Rasism riktad mot Big Brother-deltagare

Big Brother har tidigare anklagats för att ha tillåtit rasism och mobbing, då bland annat PH-profilen Diana Moseni tog upp hur två av deltagarna behandlade en tredje – Nardos Alberto.
Nu höjs återigen röster mot rasism, och även den här gången är det deltagaren Nardos Alberti som drabbats. Nardos, som fortfarande befinner sig inne i huset och finalveckan har som tur är ingen aning om vilka vidrigheter som skrivs om henne på nätet.
Jag hoppas hon aldrig går in och läser den här skiten om sig själv när hon kommer ut.
Nu har det i alla fall startats ett Instagramkonto som uppmärksammar det hela, och som vädjar till människor att sätta ner foten mot rasismen och att backa Nardos genom att rösta fram henne som vinnare.

Vi har nu en chans att markera att vi accepterar inte sådant beteende.
Ladda ner TV4 Play-appen och var redo på att rösta på Nardos som vinnaren av Big Brother 2021 med en vinstsumma på 1 miljon kronor.
Du behöver inte ha följt programmet, ladda ner appen och gör ett ställningstagande.

Fan vad lång väg vi har kvar att gå, när året är 2021 och människor uttrycker sig så här – helt öppet och under egen identitet.
De har liksom inte ens VETT att skämmas för sina främlingsfientliga åsikter, utan proklamerar dem stolt.
Det minsta man kan göra då är väl att säga emot?
Eller hur?

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De som har skrivit på facebook borde inte anonymiseras. Låt familj, vänner och arbete se vad dom har för ståndpunkt.

  Är det någon som jag känner som uttrycker sig såhär i någon hemlig grupp eller officiellt så vill jag radera dom genast. Fy!!

   Det är garanterat män. Inte konstigt att man hatar dem.

    Att vara bakom flötet är inget kön, land, sexualitet eller religion. Det är något du blir.
    Döm individen aldrig gruppen.

    Det är ju helt upp till dig vilka du väljer att hata, men samtidigt: i stort sett samtliga som skriver vidriga mobbarkommentarer till tex Bianca är kvinnor, ska man hata kvinnor också då? Finns rötägg i alla grupper. Har framkommit fruktansvärd antisemitism och hets mot folkgrupp från araber på CH samtidigt som det även finns rasism mot araber. Ska man hata alla araber och alla icke-araber? Nej tack. Jag fördömer beteenden men kommer aldrig att hata en grupp baserat på rötäggen som alltid är i minoritet.

    Tycker uppriktigt synd om dig och de som gillat din kommentar.

    Att hata på män eller att på invandrare som grupp är inskränkt. Det ena verkar tyvärr vara mer accepterat.

  Det sjuka är som sagt att man inte ens har vett att skämmas. Att man inte fattar hur man själv framstår när man yttrar sig såhär. Att man också ofta får för sig att det handlar om yttrandefrihet är bara så korkat så jag… 🤯

  Såg dokumentären om skotten i Rödeby härom dagen och tänkte detsamma då. Att man inte SKÄMS för att ge sig på någon som så uppenbart inte kan, eller ens vill, försvara sig. Inte ens de mest störiga killarna i min grundskoleklass i förorten gav sig på den enda autistiska killen i klassen – tvärtom var dem extra måna om att fråga om han ville vara med på rasterna eftersom han hade svårt att ta det initiativet själv.

  Menar inte att deraila, menar bara att det är helt sjukt att vi inte kommit längre än det inte är skamligt att bete sig så här jävla omoget och svagbegåvat.

  Jag blir så illa till mods när jag ser detta. Det känns som att Sverige som land backar i utvecklingen när det kommer till jämställdhets- och jämlikhetsfrågor? Är det bara en känsla eller har det alltid varit såhär illa, bara att en inte sett det lika ”out in the open”? Fyfan. Det är så obehagligt, och verkligt fruktansvärt för alla som tvingas utstå sådant här.

   Tror det alltid varit såhär illa, bara att det syns på ett annat sätt. Hört många äldre människor tala nedsättande och använda rasistiska ord. Tror det tillochmed var mer acceptabelt förr. Nu reagerar ju folk mer och säger ifrån.

    Men det var andra tider när de växte upp, de fick lära sig på det sättet. Jag tycker inte man kan klandra äldre, de vet inget annat. De är barn av sin tid. Det viktiga är att nya generationer förstår bättre.

     Svarar mig själv här, min fina goda snälla mormor kunde säga rasistiska saker men menade aldrig något ont med det, det var bara att de lärde sig så, visste inte något annat, tänk filmen Mitt Afrika, lite så.
     Jag vet det var så samhället lärde dem att det var.
     Sen kunde hon säga saker som att min pappa var ju tjusig (inte svensk) så då var han godkänd. (ryss) Och mitt x, dåvarande Man, var tjusig (alltså super okej, sydamerikan)
     Jag tror faktiskt det är viktigt att förstå skillnaden på äldre som levt under andra tider och yngre som uttrycker sig rasistiskt för det är ett medvetet val, bortsett kanske förvirrande tonåringar som sen växer upp.

     Det är ju det jag menar. Att det inte är något nytt.

   Min egna uppfattning (som jag inte vet om jag har belägg för) är att det var mer utbrett med ”fördomsfull rasism”. T ex ”afrikaner är si och så”, ”kommer man från mellanöstern är man xyz”, ”asiater är på det här sättet” osv.
   Det känns som att den hatiska rasismen är mer utbredd nu. Folk generellt visar mer öppet sitt förakt, inte bara ”milda fördomar”.

  När är det dags att rösta?
  Har inte sett en sekund av programmet, men nu jävlarrs ska det röstas. Sånt där beteende köper jag inte.
  Kan man rösta på något annat sätt, vem som ska ut eller så, innan finalen?
  Morrr! Vafan är det för fel på folk?

   Men vilka mer är kvar? Tycker man fortfarande ska rösta på sin favorit. Tror ingen vill vinna enbart för att folk tycker synd om dig.

    Nej, men troligtvis har inte Nardos fått en rättvis chans på grund av hennes hudfärg.

     Eh va? Hon är jättepopulär och är kvar i finalvecka. Bara för att en idiot skriver skit på facebook betyder det ju inte att hon inte fått en ärlig chans. 🤦🏼‍♀️

     Det om nåt är väl rasistiskt? Att anta att hon inte fått en ärlig chans pga hennes hudfärg? Wtf?!

     Varför ens förutsätta det när man inte ens sett programmet? Nardos har haft EXAKT samma chans som alla andra, hon har till och med fått vissa fördelar (om det är pga hudfärg eller inte låter jag vara osagt). Hon har inte varit mer utsatt för ”mobbning” än andra där inne, och framför allt inne pga rasism.

     Att rösta på någon bara pga hens hudfärg när man inte ens är engagerad i programmet är fett fel, och urvattnar hela konceptet med programmet.

      Du har ju uppenbarligen INTE sett live. Du ska bara seeeee hur hon behandlats emellanåt för att hon är skrikig och gapig. Tom NU i denna stund!! KOLLA LIVE

    Jag har ju ingen favorit eftersom jag som jag skrev inte har sett en sekund av programmet. Men om man nedvärderar någon för sin hudfärg så ska man uuut!!

     Hade du själv verkligen velat vinna någonting bara för att du t ex är kvinna och folk tycker synd om dig? Personligen hade jag skämts om jag vann någonting pga mitt kön eller hudfärg och inte för att jag förtjänar det. Låt henne vinna för att hon är värd det, inte för att en liten klick människor beter sig dumt på internet.

      Jag kan tänka mej att låta henne vinna, inte för att hon har en mörkare hudfärg, utan för att andra betett sig illa. Och om jag fattat rätt så är det andra deltagare som gjort det, inte folk på ”internet”. Men kanske där åxå.
      Jag stöttar gärna människor som blivit illa behandlade. Har hon blivit illa behandlad ska hon lyftas fram och ut med dom andra som inte kan bete sig.

       Det var EN incident med EN annan deltagare! Så hon har inte blivit mer illa behandlad än nån annan. Röstar på min favorit med härlig positiv personlighet. Inte på en hudfärg. 👩🏻‍🦲👩🏽‍🦲👩🏾‍🦲👩🏿‍🦲

        Nej, det var inte EN. Det är flera. Kolla live!

   Du kan rösta idag för att hindra att hon åker ut på tisdag. Iom att det är finalvecka denna vecka lär det vara många såna röstningar. TV4play eller/och Cmore funkar.

   Mvh
   Sträckkollaren 😁

    Thankjå Anna. Ska ladda ner det.

     Fattar inte varför du ska rösta när du inte ens kollat på programmet 😂 Låt tittarna få välja sin favorit.

     Kia du kan väl kolla 90 avsnitten först åtminstone istället för att blint lyssna på hetsinlägg i sociala medier vars enda syfte är att se till att deras favorit vinner? Herregud människor 2021…

   Men varför ska de andra i huset inte få en chans att vinna för att Flashback skriver sjuka kommentarer?

   Jag kan egentligen inte säga någonting här för jag är vit, men att bli inkvoterad på det sättet är det sista många människor vill! En vän till mig som är ifrån Mellanöstern blev alltid inkvoterad för att hon var kvinna och från Mellanöstern. Det var det enda hon skulle prata om i intervjuer och hon blev alltid så ledsen för att hon inte fick vara med på samma villkor som alla andra. Hon ville bli vald för sin prestation och inte för sitt ursprung, precis som alla andra. Rösta på den ni tycker ska vinna och ta inte detta ifrån Nardos.

   KIA, du röstar genom CMORE/TV4 play apparna! Klicka dig in i Big Brother världen, klicka sedan på ”rösta” i den nedre menyn för att till sist klicka på Nardos ❤️
   Följ även Nardos på instagram för att hålla koll på resten av veckans röstningar.
   Nu gör vi historia & tar vi henne till vinsten tillsammans!

   Du kan rösta på TV4play. In o rösta nu o dem kommande dagarna.

  Givetvis är det tråkigt att folk har unkna åsikter men jag tror inte att lösningen är att uppmana till röstning på denna individ ”bara för att”. Folk som engagerar sig i programmet ska givetvis rösta på sin favorit, utan förbehåll.

   Precis. Positiv diskriminering är lika illa.

    Det är verkligen inte ”lika illa”. Inte bra, absolut, men inte lika illa.

    Lika illa som den skiten hon får läsa om sig själv är det verkligen inte. Lura inte dig själv

  Nardos och Emilie är lika negativa, med den stora skillnaden att den sistnämnada hyllas för sin bitterhet. I folks ögon är Emilie charmig och rolig. Hennes negativitet förknippas med ärlighet. Simon har på långa vägar inte varit respektfull mot samtliga deltagare. Detta kommer han undan med då ”han inte är sådan person egentligen”.

   Förstår verkligen inte varför Emelie kommer undan med allt? Vad hon än gör eller hur hon än beter sig så är hon bara underbart bitter. Hon kommer vinna och jag förstår verkligen inte varför. För att hon suttit och gnällt hela säsongen? Wow, vilken bedrift.

    Varför ska Emelie få negativa kommentarer förknippade till ett inlägg om rasism? Det är inte hon som är rasistisk. Flashback borde ha en funktion där de går att anmäla när det skriva rasistiska eller kränkande kommentarer.

     Flashback borde stängas ner. Dyngan som skrivs och sprids där är helt sjuk

      Det fria ordet är viktigt att bevara. En dag kommer du få se varför, tyvärr.

    Hon kommer undan genom att skylla på att påstå att det är ”hennes humor”. Nardos hade aldrig kunnat dra det kortet. Det finns ett tydligt mönster av särbehandling i huset. Deltagare drar sig undan Nardos för att komma undan drama, medan de stöttar Emelie och Simon.

  Ingen nyhet att det finns rasister på fback. Sen förstår jag inte varför rasistiska inlägg ska blandas med inlägg där det står att hon är gapig osv? Finns inget rasistiskt med att tycka att hon är en gaphals.

  Framförallt – varför ska man rösta på henne?

  Tycker det är orättvist att skriva att Big brother TILLÅTER rasism? Det gör de absolut inte. Det finns idioter och det har det alltid funnits, det viktigaste är väl att vi är överens om att deras unkna åsikter betyder NOLL. Nardos är sjukt älskad och älskvärd i huset på alla sätt, har inte upplevt någon rasism eller särbehandling. Har röstat på henne för att hon är en otroligt gullig och rolig tjej, men inte av någon annan anledning. Heja Nardos!

   Jag har inte sett ett enda avsnitt, men OM det stämmer att det har förekommit mobbning/utfrysning eller rasistiska kommentarer INNE i huset så tillåter BB det absolut. Det är deras ansvar att plocka ut eller ge en varning till någon i huset som beter sig illa.

   Däremot om det endast är kommentarer UTANFÖR huset, så kan BB såklart inte ansvara för det, det är då upp till gemene man att avlägsna sig till en öde ö i Atlanten.

   Vadå ”har inte upplevt någon rasism”? Vad fan vet du om det?

    Personen baserar det väl troligtvis på vad denne själv har sett i programmet. Det är väl inte särskilt avancerat att komma till del slutsatsen. Och det har väl den personen all rätt att tycka?

    Vad vet du om det?

  Fy fan vilka JÄVLA IDIOTER det finns därute. Blir ledsen och alldeles matt.

  Jag har inte sett bb i år. Är det deltagare som är kvar som har utsatt henne för rasism?

   Ja, dom är kvar. Men personen som frågade Nardos saker om Sverige för att sätta dit henne har bett om ursäkt och skämdes för det sen och Nardos förlät det om jag minns rätt.

    Vilka är DOM som utsatt nardos för rasism?

  Fattar inte ens varför man tittar på BB. Har så svårt för personer som bara klagar hela tiden, skyller på andra och gapar och skriker. Var ju en förra året som oxå bara gapade hela tiden. Sjukt jobbigt. Men dessa människor växer väl oxå upp tids nog.

  Bra att det uppmärksammas, helt oacceptabelt 😡

  Jag har sett alla avsnitt av Big Brother i år. Jag kommer att rösta på Tanja som vinnare. Nardos verkar vara en fin person men jag orkar inte med att hon skriker hela tiden.

  Är inte det där skitprogrammet nedlagt än?

  Det är fruktansvärt med all rasism som flödar! Jag gillar Nardos och tycker hon förtjänar att komma långt, jag gillar även Emelie mycket och röstar kvar henne i första hand. Tycker Simon kan åka ut, han kommer undan med så sjukt mycket bara för att han är grabb även om han har många fina sidor också.

  Fick fick insyn av detta på Megrims story och jag måste säga att det är bara så vidrigt av er som använder n-ordet till Nardos och kallar henne för apa, gorilla och annat SLUTA med det!! Hon har inte valt sin hudfärg överhuvetaget. Ni har som skriver sånt har en märklig syn och det är bara töntigt och fånigt av er. Ni är så pinsamma.

  En annan sak som är fruktansvärt är att i situationer där personer använder förolämpningar som exempelvis efterbliven, cp, störd och andra funktionsvariationer /funktionsnedsättningar är så problematiskt. Enligt mig ska man inte stödja en sådan person/personer. Därför ska man inte tycka like, tummen upp eller rösta på.

  Jag har röstat personer som jag har ändrat uppfattning om och det ska man inte behöva kallas för fånigt beteende. Det handlar om värderingar. Sina egna värderingar ska inte behövas se om. Personer som använder dessa ord har brist på väldigt mycket, saknar intellekt och förtjänar inte en miljon.

  Tråkigt att alla diskussioner verkar ha dött här inne. Självklart glad att det värsta elaka är borta och det behövdes. Kul att det är trevligare men diskussionerna verkar bortblåsta också.

   Uh? Läser vi på samma ställe eller? Jag har sett diskussioner på flera ställen, möjligen något mer sansade och nyanserade. Kan knappast vara negativt…

    Det är mycket färre kommentarer per inlägg nu.

    Ja klart vi läser på samma ställe. Jag tycker att det knappt är några diskussioner kvar här inne. Klart man kan diskutera trevligt även om man inte håller med varandra. Men knappt något sådant kvar här inne. Men förstår att inte alla håller med mig.

     Jo men nu var det ju inte så. Sällan kommentarerna här inne var trevliga. Det handlade alltid om att fultolka den som inlägget handlar om och måla ut personen som dålig även om det inte var så. Det handlade bara om att leta fel. Nu hade de flesta kommentarerna handlat om att hon kanske bara är jobbig och därför får såna kommentarer och att rasism inte alls existerar i Sverige. Så ja diskussionerna är som bortblåsta men det är ju de elaka trollen med

      Jo men jag menar att NU kan man väl diskutera trevligt även om man är oense om frågan. Men det verkar inte hända. Diskussionerna kan ju vara kvar även om det elaka och otrevliga är borta hade jag önskat.

       Ja men tyvärr var de flesta diskussioner långt ifrån trevliga. Det säger väl en del om de som kommenterade och som nu slutat

     Jo, det är helt klart färre kommentarer men personligen ser jag inte det som något negativt när de kommentarer som faktiskt finns här, är vettiga. Kvalitet före kvantitet. Tycker jag.

   Varför blir det så? Blir det många som blir satt app modd eller varför är tröskeln högre till att skriva kommentarer nu? För mig är det som vanligt, vad jag märkt.

    Jag vill inte alltid kommentera med samma nick, på grund av erfarenheter från tidigare gånger jag haft nick (folk släpper inte tidigare diskussioner och har direkt dragit upp ens åsikter i andra frågor när man diskuterar något annat). Jag sätts i modd varje gång jag byter nick så det blir ju lite omständligt om man vill skifta mellan namn då.

    Och då har jag inte några extrema åsikter åt något håll alls kanske jag ska tillägga 😊

     Nardos är inte utsatt för rasism i huset. Ingen har ens nominerat henne för utröstning.

     Tittarna som inte vill se henne som vinnare baserar det på att hon är gapig, egoistisk och skrämmande okunnig om det mesta.

     TV4 favoriserar henne med då hon ofta figurerar i DC (directors cut). Sånt stör nog många.

     Personerna på fb som skrivit rasistiskt har väl blivit avstängda?!

     Jag kommenterar alltid med S bara. Pröva det? tror inte folk kommer ihåg såna vanliga, intetsägande nick. Upplever inte det iaf. Blir inte moddad vad jag märkt.

  Har röstat kvar Nardos sen dag 1 och även idag. Hon är ju så jävla skön! Hoppas hon vinner hela skiten!
  Rasism är VIDRIGT och folk med såna åsikter är inget annat än hatande monster.
  Heja Nardos!!!! ❤️❤️❤️

  Tycker att det är orättvist att uppmana att rösta på henne mot de andra deltagarna som inte har något med de rasistiska kommentarerna att göra. Har man inte sett programmet bör man inte rösta heller.

  Rasisterna har visat sitt fula tryne sedan dag 1 men nu för att det är final så ska man ”rösta mot rasism” och rösta på Nardos som vinnare? Rasism borde inte finnas men jag kommer rösta på min favorit ändå och det är tyvärr inte Nardos.

  Nardos sitter i finalvecka? De som skriker sig hesa på Flashback och Facebook är en liten del av tittarskaran. Sådana här inlägg skapar någon sanning att en stor del av majoriteten tycker såhär. Vilket de uppenbarligen inte gör eftersom hon sitter i FINAL? Sen att bloggbevakning lyfter fram det här inlägget och uppmanar att folk ska ladda ner appen och rösta utan att sett en sekund av programmet är tamefan tjänstefel. Pga av att ni är stötta av några idioter på flashback?

   Majoritet eller inte. Rasism är ett faktum och bör lyftas fram. Inte för att uppmanna folk att sänka Nardos några snyftröster, utan för att uppmärksamma hur vidrigt beteende rasism är. Beteende är inte associerat till en hudfärg. När övriga deltagare skriker högre än Nardos läser vi inga kommentarer relaterade till deras hudfärg.

  Kan vara värt att ta upp hur mycket hat och hot som nardos så kallade fans sprider. Tanjas kontoansvariga har blivit hotade såpass att de har polisamält och känner sig osäkra, de har skickat hot till personer som inte hejar på nardos så att det är få som vågar kommentera på instagram med sitt riktiga konto. Ett fan uppmanade de som inte gillar nardos att ta livet av sig. Tror knappas att detta är sånt beteende nardos stöttar ändå är det ingen som tar upp hur problematiskt det är att sprida hat pch samtidigt klaga på hur mycket hat en viss person får. Skrämmande klimat!

  Varför i hela världen ska Simon och Tanja (som nu kommer bli tvåa och trea tack vare detta) straffas för att ett fåtal människor på flashback är rasister? Och vad sprider nardos kontoansvariga för skit då, tycker du att det är okej?
  Har röstat kvar Simon. Önskar att Judith åker hem först, sedan Madde, Nardos, Emelie, Tanja och Simon som vinnare.

  Jag har inte sett mycket på BB men varje gång det har kommit på så har människna gapat och betett sig som skit, måhända att alla andra varit lika hemska eller värre men då har jag missat det. Oftast har just hennes gapande varit orsaken att jag bytt kanal, orkar bara inte me dhenne.

  Spelar ingen roll vilken hudfärg hon har eller varifrån hon kommer så är inte rasism OK, men att däremot tycka att hon är skitjobbig måste man få göra. Jag hade rykt ihop med henne stup i kvarten om jag varit där inne.

  Låt oss ta Nardos till final tillsammans hon har verkligen fått gått igenom mycket därinne det är gratis att rösta på tv4 play

   Vad har hon fått gå igenom som andra deltagare inte gjort menar du?

  Utan några åtal om förtal tror jag inte rasismen försvinner. Om en polis ger någon böter för felparkering så blir det ju inte en omständig rättegång, och jag tänker att något liknande behövs här. Sedan om den som bötfälls tycker annorlunda så kan ju de ta det till rätten istället.

  Jag upplever det mer som ett röstfiske av Nardos kompisar än ett ställningstagande men det kanske bara är jag 🤷‍♀️
  Är ju dock helt sjukt hur människor kan uttrycka sig såhär är 2021, blir alldeles matt..

   Verkligen! Och alla köper det rakt av 🤦‍♀️

  Från en som vet vad Nardos fått utstå och uppleva redan som barn – så kan jag säga att jag är genuint lycklig över att se den tjejen hon blivit som vuxen!

  Lite flamsig å tramsig – javisst, men om folk visste vilka fighter den tjejen fick uthärda redan som yngre tonåring för att ens ha en chans att få leva som en fri vuxen kvinna – hade de nog haft mardrömmar än idag…

  Så sjukt jäkla glad att hon håller låda, vågar ta plats å bara vara!

  / En som kände henne som 11-12 åring

  Hon som sa de saker till nardos, har bett om ursäkt och de är vänner igen. Så jag förstår inte varför det dras upp. Det man kan ta upp är hur hon skriker i sin mikrofon det är så man få skruva ner ljudet på tv/data/iphonen. Och på liven på cmore. Eller som någon annan skrev här är så man få byta kanal.

  Nej men det blir ju bara löjligt om folk som inte ens kollar på Big Brother och har koll på de som är där inne, ska rösta på Nardos bara för att hon blivit utsatt av rasism (inte av dem där inne). Det är liksom töntar på Flashback som håller på, men det gör de ju tyvärr alltid. Jag hoppas verkligen inte att hon går och vinner nu bara för att folk tycker synd om henne, då har man inte vunnit på rätt grunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *