You can’t fight fire with fire

Elaine Eksvärd har nu publicerat ett inlägg på Instagram där hon tar upp fenomenet ”hatsvans”, som alltså är alla de som håller med om hennes (eller andras) kritik, men som varken kan uttrycka den civiliserat eller på ett sätt som går att ta på allvar.
Så tycker jag det är ofta, att det hela blir ett total-haveri av hat, hot och andra vidrigheter.
Att den som kritiserar uttrycker sig på ett sätt som är hundra resor värre än det de kritiserar, och det tar inte slut där.
Snöbollen är nämligen redan i rullning och resulterar i att alltsammans eskalerar, för varje ny nivå av kritik mot kritikern.

Här har ni två exempel som jag tycker visar detta ganska så bra.
De kommer från Claes Malmbergs Instagramkonto, och om du missat vad som hänt så kan du klicka här:

Men det här är inte skrivet av människor som vill kritisera på ett konstruktivt vis.
Jag tror inte de vill åstadkomma någonting alls egentligen, utan de tar bara tillfället i akt att få spy ur sig lite aggressioner när tillfället så lämpligt ges och man kan haka på i just ”hatsvansen”.

Även om det skulle finnas bra och konstruktiv kritik bland alla dessa kommentarer så kommer de försvinna bland allt hat och hot och avfärdas som aggressivt nonsens tillsammans med allt annat hat.
Om man vill säkerställa att inte bli tagen på allvar så är det här ett ypperligt tillfälle att göra det på.
Du kan inte kritisera hat med mer hat än den hatare du från början vill kritisera.

Just nu fullkomligt väller det in har till flera stycken som var med i det här kritiserade avsnittet av Parlamentet – bland annat Claes Malmberg och Petra Mede – som på intet vis spred hat överhuvudtaget.
De skämtade på ett sätt som inte uppskattades av många, då det uppfattades som kränkande.
Deras avsikt var med största sannolikhet inte att kränka någon, utan deras skämt missade helt enkelt målet. Där finns det saker att ta till sig och lära sig från, men hur ska man kunna göra det, när det i stället för kritik, väller in hat och hot som, till skillnad från ursprungs-skämtet,  inte har någon annan agenda än att skada och kränka så mycket det bara går?

Ingen kommer någonsin lyssna på vad du eventuellt har att säga, om du hakar på den här skiten. 
Det finns inga ursäkter för den här typen av beteende, oavsett som du hatar helt på egen hand eller i svans-formation tillsammans med andra.
Du kommer aldrig kunna skylla den skiten på någon annan, oavsett hur många andra som gjorde liknande eller värre saker som du kunde gömma dig bakom, där och då.

You can’t fight fire with fire.

 

 

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  …putting out the fire, with gasoline…

   Cat People!

  Hatsvansen är en sak för den är just så tydlig och utspårad, men hur tänker du (och ni som kommenterar här) kring den lite mer subtilt förklädda kritikstormen? Finurligt spydiga kommentarer och pikar med enda syfte att förminska och nedvärdera, eller ”feedback” och komplimanger inlindade i skit. Tycker ofta det är så tonen är här och det är inte så mycket bättre enligt mig än att skrika glåpord rakt ut. Ibland nästan värre för det är svårare att bemöta då man kanske inte förstår vad som skaver med orden förrän senare?

   Exakt! Skrev precis nedan. Det sker även här, även om det inte är lika ”grovt”.

   Det här! Precis vad jag själv tänkte när jag läste detta inlägg. Hur lång är inte hatsvansen mot IL mm. pga just den här bloggen?

    Vem är IL?

     Isabella Löwengrip

  Nej, förstår inte de som vill stå upp för nån men som gör exakt samma saknajölv.

  Exempelvis
  Person 1: ”Du är dum i huvudet!”
  Person 2: ”För helvete lägg av! Jävla hora, hoppas du dör”

  Förstår inte varför man måste svara värre? Är det för att det är i affekt?

  Flera ggr här har jag sett kommentarer där nån frågar eller ”berättar” nåt, som många kanske anser är en löjlig fråga eller inget intressant. Men nån väljer då att svara ”Hoppas dina framtida barn inte blir som dig” eller liknande. Varför skriver man så till nån man inte känner? Varför är man så elak? I diskussioner ang barn så blir många provocerade och skriver ”Hoppas du inte har barn” eller ”Hoppas du aldrig får barn med det synsättet” eller liknande.

  Tycker det är fruktansvärt elakt.

  De som väljer de fulaste orden kan inte ens få ihop en riktig mening.

  Claes och Petras skämt missade inte målet? Att andra försöker vända skämtet till något rasistiskt betyder inte att det var fel på skämtet i sig, utan att ”hatsvansen” helt enkelt missförstod och var lättkränkta.

   🎯🎯🎯

   Verkligen, reagerar också på formuleringen att skämtet ska ha missat målet. Nej? Parlamentet har i alla tider varit politisk satir där det skämtas om aktuella ämnen. Bara för att vissa (som antagligen inte ens kollar Parlamentet i vanliga fall) lyfter sekvenser ur sitt sammanhang och målar upp det till Malmbergs/Medes personliga åsikter innebär det inte att de ”missade målet”.

    Skulle vara intressant att höra hur du tänkte här Camilla? På vilket sätt ”missade de målet”?

   Håller med. Fattar inte det här med tolkningsföreträde heller, ingen har väl mer rätt till sin åsikt än någon annan. Jag är också uppvuxen i ”orten”, kunde ändå uppskatta skämtet, lite självdistans får man ha. Skulle aldrig få det till att min åsikt är den enda rätta, även folk som berörs tycker olika.

   Håller med. Hur man uppfattar skämtet beror helt på vilken typ av humor och vilka referenser i övrigt man har.
   Det är bara att inse att hyllade satiriker som Hasseåtage aldrig skulle ha funkat i dagens samhälle, ledsamt nog.

   Ja ska vi norrlänningar alltid bli kränkt och starta hatstormar när någon kallas oss sega och ohövliga. Att vi är efterblivna (som det ofta framställs på tv) 😬

  Hur blir man av med den här kränkthetens tyranni i Sverige…? Det måste ju vara nåt fel med folk?

   Tack. Det här är inte friskt beteende. Att hålla på dreva och folk som ska uttala sig om exakt allt och skapa drama där det inte finns är inte normalt beteende. Fatta hur dåligt dessa människor mår

   Jag tycker nog ändå att vinden har börjat vända. För ett par år sedan hade kommentarsfältet här sett helt annorlunda ut med en enorm hatsvans mot Claes.

    Fattar dock inte grejen med att hota folk med sexuella grejer? Incels hela bunten!

     Håller med, översatta förolämpningar från t ex arabiska till svenska låter så töntigt. Men jag vet ju att det i deras öron inte låter lika töntigt. (Varit gift med en man från Mellanöstern och har flera vänner med utländskt påbrå)

      De sexuella förolämpningarna är snarare översättningar från engelskans fuck, cunt osv osv som används av engelsktalande för att förolämpa

       ”Mammatöjare” sa halva min gymnasieskolans. Tror inte det kom från engelskan.

        Haha, precis. I engelskan säger man fuck och cunt, man sätter inte ihop det till meningar om att man ”aldrig skulle knulla dig knullar inte råttors skit” osv.

   Det är inte ett svenskt problem, utan ett samtida, mänskligt sådant.

   I det här fallet får vi väl vänta tills de skjutit av varandra…?

   Men är det verkligen något som kan sägas vara ett svenskt fenomen? Jag tycker att det bara är att kika runt på internet för att se att precis detta sker överallt.

  Kan ingen upplysa Elaine om att den absolut största majoriteten invandrare inte tagit illa vid sig? Vaddå ”många invandrare”? En liten klick instagramkränkta och deras sekundärkränkta kompisar representerar väl inte oss invandrare för att de påstår sig vara kränkta…?

   Exakt detta! Det är ett fåtal högljudda kränkta personer som vill ha uppmärksamhet. De representerar inte alla invandrare och för inte deras talan hur mkt de än vill eller tror det. De bidrar snarare till mer främlingsfientlighet eftersom folk tillslut kommer tröttna och tro att alla invandrare beter sig så vilket inte är fallet. Den stora majoriteten bryr sig inte om ifall Claes Malmberg skämtar om orten, och de som bryr sig blir inte kränkta av det förutom några få stackare som har för mycket fritid.

    Men kommentarerna till classe är väl mest ensamma människor som i grupp vill göra något destruktivt? Lite aspirerande gängkriminella som tror de har hittat en gemensam fiende?

  Jim Jeffries förklarar det skitbra på scenen, om skämt som kan gå fel.

  Går inte att argumentera med idioter 😂 Folk har för mycket fritid helt enkelt.

   Hamnade på en artikel på MåBra på Facebook. Den handlade om nån av systrarna Graaf som har fyra barn med tre olika män. Kommentarerna är fan brutala 😳 Och de som är värst och är de grövsta är det faktiskt medelålders män som står för. Sorgligt. Oavsett vem, såklart.

    Män är alltid värst, total avsaknad av empati.

  Bara för att du/man/ni blir kränkt innebär det inte automatiskt att du/man/ni har rätt.

   Precis som åt andra hållet 🤪

  Lol, Elaine fick hela grejen att handla om henne själv. Tror inte många här inne skulle sitta och skrika ”SLUTA VA PK OCH LÄTTKRÄNKTA” om en blatte hade skämtat dödsoffren på Drottninggatan efter terrorattentatet, Gud förbjude om personen skulle va muslim också. Handlar om att visa lite respekt för offren som samhället misslyckats att fånga och dom hamnat i kriminalitet pga systematisk rasism, utsatthet och fattigdom. Skjutningarna i Sverige är en nationell kris. Och vem bryr sig om att det finns invandrare som tycker skämtet är roligt? Och? Är problemet bortblåst då? Låter mycket som ”I’m not racist against black people, I have a black friend”, then you are part of the problem. Typiskt folk i detta land att vilja stoppa huvudet i sanden när det tas upp om problematiska saker eftersom de själva inte lider av det. Som att jag skulle säga att det inte existerar homofobi eftersom jag aldrig upplevt det, herregud väx upp!!

   På vilket sätt visar man respekt för offer genom att inte skämta om förövaren? Har svårt förstå din poäng och ser inte den röda tråden i din text? Menar du uppriktigt det är tecken på rasism att skämta om förort eller gangster i förort? Vill du utveckla varför?

    Hon skriver ju att förövarna är offer… Offren som samhället inte lyckats fånga och som därför ”hamnat” i kriminalitet.

    På sätt och vis lika kränkande, att kalla förövarna för offer…. För att använda samma resonemang, är terroristen på Drottninggatan också ett stackars offer för samhället som man inte får skämta om?

   Jag är en multisjuk tjockis. Är fullt medveten om att jag är i skottlinjen när vissa diskussioner uppstår. Tar ändå inte till bajs och könsord om jag känner mig illa behandlad. Inte att göra saker med morsor heller.

   Och gärningsmannen var? Samt hade sympatisörer.

   Elaine får allting att handla om henne själv, ingen nyhet där 🙂

   Klockren kommentar!

   Svårt att förstå din kommentar så om jag missuppfattat ber om ursäkt i förväg. Ja rasism är strukturell men du som många verkar fullständigt missa att det finns fler förtryckande strukturer än den vita mannens och som har lika mycket makt. Det är säkert en väldigt bekväm sanning att gömma sig bakom att kriminella med invandrarbakgrund är det pga att de är offer. De är inte offer.
   Gängkriminaliteten är ett relativt nytt fenomen som i Sverige eskalerat de senaste 5 åren. I och med östblockets fall ökade mängden vapen i landet och i balkankrigets kölvatten etablerades kriminella nätverk i Sverige. 2015 tog Sverige emot en stor grupp ensamkommande barn, uteslutande pojkar, och många av dem i tunga missbruk och psykisk ohälsa. Samtidigt börjar en stor grupp 2a generationens invandrare att växa upp och det är sedan längesedan känt att den gruppen är överrepresenterad i våldsbrottsstatistiken. Så att vi har de problem vi har är föga överraskande. Det som dock är så trist i debatten som förs på sociala medier är dels okunskapen hos alla tyckare som enbart leder till polarisering och hat som följd dels att man förminskar alla med invandrarbakgrund som bara vill leva sina liv i lugn och trygghet. För majoriteten i Sverige är bra människor oavsett geografi och kultur som vill leva sina liv.

  Vilka mogna och genomtänkta argument som läggs fram i de printscreenade kommentarerna. Det är SÅ man får någon att ändra åsikt.

  /s

   Japp. Vidriga meningar med massa knulla hit och dit.
   Då blir man tagen på allvar. Eller blir våra fördomar bekräftade 🤷🏼‍♀️

  Tycker det är sjukt synd att insaneninja mfl inte använder sin plattform till nåt vettigt om de vill debattera förortsproblematik utan väljer en sketch av Claes Malmberg. Inte bara synd utan pinsamt. Vad fan har kvinnorna för prioriteringar & världsbild?

  Hon tar alltså en paus från inskolningen av sitt barn för att prata med sin mobil om hur en sketch på tv är sTrUktUreLL rAsIsM. Det är f-ed up. Och ja, jag momshamear.

   Förmodligen är det stunden hon är iväg under inskolningen, när barnet ska prova vara själv.

  När det blir sådana här stormar, oavsett ämne, blir jag bara trött och stänger av. I 99 fall av 100 behövs inte ytterligare en åsikt i ämnet. Det som går att säga, har redan sagts och förmodligen av någon som kan formulera det bättre än jag. Rena hatkommentarer har jag aldrig förstått mig på och tycker att de säger mer om avsändaren än mottagaren.

  Varför ska allt kn*llas hela tiden och varför används det som en förolämpning?

  Om någon blir ”smutsig” efter att ha kn*llats att dig så kommer smutsen från dig, alltså är du själv den vidriga personen.

  Oftast är det personer från andra kulturer som håller på med att allt ska kn*llas hela tiden, din mamma, syster och du själv, de verkar ha en väldigt skruvad syn på sex.

   Nja. Det är väl språkligt och historiskt. Alltså vad svordomar baseras på. I Sverige handlar det mesta om gud och djävulen, i andra om knulla och olika verbböjningar. Man kan sällan översätta svordomar rakt av, för en etnisk svensk ser ”knulla din mamma” lika märkligt ut som ”jävla” ”fan.” ”Luder” verkar dock användas av alla. Men ursprungen till kraftuttrycken är historiska.

    Ja i hemlandet ja. Om jag flyttar till Finland vill jag ju gärna lära mig att säga äckliga gubbk*kslem eller något annat vackert 😂

    Precis. Svordomar och förolämpningar med sex kommer från länder med katolicism där allt med sex är synd. I Skandinavien är vi protestanter och rädda för djävulen.

   De får nog inte uppleva samspelet som uppstår vid respekt och samtycke.

    Det handlar om svordomar dvs kraftuttryck som har ursprung flera hundra år tillbaka i tiden. Alla svenskar som säger ”fan” eller ”helvete” när de slår sig i huvudet är inte djupt troende lika lite som ”knulla” ska läsas sexuellt som svordom i många språk. Men när de översätts till andra språk ser det oerhört konstigt ut.

     Men säger de det på svenska så kan det väl inte tolkas annorlunda. De som gruppvåldtar fattar inte att de kn*llar?

      Igen. Det handlar alltså om kraftuttryck som är historiska. När du säger ”fan”, tänker du på satan då? Givetvis inte men går du runt och muttrar ”satan” på arabiska för att du bor där kommer alla att tro det. På samma sätt har ”knulla” eller ”fuck” om det är enklare för dig att abstrahera på engelska inte samma innebörd som svordom som om du diskuterar en sexuell handling. Om man är intresserad av språk vet man detta. Men är man det inte kommer man troligtvis tänka som TS.

       Och just nu är vi 28 som gillar Lewis inlägg.

        Kan du utveckla det argumentet lite närmare? På vilket sätt menar du att det besvarar kommentaren ovan…?

       I vilket land pratar man på det viset? Menar du araber generellt? Säger de så där när föräldrarna närvarar eftersom det är ett så vanligt uttryck?

       Morsan har misslyckats med maten – ”jävla h*ra, du borde kn*llas. Bajs, gris….

        Eh, va? Varför utgår du från att om man är arab skulle förolämpa sin mamma för att hon lagat nåt man inte gillar?. Gör du själv det själv? Mycket fördomar i det här kommentarsfältet kan man tycka. F.ö är det märkligt att prata om vi och dom. Alla som hänger härinne är inte ”etniska svenskar”.

       Nog är man bra skev i hjärnan om man som språkligt svag lär sig fula ord i nya hemlandet. Det finns ett syfte med att kalla svenskar för något så nedlåtande. Att ta det på sitt modersmål retar ju inga svennar.

        Språkligt svag?!
        Hur många svenskar kämpar inte på med knacklig eng, säger ”fuck” i var och varannan mening, är de också språkligt svaga?

     Handlar det inte om att känna makt? Att personen vill knulla någonnsom straff för att visa sin dominans, få njutning och samtidigt förgöra den andre?

      Är det därför fuck/fuck you är en svordom på engelska?

       Men fuck you är mer ”fan ta dig” än ”knulla dig”. Fuck är ett för allmänt ord.

       Fucking hell, knullhelvete? 🙂

        Precis det som Anonym / 21:05 skriver om

        Fuck är endast ett ”allmänt” ord för att vi är vana att höra det.
        För engtalande betyder det fortfarande knulla och är lika vidrigt.

        Du översätter det till fan ta dig för att vi i svenskan svär med ord som tex fan. Men nej, det betyder knulla dig. För en engelsman är det lika konstigt om vi skulle säga ”devil may take you!” vilket vårt fan ta dig betyder.

   Många svenskar har precis lika skruvad syn på sex som andra kulturer.
   Som anonym skriver så handlar det om hur man språkligt uttrycker sig och inte associationen av ordet i sig.

   Hade någon av er reagerat på samma sätt om det stod ”fuck”, ”motherfucker” eller ”cunt”?
   Det är precis samma sak men mer accepterat som skällsord.

    Son of a bitch, knob jockey, bastard, wanker…

  De har hatet som hobby 🙂

  Cam kan du inte skriva om Katrin Z? Vad har hänt med henne? Hon verkar ha fått hybirs… Hon pratar bara om sig själt – hela tiden. HElst omhur otroligt bra och lyckad hon är. Hon är nedlåtande (mer än tidigare), hon verkar uppenbarligen blåst (mer än tidigare). ÄR det så att ju mer hon sprutar in desto mer av intelligens och hjärna rinner ut? Såg henne på ett Expressen-klipp… Förutom att vara opererad i hela ansiktet såg hopn även stelopererad ut. Sitter inte det där håret tillräckligt bra?

  De som kommenterar på det viset är så himla tragiska, visar bara hur alla fördomar infrias tyvärr. Vill man bli tagen på allvar kanske man ska lära sig impulskontroll och att tänka igenom vad man vill förmedla innan man knattrar på tangenterna

   Det är på grund av att de är offer för strukturellt förtryck och diskriminering som de beter sig på det sättet. Samhällets förtryck har gjort att de tvingas gå in på internet och skriva hatkommentarer om att k**lla mammor och dylikt. Det är synd om dom, och det är den välbärgade medelklassens fel att det sker.

  Åh herregud vilket fullständigt urspårat kommentarsfält hos Petra Mede, jag fick ont i hjärtat. Allt detta hat har hon inte förtjänat. Inte ens ansvariga politiker, men de kunde åtminstone få känna en del av ilskan. Hoppas humor-Sverige backar upp, så här kan vi inte ha det. Håller tummarna för att ”Svenska nyheter”, när det kommer igång, vågar fortsätta driva till höger och vänster, för det finns knappt några trygga rum kvar för satir och humor som kräver någon form av ”läsförståelse”, intelligens, självdistans och bildligt tänkande.

   👍🎯

   Såg inte parlamentet så jag vet inte vad det handlar om, men nyfiken som jag är tittade jag in i hennes kommentarsfält och alltså…vad är felet på människor?!
   Varför har folk behovet av att gå in hos någon och tala om hur lite de tycker om den? Varför måste de berätta att de gillade personen tills nu? HUR kan det vara så svårt att hålla tyst?! Man behöver inte tycka om allting, men man behöver inte säga allting heller. Gå vidare, folk!

  What’s up med Sandra Beijers stories? Hon känns så otymplig (i brist på bättre ord) när hon pratar.

   Vad menar du? Att hon är lite flämtig i en del klipp? Så låter väl en del i slutet av graviditeten bara?

    Tycker alltid hon låter så

   När livmodern står som högst (grovt räknat en månad innan förlossningen) trycker den ofta på diafragman och man kan uppleva det lite tungt att andas. Kanske är det därför du tycker det låter lite ansträngt?

   Hon berättar i sin stories att hon ska intervjuas till Elles Motherhood ”de vill prata med mig om varför jag HATAR bebisen i magen”

  Rak och rättvis tolkning av Camilla
  ”Ingen kommer någonsin lyssna på vad du eventuellt har att säga, om du hakar på den här skiten.
  Det finns inga ursäkter för den här typen av beteende, oavsett som du hatar helt på egen hand eller i svans-formation tillsammans med andra.
  Du kommer aldrig kunna skylla den skiten på någon annan, oavsett hur många andra som gjorde liknande eller värre saker som du kunde gömma dig bakom, där och då.”

  Dock så jävla drygt av Elaine att tagga in MrCool i en hash ist för @ dock, hon vågar nog inte riktigt står upp för allt skit hon gjorde mot honom som till och med ledde till dödshot mot hans vänner och familj.

  Elaine och Cissi Wallin körde ett så hårt drev med sina svansar så att de förstörde folk och familjers liv. Det är helt sjukt! Och det var inte bara en gång.

   Oj, jag har missat helt det där med MrCool. Vill du berätta mer?

  För hundra år sen, hade jag en chef som var fantastiskt klok och som jag lärde mig mycket av. Särskilt det här som jag försöker leva efter: ” Tänk på att när du pekar med fingret mot någon annan, så pekar du med tre fingrar mot dig själv”. Handlar alltså om att ta ansvar för sina egna handlingar – som att till exempel kommentera i en svans.

  ” You can’t fight fire with fire”
  Jo, det kan du. Det heter för moteld.

  Så simpelt att kritisera med ”vill inte kn**la dig”. Det är ofta vissa personers (mäns?) enda slagträ. ”Om hon får veta att hon inte är knu**bar så blir hon nog ledsen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *