Att skicka barn till fritids på sommarlovet?

Vad influencers gör och inte gör medan barnen är på förskolan är ett ämne som sällan leder till annat än diskussion.
Får man gå och träna när barnen är på förskolan? Äta lunch ute? Shoppa? Få en ansiktsbehandling? Någonting annat som inte ses som traditionellt ”jobb” men som ändå är sådant som influencers skriver om?
Kommentarsfältet brukar bli delat, med ”så får man minsann absolut inte göra där jag bor” på ena sidan, och ”det finns inga sådana regler alls där jag bor”och sen är diskussionen igång.

Den här gången har jag valt ut ett liknande exempel, men med en liten knorr på slutet.
Isabella Löwengrip meddelar nämligen sina följare att sommarlovet snart är över för barnen, eftersom de börjar på fritids i samband med att det blir Isabellas vecka igen.
Det är alltså inte skolan som börjar då, utan barnen ska vara på fritids för att…Isabella ska jobba?

Det är i iallafall den röda tråden i Isabellas kommentarsfält.
Vad ska hon göra den veckan som hon inte gjort på hela sommaren, och som är så viktigt att barnen behöver gå på fritids, trots att deras sommarlov inte är över än?
Det kanske är något superhäftigt som hon har på G just den veckan, men med tanke på att hon berättar allting annat som hon sysslat med den här sommaren, så kan jag inte tänka mig att hon skulle kunna tyst om vad det nu än är.

Bildkälla: Isabella Löwengrip blogg

319 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är väl huvudet på spiken när det gäller influensers? Själva problemet är ju att allt och inget är ”jobb”, vad som ska beskattas och inte, när deras ”yrke” ska tas på allvar och inte, när de är offentliga personer och inte…

    Men rent tekniskt sett har man väl rätt till det om man inte tar ut föräldraledighet eller semester samtidigt

      Om man som förälder har möjlighet till flexibla arbetstider, influencer eller inte, vill man väl låta barnet vara ledigt.

        Nja. Det är inte bara positivt att vara ledig med föräldrarna. Fritids innebär mkt stimulans som kan vara svår att ge sitt barn på regelbunden basis. De får springa runt och härja med jämnåriga, det finns pedagoger som ofta är jättebra och bidrar till barnens utveckling. Alltid ska det skämmas. Jag är av åsikten att dagis och fritids är kanon!

        Självklart ledighet med föräldrar också. Men som förälder känner man ibland att man inte räcker till och inte kan ge barnet den stimulans som lek med jämnåriga innebär.

          Kloka ord men tyvärr inte relevant i Isabellas fall. Hon har varit mer borta från barnen än med demden här sommaren så det måste vara fullkomligt livsviktigt för att legitimera att skicka barnen till fritids den veckan.

            Hon har vid flera tillfällen, både när de var i Krotien och när de var i Italien, varit borta längre än en vecka från barnen. O har haft barnen några dagar nästan varje vecka som varit Isabellas i sommar. Jag bor granne med ena föräldern och ser dem ofta med barnen.

              De har inte varit i Kroatien så där har du också fel anonym.

                I Grekland då om du ska vara petig. Poängen är att de inte varit med Isabella särskilt mycket och att hon haft dem mycket mindre än O och nu ska hon ha dem på fritids trots att hon är hemma och inte har ett jobb som kräver närvaro istället för att vara med barnen.

                  Som sagt, jag bor granne med ena föräldern. Jag vet vad jag sett i sommar.

                  Men hur pinsam granne är du? dtår du och räknar dagarna som barnen är hos Odd (för det är ju inte Isabella som du bor granne med, den kan ju en ärthjärna räkna ut=

                  Stalker som kollar in och räknar dagar så pass då. Usch för såna som dig.

          Det ÄR kanon men det är inte barnpassning, det är barnomsorg. Det är absolut tufft att aktivera barn hela tiden men de behöver inte aktiveras hela tiden och där man kan ex hjälpas åt med andra föräldrar etc.

            Exakt. Folk är efterblivna som lurar av barnpassning för skattepengar. En soc anmälan direkt på den förälder som seriöst inte förmår ta hand om sitt egna barn på sin lediga dag. Ursch

              Du det kan finnas många anledningar till att man som förälder inte orkar det! Bannor på dig!

                Precis e!
                När jag sa upp mig och var hemma i 1 månad ca (sjukskriven under dessa veckor) så hade min son precis börjat grundskolan i ny kommun och därav kände ingen när han började. Hämtade honom då direkt när skolan slutade kl 13.00 för att han ville det, men bara efter några dagar lärde han känna 2 kompisar och ville gå på fritids så dem kunde leka mer än vad dem hann göra på rasterna. Dessa kompisar gick alltid hem klockan 17.00 och då ville min son också gå på fritids till den tiden, vilket jag dock tyckte var lite sent efter att nyss börjat den nya skolan och eftersom jag då var sjukskriven då så kunde jag välja vilken tid han skulle få gå till.

                Vi kom överens om att han fick gå till kl 15.00 i början och fått höra från fritidspersonalen hur allt hade gått. Min son hade det jättekul där i skolan och på fritids med sina nya kompisar, han fick också fler kompisar och var alltid så glad när jag hämtade honom. Klumpen jag hade inför att han skulle få svårt att få nya kompisar efter flytten blev som bortblåst, tack vare att han fick gå på fritids även om jag bara var hemma och sjukskriven.

                Var sjukskriven då jag var väldigt stressad inombords av flera anledningar men b.la att jag är ensamstående och har epilepsi men medicin som inte fungerade riktigt och tiden till neurologen var lång.
                Men det var skönt att ladda mammabatterierna och samtidigt veta att grabben har det skoj:)

                Nu under sommarlovet vill han dock hellre hänga hemma med mormor,farmor o farfar och kusiner då bästisarna är utomlands och inte går på fritids alls i sommar… och då får han självklart vara det! För oss blir det ingen resa utomlands, vi kom hem för bara nån dag sen från en resa till Norrland, tog nattåget upp o ner till min farmor. Tänk så enkelt men sååå mysigt med sovkupé, promenera i fjällen, osv. Rekommenderas! Han är 7 och jag är 29 ?

                Så… fel av mig att ha mitt barn på fritids om han själv vill om jag skulle vara ledig?? Jag tycker inte det!

                  Du var ju sjukskriven/arbetslös? Då är du inte ledig och har all rätt att ha barnen på fritids.

                  https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/fritidshem-och-oppen-fritidsverksamhet

                  Precis som det står där får barn vara på fritids av olika anledningar.

                  Va fint att höra att det blev så bra din pojke i den nya skolan och med nya kompisar! Tänk så bra att han kunde uttrycka att han ville stanna lite längre för att få leka med sina nya vänner. Och så fint att du var lyhörd inför det och hittade en bra kompromiss!❤️

                    Menade: blev så bra FÖR din pojke ❤️

          Hördu du. Jag som förskolelärare vill också gärna vara hemma med mina barn men får inte beviljad ledighet för föräldrar som inte jobbar använder mig som barnvakt istället. Det är inte ok att ha barnen i barnomsorg så vida dom inte jobbar/pluggar/söker jobb/ är sjukskrivna.

            Nej, det håller jag med om?

            Jag håller med om att det är fel att ha barnen på föris när man är ledig men du har väl laglig rätt till semester som alla andra som arbetar? Att du inte får den förlagd exakt när du vill är en annan sak och inte unikt för ditt yrke. Semester är arbetsgivarens ansvar.

            Som förskolelärare antar jag att du är fast anställd med en reglerad arbetstid? Du har väl samma lagstadgade rätt till ledighet som alla andra har? Och andra får inte heller semester beviljat exakt när de vill.

            Får man ha barn i barnomsorg om man är föräldraledig med ett småsyskon då, enligt dig? Det inkluderas ju inte i din lista över när det är ”ok”.

              Men vadå ”i din lista över när det är ok” haha? Du är medveten om att det FINNS regler gällande tid på förskolan? Hos oss gäller 15 h/vecka för föräldralediga, sjukskrivna har rätt att ha barnet utifrån sin ordinarie arbetstid, arbetslösa 20 h/vecka, studerande eller arbetande vårdnadshavare får ha barnet sin studie-/arbetstid + restid och så slutligen – är vårdnadshavaren ledig så ska också barnet vara ledigt.

            Fast att du inte får semester är ju inte barnens fel? det får du ju ta upp med din chef så de ser till att ta in vikarier eller styr om bemanningen så alla kan få lite semester.

              Semester försvåras när omsorgen nyttjas fel. Eller barn systematiskt anmäls men aldrig dyker upp. Sätts det in vikarier blir det gnäll från föräldrar med…

            Är du inte förskollärare? Vi som är legitimerade vet vilket yrke vi har.

            Fast nej, du får ju din semester ändå, det ska ju din arbetsgivare se till, den får ju då skaffa vikarier? Så nä de där tror jag inte på. Har en förälder som jobbat inom barnomsorgen i hela sitt liv så jag har lite insyn ja!

            Va? Föräldrar betalar för förskolan. Om du inte får ledigt så får du ju ta det med din chef! Säg upp dig då om du vill vara hemma med dina barn. Är ju ingen som tvingar dig att jobba!

            Jag har väldigt svårt för denna inställningen som finns bland en del personal inom barnomsorgen. Man utgår ifrån att föräldrarna ”utnyttjar” systemet och personalen ser sig själva som offer som måste ta hand om andras barn.
            När mina barn gick på förskolan fick jag väldigt mycket gliringar av personalen för att jag valde att ha min äldsta 15 timmar på förskolan när lillebror föddes samt att dom var väldigt snabba på att påpeka hur märkligt det var att jag och min man valde att ha semester samma veckor när dom tyckte att vi skulle ha efter varandra för att ge barnen mer ledighet.

              Helt rätt. Att ta samma veckor och därmed ge barnen fyra veckor lov istället för att kanske ha två veckor tillsammans och sedan två veckor var med barnen och då ge barnen sex veckor sommarlov, är faktiskt bara egoistiskt. OM det inte är så att något av barnen eller föräldrarna har särskilda behov av någon anledning.

                Helt ärligt så har ingen annan någon rätt att ha åsikter om hur vi väljer att ta ut semester och varför.
                Vi har valt att göra på detta viset andra väljer att göra på sitt sätt.

            Du kanske ska byta jobb ..? Låter väldigt bitter liksom typ vad andra gör / inte gör .

            Om du inte får ledigt de tider du vill så delar du det men väldigt många. Varken sjukvård eller industri kan välja och vraka sin semester fritt. Och det är ju upp till din chef att förlägga semester/ta in vikarier inte mig som förälder. Jag förstår mig inte på alla dessa pedagoger som tycker så illa om föräldrar och verkar tycka att barnen mest är till besvär. I mitt yrke fokuserar vi på att ge god service till kund och mindre tid till att ha åsikter om varför kund använder våra tjänster. Utan barn har ni inga jobb.

          Men vänta här Kunis… inte skall vi betala skattepengar för att du är för dålig på att sysselsätta dina barn? Barnomsorg finns till för att du skall kunna jobba och försörja dig. Inte som barnvakt till lata föräldrar.

          Det minsta man kan begära av er föräldrar är att när ni har semester, SKA ni kunna ta hand om era barn. Varken förskola, skola, eller fritids är någon jäkla skattefinasierad barnpassning! Skäms på er!

            Har man inte ett 7-4 eller 9-5 jobb utan jobbar hemma och styr sina egna tider, då har ju ingen mer än man själv med att göra om det blir ett besök på ”vad det än må vara” eller hur…

          Men snälla. Såklart är det positivt att vara med föräldrarna, så länge föräldrarna är friska och mår bra.
          Första veckan i augusti ska dessutom ingen inbilla sig att det är den vanliga rutinerade fritidspersonalen som är på plats! Det är ju 80-90% vikarier, det vet alla vi som har barn i skolan.
          Föräldrar räcker till. Ingen har någonsin behövt utbildning för att räcka till för de egna barnen!
          Föräldrar älskar barnen och det räcker till. En vecka i augusti med föräldrar som inte är utbildade pedagoger är bättre än en vecka på fritids, alla gånger (som sagt, så länge föräldrarna är friska och mår bra).

            Fast det är ju inte första veckan i augusti som Isabellas barn ska börja utan nästa vecka dvs andra veckan i augusti. Vikarier är också utbildade för övrigt och kan vara rutinerade.

              Vikarier kan vara utbildade.. inte alltid..

          Jag fattar inte det här
          Resonemanget.
          Som när man säger att 1 åringar behöver gå på förskolan, nej barn behöver inte vara ifrån sina föräldrar – föräldrarna behöver anpassa livet och aktiviteterna efter barnen. Så Då kanske de föräldrarna behöver engagera sig mer i sina barn ??
          Då pratar jag om fall där föräldrarna är lediga, varför vill man inte umgås
          Med sina barn? ? och hur kan man vara så bekväm med att lämna barn på fritids eller sommarförskola. Jag är lärare… visst finns de aktiviteter men ingenting märkvärdigt som föräldrarna inte skulle klara av o göra..

          Och självklart blir man trött och man måste inte tycka de e så jävla roligt o va förälder hela tiden. Men förhoppningsvis finns det en till förälder i bilden, eller en mormor/moster så det finns möjlighet o avlasta föräldern. Men skaffa inte barn om de e så himla jobbigt och umgås med de ?

            Men det är ju en enorm skillnad på behov för en sjuåring och en ettåring. Sjuåringar vill leka med kompisar, ettåringar vill vara med sina föräldrar

              Ja det går jättebra att leka med kompisar utan att det sker på fritids!
              Man kan prata med de andra föräldrarna och låta barnen träffas hemma.

            Klockrent. Jobbar själv inom baromsorg.

          Fast jobbar du heltid lovar jag att barnen inte blir utan utveckling den tiden du är ledig. Jobbar själv med barn och dom behöver ”tråk”tid utan massa stimulans för att ladda batterierna. Sen är det även utveckling att få ha en närvarande förälder som gör saker med sina barn också. En och en tid som vi som jobbar med barn inte hinner.

          Men vilket skitsnack. Det finns INTE pedagoger till övers för att inlflencwra behöver tid att fundera över lämpliga selfies.

          De flesta fritids har sommajour, vilket innebär att barnen behöver samlas på ett fritids ihop med okända barn och där inmundiga sin frukost.

          Att kliva upp för att äta frukost borta och sedan behöva leka med okända människor är ofta ett tvång, i och med skolan.

          En del barn har inga problem med det och har föräldrar som inte mäktar med att vara just föräldrar, men kom inte och säg att det är mer hälsosamt än att vara hemmavid.

          Fritids finns inte till för att päronen ska sitta hemma och fota sitt fejs, sina tånaglar och sin klänningar. Förstår folk inte att det finns ett begränsat antal pedagoger?

            Gäller det alla med hyfsat onödiga jobb? 🙂

          Har man satt barn till världen är det ens skyldighet att engagera sig och stimulera sina barn, inte bara ”skicka bort” dem så att någon annan ska göra jobbet. Lata föräldrar!

          Jag arbetar på sommarfritids.

          Vi erbjuder stimulerande sommaraktiviteter! Vi är pedagogiskt utbildade personal.

          Vi undervisar och månar om verksamheten och våra barn.

          Får många barn innebär sommarfritids att få fiska, åka på utflykter, baka, vattenlek, varma mackor, pizzamys, film när det regnar, skapande, idrott, dagläget, högläsning, att bara gå chilla i soffan, bli sedd av vuxna, utvecklas, träna sina sociala färdigheter i grupp, spela mängder av spel då det finns tid hela dagen, laga lunch på muurikka mm mm.

          Sluta tyck synd om barn på sommarfritids.

          Sedan ska ju behovet styras av föräldrars arbetstider.

          De flesta har det bäst när de är lediga med sina föräldrar, men INTE alla, och de har det bra på fritids ??

        Man kanske inte har så flexibla arbetstider att barnen kan vara helt lediga två veckor extra..men kan de hämtas tidigt eller lämnas senare är det ju bra.

    Hon jobbar väl med nya kommande projekt ?
    Naglar, fransar ska fixas. Säker ett eller annat padel pass. Sen tycker nog ungarna att Fritids är kul.
    Inte många positiva kommentarer på hennes blog numera.

    Är ärligt imponerad av de som lyckas lösa att inte ha barnen på fritids på sommarlov + jullov + sportlov + påsklov + höstlov. Blir ca 16 veckor totalt. Undrar då om de bara är jag som har jobb med tanke på hur få barn som är på fritids dessa veckor ?

      Säkert inte samma barn som är ledigt dessa 16 veckorna.

        Det är just det de är= SAMMA barn

      Många har far/morföräldrar som kan hjälpa, de kan vara hos kompisar som är lediga dvs turas om, föräldrar kan dela upp ledighet och sen är det inte alltid samma barn heller. Lovfritids är ofta roligare än ordinarie så det är inte synd om barnen så men de behöver också vara lediga ibland.

        Jo men verkar märkligt att börja diskutera kring barn som har varit lediga i sju veckor om att de ska gå till fritids. Jag är grymt nöjd att vi fick ihop sex veckors ledigt för mina barn. Tänker att väldigt många jobb har att man får fyra veckor under sommaren för att folk ändå måste vara på plats. Så att det ska ligga någon prestige i att ha barnen hemma hela sommarlovet verkar galet.

          Jag svarade bara på tidigare kommentar om problematiken med ekvationen. Det är absolut inget fel att använda sig av barnomsorgen i annat fall och det är kul och lugnare för barnen på loven.

        Kompisar som är lediga kanske inte vill vara barnvakt åt andras ungar på sin semester..?

          Nä det vore ju fruktansvärt att göra en vän en tjänst

      Jag har jobbat på fritids när jag va yngre och många barn är faktiskt med sina mor/farföräldrar, så de finns föräldrar som inte kan va ledig alla lov med barnen. Dessutom tycker barnen det är kul på fritids! Måste försöka få bort att de ska va något dåligt att ha barnen där 🙂

        ? på det sistnämnda!

        Visst det är inte dåligt, men särskilt på sommaren så kan det vara ont om personal. Kan man ha sina barn hemma så är det bra om man har det såklart.

          Ja absolut de håller jag med om, men nu riktade jag mig till den som skrev första kommentaren, som hade svårt få ihop ledigt alla lov 🙂
          Isabella borde kunna styra sin tid rätt mycket tycker man, men kanske är hon i jätte behov av att ha barnen på fritids ??‍♀️

          Det är aldrig så personaltätt som på lovfritids…

            Ofta för att föräldrar anmäler barn som aldrig dyker upp…

              … eftersom man måste anmäla sommarfritids långt innan man har fått semester från sitt eget jobb….

                Man kan alltid justera i efterhand men de flesta struntar i det.

        Barn MÅR BÄST på fritids enl flera undersökningar .

      Min son har varit hemma nu 8 veckor tror jag ? jag bytte så jag jobbade 3 helger irad efter min semester. Dock stängde dom ner fritids i hela kommunen så va tvungen. ?

        Det ska de aldrig få göra, jourfritids ska alltid erbjudas.

        Ja, precis som M skriver måste kommunen erbjuda barnomsorg. Gäller även planeringsdagarna. Däremot kan barnomsorgen beläggas på andra förskolor/skolor samt innebära att det är personal och pedagoger som barnen inte känner igen sedan tidigare – men även där försöker kommunerna i de allra flesta fall se till så att det åtminstone finns ett bekant ansikte för barnen (särskilt de minsta).

          Nja rektorn frågade om jag inte kunde ta semester när fritids skulle vara stängt så här va det stängt iaf i 3 veckor. ??‍♀️

            Är det i privat regi kan det vara så men då har man gjort det valet. Kommunal verksamhet kan ställa frågan så klart men tvång finns det inte.

      En stor del av sommarlovet kan man lösa(om man vill) genom att föräldrarna tar viss semester omlott, tex två veckor med mamma, två veckor gemensamt och sen två veckor med pappa. Vidare kanske mor-och farföräldrarna kan hjälpa till. Har man pengar kan man alltid låta barnen åka på läger de veckor man inte kan lösa det på annat sätt. De som absolut inte kan lösa det är naturligtvis välkomna till barnomsorgen, men man ska veta att det kan innebära vikarier, eller att behöva vara på en annan förskola/fritids än den man normalt är på.

        Så har man en vecka kvar som ska räcka till höstlov, jullov, sportlov och påsklov.

          Barnen behöver inte vara lediga alla lov. Det var aldrig så förr.

        Systemet är verkligen byggt på att man har helt enorma skyddsnät. Mor/farföräldrar, två föräldrar, möjlighet att få ta ut semester eller ta ledigt när som helst. Wow, kul för alla som inte kan lösa det att få höra att personal inom förskolan/fritids att de tycker de är dåliga föräldrar. En del barn längtar också till sitt sammanhang på fritids och vill inte alltid vara borta 8 veckor i sträck.

          Diskussionen handlar inte om att inte vara på fritids utan att vara där när föräldrar är lediga. Inget fel annars och ofta bara kul.

          Om du får höra av personal att du är en dålig förälder så ta upp det med dennes chef. Det är dåligt bemötande och inte okej.

        Om man vill eller kanske snarare om båda har jobb där du får bestämma själv hur du lägger upp din semester. Vi har det så nu, vilket är lyxigt.
        På mitt förra jobb kunde du önska men i praktiken var det 3semesterperioder du alternerade mellan och för att ha annat än tilldelade veckor fick du hitta någon att byta med (inte så lätt om du har fått 4veckor i juni) eller ta föräldraledigt

      Jag & min familj löser det genom att jag & mannen inte har semest ihop. Fattar inte folk som lägger sina 4 v ihop & halverar barnens chans till ledighet. Viktigaste på sommaren är ju barnens återhämtning, inte att göra det lätt för oss vuxna genom att vara två hemma.

        Ja det är viktigt. Men även viktigt att få umgås hela familjen tillsammans så jag har hellre semester samtidigt som min man om det går. Man vet inte hur mycket tid man får tillsammans (förlorade vår son när han var 2,5 år och den sista semestern vi hade tillsammans är det finaste minnet jag har av oss tillsammans). Vill gärna att vi umgås tillsammans de 4 veckor man får vara ledig på sommaren. Min son på 7 år uppskattar det också och blir glad om vi är hemma allihop. Är man inte ledig samtidigt alls så kan man ju inte åka på utflykt eller åka på semester (blir ju inte semesterresor nu dock) tillsammans? Inte vi i alla fall då jag är borta mellan 6 och 17 när jag jobbar. Att få umgås hela familjen tillsammans är jätteviktigt!

      Inget konstigt eller ovanligt om ens föräldrar har skiftarbete. Det hade mina föräldrar under hela min uppväxt så jag var inte en enda dag på fritids då de jobbade om varandra och en av dem alltid var hemma. 🙂

      Lägg sedan till planeringsdagar ovanpå det. Har man två barn på olika skolor kan man ha oturen med olika planeringsdagar. Sen kan fritids ha andra planeringsdagar, så lägg till en vecka till där. Ekvatationen att barnen har då 17 veckor ledigt och föräldrarna 5 veckor ledigt, den är fasiken svår att lösa. Förstår ärligt talat inte hur man tänkt att det inte är 100% en klassfråga huruvida ens barn kan vara på höstlov/sportlov. Sportlov är numera enbart ett tillfälle för höginkomsttagare att kunna åka till Åre med sina barn.

        Är inte tanken att man ska kunna ta ut föräldradagar man sparat?

      Tar man inte semester samtidigt kan man skrapa ihop 12 veckor men hur kul är det????

      Jah har 7 veckors semester och likaså min man så rent teoretiskt så har vi 14 v bara dät. Lägg till lite kompledigt/flex/föräldraledighet så är du där. Fast vi har förutdragit att vara lediga ihop.

    Många barn som är glada över att fritids börjar igen… och inte för att de har det dåligt hemma

      Det är de nog men det ska främst vara för de som förvärvsarbetar eller studerar.

        Ja?

          Ja!

      Håller verkligen med! Mina barn har varit lediga i sex sköna veckor, och båda lääängtade till förskola och fritids igår. Men obs då att jag jobbar igen, annars hade de självklart varit hemma.

    Jag väntar spänt på ”knorren på slutet” av inlägget? Har den ramlat bort, eller vad var knorren? ?

      Knorren är nog Camillas lilla pik mot Isabella ?

        Nä, knorren var att det handlade om fritids, och inte förskola den här gången. 🙂

    Mina barn längtar också till förskola och fritids trots att de inte har det dåligt hemma! De vill leka med alla kompisar som de inte kunnat träffa under sommaren pga att alla har varit på olika ställen under ledigheten. Så det är inte bara dåligt med förskola och fritids.

      Absolut inte dåligt med fritids/förskola men den finns för att man skall kunna jobba. Inte för att sysselsätta barn till föräldrar som verkar tro att det är farligt för barnen att ha lite tråkigt/längta/leka själva.

    Vi bor i en liten trång lägenhet o våra barn älskar förskolan (jo jag vet de, för de bubblar o spritter i benen när de ska gå in). Vardagshjulet är dock svårt för vi föräldrar hinner inte träna o ta hand om oss själva.. jag hade önskat man kunde få träna när de är på förskolan.

      Älskar minisats! ??
      (Förstår dock att det inte finns överallt eller är ngt alla har råd med)

      Här gäller god planering och realistiska förväntningar. Alltså menar inte att ni inte har det men har vuxna barn och kan med den erfarenheten säga att mycket handlar om planering dvs en förälder får göra sin träning/kompisumgänge vissa dagar och den andra andra dagar. Ibland kanske man kan träna med barn eller medan barn är på aktiviteter eller hos kompisar. Hitta de där luckorna. Ett annat tips för att underlätta vardagen för att hinna med ovan är att ex laga middag dagen innan dvs börja med rutinen söndag kväll och bara att värma nästa dag. Underlättade mycket för egen del!

      Det är fullt möjligt att träna tillsammans med sina barn. Både utomhus o inomhus.

        Absolut att man kan träna med barn och/eller med barn närvarande – gör det själv ibland – men det beror ju också på träningsform och vilken träning man klarar av/mår bäst av? Svårt att träna med vikter tex om man har barn att ta hand om. Eller spinning. Eller cykling. Eller diverse pass. Eller med PT. Osv, osv. Men för all del, en hel del träning går ju så klart att genomföra tillsammans med barn.

      Om ni (och då är det inte bara NI, utan alla som har barn på fsk) inte hinner med träna/ta hand om er. Hur sjutton ska vi (personal på förskolan) hinna träna/ta hand om sig själva om era barn ska bara på förskolan 2h längre pga träning?

        Precis som sjukvården tvingats anpassa sig till 7-7 schema?

          Lyssnar du på vad du själv skriver? Ska vi arbeta så för att du ska kunna TRÄNA? Vi går redan på knäna och hinner inte med arbetet som behöver göras, men absolut. Allt för att du/ni ska kunna träna/ta hand om er ?

        Men framförallt hur långa dagar blir det inte för barnen? Planera, pussla och hjälps åt så går det.

        Du jobbar väl dina tider oavsett vad andra föräldrar väljer att lägga sin tid på? Och det är ju inte oplanerat att barnen är på fritids, det är reglerat sedan innan av föräldrar och personal.

          Kanske menar hen att det kan bli längre dagar och fler barn för att man gör annat än jobbar när barnet är på fritids.

        Fast det är väl ändå arbetsgivarens ansvar och inte föräldrarnas? Ska jag be mina kunder sluta skicka jobbuppdrag till mig så jag ska hinna gå och träna mer?

          Om föräldrarna nyttjar det fel så är det deras fel.

        Nu är jag också emot att man ska träna när barnen är på fsk… men jag tycker inte att ditt argument ”men vi då” håller. För övrigt alltid tröttsamt när nån ska ta på sig offerkoftan. Din arbetsdag blir ju inte längre för att barnen behöver vara längre stund på fsk. Din tjänst ligger ju på visst antal timmar oavsett (förutsatt att du har en heltidstjänst), men sen behövs det säkert mer personal för att täcka upp det ökade behovet. Just från det perspektivet vore det ju faktiskt positivt, att fler arbetstillfällen skapas men jag tror inte att vi har ”infrastrukturen” för den ökade belastningen just nu.

        Det är väl framför allt ut BARNperspektivet som man inte ska träna etc. när barnen är på fsk/fritids.

      Man kan ju träna på lunchen

        Alla har faktiskt inte lunchtimmen, jag tex jobbar 8h/dag med måltidsuppehåll. Vilket betyder att jag får äta när tid finnes. Annat är det om din dag är 9 timmar. Då får du din lunch men långt ifrån alla har det så.

      Du skriver ”vi föräldrar”, så antar ni är två vuxna i hemmet. Träning är lätt fixat, ena föräldern är med barnen, andra tränar 45 min!? Ser inte svårigheten 🙂 Eller 30 min räcker, bättre med korta, högintensiva pass 😉

        Jag har ett heltidsjobb, min partner jobbar till 18.. ingen familj eller släkt där vi bor. Kan inte träna på jobbet pga uniform och kort rast. Vi försöker ju få till det ändå.. såklart.. men det ÄR sjukt svårt o stressigt utan hjälp av familj, barnvakt mm.

          Så om ni ska träna efter jobbet så ska barnen vara på förskolan till klockan 18,19? Nice.

            Nej men jag kan träna innan min partner slutar

              Varför kan du inte träna efter att partnern slutat?

                Jag GÖR ju det.

          Det är väl bara till att din partner är med barnen efter jobbet så går du och tränar? Vad är ditt problem?

          Köp ett par hantlar, gummiband, vikter och stänger, vad helst du har plats/råd med och träna hemma! Det har jag gjort sen min 5åring var ett halvår. Ibland har vi setts ett gäng mammor utomhus och tränat ihop, barnen får leka på lekplatsen samtidigt. Det gäller att pussla, men det går ?

            Så har jag med gjort. Har under åren byggt upp ett eget litet gym och tränar där. Har två barn, ensam, heltidsjobb. Barnen är ofta med och hoppar hopprep eller gör något annat under tiden.

      Gå och träna bara. Det görs inte direkt kontroller på föräldrar?

        Vi ser/förstår mer än ni tror ?

          Värsta sortens förskolepedagog, som tror de ”ser och förstår”, övertolkar och skvallrar om föräldrar de inte har en aning om hur de löser sin vardag eller hur deras verklighet ser ut.

            Värsta sortens förälder som hellre tränar än är med sina barn och dessutom låter oss andra betala för det!

              Det var lite väl elakt.

              Inte heller något jag sagt. Jag har haft mina barn hemma under 3 år pga täta graviditeter. Med 15 h undantag för den stora. Jag tycker folk är lite väl oförstående. .

                Jag tycker ärligt talat att folk behöver planera barnskaffande betydligt bättre. Det är ingen överraskning att ens sambo arbetar till 18:00. Lös ev. problem innan ni skaffar barn.

                Ja ja, saker kan förändras med tiden men för andra som vet med sig sina scheman. Suck…

            Haha exakt såhär upplevde jag det när jag vikarierade på förskola!
            Pedagogerna tisslade och tasslade om föräldrarna hela tiden. En pappa brukade komma nyduschad pga jobbade på industri och duschade på jobbet , alla pedagogerna ba ”han duschar INNAN han hämtar sitt barn!!?”

          Som vikarien som gnällde på mig för att jag kom till förskolan med en ICA-kasse med ett par mjölkpaket i. Det hon missade var att jag hämtade två timmar innan utsatt tid för att jag jobbade istället för att ta lunch och för att dagens sista möte blev kortare än beräknat. De fem minuterna extra det tog mig att handla mjölken (som jag för övrigt skulle ha kunnat handla under min arbetsdag så vitt hon kunde veta) gav ändå personalen ett barn mindre i 1 h 55 min. Dessutom missade vikarien att jag aldrig gjort det varken förr eller senare, att jag alltid lämnade in alla lappar i tid, hade barnen lediga 7 veckor på sommaren och två veckor över jul samt aldrig kom försent, aldrig struntade i att ringa om barnen var sjuka osv osv. Hon kände inte mig för fem öre men tyckte att hon var i sin fulla rätt att snäsa av mig för att jag råkade ha en ICA-kasse i handen den dagen hon var där. Har aldrig haft så stor lust att börja handla innan hämtning varje dag ?.

            P.g.a. vad en vikarie sa? Jösses!

            SJUKT beteende! Så otroligt ohyfsat!

          Ser ni också om föräldern tagit friskvårdstimme eller om det är fritid?

        Och nej, va inte så elaka mot personalen OCH era barn.

      Herregud, hur svårt kan det va!
      Är ni två föräldrar får ni helt enkelt turas om att träna.

      Brukar lämna barnen på morgonen, träna och sen börja jobba. ✌? Men har det i min arbetstid att jag får träna två timmar i veckan så. ?

    Lite momshaming och Bellashaming, så tröttsamt och lågt. Isabella jobbar ju som andra, hon är egenföretagare och kanske har åtaganden att göra. Hon har väl dessutom jobbat en del under hela sommaren med blogg och samarbeten. De gör väl som de brukar med fritidsstart och de avgör själva hur de vill göra och andra gör som de vill göra och behöver göra.

      Den här bloggen fungerar ju så. Pikar och sätter tonen för fler pikar för att sedan påminna andra om god ton.

      Det är inte JAG som skrivit de kritiska kommentarerna i hennes kommentarsfält som ligger till grund för det här inlägget.

        Men du skrev det här: ”Vad ska hon göra den veckan som hon inte gjort på hela sommaren, och som är så viktigt att barnen behöver gå på fritids, trots att deras sommarlov inte är över än?
        Det kanske är något superhäftigt som hon har på G just den veckan, men med tanke på att hon berättar allting annat som hon sysslat med den här sommaren, så kan jag inte tänka mig att hon skulle kunna tyst om vad det nu än är.”

    Tror ärligt hon försöker lyfta bloggen för inte kan det vara många kvar som läser?

      Visste inte ens att hon hade kvar bloggen, tråkigare influenser finns inte..

    Förstår inte varför hon inte skulle kunna ha barnen på fritids om hon ska jobba. För övrigt förstår jag inte den där ”barn mår bäst med sina föräldrar”-kommentaren som man ser rätt ofta, barn kan ju älska att umgås med andra barn (även de som har det bra hemma) och ha superkul på fritids.

      Nej, det är bäst att vi alla slutar jobba, plugga, träna, ha aktiviteter och bara är med barnen istället!! Vad då hatar ni era barn??

        Relevant kommentar?

    Då får man vända sig till vad barnomsorg FAKTISKT är till för. Och varför visa får ha obegränsad tid i barnomsorgen men inte andra (betald och gratis). Allt sånt har att göra med vad barnomsorgen är till för i grunden och där har man oxå svaret på vad som förväntas av föräldrar som använder sig av detta.

      Då menar jag både fritids, förskola, daghem osv.

      Exakt! Omsorg och inte fritidsaktivitet.

    Bara för att barnen trivs på förskola/fritids betyder inte att man ska lämna dem där när man inte verkligen behöver annat än pga arbete. Personalen vill också ha semester och numera är de flesta förskolor och fritidshem överbelastade med barn och personalen ganska slutkörd då det är svårt att få tag på vikarier under övriga året. Det värsta som finns är när föräldrar sen berättar att -oj det var bara fem barn på fritids när de lämnade in sin unge som ”ville” dit fastän de egentligen inte hade behov. Förskole och fritidspersonal är inga barnvakter man ska utnyttja när man inte behöver. Att sen komma dragandes med att barnen har så tråkigt hemma med sina föräldrar är bara BS.

      Ja, och ang det sistnämnda är det förälderns ansvar och inte samhällets.

      Men tack! Exakt detta jag ville säga!

      Ang det första så är det arbetsgivarens ansvar att personalen ska få semester och inte vårdnadshavares.

        Vårdnadshavarens ansvar är att nyttja det korrekt.

      PRECIS så! Jag blir också jäkligt less på kommentarer som ”men de behöver/vill leka med jämnåriga kompisar”. Eh ja? Be om numret till deras förskolekompisar/klasskompisars föräldrar och boka in lekträffar? Herregud ansträng er lite för era barn! Det är fullt möjligt att träffa jämnåriga under loven.

      Fast tror inte det är så många. Tror de allra flesta föräldrar pusslar så gott det går om man kan med överlappande semesterveckor, mor-och farföräldrar som hoppar in och annat för att barnen ska få vara lediga så mycket det går.

      Förskolepersonalen har väl betalt för att göra sitt jobb?

        Klart att personalen får betalt för att göra sitt jobb men nu är det sommar = semestertider vilket gör att det är mindre personal på plats. Eller tycker du att förskolepersonal och vi som arbetar på fritids inte ska få någon semester?

          Precis och även om det är arbetsgivarens ansvar så hjälper det inte om omsorgen används fel. Då kanske det innebär att fler vikarier måste sättas in och då gnälls det på det istället.

            Vi fick ta in EN vikarie den här sommaren eftersom kommunen ligger på minus nu under pandemin. Detta betyder att personal inte har fått den semester de önskat eftersom vi behövts på arbetet. Jag tillexempel erbjöd mig att skjuta på min semester i år, semester som jag varit i väldigt stort behov av efter att ha täckt upp för sjuka och vabbande kollegor, i princip gjort tre personers jobb hela terminen. Nu äntligen är även jag ledig men inte alls så länge som jag egentligen behövt för att återhämta mig. Visst jag kanske gnäller men det gör mig provocerad när lediga föräldrar lämnar sina barn på sommarfritids, men det gör att färre personal får den semester de behöver.

              Ja du är gnällig, på mitt jobb är det också personal brist, så alla får max 4 veckor var. Man kan önska veckor, men väldigt få får se veckorna det faktiskt önskat eftersom man måste planera efter vilken personal man har. Samma med min sambos jobb, och på mina vänners jobb. I vilken värld tror du att många kan välja exakt hur många veckors semester de ska ha och när de ska ha det och få det beviljat av chefen utan problem?

              Och förskolepersonal verkar tro att alla andra yrken kan ta semester precis när förskolan är stängd och precis hur de vill. Väldigt många yrken har fasta semesterperioder eller omöjligt att få mer än någon vecka de ”populära” veckorna och sedan får man sprida ut över resten av sommaren.
              Men visst föräldrarna gör bara så för att jävlas

              Jag jobbar på ett helt vanligt kontor. Vi tar in noll vikarier, får hacka upp vår semester och täcka upp för varandra. Så det är inte som att alla andra än förskolepersonal kan vältra sig i ledighet och slappa på jobbet.
              Men i övrigt så håller jag med om att man lämnar inte barn på förskola/fritids när man har semester, fattar inte alls det tänket. När jag och min man har semester vill vi vara tillsammans med varandra och barnen så mycket det går.

          Så om du jobbar på sjukhus måste alla patienter se till att bli friska till sommaren så att du kan få semester?
          Det är väl ändå inte omsorgs-/vårdtagarens uppgift att hålla sig borta för att personalen ska få semester?

            Nja om det utnyttjas fel så ja.

              Hoppas folk inte okynneshandlar i affären, går dit för bara en glass eller en liter mjölk – hur ska personalen kunna få semester då?

                ??‍♀️

            Sjukvården är för den som har behov precis som barnomsorg dvs ska inte nyttjas fel.

    Man betalar väl för den tid man har ungarna på förskola/fritids? Eller tror ni det är gratis?

      Man betalar ofta en klumpsumma och inte per timme dvs finns inte incitament att använda mindre tid.

      Det är väldigt subventionerat…

        Ja, med skattepengar. Dvs, pengar som bla de arbetande föräldrarna betalar in.

          Med samma logik ska man kunna ligga på sjukhus även om man inte behöver det ??‍♀️

            Ja?

              Jag förstår att du vill provocera men det blir platt fall med ovan argumentation dessvärre.

            Kanske inte ligga på sjukhus, men du kan åka in till akuten får minsta lilla och få prata med personalen där som kommer lugna sig och säga att det är ingen fara och du kan åka hem = du har rätt att nyttja vårdens tid även fast du faktiskt inte är sjuk.
            Du har även rätt att boka läkartid även om du inte är sjuk, osv.

              Att du har rätt att göra det betyder inte att det är rätt för det.

              Fel. Försök boka läkartid utan att vara sjuk, de frågar om symptom och så vidare och är du inte tillräckligt sjuk får du stanna hemma och avvakta.
              Jag har ringt för öroninflammation med svåra smärtor, svarade ärligt nej på frågan om jag hade feber och fick inte komma till vårdcentralen. ”Ta Alvedon, vänta och se”.
              När det nästa dag började rinna blodigt var fick jag en tid.

          Och all andra…

      Hos oss betalar man halv taxa om man har 15h/v… utöver det är allt full taxa oavsett om man har barnen på halvtid eller 10h/dag. Och inget avdrag om man är ledig etc.

    Har aldrig förstått varför en del föräldrar lämnar barnen på fsk/fritids medan de själva är lediga. Vill man inte umgås med det käraste man har?

      Till viss mån vill man det, absolut.

        Och även om man inte vill varje minut så är det inte samhällets ansvar. Man valde själv att skaffa barn.

          Varför har man då ett samhälle? Om inte för att hjälpas åt med saker som kan vara besvärliga för individen?

            Om man har svårigheter att ta hand om/orka med sitt barn är det andra instanser som ska omhänderta det.

              M – jag gillar dig ??

              Jag har ingen bil – varför ska jag betala för dina vägar?

              Jag är aldrig sjuk – varför ska jag betala för din diabetes?

                Ej relevant att debattera här, huruvida du vill betala skatt och till vad. Här handlar det om att barnomsorg inte är till för bristande föräldraskap. Där ska socialtjänsten kliva in.

          Du har inte barn va?

            Jo det har jag och hör och häpna: jag orkar med mina barn och längtar efter lediga dagar med dem.

              Samma här när barnet var yngre.

      Äh. Lätt att säga så. Jag har enstaka lediga dagar ibland, någon dag hit och någon dag dit eftersom jag jobbar som ssk och väldigt tunga pass (klagar dock inte på mitt jobb). När jag då äntligen efter låt säga ett kvällspass har en ledig dag och är helt slut fysiskt och psykiskt så inte fan har jag barnen hemma med mig då! Jag skulle bara vara en jättetråkig mamma då och känna mig usel. Jag jobbar ju ofta på helger också så om jag då får en ledig dag mitt i veckan är den ju precis lika viktig för mig som för de som alltid får en ledig helg.
      Har jag däremot två-tre (händer inte ofta) lediga dagar i rad så har jsg gärna barnen hemma dag två och tre, då jag kunnat återhämta mig dag ett.
      Personalen på mina barns förskola är inte alls som de gnällspikar på nätet utan tycker att jag gör helt rätt. Alla mina kollegor med barn gör likadant.
      Allt ovan har ju inte ett dugg att göra med att man inte vill vara med sina barn. Jag älskar att vara med dem och saknar dem alltid. De avgudar också sin förskola. Bara för att vi kan ha minst lika kul hemma och träffa kompisar utanför förskolan så utesluter det ju inte annat. Allt är inte svart eller vitt.

        Jag (ts) är också ssk och har mina barn hemma när jag är ledig. Om man är så slut psykiskt och fysiskt som du beskriver det att man ej orkar ha sina barn hemma när
        man själv är ledig, kanske det är dags att prata med sin chef om sin arbetssituation och typ arbeta deltid.

          De flesta har sina barn när man är ledig dvs på helger. För övriga blir det ngn veckodag.

          Vad kul för dig då, haha. Tycker det är så jävla TÖNTIGT att man ”måste” ha sina barn hemma för att det är ens barn, som om hela jävla världen har stannat. Och man MÅSTE tycka att alla MÅSTE vilja ha dem hemma vid exakt varenda lediga dag ? jisses. Jag behöver inte ens förklara hur viktiga mina barn är för mig och hur mkt jag njuter av deras sällskap, det ena utesluter inte det andra. Jag kan älska dem mer än allt men ändå tycka att det är jätteskönt att få vara ledig med mig själv. Jaaaa då har jag ääändå valt att skaffa barn och jaaa puttenutte då.
          Ni borde chilla ni WT-mammor som inte är nånting utan era barn. Ni kanske är rädda för era egna tankar, rädda över att spendera tid med er själva? Det är för fan inget brott. Hahaha omg.

            Här blandas äpplen och päron hejvilt. De flesta föräldrar uppskattar nog egentid MEN det är inte frågan här utan om barnomsorg ska användas till just det ändamålet…

              Vi betalar för heltid på förskolan, så det är inget konstigt. Har man valt att jobba med barn har man inte rätt att klaga.
              Så glad över att personalen på vår förskola är så vettig och normal, och på alla mina vänner och kollegors förskolor är de också det. Måste vara hemskt att känna som ni andra gör.

                Omsorgen är fortfarande avsedd för förvärvsarbetande och studerande.

                  Plus att när dom säger att vi minsann betalar för det: Nej, ni betalar en liten DEL av vad själva barnomsorgen kostar. Den andra delen står alla andra skattebetalare för.

                  Om det nu är så att ni vill ha barnpassning får ni skaffa en nanny.

                Du är ju slut i huvudet. Fyfan så respektlös syn på detta.

                  Jaha och? Om du tycker att ett sakligt argument är respektlöst så måste du nog kontrollera dina känslor en smula.

                    Sakligt argument? ”Har man valt att jobba med barn har man inte rätt att klaga”. Eh jo, vi har all rätt i världen att klaga på vh som skiter i uppsatta regler och lämnar barnet när de inte har rätt till omsorg.

                      Förlåt! Trodde du menade en annan kommentar.

            Den som är WT-morsa här, är du och du visar klart och tydligt att dina barn inte är viktiga för dig(hur många gånger du än skriver att de är det).

              Haha, ni kärringar som bara är sååå duktiga mammor får fan chilla nu alltså och skaffa er en personlighet utöver:
              Mamma till Alvin ?? 2019-08-09
              Mamma till Teodora ?? 2018-01-02
              Mamma till Lillan ?? 2017-07-12
              Gift med ❤️ @Johan ? 2017-06-01
              Bara analsex sedan 2019-08-09 pga framfall
              Family first!!

                Analsex är dåligt på sikt. Finns en anledning att homosexuella män procentuellt väldigt mycket oftare drabbas av fekal inkontinens.

                Vilken mogen kommentar. Jag är säker på att alla här tar till sig av vad du vill ha sagt.

            Anonym 20:56: klev jag på en öm tå nu? Du går i en extrem försvarsställning, lider du av dåligt samvete kanske? ?

          Så slut är jag inte ? jag har en utmärkt arbetssituation trots fysisk o psykisk stress, det hör ju till (inte bara vårdyrket). Jag jobbar 90%. Vill ändå kunna återhämta mig, framförallt när jag inte kan göra det de flesta helgerna. Puss på dig!

            ”Puss på dig”…?

            Hör och häpna men de som jobbar mån-fre har sina barn hemma på helgerna när de är lediga. När de är lediga utan barn har de BARNVAKT!

        Konstigt resonemang… bara för att du jobbar olika pass så ”förtjänar” du ger ha barnen på fsk/fritids när du är ledig så att du kan återhämta dig. Alla som jobbar ”kontorstider” får aldrig vara barnfria på sina ledig dagar men förväntas ändå återhämta sig.

        Så egentligen alla som jobbar mån-fre borde enligt din logik kunna lämna barnen även på lördagen så man får en dags återhämtning för sig själv?

    Säkert en och samma person som skrivt alla dom liknande kommentarerna på ILs blogg, och så en sexkommentar haha asså. ”barn mår bäst av att vara med sina föräldrar” men alltså va, om de är under ett år ja. Många barn längtar till skola, föris och fritids. Märks att Hanna bara vill klaga och trycka ner.

      De längtar nog säkert vilket är härligt men det är fortfarande avsett som omsorg.

    Isabella har barnen den här veckan. De bor hos sin pappa nästa vecka (byte på tisdag).

    Nja, IL barn har ju varit lediga i 7 veckor vilket är ett långt lov i Stockholmsmått

    Länge sedan man gick på fritids. Kommer ihåg när de införde pokemonkortsförbud.

      pokemonkortsförbud? gud vilket hemskt fritids :O

        Va? Skojar du? Skapar ganska mkt problem. Och huvudregeln brukar va att man int egna ha med sig egna leksaker ändå.

      Haha, det är det i skolan nu också (så klart inte alla men många). Blir så mycket tjafs och bråk kring det där ?.

    Jag gick ofta på fritids ett par veckor per sommar trots att mamma och pappa hade semester. De frågade dock vad jag föredrog och mina kompisar var där så två veckor per sommar blev det ungefär. Tyckte det var jätteskönt att vara på fritids på sommaren när det var typ en tredjedel av alla elever där ? Vet inte om det var rätt eller fel ur kostnadssynpunkt? Gick på Maria Elementarskola på Södermalm i Stockholm

      Jag minns att jag var lite avundsjuk på dom som ”fick” gå på fritids när jag var liten. Ett år fick jag och en syster gå och vi var superglada för det ?

    Ganska ofta så undrar jag hur vanligt det egentligen är att personer som jobbar på förskola faktiskt tycker om att jobba med barn!? Evigt gnällande om allt och inget för att utföra helt normala arbetsuppgifter under helt normala arbetstider.

      Jag tror de flesta gillar det men har en oro och hög stressnivå då barngrupperna är stora och arbetsdagarna ibland långa med hög ljudnivå. Jag skulle personligen aldrig klara av det.

        Arbetsdagarna ibland långa…precis som på ett vanligt heltidsjobb då? Dvs det som många föräldrar har. Som att inte föräldrar generellt tycker det är jobbigt att ha sitt barn på förskola/fritids så många timmar i veckan, men man har de arbetstider man har liksom.

          Ja, vissa dagar jobbar man kanske mer än 8 timmar och kortare annan dag så en lång dag med den ljudnivån tröttar nog ut vem som helst.

      Älskar mitt arbete! Och är du inte insatt i allt som ska göras – så behöver du inte yttea dig spec mkt mer.

      Det vi ”gnäller” om är bla just detta som diskuteras i detta kommentarsfält: föräldrar som lämnar sina barn medan man själv är ledig. Detta skapar så sanslöst många konflikter då vi ständigt får hänvisa till kommunen som vill komma åt detta problem då det är en anledning till stressad personal; för många barn går för långa dagar trots att de ej har behov av det. Otroligt många som inte jobbar inom fsk som har åsikter om detta och tror att man som pedagog själv hittar på vad som är ok och inte. Det är faktiska regler och det är förbannat respektlöst att skita i det för att tillgodose sina egna behov istället för att umgås med sitt barn.

      Är så trött på att när man lyfter problem inom förskolan så blir man anklagad för att vara gnällig eller inte borde jobba med barn?? Snarare handlar det om att man som pedagog värnar om barnens välmående för att vi ser hur hårt pressade många verksamheter är!

    Isabellas vecka= ger bort barnen. Varför kan inte Odd lika gärna ha full vårdnad och hon får träffa dom när det passar? Känns som att det är lite det dom gör redan.Snälla Isabella skaffa inga mer barn. Börja ta hand om dom två du redan har först

      När/om I och P får barn, undrar om O ska ha deras barn varannan vecka då också? När ska I och P annars kunna resa som dom gör nu? Enl I är det ju pga barn varannan vecka. (Jag trodde man hade barn 100 procent, oavsett vart dom bor)

      Ger bort? På vilket sätt tar hon inte hand om sina barn menar du? De har varannan vecka och varför skulle de inte fortsätta med det. Onödig shaming.

        Om du har missat så skjutsar I oftast barnen till O när hon har dom pga ”jobb” (som sedan visar sig att hon gör allt annat än jobbar) schyst mot barnen

    Är alltid så nyfiken vilka som har barn o inte i dessa diskussioner.. ? Så mycket shaming

      Jag har barn och tycker inte alls att det handlar om shaming.

        Å andra sidan ska de skämmas.

      Folk måste bli bättre på att skilja på fakta och shaming. Det är inte shaming att kommentera att om föräldern är ledig så ska barnet vara ledig. Spelar ingen roll hur många känsloargument man tillämpar i den diskussionen; det ändrar inte på de regler som faktiskt finns. Folk är överlag så otroligt överkänsliga när det gäller föräldraskap. Man vet inte alltid bäst bara för att man är förälder..

        Exakt. Shaming/skam/hat/påhopp är årets mest missbrukade och felanvända ord. Så fort man har en åsikt som baserar sig på fakta används något av ovanstående ord som motargumentation.

          Ja, tyvärr bemöts alltför ofta faktaargument med känsloargument vilket gör att diskussionen oftast inte leder någonstans. Sedan är det otroligt problematiskt att folk tar till ”shaming” så fort en åsikt avviker från motpartens uppfattning, och det här med ”du vet vad som är bäst för dina barn”. Eh va? Alla föräldrar vet tyvärr inte vad som är bäst för sina barn. Men att ingripa med kommentarer/åsikter om ett tveksamt föräldraskap är nästintill brottsligt att göra idag. I det långa perspektivet får det mig att undra vad detta får för konsekvenser för barn som far illa..

    Jag arbetar i en kommun där man endast får ha sina barn på fritids när man arbetar eller studerar, och det är väl inte mer än rätt? Är föräldern ledig så är barnet ledigt.

      Exakt!

        Mina barn är vuxna nu, men för oss var det självklart att få vara lediga så mycket som möjligt med våra barn! Jobbigt ibland förstås, men så är det när man har familj och barn. Nu har vi igen det många gånger om!

    1. Jag har inte barnen på förskola när jag är ledig. Ser till att vara ledig i sju veckor för att försäkra mig om att barnen slipper ej ordinarie personal etc, vilket man får chansa på och ta höjd för eftersom förskolan inte kan meddela när det är. Dessutom kräver de inlämning långt innan någon arbetstagare har blivit beviljad semester så det gäller ju att ha back up. Med det sagt:
    2 Det är alltid en massa förskolepersonal som gnäller och beskyller så fort detta kommer på tal. Snark. Om jag utgår ifrån mig själv och de föräldrar jag känner från mina barns avdelningar så känns problemet inte så utspritt. Gör er själva en tjänst och kom över det, barn kommer liksom behöva förskola och fritids även när ni vill vara lediga oavsett om några fuskar.

      Har du 7 veckors semester varje sommar :O

        Är du över 40 och arbetar statligt får du det.

        Eller om man har föräldrardagar sparade 🙂

    Man glömmer ofta att se det ur barnets perspektiv med. Barn jag generellt längre arbetsvecka än sina föräldrar då de också är på förskola/fritids då förälder reser till och från jobb. Barn har inga raster att vila ut på. De får absolut umgås med sina kompisar och ha roligt! Men de får också umgås med barnen de inte gillar eller kommer överens med. Många barn har det jättekul om dagarna. Men andra har det jättetufft att hantera mängden barn, ljudnivån, många olika aktiviteter och styrda moment, följa strömmen, saknaden av föräldrar mm.

      ?

      Vi kanske får sluta tänka att man kan ha både barn och karriär… (Gäller såklart både män och kvinnor)

        Karriär betyder ju inte att barnen måste offras. Moderna arbetsplatser tillåter just att dessa två kan kombineras.

          Antingen offras karriären eller barnen, eller en kompromiss med lite av båda delarna. Dygnet har bara så många timmar och en förälder bara så mycket energi…

            Går jättebra att kombinera för alla som har en annan närvarande förälder/vuxen. Två heltider går att kombinera så att barnen inte har för långa dagar. Kan man jobba hemifrån på kvällen kan barnen ha jättekorta dagar trots att båda föräldrarna jobbar heltid eller pluggar.
            Jag pluggade alltid mellan 21-0.00 varje kväll när barnen var små. Min man jobbade till 15 och fortsatte hemifrån efter 21. Då kunde vi studera/jobba heltid och barnen hade korta dagar.

              Jo men plugga är en annan sak än att jobba, det vet jag som är student 😉
              Jag har pluggat 100% officiellt den här sommaren, aldrig varit så ledig och uttråkad :p

              Att tex vara två föräldrar som jobbar dag + kväll i skift ger ju barnen korta dagar, men vilket jäkla livspussel alltså. Träffas allihop bara på helger och semester, är det rimligt tycker du?

      + att det är stora barngrupper på väldigt få pedagoger. Tre pedagoger per avdelning är ju standard. Då faller det bort en pedagog innan kl. 09 (jobbar sent). Och en faller bort efter kl. 14:00 (började tidigt).

      Därtill försvinner 1,5 timme i raster som pedagogerna behöver ta ut. Sammanlagt har alltså ungefär 15 barn (i snitt) tre pedagoger under TRE OCH EN HALVTIMME. 3,5!! Det är ingenting. Och då har vi inte ens kommit till tiden det går åt att byta blöjor. Hjälpa till vid toalettbesök. Av- och påklädning. Hjälpa ett barn som har ramlat. Ett barn som har skadat sig. Ett barn som är ledset. För att inte tala om vissa barn som behöver punktmarkering p.g.a. bits/rivs/puttas. Eller bara barn som behöver oerhört mycket omsorg och/eller stöttning men inte får resurs p.g.a. finns inte pengar och ekonomi.

      DETTA är varför så många ”gnäller”. De är oroliga. Rädda. Utslitna. Stressade. Ser barnens behov – och rättigheter! – som absolut inte alltid blir tillgodosedda.

        Ja, sen är det ju såklart inte full barnbeläggning innan kl 09 och efter klockan 14. Jag jobbar tex heltid men har mina barn 9-15. Föräldralediga får bara ha 9-14, 30 h för arbetslösa 9-15. Det är givetvis många med mig som jobbar hel eller deltid men har barnen 9-15 tex. Sen är inte problemet att vissa föräldrar har barnen på förskola när de är lediga, problemet är att förskolorna inte bemannas korrekt. Det är givetvis naivt att tro att bemanningen skulle fortsätta vara vad den är nu om det stora ”problemet” med att barn till lediga är på plats försvann. Färre barn hade istället inneburit lägre bemanning. Jag är ingen förespråkare av att ha barnen på förskola när förälder är ledig men ni behöver chilla lite i frågan.

          Jag personligen håller med i sak; antingen är förskolan en pedagogisk verksamhet och då ska alla barn ha rätt till pedagogisk verksamhet alldeles oavsett vad vårdnadshavare gör – eller så är det endast barnomsorg (om än med pedagogiska inslag vid tillfälle?). Inga små barn (eventuellt undantag för mycket särskilda fall) behöver dock förskola, låt säga 6:30-17:00. Men många barn har den vardagen p.g.a. att föräldrar måste arbeta.

          Det främsta problemet är inte hur många barn som är på förskolan – problemet är att vi inte vill betala resurser det krävs att omhänderta barn under så många timmar per dag. Det blir skevt när vissa kommuner erbjuder fria tider, 35 timmar i veckan, och andra kommuner 15 timmar, på utsatta tider. Jag anser att alla har rätt till förskola, åtminstone fem timmar om dagen. En del barn behöver mer tid, andra mindre.

          Personligen bryr jag mig absolut NOLL om en förälder har handlat innan barnet blir upphämtat (skönt för barnet att slippa handla en eftermiddag?) eller om en förälder skulle ha haft ett läkarbesök, en klipptid eller tränat en timme. Det kanske är precis det den föräldern behövde för att hamna i balans i vardagen. MEN! Det sticker absolut lite i ögonen om det skulle ske väldigt ofta, särskilt för barn som redan går oerhört långa dagar.

          Angående ditt barns tider; har jobbat på en hel del förskolor och det är undantag att många föräldrar kan ha sådana tider. Oftast är majoriteten av barnen på plats från 07:30-08:00 till senare eftermiddag. Bemanningen (antal) är satt oavsett vilka tider barnen är där. Tre pedagoger per avdelning är i princip det som gäller. Antal pedagoger är alltså baserat på antal avdelningar. Det innebär att man på morgnar och eftermiddagar får jobba tillsammans = kan vara väldigt många barn per vuxen innan 09:00 samt efter 14:00. Det är tyvärr realiteten.

    Jag jobbar på fritidshem (och studerar till fritidslärare), vi vill inte missunna barnen tid på fritids! Men de barn med föräldrar som har semester – ska ha sina barn hemma! Vi i personalen VET att många föräldrar skiter i detta och drar till gymmet, stranden eller en dag på stan… Många föräldrar har blivit påkomna med dessa saker också och vi bara meddelat att det inte är okej. Antingen jobbar/studerar man eller har i enlighet med rektor bestämda tider på fritids vissa timmar (elever som har språkbrister eller annat som ligger bakom).

    Jag älskar mitt jobb! Men föräldrar gör oss en tjänst och meddela när ditt barn inte kommer, eftersom vi planerar aktiviteter efter antal barn, mat och allt annat.

    En annan sak jag ska meddela är också att tacka fan för fritids ibland. En elev jag haft nu har vi fått gå vidare med högre instanser pga misshandel hemifrån, som ingen från skolan hade en jävla aning om…

      Och till de föräldrar som har dåligt samvete över att ha sitt/sina barn på fritids – ha inte det! Många barn ser det som deras bästa tid när de är hos oss och vi vill göra allt för att era barn ska få en meningsfull fritid när de är hos oss ?

    Varför tas det för givet att Bella inte ska jobba den veckan som barnen börjar fritids igen? Här tycker jag faktiskt att Camilla och ni som kommenterar här letar fel. Ingenstans i inlägget står det att hon ska ut på egna äventyr utan barnen.

      Delvis tas väl upp i inlägget. Influenceryrket är ju lite flummigt. När är jobb och när är ledigt?
      Influencerna vill ju få det till att dem jobbar hela tiden och aldrig är lediga….

    Ständigt samma inkonsekventa resonemang: ”Dagis/fritids är inte barnpassning, det är pedagogiiik”. Jaha, om man har barnen där när man inte behöver så är det väl just för att man uppskattar denna förträffliga verksamhet? Själv gör jag det inte, tycker det är mest skräp och håller därför mina barn därifrån i största möjliga utsträckning.

      Det är barnomsorg vilket betyder omsorg för de som behöver det och med pedagogiskt innehåll för att det ska bli innehållsrikt och lärorikt. Det är inte barnpassning för det.

      De flesta av oss som arbetar inom barnomsorgen gör det för att vi tycker det är roligt att arbeta med barn. Synen på vårt jobb ändras med jämna mellanrum, som exempel har vi nu en läroplan och andra styrdokument att rätta oss efter. Men det är ju inte vi som har bestämt, eller att det numer heter förskola, tidigare daghem. Vi tycker nog de flesta av oss att vi bedriver en bra verksamhet, men numer verkar många föräldrar vara så rädda att de inte kan stimulera barnen, som att det är farligt att ha tråkigt. Barn behöver vara del av vardagen hemma även om de går på en bra förskola. Dessutom är det så tröttsamt med kommentarer som ”oj förlåt jag råkade säga dagis”, även om jag säger förskola (jobbar ju där..) så är vi inte så lättkränkta som folk tror.

    Jag är lite chockad när jag skrollar detta kommentarsfältet över hur många fritidspedagoger som verkar avsky sina jobb och bara klagar? Samma sak när jag var yngre och arbetade som vikarie på fritids, det var ett konstant klagande hela tiden om att man inte skulle hinna gå en kvart tidigare eller fick ta fem minuters kortare rast. Vet inte vad det är för jobb man haft innan där man tydligen inte behövt jobba heldagar och kunnat ta ledigt exakt när man vill. Även föräldrarna jobbar precis som ni, om ni tycker det är så jobbigt att jobba heldagar kanske det inte är ett jobb för er? Och dessutom arbetade man med skift på de skolorna jag har jobbat på så bara för att barn är kvar till 19 betyder inte det att man arbetade i 12 timmar…
    Jag arbetar själv inom finans, vilket jag har valt själv, och sitter därför inte och klagar på att jag ofta jobbar över

      Det är nog inte arbetet i sig utan arbetsförhållanden som är påfrestande ibland, som inom vården etc. Det betyder inte att man hatar sitt jobb.

      Mitt barn är oftast kvar sist när jag kommer och hämtar 16:30 (förskolan stänger kl 17). Inte sällan har vi den sista personalen i hälarna när vi går ut därifrån och de kör iväg innan jag ens fått in barnet i bilen. Detta innebär alltså att deras arbetstid gått åt att städa och göra iordning inför stängning istället för att ägna den uppmärksamheten åt mitt barn + att de får sluta en halvtimme tidigare än ordinarie arbetstid. Blir alltså lite less när man några gånger i veckan ombeds att hämta tidigare ”om möjligt”, som att man inte redan vänder ut och in på sig själv för någon gång kunna vara den förälder som inte hämtar sist!

        Hur vet du att en av personalen inte precis gått när du kommer och en av de städat undan alt tillsammans med barnet? Och har du koll på allt personalen ifråga inte arbetar 8 timmar per dag varje dag, eller att de ens har 40 t v? Många kan ha några timmar kortare. Eller kanske jobbar personen deltid? Kanske har personen bråttom att hämta sitt egna barn?
        Onödigt att trycka ner någon/några som tar hand om det dyrbaraste du har varje dag.

          Det är en liten förskola och det är bara en person som arbetar sista timmen innan stängning. Vet också vilka arbetstider pedagogerna har pga ingen hemlighet. Fortfarande är det så att förskolan stänger kl 17 och att den som har sista timmen har förmånen att sluta tidigare de flesta dagarna och att det blir sura miner de gånger jag blir fast i trafiken och kommer lite senare än 16:30. Jag uppskattar absolut de som har som arbetsuppgift att ta hand om mitt barn, och barnet älskar som tur är sin förskola. Men jag uppskattar inte attityden till att varje dag hoppas på att kunna dra tidigare från sitt jobb på bekostnad av ständig stress, oro och dåligt samvete som man får känna som förälder pga detta.

      Håller med, jag hade möjligheten att jobba några månader på förskola, och maken till gnäll på personalen har jag aldrig hört trots att jag haft flera jobb.
      Allt, precis allt var det gnäll på, barnen, matstunderna, lekstunderna, föräldrarna, arbetstiderna m.m.

      Dom fuskade med rasterna och lät varandra gå hem tidigare, skällde på barnen och klagade konstant på allt framför barnen, tog längre luncher och täckte upp för varandra. Om någon förälder hade glömt något så snackades det skit halva dagen. Alla som bara jobbat i förskolan borde stå i industrin eller andra jobb som är krävande med arbetssituationen där, stress, oväsen och smutsigt så kanske dom förstår hur bra dom faktiskt har det.

      Är det så jobbigt så byt jobb för barnens skull om inte annat.

        Du har jobbat på en förskola och haft otur. Vilket bra underlag för en sådan slutsats…

          En förskola med flera avdelningar, det var verkligen en bedrövlig miljö för barnen. Som tur var blev det total omändring och all personal blev utbytt.
          Jag har bekanta som jobbar i barnomsorgen på andra förskolor och dom låter precis som personalen där jag jobbade, gnäll på allt och vilka hjältar dom är som minsann kämpar på varje dag på jobbet till skillnad från barnens föräldrar.

            Osköna bekanta i så fall. Det är också skillnad på jobb och jobb. Jag jobbar på kontor med högt tryck och hög stressnivå men kan inte jämföra att jobba med den ljudnivån eller i verksamheter där andra är beroende av en (all omsorg och vård) där jag en gång jobbat. Det är olika ”konton” som tar slut. Lägg därtill att man tar hand om andras barn dvs det dyrbaraste de har. Det är inte en enkel uppgift, plus resurs- och tidsbrist där få saker kan vänta till nästa dag (som i mitt jobba ibland).

        Det låter hemskt ! Själv har jag jobbat i ca 20 år på olika förskolor, och känner som tur är inte igen det du beskriver. Självklart finns väl en och annan gnällspik inom alla yrken.

      Tydligen har du missat alla de inlägg som pedagoger skriver om just detta? Hur de ser på saken och känner inför diskussion i sin helhet. Är ganska bra om man kan ta till sig alla sidor tänker jag.

    Vem är det som hängt ut Emilias konversation på Instagram? Verkar ju vara nån ganska okänd person.

      Emilia borde seriöst bara äga det hon gjort utan att dra på sin gigantiska offerkofta konstant. Och sluta bortförklara sig och skylla på andra hela tiden! Du betedde dig svinigt och väldigt barnsligt. Ta ansvar för fina handlingar och be om ursäkt för det! Skvallersidan hade ingen orsak att hålla det hemligt, då ni inte hade nån relation eller snack om att hålla det mellan er två. Sen att Emilia direkt ska anmäla när det är hon som gjort bort sig är bara löjligt. Du blev sur för att ditt skitsnack synades. (Vet att du läser här inne)

        Vilken är skvallersidan?

    Gervide – hur gick det med utlottningen?

      Jag har stängt av kommentarsfunktionen och letar nu febrilt efter min bingosnurra för att vinsten ska lottas ut på samma villkor, oavsett om du skrev den första eller sista.
      Jag tänkte nämligen filma en snutt om hur jag fått fram vinnaren. ?

    Tror absolut inte att barnen på något sätt lider av att vara på fritids och mycket möjligt att de gärna vill vara där. Och 7 veckor är absolut ett långt sommarlov för barnen, de verkar ha haft det bra. Men med tanke på hur mycket tid hon missat med dem, sedan skilsmässan har dessutom O ofta haft dem några extradagar här och där, tycker jag det är konstigt att man inte försöker pussla ihop en extra ledig vecka tillsammans. Hon har ju ändå bara varit ledig 3 eller 4 veckor med dem? Tex jobba lite mer den barnfria veckan, träna lite extra dagarna runt barnbacken istället för att lägga tid på det då, jobba lite på kvällen etc. Det är liksom inte så många somrar kvar innan barnen lever sina egna liv. Och på Bella låter det ju inte heller som att de är någon stor belastning som gör att hon måste upp supertidigt om morgnarna och sen inte få en minut över innan natten. Hon kommer säkert jobba till viss del under veckan, absolut, men så pass strikt att barnen verkligen måste vara på fritids för att det ska gå ihop?

    Alltså hon gör ju inget fel i sig, tycket bara att det är synd att hon inte utnyttjar den frihet hon utger sig för att ha till att vara lite mer med barnen, när hon ändå faktiskt kan.

    Efter att ha scrollat igenom kommentarsfältet kan man konstatera att ”M” är den enda som resonerar sakligt och klokt. Ni andra är ett gäng som lever efter era egna regler ?

    Då och då, som i senare inlägget brukar hon nämna att Pauls hus inte är sålt än av olika anledningar men ringer det typ inga varningsklockor hos henne? Den är inte såld för att han inte har hunnit, eller för att de väntar in bättre prisläge. Han har inte sålt den för att han har kvar den som reserv eftersom han nånstans tror inte på detta förhållande på lång sikt.

      Egentligen är det ju inget konstigt alls att behålla ett boende man verkligen älskar ett tag, även om man flyttat in hos någon. Som 50+ är det inte konstigt om man är realist samt att det är svårare att sälja ett fint boende man inte kan köpa tillbaka OM jämfört med att säga upp en trist hyreslägenhet i en småstad. Men det skrivs rätt mycket om det, som för att förklara, först ska det kanske hyras ut, sen ska det väntas på bättre tider på bostadsmarknaden, sen var det tidsbrist (?). Fattar inte vad som är så fel med att inse att förhållandet är nytt och att han vill bo kvar där ifall det tar slut? Betyder ju inte att förhållandet är sämre för det, som sagt är de inte 20 år.

    Jag läser inte Blondinbellas blogg särskilt ofta men skrollade igenom kommentarerna under de senaste veckorna inlägg. Jisses vad mycket tjafs och bråk där är! Tidigare släpptes ju aldrig en enda negativ kommentar igenom, nu verkar allt släppas fram (men fortfarande måste alla kommentarer godkännas). Jag undrar om det är för att få upp statistiken för bloggen och att det inte gör något att stämningen är negativa eftersom Instagram är den viktigaste kanalen nu?

    Inlägg som dessa är så jävla onödiga o bidrar bara till ännu mer näthat o skit. Herregud, hon o alla andra lämnar väl sina barn till fritids om o när hon vill. Nä Camilla, ibland förstår jag varför du är så o-omtyckt. Detta är ett ibland.

      Vad är det som är så upprörande med detta inlägg? Får folk inte diskutera?

      Nej, man ska inte lämna barn till omsorg när och hur man vill. Man måste också kunna diskutera ämnen sakligt utan att det skriks näthat varje gång.

      Detta är ett viktigt inlägg, vi diskuterar hur miljön för ”det dyrbaraste vi har” är, det är inte att gnälla utan ett sätt att belysa hur viss personal uppför sig på ett så viktigt jobb.

    Vi jobbar båda skift, har vi jobbat natt och är ledig dagen efter är barnet på fsk, det är då vi ska sova några timmar (för att vara bra föräldrar), fsk vet detta och har aldrig sagt något om det.
    Och ja, vi har pusslat, men ibland kör det ihop sig, vi jobbar aldrig samma nätter, har ingen släkt på orten, i gengäld är jag ledig alla lov och har barnet hemma), samt hållit barnet hemma efter vädjanden från fsk att barnen ska vara hemma pga lite personal pga Corona senaste året.

      Det är en helt annan sak och så klart ok att man ska kunna sova efter en nattjänstgöring.

        Och det är det långt ifrån all förskolepersonal som tycker. Hade flera kollegor, när jag jobbade natt, som fick höra från sina förskolor att de borde hämta så snart de gick av sitt pass. Det vill säga barnen skulle lämnas av förälder 1 vid halv åtta och sen hämtas vid halv tio när föräldern som jobbat natt kom hem från jobbet…
        Enligt de två kommunerna och rektorerna så var det ok att hämta på eftermiddagen efter några timmars sömn. Men föräldrarna fick ständiga pikar och krav från personal att lämna in jobbschema för att bevisa sina jobbtider och då gick dessa barn inte alla dagar i veckan då långa natt pass gav färre arbetsdagar per månad

    Undrar vilken kommun ni som kommenterat bor i? I Stockholm finns det ingenting som säger vad du behöver göra eller inte göra när barnet är på förskola. Du lämnar in ett tidsschema och håller dig till det. Sen om du har semester, gymmar, shoppar what ever är det ingen som bryr sig om. Känner inte en förälder som INTE handlar och tränar när barnen är på förskolan tbh.

      Ditt schema ska vara din arbetstid + restid!!
      Även i Stockholm kommun.. Men fråga du personalen om det är okej att du ökar en timme varje dag för att träna så får du se vad dem säger..

      Däremot är det tex okej att träna på lunchen men inte innan/efter arbete om barnen är på förskolan. Men detta är såklart svårt att kontrollera

        Fast nej, det stämmer inte. Googla Stockholms kommuns regler gällande förskola och läs. Det finns inga regler gällande arbetstid + restid utan är upp till varje förälder själv att avgöra behovet att förskola/fritids. Vi fick också fram till nyligen ha barnen på heltid trots föräldraledig och att de också väckte starka känslor runt om i landet.
        Jag jobbar tex deltid med har barnen på förskola heltid, och det vet förskolan om.

      Där har du problemet, att det utnyttjas fel hejvilt och så klagar man på stora grupper och vikarier ??‍♀️
      Från stadens hemsida: Att ha barn på förskolan gör det möjligt för föräldrar att arbeta eller studera.

      Isabella bor på Lidingö. Du kan läsa på nätet ang. deras regler för barn på förskolan och fritids och det är inte fritt fram att shoppa och fixa naglar etc och hämta barnen sent.

      Verkligen inte ok att träna när barnen är på förskola/fritids! Det är fritid!

    Fritids och förskola är bra men ska inte utnyttjas!

    Vad ”dagis” gjort och gör mot våra barn kommer visa sig i framtiden. Vi kommer ångra oss och fråga oss vad ”fan” vi har gjort. Försent.

      Hur lång tid måste det gå innan det ”visar sig vad dagis har gjort”? Barnomsorg har ju funnits rätt länge nu…de som är i 40års åldern idag gick ju på dagis när de var små ganska många av dem.

        Precis, gör nog ingen skada.

    Jag bor utomlands och betalade full pris for barnomsorg, omkring 2000 sek i veckan per barn, en summa pa 16000 i manaden for tva barn! Kan tillagga att detta var for 6 timmar per dag. Barnomsorg ar dyrt och svenskar forstar inte alltid hur bra ni har det med kraftigt subventionerad barnomsorg.
    Nu ar mina barn i skolaldern och tack och lov jobbar jag som larare, sa vi har lov samtidigt och jag behover inte betala for barnomsorg under lov (350 – 400 sek per dag och barn). Ibland behover jag ett par dagar utan barn under loven for att jag ska kunna vila upp mig, jobba ifatt, stada ifred etc. , da betalar jag for det aven om det svider och betyder att jag maste spara in pa annat.
    Jag forstar att foraldrar behover tid utan sina barn for att orka och alla har inte familj och vanner som kan avlasta. Man ar inte en samre foralder for det, absolut inte. Men, ska detta verkligen ske med skattemedel? Vill du ga och trana, handla, hanga i soffan, traffa vanner, stada osv far du val skaffa barnvakt, det ar inte konstigare an sa! Har du inte rad med barnvakt eller har vanner/familj som kan stalla upp far du val trana hemma nar barnen sover, traffa vanner/handla/stada osv med barnen i slaptag. Har du vanner med barn i ungefar samma alder, vakta varandras barn nagon gang i veckan. Barnen far traffa kompisar och ni bada far avlastning: Win-Win! Hitta losningar!
    Det kan vara svinjobbigt att vara foralder och man behover hjalp, men svenska staten/skattebetalarna hjalper redan till JATTEMYCKET, sa nar manniskor utnyttjar systemet ar det inte konstigt att manniskor blir upprorda.

      Men tack! Folk är så bortskämda här, fattar inte vad de får och ska bara ha mer och mer…

    Jag håller med om att förskolepersonalen gör ett viktigt jobb och att dom inte ska drabbas av föräldrars semester, att det ska finnas vikarier och att föräldrar inte ska lämna när man är ledig osv. Samtidigt är man ju som förälder trött, oavsett förskollärare eller fabriksarbetare. Det som provocerar (alla oss vanlisar misstänker jag) är att influencers lämnar sina ungar fast dom jobbar med att gå till frisören, knäppa kort, löpträna, padel, shopping och dessa viktiga möten på olika fik/restauranger runt om i landet. Det är ju inte så våra arbetsdagar ser ut, vi får försöka klämma in deras jobb (vår lyx/fritid) där efter kl 16-17 om vi har turen att jobba dagtid. Klart vi önskar att vi ibland fick ha barnen längre på förskola/fritids för att få möjlighet att göra sånt tidigare under dagen men grejen är att vi ju vet att man faktiskt inte kan göra så och därför inte gör det. Något provocerande är det därför att alla hårt arbetande influencers lallar på mellan 8-17 på dagarna medan vi vanlisar går till våra jobb och kämpar med att hinna med resten efter arbetsdagens slut. Med resten menar jag lyxen jag beskrev ovan eftersom vi efter jobbet prioriterar att umgås med barnen vi haft på föris/fritids medan vi varit på våra riktiga arbetsplatser

      Tycka vad man vill om det, men influencers jobb är ju att fika, knäppa kort, gå till frisören etc för att ”influera” oss vanlisar. Om influencers jobb är ”riktiga jobb” eller ej är ju en annan diskussion men nu när de finns så får man ju acceptera att deras jobb ser annorlunda ut än de flesta andra som har ”vanliga” (riktiga?) jobb.

        Givetvis, därav provocerande. Men å andra sidan är det andra regler för förskolan (och jag antar fritids) i Stockholm och man får ha sina ungar där trots att man själv är ledig. Här i Norrland har vi andra regler. Man gör som man vill om man har möjlighet tänker jag, skulle önska att jag kunde ta ledigt någon dag här och där och lämna barnen för att typ träna, käka lunch med en kompis och gå till frisören. Så skenhelig är jag absolut, definitivt avis på influencers som pysslar med detta hela dagarna faktiskt

    Jag är ensam med min dotter och har ingen semester att ta ut. Har heller ingen förälder kvar som kan hjälpa mig. Jag jobbar på nätterna nu (varannan vecka = knappt ngn sömn de veckorna) för att hon ska få vara ledig med mig också på sommarlovet. Men vissa dagar så måste jag låta henne vara på fritids på mina veckor för annars skulle jag inte orka. Jag har också ett jobb där jag inte har fasta tider och planerar min tid själv. Jobbar hemma. Men jag har fortfarande ansvar att sköta mitt jobb. Utan det skulle jag ju inte kunna försörja oss.
    Så stör mig lite på vissa kommentarer som skrivits innan. Det är så lätt att ha åsikter och tycka saker om andra föräldrar fast man inte vet varför en del barn är på fritids trots sommarlov. Vissa av oss kämpar och gör allt vi mäktar med, för att våra barn ska få ha sommarlov och vara lediga.

      ??

      Diskussionen handlar inte om att ha barn på fritids på lov utan att ha de där när man inte har behov. Så klart ditt barn ska vara där och har det säkert kul med!

      Fast det är verkligen inget problem. Fritids finns för sånt.

    Tiden barnen är små är så kort. Räknar med att mina barn kommer acceptera fritids i max 3 år till, tre år av mitt liv kan jag ”offra” för att ha dom hemma på heltid hela sommaren sen om tre år kan jag jobba om sommaren och veta att de klarar sig hemma (då är de 10 och 9 år) med tillsyn.

    De är på fritids större delen av året, att få vara hemma en hel sommar är guld värt. Barnen behöver det och förälderns behov måste stå bakom.

    Nu pusslar jag väldigt mycket för att få ihop det då jag är ensamstående på 100%. Innebär såklart tufft ekonomiskt men vinsten över att vara med mina barn betyder mer än alla pengar i hela världen.

    Det verkar vara så olika regler för olika kommuner/delar av landet? Min kille har ett oregelbundet schema vilket ibland innebär att han är ledig på vardagar medan jag alltid jobbar kontorstider. När vårt barn skolades in var vår tanke att ha honom hemma de vardagar som pappan är ledig. Personalen på vår förskola rekommenderade dock att vi ändå skulle lämna vårt barn de tider som själva det pedagogiska arbetet pågår (9-15 cirka). Detta för att barnet ska få ta del av de spännande och roliga projekt som bedrivs, skogsutflykter och liknande. Jag kommer från en annan kommun där ett annat tänk kring förskoletiderna verkar råda. Vi har landat i att vi ändå har barnet hemma när min kille är ledig då det känns som viktig kvalitetstid för dem båda. Men jag kan verkligen uppskatta hur pedagogerna resonerar på vår förskola då jag tycker det vittnar om hur positivt man ser på sin egen verksamhet; att det är en viktig,
    lärorik, utvecklande och positiv verksamhet som barnen befinner sig i.

    Kan vi inte bara skita i den här diskussionen, som förälder blir man fan påhoppad hur man än gör. Får ungarna bara 8 veckors uppehåll på sommaren och går på fritids på andra lov får man höra att man är en dålig förälder som inte vill vara med sina barn. Tar man ledigt för att vara hemma med barnen så muttras det på jobbet om att andra nu minsann får täcka upp. Oftast blir det ett mellanting där man får skit både som förälder och kollega. De allra flesta, vårdnadshavare som pedagoger, gör sitt bästa men det ska alltid bli så jävla svartvitt i den här debatten.

      Det är inte det diskussionen handlar om utan de idioter som lämnar sina barn i omsorgen fast de själva är lediga eller för att träna eller göra andra fritidsaktiviteter…

    Hej!
    Brukar inte kommentera, så var snäll mot mig, mina gissningar och teorier.
    Kanske Isabella har fritids för barnens behov så att hon ska kunna tillfriskna helt från förra årets sjukdom.
    Hon kanske är sjukskriven fortfarande, vem vet?
    Kanske är hon rädd, ångestladdad för att barnen ska märka hennes sjukdom fortfarande?
    Om min gissningar och teorier inte stämmer så har ni väl rätt, hon är egoistisk och utnyttjar svenska välfärden.
    Och hon är absolut inte ensam om att utnyttja vår samhällsservice, såsom fritids på sommaren.

    Vad hände med alla föräldradagar som ni har? Som är skattefinansierade & som med fördel läggs i samband med semestern? Så att vi andra får slita för att ni ska ha 7-8 veckor ledigt med barnen?
    Sen gnäller man om att man inte har egentid att träna, shoppa, yoga mm. Nää men så är det att ha barn! De är inte gulliga accessoarer till dig utan kräver faktiskt både, tid, omsorg & uppmärksamhet från er föräldrar.
    Sommarbarnen buntas ihop på annan förskola med andra barn & pedagoger. Känns ju halvfräscht i Covidtider.
    Finns de som säger att det är såå roligt på sommarförskolan, det är såå stimulerande & såå mycket pedagoger.
    Sanningen är att rutinerna haltar eftersom folk inte är vana att arbeta ihop, det är hett som fan, sen frågar föräldrar varför man inte går & badar! Hört talas om drunkningsrisk?! Skulle aldrig ta nån annans barn till en strand!

    Många i 40-årsåldern och yngre verkar iofs inte må särskilt bra… säger inte att det beror på dagis, det är ju svårt att veta men undrar hur det annars skulle visa sig liksom?

    Allvarligt talat så borde förskollärare som arbetar i svårt underbemannade arbetslag och under orimliga arbetsförhållanden, där de inte har en rimlig chans att på ett bra sätt utföra sin pedagogiska uppgift, vända sin vrede mot arbetsgivaren, inte föräldrarna. Fatta hur glada de ansvariga i kommunen är över att ni är så medgörliga och lätthanterliga och vad blir resultatet av det? Att de kan spara lite mer. Att de kan pressa er lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.