Alexandra Nilsson på hundarnas sida i sommarvärmen

Alexandra Nilsson ser en hund i en bil och får panik eftersom det snabbt blir farligt varmt i en bil. Hon skriver även ett sms till ägaren - som jag antar att hon fick med hjälp av nummerplåten. "Snälla lämna inte djur i bilen när det är så här varmt."
Bildkälla: Alexandra Nilsson Instastory

Att lämna hunden i bilen en sommardag när solen gassar är djurplågeri.
Temperaturen i bilen stiger nämligen förvånansvärd snabbt inne i bilen, och förvandlar den till en dödsfälla.
Allt detta vet Alexandra Nilsson och reagerar således stark när hon går förbi en bil med en hund inuti.
Hon skriver först en lapp till ägaren som hon sätter under vindrutetorkaren, och sen skickar hon även ett sms till bilens ägare och vädjar att hen inte gör så igen mot ett djur.

Jag tycker det Alexandra gör här förtjänar en eloge.
Jag önskar att fler människor, eller rent av ALLA människor skulle reagera på liknande vis om man såg en hund i en varm bil.
Jag skulle inte tveka på att slå sönder en ruta till bilen om det var vad som kräves för att rädda hunden. Med vad är ju en senare fråga, men jag kan vara påhittig om jag lägger den sidan till så det skulle nog lösa sig, tänker jag…

Så här fiffigt har hundägare – som inte vill få sina rutor krossade – löst det hela i USA.

 

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vet att bland annat tesla har denna funktion, en stor skärm där det står att bilen är sval/acn på och att ägaren snart är tillbaka. Kanske fler bilar har den funktionen? Tänker att acn kan vara på utan att man vet det som förbigående?

   Vår Seat Leon e-hybrid har att vi kan styra ACn från appen, därmed ha den på när bilen är avstängd. Hörs väldigt lite utåt. Är i princip bara laddhybrider och elbilar som kan ha AC på utan att bilen ska vara på. 😊 Räddat oss mycket i sommar där vi slagit på ACn innan vi sätter oss i bilen.

  Kanske dum fråga men undrar verkligen genuint, kan bilen komma upp i 85 grader? Låter helt galet 🥵🥵🥵

   Japp! Här har djursjukhuset blå stjärnan en tabell https://svenskablastjarnan.se/varmt-i-bil/

    Tack för länk!
    Oj och bara av 22 grader ute, helt sinnesjukt bilen kan bli så varm. Visste såklart att bilen blir varm men inte 85 grader 😳

     Testa att sitta kvar i bilen i gassande sol i bara fem minuter – det är outhärdligt! 🥵

   Testa själv att sitta i en bil i solen utan öppna rutor, det blir snabbt outhärdligt. Långt innan 85 grader…

    Tänk alla barn som dött så…

   Kolla in denna videon: https://youtu.be/LCw_Kc_0Jos

  USA… där 38 barn i snitt dör varje år kvarlämnade i bilar. Undra vad de gör åt det..

   😭

  Jag hade ringt om jag ändå fick fram numret på ägaren.

   Uppenbarligen vågade hon inte det.

  Däremot har det också blivit ett problem att folk krossar rutan direkt när de ser en hund i en bil. Vilket är olagligt att göra i onödan, först måste man kolla hur hunden mår, att hunden flåsar betyder inte automatiskt att hunden är varm, kan vara stress för att det står en galning utanför och knackar på bilrutan och skriker.
  Om hunden inte verkar må väldigt dåligt just då kan man antingen använda reg nr och försöka få tag på telefon nr och ägaren, eller ringa polisen.

  Men vet att det har blivit problem med hundar som mår bra, ägaren stannade 2 min för att lämna ett paket på posten och kommer ut till en krossad ruta och en skrikande människa.

  Samma gäller barn i bilar, kolla hur barnet mår, mår barnet dåligt eller risk för barnets liv krossa rutan direkt, annars ring polisen (112)

   Tycker iofs inte heller att åtminstone små barn ska lämnas själva i bilen, oavsett väderlek.

    Ett litet barn i bil borde ge en direktbiljett till ett socmöte oavsett.

     Därför jag tycker man ska ringa polisen (112) när man ser ett litet barn i bilen, och inte försöka kontakta ägaren till bilen via reg nr. För ensamma barn i bilen tycker jag ska utredas av polisen.

      Tänk att vara barnet i en varm bil och se nån (räddning) utanför 😳 Klart man ska hjälpa då

   Det spelar ingen roll om det är 2 minuter eller 20. Du lämnar inte en hund i en varm bil punkt slut! Att det ska vara så svårt att fatta det?

    Men de är inte alltid man vet om bilen är varm? Hur vet du om AC är på eller inte? Är AC på ser jag inget konstigt med att lämna hunden där i några minuter om man fixar ett ärende.

     Kan ACn vara på om inte bilen är det?

      Ja vissa nyare bilar har den funktionen.

      Ja tillexempel Tesla har något som kallas dog mode som håller igång luftkonditioneringen i bilen för hunden. Det står även på skärmen i bilen att ägaren snart är tillbaka och att bilen är sval. Tror fler bilar i nyare modeller har denna funktion med.

       Så bra och roligt att det står på skärmen 🙂

      Ja i många nyare modeller kan man tillochmed fjärrstarta den medans man fortfarande är hemma.

       Bästa funktionen någonsin! Jag kan både värma och kyla min Volvo via en app. Att kunna värma bil och motor på vintern är det bästa någonsin…

        Ja, sån lyx!

      Ja, det kan den.

       ACn vara på när bilen är avstängd alltså.

      I vår hybrid sätter vi på klimatanläggningen om hundarna av ngn anledning är i bilen några minuter utan oss sommartid. Är lika svalt som när jag kör med acn, hell vissa sommardagar vill jag bara slänga in hela familjen i bilen för svalkans skull 😜 MEN, jag är restriktiv med att överhuvudtaget lämna dogsen i bilen så sommartid pga märks inte utåt och jag märker kanske inte om anläggningen slutar av ngn anledning. En vet själv hur fruktansvärt snabbt det blir olidligt varmt i en avstängd bil.

     Håller med. Man ser ju direkt på en hund om den är överhettad. Så länge den inte sitter och flåsar så finns det ingen anledning att krossa en ruta 🙄

    Herre gud, sluta ha sån panik.
    De flesta bilar idag har AC = svalt i bilen, självklart ska man inte lämna en hund i en varm bil, men bilen går inte från kall till varm på 2 min.
    Förut hade jag med mina hundar på jobbet varje dag, på vägen hem stannade jag till och hämta ut min matkasse, tog emellan 2-5 min, min bil var alltid kall invändigt när jag kom tillbaka även om det var 30 grader utomhus. Aldrig några problem. Gäller bara att man gasar på ACn så bilen är ordentligt kall invändigt, och sätter timer på mobilen så man har koll exakt hur många minuter man varit borta (ifall det är kö eller liknande)

     Mitt svar var till Mille / 15:46

  Jag bryr mig inte. Skulle jag se en hund eller barn inlåst i en bil skulle jag ringa polisen och säga: ni kommer inte hinna hit i tid så nu gör jag sönder rutan på bil med registreringsnummer XXX. Skulle aldrig se någon plågas såhär.

   Även om hunden i fråga inte alls plågas?

   Jag förstår att man är mån om hundars väl och ve, men det här okynneskrossandet av rutor har gått till överdrift, kan vi inte alla åtminstone kontrollera om hunden är värmepåverkad innan man krossar en ruta?

   Själv har jag blivit utskälld för att jag hade hund i bilen på en parkering, trots att jag själv satt kvar i bilen jag med. Kom igen liksom!

    Jag hade självklart kontrollerat hur hunden mådde. Hade den hässjat och inte varit kontaktbar hade jag krossat rutan.

    Jag har också blivit orimligt utskälld för att jag lämnade hunden i bilen i 1,5 minuter. Personen såg mig komma, jag gick tre meter in på apoteket, tog ett paket öronproppar, betalade direkt snabbt och smidigt och gick tillbaka de tre meterna till bilen. Fick en utskällning av kvinnan som hotade med att slå in rutan. Jag skällde tillbaka att om hon gjorde det skulle jag ha polisanmält henne och att hon skulle åka dit på det då någon nöd defibrigt inte föreligger.
    Jag är en sån person som uppmanar folk att inte lämna hunden i bilen men kom igen, 90 sekunder… man får ju tänka lite.

    Det kan vara bra att påminnas om att krossa rutan är bara okej om nöd föreligger. En glad hund i en bil,även om det är 55 grader men hunden suttit i fem minuter ger ingen nödsituation.

   Om du krossar trots att hunden verkar må bra blir du ersättningsskyldig eftersom du har förstår någon annans egendom i onödan.
   Vid hund som verkar må bra skulle jag vänta och se om ägaren kommer inom 5-10 minuter, om inte ägaren dykt upp skulle jag försöka kontakta ägaren i första hand och polisen i andra hand.
   Vid barn skulle jag ringa polisen direkt (112) oavsett hur barnet mår, men inte krossa rutan ifall barnet verkar må bra utan invänta polisen.

  Hade du räddat ett barn eller en hund ur en 85°C bil?

   Varför måste man välja haha

    Om du har hängt med ett tag så vet du att man alltid väljer hunden 😉 Och så blir det ett jäkla liv här i kommentarsfältet.

     Som djurvän hade jag även räddat barnet. Varför ska oskyldiga barn och djur lida? Hade det varit en människa och en hund i en brinnande bostad dock hade jag räddat hunden. Människan kan ta sig ut själv.

     På Lady Dahmers gamla blogg diskuterades det en gång om man alltid borde rädda en människa framför ett djur, eller ett barn istället för en vuxen. I det fall att man tvingades välja.

     Minns att LD menade att hon skulle välja ett okänt barn framför sin man eller en människa framför sin hund.

     T.o.m. hellre Anders Behring Breivik skulle räddas p.g.a. att han är en människa och inte ett djur.

     Kan säga att det blev en väldigt intressant diskussion i det kommentarsfältet.

      Han är väl dock ett djur

       Förstår dock inte varför människor som utfört onda gärningar alltid ska jämföras med djur.

        Exakt… när planerade och genomförde ett djur en terroristattack senast?

        Nej det är sant, nån form av parasit kanske han skulle kunna jämföras med. Poängen var dock att han knappt borde ha mänskliga rättigheter.

       Nej, han är ett odjur.

       Nej! Djur är aldrig onda. ABB är ett monster.

      Ja det var ju fan sjukt, med Breivik alltså. En hund är ju oftast inte massmördare illafall. Tycker nog man kan förbruka sitt människovärde litegrann…

       Och skulle inte rädda nån framför min partner ❤️

        okej ❤️

      Barn över vuxen människa är ett lät val eftersom en vuxen person har en chans att ta sig ut själv, ett barn har sällan samma möjlighet.

       Nja det tycker jag inte. I tankeexperimentet ingår ju att de inte kan rädda sig själva tänker jag, annars skulle man inte behöva rädda dem. Anhörig går före okänd för mig, särskilt min livspartner, mitt livs kärlek. Barnets föräldrar får ta ansvar för den.

       Man tänker sig väl att varken den vuxna och barnet inte kan ta sig ut själva, så klart.

   Jag hade räddat båda. Barn likväl hundar är oskyldiga varelser som inte ska lida på grund av föräldrars och ägares dumhet.

   Hunden! Hade gått tillbaka till barnet och lagt en varm filt över det. Hade gjort det även om hunden inte var min

    Komiskt geni

    Hade du gjort det även om barnet var ditt men hunden var okänd? 😉

   Båda. Att krossa en bilruta i en akut situation är ganska enkelt och går ganska snabbt.

  Såg en gång en hund som skällde och hoppade runt i panik på en parkering utanför en matbutik på sommaren, bilen stod mitt i solen inga fönster nerdragna. Så gick in i butiken och sa till personalen som ropade ut i högtalarna att personen med regnummret skulle gå till kassan. När ägaren kommer så skäller hon ut mig och personalen för att vi har lagt oss i hennes liv??? Förlåt för att vi inte vill att din hund ska koka ihjäl??

   Det finns idiotiska människor som inte ska ha djur, därför ska man reagerar när man ser ett djur i en varm bli. Du gjorde helt rätt, ägaren borde inte ha hund.

   Jag hade langat en rak höger.

  Fy, får obehag bara av att läsa det här. En närstående glömde vårt barn i bilen en varm sommardag (hen hade somnat i bak och bilen var full med andra barn också). Det var ren tur att en av oss kom hem tidigt och upptäcke det. Barnet hade redan hunnit bli farligt varm men fick som tur inga bestående men. Det kryper i mig när jag tänker på vad som kunde ha hänt.

   Åh herregud! Vilken mardröm.

   Men oj! Varför sov hen i bilen??
   Har ni kontakt idag? Hände nåt, t.ex. polisanmälan?

    Jag tror hon menar att barnet hade somnat bak i bilen 😉

     Jahaa, ok. Jättemärkligt ändå, hen skriver ju att hen kom hem tidigt och upptäckte och då var bilen full av barn? Som bara lämnats där i?

      Haha du tolkat texten fel xD
      Personen hade fler barn, hon tog med sig alla barnen in, men glömde 1 av barnen som hade somnat i baksätet 😛
      Så hon gick in med de andra barnen medans 1 sovande barn satt kvar i baksätet bortglömd, sen kom någon på besök som upptäckte barnet i bilen.

       Slarvigt skriven i så fall…
       Tror ingen kom på besök, hen skriver ju ”kom hem”.
       Helt sjukt, hur kan man glömma ett barn man passar??

        Men jösses, alla andra förstår ju?

      Du missar ordet ”andra”. Det indikerar att ett barn somnat i bilen och att bilen även var full av ”andra barn”. Med tanke på kontexten av historien förstår man att ett barn somnat I bilen med övriga barn gått in med den vuxne.

       Nej det gjorde jag inte. Bilen var full av andra barn ja, stod inget om att de gått ut. Men ts förtydligade. Sjukt oavsett. Man glömmer väl knappast att man vaktar nåns barn.

    Det var alltså barnet som somnat i bak. Inte den vuxna. Ja vi har kontakt. Nej, ingen polisanmälan (wtf?!).

     Alltså, du lät ju så arg. Skulle jag med va, personen hade nästan ihjäl ert barn! Skulle inte vilja ha kontakt mer och antar att man kan polisanmäla. Men då kanske man själv åker dit för att ha lämnat barnet med personen?

      Kan ju vara morfar eller farmor?

       Och?

        Om ungen hade dött, hade man förlåtit?

     I bak?? Där bak eller?

      Ja hen skrev väl fel bara, är väl inte så svårt att se.

       Dialektalt uttryck.

        Va? Vad konstigt. Man skriver väl inte på dialekt heller? 😄

     Ja, inte skulle man vilja umgås med den som utsatt ens barn för detta?? Var ju inte en orimlig fråga.

   Tänker på mannen som var så disträ och glömde av att lämna sitt barn på förskolan. Han gick till jobbet och barnet var kvar i bilen 🥺

    Var det på riktigt? finns ett CSI avsnitt om just den händelsen. Pappan brukade inte lämna barnet, stressad, glömde att barnet satt i baksätet, barnet dog.

     Ja. Detta hände i Sverige.

     Har ju hänt fler än en gång tyvärr. Typ exakt det scenariot

    Ja, det är den de läser i Creepypodden.

  Kolla dyngbaggegalans instastories!
  Hade ingen aning om att det fanns en kavla ner-kampanj. Om du inte har vaccinerat dig och har möjlighet, gör det så fort du kan.

  Tänker bara på Creepypodden och berättelsen om pappan som glömde sin dotter i bilen…

   Vilket avsnitt är det?

    Tror det heter Föräldraskap 😄

  Där jag bor var vi flera som reagerade på en hund i bil under ett par dagar. Vi var ute med hundarna separat vid olika tider och alla såg den i bilen så vi gick till polisen som blev jätteupprörda…
  Tills det visade sig att det var en civilpolis som stod på bilen(hade polishund). Då blev det ”snark det är lugnt det är en polis, ni kan gå nu”…

   Det är ju dock ventilation i polisens bilar om det nu var en civil hundkärra. Var det en privat bil är det ju en annan sak

    Privat bil(kombi)

   Polisbilar där de har med hundar är nog utrustade så att det inte ska bli för varmt och så hunden inte ska lida

   Polis hundar är jätte lyckliga rackare

  Som personen som lämnade sin hund i en kätting utanför Skara Sommarland i högsommarvärmen från 12 på dagen till 7 på kvällen. Jag hade inte gått förbi och gett den vatten utan slitit bort den därifrån.

   Personalen som jobbade flyttade hunden till skugga och gav den vatten, tur för hunden, idiotiskt av ägaren…
   Min familj reser mycket i husbil för tävlingar, och har du hundarna med sig, så det har installerat en AC i husbilen så det kan lämna hundarna i husbilen om de ska handla, gå på restaurang eller liknande.

    Och? Jag hade tagit med mig den till kontoret och gett den mat och vatten.

     Så du hade stulit en hund?
     Det korrekta är att göra det bra för hunden (vilket de gjorde genom att flytta den till skugga och gav vatten), steg 2 är att försöka få tag på ägaren och steg 3 är att kontakta polisen. Du kan inte ta djur hur som helst bara för att din personliga åsikt är att djurägaren gör fel, det är inte olagligt att binda sin hund.

      You do you.

       Går inte riktigt att säga så när det handlar om att bryta emot lagen. Kör fort, blir stoppad av polisen, han säger ”du körde för fort” du svarar ”You do you.” xD

        Ibland är det som är rätt inte det som är lagligt…

         Varför välja en olaglig väg när man kan välja en laglig väg, och båda leder till ett bra slut för hunden?

          Bla bla bla bla.

  Tycker det är hemskt att hundägare lämnar sina hund i bilen när det är varmt ute. Polisen har ju gått ut med att man får lov att slå sönder rutan. Men att man skall tänka på vissa saker innan man gör det. Har för mig att det stod något på nyheter24.se

  Är själv hundägare och skulle aldrig lämna min hund i en bil. Den har det bättre hemma än att sitta i en varm bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *