Upprört efter Clas Malmbergs ”orten-parodi” i Parlamentet

Klipp från Parlamentet där Claes Malmberg sjunger en parodisk sång om ”orten”.

Ett inlägg från kontot @insaneninja7 där hon bryter ner och förklarar det problematiska i klippet från Parlamentet.

Claes Malmbergs senaste Instagraminlägg från 2018, vars kommentarsfält återigen fått liv igen pga den här debatten. 
Lägret är delat och kommentarerna går att kategorisera i två tydliga grupper.
Här är några exempel på hur det ser ut:

Jag undrar när det här inslaget av Parlamentet spelades in.
Var det nyligen?
Det här skämtet känns en smula tondövt med tanke på kritiken som lyfts kring hur vita människor driver med sättet som vissa av skådespelarna i ”Snabba Cash” pratar, bara för att nämna ett exempel.
Vill du läsa mer om det så kan du klicka här för att komma till en inlägg om Alexandra Nilssons parodi på just ”Snabba cash”.

Lyssna gärna på hela klippet här ovan från @insaneninja7 innan du kommenterar, och håll en god ton när du diskuterar, annars blir det moderering för hela slanten.
Bara en vänlig påminnelse i all sin enkelhet. 🙂

191 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag ser inte Parlamentet men visst känns det programmet i överlag mossigt och som en kvarleva från 90-talet? När jag såg detta klipp var det precis det jag associerade de med – skämt som var ”ok” för 20 år sedan men som absolut inte är ok längre. Och att se denne privilegierade vita medelålders man dra dessa skämt ger en dålig smak i munnen tycker jag.

   Ska väl tillägga att jag dessutom inte förstår att folk kan skratta åt detta. Det är ju bara dåligt.

    Alla har inte samma humor.
    Det du tycker är kul och skrattar åt tycker andra är skitdåligt.

    Så bra🤣🤣

    Om du inte ser på det så känns det ju jättekonstigt att du har en så stark åsikt

   Vadå ”absolut inte är ok längre”? Man får skämta om allt, fatta! Vi ska inte behöva tassa på tå kring vissa ämnen, man ska kunna prata om allt. Humor är ett bra sätt att lyfta och belysa olika problem.

   Som när SVT censurerade Bert från 94, det är bara sjukt. Vägrar leva i ett samhälle som cencurerar och där man blir mordhotad för ett skämt.

    Citerar Camilla ”Lyssna på hennes inlägg innan du kommenterar”. Och vilken attityd ”fatta” 😳 Lugn nu!

     Exakt samma attityd som hon i klippet då?

   Låt höra, vilka typer av skämt bör undvikas och vilka skämt bör flöda fritt? När du nu är inne på distinktionen mellan ok och inte ok, mossigt och superduperskojsigt?

    Alla barnen skämt var inte okej när jag vikarierade på en skola. Elsa-hälsa och Kalle-Balle blir så ledsna då 😂

   Men orka haha! Det som händer i Sverige just nu är så sjukt att det inte är konstigt att folk driver om det. Jag och min kille har en lek där vi inför varje helg gissar vart i Sthlm det kommer skjutas för det verkar vara mest på helgen det sker. Och vi är båda från orten från början, om det nu ens har med saken att göra.

    Åh vad händelserikt liv du ochdin kille verkar ha🙃

    Men fyfan vad stört… Hoppas det biter tillbaka på er.

    Haha, vi gissar likadant!

   Nu tycker jag verkligen inte heller att classe malmberg är världens roligaste (han var tråkig redan på min tid & jag är 70 talist 😊) men man måste hålla sig till sakfrågan. Man kan skämta om precis allt (även om det är skittråkigt). Idag har vi våldsam problematik som härrör från gangsters i förorten så det måste få tas upp, även som skittrist skämt i parlamentet. Tat lugnt med kränktheten folks.

   Håller med att parlamentet inte är det bästa. Gör om, gör rätt! Låt Petrina dra skämtet. Hon är 100x roligare än Claes. Gör även en bättre imitation och då hade vi sluppit hela den här diskussionen. Petra del var roligt för att det passade med en bild (överklass konsumer droger). Det finns en anledning varför Chris Rock kan dra skämt om skjutningar på ett sätt som andra vita komiker inte kan. Kontext verkar parlamentet inte fatta eller så är det ett tecken i tiden och att det finns en poäng här att den svenska vita medelklassen och dess komiker känner sig så överlägsna att de känner att de kan skita i kontext.

   Har du dålig andedräkt ?

  Förstår inte varför ortengangsters skulle vara undantagna från satir och hån, skulle snarare säga att de är utmärkta måltavlor för lite galghumor. Ingen har gjort sig lustig över oskyldiga offer.

   Klart de som belönas för bra arbete i kultursvängen ska kunna tåla lite satir

   Det e ok att skämta om vita män, svennar, blondiner eller Lidingö snobbar men man får inte skämta om orten och förortsgangsters tydligen. Då kommer nån godhetsknarkare och ska samla godhetspoäng och berätta hur hemskt och rasistiskt det är SÅKLART. Ugh tröttsamt. Jag skulle faktiskt säga att man kan skämta om allt 😍 sen måste inte alla tycka det är kul så klart.

   Läger 3: Claes Malmberg är inte ett dugg rolig men man kan skämta om vad fan man vill.

   När det kommer till bra komedi så ska man sparka uppåt och inte nedåt.
   Är en grej om en person från orten skämtar om det, än om en vit, rik man (som aldrig satt sin fot där) gör det.
   Man kan skämta om allt, men det betyder inte att alla skämt är roliga. Det betyder inte heller att man inte är ett rövhål som skämtar om det.

    Jag tycker att det är lite fånigt att försöka få gangsterkultur bli någon form av förortskultur. Gangsterkultur ska sågas vid fotknölarna och förortskultur är en helt annan sak. Gangstrarna i förorten skiter fullständigt i alla andra som bor där och dödar barn, oskyldiga och poliser. Va fan ska de försvaras för?

     Jag vet anledningen! De som ägnar sig åt sånt är de som aldrig varit i orten och känner inga invandrare. De har en världsbild enligt vilken alla invandrare är kriminella i orten och det är vi för att det är synd om oss (för vi är inte bara segregerade utan lite dumma i huvudet).

      Håller verkligen med, om någon är trött på gangsterkultur så är det de som bor i förorten. De gör alla en björntjänst om de sätter alla förortsbor i samma fack som kriminella, vad är det för poäng med det? Kräks på att hon säger ”våra tragedier” som att det är någon som på riktigt tycker så när en gangster blir skjuten, det är en tragedi att de är här över huvud taget och skjuter bland oskyldiga. Det är en tragedi för alla som har kommit skottlinjen och för Sverige.

      Men finns det någon i Sverige som är under 60år som inte känner minst en invandrare? Tvivlar starkt på det.

      Jag är aldrig i orten men visst känner jag människor som inte är födda i Sverige.

       Av kommentarerna att döma gör det det. En del har en bild av invandrare som ständiga offer. De kanske säger hej till Hassan i kassan på Coop men de umgås inte med några de kan testa sina fördomar emot. Annars finns det ju ingen förklaring till beteendet, är du invandrare själv- även i orten sätter du ju inte likhetstecken mellan ”invandrare” & ”gangster.”

        Sveriges största gangstermord skedde i huset jag bor i, en sprängd restaurang 50 meter bort, en sprängd salong 50 meter bort, en gymgrossist butik sprängd 100
        meter bort, ytterligare några 100 meter bort blev en 16 åring skjuten genom rutan på en pizzeria, min lillasyster misshandlad av ett gäng utanför matbutiken jag handlar i. Jag bor i CENTRALA Malmö. Man måste inte alltid bo i orten för att bli drabbad av dessa skjutningar och sprängningar 😂 Fyfan. Sverige förfaller.

      Men sluta och säg orten och utmärka er själva som invandrare som blir särbehandlade. Sätt inte er själv i någon specialgrupp. Integrera er till svenskar boende i en förort. Sluta med den här låtsaskulturen.

    Äntligen lite röv i detta kommentarsfält!

   Poängen är lite att det är många som drabbas av detta våld, inte bara ”ortengangsters”, väldigt många oskyldiga drabbas. Folk som skjuts av misstag, anhöriga mm. Många av dessa ”ortengangsters” har hamnat i dessa kretsar pga en väldigt trasig bakgrund och uppväxt. Då blir det ännu mer sorgligt att deras trasiga liv ledde dem till detta, och att hela familjen och vänner blir drabbade. Folket som bor i dessa förorter tvingas bevittna dessa skjutningar. Många lever med trauman efter att ha fått se dem ”live” mitt framför ögonen på sig.

   När man skämtar om skjutningarna på detta sätt skämtar man inte bara om ”ortengangsters”.

  Jag är väldigt trött på alla lättkränkta människor på Instagram. Så mycket tid och energi som läggs på vara kränkt istället för att göra något.

  Haha blir man upprörd av detta och startar ett ”drev” så har man alldeles för få problem i sitt liv.

  Mvh ”Ortenmänniska”
  Hejhej

  Folk är alldeles för lättkränkta. Varför bli stött för att han drar ett (dåligt) skämt?? Varför får man inte skämta om ”orten”

   Det får man😃

  Har folk fortfarande inte fattat att man får skämta om allt?

   Har du fortfarande inte fattat att alla tycker olika? 🙃 Bara för att du anser att man får skämta om allt så innebär det inte att det är så.

    Nu är vi i Sverige. Här råder yttrandefrihet och jo, man får skämta om allt oavsett vad du tycker om det.

     Yttrandefriheten gäller dock (fortfarande) mot staten och vad du får uttrycka om staten. Mot individer gäller inte samma sak.

      Ja? Vi har yttrandefrihet i Sverige (mot staten) OCH man får skämta om vad man vill. Det är liksom inte Kina.

       Ja, jag säger inte emot dig. Jag förtydligar bara vad yttrandefrihet faktiskt är.

        Antar att du inte var närvarande på samhällskunskapen.

        Men du fattar ju uppenbarligen inte själv innebörden av vad du säger.

      Nu kommer du dragande med en gammal definition. Yttrandefrihet innebär idag att du som individ kan tycka och säga vad du vill om en annan individ. Däremot är det olagligt att begå hets mot folkgrupp och om du skickar ut dit budskap i en kanal där du når ut till många kan den individen som avses väcka enskilt åtal mot dig.
      Sverige har varit ett av de länder som får högst i demokrati index men tyvärr halkar vi ner från vår topplacering och det har att göra med att vi börjar med självcensur. Yttrandefrihet är det starkaste vi har och låt oss istället fokusera på att låta alla tycka vad de vill och lära folk att argumentera på ett bra sätt för att hävda sin ståndpunkt och ge motargument mot främlingsfientlighet och alienation.

    Vänligen författa en lista över ämnen det är okej och inte okej att skämta om. Samt hur du förhåller dig till ”man får skämta om allt, dock inte överallt och hela tiden”.

     Om jag fattat saken rätt är det Sveriges mest kränkta människa som avgör det. Varje gång. De växlar ju (iaf ibland) så omöjligt veta i förväg.

   Man kan skämta om allt. Men det betyder inte att man inte är ett rövhål.
   Bara för att man kan skämta om allt så betyder inte det Att skämtet automatiskt är roligt.
   H

    Nej men man behöver inte gå i taket heller. Man kan rycka på axlarna och gå vidare.

  Men gör något själva då istället för att sitta och klaga.

  Jag blev mer irriterad på att de hade så mycket skämt om överviktiga barn. Kändes inte så himla kul.

   Men man får skämta om det också.

  Jag ser det såhär… Och ja, jag är invandrare, mina föräldrar var flyktingar, så var det sagt också…
  1. Klippet är från ett humorprogram som skämtar om politik, aktuella händelser, politiker. Självklart kommer det tas upp att många brott sker i förorten och skämtas om det, däremot är det inte rätt forum att presentera en avhandling om vilka socio-ekonomiska anledningar som ligger bakom det. Man får titta på SVT:s politiska program för att få info om sådant. Eller ta en kurs på högskolan om man verkligen vill lära sig mer.
  2. De som blir upprörda över klippet missar en sak. Claes driver med gangsters. Om jag inte är helt ute och cyklar så är en gangster en person som lever ett kriminellt liv, gärna inom kriminella gäng/organiserad brottslighet. ”Gangster” är INTE en synonym till invandrare, flykting, utlänning. Detta är olika saker. Därför behöver man inte som invandrare bli kränkt när någon skojar om gangsters, om man då inte själv råkar ägna sig åt brottslighet och gängverksamhet och således är just en gangster.

   Håller med dig i allt. Väl skrivet min vän!

   👏

   Fast nu försökte han ju låta som en invandrare så hela ditt argument faller ganska hårt tyvärr.

    Ja och när de driver med brats från Lidingö så pratar de med dryga iiii och underbett…? Är Snabba Cash rasistiskt för att många där talar med brytning och är faktiska gangsters? Är Gudfadern rasistisk för att maffian har italienskt påbrå? Det är en stereotyp att gangsters ser ut på ett visst sätt och talar på ett visst sätt och många humorprogram brukar driva med just stereotyper.

    Tycker din kommentar säger rätt mycket om vad du vet om ”invandrare….” Ganska övertygad om att 99,9999 % av oss invandrare inte känner oss i satiren utan tycker han driver med gangsters. Du pratar utifrån dina egna fördomar om invandrare (trot eller ej- alla bor inte ens i förört)

    Jag kan inte förstå denna lättkränkthet. Jag är från Balkan och tar verkligen inte illa upp när det skämtas om Balkanmänniskor, oavsett om man målar upp en flintis juggeman som fifflar och ägnar sig åt småstölder samtidigt som han predikar från bibeln, eller om man skämtar om en gammal farmor med sjal för huvudet som jagar sina barn med kavel. Det är kul för att man driver med en stereotyp. En stereotyp baseras oftast på en liten del av verkligheten, men man förstorar den. Stereotyper är roliga för att man relaterar eller ser det absurda med skämtet. Sen är det inte för alla, men jisses, man skämtar på samma sätt om WT-stereotyper, bonnar, medelålders svenska män och jägare!

     Gissar bara nu men skulle tro den där kränktheten är lite kulturellt betingad. På Balkan och i resten av Östeuropa och Ryssland är det inte kulturellt ”fint” att vara lättkränkt, du ses som väldigt löjlig i den kulturella kontexten. I Sverige är något annorlunda de senaste tio åren- woke funkar och premieras här för att vår nutidskultur är relativt historielös.

   Gangster är absolut inte synonym till invandrare men uppenbarligen så tänker många att gangstrar/kriminella är det. Han sjöng ju inte visan på sin vanliga svenska utan började bryta på språket. Då är ju det självklart att deras bild av en gangster är = invandrare.

    Gangsterfenomenet i Sveriges förorter är definitivt ett importerat fenomen.

    Men hur menar du nu? Om man vill imitera en orten gangster- verkar det rimligt fejka gotländska? Igen, ni snackar utifrån era egna fördomar om invandrare.

   Bra inspel. Med tanke på en del av kommentarerna undrar jag vad det är som egentligen skaver. Jag är själv andra generationens invandrare och mina barn är som jag själv andra generationens invandrare. Min man är inte född i Sverige och är inte heller medborgare här. Vi bor i detta land Sverige och accepterar och anpassar oss till dess kultur och lagstiftning. Betalar skatt och försöker göra bra saker för andra. Det händer att vi ibland känner oss vilsna för som andra generationens invandrare är du lite rotlös. Du hör inte hemma i din gamla kultur och du fattar inte alla helylle Svensson grejer.
   Man måste respektera att denna grupp känner av ett utanförskap men samtidigt har man ett eget ansvar att leva efter de regler som gäller i landet. Håller med flera som skriver att Claes inte är rolig. Men jag känner mig inte ett dugg förminskad av hans skämt. Däremot lider jag med alla som känner sig förminskade och undrar vad det är som egentligen skaver. Jag tror det handlar om den egna självbilden. Min uppmaning, var stolt över den du är och tänk på vad du bidrar till Sverige och allt som svenskheten skulle gå miste om utan dig. Om någon undrar har jag själv vuxit upp i orten och mina barn är födda i orten och bott där halva sitt liv.

    Vad fint skrivet. Jag känner igen den där rotlösheten trots att jag idag har en svensk make, bor i ett ”rikt vitt område” och har tappat en del av mitt modersmål. Ändå finns alltid den där känslan kvar att inte passa in till 100%. Man känner sig konstig när man inte steker köttbullar på julafton, inte vet vem Tage Danielsson var, och inte har ärvt mormors förmögenhet som fixar första bostadsrätten… :-/ Den rotlösheten kommer alltid göra lite ont emellanåt, det har du rätt i. Jag önskar den inte behövde slå över i ilska hos någon. Vi behövs allihop och jag önskar ”båda sidor” kunde öppna ögonen för det.

     Tack! Vilken klok reflektion om att smärtan att inte passa in kan slå över till ilska. Ilska kan leda till ett destruktivt beteende och det gäller att fånga upp smärtan innan. Pratade med min mamma om just känslan att inte passa in och såg hur det fortfarande gör ont efter så många år i Sverige.
     Apropå svensk julmat var den version av dopp i grytan som jag ätit under min uppväxt hos mormor väldigt långt från originalet. Mormor var mån om att lära sig svensk matkultur och gjorde sin egen tolkning utifrån hennes språkförmåga och referensram. Det var först när jag som vuxen såg det på restaurang jag insåg att det var inte riktigt det min mormor lagade.

   Petra Medes kommentar sätter dessutom fingret på problemet med att det är väletablerade etniska svenskar som göder gängkriminaliteten genom att köpa och använda narkotika. Det ska hon inte ha skit utan beröm för!

   Bästa kommentaren!

  Så man får inte håna någon som pratar ortensvenska? Har de något frikort eller vad? Värmlänningar har inte det, det är väl den mest hånade dialekten i svenska språket, men jag ser inte att någon värmlänning lägger ut en lång harang på Instagram.

  Ni som pratar ortensvenska och bor i orten – har ni valt det själva eller är det något som pålagts er? Känner flera som bor i ”orten” och inte pratar ortensvenska, så uppenbarligen är det ett val man gör. Känner också många nysvenskar som inte bor i orten, har välbetalda jobb etc. Poängen är att det är lite (fett) tröttsamt att vissa tycker att alla problem alltid är ”någon annans fel”.

   Både och tror jag. Det är ju ganska vanligt numera att ungdomar med 100% svenska föräldrar anammar ”orten-svenska” pga. coolt och tecken på status inom gruppen m.m.

    Det är så populärkulturer världen över skapats. Två etniskt olika grupper av lägre samhällsklasser skapade mycket av vad vi idag lyssnar och tittar på. De tar gärna av varandra.

    ”Oretnsvenska” är inte en brytning. Det är en sociolekt/gruppspråk. Uppkom likt ”ekensnacket” på södermalm förr. Människor från många olika platser i sverige, men även från andra länder med andra språk, samlades på en plats och därav skedde ett gemensamt utbyte av deras sätt att tala på och man tog efter varandra. Hände då och hände/händer nu.

    Det är faktiskt en väldigt stor skillnad på att bryta på svenska (s.k intermimspråk) och att tala ”förortssvenska”. Läs på mer om det vetja, väldigt intressant ämne. Googela Ulla-Britt Kotsinas, en språkprofessor som riktade in sig på just förortssvenskan.

   Man hör på den där ninjatjejen att hon kan prata med mildare brytning än vad hon gör. Men det passar väl inte hennes image att artikulera väl…

    Säger du så till någon som pratar exempelvis skånska?

     Ja jag gör det iaf. Dom kan ju säga R om de bara försöker

   För att inte nämna hur det drivs med oss som pratar öschötska (östgötska)

   Skämta och håna är inte samma sak. Förvirringen kring detta kommer från kvällstidningarnas rubriksättare, som inte förstår skillnaden.

  Hon pratar om att det bara är vita, blonda och blåögda som anses vara svenska. Det är en VÄLDIG överdrift som knappast stämmer i dagens samhälle?

  Och alla morden som ”de drabbas av” är ju på grund av hur vissa individer väljer att leva sitt liv. Inte något som bara händer.

   Och att det inte är deras fel att de skjuter och mördar utan samhällets fel som avhumaniserar dem. Alltså va?

    Dags för en ny låt, skylla på svenskarna istället för bögarna. 🙃😂

     Haha 😅 Skyldigheter existerar tydligen inte längre, det är bara rättigheter.

     ”Langaren har ingenstans att gå när har kommit fram till slutet…”

      ”Knarket färgar alla skuggor blå, han är ensam kvar där ute”

       ”Det gör ont, men gå ändå. Du är här och kom hit som en langare”
       Man kan ta låten rakt av bara.

    Verkligen. Att en langare som skjuts ska ses som nån slags kollektiv samhällstragedi istället för vad det är – en längre färre. Det finns nog inget land med mer möjligheter att välja på vad man vill göra med sitt liv. Att langa är ett val och alla jobb har sina risker. Hur mycket mer ska vi göra för att folk ska sköta sig i skolan och senare i livet som vuxen?

     Tragedin ligger väl i att hela bostadsområden blir paralyserade av våldet och att folk kan och har råkat illa ut då de hamnar i en skotteld..

      Då skulle man kunna invända att om folk i de här områdena valde att vittna….det gör INGEN. Och då…kan inte polisen lagföra….är man inte en del av lösningen blir man tyvärr en del av problemet hur synd det än är om en att man inte kan bo på annan plats utan härjande gäng och kulturpoliser.

     En lägenhet med värme, rinnande vatten samt fri skolgång. Hur är det missförhållanden? Det är att ta i. Det finns hemlösa som sover utomhus i sin egen avföring, det är missförhållanden. Bara för att vissa lever utan stora ekonomiska marginaler på samhällens bekostnad betyder inte det misär. Med fri skola är det tanken att folk ska kunna ta sig ut ur dom knappa förhållanden, skaffa jobb och boende. Vad mer ska samhället ge folk? När ska det egna ansvaret kliva in? Vi kan inte tvinga folk att sköta sig.

      👏🏻👏🏻👏🏻

   Så blir det med dålig invandringspolitik och dåligt rättsystem. Och innan skitnödiga som inte förstår skillnaden på invandring och invandringspolitik kommenterar, nej det är inte fel med invandring i sig.

    Nu beror nog detta på mer än invandringspolitiken. Segregation, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik som spelar in med.

   Nej, hon pratar om den ”ariska personen”.

   Och. Vet du hur många unga som tvingas in i gäng pga tex lägre/inget straff? Och många äldre som är där pga att de hamnat på gatan, inte fått hjälp i tid att komma på fötter. Alla har inte valt det livet. Och det går inte att bara dra, då får man folk mot sig. Det är en hemsk situation för de som inte valt det själva.

   Reagerade på det också. Är själv iranier och blir bemött som svensk i de allra allra flesta fall. Viktigt att komma ihåg att det kan vara så också.

   Men alltså det finns ju en ursprungsbefolkning i Sverige. Svenskar. Sedan kan man vara svensk medborgare. Två olika saker.

    Samer menar du väl?

     Nej, nej, nu behöver du uppdatera dig. Läs Boijes bok om svenskarna så lär du dig att den Samiska etnicitet är yngre än 3500 år. Svenska etniciteten är över 5000 år i Norden. 🙂

      Jasså ja då är det kanske dags för mig att köpa mig en bok! 🙂
      Tack för tipset!

       🙂👍

  Äsch folk är för känsliga. Parlamentet är skämt, ibland grova skämt, där de driver med precis allt och alla. Kolla inte på det då om ni inte klarar av det.

   Älgarna ska ha fett med spö!

  Imitationen är riktigt dålig men jag tycker att man ska få skämta om allt. ”Den som skrattar förlorar” på Youtube drar exempelvis väldigt ofta ganska grova skämt men det är på något sätt det som gör det roligt!

  Jag, som finsk, skrattar ofta åt finneskämt om att man lever på Koskenkorva, brottas med björnar och alltid bär kniv osv osv.

  Förstår att jag inte på något sätt kan jämföra mig med invandrare från Mellanöstern, men delar med mig lite av mina tankegångar ändå.

  Folk blir mer upprörda över skämt än att det skjuts vilt på våra gator… 🙄
  Istället för att sura över att det skämtas, bli riktigt förbannade över att barn kommer ivägen för gangstrarnas kulor istället!

   Nej, folk blir inte mer upprörda över detta. Man blir upprörda över båda sakerna. Det går ha två tankar i huvudet samtidigt, vettu.

   Haha nä men det var väl lite överdrivet ändå! Tror ändå att folk är mer upprörda över skjutningarna.

  Men snälla, det är inte folk som bryter som de hånar, det är ortensvenska, en fullt självvald ”dialekt”. De som blir skjutna/skjuter har valt livsstilen (om vi inte pratat om de stackars kvinnorna som åkt med när deras gangsterkillar varit måltavlor).
  Det är inte rasism. Eller menar de som tycker detta är rasism att detta är typiskt beteende för invandrare? Har nämligen inte stött på varken den här dialekten, känsligheten eller beteende hos en enda av invandrarna på mitt gamla universitet.

   Helt rätt. Men de mest fördomsfulla människorna är alltid de som hoppar på såna här tåg för att visa att de inte har fördomar mot ”invandrare.” Jo tjena.

  Insaneninja säjer saker som stämmer med verkligheten; sverige uppfattar sig som snällt och orasistiskt, för landet har många innevånare med utländsk bakgrund, Men de har inte släppts in tillräckligt i det svenska samhället, segregationen det är rasism. Att vara utanför är smärtsamt, den smärtan kanaliseras genom dödligt våld och sprängning.
  Sedan har jag mycket svårt för att hon använder ordet arier, tycker det är ett rasistiskt ord.

   Hur menar du med att man inte släppts in tillräckligt i det svenska samhället?

    Svenskar klagar på segregation men gör inget själva för att välkomna eller göra något speciellt, utan tycker att staten skall lösa sllt

     Dom kanske är lite trötta och överväldigade av allt och vem tusan kan klandra dem🤷‍♀️

   På vilket sätt släpps invandrare inte in i samhället?
   Jag bor i ett typiskt ”svenskt” område. Dyra bostadsrätter. Många äldre ”svenskar”.
   Men mer än en tredjedel är invandrare. De har alla normala utbildningar, normala jobb, aktiverar sig i föreningen och deltar i aktiviteter på gårdarna.
   På vilket sätt är de utanför?

   Hälften av mina kollegor är invandrare. Det är en stor och helt normal arbetsplats. Det krävs en del erfarenhet för att få jobba där. Det krävs att du kan felfri svenska. Alla behandlas lika där.
   På vilket sätt är de utanför?

   Hur är arier ett rasistiskt ord?

   https://www.saob.se/artikel/?unik=A_2157-0074.Y8xV

    Det är bara att titta på segregationen, den visar att man inte släpps in.

     Man har inget eget ansvar? Skolan är gratis i Sverige.

   Varför anstränger de sig inte?

   Var släpps de inte in? Området jag bor i var för 10 år sedan 95% vita. De är fortfarande noga med vilka som bor här, men nu är kanske 40% inte vita längre. De som kan betala, inte för oväsen osv for bo här. Samma sak där jag arbetar, de som kan göra sig förstådda på svenska och förstår svenska, samt möter de krav tjänsten kräver får jobbet.

    Var i hela friden bor du? I ett område där några obestämda personer (”De”) bestämmer vilka som får bo där eller inte. Låter galet.

   Jag jobbar som extern konsult på ett företag där 70% av de anställda på vissa avdelningar är invandrare, alla är välutbildade och när man söker jobb är det utbildningen och eventuell erfarenhet vi kollar på, inte födelselandet. Samt att skola och universitet är gratis i Sverige. Så hur menar du att invandrare inte släpps in? Skaffar man utbildning släpps man in lika mycket som de som är födda här.

    Nja. För en nyanländ till Sverige sedan man ströp arbetskraftsinvandringen på 80 talet (idag söker de flesta asyl eller anger humanitära skäl) finns inga incitament att arbeta. I ett försök att upprätthålla välfärdsstaten och undvika låglönekonkurrens har politikerna valt ett system där nyanlända effektivt hålls utanför samhället med högre bidrag än lön. Och det säger sig självt att du inte är del av samhället om du migrerar nånstans och sedan inte arbetar på 10 år i ett område där många andra lever samma liv. Det är inte bra för dina barn heller. Det finns såklart fler orsaker till segregation men detta är i min mening enormt.

  Hela idén med programmet är ju att skämta på andras bekostnad. Man kanske inte behöver ta det så himla djupt.

  Så oerhört löjligt tycker till och med lättkränkta pk-jag. Hur man pratar i orten och att man anammar stilen, attityden, språket bara sluta. Har träffat afghaner som aldrig gått i skolan förut som pratat bättre svenska efter ett år i landet än svenskfödda ortenbor.
  Inte värre än att skämta om en dialekt enligt mig.

  Blir så trött på alla kränkta människor hela tiden. Varför skulle folk från orten vara ett undantag för satir och humor? Så less på gå på äggskal-Sverige 0

  dere må slutte å skyte hverandre i Sverige da vettu, så blir det ingenting å gjøre narr av. herregud-

  Så tex Yassin, som inte är fattig, han hyllas som artist, får priser och hans musik spelas och hyllas i radio. Detta trots de vidriga brott han deltar i.

  Men att skämta om människor som Yassin, det får man inte. Då är man rasist.

  Det sitter hundratals storgangstrar i vårt land som tjänar hutlöst med pengar på att skicka smågangstrar, unga invandrarkillar, för att begå brott. De unga killarna får väldigt låga straff och de äldre drar in pengar utan att riskera något.
  De unga killar är helt öppna med att de lockas av det kriminella livet och dyra bilar, dyra klockor, hus i Spanien, osv. De är inte intresserad av plugg och vitt jobb.
  Det är en fantasi många har att det hela handlar om fattigdom och segregation. De kriminella gängen asgarvar åt den teorin men snyftar gärna i tv när de intervjuas om tex polisvåld eller varför de säljer droger.

  Vi som jobbar nära killarna får höra sanningen direkt från dom. ”Jag kommer aldrig kunna köpa en dyr BMW, märkeskläder, stora hus och smycken för vita pengar”.

  Å de har helt rätt. Väldigt få kan det. Oavsett härkomst.

  Jag tycker humor behövs i den onda och mörka värld vi lever i och humor får inte censureras för då får vi snart inte skämta om någonting.

   Problemet är ju att folk skämtar och skrattar. Skjutningar, våldtäkter och rån däremot är inga problem!

  – Det är så många offer och så mycket lidande, säger Petra Mede i programmet och fortsätter:

  – I lördags sköts en langare precis utanför min port, så jag fick ingenting på hela helgen.

  Petras skämt var riktigt kul. Poängen i skämtet är alltså att hon ser sig som ett lidande offer för att hon inte fick droger. Att missförstå detta och vrida det till något rasistiskt är pinsamt och absurt? Ingen har ens påstått att den fiktiva langaren skulle vara invandrare.

  Jag tycker att insaneninja7 är rasistisk eftersom hon tar för givet att langaren i Petras skämt skulle vara invandrare.

  ”Orten”- människor kan väl ta tag i sina liv och sitt eget lilla samhälle och sina drogkusiner som blir mördade så slipper de sura över att någon skrattar åt hur missanpassade och misslyckade de är.

   Det vore ju att välja den svåra vägen. Lättare att bete sig dåligt och hata på svennar.

  PK-Sverige.

  Jag håller med om att det är relevant när klippet spelades in. Är det flera år sen?
  Har någon frågat Claes Malmberg vad han tycker om det idag?
  Med tanke på hur mycket kunskap jag själv har fått när det varit rörelser som BLM etc tänker jag att han kanske inte längre vill befatta sig med såna här skämt nu?
  För några år sen brukade jag säga att jag inte såg färg i tron om att det inte bara var ok att säga sånt utan rent av positivt.
  Nu förstår jag bättre och skäms för att jag inte förstod hur problematiskt det var.

   Obs jag drog inte skämt som han gör, utan sa sådär under dialoger om samhället 🤦‍♀️

   Klipper är från söndagens avsnitt av parlamentet. Skulle tippa på att han tycker samma idag som 4 dagar sen?

    Vadå tycker? Det var ju ett skämt, inga åsikter.

     Varför hamnar jag jämt i modd camilla? Är det mitt namn eller mailen? Du får gärna förklara orsaken.

      Jag tror det kan vara din mail, för ditt ip-nummer är inte moddat.

    Antog att folk förstod bättre än att prata sådär 2021. Jag hade fel.

    /TS

    Tycker? Det är inget debattprogram utan ett humorprogram med manus.

  Jag tyckte inte hans ”skämt” var roligt över huvud taget, men inte för att jag blev kränkt, har bara inte den humorn tror jag. Kollade bara senaste avsnittet och kände att ALLA skämt var för grova/konstiga för min smak, speciellt skämten om överviktiga barn. Men, jag väljer att byta program. Simple as that 😅 tkr man ska kunna skämta!!

  Orten-beteende är bra mycket mer idiotiskt än ett skämt om beteendet.

   Ja precis. Men i Sverige skjuter vi budbäraren vettu.

  Jag tycker faktiskt att man får skämta allt. Däremot kan jag verkligen förstå att det är känsligare för vissa grupper än andra. Klart det kan kännas provocerande om man växt upp i förorten och blivit utsatt för mycket fördomar etc att se det här.

  Men man måste kunna ha lite självdistans? Äsch jag vetifan. Jag tycker t.ex. att saker som övergrepp, suicid är helt fruktansvärt (och har själv varit med om det) och att samhället sviker dessa människor. Kan ändå skratta åt sådana skämt.

   Övergrepp mot barn skulle det stå – men alla sexualbrott så klart.

  Man är less på att folk sparkar neråt. Det hon försöker säga är ju att folk driver och trycker ner de från orten som pratar med orten-dialekt, men samtidigt hyllar snabba cash och vill gärna anamma slangen då för att det då helt plötsligt är okej.
  Blir så trött på alla som skriker att man ska få skämta om vad man vill. Sure. Men då kan man fan förvänta sig att det inte går hem hos alla och om man sparkar neråt och de som blir träffade ber en att sluta – varför fortsätta sparka då?

   Skämta är inte samma sak som att trycka ner. Självklart kan man ”hylla snabba cash” samtidigt som man skämtar om orten eftersom det var just ett SKÄMT och alltså inga rasistiska åsikter.

   Så om man drar ett skämt som någon inte gillar så ska man förvänta sig att bli kallad för tex smutsig, rasistisk och priviligerad gris, fet horunge osv. Hur ska Claes kunna skämta så att det går hem hos alla menar du? Det kommer ju alltid finnas någon som inte gillar skämtet.

   Hon missade alltså helt Solsidan, Hey Baberiba, Partaj och liknande där de driver med både överklass, medelklass och kungafamiljen.

    ….och Anna Book

  Jag är born and raised i orten, där man skjuter hejvilt, slår varandra med järnrör och håller på med droger och annan skit hit och dit. Där svenskfödda killar med blont hår pratar med brytning för att de tycker det är coolt och för att majoriteten av deras vänner med utländsk bakgrund gör det. Jag ser inte att Claes Malmbergs skämtande om orten förminskar de problem vi har i orterna. Allvaret finns fortfarande kvar, hur kul än Claes är/folk tycker att han är. Problemet görs ju inte mindre för att en rund komiker sitter och skojar om det. Det tror jag de flesta människor förstår. Eller?

   Varför tar du med ordet rund?

    Autocorrect, skulle stå känd

     Autocorrect borde förbjudas, tänk vad många det har kränkt! 😀

   Narrens uppgift är inte att förändra utan att narra makten och samtida sociala fenomen.

  Hur orkar folk vara/bli så lättkränkta?

  Jag förstår inte. Det är ett humorprogram. Ett program där de skämtar om allt möjligt. Tar man det så jävla allvarligt är det bara att byta kanal.

   Fattar inte varför Claes ska beskyllas för något som produktionen tillåter.

  Suck 😂 orkar inte.

  Tänk om vi vita hade reagerat likadant varje gång det dras skämt om oss? Yeez, chilla folk!

  Ja de drev med orten. Det inte en helig ko. Allting drivs med mer eller mindre med i parlamentet. Att bli upprörd över politisk satir är extremt tröttsamt.
  Att det är en vit man som säger det är oväsentligt (om ngn använder det som argument). Ord/skämt eller vad som är inte reserverade för särskilda grupper eller personer. Antar att folk blir upprörda för att det ligger en viss form av ”sanning” i sketchen.
  Släpp det och gå vidare. Det här är inte ens en diskussion att ta. Folk är för lättkränkta.
  Ibland tror jag att hela Sverige är med ”Tjafs”.

  Har svårt att tycka synd om det faktum att han driver om kriminella gäng, när det är kriminella gäng som skjuter ihjäl andra kriminella gäng… Hade det varit svenska staten som ständigt gick runt och skjöt ner folk i förorter- ja då är det osmakligt att driva om situationen

  För några dagar sen såg vi ju hur det härjades i Lund. Grottmänniskebeteende som det kan bli skämt av.

  Tyckte de var lite småkul ändå! 🤷🏼‍♀️
  Parlamentet borde iof lagts ner för längesedan, men de är typiskt Tv4 att köra sina program in i oändligheten.

  Tycker gott att man även kan skämta om orten, lika mkt som man skämtar åt allt annat. Jobbigt med lättkränkta människor.

  Åh herregud avskriver mig från detta lättkränkta land.

  Den stämmer ju. Tyckte den var hur kul som helst!

  Mödrar begraver sina söner nästan varje vecka och här sitter denna vita man som lever tryggt i ett vitt område och drar bekostnad unga killars liv och föräldrarnas tårar. På en kyrkogård där en familjemedlem ligger är flera unga killar begravda. En ung kille sköts till döds av misstag, han hade något år kvar på sin utbildning, hans föräldrar är vid hans grav varje dag, VARJE DAG!! En annan ung killes mamma gråter förtvivlat över sin sons grav. Är det roligt att unga människor hamnar fel och skjuts till döds, en 12 årig flicka sköts också till döds och nyligen en ung polis. De här är som att spotta alla dem och deras anhöriga i ansiktet. Vill spy

   Men lägg av

   Jag förstår verkligen inte detta? Det du beskriver är såklart fruktansvärt men vari ligger problemet? Läser du genom tråden så ser du flera sakliga och viktiga kommentarer kring detta. Kanske vet du, att somliga människor faktiskt hanterar livets tragedier genom att skämta? Problemen i Sveriges förorter är oerhört svåra och många, men att en komiker skulle göra varken till eller från i det kan jag inte se. Dock utgår jag från, att du, som skriver detta har möjligheten och faktiskt gör någon skillnad. Mer än att skriva floskler på en blogg förstås.

   Vilket mentala gymnastikprogram tränar du med för att tänja det åt det hållet?

   Men stön. Jag skojar inte när jag säger att jag vill spy på folk som dränker orden i emotionella övertoner när de helt saknar logik i sin argumentation. NEJ du är ingen god människa. Ingen går på det. Det är bara dumt som i korkat att påstå att du blir en mer empatisk människa av att inte kunna ta ett skämt om aktuella samhällsproblem. T ex gangsters.

   Det är ju killarna som skjuter dessa mödrar söner till döds som ”poeten och aktivisten” känner solidaritet med! Malmberg gör narr av mördare, inte invandrare.

  Tycker den var bra! Precis så är det ju, lata ungar som vill tjäna snabba pengar utan att behöva ställa klockan och jobba och betala skatt .

  Det riktiga offret här är det svenska språket.

   😹

  Kommer alltid vara någon som tar sig rätten att tala för andra och så tror man att alla från ”orten” är kränkta över detta när det i själva verket är ett fåtal personer som faktiskt överhuvudtaget bryr sig. Skulle säga att de flesta personer från ”orten” inte bryr sig alls men sen finns det folk som personen ovan i klippet som vill samla poäng och få uppmärksamhet. Eftersom de personerna hörs och syns mest så tror man helt plötsligt att det är fakta och sanningar de kommer med. Med det sagt var skämtet inte så kul, inte min typ av humor men absolut inte något att bli kränkt över. Fortsätt skämta om orten.

  Så less på den här wokekulturen där man har fokuserat så mycket på identitetspolitik och hashtagaktivism att man i förlängningen tappat perspektivet gällande sakfrågan och blandar äpplen och päron. Att du tycker ett skämt är osmakligt eller opassande innebär inte att du eller ditt folk är förtryckt, yttrandefriheten och satiren går före din eventuella kränkthet.

  Problemet är att alla marginaliserade grupper idag vill ha en plattform och hävda att det är mest synd om just dem. Även om det generellt sett kanske stämmer att en transperson eller en invandrare är mer utsatt i vissa situationer leder det till en konstig och spretig samhällsutveckling där vi ständigt måste tippa på tå och anpassa oss till respektive grupps särskilda behov och önskemål. I förlängningen riskerar alla de här rätt meningslösa kampanjerna och den liberala ”aktivismen” på sociala medier urholka reellt förtryck som verkligen spelar roll (rätt till jobb, bostad etc) och överskuggas av nån tönt på TikTok som snackar om 6 ok sätt att benämna en person på som inte identifierar sig som man/kvinna.

  Ett samhälle måste i vart fall sträva efter att röra sig åt samma håll och det går inte om ju mer vi delar in folk i olika grupper. För övrigt är jag invandrare och kvinna om det spelar ngn roll i sammanhanget och jag älskar olämpliga skämt som är på gränsen för vad som är tillåtet samtidigt som jag kan hysa empati för problematiken i orten idag och dess offer.

  Tycker att man kan skämta om det mesta. Gillar dock när humor inte är så tillrättalagd, utan mer uppstår i stunden. Att härma dialekter, skånska, finländska eller annat känns mest fånigt. Som att den komiska förmågan brister. Ungefär som sexistiska skämt.

  Dock gråter inte samma människor ut när SVT prisar den här typen av gangstrar.

  Jag kan iofs tycka att det skämtas rätt friskt om det mesta. Det hade blivit lite annorlunda om Han satt där och bara skämtade om invandrare varje vecka.

  Om det nu är så att de som begår kriminella handlingar gör det på grund av utanförskap och att de inte ses som svenskar, varför är det nästan bara män som begår dessa brott? Kvinnorna är väl i lika mycket utanförskap?

   Och skapar det kaos som de flytt ifrån. Att elda upp ett femtiotal bilar under en natt och misshandla, råna mm sker alltid i grupp. Gärna med halva släkten. Eller klanen.

  Säger bara en sak, detta var kul! punkt

  Orka vara så lättkränkta!!

  Att skämta om och förlöjliga gangsterkulturen som är ett relativt stort samhällsproblem är väl ett ypperligt första steg i att motverka lockelsen.
  Att påverka tillräckligt många att skratta åt och tycka gangsterkulturen är löjeväckande kan mycket väl vara en del av lösningen på sikt.

  Det är ju inte invandrare man skämtar om utan just gängproblematiken.

  Jag blev lite rädd av hennes inlägg… Allt detta prat om att mobilisera osv får det att låta som att hon vill starta något slags krig?

  Problemet med ”diskussioner” som dessa är att de låter så oerhört agressiva. Jag är ledsen, men jag kan inte ta någon som svär i varannan mening, säger ”på Gud” konstant, osv seriöst. Jag tycker det är tragiskt att hon pratar om segregering och samtidigt målar upp en ”oss mot er”-bild där det låter som att alla vita människor endast vill ha Kalles kaviar runt omkring sig. I mina öron låter det som att hon tycker att hela situationen enbart är vita människors fel och vägrar inse att de som bor i förorterna har ett visst ansvar också. Politiker har absolut gjort många fel genom åren, men vi kommer inte nå en lösning utan samarbete – men då krävs det att man kan föra en konstruktiv dialog tillsammans.

  Summan av kardemumman är dock att jag är otroligt trött på denna sorts mentalitet och tycker de flesta verkar sakna rim och reson.

   Mjo och du är inte ensam om att tycka det. Undersökningar visar att majoriteten av generation Z, varav de första har börjat dyka upp på arbetsmarknaden och i det allmänna rummet, anser woke-kulturen är enbart löjlig.

  Tjejen som pratar i klippet bidrar ju själv till integration problemet vi har i Sverige.
  Hon delar upp oss i vita och icke vita, hon pratar om vi och dom, hon delar upp olika folkgrupper i Sverige och ställer dessa emot varandra. Det är sånt som skapar problem när det kommer till integration. Vi behöver en vi-känsla oavsett vart man är född, hudfärg, religion, osv. Inte grupperingar.

  Hon pratar även om att brotten som begås beror på fattigdom osv, man måste SLUTA skylla sina ageranden på andra. Varje individ måste själv ta ansvar för sitt agerande!

   De tänker inte på hur många andra som lever i fattigdom. Utförsäkrade, pensionärer och vanligt folk som hamnat i svåra situationer. Bara för att man är svensk glider man inte automatiskt fram på en räkmacka. Blir så trött.

    Majoritet av hemlösa är ju av den ”ariska rasen” = vita (hon använder själv dessa ord i videon)
    Dessa hemlösa är fattiga och i utanförskap. Men trots det så är inte de hemlösa med i kriminella gäng, skjuter folk, eller begår andra liknande brott som man har problem med i förorten.
    Och viktigast av allt, oavsett om en hemlös man eller en person i förorten begick ett brott så spelar deras livssituation ingen roll, man är alltid skyldig till sina egna handlingar, det kan man inte bortförklara med att man har det jobbigt.

  Ännu en människa som bara vräker ur sig gutturala läten utan mening… vad vill hon egentligen? Göra sig själv till offer, bli känd, piska upp hat eller bara höra sin egen röst? Hon kommer hur som helst vara bortglömd om ett par dagar och allt återgår till hur det var innan! Möjligen lite mer motsättningar och elände i orten?

   Jag kollade igenom hennes istaflöde och en av orsakerna till missförstånd är nog att svenska inte är hennes modersmål. Det är alltid lurigt med andra språk. Trots att jag är bra på engelska så uppfattar jag inte allt eller förstår exakt allt. Hon blev mycket upprörd av att man diskuterade stora barnkullar i förorterna. Kull var ju kopplat till djur. Alltså såg media invandrare som djur. Nä, det var rätt stora barnkullar i Sverige på 40-talet också. Kull används utan att referera till befolkningen som djur, inget man kan bli kränkt över.

    Kan tänka mig. Men att kolla upp saker och ting ordentligt innan man börjar gapa och anklaga är också en mätare..

  Men när ska folk ge sig…eller ah, dum fråga för jag vet ju svaret: aldrig. Folk kommer aldrig att ge sig och det kommer bara bli värre. Vet att jag tänkte så redan för några år sen och det har ju blivit värre sen dess.
  Man får skämta om allt. Precis allt. Vad som helst! Om du inte skrattar åt det, låt bli att reagera då, då var det inte riktat till dig.

  Som tur är finns inte den här typen av människor i min närhet. Det skojas friskt om allting och alla fattar att allt är på skoj. Det spelar ingen roll om det är på min arbetsplats eller privat, jargongen är samma. Ser bara den här typen, som reagerar på allt, på internet.

  Många blattar driver ju med oss svenskar och hur lätt det är att utnyttja systemet för att få ut så pass mycket bidrag som möjligt, hur dem laddar sina 9mm – bara för att nämna något. Främst de som rappar.
  Men vi höjer ju knappt på ögonbrynen för det, vi är väl så vana tyvärr.
  Tycker dem som kommenterar Claes överdriver som fan. Så skämt eller inte, båda är sanningar

  Har varit inne och läst på hennes kommentarsfält också. Malmberg driver med gangstrar, varför blir man kränkt över det? Det drivs inte med invandrare. Varför är det ok att lyssna på raptexter som glorifierar våld och skjutningar? Hade man inte tänkt efter så hade man nästan kunnat dra slutsatsen att gangstrarna ska skyddas för det är förorternas orördbara hjältar och att alla i förorten skulle vara stolta över sina kriminella. Dock tvivlar jag på att det är så. Hon som skrev på Instagram är nog i verklig minoritet hoppas jag.

  Om man vänder på saken så får man väl vara tacksam över att det ses på svensk tv och inte kanaler från utlandet. Kanske de kan snappa upp lite mer svensk språk. Eller så vill man ställa sig utanför samhället och vägrar prata svenska. Man kan t.ex stänga av tv:n om det inte faller en i smaken. För det kan man göra, stänga av istället för att hetsa upp sig. Jisses.

  Det jag vänder mig mot är att hon pratar om sina ”bröder”. Förlåt, vadå dina bröder? Det är kriminella personer som mördar. Det är inte rasistiska attacker vi pratar om, utan de dödar sina egna bröder. Varför har du mer solidaritet med killarna som skjuter DINA grannar, förstör för DINA grannar, skrämmer DINA grannbarn. Killarna som dödade Adriana. Är det verkligen dem du ska ha solidaritet med? ”poet och aktivist”. hon vill bara ha likes så att hon kan tjäna pengar på att tycka saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *