förvuxet spädbarn i en body

   Svara

    Jag gillar body under jeans, en body sitter bättre på kroppen än tex linne man stoppar ner i jeans. 🙂

    Svara

    Jo, men det var alltså 30 år sedan jag gick på högstadiet. Många trender har hunnit komma och gå…och komma tillbaka.

    Svara

  Jag är inte ett dugg intresserad av märken mer än att vissa är galet bra kvalite och jag därför köper dem för att de också håller längre. Nu pratar jag dock om storlekar som barnen har längre 😊.

  Svara

  ja Isabellas Gant tröja till Gillis är ju ingenting om man tittar på Perrellis presenter till sina barn och man , både till jul och födelsedagar. Stor väl bara LV på alla de paketen? De pojkarna kommer få det jobbigt när de nån gång lämnar Djursholm.

  Svara

   Ha nej tror jag inte, har du missat snyft artikeln på Aftonbladet med ungdomar från Djursholm? 😂

   Svara

    Ja, j-r vad kidsen i Djursholm knarkar!

    Svara

     Märkligt att det bara är de väldigt rika och de väldigt fattiga som har råd med knark.

     Svara

      De rika betalar för sitt knark med pappas pengar. De fattiga rånar de rika så de kan köpa knark.

      Svara

  Buffaloskor
  Savannbyxor
  Supermanlinne eller något annat ”liten men tuff” typ 😂

  Svara

   Eller hur haha. Dessa vidriga buffaloskor men de var väldigt bekväma!

   Svara

  Tankar kring Jacob Liebermanns senaste inlägg?

  Svara

   Har inte läst, men vet vad det handlar om. Är väl mycket bra att han säger ifrån och markerar mot dessa influensers som utan att blinka exponerar sina barn. Hans eget ex är kanske det värsta exemplet av alla!

   Svara

    Varför kommenterar du när du inte läst?

    Svara

     Ok mamma!

     Svara

      Nej, inte OK mamma. Sitta där och gissa.

      Svara

       Måste du alltid ha allt i svart och vitt?
       Du saknar slutledningsförmåga och inlevelse?

       Svara

   Mkt intressant med flera värdefulla argument. Känns dock som att det är i direkt konflikt med hur hans barns mamma agerar offentligt.. ska bli intressant att följa diskussionen. Försökte oxå läsa artikeln men den va stängd.. kanske kan Camilla skriva om detta.

   Svara

  Jacob Libermann skrev ett intressant inlägg på instagram om influencers som tjänar pengar på sina barn, och att de inte får del i det hela samt att han fått nya perspektiv på fenomenet när han nu har lite distans till det. Uppföljning på det kanske?

  Svara

   Inlägg kommer

   Svara

  Är lite tveksam till märkeskläder till barn. Kan absolut köp Adidas pga bekväma och snygga dressar, Timberlands för dom är bra men tror jag drar gränsen där. Nu går inte mina barn förskola/skola ännu så vet inte hur hetsen det ut där ännu.
  Minns bara när jag i högstadiet fick en WE-tröja och bar den dag in och dag ut pga att alla andra hade märkeskläder och jag hade H&M på sin höjd. Blev inte mobbad men kände mig alltid utanför då mitt tjejgäng kom från den rika delen av Värmdö och jag från hyresrättsområde med allt vad det innebär.
  Aah riktigt svårt alltså, vill inte att mina barn ska gå igenom någon typ av utanförskap men vill inte heller uppfostra snorvalpar som tror att pengar växer på träd ..

  Svara

  Där jag gick ”gick” man i högstadiet från femman, femmorna var på samma skola som niorna så ”hetsen” började tidigt för oss. 2003-2008 var det i alla fall.
  Minns egentligen inte så många märken, bara att kläderna överlag var väldigt fula som man hade. JCs Marwintröjor skulle man ha, Lee-jeans och senare Peak Performance. Min klass var extrem på kläd- och märkesfronten och det förekom väl tyvärr någon form av mobbing mot de som inte hade rätt kläder.

  När försvinner hetsen om märkeskläder egentligen? Nu är jag 28 och köper absolut märkeskläder, blandar friskt med H&M och Lindex, men det är ju ingen hets. Kompisar bryr sig inte alls medan andra är som jag och tycker det är kul med ett och annat märkesplagg i garderoben. Upplevde för egen del att ingen brydde sig på gymnasiet, tvärtom, hade man märkeskläder tittade folk nästan snett på en.

  Svara

   Vad räknas som märkeskläder? Levis, Carin Wester, Wera, acne, dr Marten? Jag tycker att de flesta vuxna omkring mig köper märkes blandat med vanliga hm kläder meb skulle aldrig klassa dom som några som bryr sig om märken. Jag känner ingen som handlar av de dyrare märkerna.

   Svara

  Camilla @bloggbevakning. Kan du skriva om Jacob libermans instagraminlägg och få kommentar från margaux?

  Svara

   En mes 🤷🏼‍♀️ Vill han inte att Arnold ska vara med det så borde han rimligen ta det med Margaux och inte på instagram. Hans unge också, man up och bestäm istället för att mesa.

   Svara

    men ärligt talat, du tror inte han har tagit det med Margaux redan?
    Jag tror knappast han har hållit tyst om det under hela tiden dom var tillsammans. Tror snare att det kan vara en bidragande faktor till att dom gick isär

    Svara

  Jag resonerar lite så att om vårt barn placerats i en skola i ett område där en viss klädkod finns. Så får jag ta seden dit jag kommer. Såklart inte hur som helst. Men det är ju inte mitt barns fel att hen placerats i en överklass-skola.

  Svara

   Varför vill man gå i en överklasskola?

   Svara

    Skolor med bra utbildning brukar även vara ”överklass” skola.

    Svara

     Och innan folk bah mIn SkOlA i AkAlLa VaR jÄtTeBrA så absolut, men det är enorm skillnad sett till betygen på olika skolor.

     Svara

     Om du syftar på friskolor är det allmänt känt att de sätter för höga betyg.

     Svara

      Det beror ändå på, de kommersiella ja, men det finns också friskolor som drivs i stiftelseform. Idédrivna, föräldrakooperativ etc.

      Svara

    Varför inte?

    Svara

    I mitt fall så vann pappan och barnet placerades i en skola i ett område där det är lite fiiinare.

    Mitt barn har inte valt det och ska inte behöva gå sämre klädd än andra.

    Den enda anledningen jag kan gilla skoluniform är för att slippa sådant.

    Svara

  Mitt barn gillar inte tröjor från Gant, Ralph Lauren etc och tycker att young Versace/Gucci är för plottrigt så hon shoppar hos vanliga high streetaffärer som tex Zara och HM. Sålänge ekonomin finns tycker jag barn själv kan få välja, åt båda hållen. Bara för att jag klär mig i designerkläder behöver inte mitt barn göra det.

  Svara

  Gick i högstadiet 96-98. Där var det också Levis 501, Champion-hoodie, Fruit of the loom collage-tröja. Det dyraste plagget jag kommer ihåg var Boomerang-jackan som kostade strax över 1000kr. Idag vill ungarna ha skjuka lyx-märken som Gucci, LV, Chanel osv. Lite skillnad ändå…

  Svara

  På 80-talet var en vit/blå busnel väska superviktigt att ha.För tjejerna alltså……

  Svara

   Ha ha! Eller Salomonryggsäck…

   Svara

  Gick gymnasiet 94-97, då var det Levis som gällde igen men de skulle vara supertajta så hade man som jag inte råd att köpa nya så sydde man helt sonika in dom! Sen var det magtröjor med hängslen, fick gå till farfar och hämta hans avlagda. På discon var det korta utsvängda kjolar med knästrumpor och till o med strumpebandshållare som stack fram ibland. Annars var det även då mkt huvtröjor, tror det var Adidas som gällde

  Svara

  V-jeans. Platåskor. Gul & Blå.

  Hälsningar från en oldtimer …

  Svara

   ✌🏼

   Svara

  Jag tycker att det är skrämmande att märkeshetsen kommer så tidigt som i 7 års åldern….
  Min son blir 7 i mars och han tycker det är coolt om det är ett motiv från tex Minecraft eller Super Mario….sen om det är Ö&B eller Gant eller H&M det är helt oviktigt.

  Svara

   Minecraft och Super Mario är också märkeskläder som är dyrare än vad de borde vara pga av märket det bär,

   Svara

    Icke då, finns på typ kappahl och hm nuförtiden.

    Svara

  Fjällräven både dunjackan och parkasen, canada goose, uggs, Lee, Nudie, WeSC, En hoodie där det stod typ Aspen på som man köpte på en affär där loggan var vit och hade blå bakgrund (någon som vet affären? Kommer inte ihåg haha) och hunter-gummistövlar. Sen kom även de där Michael Kors väskorna gärna i typ orange… 2008 var jag jättesnygg…

  Svara

   Tänker affären Homerun ?? 🤭

   Svara

    JAAAA homerun haha det var längesen

    Svara

   Får inte glömma SVEA-mössan också

   Svara

    Och ceannis väska i brun

    Svara

  Minns att det ett tag var inne med väskor från Friis, alltså sånna med en krona på själva väskspännet. Köpte en egen för min ihopsparade månadspeng och var så stolt. Det första jag fick höra var att jag hade köpt en likadan modell som en av dom coola tjejerna, och att jag därmed blev någon slags ”wannabe” istället. Blev så ledsen att jag slutade använda väskan efter det.

  Idag hade jag gett dom fingret och bett dom sluta vara så jävliga. Skönt att livet går vidare efter högstadiet också.

  Svara

  Det var inte så mycket specifika märken man skulle ha på mina skolor. På mellanstadiet var det enda riktigt poppis Converseskor, men det gick lika bra med kopior utan loggor, det var modellen man var ute efter. På högstadiet var det Cheap Monday-jeans för hela slanten. Minns en period när alla hade en hoodie från BikBok i tusen miljarder rutor i olika färger haha. Var även en period när killar hade hårsnoddar runt anklarna, uppepå jeansen också. På gymnasiet var det aldrig någon hets om nåt, inte på vår linje i alla fall. Man kunde komma i mjukisbyxor med håret i en slarvig tofs och ingen sa nåt, nånsin. Så jäkla skönt! Minns dock på ekonomilinjen att det var hemskt, hade en kompis som bytte dit mitt i terminen och ALLA på programmet hade vita skjortor och gärna kavaj/blazer över också. Nån i hennes nya klass gav henne en extra skjorta hon hade i skåpet och sa att kompisen fick låna den tills hon hade skaffat en egen för det skulle man ha där. Så sjukt.

  Svara

  Jag Hade aldrig märkeskläder av något slag, men jag kommer från en liten stad och har vuxit upp utan några särskilda pengar. Nu bor jag i en väldigt rik och fin kommun och ser redan nu hur ungar i min dotters förskoleklass har värsta lyxmärken på kläder. Skulle aldrig! Jag köper enbart från Lindex 😂 däremot vet jag att det kommer komma tjat om det när hon blir äldre, men just nu får hon klara sig med kedjesaker.

  Svara

  Får mig att blicka tillbaka till högstadiet – Buffalos, aqua limone, platåskor, utsvängda tjafs (glömt namnet). Ahhh vilka minnen.

  Får nästan en klump i magen av att tänka på det. Högstadiet – den tiden då man är som skörast men ändå inte. Jag minns att jag tjatade om att jag ville ha ett par buffalos flera månader – den populäraste tjejen på skolan hade a l l a färger. Svarta var coolast. Tillslut lyckades jag övertala föräldrarna och då fick jag köpa ett par begagnade av en kompis.. röda och gråa.. två storlekar för stora.. och när det inte var lika inne längre…..

  Svara

  När jag var pytteliten på 80-talet köpte pappa alltid märkeskläder till mig från affärsresor utomlands. Har små, söta Levis-jeans och massa annat sparat.

  Svara

  När jag var sju skulle man ha en my little pony.
  Jag gick på en dyr och fin privatskola och det här med märkeskläder (japp, Levis 501) kom nog som tidigast kring 6:an, 7:an. Mycket möjligt att barnen hade dyra fina kläder innan dess (spetskragar var mycket poppis på de mer välbärgade små barnen) men det var verkligen ingenting vi barn var medvetna om eller brydde oss om. Men så hade vi också skoluniform och sticka ut med dyra märken var således lönlöst.

  Svara

   Vad gick du på för skola? Vi har inte skoluniform i Sverige. Lundsbergarna har bara vid vissa tillfällen.

   Svara

    Hon kanske inte gick i skola i sverige..

    Svara

  Började i högstadiet 1997, då var det savannbyxor, buffalos, midjekorta spaghettilinnen, tunna och rundade ögonbryn och mycket lila glittrig ögonskugga. Jag älskade Gwen Stefani och försökte se ut som henne i baggy byxor och midjetröjor. Vad man höll på asså. Minns att det även var modernt med Indiska-kläder som tunikor en period, för de med mer estetiska intressen.

  Svara

  Gick på högstadiet 2003-2005 och alla tjejer hade jeans från fornarina och Lee. JL hoodies hade alla och Converse skor.. En del Buffalo.
  Jag hade korsett på den tiden och kunde inte ha de där lågskurna jeansen och mamma vägrade köpa tygskor för 1000 kr. Vart människa av mig med och har idag noll intresse för märken. 😊 Köper hellre sällan och av bättre material.

  Svara

  Ni missar väl inte att kolla på Nyhetsmorgon i TV4 på tisdag förmiddag?
  Då blir det nya överraskningar med Bella. Undrar vad hon tänker ljuga om då?
  Podden gör hon säkert reklam för.
  Synd om TV4 dock som inte lyckats locka någon intressant person under mellandagarna.
  Men hör TV4 av sig till Bella så är hon förstås redan på väg till studion.
  Nära är det också så hon kan åka tio minuter före.
  ”Nej just det! Den 29e december är jag med i TV4 nyhetsmorgon och blir intervjuad.
  Slå på tv:en runt 10 om ni vill titta :- ) ”

  Svara

   Vad ska hon prata om, sin tid på psyket?

   Svara

   Nä, det tänker jag inte ödsla tid på.. Bra att du tipsade faktiskt, så att jag kan välja SVT:s morgonprogram den dagen i stället, jag brukar varva mellan dem och TV4

   Svara

   Fast hon verkar ju vara intressant, du själv verkar väldigt intresserad av henne ju. Hon lockar ju antagligen tittare så tv4 har ju lyckats.

   Svara

  Jobbar på skola med yngre barn och är fascinerad över trenden hur vuxna väljer att klä sina barn i kläder de uppenbarligen inte har råd med. Det är ofta jag sett barn som inte vågat leka i sandlådan ”för att skorna är nya och pappa blir arg då” eller att de är för rädda om de nya jeansen så de vågar inte klättra och busa med kompisarna. Jag har tröstat ett barn som spillde mjölk på sin klänning.

  Det är sorgligt, så in i helvete, hur man väljer att hämma barnen i leken för att de ska vara dyrt – för vems skull är det egentligen?

  Svara

   Konstig skola i så fall.
   När det kommer till mina barns förskolor och skolor har de varit tydliga från dag ett: vi tar inte ansvar för kläder.

   Sedan är det upp till föräldrarna att välja prislapp på plaggen. Har under alla år aldrig hört en förälder bli arg på barn som smutsat ner sig eller spillt på kläderna. Eller något barn som varit orolig över att föräldrar ska bli arga på dem för något sådant.

   Svara

    Nej. Bland det dummaste jag hört. Har arbetat på både förskolor och skolor. Och aldrig hört vare sig ett barn eller förälder säga eller tänka så. Klart barnen får leka och inte behöva tänka på att inte förstöra sina kläder. Troll!

    Svara

     Ja det är även det dummaste jag har hört. Men bara för att det aldrig har hänt dig så betyder det inte att det inte händer. Det är inte troll.

     Svara

      Nej. Det är du som är trollet, såklart.

      Svara

    Jag kommer ihåg hur chockad jag blev när jag hörde ett gäng killar snacka om att de inte kunde köra en ”riktig match” (fotboll) mot ett gäng rivaler från en annan skola strax efter skolan för då skulle deras kläder kanske få gräsfläckar. Vi gick i lågstadiet då. De hade föräldrar från Jugoslavien, misstänker att det kan påverka.

    Svara

     Trolleri trollera – det påverkade att föräldrarna var från forna Jugoslavien? 😂 Du trollet – sluta trolla. Tack på förhand.

     Svara

    Konstig skola? Snarare konstiga föräldrar..

    Svara

  Jag flyttade in till stan när jag var 10 år gammal, bodde tidigare i en förort till Stockholm innerstad. Minns att det inte alls var någon märkeshets i min gamla skolan men när jag började på min nya skola i stan mådde jag jättedåligt för att jag inte hade lika fina kläder som alla andra. Riktigt vidrig känsla! Som tur var hade mina föräldrar råd så fick en del Ralph Lauren, Gant, Tommy Hilfiger osv. Kan tänka mig hur jobbigt det är för barn med föräldrar som inte har råd

  Svara

  Jag håller med om att Isabella Löwengrip är en gäspframkallande föredetting men när hon nu ändå tas upp tycker jag att det är lite kul med hennes usla svenska. ”Hur vidare jag ska ta ställning till märkeskläder får bli senare” – vem skriver så? Om hon inte helt enkelt är felciterad låter det ju som någon som inte har svenska som förstaspråk. Och så det här att hon alltid plockar upp det som råkar vara aktuellt allmänt och försöker införliva det i sitt eget liv. Nu tycker förstås jag att det är utmärkt om fler lär sig spela schack, eftersom det är ett roligt och stimulerande spel, men jag ifrågasätter att sonen drabbats av en sådan schackfeber. Snarast är det väl lilla Isabella själv som snappat upp strömningarna efter The queens gambit och försöker använda sig av det. Jag undrar alltid om hon faktiskt inte fattar att alla ser igenom det? Men roligt blir det ju, i alla fall.

  Svara

   ”…vi åt risgrynsgröt och Gillis fick mandeln i sin så han fick börja öppna paket. Hans favoritpresent var ett schackspel och en tröja från Gant. Det har blivit väldigt populärt i hans klass så jag tänkte att han också kunde få en. Hur vidare jag ska ta ställning till märkeskläder får bli senare.”
   Bloggen DECEMBER 25, 2020

   Svara

  Skulle köpa ny cykelhjälm till min dotter som är 11 år. Jag sökte på ”cykelhjälmar” på nätet och hon protesterade och sa att de INTE fick se ut så. De fick INTE vara ”strömlinjeformade” och de fick ABSOLUT INTE ha en liten skärm framtill! (Min egen cykelhjälm ser ut så, och dottern tycker att den är jättepinsam!)

  Istället skulle hjälmen se ut typ som en halv golfboll. Helt rund liksom. Jag tror att dessa hjälmar heter ”skatehjälmar”?? I mina ögon ser det inte klokt ut, det ser ju ut som om ungarna trätt huvudet i ett kokt ägg. Hihihi. Men dottern fick som hon ville och hon är asnöjd. Och när jag hämtar henne på skolan ibland så ser jag ju att ALLA barn som cyklar till och från skolan har just såna hjälmar, det är inte en enda unge som har en ”riktig” cykelhjälm! 🙂

  Visst är det märkligt med trender!

  Svara

   Haha jaa! Jobbar på låg-och-mellanstadiet och ALLA ungar har de där hjälmarna idag! De är så gräsligt fula i mina ögon! 😂 Självklart är det inget jag säger till eleverna.

   Jag var töntig i skolan. Jag visste inte vad jag tog på mig. Tror mamma plockade fram kläder åt mig tills jag gick mellanstadiet. 5an eller 6an. Tyvärr brydde hon sig lika lite som jag själv, ser jag nu på bilder haha.

   Svara

   De hjälmarna kom nog när jag gick i mellanstadiet tror jag. Jag hade en vanlig cykelhjälm, men som när jag fick den var cool. Det var ingen rosa frigolit där inte! Men ”hjälmmodet” varade bara i några år.

   De där skatehjälmarna kom när jag gick i femman tror jag, folk började iaf ha dem då och jag vet att min lillebror fick en. Jag var lite avis men det var också i den åldern som det började bli ”töntigt” med hjälm och hade man hjälm i sexan, oj, vad töntig man var. Hade det inte blivit så töntigt hade jag nog också cyklat runt med en halv golfboll på huvudet.😂

   Svara

  Jag gick i mellanstadiet och högstadiet under 00-talet när det ett tag var extrem märkeshets, allt skulle vara märke – Lacoste skor och pikeér, jacka från Canada Goose, jeans från Evisu och Acne, tröjor från JL och WESC, bälten från JL, Tiger of Sweden, Armani, Gucci osv. Och jag bodde ändå i en liten småstad, så handlade inte om Stockholms dyrare kvarter eller så. Min mamma kunde omöjligen ha råd med allt sådant, kom ihåg att jag sparade mitt barnbidrag i några månader och köpte ett par Lacosteskor som jag sen hade på mig varenda jälva dag tills de var trasiga. Mot slutet av högstadiet blev det istället den märkliga stilen av långa linnen från Gina Tricot – flera på varandra – ihop med leggings och riktigt vita sneakers alt. ballerina skor och ett långt pärlhaslband som man knöt på mitten. Även om det senare inte var särskilt snyggt, så var det ju att föredra framför perioden av märkeshets.

  Svara

   Hahahaha omg hade helt förträngt pärlhalsband med KNUT 😂😂😂

   Svara

   Och att man korsade kardborrebandet på Lacosteskorna???
   Vi kan inte ha varit dom enda 😂

   Svara

    Åh det här hade jag glömt! Hög igenkänning på pärlhalsbanden också.

    Var det lika poppis på alla skolor som på min att ha tubsockor och stoppa in byxorna i dem? Antingen helt eller bara lite grann så det såg ut som att man var lite skönt obrydd som inte hade märkt att jeansen fastnat i strumporna på morgonen?

    Jag var så himla snygg när jag gick i åttan inser jag nu: halvt instoppade jeans i Adidas-strumpor, wct-jacka över en piké på vilken man absolut inte fick vika ner hela kragen, och så klockan med det breda bandet. Undrar om man inte hade svettband på andra handleden också och jag tror att det fortfarande var en trend att ha nyckelbandet hängande från byxfickan😂

    Svara

     Ja! Och när det var vår och folk hade på sig kortare strumpor så man inte kunde stoppa in, så veks antingen byxan upp lite ller så hade man en gummisnodd runt ankeln som man liksom vek under byxkanten i, har jag för mig.

     Och ja på allt annat också haha!

     Svara

    Haha just det ja, det hade jag glömt! Kardborrbandet skulle korsas. Haha vad höll man på med?

    Svara

  Gick högstadiet och gymnasiet på 00-talet. Canado Goose-jackorna, Uggsens och Svea-mössorna var fjortisen adelsmärke. Dessutom kunde de klassificeras sig som det via beskrivningen från Hamsterpaj. Men jag gick högstadiet på landet där folk generellt inte had råd med märkeskläder och sedan idrottsgymnasie där typ alla gick runt i mjukiskläder, alternativt jeans och typ en klubbtröja.

  Svara

  Savann-byxan och jazz byxan! Gick i högstadiet 97-01 ish.

  Två av mina barn är äldre än Gillis eller lika gamla, dom har noll koll på vad märkeskläder är än. Men gissar att det är annorlunda på Lidingö 😆.

  Svara

   Nej, Bella överdriver och vill desperat försöka få igång diskussioner.
   Märkesmedvetna börjar de flesta bli senare, kanske i 6an och uppåt. Innan dess är det vissa tryck och figurer m.m. som är viktiga – inte märket.

   Svara

    Instämmer. Det finns de som ksnske verkar vara ”märkesmedvetna” yngre än så men då apar de oftast bara de mamma och pappa säger hemma. Samma som när en 7åring har åsikter om amerikansk politik ungefär (mamma eller pappa har sagt något = sanning). 😉

    Mellanstadiets senare år börjar det dyka upp tankar om att välja rätt märke. Men ärligt talat, det är en minoritet som bryr sig om märken i de skolor jag jobbat. De flesta unga klär sig i helt vanliga kläder (då syftar jag på typ HM, Zalando, mixat med syskons plagg eller nåt man fått i present). Jobbat på skolor i mellersta Sverige, inte snobbskolor men inte heller problemortskolor utan ganska mellanmjölk sådär.🙂

    Svara

  Minns alla möjluga trender som florerade i de sthlmska förorterna i mitt-slutet av 90-talet när jag gick i grundkolan
  De nedtill uppklippta insydda jeansen!
  Svarta Nike air skorna till och magtröjor med printade händer på brösten tex
  Fruit of the loom hoodies
  Neon färgade jeans
  Strechjeansen
  Kjol över byxor
  Linne över tröja
  Savanna byxorna
  Buffaloskorna
  Klarblå Timmy hilfiger jackorna på killarna
  Fila jackor
  Stora basketsneakers likt de som finns nu
  Luggen bak med två nårnålar
  Ljust puder, kajal, läppenna o smala ögonbryn
  Med plattat rakt långt hår
  Catepiller kängan i gult
  Timberland kängan i gult

  Sen i gymnasiet kom
  Canada goose
  J lindeberg
  Fruity juice läppklädd
  LV handväskorna
  Timberland kängan i brunt

  Jag själv hade nån typ av anti allt period o klädde mig enbart i svarta kläder, så hela högstadiet o gymnasiet va jag befriad från märkeshets!

  Svara

   Luggen bak med hårnålar är dock fortfarande rätt snyggt kan jag tycka om man har rätt look i övrigt, inte alltid det gör sig med tofs så då är det perfekt med två hårnålar😊

   Svara

  Blev som många redan kommenterat väldigt konfunderad när jag läste Blondinens inlägg. Min dotter går också i ettan, och precis som andra skriver så har barnen mer marvel, hästar, rosa eller mörkblåa super Marie dvs ganska typiska hm/Lindex/Kappahl kläder. Aldrig att jag hört att barnen önskar sig ett märke. Däremot kan barnen önska sig samma rosa hästtröja som kompisen. Dottern har några märkeskläder hon ärvt av stora syskonen och aldrig att jag hört någon vara impad för det. Även storebror som går i 3:an saknas det helt känsla för märken däremot storasyster i 6:an…. där blandas det hej vilt med märken kontra billigt HM

  Svara

  Tycker mest att det är lustigt att så många förfasar sig över att barn och ungdomar blir rånade samtidigt som värdet på ett barns ägodelar aldrig varit så högt som nu. En av föräldrarnas avlagda iPhones är ofta fortfarande värd några tusen, skor för över en tusenlapp, märkeskläder. Jag kan tänka mig att jag på min skolväg hade på mig grejer för 800-1000 pix sammanlagt när jag gick i högstadiet under sent 90-tal. Mest för att jag ärvde det dyraste – jeansen. Innan det var mina ägodelar inte värda ett dugg förutom för mig (luktsudden) Min brorson som bor i ett finare område i en mellanstor stad är värd långt över 10.000 i reda grejer när han går till skolan på morgonen. Det är klart att de helt plötsligt är ett reellt och smart byte. Helt ärligt, om jag vore en 17-nånting och på väg in på en kriminell bana så skulle jag ju vara korkad om jag inte gav mig på de som var mindre än jag. Undrar hur många som funderar på det när de märkeshetsar.

  Svara

  Savann byxor, JL/WESC tröja, Henri LLoyd jacka, Canada Goose jackavar min högstadietid. Tror Buffalo skor var något år tidigare 😅

  Svara

  Denna fråga – vad man tycker om märkeskläder – ser jag mer som en kommentar skapad pga avundsjuka. Helt ärligt har man pengarna och gillar dessa kläder så köp. Kunde inte bry mig mindre. En ickefråga

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.