Johanna Toftby öppnar upp om sviterna efter sin hysterektomi

Trigger Warning – är man känslig för bilder på sår och liknande så bör man inte klicka sig in på Johannas blogg och titta på bilderna.

Bildkälla: 1177

För ungefär fyra veckor sedan genomgick Johanna Toftby en hysterektomi, vilket innebär att man bland annat tar bort hela livmodern. 
På sin blogg berättar hon om att kirurgen avlägsnade en 1,2 kilo tung livmoder som var full med myom, stora som apelsiner.
De tog även bort livmoderhalsen, livmodertappen och äggledare samt sydde ihop uppe vid slidtoppen.
Äggstockarna lämnades kvar kroppen, vilket Johanna är nöjd med, så att hon slipper att hamna i klimakteriet per automatik. Avslutningsvis flyttade hennes urinblåsa, och hon har fått lära hjärnan att kissa igen. 

Tyvärr har hennes återhämtning inte gått spikrakt, utan hon har drabbats av komplikationer, bland annat ett hematom, som är en blodansamling, större än en golfboll som satt sig precis ovanför snittet.
Hon fick även en infektion, och ordinerades en dubbel antibiotikakur.
Johanna skriver på sin blogg att magen kan vara svullen i flera månader efter en sådan här operation, och att hon delar med sig av sina erfarenheter med förhoppningen att det kanske kan hjälpa någon som befinner sig i samma situation som hon gjorde före operationen.
Hon hade gärna läst om någon annans erfarenheter före sitt ingrepp, men hittade inte särskilt mycket alls på nätet, och därför delar hon med sig så pass mycket som hon gör.

Oftast, när man söker på nätet, så hittar man information från sjukvården, något som kanske inte erbjuder den där ”mänskliga” aspekten som man är ute efter, alltså information från någon som genomgått samma sak som man själv är på väg mot. 
Förhoppningsvis kan Johannas transparens hjälpa någon annan. Jag tänker, bara att få se att det är helt normalt att magen är svullen, trots att man tagit bort ett organ kan ju vara hjälpsamt, så man inte automatiskt tror att det är någonting fel.

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ser bara en bild på en tecknad livmoder, inte speciellt triggande. ?

   triggervarningen var att klicka in på hennes blogg då där finns bilder 🙂

   Men så ser/läser du inte så noga heller:
   ”Trigger Warning – är man känslig för bilder på sår och liknande så bör man inte klicka sig in på Johannas blogg och titta på bilderna.”

  Jag vet att du fullkomligt skiter i kritik, men snälla kan du inte korrläsa inläggen innan publicering? Känns lite nonchalant att inte ta sitt arbete på större allvar.

   ?

   Det har läsare påpekat ända sen bloggen startades. Ännu ingen förändring dock. Tror inte Camilla bryr sig så mycket om feedback eller konstruktiv kritik.

    Nä… kan ju bero på att kritiken som just givits här är trams.

    Haha Camilla har väl aldrig tagit åt sig av något och förändrat sig.
    Her way or the highway! 100% empatilös.
    Märktes tydligt igår när hon inte ens kan ta ansvar för kommentarsfältet här utan istället säger att personer som det pratas om inte borde läsa bara.

   Vad är du missnöjd med i inlägget?

    Nu är inte jag den som kommenterade först men det är mer regel än undantag att det är slarvfel, stavfel, syftningsfel, fel ord, extra ord, att du glömt ord osv osv.

    ” spikrakt, jag utan hon har drabbats” den här delen förstår jag inte.

   Min syster gjorde detta och hade inga komplikationer. Viktigt att inte skrämma upp andra. Det är mycket olika hur det känns efteråt.

    Är ju dock jättebra att någon delar med sig av erfarenheter där komplikationer är inblandade. Inte i syfte att skrämma upp folk som du tror utan att göra folk medvetna om vilka risker ingreppet medför och vilka komplikationer som man kan drabbas av.

    Precis som du skriver tycker jag det är viktigt att inte skrämma upp andra. Ser att några i hennes kommentarer ska göra samma typ av operation som blivit tveksamma eller inte vill låta sig opereras pga av vad hon skrivit.
    Man måste ha i åtanke att alla har en personlig uppfattning om ingreppet.
    Det vore ohyggligt tråkigt om någon avstår operation pga av Johannas upplevda eftervård.
    Har själv gjort samma typ av operation och trots infektion upplevde jag det inte lika hemskt.

     Är hennes syfte med inlägget att avråda från operation?

  Varför gjorde hon detta?

   ”kirurgen avlägsnade 1,2 kilo livmodern som var full med myom stora som apelsiner”.

    Åh herregud stackars kvinna :(((

    Tänk att det ska vara så svårt att läsa några rader text.

     VARFÖR är det alltid dryga kommentarer här inne? Vem som helst kan missa någon rad i ett blogginlägg. Förstår inte problemet med att ställa en fråga?

      För att svaret på frågan finns i inlägget? Hur svårt ska det vara att läsa inlägget ordentligt INNAN man ställer frågor?

       Det är tillåtet att ställa frågor. Den som blir triggad av det behöver naturligtvis inte svara. Gå och andas i en påse nu.

       Då går ju exakt lika bra att svara ”Det står i inlägget ?” eller liknande istället för att snäsa.

     Sånt som händer. Ibland missar man och ibland är man helt enkelt trött och kanske inte uppfattar texten korrekt.

     Finns inga dumma frågor, bara dumma svar.

  Alltså jag fattar inte den där delen med att äggstockarna är kvar. Dålig på anatomi känner jag men liksom vad sitter äggstockarna fast i? Och vart tar äggen vägen framöver?

  Låter som en väldigt stor operation… kämpigt

   Visste du att när en person har total njursvikt och får en donerad njure så tar man aldrig bort någon av njurarna, utan man kopplar bort den som inte fungerar och kopplar i en ny som fungerar, så där bak ligger den gamla och ”skvalpar”? 🙂 Jag arbetade administrativt på en njuravdelning och fick detta berättat av en läkare. Blev otroligt paff. Men det mesta ligger liksom inte och ”flyter runt” i kroppen, utan sitter fast via bl.a. bindväv även om man tar bort kopplingen till annat organ. Jag ska inte säga mer, är som sagt bara administrativ personal men har plockat upp detta under åren. Väldigt spännande. 🙂

    Intressant! =) ..Själv har jag alltid undrat om det finns högre risk för tex cancer/tumörer när man tar bort organ som livmodern, äggen måste ju ta vägen nånstans och blir de verkligen poff borta utan problem? Tänker att det kanske retar kroppen och skapar inflammation eller värre i värsta fall.. Och kanske mer så om gamla organ ligger kvar bakom nya.. Fast vad vet jag egentligen, snillen spekulerar eller något.. Glad onsdag! xD

     Äggen absorberas av kroppen, de är så minimala. Samma för många som har tilltäppta äggledare av olika skäl.

      Såååå…. Kan vi programmera om mensgrejen? ?

       Mensen är ju mest slemhinna och sånt som stöts ut 🙂 men ja, I wish!

        Haha men om ägget nu absorberas är ju hela den biten väldigt onödig…. ??

         Men slemhinnan ska ju det befruktade ägget växa i, så den är ju inte onödig och den stöts ut om inget ägg befruktas.

         Men va? Äggen absorberas om man har tagit bort livmodern men lämnat kvar äggstockarna. Den absorberas ju inte annars utan leds till livmoder via äggledarna och om det inte blir befruktat så stöts det ut med mensen.

    Nyfiken. Om man har gjort muliti-transplantation, 5 organ och det var lite trångt så mjälten fick tas bort helt. Har man kvar gamla njuren då också?
    Alltid kul att lära sig något nytt?

     Intressant tanke! Min högst lekmannamässiga gissning är att om det blir för trångt så plockar man bort det som går att plocka bort… De flesta som får en ny njure får enbart en ny njure, så då är inte den lilla gamla så störande där i bakgrunden.. Men ja, ska där in annat också kanske det blir mycket. 😛

      Jag måste nog fråga personen ifråga. Detta var helt klart intressant!
      Tack för dagens ”man lär sig något nytt varje dag”?

      Jag gav precis min man en av mina njurar. Den nya sätter de ovanför höften. De andra två sitter kvar på sina ställen och behöver inte kopplas ur!

       freaky ändå.. Som aliens fast inte riktigt.. Men undra när kroppen säger nej egentligen? Man kan väl ändå inte stoppa in hur många (dubbla) organ som helst eller? Hmm.. Rolig/intressant frågeställning helt klart =)

   Det är en vanlig diagnos. Lång kö för att få operation.

  Jag har en vän som oxå gjorde samma op.
  Dock hade hon ingen myom men hög risk för cancer. Hennes op gjordes enbart via titthål och knappt några synliga ärr.

  Vad olika det kan vara.

   Vet inte egentligen men gissar att det kanske kan ha att göra med att Johannas livmoder vägde 1,2 kg och antagligen var ganska stor då, en normal väger väl knappt 100 gram om jag inte minns helt fel

    Vilken operations metod som kommer att användas bestämms av svårigheterna, i detta fall kan jag tänka mig pga livmodern storlek. MEN om livmodern (inklusive cysta/tumör) är STÖRRE än Johannas gör man ett annat typ av snitt, då används ett snitt från navel ner till blygdben.
    Man kan även operera via robot.

   Man kan göra hysterektomier via öppen kirurgi, titthålskirurgi eller vaginalt. Alltså man kan plocka ut hela livmodern genom vagina, då blir det inga ärr alls! Men precis som någon annan skrev så beror ju operationsmetoden bla på storleken på livmodern. Så ja det kan vara väldigt olika 🙂

  Jag vill också operera bort livmodern på grund av svåra problem med mensvärk och endometrios. Det enda de säger är att äggstockarna i så fall ska vara kvar vilket jag inte begriper. Det är dem som orsakar problemen.

   Hej. Jag gjorde en total hysterektomi i höstas med titthål pga endometrios och myom. Hade önskat att mina äggstockar fick vara kvar pga klimakteriet då jag bara är 35 men det gick inte. Du kanske har fått prova att försättas i kemiskt klimakterie innan?
   Jag fick göra det i tre omgångar åren innan operationen och tyckte det var hemskt, det som nu klassas som ”naturligt” klimakterie är så mycket värre! Tror det finns en mening med att försöka behålla äggstockarna?

    Jo fast äggstockarna orsakar ju mina hormonella problem med mensvärk 24/7 och IBS liknande symptom med kräkningar och svåra magproblem under ägglossning eller närhelst den känner för det så vad är då vitsen med att ha äggstockarna kvar?

     Äggstockarna producerar hormonerna men det är inte äggstockarna som ger menssmärta eller endometrios utan det är livmodern! Så om den är borta slipper du smärtor. Fördelen med att spara äggstockarna är att du inte går tidigt i klimakteriet, vilket ökar risken för bla benskörhet och hjärt-kärlsjukdom.

      Detta stämmer ju rent krasst inte. Endometrioshärdar kan ju sitta på långt fler andra ställen än enbart livmodern. Har du exempelvis endometriom eller härdar på tarmen hjälper det inte sannolikt särskilt mycket mot smärtan att operera bort livmodern.

  En hysterektomi är verkligen min enda lösning nu. Fy sånt här skrämmer en verkligen? Kan inte komplikationerna kanske ha med myomerna att göra då? Har läst i så många forum och det verkar väldigt ovanligt med komplikationer?

   Just av detta tycker jag Johannas dokumenterade är problematiskt. Man MÅSTE komma ihåg att hennes upplevda eftervård är just hennes. Som du kanske sett i bla hennes kommentarer är detta ytterst ovanligt. Visst är infektion alltid en risk men upplevelsen i eftervård brukar inte vara så problematisk.
   Operationen är stor men problemen brukar INTE vara så svåra, har själv gjort samma Operation och upplevde den inte alls lika jobbig trots komplikationer. Behöver du operereras tycker jag att du absolut ska genomföra den.

  OT
  Michaela Forni gör reklam för den där nappen som ska filtrera bort virus och bakterier på sin blogg. Hon verkar ha läst stormningen kring den här, för i ett stycke försöker hon förklara på vilket sätt den funkar trots att barn uppenbarligen andas genom näsan. Jag tycker fortfarande att det är helt ologiskt trots förklaringen, känns som att hon medvetet har skrivit det luddigt för att mörka det absurda i påståendena kring produkten.

  Skäms man inte som influenser när man uppenbarligen är medveten kring ett stor brist i en produkt man marknadsför, men ÄNDÅ så väljer man att marknadsföra den?

   Hon kanske sätter en klädnypa på näsan och tvingar ungen att andas genom nappen 🙂

   Men äldre barn andas genom både näsa och mun och när dom är täppta i näsan kan dom ofta inte ha napp. Jag tyckte hon förklarade det bra. Men skulle jag köpa nappen skulle den bara användas vid förkylning, inte jämt.

    Men still, andas de både genom näsa och mun kommer ju virus och bakterier fortfarande in genom näsan oavsett om det har napp i munnen eller inte. Såvida man inte tejpar igen näsan på dem typ

  Nu är säkert sex det sista man tänker på om man har såna här problem med sitt fortplantningsorgan. Men lite läskigt att sy igen helt och hållet ändå?

   Tror du att de har sytt igen hennes vagina helt och hållet…?

    Ojdå, inser att jag förmodligen missförstod ”slidtoppen”. Antar att det är där livmodertappen satt innan?

     Hehe ah ok. 🙂 Nej, det är nog inte ofta man syr igen hela paketet sådär…

     Däremot såg jag att man har gjort lite studier på kvinnor som gjort hysterektomi där de framgår att ganksa många upplever att sexlivet och känseln påverkas. Det är intressant, för det har man hävdat i många år absolut inte är möjligt.

      Livmodern drar ihop sig vid orgasm och det känns väl mer antagligen med livmoder, men bättre med det än de problem hon haft med livmodern.

       Ja, självklart, men ändå någonting man som patient bör veta då man är med och bestämmer om sin vård. Kvinnors sexualitet har en tendens att bagatelliseras också och vi förtjänar att dessa aspekter tas upp i forskning och studier också. Glömde nämnde att även kvinnor som enbart gjort ingrepp p.g.a. cellförändringar i tappen i vissa fall har märkt av påverkan vid sex/onani.

   Va…? Vaddå läskigt? Lär ju inte märkas överhuvudtaget annat än när läkare öppnar upp en? Alltså lika lite som man märker att man sytt/opererat i andra organ…?

    Trodde ”slidtoppen” var utanpå, slidmynningen eller vad det heter. My bad.

     Kära vänner!
     Verkar som om flera här skulle ha gott av lite generell anatomikunskap. Kan vara ok att veta skillnad och funktion till slida, livmoder, äggstockar etc.

      Skyll på lekskolesystemet som det innan Gy11 kallas.

    En kompis till mej fick tarmcancer. Hon har stomi på magen och rumpan är ihoppsydd.

     Har de sytt i skåran då? Så att det bara är en boll ist för två skinkor?

      Antar själva öppningen.

     Man syr igen ”öppningen” pga att den inte kommer behövas. Själva avföringen åker ut i påsen på magen.

      Men varför? Varför måste den sys igen om inget ändå ska passera, kan anuset inte lika gärna vara som det är då? Tack för dina svar förresten!

      Varför gör man det? Om det ändå inte ska åka något genom öppningen kan man inte bara låta den vara som den är? Tack för att du förklarar här förresten.

       Då det är en öppning in i kroppen kan infektion uppstå. Den har ingen funktion länge och då är det bättre att sy igen så ingen komplikation ske.

        Komplikation kan ske, ska det stå ?

        Fast hur ofta får man infektioner där??

         Då tarmen är full av bakterier kan de växa till sig i den del av tarmen som lämnas kvar för att hålla anus öppet.
         Då all avföring kommer att passera ut via öppningen i magen (tarmen kopplas dit) är det helt onödigt att ha kvar anus.

          Om man vill ha analsex då?

  Rakt skrivet utan egna tankar och krusiduller för att skapa missaktning, bra där men SLUTA med din IL – fixering och att försöka smutskasta henne hela tiden och skapa missaktning. Varför lägga upp en bild på henne med en text om att inte filma när man kör, hon sitter i en taxi liksom och då kan hon få fota sig, hon kör inte på bilden. Gör om gör rätt.

   Jag har inte lagt upp någon bild på Bella överhuvudtaget?

  Moddas det idag, är det om man nämner I L. Hon får inte skyddas här ska bara vara osanningar och elakt om henne. Skärp dig. Hon sitter i taxi och då kan hon få fota sig.

   Men som jag också skrev innan att bra skrivet inlägg rakt utan krusiduller och egna tankar som ska få folk att tro annat. Men som sagt Sluta med din besatthet av att s m ut sk asta I L. Varför en bild på henne med en text om att inte filma när man kör – på bilden sitter hon i en taxi och kör inte.

    Nä, det är så roligt när du tittar in och skriver helt galna saker. Fortsätt gärna med det!

   Förstår överhuvudtaget inte vad du pratar om? Taxi?

  Just det där med informationen från sjukvården är väl inte något att hurra över. Jag skulle operera bort en tumör som satt i buken och hade vuxit fast i limodern. Men vi hade INTE bestämt att livmodern skulle bort.
  När jag körs in i salen frågar kirurgen om ”allt ska bort”, jag vart helt paff och fick såklart förklara att allt inte skulle bort.
  DÅ får jag informationen av kirurgen när jag kan skaffa barn och inte och när livmodern kommer tas bort. Jag fick alltså en så känslig ”dom” där på operationsbordet. Inte vid samtal med läkare under lugnare former.

  I efterhand har dom släppt mig till vårdcentralen helt för frågor.

  Jag är inte skitnöjd!

   Anmäl till ivo!
   Så där ska det inte få gå till!
   ♥️

  Verkar ha varit otroligt jobbigt innan och nu även tyvärr efter. Det jag tyckte var lite synd vad hur hon uttrycker sig för den mage hon övergående har fått (svullen) eftersom det är ett utseende som många kvinnor har av andra anledningar.

  JT ”öppnar väl upp” om det mesta som ger klick? Tror mer på att konsultera en läkare om en har funderingar.

  Alla operationer har risker. Infektion är en av de vanligaste komplikationerna. Det finns en anledning till att operationer bara ska göras när det finns en bra anledning (vilket det gjorde i det här fallet, bara så ingen missförstår).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.