Är kvinnosjukdomar förknippade med skam?

Johanna Toftby har tidigare skrivit om den stora operation hon genomgått, där läkarna tog bort hennes livmoder som var full av myom. 
Nu öppnar hon upp ytterligare kring de skamkänslor och känslan av misslyckande som hysterektomin väckte i henne.

Jag fick panik. En chock. Jag kände en oerhörd skam, men vet inte varför. Jag är ju klar med barn, men jag blev ändå helt knäckt. Kände mig ensam och som en stor sorg.
[…]

Dels för att jag är livrädd för en så stor operation och sedan den där skammen. När jag kom hem till Janne kunde jag knappt berätta vad läkaren sa. Jag nämnde det bara i förbifarten. Jag berättade inte för någon. Därför kunde jag inte berätta det för er här inne heller. 

Det blev min hemlighet för att jag var så rädd. Skulle jag bli stympad? Just där och då kändes det så. Så jag flyttade bara fram problemen, trots att jag gick på täta kontroller och bara såg myomen växa. // Johanna Toftby

I kommentarsfältet möts nu Johanna av ett massivt stöd, där läsarna del delar med sig av sina egna erfarenheter, men också tackar Johanna för att hon så öppet skrivit om sin operation och fått dem att våga söka hjälp för sina problem..
En specifik kommentar fick mig att börja fundera kring det här med ”kvinnoproblem” och hur annorlunda det nog hade varit om det var män som drabbats.

Kommentar: Så länge det är en kvinnosjukdom så pratas det inte så mycket om det. Jag har gjort samma operation och jag är supernöjd även om det var superjobbigt ❤️‍?. Det blir bara bättre. Håll ut Johannas svar: Ja det är nog så. Jag har mått så urdåligt för detta, ville bara försvinna… så hemskt. Så skamsen. Jag fattar inte.. hur kan man skämmas? För det var vad jag gjorde. Härligt att höra att det blir bättre. Jag känner att det blir mer och mer saker som är bättre än innan. Vi tror även att blodtrycket redan har gått ner så det är skönt. Ska göra fler undersökningar om en vecka. Men just kissandet är ju en ren befrielse. Kissade varannan timma varje natt förut. Nu klarar jag mig hela fem timmar, ibland mer. Halleluja :))
Bildkälla: Johanna Toftby blogg

Men visst är det så?
Hade män haft mens hade förmodligen mensskydd varit subventionerade.
Hade män blivit gravida så hade kvinnor knappast fått bestämma över deras kroppar när det kommer till frågor som abort.
Hade män haft den här typen av problem som Johanna beskriver så hade det knappast varit förknippat med skuld och skam.

Så tror jag i alla fall…
Hur resonerar du?

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Orkar inte med denna tröttsamma debatt! Nej det hade inte varit gratis, det är bara trams! Fattar heller inte varför hon känner skam? själv kvinna (37år) och valt bort barn och har inte behövt förklara det alls bara ett ex.

   Har gjort samma operation. Skamkänslor? Varför, i vilken mansgrisig värld lever hon.? Hon passar väl på att vrida det ett varv till.

    Vill absolut inte förminska hennes eller andra kvinnors känslor, men även män känner skam när det kommer till manssjukdomar. Hade ett ex vars pappa hade haft prostatacancer och exet berättade då att pappan kände enorm skam, som att han tappat sin manlighet efter operationen (då han inte längre kunde få erektion antar jag, frågade inte mer ingående). Och han är inte det enda fallet jag hört dylikt om.

     Ja prostatacancer kan leda till inkontinens och problem att få erektion. Hör man mycket om det? Nej. Det är troligen så skamligt att män, inte ens efter att ha fått lite distans till det, skriver eller pratar om det.

    Det är exakt vad hon gör. Så trött på den här generationen där allt ska göras till en grej och nötas och tyckas och tuggas på. Hur orkar man?

     Vilken generation då menar du? Johanna Toftby är för 1973?

    Vill tillägga: min partner fick prostacancer efter det att jag opererat bort min livmoder med myom.; ordet skam fanns och finns inte hos någon av oss. Vi lever, det är det viktigaste.Att han kunde köpa Viagra var förstås bra, men i grunden ändras inte mycket. Vi hade att förhålla oss till vår nya relation. Johanna Toftby får det att verka som att ingen tidigare drabbats så som hon. Hon gillar drama och tjänar pengar på det,kom ihåg det ni som följer och ömkar.

     Jag tycker också att hon känns väldigt drama. Svarar ganska bitchigt på frågor som att hon känner sig påhoppad av allt och alla? Som med fransarna- det var det värsta hon varit med om!! Fruktansvärt och hon grät när hon insåg hur hennes egna såg ut. Kan ju vara att hon glömt hur hennes fransar eg ser ut om man haft fransar så länge. Janne är hos henne, han VAKAR vid hennes sida..osv osv osv.. har verkligen reagerat på dramat när hon skriver. Sen kan hon skriva som en fråga på saker å när alla svarar blir hon som ett obstinat barn å sätter sig på tvären.

    Jag skäms för cellförändringar som beror på sexuellt umgänge!

    Kan inte berätta för någon!

    LIVRäDD att det ska utvecklas till cancer!

    Det första som kommer upp när man googlar cellförändringar och livmoderhalscancer är att det är sexuellt överförbart virus.

    Jag gifta människa i 16 år drabbas och visst låg jag runt före min man.

    Där kan man tala om att skämmas.

    Smyger med koniseringar och cellprov för familj, jobb och föräldrar. SKAM!

    Men att skämmas för MYOM, nej kom igen när du har ett riktigt bekymmer!

    Med vänlig hälsning, jätteledsen och mycket rädd 46-åring

     Vi som jobbar i kvinnosjukvården utgår i princip ifrån att alla som är sexuellt aktiva någon gång får/stöter på HPV. dock läker det ju ut hos de flesta. Men att få HPV någon gång i livet är nästan arg förvänta sig som sexuellt aktiv person. Nu efter vaccination kanske det ändras såklart.
     Men känn ingen skam!

      Tack, men är rädd?

     Haft samma trots bara en sexuell partner och vi har varit ett par över 10 år och sen kom förändringarna.
     Är väldigt många som haft cellförändringar så det är absolut inget du behöver smyga med eller skämmas för ?

     Men sluuuta smyg!! Berätta! Du har inget att skämmas för!

   Men ärdet ens skam det är frågan om då? Jag hade väl mer tippat på ångest och oro inför sin hälsa? En chock att behöva genomgå en stor operation? En sorg över att inte kunna claima att man är sund frisk och stark?

   Att välja bort barn är inte det samma som att ha så stora problem att man tvingas operera bort hela livmodern. Det är en stor operation och det påverkar de drabbade psykiskt att förlora en kroppsdel som ”gör en till kvinna”. Alla sjukdomar som drabbar någon del av underlivet eller tarmen orsakar dessutom känslor av skam hos väldigt många, båda kvinnor och män. Det är fakta. Att som man ha prostatacancer eller som kvinna någon form av gyncancer är förknippad med väldigt mycket skam och den är djupt rotad inuti.

  Jag såg en bra grej som någon hade skrivit… Har egentligen tidigare tyckt att mensskydd borde vara subventionerade, men: män har ju i genomsnitt mycket större kaloriförbrukning än kvinnor, vilket leder till större matkostnader i genomsnitt. Borde mat för män isåfall vara subventionerad?

  Ett tips: skaffa menskopp! Kostnaderna sjunker betydligt i längden. Med tanke på miljön är det också ett väldigt bra alternativ.

   Jag har också tänkt ett varv till kring det. Det är mycket man inte rår för som kostar, t.ex. om du har dålig syn osv. Var ska man dra gränsen liksom ?

   Nu tycker jag väl att man kan betala för sina skydd (även om det är kul att vissa saker som t ex hörapparater får man bidrag till, men inte glasögon te x) men att jämföra det med matkostnader att män äter mer är väl lite långsökt…Äter man mer får man väl köpa billigare mat liksom.. Och jag är kvinna o äter jättemycket. Alla kvinnor äter inte som små fåglar.

    Med samma resonemang kan ju kvinnor ”välja” billigare mensskydd – typ riv sönder lakan och återanvänd genom att tvätta efter varje användning. Är kvinna men tycker absolut inte mensskydd ska vara ”gratis”

     Inget är gratis! Får du själv ”gratis” mensskydd betalar du även för andras ”gratis” mensskydd…

   Ja och toapapper… män använder helt sjuka mängder. det är väl pga rövskägget antar jag

    Jag är kvinna och använder groteska mängder toapapper. Män har ju bara ett litet hål längst ut på toppen av en pinne, lätt att ha kontroll på liksom. Själv torkat jag hela jäkla skötet med ca 5 meter papper varje gång jag kissat för att försäkra mig om att ingen droppe hamnat på vift någonstans. Hur gör ni andra? Duttar lite försiktigt precis vid kisshålet? Händer aldrig att kiss tar sig ut på sidan (dvs på blygdläpparna osv)?

     Jo, det händer. Strålen går lite i vilken riktning den vill ?

   Håller verkligen med, att många feminister/vänster driver gratis mensskydd politiskt är verkligen att skjuta sig själv i foten tyvärr 🙁

    Ingenting är gratis; gratis mensskydd o s v, det är förstås vi som betalar via vår skatt. ” gratis skola,gratis högskola… osv, allt går via vår skatt förstås. Tro inte att Regeringen ger oss oss något gratis.

     Det handlar väl om att toalettpapper som regel finns på toaletter (offentliga, restauranger, skola etc) och vi tar det för givet medan mensskydd inte bjuds på på det sättet. Å andra sidan är ju toapapper samma för alla medan jag ändå helst vill välja mitt eget mensskydd.

   Vissa bajsar kladdigare bajs, ska de få toalettpapper subventionerat?

   Vd kostar ett paket tamponger? 20 kr? 20 kr/månad alltså. Vilken jävla icke-fråga. Skaffa dig ett bra jobb så kan du nog se till att du kan få lite mer än + 20 kr/mån.

  Är menskopp så bra? Jag får bara rysningar av att stå och gräva i snippan på random offentlig toalett.

  To the subject: debatten är tröttsam ja, men den behövs. Hur många vittnar inte om de sakerna som Toftby beskriver och som man själv upplevt i sjukvården? Problemet är att inget sker i debatten, retoriken bara trampar vatten.

   Tycker det bästa med menskoppen är att man slipper tänka på att alltid ha med skydd och beräkna hur mycket man måste ha med.
   Minus dock är just det du säger att gräva på offentliga toaletter särskilt när inte vatten finns i anslutning till toaletten utan är utanför. Brukar försöka tömma innan jag åker hemifrån och igen när jag kommer hem. Så får man hoppas att det räcker.

   Menskopp är det bästa som har hänt min mens! Bra för miljön – både ute i naturen och inne i snippan, och så är det snällt mot plånboken. Personligen känner jag inte av min när den väl är på plats, och ibland glömmer jag till och med av att jag har mens. Du kan ha inne den länge (förutsatt att den inte blir full givetvis), och du kan bada med den. Tyckte också det verkade krångligt att sätta in och ta ut den först, men man får in nån slags teknik efter ett tag och man vänjer sig.
   Det enda jag ångrar är jag inte skaffade en tidigare.

   Jag tycker tvärtom det känns fräschare, det är rent och fint blod i koppen, ingen lukt eller söl. Men visst vill man ju kunna tvätta sig så klart. En blodig tampong eller binda tycker jag är mycket äckligare. Däremot får jag inte menskoppen att sitta bra, så jag använder det inte så ofta.

   Har precis börjat använda kopp och grejen är att man inte behöver byta på offentlig toalett. Tömmer på morgonen och på kvällen och däremellan behöver man inte tänka på det. Sjukt skönt och fräscht att ej behöva byta tampong på sunkig toalett.

   Menskopp är toppen! Önskar att jag kännt till den när jag var yngre. Efter några gånger innan man får till knepet är det finns det inget att klaga på. Tömmer var 12e timme, har fått färre dagar då jag blöder, efter andra dagen använder jag ingen backup som trosskydd så jag glömmer ibland att jag har mens. Billigt, miljövänligt, det finns bara fördelar.

    Skönt för er som slipper tömma så ofta känner jag spontant. Jag har massor med mens vissa dagar och måste tömma ofta och måste planera vart toaletter finns när jag är iväg hemifrån en längre stund. Men just den grejen är ju samma med alla mensskydd jag haft skillnaden är väl att det kostar mindre pengar nu. Ja jag har den största koppen.

     Det finns hjälp för att minska mängden mens. Låter jobbigt att ha det så!

      Ja, om du måste tömma flera gånger per dag och har största koppen så sök hjälp (om du inte redan gjort det såklart). Jag har tänkt att jag har ”väldigt riklig mens” dvs största tampongerna och så, men menskoppen var mindre än hälften full efter 12h. Hoppas du hittar något som hjälper.

     Samma här. Inte alla dagar jag har min mens men två av dagarna måste jag tömma varannan timme. På natten läcker det då den bli överfull. Jag får ha binda som komplement de dagarna. Har största stl på menskopp.

     Så här har det varit sedan jag var tonåring. Det är normaltillstånd och ibland orkar jag ta tabletter för att minska flödet men inte alltid. Det blir så jäkla många piller när man behöver ta smärtstillande också.

   Körde något år men är inte såld… min första kopp lyckades jag få någon bakterie i så fick slängas (och underlivet var ju inte toppen men det repade sig)
   Min andra kanske var lite hårdare i materialet eller nåt, för fick typ ont i livmodern / förvärrad mensvärk av den.

   Kör tygbindor nu istället. Det är inte heller optimalt men funkar okej, lite meckigt, men vad ska man göra :/

  Få män om ens ngn skulle trycka ner en kvinna för en sådan operation. Majoriteten som skulle lägga skam på henne är andra kvinnor.

   Fast varför då? Vilken kvinna skulle tycka att lidandet av myom är bättre än att ta bort livmodern?

   Tror varken kvinnor eller män skulle ”lägga skam” på någon för någon form av nödvändig operation över huvud taget? Det är ju en helt absurd tanke? Inför för att förminska någons känslor men det sitter nog mer i huvudet på den drabbade.

   Skuld och skam är komplicerade grejer. Att känslorna är starka hos någon behöver ju inte alls betyda att någon annan dömer, trycker ner eller är taskig.
   Jag skäms väldigt mycket över jag har varit sjukskriven i många månader, trots att jag bara mött stöd och fina kommentarer.

   Jag tror inte att någon tycker att det är bättre att gå runt med sjuka kroppsdelar än att få hjälp.

  Är också trött på denna debatt ”om män hade…” det finns ju givetvis massor än sjukdomar som bara drabbar män också. De kan till exempel drabbas av erektionproblem, men de får ju inte Viagra gratis för det. Det är inte många män som pratar om sina prostataundersökningar eller besvär kopplade till prostatan. Det är till exempel en sjukdomsbild som är väldigt skämmig, liksom att inte kunna få upp den.
  Trots att prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna så är denna undersökning inte ens med i någon screening. Det är bara kvinnor som screenas regelbundet för diverse sjukdomar.

  Det är klart att det finns orättvisor mellan könen men att hela tiden tro att allt hade varit gratis och så mycket bättre bara man är man är ju helt galet och med den debatten kommer man liksom ingen vart i vår jämställdshetsutveckling.

   Tack för att du är klarsynt, så sällsynt!
   Det är heller inte intressant att män gör de flesta av de riktigt farliga och grisiga jobben. Soldater, slamsugare, sopgubbar, oljeplattformsarbetare, asfaltsläggare. Ser inga krav på att inkvotera kvinnor där.
   Inte heller att dödsfall i arbetet är i majoritet män. Eller att självmord begås till största delen av män.
   Kan vi inte bara komma överens om att alla har sina problem och att alla förtjänar omtanke, hjälp och respekt?

    Vad underbart skrivet. Att alla förtjänar omtanke och hjälp och respekt. ❤

    Word ☝?

    Vi har faktiskt kvinnliga sophämtare i mitt område. Sopgummor?

     Tror den korrekta termen är miljöstuge-tekniker ?

   Haha jo, män får Viagra utskrivet utan problem. Har jobbat på urologen och du anar inte hur mycket män får hjälp med för att förbättra sexlivet medan kvinnor får höra att ”allt ser normalt ut” trots problem med samliv, urinering , onani mm. Sluta sprid sådant du uppenbarligen saknar kunskap om

    Men det är inte gratis. Som påståendet ovan gjorde gällande, att om män behövde något så skulle det minsann vara gratis.
    Och varför ska inte män få hjälp med sina problem?

     Nej möjligt att det är inte gratis men bemötandet män får skiljer sig helt från kvinnor i sådana här ämnen.

      Nu pratade jag ju inte om bemötandet i sjukvården utan om hur diverse läkemedel eller hjälpmedel är gratis eller ej. Samt skam kring sjukdom/problem och hur mycket som det pratas om. Den punkt som du tog upp är givetvis också viktig men inte kopplad till min trådstart ☺️

    Men dom får väll betala för det? Det var ju det det handlade om.

    Det är absolut inte vårdens defaultläge att inte ta kvinnor på allvar. Det finns givetvis anekdotisk bevisföring för detta. Kvinnor känner ibland att de inte fått hjälp. Men att det skulle vara en systematisk och medveten nonchalans från vårdens sida är total bs. Det skulle nog förolämpa de flesta som jobbar med vård att bli anklagade för detta.Du kanske ska sluta sprida sådant du saknar kunskap om.

     Medveten nonchalans är det säkert inte. Men det finns jämförelser (Socialstyrelsen har gjort flera, finns att hitta på deras hemsida) som visar att kvinnor bland annat får: vänta längre på vård, får billigare/äldre mediciner utskrivna, har fler missade eller felställda diagnoser än män. Detta i Sverige. Så systematiskt är det. Finns fler grupper som också drabbats av dessa ojämlikheter i vården, bland annat personer födda med funktionsnedsättningar (de som omfattas av LSS tror jag var definitionen, men är inte 100 på just den) och personer som inte talar svenska.

      Vänliga hälsningar en som jobbat i vården

   Män screenas visst för prostatacancer.

   Vad som är en bra idé att screena för beror ju dock på hur enkelt screeningen går, hur stor risken är att den visar fel och skapar onödig oro, hur lätt det är att åtgärda när man upptäcker tidigare. Tycker därför inte man kan jämföra olika screeningar rött av och prata om rättvisa. Att erbjuda en del sorts screening kan ju samhällsekonomiskt spara pengar, dvs mer pengar att lägga på annan vård.

   Dock att jag instämmer att ”om män hade…” argument är dumheter.

   Tror inte att män inte screenas just för att de är män. Det ÄR svårt med PSA och att ta biopsier är förenat med vissa risker.
   Många många män har prostatacancer när de dör, utan att veta om det.
   Man måste väga in många aspekter. Skapar det onödigt lidande? Kan vi screena på ett effektivt sätt?
   Screening är klurigt generellt.
   Vi har bara tre screeningar vad jag vet (iaf Stockholm/Gotland). Kolorektalcancer, cervixcancer och bröstcancer.

  På sista tiden dyker denna typ av inlägg upp allt oftare. Där något tramsigt påstående läggs fram med buller och bång. Om hur man minsann stöttar någon ”stackars” kvinna (oftast). Nu ska det bashas män och hur det skulle vara om de hade mens eller kunde bära barn.
  För det första är det ointressant eftersom detta inte kommer hända. Nu ser vår planet ut som den gör. Och nej, bindor skulle INTE vara gratis om män hade mens, det är helt befängt. Det faller på sin egen orimlighet. Inte heller idag är produkter som män behöver gratis. Marknadskrafterna fungerar inte så.
  Kommer bloggen utvecklas till nåt slags SJW-forum hädanefter? Frågar åt en kompis.

   Hälsa din kompis ”nä”…

    Aldrig hört någon prata om skam när det gäller en operation. Män drabbas ju av prostatacancer. Är tyvärr så vanligt i dag med dessa besvär så inget att skämmas för. För mej kan inte en sjukdom vara en skam. Vi drabbas alla av olika åkommor. Toppen att det forskas så mycket om tex cancer.

     Det blir nog en bok av det hela, tror ni inte?

    Snälla kan vi analysera kommentarerna/recensionerna om Myglimenti! Alla är uppbyggda så som hon talar ”nej men asså.. sjukaste.. alltså nej.. mållös.. magi”!

     Menar du My?

   Det är ju visst intressant om man är intresserad av samhälle politik etc, de kanske inte intresserar dig bara?

   Kanske mensskydd inte hade varit gratis men är ganska säker på att tabut hade varit mindre.
   Det är ju tex skumt att män generellt gillar sin sperma så mycket och det är en grej att den ska sväljas eller hamna på speciella ställen på partnern. Medans kvinnors sekret är ganska anonymt och någonting som många skäms lite över ifall det märks för mycket.

    Ingen hindrar dig att vara stolt över dina sekret. Herre jösses vad låg nivån blivit när människor kränks och kämpar för sin rätt att visa upp sina kroppsvätskor. För övrigt föreligger inget tabu överhuvudtaget kring mens i Sverige. Det är en icke-fråga. Nästan alla tjejer har mens och det är inget man skäms över. Om du gör det så har du nog större problem än det.

  Allt tar tid.

  Fler kvinnliga läkare – ja. MEN utbildade av män. Fler kvinnor som utbildar- ja, men dessa är i sin tur utbildade av män.
  SEN efter ngr generationer av utbildade, utbildare och studerande så kan man nog se förändring.

  Gäller även inom t ex polisen och andra mansdominerade yrken.

   Men sluta. Tror du att medicinska utbildningar som lär ut kroppens funktioner är sexistiska?
   Jag har en medicinsk utbildning. Inget under denna utbildning, vare sig det lärdes ut av män eller kvinnor, var laddat med några sådana förtecken.
   Att vara en duktig lärare är inte kopplat till könet. Och om du inte kan ta till dig något en man sagt så är det ditt problem.
   För några år sedan var det en grupp nötter på Lunds läkarprogram som fick en professor i OB/Gyn sparkad för att han inte var inkluderande i sina föreläsningar. Han nämnde inte transkvinnor när han pratade om kvinnans reproduktiva funktion. Nä, tacka fan för det, de har ingen livmoder så de behöver inte avhandlas. Skolan var feg och gick idioterna till mötes.

    Anonym 15:45
    Det är ju helt galet, det är inte bara organen som är olika i en man och kvinno kropp. Det är även olika hormoner som kommer och går under kvinnans menscyckel.

   Herregud det här är anledningen till att många inte vill förknippas med den nya feministvågen? snacka om att göra problem av något som inte finns.

    Oj, visste inte det var så känsligt.

    Jag är själv utbildad av män i ett mansdominerande yrke och arbetat med i princip bara män och måste erkänna att jag inte alls skulle bidra med mångfald om jag utbildade i mitt yrke, utan är VÄLDIGT präglad av den manliga sexistiska kulturen.

    Min poäng var, att en förändring sker inte över en natt.

     Stackars dig! Sexism, patriarkat, förtryck! Vojne vojne, dessa satans män som förstör allt.

      Oj, stackars dej, du tolkar in mycket i min text och verkar bli känslomässigt påverkad.

      Inte alls synd om mig, skulle aldrig vilja vara annorlunda, är en av dem som tycker kvinnor kan vara så känsliga, och jag är kvinna.

      Men jag är också medveten om att det är jag som bör tänka om, verkar inte som alla besitter den förmågan här…

      Pöss

  Fattar inte det här med skam? Varför?

   Det är inte skam. Saker som inte är problematiska ska problematiseras för att skapa en hittepå-konflikt. För att, i detta fall, vi kvinnor ska vara offer och yada yada yada.

    15:49, kunde inte sagt det e själv

     Bättre*

  Läste Den utbrände hjärnforskaren och just ett avsnitt hamnade om diskriminering av kvinnor i sjukvården. Ett exempel hon drog var en undersökning som genomfördes där två grupper av läkarstudenter skulle diagnostisera en patient, enda skillnaden mellan grupperna var könet på patienten. Skrämmande resultat, mannens symptom togs mycket mer på allvar och dyrare tester beställdes. Fanns många fler så kan verkligen rekommendera att läsa boken!

   Kul att du tipsar om den boken. Har funderat på att läsa den, du övertygade mig ???

   Intressant! Jag funderar ibland på hur olika jag och sambon behandlades när vi sökte vård för bröstsmärtor. Jag upplevde hugg/smärta i bröstet som inte ville ge sig. Fick skjuts in till akuten där hon som tog emot nästan fnös åt mig. Fick sitta i väntrummet en bra stund för att få reda på att det inte fanns någon läkare. De bad mig att själv ringa min vårdcentral för att se om de hade någon läkare. Naturligtvis hade de ingen tid förrän dagen därpå. Eftersom jag var tvungen att lämna väntrummet för att ringa så kom jag inte in igen, så jag åkte hem. Smärtan/huggen varade ytterligare typ 5 timmar för att sen ge med sig. Troligen panikångest men det visste jag ju inte då, jag trodde jag skulle dö.

   Vid annat tillfälle så gick min sambo in på vårdcentralen för att se om det fanns någon tid då han hade tryck över bröstet. De fick panik och skickade honom genast med ambulans till akuten. När jag kom dit låg han med syrgas. Han fick göra massa tester men inget fel på honom. Förmodligen också panikångest.

   Vi var ungefär lika gamla och visst var vi hyfsat unga och visst är (väl?) det vanligare att män har hjärtproblem men det är väl EXTREMT stor skillnad i behandlingen?

    Verkligen! Tråkigt att höra att du hade den upplevelsen och just i behandling av bröstsmärtor var ett av de andra exemplen hon skrev om.

    Jag hoppas det pratas mer om detta inom sjukvården för som kvinna blir jag lite orolig..

  Jag op bort livmoder o båda äggstockarna år 2000.
  Jag har aldrig känt nån skam.
  Jag hade de 4 barnen jag ville ha. ( orkade inte bära/ föda fler) Min man gjorde en vasektomi efter nr 4. Innan han fyllt 30.

  Ps) vi upplever ju saker olika beroende på var man är i livet och hur man tänker.
  Men, skam, är det ju inte. Tycker jag.

   Skulle vilja veta vari skammen ligger?

    Det är väl kopplat till reproduktion, samma sak som att det är ”skamfyllt” att ha problem att skaffa barn i ett par…
    Varför är en bra fråga. Kanske man har lagt mycket av sitt personliga värde i att vara en ”manlig man” eller ”kvinnlig kvinna” och där ingår reprodutktionsförmåga?

  Nä jag förstår heller inte skam? Känns ju mer då som en känsla man har själv?

  Lite trött på ” om män hade mens” debatten.
  Oftast är det KVINNOR som jobbar med kvinnor och som kommer med fel råd eller besked.
  Blev inte tagen på allvar av en barnmorska när jag ville ha hjälp med mensen.
  Men när jag om hjälp på vårdcentralen då hjälpte en äldre MANLIG läkare mig!

  Tyvärr är det KVINNOR som sätter krokben för andra kvinnor. Om man som tonåring söker hjälp hos tex en barnmorska för att man blöder som en styckad gris varje månad så får man höra att det är normalt! ” Det blir bättre när den blir regelbunden”
  Då får man be om ursäkt för besväret.

  Är så trött på den här debatten. Prata då?! Eller vad vill hon? Att män ska prata om kvinnosjukdomar? Då blir det ju att de rider på kvinnoproblem istället. Fattar inte, det är hemskt det hon gått igenom men det är lika töntigt som feministdebatten om att män tjänar pengar på produkter riktade till kvinnor. Starta företag då? Är det så jäkla svårt att vara kvinna i Sverige att man varken kan starta företag eller prata om sina problem? Nej, och då är jag kvinna. Trött på den här offermentaliteten.

  Tror mycket beror på vad man har för bagage? Vi är tex tre i familjen som har endometrios, många har aldrig ens hört talas om det, medan vi pratar om det mycket för att stötta varandra. Våra bröder är obrydda att prata mens med sina tjejer och är öppna med det, för att vi systrar pratat öppet om det. Även en helt annan förståelse och stöttning från kollegor när jag är öppen om mina problem.

  Har vänner (över 30 år) som aldrig berättat för sina föräldrar att de fått mens ens.

  Däremot tror jag absolut att kvinnosjukdomar inte forskas lika mycket på. Exempelvis har operation i London räddat mig eftersom metoden inte finns (eller fanns) i Sverige.

  Vet inte om det är skambelagt. Eller om det är det hon har intalat sig eller upplevt.

  Oj vad många som gick igång över min kommentar kändes det som ??

  MIN POÄNG var, att vi i Sverige är så fokuserade på att kvotera in kvinnor på papperet inom olika organisationer och sen hävda att det är jämställt- men lösningen är inte alltid så enkel.

  Jag tror att det är en lång process helt enkelt. Och är man medveten om det går det nog snabbare.

  Hör mer om sjukdomar hos kvinnor är sjukdomar hos män. Känns ju mer som att män skäms över sina problem och sjukdomar än kvinnor.
  Istället för att dra sexistkortet så kan vi väl enas om att alla sjukdomar för respektive kön är lika illa och hemska och att vi gemensamt minskar skammen kring dem genom att prata om det.

  Och det går inte att jämföra män och kvinnor i mensdebatten. För hade männen varit gravida, mensat och diverse andra kvinnosaker så hade dem antagligen varit i lägre stånd till kvinnorna och kvinnorna hade haft mer makt. Så jag tror INTE männen får någon fördel. Det lär bli samma sexism, bara ombytta roller. Det tror jag iaf.

  Hade män behövt äta mat hade mat varit subventionerat.

   Behöver inte män mat? Det visste jag inte!

  Har ni levt under en sten hela ert liv? Sjukvården är extremt mansvänlig. Män får bättre vård Inget snack om saken. Så är det.

   Ja, det är lite skrämmande att läsa all denna okunskap. Det finns bokstavligen spaltmeter av forskning om ojämlikheten inom vården men hey, DE har inte upplevt det så då är det säkert inte sant….

   Kan du ge något exempel?

    Om du menar exempel på forskning eller exempel på ojämlikhet kan du börja med den här rapporten från SKR: https://skr.se/skr/tjanster/rapporterochskrifter/publikationer/ojamstalldhetihalsaochvard.29221.html

   Eva, du behöver gå på spa. Rå om dig själv, andas, inte tänka på patriarkatmonstret under sängen.

    Hej Anonym, känner igen din stil nu.
    Du borde sluta trolla, du har trollat igenom hela detta inlägget.

    Är du kanske en liten liten kränkt man?

  Jag kan absolut förstå Johannas känsla att inte känna sig som ”en hel kvinna” när hon gjort den här operationen. En mindervärdeskänsla kopplad till avsaknad av reproduktionsorgan och som kanske även påverkar sexlivet. Det är ett känsligt kapitel för både män och kvinnor. Starkt av Johanna att gå ut och berätta om det. Jag har svårt att tänka mig att hennes partner skulle gå ut på sin blogg och berätta om han hade potens/erektionsproblem, opererats för trång förhud, inkontinens eller prostataproblem. Så det här är lika för både män och kvinnor, skulle snarare tro att det är något mer tabu för män att tala om.

  Tänker att det kan vara tuff att kastas in i klimakteriet med allt var det innebär. Nu är Johanna i och för sig redan där eller på god väg.
  Om hon är född 1973 och då är 47år.

   Man hamnar inte i klimakteriet av att ta bort livmodern. Det gör man däremot om man tar bort äggstockarna, vilket ej görs vid hysterektomi pga myom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.