Ärlighet vara längst?

Medan många influencers öser ut bilder och superlativ om sina kollegors kollektioner så fort budet närmar sig, och aldrig skulle skriva ett ärligt omdöme utan bara spottar ur sig floskler som ”queen” mm så gör faktiskt Sandra Beijer det motsatta – två inlägg i rad faktiskt.
Eftersom hon är en utgiven författare så har hon ju även författarkollegor, vid sidan av sina influencerkollegor och så här lät det inne på hennes blogg:

Inlägg 1 innehöll en recension av John Ajvide Lindqvists bok Vänligheten, som Sandra bara inte kunde skriva en positiv recension om efter att ha tagit sig igenom de 700 sidor som utgör det litterära verket.

Jag har läst Vänligheten av John Ajvide Lindqvist. Ajvide Lindqvist är en av Sveriges främsta skräckförfattare och det här blir min första bok jag läser av honom. En tjock historia på 700 sidor om en gul container som plötsligt dyker upp vid hamnen i Norrtälje.

Gräns och Låt den rätte komma in, baserade på hans tidigare verk, är två av mina favoritfilmer. Jag har stor respekt för honom och de universum han bygger upp. Men den här boken alltså.. jag kommer behöva såga den nu. Om han ser det här vill jag be om ursäkt redan nu. Men jag kan bara inte hitta på, det går inte! // Sandra Beijer

Inlägg två innehöll bland annat ett mascaratest, där Sandra sågar de mascaror från Caia Cosmetics som hon fick hem i bud, i alla fall på den typen av fransar som hon har.
Jag personligen älskar deras mascara ”Vanz Va Va Volume” men hade inga högre tankar om deras primer, som dock Sandra tyckte var bra.

Caias mascara som jag fick hem i ett bud var tyvärr katastrof. I alla fall om man har korta naturligt raka ögonfransar i alla fall. Fick fyra kladdiga strån. Deras primer var dock bra. // Sandra Beijer

Det är det här som gör att Sandra har högre trovärdighet än andra influencers som inte vågar ge ett ärligt omdöme om sina kollegors produkter.
Visst, det kanske reducerar mängden pressbud som hon får eftersom man riskerar att få sina produkter omskrivna med annat än ”Queeeeeeen” av henne, men samtidigt är ju ett positivt omdöme från henne värt mer än fem ”Queeeeens” från andra influencers.
Det kan ju vara så att influencerna som tillhör samma pressutskicks-klick kommit överens om att alltid lyfta varandras projekt och vara stolta över varandras framgång, så som jag tror att vi alla är när det kommer till vänner och familj.
Det man då får ha med sig är ju att man aldrig kan lita på en sådan ”kompishyllning” och inte bör ta den som en genuin rekommendation vad gäller vännens produkt, utan att man kort och gott är en stolt vän.

Hur ser ni på sådant på sociala medier?
Påverkas ni av att influencers lyfter varandras företag och hyllar produkter när de får pressbud, innan de ens hunnit öppna dem, eller tar ni det för vad det är?

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De andra influencers/bloggare som vågat vara ärliga har ju frusits ut av de andra… så inte så många som vågar vara ärliga. De står mer på spel än färre pressbud.

  Svara

   Vem då

   Svara

   När har detta hänt? Låter ju galet..

   Svara

   Japp, så verkar det tyvärr vara, de får massor av kritik o fryses ut sen, som tex det med schampot osv, det verkar verkligen vara en falsk värld detta. Flunsbranchen är toxic.

   Svara

   Men Sandra blir inte utfryst?

   Svara

    Andra har blivit utfrysta när de varit ärliga och transparenta om både varumärken och hur saker går till. Pratar alltså så långt tillbaka i tiden som blogg-tiden. Men de som spelade spelet rätt är fortfarande kvar *hint hint* förnamn som börjar M och P.

    Svara

    Sandra blir inte utfryst på det sättet av två anledningen. Den första är för att majoriteten av bloggare numera influencers är/var ett fan av henne sen starten och många av dem ”inspirerades” av henne. Så finns en viss respekt mot henne på det sättet från förr.
    Nummer två, hon rör sig inte i samma sociala cirklar som de andra influencers/gamla bloggare gör.

    Svara

    Sandra hänger väl inte riktigt i den kretsen? Skulle bli chockad om jag såg henne vara ute på ”fekke med Alice och Bianca woooohoooo”

    Svara

   🍓 ­K­o­­­l­­l­­a i­­n m­­i­­­n t­­o­­n­å­­­r­­i­­n­g­­f­­i­­­t­t­­a ­-­ http://foto057189.us17.club

   Svara

  Tror att det är lättare för Sandra att göra ärliga recensioner av John Ajvide Lindqvist böcker än av tex Flora Wiström.

  Svara

   Kan inte ta SB seriöst sen hon tvingade Elsa Billgren att ta bort texten som hon (E) hade skrivit om att S hade städhjälp hemma…

   Svara

    Men snälla, vad fan spelar det för roll om hon bad henne ta bort det ang städhjälp? Det är en petitess. Hon har aldrig någonsin sagt att hon inte har städhjälp men ville inte ha ovanligt mkt skit av sina följare.

    Apropå skit. Nu kommer det en trådkapning men jag kan inte vänta att Camilla kommer ut med ett inlägg om det här. Visst, det är absolut skillnad på konstruktiv kritik, att ogilla någon men också att ge någon hat. Att ge någon hat är ALDRIG OK.

    MEN hur kan Bianca ifrågasätta när hon t ex beter sig så som hon gjorde i ”intimt med Brinken”? Jag skämdes ihjäl å hennes vägnar ”ååh nu kommer jag säkert ringa Phillippe hihihi” ”snopp i fiiffiiiiii hihihihihihihi”. Vidrigt. Det enda ärliga var hennes reaktion på 67K för en väska.

    Jag trodde hon hade en manager? Ska en manager inte kunna säga; ”stopp, det här är bajs för ditt varumärke?”

    Svara

     Jag blev så uppspelt att jag glömde avsluta meningen däri.

     Hur kan Bianca ifrågasätta att hon ogillas av de som konsumerar henne i sociala kanaler när hon beter sig så som hon gjorde i ”intimt med Brinken”? Hennes utveckling går åt ett håll, och det är Åsa Ingrosso 2.0

     Svara

      Björken. Intimt med Björken. Och du överdriver inte lite.

      Svara

      Oj vad du tar i.

      Svara

       Överdriver inte.

       Svara

      Tycker hon var jävligt härlig hos Martin.

      Svara

     Vad pratar du om?

     Svara

     Ge dig!
     Om du inte tycker om Bianca så låt det stå för dig.
     Och Du behöver inte skämmas a’ Bianca vägnar.

     Svara

   Varför då tänker du?

   Svara

    För att hon har noll koppling till Ajvide och har inte ens läst en enda bok av honom tidigare. Säkert lättare att såga än en nära kollega. Gissar att det är det som menas

    Svara

     Tack för svaret! ☺️

     Svara

   Fast hon vågade ändå ranka Floras bok som 19 av 21 i listan med alla böcker hon läste 2019…
   https://sandrabeijer.elle.se/topplistan-bockerna-jag-laste-2019/

   Svara

   Någon som läst Floras böcker? ÄR de bra? Jag har bara läst någon sida hon delat i sin blogg och det kändes mest som massa fina meningar och ord lagda på varandra och i slutändan fattade jag inte vad i hela fridens namn hon hade skrivit 😅

   Svara

    Jag har bara läst den första men tyckte ändå den var bra för genren YA. Om jag var typ tonåring och läste den tror jag att jag hade tyckt den var jättebra.

    Svara

  Ser egentligen ingen skillnad mot all annan reklam de gör. Elloskläderna som tas på en gång för att fotas hemma och aldrig mer eller hyllande av pressutskick. För mig är det självklart att majoriteten uttalar sig på ett visst sätt för att varorna är gratis eller för att de fått betalt.

  Svara

  Hon hyllade den nya Jönssonligan-filmen. Kändes det ärligt?

  Svara

   Ha ha ha! Inte jätte va?

   Svara

    Varför skulle just det varit oärligt, känner hon någon som gjort den eller?

    Tycker annars hon brukar såga filmer och serier rätt friskt.

    Svara

   Och den där frysta färdigmaten. När hon fiskade efter ny frys…

   Svara

    Jag testade de där frysta vegetariska köttbullarna hon talat sig varm om och alltså… Njä? Konsistensen var trevlig men märklig smak/kryddning…

    Svara

    Fryskanelbullar med vispgrädde och godis på. ❤️ genuint ❤️

    Man bara vet ju att allt gick direkt i soporna

    Svara

    Och hon frysfiskade ju i flera år!! Haha jag har varit orimligt provocerad av hennes fryshistoria. Är nog sunt att jag har slutat läsa hennes blogg nu 😊

    Svara

   Tycker typ att det gör det? Kanske tänker så för att hon även läser Kalle Anka och gillar godishamburgare 😅 Iofs kan man väl gilla en film oavsett

   Svara

   Med tanke på att hennes favoritgodis är godishamburgare tyckte hon säkert det var en jättebra film.

   Svara

  Förstår inte rädslan för ärliga recensioner (men nej jag är inte flunsa heller). Handlar ju bara om olika smak? Och emellanåt om olika förutsättningar, t.ex. med schampo eller smink. Lockigt hår gillar sällan samma produkter som rakt och hudtyp kan variera enormt från riktigt oljig till riktig torr… Säger sig självt man aldrig bör lita blint på recensioner. Gällande Sandra älskar jag dock hennes bokrecensioner och har upptäckt de senaste åren att jag oftast gillar samma böcker som hon. 🙂

  Svara

   Och jag hatar böckerna hon rekommenderar 😂 den där ”Dagarna dagarna”? Vad VAR det ens för skit

   Svara

    Den recensionen var ju skum. Kändes som att hon inte gillade boken fullt ut egentligen

    Svara

    Just den tyckte jag lät så dåligt så har inte läst den haha 😉 Men annars är många favoriter tips från Sandra. Böcker om Jana Kippo, Nej och åter nej, Arv och miljö, Vi är inte såna som i slutet får varandra, Ett år av vila och avkoppling, m.m. 🙂

    Svara

    ”Solen lyste som en fucking fittapelsin.”

    Ett mästerverk. Verkligen.

    Svara

    Älskade dock boken, läs den!

    Svara

    Jag älskar Dagarna, dagarna, dagarna! Stor del i det är nog att jag rör mig i ungefär samma kvarter som den utspelar sig i och tycker mig känna igen många av karaktärerna i olika Stockholmspersoner. Och så tycker jag om språket, så uttrycksfullt och vilt men ändå genomarbetat.

    Svara

     Jag bor också i Stockholm men nä alltså jag orkade inte ens läsa klart skiten

     Svara

  Jag har inte läst vänligheten, så jag kan inte uttala mog om den, men det är lite konstigt att recensera en bok och jämföra den och dess språk och stil med filmatiseringar som gjorts av andra av författarens böcker. Bok och film är ju helt olika saker, en film är ju en bearbetning av boken och historien filtreras genom manus, filmare, regissör, skådespelare etc. Läser man en bok fpr man ju texten och gör tolkningen själv i huvudet. Går inte att jämföra på ett bra sätt.

  Svara

   Jag som både sett filmerna och sen läst vänligheten förstår vad som menas. Gräns och Låt den rätte är båda väldigt vackra, finstämda, poetiska berättelser om utanförskap och ensamhet. Vänligheten är 700 sidor platt text om 30-åringar som gillar Pokémon. Det är klart att regissörerna av ovanstående filmer med stor sannolikhet gjort ett jättejobb med endast texterna som bas, men mina (och antagligen sandras också) förväntningar var högre. Man förväntade sig ett språk som motsvarade det filmiska mer, så som andra filmatiseringar ofta gör.

   Svara

  Fast usch. Hon skrev i ÅR om att hennes frys var trasig och skyllde på att det var jobbigt/tråkigt att köpa en ny. Sen fick hon en sponsrad frys av Findus och då MUMSSSSSSS vad gott det var med frysta ärtor och panerad fryst fisk. Så jäkla ogenuint det var.

  Svara

   Fast ärter är väldigt gott efter tillagning. Jag misstänker att hon inte åt dem frysta.

   Svara

   Haha jag älskar panerad fisk och kokta ärtor med remouladsås.

   Och ibland när tiden är knapp och man inte orkar panera själv så är Findus frysta panerade fisk gooood

   Svara

    Ja jag tycker att fryst panerad fisk är gott. Inte värt att panera själv tycker jag. Speciellt eftersom den blir så jäkla tråkig om man ska äta rester dagen efter. Bättre att ta fram en ny fryst dagen därpå och steka upp. Men så är jag rätt så bekväm när det kommer till matlagning.

    Svara

   Hennes frys var trasig i typ två år och hon skrev om det flera gånger innan hon ”fick” en ny frys av Findus.

   Svara

   Fast hon kanske visst tyckte om maten? Jag älskar deras panerade torsk, även fast jag inte fått en frys.

   Svara

    Ja hon äter ju alltid panerad torsk annars. 🙂 Verkar vara en storfavorit!

    Svara

  Sandras blogg är den enda jag orkar med just nu. Trots pandemin lyckas hon ändå skapa innehåll medan de andras är en total snarkfest! Där är det bara olika kollage på vårkläder och nån veckoplanering som innehåller 20%jobb och resten hemliga projekt eller skönhetsbehandlingar.

  Svara

   Ser inte så stor skillnad på innehållet i Sandras blogg. Det är mest kläder, mat och uteliv om än något mer välskrivet och bättre fotat än de flesta andra. ”Förra veckans outfits” blandas med ”outfits de senaste 10 åren” och ”vad jag åt i helgen”. Hon är mer quirky och creddig än de vanliga klonade flunsorna men hennes liv är nog inte så annorlunda.

   Svara

    Precis – alltså mer intressant att läsa.

    Svara

  För min del får de testa och lägga ut och skriva vad som helst, jag bryr mig inte det minsta.
  Men jag tycker synd om alla, då främst unga kvinnor som går på dessa ( ofta dyra) varor som reklamas.
  När de kommer upp i min ålder kommer de av erfarenhet veta att mycket av varorna faktiskt ÄR bara skit.
  Jag tycker därför det är helt sunt och ärligt att vara ÄRLIG när man recenserar oavsett om det gäller en mascara, kläder eller en bok eller annat.
  Bara för att de får saker gratis behöver det ju inte vara BRA

  Svara

  Smink kollar jag alltid recensioner hos någon mua. De är ofta bättre på att recensera själva kvaliteten på sminket, vem det skulle kunna passa osv. Jag bryr mig inte om en primer passar Sandra eller inte. Speciellt om jag inte vet vad för hudtyp hon har osv.

  Sen är ju så klart muor (?) också betalda för att göra reklam men känns som att jag får ut mer av en sådan recension.

  Svara

   Ja vill jag veta om smink kollar jag någon som vet vad hen gör och har erfarenhet av många olika typer och tekniker

   Svara

   https://youtu.be/eYzQNcASKRY

   Alltså när foundationen kommer på…😱

   Svara

    Vet inte vem det är och såg bara en kort snutt av videon. Men varför är hon alldeles gul i ansiktet?

    Svara

     Såg lite längre. Hon gillar att vara gul. Det sa hon. Hellre det än grå sa hon.

     Svara

      Aha okej, ja men då är hon ju nöjd med det 😊

      Svara

      Är det gul och grå man har att välja på bara? 🤔

      Svara

     Ja det där var inte rätt nyans för någon av dom

     Svara

    Oj vad hon vill se ut som en Jenner…

    Svara

   Ett tips är också att se vilka produkter en mua faktiskt använder när de gör sminkningar, Många får betalt som du säger men många använder inte de märken de gör reklam för när de ska va med på en fotografering eller så.

   Svara

  8 Mars och internationella kvinnodagen idag. Ska bli spännande att se vad influencers gör för att uppmärksamma detta, förväntar mig tyvärr en hel del floskler. Men vill verkligen lyfta Sofia Woods fina och tänkvärda text hon la upp imorse! https://sofiawood.elle.se/till-mina-flickor-den-8e-mars-2021/ Välformulerat och jobbig att läsa, men just därför så viktig! Tycker alltid hon formulerar sig så klokt och genomtänkt. Kul om du Camilla kan göra en inlägg om hur denna dag uppmärksammas på sociala medier!

  Svara

   Förmodligen en repris av förra året. Och året innan dess.

   Någon lägger upp ”Grattis till alla kvinnor”.
   Andra lägger upp inlägg om varför man inte ska gratta kvinnor idag.
   Någon blir kränkt för att det inte finns en mansdag.
   Någon skriver en text om orättvisor mellan könen.

   Imorgon återgår allt till det vanliga.

   Svara

    19 november är internationella mansdagen, oroa dig inte 🙂

    Svara

     Ja jag glömde lägga till att någon gör inlägg om att mansdagen finns också men att ingen som efterfrågar den uppmärksammar den när den väl kommer.

     Svara

   Wow. Gråter. SÅ fint skrivet! Hon har verkligen ett otroligt sätt att formulera sig! Man märker att Elsa försöker efterapa men det blir bara platt tyvärr…

   Svara

    Läste kommentarerna också. Snyft. Vad är det för värld!? Klump i magen att min lilla dotter ska växa upp här…

    Svara

     Tror att de där människorna alltid funnits och kommer alltid att finnas. Internet har gjort dem synliga och gett dem en möjlighet att vara elaka när och hur de vill utan att visa vilka de är, men funnits har de alltid gjort.

     Förr pratades det bakom ryggen och viskades och spreds rykten, men mest inom sin egen sfär.

     Kanske bättre att det numera är synligt och kan motarbetas på ett bättre sätt, för att skapa medvetenhet och en viss förändring.

     Svara

      Nej nu missuppfattade du mig 🙂 Jag var nog otydlig; Kommentarerna på Sofias inlägg var jättebra och fina men många lyfte orättvisor som gör mig ledsen. Men inget näthat!

      Svara

  För övrigt håller jag helt med henne om mascaran från Caia. Köpte den för att jag läst nånstans att den var himla bra (här kanske…?) och för mig var den också en total katastrof. Extremt kladdig och omöjlig att använda på mina korta raka fransar utan att torka av borsten på ett papper först. Nog inte riktigt så det var tänkt kanske..

  Svara

   Varför…. torkar man av borsten på ett papper…? Då försvinner ju allt innehåll i rekordfart. Varför inte bara dra av det på kanten av flaskan?

   Svara

    För att det är ett väldigt trångt hål för borsten och om man drar av borsten på kanten, som man gör normalt sett kanske, så ligger allt kvar längst upp på skaftet nästa gång man öppnar.

    Svara

  Påverkas ni av att influencers lyfter varandras företag och hyllar produkter?

  Har aldrig gjort eller kommer att göra det.

  Svara

  Förlåt men det blir rätt märkligt när ngn som själv skrivit ett par menlösa snarkpiller sågar en av våra främsta nutida författare 😂 Antar att jag inte är Sandra Beijers målgrupp

  Svara

   Klart man får säga böcker oavsett hur man själv skriver? Jag kan såga massor av böcker trots att min senaste novell författad i gymnasiet knappt var mer läsvärd är baksidan på mjölkpaketet.

   Sen har väl just den av alla hans böcker fått ett rätt ljummet mottagande.

   Svara

    Hon ”får” såga så mycket hon vill,jag menar att jag personligen inte kommer ta till mig det hon säger pga jag respekterar inte hennes litterära förmåga och tycker nog hon kan hålla sig till selfies och frysmatsreklam

    Svara

     Men det är ju två väldigt olika saker att recensera litteratur och skriva den. Är ju jättemånga recensenter som inte själva är författare och många författare som inte recenserar. Och de som gör både och så kan man ju gilla den personens recenseringar utan att gilla det de författar, eller tvärtom. Samma musik, teater, dans, konst eller vad som helst. Såklart du också kan ogilla både hennes recensioner och författarskap för den delen (eller gilla båda), min poäng är bara att stilen någon recenserar på ofta inte hänger ihop med stilen på det de själva skapar.

     Svara

      Absolut. Men det jag läst av SB har jag tyckt varit platt och ointressant och det är för mig inte en fråga om litterär stil utan hela hennes uttryck, som jag tänker är en spegling av det öga hon ser världen med och samma öga hon använder när hon recenserar en bok..och det gör att jag inte kan ta henne på allvar som recensent

      Svara

   Det finns två jättestora facebookgruppen där vem som helst höjer eller sågar böcker och författarskap.

   Svara

  Det jag reflekterar över är när influensers får bud av andra den dagen kollektionerna faktiskt släpps, De lägger upp videos när de öppnar budet kappan /tröjan /eller vad det nu är – säger hur fina plaggen är men det är aldrig någon som använder dem eller man ser dem inte ens komma till användning på deras instagramflöden några dagar /veckor eller månader senare, Man ser inte heller att de har använt liknande kläder tidigare.

  Och sedan ser man en video där profilen som släppt kollektionen säger ”skynda shoppa vi har många returer ”och då undrar jag vad är det för returer..? De plagg som används av andra influensers och sedan skickats tillbaka eller vad..?

  Svara

   Returer låter inte som ett säljande argument, tvärtom, men det kanske inte influencern förstod? Som tidigare nämnts, influencern har en kanal som når ut till många potentiella kunder och används för att boosta försäljningen. Kläderna är massproduktion och skulle inte synas i bruset av allt annat som bjuds ut till försäljning utan att influencern pushar.

   Svara

  Caia mascara bäst jag använt någonsin!
  Mig passar Vanvan mascara bäst tom böjer mina egna.
  Enda nackdelen att svårt få bort,kliar lite för mycket på morgonen därpå.

  Svara

   Ja det låter ju som en lysande produkt…

   Svara

  🍓 ­K­o­­­l­­l­­a i­­n m­­i­­­n t­­o­­n­å­­­r­­i­­n­g­­f­­i­­­t­t­­a ­-­ http://foto057189.us17.club

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.