Pdotter upprör med sitt alkohol/gravidinlägg

Bildkälla: Ellinor Löfgren Instastory

Nyblivna mamman Ellinor ”Pdotter” Löfgren har haft en frågestund och svarat på graviditet och bebisrelaterade frågor, varav en som många av er skickat till mig:

Fråga: Hur tänker du med amning och alkohol?
Svar. Här måste man göra det som känns rätt för en själv. Är man nojig, så lyssna in det. Annars kommer du bara få ångest efteråt om du gör något du ej är bekväm med. Jag drack absolut ett halvt glas vin hit eller dit. Ett helt också ibland.Men jag var ju inte nojig heller. Tänkte att ”om vårt barn föds sjukt så kommer han ju göra det oavsett om jag dricker ett glas eller inte”. Samt! Rekommendationer är just rekommendationer, ej lag som många ser det i Sverige. Bara i Danmark är man mer chill trots i princip samma rekommendationer. Tankar vad som är ok vs inte är högst kulturellt och olika vart man än bor i världen. Det som anses farligt här är helt ok i andra länder osv. Lyssna inåt. Dömer absolut ingen gravid för hur hon väljer att göra.

Nästa svar från Ellinor: Oj, så nu att det stod amning och ej graviditet! Haha! Men tänker samma med båda. Ammar ej själv men hade jag gjort det så hade jag absolut kunna tänka mig lite vin. Typ alla jag känner har varit chillade med den biten. Och av all forskning jag har läst så är det ju inte för att barnet får i sig alkohol man ska vara försiktig med? Utan att mamman ej ska bli onykter. Vilket jag så klart köper.

Här nedan har jag sammanställt vad olika instanser och länder tycker, tänker och rekommenderar kring just graviditet och alkohol.

Systembolaget:
En del kan ha hört att det är okej att dricka lite grann under graviditeten, men det är fel.
Det finns gott om forskning som visar att alkohol är en substans med kraftig förmåga att orsaka skador på foster, och det finns ingen säker gräns.

1177:
Fostret utsätts för skadliga ämnen om du dricker alkohol när du är gravid. Därför bör du avstå helt från alkohol under graviditeten.

UK:
Chief Medical Officers för Storbritannien rekommenderar inte dricka alkohol alls för att minimera riskerna för ditt barn – om du är eller planerar att bli gravid.
Att dricka under graviditeten kan leda till långvarig skada för barnet.

Frankrike:
I Frankrike är alla alkoholförpackningar försedda med en varningstext som rekommenderar avhållsamhet vad gäller alkohol under graviditeten sedan 2007.
Vad som rekommenderas av barnmorskan eller liknande till gravida kvinnor vet jag inte.

USA:
Enligt CDC/U.S. Department of Health & Human Services rekommenderar avhållsamhet så ingen mängd alkoholbruk är utan risk för ett barn under utveckling före födseln.

Dr. Jen Gunter är förlossningsläkare och gynekolog som arbetar i Kalifornien.
Så här skrev hon i en artikel i The New York Times i februari 2019:

Sanningen är den att fetalt alkoholsyndrom, FAS, är mycket vanligare än folk tror, och det är omöjligt att säga exakt vid vilken nivå som alkoholkonsumtion under graviditeten är riskfri.
[…]

Den bästa liknelsen för att påvisa riskerna med alkoholkonsumtion under graviditeten, är att det är som att köra bil med ditt nyfödda barn i baksätet, utan att spänna fast det.
Du kanske är med om en bilolycka, eller så kanske du inte är det. Och om du är det, så rör det sig kanske bara om en liten buckla på bilen, eller så är det en kraftig kollision med katastrofala följder.

Bilkörningen är heller inte den enda faktorn som spelar in här, på samma sätt som skillnader i kroppskemi kan spela en roll i vem som utvecklar fetalt alkoholsyndrom, FAS. Det finns också andra faktorer som kan påverka, som var smällen tar på bilen, väder, vind, antal bilar och sinnestillståndet hos andra förare på vägen.
[…]

Medan riskerna att vara med om en bilolycka på vägen hem från sjukhuset med din nyfödda bebis är mycket små, så kommer de flesta föräldrar ändå mycket väl ihåg hur mycket de stressade över att installera bilstolen korrekt, den där första gången.

Och ändå, även med en så liten risk för att någonting skulle kunna gå fel, så tvivlar jag på att det finns en enda barnläkare skulle säga: ”Visst, kör utan bälte den här enda gången. Det är ju trots allt fest.”

Tillägg kl 18.40:
Så här kommenterar Ellinor själv sitt inlägg till mig:

Varför jag skriver som jag gör, är för att det på tex 1177 ej finns ngn statistik eller forskning som underlag för det påståendet. Alltså: hur stor risk är det att ett foster/barn skulle ta skada utav ett glas vin? Finns inget sånt med, så är det ju ingen källa, utan ett påstående (eller ja rekommendation). Sååå det kan du ju ha med i inlägget eftersom att folk ej verkar kunna skilja på statistik/forskning och rekommendationer hehe.

Jag skulle aldrig lägga upp ngt för att provocera, eller för att försöka få andra mammor att ta efter. Alltså absolut inte:-) Men såg ingen anledning till att ljuga om att jag drack vin (även om jag inte ens drack en gång i månaden hehe).

…………………………………………………………………………

Jag vill – TYDLIGT – uppmana er till att hålla en god ton i kommentarsfältet.
Jag förstår att det här är ett känsligt ämne, men kan man inte diskutera på en nivå utan personpåhopp och kränkningar så föreslår jag att man sätter sig på händerna ett tag och funderar över om man kanske ska strunta i att kommentera det här inlägget.
Jag avskyr själv ordet ”mom shaming” men inget sådant, tack!
Det är trots allt som Ellinor skriver, en rekommendation, ingen lag, så ha det i åtanke.

Tack på förhand.

211 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Många gånger är ordet ”mom-shaming” bra på att beskriva ett fenomen, men i detta fall kanske inte det bästa.

  Att dricka alkohol kan alltså vara skadligt för barnet i magen. Barn riskerar att födas med permanenta skador på grund av att modern får för sig att dricka alkohol. Hur kan det anses vara okej? Det är inte detsamma som diskussionen angående hur ett barn bäst nattas eller liknande, detta handlar om barns säkerhet och hälsa, inte bara olika i stort sätt likvärdiga val som inte påverkar barnet nämnvärt.

   Citerar 1177 här:
   Alkoholen går direkt till fostret. Dels via moderkakan, dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol. Därför påverkas fostret mer och under längre tid än du själv. Risken för skador är störst om du dricker mycket och ofta.

    Biter mig verkligen i tungan för att hålla god ton här…. men bara för att inte 1177 hänvisar till en källa för varje påstående och rekommendation så ska man nog passa sig för att dra slutsatsen att den rekommendationen därmed är ogrundade i forskning… 🤦‍♀️

     Det baserar sig på försiktighetsprincipen. Man vet att alkohol kan skada fostret och det finns inte tillräckligt med forskning för att säga att någon nivå av alkoholintag skulle vara OK. Således rekommenderar man 0. Svårt att forska ordentligt på eftersom det vore oetiskt.

     Hon har tekniskt sett rätt i att det inte finns bevis för att små mängder alkohol skadar foster. Betyder ju dock inte att det är vettigt att dricka när man är gravid? Verkligen inte. Har man väldigt svårt att avstå vin i 9 månader för att vara på den säkra sidan, då kan man ju se det som bra träning man antagligen behöver.

    Man undrar ju om denna mamma blivit helt corona-blind? Alltså på riktigt. Vadå ”det är bara en rekommendation”… eh ja, så hon menar att så länge det är en rekommendation och ingen tvingande lag får man göra vad man vill? Fine om det gäller saker som bara påverkar dig, men fan inte saker som påverkar andra eller ditt barn. Det finns heller ingen lag att man inte får röka under graviditeten, men det innebär väl inte att det ”bara är en rekommendation att inte göra det”? Det är rent folkvett, men det kanske har försvunnit från vår kultur. Och hon skriver att de inte hänvisar till forskning och statistik… alltså jag får krupp. Oförmögen att själv leta upp information (som är allmänt kända…), eller lever hon efter devisen ”ignorance is bliss”? Det står liksom rätt tydligt att lite alkohol kan skada, och man tar den risken. Ofattbart! Och vissa saker är okej att skamma tycker jag, speciellt när oskyldiga barn kan råka illa ut. Jag är helt med på att man måste hålla en nivå på diskussionen – men jag kan samtidigt bli lite rädd för det nya klimatet där man ska ”tala med alla på samma nivå, alla har rätt till en åsikt” – ja men vissa åsikter kan vara jävligt fel och man ska inte gulla och lulla runt med saker som är allvarliga och kan sprida desinformation. Det är liksom inte okej att det börjar spridas en bild av att det är okej att dricka och röka lite under graviditeten då och då. För det är det inte. Punkt.

     Nej, jag tror inte riktigt hon menar så utan det hon skriver är att det är skillnad på forksing och rekommendationer. En del rekommenderar baseras på forskning, andra på antaganden, erfarenhet, försiktighetsprincipen osv i brist på omfattande/ detaljerad forskning.

     Däremot inte sagt att det är OK att dricka. Men just det där med att det inte är någon tvingande lag tror jag inte är vad hon syftar på.

      Men försiktighetsprincipen är ju inte heller tagen ur luften. I så fall skulle ju avrådas från mycket mer än alkohol. Klart att det finns forskning som stöder såna antaganden och principer.

     Bra där morsan, ta ett glas och chansa på att barnet i magen inte får skador. Ja, vad säger man?

   Frågan är ju hur fanken man ens tar sig för att besvara med ett så ofattbart korkat svar.
   ”Ja då jag dricker när jag är gravid men vaddårrå? Det är ju sverige som är så pretto bah”…..
   Alltså🖕🏼

   Jag ville bara vara eeeeeextra tydligt… =)

   Jag har arbetat med barn som har fetalt alkoholsyndrom. Det är svåra och tunga grejer att hantera, för barnen, familjerna och många runt om.

   Ta hand om er och era barn.

   Jag tycker absolut att det är allra bäst att helt avstå från alkohol under graviditet o amning – hur kan det vara så viktigt att få dricka alkohol så man måste göra det även under graviditet?

   Sedan tas det ju andra betydligt farligare substanser än alkohol tex Barbiedroger, Adderall, Efedrin, Hästpiller mm. Används ofta inom kändiskretsar o ja! även hos vissa kändisar här i Sverige o även fastän de är gravida eller ammar.
   https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/8wPGvQ/stjarnorna-missbrukar-hastpiller

  Finns det nån forskning på oss födda före 1970, då morsorna både rökt och drack med bebis i magen? Hur gick det för vår generation?

   Att man gjorde så förr betyder inte att det är bra..? #försökerhållagodton

    Nope , det vet jag . Undrade om de har svaret hur det gott för oss.

     Jag vill inte vara den som är den, men kolla hur bra det gick för många av era barn. Massvis med 90-talister som inte klarar av sina dagliga aktiviteter. Dessutom många som använder diverse droger och så vidare.

      Va? Vadå massvis 90-talister? Källa på det

   Högre dödlighet ex psd samt vanligare med dödfödda och missfall.

    pga att mammorna drack och rökte? var väl mer än det som skilde då och nu tänker jag..

    (Uppriktig fråga)

     Fler faktorer spelar in men framför allt rökning men även alkohol påverkar. Kolla statistiken över psd på tex spädbarnsfonden.se

    öh ja fast psd har ju mest att göra med råden att barnet ska sova på rygg, och missfallen och dödfödda har troligen mest att göra med en bättre vård, tidiga ultraljud, KUB och NIPT.

   Ok boomer.

    Tjatigt och så mycket 2020. Byt skiva.

   Ja det finns forskning. Särskilt på rökning som visar att mammor som rökte som gravida förändrade sina barnbarns DNA. https://www.vardfokus.se/halsa/nya-risker-med-rokning-upptackta/

   Min mamma drack inte när hon var gravid på 60-talet. Kvinnor drack överhuvudtaget mindre förr.

    Jo jag tänkte också att det kunde vara ett svar .

   Det är väl oss forskningsresultaten basetas på.

   Tack för sansade svar.

  Hennes kropp hennes val.

  Sen kanske jag inte tycker hon väljer rätt, men inte mycket jag kan göra åt det.

   Det man kan göra åt det är att prata om riskerna, och prata om att det, rent moraliskt, är fel (om man nu tycker det). Vårt beteende formas mycket efter normer, varav det är viktigt att sprida normen om att alkohol och graviditet inte går ihop.

    Den normen har vi ju redan.
    Sen att enskilda individer gör annorlunda går inte att göra så mycket åt..

     I och med att relativt många (host influencers) ändå dricker är normen uppenbarligen inte stark nog. Hade normen varit tillräcklig sant hade inte folk gått ut med att de tar ”något glas ibland”.

   Hennes kropp, bebisens konsekvenser. Fy.

    Och risk för samhälleliga konsekvenser pga risker för ökat vårdbehov för den stackars bebisen, samt eventuella behov som uppstår under skolgång, i arbetsliv osv. Så det drabbar långt ifrån bara henne.

   Nu handlar det ju inte bara om hennes kropp utan om ett barns hjärna och kropp. Som hon har ansvar för.

   Och i hennes kropp ligger ett stackars foster som inte har något val! Som får alkoholen innan det är fött. Om fostret överlever och blir en bäbis så ska det leva med eventuella skador resten av sitt liv. Barnen har inte valt att födas med syndromet!!!

   Jo, fast det är ju en bebis också ( inte bara hennes kropp) . Hon har inte bara ansvar för sig själv längre.

  Det här är ett bra exempel på varför man inte ska lita blint på vad influencers säger och gör.

  Har via mitt jobb sett många barn och vuxna med skador relaterade till alkohol. Så fruktansvärt tragiskt.

   Och hur mycket alkohol har de druckigt under graviditeten? Att alkohol är skadligt för fostret är sant men det finns inga studier på en ”säker gräns” så därför avråds det helt ifrån alkohol vid graviditet. Att dricka lite alkohol under graviditeten är antagligen inte skadligt men några sådana studier finns inte eftersom det hade varit oetiskt att genomföra. Tänk på hur många som dricker alkohol innan de får reda på att de är gravida.

    Innan kanske men varför chansa när man väl vet?

     Håller med men försöker bara nyansera bilden lite.

      De första veckorna omfattas inte barnet av mammans blodomlopp så det borde inte ha någon betydelse.

      Att det inte finns någon säker gräns är väl snarare ett argument MOT att dricka alkohol undet graviditeten, än argument FÖR… dessutom skrivs det i inlägget ovan att det också finns individuella skillnader, därför kan du inte anta att lite alkohol är ok.

    Ja, och det finns ändå en hyfsad skara som inte vet om att de är gravida och trots ett vanligt festande liv föder friska barn.

     Och även icke friska barn.

    det finns vissa studier. det har gjorts på kvinnor som är gravida och samtidigt i behandling för alkoholism. sanningen är att det krävs mer än ett, troligen mer än två, glas vin om dagen för att det ska vara någon fara. de allra flesta kvinnor som missbrukade under graviditeten födde barn som inte visade någon påverkan. detta är helt sant.

    nej det finns ingen ”säker gräns” men samtidigt vet alla att ett glas vin någon gång ibland under graviditeten är helt ofarligt.

    det finns många kvinnor som inte vetat om att de varit gravida förrän efter halva graviditeten eller mer. likaså där föder de kvinnorna friska barn.

    BÖR man dricka som gravid? Troligen inte, man måste ju faktiskt inte dricka. KAN man dricka som gravid? Ja, till viss del.
    KAN man dricka när man ammar? Den myten trodde jag var spräckt för länge sedan. Ur mjölksynpunkt kan man dricka typ hur mycket som helst. Det vet alla nu, även BVC.

    Men anledningen till att det inte finns en säker gräns är ju att det skulle vara oetiskt att forska på. Vi vet inte hur farligt det är att dricka ett glas vin, eller två, men vi vet att alkohol skadar fostret, sådärför avråds all alkohol. Det kanske är så att ett glas vin inte skadar, men det kan lika gärna vara så att det faktiskt gör det. Varför ta den risken liksom?

  Tycker inte det är bra att skriva sådär på en stor plattform utan hade nog hållt det för mig själv. Jag visste inte om att jag var gravid och drack 2 glas vin på en middag. Svårt att förklara hur jag kände men något i magen reagerade direkt och jag har aldrig mått så dåligt eller så illa. T om dagen efter låg jag bara i sängen. (Och nej jag blir inte bakis av 2 glas vin). Det var faktiskt lite obehagligt.

   Exakt samma för mig. Eller snarare det var som att mina smaklökar förändrats och jag kunde verkligen inte dricka mitt favoritvin. Tog en lite sipp och lämnade resten för jäklar vad osugen jag var eller var det vinet som blivit dåligt? Maken tyckte det smakade som vanligt dock. Provade alkohol igen kanske 2 veckor senare och samma sak då, min kropp ville INTE ha alkohol, alls.
   3 dagar senare gjorde jag gravtest och var ca 11v gravid enligt ultraljud.

   Hur alkis måste man vara för att festa runt som gravid. Ni som påstår att folk dricker innan de vet att de är på smällen. Alltså huuuuur kan de få ner skiten?

    Försöker ABSOLUT inte försvara det Pdotter gjort men fattar verkligen inte hur du tänker här… Huuuur kan du tro att alla funkar precis som dig utan undantag?

    Att folk kan ”få ner skiten” är väl ändå högst individuellt? 😅 Själv spydde jag inte en enda gång. Fick inte avsmak på något. Blev lite mer sugen på husmanskost och föredrog t.ex. surt godis, men inga sådana där cravings som andra vittnar om. Huuuur är det möjligt? 🤪

    Hej, vill bara påminna om att alla inte är som du. Du är inte normen. Mvh

    Kanske för att alla graviditeter inte var som din.

    Jag spydde konstant och levde långa perioder på enbart näringsdryck, fick även åka in och få dropp de gånger inte ens näringsdrycken stannade kvar i mig. Alltså HUUUUUR kan andra gravida få ner mat och äta sig proppmätta????

    Är viktigt att förstå att alla är olika.
    Första gången jag var gravid kände jag det vecka 6, andra gången samma. Tredje gången redan vecka 4.
    Men jag vet ju att alla fungerar inte så. Vissa känner inget förs vecka 11 osv. Det är okej att vara olika och vi måste respektera att alla är olika.

     I vecka fyra har du väl ändå knappt blivit befruktad ännu?

      Jo du. Jag hade hyperemesis gravidarum, jag kände det också i vecka 4. Det var då jag från ingenstans började kräkas 20 gånger per dag, så det var liksom rätt tydligt.

      Dag ett i graviditeten räknas som senaste mensens första dag, så i vecka fyra har man hunnit vara gravid i ett par veckor ifall man har en ”normal” cykel på kring 28 dagar. Det räknas liksom inte från den dagen du blev befruktad…

      Haha va? Nu blandar du ihop det lite. Befruktningen sker kring vecka 2.

    Fascinerande ändå att man kan ha tagit sig igenom en hel graviditet utan att notera att gravida verkar reagera olika på saker.

    LOL LOL LOL på både dig om kommentaren du svarade på. Att NI blev äcklade av alkohol under graviditeten betyder ABSOLUT INGENTING. Jag blev jätteäcklad av ägg när jag var gravid. Och Janssons frestelse. Mig veterligen är dessa två helt accepterade att äta som gravid.

   Och jag som aldrig dricker starksprit var konstant spritsugen under en av mina graviditeter, så kan det också vara

  Är väldigt lite av alkoholen som går över i bröstmjölk och sedan till barnet. Den typen av shaming känns förlegad. Snarare kanske inte så bra att bli full när man ansvarar för en bebis. Men något/några glas vin ska en mamma kunna ta utan att känna att hon gör fel om hon ammar.

   Det är stor skillnad på att dricka ett glas vin när man är gravid kontra ammar. Läs på!

    Jag lyfter ju inte skillnaden mellan dem, jag lyfter enbart det som har att göra med alkohol+amning. Läs igen!

   Ja det är ju ingen som diskuterar här, det är ju fastslaget att det inte är farligt.

  Fixar man inte 9 månader utan alkohol i kroppen kanske man ska fundera på om man är tillräckligt kapabel att ta hand om ett barn.

   🙌

   Men pappan behöver inte avstå i 9 månader…

    Han är ju inte gravid? Ska även han avstå ett glas vin ibland för att det är så synd om kvinnan som är gravid, som inte får dricka alkohol? Jisses.

    Hahah men alltså. Han har ju ingen bebis i magen?

    Nej det sa väl ingen?

   Fixar man inte att hålla käften tills man läst den forskning som faktiskt finns, och som inte har någon moralism eller folkhälsoansvar i åtanke, så kanske man ska fundera på om man är tillräckligt kapabel att hålla i sär åsikt och fakta, och därmed kapabel till att uppfostra en kritiskt tänkande individ.

  Om man dricker innan man vet att man är gravid, vilket väl hyfsat många råkat göra?

   1177 till exempel rekommenderar att man undviker alkohol även när man försöker att bli gravid. Det som sker, sker, och det är alltid bättre att inte dricka än att dricka men det är ju rätt svårt att påverka vad man gör om man inte vet att man är gravid.

   De första 6-8 veckorna får fostret näring från gulsäcken innan moderkakan har bildats. Så inget går över från mamman de första veckorna över till fostret då, som jag förstått det.

    Du har förstått helt fel. Det handlar enbart om de första dagarna innan implantationen (att ägget fäster i livmodern).

     Först efter vecka12 tar moderkakan över fullständigt, även om det sker succesivt så hanterar gulsäcken mycket i början..

    Det är väldigt farligt att tro att inget går över till barnet. Direkt när ägget fäster i endometriet så borrar trofoblastceller på embryot in sig i det. Bara för att inte embryot helt försörjs av moderkakan förrän några veckor, så får embryot av moderns läkemedel, alkohol, droger osv. Denna tid i fostrets tid är otroligt kritisk… Blir bestört av denna okunskap faktiskt och superviktigt att inte tro att fostret inte påverkas. I början bildas fostrets alla organ, hjärta osv. Viktigaste tiden i fostrets utveckling.

   Det är väl dock stooooor skillnad att råka dricka alkohol innan man vet att man är gravid och systematiskt dricka det någon/några gånger per månad när man vet om att man är gravid.

    Är det? Vet en som hade världens fylla innan hon visste att hon var gravid i v14

     Jag var nog otydlig. Menar såklart inte att det blir skillnad i risken för barnet utan i själva handlingen

   Men då visste man inte! Vet man inte att man är gravid så vet man inte. Då ska man inte känna någon skuld, även om många nog gör det. Och oftast så går det bra. Men om man nu VET att man är gravid så förstår jag inte hur man kan tänka sig dricka alkohol.

   Det är med största sannolikehet helt ofarligt, såvida du inte är i ett aktivt missbruk och dricker stora mängder. Och detta vet jag, det är till skillnad från de flesta andra kommentarerna här inne ingen gissning eller åsikt.

   Jag känner dessutom (ok nu är det anektodisk bevisföring jag vet) som inte vetat att de var gravida och då rådfrågat sin barnmorska. Tror du en enda barnmorska slagit larm och typ, remitterat till extra ultraljud? Nej.

   https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/journal/14710528

    Bara för att forskning finns betyder det inte att den är tillräcklig. Väljer nog att tro på de som arbetar inom sjukvården när de avråder från alkohol, eftersom de har kompetens att avgöra hur mycket forskning som bör finnas innan man säger bu eller bä.

   Ärligt talat så skulle väl de flesta bebisar aldrig bli till om det inte var för alkohol? #midsommar

  Den mesta forskning som är gjord är gjord på alkoholistkvinnor. Detta pga att man aldrig kan veta hur mycket en normalkonsument dricker, man kan uppge ett glas i veckan men dricka en flaska etc. Därför vet man inte hur stor/liten mängd som är skadlig. Finns bl a en rpt som visar att av 670 gravida med måttlig konsumtion,4 drinkar i veckan, sprit (egenuppgiven konsumtion) födde 10 barn med FAS, dvs ansiktena hade dessa drag. Vid fem års ålder hade de inga neurolgiska tecken på FAS. Det är klart att man ska vara försiktig men jag tror ärligt inte att barnet i magen skadas av ett halvt-helt glas vin då och då. Och amning, kör på med vin, det går inte ut i modersmjölken – men bli inte full för då kan man fumla med barnet, inte smart.

   Ja fast vad du tror är ju helt jävla irrelevant i denna diskussion

    Exakt! Kanske inte läge att ” tro” eller gissa när det handlar om något som faktiskt kan få allvarliga konsekvenser.

    Nej, jag tror precis som de som tror motsatsen. Det finns nämligen ingen forskning på hur lite eller mycket alkohol som skadar barnet. Så, barnmorskor etc tror att ett halvt glas vin typ en gång i månadenskadar barnet, jag tror motsatsen.

     Det är ju dock inte så att barnmorskor går runt och ”tror” att ett halvt glas någon gång i månaden skadar fostret, utan det är helt tydligt att det handlar om att man inte vet VAR gränsen går och därför att rekommendationen att avstå totalt. Vilket är mycket rimligare än att ha rekommendationer i stil med ”Ni kan dricka typ lite, men vi vet inte hur mycket så ni får väl chansa”.

     Oavsett vad du personligen tror så känns det väl onödigt att gambla på just detta, eller?

    fast vad hen ”tror” är ju baserat på en studie som hen precis beskrev. hen har ju inte dragit sin tro ur rumpan direkt. så du kanske inte ska hänga upp dig på ordvalet tro i just detta fall.

     Att basera sin åsikt på en studie på 670 personer är väl i sammanhanget ungefär som att dra sin tro ur röven. Sen kanske hen baserar den på fler studier utan att säga det men ditt argument är inte särskilt tätt.

  Klarar man inte 9 månader utan alkohol så borde väl ändå det ses som en stor varningsklocka?! Herregud!

   Att leva är dödsfarligt. Att vänta barn är helt naturligt, faktiskt, och kvinnokroppen är såpass robust att den tål jäkligt mycket, svält t om utan att fostret går åt. Återigen, man kan ta det lugnt men bör inte skämmas om man njuter en bit opastöriserad ost (alla fransyskor) med ett litet glas vin ibland. Njuta är viktigt. Och nej, man är inte alkis eller har problem om man inte kan avstå helt under graviditeten, jösses.

    Öh jo. Man har allvarliga problem om man inte klarar av att inte dricka alkohol på nio månader samtidigt som man vet att man är gravid. Det finns annat att njuta av under graviditeten och man har många andra år på sig att njuta av alkohol och opastöriserade produkter.

     Seriöst, vet du hur många gravida som kör bil hit och dit helt i onödan när de hade kunnat gå eller ta bussen istället? Och ÄNNU värre, åker bil med ett nyfött barn!?!?!?!?
     Vet du hur många som dör i bilolyckor varje år? Jävligt många fler än som föds med alkoholskador i alla fall. Man har nog allvarliga problem om man inte kan avstå bilkörning i 9 månader!

    Kan man inte njuta utan alkohol när man är gravid kanske det är bäst att låta bli att gravid alls… Finns viktigare saker då än en stunds njutning!

  Min barnmorska sa till mig under inskrivningen – Om du tänkt eller hört att det är okej att dricka något litet glas vin under graviditeten så avråder jag det. Det enda du gör är att bjuda ditt barn på dess första fylla. Några klunkar vin som inte påverkar dig påverkar ditt barn mer som inte har lika utvecklade organ eller lever.

  Kunde inte ens ta en sipp alkohol efter det. Lika lite som jag kunde tänka mig att hälla vin i min bebis mun kunde jag inte låta denne som foster bli påverkad för ett glas skull.

   Finns väl iofs ingen läkare som någonsin rekommenderar alkohol (eller rökning heller för den delen). Ingen sjukdom eller tillstånd förbättras väl med alkohol eller rökning.

    Finns gott om läkare världen över som rekommenderar och skriver ut recept på en viss typ av rökning hehe

    Nej verkligen inte, men det går ju runt en ”myt” att ett litet glas inte är skadligt (som inlägget ovan bevisar) och ville väl bara belysa hur viktigt hon tyckte det var att sticka hål på mentaliteten.

   Men ärligt, det finns ju ingen forskning som stöder dessa barnmorskors moraliska utsagor. Det är precis så de säger om amning fast det är helt fel. Läskigt att halvbildat folk ger blivande mörar ånest för ingentin.

    Självklart gör det det! Finns forskning alltså. Gigantisk skillnad mellan att dricka som gravid och att dricka när man ammar!

   oj vilken märklig barnmorska. bjuder ditt barn på en första fylla. herregud. undrar hur den barnmorskan skulle bemött en orolig kvinna i v 21 som precis fått veta att hon är gravid och festat på varje helg som vanligt. hoppas ingen sådan stackars kvinna möter henne.

   sen är det ju ganska lite man häller i sin bebis mun…exempelvis kaffe eller nikotintuggummi. men det kan man ju ta som gravid.

    Men snälla, nu handlade det om när man VET att man är gravid. Hon avrådde mig från alkohol för att vi visste att jag väntade barn. Stor skillnad där. Stor skillnad också att förtära olika saker, tex det är bevisat att fostret får i sig alkoholen. Varför ska man då inta alkohol om man VET att ens foster får det i sin kropp? Och vadå nikotintuggim? Det ska man också undvika när man är gravid.

  Amma och dricka alkohol – inga problem. Ett räkneexempel: om mammans promillehalt är 1 får bröstmjölken en alkoholhalt motsvarande om du späder ut en lättöl 20 ggr. Du blir typ lika full av filmjölk. Vem klagar på en mamma som serverar barnet filmjölk? Däremot så får du ett försämrat omdöme och det är ju nog så viktigt.

   Exakt. Och ”försämrat omdöme” gäller ju alla som dricker i närheten av barn, inte bara den som ev ammar / fött barnet.

  Alla i kommentarerna som menar att ett glas under graviditeten väl inte är hela världen. Tycker ni det är ok om man hade gett samman mängd alkohol direkt till bebisen i en nappflaska? (Med samma mängd menar jag den mängden som överförs till barnet när den är i magen).

   det är ingen myt. det är vad forskningsläget säger. du måste förstå att livsmedelsverket, 1177 och andra instanser har ett uppdrag att värna folkhälsan. och det är inte nödvändigtvis samma sak som att ge helt korrekt information, då man vill ta hänsyn till ”det allmännas bästa”. Det är samma sak som när de säger att bröstmjölk alltid är bättre än ersättning. det finns absolut 0,0 belägg för det. Men det är ett råd myndigheterna MÅSTE ge pga man signat WHO-koden, och därmed ska vara med och bidra till någon slags allmänt bästa för barn världen över.

    Vänta vänta, stopp. Bröstmjölk ÄR bättre än ersättning och det finns många belägg för det.

  Fattar inte riktigt. Frågan var om amning och alkohol men det hela kom att handla om att hon drack medans gravid? Vet ej vem denna människan är men måste man dricka när man är gravid har man något problem… tror jag. Varför chansa?
  Btw, rekommendation är inte lag… 😂 hjälp, så allt måste vara LAG för att man ska bete sig vettigt. Har ju dock visa sig stämma under coronan, men kunde inte föreställa mig att någon resonerade så kring alkohol och graviditet. Kan man inte tänka själv? Jösses

   Hon skriver ju att hon tolkade/läste fel. Kanske för att hon själv inte ammar men kunde relatera till alkoholintag under graviditet? 🤷🏻‍♀️

  Livet är långt! Vad är då ett år avhållsamhet till alkohol. Går säkert bra med nått glas men varför ta chansen. Se tiden istället som gravid som ett ypperligt tillfälle att bryta gamla vanor och istället satsa på hälsan. Har varit gravid 2 gånger och har två små barn idag och ångrar inte en sekund att jag valde att inte dricka alkohol under graviditeten.

  Att normalisera alkohol ihop med graviditet och amning är för mig helt obegripligt. Det är en drog och är helt oacceptabelt. Varför vill man ens chansa? För mig är man beroende om man gör så, finns ingen annan anledning.
  Avstå alkohol, droger och rökning under graviditet och amning. Annars – Avstå barn.

   Just amning spelar absolut ingen roll, däremot allmänt kan man ju verkligen fundera över att som båda föräldrar avstå alkohol när man har barn.

    Jo det gör det. Det spelar roll. Vet inte vad nya gränsen är, men att supa samtidigt som att amma är inte ok.

  Jag födde mitt första barn för snart 4 år sen och det enda jag var sugen på under graviditeten var sprit, helt sjukt. Luktade i en ginflaska varje dag och spritade händerna jämt för luktens skull, en gång på en middag doppade jag tungan i en shot men lät det liksom aldrig gå längre än så då det helt enkelt kändes FEL. Trodde det var inbyggt men tydligen inte, hade aldrig kunnat förlåta mig själv om mitt barn hade fötts sjukt för att jag inte kunde skippa ett glas vin.

   Fy vad jobbigt… Ja det brukar ju vara tvärtom! Strongt att du stod emot 🙂

  Hur kan man ens känna behovet att dricka under en graviditet, om ens ett glas?
  Vilka sjuka prioriteringar man måste haft då. ”Mmm vad gott med rödvin, vi testar att dricka så får vi helt enkelt se hur ungen föds. Morsan måste ju ha sitt rödvin för faaaan”

  Fast allvarligt?! Kan man verkligen inte hålla sig från alkohol i nästan nio månader? Vad är nio månader av en livstid?

  Jag tänker lite såhär, hur kan man anse att något är så viktigt att man inte kan avstå från det i ynka 9 månader av ens liv?
  Spelar ingen roll om det är alkohol, choklad eller what ever.
  Om något kan vara det minsta farligt för barnet man har i magen, när man frivilligt valt att att sätta ett barn till livet, borde man också kunna göra uppoffringar i några månader.

  Blir så trött 🙄🙄 vi kan inte ha lagar för allt, men det borde vi kanske ha för att folk ska fatta. Vi har massa bra rekommendationer.

  Exempelvis ska ditt barn vara bakåtvänt så länge det går gärna till 5 års ålder pga nacken inte är tillräckligt stark vid en krock. Det är inte lag med en rekommendation som kan vara bra att följa.

  Det kommer aldrig komma någon forskning på fostrets påverkan i magen av alkohol då det är oetiskt att forska på sådant. Men som någon skrev så handlar det om en kort period av ditt liv som du är gravid. Bara avstå. Alkoholen finns kvar.

  Och att kritisera någon för att dem dricker alkohol gravida är fan inte momshaming. Momshaming är om du kritiserar någon för att exempelvis amma/ge flaska, samsova/inte samsova. Men när du direkt utsätter ett barn för mer eller mindre fara är det faktiskt inte att momshama någon.

  //trött morsa till 2 barn

   Exakt!!!!

  Finns ingen lag som säger att man inte får äta bajs, därför tänker jag fortsätta äta bajs!!!

  ”I andra länder anses det inte farligt”. Nja du, det här är inget man ”anser” nåt om. Finns forskning lilla vän…

   Det anses farligt i alla länder! Av vården alltså. Sedan finns det såklart enstaka äldre läkare som inte tror att det är farligt med lite vin, men i inget land säger läkarkåren att alkohol är ok under graviditeten.

   du, lilla vän…du kanske själv ska ta en titt på forskningen. och då menar jag inte forskningen som du läser i andra hand när du googlar, utan den riktiga. i forskningstidningar. urkällan. inte en intervju eller debattartikel skriven av en läkare i aftonbladet typ.

    En läkare som skriver i Aftonbladet är ingen läkare menar du?

    ”Forskningstidningar”! Hahahaha!!!!

    M v h läkare som tycker att en orosanmälan är en alldeles utmärkt idé

  Helt OT.

  Men till alla er som till följd av perfektionen på sociala medier känner er osäkra i ert utseende, så måste jag bara länka denna video med dermatologen Dr Dray. Det behövs mer som henne i denna tid då hela världen känns besatta av ”filter” utseede och så det är så vanligt fillers, injektioner, operationer.

  ”WHY you think YOU ARE UGLY” https://www.youtube.com/watch?v=Z3rkViIDz1M

  Själv snusade jag under en graviditet så jag ska verkligen inte säga något här!

   Helt riktigt 😑

  Ibland undrar jag om samtidens motto ”gör vad som känns rätt för dig” trotsar all världens forskning. Påminner om alla dessa mammor, exempelvis Hanapee, som gör en grej av att dricka alkohol när de har bebisar. Titta här, här sitter jag och dricker vin trots att jag ammar.

   Men det är ju gött o kunna ta sig ett glas vin? Vad är det för fel med det?

    Det är löjligt att göra en grej av det. Precis på samma sätt som det är löjligt att kokettera med diverse.

     🙄

   Där säger forskningen att det är ok dock.

    Att amma trots att man har druckit: ja, på så sätt att barnen inte får i sig alkohol. Dock ska man tänka både en, två och tre gånger innan man dricker framför ett barn. Barn ser fylla långt innan de vuxna göt det.

   Ja alltså jag förstår inte hur det kan vara coolt och unnigt att dricka ett glas i samband med att man typ lunchar ute med sin bebis??? VAD är syftet? Det finns god alkoholfri dryck. Är det liksom alkoholen man är ute efter? Kan man inte vara nykter med sitt barn? Förstår ej. Skulle aldrig dricka och har ej druckit alkohol i närheten av min bebis.

    Fast ett glas vin blir man ju inte full på. Det kan man ju dricka för att det är gott 🤷🏼‍♀️

     Och man kan dricka andra goda drycker.

      Tycker inte det finns så mycket gott alkoholfritt faktiskt

      Till mat passar antingen vatten som neutralt, öl eller vin. Öl eller vin känns lite festligare för de flesta.

    Förstår ej syftet med att avstå? Vem skadar det?

  Tycker man kan skippa alkohol när man både är gravid och när man ammar.

  Ingen jag känner eller ens vet om har druckit när de varit gravida.

   Men amma? 🙄 varför ska du ens ha en åsikt om det när det är bevisat att det inte går över till barnet vi bröstmjölken

    FRÅN 1177: Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar. Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan.

    Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så. Barnets utveckling kan påverkas, bröstmjölksproduktionen minska och barnets sömn kan bli störd. Det är inte klarlagt exakt vid vilka mängder skadorna kan uppstå. Därför är rådet att AVSTÅ HELT från alkohol när du ammar.

    Tänk att folk har så lite koll idag… trots att det bara är en googling bort 🤦🏽‍♀️

  Om man inte kan avstå alkohol när man är gravid ska man inte ha barn.
  Alla är inte lämpade att bli föräldrar.
  Vilken obildad mega-egoist.

  Jag tycker det är ett väldigt ogenomtänkt resonemang, att det bara är en rekommendation så det är lugnt med ett halvt glas vin. Ja det går säkert bra, men det handlar om mindre än nio månader utan alkohol. NIO MÅNADER. Lyckas man inte hålla sig nykter under en så kort period för att inte riskera att barnet får livslånga men så kanske det är dags att ta en titt på sina alkoholvanor.

  Väldigt lite länkning till forskning etc här inne (och som Pdotter skriver är det ju intressant att tex 1177 inte kan backa sina påståenden med forskning). Själv är barn inte aktuellt för mig i nuläget så jag kommer inte ännu göra någon efterforskning.

  Som jag förstått det på min syster som varit gravid (och letat bland diverse studier), har att blankt säga nej till alkohol under graviditet snarare varit ett kvinnoförtryck. I och med att det är en kvinna som bär barnet har män tyckt att det är ”bäst att bara låta bli”, men att det egentligen inte grundar sig i ordentlig forskning.

  Länka gärna lite peer reviewad forskning 🙂

   Jag tänker såhär, utan forskning nu då. Om något är dåligt för dig är det nog dåligt för barnet i magen.

   Det låter lite som att du och din syster ska lägga av med att få allt handla om kvinnoförtryck (även om en del saker gör) men just när det kommer till alkohol så finns det inget tvivel på att det är skadligt. Det är bara att googla

   Att forska på ett fosters påverkan av alkohol är oetiskt och kommer aldrig hända. Det är idioti att man ens behöver forskning på det för att undvika alkohol. Enda gången under en graviditet som du kan dricka alkohol där fostret inte bli påverkat är i starten när fostret får sin näring får gulsäcken. Men när fostret sedan börjar få näring genom moderkakan får den i sig allt du stoppar i munnen.

    Förlåt 2147, jag hade inte uppdaterat och såg inte att du redan hade svarat.

   Och hur skulle den forskningen gå till menar du? Vilka kvinnor skulle ingå i den gruppen där de får alkohol och därmed sannolikt skada sina foster? Ifall du inte visste det innan kan jag berätta för dig att man inte forskar på människor på det sättet.

   Du tycker att 1177 ska länka alla sin information till källor? 1177 är inte en vetenskaplig text utan information till allmänheten. Självklart backas allt upp av den tillgängliga vetenskapen inom varje område.

   Jag tycker att vi gör så här då för att få det riktigt härligt jämställt: när det är dags för kvinnan att föda, leds mannen in i ett rum bredvid. Där läggs han på en brits och får pungen omvriden i 24 timmar, så att båda får lida lika jävligt. Ok?

  Så otroligt korkat. Dessutom, varför dela med sig av sin idioti. Jag hade skämts ihjäl.

   Mig veterligen presenterar inte 1177 statistik eller forskning på det sättet som Pdotter efterfrågar. Det är inte som att det i de flesta beskrivningar står att ”enl studie x, y och z från forskare, b och c, från 19xx, 20xx och 201x framgår genom log regression att [slutsats]”.

   1177 presenterar dock tämligen lättläst och förenklad information baserat på den säkraste, mest granskade och i den utsträckning det går, mest aktuella forskningen. Det är ingen forskningsportal utan en infosida som ska fungera som så att den på ett effektivt sätt informerar besökare om sjukdomar, tillstånd m.m.

   Detta bygger såklart på tillit, på att man litar på att 1177 har säkerställt att det som står där faktiskt stämmer enligt granskad och aktuell forskning. De flesta har trots allt den tilliten, och känner man att man själv vill faktagranska så är det inget som hindrar en.

   Jag vet inte hur ofta 1177 granskar och uppdaterar sina artiklar, men de jag har besökt har alltid varit granskade eller uppdaterade i hyfsad närtid. Det tycker jag tyder på att de tar den uppgiften på allvar. Sedan ska man komma ihåg att medicin och forskning utvecklas, förbättras och går framåt. Vissa råd och rekommendationer kan ändras efterhand och många som är konspiratoriskt lagda vill gärna påstå att det är för att saker döljs för oss tills de inte kan döljas mer. Om det bara vore så enkelt, tänker jag. Snarare handlar det om att forskningen är levande, och i takt med nya upptäckter så får vi också träffsäkrare råd och behandlingar. Lite OTT, men min poäng är att 1177 är en källa och inte bara en åsiktsmaskin.

  Det är inte bara FAS eller uppenbara skador som riskeras. Risken med en liten alkoholkonsumtion är även andra kognitiva nedsättningar som visar sig när barnet är äldre. Låt säga i tidig tonåren. Man kan alltså inte dra några slutsatser att barnet inte tagit någon skada bara för att det ”till synes” är friskt när det föds eller inte har något uppenbart fatalt alkoholsyndrom.

  De allra först veckorna för embryots utveckling har visat sig vara allt viktigare och känsligare för alkohol. Därför går rekommendationerna emot att kvinnor råds till total avhållsamhet från alkohol även när de planerar att bli gravida.

  Låter inte som en helt sund relation till alkohol om man inte ens kan avstå när man vet att man är gravid….

  Att hon kommer med ”försvaret” att det anses vara ok med alkohol under graviditet i Danmark är helt galet. Det stämmer ju inte. Läs själv på sundhedsstyrelsen (danska motsvarigheten till Livsmedelsverket)

  https://www.sst.dk/da/viden/graviditet-og-foedsel/information-til-gravide/alkohol

  Agnes Wold skriver i sin bok ”Praktika för blivande föräldrar” att det saknas forskning på vilken den minsta mängden alkohol som är ”okej” under en graviditet. Hon bedömer att något glas förmodligen inte är skadligt, men att alla myndigheter mm sätter en nolltolerans för att vara säkra.

   Yes! Denna kommentar letade jag efter. Exakt så, FORSKNINGEN SÄGER att det inte är skadligt med ett visst antal glas (minns inte exakt vilket det exakta antalet var) men att över ett annat antal så blir det osäkert. Problemet tycker jag är att felaktig information sprids och att vi kvinnor i princip omyndigförklaras, ”vi säger att det är nolltolerans och att det är farligt” istället för att ge oss ren fakta och ge oss möjligheten att ta beslutet själva som de vuxna människor vi är. Det gäller inte bara detta kring alkohol, det finns en del saker som är förlegat och direkt ljug som förmedlas till blivande mödrar. Till er som säger ”ta det säkra framför det osäkra” – om forskningen säger att det inte är farligt med ett glas vin så är man ju på det säkra framför det osäkra? Det är som att säga ”åk inte bil för du kan krocka”.
   Jag kan inte länka forskningen tyvärr, den finns som källor längst bak i boken som nämns i ovan kommentar, och studierna är måååååånga.
   Min önskan, oavsett om forskning visar att alkohol är skadligt eller ej framåt, är att vi får presenterad den riktiga faktan och får möjligheten att ta beslut utifrån detta och INTE på förlegade moraliserande tyckanden.
   Ps. Jag är själv gravid just nu men har valt att inte dricka alkohol, men jag kan ha två tankar i huvudet samtidigt .Ds

    Som en kvinna är man ansvarig för en annan människas liv som gravid. Så länge man inte vet den exakta mängden för när det det anses vara skadligt, bör man avstå helt från alkohol. Så simpelt är det.

     Fast man vet exakt vilken mängd som INTE skadar, så jag förstår inte vad som då är problemet? Det finns studier som visar exakt mängd för vad som inte är farligt.

      Nej Ankan, det gör det inte.

       Jo Messer, det gör det. Läser man Agnes Wolds bok och kollar på den forskning som hänvisas där så säger den att det finns ett visst antal glas som man vet inte är skadligt. Man vet däremot inte på högre antal än dessa när det börjar bli skadligt.

        Men herregud. Agnes Wold är känd för cherry picking. Jag skulle inte lita på att hon valt annat än att referera till studier som stödjer just hennes teser.

  Om man tvunget måste dricka alkohol när man är gravid kanske man bör fundera över vad man egentligen har för relation till alkoholen. Är det så svårt att avstå dricker man nog av fler än en orsak tänker jag.

   Håller med. Känns som att det landar i att man antingen har en skadlig relation till alkohol eller bara är lika trotsig och envis som en tonåring.

  Kan rekommendera alla att ta del av Agnes Wolds avsnitt av Min sanning där hon pratar mer om varför det finns så otroligt mkt ogrundade rekommendationer för kvinnor, mammor, gravida = moralism. Det finns inga grunder för att säga att alkohol som går genom amning är skadligt pga liten mängd. Det är allmänt känt. Gravida kvinnor kunde enligt rekommendationerna i Storbritannien dricka några glas vin i veckan fram tills för något år sedan när de ändrades. Hörde om detta från Trust me I’m a doctor där en av läkarna tillkännagav att även hon gjort det. Sen är det ju inte direkt något man vill forska på, att be gravida att dricka olika mängder för att se vem som skadas mest så det är ju säkrast att låta bli.

   Agnes Wold är ingen profet som har alla sanningar. Det hon säger går ofta inte ihop med övriga forskares bild.

   Agnes Wold är inte en person som jag lyssnar på i något annat ämne än bakteriologi faktiskt. Hon har åsikter om precis allt och bara för att hon är professor i ett ämne betyder det verkligen inte att man ska bry sig om hennes åsikter i allt annat.

  Lord have mercy. Men ok, för att bemöta varje svar hon ger till Camilla då:

  ”Varför jag skriver som jag gör, är för att det på tex 1177 ej finns ngn statistik eller forskning som underlag för det påståendet.”

  – Ja nu är det ju så att 1177 är en sjukvårdsupplysning, en officiell tjänst som är ett samarbete mellan sveriges regioner. Det är SJÄLVKLART så att all information där sammanställts utifrån evidensbaserad forskning, eftersom det är lagstadgat i Hälso- och sjukvårdslagen att all sjukvård ska utgå från evidensbaserad forskning. Det vore dock lite svårsmält för de flesta att läsa en tung vetenskaplig text med citat och hänvisningar till studier etc, syftet är ju att det ska vara lättförstådd sjukvårdsupplysning för allmänheten. Men redaktör och granskare finns för varje avsnitt, som säkert mer än gärna med sig av studierna om man kontaktar dem.

  ”Alltså: hur stor risk är det att ett foster/barn skulle ta skada utav ett glas vin? Finns inget sånt med, så är det ju ingen källa, utan ett påstående (eller ja rekommendation).”

  – Inser att det inte är lätt att förstå när man är så okunnig inför hur studier går till, men det är i princip omöjligt att undersöka något så exakt som vad ett glas vin eventuellt gör mot ett foster. Det skulle kräva en randomiserad kontrollerad studie, där en grupp gravida kvinnor dricker ett glas vin, för att sen kunna undersöka eventuella skillnader på dem gentemot kvinnor som inte druckit vin. En studie som förstås aldrig skulle få etiskt godkännande för det är inte försvarbart att utsätta fostren för såna risker för en studies skull. Det enda vi säkert vet är att alkohol är en fosterskadande substans – det vi inte säkert vet är hur stor mängd som krävs. Vad jag inte kan förstå är hur diskussionen inte bara tar slut där? Ba jaha ok, alkohol kan orsaka en mängd olika fosterskador, då håller jag mig ifrån det. Eller? Vad är det ens att diskutera?

  ”Sååå det kan du ju ha med i inlägget eftersom att folk ej verkar kunna skilja på statistik/forskning och rekommendationer hehe.”. Om hon med ”folk” menar sig själv så håller jag helt med. Min hjärna smälter fan av hur ignorant och ointelligent hon uttrycker sig. Rekommendationer baseras PÅ forskning som består AV statistik. Eller hur tror hon annars att rekommendationer arbetas fram??

  Min hjärna behöver klorin. Godnatt.

   Du är fan en grym människa

   TACK

   WORD!

  När jag var gravid med mitt första barn grät jag i månad 7/8 för att jag var så sugen på ost. Åt dock ingen.
  Andra gången åt jag en gång och hade så dåligt samvete efter. Kändes verkligen inte värt risken.

   Du kan äta ost som gravid vet du va?

    Hon menar väl opastöriserad ost troligen…

  Tänk också att vi är en hel generation som blev ”lurade” när de sa att vi kan inte fick dricka och amma.

   Bäst att ni super ifatt nu då.

    Du såg att jag skrev ”lurade” med fnuttar va?!

  Är egentligen inte ngt fan av anekdotisk bevisföring, men verkar ju bita på en del skeptiker.
  Jag har två adopterade släktingar med grava handikapp som uppkommit i fosterstadiet pga den biologiska mammans alkoholkonsumtion.

   Ja samma här, inte släkt men en väns syster adopterade tre syskon vars mamma hade druckit under graviditeten och de har skador i varierande grad.

  Här är ett exempel hon kan läsa om det nu bara är en rekommendation : https://www.fasportalen.se/Vad-är-FAS/Frågor-och-svar-om-FAS-FASD

  Även om procent antalet inte är högt så är det bevisat att alkohol påverkar,

  Min mamma är missbrukare och ett av de hon missbrukar är alkohol.
  Skulle aldrig dricka alkohol med mitt barn i magen inte ens provsmaka, jobbar som (sommelier) jag skulle aldrig ens klara av att göra det för jag vet hur påverkad man blir av alkohol.

  Jag kan minnas fel men var det inre Pdotter som hade långa samarbeten med alkoholfria vintillverkare? Scrollade snabbt och hittade iaf ett inlägg från december 2019 men har för mig att det var ganska många samarbeten för alkfria alternativ… Jag har för mig att hon för ett tag skrev att hon aldrig dricker alkohol längre också vilket gör att detta känns så märkligt? Självklart förstår jag att folk ändrar sig men när allt finns på internet blir det ju lite konstigt, och märklig timing att dricka alkohol igen om man är gravid, hehe… men det kan väl inte heller handla om att hon druckit ett glas alkoholfritt då och då för då hade hon ju inte behövt försvara sig?

   Alltså eeeeeeeexakt! Det är så.jävla.märkligt! Av alla tillfällen att ta till flaskan. Oj, jag menar glaset? Blir det under en 9 månader lång/kort graviditet? Speciellt när en tjänat pengat på att promota ett ”likvärdigt om inte ännu bättre” alternativ

  Är det inte jävligt märkligt att hon gjort samarbete med Jacobs Creek alkoholfria? Gjort reklam för och prisat drycken till skyarna, claimat att hon *typ* aldrig dricker och med den fantastiska drickan till hands inte heller behöver. Men att 9 månader av ens liv aktivt välja ett glas alkohol istället för diverse alternativ? Vetandes om risker för gravida och rekommendationer för då avstå…

  Jag fick höra från en vän som var gravid förra året att det är ”nya direktiv” angående alkohol. Har extremt svårt att tro på det.

   du kan absolut tro på det. men jag rekommenderar dig att kolla på denna studie tills vidare, om du nu är intresserad på riktigt

   https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/journal/14710528

  Var på bröllop i Italien pre-covid och alla brittiska preggon drack ett glas vin/24h. Och det var medelklass tjejer med utbildning och bra job. Tydligen är noll toleransen viktigast de första 3 månaderna sen är ett glas vin ingen biggie. Antar att det var för att det var bröllop som de tog ett glas och att de inte dricker varje dag genom hela graviditet.

   Engelsmän är precis de man inte ska ha som förebild. De äter dålig mat och hinkar i sig alkohol. Om engelska gravida dricker alkohol tar jag det som ännu en anledning att avstå.

  Det är ju olika rekommendationer i olika länder, så är det bara! Har 3 barn varav ett fötts i Sverige, ett i Frankrike och 3e i USA. Helt olika rekommendationer där Frankrike är slappast med ett halvt till 1 glas vin i veckan är OK så länge man själv mår bra. USA är generellt mycket mer ”det är upp till dig själv” medan Sverige hade en fast rekommendation att undvika alkohol. Jag läser att de flest ovan refererar till svenska rekommendationer och för mig har det blivit så att jag har faktiskt följt rekommendationerna i det land jag har bott när jag var gravid och även när jag ammade. Det blir ju så att man liksom gör som andra gör och som läkaren/barnmorskan rekommenderar. Så som vanligt kära svenskar – lyft blicken och var inte så fördömande. Det finns jättemånga mammor i t.ex. Frankrike som bara vill sitt barns bästa och tror att det dom gör är OK och dom baserar sig på vad medicinska experter har sagt till dom. Var lite mer förlåtande tjejer mot andra tjejer.

  Som en person som har FAS har jag egentligen bara detta att säga:

  Om du vet om att du är gravid, du vet om riskerna och konsekvenserna med att dricka alkohol men du väljer att dricka det ändå så hoppas jag verkligen inte att du kommer och lipar sedan om ditt barn visar tecken på att ha fosterskador, ADHD, autism osv.

  Hittar man inte forskning (varför folk nu skulle vilja sitta och läsa forskningsrapporter helt plötsligt, men det låter på vissa kommentarer som att det ligger i tiden att vilja göra det), så lyssnar man på de som är mer välutbildade och kunniga än en själv! Man dömer inte ut precis alla och ”tänker själv”. Om man inte själv har kunskap i en medicinsk fråga, då frågar man sin läkare. Har man inte pratat med en läkare, men hittar info på 1177, då inser man att de som skrivit på 1177 har mer kunskap än en själv!
  ”Källkritik” i all ära, men det betyder inte att man alltid vet bäst själv.

   Word!

  Känns som att man har problem med alkohol om man inte kan avstå från den under graviditeten, även om man vet att det finns förhöjda risker för fostret.

  Informationen på 1177 är baserad på FORSKNING. Det är väl upp till varje individ att leta upp denna forskning och läsa den själv om man nu är så skeptisk till att utbildade läkare har tolkat den fel. Det finns INGET tolkningsutrymme här. Alkohol under graviditet OCH amning KAN vara skadligt, men vi vet inte i vilken mängd. Att ändå dricka alkohol är ingenting annat är ett själviskt och ignorant val som i värsta fall skadar barnet för livet.

  Jag tycker det är väldigt svårt att förstå hur man kan tycka att det är värt att riskera att ens barn får en utvecklingsstörning bara för att kunna ta ett glas vin? Hur kan det nöjet vara viktigare än risken? Är ett glas vin eller flera verkligen så fantastiskt att det är värt att riskera att ett barn får problem resten av livet?

   Jag håller med dig. Jag har varit gravid i sammanlagt 27 månader och klarade mig utan alkohol under dessa månader. Det var liksom ingen uppoffring.

  Hej!
  Jag är kvinna, 27 år, ofrivilligt barnlös.
  Jag och min sambo har försökt i 5 år.
  Tips som jag fått från vården är
  – Rök inte
  – Snusa inte
  – Undvik smärtstillande
  – Ät inte kolhydrater
  – Ät inte socker
  – Ät kolhydrater
  – Ät järnrik kost
  – Ta folsyra i tablettform
  – Rör på dig
  – Drick inte alkohol
  – Gå ner i vikt
  – Stressa inte
  – Meditera
  – Ha sex ofta
  – Håll koll på ägglossning

  Listan kan ju göras hur lång som helst, men till saken hör den att en kvinna som är ofrivilligt barnlös förväntas leva som en nunna i ett renlevnadskloster med mycket sex, maratonlöpningar och noll stress eller vardag , what so ever.

  För mig blir det krockigt att en kvinna väljer att dricka alkohol eller röka under en pågående graviditet, det handlar inte om mom-shaming. Ja, jag är villig att erkänna att jag är både bitter och avundsjuk på alla som blir gravida över en natt.

  Men här sitter jag och vet knappt ut och in på mig själv, för tydligen så är hela jag fel. Och min kropp vill inte, hur mycket sex vi än har och hur mycket broccoli och fisk jag än äter så vill inte en bebis gro i min mage.

  För mig är det helt otänkbart att dricka alkohol om jag skulle bli gravid pga jag ej vill riskera min graviditet eller bebis.

  Jag kan rekommendera denna podd med Fritte Fritsson och Agnes Wold som tar upp ämnet: https://podcasts.apple.com/se/podcast/190-om-myter-kring-graviditeter-och-barn-med-agnes-wold/id1038870950?i=1000435006612

  Vad jag förstår så visar mycket ny forskning på att det är helt okej att ta ett glas någon gång under graviditeten (alltså att inga barn uppvisat några som helst skador eller problem efter födseln) men att dricka mer och regelbundet kan vara skadligt. Det är såklart fine om man avstår från att dricka om man känner sig trygg med det. Men blir kan bli så trött och ledsen på att det figurerar så mycket myter och en kultur som skambelägga kvinnor överlag med allt som är kopplat till ”hur man är som mamma”.

   Tvärtom, faktiskt, det har precis kommit en studie som visar raka motsatsen. Jag hittar den inte just nu men ska leta vidare. Här är några artiklar:

   https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/12235/LKT0924s1628_1629.pdf

   Ovanstående artikel tar ju också upp just hur allvarliga skador man tror kan uppstå redan innan kvinnnan själv vet säkert att hon är gravid.

   I den här artikeln är Agnes Wold ute och svingar (jag ska strax återkomma till henne):

   https://www.svd.se/wold-kritisk-mot-strikta-alkoholrad-till-gravida

   Jag citerar ur artikeln hur en överläkare med stor erfarenhet av ämnet reagerar på Wolds uttalanden:

   ”Även om det inte går att visa att ett visst alkoholintag är skadligt, går det heller inte att dra slutsatsen att alkoholintag är ofarligt, menar han.”

   Det är ju precis så det är, det är svårt att forska kring det här ty dessbättre ställer de flesta kvinnor inte upp på att bruka alkohol när de väntar barn. Det man kan se är hjärnskadorna hos barn vars mödrar druckit alkohol under graviditeten och hur mycket dessa kvinnor sedan intagit är förstås omöjligt att veta. Det är av den här orsaken alla seriösa läkare och myndigheter rekommenderar ett absolut nollintag av alkohol – under graviditeten men också när kvinnan försöker bli gravid (se artikeln från Läkartidningen). Det man måste förstå är att fastän det Agnes Wold säger inte är osant är det heller inte sant och när det handlar om de svåra handikapp en människa kan tvingas leva med resten av livet är rekommendationen om nollintag av alkohol under graviditet och förberedelse för sådan självklar.

   Agnes Wold, ja. Hon är en person som gillar att synas helt enkelt och uttalar sig med förkärlek även inom medicinska specialiteter hon inte är insatt i (vilket är orsaken till att hon är så illa sedd bland många kollegor). I artiklen jag länkar säger hon själv:

   ”Jag twittrar för att det är kul, min intention är inte att ge råd till hela svenska folket.”

   Läs gärna den meningen några gånger och fundera sedan över vad det säger om läkaren Agnes Wold när hon ger sig in i en debatt hon inte begriper sig på men gör det i sin roll som läkare, vilket leder till att människor som läser det hon säger och skriver ibland automatiskt tror att hon har rätt. Hon är en skam för läkarkåren! Vi är många kollegor som önskade att hon hade den goda smaken att råda bot på sitt uppmärksamhetsbehov på andra sätt än genom att sprida tvivelaktig medicinsk information via sociala medier.

   Till sist:

   Om man inte kan avstå fullständigt från alkohol under en period av nio månader, när man vet att forskarna tror att svåra hjärnskador kan uppstår hos fostret redan vid mycket små mängder, så värdesätter man sannerligen inte förmånen att kunna bli gravid och föda ett barn. Däremot borde man fundera över sitt eget missbruk.

   Tack för ordet – läkare

  Det är inte olagligt att borra in en 10cm lång borr i sin egna mage när man är gravid. Inte fan går jag och gör det för att det är ok i lagens mening?

  Goodness. 1177-argumentet var ju inte så bra. Hela idén är att man inte ska behöva gå igenom hundratals forskningsrapporter själv, utan att experterna gör det åt en och presenterar ett konsensus i sin kontakt med patienter och i informationen på sidor så som 1177. Går hon runt och tror ingenting tills hon själv utbildat sig inom ämnet och gått igenom all relevant forskning? Det blir svårt att leva så.

  Läs gärna Agnes Wolds bok ang graviditet och råd, och vad för fakta och forskning råd mm bygger på.
  Ett glas vin skadar ej barnet i magen. Det kan man tycka vad man vill om, men det är fortfarande fakta. Rekommendationer är alltid baserade på extra försiktighet, risk för överkonsumtion osv. Sedan ligger ju även ett forskningsdilemma i att inga blivande mödrar hade velat vara med i en alkoholstudie där deras foster eventuellt riskerar att komma till skada. Därför vet man inte exakt var den högre gränsen går, däremot vet man att mödrar med alkoholmissbruk skadat sitt foster, men det är ett helt annat spektrum.
  Men åter igen, att den gravida kvinnan kan dricka ett glas vin utan risk för sitt foster är väl dokumenterat och underbyggt av studier. Allt annat är faktiskt mum-shaming.
  Lite normalt folkvett och egen analys är ju önskvärt i denna debatt. Livsmedelsverket och 1177 bygger tex sina råd på WHO:s råd för gravida, som är samma för alla över hela jorden varpå de också är väldigt generellt hållna. Enligt dem ska man heller ej äta chark pga risk för sjukdom och då risk för foster. Denna risk föreligger endast om chark/rått kött är dåligt och då innehåller farlig bakteria, men har det hanterats rätt och riktigt är det ingen fara alls att äta. Sannolikheten att blir sjuk om jag köper sådant kött på en öppen matmarknad i fullt gassande sol och värme är alltså otroligt mkt högre och i princip noll om jag köper ur en kyld köttdisk med fräscha produkter.

  Livsmedelsverket råder även gravida att hellre äta margarin än smör, och allehanda mini/lågfettprodukter pga risk för gravidfetma. Margarin är ett mkt sämre sorts fett än smör, men inte lika fett. Jag skulle ändå aldrig få för mig att ersätta smör med margarin utan istället äta det i måttlig mängd.

  Återigen, läs gärna Agnes Wolds bok.

  Klarar man sig inte utan alkohol i nio månader är det fan illa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *