Oscar Zia har en av huvudrollerna i Sandra Beijers ”Allt som blir kvar”

foto: lawrence ponsonby från Sandra Beijers blogg

I slutändan kokades det ner till tre skådespelare som lyckades så fint och tonsäkert komma in i karaktärernas universum. Och som har en fantastisk dynamik tillsammans som trio <3 // Sandra Beijer

Det blev Oscar Zia som knep en av huvudrollerna i dramatiseringen av Sandra Beijers bok ”Allt som blir kvar”. 
På hennes blogg svarar han på några korta frågor om rollen, vad han har gemensamt med sin karaktär och om nervositeten över att inte kunna få fram det mörka drag som han vet att hans karaktär har inom sig.

De flesta har ju koll på dig Oscar, men vad är du aktuell med just nu?
▷ Just nu sitter jag i studion och skriver på min EP. Det är sjukt inspirerande efter en vår av mycket jobb på TV och film. Jag trivs väldigt bra nere i mörkret, det är väldigt utvecklande att få sitta och knyta ihop en historia genom musik typ.

Jag upplever dig och Miron ganska olika, men har ni nåt gemensamt?
▷ Haha, alltså ibland så känner jag igen mig mycket i Miron och ibland tycker jag han är för sjuk i huvudet.
Det jag kan känna igen mig är viljan av att vara omtyckt, behovet av närhet och bekräftelse som jag upplever gömmer sig där under.
Just det – kicksökandet också: att något nytt måste hända. Det ska gå snabbt, det får inte gå långsamt. Både jag och Miron är långt framme i en annan tanke innan man hunnit tänka klart den andra.
Han är en sjukt spännande karaktär. Jag som inte skådespelat så mycket är väldigt nervös över att få fram det där mörka han har i sig. // Oscar Zia

De andra två huvudrollerna gick till Eric Enge och Madeleine Ferraud.
Jag brukar ofta bli besviken på en film eller serie om jag först läst boken, så jag känner mig några splittrad inför om jag ska beställa och läsa boken först eller bara vänta till filmatiseringen släpps.
Har någon av er läst boken? Borde jag göra det?
I Sandras kommentarsfält är det många som skriver att Oscar Zia är som klippt och skuren för rollen som Miron, och då blir man ju nyfiken.

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Boken är väl en ungdomsbok, dvs inget för oss som hänger här? Eller jag antar att de som läser här är 18+ ?

   Varför antar du det? Är det pga den höga intellektuella nivån på samtalet? 🙂

    ?

    Jag trodde det flesta här inne var mellan 20-40, men kanske är det betydligt yngre personer än så.

     Det är nog väldigt blandat. Går ju inte heller att döma utifrån kommentarerna då de flesta inte ens är aktiva här

   Jag är 18+ och läser ungdomsböcker ibland. Kan även se serier/filmer med ungdomar i även om jag själv passerat den åldern.

    Böcker för ungdomar, barn och till och med småbarn som är tillräckligt välgjorda tycker jag brukar bara givande läsning (och detsamma med film) Tecken på kvalitet om även äldre kan njuta av det 🙂

    Många vuxna såg väl Skam t ex? Min pappa som är 63 år snackade massor om Skam….

     Uppriktigt nyfiken på böcker för småbarn som är givande läsning för vuxna. Frågar åt mig själv med tillhörande 1.5-åring.

     Det mest barniga böcker jag uppskattar själv är roald Dahl och det är ungen för liten för än.

      Hellsing, såklart 🙂
      Fiffiga rim som du kan roa dig med att lära dig utantill.
      Själv traggla jag Moster Ester några gånger tills den satt, och även den med handlarna och mandlarna

      Moster Ester älskar fester
      hon har nästan alltid gäster:
      Fyra präster från Manchester
      en orkester på semester.
      Pater Noster ifrån Koster
      med ett plåster från ett kloster.
      Sjukgymnaster, faster Aster
      syster Yster, Mister Krister
      Buster Bister och cyklister.
      Herr Sylvester som till häst är
      rider in med Mäster Bläster
      folk från öster och från väster
      kommer hem till moster Ester!

       Hatade texter med rim när jag var liten och det håller fortfarande i sig?

      Som någon skrivit: ”Mitt barn är i den irriterande åldern där det är för gammalt för att vara foster men för ungt för att uppskatta Lou Reeds konceptalbum ’Berlin’ från 1973”. ?

      Beror ju på smak, men t ex Livets ABC tycker jag är en läsupplevelse (som samtidigt uppskattas av min tvååring).

      Jag är över 50 och har läst ett otal vuxenklassiker, både svenska och utländska. Jag tycker fortfarande att Emil i Lönneberga-böckerna är de bästa böcker jag någonsin läst. 🙂 Och ja, jag har läst om dem flera gånger i vuxen ålder, så det är inte bara barndomsnostalgi.

     Haha ja min mamma ville kolla på Skam, tror inte hon gjorde det dock.
     Själv tycker jag det kan vara riktigt mysigt att ibland kolla på ungdomsfilmer eller läsa böcker för ungdomar, t.ex har jag hittat Eva & Adam som ljudbok på Spotify och brukar lyssna innan jag somnar. Det är inte det att jag lyssnar för att jag är rätt målgrupp, utan mest för att det ger tillbaka den känsla man hade då när man läste eller såg serien på tv.

   Spännande – hur gamla tror du alla här är? ?

   Är 23 och hänger ofta här. Föredrar fortfarande ungdomslitteratur/ungdomsserier 🙂

   Jag är 36 och tycker att väldigt många ungdomsböcker är bättre än deckare och feelgood-böcker för vuxna, både bättre språk och mer djup i karaktärer och handling.
   Tycker däremot inte att Sandras böcker är särskilt bra även om jag gillar hennes blogg, men jag tror den kan bli väldigt bra som tv-serie!

   Jag är 30, har läst den för några år sen. Verkligen jättedålig med irriterande karaktärer, så nej Camilla du måste inte läsa den.

    Tycker du ja. Säger inget om vad Camilla kommer tycka

     Camilla bad ju om åsikter om huruvida hon bör läsa boken. Precis det Marika gav.

     Hon frågade ”Har någon av er läst boken? Borde jag göra det?” och jag gav mitt svar ?

   21, och mina favoritböcker är fortfarande Harry Potter

    Same, 29 snart 30!

    50+ älskar Harry Potter, började med Sagan om ringen 1982 ? läser massor av fantasy, där är en hel del bra ungdomsböcker som är bra.

     Har du tips på bra fantasy?
     Älskar HP och tycker Sagan om Ringen är bra när jag orkar igenom dem. Avskydde Eragon-serien och tyckte mycket om ”City of Bones”-serien av Cassandra Claire.
     Läser ofta om samma böcker men skulle vilja läsa något nytt ibland, men hatar att bli besviken (haha).

      Böckerna om Thomas Covenant av Stephen A Donaldson, tror att det är 7 böcker i serien.

  Är så glad att jag inte är influencer. Man blir dömd på precis aaallt ? Många gånger är det bra. Men mååååånga ggr är det fasen totalt obefogat.

   Nu dömde jag inte, konstaterade bara. Jag är ju själv ute på Hemnet och letar ny bostad.

    Ändå la du ut en kommentar om att det inte va länge de bodde där, kunde ju likväl ha struntat i att kommentera det ?

  Nehe? Finns antagligen någon anledning till det beslutet, de hade ju inte flyttat igen om allt var bra.

  OMG ring polisen!!!

  Jag har förövrigt flyttat 16 gånger i mitt liv, inräknat alla studentlägenheter då.

   Oj vad apig jag lät, var inte meningen att låta så tyken ?, skulle bara vara lite rolig….

  Va är det sant? Varför vill dom inte bo kvar?

   Det kommer säkert en lam förklaring till varför.

    Varför skulle de ens behöva förklara det?

     Det är ingen som sagt att de behöver förklara. Men det kommer säkert för folk undrar.

  Jag läser den just nu. Lite motvilligt… Läste Beijers första bok och var chockad över hur mycket jag ogillade den. För jag älskar verkligen Sandras blogg! Hennes krönikor och hela hon. Tycker så mycket om henne och hennes texter. Men böckerna… Eh. Den första handlade om 14-åringar som festade, drack alkohol och rökte, hånglade upp varandra hett i hissar och på hustak… Jag var nog världens tönt iofs som 14-åring men nej, noll igenkänning och blev bara frustrerad. Läser just nu hennes senaste som thank god handlar om lite äldre personer men är inte så imponerad ännu. Korta meningar och ganska störande karaktärer än så länge. :-/ Önskar hennes böcker liknande hennes vanliga texter mer. Men tycker de blir enklare? Är det förlaget som vill att tonåringar ska läsa dem och därför förenklar?

   Nej hon är ingen vidare skribent helt enkelt. Och romantiserar något fruktansvärt.

    Att säga att hon inte är någon vidare skribent är väl extremt märkligt?

    Finns väl egentligen ingen annan bloggare eller Influencer som ens kommer i närheten av hennes språk.

    Sen kan du ju argumentera om henne som person, men rent språkmässigt så är hon enligt mig ett unikum i den världen hon befinner sig i. Så snälla nån, tyck vad ni vill men ge henne att hon har språket. Sen hur hon förvaltar det och agerar kan ni möjligtvis diskuteras men hon är inte en dålig skribent.

     Jag är inte förtjust i hennes sätt att skriva. Du får gärna vara det men i mina ögon är hon en dålig skribent då hennes meningar är romantiserade och uttryckt på ett väldigt tonårsaktigt sätt.

     Så för att de andra är dåliga måste man tycka hon är bra?

     När man ger ut böcker är det väl dessutom författare man ska jämföras med, inte influencers..

   Huvudpersonerna i Sandras första bok är väl ändå 15-16, går i ettan på gymnasiet har jag för mig? Och i hennes senaste är dom väl yngre, typ 13? Den i mitten dock, som ska bli serie nu, handlar väl om äldre? Har bara läst den första dock, tyckte den var okej. Men inte varit sugen på att läsa de efterföljande.

    Oj blandar ihop dem! Ja den som görs till serie har karaktärer som är ca 20 år. I den första var de 14, ska fylla 15. Sedan har jag inte läst den med de allra yngsta för det känns så ointressant och tror inte jag hade kunnat relatera till de personerna heller. Vi levde nog väldigt olika liv som barn/tonåringar…

     Nej, i Det handlar om dig är de är 15 och ska fylla 16. Kollade i boken nu, första meningen är att hon är 15 år och 7 månader. Tänker att historien är mer rimlig om man är 15-16 än om man är 14-15. Men sen kan man ju tycka vad man vill om boken ändå, såklart.:)

   Jag läste hennes första bok också och blev så förvånad över nivån. Hon har ju absolut anammat identiteten ”stor författare” men har nog bara nått upp till nivån ungdomsböcker just på grund av språket. Det går ju liksom att skriva om den åldersgruppen och inte skriva ungdomslitteratur.

    Per nilsson! Så himla bra ungdomslitteratur.

  Emilia skrev för ett tag sedan på story att hon saknade att bo i stan (trots att hon sade sig må så himla dåligt där innan de flyttade…). De kanske vill mer centralt, kan vara lite isolerat och ensamt med en sån liten bebis när man bor långt ifrån vänner

   Men finns ju säkert nya vänner hon kan få där i samma situation. Jag tycker det är konstigt dom har ju bott där jättekort tid. Han är ju känd så får räkna med att en del undrar varför.

    Alla har inte jättelätt för att hitta nya vänner

  OT:
  Har det inte framkommit att Hannah Widell är en kass chef?
  Hon är iaf på framsidan av månadens tidning ”Chef”.

  O.T
  Hanna Graaf gör reklam för läsglasögon som man kan sätta extra solglas på vilket är så bra så hon även kan köra bil med sina läsglasögon med solen i ansiktet.

   Lite svårt att köra bil med läsglasögon kanske.

   Lite svårt att köra bil med läsglasögon kanske.

  Jag älskar Sandras språk och texter, tyckte hennes första bok var lite småmysig men den som gjorts om till serie var faktiskt otroligt dålig.
  Förhoppningsvis är storyn väldigt mycket mer genomarbetad nu och kanske gör den sig bättre som serie.
  Nä, föreslår att du låter bli boken och att du håller tummarna för att serien blir bättre.

  OT, någon som vet hur det går med Hanna Hellquists barnplaner?

   Vem är det? Och varför spekulera i hennes planer?

    Hon försöker bli gravid med hjälp av insemination och donator, hon har inte gått ut med mer information än så och vill inte heller att någon ska veta mer än så. Hon kände väl att alla inte behöver veta när hon har ägglossning. Tror dock hon dejtar någon nu det nämndes i ett av hennes radioprogram men tror inte hennes planer på att skaffa barn ändras för det.

     Gjorde inte hon en hel tv-serie om att skaffa barn på egen hand? ”Hon vill inte att folk ska veta mer än så” jaha

  funderingar; handlarr denna bok om (eller är inspirerad av) när hon blev dumpad av Ludvig och hennes kompis Joakim kom till henne för att stötta? Är då det han som är karaktären Miron? som enligt beskrivningen är manipulativ.
  Han har inte figurerat på bloggen på länge.

   Skulle inte förvåna mig.

   Ja, minns man den perioden i bloggen så stämmer en del. Han gör slut på telefon, hon bölar på en gata, en manlig vän ber henne flytta in till henne i en månad… Hon har väl hintat att hon och Joakim haft lite festhångel/ligg emellanåt med. Vet dock inte om det är något som Miron och Matilda pysslar med. Men det kan ju vara en anledning till att man umgås mindre med en vän, för båda har gått vidare till seriösa relationer.

    ja det var det jag ville minnas från bloggen också. Men är då J manipulativ..? kan ju inte vara rå-poppis att beskrivas som det . Är ju förstås bara spekulationer men fick mig att fundera :p

  Han unga killen heter väl ändå Erik Lönngren.

  Gillar Sandra men hennes böcker är inte jättebra tycker inte jag. De känns krystade och som att hon försöker för mycket och handlingarna känns tyvärr ganska platt i alla böcker. Men ska ge serien en chans.

  Tyckte inte boken var särskilt bra och tänkte inte se serien heller. Fram tills att Oscar Zia blev castad. Älskar den människan!

  Zzzzzzzallt som finns kvar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.