Gabriella Joss om missfall, skrapning och framtida graviditeter

Hej fina ni!
Hur mår ni? Jag mår bra! Har äntligen, äntligen fått tid för skrapning imorgon. Var på en undersökning här i Stockholm nyss och det konstaterades att det var mycket rester kvar. Är så tacksam att jag fick tårar framför läkaren som jag fick träffa. Känns som att detta har pågått i en evighet trots att det bara är cirka två månader. // Gabriella Joss

I slutet av augusti skrev Gabriella Joss på sin blogg att hon och hennes sambo fått veta att barnet i Gabriellas mage inte längre levde, och eftersom kroppen inte stötte ut det på egen hand (genom ett missfall) så fick hon genomgå en abort.
Tyvärr visade det sig att det fanns ganska mycket rester kvar i livmodern från graviditeten och tidigare idag så sövdes hon ner i Stockholm för att kunna genomgå en skrapning.
Allt verkar ha gått bra och Gabriella postade dessa uppdateringar på Instagram där hon bara längtar hem till sina små nu.

Skönt att allt gått bra, och att hon nu kan blicka framåt.
Så här skrev hon förresten på sin blogg efter att ha fått frågan om varför hon har så bråttom att bli gravid:

Den största anledningen är väl att vi båda känner att vi har hittat rätt person i livet och att det inte finns något att vänta på. Min kille är ändå 30 nästa år och jag har ju småbarn nu och har inte världens lust att låta dom bli 10 år och sedan börja om med småbarnsåren igen. Vill gärna att dom ska ha rätt tätt mellan varandra allihop. Min tanke innan har ju varit att aldrig mer ha fler barn (och var till och med inne på att sterilisera mig som jag kanske har nämnt innan) men tänk vad allt kan ändras när man hittar sin människa med stort M. Vill ha allt med honom och att gifta sig och få barn ihop känns så självklart för båda. Sedan är det egentligen inte bråttom men känns jobbigt att gå runt och blöda och bli påmind varje dag om vad som hade kunnat vara. Så mitt främsta fokus ligger på att bara få igenom en skrapning för att slippa gå omkring dag ut och dag in med en gammal graviditet. Ni som varit med om samma vet att det är rätt slitsamt både fysiskt och psykiskt. // Gabriella Joss

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Läkare här. Nej, hon har inte ”genomgått en abort”. Det är ett missfall. Blanda inte ihop begreppen! Ingen tjänar på det.
  Abort betyder egentligen endast att en grav har avbrutits, oavsett på vilket sätt. I detta fall har graviditeten avbrutit sig själv, man kan också säga att naturen avbrutit den.
  Att välja att göra abort är något helt annat (oavsett varför). Det spelar ingen roll att metoderna (tabl, skrapning etc) är samma.

   Word på den! Kan också reagera på benämningen ”missed abortion” som avser att en graviditet avstannat och sedan resulterat i missfall (min tolkning efter flera egna ma förr om åren) där det överhuvudtaget inte handlat om ett aktivt beslut att avbryta graviditeten.

   Ordet abort/abortion betyder ju att graviditeten avbryts. Spontan abort är missfall, kirurgisk/medicinsk abort är frivilligt avslutande av graviditet.

    Men exakt. Demina säger ju emot sig själv…

    Abort betyder ju bara bokstavligen ”avbryt”. På engelska används order abort i många flera sammanhang än avbruten graviditet.

     I amerikanska medicinska journaler så kan missfall stå som ”abort”. Det betyder bara avbruten graviditet. Antar att en frivillig abort står som ”medical abortion” eller liknande.

     Precis.
     En avbruten start med ett flygplan heter ”aborted takeoff” på engelska.
     Kommandot är “ABORT ABORT ABORT”
     Betyder helt enkelt avbryta.

   Aha, här lärde jag mig något nytt! Har trott att man gör medicinsk eller kirurgisk abort pga antingen att man vill avbryta graviditet eller ma. Tack för upplysningen!

   Jag är 100% för vad du skriver. Men när jag las in för att avsluta graviditeten efter ett väldigt efterlängtat barn vars hjärta slutade slå i v.12 fick jag information om vården om att genomföra en ”medicinsk abort”…. Alla papper jag fick med mig utgick ifrån att jag själv valt att avsluta. Det här var på Danderyd förra sommaren. Hade absolut önskat att andra ord användes av vården.

    Ja, i mina journaler från mina ma står det ”inkomplett abort”’ och sen efter cytotecbehandling står det ”komplett abort” . Det står också ”spontan abort” vilket jag tolkar som missfall?

    Ja, beklagar ordvalet där. Onödigt. Vet att många reagerat på det genom åren. Inget hindrar att man använder ordet missfallsbehandling, medicinsk eller kirurgisk.
    Cytotec används ju även vid igångsättn av förlossn. Tror inte det skulle uppskattas, när man valt att göra abort, om man fick info om ”förlossningsbehandling”.

    Ord är viktiga! Ord spelar roll.

    Jo. Har också haft kollegor som i slutet av lång abortmottagning, utgått från att även sista pat sökte abort. Det var i själva verket ett avbrytande pga fosterskada, och la ytterligare sten på börda i en redan mkt sorglig situation.

     Menar du att en läkare då skulle skriva fel i journalen? Det tror jag inte.

      Följ Vardadministratoren på Instagram så får du lära dig mycket om journalskrivning.

      Matnyttiga inlägg blandat med en stor hög humor – love it!

      Nej, de gör inte fel. De gör rätt, medicinskt säger man just så eftersom (som andra påpekat ovanför) ”abort” just bara innebär avbrytande av graviditet oavsett orsak. Problemet ligger snarare i att vad som används i folkmun skiljer sig på ett lite olyckligt vis. Förstår att det kan kännas hårt just nu man fått ett missfall, men man får komma ihåg helt enkelt att medicinska termer kan skilja sig och är just bara det, det ligger liksom in värdering i det i sig.

      När jag var med om samma sak benämndes det som ”uteblivet missfall” och inte abort. För mig var det jätteviktigt med just ordvalet då jag visste att tillvägagångssättet var detsamma, kirurgen var också oerhört respektfull innan och beklagade sorgen då barnet var efterlängat. Hade blivit förkrossad om någon kallat det abort. Men fattar om fel ordval utifrån omständigheterna sker ibland ändå.

       Jag jag hade också diagnos uteblivet missfall i journalen, men när de gav information om hur det skulle avslutas pratade de bara om medicinsk abort och fick med papper hem med samma ordval inför att jag skulle läggas in… Personalen på avdelningen där själva avbrytandet sen gjordes var dock fantastisk och visade stor empati.

     När jag skulle göra abort tvingade läkaren mig att titta på skärmen när hon gjorde ultraljud på undersökningen innan. Så vidrig människa, elak och hånfull. Jag gjorde det dessutom mot min vilja pga dåvarande partner, men läkaren frågade inte ens. Hade hellre haft en läkare som du, du verkar snäll och omtänksam 💕

      Men gud, den läkaren bör du anmäla. Vad är ens syftet med det, förutom att få dig att må dåligt eller guilttrippa dig till att inte göra abort? Absolut inte ok av läkaren.

      Bor du i USA?

       Nej det var i Göteborg. För ca 8 år sen. Minns fortfarande läkarens namn. Hon är rätt ökänd om man googlar och har uttalat sig några gånger offentligt om att kvinnor som vill göra abort minsann inte ska få skrapas, det ska göras med tabletter för det är billigast. Hon ville pracka på mig en medicinsk abort men jag vägrade så fick en skrapning. Minns hur elak hon var, tvingade mig som sagt att titta och pekade och visade. Frågade inte ens om jag ville se.

      Samma gjorde barnmorskan med mig, väldigt märkligt beteende trots att jag var tydlig med min önskan

    Jag fick missfall ganska sent och har för mig att det står något med ordet abort också i mina journaler. Men ska kolla upp det.
    Minns att jag reagerade på det förut

   [Borttagen kommentar]

   Lite konstigt med en läkare som på något sätt inte har koll på att abort är en medicinsk term som används för både missfall eller ett valt avrbytande av graviditet. I folkmun används abort generellt mest för att prata om specifikt det senare, men det är ändock en medicinsk term som kan används för båda i patientjournaler, artiklar på sidor som Vårdguiden och dyl., artiklar i medicinska skrifter, Vårdhandboken osv. Väldigt märkligt att en ”läkare” då propsar på att det ”är något helt annat” och att ”Blanda inte ihop begreppen! Ingen tjänar på det.”…

    Bra poäng! Ifrågasätter också dennes titel…

  Beklagar det som hänt henne men det kan ju va bra att iaf vänta ut den första förälskelsefasen minst + bo ihop nåt år el så…Är han människan med stort M finns han väl kvar? Och är mer schysst mot barnen också än att stressa på. Fattar fortfarande inte hetsen

   Skönt att ingen mässar om att du ska hetsa då utan låter dig skaffa barn i din takt.

   Alltså, jag har väl också tänkt så men sen insåg jag att jag själv är 30 om några år, singel och vill ha barn. Jag kommer nog vänta 1 år minst med framtida partner men skulle jag bli gravid innan det med personen skulle jag inte göra abort. Det är bara såna beslut man kan ta själv och som ingen annan egentligen ska bry sig om.

    Det är väl det som är hela grejen med influensers, att folk ska bry sig? Sen har man ju möjligheten att kommentera det som de skriver..

   Ja alltså usch, efter att ha lyssnat på podden ”Älskade psykopat” litar jag inte på nååån. I typ ALLA fall har mannen varit den bästa, mest fantastiska mannen där det aldrig känts mer rätt osv. Och sen, när hon blir gravid, vänds ALLT och han blir aldrig den perfekta mannen igen. Hade varit livrädd om jag blev gravid med nån så snabbt. Det tar ungefär 3 år att på riktigt lära känna en annan människa. Man kan omöjligt veta efter bara ett par månader vilka eventuellt sjuka sidor som döljer sig bakom allt det underbara.

    Fast du hör ju aldrig poddar om de som skaffade barn tidigt och inte visade sig vara psykopater. Jag som bara lyssnar på krimpoddar kan ju inte gå runt och tro att alla är mördare typ.

    Behöver inte höra poddar om sånt. Räcker att höra vännerna berätta om allt killen aldrig gör osv 😅

    Om du ändå nämner den podden så finns det ju narcissister, sociopater och en himla massa andra diagnoser och icke-diagnostiserade osköna beteenden. Jag var tillsammans 2,5 år med en man som bröt ner mig totalt och jag gick från chefsposition på stort bolag i tidiga 20-årsåldern, med massa vänner och ett bra liv till ensam, 20 kilo smalare, hårlös och arbetslös och sjukskriven. Det finns något som heter normaliseringsprocessen. Man kan inte gå genom livet och vara förberedd för allt som ska hända, och man kan inte skydda sig mot allt hur mkt man än vill. Om du nu ska vara rädd för saker så skyddar du dig ju knappast relationsmässigt genom att bara vara rädd för psykopater. Sorry not sorry

   håller med!Fattar inte heller denna stressen med att skaffa barn med varenda människa man träffar.Ser så många både kvinnor och män som gör detta!

    Instämmer. Det är bara egoistiskt att inte vänta.

   Precis. Att folk inte fattar att det är en biologisk drift att skaffa barn med en ny partner. När de första dimmorna skingrats så ser du kanske att det här förhållandet var precis som det som tog slut innan. Vissa gör om den här processen gång på gång med nya barnafäder.

  Alla får självklart göra som dom vill men jag tycker många influenser, kallad dom så ? 🙈 Hänger ut hela sitt liv ! Finns något privat kvar ?
  Finns saker som man vill behålla för sig själv. Saker man bara berättar för några få men dom låter alla få veta

   Har man gått ut med en graviditet så kommer väl folk tids nog fråga vad som hänt när inget barn kommer. Precis som i verkliga livet.

    Ja, och hon valde att gå ut med sin graviditet efter ett par veckor.

  Vad grattar alla Bianca för??

   26år

    Hon fyller väl år vid nyår?

     Ja hon är född 30/12 år 1994 så hon fyller dessutom 27 i år

   Gissar antingen nått med Caia eller att hon har hittat en lägenhet.

    Hon hade släppt med aimin (?) kläder, som liknar många av de både hon och de har från tidigare, men det här var ju igen det absolut bästa någonsin!

   Enligt story är det väl för att Caia blivit nominerade till något?

    Talesättet: ”Mycket vill ha mer”, stämmer verkligen in på familjen Wahlgren. Nu gör mamma Wahlgren reklam för en kreditapp (anyfin) med tanke på deras stora inkomster och att de vänder sig till låg- och medelinkomsttagare så finner jag det mycket osmakligt att göra reklam för ett finansbolag!

     Förr var hon rolig Pernilla nu är hon mest för mycket ska skratta åt sig själv larva osv känns krystad pä något vis. Ja de är osmakliga hela bunten. Familjen Wahlgren kanske inte Benjamin och Oliver då.

  Förstår henne…
  Själv har jag förlorat min bebis. Saknar honom varje dag <\3

  Sluta kalla det abort. Läs på.

   I medicinska termer är det en abort dock. Också, så fruktansvärt trött på uppmaningen ”läs på” som slängs med överallt. Även när man har fel.

    Jag fick ett missfall för några år sedan och i mina efterföljande förlossningsjournaler står det om tidigare graviditeter ”spontan abort” om mitt missfall. Så oavsett vad ni tycker här så är det ett vedertaget begrepp inom vården.

  Margå på Efter Fem just nu. Gör hon inte sig väldigt till med munnen/läpparna emellanåt?

   Margaux*

    Hon presenterades som en av de mäktigaste influncer på sociala medier men hon var väl inte med på listan över de mäktigaste, ingen hög placering iaf.

   Tilde sa flera gånger att Margaux är en av de mäkigaste influencer på sociala medier, hon presenterades så MEN Margaux var väl inte ens på Maktbarometerns lista över de mäktigaste på SoMe möjligtvis långt ner på någon av dem.

   Hon känner väl nån på TV4 som vill ge hennes karriär en knuff

  EN FRÅGA OM NÅGOT HELT ANNAT.
  Om ett företag på Instagram, gör reklam för sina produkter, måste dom reklammarkera detta då? Och om ett företag har ett samarbete med en influenser som gör reklam för företaget, och företaget repostar detta, vad gäller då?
  Kolla exempelvis TB Bil Nyköping instagram

   Inte på företagets egna konto, då behövs inte det.

  [Borttagen kommentar]

   [Borttagen kommentar]

   Okej. Och livet går vidare.

   [Borttagen kommentar]

    [Borttagen kommentar]

  Det är tur att det finns så många soulmates därute… ; )

   Jemaine : It’s just that I think she might be the one.
   Bret : Sally?
   Jemaine : Yeah.
   Bret : What makes you think that?
   Jemaine : You just know. When it happens to you, you’ll know.
   Bret : You said Michelle was the one.
   Jemaine : Yeah, she’s the one.
   Bret : You said Claire was the one.
   Jemaine : Yeah, she’s another one.
   Bret : So you get more than one one?
   Jemaine : Some people are lucky. I’ve had a few ones.
   Bret : So how many ones can you have?
   Jemaine : Five.
   Bret : How many have you had?
   Jemaine : Three. How many have you had?
   Bret : Just one. Just one.

   You get two great loves.

  ”Min kille är ändå 30 nästa år” lol… Ja lastgammal bäst att skynda och bli gravid med mannen man känt i några veckor…

   Undrar om han fortfarande kommer att endast tituleras som ”min kille”, även om de får barn? 🤔

    Men han är ju hennes kille. Vad är problemet?

     Om man kommit så långt i relationen att man planerar en framtid med barn ihop, så borde man väl iaf ha passerat ”min kille-stadiet” och börjat kallas vid sitt namn? Som hon skriver låter det som att de går på högstadiet.

   Ja fy, han är nog bara fertil i 30 år till så att vänta ett år vore ju katastrof 🙀

  älskar wasa paprika, tar alltid den när jag donerar blod

  Har Patrik & Erica (PH) gjort slut? Han söker boende i Stockholm.

   Ja Erica umgicks ju med Jelena i helgen så 🤣
   Breakups smittar ofta av sig.

  Lite läskigt hur fort vissa skaffar barn efter att ha känt varandra i ett par veckor/månader. Hade varit lite mer förståeligt om de var 35+, men varför ha så bråttom när man är i 20-årsåldern? Fasiken, passa på lev lite, lära känna varandra, res tillsammans mm innan man låser sig fast med barn.

  Är allting glömt och förlåtet kring twistshake? Många influenser som gör reklam för dem igen!

  Tycker min kille är finare än min sambo 🙂

   Var tvungen att läsa det ett par ggr innan jag fattadevad du menade 😅

   Vet din sambo om det? 😅😜

   Om du tycker din kille är finare än din sambo borde du göra slut med sambon och sluta leka med folks känslor.

    Hon menade att benämningen säga ”min kille” låter finare än ”min sambo” (tror jag iaf, det hör ihop med en kommentar längre upp)

   Jag brukar säga min partner då jag inte vill säga sambo eller fästman och att säga min pojkvän känns som att förminska honom. If that makes sense.

   Tycker det låter tonår att säga min kille. Personen har väl ett namn.

  Fint att hon är i Grekland en vecka först med snubben, mellanlandar hemma o sen drar till Spanien med snubben igen. Kul för kidsen att inte få följa med på några resor…

   Har alltid undrat vad föräldrar säger att de gjort under sin ”barnfria” vecka om barnen frågar? Blir det inte skumt att säga att man varit på semester utan barnen? eller de som tar med sin nya partner och gemensamma barn på utlandsresor utan sina särkullbarn och fläker ut bilder på sociala medier.

    Jag har liksom svårt att svara min 6-åring vad jag gjort under tiden han varit i skolan om jag är ledig. För vill inte att han ska känna att han missat massa grejer så tonar alltid ner sakerna så de låter tråkigt 😅

     Haha, jag med! Särskilt nu när både jag och min sambo har jobbat hemifrån och äter typ hamburgare eller kebab till lunch. Vi kastar i oss det lite skuldmedvetet och säger ”vi berättar inte det här för Frans..”.

    Känns helt orimligt att hon kan åka utomlands med killen och sedan lämna barnen på förskola (antar jag?). Fjodor kan väl inte ha dom hemma när hon är borta? Tror knappast det är avgörande för hennes jobb/samarbeten med aimn och proteinbolaget att hon är i utlandet.

  Alltså på riktigt, ”ändå 30 nästa år”

  30!!!! Inte 60, det ÄR INTE ENS GAMMALT. Får krupp på den här jävla åldershetsen alla har. Människor beter sig som att man ska lägga sig och dö inom året om man inte har barn vid 20.

   Helt ärligt så tillhör inte det normen. Fel att säga ”alla”. Läste en artikel på GP senast igår där det skrevs att medelåldern för att skaffa sitt första barn har höjts betydligt. Någonstans runt 32 för kvinnor om jag inte minns helt fel. Tror det främst är bland outbildade (influencers) som åldershetsen fortfarande lever kvar.

  Varför kan hon inte få vård i sin hemstad? Uppenbarligen har något brustit här. Hon borde anmäla isåfall.

   Tror det är för att dom var utomlands och flyget landade i Stockholm inte i Umeå, hon ville få hjälp så snabbt så möjligt så därför sökte hon vård i både Stockholm och Umeå och tog första bästa som nu blev i Stockholm.

  Varför är hon i Stockholm och gör detta? Detta borde man kunna göra närmare Umeå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *