SHEIN anklagas för plagiat av mindre designers på Instagram

Jag brukar ju ställer frågan till er – ”Hur likt är FÖR likt?” – men den känns nästa lite fånig här eftersom de tre bilderna som @elization postat på Instagram föreställer tre stycken klockrena plagiat.
Stulna rakt av.
Det är klädföretaget Shein som anklagas för stöld av tre stycken stickade designs, och om ni av någon anledning inte kan se inlägget så är detta de tre bilder som postats.
Bilderna till vänster är originalen och de till höger är Sheins kopior.

Det här är verkligen inte snyggt gjort av Shein!
Verkligen inte!
Ett plagg skulle de kanske komma undan med, men tre? Och tre OVANLIGA designs, inte som de där ruffelklänningarna jag skrev om häromdagen.

Shein har lämnat följande kommentar på sitt Instagramkonto – i kommentarsfältet under det här inlägget. 
Hello there, We sincerely apologize for what happened, the products have already been removed from our site. SHEIN holds every designer's copyright should be respected. And we promise to review authorization of design more thoroughly before listing the products. Thanks. Sincerely, SHEIN

Ursäkten tas inte emot så där jätteväl av följarna, som anklagar Shein för att ha gjort så vid upprepade tillfällen, och nu ber om ursäkt nu, enbart för att de blivit påkomna med stölden. 

49 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon ska skicka dem en rejäl faktura.

   Men ska skicka faktura till Bianca isf tycker du?

    *vem

    Klockren!!! 16:08

  Förjävligt.

  Det är en bot som svarar från Shein. De stjäl så ofta att de har en bot för att svara.

  Det här är ett så stort problem för så många kreatörer och småföretagare. Jag sysslar mycket med Diamond painting, paint by numbers och korsstygn, och alla kinasajterna och genom dem även Amazon och svenska återförsäljare är fullständigt översvämmade av stulna bilder. Blir rasande på att främst återförsäljare inte tar sitt ansvar och kontrollerar så att de endast säljer lagligt licensierade bilder! Tyvärr har enskilda konstnärer inte de ekonomiska musklerna att gå efter företag som stjäl deras material. Därför kan detta fortgå. Det finns en tapper skara konsumenter som bojkottar dessa förbannade billighetsprodukter och väljer lagliga och schyssta alternativ men de är tyvärr i minoritet.
  (Exakt samma sak händer med brudklänningar, kinasajter som säljer stulna designs osv osv osv.)

  Nellie Berntsson är på smällen. Hoppas inte hennes kunder blir lika arga på henne som hon blev på tjejen som blev gravid som hon sålde en häst till.

   Stackars unge (i magen alltså)

    Varför? Du har väl ingen aning om hur de kommer vara som föräldrar.

     Med tanke på hennes barnsliga beteende så har jag inga större förhoppningar om henne.

      Så elakt. Bara för du tycker hon betett sig barnsligt i sociala medier så betyder inte att det kommer vara synd om hennes barn eller att hon blir en dålig mamma

       Skrev aldrig att hon blir en dålig mamma, skrev bara att jag inte har några förhoppningar.

        Camilla här behöver det modereras

         För att personen inte tycker att Nellie agerar som en mogen och förnuftig person? Sunt..

      Hon verkar ha mognat väldigt mycket sedan hon träffade nya killen och hon flyttade hemifrån.

    Varför tycker du det? jag tror Nellie kommer bli en jätte bra mamma

   Ja hoppas verkligen hon fattar hur fel hon gjort!!!

   Wow, så ung!

    Hon fyller väl 21 i år, så visst blir hon en ung mamma, men något barn är hon inte längre, även om hon beter som 13 när någon har mage att kritisera prinsessan.

    Grattis till Nellie och Olav!

     Ja så konstigt är det inte. När man är från lite mindre städer är det vanligare att skaffa barn tidigt. Bor själv i en mindre stad och typ nästan alla tjejer i min gymnasiesklass hade fått barn bara något/några år efter studenten. Och mina föräldrar fick mig när de var 21 osv.

      Ja det är märkligt… Har man inget annat man vill göra först?

       Vad är det man inte kan göra om man har barn menar du?

        Men snälla, det fattar du nog själv.

         Vadå göra först? Man kan göra saker fast man har barn.

  Man blir ju inte förvånad, det är ett skitföretag

  Hörni vad tror vi? Är Hanna Ferm och Johan Gunterberg ett par?

   Tror ingenting ??‍♀️

   Tveksamt då jag fick upp J på Tinder häromdagen.

  Finns det något som är värre än själva brottet så är det att göra det emot dem som är mindre förmedlade, dvs i detta fall stjäla från någon som försöker ta sig fram. Fy få vidrigt.

   Mindre BEMEDLADE!

  Jag undviker att handla från asiatiska sajter som Shein och Boohoo pga förhållandena på deras fabriker. Visst HM har också fått skit för det men det finns olika grader i helvetet och jag vill inte stödja det allra värsta och nu fick jag ytterligare en anledning att låta bli.

   Boohoo har dåliga arbetsförhållanden, men det är ett brittiskt företag – inte asiatiskt. Samma ägare som till Nasty Gal och Pretty Little Thing.

  Samma sak med Lighinthebox…………..också Kinesiskt.

  Tyvärr en vanlig företeelse. Om man handarbetat och köpt mönster kan man otaliga gånger läsa om hur stora företag kopierar mindre och privata aktörers mönster och sedan låtsas som det regnar. Beklagligt. Exempel: garn- och mönsterjätten Drops kopierade helt fräckt Martina Behms sjal ”Leftie”. Vet inte hur det hela slutade.

   Handarbeten uppnår normalt inte tillräcklig verkshöjd för att det ska vara olagligt att i princip kopiera en design. Hade drops kopierat t e x t e n till mönstret leftie hade designern kunnat kräva pengar, men att bara härmas är ok. Är övertygad om att det är så i även fallet som inlägget handlar om. Mängder av extremt lika kläder produceras, utan att designers kan göra något åt det. Dock är det ju pinsamt för företaget när det är uppenbart snott.

  OT

  Många borde skämmas när en treåring städar upp efter dem. Klok pojke som värnar om djuren.
  https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/RyzOvd/soren-3-vill-hjalpa-sopbilen–rensar-gatorna-fran-skrap

   Ja, det är så tråkigt när folk slänger skräp!!
   Hoppas att denna lille kille kan få folk att ändra på sig, om de nu ser honom ute!

   Tyvärr här i stan så är ett stort problem att fåglarna är och rotar i soptunnorna och drar ut en massa skräp…

   ÖS är på onsdag.

  När blir en ursäkt legitim? Nu ber företaget om ursäkt, vad mer kan dom göra? Hur menar folk att Shein skulle gjort istället? Stoppar man huvudet i sanden är det fel, ber man om ursäkt är inte det heller rätt. Vilken väg man än tar verkar vara fel idag, kan man som offentlig person/företag någonsin göra rätt?

   Ja? Sluta sno kreativa idéer och plagiera utan skam? Så svårt är det inte

   De har förbrukat sitt förtroende så en ursäkt spelar ingen roll. Bara eventuella skadestånd eller förlikningar.

   Först när kreatörerna gått ut med att de blivit rikligt kompenserade kan jag tänka mig att deras ursäkt är godtagbar.

   Gett henne en andel av intäkterna från försäljningen av de stulna idéerna? Erbjudit henne uppdrag som designer? Betala skadestånd? Bara ett par förslag…

    De kan ju skänka tröjorna till henne som nu blir över om de tar bort dem från sidan (eller så kanske de redan sålt slut 😉 )

  Jag blir så förvånad över att folk faktiskt handlar på sidor som dessa. Är det inte bara dålig kvalité och fullt av kemikalier? Och mängden av plagg, jag får nästan ångest när jag tänker på allt som inte blir köpt, vad händer med de plaggen, bränns? Hur mycket utsläpp orsakar inte dessa försäljare?

   Såg denna video här om dagen, tips! https://m.youtube.com/watch?v=JR3z8lq2cNM&ab_channel=MinaLe

   Snackar bla om hur folk på TikTok influerar till SheIn Hauls

   De bästa träningsbyxorna i mitt liv kommer från shein. Tänker aldrig mer köpa någon annan sort. Klänningarna är däremot katastrof, så man får vara noga med att läsa recensionerna! Vad gäller kemikalierna så är jag säker på att all fast fashion är lika dålig, oavsett om man betalar 49 kr på shein eller 249 på HM.

  Tack för att du tar upp detta! Mycket mer intressant och relevant på ämnet ”hur likt är för likt” när det kommer till små kreatörer och unika kreationer, än influencers som ”stjäl” intetsägande tightsdesign från varandra i en oändlig cykel.

  Vad jag förstår är det inte förbjudet att kopiera designer så här, det enda som är skyddat är väl logotyper? Väldigt dålig stil förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.