Fortsättningen på Pdotters alkoholinlägg

Läs det HÄR inlägget först om du inte hängt med vad det här handlar om.

Pdotter – eller Ellinor Löfgren som hon egentligen heter – postade ett inlägg om alkohol, graviditet och amning och reaktionerna lät inte vänta på sig.
Så här postade en följare som varit i kontakt med Ellinor via DM, och dessa inlägg delades på Instagram under gårdagen.
Ellinor har själv publicerat ett inlägg – med inte så lite text – på Instastory då hon ville förtydliga en del saker.
Eftersom jag sitter och väntar på Tusses bidrag i den första semifinalen i Eurovision när jag skriver det här så hittar ni hela texten längst ner i inlägget.

God kväll allesammans!
Jag kanske var superotydligt i min post ang alkohol. Promotar verkligen inte att andra ska dricka alkohol under sina graviditeter, men var bara ärlig med att jag drack ett glas hit eller dit (hände? kanske? varannan? månad? vet ej?) för jag såg ingen anledning att ljuga. Bollade så klart både med min pojkvän och BM som har koll på min journal/bebisen osv och hon sa inget om det. Med det sagt, så säger jag absolut inte, att det inte finns risker med att dricka alkohol under en graviditet. För det gör det ju?Det finns alltid risker när man dricker alkohol, därför uppmanar aldrig vården att göra det.
Oavsett gravid eller ej. För det kan vara (läs: KAN vara det behöver ej vara) en hälsorisk och kan leda till missbruk ect. De forskningsunderlag som finns på sjuka barn är gjorda på mammor med alkoholmissbruk. Vilket ej stämmer i mitt fall då jag är fullt frisk. Men annars är ju rekommendationer upp till var och en att följa. Men alla barn vars mammor har druckit nåt glas champagne under graviditeten skulle födas med hjärnskador – stämmer ju inte (även om risken ökar liksom att ingen mat/dryck ska förtäras i för stor mängd pga olika risker när man är gravid.)
Och det är ju befängt om någon går runt och beskyller föräldrar till barn med hjärnskador för att det är föräldrarnas fel? Men angående risker generellt och ifall barn tar skada av olika saker beror på massa saker. Slumpen/status i graviditeten/stress/genetik etc. Precis som med allt annat. Jag förstår bara inte i min vildaste fantasi hur man kan bry sig så mycket om hur någon annan väljer att göra hehe?
Speciellt inte när både jag och W mått bra genom hela graviditeten och nu efter?

Med det sagt så uppmanar jag absolut ingen till att konsumera vin (eller fylla(nikotin/droger heller för den delen.) MEN att det finns en risk innebär INTE att ngt per automatik att något är direkt skadligt eller att ngt KMR ske. Vilket många verkar tro(?). Utan det KAN vara skadligt och det KAN finnas risker för X,Y,Z. För allt du gör under en graviditet (oavsett om du dricker ett glas bubbel eller går utanför dörren med alla risker det innebär) så medföljer det massor av risker.
Jag ber ingen utan er att ändra åsikt. Utan ni gör precis hur ni vill. Så då får man bara agree to disagree. För jag har noll åsikter om vilka val ni gör under graviditeten/förlossningen osv. Det är upp till vardera mamma att bedöma vilka risker hon är villig att ta med sin kropp och sitt barn. Ang att vara källkritisk så tkr jag tex att det är superkonstigt att man hänvisar par som försöker bli med barn till 1177 där det står att dem rekommenderas att undvika alkohol. För 1177 hänvisar inte till några siffror/statistik/forskning. Utan bara rekommendationer = lämnas öppet för fri tolkning brf man bör undvika alkohol då.
Allts: Vad innebär det? Vilka exakt kan riskerna vara? Är det att man riskerar att äggen bli färre?Spermierna sämre? Blir det större risk för missfall? Hur mkt större risk isf? osv osv. Det står liksom inte. Samma ang alkohol och graviditet. Och då fattar jag om man gör sina egna tolkningar. Men egna personliga åsikter eller rekommendationer är EH samma sak so fakta. Viktigt att särskilja. Det var detta jag läste som preggo, så att jag smuttade på vin ibland under min graviditet var alltså en _eventuell_ (ej direkt) risk jag var villig att ta.
Skriver ej detta för att ”rättfärdiga” ngt, utan tkr ni att jag gjorde fel som ej följde rekommendationerna så är det ju er åsikt. Men jag var bara ärlig med hur jag gjorde . Och ska man då hänvisa mig till fakta nu efter graviditeten (fastän allt gick toppen) så får man faktiskt skicka direkta fakta och ej rekommendationer. För att ngt KAN ta skada eller ATT det tar skada är ej samma sak. MEN jag har aldrig menat att alkohol ej skulle innefatta risker eller att jag ville normalisera drickande under en graviditet. Alltså verkligen inte. Så hoppas jag var tydligare denna gången hehe 🙂

Det stora problemet här tycker jag är att Ellinor skriver om sig själv på individnivå och som att hon är en privatperson som har en åsikt och inte som en influencers som har som yrke att påverka människor.
DET är vad jag har problem med här, inte huruvida en enskild gravid kvinna väljer att dricka alkohol då och då. Vill du öka riskerna för att någonting kan hända ditt ofödda barnet, go right ahead och gör det, det är trots allt du som kommer få leva med konsekvenserna av ditt val om något händer i så fall.
Du..och tja, det drabbade barnet… ?

Det blir lite ”äta kakan och ha den kvar”.
Ellinor tjänar sina pengar på att påverka människor på sina sociala medierplattformar, men när hon får kritik för någonting hon skriver – på samma, inkomstbringande plattform – så ska hon helt plötsligt vara en privatperson som man ska ge fan i att kritisera eller ha åsikter om.

Hur kan hon inte se problematiken i det att skriva om hon gör?
Och VAR jobbar barnmorskan som inte sa någonting om att Ellinor drack alkohol under graviditeten?
??

Ni får gapa ”mom shaming” hur mycket ni vill nu, men det här är ett så extremt oansvarigt sätt att bete sig som influencers – oavsett om det handlar om att dricka alkohol under en graviditet, tävla ut plastikoperationer, dela ut rabattkoder för fillers eller lura följarna genom att vara otydlig med vad som är betald reklam och vad som är genuina tips.

205 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon är ju bortom räddning, för korkad. Hon fattar verkligen inte. Igen det om ”rekommendationer, ingen forskning”. ??‍♀️

   Jag skulle dessutom våga påstå att man i allra högsta grad har ett slags missbruksproblem om man inte fysiskt klarar att avstå alkohol under en graviditet. Hon är ju i en förnekelse av rang. Det finns inte en frisk BM som skulle gå med på att nicka snällt åt det här. Snarare att hen skulle råda en till att söka hjälp för sina alkoholvanor samt göra anteckningar om det hela då det är en uppmärksamshetsfaktor för framtiden. En liten varningsflagg så att säga. En kan ju undra hur mkt det dricks i vanliga fall när det inte ens kan avstås som gravid.

    Håller helt med dig.

    Och typ skriva att man inte kan klandra föräldrar som druckit om barnen får hjärskador.
    Mkt små mängder alkohol kan göra stor påverkar i bebisens utveckling, sen om det visar sig om adhd 15 år senare eller inlärningssvårigheter eller andra saker kan man ju aldrig veta.
    Men just eftersom man inte vet hur det kan bli så avstår man väl för fan helt?

    Hoppas hon tappar alla följare!

    Missbruksproblem? Nej, inte i detta fall. Det är bara att hon kommit åt en punkt som en del mammor
    inte tål att INTE vara en renlevnadsmänniska. Jag skulle inte drick men nån annan gör som den vill.

     Nämen det är väl inte att vara renlevnadsmänniska bara för att man inte dricker alkohol under graviditeten. Är det din tröskel?

      Sjukt låg tröskel isf ?

    Min barnmorska avrådde mig STARKT att konsumera all slags alkohol 0.5% eller 14% inget av det är okej

   Men vad är det här för j-a tomte? Vad svamlar hon om? ”Om jag vill riskera mitt ofödda barn, så gör jag det. Det gick ju bra”
   På riktigt, jag höll ut min bebis i en arm utanför fönstret på 9-e våningen. Visst jag kunde ju tappa taget, men sluta gnäll, jag gjorde ju inte det………………
   Sen, vadå det gick bra? Sånt kan visa sig senare i livet. I skolan tex.

  Förstår mig inte på sånt där. 9 månader är inte speciellt lång tid av sitt liv, den korta tiden borde man väl kunna avstå alkoholen (och andra saker förstås som barnet inte behöver/mår dåligt av).

   Det är jättelång tid för de med beroendeproblematik. ”Ett gals hit eller dit” låter som en underdrift i mina öron. Med vänlig hälsning, barn till en alkis.

    Jo det är jag fullständigt medveten om, men det är oerhört många som dricker alkohol under graviditet och alla dessa är inte alkoholister.

    /Också barn till en fullfjädrad alkis

     Fast är det verkligen ”oerhört många”? Jag är i 30-årsåldern och de flesta av mina vänner har barn. Vi har pratat en hel del om detta och ingen av oss känner igen att en gravid person skulle ta ett glas alkohol? Det finns ju alkoholfritt vin, öl, cider osv.

      Tror inte heller det är många.

      När en kvinna tackar nej till vin på en middag, till exempel… är ju allas första tanke att hon är gravid. För det är så oerhört ovanligt och nästan otänkbart att en gravid kvinna dricker vin.

      Anekdotisk bevisföring. Min anekdot är att i en av mina vängrupper (vi är sex tjejer), så är två av oss HELT klara och bekväma med att dricka lite under graviditet. Med lite menar jag mindre än ett halvt glas vin (dvs ett par klunkar), kanske någon gång i månaden. Vi tror absolut inte att det är skadligt, baserat på forskning helt enkelt, och ja, vi kan dra de konklusionerna då vi allihopa är forskare och jobbar med medicin och metabolism i människor, bland annat just om alkoholens påverkning och metabolism i diverse sjukdomar och hälsosamma människor. De andra fyra vill antingen inte dricka när de gravida eller har inte någon uttalat åsikt om det just nu.

     Då vet du också Sacha att det finns olika typer av alkoholism? Att man inte bara är alkoholist om man dricker tills man kollapsar.

   Hade varit skoj att få en kommentar ifrån hennes barnmorskas arbetsgivare, kan knappast tro att inställningen till alkohol under graviditet är så chill som hon påstår, och är den det så är det ett stort problem som behöver offentliggöras. Nån som vet vem BM är?

    Varför skulle någon här veta vem hennes barnmorska är?

     Kanske någon som bor i samma område som henne som känner igen stället om hon typ har lagt ut kontent i samband med barnmorske-besök? Det är väl inte så långsökt

     För att hon är en influencer, har hänt att dom delar vart dom går och vad dom gör om dagarna? ? men förhoppningsvis upprör detta även mödravården så förhoppningsvis så kan det inte förbli en hemlighet även om hon själv inte delat vart hon går på sociala medier.

      Hon gick till Gustavsberg MVC, såg att hon svarat på en kommentar där någon frågade vart hon gick…

    Det borde vara lätt att ta reda på. Hennes adress bara, så kan man kolla vilken MVC man tillhör.

     Gustavsbergs MVC gick hon till

  Ser inte vad problemet? Måste man vara så alkohol- och drogfri så att man gå med i Straight Edge? Med tanke på all den skit vi äter och dricker så är det bara nyttigt att ta ett glas någon gång.

   För dig kanske. För barnet- nej.

   Oj, på vilket sätt är det nyttigt att dricka vin bara för att vi äter så mycket annan skit? Renar vinet den andra skiten ? låter rätt mycket som napparna som hindrar covidsmitta. Varför har ingen tänkt på det tidigare, liksom.

  Jag tycker överlag att blivande mammor idag skräms upp in absurdum. Har vänner som hela graviditeten varit oroliga och inte vågat duscha länge, uteslutit allt kött och alla mejeriprodukter, inte vågat jogga eller ha sex o.s.v. Så jag är väldigt förvånad av denna influencers avslappnade inställning till alkoholdrickande! Men jag håller med att som influencer så är det onödigt att vara såhär öppen med att man ägnat sig åt riskfyllda aktiviteter under sin graviditet. Det blir liksom lite ”kolla här, jag drack vin och mitt barn mår toppen så du kan också!”… Alla gör som de vill men man behöver inte skrika ut det till tusentals följare på nätet.

  En bekant till mig visar upp sin ”all natural pregnancy/birth” på instagram och jag får lite panik av det också. Det betyder alltså att hon inte en enda gång under graviditeten har besökt vården, varken för blodprover, blodtryck, ultraljud eller andra tester. Hon planerar att föda hemma (första barnet). Jag hoppas så klart allting går bra men är också rädd det ska inspirera andra att följa i hennes spår. Föda hemma okej då, men hur kan man inte vilja kolla upp via ultraljud att moderkakan ligger bra? Att barnet inte ligger i säte? Jag förstår inte riktigt det faktiskt. :/

   Det finns alltid människor som blir extra nojiga över allt. Om inte det är graviditet så är det annat. Men alkohol är berusningsmedel och gift för kroppen och borde därför vara en big no no oavsett.

   Tror inte att det kommer att inspirera andra faktiskt.

    Skrämmer oss nog mer än inspirerar.

    Tyvärr finns det en ganska stor grupp människor som fått för sig att de ska leva så ”naturligt” som möjligt. Går ofta hand i hand med anti-vax filosofier… :/

     Den absoluta majoriteten går på de undersökningar man rekommenderas att gå på som gravid, av uppenbara skäl. Och av de som inte gör det så är en stor del exempelvis missbrukare osv. En ytterst liten majoritet gör det för att leva naturligt. Och jag har svårt att tro att den gruppen kommer att öka för att en bekant till ts gör det. Men jag kan så klart ha fel.

      I Sverige kan så vara (fast även här ökar statistiskt hemmafödslar), men denna bekant bor i Australien sedan några år, där dessa ”naturliga rörelser” verkar växa. Kolla hastags på instagram som naturalbirth, wildpregnancy, homebirth, unassistedpregnancy. Rätt fascinerande.

       Att föda hemma innebär ju inte per automatik att man undviker kontroller. I många fall är det kanske tvärtom, att man är ännu mer mån om att allt ska gå rätt till och ha rätt förutsättningar eftersom man tagit ett aktivt beslut att inte följa normen.

        Ja, föda hemma tror jag kan vara toppen, men för en förstföderska som dessutom skippat alla kontroller låter det ganska risky.

         Jo visst, men min poäng är att (i Sverige) så är det sällan så att de som väljer att föda hemma också väljer att låta bli alla undersökningar. Inte heller är de ofta förstföderskor. De absolut flesta som inte går på undersökningarna gör det av andra anledningar än att de vill leva naturligt. I alla fall i Sverige. Men mest troligt i många andra välutvecklade länder också. Och det även om det finns en minoritet som vill leva på kärlek och luft.

   Det finns ju ett skäl till varför vi har låg mödra- och barnmortalitet i vår del av världen medans andra inte har det privilegiet. För mig är det ett ytterst provocerande att inte förstå att de erbjudna kontrollerna är för att främja hälsa och inte öka ohälsa. Det är farligt att föda barn om än det naturligaste vi gör.

    Precis! Blir så fruktansvärt irriterad när mammor ska berätta för gravida kvinnor att ”att föda barn, det har minsann kvinnor alltid gjort. Så det är ingen fara”. Absolut, men kvinnor har även i alla tider DÖTT när dom fött barn!

     Jag hade dött om jag inte hade haft tillgång till den vård vi har, och många andra med mug.

     Att inte gå på några kontroller innebär ju tex att inte veta om barnet vänt sig, föda i säte tex (rumpan/benen först) är riskabelt och om man inte vet det innan så kan det gå väldigt illa.

  Det är skrämmande att man inte kan ”offra” den tid av sitt liv och avstå alkohol. Visar på hur sjuk relation man har till alkohol. Finns det minsta risk man själv kan påverka bör man så klart. De risker man inte kan påverka är en helt annan sak. Människan skapar sin egen undergång.

  Fast alltså folk reagerar ju som om hon sagt att hon druckit en flaska vodka i veckan under gravidideten. Det finns supertydliga risker men det är ju faktiskt också så att de riskerna har forskats fram på personer som dricker stora mängder alkohol, så att bete sig som att hon dödar sitt barn med ett halvt glas vin ibland är ju helt befängt. Här fick hon en direkt fråga (som hon missuppfattade men ändå), inte som att hon bara kom med ett tips på eget initiativ om hur fantastiskt det är att dricka när man är gravid.

   Tycker inte folk överdriver det minsta. Helt sjukt att man lägger ut denna typen av texter när man har så mycket följare ? Alkohol och graviditet är ingenting som ska normaliseras. Oavsett hur stor mängd man dricker.

   Nej, riskerna har inte bara forskats fram på dem som dricker stora mängder alkohol! Alkoholen går direkt till fostret, det ÄR en svinstior idiotisk jävla grej att fylla sitt ofödda barn med alkohol så försök inte förminska det genom grundlösa påståenden.

   Fast folk överdriver inte. Bebisen itvecklas varje sekund, att ens deicka alkohol är så jävla korkat att det inte finns.
   Vill man ens riskera något om så det minsta?

   Ja det finns mkt pekpinnar att orda om, alkohol är väl för sjutton inte ngt att ens diskutera. Vad har hon för mes till kille??

  Problemet är nog att hon inte överhuvudtaget förstår hur fosterskador uppstår. Hon har rätt i att ett glas X inte per se kommer leda till skada Y. Eftersom sådana studier på gravida inte är etiskt försvarbara kommer det aldrig gå att säga exakt när skadan uppstår. Av denna anledning är det andra länder som har andra regler, barn som fötts trots modern druckit/rökt osv. som inte har skador.
  MEN – just denna extrema osäkerhet gör ju dock det helt galet att försöka rättfärdiga ett alkoholdrickande under graviditet? Jag kan inte begripa hur man vågar ta en sådan risk, där om det vill sig illa, kan påverka en annan individs hela liv. Har man otur så är det just det vinglaset som just den dagen ger barnet en viss skada som inte kan reverseras. Vad är nio månader mot en hel livstid?

   Håller med dig till 100%.

   Ja men exakt! Vill vi inte minimera risker så gott det går i livet? Och alkohol, något som är så otroligt onödigt.

    Fast det är nog många som inte vill det. Då skulle ju ingen någonsin dricka alkohol, äta socker, köra bil, flyga flygplan, sitta ner en hel arbetsdag, och tusen andra saker som MÅNGA randomiserade kontrollstudier i stora grupper människor har bevisat är extremt riskfyllda och tydlig kausalitet för att dö för tidigt eller bli allvarligt sjuk. Så nä, många människor håller faktiskt det att njuta av ett ångestfritt liv högre än att ständigt minimera alla risker. Vart gränsen går är helt enkelt personligt.

   Precis så, alla icke simkunniga som ramlar i sjön på djupt vatten drunknar inte. Men vem vill riskera det? Bättre att vara försiktig och hålla sig borta från djupa vatten, till man är simkunnig.

  Alltså hon skriver ju inte att hon har supit under sin graviditet. Hon skriver att hon har tagit ett halvt glas vin någon gång då och då. Något som de flesta i mina kretsar också gör (bor i en nordisk huvudstad, är högutbildad). Om du sippar på ett litet glas champagne på ett bröllop eller en fest så är det knappast något som påverkar barnet.

  Det Ellinor skriver är att hon är medveten om vad som rekommenderas och vad som är fakta och tar sitt eget beslut. Låt henne göra det. Agnes Wold har även skrivit om ämnet i sin bok och pratat om det i en podd.

  När jag var gravid med mitt första barn sa en familjevän (som är överläkare) och skrivit en väldigt välkänd bok om barn att ett litet glas vin efter vecka 20 är ingen fara, men att man inte kan skriva sånt eller ge den typen av rekommendationer eftersom man inte litar på hur kvinnor hanterar den informationen (plus att det skulle bli ramaskri) vilket han verkar ha rätt i om man läser allas kommentarer.

  Det Ellinor och Agnes Wold säger är att kvinnor behöver få fakta och därefter få göra sina egna beslut baserade på det. De flesta kvinnor är inte alkoholister och kan hantera och ta vettiga beslut utan att ni ska omyndigförklara dom eller säga att kvinnor som tar en minisipp inte förtjänar att få barn. Jag fattar att ni stormar om ämnet och det är så som samhället fungerar, men jag tror att det år vanligare än ni tror. Bara att ingen skriver om det. Nu Ellinor då och innan Anitha Schulman 2014 (om man googlar).

  Jag själv drack ca 3-4 glas vin sammanlagt under hela mina förra graviditet (då i minimängder, alltså inte ett helt glas vid varje tillfälle). Är gravid nu och skulle säkert gjort samma sak om man hade gått på ett bröllop, men covid gör att man inte pysslar med sånt. Däremot råkade jag äta en charkkis häromdagen (insåg det efteråt) och borde väl förmodligen göra abort då enligt er 🙂

   Jag är också högutbildad, så har vi klarat av den delen. Precis som du skriver, ska människor presenteras fakta och därefter göra en egen bedömning. Just därför är det problematiskt att personer som har som yrke uttrycker att det är ”nojigt” att inte dricka alkohol under graviditeten.

   Vet inte riktigt vad bildning har för betydelse i sammanhanget, överkonsumtion av alkohol är ingalunda ett problem som hör pöbeln till. Det finns i alla samhällsklasser. Den som dricker för mycket alkohol, har förmodligen en mer generös syn på hur mycket som får drickas under en graviditet. Med andra ord, har familjevännen överläkaren uttalat sig om riskerna med alkohol under graviditet, eller sitt eget förhållande till alkoholen?

   När det gäller att presenteras fakta och därefter ta egen ställning, är källkritik en viktig faktor ?

   Har ej en högskoleexamen, hoppas det är ok att jag gör en input ändå…

   Men hur många gravida kvinnor skulle vara villiga att dricka lite då och då för att det ska kunna forskas och se hur det påverkar fostret?! Att det inte finns absolut fakta på detta är ju för att det är från fall till fall och ingen vill riskera sitt barn. Varför öht dricka alkohol när det inte är något vi behöver för att överleva?!

    Om det inte skulle vara så tabubelagt hade det ju funnits massor av forskningsgrundlag! Du kan ju se bara här i kommentarerna, svenska kvinnor där all vård säger ”du ska inte dricka” dricker ändå! Små mängder, men det är ju uppenbarligen många som gör det (bara bland dessa kommentarer kommer det ju upp kanske ett par tiotal som gör det). Tänk då i andra länder, t.ex Frankrike eller Italien där det kanske är ännu vanligare. Om man skulle göra en studie där man helt enkelt registrerar hur mycket alkohol var kvinna dricker (dvs inte en randomiserad kontrollstudie, för det skulle vara oetiskt) så skulle man kunna forska på detta! Men alla j*vla surkärringar här gör ju helt ärligt att det blir mer tabubelagt och därmed vill ingen delta i eller betala för sådan forskning.

    Att göra svåra ämnen till mer tabu förbättrar inte livet för någon, varken för bebisarna eller mammorna.

   Agnes Wold påstår även att ge ersättning är lika bra som att amma, speciellt här i västvärlden ska det inte spela någon roll. Vilket är helt befängt och stämmer absolut inte. Så hade tagit Agnes ord med en skopa salt.

    Agnes Wold pratar för att lufta munnen, många gånger. Skulle inte lyssna på henne om det gällde mitt barn.

    Hej Mila, kan du vara snäll och visa på någon forskning som stödjer ditt påstående om att ersättning skulle vara sämre än att amma. Din konservativa och bittra barnmorska är inte en godtagbar källa.

    omg det är inte alls helt befängt. det är fullständigt sant. om det inte hade varit fullständigt sant hade vi sett skillnader i hälsan mellan svenska barn som får ersättning och de som ammar. och det gör vi inte. så håll käften din dömande inkompetenta hobbyläkare.

    mvh en som gett ersättning

     Håller med om allt förutom ditt språk.

     Man ser skillnad ur hälsoperspektiv, barn som ammas har bättre immunförsvar både på kort och lång sikt, då antikroppar överförs via modersmjölken och skyddar barnet. Ersättning innehåller dessutom syntetiska vitaminer som framställs ur konstiga saker, precis som vitamintabletter. På burken till dessa tabletter står det dock att de ej kan ersätta en varierad kost. Men i ersättning till barn får de utgöra hela barnets kost. Vore samma sak att ge barn ett glas mjölk och en vitamintablett istället för mat när de börjar äta.

     Enligt 1177 minskar amning risken för plötslig spädbarnsdöd, utöver att det ger hälsofördelar som bättre immunförsvar på kort och lång sikt jämfört med barn som får ersättning.

     Enligt WHO skyddas barn från övervikt om de ammas, på grund av sammansättningen i ersättning som gör att barn ökar i vikt snabbare och rubbar ämnesomsättningen. Det pratas alltså visst om hälsoskillnader mellan barn som ammas respektive får ersättning, men informationen kommer inte på posten…

     Här finns information från flera studier om hur barn som ammas har mindre risk för cancer, astma, allergier och många andra sjukdomar https://www.vardfokus.se/nyheter/amning-har-langtidsverkan/

     /dömande, inkompetent hobbyläkare. Vad gör det dig? Okunnig, ignorant och naiv?

   Hjälp vilken obildad kommentar! Du kan ju inte ens jämföra salami och alkohol! Varje liten droppe alkohol innehåller ett ”gift” för kroppen. Alkohol år alltså ett gift. Att vi rekommenderas att inte äta salami (och andra liknande produkter) handlar om att de produkterna kan innehålla bakterier som kan vara farliga för fostret. Salamin i sig är ju inte farlig alla. Utan farlig om bakterien råkar finnas i den. Alkohol = gift, Salami =inte gift men kan innehålla ovälkomna husdjur. Med alkohol vet du alltså att du får i fig dumma saker, med salami får du antagligen det inte. Men om du får det kan det gå illa för barnet.

  Lite off topic men jag orkar inte med folk som skriver långa romaner i sina stories. Jättesvårt att läsa och jag klickar förbi sånt direkt.

   De enda Stories-romaner jag bemödar mig att läsa är Anna Books. Humor på hög nivå!

    En fråga som kanske är dum: Hur läser man längre stories? Håller man fingret på så att storien inte ska försvinna eller sparar man ner en bild? Japp, jag fattar inte. Don’t shame me haha.

     Precis så gör du, håll fingret på så att du hinner läsa. ❣️

     Du håller fingret på skärmen för att pausa storyn så du hinner läsa ☺️

      Okej tack! Låter spontant som man får kramp i fingret då vid såna här låååånga stories 😀

       Nää, det räcker med att hålla ner lite lätt ?

  Det är inte det minsta momshaming.
  Väljer man att riskera sitt barns hälsa för ett glas vin eller några i veckan så kanske man inte är redo att bli mamma.
  Det finns en video som visar hur fostret påverkas av rökning, det kanske finns för alkohol med. Har man sett det så förstår jag inte alls hur man vågar och ens vill.

  Att dricka under graviditeten är barnmisshandel och bör anmälas till socialtjänsten. Man kan absolut förlora vårdnaden om sitt nyfödda barn pga detta.

   Nej det stämmer inte!
   Jag är socialsekreterare

    Det beror ju helt och hållet på hur alkoholkonsumtionen påverkar föräldraförmågan!

     Nej! Man är inte förälder förrän barnet är fött & sett till inlägget vi nu skriver om handlar det bara om ytterst lite alkohol, vilket knappast skulle påverka föräldraförmågan ens om barnet är fött.

      Jag vet inte om jag håller med om att föräldrarförmågan inte påverkas. För rent krasst har hon ju faktiskt valt att riskera om barnet föds med skador, enbart för att hon ska få avnjuta några glas vin.

       Ja, och det går ju inte att placera ett ofött barn. Men nog förekommer det att barn omhändertas på BB, bland annat då föräldrarna inte bedöms klara av att ta hand om barnet på grund av alkoholkonsumtionen. Nu verkar det ju inte vara aktuellt just i detta fall, men det händer.

        Ja det är ju självklart att barn omhändertas på BB pga missbruk, men då talar vi om en helt annan alkoholkonsumtion än den som nämns här. Precis som att barn som fått skador av att mammor druckit under graviditeten är barn till högkonsumenter & inte till någon som druckit så lite enligt min erfarenhet. Jag tror inte att ett foster kan ta skada av så lite alkohol som vi pratar om, men har inte & skulle inte dricka något om jag var gravid själv.

         Jag gissar dock att du inte har forskat eller fördjupat dig inom just det området, mammors alkoholkonsumtion i förhållande till barnens skador. Som socialsekreterare är det ju just högkonsumenterna som kommer i kontakt med dig. Hur det ser ut för alla andra kan du inte ha koll på. Där är du lika mycket förstådigpåare som vi andra är.

         Dock tänker jag att du som socialsekreterare borde vara tydlig med att alkoholkonsumtion kan grumla omdömet och förmågan att ta hand om sina barn. Vi som jobbar i socialtjänsten har ju en ganska långtgående skyldighet att skydda barnen. Se bara på den kritiken som riktades mot kommunen i ärendet med Esmeralda. Naturligtvis får föräldrar dricka alkohol, men det finns inte någon allmän gräns för vad som är ok eller inte. Det är individuellt och som jag sa tidigare, beror på hur alkoholen påverkar föräldraförnågan.

          Skrev ett svar till dig, men det hamnade sist bland kommentarerna. Kl: 20.58 om du vill ta del av det. Orkar inte skriva om.

   det är inte alls barnmisshandel och du kan inte förlora vårdnaden. nu hittar du bara på. för det första kan du inte ens öppna en utredning på ett ofött barn. för det andra förlorar du inte vårdnaden även om socialtjänsten tar ditt barn på BB. för det tredje har du bara totalt jättefel. jag är socionom, specialutbildad mot barn, chef och arbetsledare på en utredningsenhet. har också läst barnmedicin och extra juridik. så du ska vara tyst.

  Avskyr när någon jämför något med ”det finns rsiker med att gå utanför dörren” – Såklart det gör, men rent generellt MÅSTE vi gå utanför dörren ibland och att jämföra det med något som man VET att det KAN innebära en risk för ditt ofödda barn är beyond me. Känner du att du MÅSTE dricka överhuvudtaget under 9 månader så har du ta mig fan problem, absolut.

   Exakt. Man dör ju inte av att köra bil utan bälte eller cykla utan hjälm. Och fostret får ju inte alltid skador av salami osv. Det är ju inte förbjudet att äta insjöfisk och visst kallskuret, opastöriserad ost osv heller – bara rekommendationer.
   Är det inte hon som påstått sig vara så försiktig under Corona? Det är ju verkligen bara rekommendationer…

  Javisst, en influencer ska (försöka) påverka, men finns det NÅGON gravid som skulle börja dricka alkohol för att hennes favoritinfluencer gör det? Har jäkligt svårt att tro det.

   Kanske, kanske inte men varför normalisera och basunera ut det?

    Normalisera LOL hon svarade bara ärligt på frågan

     Fast det är ju skillnad att svara ” ja, jag drack något glas då och då, och det är ju givetvis inte bra och det ska ingen göra under graviditeten” än att kriga på med argument som passar ens ego men inte verkligheten.

      Hon säger ju dock att hon inte uppmuntrar eller försöker övertyga någon annan att dricka vin när de är gravida utan att hon bara svarar på hur hon gjorde.

      (Och nej, jag drack inte själv när jag var gravid)

       Så man måste säga allting rätt ut? Det kan inte tolkas eller vara underförstått?

        Men det är så farligt med sociala medier. Folk tolkar och tror sig veta utan att ha någon aning alls. Sluta tolka och tro att ni vet när ni faktiskt inte har någon aning.

     Hahaha, ja så korkad var hon.

    Ja, om det är någon man skulle hänga ut för att promota alkohol under graviditet är det ju Agnes Wold. DÄR snackar vi att sprida värderingar. Folk vill gärna avfärda den här pdotter med att hon är korkad, men Agnes Wold säger ju samma sak och mer därtill trots att det knappast är för att hon är korkad.

    Agnes Wold är ju bakterilog (? Något sånt…) och men uttala sig vitt och brett om typ alla ämnen. Brukar ta henne med en dos salt, för folk som uttalar sig tvärsäkert inom alla discipliner ska man inte lyssna för mycket på.

    Btw verkar det vara dödsstraff på alkohol under graviditet men fritt fram och heja heja för alkohol under amning här. Det är intressant, rekommendationerna under amning är ju snarlika de under graviditet ”Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar. Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan.

    Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så. Barnets utveckling kan påverkas, bröstmjölksproduktionen minska och barnets sömn kan bli störd. Det är inte klarlagt exakt vid vilka mängder skadorna kan uppstå. Därför är rådet att avstå helt från alkohol när du ammar” /1177

    ….dvs exakt samma resonemang om försiktighet som när man är gravid. Jag tycker därför att man kan skruva ner tongångarna en aning mot dotter om man själv dricker vin när man ammar. Då väljer man ju själv att bryta mot rekommendationerna på 1177, trots att det är en kort period osv.

    Du börjar någon säker gafflar om att det inte är värre en filmjölk, men faktum kvarstår att man då väljer att strunta i de risköverväganden experterna gjort på som tagit fram texterna till Vårdguiden mm.

     Oups kom fel, skulle varit apropå Wold.

     När du dricker alkohol när du är gravid får barnet samma alkoholhalt som du i blodet. Alltså, har du 0,5 promille (när man börjar känna sig full), så får barnet 0,5 promille. När du ammar så får barnet i sig bröstmjölk med samma promillehalt som ditt blod, alltså om du har 0,5 promille så dricker barnet mjölk med 0,5 promille alkohol (samma som dryck med alkoholhalt 0,05%) . Alltså inte alls samma sak!! Största anledningen att man inte ska dricka när man ammar är för att det ökar risken för olyckor när du hanterar barnet, t.ex. om man samsover efter att man har druckit!

     Ja, alltså summan av kardemumman är ju att man bör avstå alkohol under graviditet och amning. Sedan bör man väl ändå vara restriktiv med alkohol när man tar hand om sina barn. Alkohol kan ju grumla omdömet och svårigheten är ju att själv se när man går för långt ?

     Håller med dig. Detsamma gäller samsovning, det är också emot rekommendationerna, just för att på gruppnivå finns det forskning om att det kan vara farligt (tex för alkoholister, missbrukare osv.). Däremot är det nog många mammor här som gladeligen samsover även om det går emot rekommendationerna.

    att svara på en fråga är knappast att normalisera. så stor makt har hon inte

   Nej men de tar efter för att någon influenser gör så då kan man göra det med.

    Skulle du dricka som gravid för att du sett att någon annan gjorde det?

     Kan tänka mig att folk som redan tvekar lite över vad de tycker och är på gränsen mellan att dricka/inte dricka kan se sådana inlägg och falla över åt den ena sidan. Men det är självfallet att ingen litar SÅ blint på en bloggare/influencer/kändis…

    Vissa saker har man väl vett nog själv att inte göra.

     Dock inte alla. Denna influenser verkar inte ha det, till exempel.

      Tänkte på följarna.

  – Genom forskning har man inte kunnat se någon negativ effekt på barnet av en konsumtion upp till nio glas vin i veckan, säger läkaren och forskaren Agnes Wold.

  Läs boken ”praktika för blivande föräldrar

   Skulle vilja se det forskningsunderlaget… ??‍♀️

    Tydligen en Dansk studie som gjordes.. I en artikel på SvD står detta

    ”Även om det inte går att visa att ett visst alkoholintag är skadligt, går det heller inte att dra slutsatsen att alkoholintag är ofarligt, menar han.

    Forskningen som Agnes Wold refererar till baseras på en observationsstudie som innebär att deltagarna ska uppge vad de druckit i veckan baserat på vad de minns. Det finns problem med livstilsstudier eftersom deltagarna kan uppge fel information eller inte kommer ihåg allt, menar läkaren Ihsan Sarman.””

    Välkommen att läsa boken om du är nyfiken på underlager.

    du kan googla fram det faktiskt. så facepalm på dig själv om du inte vet hur man använder google.

   ”Agnes Wold hävdar inte att det är bra att dricka under graviditeten bara för att forskningen inte visar en negativ effekt.”

    Nej, men jag tycker det är intressant att vara saklig när man pratar om dessa frågor. Ingen sa att man bör dricka. Men jag tycker de är viktigt att vara medveten om vad forskningen faktiskt säger.

    Det finns en mängd liknande fall. Hennes bok tar tex. upp myterna kring amning. Jag tycker de är bra att vara informerad om vad vi vet och inte vet.

     Jag vet inte, det finns väldigt många yrkesutövare som inte håller med Agnes. Och vi är tydligen många som tycker att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

      det finns många yrkesutövare som låter sina personliga åsikter påverka. oftast med allra bästa intention. det finns vidare många yrkesutövare ( typ alla ) som är skyldiga att utfärda viss information utifrån ett slags folkhälsoansvar. det finns något som heter WHO-koden som Sverige är förpliktigad att följa. Den innehåller råd som inte är baserade enbart på forskning utan även på vad som anses vara bäst för världens befolknings hälsa. Exempelvis att alltid ge bröstmjölk ist för ersättning eftersom nästan inga andra länder har lika bra kranvatten som vi i sverige.

      Vidare är det ingen som sagt att du inte ska ta det säkra för det osäkra om DU vill det. Du gör precis som du vill, men du bör ha fått korrekt information först, värderingsfri information. Om du sedan väljer att inte ens dricka kaffe när du ammar, så är det helt upp till dig.

   Jag vill då inte vara den första som de hittar ett samband mellan. Finns 100000 olika saker att dricka, plus massa alkoholfria varianter. Mååååste man dricka vin? Sluta normalisera detta. Finns folk som har svårt att stanna vid 1 glas så det är nog bäst att ingen gravid kvinna utsätter sig för helt onödiga risker.

    Det är upp till var och en!

     Inte när det påverkar en annan person.

      Jo det är det. Trodde du att det var olagligt?

       Ursäkta mig, men du framstår bara som lågbegåvad nu. Hälsningar en annan anonym.

  Det är jättebra att hon och hennes barn mår bra NU, hon vet ju dock inte hur eller om hennes alkoholintag kommer att påverka i framtiden, så varför ens riskera?

  ”Forskare världen över är överens om att det inte finns någon säker gräns för alkoholbruk under graviditeten, och att redan små mängder kan påverka fostret negativt.”

  Finns en dokumentär på yputibe (vice) där man får följa små spädbarn med morfinberoende. Ögonöppnare.

   Alkohol är inte samma sak som morfin tror jag…

    Och det gör det okey att dricka alkohol under graviditeten eller?

     nej men det gör att det inte funkar att använda den dokumentären som någon slags bevis för att ett halvt glas vin ger lika allvarliga skador.

    De är båda substanser som är beroendeframkallande. Jag har också sett några program, där barnen haft abstinens efter födseln. Finns orter i USA där detta är jättestora problem. Minns också barn i gränslandet mellan Ryssland, Europa och Asien, där detta var ett uttalat problem.

  Blir så trött på människor som inte förstår hur forskning bedrivs, men ändå ger sig på att tolka den. Att det saknas studier på exakt vilken mängd alkohol som påverkar fostret i vilken den av graviditeten och hur stor den påverkan är, är INTE för att man forskat på det och inte hittat signifikanta resultat, utan för att det inte är möjligt att bedriva sådan forskning eftersom all sådan forskning på människor behöver etikprövas. Och det finns ingen etikprövningsnämnd i världen som skulle godkänna ett sådant projekt, och skulle det ändå göras så skulle studien förkastas av forskarvärlden då den inte följer internationella etiska riktlinjer för forskning. De enda studier man kan göra idag är på barn som redan fötts där man vet att mamman har druckit, men även där är det svårt att i efterhand avgöra hur mycket som druckits och när. Plus att det är svårt att rekrytera deltagare p.g.a. stigma. Det man dock genom forskningen VET, är att alkohol är en teratogen som överförs till fostret och att det kan ge fosterskador. Det borde räcka som argument för att avstå.

   Näe, men av exakt samma orsak rekommenderas inte alkohol under amning. Trots det verkar folk här inne ha extremt olika syn på alkohol under graviditet och amning. Dubbelmoral skulle jag säga.

    Skillnaden är att alkohol under graviditet = barnet får alkohol in i blodet på samma sätt som du, dvs samma promille.

    Alkohol under amning = bröstmjölken får samma promille som du. Dvs barnet dricker något med en promillehalt som snarast klassas som alkoholfritt.

     Bara ett tillägg, alkohol och ammande barn går ej ihop då man inte ska hantera ett litet barn under påverkan av alkohol. Man sover tyngre, blir fumlig osv.

     Inväntar svaret:
     ”ETT GLAS DÅ??!”

     Det är väl upp till var och en att avgöra var gränsen går. Jag är osäker på vad den allmänna rekommendationen är, inget?

      Fast det du menar är ju att alkohol och småbarnsförälder inte går ihop. En helt annan diskussion som ju gäller alla pappor/partners samt ej ammande mammor

       En väldigt viktig diskussion ändå. Tycker förvisso inte heller att amning och alkohol går ihop, av den enkla anledningen att det passerar över i bröstmjölken. Som en egen liten destillator åt bebisen.

        om du har en promille i blodet, då är du full. då har du en promille i bröstmjölken. bebisen dricker alltså mjölk med en promille. fattar du hur lite det är? en promille finns redan naturligt i en massa mat, det är så lite att det inte behöver stå på förpackningen. en promille alkohol finns i helt vanlig juice, som man absolut kan ge en ettåring som också fortfarande ammar.

    Nej, jag skulle inte säga att det är exakt samma sak. Alkoholhalten i bröstmjölken är inte samma sak som alkoholhalten som går via moderkakan till fostret. Avrådan av alkoholkonsumtion vid amning har mer med hantering av förmåga att hantera spädbarn som berusad än att alkoholen i stor mängd skulle överföras till bebisen. Forskningsmöjligheterna ser väldigt olika ut för de två scenariona. Därmed inte sagt att bebisen inte skulle påverkas av alkohol i bröstmjölken, bara det att bröstmjölken nästan inte innehåller någon efter ett glas vin.

     men varför avråds inte småbarnspappor från att dricka alkohol? statistiskt är det ju mycket större risk att de blir fulla och slår mamman och barnet, än att mamman är så full att hon tappar ungen.

     dessutom har du fel gällande alkohol i bröstmjölken. du kan dricka så mycket att du svimmar. någon kan pumpa och ge ditt barn. mängden alkohol som finns i bröstmjölken är fortfarande så liten att den helt omöjligt kan påverka ett barn. det är ganska enkel matematik faktiskt.

   Jag blir också trött på folk som dig som ska klaga över att folk inte förstår forskning, när du själv också skriver en massa fel saker om forskning. Just som du säger är det oetiskt att göra tex randomiserade kontrollstudier i sådana här fall. Däremot är det fullt möjligt att utföra associationsstudier. Löpande, alltså rekrytera kvinnor som är tidigt i sin graviditet / planerar att bli gravida. Be de registrera sitt alkoholintag under graviditeten. Analysera därefter. Det är inte svårare än så, tyvärr är det så tabubelagt att ingen vill betala för eller delta i sådan forskning. Denna slags forskning hade dock kunnat hjälpa för de personer som tex planerar/vill dricka ett halvt glas vin då och då, om det kommer fram att det faktiskt ÄR skadligt hade de ju antagligen låtit bli, istället för som nu ”det finns ingen forskning”.

   Och jo, sådana studier är inte lika pålitliga som randomiserade kontrollstudier, men det finns extremt många rekommendationer och ”allmänna sanningar” inom forskning som är baserade på stora associationsstudier som de jag beskrev, där subjekterna själva registrar intag av tex föda/alkohol.

  Tycker det är helt sjukt vad onyanserad hon är i sitt sätt att tänka. Fattar hon verkligen inte eller VILL hon inte fatta?
  Jag hoppas hon har någon i sin närhet som kan ta ett samtal med henne så hon kan förstå bättre än ”jag vill, och man får, så därför kan jag”.

  Undra om ens barn verkligen kommer i första hand även efter den är född om den inte ens kan få komma i första hand under 9 månader i magen. Usch.

  Finns en dokumentär från Australien som tar upp om skador foster får när mamman dricker.

   FASD Eller Fetal Alchol Syndrome är på riktigt och drabbar många barn. Det behövs pratas mer om detta.
   https://youtu.be/T47kOz_B1ig

  Förstår inte, det finns SÅ många goda alkoholfria alternativ? Kände aldrig ens behovet att dricka en enda klunk alkohol under graviditeten. Funderar på hur pappan till barnet kunde acceptera detta? Var han lika naiv? Visst, hennes kropp osv osv men det är hans barn också..

   Frågan är väl snarare varför vi människor dricker öht?
   Tycker också att pappan bär ett ansvar. Jag vill då inte skaffa barn med en man som anser att det är ok att dricka under graviditeten. Säger mycket om hans syn på uppfostran.

   Exakt! När jag var gravid och ville dricka ngt mer festligt köpte jag alkoholfritt bubbel eller vitt vin. Kan inte för mitt liv förstå hur man vill eller vågar chansa?

   Det här förstår jag inte heller varför många pappor verkar så passiva under graviditeten när det kommer till vad mamman konsumerar. Under min graviditet var mitt barns pappa väldigt mån om att jag åt nyttigt, köpte hem nyttiga snacks till fredagsmyset och lagade bra mat till mig samt tog vitamintillskott. Han läste på varje vecka om utvecklingen av fostret och vilka perioder som hade kritiska utvecklingsfaser. Och även om jag ibland kände att jag ville trycka i mig 1 liter läsk eller en hel påse godis så behövde jag också respektera att detta var hans barn också och att han ville skapa bra förutsättningar för vårt foster i magen. Såklart åt jag godis och onyttigt ibland, men med måtta.

    Ditt barn hade ju däremot inte tagit skada av att du ibland åt en hel påse godis och drack läsk. Skillnad om det var en flaska vodka du blivit sugen på, då hade jag förstått om han hade åsikter.

     Nej det vet jag och jag åt godis och drack läsk under min graviditet 🙂 Men fokuset låg på att i största mån ha en bra kosthållning. Jag bryr mig inte om hur andra gör men jag tror absolut att ett litet foster som ska växa och utveckla hjärna och organ mår bättre av en nyttigare kost.
     Sen hade jag turen att ha noll illamående under min graviditet så jag kunde välja mitt matintag till skillnad från andra som kanske bara överlever på smågodis pga illamående.

      Jag tänker att det är bra med en bra kosthållning. Godis och läsk är ju inte nyttigt för oss utanför magen heller ?

    Fy fan, hade lämnat min man direkt om han skulle bestämma vad jag åt under min graviditet.

     Hahah bestämma? Mer en dialog och och respekt mellan två vuxna människor som båda ville det bästa för sitt ofödda barn. ??? Jag är glad att jag hade en partner som brydde sig.

      Man kan ju bry sig om det ofödda barnet och ändå låta mamman tex äta godis och dricka läsk när hon vill och inte bara äta nyttigt. Det tar som sagt inte barnet skada av ändå. Sen kan man ju bry sig för det och påminna om vitaminer, laga bra mat osv.

       Ja hade min man tittat snett på mig för jag köpt hem en påse godis eller en B&J glass så hade han fått höra både ett och annat… Rökning, alkohol och droger går fetbort givetvis, men att käka godis? Que?

        Var ingen som tittade snett på någon ?

       Jag åt godis, läsk och snabbmat också ??

        Lät ju som att du inte åt godis när du var sugen på det för att respektera honom i din första kommentar. Men så länge det funkade för er?

         Det kanske var lite klumpigt formulerat av mig. Jag var sockerberoende innan min graviditet och hade jag följt minsta lilla sug hade jag kunnat äta 1 kg godis och glass varje dag. Nu var vi överens om att vi inte tyckte det var bra och upplägget fungerade kanon för oss och mitt sockersug minskade. Ibland åt jag godis och ibland valde jag bort det. Hittade en balans helt enkelt och han stöttade mig och peppade mig i det.

          Då var det väl snarare dig han var brydd om än barnet. Barnet hade inte mått dåligt av att du åt godis varje dag. Sen om du själv mådde dåligt av sockersuget så var det ju bra att han brydde sig om dig och stöttade dig i det.

    Fy fan, tur att det där inte var min man! Hade aldrig accepterat vad jag äter varken innan, under eller efter graviditeten. Så vidrigt att komma med pekpinnar om godis eller glass som inte ens kommer påverka bebisens hälsa!

     *accepterat att min man kommenterat

  Mitt problem i det hela är väll att Ellinor inte tycks förstå att ”rekommenderationer” från myndigheter eller vården är evidensbaserade och bygger på vetenskapliga studier av t.ex alkoholkonsumtion under graviditeten.
  Jag skiter ganska högaktningsfullt i att hon dricker när hon väntar barn, det är hennes problem och inte min sak att försöka göra något åt. Det lämnar jag till hennes närstående. Däremot att hon slänger sig med så mycket trams om att det ”inte finns studier på fosterskador vid liten alkoholkonsumtion” och att orsaken til avrådan från alkohol vid graviditet skulle handla om att ”alkohol alltid är en risk” . Ellinor påstår att vården alltid rekommenderar noll alkohol, men det stämmer inte. Snarare, till ej gravida, förespråkas måttlig konsumtion utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer som är vadå? Beforskade!

   DETTA! Skriver under på vartenda ord du skrivit.

   Jag får fullständig panik på hur hon uttrycker sig. Tänk ändå att gå runt i världen och vara så otroligt inskränkt? Otroligt ändå. ”Det är bara rekommendationer” men förihelvete HUR tror hon att rekommendationer arbetas fram?? Det är är ju självklart så att alla råd som presenteras på 1177 utgår ifrån evidensbaserad forskning eftersom det är Sveriges olika regioner som tillsammans utgör 1177. Så precis som med all annan sjukvård de ansvarar för, operationer och behandlingar, så är det gedigen forskning som ligger bakom varje råd och beslut.

   Men eftersom informationen riktar sig till allmänheten och dumhuvuden som henne så är det självklart att det är skriven på ett lättförståeligt sätt. Men vill hon läsa forskning på området så är det ju bara att gå in på PubMed eller cinahl och söka, finns hur mycket som helst.

  Orsaken till att det inte finns mycket resultat gällande graviditet och alkohol är det djupt oetiska att forska i något som kan skada ett foster. Det går alltså inte att göra till exempel en en randomiserad prövning eftersom man inte kan be mammor att dricka. Den enda forskning som går att göra är registerstudier och liknande som följer vad som hänt i fall där mammor uppgivit att de druckit under graviditeten. Den typen av forskning visar att foster kan ta skada men i forskningshierarkin har denna typ av forskning låg rang och resultat som visar på hög evidens (=RCT) saknas alltså.

  I har jag inte druckit med några av mina barn förutom den näst sista som inte var planerad och jag drack riktigt ordentligt en gång i början. Men i övrigt så har hon helt rätt. Och att göra som Camilla säger skulle ju innebära att hon ljuger eller framför dubbelmoral. Nej utbilda människor i stället att vara källkritiska och ta egna beslut i stället för att lyssna på vare sig influensers eller följare.

  Mamma fick rekommenderat ett glas rött i veckan när hon var gravid med mig pga järnbrist ? Ren tur då kanske att det inte blev något fel på mig?

   Ja, ren tur.

    nej inte ren tur, ett glas rött i veckan har inget barn någonsin skadats av. vilken elak jävla kommentar om Jennys mamma

   Om vi tittar tillbaka lite så har läkare genom tiderna rekommenderat helt galna grejer som senare har visats sig vara farliga! Detta är inte ett undantag.

    Och om 40 år kommer vi titta tillbaka på idag och tänka att det är galet vad vi rekommenderades.

    Ja, tänk på alla mammor som fick neurosedyn till exempel ?

   Är du säker på det sista, Jenny?

  chloe schuterman ska starta ett företag som tillverkar trosor man kan mensa i, och hon söker fabriker för bomull…..på instagram story ??

   Hennes examensarbete right?

   Vad är ”??” med det?

   På vilket sätt är det ??
   Menstrosor finns redan, och många frälsta i världen.

   Hon är så snygg så jag blir förbannad

  Undra om hon rökte och snortade kokain också?

   Mindre farligt att röka än dricka alkohol under graviditeten.

    Oj är det? Då är det verkligen, verkligen illa med alkoholen. Har sett bilder på hur ett foster drar ihop ansiktet när mamman röker ?

     Ja, rökning under graviditet kan leda till typ för tidig födsel och mindre födselvikt. De hjärnskador man ser hos barn med mammor som druckit alkohol ses inte alls hos rökande gravida. Obs – man ska inte göra något av det, men även om rökning är jättefarligt för människor så just under graviditet är alkohol värre.

      Jag är bekant med en kvinna som rökte ett paket om dagen under graviditeten. Sonen föddes för tidigt och fick hjärnskador pga den för tidiga födseln. Så cigaretter kan indirekt ge grava skador.

    NEJ det är det verkligen inte. Ja, det är mindre farligt att röka än att dricka stora mängder alkohol. men det är mycket farligare att röka än att dricka i den mängden som denna influenser gjort, dvs halvt glas vin enstaka gånger. hoppas verkligen att ingen tror på denna kommentar utan kollar med sin barnmorska först (om man nu skulle behöva välja mellan de två vilket ju man sannolikt inte behöver, de flesta varken röker eller dricker ju)

  Sånt som typ ADHD (om det nu har ett samband med alkolholintag under graviditet) syns ju inte på en bebis. Så hon kan inte veta i dagsläget vilka ev skador hennes drickande har medfört. Fattar inte hur man med ett gott samvete kan dricka (inte bara en gång) utan flera ggr som gravid?? Ser ju dessutom riktigt illa ut att sitta med gravidmage och sippa på ett glas.

  Det är så mkt jag vill skriva med får fan inte fram orden. Herregud, så korkad. Och hur kan man ens tänka tanken ”föds mitt barn sjukt så kommer det göra oavsett om jag dricker eller inte.” NEJ, för det vet du inte. ”Sjukdomen” som ditt barn föds med kan lika gärna ha orsakats av alkoholen.

  Och vad är det för barnmorska som bara rycker på axlarna när man säger att man dricker då och då som gravid?!

  Och ja, kan man inte avstå alkolhol eller rökning för den delen som gravid så har man fan problem.

   Känns nästan som lögn att barnmorskan inte sagt något om det. Det låter ju helt sjukt

   Så sant. Det samma med mat som man avråds från under graviditet. Du kommer ju inte veta att det var just den som gav skador, men jag tänker att just det gör att man avstår. För tänk att leva med det tvivlet. Det kan ha varit att jag åt x eller drack y som gjorde barnet skadat. Hellre följa alla rekommendationer så man slipper det samvetstvivlet.

  Kom på att jag var obotligt sugen på champagne/ mousserande några dagar innan min senaste förlossning men skulle aldrig någonsin överväga att dricka alkohol. Köpte därför typ alla alkoholfria varianter som existerade. Har inte druckit alkohol på flera år så vet absolut inte vart suget kom ifrån ?

  Om man kämpar såhär hårt för att försvara sin rätt att dricka alkohol som gravid, då har man problem..

  OT – Men varför har ingen tagit upp vad Eliott Malhotra har gjort mot tjejer i Marbella? Finns videos och sånt där en av offret förklarar allt men ändå tar ingen upp detta??

   Jag tror en anledning till att det är tyst är pga att folk är rädda att dömas för förtal tyvärr.

  Varför är jag på mod igen? Jag använder samma namn och samma e-postadress och har bara skrivit några kommentarer om IVF ??‍♀️.

  Tycker det är komiskt hur man alltid säger att man diskuterat med sin BM/läkare/högre makt mm när man diskutera sådanna saker. Tror ingen BM skulle säga att det är bra med alkohol under en graviditet. Tror mer att man skulle avråda det för jobbets skulle IFALL att det går illa. För ett glas kan blir jättefarligt för ena men inte för den andre. Tror ingen BM tar den risken.

  Att det ens finns en risk borde väl vara tillräckligt för att avstå att dricka alkohol när man är gravid? Tänk om hennes barn blir skadat av alkoholen då? Var det värt det då?

  Detta kanske togs upp under det andra inlägget men jag tycker det är så konstigt agerande av Ellinor då hon 2014 skrev ett helt inlägg om sina alkoholproblem och att de har alkoholism i släkten

   Inte direkt förvånande. Känner man att man måste dricka som gravid tyder det starkt på att man har problem. Sen att alkoholism finns i släkten är ju alarmerande. Vad säger hennes anhöriga? Sitter de bara och rycker på axlarna för det är ju baara ”rekommendationer”

   ” Jag har ju trott att jag är ”svårpåverkad” och att min kropp ”inte känner” alkoholen, men läkaren berättade att kroppen tar hur mycket stryk som helst, men jag får inte känslan av att jag blir full…”

   Så bra, tänk vad fort man kan glömma ?

   Hon var nog bara i riskzonen o ung o det är sju år sedan!

  ”Ellinor tjänar sina pengar på att påverka människor på sina sociala medierplattformar, men när hon får kritik för någonting hon skriver – på samma, inkomstbringande plattform – så ska hon helt plötsligt vara en privatperson som man ska ge fan i att kritisera eller ha åsikter om.”
  Så bra skrivet, kan lämpas till alla influencers som helt plötsligt under en känslig punkt ser sitt instagramkonto helt privat, för att sen nästa dag tjäna pengar på ”swipe up”.

  Hen tjänar sina pengar på att påverka människor på sina sociala medierplattformar, men när hen får kritik för någonting hen skriver – på samma, inkomstbringande plattform – så ska hen helt plötsligt vara en privatperson som man ska ge fan i att kritisera eller ha åsikter om.

  Alltså… Jag vet inte. Blir så himla kluven kring då det här. Jag upplever att den forskning som gjorts på kvinnokroppen är sparsam och att man i många fall utgår från manskroppen. Med det sagt så kan ju trots allt män inte bli gravida men jag kan anse att det är en poäng att ha i åtanke när man pratar om forskning när det kommer till den biologiska kroppen.

  En annan aspekt är att vi har en livmoder vars uppgift är att hålla undan det skadliga från fostret. Nu KAN alkohol tränga igenom men precis som Pdotter säger så har mängden större inverkan för gemene kvinna. Likaså tolerans spelar in. I mångt och mycket upplever jag att det är en kulturell fråga men så får vi inte glömma att vi lever i en tid där det värderas mer att vara godtycklig än att läsa på och bilda sin egen uppfattning.

   Foster har ju sällan hunnit träna upp sin tolerans. Känns lite sådär att bjuda sin bebis på dess första fylla.

  Herregud vilken dum jävel. Aldrig hört talas om henne förut men hur fan kan man ens vilja ta risken att göra så mot sitt barn?
  Dessa jävla influencers alltså… de flesta är bara riktigt korkade.

  Det är INTE farligt att dricka ett glas vin varannan månad under graviditeten. Enda anledningen till att rekommendationen finns är för att skrämma upp så ingen missbrukar alkoholen. Förihelvete. Läkare skriver ut citadon till gravida.

  Sen är det inget man borde skylta med att man gör på sociala medier då det kan påverka andra negativt.

  Det är så sjukt att tro att ett glas vin skulle påverka ungen.

   Åhå, du tänker att det här är samma slags historier som den om näcken som sitter i bäcken! Lite skrock med andra ord?

  Jag tar mig friheten att återpublicera en kommentar jag skrev under förra inlägget som handlade om detta men som kom till väldigt sent i debatten och hoppas att ingen tar illa upp för det.

  En person skrev att ”ny forskning” skulle visa att alkohol under graviditet inte var så farligt och andra hade läst Agnes Wold och då skrev jag så här:

  Det har precis kommit en studie som tvärtom visar att även mycket små mängder alkohol under graviditeten allvarligt kan skada fostret. Jag hittar den inte just nu men ska leta vidare. Här är några artiklar:

  https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/12235/LKT0924s1628_1629.pdf

  Ovanstående artikel tar ju också upp just hur allvarliga skador man tror kan uppstå redan innan kvinnnan själv vet säkert att hon är gravid.

  I den här artikeln är Agnes Wold ute och svingar (jag ska strax återkomma till henne):

  https://www.svd.se/wold-kritisk-mot-strikta-alkoholrad-till-gravida

  Jag citerar ur artikeln hur en överläkare med stor erfarenhet av ämnet reagerar på Wolds uttalanden:

  ”Även om det inte går att visa att ett visst alkoholintag är skadligt, går det heller inte att dra slutsatsen att alkoholintag är ofarligt, menar han.”

  Det är ju precis så det är, det är svårt att forska kring det här ty dessbättre ställer de flesta kvinnor inte upp på att bruka alkohol när de väntar barn. Det man kan se är hjärnskadorna hos barn vars mödrar druckit alkohol under graviditeten och hur mycket dessa kvinnor sedan intagit är förstås omöjligt att veta. Det är av den här orsaken alla seriösa läkare och myndigheter rekommenderar ett absolut nollintag av alkohol – under graviditeten men också när kvinnan försöker bli gravid (se artikeln från Läkartidningen). Det man måste förstå är att fastän det Agnes Wold säger inte är osant (eftersom det enda hon säger är ”Det går inte att veta”) är det heller inte sant och när det handlar om de svåra handikapp en människa kan tvingas leva med resten av livet är rekommendationen om nollintag av alkohol under graviditet och förberedelse för sådan självklar.

  Agnes Wold, ja. Hon är en person som gillar att synas helt enkelt och uttalar sig med förkärlek även inom medicinska specialiteter hon inte är insatt i (vilket är orsaken till att hon är så illa sedd bland många kollegor). I artiklen jag länkar säger hon själv:

  ”Jag twittrar för att det är kul, min intention är inte att ge råd till hela svenska folket.”

  Läs gärna den meningen några gånger och fundera sedan över vad det säger om läkaren Agnes Wold när hon ger sig in i en debatt hon inte begriper sig på men gör det i sin roll som läkare, vilket leder till att människor som läser det hon säger och skriver ibland automatiskt tror att hon har rätt. Hon är en skam för läkarkåren! Vi är många kollegor som önskade att hon hade den goda smaken att råda bot på sitt uppmärksamhetsbehov på andra sätt än genom att sprida tvivelaktig medicinsk information via sociala medier.

  Till sist:

  Om man inte kan avstå fullständigt från alkohol under en period av nio månader, när man vet att forskarna tror att svåra hjärnskador kan uppstår hos fostret redan vid mycket små mängder, så värdesätter man sannerligen inte förmånen att kunna bli gravid och föda ett barn. Däremot borde man fundera över sitt eget missbruk.

  Tack för ordet – läkare

   Tack! Precis min åsikt om Wold.

   Tusen tack för att du tog till orda ?

   det där är ju ingen ”ny studie”. det är en artikel. och studierna de refererar till är ju upp emot 25 år gamla

  Jag tänker bara att OM något hade hänt, till exempel om barnet föds med en hjärnskada, så hade iallafall inte jag klarat av vetskapen att jag drack alkohol och det kan ha varit det som orsakade det.

  Nej, det kan omöjligen vara värt det, inte ens för världens finaste champagne.

  Antagligen lika lite som du! Jag är privatperson här, inte i tjänst och jag har skrivit vad jag tror & det tror jag på även när jag är i tjänst. Om det är dig jag svarade först, vilket det verkar vara (där jag svarade att jag är socialsekreterare) för att du/hen rent lagmässigt hade fel tycker jag att det är allvarligt att du skriver som du gör om att barn borde omhändertas/föräldrar kan förlora vårdnaden mot bakgrund av att du i så fall själv arbetar inom socialtjänsten. Men det kanske inte var du? Jag har lite svårt att förstå hur du kommer in på Esmeralda & barnskydd & tycker att det känns lite långsökt.

  Ser inget behov av att arbeta på fritiden med att upplysa folk i de frågorna du nämner. Varför ska jag informera om att det kan grumla omdömet??? Det vet de flesta & de flesta har ett gott omdöme. Så länge vi pratar om 1- 2 glas tänker jag att det är irrelevant.

   Detta inlägg hamnade helt fel & var ett svar till anonym som kommenterat det jag skrivit på ett annat ställe!

  Om man inte kan avstå alkohol under en period i livet kanske man har ett problem … Obekväm tanke kanske, men det ligger nåt i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.