Problematiskt eller inte problematiskt?

Svajpa till nästa bild

Bilder från videon där Asabea Britton dansar o ett trångt kök och pussar Cassandra på kinden
Bildkälla: Cass Klatzkow Instagram

Meddelandet från en av mina följare: ok. det VAR Asabea i Cass födelsedagspost du repostade. Här har hon samma kläder på sig. Asabea är superstor och postar folkbildande om förlossningar och bebisar. hon är utbildad barnmorska (ocj därmed också sjuksköterska) vilket gör det extra anmärkningsvärt att hon inte följer restriktionerna. Kan inte du lyfta detta?

 I går delade jag Cassandra Klatzkow inlägg som visar en video där hon bli uppvaktad av sina vänner i ett trångt kök.
En av de som syns på videon och som ses ge Cassandra en födelsedagspuss på kinden är Instagramprofilen och barnmorskan Asabea Britton.
Jag fick ett dm igår från en läsare som tyckte att det var extra problematiskt att det var just hon som gör det här – som inte helt är i enlighet med restriktionerna – med tanke på att hon även är utbildad sjuksköterska.

Hur tänker ni här?
Problematiskt? Inte problematiskt?
För alla? För ingen? För sjuksköterskeutbildade personer?

251 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men snälla… Angiveriet börjar gå lite överstyr.,

  Svara

   eller hur. stop the panicdemic

   Svara

   Eller hur!!

   Bloggbevakning känns som en hetsjakt.

   Vad vet vi om ngn av dem är vaccinerade, eller varit sjuka och har antikroppar?

   Svara

   Jobbar hon inom vården är hon troligtvis vaccinerad. Låt henne leva sitt liv. Det börjar verkligen gå för långt med angiveri och vaccinhets. Varför ska folk ens vaccinera sig om man inte får leva som innan? VI har betalat miljarder för detta vaccin….

   Svara

  Helt ärligt ser jag goda vänner som firar en annan god vän. Problematiskt i dessa tider? Svar ja.

  Bryr jag mig? Svar nej. Inte med tanke på alla fester, träffar och så vidare med avsevärt fler personer som pågår utanför sociala medier.

  Min referensram är dock att jag arbetar i skolan och träffar X antal personer utanför restriktionerna varje dag på min arbetsplats.

  Träffas man som de gjorde, så utgår jag ifrån att alla är symptomfria och har gjort en egen riskbedömning gentemot de andra. Dessutom verkar de ha en överenskommelse.

  Givetvis ska vi hålla i och hålla ut, respektera restriktionerna etc. Men jag har svårt att då upp pulsen över ett sådant inlägg och i en speciell situation som detta uppenbarligen verkade vara.

  Svara

   Jag håller helt med dig. Det är klart det är problematiskt, men å andra sidan är vi väl många som beter oss på det här sättet med nära och kära?

   Svara

    Det hoppas jag verkligen inte!

    Svara

     Ja, hört talas om att umgås med bara hushållet eller i små bubblor?

     Svara

      Alltså till den över dig 6:40…

      Svara

      Men alltså ni som gör detta, ni måste vara i enorm minoritet? All kudos till er, menar inte så, men absolut INGEN jag känner har isolerat sig ett år eller umgås bara med hushållet, utan alla träffar föräldrar, syskon, vänner i olika kontstellationer. Kanske lite mer restriktivt än tidigare (utomhus, ingen har minsta symptom osv), men ändå. Även folk jag känner i riskgrupp umgås med vänner.

      Svara

       Jag har inte träffat vänner på över ett år. Jag har sett mina egna föräldrar två gånger, mitt ena syskon tre gånger, samtliga tillfällen utomhus och på avstånd – alltså inga kramar etc. Övriga syskon har jag inte träffat alls. Den enda irl-kontakt jag har med andra människor, utöver min partner, är partnerns föräldrar som ingår i vår bubbla.
       Och vet ni vad, det är faktiskt inte ett dugg svårt att hålla sig till dessa restriktioner. Jobbigt, ja. Tär på psyket, ja. Men det är inte svårt.

       Svara

        Vill tillägga att jag och mina föräldrar är i riskgrupp pga sjukdomar, men resten är ”vanliga” eller vad man ska säga 😅

        Svara

         Men eller hur, den enda jag umgås med är min sambo, sedan allt detta startade. Vi har träffat hans föräldrar vid två tillfällen, mina föräldrar har jag inte sett på över ett år nu. Ingen av oss har träffat en enda vän. Jag pluggar på distans och han jobbar på distans, och vi har inte heller besökt någon restaurang eller dylikt en endaste gång. Vi stöttar dem genom att beställa hem via Foodora.

         Inte ett dugg svårt om man bara vidgar tanken från att endast se till sitt eget höga nöje i första hand. Vi är inte i riskgrupp någon av oss, mina föräldrar är det dock.

         Och angående Camillas fråga, ja, extremt problematiskt såklart. För vem som helst givetvis, oavsett vad personen jobbar med, eller om den inte jobbar alls, men i synnerhet för sjukvårdspersonal.

         Svara

       Eh, absolut ALLA jag känner har varit hemma med sin familj eller utvalda bubbla det senaste året. Vet inte om vi är bättre på att läsa rekommendationer än de du känner?

       Svara

        Vart bor du?

        Svara

        Men du kan ju inte mena att du tror att detta är normen? Kolla på alla rapporteringar om uteserveringar, gallerior, Ikea, Gekås osv. Folk överallt?

        Svara

       Med tanke på att det är precis lika mycket folk som ”vanligt” ute på stan så vill jag nog påstå att du har rätt.

       Svara

       Min familj, mina syskon osv har inte umgåtts inomhus med andra vuxna det senaste året. Mitt barn har fått haft kompisar om alla i deras familj varit friska.
       Vi har träffats utomhus, träffat kompisar utomhus ett fåtal ggr. Skippat semester i somras. Handlat sent på kvällen osv

       Tar man ansvar så gör man.

       Svara

       Det är ju sjukt?! Inte konstigt att det ser ut som det gör om folk ör så jävla korkade och oempatiska som de du känner!
       Man behöver inte va ensam men små bubblor! Jeez, hur kan det va svårt??

       Svara

      Ja det är detta jag refererar till. Pussar man någon i sin bubbla på kinden, såsom en nära vän, så är det mindre problematiskt än att göra det med en främling.

      Svara

    Verkligen inte, har inte kramat en kompis eller familj på ett år??

    Svara

     Absolut inga kramar. Vi i vår familj har bara träffat andra utomhus. Det fungerar inte hitta på egna regler i en pandemi. Corona bryr sig inte om ifall man är släkt eller inte..

     Svara

    Nä verkligen inte! Jag har bara träffat 1 person under pandemin, vi håller minst 2 m i avstånd .

    Svara

     Fortfarande i minoritet och det måste du förstå själv. Det är packat med folk ute precis som vanligt.

     Svara

     Varför har du bara träffat en person och vem om jag får fråga?

     Svara

   På min arbetsplats träffades två symtomfria personer i den enes arbetsrum förra måndagen. Den ena blev sjuk tisdag kväll och testade positivt för Covid. Den andra personen gick ut på stan tillsammans med två andra för att handla lunch. Nu har alla fyra testat positivt för Covid. Om det är den brittiska varianten som gör det vet jag inte, men det krävs inte mycket för att bli smittad.

   Svara

    Finns en numera plusartikel på aftonbladet om smittorisken i ett rum, en kalkylator typ där den kan ”räkna ut” (man ska ju inte ta den 100%igt såklart) hur stor sannolikhet det är för att bli smittad.

    Svara

    Ja men det är ju precis det här som många inte kan fatta, att smittan inte syns men finns och smittan kan därmed dubbla sig många gånger om innan man känner sig sjuk… Hur ska gemene man få in det? Med tesked eller?

    Svara

   Arbetar också i skolan, men resonerar som så att jag MÅSTE vara på min arbetsplats. Jag måste inte gå på/ha kalas, träffa vänner man inte träffar annars osv. Och även om 2 av 10 träffas veckovis, så är det fler som inte träffas. Det blir problematiskt. Men vi har ju kommit dit där många inte tycker det och det är ju fruktansvärt tråkigt.

   Svara

   Om alla resonerade så, så hade vi haft det ännu värre. Många sköter sig – och många struntar i restriktioner och rekommendationer och många gör nån mellanvariant. Hade alla skött sig så hade nog kunnat festa/träffas mer och snarare.

   Svara

   Kanske är skillnad men för mig som jobbat hemma varje dag i mer än ett år och inte träffat kompisar, inte gått på gym el liknande känns det … märkligt. I ögonfallande.

   Svara

   Eftersom hon är sjukvårdspersonal så har hon antagligen fått vaccindoserna. Vilket skyddar från att få covid eller smitta vidare covid.

   Svara

    Emme – det är ju helt fel. Du kan fortfarande bli smittad (men mildare och risken för att du ska hamna på sjukhus är avsevärt lägre) och du kan visste smitta vidare.

    Svara

     Men enligt tysk media så är risken större att en person med ett nytaget negativt coronatest smittar någon med covid än en vaccinerad person.

     Svara

      Så kan det säkert vara, men båda utgör ju en risk? Det är ju därför vi har dessa restriktioner, som gäller ALLA. Även de som testat negativt!

      Svara

    Vaccin ger inte 100% skydd mot att få Covid-19. Du blir väldigt väl skyddad och om du blir sjuk blir ditt sjukdomsförlopp mildare

    Svara

  *få

  (Med överenskommelse syftar jag till att alla har gjort ett medvetet val att delta på firandet)

  Svara

  Ok, det finns restriktioner men helt ärligt. Asabea och Cassandra umgås åtminstone varje vecka vad jag sett på Cass story. Om de ändå umgås titt som tätt och har varandra som sin ”nära krets” så är det ingen skillnad om man får en kyss på kinden eller inte, hur som helst så skulle de smitta varandra då de umgås så ofta.

  Jag förstår att man är arg på influencers som reser i onödan (Molly Rustas och Antonija Mandir för att nämna två) för det är verkligen själviskt och otroligt onödigt. Det Asabea gjorde var att ge sin bästa vän en kyss på kinden på hennes födelsedag, snälla nån.

  Svara

   De är inte varandras nära krets… C ungås ju med massa olika personer hela tiden.

   Svara

    Allvarligt, C är så nära krets med A att hon var med på hennes förlossning i somras.

    Svara

     Men snälla, det är inte vad nära krets betyder. De kanske är nära vänner men C träffar flera olika grupper av vänner hela tiden.

     Svara

   Poängen med en liten krets är ju att alla måste ha samma lilla krets. Och att det ju framförts som ngt för dem utan familj

   Svara

  Jag tycker det är problematiskt när influensers inte följer restriktioner och lägger upp det. Nu har hon själv inte lagt upp dessa bilder/filmer. Tycker det blir problematiskt att spekulera när man inte vet bakgrundsfakta. Kanske har hon pga sitt yrke fått vaccin? Kanske har hennes vän antikroppar m.m m.m. Vi vet ju inte! Och hon har valt att inte lägga ut bilderna vilket gör att hon inte sprider något budskap om att det är ok.
  Därför landar jag mest i att detta inlägg är problematiskt!

  Svara

   Även om man fått vaccin eller har antikroppar ska man följa alla råd.

   Svara

   Hon är väl föräldraledig och då är hon troligtvis INTE vaccinerad.

   Svara

    Har en kompis som jobbar som ssk på sjukhuset, hon har blivit erbjuden vaccination trots att hon är föräldraledig ptecis som alla andra anställda… hon har dock tackat nej 🤦‍♀️

    Svara

    Jag sommarjobbade inom hemtjänsten för två somrar sedan och inte tagit något pass alls sedan dess och blev ändå erbjuden vaccin. Jag tackade nej eftersom det finns många som behöver det mer än mig i ett såhär tidigt stadie men kan ändå tycka det är märkligt att de prioriterar ALLA typer av vårdpersonal, även de som inte ens jobbar, högre än de i riskgrupp som faktiskt kan ta skada av viruset

    Svara

     Det är sinnesjukt att vårdpersonal inte får vaccin, och att de som trots allt fått inte får andra dosen. Jag arbetar på ett medelstort sjukhus i mellansverige. Vi har just nu en våg av (i botten oftast fullt friska) 80- och 90-talister insjuknade i COVID som inte kan syresätta sig trots dubbel behandling i form av av högflöde syrgas i reservoarmask + högflödesbehandling via optiflow inställd på max. Dessa patienter står i kö till IMA/IVA-vård och det är omöjligt att prioritera rätt – alla är lika sjuka och riskerar att crasha när som helst.

     Vad jag vill komma med detta är att jag själv är fullt frisk 90-talist. Borde inte jag, som utsätts dagligen för att riskera att smittas, få vaccinet? Riskgrupper bör prioriteras högt ja, men vi som inte kan undvika smittade personer – bör inte vi prioriteras först? Inte för egen vinning utan för alla andras skull. För det är inte bara så att jag träffar COVID-smittade patienter, nej jag träffar tex. patienter som nyss erhållit cytostatika och har ett immunförsvar som är helt utslaget. Det spelar ingen roll vilka åtgärder som tas gällande skyddsutrustning, vi kan inte säkra alla vägar viruset kan sprida sig för vi har inte full kunskap om detta efter att endast studerat viruset i ett år.

     Prioritera vårdpersonal för att rädda liv. För det är vi som tar hand om de sjuka äldre, yngre, barn och gravida. Och det är för allas skull som vi bör vaccineras.

     Svara

      Förstår din poäng men grundproblemet är ju att de riskgrupper dör och det löser man ju inte genom att vaccinera personal? Självklart är det viktigt att det finns frisk personal inom sjukvården men vaccinerar man dem som faktiskt blir sjuka så minskar ju även antalet covidpatienter på IVA och behovet av personal minskar. Min syster bor på serviceboende pga funktionsnedsättningar som gör att hon är riskgrupp och personalen på boendet fick vaccin långt innan de boende och sånna prioriteringar tycker jag blir extremt konstigt, men det blir väl lätt att de utsatta har svårt att stå upp för sig själva och ofta blir bortprioriterade när andra skriker högre

      Svara

       Du missar ju helt poängen?
       En patient som fått cytostatika, har HIV, tuberkulos är gravid eller dyl kan inte vaccineras – men blir inlagda på sjukhus titt som tätt av andra anledningar än COVID. Människor som vårdas på sjukhus riskerar då att smittas av icke-vaccinerad personal. Därför bör personal vaccineras. Antagligen prioriterades personalen på serviceboendet före de boende av samma anledning – minska risken att smitta utsatta individer.

       Svara

  Hon är med största sannolikhet vaccinerad om hon jobbar inom vården. En kindpuss kommer dessutom troligtvis inte smitta ett eventuellt virus mer än att befinna sig i samma rum flera timmar.

  Svara

   En person av…6-7-8-10? Hur många? Alla gör fel här..

   Svara

   Vet inte vad som gäller i det här fallet och orkar inte bry mig om det heller. MEN jag vill ändå påpeka att alla inom vården är inte vaccinerade. I vissa regioner har inte ens personalen som jobbar med covidpatienter vaccinerats. Så man ska inte tro att alla som arbetar i vården är ”säkra”.

   Svara

    Plus att alla inte vill. Så alla är långt ifrån vaccinerade inom vården

    Svara

    Och tror inte att föräldralediga barnmorskor är priade direkt…

    Svara

     Jag är heltidsjukskriven sjuksköterska som blev erbjuden vaccin för ca 1.5 månad sen av jobbet. Min föräldrarlediga kollega blev också erbjuden.

     Svara

     Intressant att veta vad du tror

     Svara

      Asabea är troligen inte vaccineras men hade corona i julas, därmed bör hon ha antikroppar.

      Svara

   Fast är föräldralediga barnmorskor verkligen fullvaccinerade?
   Samt att även vaccinerade ska ju följa alla rekommenderar tills dess att resten är vaccinerade.

   Svara

   Hon är föräldraledig med en 7 månaders. Hon har inte fått vaccin!

   Svara

    Det har du ingen aning om!

    Svara

    Jag sommarjobbade inom hemtjänsten för två somrar sedan och inte tagit något pass alls sedan dess och blev ändå erbjuden vaccin så tror definitivt att föräldralediga också blivit erbjudna

    Svara

     Det förefaller ju märkligt om det skulle vara läget i alla regioner. Att man är nere så långt på vikarielistor men ändå är en så liten del av befolkngen vaccinerad

     Svara

  Cassandra för 2 månader sen – kallade alla idioter som rörde sig ute.
  Cassandra idag – bryr sig inte ett piss.

  Svara

   Typ som Hanapee… Folk som går på restaurang (innan det avråddes eller fanns restriktioner där) – djävulen. Gravidyoga med andra senare – jag behööööver det. 🤦🏻‍♀️

   Svara

    När var hon på gravidyoga? Var väl länge sen hon var gravid?

    Svara

     I somras när hon var gravid ja. Inte hemma, i grupp inomhus.

     Svara

    Hon körde väl gravidyoga hemma?

    Svara

    Hm gravidyoga? Menar du under graviditeten alltså? Nu verkar det ju som hon kör yoga hemma och är ju inte längre gravid 🙂 Tycker hon har varit ett gott föredöme under pandemin, tills lite nyligen. Verkar som hon träffar folk både inne och ute igen. Märkligt när hon varit så ”bra” tidigare.

    Svara

     I somras, inomhus i grupp. Stod i hennes blogg.

     Svara

    Eller folk som reste till andra städer – djävulen. Klipp till idag när Hanapee själv reser och har gjort fler än en gång den senaste tiden, helt plötsligt okej 🤷‍♀️

    Svara

     Typiskt Hanna verkligen. Hon sitter på så jäkla höga hästar men är dubbelmoralens mästarinna. 😏

     Svara

      Haha, okej surkart

      Svara

       Ja men gäller ju typ allt, hon är sjukt snabb på att hugga på alla utefter hennes egna nycker, men ve och fasa
       om någon ifrågasätter ”master” själv. Så märklig inställning till sin själv och alla runtomkring.

       Var ändå så glad över hur hon till en början värnade om att inte sprida smittan vidare och tyckte hon var en av få vettiga röster online gällande hur man bör tackla pandemin, och då passade det förstås att peka finger, och med all rätt bör tilläggas. Men så är det som att hon liksom bara.. glömmer bort det? För ”master har tråkigt” typ, och då är allt frid och fröjd och lite frihet måste väl en ändå ha, hallååå.

       Svara

     Förra året var det restriktioner mot att åka till andra städer. Vilket det inte är nu så vad är problemet?

     Svara

      hp pratade väl om att man inte skulle åka till andra städer för att inte belasta sjukvården där man inte är bosatt själv.

      Svara

     Fast hon åker ändå bil till Sundsvall, hon tar alltså inte tåg/flyg dit, och träffar släkt utomhus? Hon och hennes sambo bor helt själva när de hälsar på.

     Svara

    Hon var på gravidyoga med två andra deltagare, typ tre meter mellan sig, i ganska stor lokal i Sthlm. Tror inte det var restriktioner på samma vis då.

    Svara

     Ja men folk som gjorde liknande saker var dumma i huvet enligt henne, två månader tidigare… Saker som inte heller var emot restriktionerna.

     Svara

   Som Katrin och Bingo förra våren😅. Men nu är det viktigaste att ungarna får åka utomlands varje lov.

   Svara

  Cass verkar tro att bara för att hon haft covid så har hon ett osynligt skydd som innebär att hon absolut inte kan bli sjuk eller smitta andra vilket förstås inte är sant. Som tidigare personer skrivit så verkar Cass och Asabea träffas ofta och antar att de valt varandra som sin ”mindre krets” enligt rekommendationer från FHM. Störs därför inte supermkt av att just dom är fysiskt nära. Däremot är det himla märkligt att de är ett gäng som står och trängs i hallen och i resten av lägenheten. Och framförallt att Cass, som ofta varit så oerhört kritisk mot alla som skitit i restriktionerna, nu är ute och och flänger jämt och ständigt på restauranger och andra happenings, trots att situationen är värre än den någonsin varit vad gäller smittspridningen och situationen i vården. Liksom försök att ta in det – värre.än.någonsin. Och hon och andra lever som att allt är över??? Får panik.

  Svara

  Jag jobbar inom vården och är extra försiktig, har varit det hela pandemin, för jag skulle inte kunna leva med att veta att jag gått runt på sjukhuset och spridit smitta.

  Svara

   Så bra av dig. Det är ju mycket det som det handlar om. Vill man bidra till att andra kanske blir jättesjuka eller dör? Nej fy, det skulle inte jag vilja leva med. Sen vill jag ju givetvis inte själv bli sjuk heller.

   Svara

  Jag har några vänner som är sjuksköterskor. Under det senaste året har de skött restriktionerna sämre än andra i min bekantskapskrets. Vet inte om dom kanske är lite avtrubbade?

  Svara

   Har vänner inom alla möjliga yrkeskategorier och tycker att alla har betett sig likvärdigt. Dvs struntar i restriktioner osv. Tyvärr 😔

   Svara

    Tråkigt att du har så egocentriska vänner 🙁 Kanske dags för nya efter pandemin?

    Svara

     Är stenhård och träffar ingen av dom som umgås med olika personer var-varannan dag 😳 Varav en med nyfödd bebis. Förstår inte hur man blir så verklighetsblind.

     Nya vänner är välkomna 😂 Men sålänge de gamla respekterar att jag inte vill ses nu så kanske de får stanna 😏😂

     Va rädd om dig! 🌸

     Svara

      Det var ju bra iaf. Skulle inte vilja ha såna människor i mitt liv. Den här pandemin har verkligen öppnar ens ögon och fått många att visa sina rätta sidor…

      Svara

       Herregud

       Svara

        Herregud själv. Var vän med idioter om du vill.

        Svara

       Precis, skippa alla egoister. Skulle det vara en dödlighet på 99% skulle dessa människor som betett sig dåligt bete sig dåligt då också.
       Äckliga egoistiska människor.

       Svara

       men snällla!! ta de lugnt😂

       Svara

     Ser mest fram emot att slippa höra/se såna här idiotiska kommentarer när pandemin är över…

     Svara

      @06:43

      Svara

       (Jag med (06:39 & 06:52) 🤭 men försöker fortsätta vara så positiv och trevlig mot andra, hoppas det kan smitta av sig lite iaf till de som behöver det 😅🌸)

       Svara

      Det idiotiska ör ju att leva som om det inte var pandemi.. vem vill ha såna egovänner?

      Svara

   Man blir ju rätt avtrubbad efter så här lång tid.
   Det är inte bra för det psykiska mående att sitta instängd dygnet runt..

   Svara

    Vem har sagt att man måste sitta instängd dygnet runt? Jag har fortsatt träffa min släkt och familj, men utomhus, och bara träffat mina närmsta vänner inomhus.

    Svara

     Jag bor rätt långt från mina vänner och saknar bil, då blir det svårt!

     Svara

      Innebär det att du måste sitta inne alltså?

      Svara

       Ja alltså jag kan ju gå ut i skogen helt själv såklart, men hur kul är det?

       Svara

    Klart man blir avtrubbad om man faktiskt har gjort det. De flesta som är trötta på restriktionerna verkar dock vara människor som aldrig har följt dem.

    Svara

   Samma här! Även en nära vän som dessutom jobbat på covidsvdelning.. ute och flänger hela tiden.

   Svara

   Asabea är ju dock mammaledig så hon jobbar inte aktivt på sjukhus nu.

   Svara

  Jag är uppgiven är det gäller bloggare. Finns det någon som följer restriktionerna? Alla säger sig ha haft covid/ha antikroppar/ha speciella skäl till att inte följa restriktionerna. Tycker egoismen och dumheten har visat sitt ansikte senaste året. De i detta inlägg har jag dock ingen koll på.

  Svara

   De och vanliga människor! Många som skrivit här, kollegor, folk man ser i samhället… Alldeles för många bryr sig inte och bara kör på som vanligt.

   Svara

    Tycker de flesta jag känner verkar följa restriktionerna bra. Inga utlandsresor, fester, ständiga frisör och skönhetsbesök, besök på gym, firande med hela släkten osv osv. Lägg också till att vanliga personer inte heller visar upp eventuella idiotiska beslut för omvärlden som därmed kan ta efter och tänka att det är ok. Värsta synderna är detta ständigt handlande av mat med hela familjen när det gäller vanliga personer i min omgivning.

    Svara

     De du känner är inte representanter för befolkningen i stort.
     Jag bor i en större stad och här är det kö till gymmet varje dag, smockfullt på uteserveringar, gallerior, etc. Märks knappt att det finns nån pandemi…
     Och nej det är inte influencers, det är vanligt folk.

     Svara

      Jag bor i en av Sveriges största städer och eftersom jag själv inte är i gallerior eller på uteserveringar så kan jag bara uttala mig om de jag känner samt kollegor.

      Svara

       Fast du måste vara blind och döv om du missar hur den stora massan i städerna beter sig.

       Svara

        Fast samtidigt går ju också butiks-och restaurangbranschen på knäna, så jo de allra flesta har ändrat sitt beteende om än kanske inte i den nån som skulle behövas.

        Svara

         Det handlar ju om att näringsidkare måste följa restriktioner och stänga vissa tider, snarare än att folk ändrat sitt grundbeteende. Klart att de går på knäna då.

         Svara

         Men är du helt slut?
         Det är packat på galleriorna, Ikea, fik, restauranger under öppettiderna. Anledningen att restauranger och butiker går dåligt är pga ändrade förutsättningar med öppettider och antalet besökare. Inte att folk sitter hemma på sina höga hästar.

         Svara

  Avfölj! Det är det enda som hjälper. Eller hjälper kanske det inte gör men då stöttar man inte sånt iaf.

  Svara

   Meddelade en i veckan att jag tröttnat på dennes ständiga och självklart hemliga skäl till att hen ständigt bryter mot restriktionerna. Är iaf en som svarar och läser kommentarer så jag tog bladet från munnen rejält.

   Svara

    Tror man att det har effekt när man skriver till någon att man ska avfölja pga *orsak*?

    Svara

  Problematiskt som f-n!
  Är så less på att folk inte följer restriktioner och OVANPÅ allt dessutom sprider det på sociala medier så att det bara blir mer och mer urtvättat och accepterat!
  Less!!!

  Svara

   Eller hur! Det är ju inte olagligt och ingen kan hindra dem. Men ha lite vett att inte lägga ut det på insta som vanligt, som om läget vore normalt!

   Svara

  Är hon en vanlig, ”riktig” barnmorska alltså? Trodde hon var typ doula. Fått lite flummiga ”mother earth”vibbar (nej, alla doulor är inte såna).

  Svara

   (😂 älskar sista förklaringen, så att du inte råkar trampa nån på tårna 🙈😂 ville bara flika in med det! Ha en fin daaag ☀️)

   Svara

    Haha tack! Vill inte förolämpa dem, tycker många verkar vettiga och bra att de finns!

    Svara

     Hahah fattar 😃🌸

     Svara

   Hon är riktigt bm ja.

   Svara

   Tror hon förklarade det där för inte så längesen på Insta, att hon i sin yrkesroll förväntas luta sig 100 % mot vetenskap men att hon privat även dras till mer spirituella aspekter. Men att hon ska tänka på vad hon förespråkar/lyfter på dina egna grund av sin professionella titel.

   Svara

    Det var ju bra, hoppas hon kan fortsätta hålla isär det.

    Svara

  Inte problematiskt. Tänker seriöst leva livet nu och inte tänka så mycket på corona. Har levt och jobbat hemma i pyjamas nu i ett år, så det räcker!

  Svara

   Men snälla, varför ska du det! Läget är värre än på länge, med mutationer på det… Var en del av lösningen, inte problemet.

   Svara

    Vacciner och flockimmubitet är lösningen, inte att folk isolerar sig månad ut och månad in och blir deprimerade

    Svara

     Exakt!!

     Svara

     Jag tror att det är många introverta människor som sitter här och hetsar. Om man föredrar att vara ensam, eller har en sambo, är det ju såklart inga problem att sitta inne och kolla netflix i 2 år? Då kanske man inte förstår hur jobbig isoleringen kan vara.

     Svara

      Vi har inte ens isolering! Har man en sambo har man nån att umgås med och man får gå ut!

      Svara

     Blir man deprimerad av att följa restriktioner och rekommendationer har man jävligt stora problem. Vi behöver inte va instängda, vi får göra saker och träffa folk (i små bubblor, gärna utomhus). Inget man blir deprimerad av. Vad är det ens psykiska hälsa kräver? Fest och utlandsresor? Middagar med 20 pers? Annars blir man ”deprimerad”?

     Svara

      Eh ja kanske för att det inte finns något att se fram emot? Träffa nya människor, få ny input, testa nya hobbies. Livet står på paus. Vad är du för tråkig typ som sitter och säger vad andra får må dåligt över? Sen är det svårt det här med små bubblor, för det är ju inte så självklart att man har 1-2 vänner som också har dig som sin bubbla. Jag umgås med ett fåtal personer, men de i sin tur umgås ju med andra, så där bryter jag mot restriktionerna.

      Svara

   Du bidrar desto mer till att fortsätta jobba hemma du som kan, och fortsätta skydda både dig och andra. Vi (eller, ah många iaf) som tex måste jobba på plats gör allt vi kan för att minska risk för smittspridning. Tex åker till/fr jobbet i bilen, träffar de jag måste (barn till övriga samhällsbärande yrken) sen hem igen. Hade jag kunnat jobba hemifrån så hade jag gjort det. Två kollegor ligger inlagda nu pga föräldrar som klampat in och medvetet berättat att de fått positivt test.

   Blir så jävla ledsen när folk ger upp. Ge inte upp! ☀️

   Svara

   Egocentriskt

   Svara

   Hade du tänkt likadanr om det varit november, mörkt och regnigt?

   Svara

  Tyckte om henne förut men tycker hon blivit alldeles för opartisk i sina analyser. Det inflikas extremt mycket från hennes liv och åsikter. Klumpiga kommentarer osv. Blir bara oprofessionellt.

  Svara

   Några exempel?

   Svara

  I min region (Uppsala) ställdes all planerad vård in som ej är akut i tisdags. Jag fick opereras sista vardagen innan påsk dvs sista dagen innan samtliga operationer ställdes in.

  Jag har väntat 11 månader och levt med daglig smärta och är innerligt glad att jag hann bli opererad. Nej, den är inte akut men påverkar och begränsar mitt liv 24/7.

  Hade folk följt restriktionerna bättre hade detta inte hänt. Det är egoistiskt att bara tänka jag jag jag, mina antikroppar, min vaccination osv. Det visar bara att de inte är uppdaterade kring läget vilket framställer dem som än mer ignoranta och världsfrånvända.

  Jag lider med alla riskgrupper som får vara fortsatt isolerade, alla som förlorat sin chans till behandling eller operation som ställdes in. För vad? För egoistiska personer som inte kan se längre än näsan räcker. 🤦🏼‍♀️

  Svara

   This!

   Svara

   Och då åker fru Bromma med kompis till Uppsala och fikar.

   Svara

   Här i mitt län har operationerna (ej akuta) varit inställda sen innan jul. Folk fattar verkligen inte att de bidrar till att deras släktingar får lida för att de ska umgås och ha middagar. Jag och min familj har hållit oss ifrån allt onödigt i ett år, jag hade inte klarat av veta att jag skulle kunna ställt till att nån får lida för jag är en jävla egoist.
   Dessutom vill jag inte bli sjuk själv.

   Svara

    För mig är umgänge inte onödigt utan livsviktigt.

    Svara

     Håll dig då till en liten bubbla.

     Svara

      Har inga som bara har mig som bubbla, så det är svårt.

      Svara

       Be dem då? Eller träffa en av dem. Man kan göra sitt bästa.

       Svara

        Ska jag be dem sluta träffa sin familj som de bor med och som är deras bubbla?

        Svara

  Det är ju inte konstigt att smittspridningen inte avtar i det här landet utan snarare ökar. DET behöver man ju inte vara raketforskare för att förstå varför. 🤦🏼‍♀️

  Svara

  Vissa tänker endast utifrån sin egen risk att bli sjuk medan vissa tänker på andra och förstår att mitt egna beteende kan orsaka att andra dör. Det är skrämmande i sin enkelhet. Vilken grupp tillhör du?

  Svara

   Frågade du mig? 😊

   Svara

  Så det är Åza Brennander som Anna Book nu sagt upp vänskapen med, direkt från sanningskällan fb.

  Svara

   Drama med Anna Book, the never ending story

   Svara

    Anna har i flera veckor kryptiskt framställt en kvinna som en hemsk person på sin insta. Nu kommer det fram vem det är och det vet Anna förstås att det skulle göra.
    Hoppas Åza försvarar sig mot detta låga beteende från Annadengodaochödmjuka.

    Svara

     Fast det är väl ingen som tar Anna Books utfall på allvar? Snarare tvärtom; jag har snarare fått en nyfunnen respekt för Åza.

     Svara

      Ja, heja Åza!
      Och My, var försiktig!

      Svara

   Gillade hon inte att bli nedbäddad?

   Svara

    Hon var nog inte tillräckligt tacksam enligt Annas ödmjuka mått.

    Svara

     Och dramat eskalerar på Annas insta.

     Svara

  Är så trött på människor.

  Svara

  Hade velat se hur duktiga ni alla här inne är låter på era kommentarer som ni sitter inlåsta 24 timmar dygnet runt det kanske ni gör det är inte heller hälsosamt.
  Man får väl umgås med en mindre krets, då kan ni väl ta upp Felicia Bergström med? Som Träffat både Sara o marcelo o andra utanför sitt egna sällskap.

  Svara

   Sitter inne? Det är väl ingen som blir hindrad av att gå ut i skog och mark eller park om det nu är det endaste som finns?

   Svara

    Vad ska man göra ute i skogen helt ensam?

    Svara

     Jag gick promenadför några dagar sedan med min syster. Vi hade avstånd till varandra OCH munskydd båda två.

     Använder alltid munskydd när jag går ut. Vilket är sällan.

     Det går att ta försiktighetsåtgärder om man vill.

     Svara

     Ta en promenad, löptur, sitt på en stubbe och drick kaffe, lär dig olika fågelläten, leta kryp, bind en krans av kvistar. Det finns HUR mycket som helst att göra, tänk lite.

     Svara

      Då är jag hellre inne och läser en bok

      Svara

  Har slutat att förvånas över hur skadade, omogna och underutvecklade individers frontallober är. Har dom drogat eller supit sig till hjärnskadorna? Är hjärnskadorna medfödda eller har dom varit med om ett skalltrauma? Oavsett, sätt dessa skadade människor i husarrest.

  Svara

  Alla sjuksköterskor är utbildade! Det finns inga outbildade sjuksköterskor. Är man inte utbildad sjuksköterska är man inte sjuksköterska!

  Sjuksköterskor har legitimation från socialstyrelsen. Alla som arbetar aktivt som sjuksköterskor har legitimation. Är man nyexaminerad och inte hunnit få sin legitimation (som kommer på posten) får man inte utföra alla uppgifter.

  Svara

   Men jag fick aldrig den där informationen om att det är extra fult att inte följa restriktioner bara för att man innehar en legitimation? Skulle den också komma i posten?

   Svara

    Nej, vissa saker som normer och regler i samhället är inte alltid uttalade utan något man lär sig genom uppfostran och förmågan att utveckla empati.
    Kanske du har tappat något av detta vilket inte gett dig alla färdigheter?

    Svara

    Är du sjuksköterska inser du nog mer än andra konsekvenserna av pandemin och borde vilja följa restriktionerna. Men jag har full förståelse för att det inte går fullt ut.

    Svara

    Ett legitimationsyrke är ett ansvar! Så ja, det är extra fult att inte följa restriktioner då. Man har en skyldighet att uppdatera sig med den senaste vetenskapliga forskningen inom området och förhålla sig till den när man har legitimation som SSK. Därför är det irriterande. Även jag har en kompis som är SSK. Hon fikar på café, åker skidor (dock nära hemma, men ändå grannstaden/resa), umgås med vänner och har nu rest runt för att provrida hästar i andra län, med övernattningar på hotell etc.

    Svara

     Dessutom anordnade hon en överraskningsfest när en annan vän fyllde år, inomhus. De var inte så många men definitivt inte att de alla umgås ”till vardags”. De höll inte avstånd etc heller.

     Svara

      Jävla skvallerbytta!

      Svara

  Jag tycker detta angivarsamhälle är problematiskt.

  Svara

   Exakt
   Vi knyter näven i fickan istället och tittar åt andra hållet.
   Och låtsas som att det regnar
   och att allt är gulligt och gosigt och att det inte finns någon pandemi.

   Så, om vi alla gör så – då blir det säkert finemang finemang.

   (Spår av järn i denna text)

   Svara

    Sovjet kanske hade varit något för dig då?

    Svara

     För att…..

     Sovjet gillar pandemier eller inte?
     Förstår inte alls vad du åsyftar.

     Svara

    Människan har ett grundläggande behov av social interaktion. Om du tror hetsiga drev mot specifika personer som ”bryter mot rekommendationer” är sunt för Sverige så kör på. Säkert bättre att folk ses i smyg och inte fotograferar än att det råkar finnas ett foto ute på det.

    Svara

     Behovet kan fyllas på ett förnuftigt sätt och är man inte beredd att hjälpa till att stoppa en pandemi med alla medel utan att komma med allsköns olika förklaringar varför just de är så speciella, varför de förtjänar mer än alla andra och varför de inte är ett levande hot eller själv kan drabbas kan av en liten bacill. Om ni hade haft en kär familjemedlem som ni sett kämpa i flera veckor för att sen dö, eller bara över natten blivit av med en kär vän så skulle kanske tankarna bli aningens mer klar. Orkar vi inte med det här ja då kommer vi inte till att klara av om det verkligen blev katastroftider.

     Svara

  Jag har följt restriktionerna från början och tyckt att de är viktigt. Men vi måste våga ifrågasätta det nu.

  Självmordstatistiken har gått upp
  Depression och mental ohälsa är hög
  Arbetslösheten är hög
  Kvinnomisshandeln är högre i hemmet
  I andra länder är spädbarnsdöd högre pga man är hemma o inte söker hjälp.
  Barn är deprimerade och försöker ta livet av sig

  Jag såger inte att de är ok att festa för tillfället men vi kommer betala ett högt pris för restriktionerna vi har i många år framåt. De kommer bli tydligare o tydligare.

  Vet att folk kommer säga emot men UN har nyligen kommit ut med en rapport om vilka effekter restriktioner har världen över. Våld i hemmet, U-länder utan hjälp- lika många har dött av covid som av restriktionerna räknar de med

  Jag börjar bli mer o mer kritisk mot restriktionerna. Att jaga o hänga ut alla som gör fel känns inte rätt.

  Svara

   Men det ena behöver väl inte utesluta det andra? Vi kan väl ha restriktioner och samtidigt jobba aktivt mot självmord, mental ohälsa, kvinnovåld, etc. Ska vi offra de svagaste (äldre, immunnedsatta, etc.) i vårt samhälle för att folk inte ska må dåligt under en begränsad tid?

   Svara

    Om vi vänder på det då. Ska vi offra några unga i självmord för att rädda några äldre från covid? Är det mer okej?

    Svara

   B: Nej, detta stämmer inte i Sverige. Det har talats om att RISKEN finns men ännu finns ingen tillförlitlig statistik, re t ex våld i nära relationer för att veta om det är så. Självmord har tvärtom minskat under 2020 enligt en undersökning från KI och Socialstyrelsen har visat att bland kvinnor har självmord minskat med 12%.(svt nyheter 20201213/14)
   Arbetslösheten har ökat från 7,1% dec 2019 till 8,5% dec 2020 vilket inte är bra men också en naturlig följd av hur arbetsmarknaden ser ut nu med gigjobb, hyrpersonal etc och konkurser. Många pkvalificerade jobb har försvunnit (och kommer att fortsätta försvinna) och en hel del arbetslösa börjar nu studera. Hur stor arbetslösheten egentligen blir vet vi inte förrän denna pandemi har mojnat.
   Att lika många dött av restriktionerna som av covid-19 gäller fattiga länder och var en sammanställning av data från Unicef och Unaid som gjorts för svt:s räkning av två forskare på KI. Det är inte en forskningsrapport som blivit peer reviewed, dvs faktagranskad på högre nivå. I bästa fall är den en indikation men uttalandena var hyggligt svepande (svt nyheter 210303) Forskare är alltid i full färd med att söka pengar från allehanda håll för fortsatt forskning också.
   Jag tycker att det är ett problem att folk i Sverige struntar i rekommendationerna. Har under hela perioden förvånats över att människor ”men det är ju inte förbjudet” och farit till fjällen. Nej, men det är liksom det som är att vara vuxen:att ha ett konsekvenstänkande. Håll i, håll ut är inte så svårt i ärlighetens namn.

   Svara

   Nu överdriver du, jag antar att du är ett troll . Jag har levt så här isolerad som folk ska leva i pandemi tider i 25 år på pga skada och många andra skadade med mig jag är ju inte ensam om att vara rejält skadad. Det är tråkigt för det pågått så länge och jag ser inget slut på min isolering , min skada kommer inte bättra sig. Men jag är inte deprimerad, ser ingen nytta med det, jag tänker positivt på roliga saker och stänger av så att jag inte känner hur dåligt jag mår över att ha så ont och inte kunna göra något .

   Svara

    Men du kan ju inte ta dig själv som anekdotisk bevisföring?

    Svara

   Håller helt med dig! Covidrädslan är en masspsykos. Man har dragit in på folks allra mest grundläggande behov (socialt umgänge och komma ut från hemmet) och tror allt ska gå superbra? Bullshit! Den psykiska ohälsan kommer inom kort att skena iväg totalt, särskilt bland unga som sitter och förlorar de bästa åren i sitt liv. 🙁 De som är i riskgrupp som vill sitta isolerade och skrika på alla som går utanför fönstret får väl göra det, men vi andra måste få leva ett LIV och inte bara sitta och samla damm inomhus. Vår rädsla för att gå ut har även bidragit till värre cancerfall m.m. Det är helt orimligt att folk blivit så uppskrämda att de inte ens vågar söka hjälp för knöl i bröstet eller hjärtinfarkt.

   Svara

   Ja allt det där trasiga som pandemin för med sig är förfärligt men… om du får välja mellan att hålla dig för sig själv i ett halvt år eller fortsätta leva med pandemin ett år till – vad väljer du? Det blir inte mindre av olyckliga människor bara för att vi drar ut på tiden den pågår eller hur?

   Svara

    Fast det här stämmer ju inte. Att hålla sig inne kommer inte leda till att pandemin tar slut snabbare, det enda som kan stoppa pandemin är att tillräckligt många vaccineras.

    Svara

     Men är du dum eller? Om alla lever på som vanligt för ännu fler. Nu måste vi hålla ut tills det blir bättre. Fatta det

     Svara

      Kan du läsa? Ja det dör fler men det var inte det som vi diskuterade. Du hävdade att om alla sköter sig så tar pandemin slut snabbare, vilket är FEL.

      Svara

  Cass är en av de få vänner som Asabeas umgås med. Asabeas är föräldraledig och både hennes familj och cass har haft covid med antikroppar. Därav att de säkert vågade träffas.
  Ser inga problem med detta?

  Svara

   Det var ju en hel del fler det. Och antikroppar ger en inget frikort att göra vad man vill.

   Svara

    En hel del fler DÄR ska det stå.

    Svara

  Skillnaden mellan personer som visar upp sina liv offentligt och vanliga dödliga är just att man ser varenda litet (eller stort) snedsteg från restriktionerna de gör. De flesta har säkerligen frångått restriktionerna en eller annan gång. Det syns bara inte utåt.

  Det jag tycker känns läskigt nu är att vi har en ökad smittspridning av framför allt den brittiska mutationen samtidigt som människor är så sjukt trötta på hela situationen. Jag tror att det särskilt gäller de som ännu inte blivit sjuka eller de som haft ett lindrigare sjukdomsförlopp. Att man tänker att man ska klara sig eller att det inte var så farligt. Jag hoppas verkligen att alla som kan vaccinerar sig så att vi kan komma ut på andra sidan nån gång. Det här är inte roligt för nån.

  Svara

  Tycker att det är mer problematiskt att barnmorskan ammar sin 3-4 åring OCH lägger upp det på sociala medier. Vad händer med världen? Måste man fläka ut hela sitt bisarra liv till allmän beskådan? Kan man inte bara vara utan att exakt alla ska få reda på så fort man har en fis på tvären.

  Svara

   Sluta kolla då

   Svara

   Hon har ju slutat amma honom nu just för att hon fått dömande kommentarer som din egen.

   Svara

   Låter som att du är den med fisen på tvären här. Är det skadligt för henne eller för barnet? Nej.

   Svara

   Fy vad osmakligt. Ryser av äckel! Det är INTE normalt, huh!

   Svara

   Skaffa aldrig barn J. Det kan bara inte bli bra…

   Svara

  Jag blir lite irriterad dels för att de visar upp det på instagram, och skapar en bild av att det är okej. Bättre att göra det i smyg isåfall. Och dels för att Cassandra för några månader sedan rasade på folk som inte isolerade sig, så det är verkligen dubbelmoral.

  Svara

   Hon rasade även på folk som la ut saker på instagram under pågående pandemi… Bakläxa cass…..

   Svara

  På förskolan där jag jobbar är det föräldrar som är både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, det är de som är sämst på att förhålla sig till restriktionerna om vi jämför med de föräldrar som inte jobbar inom vården. Förra våren låg läkarföräldrarna hemma sjuka i covid men barnet skickades till förskolan. Detta fick vi reda på flera veckor senare. Bara ren tur att ingen blev smittad. Mycket märkligt beteende kan jag tycka.

  Svara

   Förra våren blev barn ”inte smittade och förde inte smittan vidare” och rekommendationerna var att alla friska skulle till skola och jobb oavsett om föräldrar var sjuka.

   Svara

    Jag vet att det var rekommendationerna då, men jag kan ju tycka att sunt förnuft borde väga högre. Är du läkare och jobbar på sjukhus med covidpatienter och själv blir sjuk, ja då kan jag tycka att du borde förstå att ingen lämnar hemmet. Notera då att sagda föräldrar sjuka i covid alltså gått till och från förskolan och lämnat barn. Men detta fenomen har ju alltid funnits, vi har haft barn på föris med föräldrar eller syskon hemma som legat magsjuka. Barnet har kommit till föris för ”barnet är ju friskt”. ”Friska” barn kräks 9 gånger av 10 på förskolan om magsjuka finns i hemmet och smittar sedan alla andra på förskolan. Stanna hemma om ni är sjuka! Kan känna att det inte är SÅ svårt att förstå detta.

    Svara

  Är det inte konstigt att det inte är några kommentarer om detta på casaandras inlägg?

  Svara

   Läste faktiskt en igår. Den var visst raderad nu….

   Svara

  Jag är så trött på ordet ”problematiskt” och folk som använder det hela tiden. Jag vill inte veta vad som är ”problematiskt” – stå för vad du tycker och ge en lösning istället.

  Svara

  Jag är så SJUKT trött på all covid-shaming. ja, folk är dåliga på att följa restriktioner. nej, du behöver inte bry dig. vi har haft ett år av detta nu och folk mår piss, låt dom ha kul och lycka i sina vänner om de kan bära eventuell smitta på sitt samvete.

  Svara

   Du förstår att folk faktiskt dör? På grund av att andra har ”kul med sina kompisar”, människor förlorar livet. För den vars liv tar slut spelar ingens eventuella samvetskval någon roll.

   Svara

    Ja, jag förstår det. Därför har jag isolerat mig så mycket som möjligt det senaste året. Men jag förstår också att det för vissa inte är hållbart. Isolering kan påverka ens psykiska mående otroligt mycket och leda till bl.a. ångest och depression, och jag har full förståelse för att unga människor behöver få känna sig levande för att orka leva i denna konstiga samtid. Med det sagt så behöver människor självklart också ta ansvar för de svaga i samhället, särskilt om man har nära och kära i riskgrupp som man gärna träffar på håll ibland. Jag tycker dock att covid-shaming är ett stort problem, då ingen är perfekt och jag tror att de flesta tänjer på gränserna på något sätt, om än inte lika öppet som i detta fall då.

    Svara

   Sverige har väl inte haft ett år med detta? Många av dom yngre har väl levt som vanligt tills i november-december??? (förutom distansundervisning) Åk till Norge säger jag bara….. varit lockdown där i ett år och öppning verkar inte vara i sikte. Bra att dom gillar att gå på tur.

   Svara

    Ja du, som svensk i Norge så ser man de stora skillnaderna mellan länderna och ni i Sverige verkar må väldigt dåligt överlag. Kanske beror det på att ni är dåliga att gå på tur? Likt som i Sverige så finns det massor av vildmark att röra sig på och att vara utomhus i friska luften skulle även ni svenskar gilla om ni bara kom er ut. Jag garanterar att jag lever friare än de flesta av er i kommentarfältet och vad du menar med lockdown vet jag inte men på den plats jag bor så är faktiskt ingenting nedstängt… bara begränsat med antal som kan träffas och munskydd på kommunala färdmedel. Fast å andra sidan har vi inte ett enda fall av smitta här jag bor, ingen behöver sjukvård och inget dödsfall så det kanske inte är så dumt att gilla gå på tur🤭

    Svara

    Jag bor i Norge och har inte varit med om någon lockdown i ett år. Måste ha varit någonting jag missat!

    Svara

     Haha du bara ”tycker det är lite tomt på gatorna..? aja 🙆‍♀️”

     Svara

      Du kanske bor ute på en ö på västlandet men jag bor mitt i Oslo. Alla restauranger är/har varit stängda? Butiker är stängda? Du måste bära munskydd i matbutiker? Munskydd i kollektivtrafik? Du MÅSTE jobba hemifrån? Det var en liten sväng i sommar som var ganska som vanligt men annars har det varit piss?

      Svara

   Men man vet ju inte var ens egen smitta hamnar till slut?! Så hur ska man kunna bära det?

   Svara

   Klart man måste få bry sig, det är ju inte bara de som skiter i konsekvenserna som drabbas utan även de som aktivt har tagit ett val att hjälpa till att stoppa pandemin eftersom de blir mer isolerade under en längre tid bara för några andra har sin egen tolkning av problemen kring pandemin

   Svara

    Det här stämmer inte, sluta sprid felaktigheter.

    Svara

     Ni som tycker detta är ett problem och handlar om ”skött sig” hit och angiveri hit och dit har verkligen problem… ❤️😥
     Kärlek och vänskap och närhet är aldrig fel. Hoppas det tänket återvänder till er också när rädslan inte styr er så hårt.

     Svara

      ??? Du har förstått att smittan sprids vid kontakter med andra? Eller lever du i en ”sprid kärlek inte hat”-bubbla?
      Såklart man måste få umgås med några, men inte hela sitt kontaktnät.

      Svara

       Smitta sprids alltid genom olika kontakter med virus.

       Jag lever inte i en bubbla. Jag har haft covid och har vänner och familj som jobbar i sjukvården. Ni är rädda och onyanserade…

       Svara

      Det är pga kärlek och vänskap till sina medmänniskor man följer restriktionerna så gott man kan.

      Svara

   Jag tänker att man måste hitta ett sätt att leva sitt liv utan att gå under långsiktigt, då det kommer dröja mer tid innan vi kan leva som vanligt.

   Svara

   Bra!
   Ni som tycker detta är ett problem och handlar om ”skött sig” hit och angiveri hit och dit har verkligen problem… ❤️😥
   Kärlek och vänskap och närhet är aldrig fel. Hoppas det tänket återvänder till er också när rädslan inte styr er så hårt.

   Är ni livrädda så läs gärna statistik hos SCB och folkhälsomyndigheten. Läs inte Aftonbladet.
   Ungefär 25 procent (alltså 3-4.000 personer totalts) har dött AV Covid och inte bara MED, enligt dödsorsaksintyg.
   80% av dessa över 70 år gamla.
   Hur många är kvar?

   Och ni menar att man inte ska krama sina vänner för att vad…?!??
   Man kan bli sjuk?
   Livet är för fan en risk!
   För unga här 20-50 år som skriver här är risken större att ni misshandlas till döds av er man än avlider i Covid!!! Sluta skamma!!!

   Svara

    Du ser inte hela bilden utan har fastnat i ditt dravel. Fortsätter vi att umgås som innan pandemin kommer fler bli sjuka. Och det handlar inte bara om dödstalen utan även om långtidseffekterna av infektionen. Och att Coronavården slukar så mycket personal så annan vård blir lidande.
    Sjukvården pallar inte fler sjuka. Sen tycker jag att alla ska få umgås i en liten krets men vi måste dra ner den kretsen.

    Svara

    Oj… Du har verkligen inte förstått hela grejen… Det är för mig enormt skrämmande.

    Svara

  Åker precis förbi en fullproppad nagelsalong. Kan vi inte enas om att fixa naglarna ändå hamnar under kategorin sånt man kan avstå?? Träffa släkt och vänner får väl ändå anses som svårare att avstå än fixade naglar?

  Svara

   Min kompis är egenföretagare inom just segmentet skönhetsvård och nagelvård. Hon skulle förlora all sin inkomst om folk resonerade så. Om folk är friska och har ansiktsmask kan de väl få gå och fixa naglarna? Håll ekonomin igång.

   Svara

    Salongen jag åkte förbi var PROPPAD med människor. Det var utifrån det jag skrev. Har man en kund åt gången eller mer mellanrum är det ju mer okey. Men de som var på salongen jag såg struntade uppenbart i allt som har med covid och avstånd att göra.

    Svara

     Ok för när du skrev att man borde avstå fixade naglar tolkade jag det som att… du tyckte att man skulle avstå att fixa naglarna, oavsett.

     Svara

      Egentligen menade jag det utifrån vad jag såg, men insåg att du har rätt 😊

      Svara

    Så pengar är viktigare än folks hälsa? Än liv och död? Bra, då vet vi 😂

    Svara

   Jag bor i ett område där det kryllar av babershops. Alla är knökfulla med folk från morgon till kväll. Även utanför på trottoarerna står folk i klungor och röker. Inga avstånd överhuvudtaget.

   Svara

  Problematisk absolut. Även anmärkningsvärt att just C RASAT över folk som inte håller sig till restriktionerna i hennes podd. Dubbelmoral much? Idioti…

  Svara

   Jaa, blev fan irriterad över att se hennes födelsedagsfirande. För gud vad hon rasat och idiotförklarat människor som varit utanför hemmet och dessutom lagt upp det på instagram, medan hon minsann bara varit hemma med sina katter!! Men hennes extremt viktiga födelsedag går såklart före allt annat :))

   Svara

  Tänker att många inom sjukvården visat att de inte bryr sig. Jag var lite naiv från början och trodde att sjukvårdspersonal var extra försiktiga men som sagt så stämde inte den bilden direkt 🤨

  Svara

  Man undrar ju hur hennes pappa Sven, mkt känd INFEKTIONSLÄKARE tänker på saken och hur hon inte kan ha lärt sig något om hygien eller vilja vara solidarisk med sina kollegor inom vården…..

  Svara

  Nu tänker jag att de som faktiskt följer Asabea vet att hon och hennes familj redan haft covid. Detta berättade hon i en story för ett tag sedan. De var då isolerade och fick hjälp med mat. Sedan blev de friskförklarade och nu rullar livet alltså vidare.

  Svara

   Och?

   Svara

  Helvete vad less jag är på er förnekare.
  Och jo även i Sverige har vi skött oss (såg nån skrev om Norge). Vi med förstånd har hållit oss ifrån allt icke nödvändigt i ett år. Inte umgåtts inomhus med andra. Inte rest. Osv osv

  Det är ju tack vare er alla egoister och förnekare som Corona skenar. Senast igår vädjade min kommun om att vi absolut inte ska ha onödiga kontakter. Iva är fullt, fallen ökar bland befolkningen sjukt mycket.
  Klart som fan det har med vårt beteende att göra. Ni som inte fattar det borde bli omyndighetsförklarade.

  Sköt er, bete er. Håll ut så vi slipper skiten nån gång. Va inte såna jävla egoister.

  Svara

   Vad beror då den skenande smittan på i de länder som haft lockdown mer eller mindre ett år?

   Kan det vara så att varken restriktioner eller lockdown inte fungerar kanske?

   Svara

    Det skulle förmodligen spritts sig mer om vi inte haft restriktioner. Men jag kan inte förklara det som händer i andra länder. Kanske de träffas ändå??

    Svara

    Lockdown funkar – bor i UK och i början av januari hade vi 60 000 nya fall per dag, det gick ner till 20 000 per dag på en månad av lockdown, och nu tillsammans med vaccinet ligger vi runt 3000 om dagen.

    Svara

   Men allvarligt, ”Vi med förstånd har hållit oss ifrån allt icke nödvändigt i ett år. Inte umgåtts inomhus med andra. Inte rest. ” Vart har du befunnit dig? Folk gör onödiga saker, umgås och reser. Titta på alla förbannade jävla fjällresenärer. De förpestar oss andra.

   Svara

  Över 13500 personer har dött. Fatta att ni som inte sköter er gör att fler hamnar på sjukhus. Gör att fler får vänta med deras vård. Fatta att allt spelar roll.

  Svara

  Låt dem fira lite om hon fyller 34 år.

  Utifrån deras Instagram är de båda super duktiga på att följa restriktionerna.

  Svara

   Haha nej verkligen inte?!

   Svara

  Ja det har pågått länge nu. Om empati är genetiskt så bevisar den här pandemin att Sveriges befolkning har stor andel med ofördelaktiga gener. Rena barbarer.

  Egocentriska, korkade, empatibefriade, verklighetsfrånvända med storhetsvansinne. Dödar människor (passivt) utan att blinka genom att sprida denna smitta.

  Det är som att leva i en psykologisk thriller att bo i Sverige.
  Sverige har ju ändå en mörk historia när det kommer till mänskliga rättigheter, men den förskönas och omskrivs för att svenskar vill verka så goda.
  Ett sjukt samhälle är vad det är.

  Svara

  Jag tycker att detta angiveri börjar bli lite problematiskt faktiskt.

  Svara

  Alltid ”felt cute”. Varför är alla så besatta av sig själva? Det om något är tröttsamt. Selfies 🤮

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.