Dömda sexualförbrytare hängs ut på sociala medier

Hej! Jag tycker förtalslagen är lite luddig. Jag undrar om det är förtal att hänga ut för och efternamn på en dömd brottsling? (I detta fall våldtäktsman). Det här hände på Facebook. Även domen finns tillhands.

Utdrag av svar:
Förtal är när någon pekas ut som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt på ett sätt som kan få den utpekade att utsättas för andras missaktning.
[…]

Den intressanta frågan i detta fall är alltså om det kan anses vara försvarligt att hänga ut den dömde våldtäktsmannen på Facebook.
I Sverige ses det generellt sett inte som försvarligt att hänga ut en tidigare dömd brottsling med avsikten att denne ska utsättas för andras missaktning. En anledning till detta är exempelvis att det i Sverige är förbjudet med s.k. ”dubbelbestraffning”, vilket innebär att man inte ska bestraffas två gånger för ett och samma brott. Det spelar alltså ingen roll att uppgifter är sanna och att det finns en dom till hands – att hänga ut en brottsling på detta sätt kan anses vara ett förtalsbrott oavsett. En bedömning måste dock göras i varje enskilt fall för att avgöra huruvida det kan anses vara försvarligt eller inte, och något definitivt svar på frågan kan jag därför dessvärre inte ge dig. – Lawline **

Trots att frågan här ovan gäller Facebook så borde svaret kunna appliceras på all social media, så som Instagram, blogg, Youtube, Snapchat och TikTok.
Det är nämligen så att det på Instagram, Snapchat och på en av Sveriges största bloggplattformar, har det skapats upp konton med syfte att publicera namn, bild och domar på dömda sexualförbrytare, våldtäktsmän och pedofiler.
På Instagram har kontot i skrivande stund över 16 000 följare och har publicerat 56 inlägg, där majoriteten visar upp bilder på män – men också kvinnor –  var de bor och utdrag ur deras domar. Personen bakom kontot har även startat upp ”back up-konton” om de primära kontona skulle raderas.
Besökarna uppmanas att dela kontona och att tips kan lämna via DM (direct message på Instagram).

Bildkälla: Snapchat

 

Godkväll alla, som ni ser så har jag startat upp en blogg här kommer jag att berätta om dömda folk, folk som är pedofiler, kvinnomisshandlare & våldtäksmän. Det är så sjukt att man ens kan göra en sådan handling, hur kan man ens ha ett hjärta till att skada någon annan person? Jag blir så genuint ledsen för detta är något av dem värsta personerna du någonsin kommer möta på.. Har ni tips på pedofiler, våldtäksmän, kvinnomisshandlare hör av er till mig på instagram:
Bloggens allra första inlägg

Det finns enormt stora faror med den här typen av publiceringar på sociala medier, både vad gäller dömda personer, men framförallt vad gäller utpekanden av personer som inte genomgått en rättslig prövning, men som på förhand istället dömts av en sk ”folkdomstol”.
Den 10 juli 2017 skrev Bengt Ivarsson, advokat och före detta ordförande i Sveriges advokatsamfund en debattartikel i Aftonbladet, där han anser att kändisar inte ska leda folkdomstolar i media, utan att man ska låta den rättsliga processen ha sin gång och inte lyncha utpekade på förhand.
I det här fallet är det inte en kändis som initierat kontona, men man kan omöjligt veta vem som spridit uppgifterna eller hur stor spridningen har blivit.

Ett annat problem som han tar upp i sin text är att det på sociala medier saknas ansvariga utgivare.
Det innebär att det dels inte finns någon som kan vägra publicering samt att det dels inte finns någon annan än den som skriver som ansvarar för texten.
Allting kan helt ofiltrerat skrivas ut på nätet och spridas vind för våg, av vem som helst med tillgång till internet, utan några som helst betänkligheter, oavsett om det som skrivits är sant eller falskt.

De publiceringar som jag skriver här ovan innehåller, om det som står stämmer, utpekanden av uteslutande dömda människor, vilket – enligt Lawline – fortfarande kan vara olagligt att göra.
Vill vi verkligen ha ett rättssamhälle där man kan skriva vad som helst om vem som helst så länge man menar väl, tror att det man publicerar är sant och uppsåtet är gott?

Jag tänkte avsluta den här texten med en bit till ur Bengt Ivarssons debattartikel:

Att tänka på barns bästa innebär även att det finns anledning att tänka på vilken skada barn till en utpekad misstänkt kan drabbas av genom utpekandet.
Jag har svårt att förstå varför dessa barns välbefinnande skulle vara mindre behjärtansvärt.

Nyligen pekades en känd handbollstränare ut som sexualbrottsling. Det innebar att han inte fick tränaruppdrag som han önskade.
Efter ett tag uppdagades att utpekandet var felaktigt. Dock var skadan redan skedd. Även om han numera rentvåtts finns det alltid en fara i att människor som pekats ut som brottslingar fortsätter betraktas som det i allmänhetens ögon.

Om den här typen av uthängningar blir vanligare och vanligare förekommande så är ju det en tydlig indikation på att rättsystemet inte fungerar eller i alla fall inte är tillräckligt omfattande/strängt/välfungerande, någonting som så klart är extremt problematiskt.
Lösningen får dock aldrig bli ett laglöst land där alla fattar egna, känslostyrda beslut utifrån vad som känns bäst och rätt för stunden och där folkdomstolen helt ersatt alla antydningar av ett rättssamhälle.
Kritiken måste då riktas mot den del av samhället som man anser ha misslyckats med sitt uppdrag och kräva förändring och förbättring.

Det är så det måste fungerar i en rättsstat, även om hjärtat så klart skriker att vi måste skydda alla potentiella offer, till vilket pris som helst. 

Jag har sökt bloggplattformen för en kommentar. 

**
Enligt Lawlines hemsida:
Vi sänker trösklarna till juridiken och gör juridiken enkel och tillgänglig. Det här gör vi genom att erbjuda inledande juridisk rådgivning helt gratis.
Vi ger juriststudenter en möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Lawline fungerar alltså som ett komplement till juristutbildningen.

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De borde anlita CW som host för kontot..?

   Lägg till Mona också. Som fortfarande tror/hävdar att hon är dömd för förtal för att hon pratat om sexuella övergrepp öppet. ??‍♀️

    Mona som levt på porrbranschen. Unga tjejer som bidragit till hennes försörjning. Offer för legal sexhandel.
    .

  Det finns ju andra konton / bloggar som också en form av folkdomstol som dömer folk utan möjlighet till benådning?

  Min tanke är väll att det inte blir en ”folkdomstol”
  eftersom dom redan är dömda och att utdrag från dom visas ? Så personen är ju dömd och anses därför skyldig? Så att visas på sociala medier är väll ingenting jämfört med smärtan hos offret.

   Fast hur tänker ni om konsekvenserna det ger för samhället då? Hur tänker ni att de här personerna ska få jobb? För ni fattar väl vad som händer när man inte kan få jobb på laglig väg? Man vänder sig till kriminalitet till slut. Så resultatet av sånna här inlägg är i slutändan ökad kriminalitet i Sverige. Vilket kan ge katastrofala konsekvenser för många civila. Är det värt att fler oskyldiga ska drabbas bara för att hänga ut en snubbe alla ändå glömt bort 2 dagar senare som redan blivit straffad?

    Nej absolut, givetvis ska inte dömda som avtjänat sitt straff hängas ut hur som helst.

    MEN, jag tycker att i vissa lägen är det absolut inte ”allmänheten” som bär skuld om resultatet av slappt rättvisande skapar ”folkdomstol” utan det är helt i händerna hos folkvalda, som inte skapat det rättsystem allmänheten eftersöker.

     Nu yrar nu. Det här handlade om dömda personer. Har personen blivit dömd för brottet hen begått så har rättssystemet fungerat.
     Och nej det är aldrig helt i händerna på de folkvalda, eftersom de är just folkvalda. Lägg din röst bättre nästa gång.

      Vad menas , hur kan man lägga sin röst på
      något bättre ifall detta inte var det man röstade på? Struntsumma , vi tänker helt olika helt enkelt ☺️

      Nej, fanns ju ett exempel på en tränare som blev utpekad/uthängd som sexualbrottsling och så visade det sig vara felaktigt

    Jag skiter fullständigt i om dessa personer får jobb eller inte. Finns många arbetslösa i Sverige. Jag skulle inte vilja ha en pedofil och våldtäktsmän som arbetskamrat, och vill definitivt veta om någon i mitt barns närhet är dömd för ett sånt brott! Har man begått våldtäkt mot kvinnor och barn är det något allvarligt fel i huvudet som inte kan ”botas” av att sitta i fängelse ett år eller två. Såna människor ska man bara hålla sig så långt borta ifrån som möjligt.

     ”våldtäkt mot kvinnor och barn (eller män, transsexuella m fl…)

     Vad tror du dessa människor tar sig för om de inte kan inkluderas i samhället igen och möjlighet att göra rätt för sig? Du tror inte det finns en risk att dessa människor då istället väljer att fortsätta på den kriminella banan/leva utanför samhället? Att det ska vara så svårt att tänka ett steg längre och framförallt inte bara på sig själv. Försvarar inte våldtäktsmän/kriminella/pedofiler men är emot dubbelbestraffning och beteende likt detta

      Har man våldtagit en annan människa kan man aldrig göra rätt för sig. Gärningsmannen kan sitta i fängelse och betala böter men den onda gärningen är redan gjord och skadan är redan skedd. Om våldtäksmannen eller pedofilen sedan har svårt att få jobb får han skriva in sig på arbetsförmedlingen som alla andra arbetssökande i Sverige. Enligt SCB är 8.3 % arbetslösa I Sverige idag, menar du att alla dessa skulle bli kriminella och leva utanför samhället?

      Fast det tar jag ingen hänsyn till alls. De kan panta burkar tänker jag ?

     Har en fd väninna vars sambo tillika far till deras 2 gemensamma barn suttit inne strax över 1 år för våldtäkt på minderårig, han slog bla ut tänderna på tjejen när han våldtog henne. De lever efter hans tid i fängelse som en vanlig familj igen. Barnen är 12 och 9 och det kan
     Mkt väl vara en grannfamilj till dig.

    Det enda rimliga är givetvis att folk som våldtar eller värre aldrig någonsin behöver oroa sig för att skaffa arbete. Det finns absolut ingen anledning att de ska få vistas i samhället mer överhuvudtaget.

    Ska vi ta bort brottsregistret också för det är ju så synd om dom som inte kan skaffa ett jobb? Herregud. Man hänger inte ut dessa för att bestraffa dem, man hänger ut dem för att t.ex människor som bor i närheten ska vara medvetna om detta. Om jag hade barn och en pedofil som granne hade jag definitivt uppskattat sådan information.

   Vissa som dom skrev om hade inte blivit dömda än utan bara åtalade.

    Att ens diskutera detta utan att se det som ett problem, ja det tycker jag också.

  Det är bra att frågan lyfts. Jag tänker att vi kommer se mer av den här debatten och att det förhoppningsvis leder till ökad medvetenhet om hur illa det här problemet är och vad man faktiskt kan eller inte kan skriva ostraffat. Men som alltid så behöver staffet bli tydligare för dem som begår den här typen av brott. Det kommer säkert att gå åt det hållet eftersom sociala medier finns. De kommer ju fortsätta finnas. Det tog ju evinnerlig tid innan man kom till bukt med Pirate Bay och liknande.

  Eftersom vi jobbar för att kriminella ska kunna komma ut i samhället igen efter avtjänad tid, vilket många också gör utan att begå fler brott (Nej, inte alla.) så måste det vara såhär. Alternativet är ökad kriminalitet i Sverige, då man behöver pengar och mat för att överleva och om de inte kan få det via jobb pga att de är uthängda på nätet så kommer de till slut vända sig till kriminalitet.

  Att så många går ostraffade tycker jag är en betydligt viktigare fråga än att man ska få hänga ut folk.

   Du förstår inte riktigt inlägget. Läs det en gång till! 🙂

   Du våldtar inte kvinnor och barn för pengar direkt.. Otur med tänkandet?

  Jag tänker bara på en viss kristen man som ofta blir avstängd från facebook…

   Jesus?

    Precis ?⛪

     Nej men allvar, vem menar du? ?

      Vill inte skriva namnet ifall det inte är okej att skriva ut det.

      Men det är i alla fall en kille i 30-årsåldern som lägger ut domar, ansikten och liknande på en viss typ av brottslingar. Han var tätt sammanlänkad med en organisation mot sexhandeln i Indien och Nepal ?

  Liiite som med PR som återigen lynchas överallt efter sin medverkan i diverse poddar. Tycker han är en idiot och på ett sätt tycker jag att han förtjänar det av uppenbara skäl men kan ändå inte låta bli att känna mig lite illa till mods. Kan man inte nöja sig med att han är en idiot och luta sig tillbaka i vetskapen av att man aldrig behöver ha med honom att göra? Kritik i saklig form ska han ha, absolut, men folkdomstolar är inte rättssäkra. Men det är väl ett symptom på att vårat rättssystem inte heller är särskilt rättsäkerhet…

   Var har du sett folkdomstolar mot PR?

    På internetet ?

     Jag har varken sett lynchningar eller folkdomstolar. Däremot intelligent formulerade kritiska analyser av det han sagt i två olika poddar.

      Du missade hela förra året?

       När han erkände sitt brott?

   Vad jag ser så flyter P runt i media och säger än det ena än det andra. Skapar nya berättelser och sanningar.

   Vad tycker du, skall alla som frivilligt uttalar sig offentligt få stå oemotsagda?
   Eller bara P?

    Oooookaaaaj, då tar vi det igen. ”Kritik i saklig form ska han ha, absolut”

    Citat mig själv kl 18:19

     Förstår bara inte var du sett någon form av lynchning?

     Det jag sett är kritik och ifrågasättanden, men mest gentemot de som ger honom utrymme i media.

      Alla beter ju sig dock inte så. På hans instagram skrev folk både det ena och det andra. Även om såklart många hade väldigt vettig och intelligent kritik ??‍♀️

   Skillnaden med PR är ju att han själv varit öppen med att han har begått ett brott, som han erkänt och fått strafföreläggande för, och sedan låter sig intervjuas angående detta. Så han har ju inte dömts av någon folkdomstol.

   Att folk fördömer hans handling för att de tycker är moraliskt fel och kritiserar hans offentliga uttalanden har inget att göra med bristande rättssäkerhet.

   Vadå folkdomstol? Han blev ju dömd för ett brott av ordinarie domstol så uppenbarligen begick han ett brott…

   Vem är PR

    Han som sålde pasta och köpte sex.

  Skitbra! Hittade 3 pedofiler i vårt lilla samhälle.

   Vad heter kontot på Instagram?

    aktaer*ordessa

    *f

  Är det här ”den haklösa” enligt f.back är omskriven?

  Men snällaaaaa, dem har ju DÖMTS och därmed är det inte förtal. Brottet har ju hänt. Jag vill hemskt gärna veta vilka monster som snart ska ut eller vilka som redan är ute, det är min jävla rättighet. Slutaaaa förvara dessa monster asså det räcker med det här överdrivna svenska godhetsknarkandet!!!!!!

   Hear hear!
   Borde vara som i usa där man får reda på när dömda sexualbrottslingar/pedofiler flyttar till ens kvarter.

    H och Namnlapp, vad ska ni göra med informationen? Vad har ni för nytta av att veta att en dömd brottsling har flyttat in i grannskapet? Ska ni själva flytta därifrån då, och hoppas att det inte flyttar in en ny dömd brottsling på det nya stället så ni får flytta igen?

     Vad man ska göra med informationen? Man kommer såklart försöka undvika den dömda brottslingen för att inte själv bli ett offer för honom, samt varna andra! Hur hade du själv agerat om en pedofil blev granne med dig och din familj? Hade du glatt hälsat på personen som förgripit sig på ett oskyldigt barn? Kanske bjudit över honom på en fika rent av?

   Läs vad förtal innebär.
   Du kan sprida 100% sanning om en människa och fortfarande kan brottet landa i förtal. Men det krävs lite fler rekvisit så klart, men det är inget krav att det som sprids skall vara osant.

   Men snällaaaaa, alla har INTE blivit dömda! Vissa som dom hänger ut är bara åtalade! Och det spelar ingen roll om något är 100% sant eller om någon har blivit dömd, man får inte hänga ut personer hur som helst. Det kan fortfarande vara förtal. Läs på om vad förtal är.

   Samma här! Kanske avskräcker andra att göra samma sak om de outas.

   Förtal är EXAKT vad det faktiskt är.

   Förtal:
   1 § sägs att den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta den personen för andras missaktning, döms för förtal.

   Det spelar ingen roll om uppgifterna är sanna eller inte. Du får inte offentligt sprida information om någon som kan påverka dem negativt.

    Stämmer dock inte. Straff och domar är offentliga handlingar som vem som helst kan få tag på. Alltså är det inte förtal ?

     Ovidkommande.

   Jo det är förtal, vars dig du eller jag vill det eller inte.

  Japp, Anna Books son finns med…

   Vad heter kontot? ?

    Aqkqtqaqeqrqfqoqrqdqeqsqsqa utan q

   Vad har han gjort egentligen? Våldtäkt? Blev han dömd?

   Ja jag såg det. Usch vilket vider.

  Om någon varit elak mot mig på dagis gick jag till en första fröken och berätta, som gick och skällde ut barnet. Sedan till en annan fröken så att ungen blev utskälld igen. Det var grädden på moset att få ett barn utskällt flera gånger om. 🙂

   Haha! Du var inte dum du.

  Nej, det är inte ok med folkdomstolar på sociala medier. Det är att likna med gamla tiders lynchmobbar. Ku Klux Klan på nätet…
  Vi lever i ett demokratiskt rättsamhälle. Brott ska avgöras av våra domstolar utifrån våra lagar. Något annat är inte acceptabelt.

  Jag tycker inte det är ok med kvinnor som ”talar ut” och namnger ”förövare” i Metoos anda. Jag säger inte att kvinnorna har fel. Men om mannen är provat i rättsväsendet och friad eller bedömd att bevis inte finns, då är det så. Att kvinnor hänger ut männen för hela Sverige i sociala medier är inget annat än förtal.

  För tänk efter – vilket samhälle vill vi ha? Ett samhälle där alla rättshaverister och andra kan hänga ut vem som helst? Veterinärer är drabbade, poliser, socialsekreterare. Jag tror att vi är ute på en väg som hotar vår demokrati och rättsstat.
  Då kan vem som helst drabbas. Kanske även du?

   Men så har vi mr koll som hänger ut alla som åtalats. Friade och dömda på exakt samma sätt.
   Vad är det om inte dubbelbestraffning men det fortgår ändå. Det om något förstör människors liv.

   Jämförde du precis KKK, organisationen som lynchade och mördade svarta människor i åratal med att hänga ut våldtäcksmän och pedofiler på nätet?

  Tänker ofta på avsnittet i black mirror när folkdomstolar kommer på tal. En dag när rättsväsendet blir moderniserat och kan ta itu med alla kommentarer på sociala medier 😀

  Väldigt bra och viktigt inlägg! Det här är viktiga frågor som du belyser på ett tydligt och konkret sätt. Bra jobbat. Det ligger mycket jobb bakom sett sådant här inlägg.

  Ja det här är ju resultatet av att samhället har misslyckats med att hantera problematiken kring sexuellt våld och våld inom relationer.

  Tycker det är underbart att dem faktiskt hänger ut våldtäktsmän, pedofiler och kvinnobankare med bevis på att dem är dömda. Det är ju inga falska påhopp. Domarna finns ju. Vi hade inte behövt dessa konton ifall Vi bara gjorde oss av med dessa vidriga as direkt.

  Detta är ju redan offentliga handlingar.. ser inga problem i att outa på en annan hemsida än t.ex lexbase? Förutom att de är gratis då.
  För att vara jämförbara med tex brottsregistret, så borde även hemsidan gallra sina inlägg efter 10 år, (eller när det gått 10 år sedan domen), förutom vid mord då när det aldrig gallras.
  Det går inte att jämföra med en ”folkdomstol” som många verkar tycka, inkl Camilla..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.