Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

599 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har vi någon uppdatering kring läkaren på tiktok som några skrev till vårdcentralen personen jobbar på och berättade om?

   Va?? Vem? 😅 vad händer?

    ”Hamnade på en tiktok-live i veckan med en svensk tjej som jobbar som läkare på en vårdcentral i Sthlm. Hon sitter på ca. 70 k följare, och hennes content bygger på hennes yrkesroll med info om olika åkommor och behandlingar etc.

    I liven så får hon en fråga om det märkligaste fallet hon varit med om, och hon basunerar då ut en patients sjukdomshistoria på ett rätt oprofessionellt sätt i mina ögon, typ lite hånande ton. Ska tilläggas att hon aldrig nämner några personuppgifter på patienten men nämner att ”han ska komma till mig nu på torsdag” vilket ju tekniskt sätt skulle kunna vara identifierande. Hursomhelst så får hon en fråga om hon inte har tystnadsplikt men hon påstår då att hon får diskutera patientfall i utbildningssyfte men det kan ju knappast vara meningen att man som läkare ska sitta på tiktok och prata om sina patienter på det sättet. Kan väl knappast vara god läkaretik? Hade jag besökt vårdcentralen och fått träffa henne hade jag vänt i dörren, hade känt noll förtroende för en sådan läkare. Någon som har insyn i den världen och vet vad som gäller?”

    ”Derpina.g heter hon på Tiktok” https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/09/24/oppet-spar-499/

     Hon ”verkar vilja bli någon slags ”läkarinfluencer” (hon bad bland annat hennes följare att skriva till Tv4 och skriva att hon ska få vara med i nyhetsmorgon)”

     ”Hon är på jobbet och försöker vara en influenser? Vloggar samtidigt som hon gör pappersarbete, gör tiktoks i samarbete med pevaryl? Allt på jobbet.”

     Alla som skriver ”tekniskt sätt” i stället för det korrekta ”tekniskt sett” förtjänar tvivel.

      Tror du att personen som skrev kommentaren om läkaren försöker sätta dit henne? Bara för att den skrev sätt och inte sett?

   Undrar också!!!

   Jag använde mig av ”Lämna en synpunkt” två gånger. En där jag skrev i princip det orginalkommentaren skrev. Den andra synpunkten skickade jag någon dag senare tillsammans med en video där idioten sitter och kommenterar en patient. Eftersom kommentarerna lämnades anonyma har jag inte fått någon uppföljning. Hoppas att någon tar detta på allvar

   Anmäl till IVO. De utreder läkarlegitimationen.

    Jag funderade på det, men det låter som att det är patienten själv som måste anmäla eller en närstående. Här vet jag inte vilken patient det handlar om.

     Eller stämmer inte det? Kan man kontakta IVO eller exempelvis Integritetsskyddsmyndigheten gällande sånt här? Kan inte direkt hitta svaret på hemsidorna

      Fråga dem 🙂

       Ja, jag skickade iväg frågor till båda

  Har en vän som jag är otroligt nära med. Hon känns som min syster. Vi har varandra som vår närmaste. Men det finns ett problem som jag inte kan prata med någon om för jag känner mig sjuk som tänker såhär. Hon och hennes pojkvän flyttar till en liten småstad en bit härifrån. Jag vet att hon inte vill flytta och visat missnöje över det. Jag klarar inte av att hon ska så långt bort ifrån mig. De har varit tillsammans i ett år. Känns som att han är glad att han får henne långt bort ifrån mig. (Vet att han surat över senaste gångerna vi träffats för hon inte är med honom och han har ingen kontroll.) Vad fan ska jag göra? En del av mig vill bara låta detta dö ut till hon inser. Hur nära vänner vi än är så berättar hon inte super mycket om dem två, men han verkar inte bra för henne. Han verkar vilja bestämma mycket. Varför hon inte berättar tror jag är för jag varit hård mot hennes ex som både misshandlat henne psykiskt och fysiskt och då självklart varit på henne för jag inte vill att hon far mer illa.
  Iallafall, hade varit skönt att bolla detta med någon här.

   Det låter som det finns risk för att hon träffat en likadan person igen. Jag vet inte vad du ska göra, jag antar att hon inte skulle lyssna om du varnade henne och berättade de tecken du skriver om här. Att hon redan utsatts för det innebär större risk att det händer igen. Svårt som anhörig när man ser saker personen själv inte ser… har inga tips, men önskar dig lycka till ❤️

    Det är tyvärr det jag tror. Och är så jäkla rädd för det för vill verkligen inte att hon ska gå igenom det i varenda relation hon ger sig in i. Tack för ditt svar oavsett, skönt att prata ut om det med någon ❤️

   Det sista du ska göra är att släppa henne, hon behöver dig mer än vad hon säkert inser själv.

   Det är inte alls konstigt att du har en massa olika tankar och känslor kring det här. Du vill ju skydda och hjälpa henne men det är svårt att hjälpa en person som du inte når fram till. Vet inte hur ärlig du har varit mot henne med det du ser men tycker att du ska uttrycka sin oro och ge konkreta exempel på varför du är orolig. Försök att göra det på ett så inte anklagande sätt du bara kan. Sedan ska du berätta att du alltid alltid är där för henne och aldrig kommer att ge upp på henne eller er vänskap.

   Eftersom hon redan varit i en destruktiv relation så är det lätt att hamna i ytterligare en, i alla fall om man inte bearbetat den tidigare relationen.

   Du verkar vara en fin vän! Vill du ha mer tips så kontakta en större kvinnojour eller kvinnofridslinjen.

    Tack så himla, himla mycket. Ja men precis, vill ju inte låta som att jag klagar så hon inte tar det på fel sätt. Så ska prata på ett sätt där jag uttrycker att jag är orolig ❤️

   Jag tycker din oro känns befogad och även om det känns obehagligt att ta upp det, berätta om din oro för din syster. Att isolera sin partner är ofta en start för kontroll och om hon tidigare varit i en dålig relation är chansen större att hon hamnar där igen. Kanske är hennes nya kille bra för henne och hon bara är orolig för flytten, kanske vill hon som du misstänker faktiskt inte flytta. Om du har en dålig känsla gällande deras relation, lyssna på din instinkt. Kanske är det just ditt stöd hon behöver för att våga lämna. Låt henne veta att du alltid finns där för henne och att hon alltid kan ringa, oavsett vad och när. Ni verkar ha en fin relation så var ärlig mot henne. Om hon flyttar, fortsätt ha kontakt med henne även om det alltid är du som ringer. Åk dit oanmält om du märker att hon försvinner iväg från dig. Våga vara ”jobbig”. Visa att du ser henne och att hon har en trygg famn hos dig om/ifall hon behöver det ❤️

    Sorry, skrev syster men såg nu att det var en nära vän ❤️

    Miljoner tack för ditt svar. Jag ska ta till mig det här. Tack tack tack för du la ner tiden på att svara detta❤️

     Du skrev samma inlägg vid 21 tiden, jag svarade där

  Nu sitter influencernas egna hundsmugglare åter igen häktad för 16 olika åtal gällande smuggling och bedrägeri. Nu under eget efternamn efter skilsmässan från tidigare maken som redan sitter inne på 6 år. Kaka söker maka! Undrar var NB ska köpa nästa jycke med ”spännande” färg.

   Nu kan man inte ha en vanlig hund längre, det ska vara annorlunda färger, allt för att sticka ut sen är det strunt samma hur man får tag på den här hunden 🙃 borde inte den här personen få djurförbud?

    Det har personen löst genom att inte stå som ägare till något djur utan enbart förmedlar de smugglade djuren och använder bulvaner till införsel förvaring osv. Kolla hennes yt där hon hånar allt vad lagar och regler heter.

   Vem är NB? 🤔

    Jag killgissar på den unga gravida hästtjejen som tenderar att hamna i bråk och flytta 30 gånger om året.

     Trodde hon hette NG

      Som sagt, killgissning. Har ingen egentlig koll. Trodde hon heter Berntsson, eller något liknande?

      Hon heter Berntsson. Har dock kallat sig själv Gonzales för att hennes pappas familj hade det efternamnet.

     Aha! Tack 🙂

  Kom precis upp reklam på tv om en familj med 22 barn .. varför vill man ha så många barn? Det är samma med alla storfamiljer vi har här i Sverige som gör något slags content på att ha så många barn som möjligt känns det som. Usch.

   Det är dumheter. Dessutom väldigt synd om barnen då det är omöjligt för föräldrar att ge barnen den tid och uppmärksamhet dom behöver när det blir fler än typ 4 stycken.

   Vi i Sverige? Sverige är väl ändå inte högborg för detta fenomen? Finns ju typ miljoner konton med stora familjer i matchande kläder som gör fyndiga videos i USA t ex.

   Varför någon vill ha 22 barn tror jag ingen kan svara på utom de själv, onekligen svårt att förstå.

    Vilken konstig tolkning av dig? Vi har en del storfamiljer i Sverige som kör det till sin grej 100% på sociala medier. Har inte skrivit nånstans att vi är nån ”högborg” för det?

     Jag förstod det så eftersom du skrev ”alla storfamiljer vi har här i Sverige”.

   Jag hade 116 kusiner sist jag räknade. Har religiös släkt (dom flesta) och de använder inte preventivmedel 🙃

   Har tittat på programmet. Måste säga att det var en härlig familj. Faktiskt. Inte alls som Familjen Annorlunda. Titta vettja!!?

   Ett outtömligt bekräftelsebehov. Det är sjukligt vad folk gör för att de är rädda att bli ensamma.

   Tror det är framtiden, ännu mer överbefolkning. De som förökar sig har extremt goda förutsättningar att sprida sina gener då välfärdssamhället tar hand om barnen utifall föräldrarna inte kan. Inte under någon gång för livet på jordens har det varit så goda villkor för individer av en art att föröka sig hämningslöst.

   ”Life finds a way” – Dr Malcom från Jurassic Park.

  Ni som levt/lever i en skadlig familjerelation, kan ni komma med något råd till mig? Jag står helt handfallen känns det som.
  Om man har ett syskon som man älskar oändligt, men vi har en extremt destruktiv relation, hur ska man veta när man ska ’sätta stopp’ på riktigt och ställa ett ultimatum? Min vuxna bror utreds för en diagnos just nu, och har ett beteende som är otroligt varierande. Han kan på kort tid gå från att vara jättesnäll till direkt elak, och det går ut över både mig och de andra i familjen. Nu bor ju inte jag hemma längre, men jag brukar ofta prata med min bror eftersom vi alltid varit nära varann, så jag finns alltid där när han mår dåligt. Det är mig han ringer då, det är mig han alltid går till. Nu har han betett sig så oerhört illa mot mig (igen) , och när jag blev ledsen och förklarade vänligt men bestämt hur han måste sluta med ett visst beteende och börja tänka på hur jag mår också så skrev han typ ’jag mår faktiskt dåligt, och skiter fullständigt i vad du tycker’. Jag vet att han innerst inne är en fin människa och är i behov av kärlek och vård, men jag känner mig så överkörd och orkar ärligt talat inte mer. Det som gör att jag ofta viker mig och har överseende är att jag vet att han har problem med ångest och behövt uppsöka akutvården för sin panikångest. Om jag tar avstånd på riktigt känns det som att jag ’lämnar honom i sticket’ nu när han mår så dåligt, samtidigt vill jag inte låta mig själv bli behandlad såhär illa för det sårar mig verkligen. Detta är jättetufft, jag är en högsensitiv person och att ’överge’ någon som är så skör, det gör mig helt knäckt att tänka den tanken. I vissa perioder har han uttryckt att han inte vill leva, och då finns jag alltid där. Men samtidigt känner jag att bara för att man är nedstämd eller sjuk så ger det en inte rätten att köra över andra. Han verkar tro att bara för att han mår psykiskt dåligt så ger det en rätten att vara den enda som får känna nåt och tycka nåt. Och hans terapeut ska ha sagt till honom att ’inte ta skit från nån!’ vilket han verkar tro innebär att absolut ingen får kritisera honom eller ifrågasätta honom  för då vill man honom illa.

   Gå ifrån om han är elak, lägg på luren om ni pratar i telefon. Svara inte alls ibland.
   Säg till exempel: Jag vill inte prata med dig om du är otrevlig så jag går nu/lägger på nu.

   Ingen annan förklaring behövs väl? Även om man är familj så ska man kunna sätta gränser, ingen har rätt att vara otrevlig och få någon annan att må dåligt.

   Kan du göra ett uppehåll med kontakten. Ja det där är inte lätt. Men du har rätt att må bra och inte att någon sårar dej. Du måste tänka även på dej själv. Kram.

    Fått ett nytt jobb och befattning på det företag jag arbetar för och har blivit behandlad otroligt annorlunda av mina kollegor sedan det kommit ut. Blir så sårad då jag arbetat på min nuvarande arbetsplats i 7 år och ansåg mig själv stå flera av kollegorna nära. Knappt något grattis, ”glömmer” att bjuda in mig till fika eller meddela när det är dags för lunch vilket annars varit självklart under alla år. Min nya tjänst innebär en högre befattning i företaget men får ingen ledande position i relation till mina gamla kollegor.

    Hur bemöter jag det förändrade beteendet? Är det sånt man får räkna med när man faktiskt har driv och vill utvecklas? Har försökt kompensera med att vara extra snäll och verkligen visa mig ödmjuk men får inget gensvar utan känner mig verkligen utanför 😔

     Tror det är viktigt att tänka på hur man själv ser på sin nya roll. Förväntar man sig en massa hejarop och grattis blir man nog besviken för ärligt talat tror jag man många gånger överskattar sig själv och ens roll i kollegors arbetsliv och trivsel. Tror det är bäst att hålla sig på sin kant under uppsägningstiden och sen stänga det kapitlet. Inför nästa tjänst har du kanske fått lära dig att inte bygga upp nära relationer till kollegor då det bara krävs en befordran för att glömmas bort tyvärr. Kanske cyniskt men detta är min erfarenhet 🙁

   Förlåt om det här känns som en jobbig fråga eller som ett övertramp, men kan han bli farlig?
   Jag förstår att du älskar honom och vill hjälpa honom men du måste tänka på dig själv också, kanske kan ni ha ett samtal tillsammans i familjen där ni berättar att ni tänker använda er av olika strategier?

    Ingen fara alls, jag tror det är bra att man vågar ställa den frågan, det är först då vi kan minska risken för våld mot någon. Men för att svara så nej, han har aldrig visat tecken på våld någonsin, däremot känns det som att han kanske kan skada sig själv genom sin ångest. Jag har frågat om han känner sig suicidal men han har alltid sagt nej, dock att han känt att han inte orkar leva såhär.

    Våra föräldrar är också trötta på detta, men verkar tyvärr vara för inne på det faktum att det är synd om honom, och därmed kan man inte ställa krav. Jag känner ju tvärtom, att det är först när nån vågar sätta ner foten och ta avstånd som nåt kan hända. Men åter igen, jag är så himla rädd att råka göra nåt värre för honom genom att jag sätter stopp..

     Jag tycker att du ska framföra just det du berättar här. Berätta att du vill finnas där för honom och stötta honom men att du mår väldigt dåligt när han är elak och att det inte är okej att bete sig så. Lyssnar han inte så får du vara ärlig med att du inte orkar och att du måste tänka på ditt mående också.

     Hoppas att det här löser sig ❤

   Nu verkar du testat en strategi under en längre tid och den funkar uppenbarligen inte. Vill du ha ett annat resultat måste du testa ett annat sätt.

   Du hjälper honom mer genom att sätta gränser och ställa krav än om du inte gör det. Att han mår dåligt ger inte honom en rätt att behandla dig illa. Det låter som du och familjen blivit medberoende i hans mående.

   Förklarar du gör honom var din gräns går och lägger på/går iväg när han korsar den så har du gett honom ett val. Väljer han att gå över din gräns är det inte du som ”övergett” honom utan det är han som gjort det valet själv.

   Alla har rätt att sätta gränser och värva om sitt mående, även anhöriga till de som mår dåligt psykiskt.

   Jag tänker lite som hejochhå. Din bror vänder sig till dig för att det fungerar.. Tyvärr verkar det också fungera att uttrycka sig illa. Det går att upprätthålla en god relation till någon och gränssätta samtidigt. Typ ”jag älskar dig och hjälper dig gärna, och du behöver tänka på vad du säger och visa hänsyn mot mig också” ”jag vet att du mår dåligt och förstår att du har det svårt, och jag behöver att du visar mig hänsyn om vi ska kunna fortsätta att prata”. Sen får du vara beredd på att det kommer att ta tid att etablera detta och att det tom kan bli värre i början. Då behöver du fortsätta att gränssätta tills din bror liksom förstår att han inte kan agera som han gör längre, att det får konsekvenser. Typ säga ”jag förstår att du inte mår bra, och detdu sa till mig nu är ändå inte ok, jag vill inte prata mer nu vi får höras igen imorgon” och där lägga på eller sluta svara om det är sms. Det är tufft och det behövs, det kommer inte bli bättre av att du låter det fortsätta.. I längden hjälper du egentligen din bror också genom att faktiskt kräva respekt och hänsyn och sätta de här gränserna.

  Vad tycker ni om squid game på Netflix?

   Vill se. Vad handlar serien om?

    Som en koreansk Black Mirror/Hunger Games, typ!

   Riktigt bra!

   Börjar alltid titta på sådana serier för jag älskar konceptet. I alla fall teoretiskt, för det slutar alltid med att jag tappar intresset för det är lite same same efter några avsnitt. Samma med Squid Game. Väldigt välgjord dock, även om valet av ”skådisar” för VIP:arna var…. skämskuddigt.

    Det finns en handfull western actors som är med i typ alla koreanska serier, då fokus inte ligger på dem blir det lite karaktyr över det hela.

    Jag tycker Squid Game var bra!
    En av de bättre inom den genren.

   Riktigt bra! Såg sista avsnittet idag. Dock håller jag med om vad ovan sa om VIP:arna. Otrolig skämskudde där. Annars var övrig casting fantastisk och miljöerna så coola (Dock obehagliga 🤣)

  Känns som att detta är en dum fråga men jag fattar verkligen inte. Har Swedbank, och mitt kort går ut 10/21. Skulle fått ett nytt idag men fick aldrig något. Kan jag använda mitt kort nu i oktober? Eller är det precis innan oktober som det går ut?

   Du kommer få ett nytt innan det du har nu gått ut.

    Förlåt jag svarade inte på din fråga, kortet fungerar hela oktober och du kommer få ett nytt innan typ sista veckan i oktober.

     Åh skönt, tack!

   Det går ut vid midnatt sista oktober. Så det är lugnt!

    Tack för svar!

   Jag undrade samma då mitt också går ut i oktober. Ringde till banken och frågade (eller jag ringde om en annan sak men frågade det samtidigt). Men det jag tycker är konstigt är att förra veckan kunde jag boka hotell med mitt kort. Skulle boka hotell häromdagen igen, då gick det inte för att det var ogiltigt utgångsår på kortet🤔

   Mitt kort gick ut nu i oktober (10/21) och fick ett nytt hemskickat för ca 2 veckor sedan, har också Swedbank.

  Har ställt den här frågan tidigare men fick mest ironiska svar så jag försöker igen.

  Någon som lyckats få lägenhet via Bostadsförmedlingen som inte hade plats 1 i kön? Jag har en drömlägenhet och står på plats 11 i kön (efter att den ursprungliga annonsen stängts och sedan en första intressekoll hos de första 50 i kön). Hade varit skönt att höra någon som lyckats få lägenhet men som kanske låg lite länge bak i kön 🙂

   Var plats 8 och fick den!

    Var du på plats 8 efter första intresseanmälan eller den andra? (Man får ju en fråga efter annonsen stängt om man är intresserad av lägenheten och sedan som jag har förstått det som får en handläggare ärendet och börjar kontakta den som är först i kön).

     Fick ingen sån, de kontaktade de 10 första i kön som fick gå på visning och sen tacka ja eller nej i turordning.

   Jag har fått, men var nog på köplats 5 eller 6 tror jag. Lycka till 🙂

    Tack 🙂

   Hej Cherrybomb 🍒
   Jag minns inte vad jag hade för plats i kön men det var mellan plats 3-5.
   Jag hade tur och fick den mest för att de som var innan mig inte kunde visa intyg på att de hade tillsvidareanställning och inkomstuppgifter som matchade deras krav.

    Okej tack för svar! Jag hoppas typ att de innan mig kommer ångra sig då hyran är jäkligt hög, men antar att de har anmält intresse för de vill ha lägenheten…

   Jag var plats 11 först, 4 efter visning och sen fick jag den 🙂

    Hoppas att jag har lika mycket tur som dig 🙏🏼

   Jag var plats 18 och fick min. Detta var dock innan visning.

   Va? Jag har svarat på din fråga tidigare och jag var inte ironisk, inte de andra som svarade heller som jag tolkade det. Eller ville du inte ha positiva svar? Jag svarade att jag stod på plats 20 någonting inför visningen av en lgh i sthlms innerstad med drömläge. Sedan sjönk siffran vartefter alla svarat tills jag tillslut fick frågan. Varför de innan inte tog den vet jag inte, den har något högre hyra pga helrenovering så kanskedärför eller så blev de inte godkända av fastighetsägaren.
   De andra som svarade kom med liknande exempel och skrev att det kan absolut hända att man blir erbjuden kontrakt fast man står långt bak i kön. Tror du inte på det så trist för dig.

  Nån mer som älskar Christine Mcconell?

  Tjeeena! Har en dejtfundering.

  Träffade en tinderkille för några veckor sedan och vi klickade så bra. Förra veckan sågs vi på en andra dejt & allt var perfekt. Fick träffa hans kompisar, och sov hos honom två dagar i rad då har bor tre timmar bort (jag var i besök i hans stad då jag har släkt som bor här). Jag är 33, han 38.
  Jag gillar verkligen den här killen. Mitt problem är nu att vi bor en bit ifrån varandra – jag vill verkligen hålla liv i det här men jag är ganska blyg och har svårt att visa vad jag vill och känner, och vi pratade aldrig om vad som ska hända nu osv osv. Vill inte fimpa det här för att jag är för passiv, men inte heller vara för pushig efter ”bara” två dejter. Trivs egentligen ganska bra som singel men den här killen känns för bra för att fimpa eller inte ta det vidare med. HUR GÖR MAN? Jag är ganska bra på första dejter, men att ta det vidare nu? Ni som träffats som bott i olika städer, hur har ni tagit det vidare för att få det att funka? Har blivit ganska förvirrad tidigare med killar som varit gulliga och sedan bara ghostat eller försvunnit.

  Vet knappt vad jag vill få sagt, men jag gillar honom.

   Har inte tänkt så mycket utan bara kört på. Har jag velat ses har jag sagt det.

    Ja kör på. Tänk inte för mycket. Känn efter och ta för dej. Lycka till.

   Håll hårt i guldkornen du hittar från Tinder – de är få ❤️ Kör hårt!

    Tack för era svar! 💕 Är väl mest rädd för att framstå som dum eller för på av nån anledning, som att jag missuppfattat situationen på något sätt och att han inte alls vill något mer, trots att vi hade en så bra andra dejt som varade i två dagar. Försöker att inte analysera för mycket, men har så svårt att veta hur man tar det vidare när man bor en bit ifrån varandra.

     Nej då det kommer gå suveränt! Om du är osäker kan du alltid fråga honom men tycker inte du ska vara orolig utan köra på med hoppet uppe ❤️

     Men om han inte vill ses mer så bor han ju långt bort och du slipper se honom och ”skämmas” 😄 bättre att vara ärlig och då får du ju också veta snabbare än att gå runt och tänka ☺️

      Så sant! Vill ju egentligen bara veta, för jag vill inte vara med någon som inte vill vara med mig. Kan överleva det, men vet inte hur på eller pushig man ”ska” vara efter bara två dejter, när man inte bor i samma stad. Blir ju som ett annat projekt då – första gångerna var det så lätt när jag ändå hade ärenden där, men nu liksom.. GAH. Han är inte den mest sms:iga personen heller, vilket är helt okej, men tycker det är svårt.

   Kör på bara. Vi bor 2h ifrån varandra och det blev liksom naturligt att vi vill tillbringa all ledig tid tillsammans så nu efter några månader har vi landat i att någon kommer behöva flytta. Trodde aldrig en tinderdejt skulle kunna bli så här fint.

    Så glad för din skull ❤️ men även så avundsjuk.

  Behöver hjälp att hitta/komma ihåg ett instagramkonto!
  Det är en äldre kvinna med kortklippt ljust hår med modeintresse som via videos visar upp olika outfits, ofta med musik och dans. Någon som vet?

   Kan det vara ”Margaretalundemartinson”?

    JA! Tack snälla

  Om man varit hos socialtjänsten för samtal om sina alkoholvanor på uppmaning av Transportstyrelsen (behövde intyg för att behålla körkort pga LOB för många gånger), hur länge finns det kvar i deras register? Om man flera år senare behöver ett utdrag för att se om man förekommer hos socialtjänsten, finns det med?

   Hej!
   Efter 5 år ska socialtjänstens registrer gallras. Så har det inte inkommit ngt nytt på fem år så ska det inte komma med om du begär ut ett register.
   Men det beror lite på. Alltså är det på socialkontoret du varit och det har varit ett ärende så gäller det som jqg skrivit tidigare.
   Har man varit där för samtal vid anmälan till exempel och det aldrig inleddes något ärende så syns det inte i ett register.
   Däremot, av nyfikenhet så undrar jag varför du behöver ditt socialregister?
   Det borde vara nästan enbart om man vill adoptera, bli familjehem osv?

    Tack för svar! Ärende antar jag, för det behövdes ett intyg att skicka in. Snart 10 år sedan så det borde vara borta då. Strulig tid innan jag insåg att alkohol inte är för mig.

    Behöver det inför adoptionsutredning.

     Okej! Ja det borde inte komma med vid registerutdrag!
     Men om du är nykter nu och det har kommit på tal i utredningen så gör det nog inget att nämna att du varit på samtal på soc.
     Men har du undanhållit den delen så förstår jag om du helst inte vill att det kommer fram.

      Vi har inte påbörjat utredning än överhuvudtaget, bara funderar på alternativ och eventuella hinder/saker man behöver tänka igenom innan. Tycker om att vara förberedd.

       Jag förstår. Spontant tänker jag att om det ligger såpass långt tillbaka i tiden och du har jobbat med det och är nykter nu så borde det ju inte utgöra ngt hinder.
       Iaf i staden där jag jobbar så kan man ringa till familjerätten, som handlägger adoptioner, och rådgöra.
       Du kan ju prova att ringa och fråga om du kan få konsultera lite utan att uppge vem du är.
       Om du är nojig så behöver du ju inte ens ringa till staden där du bor, kan ju ta en annan kommun. De ska ju kunna svara på allmänna frågor.

        Tack för tipset! Har aldrig haft problem med att inte dricka, men när jag väl drack blev det ofta för mycket.

         Så fint att du insåg att drickandet var problematiskt och kunde bryta ett dåligt mönster. Lycka till med adoptionen! ❤️

          Tack!

   Kontakta socialtjänsten och fråga om det finns någon akt eller anteckning om dig kanske! Du har rätt att veta om du finns aktuell där. Och de kommer inte ta upp din begäran sen när det blir dags för adoptionsutredningen för då kommer de ha glömt (om det inte är pyttekommun med typ två anställda som handlägger allt), om de ens har noterat din fråga. Men har de gjort rätt ska det inte finnas kvar något efter fem år, precis som redan skrivits.

  Jag har sån jäääääävla mensvärk idag. Blöder jättemycket mer än vanligt, har tokont och inget hjälper. Kulkul 👍
  .
  .
  Okej, nu har jag klagat klart. Positiva tankar etc.

   Jag med. Ligger raklång i soffan och äter Häagen Dazs.

    Usch, stackars oss! Hoppas du mår bättre snart 🙂

    Givetvis sammanföll min med en så stressig jobbdag att det inte fanns möjlighet att gå på toaletten. Kom hem med blodiga byxor, som en himla fjortonåring. Urgh.

   Jag har pms och är super irriterad utan anledning 🙃

    Gråtit tre gånger av ingen anledning, gjort och ätit en hel kladdkaka och vill inte lämna min plats i soffan under filten… älskar pms

    Jag själv är såå trött på Martin Melin, är man 54år och flashar på instagram som han gör? Skämskudde deluxe. Har jag fel så får ni rätta mig!

     Har tyckt han varit en stor fjant sen Robinson. Har ej ändrat åsikt sen dess. Så jag säger inte emot dig.

   Prova att minska koffein om du vanligtvis dricker mycket kaffe/energidrycker, har hjälpt mig avseevärt 🙂

    Tack för tipset, men dricker inte koffein. Inte cola, inte ens svart te. Äter inte socker, motionerar mycket, dricker inte alkohol, äter sällan kött. Min livmoder bara hatar mig, antar jag. Speciellt idag 🙁

     Börja äta kött. Lovar

      Kött är döden för min kropp. Min mens var 10ggr värre när jag åt kött, sä det där stämmer inte alltid

     Kött hjälper hormonerna att balansera sig. Man rekommenderar högt köttintag till äldre kvinnor just därför.

      Gör ”man” det?

       Ja.

   Jag har mensmigrän. Jobbigt helvete. 😣

    +1

    Jag med. Och tidigare i veckan hade jag jävulsk pms och så sjukt ont i brösten så jag knappt ku de röra mig. Tänk vilken ynnest att få vara kvinna ändå🤩🤩🤩🤩🤩🤩

   CBD!! Har förändrat mina menveckor totalt! Mycket mindre PMS och problem med humöret och har gått från två Alvedon+en Ipren var fjärde timme för att fungera till bara två Alvedon när det är som allra värst!

    Äter man Alvedon mot mensvärk har man verkligen ingen värk.

     Det är inte upp till dig att bedöma.

     🤔

     Va? Jag åt bara Alvedon efter en operation jag gjorde nyligen, fast jag hade fått morfin utskrivet för det troligtvis skulle behövas enligt kirurgen. Jag hade VÄRK, men det hjälpte.

     Haha va? Det kan väl inte du bedöma 😂 Jag har endometrios o käkar massa morfin pga min ”mensvärk”. Men jag förminskar inte andras normala mensvärk för det. (Är dock lite avundsjuk 😅)

     Kan man väl visst ha. Jag har endometrios och äter bara Alvedon och ipren. Visst att jag fortfarande har jävligt ont men det gör åtminstone så att jag inte ligger dubbelvikt på toagolvet och spyr.

    Vilken procent kör du på CBD? 5% ?

     Oj, det vet jag inte. Står inget om det på flaskan eller hemsidan. Står enbart 50mg CBD per droppe.

   💫kärlek och mod💫

   Två Ipren och livet är bra igen

    Jag önskar att det vore så lätt!

     Jag funderar på att skaffa en sån elchocksgrej där man sätter saker på magen och typ ger en stöt, såg det på mitt apotek att dom sålde sånt

      De heter TENS. Fantastisk apparat som är bra mot all sorts värk.

    Absolut inte två ipren 😬

  Är kön en social konstruktion?

   Nej verkligen inte! Vissa specifika detaljer är absolut konstruerat, tex färgerna rosa och blå. Hormoner och hjärnans uppbyggnad och funktion skiljer sig markant åt, vilkets visats i studier. Apor man ger leksaker till uppvisar typiska tjej- och killbeteenden i val av leksak. Tjejaporna dras till dockor och killaporna till bilar. Även studier gjorda på nyfödda visar att flickor uppmärksammar ansikten och röster och pojkar uppmärksammar former och ljus.

   Att tro att det inte finns någon skillnad mer än snopp och slida är väldigt inskränkt och någon typ av önsketänkande av folk som tror att jämställdhet innebär att allt måste vara lika.

    Vilken studie är det här med leksaker? Låter osannolikt. Visst finns det biologiska könsskillnader men könsidentiteten är starkt påverkad av samhällsnormer.

     https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor

     Samhällsnormerna har i stor grad skapats på grund av skillnaderna.

      Fast samhällsnormer kring vad som är manligt och kvinnligt har varierat väldigt mycket i olika kulturer och genom historien.

       Skulle vilja påstå att de basala tilldelningarna har bestått.

     I synnerhet bilar… dockor skulle jag väl kunna gå med på om någon skulle säga att kvinnliga könshormoner reagerar på något som ser ut som barn. Men bilar..?

      Det har med former och funktion att göra. Geometriska former intresserar pojkar och bilar har dessutom hjul som rullar. Mycket spännande!

    Jag har jobbat på dagis och och intresset för bilar respektive dockor var lika stort bland flickor och pojkar. Märkte ingen skillnad alls i pojkar och flickor betedde sig.

     Finns ju studier som säger emot det du observerat. Även statistik som visat att ju mer frihet en kvinna får att välja fritt och leva som hon vill, så väljer hon oftare ett traditionellt kvinnligt yrke.

      Det finns studier som visar på allt, det säger ingenting. Och ingen är ”fri” från sociala konstruktioner och förväntningar.

       Jamen då slutar vi mäta allt då. Eftersom ingen undersökning fyller på din förutfattade mening.

   Men snälla! Klart det inte är en social konstruktion. Det är biologiskt, antingen är man född kvinna eller man. Det går liksom inte att komma ifrån.

    Det här är ju paradoxen med trans. Vad är en kvinna-> Den som identifierar sig som en kvinna-> Vad identifierar de sig med-> En kvinna.

     Nej, vad är en kvinna? Någon som är född som en. Inte vad du tror du är.

      Swoosh

   Alltid när diverse personer tjafsar om att kön vara är en social konstruktion och att personer som bytt kön blir det andra könet så tänker jag på de utgrävningar jag gjort som arkeolog. Vi ser nämligen på benen om personen vi gräver fram är man eller kvinna. Allt annat är irrelevant. Om du blir föremål för en arkeologisk utgrävning om 500 år så kommer du bli könsbestämd utifrån din biologi oavsett vad du kallar dig i livet. Lev gärna dit liv med vilket kö du vill men du kommer aldrig ifrån att du är ett biologiskt kön.

    Åh vilket intressant jobb. Kan du inte berätta mer om det? Hur ser jobbmöjligheterna ut i Sverige som arkeolog?
    (Sen håller jag med om din kommentar).

  Känner mig lite ledsen ikväll. Jag har kämpat så länge för att få en befordran och för en vecka sedan fick jag beskedet att det äntligen var min tur i månadsskiftet (idag). Och min man har inte gjort mer än att säga grattis. Jag kanske har för höga krav på honom, men jag hade blivit så glad för att få mat lagad till mig, eller blommor eller en liten present. Något som sa ”HEJ du är grym och det är värt att lägga 30 minuter av min tid på att ordna NÅGOT festligt.” Istället ligger jag i badet med en känsla av fett antiklimax och klagar inför främlingar på internet. Och försöker hitta på ett kul svar till på måndag när alla kollegor kommer fråga hur jag firade.

   Förstår din känsla! Hade också förväntat mig något litet om det hände för mig, bara kanske att få en middag lagad/utbjuden på restaurang och känna sig uppskattad och att han är glad för min skull och vill fira med mig.

   Men det är ju DU som ska fira?! Inte din man som ska välja hur du vill fira din nya befodran? Du firar väl för din egen skull i första hand! Se till att planera något roligt till imorgon och ta med mannen som +1 på DITT firande 🙏🏻😉

    Ja precis! Män är lite sega ibland och fattar inte ( om man inte har sagt rätt ut vad man förväntar sig). Du får styra upp nått själv, köp lite skumpa och fixa middag.

     För mig hade det känts konstigt att be om att bli firad, blir ju samma sak som att ordna det själv.

   Men lugn! Alla firar inte sånt!
   Din man kanske inte har fattat att du vill bli firad för en sån sak. Min man bytte jobb och höjde sin lön med 30%, jag firade inte honom!?! Han köpte en present till sig själv däremot.
   Tänker att det är personen själv som vill fira som tar tag och firar, inte inväntar andras firande?

    Beror helt på vad man är för partner och person, min kille skulle bli super glad för mig men han är också en väldigt peppande person och lyfter mig hela tiden. Efter varje tenta jag skriver så köper han sånt han vet jag gillar i affären sen har vi myskväll och äter gott och skålar med bubbel. Uppskattar han så otroligt mycket för han vill fira med mig och dela det med mig 🙂 tänker det hade varit samma om jag fått en befordran på jobbet och vice versa, för det är viktigt/ett framsteg för mig, klart man firar tillsammans då

    Tröttsam kommentar. Att alltid någon som dig ska kommentera på ett spydigt sätt. Det handlar om uppskattning. Vi behöver faktiskt höra från nära och kära när vi är duktiga, bra eller i alla fall ett grattis när vi har åstadkommit något som man har jobbat hårt för. Varför dra in din negativitet här? Är det för att du själv har inte fått en komplimang när du har åstadkommit något? Då skulle jag iallafall förstå varför du är så kall.

     Det var ju ingen spydig kommentar! Jag tyckte den var fullt rimlig. Jag hade aldrig fattat att min partner förväntade sig att jag skulle fira honom på mitt egna initiativ? Jag hade väntat på att han berättade hur han ville att vi skulle fira tillsammans. Låter som ett klassiskt fall av kommunikationsbrist i TS fall faktiskt. Man har faktiskt rätt att säga att man vill bli firad om man vill det, ingen kan tyvärr läsa ens tankar även om man ofta önskar det.

      Trist man ska behöva säga till om det. Borde vara självklart att man firar varandras framgångar, och man borde vara mer lyhörd som partner vad som är viktigt för den andra tycker jag.

       🙏🏼🙏🏼🙏🏼 Så sant

      Fast om du läste så vet du att tc har kämpat länge för att få sin befordran och det kan ju knappast mannen som hon lever med har noll koll på?! Låter inte alls trovärdigt! Låter för skumt för att vara sant.

       För skumt för att vara sant? För att alla inte firar på samma sätt som du? Seriöst skärp dig. Sambon kan ju ha full koll på hur hårt hon har kämpat utan att för den sakens skull veta att det krävs ett firande. Jag fick ett grattis och min man var superglad för min skull men hade han kommit med en present hade jag tyckt att det var jättekonstigt. Vi är olika. Ditt sätt är inte per automatik rätt för alla.

     ”Kall” för att man väljer att fira själv, när man själv uppnått något?
     Ja då är jag väl kall! Jag sitter inte och väntar på att min man ska bestämma att fira mig när jag blivit befordrad! Herregud tjejer!!!

      Nej det är inte kallt att fira sig själv! Däremot kallt och fånigt att kommentera så till tc som vill få uppskattning som faktiskt är viktigt att få höra av sin partner vilket hon förtjänar och egentligen alla i hennes sits.

       Nä vet du vad. Man behöver inte uppskattning av främlingar på internet. Hon har fått uppskattning av sin chef, hon blev befordrad. Hennes jobb kan bara bedömas av hennes överordnade, som valde att befordra henne! Varför skulle hon behöva uppskattning för det av främlingar på nätet???

        Fast det handlar ju inte om främlingar på nätet? Det handlar ju om hennes man! Som är en trött gås, hallå. Jag tycker att det ska vara självklart att ens partner i alla fall säger grattis pga vad hon har åstadkommit på hennes jobb.

         Han sa ju grattis!

          Skulle skriva ”mer än bara ett grattis”

   Grattis 😄 kan du inte köpa lite extra gott att äta och dricka i morrn och duka fram och säga att du tänker fira din befordran för det betyder mycket dig. Då kanske han får en aha-upplevelse

   Han kanske inte vet hur mycket det betyder för dig. Om han inte har sådana känslor själv för en befordran är det svårt för honom att sätta sig in i hur du känner. Säg att du vill fira det och gör något kul ihop! Det värsta du kan göra är att älta det för dig själv och sen bli arg på honom. Han menar nog inget illa!

   Köp saker till dig själv istället och gör dig själv nöjd i första hand. Tro inte att han läser tankar.

  Bara jag som tycker popcorn är som godast kalla?

   Popcorn är aldrig goda.

    Hahaha…. jo du, de är jättegoda!!!

   Jag också! Gärna dagsgamla med smör 🙌🏼

   Jag tycker samma! 😁 Gillar ej popcorn varm.

  Har haft en så pissig vecka på jobbet. Precis allt går fel och jag känner mig fullständigt värdelös. Jag ältar och ältar och kommer såklart ingen vart, kommer liksom inte ur de negativa tankarna. Funderar på att gå och lägga mig men det känns så trist att behöva göra det varje dag för att få tyst på mina egna tankar… Någon som har bra tips?

   Är du jag?

    Är ni jag?Ska vi bilda klubb? 😔

   Helt ärligt, alkohol fungerar! 🍷

    Nu lade jag mig ändå. Om det inte är bättre imorgon blir det bannemig ett glas eller två till kvällen 🍷

   Köp ett djur och ta hand om så har du inte tid att tänka lika mycket 😊

  Har jag missat något när det gäller Paula Rosas? Har följt hennes blogg i åratal och hon har alltid varit så flitig med sina inlägg, mycket kreativitet och fantasi märktes ligga bakom inläggen då hon varit så mångsidig i sitt innehåll tycker jag.
  Men sedan i somras är hon totalt platt. Alltså i snitt 2 inlägg om dagen varav ett är träningsinlägg och det andra matlagning, sen slänger hon in någon dagsuppdatering här och där med ett gäng bilder. Men knappt några djupare reflektioner eller bra tips på allt mellan himmel och jord som förr. Hon godkänner knappt kommentarer och har i snudd på ingen kommunikation med sina läsare längre. Tycker det känns tråkigt. Har hon skrivit att hon ska avveckla bloggen någonstans? Det känns nästan så. Känns helt dött och trist att gå in på hennes blogg numera :/

   Hon tjänar nog inte så mycket pengar på bloggen så då blir det tråkigt/mindre intressant. Pengarna är nog på Instagram för hennes del med samarbeten osv.

   Jag tycker hennes blogg har blivit så jobbig att läsa sen hon bytte plattform. Det är verkligen reklam all over the place!! 😣

   Hon skrev väl senast igår om klimatet och nån dag innan det om hur hon ser på konsumtion Så hålller inte med dig. Hon är väl som hon bruka va?
   Och hon brukar ju aldrig vara så flitig i kommentarsfältet?

   Har slutat läsa för att hon alltid skriver vart istället för blev. Klarar inte av det.

   Har slutat läsa pga bara massa spons. Undrar helt seriöst vad hon gör av alla grejer hon får?!

   Förresten, någon som vet om Hugo Rosas brorsa är singel?

  Någon som blivit upp över öronen förälskad ”mitt i livet”. Jag är över 50 och har helt plötsligt blivit tokkär för första gången sedan jag var typ 23. (Frånskild sedan många år så ingen ”otrohet” inblandad.) Hur gör man för att gå vidare och ta det till nästa nivå?

   Men gud så härligt 🥰
   Var ärlig helt enkelt och tala om för hen vad du känner. Var bara dig själv och lycka till ❤️

    Ja, det är härligt, men läskigt samtidigt. Har fan inte ens kysst någon på nästan 20 år …

   Jag är också 50+ och undrar genuint hur du känner som är kär i vår ålder. Känner du fysisk attraktion? Vi är ju inte fertila längre och kroppen har liksom taggat ner hormonellt.

    Haha. Fertil eller inte. Ja jag kan iaf känna väldigt mycket fysisk attraktion. Härligt.

    Ja, jag känner en oerhörd fysisk attraktion, kanske starkare än någonsin. Samtidigt tror jag att jag mer längtar efter någon att hålla i handen än någon att hoppa i säng med. Lite orolig för tanken att klä av mig och behöva vänja mig vid en främmande kropp.

     Jag tänker mer på fiffi som inte är så fuktig som en gång i tiden. Tar man fram glidmedlet liksom mitt i förspelet eller?

    Jag är i samma ålder och känner precis som jag gjort tidigare. Samma starka känslor och samma starka attraktion😊 Har varit i nuvarande relation i 4 år nu och det är fantastiskt.
    Så uppenbarligen fungerar vi olika trots samma ålder.

     Och hur fixar ni det s exuella?
     Jag är inte där än men man hör hela tiden om torr fiffi, förkrympt kli toris och minskad lust för 50+ kvinnor.
     Måste man ha glidmedlet redo hela tiden?

      54 och inte märkt någon skillnad.

      Jag har gått igenom klimakteriet men har hittills sluppit ovan nämnda problem. Nu tar jag iofs receptfria östrogenpiller (man stoppar upp i fifi med applikator) så det kanske är därför. De ska vara helt ofarliga : ) Vagifem heter de.

   Vad härligt! Du får helt enkelt fråga om hen vill ses och ta en fika /promenad /öl eller vad som nu känns mest passande i sammanhanget. Lycka till och hoppas kärleken blir besvarad 🙂

    Tack, fina du. Vi har bra kontakt och naturliga sätt att ses. Hoppas också att den blir besvarad.

  Pojkvännen borstar aldrig tänderna på kvällen. Han tycker inte det är något konstigt medan jag är av motsatt åsikt och blir smått frustrerad pga detta. Det ”normala” måste väl ändå vara att borsta tänderna morgon och kväll?

   Ja såklart!

   🥴🥴🥴 fan va äckligt är min första tanke när jag läste det där!? Eh ja det tillhör basic hygien att man borstar morgon och kväll eller oftare om man vill det. Men herregud hela dagens rester ligger på tänderna/tungan 🤢

   Sluta kyssa/ligga tills han borstar tänderna. Normala är 2 min morgon innan frukost och 2 min innan man går och lägger sig skulle jag säga.

    ”Sluta ligga” haha överdramatisera mera? Varför ska hon avstå sex helt plötsligt? Tänk om hon är den som vill mer, då straffar hon sig själv för att han borstar tänderna en gång per dag?

     Jag hade inte velat ligga med någon som inte borstat tänderna innan man går och lägger sig, så för mig personligen hade det inte varit svårt men kanske är svårt för ts eller dig såklart

      Man behöver väl inte ligga när man gått och lagt sig? Ligg efter morgonborstningen ist😎

       Haha ja det löser allt

    INNAN frukost?? Då smakar den väl jätteilla?

     Tandläkare rekommenderar innan frukost, man behöver inte äta frukost inom 5 minuter av att man borstat tänderna 😊

      Tycker det sitter kvar länge…

       Drick vatten

        Som om DET hjälper 😄

   Ja, allt annat är orimligt

   Samma här. Min man har ”bra saliv” eller nåt, och har aldrig haft karies, trots att han bara borstar tänderna på morgonen. På kvällen har han ju fräsch andedräkt fortfarande pga att han har ätit nyligen (antar jag, eller så är det genetiskt?). Jag låter honom vara. Tänderna är ju friska och tandläkaren är nöjd varje gång.

  Bara jag som höjer ögonbrynen över influensers som flyger utomlands för nöjen med sin bebis som nyss låg inne med RS-virus?

   Mhmmmm host host Dasha. Hur fan tänker när när barnet var inlagd på akuten med RS för bara några dagar sedan och nu är de utomlands på semester.

    Jävla idiot!

   Låter galet. Vem gör det? Att man vågar. 🙁

    ”det händer inte mig”

     ”det händer inte mig två gånger…”

    Fast helt ärligt så kan jag nästan avundas de som törs leva helt efter vad de ”känner för”. Jag skulle verkligen aldrig våga åka utomlands med ett barn under 6 månader (knappt 1 år tror jag), och om jag skulle det så kommer jag ju inte få ut något av resan då jag bara skulle vara nojig att bebisen kommer bli sjuk osv… Dashas inställning är ju onekligen lite skönare än min.

   Men det är ju ✨mOmShAmEiNG✨

   Höjer på ögonbrynen åt alla son flyger med bebisar eller småbarn…. Inte ok.

   Hon var såå avundsjuk på alla som la upp utomlandsbilder i somras när hon låg på sjukhus, så nu måste hon minsann göra samma. Visst, kan förstå att man längtar bort men med en så liten bebis som dessutom hade RS-virus nyligen så få man tänka på någon annan än sig själv. Iaf vänta med sånt tills bebis är lite större.

  Asså banker är ta mig fan inte kloka. Har kontantinsats på över 2,4 miljoner för att köpa ett hus för 3 och banken säger nej för min man ska plugga till flygledare i 1,5 år. Åh då ska jag jobba i bemanning under den tiden och tjäna 75k/ månaden bara för han pluggar. Jeeeeez!!!!

   Du får väl stå på lånet själv?

    Går tyvärr inte att göra så med huslån när man är gift. Min man hade kunnat stå på vårt lån själv, men eftersom vi var gifta räknades jag in. Sköt på mitt pluggande ett år då vi prioriterade husköpet, och vi fick inte lånet om jag började plugga.

   Vilken bank?

   Ja det är sjukt. Min sambo och jag fick 2 millar i lånelöfte, skrattretande belopp med tanke på vår totala inkomst. Tydligen för att vi har 1 barn, medan min morsa och hennes man har totalt 4 fastigheter, 2 utomlands och 2 i Sthlm. Ett på ”landet” och en ”övernattningslägenhet” vilket såklart inte används som det. Och de är belånade upp över öronen. Men de var inne i värmen som kallas bolån innan alla begränsning och vi utanför. Så är det. Tror det här kommer i längden kommer skapa mkt problem i stort i samhället.

    Helt sinnessjukt, vi har ett hus nu på
    Västkusten och sålde de för 7 miljoner, nu ska vi flytta till Skåne och de ba eh ne kalkylen går inte ihop. Man bara ursäkta? Vi vill köpa
    Ett hus för 4 miljoner wtf?! De är inga fantasisummor !!!! Flygledare tjänar ju närmare 100k/månaden sen och jag tjänar ju stabilt 75k så fattar fan inte problemen som bankerna har nu för tiden. De är fan inte kloka någonstans. Får flytta till Danmark.

     Varför måste du ta lån om du säljer för 7 och köper för 4?

      Finns troligtvis lån att betala av på gamla fastigheten

      Hon skrev ju precis att hon hade 2,4 i insats.

       Sjukt att svensken ser också ett lån på egen valfri summa som en rättighet idag.

        Knappast så det är flera miljoner jag vill låna det handlar om ca 1 miljon, men tack för påpekandet.

     Är du verkligen sjuksköterska? Du skriver katastrofalt illa, har du verkligen så många högskolepoäng?

      Om jag är ssk? Bara för jag skriver illa? Knappast så att jag läste svenska på universitetet. 🖕🏻 Men annars är jag jävligt bra på att söva patienter och ta hand om akut sjuka patienter och då spelar inte min svenska någon större roll i sammanhanget så fuckoff.

      Vilken onödig kommentar.

     Va? Låter helt orimligt. Jag fick låna drygt 3 miljoner nyligen (tjänar 45k/mån, ränta + amortering blir ca 8000 mån)

      Oj nu hamnade kommentaren kanske lite konstigt, men men 😊

       Har du barn? Det var det som satte krokben för oss, plus inte miljonbelopp i insats. Vi har pluggat i måndag år och betalat ockerhyror länge, så vi hade skrapat ihop 650K, men fick bara 2,2 millar plus då 650K att kunna köp något för. De hade en kalkyl på inkomst på 650K i lön/år ger lånebelopp på Max 3 miljoner om man är singel utan barn. Enligt den kalkylen skulle vi ha fått 6 millar, men nej. Så jag vet inte alls hur sånt här funkar.

        Nej jag har inga barn. Eller bil, eller någonting annat kostsamt som är med i kalkylen. Det handlar säkert om det.

         Kan tillägga att jag hade ca 700 000 i kontantinsats.

          Men då passar du in i deras mall. Men har man barn så går summan ner rejält. Har t.o.m. folk i min omgivning som har mörkat graviditet och eller vänta med barn för att maxa bostad. Jag blev på smällen och tänkte att jag lever nu, kan inte planera mitt familjeliv efter en bostadsrätt.

     Vi hade ingenting alls. Men vi är två ”höginkomsttagare”. Skulle vi ta en hyresrätt så får vi ta en med högre månadskostnad än vad en BR hade haft. Och iom att 2 millar inte ger ett skit utan att behöva pendla över en timme enkel väg i Sthlm så ska vi flytta in i HR till nyår. Jag undrar verkligen vem det är som har råd att bo nuförtiden.

     Menar inte att ”försvara” banken, tycker också det är rätt konstigt tänkt att en tillsvidareanställning liksom räknas som någon garanti för framtida inkomst. Men om du jobbar i bemanning nu, vad skulle din inkomst bli om du blev sjuk t.ex? Och de kan ju inte veta om din man kommer klara utbildningen och få jobb sen. Om allt går bra kommer ni ju klara ett stort lån galant men det finns ju en del osäkerhet också.

      Ja och jag kan falla ner och dö imorgon, jag har försäkringar som täcker min inkomstbortfall då jag är egenföretagare och har ett ab. Vilket jag påtalat till banken och skulle jag ramla ihop och dö så får min man 2,5 miljoner för att kunna bo kvar i vårt nuvarande hus. Det är inte så att jag inte har koll på ekonomin. Och det är 1 miljon jag vill låna inte 6 miljoner därav min irritation.

       Åh sen har han en annan utbildning han kan luta sig tillbaka mot om han inte skulle klara flygledare med en stadig inkomst på 44k i månaden. Där han har jobbat i 15 år. Så vi står inte och faller på att han inte klarar utbildningen.

        Åh man utbildar inte flygledare om det inte finns jobb efteråt. De har haft utbildningen stängd i 7 år för det inte varit någon brist fram tills nu, så ja det finns jobb. Både Sverige och internationellt.

         Ok men då får du ursäkta att jag inte visste att du var egenföretagare då du skrev i första inlägget att du jobbar i bemanning. Förstod inte heller om du ville låna för att köpa för 3 eller 4 miljoner. Är din man tjänstledig från sitt tidigare jobb? Är han inte det så står han ju i princip utan inkomst just nu och banken har bara ert ord på att han kommer få jobb efteråt/kan gå tillbaka till tidigare jobb. Faktum är ju ändå att det kommer en del trygghet med en tillsvidareanställning medan de ju inte kan veta om han klarar varken utbildning eller jobbet. Alltså att man ”skulle kunna” (t.ex. gå tillbaka till tidigare jobb) är inte samma sak som att ha det på papper.

         Alltså jag hade inte snurrat in mig i en massa argument om hur det sannolikt kommer bli utan fokuserat på siffrorna nu, visat på att du ensam kan försörja hela familjen och betala av lånet. Funkar det inte så hade jag sökt lånet i mitt egna namn endast.

     Allt är mycket dyrare i Danmark.

   Håller med. Riktigt dumt! Har hört av fd kollegor som jobbar inom bemanning (som ssk), de har fått lån pga längre relationer med banken, vissa blivit nekade pga osäkra anställningsavtal. Vilket är sjukt pga som ssk finns det typ 1000 lediga jobb hela tiden 😂

    Hahah men gud jag är narkosssk och kan jobba ihjäl mig via bemanning jag med. Men banken ba ”är de verkligen brist” ba hört
    Talas om coronan som knäckte hela Sveriges planerade operationer pucko? 🤦‍♀️

     Jobba lite på din attityd?

      Detsamma.😊

   Ja hur många banker har ni frågat? Låter som det borde gå att lösa med den typen av kontantinsats

    Seb, sbab, och Nordea. Men Nordea står de att de kan neka oss när vi väl ska skriva på för att fixa lånen, det har ju spårat totalt.

     Ah ibland måste man typ ha kontakter alternativt fråga mäklare vet att dom har bra kontakt med vissa banker ibland

     Testa Hypotekslån. Eller Länsförsäkringar.

      Schyst ska kolla upp detta! 👍👍

     Handelsbanken är bra på bostadslån.

      Grymt tack ska kolla upp dem! 👌👍

   Alltså låter ju helt galet.. kan man inte bara ta lån på ”resterande” belopp? Helt galet

    Jag jobbar på bank med just bolån och de allra flesta bankers kalkylränta ligger på 6-7 % vilket innebär att man behöver klara den räntan i beräkningen + drift för hus / avgift för bostadsrätt m.m. På min bank beviljar vi bara bolån om minst en utav två (om det är ett par) har en tillsvidare/fast anställning. Om det är en ensam sökande så måste det vara en tillsvidareanställning. Ställ gärna frågor så svarar jag.

     Men om jag är så egenföretagare och har en solid ekonomi i företaget med försäkringar för inkomstbortfall (med tanke på vårt nuvarande hus som jag tycker vi varit hårt belånade på då vi kopplat in kommunalt vatten och avlopp för närmare 800k) där jag fakturerar företag närmare 100k/månaden för jobb jag utför som underleverantör så är det i mina öron orimligt att jag inte får låna 1 miljon då jag inte vill tömma hela mitt företag på pengar. Men jag gissar att det är för de är barn iblandat i bilden som banken får topjuck. Sen har min man en utbildning i botten med en årsinkomst på 580k och flygledare utbildas endast när det finns behov av det då ansökan har varit stängd i 7 år. Så jobb kommer finnas. Det handlar om 1,5 år och inte en livstid med CSN. När jag läste narkosen så var det minsann inga problem att plugga och ha hus samtidigt. Men nu säger banken tvärnej. Därav min irritation mot banken.

      Jag förstår din frustration men både barn + antalet vuxna i hushållet drar ner kalkylen så testa om du kan stå på lånet själv, alternativt att man tar med din man men räknar med lägsta inkomst (a-kassa) och ser om det går runt då. Sen måste vi alltid ta med i kalkylen om ni har privatlån /kreditkort, vilket såklart påverkar kalkylen negativt. Fick du veta hur svag kalkylen var / hur mycket ni max kunde låna eller var det blankt nej pga ingen tillsvidare anställning?

       De blev bara ett nej direkt. Ingen orsak alls och vi har inga kreditkort. Men gissningsvis är det väl att jag inte har en fastanställning men då går jag ju ner 50% i lön och då kommer de ju säga nej igen gissar jag för jag tappat sån stor inkomst. Jag tror kruxet är att min man ska plugga 1,5 år därför säger man nej. Men ska kolla om jag kan stå ensam på lånet istället. I värsta fall får jag väl tömma mitt företagskontot vilket jag Inte har lust med alls. 😵‍💫

        Be en släkting gå i borgen.

        Snacka med SBAB igen. Ring på veckodagarna. Det är väldigt mycket studenter som arbetar där som inte alltid har samma möjlighet till att se helheten utan följer kalkylen. Har ni rätt till a-kassa kan dem räkna på det. För många år sedan räknade man på SBAB 7 500kr/vuxen (vid två vuxna i hushållet) och 3000kr/barn i månaden. Så säg en familj på 2 vuxna och 2 barn var tvungna att ha kvar 21 000kr varje månad efter att boende kostnader med en kalkylränta på 6-7% samt övriga lån och krediter var betalda. Det sätter käppar i hjulen ibland för konsumenterna. Jag förstår din frustration men utifrån bankens sida så är lån ingen rättighet och väldigt många vill köpa bostad utan noll ekonomisk möjlighet.
        Ni verkar ändå ha det men med lite otur just nu. Ring och boka in möte med olika banker så kanske ni kan förklara situationen. 1 miljon att låna är inte mycket pengar för bolåns i Göteborg.
        Skulle ni kunna vänta med bolån tills dess att mannen är klar med studierna för att slippa allt krångel?

         Sbab suger verkligen. Kan inte nog understryka hur lite jag rekommenderar den skitbanken. Fy fan.

   Vilken typ av bemanning jobbar du med?

  Första gången på år som jag följer Idol, vilka hejar ni på??

   Följer kan jag inte påstå men det är första gången på flera år som jag ser en fredagsfinal och so far gillar jag hon som var först ut.

   Fredrik 😃
   Vem hejar du på?

   Såklart Fredrik! Han är verkligen unik

   Emma

   ERIK ELIAS ❤️

   Jaquline (eller hur det stavas?)!

   Birkir!

  Powerkvinnor, Jag tycker att ingen är intressant.
  Vilka kända fittbärare hade ni sett istället för dem som är just nu? Jag kan inte riktigt komma på vem men jag hade velat följa någon:
  idrottare, någon bättre programledare, skådespelare, företagare, författare ”bättre”
  Vilka personer tycker ni är intressanta som ni skulle vilja byta ut i stället?

   Hade velat se:
   Emilia de Poret (massa lyx men ej nyrik)
   Lisen Bratt (är hästintresserad)
   Prinsessan Madeleine
   Frida Wallberg (ex-boxare)
   Anna Book (stor underhållning)

   Skulle vilja se Magdalena Kowalcyk (säkert felstavat men hon i lyxfällan), Hanna Hellquist och Molly Sandén

   Vadå fittbärare. Jag bär inte på min? De är väl ändå kvinnor alla de som är med i programmet?

    Ja det ordet är både fult och fjantigt. Låter som det skapats av nån feminist som tycks vara lite cool.

     Och jag tycker tvärt om:)

     Det låter framför allt omodernt, vet inte riktigt när vi kvinnor uppgraderades men min fitta är inbyggd så jag behöver inte bära omkring på den.

    För alla kvinnor har inte en livmoder. Jag skrev det för det är ett inkluderande begrepp, för att inkludera tex transpersoner.

     Alla transkvinnor har väl dock inte en fitta, om man ska vara petig.

     Ja men då inkluderar du ju verkligen inte transpersoner eftersom många transkvinnor väljer bort operation och många transmän har fitta!
     Tramsord. Säg man och kvinna, det inkluderar transpersoner.

     Alla transpersoner har väl inte heller kvinnligt könsorgan?

      Men om du kanske tänker ett steg längre så kanske just dem vill identifiera sig själva som kvinnor!

       Ja men då exkluderar ju du dem om du pratar om kvinnor som ”fittbärare”?
       En transkvinna som inte gjort kirurgi är ju en penisbärare fast hon är kvinna.

        😃 Vilken diskussion. Men du har rätt. /mvh en som tycker ordet är sjukt fult

       Men. När du säger fittbärare här så exkluderar du ju kvinnor utan fitta…? Jag är för att säga fittbärare om det är just fitta/livmoder som är relevant i sammanhanget men här blir det ju konstigt, om man menar att vara inkluderande i alla fall…

     Transpersoner har inte nödvändigtvis vagina bara för att de är kvinnor!

      En kvinna är en människa som är född till tjej biologiskt. En man som går på hormoner, opererar sitt underliv och opererar sit bröst är ingen kvinna. Det är en hen

      Man kan inte vara född biologiskt man och bli kvinna. Omöjligt.

      Då är de fan inte kvinnor!!!

   Magda gad

    Och Carolina Klüft.

  Hur skriver man ens en bra Tinderprofil om man verkligen inte är ute efter sex utan en seriös relation? Har skrivit långa och seriösa presentationer men hjälper inte. Så nu funderar jag bara på att skriva typ: Letar efter någon att dela mitt Netflix lösenord med. Haha

   Hade ingen bio och fick matchningar ändå 🤷🏼‍♀️

    För att du är snygg såklart!

     Kanske det men tänker att man ändå pratar med folk och lär känna dom innan man ses och att andras bio inte intresserar mig, tycker mest det är avtändande med bios. Min nuvarande som jag träffade där hade inte heller en bio och vi har funkat bra i två år nu haha

      Exakt. Jag har inte heller någon bio men får flera matchningar varje dag. Men man lär ju känna varandra lite när man skriver, tycker det ger mer än att läsa någons profiltext.

      Jo men det känns som alla oseriösa kommer om man saknar profil. Någon som kanske vill ha sex på första dejten och det klarar jag verkligen inte.

       Prata med dom innan brukar alltid komma upp frågor som ”vad letar du efter här?”, jag brukar prata med personerna länge innan jag träffar dom på en dejt och du måste inte ligga med dom om du inte vill såklart

        Nej det är sant. Men pratade med en kille länge på Bumble och det kändes verkligen rätt och när vi väl sågs var han helt annorlunda. Under två timmar sade han ingenting så att prata länge är ju också helt knäppt ibland.

         Ja såklart man kan få en sån också men tror det är större risk med någon oseriös om man ses direkt och ligger på första dejten

          Men tänk om killen hittar någon som är både bättre och snyggare när man väl pratar med någon då? Tinder är ju som finns i sjön man kan välja hur många som helst.

           Då är han väl inte för dig

           Ja men det är ju vad man får räkna med när man hänger på tinder.

   Hade ”Letar efter någon som inte heller vet vad det är på tv ikväll”. Trött på mitt ex som aldrig ville hitta på nåt och bara sitta i soffan. Var väldigt många som kom med förslag på dejter där man faktiskt gjorde något!

   Wtf? Har aldrig skrivit något sånt i mitt liv och fick alltid en massa matchningar.. varför skulle man skriva det? Man får väl på känn vad någon är ute efter när de börjar skriva.. skriver de typ grrrr sexig så fattar man väl 😄

    Killar kan ju också leda en på villospår dock. Verka som de söker seriöst och när de har fått vad de har velat dumpar de en.

    Det som skrämmer mig med Tinder är att det är som finns i sjön. Hur vet jag att den jag träffar där verkligen har fattat tycke för just mig när det finns så många bättre och snyggare?

     Det vet man aldrig säkert men ska man låta en sån sak hindra en från att swipa så är inte tinder något man bör ägna sig åt.

   Jag älskar att skriva tidnerprofiler, skrivit åt flera av mina vänner och en syrra hahah. Står gärna till hjälp.

    Skriv min! Älskar hundar så om han inte gillar hundar är han ute ur leken haha

     Ok, hundar. Behöver veta lite till för att kunna skriva ngt kul.

      Hmm. Hundar, tv-spel, djur och natur, yoga, promenader. Jobbar som Mjukvaruutvecklare inom 5G så har länge funderat på att skriva att jag ligger bakom pandemin (som folk trodde ett tag).

       Ursäkta sent svar. Håller på att fixa här hemma. Hade skrivit ungefär: En yogi som ibland lajvar mjukvaruutvecklare. Kan avslöja om 5G faktiskt utlöste pandemin, men skulle tyvärr vara tvungen att döda dig efteråt. Jag kan aldrig säga nej till att hälsa på en hund, eller något annat gulligt djur för den delen, det måste du stå ut med. helst av allt ska vi rulla på gräsmattan ihop med många lurviga valpar. Älskar att vara ute i naturen, men är det riktigt pissigt väder så vill jag gärna sitta hemma en hel dag och spela tv-spel (insert specifika spel). Jag är xxx cm lång ifall du behöver veta om vi är selfie-kompatibel eller inte.
       Happy dating ☺️

        Älskar detta du är bäst! TACK! ❤️

  Är ni preoperativ? Varför/varför inte?

  Hur långt har ni kommit i proppandes? Är det ett extra makaronpaket och ett par kängor ellerhar ni en bunker på gömd plats?

  Berätta gärna!

   Oj, menade:
   Är ni preppers?

    Och…
    ”Hur långt har ni kommit i preppandet?”

     Har gjort mig själv ekonomiskt oberoende, det är min främsta prepp. (Kan tillägga att det var väldigt skönt att inte behöva gå till jobbet när pandemin slog till.)

      Åh, hur har du gjort?

       Sparade mer än jag gjorde av med, betalade av lån, investerade överskottet i aktier. Har alltid sett livet som ett maraton, inte ett hundrameterslopp (tänk strategiskt!).

     Hahahahah!!! Kul felskrivning 🙂

   Lyssnar på podden i väntan på katastrofen.
   Har en fem-liters dunk med vatten i ett skåp. Mkt mat då jag gillar att hamstra men det är bara det.

    Same vatten, filtar, batterier, vevradio, mycket skafferimat som håller sig länge, stormkök. Man ska väl kunna överleva 3 dagar utan el och rinnande vatten? Enligt krisinformation tror jag

    Fem liter vatten räcker inte långt. Räkna 5 liter per dag, och sen ska man ju klara sig i 7 dagar utan hjälp.

   Jag ser mig som en prepper. Har vattendunkar, stormkök och rätt mycket mat i både skafferi och matförrådet i källaren. Har en trädgård där jag försöker samla så mycket regnvatten som möjligt samt odlar det jag förmår. Har en ”nödväska” i bilen med filtar, vatten och mat samt brandsläckare, yxa osv. Även mina föräldrar som bor en bit bort preppar så räknar med att kunna komplettera varandra om något händer. Vill även kunna vara en trygg punkt för grannarna i byn, många är äldre.

   Är egentligen inte så jätteorolig för någon större händelse men vill klara mig i åtminstone en månad utan hjälp från samhället.

    Det jag är orolig för är att alla andra är så dåligt förberedda så man kommer behöva dela med sig vilket kan leda till minskade egna resurser, hade varit skönare om alla hade ett litet eget lager i alla fall.

    Ska du vara en trygg punkt för alla i byn måste du ha sjuka lager av allt. Satsa på att klara dig själv och din familj, annars står ni själva utan i en ev kris 🤷‍♀️

   NEJ. Det är inte säkert att just mat och elektricitet blir problemet. Kanske finns allt sånt och vi måste däremot andas in syrgas från tuber eller så behöver vi folk som kan avkoda meddelanden på utomjordiska språk. Orka spara konserver liksom.

    Så sugen på att skaffa en sån gasmask särskilt nu när man hörde om det i Göteborg när folk låg under blöta filtar då vill man ha en sån bra gasmask

    Ja det känns så svårt att preppa när man inte vet vad man ska preppa för. Syrgas och gasmask har jag absolut tänkt på, syre är ju ändå det man dör först av brist på. Har också funderat om man skulle ha ryggsäckar packade med det viktigaste om man skulle behöva evakuera snabbt. Mängder av mat känns inte som det bästa att lagra, har svårt att se en situation där man kan vara kvar i sitt hem och sitta och äta konserver i veckor.

  Godkväll!! Har 3 grejer jag vill öppetspåra om och kan inte välja, så jag slänger in alla 3 och så kan man ju svara på den man känner för 😃

  1. Vad skulle ert ”dröm”-instakonto handla om? Dvs vad skulle ni vilja följa? Kort bakgrund till frågan är att jag tycker att själva konceptet med instagram är så kul och vill gärna greja med det men kan inte bestämma vad mitt konto ska handla om. Är inte lika kul att lägga ner tid om ingen följer/inspireras/intresseras.

  2. Vår 8-månaders vaknar typ varje timme och måste då få snutta lite för att somna om. Vi har ännu inte testat att sluta nattamma men min fundering är liksom hur man ”lär” barnet att inte vakna hela tiden? Dvs varför vaknar hon ens? Spelar ingen roll om hon somnat i sin egen säng eller i vår, hon vaknar. Tror delvis att hon väcker sig själv när hon rullar till mage. Tips? Erfarenheter?

  3. Någon som provat det där ”16 weeks of hell” (googla). Det kostar ju typ 12K med deras originalprogram. Var det värt?

   2.
   Samma problem. 6 månaders. Har varit så sen han var 2 månader.
   Jag vet inte. Vill du sluta nattamma så kan du nog göra det vid det här laget. Annars är det nog bara att stå ut.
   Jag går och lägger mig ungefär samtidigt som bebisen. Surfar ungefär en timme tills han vaknar första gången (förmodligen väldigt snart) får han att somna om och sen försöker jag få ngn sömn själv. Livet blir inte så livat. Hoppas att det vänder snart och tar också gärna emot tips.

    Ja alltså jag har egentligen inget emot att nattamma men jag känner mer att även om jag slutar; vad hindrar henne från att vakna? Hon väcks ju inte av hunger för hon äter knappt, så hon kommer ju vakna ändå tänker jag? Eller det kanske inte funkar så haha. Just nu sover jag noll och ingenting eftersom jag inte hinner somna om innan hon vaknar igen 😂 tidigare har hon liksom vaknat ungefär samma tid ca 3 gånger per natt och verkligen ätit. //TS

     Jahaa förstår. Då är det väl troligen en fas/utvecklingssprång som stökar. Hur länge har det varit såhär?
     Är verkligen ingen expert men har ju haft det såhär i 4 månader så har hunnit läsa det jqg hittat.
     Skulle inte rekommendera att sluta nattamningen under ett utvecklingssprång. Troligen återgår det sedan till att hon ammar mer sällan, vem vet kanske bara 2 ggr per natt!
     Men om du tycker att det är acceptabelt så som det varit tidigare så tycker inte jag du ska sluta nattamma pga en jobbig period.
     Jag vet att det är kämpigt! Jag har också problem att hinna somna emellan uppvaken, har sömnproblem sedan innan och till slut går det bara inte att sova när ens sömn blir så knas.
     Men på riktigt! Lägg dig tidigt och fokusera på att få den sömn du kan och se till att partnern stöttar på morgnarna när det är möjligt.
     Stå ut! Jag samsover för att få så mkt sömn som möjligt.

   2. Om ni lär barnet att somna på egen hand har de lättare att även somna om själva när de vaknar på natten. Googla ”bebis somna på egen hand” och dylikt. Märkte skillnad redan kväll 2 och efter kväll 5 funkade det. (Vill han inte sova trots att tiden är inne för det beror det på att han är bajsnödig eller behöver rapa. Då får han gå upp en stund och göra just det alternativt att det visar sig att han bara har kvar lite bus i benen. Då lägger jag honom efter typ 10 min, gör nattrutinen igen, går ut och sen somnar han själv).

    Hur gammalt är ditt barn?

    Haha alltså jag blir alltid så avis på alla som skriver sådär. Sånna metoder går verkligen inte för redan i typ ”steg 2” så fallerar det för oss. Alltså till exempel så kan ju en sån rutin va typ ”lägg bebisen och säg nu ska vi sova. Om bebisen börjar skrika, lägg en hand på, om det inte går ta upp bara för att trösta men lägg sen ner igen och upprepa”. Osv.

    A det låter ju bra. Men vad gör man om ungen inte slutar gråta fast man tar upp? 😂 alla dedär knepen bygger ju på att det faktiskt går att upprepa någonting. Jag fattar inte hur folk gör…

    Kan tillägga att jag har världens gladaste och tryggaste bebis som får massa närhet och gos, är lugn och nyfiken, osv. Men just när det kommer till att natta och sova så är det hopplöst. Det var ok en period kring 5-8 månader men nu från strax före 8 månader så är det hemskt. Tar 1-2 timmar att natta (med gallskrik hur vi än gör) och sen vaknar hon och ska snuttas hela natten. Ser inte ljuset i tunneln.

     Barn går igenom separationsångest vid 8 månader cirka och då kan det vara så här. För oss var det många sådana perioder och de kändes oändligt långa. Men en sak jag tänker på idag som jag hade svårt att tänka då – ”Livet kommer inte alltid vara som det är just nu. Någon gång kommer det bli bättre eller något annat.”
     Försök tänka det när det känns sjukt jobbigt. Någon gång blir det bättre, inte många tonåringar som ligger och gallskriker efter mamma i sängen 🙂
     Finns där och var en trygghet för barnen när barnen behöver dig <3

      Tack för pepp! Är väl kanske inne på 4e veckan nu utan sömn och det känns som att det aldrig kommer att gå över. Hon har alltid varit skitsvår att natta men har sen ändå sovit okej när hon väl somnar. De enda jag kan vara tacksam över är att hon i alla fall inte vill ”gå upp” på natten…. *peppar peppar*. Då hade jag typ avlidit… börjar jobba snart också så detta känns stabilt 😂

   1. Kanske ganska tråkigt men fina bilder varvat med text om livet/olika teman typ, gärna outfits
   , hur mam får ihop vardagen med småbarn osv, egna grejer man gör

   2. Bara go with the flow, det går över sedan. Bebisen är fortfarande liten relativt sett, ännu jobbigare att gå upp med den varje timme än att lägga fram bröstet. Skulle aldrig orkat sluta nattamma.

   3. Har inte provat

    Kul med svar på både 1 & 2! 😍

    Ja vi gör typ så nu att vi nattar i hennes säng för känns inte tryggt att låta henne ligga ensam i vår säng, men sen flyttar vi över henne vid ett uppvak kring där vi själva går och lägger oss. Så vi samsover redan men känns ändå jobbigt att bli väckt var 40e minut typ… får nästan ingen sömn alls, även om jag slipper gå upp.

    Fattar att detta passerar men just nu har jag så svårt att föreställa mig ”hur” det plötsligt skulle gå över… 😴😴😴

   2. Min bebis är snart 6 mån och sover (oftast) hela nätterna och det är jag övertygad om att det beror på att jag inte ammar. Känns som att de små blir mkt mättare och dåsigare av ersättningen. Nu ammade jag bara några veckor och blev också väckt stup i kvarten. Nu vaknar bebisen ibland runt 3 och då kan det ibland räcka med att rätta till nappen eller gå och byta blöja. Ibland somnar han om snabbare ibland tar det längre tid. Mån 8 är ju en separationsfas så då blir nog bebisarna oroligare också skulle jag tro.

  Någon här som är ”hemmafru”? Jag är just nu föräldraledig med barn nummer två, innan dess pluggade jag. Nu känner jag dock mer och mer att jag inte vill gå tillbaka till vardagen. Vill absolut inte lämna mitt barn på förskola så fort han fyller ett, vill inte behöva jobba heltid eller ens deltid.

  Min sambo tjänar rätt bra, vi bor billigt och odlar mycket av vår egen mat under våren, sommaren och hösten och köper mycket begagnat, har alltså inte så stora utgifter generellt. Min sambo hade nog helst sett att jag börjar jobba om åtminstone några år men har heller inga direkta problem med att försörja oss alla. Tankar?

   Tänker att du kan vara hemma några år om det går och känna efter sen? Kanske känns jobb roligare när barnet/barnen är större!

   Att du behöver tänka igenom och trygga din framtida ekonomi om någon händer, t.ex. skilsmässa, och senare din pension…

   Låter supermysigt och ser inga problem OM ni på ett seriöst och gemensamt sätt ser över din pension & trygghet om ni separerar.

   Drömliv säger jag, så kör! Sen är det bra om du kan spara lite pengar iofs inför framtiden som en säkerhet.

   Min enda tanke är: V det är som säger att barnen ska börja förskolan vid 1års ålder? Vi har ett oerhört generöst system för att kunna vara hemma betydligt längre som föräldralediga. Förstår verkligen inte varför de skolas in så små.

    Tar du ut 7 dagar per vecka räcker inte föräldradagarna så länge. Inte alla har råd att ta ut 3-4 dagar eller ens 5 dagar per vecka. En del barn börjar på förskola tidigt för att föräldern/föräldrarna behöver jobba för att försörja sig och barnen.

     Nej då är det ju en sak, tror inte den som kommenterade menade de som inte har råd. Men många har råd, de vill bara inte dra ner på någon annan utgift.

     På mitt barns förskola berättade en av pedagogerna att de som skolat in barnen tidigast och har de längsta dagarna är föräldrar som har gott ställt. Nu är det förstås olika var man bor. Men ser jag till min egen bekantskapskrets så har många varit väldigt tidiga till förskolan, trots ekonomin att snåla på dagarna.

      Ja, precis. Man kan ju också anpassa ekonomin och försöka dra ner på utgifterna om man har möjlighet, för att kunna vara hemma längre. Det har blivit någon form av norm att barnen ska in på förskolan runt 1,5 år eller tidigare och alla gör likadant. Jag har varit hemma tills barnen är två år och visst, jag har inte lagt mkt pengar på annat än dem men för mig har det varit värt det. Det finns också en fördel med att de kan prata och göra sig förstådda på förskolan, inskolningen gick jättebra.

   Tycker det låter fantastiskt om det passar er. Man behöver inte jobba om man inte behöver det. Se bara till att du har något att falla tillbaka på om er relation inte skulle gå vägen.

   Tack för svar! Glömde tillägga att vi i sånna fall skulle pensionsspara åt mig samt att jag har sparade pengar sen innan att använda om något oväntat händer.

    Låter helt fantastiskt! Du ska vara tacksam för den möjligheten. Jag hade inte tvekat en sekund tryggheten fanns gällande pension osv😍

    Då är det ju underbart. Jag är också ”hemmafru” men vi har inga barn. Jag bryr mig helt ärligt inte alls vad andra tycker och tänker, jag känner bara att jag har tur som kan leva så. För er som har barn är det nog bara ett ännu större plus att du kan vara hemma. Gör det som passar er familj och tänk på att vara hemma som mamma är jätte vanligt i större delen av världen ☺️

     Så glad över alla svar verkligen! 🥰 Börjar nog med att vara hemma några år till så får vi se vad som händer sen helt enkelt

   Det är normalt att känna så! Stanna hemma tills barnen är lite större och börja jobba först när du vill. Du kommer ångra dig om du lägger mer tid på jobbet än på barnen ❤️ Pengar går alltid att skaffa nya, när barnen är stora är den tiden borta.

   Är hemmafru och hemmamamma. Har 4stycken barn, äldsta går i skolan men är hemma på heltid med mina andra 3 barn. Det bästa beslut vi gjort! Lever ekonomiskt och smart. Köper begagnat. Vi är som ni självförsörjande om somrarna. Vi ska köpa loss en anhöringshus ute på landet där vi kommer kunna odla på större ytor. (L Ä N G T A R).

   Att vara hemmafru/mamma är det bästa beslut jag har tagit. Och nej kmr inte ta slut mellan mig eller min man. 12 år snart and still goin strong. 🙏🏽

    Vilken talang du besitter. Se in i framtiden.. hoppas verkligen de stämmer så du inte står barskrapad om 30 år med 0 i pension…

  Jag är så nyfiken. Ganska ofta på öppet spår dyker det upp personer som har inga eller väldigt få vänner, och endast umgås med sin partner. Min fråga är, hur träffade ni era partners om ni saknar vänner? Har så svårt att förstå hur det går till.

   Vi träffades genom min syster. Hennes dåvarande kille var/är kompis med min sambo.

   Jag träffade min sambo när jag fortfarande umgicks med folk..

   Jag tror inte många träffar sin respektive genom vänner.

   ”Träffade” min sambo på Lunarstorm för 16 år sedan, jag var 17 år då 😂 Inte planerat att bli något seriöst men det blev det.

   Träffade mannen på jobbet. Hade vänner innan jag flyttade till en ny stad och har pga av olika anledningar inte hittat några vänner här.

   Träffades via Tinder. 😃

   Min man var den snygga kassa killen på kaffeshoppen jag var stammis på som tonåring 😂 när jag blev 18 blev vi tillsammans. Han är 11 år äldre än mig. Bästa som hänt mig, vi umgås bsra med varandra,han levde ett väldigt flängit liv innan, träffade vänner efter jobbet varje dag osv men när vi blev tsm så beslöt han sig att bara vara hemma med mig. Vi har barn ihop nu och han är min bästa vän. Vill inte umgås med någon annan 😁

   (Joooodå det kommer hem vänner hit och umgås rätt ofta.)

   Internet kära du. Internet. Happypancake i mitt fall.

  Hur länge tog det för er att bli gravid med ert första barn?

   Första försöket! 🍀

    Första försöket men blev ett tidigt missfall, blev dock gravid direkt efter utan att få mens imellan

   Två år och still counting

   Jag låg med pappan ca en gång / mån utan skydd från Maj sen blev jag med barn i början av Okt..

   Första barnet tre månader.
   Andra barnet tre veckor.

   Vi hade sex typ fem gånger i veckan.

   2 månader

   Första försöket, men det får man väl knappt säga innan någon ska bli kränkt över det.

   2 år ca

    Andra barnet 10 månader

   Första försöket med alla 3 barnen, även blivit ofrivilligt gravid 6 gånger

   I princip direkt.

   Två år inkl tre IVFer.

   9 månader och försöker fortfarande, fick tidigt missfall förra månaden. Hoppas det går hela vägen snart 💛

   Vi plussade idag(!) efter att ha försökt aktivt i ca 10mån. (Tog ägglossningstester och mätte min temp. varje morgon.) Det är normalt att det tar tid!

   Nu hoppas vi att allt går vägen bara.

   7 månader av försök. (Plus flera år innan dess av funderande om vi skulle ha barn eller ej.)

  Vad tror ni, blir det en fjärde våg?

   Beror på hur många ovaccinerade det finns, men hade väl inte blivit förvånad om det blir en fjärde våg tyvärr

    Det beror på hur länge sedan vaccinering skedde också. I värsta fall så fungerar ett vaccin bara 3-4månader och sedan är du ute och sprider du med. Vaccinerade fall bar dessutom på större virusladdningar än ovaccinerade och var ovetandes om risken varpå de utsatte andra mer i ren okunskap.

   Ja det tror jag tyvärr eftersom både vaccinerade och ovaccinerade kan sprida smittan. Hoppas att de flesta försöker hålla lite avstånd.

   Fast en stor del av de ca 20% som inte är vaccinerade borde väl vara barn under 16 år? Kan väl inte vara så många vuxna som inte vaccinerat sig förutom riskgrupper? Någon som har några siffror att hänvisa till?

    Nej, det är ca 77% av alla födda 16+ som är fullvaccinerade. 23% av alla över 16 år i Sverige är alltså inte fullvaccinerade. Sedan kommer alla barn till.

     Tack för svar! Då är det ganska många totalt som är ovaccinerade om man inkluderar under 16. Shit, kan gå hur som helst känns det som.

  Hur kan Margareta Grääs säga att hon inte har råd att köpa en lägenhet men samtidigt köpa smink och hudvård för flera tusen varannan dag?🤯 Om hon istället hade lagt de pengarna i fonder hade hon ju snart haft råd

   Antagligen för att hon lever lön till lön och inte har besparingar? Sminket är ju hennes jobb och hon vill antagligen inte gå tillbaka till ett vanligt jobb och därigenom kunna spara.
   Köper hon inte det senaste blir hon ju ointressant på youtube/insta och därmed försvinner hennes försörjning.
   Antagligen trivs hon tillräckligt bra som det är, annars hade hon väl sparat och jobbat med annat.

   Har alltid trott att Margareta Grääs var något slags skojnamn för Maggan Graaf. Vet inte hur jag fick ihop det men nu har jag fattat att de faktiskt är två olika personer🙂

   Är så trött på hennes gnäll. Hon måste ju fatta ekvationen själv snart?! Om hon ser att hennes bolag har mer kostnader än intäkter kanske hon ska lägga influenser verksamheten åt sidan och satsa mer på hennes vanliga jobb.

  Hur vidrigt är det att bli tillsammans med sin sambos bästa vän om man gör slut och väntar i något åt?

   Jag var tillsammans med min killes bästa kompis när jag var 18. Sen blev vi ihop 12 år senare så är preskriberat nu. Nu umgås de inte så ofta längre pga att de bor på olika ställen men vet att exet tycker det är lite awkward när vi stöter på varandra allihopa. Min kille bryr sig inte överhuvudtaget. Men skulle nog säga att man ska låta det gå några år, speciellt om ni varit sambos och de är bästabästa vänner.

   Det är småaktigt att paxa någon från kärlek om man ändå inte har en relation längre. Sedan kanske det inte är så kul men det är en annan femma 🙂

   Jag glömde nämna att kompisen är gift för tillfället

    Om den du vill ha är gift så håller du dig borta. Ja otrohet är riktigt vidrigt, det förstår du väl själv?

     Alltså jag har en sambo, kompisen är gift men är i skilsmässa pga att han är kär i mig. Det har inte hänt något mellan oss. Jag är inte säker på om jag ska fortsätta med min sambo men tänker såklart inte gå över till hans bästa vän trots att han är kär i mig då jag inte känner något för honom men undrade bara hur fel det är.

      Varför har ni ens haft en sån kontakt? Känns så otroligt orimligt att ens överväga skulle aldrig prata på det sättet med min partners vänner

       Vi har inte det, han har erkänt för min sambo och dragit sig undan.

        Vänta så ni har inte haft olämplig kontakt utan han har från tomma intet bestämt sig för att skilja sig pga dig och berätta det för din sambo?

        Men va, du skriver att du inte är intresserad då borde det ju inte vara en fråga överhuvudtaget. Låter som att du ljuger för antingen dig själv eller folk här för att undvika kritik. Hitta någon annan!

         Det kan ju fortfarande vara en fråga på ett mer filosofiskt plan. Du kan välja att svara på den eller låta bli, men du behöver inte vara otrevlig och definitivt inte anklaga ts för att ljuga.

          Ingenting i frågan visar att det är rent hypotetiskt, ja jag har ju svarat och tolkat det jag har läst. Är du TS eller en sekundärkränkt anonym?

           Oj, du är ta mig tusan bara otrevlig. Nej, jag är varken ts eller sekundärkränkt. Hoppas du är trevligare mot människor i verkligheten än anonymt på nätet.

   Finns det verkligen ingen annan du kan dejta istället?

  Attraherad av kollega

  Jag är otroligt attraherad av min kollega.Om man är osäker på om denne kollega också är intresserad, hur ska man veta?

  Samma person svarade på ett Mail idag o önskade att vi hellre tagit ärendet över en kopp kaffe tillsammans. Oskyldigt? Jag tror det finns något mellan oss men jag är osäker på om det bara är min attraktion som
  Tar över… help a girl out!

   Det är ju svårt för oss veta hur han är som person, ifall han inte lägger nån vikt bakom ”över en kopp kaffe” eller om det är en inbjudan till mer. Hur verkar han mot andra? Han kan mycket väl vara intresserad, och att din känsla att det är mer mellan er stämmer.

   Är han singel och det inte finns nån risk för att det blir obekvämt på jobbet så kan du ju föreslå att ni går och fikar eller liknande.

    Han skickar ibland skämt, vi skämtar mycket när vi pratar och vi har ett sätt mellan oss. Jag tycker han tittar mycket också, ganska intensiv blick men är osäker. Kanske alla kollar så, men de är ju aldrig något man lägger märke till…

     Jamen då låter han ju helt klart intresserad. Så skicka imorgon ett sms och fråga om en fika 🙂

      Tack! Då ska jag göra det! Spännande

   Ta kaffet för en invit! 👍🏻

   Nej det är inte oskyldig. Han gillar dig, ta något med honom ”över en kaffe” 😬

    Kan du utveckla? Jag vill verkligen att det ska vara så och jag övertänker nog men jag tror nog också det!! En känsla bara 😅

     Haha alltså om han skrev att ni borde tagit ärendet över en kaffe betyder det ju att han vill träffa dig. Gäller det jobb tänker jag att man helst löser allt så enkelt som möjligt, och om det nu går att göra det utan att träffas är det väl bara bra så man slipper träffas osv.. i det här fallet verkar det ju som att han dock hellre gjort det live. Det tar jag iaf (jag kan ha fel🤪) som ett litet tecken på att han gillar dig.. om det inte nu var så att det var ett ärende som var mycket lättare att lösa om man träffas i verkligheten mot hur ni nu löste det

      Tack!! Jag ska sms imorgon. Eller måndag 😱

       Nej skriv idag. Lördag. Sen uppdaterar du oss ikväll hur det gick. 😃

  Har en vän som jag är otroligt nära med. Hon känns som min syster. Vi har varandra som vår närmaste. Men det finns ett problem som jag inte kan prata med någon om för jag känner mig sjuk som tänker såhär. Hon och hennes pojkvän flyttar till en liten småstad en bit härifrån. Jag vet att hon inte vill flytta och visat missnöje över det. Jag klarar inte av att hon ska så långt bort ifrån mig. De har varit tillsammans i ett år. Känns som att han är glad att han får henne långt bort ifrån mig. (Vet att han surat över senaste gångerna vi träffats för hon inte är med honom och han har ingen kontroll.) Vad fan ska jag göra? En del av mig vill bara låta detta dö ut till hon inser. Hur nära vänner vi än är så berättar hon inte super mycket om dem två, men han verkar inte bra för henne. Han verkar vilja bestämma mycket. Varför hon inte berättar tror jag är för jag varit hård mot hennes ex som både misshandlat henne psykiskt och fysiskt och då självklart varit på henne för jag inte vill att hon far mer illa.
  Iallafall, hade varit skönt att bolla detta med någon här.

   Varningsklockorna ringer starkt.
   T.ex. psykopater vill typiskt avskärma sin ”target” från dennes nära o kära.

   En normal kille utan något skumt i bagaget är MYCKET nöjd över en tjejs nära tjejkompis, betyder mer tid för honom att spela tv-spel, haha😉

   Kan inte du prata med din vän (obs INTE messa om ämnet eller så, pojkvännen kan läsa hennes mobil och bli lack) och försiktigt föranleda konversationen? Leda in mer henne själv att börja prata om det… Vara finkänslig, så hon inte avskräms (skäms?) och känner för att dra sig undan.

   Har du snackat med någon i hennes familj, vad har dom för känsla kring situationen?

   Skrev ett långt svar men av någon helmysko anledningen föll den bort i modereringen.
   Just nu har jag inte tid att skriva mer, men varningsklockorna ringer STARKT gällande killen.

  Ni med iPhone PRO Max, är den för stor och tung? Såg att elena Belle hade en och tänkte först herregud vilken enorm telefon men tänkte sen vad skönt det måste vara med en så stor skärm.. tankar?

   Jag har en 12 PRO Max. Kan inte tänka mig att gå tillbaka till en mindre. Lite ovant första dagen, sen vänjer man sig. Tänker varje gång jag håller ex. min mammas iPhone 11 att den är mini mini

  Ska vi ha en tråd om JURISTJOBB??

  Förväntningar vs verklighet?

  Har själv efter utbildning och ting ( plus tre år juridik-myndighetsjobb) upplevt en jättehög konkurrens om de intressanta jobben och hög risk att på sin höjd hamna på en myndighet och jobba med max 2-3 paragrafer. Har äntligen landat ett av mina drömjobb (åklagare), men har mentalt behövt bygga upp beredskap för att typ byta yrkesbana. Jobben på byrå verkar så sjukt underbetalda och slitiga och är ändå hööög konkurrens. Erbjöds 27 000 på byrå utan några förmåner för att i utbyte sälja hela mitt liv typ.

  Hur har ni upplevt det??

   Låter inte seriöst med 27 000 på byrå, det ska alltid vara högre än notarietjänsten. Humanjuridik?
   Skulle säga att livet efter examen var slitigt första tre åren (byrå och ting) mot lönen man fick. Är på byrå nu och såklart högre lön, det är fortfarande iofs jäkligt slitigt ibland men är samtidigt mer trygg i min yrkesroll, mer erfarenhet och kan mitt område mer som gör att jag blir mer chill. Men ibland inser jag hur skevt det är när jag går hem vid 20 och är alldeles nöjd över att gå hem tidigt och ser det som soft..