Hård kritik mot Therese Lindgrens niqab-hyllning

SvDs Elaf Ali har skrivit en text om Therese Lindgren och hur hon kommenterat ”ÄLSKAR!!” på den här bilden, föreställande en kvinna i niqab.
Texten ligger bakom en betalvägg på SvD men Elaf har själv publicerat den i sin helhet på Instagram.

När Therese Lindgren med sin uppenbart begränsade kunskap om islam lyfter detta inlägg så är det antagligen tänkt som en inkluderande och antirasistisk gest, men det är tyvärr okunnigt och bidrar snarare till polarisering mellan muslimer och majoritetssamhället.
[…]

När det handlar om kvinnoförtryck pratar vi gärna om Onlyfans, om skönhetsindustrin, om bikini på små flickor och sexualisering.
Allt det är vi överens om är patriarkalt förtryck. Men pratar vi om Niqab, då är det plötsligt frivilligt. Varför är vi inte lika öppna och mottagliga inför dem diskussionen?
Varför ska den stängas ner direkt? // Elaf Ali

Jag hoppas att ni kan hålla god ton i kommentarsfältet om ni vill skriva av er. Och dela om ni vill och sprid kunskap 🙌🏼❤️ – så skrev Elaf på sitt inlägg på Instagram, men har ändå varit tvungen att stänga av kommentarsfunktionen.
Ska vi se om vi kan lyckas bättre här inne?

232 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tänker osökt på Netflix-dokumentären ”The social dilemma” som bland annat berör hur vi människor tror att vi gör medvetna val, när vi i själva verket har en ständig omedveten påverkan som styr vilka val vi gör. Då rörde det sig om sociala medier men gissar att samma princip är applicerbar för religion och kultur i stort. Det är väl även svårt att säga rätt eller fel kring vilket håll samhället styr, men jag tycker definitivt att det är sunt att ifrågasätta bakomdrivande krafter och om det är ett samhälle vi vill leva i. Egen vilja är en illusion 😉

   ..svårt att säga rätt eller fel med tanke på att rätt eller fel är en subjektiv upplevelse baserat på den kultur/religion den som bedömer råkar ha formats av

   Jäkligt bra reflektion!

   Ja, och man kan inte diskutera bärandet av niqab utan att även diskutera salafismen. Salafister är bokstavstroende muslimer som anser att religionen ska utövas som när profeten Mohammed levde och verkade. Sharialagar och jihad är en del av salafismen liksom grova inskränkningar på kvinnans rättigheter. Salafismen är en farlig, religiös sekt och det går inte att komma ifrån tyvärr.

  Hur så mycket att säga som levt många år utomlands. Där jag hört flickor inte vilja fylla år för att då ”måste jag bära slöja.”

  Men vågar inte säga det som ligger mig om hjärtat. Samtidigt som talibanerna tar stad efter stad i afganistan. Mördar och våldtar kvinnor och tvingar dem in till att ”frivillig” bli förtryckta.

   Tragiskt när man ser i Sverige 10 åringar med slöja. Nej jag tycker inte detta är sunt. Religion sitter i hjärtat. Det drar tillbaka kvinnokampen vi kämpar för.Finns ingen orsak en kvinna ska dölja sig. 😕

    Håller med. Jag är svensk men hade aldrig stöttat att kvinnor som är kristna skulle gå runt i nunnekläder. En klädsel som baseras på gud hör inte hemma i samhället, oavsett gud, anser jag. Absolut att man kan klä sig så i sin kyrka/moske/synagoga whatever, men att människor (KVINNOR) ska gå runt med helt täckande skynken, utan identitet, i vårt samhälle är inte okej. Ingen hade valt det frivilligt om det inte pushats på av män för hundratals år sedan.

    Undrar hur unga är de yngsta som bär slöja i Sverige? De yngsta som jag själv sett har varit 4-5 år gamla, dvs. inte deras eget val.

     De vill väl se ut som mamma, barn kan vilja det. Ser inte problemet där ärligt talat. Har jobbat på förskola i orten och många tjejer kommer med prinsessklänning till förskolan ena dagen för att dagen efter ha matchande slöja och nagellack.

     Såg en mamma med tre döttrar kliva på bussen flickorna ca 6 och 4 år minsta satt i vagnen alla tre med slöja mamman med slöja o kappa plus handskar efter kom pappa i shorts o linne det var säkert 25 grader o stekande sol

  Jag kommer aldrig hylla och uppmuntra porrindustrin. Oavsett om kvinnor väljer själva. Och jag kommer aldrig hylla att kvinnor ska täckas och skylas för att män ska slippa bli upphetsade av att se dem. Oavsett om kvinnor väljer själva. Sen när blev något positivt för att man har valt själv.

  Om diktatur och slöjtvång hade varit så mysigt hade de väl föredragit att leva i Iran eller Saudiarabien.

  Therese begriper helt enkelt inte vad det är hon hyllar.

   Exakt vi vill inte ha nåt av det

    Och allt det här med talibaner bottnar ju även i kvinnans förtryck. Pojkar växer upp och lär sig dessa sjuka normer och förstör sen ett helt land ännu mer för att de är så skadade. Grattis religion.

  Jag fattar inte… Vem är det på omslaget? Ska inte en modemagasin visa det aktuella modet? Kommer niqab i olika färger och tryck och material beroende på säsong?

   Det är inget riktigt omslag utan tjejen på bilden har gjort den själv. Hon är född svensk med konverterat till Islam.

    Starkt av henne. Hennes val.

     ”Hennes val”, valet var att inte bli slagen av hennes radikala salafistiska man

      Utifrån rådande samhällsnormer i Sverige så är det ett val som ska respekteras. För att vara inkluderade.

      Hennes man är kristen, vad fan dillar du om?

    Går man in på tjejens instagram så ser man att hon kommit in på en utbildning till undersköterska. Samtidigt som jag förstår det här att man moderniserar sin religion (tänker bland annat på mormon mammorna på tiktok) så den är mer aktuell och tar bort bitarna som inte passar in i ett modernt samhälle. Men varför vill du utbilda dig till ett yrke där du kommer möta både män och kvinnor och bemötandet med ansiktsuttryck är så viktigt?

     Galet. Helt fel val av yrke då. Ska hon gå in till patienterna helt täckt i tyg, inte ens ansiktet syns? Stackars människor.

     Det var för några år sen en tjej som gick på barnskötarutbildningen och hade niqab. Ingen förskola ville ha henne på praktik med niqab på, hon hade varit välkommen på praktik om hon ttagit av sin niqab. Hon vägrade och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen som gav förskolorna rätt. Jag fattar inte varför man vill gå på en utbildning där jobbet innebär att man ABSOLUT INTE kan ha niqab på jobbet, iaf inte i västerländerna.

      Då lär vi barn att människor är och klär sig olika! Hur svårt ska det vara?

       Jag tycker den här frågan är svår. Alltså jag är tudelad. På ett sätt känner jag som liberal att folk får dra på sig vad de vill. På ett annat är det såklart så att burka och niqab kan användas som ett sorts kvinnoförtryck och då är jag emot det på arbetsplatser & dyl. Å andra sidan hade jag på individnivå gjort undantag för de kvinnor för vilka det absolut är ett medvetet val att bära dem. & det är såklart omöjligt göra den åtskillnaden i praktiken. Så jag vet fan inte.

        Alltså, jag har två barn, en 10månadera och en 4åring. Min 10månaders blir jätteledsen när jag har munskydd (om jag inte visar henne att det är jag när jag sätter på det liksom), även 4åringen tycker det är otroligt obekvämt när jag har munskydd. Så att jobba med barn och dölja ansiktsdragen som är så viktiga för barn för att de ska se när det är allvar/någon skojar eller dylikt är befängt.

         Jag som vuxen tycker att det är obehagligt om man inte ser människans ansikte oavsett om det är niqab eller balaclava människan har på sig.

        Det handlar inte om att niqab KAN vara ett kvinnoförtryck. Det ÄR ett kvinnoförtryck.

        Nu är ju denna tjej svensk och verkar ha gjort sin egen tolkning (å ena sidan extrem: lyssnar inte på musik etc etc. Men mer liberal än de flesta salafister: verkar utbilda sig, till doula). Enligt de flesta salafister ska kvinnor inte plugga eller jobba.

        De allra flesta kvinnor som har niqab har inte bara detta plagg för att sedan leva, vad vi i Sverige skulle anse är, ett fritt liv.
        Plagget är en symbol på en extremt förtryckande livsstil. Kvinnor får inte göra si. Kvinnor får inte göra så. Ex. lämna hemmet utan godkännande från en man.

        Jag fattar att folk vill vara öppensinnade och det är fint. (Samtidigt som det är lätt att hata på svenska killar så fort det är något). Men det är liksom inte läge att försöka vara diplomatisk när det gäller ett så grovt kvinnoförtryck.

         Vadå enligt de flesta salafister? Vilka salafister är det du har haft kontakt med och när blev du så kunnig inom området?

       Håller inte alls med dig här. Små barn på förskola behöver kunna se minspel och ögon på de vuxna. Det är en jättestor del av deras kommunikation. Har du inte tänkt på att många bebisar tex kan vara skeptiska mot en vuxen de känner som har mörka solglasögon och sen spricka upp i leende när personen tar av sig glasögonen? De vill ha ögonkontakt etc.

       Sen tror jag också att det handlar om säkerhet. Jag tror att många föräldrar skulle känna sig osäkra att lämna sin skatt på en förskola om de inte kunde se identiteten på personalen.

       En förskolepedagog eller sjuksköterska som inte visar ansiktet? Kom igen. Du får inte jobb oavsett om du vill bära Niqab, Kalle Anka-mask eller rånarluva. Screamförklädnad funkar nog inte heller.

        Bara en kommentar från en ssk; vi har inte visat ansiktet sen i mars 2020 😂

         Fast är det något positivt eller?

          Nej, bara en kommentar om det trista läget i vården!

        Hon har inte niqab irl

       Som vuxen ska du kunna veta hur personen som tar hand om ditt/dina barn ser ur. Och det gäller för både mammor och pappor.

       Asså va??Klart att barn mår bra av att möta människor av alla dess slag men ni måste förstå att små barn är väldigt beroende av att läsa vuxnas ansiktsuttryck och söker alltid ögonkontakt,det är en stor del av deras trygghet och utveckling. Så nej,niqab hör absolut inte hemma bland små barn!

       Religiösa symboler hör inte hemma på våra förskolor hur svårt kan det va

      Kan hålla med.
      Hos oss har vi kvinnor med slöja vilket i sig inte är problematiskt då ansiktet syns men att någon skulle få tjänst med ansiktet täckt skulle aldrig ske. Det väcker ett obehag hos majoriteten av folket man möter. Det är naturligt att vilja läsa en person.
      Men stigmat vi har skapat kring slöjor är märkligt. Vi är så rädda att förnärma. Jag fick själv moralpanik när jag var tvungen att be en vikarie att ta med sig extra slöja pga hygien när vi hade misstänkt c-19 på jobbet (vård och omsorg) och hen i te kunde skydda sin slöja. Hon sa bara glatt ok men jag hade panik över att kanske råka kränka.
      Jag förstår dock inte att inte även ÄO har köpt in engångsslöjor då tyget egentligen inte får användas i arbetet men det vågar nog ingen chef hantera kanske.

       Apropå vård. Många muslimska kvinnor får inte ha kortärmade tröjor heller. I vårdyrken anses det ju viktigt av hygienskäl med korta ärmar för att kunna tvätta händer och armar noggrannt och ofta.

       Att det är ok med långärmade tröjor på vårdpersonal är helt befängt egentligen. Då går religionen före smittskydd och hygienkrav helt plötsligt, där renlighet i vissa fall kan vara skillnad på liv och död till och med.
       Här är jag lika besviken och upprörd på sjuksköterskor/läkare som har långa naglar vill jag tillägga. Skarpa hygienkrav borde gå före individuell klädsel inom vården. Punkt.

        Där jag jobbar (SUS Malmö) får man inte ha långärmat oavsett religion. Det går INTE före hygienreglerna.

      Självklart vill man inte att någon i niqab tar hand om ens barn på förskola, man ser ju inte ens vem det ÄR där under! Herregud, vi lever i ett samhälle där kropps- och ansiktsspråk är otroligt viktigt för kommunikation. Något säger mig att de som INTE tvingas av sina män/pappor att bära niqab gör det endast för att de söker uppmärksamhet. Fullkomligt orimligt på alla sätt.

     Vem säger hon tänker jobba? Kanske utbildar sig pga att hon måste? Är kanske ett måste för att bibehålla sin ersättning från FK…

     Men skojar du??? Kommuner när de rekryterar FRÅGAR om undersköterskan kan tänka sig att jobba med manliga och kvinnliga brukare. Så himla sorgligt.

     Går det ens att få jobb som undersköterska om man bär niqab? Jag undrar genuint, för i min värld känns det totalt okompatibelt.

      Nej det kan man inte, pga hygienregler inom vården.

       Man kan väl ha mössa och munskydd eller?

       Känns ju lite onödigt att eventuellt ta en utbildningsplats från någon som kan utföra yrket i så fall… Men å andra sidan kan hon ju välja att ta av niqaben när som helst. Å tredje sidan har jag gått utbildningar i sådant jag inte jobbar med, så glöm vad jag sa.

       Hygienreglerna följs ju inte. Kvinnliga läkare och sjuksköterskor med full sminkning långa målade naglar, örhängen, ringar osv. Usch!

        Vad har smink med hygien i vården att göra?

        Där jag jobbar (SUS Malmö) följs reglerna. Vi har hygieninspektion ganska ofta. O själva slöjan i sig är ju toppen ur ett hygienperspektiv då man inte har ngt synligt hår framme.

      Nej det går inte som vårdpersonal måste du ha kortärmad arbetsdräkt samt att ha tyg hängande för hela ansiktet är inte hygieniskt (går inte att jämföra med munskydd/andninsskydd).
      Det finns slöjor/hijab (som storsjukhusen i alla fall håller med) för de som enbart täcker håret för att hygienen ska skötas bra.
      Man får inte ha privat slöja eller privat långärmad tröja under arbetsdräkten.

      Sen finns det massor av andra ”hygienregler” som både följs och i vissa fall inte följs men det betyder inte att man kan sluta följa alla riktlinjer vi har.

     Alltså hon kommer ju INTE få jobb om hon fortsätter att klä sig i niqab.
     Slöja säger jag noll om(förutom det vanliga)
     Men hade ju inte accepterat att få vård av någon jag inte ser vem det är.

     Vidare så kommer hon tex inte få jobb på sjukhus/klä sig sådär pga alla regler om hygien

    Konstigt att tycka att man passar sig på omslaget på en modemagasin utan att visa något aktuellt mode. Snart ska jag dra på mig en smutsig overall och hörselskydd, undra om jag också passar på omslag på Vogue…

     Klart du gör! Vi ÄLSKAR!!! ❤️❤️❤️❤️

     Gör mig glad och lägg in en rejäl nypa lössnus på bilden. Och bär ett par hängslen med Husqvarnas logga. Du blir min idol!

    Jag har en teori om att det är kvinnor som känner att de inte passar in i samhället, ev blivit utsatta för övergrepp och då tänker att det är bättre att de täcker sin kropp och ansikte. Med Islam får de riktlinjer hur de ska leva, det är lättare att passa in i sin ”community” och man får ett syfte med livet.

    Samma med män som blir extremister åt både höger och vänster.

    Hennes man är kristen och icke-utövande. Vart har du inhämtat information om att hennes man skulle vara anledningen till att hon konverterat?

     Hmm intressant. Jag tog för givet att hennes man var muslim. Hon som verkar vara så troende. Står det inte i koranen att en kvinna som är troende muslim inte får ingå äktenskap med en man som inte är muslim?

  Så sjukt med dessa kläder… som när man ser små barn sitta i sina mammors famn, men de kan inte ens se sin mammas ögon, ansiktsuttryck mm.
  Stackars ungar att inte ens kunna få knyta an ordentligt utan måste bli fostrade av ett tygstycke så fort de är utanför hemmet…

   Speciellt hemskt vid sjukhusbilder från krig å elände, när barnen behöver sin mamma extra mycket. Å så får de inte ens se henne 🙁

   Hahah så du säger att svenskar knyter an till sina barn? Hur kommer det dig att ni dumpar era föräldrar i ålderdomshem så fort ni vill slippa dem? 😂 herregud skrattretande kommentar. Sverige är känt för att ha kylig relation till sina barn samt familj…

    Fast det handlar ju inte om att ”dumpa”.
    Vi stannar inte med våra föräldrar utan flyttar för arbete eller utbildning.
    Startar egna familjer. Våra föräldrar arbetar- länge, en del till 70 års ålder om de är piggelin. De är ändå en stor del av familjen.
    För många, många år sedan hade vi en liknande kultur som er- man levde tillsammans för att överta gården.

    Leia, ursäkta? Hela jorden gör samma sak, dvs TITTAR sina barn i ögonen och visar sina ansikten för sina barn, sen finns det väl ett 10-15 tal länder i Mellanöstern där man anser att det är viktigare att täcka hela sig för att vuxna män inte ska kunna titta på en. Och du menar att vi, reste av världen; gör fel? Skrattretande.

    Haha det märks var i världen befolkningen blivit anknytningsstörd som barn, se var det startas krig och kaos och var man inte gör det😇 Så fundera ett extra varv kring vilka som har en kylig relation till sina barn. Det är inte i Sverige man hedersmördar dem.

     Men oj. Har du någon grund för att påstå att det sambandet existerar?

      Inte överhuvudtaget, det är en reaktion på Leias kommentar om att svenskar skulle ja ett rykte om sig att vara kyliga mot sina barn.

     Oj ska vi nu prata om mord? Hur mycket har inte västvärlden under medeltiden mördat människor för att erövra ett land? Innan man pratar om andra länder ska man nog titta ordentligt på ens egna historia. Var det inte Sverige som släppte igenom nazisterna så dom kunde gå till Finland och döda folk?
     Det roliga är att folk har lätt att döma ut en hel religion eller kultur på grund av vad vissa idioter gör. Man kan döma Sverige på grund av vad vissa svenskar också gör. Inget land eller religion är perfekt.

      Finland stred på Tysklands sida mot sovjet under andra världskriget.

    Ja invandrarmammor är hemma med sina barn i större utsträckning, men vad gör de? Släpper ungarna lösa i diverse lekparker, lekland m.m har NOLL KOLL på sina ungar och låter de härja fritt bäst de vill. Jag har sett FÖR mycket. Det är ett tecken på att både vuxna och barn behöver ett liv utanför hemmet med både ett arbete och barnomsorg…

    Förr så jobbade bara mannen och kvinnan sköte hem och barn, då kunde även kvinna sköta de äldre. Idag jobbar både mannen och kvinna, och eftersom visa äldre pga sjukdom behöver tillsyn väldigt ofta så funkar det inte att ta hand om sina äldre. Därför har vi äldreomsorg.

     Japp, förr i tiden och på många håll k världen förväntas kvinnan ta hand om gamla och barn gratis. För inte är det männen som ska vårda de gamla som alternativ till äldrevård när åsikter om att de dumpas på hem kommer upp. I nio fall av nio menar personen att en kvinna ska ta det ansvaret.

    Det finns ju ingenting som säger att de gamla får det bättre när de sköts hemma av familjen. Används som oavlönade barnvakter, beroende av barnens välvilja, ingen märker om de blir slagna. Vi är mycket mer självständiga i norden vilket tolkas som kyliga mot varandra. Det behöver inte vara så dumt att bo på ålderdomshem med lagad mat serverad, utflykter mm. Medicin på rätt tid och framför allt slippa hushållsarbeta. Det handlar inte om att dumpa utan att se till förälderns bästa istället för att se sin förälder som en arbetskraft.

   Fast i dessa kulturer så är man ju väldigt mycket hemma? Jag förstår din tanke men det är lätt att glömma att i dessa länder umgås kvinnorna hemma med sina barn och med varandra precis som vi gör i väst, då behöver de inte täcka sig på samma vis. Så har svårt att tro att det påverkar anknytningen i stor utsträckning.

   En kul grej vi i väst inte tänker på med niqab & burka är att de bara används vid kontakt med män utanför hemmet som inte är ens släkt. Så under tyger döljs ofta uppsminkade brudar i kortkort. Det är absolut inte så att de hänger med ungarna i burka. Jag blev jätteförvånad första gången jag gled in på ett gym i ett muslimskt land under ”kvinnotimmarna.”

    Precis! Högklackat ser man ju att de flesta har, men kläderna under syns ju bara när folk byter om på gymmet. Eller i omklädningsbåsen i klädbutiker. Under abayan har de kortkort, glittriga nylonstrumpor och jätteurringade toppar.

   Mammorna täcker sig inte när de är hemma.

  Sånt otyg. Rasism mot det kvinnliga könet. Det står inte ens i koranen att kvinnan ska täcka hår eller ansikte – så varför ska detta med slöja å annat pågå? Jo – makt över kvinnan.

  Mannen kan väl också täcka sig – så blir det jämställt. Den dagen detta sker kommer jag direkt sluta ogilla slöja etc

   Nja jämlikt elände varför behöver vi det

   Det ingår i salafism att man skall ta bort sina västerländska handlingar, men ändå så använder hon instagram ¯\_(ツ)_/¯

    Jag kollade på en dokumentär om IS där män tjatade om sin hat mot väst och västerlänningar – iklädda i Raybans och med en iPhones i handen.

     Vi människor är komplexa varelser helt enkelt.

      Några är mer skenheliga än andra.

   Alla som inte redan gjort det kan göra en bild googling på Afghanistan 1950 och se hur det såg ut innan talibanerna.

    Eller Iran något årtionde senare… öppna och inkluderande samhällen tills religionen tog över (igen).

    Fantastiskt att se bilderna från förr. Vilken tragedi hur det har utvecklat sig.

     Ja. Samma i Egypten. Finns ett ganska klassiskt klipp där deras dåvarande ledare höll ett tal och hånade Muslimska brödraskapets idé att kvinnor skulle täcka sig. Både han och hela publiken skrattade åt tanken att kvinnor skulle dölja sig.

     Ändå lite sorgligt hur det utvecklat sig i dessa länder.

   Jo, det gör det. Det atår att man ska täcka bysten med en khimar, en sak som fästs på huvudet. Om någon säger dig att dra upp strumporna så su täcker anklarna så tänker du inte ”aha bara mina anklar är täckta, inte mina tår eller resten av foten”.

   ”rasism mot det kvinnliga könet”
   åherregud.

   Om du åker till Mellanöstern så ser du att männen där också täcker hela kroppen samt huvudet. Detaljerna kan skilja, till exempel i Saudiarabien har mannen det klassiska skynket över huvud och nacke, i Oman en mössa med en knuten sjal runtom, etc, men du ser väldigt sällan en arabisk mans hår.
   Däremot här i Sverige klär muslimska män sig västerländskt men kvinnorna fortsätter täcka sig.

  Fattar poängen men lite hårt kanske att skriva en hel krönika kring Therese bara för att hon skrev en kommentar

   Ja, finns ju väldigt många andra kända personer i kommentarerna hos denna instagramprofil som också stöttar och skickar hjärtan

   Nej det är viktigt att lyfta hur fel och insiktslöst detta är! Med influensers har vi fått allt för mycket en kultur av att ”alla kan göra fel” och ”se mellan fingrarna” etc och aldrig behöver någon ta ansvar för sina snedsteg. Här är det bra att någon säger ifrån ordentligt och dessutom förklarar varför det är så fel och vilka konsekvenser det får! Mer sånt, mer sakliga argument och dags för influensers att ta bort skygglapparna och istället ta in varför och hur de gjort fel.

   Tycker att det är bra att det lyfts. Utan Thereses kommentar hade inte inlägget skrivits här, jag och många med mig, hade inte läst det och därför förblivit obildade inom ämnet. Däremot ligger ingen skuld eller skam på Therese, det är omöjligt att kunna allt om allt och att hon vill stötta och verka för mångfald är toppen. Förhoppningsvis utbildas hon också nu i och med detta 😊

  Den här kvinnan länkar ofta till islam.nu när folk frågar henne om religion. Den sidan är helt galen och säger saker som att Gud inte vill att man ska lyssna på sång, att musik är Satans verktyg och liknande. Så hon är inte bara en tjej i slöja, hon sprider ganska extrema och förtryckande åsikter. Naturligtvis ska hon vara fri att göra det men jag anser inte att det är något som borde hyllas av stora influencers som många unga tjejer lyssnar på.

   Asså nasheeds är tillåtet och det motsätter sig inte islam.nu, vilket är sång utan musikaliska insyrument. Ser inte varför det är så ”ultraextremt” att anse musikaliska instrument och även ”accapella-låtar” med låtar som går emot ett religiöstlevene (alkohol, otukt, droger mm) en dålig sak att hålla på med? De flesta mer praktiserande muslimer (alltså inte de som knappt känner sin religion och bara går under namnet muslim pga kultur och familj) du frågar kommer erkänna musik är haram mrn att de själva är för svaga för att lämna det. Det är väldigt välkänt att det inte anses tillåtet.

    Är man svag om man lyssnar på musik utan att göra allt det de sjunger om eller är man svag om man inte lyssnar på musiken för att man rädd för hur det påverkar en?

    Men snälla, de flesta muslimer anser inte att musik är haram. Det är bara extremister som du som gör det, farligt att måla en felaktig bild av en religion som redan stigmatiseras nog. Och då är jag inte ens troende.

  Tycker inte man ska tala om för kvinnor vad dom INTE får ha på sig, lika lite som man ska tala om för dom vad dom SKA ha på sig. Man måste få välja själv. Samtidigt kan det ju aldrig vara positivt ur en feministisk synvinkel att använda slöja etc, även om ingen tvingat en till det. Men det kan å andra sidan aldrig bli feministiskt att raka benen heller. Lätt att döma kvinnor som använder niqab och skrika om feminism samtidigt som dom flesta av oss gör saker varje dag som vi tror är vårt eget val trots att det inte är det. Det är vad det är, inget att hylla men inget att döma heller.

   Finns en viss skillnad på att raka benen och att leva ett extremt begränsat liv utan att visa ansiktet, lyssna på musik, låta sina barn gifta sig fritt m m. Sjuk jämförelse du gör.

    Fast du missförstod mig. Syftade på kvinnor som lever i tex Sverige och använder slöja av eget val. Självklart jämför jag inte att raka benen med att leva under tex talibanstyre.

    Tolkade det som att det var det ”fria valet” som jämfördes.

   Raka benen är inget som signaleras utåt (om du inte tänkt nudda precis alla du går förbi)

   Fast då har du ju missat poängen elaf Ali vill göra. Att det inte finns fria val när vi påverkas så mkt av strukturer och krav. Samt att en individs fria val inte rättfärdigar ett strukturellt förtryck

    Men ska man tvinga kvinnor att ta av sig sin niqab då? Jag tycker absolut inte det är något positivt med niqab men jag tycker inte heller man kan TVINGA någon att inte använda det. Däremot bör man prata om problematiken i att använda det.

     Det ska förbjudas!! Ha slöja men inte en niqab……

      Men ska vi förbjuda klädsel? Kan ju lika gärna flytta till Saudiarabien då. Styra vad kvinnor ska ha på sig är inget som staten ska syssla med. Så obehagligt att vi går åt detta håll med SD som ökar.

       Alla ska få klä sig som man vill men man får också förstå och acceptera att då kanske du tex inte kan få alla jobb. Jag kan gå till Ica utklädd till Batman men söker jag jobb i kassan får jag ta att min personliga utstyrsel ej är önskvärd 🤷🏼‍♀️

       Vilket håll menar du att vi går åt?

       Försvarshögskolan skriver att salsfismen ökar i Sverige. Vi ligger i topp i Europa, per capita, vad gäller att ha skickat flest krigare till IS. I veckan dömdes en klan för att ha kommit till Sverige och lurat till sig 43 milj kr av skattepengar. Skjutningar varje dag. Etc etc.

       Sverige är ett toppenland i många aspekter även om vi också har problem.
       En del av dessa har vi skapat själva.
       En del av dessa beror på negativa influencer från andra kulturer, även om de flesta som kommit hit givetvis är skötsamma människor.
       Jag röstar inte på SD men tycker det är komiskt när människor till vänster vägrar se utvecklingen i Sverige och samtidigt inte fattar varför SD har växt.

       Vill ni på riktigt att SD ska tappa röster så måste ni våga se de problem som vanligt folk (alltså; inte våra politiker) ser i sin vardag.

     Vi kanske inte heller ska uppmuntra det?
     Eller kolla bort när män förtrycker kvinnor?
     Nu är just den här tjejen svensk men salafismen frodas i delar av Sverige. Ska människor få komma till Sverige, ibland utan asylskäl, och ta del av vår generösa välfärd trots att deras attityd är ”allt västerländskt är dåligt, svenskar är otrogna, kvinnor ska inte ha skjorts eller kjol på sommaren, kvinnor ska inte lära sig simma, kvinnor ska inte jobba, kvinnor ska täckas, kvinnor får inte säga nej till sex”.

     Om man medvetet väljer att ställa sig utanför arbetsmarknaden, bl.a. genom sina val av extrema kläder, ska man kanske inte ta del av andra människors pengar i ett land man nyligen kommit till.

     De allra flesta salafister anser att kvinnor inte ska jobba alls och detta accepterar vi svenskar samtidigt som vi öppnar upp skattekistan utan att klaga.

   Men det är inte normalt att dölja hela sitt ansikte. När man möter en annan människa så ska man se den människans i ögonen , ansikte, se kroppsspråk, ansiktsuttryck, det är en mellanmänsklig självklarhet. Rånare och andra kriminella döljer ofta sitt ansikte.

   En kvinna är helt fri att täcka hur mycket som helst av sin kropp. Det finns byxor, långklänning, polotröja, mössa. Men att täcka ansiktet är ENDAST sjukt och skapat av manligt förtryck för att kvinnor inte ens ska ha en identitet ute i det offentliga. Kommer aldrig aldrig aldrig stötta det. Inte så länge de muslimska männen går runt och visar sina nyllen.

   Åh så bra! Håller med i allt. Kvinnors ”fria” val i Sverige är som sagt inte heller så fria. Tycker man absolut ska ifrågasätta alla kvinnliga normer och val, men åt alla håll.

   Men det handlar inte om att ha rätten att FÅ täcka sig, det är så mycket mer än det som är problematiskt.

  Personer som växer upp med ett fritt tänkande och med full valfrihet – kommer aldrig välja niqab. Punkt slut.

   Växt upp i Sverige med en exremt sekulär familj och valde niqab. Fast min ”hjärntvätt” kanske smög sig in trotts att jag knappt hade någon koppling till andra muslimer mm förrns senare i livet?

    Varför? Undrar genuint.

     En spirituell resa, kortfattat. Jag känner att jag kommer närmare Gud med denna typ av dyrkan. Hade en period när jag tog av den, del pga påtryckningar från min pappa, men kände mig så ledsen utan den. Saknade den väldigt mycket. Det är en svår känsla att beskriva för de som inte själva upplevt denna spirituella ”high”.

      [Borttagen kommentar]

      Svårt att fråga om sånt här i ett kommentarsfält utan att låta dryg och ifrågasättande, men jag gör ett försök:

      Du beskriver att du upplever en spirituell high av att ha på dig den, så långt är jag med. Men var kommer kopplingen till att man bara har på sig den ute bland okända (män)? Förstår du hur jag menar? Alltså om syftet ligger i att du upplever att du är närmre Gud när du har ett visst plagg på dig, varför gäller detta bara när kvinnan är inför män de inte är släkt med?

       Handlar om kyskhet överlag och det är en ganska stor del av religionen och någonting som uppmuntras. Exempelvis en profet som var väldigt ”kysk”/”blyg” var profeten Moosa (Moses) som aldrig badade med de andra männen pga detta.

       Jag exempelviq täcker mig även mer hemma, ex visar jag ogärna överarmar och axlar för mina manliga familjemedlemmar (vet ej om detta är obligatoriskt men jag väljer att ta det steget). Män uppmuntras också till kyskhet, att bära löstsittande kläder och längre. Vet en person jag talade med om detta (han hade själv bott och studerat i Saudi väldigt många år) att det sågs som skämmigt att en man gick runt i exempelvis kortärmat i delar av saudiarabien, att man ofta ser män i lika löst åtsittande långa dräckter så som kvinnor (fast vita då). Grejen är, kyskhet/blyghet är en del av vår religion och alla uppmuntras till det, fast på olika vis. Allt är inte obligatoriskt, men att gå ett extra steg gör att många av oss känner oss närmare gud. Vissa män glömmer deras roll när det kommer till kyskhet, men det får ju de stå för, Islam är ju någonting annat.

        Mecka, den heligaste platsen för muslimer, tillåter inte niqab. Jag har varit i muslimska länder där många inte tillåter niqab i offentliga miljöer, tex butiker osv. Du måste kunna identifiera dig. Man kan absolut som muslim ha sjal av varierande täckande grad, men just niqab är en fundamentalistsikt plagg som propageras av wahabister och har inget med en moderat, sekulär muslimsk tro att göra.

         Nej? Väldigt många bär niqab i mecka. Det som inte är tillåtet i *ihram* är att täcka ansiktet med ett separat tyg, niqab. Precis som männen ej ska bära byxor, men de tävker hela kroppen med ett helt tygstycke, de går ej naken på underdelen.

         Väldigt känd hadith om när aisha täckte ansiktet med sin khimar i ihram när män passerade.

        Islamska kvinnor ska inte tro dom är mer kyska. Vi vill inte bakåt i tiden. Sånt hör inte hemma i Europa. Vad dom har på sig i sina hemland skiter jag i.

         Och vad om deras hemland är sverige?

         Håller med. Sen ska de sällan jobba heller, vara hemma/isolerade och producera barn. Att frivilligt vilja bära niqab och ansluta sig till en förtryckande tolkning av en religion ser jag snarare som ett tecken på att någon lyckats hjärntvätta en person som varit sårbar och osäker. Inte en äkta ”spiritual high”.

        ”att det sågs som skämmigt att en man gick runt i exempelvis kortärmat i delar av saudiarabien”

        En fråga här – ser du inte vad det här skapar för normer för samhället? Att du beskriver att ”till och med män” kan anses vara skamliga för att de de bär kortärmat? Om denna norm ”till och med” uppstår för män – så måste du ju förstå den samhällsstruktur som byggs upp för kvinnor?

        Att på något sätt bidra till kulturen att kvinnor ska/bör gömma sig för män i Sverige är att bidra till sexism.

  Det finns ingen som är så extremt pengastinne som Therese och det finns heller ingen som är så bra på att fejka en personlighet för att göra det. Hela hon är definitionen av PK och därför är hon inte intressant att följa längre. Hon är livrädd för att göra något som kan skada pengagrisen. Så att stötta niqab är bara ytterligare ett PK knep även om hon inte vet något om det.

  Det är en farlig utveckling det som händer nu. Mer säger jag inte.

   Enligt alla som är vänster. Vi andra fattar att det går att vara en bra medmänniska och samtidigt säga nej till hedersvåld, gängkriminalitet, skjutningar, salafism och ökad segregation.

  Kräks på all religion. Varför är
  Inte fler gubbslem bögar om kvinnorna ändå inte ”duger” till något?

   Duger till samlag 😉. Sen umgås de knappt med kvinnorna och umgås istället med andra, trevliga män som är roliga och delar åsikter 🙃

    Män är generellt inte särskilt trevliga.

    Duger till samlag? Du menar duger till våldta?

   Det finns ju något som attraherar att leva såhär. Annars skulle ju denna kultur dö ut. Det behövs ju kvinnor som vill ha barn för att det ska fortleva.
   Det är ju närmaste tvärtom vad jag förstår.

  Blir rätt så trött på denna debatt ärligt. Extremt tröttsam att jag som niqab-bärare alltid ska gå höra ”du är förtryckt”. När jag beskriver för folk att min pappa och min bror var så emot beslutet att de tillslut vägrade gå ut med mig och vår relationer blev till punkten av nästintill icke-existerande, då skiftade ”tvingad av manliga familjemedlemmar” till bara ”hjärntvättad”. Aldrig blir det rätt sålänge jag väljer bära niqab eller hijab.

  Alltid talar folk om oss och åt oss, några med dåliga erfarenheter lyfts fram som om de besitter all världens kunskap och MÅNGA av oss som KÄMPAR mot våra familjer och samhället i stort att få bära den blir helt bortsopade från debatten av många personer. Det är inte bara konvertiter som får ta skit för att bära niqab eller hijab, EXTREMT mycket födda muslimer behöver utstå samma om inte värre behandling. Vet även muslimska killar som velat praktisera mer som fått deras kläder sönderklippta av deras familj mm. Religiösitet ses ned på av samhället i stort och vi som väljer att praktisera ses som hjärntvättade eller tvingade. Mycket underligt.

   Genuin fråga
   Varför vill du bära en niqbab i ett västerländskt land? Är det inte bättre att bo i ett muslimskt land där det är mer accepterat och ”hör till normen”?

   Hur tänker du att i vissa kulturer inom Islam i till exempel Libanon, så anses kvinnor som som täcker håret vara mer värda än kvinnor som inte gör det? Känns det inte märkligt att då täcka håret i Sverige som jobbar hårt för att vi ska vara jämställda?

    Vi kan börja med att kultur är inte ekvivalent med Islam. Att en del saker praktiseras i vissa kulturer påverksr inte min syn på Islam, snarare den kulturen.

    Sedan varför jag väljer ra den här är för att jag vill praktisera min religion oavsett var i världen jag befinner mig. Islam begrännsas inte till mellanöstern utan är till för alla människor, världen över i alla tider. Jag tänker inte hindras från att dyrka Gud på det sätt jag vill bara för att jag är i ett land med en majoritet icke-muslimer. Sedan så är det ju 100% att föredra att lämna sverige till dtt bättre land, någonting qom jag och många andra jobbar på. Men att rycka upp sig från det liv man växt upp med med all familj här, kostnaden att flytta mm är svårt och det tar tid. Är fortfarande i början på 20-års åldern så har inte haft så många år på att ändra på mitt boende.

     Om jag fattat saken rätt anser majoriteten av muslimska kvinnor i länder där man täcker sig att täckandet är för att smälta in. De menar på att om man flyttar till väst sticker man ut mer än i niqab än i vanliga kläder & därför ska man anpassa sig till hur de flesta klär sig där man är. Man ska fortfarande klä sig ”modest” men inte ta på sig burka eller niqab t ex. Hur ser du på det?

      Till viss del ska man smälta in men man ska fortfarande följa sin religion. Exempelvis färgerna jag väljer att bära är mer anpassat till sverige. Bär liksom inte klarrosa för det sticker ut, men i somalia kanske jag hade burit mer färger än här, men min hijab och niqab är på eftersom det är påbud från Gud. Niqab anses inte av alla lärda som obligatoriskt, men fortfarande väldigt rekommenderat, och därför inte något vi ska lämna för icke-muslimer.

       Yan Du kan se våra ansikten och se oss i ögonen på oss som inte täcker ansiktet. Jag tycker det ger en obalans att tala med en person med täckt ansikte. Tycker du att alla kvinnor i världen ska täcka sina ansikten, när hon riskerar att möta en man utanför närmsta familjen?

     Jag förstår men du väljer att ändå att bära något i Sverige som andra kvinnor har flytt hit för att slippa.

      Folk flyr väst för att FÅ bära niqab och hijab utan lagföring eller det sociala trycket. Väldigt många. Ditt argument håller inte.

   Du tycker inte att det är en egoistisk handling av dig att bära niqab när du vet (hoppas jag) hur det bidrar till att så många, som inte vill, tvingas bära den pga strukturer? Att den också signalerar andra begränsningar för kvinnor, som du kanske inte lever under men som andra tvingas göra, som du genom att bära den ger en positiv förstärkning åt? Som nämns i debattartikeln så handlar det här inte om ifall en person frivilligt väljer att göra det – precis som om en person frivilligt väljer att spela in porr, porrindustrin är lika fel för det – det handlar om vilka strukturer man bidrar till att upprätthålla och förstärka genom sitt agerande.

    Varför ska jag lämna någonting jag älskar, som även är en stor grej av min religion, för att en del ogillar den? Hur fritt är detta land då som ni vill påstå?

     Du förstår inte frågan. Det här handlar inte om dig på individbasis. Precis som med porr, sexköp etc så finns det även kvinnor där som inte anser sig utnyttjade men deras inblandning i branschen gör inte desto mindre att fler kvinnor utnyttjas och får hemska liv. Att du älskar det spelar ingen roll när det i längden bidrar till ett sämre klimat för en större grupp kvinnor. Det är ren egoism. Tycker att du ska ta dig en rejäl funderare över ditt agerande och ställningstagande kring niqab.

      Såååååååä, Yan ska ta av sig något hon VILL bära för att det finns andra kvinnor som inte vill bära det?
      Logiken.

       Handlar inte bara om det om du läser en gång till.

       Nä. Det handlar om att bidra till en kultur/ha åsikten att kvinnor ska/bör gömma sig för män är att bidra till sexistiska normer i samhället.

       Tidigare i en kommentar skriver hon att det kan anses skamligt att bära kortärmat för ”till och med män”. Förstå då bara vilken samhällsstruktur som skapats för kvinnor pga dessa åsikter.

        Men hon tycker ju det. Hon håller med om att kvinnor ska skyla sig mer än män. Miljontals människor världen över tycker det på samma religiösa grunder som hon, och även i Sverige finns personer som tycker så. . Det blir konstigt då om hon inte får ha eller uttala den åsikten för att vi andra inte håller med.

   Antar att det kommer sig av att det inte bara är att lämna religionen om man skulle vilja, speciellt som kvinna i exempelvis Saudiarabien, eller hur? Då blir man ju fängslad eller dödad av staten – om inte sin familj.

   Som okunnig, får jag fråga varför man väljer att använda och bära niqab? Jag har varken kunskapen eller förståelsen men vill heller inte döma ut människor för vad de väljer att klä sig i, det finns såklart flera sidor av myntet än ”bara” förtryck.

    Ursäkta för att jag inte svarar denna, har svarat några kommentarar. Du kan göra en find in page med mitt alias ”Yan”.

    Islam behandlar kvinnor värdefullt, nu för tiden i hela världen blev kvinnor som en vara som säljs, man ser kvinnor i alla medier, annonser, telefonen, tv. Osv. även om kvinnor existens ör onödigt i situationen. Kvinnor träffar olika typer av sexuella trakasserier varje dag, så hijab, och niqab skyddar kvinnan att bli misshandlad, eftersom män är intresserade av varje detalj av en kvinna som man tittar på, även rösten, då blir det viktigt att täcka så många kroppsdelar som möjligt.
    Å andra sidan, kvinnor i Islam är inte tvungna att jobba för att försörja sig, och män är de som är ansvariga för att försörja hela familjen. Det bästa jobbet som kvinnor gör är att bli goda mammor, och att ta hand om deras barn och män.

   Men lever du annars ett så kallt ”fritt liv”?
   Lyssnar du på musik? Röstar du? Använder sociala medier? Går på klubb?
   Är det tyget som är den viktiga biten för dig?
   Vilken muslims gren följer du?

    Varför anses musik, alkohol, otukt mm ett fritt liv? Detta är saker jag inte sysslar med och önskar att jag aldrig kommer göra. Jag bär inte bara en bit tyg för det känns bra, jag försöker dyrka Gud på alla sätt och vis.

    Varför ”klubba” (och det som medföljer och leder till) inte är kombinerbart med ett religiöst levene är ju en annan diskussion aom jag personligen ändå tycker är rätt så uppenbar. Det är liksom standard i väldigt många världsreligioner. En anledning till varför jag tror otukt är *mindre* vanligt och att ”spara sig till äktenskapet” är *mer * vanligt bland muslimer är att vär religion jobbar mycket med att klippa alla dåliga vanor som leder till synder. Exempelvis att ha vänner av motsatta könet (om du inte har de som *vänner* eller umgås så är risken extremt mycket mindre att du råkar begå otuckt), alkohol är något som skadar oss men även många runt omkring, vårat omdömme blir sämre och många begår saker de aldrig skulle gjort utan alkohol i kroppen (att inte dricka något alls gör det lättare att sätta en tydlig gräns än att bara ”lite” för då är det mycket lättare att gå överstyr).

    Ursäkta för rörig kommentar, är ute just nu.

    Jag brukar inte benämna mig mer än ”sunni” som försöker följa profeten genom hans följeslagare (i och med att de var med honom när uppenbarelsen kom). Alltså så nära den islam som profeten Muhammad, frid vare över honom, predikade, som möjligt.

     Varför är musik något dåligt? Eller är det bara musik som handlar om våld, sex och alkohol? Är typ ”blinka lilla stjärna” okej? Om inte – varför inte?

      ”Blinka lilla stjärna” jag för fan🤣

       *dör

       Hehe det var inte menat som nåt drygt utan jag undrar genuint och så drog jag till med den snällaste låt jag kunde komma på.

        Tyckte din kommentar var bra och rolig!😄

     Lol, alkohol och sex är inga synder. Mörda någon, det är en synd.

      Fast vad man anser vara en synd är ju subjektivt. Alla människor avgör ju själva vilka beteenden man anser vara syndiga och vilka man inte anser är syndiga.

       Enligt en gammal skröna tycker Dr. Alban att synd är när något man vill ska hända inte händer.

       Fast det är ju det många inte gör. De följer slaviskt några gamla skrifter som ett gäng gubbar totade ihop för tusentals år sen.

      Men nu pratade ju hon om din religion och för henne är alkohol och utomäktenskapligt sex synder. Du kan ju inte utgå från dig själv och ba: det är inga synder! Inte för dig kanske men nu pratade hon om islam.

       Din=sin

     Intressant det här, mina föräldrar är frikyrkliga och det är precis såhär dom har uppfostrat mig. Mina bröder fick en helt annan uppfostran. Jag har ingen kontakt med dem idag, så skönt att få bestämma själv vem jag vill vara. Tog ett tag innan jag förstod om det var mina egna tankar eller om jag var indoktrinerad. Än idag så känns det märkligt (men skönt) att ha på sig byxor, linne när det är varmt, kjol utan att ha strumpbyxor etc. Under hela min uppväxt var vi i kyrkan varje kväll och helgerna ska vi inte tala om. Allt var syndigt fick lyssna på musik i smyg, psalmer, lovsånger och klassiskt var ok.🤣
     Ja herregud vad ska man säga, sjukt!

      Skriver lite slarvigt ser jag hehe.
      Trevlig helg!🌞

     Är det lika vanligt att män inte har sex före äktenskapet? Att män inte ”bedriver otukt”? Och varför dyrkar och hedrar inte männen gud genom att dom också bär niqab?

     Åh en annan undran också! (Jag som undra över Blinka lilla stjärna). Varför är musik och fester etc helt fel men det är godkänt att hänga på en skvallerblogg på nätet? Asså för mig som är helt oinsatt blir det så inkonsekvent. Hur håller ni koll på vad som är okej och inte? Hoppas du orkar svara! 😃

   Inte muslim men i min religion så ska gifta kvinnor täcka sitt hår. Jag är inte superreligiös men ser det lite som en kul grej att testa om jag en dag gifter mig, man kan täcka med både slöja, peruk eller vissa använder bara keps eller hatt.

   Men känns ju ändå lite hjärntvättat om du förstörde relationen med din pappa och bror för din religions skull.

    Vet inte om du hade sagt samma sak om en kvinna som väljer att jobba med vissa saker eller gifta sig med någon dennes pappa hatade, för att det ficke henne att må bra. Gud, och mitt mående med et, är mycket viktigare än min familj. Om de väljer att bryta för att jag täcker mig, tråkigt för dem. Jag är som jag är och de kan ta det eller lämna det.

     Därför att kärlek och jobb är relaterbara, förståeliga skäl till att välja sin egen väg. Ett tygstycke är det inte.

      Nu är du väl onödigt fyrkantig. Det är ju inte ett tygstycke vi pratar om, det är religionen som gör att hon vill bära detta tyg.

     Dock är det scenarion som är betydligt mer sällsynta utanför islam. Hur många kvinnor utanför islam har idag ingen kontakt med familjemedlemmar pga hennes val kontra kvinnor inom islam.

     Svårt att ställa två scenarion emot varandra när det ena inte är en uppenbar problematik utanför religionen kontra en uppenbar problematik inom religionen?

   Upplever att det är en väldigt stor skillnad mellan att använda hijab eller niqab? Hijab = ansiktet syns. Skulle lika gärna kunna vara en huva, mössa eller keps. Men kan vara ett sett att visa sin religösa tro, som att bära kors. Niqab = andra har ingen aning om vem som finns där innanför.

   Varför använder inte män niqab?

    .. ett sÄtt*

   Har du sett serien Kalifat? Vad tycker du om den? Vore jätteintressant att ta del av i så fall!

    Den handlar exakt noll om islam.

     Hur menar du? Gör den väl..

   Vi vill inte ha sån klädsel i Sverige. Acceptera det.

    ”Vi”? Vilka ”vi”? Se alla de födda svenskar som väljer bära det räknas inte då eller? Exkluderas de?

     Majoriteten vill inte. Inte svenska arbetsmarknaden heller

     Yan jag är intresserad av dina åsikter utanför att bära niqab för det är ju mer än att bara bära ett skynke framför ansiktet. Vad tycker du om homosexuella? Tycker du att alla otrogna dvs judar och kristna osv förtjänar att dö. För den vägen du valt har ju rätt många extrema åsikter som kommer med det där skynket framför ansiktet det är ju del av paketet – man kan inte ha kakan och äta den. Och inga lögner för att gynna ändamålet utan ärliga åsikter.

    Nu menade jag personen som lägger ber tid på att hacka på dig som har niqab. Och dessutom anonymt. Träd fram med ditt riktiga namn och mejladress din karaktärslösa råtta 🙂

    Du slipper ha det.

    Jag är helsvensk, antagligen mer svensk än dig. 98,5% enligt DNA-test.
    Du Kompis, representerar inte min åsikt.
    Acceptera det.

     Då är du inte en del av majoriteten. Du är väl en klassisk vänsterpartist.

   Jag hade inte heller haft kontakt med någon i min familj om denna anslöt sig till en religiös sekt eller extremism.

   Vad jobbar du med där du kan ha niqab?

  Jag ser en tjej med extremt dålig självkänsla och lågt självförtroende. Jag ser någon som vill gömma sin kropp för att hon inte mår bra. Jag ser någon som har hittat sin styrka i extremism, det är hennes sammanhang.
  Ser också att detta är motpoler till de tjejer som mår lika dåligt men väljer att ”fixa” det mes fillers och ingrepp istället.

  Usch detta kommentarsfält kommer jag inte läsa mer idag, och jag hoppas det stängs.

   Varför? För att majoriteten av de som skriver här är emot förtryck av kvinnan? Tycker det för ovanlighetens skull är ett väldigt städat kommentarsfält.

  Så fel det kan bli. Therese vill vinna några ”godhetspoäng” genom att hylla denna kvinna/klädvalet. Men det är bara aningslöst. Hon är dock långt ifrån ensam.

  Fast du skulle ju inte veta om personen var en galning eller terrorist även om du såg henne/honom.

   Sant men om personen ifråga begår ett brott så är det omöjligt att identifiera personen om den har en niqab på sig.

    Om niqab är lagligt är det ju väldigt lätt för kriminella att bara gå in på ställen och råna och mörda hej vilt. Inga vittnen, ingen igenkänning. Perfekt samhälle! Alla gör som vi vill utan att ta ansvar. Kör hur snabbt du vill, fartkameran ser inte vem som kör!!

   Klart man kan se om en person är en viss typ. Kallas fördomar och vi människor har lärt oss vilka typer av människor vi kan lita på.

    Samma med Tinder. MIna vänner ba ”men hur ska man veeta..?” Jag: TITTA PÅ BILDERNA. Nej, du kan inte se om han kommer våldta dig eller bara vara en douche, men du kan se om han är en douche.

  Gillar inte när Theres försöker sätta sig in i debbater för hon blir så extrem i allt . Ex när hon kritiserade kulturministers frisyr 3 år försent. Känns som hon går extremisternas talan oavsätt , e det inte Djurrättsalliansen så e det annat. Känns som hon vill polarisera debbaten ganska mycket.

  Haha ja. Suck. Therese försöker som vanligt lägga sig helt platt för allt och alla PK-poäng hon kan tänkas vinna. Om hennes följare säger hoppa så hoppar hon i all oändlighet. Inget nytt.

  Däremot vet jag att det varit på tapeten förut att denna ”Aisha” har ett förflutet som kommit upp i frågestunder på Instagram förut men hon säger bara att ”det var inte jag och jag står inte för de åsikterna idag”. Var hon någon annan form av extremist innan må tro? Även folk som tror att barnvagnarna hon säljer hela tiden är något fuffens med. Hon raderar inlägg konstant, skapar nya konton, stänger och öppnar sitt konto, fastän hennes kommentarer är 100% ”yes queen 😍”. Spännande karaktär! Vad döljer hon egentligen? 🙂

  Jag tycker det är jättebra att Elafi Ali lyfter den här problematiken. Jag såg tyvärr tidigare att flera influensers jag följer hade likeat ”vogue” bilden på insta. Min ex man som är praktiserande muslim och kommer från ett land där Islam är stark, även där anses det fundamentalistiskt att bära niqab. Min ex man hade aldrig tillåtit att barnen haft en lärare som bar niqab eller besökt en läkare/sjuksköterska med niqab.

  Nej fy fan. Vad är det älska med kvinnoförtryck?

  Theres försöker som vanligt sammla ihop alla pk poäng som finns utan att läsa på.
  .

  Verkar inte spela någon roll om man klär av sig eller på sig. Folk verkar tro att det inte är ens egna val ändå. Suck.

   Kan det bero på att det i 90 procent av fallen är just kvinnor, inte män, som anser sig behöva klä av sig eller på sig för att duga/ha ett värde/hitta ett sammanhang? Eller för att man anser att det aldrig kan vara en 9-årings eget val att ta på sig slöja? Eller kanske att man önskar att kvinnor insåg sitt eget värde och kraft utan att behöva anspela på patriarkala ideal från en porrindustri som skadat hundratusentals tjejer?
   Bara några förslag.

    Tänker att vi ska ge fan i att tala om för andra hur de ska göra, och att det inte är VI som bestämmer om någon annan är förtryckt?

     Skojar du? Gäller det även om svenska män vill att deras tjejer ska sluta använda skjorts och kjol på sommaren. Om svenska män anser att tjejer som inte täcker sig är horor. Att kvinnor inte ska jobba, köra bil eller lämna hemmet utan en mans godkännande. Så länge tjejerna menar att ”jo men jag vill detta. Klart min man har rätt att kräva sex”. Niqab:en är inte bara ett plagg. De allra flesta salafister tror på det jag nämnde ovan och detta plagg är bara ett av hundra problem inom denna extremism. Det är lätt att rösta vänster och klaga på svenska män men samtidigt vända bort blicken gällande hedersförtryck och de sinnessjuka uttryck som finns inom den extrema delen av islam. Arabvärlden är inte demokratisk. Kvinnor förtrycks. Homosexuella förtrycks. När dessa förtryck nästlat sig in i det svenska samhället måste vi få säga ifrån.

  Gränsen går vid sjalett/hijab i Sverige. Allt annat är kvinnoförtryck, vare sig de väljer det själva eller tvingas. Ingenstans i Koranen står f ö detta ”krav” utan påhittat av män(som de flesta tolkningar, så även Bibeln).
  I Sverige är det speciellt allvarligt att det sitter heltäckta kvinnor i olika belastade förorter, kvinnor som inte får gå ut och i och med täckt kropp får dvitaminbrist och blir deprimerade samt får bristsjukdomar (som inte upptäcks eftersom de ej får gå till doktorn).
  Det är en ynkedom att detta får fortgå i Sverige.

   I koranen står det att man ska dra sin khimar så den täcker bysten. En khimar är ett tygstycke som fästs på huvudet. Om någon säger ”dra upp strumpan så det täcker ankeln också” så tänner su inte ”bara ankeln ska vara täckt, inte resten av min fot”.

   Dessutom, vaddå inte får gå ut eller få gå till doktorn? Många av oss går ut, aldrig träffat någon personligen, eller ens hört om bland bekanta, som inte får gå till läkaren om de behöver. D-vitaminbrist i förövrigt någonting väldigt må ga svenskar får oavsett om de täcker sig eller ej. Vad gör det för skillnad att en kvinna med rötter från mellanöstern tar d-vitamin medan hon är täckt, och en svensk som för det när hon inte täcker sig?

    Angående d-vitamin: om, under sommarhalvåret, vi exponerar armar och ben för solen, under 20 minuter, tre gånger i veckan får vi den d-vitaminen vi behöver. Gör man det är det ytterst få som får brist under vinterhalvåret. Information som är bra för många att veta 🥳

    Varför vill du leva under en Gud som styr vad du har på dig? (Samt vad du får göra etc)

  Tänk den dagen sådana som Therese går emot strömmen och säger vad de faktiskt tycker.

   Kände mig träffad. Haha.. ”Såna som Therese”..

  Åh vilken bra krönika, håller helt och fullt med Elaf Ali. Väldigt naivt som många tror, att det är ett fritt val att bära slöja/niqab etc. I vissa fall är det kanske kvinnans fria val vilet är som det ska vara. I de fall kvinnan får välja mellan att bära slöja och att bli ”hedersmördad” skulle jag inte kalla det fritt val…

  Jag tycker faktiskt att det känns sjukt med att man ska försöka normalisera niqab som någon slags PK-grej. Visst, om någon vill ha det så får man ha det. Men det är inte progressivt på något sätt, snarare något slags medeltida ideal. Elaf Ali har helt rätt i vad hon skriver, finns en del grupper som är väldigt extrema i sina åsikter men som försöker utnyttja den allmänna woke-andan till att få det som att verka som att de företräder alla troende muslimer och om man kritiserar dem så är man per automatik islamofob.

  Det finns en anledning till varför man t.ex. inte får gå in på en bank med heltäckande mc-hjälm på sig…..

  Vad har ens ett täckande tyg från topp till tå med religion att göra?

  Är ju väldigt typiskt Therese. Hon skriver eller säger något som hon får kritik för och vägrar möta kritiken eller erkänna att där blev det fel. Sen kan hon sitta i yt videos och säga att hon har lärt sig från gamla misstag och att hon ska läsa på om ämnen för att det inte ska bli fel. Men gör bara om samma sak hela tiden. Kanske bättre att hon är tyst.

  Så trött på Therese. Hon ska alltid vara så genomgod men är världens hycklare

  Trodde hennes man var muslim. Hon som verkar vara så troende. Står det inte i koranen att en troende muslimsk kvinna endast får i gå äktenskap med en muslimsk man…. 🤔

   Ja precis! Men en muslimsk man får däremot ta en kristen/judisk kvinna. Härligt jämställt!

    Det är ju en erövrande religion, som kristendomen. I Mellanöstern finns ett kristet land kvar.

  ”Aisha” och Therese är kindred spirits, alltså dom är otroligt lika. Jag förstår att dom har funnit varann. Aisha får agera PK-mätare åt Therese medan Aisha får mer följare av Therese.

  Therese med sitt Münchhausens syndrom där allt och alla hela tiden är sjuka, hon har ont överallt, magen, ångest, panik-attacker, endometrios, hundarna är oroliga och sjuka och behöver medicin, allt detta är ett upplägg som ger Therese ett ständigt flöde av sympati och motverkar kritik.

  Exakt samma metod som ”Aisha” använder sig av. Alltid ett offer, en förebild när det passar. Alltid ömtålig och utsatt.

   👏🏻👏🏻👏🏻

  Alltid lika spännande med kvinnor i samhällets toppskick som gapar och skriker om misogyna problem som inte påverkar dem själva. Vem är Therese att säga sin åsikt om niqab när hon varken är muslim, har bott i något muslimskt land eller ens åkt tunnelbana till tensta. Hon har verkligen, inte en enda fot på jorden. Allt detta samtidig som kvinnorna i faktiskt förtryck TIGS ihjäl. Ush

  Fascinerande att vuxna utbildade tror på en uppdiktad ”gud” och tar på sig skynken för att ”han” har sagt så. Mmm eller hur?

   om du tror att Gud är en gammal fet klumpig person som sitter på ett moln och kastar åskväder på människor, du har rätt, men saken är Gud har skapat människor, och vet vad är bra, och vad är dålig, vad förbättrar deras liv och gör det sämmrr, som en ingenjör som gör en maskin och bestämmer en typ av ölja för smörjning, en vanlig person kan inte bestämma ett annat typ av ölja om han vill behålla maskinen fungerande så långt som möjligt.

  Gränsen är hårfin mellan ”låt dem bära sina kläder” till ”påbud för alla kvinnor”. Vill du bo i ett land där du måste dölja dej för att få gå ut? Fundera igenom ordentligt var du står i den frågan och fundera sen på om vi inte går baklänges i utvecklingen av jämlikhet. Vi kvinnor har kommit långt i vårt land, vill vi verkligen dölja vårt hår igen? Det är bara hår tänker du, inget att tjafsa om. Men är det självvalt? Får du som kvinna göra vad du vill? Se på Afgahnistan hur snabbt det gick. Visst, det är ett land långt bort men kvinnorna har varken möjlighet eller medel att göra något nu.

  Tycker Sverige är ett bra land men det är så typiskt oss att hata på män som sitter brett i sär med benen på tunnelbanan (”gubbslem!”) samtidigt som vi är rädda att kritisera negativa influencer från andra kulturer. ”Salafism och kvinnor som i praktiken lyder helt under sin pappas/bröders/killes åsikter och vilja. Som inte får rösta i demokratiska val, lyssna på musik eller säga nej om killen vill ha/kräver sex. Absolut! Viktigt att vara öppensinnad för andra kulturers sätt att tänka!!” 😩

  Jag tror att hijab eller niqab är en personlig frihet, på samma sätt om en kvinna vill ta på sig en bikini eller inte. Vi kan inte tvinga en kvinna att ta på sig långa eller korta kläder om hon inte vill. Det är sin rätt att välja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *