Svenska Kennelklubben om amerikanska ”Pet-Stores” och ”valpfabriker”

Uppdatering kl 10:
SKK insåg inte att jag skulle citera dem rakt av och ville därför omformulerat delar av svaren för att bli än mer tydliga.

Igår publicerade jag ett inlägg om Julia Markham och det faktum att hon köpt en 9 veckors hundvalp på en pet-store i USA.
I det inlägget kan ni läsa mer om bakgrunden till hennes köp, men också vad The Humane Society of the United States, som är en amerikansk ideell organisation som fokuserar på djurens välbefinnande och motsätter sig djurrelaterade grymheter av nationell omfattning, och är landets största djurskyddsorganisation har att säga om den här typen av djurförsäljning av valpar från just valpfabriker och ”pet-stores”.

Jag ställde även frågan till Svenska Kennelklubben och bad dem kommentera den här typen av valpförsäljning, och vad valpen behöver ha under sin allra första tid hos sin nya ägare.
De fick läsa inlägget jag skrivit men jag bad dem kommentera generellt vad gäller den här typen av frågor och var SKK står.
Så här svarade Hans Rosenberg, presstalesperson, Svenska Kennelklubben på mina frågor:

Fråga: Hur ser ni på pet-stores och att köpa valpar som med största sannolikhet kommer från en valpfabrik?
SKK: Pet-Stores är inte tillåtet i Sverige, vilket vi tycker är bra. Vad det gäller valpfabriker är det inte heller något som vi ser positivt på. En valp är inte en leksak utan en levande varelse som ska bli en familjemedlem. I Sverige anser vi att en valp ska köpas hos en ansvarstagande uppfödare, medlem i Svenska Kennelklubben, SKK. Våra uppfödare har en mängd olika krav på sig både vad det gäller uppfödning, avelsmaterial och hur verksamheten sköts. Det är en trygghet för valpköparen. Valparna ska levereras med registreringsbevis (stamtavla), köpeavtal och veterinärbesiktigade, intyget får inte vara äldre än 7 dagar. Dessutom ska valparna vara ID-märkta. En valp registrerad i SKK har en dokumenterad bakgrund vad det gäller hälsostatus och eventuella meriter på föräldrarna. När man köper en valp från SKKs uppfödare gäller konsumentköplagen. Valpar får inte säljas före 8 veckors ålder.>

Fråga: Vilka problem kan man stöta på när man köper en valp på en pet-store och sen ska föra in den i Sverige?
SKK: Införselreglerna tar ingen hänsyn till hur valpen är född, uppvuxen eller var den kommer ifrån. Den ska importeras enligt Jordbruksverkets införselregler. Ska valpen dessutom registreras i SKK krävs en exportstamtavla utfärdad av en godkänd kennelklubb – från USA gäller American Kennel Club. En hund kan alltid registreras i SKKs hundägarregister oavsett bakgrund. Rashund med importstamtavla från godkänd kennelklubb kan registreras i både hundägarregistret och i SKKs hundregister.

Fråga: Sist undrar jag om SKK har några generella rekommendationer för valpens första tid, och om ni har någon åsikt om att köpa en 9 veckors valp på resande fot när man bor på hotell?
SKK: Alla valpar är värda en trygg uppväxt. Första tiden är mycket viktigt för valpen då den kräver både uppmärksamhet och tid. Det ska också byggas upp ett ömsesidigt förtroende mellan valp och ägare. Rutiner ska skapas när det gäller utfodring, promenader, aktiviteter och vila. Under sin första tid ska den också lära sig att bli rumsren. Inte att förglömma sällskap och kärlek. Har man inte tiden som detta krävs rekommenderar vi att inte skaffa sig en hundvalp. Att vara hundägare innebär ett ansvar – gentemot både valpen, samhället och dess omgivning.

……………………………………………………………………………………………………..

Julia Markham tyckte att det var ”coolt” att uppfödaren som sålt valpen till djuraffären var Amish.
Här är en liten video om valpfabriker/puppy mills som drivs av just den här gruppen människor.

https://www.youtube.com/watch?v=mphRBNdFuRc

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Som uppfödare av 78 valpkullar sedan 1974 skulle jag till detta vilja tillägga två saker som är av största vikt.

  1, en liten valp sak ha lugn och ro, den behöver vila massor och ska ej lekas med av vare sig barn eller övriga äldre hundar om de finns i hemmet. De ska heller ej tas med in på köpcentrat eller spårvagn eller andra dumheter för att visas upp. Bara en flytt med att skiljas från sina syskon och att upptäcka ett nytt hem och tomten är fullt tillräckligt första veckorna och efter det närmsta grannskapet kommande månader.

  2, mina rekommendationer är att en hund under ett år ej ska motioneras alls. Den får fullt tillräckligt genom rastning och all annan aktivitet som en valp och unghund tar sig för. Kroppen är allt annat än redo för att tränas och aktiveras bara för att den har fyra ben, energi och vuxit tiodubbelt.
  Fritt fram att ge den klurigheter och hjärngympa istället så får den lära sig tänka och lyssna på dig som matte.

  Från senaste kullen fick jag en videosnutt två veckor efter ena valpens flytt där den lärt sig lägga sig ner och spela död och rulla runt på kommando. Allt med massa glädje.

   För mig är hunduppfödning ett helt obegripligt fenomen. Jag ser på hunduppfödare och människor som köper hund från uppfödare som störda människor.

    Att sätta i system att avla??? på hundar och sedan på rutin skilja hundmammor och hundvalpar åt. Hur kan man vara så hjärtlös??

     Hahahah oh my, har du sett en hundmamma och hennes valpar nån gång? Vår vovve, hans mamma ville inte tillbringa speciellt mycket tid med sina valpar när de började bli självgående efter ca 8 veckor. Vi hämtade vår vovve när han var 10 veckor, mamman var inte ett dugg intresserad vid det laget. Den romantiska, humaniserande bilden av djurs föräldraskap är definitivt inte sann. Bara för din information.

     Det är så här Sverige gör för att sälja komjölksprodukter. Men ingen som pratar om det…

    Din åsikt är noterad ??‍♀️

     Tänk att du tog dig tid för det här på morgonkvisten. Eller försökte du bara vara dryg?

    Okej? Så om man vill ha en hund ska man vadå, sno en från någon som redan har en?

     Nej men man kan förslagsvis adoptera.

      Och ge business till skumma valpfabriker och oseriösa uppfödare utomlands? Nej tack. Köper hellre hund från en kennel jag kan besöka och som granskat och godkänts av SKK.

       Jag vill bara påpeka att det finns många seriösa organisationer som sysslar med adoption av hundar. Tycker det är lite synd att de ska klumpas ihop med smuggelhundar/valpfabriker.
       Jag har själv en rescue (från en seriös organisation) men är mycket tveksam om jag i framtiden kommer att adoptera en hund igen. Jag var nog ganska naiv och tänkte inte på vilket jobb en sån hund kräver. Han har haft och har endel rädslor som vi har fått jobba väldigt mycket med. Sen har han även allergier. Men har man tur så får man en ”oförstörd” hund.
       Jag tycker att det är fint att folk väljer att adoptera en hund, men man ska nog vara beredd på att allt inte kommer vara frid och fröjd.
       Och såklart kan en valp från en seriös uppfödare få problembeteende också.

      Det skulle jag aldrig göra. Jag vill först och främst ha en frisk hund, alltså måste jag kunna kolla upp hur dess släktled ser ut.

       För renrasiga hundar är ju så friska??‍♂️

      Vi som är allergiska har svårt för adoption då de flesta raser fäller som är uppe för adoption.

    Du vet om att hundar inte är en naturlig del av den svenska naturen?
    Man kan inte bara gå ut o hämta en hund. Därför behövs hunduppfödare

   Och vargvalpar? Jag tror verkligen inte att en valp går sönder av att röra på sig. Bara de gör det på sina villkor.

    Det är ju precis det hon skriver.

    Förstår inte jämförelsen alls? Varför försöka jämföra varg med tamhund?

    Dessutom har vargungar sin fasta punkt i lyan, kommer ut och leker utanför lyan när de sovit och ätit.
    De förflyttar sig inte några längre sträckor förrän de vuxit till sig.

    Jag vill se forskning På att det inte är bra för en valp att promenera.

     ??‍♀️ Det är skillnad på att motionera och promenera, och motion för en valp upp till ett är inte rekommenderat.

      Enligt vem?
      Enligt min vän veterinären är det helt okej

       Nu får du väl ge dig, motionering är när man anstränger kroppen, något som man vanligtvis inte gör när man är ute på promenad. Valpar och unghundar ska självklart kunna få gå ut på promenad, men det är inte lämpligt att MOTIONERA hunden (alltså tänka på träning för hälsans skull) då den inte är färdigväxt. Speciellt inte när hunden är under halvåret.
       Tror nog din vän ”veterinären” håller med.

     Valpen ska promenera korta sträckor i sin egen takt, inte MOTIONERAS så som långpromenader mm. Lek är bästa sättet att ”lufta” valpen. Mycket kan gå fel med skelett osv om du börjar med långpromenader för tidigt, speciellt med stora tunga hundar. Läs på om du ska skaffa hund, regel nummer 1.!

      Min vän veterinären tycker hundar ska få hänga med familjen på långpromenad i skogen från den är liten. (12v). Hon sprang flera km med sina när de var 4 mån. Farligt. Nej.

   Det är fel att man tar ut ÖVERPRISER på valpar just nu.
   Rent OCKER!!!!

    Min spontana tanke angående att priser på valpar gått upp (om det nu har det) beror kanske på pandemin, och att många ”spontanköper” husdjur. En del av dem kanske senare inser att detta var för mycket jobb med valp, och försöker hitta ett omplaceringshem för hunden. Bättre om en seriös köpare är beredd på allt som kommer med att ta hand om en hund, också är beredd att betala det priset, som kan avskräcka potentiella ”oseriösa” valpköpare.

    Det tycker jag är bra. Det gör förhoppningsvis att hundköparen tänker till en extra gång innan köpet. Kanske inte är värt att lägga 10kkr extra för en hund som man bara kan äga i ett år.

   Chowchow är en svår ras, inte för vem som helst!

    Det där är för övrigt ingen chowchow. Kanske såld som en sån, men den ser inte ut så.

  Samma kennelklubb som är i högsta grad skyldiga till att det finns raser med stora problem, vissa kan inte ens andas ordentligt . Tänk det, gå runt hela livet och andas genom ett sugrör

   Fast det arbetet har ju påbörjats att det ska avlas bort. Skk är medvetna om bland annat plattnosrasernas problem.

    Sluta avla fram hundar, problem solved.

     Så hundar ska inte få finnas enligt dig?

      De kommer att fortsätta finnas utan att man avlar fram vissa fysiska attribut…

      Jo, men man sak inte avla på sjuka individer. Sen om det innebär att engelsk bulldog försvinner pga dålig andning, eller sharp pei pga stort överskott av hud. So be it. Hälsan och det mentala ska alltid vara det viktigaste.

       Var tror du risken är störst för oseriös avel? Inom ett regelverk – eller helt utanför det?
       I Sverige jobbar man åtminstone för att försöka ha en seriös och sund avel, till skillnad mot många andra länder där det är mer fritt fram att låt okunnighet och girighet styra.

    Det är ju också samma förening som gjort att det ens behövs ”avlas bort”.

   Fattar inte grejen med att skaffa en ”fabriksproducerad” valp istället för en som vuxit upp inom en familj med kärlek och uppmärksamhet

    Vad menar du med fabriksproducerad? Antar att du menar puppy mills utomlands?
    För i Sverige föder man upp valparna inom familjen med kärlek och uppmärksamhet. Alla jag känner som föder upp hundar har naturligtvis valplådan i bostaden.

     Så snällt av dem

   SKK är en konservativ organisation som ”värnar”
   om raserna på ett sätt som liknar ett rasistiskt
   synsätt.

  Och schäferhundarna med sina höftproblem. Amanda Berggren var på väg att adoptera en hund nere i Spanien men det gick inte eftersom den hade problem med andra hundar. Efter mycket vånda så var hon tvungen att lägga det på is, men hon betalade för hundens fortsatta veterinärkostnader. Det som jag tyckte om var hur hon berättade om det som hände på ett sansat och begripligt vis och man verkligen fick en bra förklaring. > https://youtu.be/BqkvCp4yLio

  ANNICAS INSTASTORIES SOM LIGGER UPPE JUST NU ANG SITT ”FÖRETAG”. FINNER INGA ORD.

   Om du nu är så irriterad på henne avfölj.
   Var och en gör sina egna val. Ingen tvingar någon att gå med och börja sälja.

   Jättemärkligt att du ens tittar på hennes storys

   När jag skulle gå in och kolla så sökte jag Annica på Instagram och fick upp det fantastiska kontot @anncelo – ett gammalt fankonto för Annica och Marcelo. Kan rekommenderas! (Inte för att jag gillade dom ihop, men det var en kul throwback till hur gräsliga folk såg ut för 10 år sen, inklusive mig själv givetvis)

   Ånej låst konto! Jag som inte kan låta bli att fascineras av MLM-tjat 🙁

   Plz BERÄTTA! Hon har låst konto ?
   Hur länge får man ha det som verifierad förresten?

    Hon har haft det jättelänge och jag undrar samma sak…

     Det var öppet för några dagar sedan, antar hon gör så för att behålla sin verifiering (?)

   Hahah jag såg också! ”Som ni säkert redan vet så driver jag eget företag inom skönhet och hälsa och har en egen onlineshop” man ba ursäkta??? Du är med i ett pyramidföretag som säljer nuskin?? ?

    Nej hon är en #bossbabe som lever #dreamlife och kan styra sin egna arbetstid var som helst i världen ?‍♀️

   Varför skriker du?

  Alltså ja det kanske är dumt men varför detta drev? Så fort du hittar något du inte gillar så är du som en ettrig terrier, är din reaktion i proportion? Ska denna Julia ta ansvar för hela petshop-verksamheten? Ja det är din blogg och dina åsikter, men funderar du aldrig över den hetsiga stämning och den mobb du skapar när du går på så hårt i inlägg som sträcker sig över flera dagar (detta är ej första gången)

   Alla förändringar behöver börja någonstans, hon är ju del i att uppmuntra en verksamhet som inte är sund genom att köpa en hund. Behöver det vara svårare än så?
   Köp inte en hund från Petshops – Efterfråga och tillgång.

    Känns inte som ett jättestort problem i Sverige – sen kan man ju upplysa om Petshops utan att skapa en ”drivit stämning”. Finns ofta en fram-med-högafflarna-ton på inläggen när det ska granskas på denna blogg – och kom inte med någon ”MEN LÄS INTE DÅ”-kommentar. Precis som ofta påpekas av skribenten till bloggen så måste relevant kritik kunna tas upp på bloggar/instagram

     Drivig, inte drivit..

     Känns inte som ett jätte stort problem i Sverige är nog den vanligaste bortförklaringen från en svensk. Men det kvarstår att obetänksamma och aningslösa människor gör dumma saker och när det är människor andra ser upp till då blir det ett problem när de berättar om sina aningslösa och ogenomtänkta handlingar.

   Mm.
   Jävligt onödigt att smutskasta amish som grupp också. De får redan stå ut med ganska mycket skit pga sin tro…

    Men snälla haha. Smutskasta..

    Så om man är en ”god” troende får man frikort att göra som man vill? OK.

     Men nej pucko.
     Det handlar om hur man formulerar sig.

      Så om man formulerar sig ”rätt” får man frikort att göra som man vill? OK.

       Oj du verkar inte förstå någonting.. ?

      Det är verkligen ingenting att försvara. Där frodas djurplågeri, sexuella övergrepp och kvinno- samt barnmisshandel. Och naturligtvis kvinnoförtryck. Eftersom de håller sig utanför samhället är det väldigt svårt för dessa barn (och kvinnor) att söka eller få hjälp. Fruktansvärt.

       Påminner om en annan religiös grupp som jag antar det aldrig skulle skrivas om på samma sätt…

    Är man dum får man lida

    Men det är ju en strålande business bland just amish tydligen att göra detta?? Såg du videon!?

    Berätta, hur smutskastar Camilla Amish? Genom att berätta om deras vidriga affärsidé?

    Tron i sig är kanske inte angripen, utan kulturen.

   amen!

  ”Nästa som boskapsuppfödning” säger mannen. Så varför inte starta där, med våra egna kor och tjurar (och grisar och hönor) som lever ett miserabelt och ovärdigt liv och inte har någon ”kennelklubb” som tillvaratar deras intressen. Men vem bryr sig om det – och vad är skillnaden mot en hund (förutom att den åtminstone inte blir uppäten, vilket ändå måste anses som en klar fördel…)

   Ja den felkoppling som sker ”sällskapsdjur – god omvårdnad ” och”andra djur – spelar ingen som helst roll och det vet jag ändå inget om” är obegriplig för mig. Jag är inte emot att föda upp djur för att äta upp dem rent principiellt men jag kan verkligen inte förstå hur folk engagerar sig i valpuppfödning i USA men inte bryr sig det minsta om svinindustrin i Sverige?

    För att grisar är fula och hundar är fina?

    Det är ändå mer rimligt att föda upp djur för att få mat än för att folk ska ha något gulligt att dra runt i koppel.

     Absolut. Men ett (djur-)liv är ändå ett (djur-)liv. Och att bli illa behandlad OCH uppäten känns ändå lite som en nitlott…..

      Jag hoppas du inte slår ihjäl mygg…

       Föder du upp mygg?

     Fast det är det ju inte, det är ju orimligt korkat om man tänker efter att låta ett djur äta alla näringsämnen + multivitamin, för att sedan döda djuret och äta kroppen för att få i sig näringen istället för att bara go straight to the source och äta näringsämnena + ta en multivitamin själv ?‍♀️ (oooch andas)

    Jag jobbar för djurens rättigheter och bryr mig om allt. Men när man jobbar med detta ser man också hur människor behandlar djur så allt hopp om mänskligheten försvinner.

   Tror dock det finns mer pengar tjäna på hundar. En tik kan få flera valpar åt gången o flera kullar per år.

    Det är därför det finns regler kring antal kullar och man önskar folk kunde följa dem. Man får bara ta fem kullar på en tik och om man låter henne få två kullar per år (vilket är max) så ska hon sedan vila i ett år innan hon blir dräktig igen.

    När folk inte är med i Kennelklubben och följer deras regler så är det naturligtvis lättare att fuska med sådant och slita ut tikarna.

     När folk inte är med i Kennelklubben ????

     Det är väl inte nån absolut garanti.

      Nej, men det hjälper. Det finns tydliga regler för registrering av hundvalpar, tex de ovannämnda som tryggar hundmammans hälsa. Köper man en oregistrerad valp finns det risk att reglerna inte efterföljs, men det finns självklart en risk att uppfödaren för en registrerad valp haft en oregistrerad kull emellan också eller på annat sätt bryter mot reglerna. Det är dock sånt som kommer fram om man gör lite research på uppfödaren och ställer frågor! En registrerad valp från en uppfödare med gott rykte är alltid bättre än en backyard breeder/hundsmugglare på blocket, där man parar hundar till höger och vänster, ofta på mammans hälsas bekostnad, för att tjäna en slant.

      https://www.skk.se/globalassets/dokument/uppfodning/registreringsregler_r42.pdf

  Var är källkritiken gentemot videon? Bara för att det finns på youtube så är det sant? Också dubbelmoral att lägga upp något där små barns ansikten syns om det nu är din hjärtefråga.

  Efter kalla faktas avslöjande om hur SKK bedriver sin verksamhet gentemot medlemmar känner jag inte riktigt att de är rätt personer att fråga.

   Det va exakt vad jag tänkt skriva.

   Exakt detta. Har inget förtroende för dem och deras korrupta klubb, med tystnadskultur och inbördes beundran.

  Alltid fått dåliga vibbar av SKK, med sin hetsighet kring raser och avel. Låter som något från 30-talets Tyskland. ?

   Ja, verkligen jämförbart med 30-talets Tyskland… ??‍♀️
   Herregud, har folk härinne någon skolgång bakom sig överhuvudtaget?

    Ja, det är verkligen jämförbart.
    Läs på lite!

     Hahahahaha ”läs på lite”.
     Jag har varit involverad i mer än 25 år.

      Bortkastad tid som du får ta eget ansvar för.

   Ja, har hört att Zyklon-B är en stor förbrukningsvara särskilt bland hunduppfödare anslutna till SKK

  Svenska kennelklubben är ju en sekt med fokus på inbördes beundran där hot och förföljelse sker hos både medlemmar och folk som inte har rätt sorts hund. Tycker fokuset borde ligga på intresset för hundar inte driva häxjakt mot varandra.

   Men tack vare deras regler och riktlinjer har vi också mycket bättre hundhållning och avel än många andra länder. De sprider också information och kunskap som bidrar till att vi (de allra flesta normalt funtade hundägare i det här landet) tar hand om våra hundar på ett bra och ansvarsfullt sätt. Vi behandlar våra hundar på ett helt annat sätt än vad man gör i många andra länder.

   Jag har bott i två europeiska länder där många hundar har det bedrövligt och där man tar valpar från mamman tidigare än vid 8 veckors ålder, låter den lilla valpen bo ensam ute på en liten balkong dygnet runt m.m.

    Klart det finns fördelar med Skk, men helt rent mjöl i påsen har de inte.

  Tack Camilla att du uppmärksammar detta! Hundar är inga söta accessoarer. Helt huvudlöst att hon har ”gjort efterforskning” i flera år utan att vara insatt i det här problemet….

  Speaking of hundar, någon som vet vart @ninnileos hund har tagit vägen? När den kom var det massa bilder som valp och egen insta och allt men nu är det total radiotystnad ? de tejpade valpens öron och allt, är inte det olagligt i sverige?

   Enligt Jordbruksverket är det inte tillåtet att tejpa upp öronen ”om det innebär ett lidande för hunden”. Lite oklart vad som bedöms som ett lidande, men verkar vara många som tejpar öronen på hundar vars öron ”ska” stå.

   Däremot olagligt att kupera öronen och tejpa, vilken dem inte gjort.

   Eller Fredrik Eklunds taxar som var deras ”bebisar” tills de fick människobebisar? Däremot har människobebisarna fått en ny valp…

  5100 dollar?? Är det bara jag som reagerar på summan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.