Therese Lindgren vill göra någonting annorlunda för årets Black Week

Therese Lindgren vill göra någonting annorlunda under årets Black Week. Ni vet, den där hysteriska shoppingveckan som gör att våra inkorgar och telefoner svämmar över av reklamutskick och sms.
Som en motpol till all shopping så undrar Therese om hennes följare istället vill haka på en ”white mondag” eller ”giving thursday” om hon styr upp en insamling.

Många av Therese följare tycker att det här låter toppen och ger förslag på olika välgörenheter att samla in pengar till, men det är inte alla som är lika imponerade.
Med tanke på den konsumtion som Therese bidrar till under resten av året, genom att dela ut rabattkoder för mängder av produkter som hon marknadsför, så känns det här snarare som ”green washing”, eller som plåster på såren för den konsumtion som Therese bidrar till under resten av året.

Vad tycker ni om Therese Lindgrens inlägg och initiativ?
Fantastisk eller ett försök till ”green washing”?

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Solklart fall av green washing. Therese är så fake.

  Superenkla poäng för henne att plocka, går inte alls i ton med hennes profil.

  Skulle mer uppskatta ett fokus på att endast köpa det du behöver och/eller sparat till under en period för att komma ifrån all spontan shopping under black week. Och ge plats åt de som faktiskt behöver reor (ensamstående, utförsäkrade, låginkomsttagare) och belysa olika typer av konsumtion.

   Ja, Therese Lindgren är inte särskilt trovärdig som apostel för lugnare tempo i shoppingen. Hon som har ägnat många år att hetsa följarna att shoppa, klicka hem och slösa bort pengar på onödigheter.
   Lika lite trovärdig som den som med erkänt ointresse för matlagning men med ett eller två dagliga krogbesök poserar bredvid en stor kartong från Hello Fresh.

    Är inte poängen med hello fresh att även de med noll intresse ska laga egen mat? Säger de ju t.o.m i reklamen. Så det är ju inte helt fel. De samarbeten jag har sett har gått ut på att ”alla” kan laga mat och bilder på deras guider.

   Ja!
   För rean är faktiskt fantastisk när man köper sånt man redan planerat att köpa och behöver!!! När jag va gravid köpte vi massa bebissaker, amningsbhar å sånt till kalasbra priser. Passade också på att bunkra förbrukningsprodukter å sånt. Konsumtionshets är skit men när det pratas om det blir det ofta ett otroligt privilegierat samtal. Många sparar pengar och får familjens ekonomi att gå runt genom reor, rabattkoder osv.

   Lite som när sthlmare pratar om bensinpriser och högre bilskatter. Bor man på landsbygden eller mindre orter är man ofta beroende av sin bil. Ofta har man också sämre ekonomi än i storstäderna. Eller när influencers säger att alla borde ha en elbil. Fattar dom inte att en vanlig Svensson absolut inte har råd med det?

    Jag tycker sällan att det är så kalasbra priser under black week. Men det kanske bara är på de saker jag själv är ute efter.

     Tycker det var det från början men nu på senaste åren så är det 10-20% rabatt på det mesta.

      Samma priser hittar man under året om man kollar olika kampanjer, medlemserbjudanden osv.

       Ja det var det som var poängen 🙂

        Ja jag höll alltså med dig 😊

  Jag förstår också att det finns de som utnyttjar rabatter på black week för att de inte har råd att köpa till fullt pris eller för att komma billigare undan. Men jag undrar verkligen hur mycket av allt som köps under den veckan som är sådant som behövdes men passades på att köpas då? Och hur mycket är spontana villhöver för att man ser en röd skylt med 10% rabatt?

  Jag blir nästan äcklad när jag ser hur folk panikköper allt möjligt under black week.

  Och snart kommer väl alla chockade som just upptäckt att de inte alls får prylarna billigare under den veckan för att företagen luras.

   Har vänner som köpt tv osv på riktigt bra pris.

   Men själv har jag bojkottat det de sista åren. Mest för min egen skull, jag behöver inget extra. Så jäkla lätt att tycka att allt är sååå billigt och köpa bara för att. Men även med tanke på miljö osv.

   Jag köper på mig ett förråd av mina hudvårdsprodukter och smink under Black Friday. Det blir ganska stor skillnad och sedan har jag produkter för hela året. Jag kollar även om det jag tänkt köpa i julklapp blir nedsatt och passar då på att köpa det. Har aldrig köpt något bara för att eller något jag villhöver men handlar ändå för runt 4000 – 5000 kronor varje år.

   Vi passar på att handla julklappar och fylla på nödvändigheter under Black Friday, eller sådant som vi själva har samlat på önskelistan under året och vill unna oss till en billigare peng ( och vi har koll på att priserna faktiskt är billigare) Det finns dock säkert många som spontanshoppar i mängder, men for oss är Black Friday ett bra sätt att dra ner kostnaderna på köp som behövs och är planerade 😊

  ”Gör inte som jag gör utan gör som jag säger.”

  Nej, i en fråga om shopping tycker jag nog att hon ska vara tyst. Hon om någon shoppar ju all möjlig onödig skit som hon inte behöver.

   Tycker du? Tycker ändå hon gör klokare val än andra. Går inte och köper väskor för x-tusentals kronor. Hon provar olika hobbyaktiviteter, köper mkt på loppis osv.

    Bättre att köpa några dyra designerväskor än att göra reklam för hundratals saker man klickat hem från Chiquelle, Madlady, Hemtex, Stronger osvosvosv…

  Black week, sen julhandeln, alla ska handla handla. Köpa mer och mer. Köpa till sig själva, julklappar till fastrar de inte ens känner. Julklappsspel med krafs som ska passa alla men som ingen vill ha. Julkalendrar med 24 små produkter varav 20 man aldrig hade köpt enskilt. Köp köp.

   Exakt! Jag har varit sån boomer som inte varit med i julspelet på flera år pga tycker det är sååå onödigt 😅 Älskar dock att ge saker jag vet att nån behöver/vill ha.

   Köpte julkalender för första gången på fleeera år. En med te! Ska bli så spännande. Men såna för 2000kr med massa skit i, nä. Inget för mig 😳 Tycker Margareta Grääs gör det så osmakligt. Usch mår illa av den sjuka konsumtion kring julkalendrar.

    Ja jag vägrar delta i julklappsspel. Så onödigt!! Hellre avstår jag helt att få julklappar än att få något halvkasst utan tanke bakom.

   Fast många handlar ju julklappar just under Black week. Vi handlar alla julklappar då och vi gör även så att vi drar lott om vilket par i vår familj man ska köpa klapp till och sen får alla barnen var sin klapp förstås. Julkalendrar behöver inte kosta massor med pengar och innehålla prylar. Köp en återanvändbar elf on the shelf och planera nya hyss varje dag som kalender som barnen får upptäcka och skratta åt. Jättepoppis!

   Men ja många shoppar shoppar och shoppar och får aldrig nog med prylar!

  100% ett försök till green washing

   Nej.

   ”Greenwashing, grönmålning, eller gröntvättning innebär att den som bedriver en verksamhet försöker skapa en bild, genom marknadsföring, att vara miljövänliga och då, genom kommunikation, belysa enskilda miljövänliga insatser. De kan framhäva någon miljöåtgärd de gjort, som dock kan vara obetydlig jämfört med andra miljöstörningar företaget orsakar.”

    exakt det som Therese gör med andra ord?

    Det passar väl klockrent in på valfri influenser. En influensers affärsidé är att få människor att konsumera och ofta helt onödiga prylar. Varken bra för miljön eller privatekonomin för den delen heller. Så när man föreslår en enskild aktivitet för att ”ge” tillbaka som dessutom inte finansieras av influensern utan av dennes följare är det en rätt exakt definition av greenwashing.
    Självklart är det Therese gör i marknadsföringssyfte om nu någon trodde något annat.

  Therese om någon shoppar allt möjligt krafs iaf dom video jag såg före, följer inte henne nu.

   *förr

  Vad gör hon resten av året? Hon som är influencer kan väl influera till ett mer hållbart beteende även under de veckor som inte är black week.

  Lite splittrad faktiskt.

  Jag tycker det är bra när influencers använder sina sociala medier till att göra skillnad, göra något viktigt. Tänker att det är bättre att göra något än ingenting.
  Men samtidigt är det så falskt. Hon får sig själv att framstår som en bra människa genom att lyfta detta men bara någon dag innan öppnade hon massa adventskalendrar och har 400st sexleker nu.
  Plus all reklam för kläder med rabatt för att få andra att köpa.

  Finns det några influencers som inte gör samarbeten med sånt som bidrar till överkonsumtion?
  Vet inte riktigt vad det skulle kunna vara för samarbeten som inte innebär att köpa massa dock, så finns kanske inte.

   400????? Seriöst? Vem behöver det. 🤔

    Nä, hon köpte fyra kalendrar med olika saker inom sex. 24 dagar X 4 kalendrar = 96 saker. Det va allt från kondomer till vibratorer och rengöring, glidmedel osv. Hon sa i videon att det va intressant, olika kvalité och att det inte blir utfyllnad på samma vis. Det kan få nån att våga experimentera tex. Tyckte detva mkt roligare än smink osv. (Sorry för osammanhängande, är lite hög på smärtstillqbde)

    Det går ändå att använda. Margareta Grääs däremot som öppnar 100st kalendrar med sminkgrejer har ju minst 2400 saker. DET är helt sinnessjukt.

   Massa adventskalender var fyra.
   400 leksaker var 96.

   Varför spär du på?

    Oj, satt och pratade samtidigt och pratade siffror så skrev nog det jag sa och läste ej igenom innan jag kommenterade. Skulle stå 100.
    Tycker dock 4 är massa. Men det går kanske att ge bort eller sälja sexleksaker så det inte bara blir liggandes, eller så använder vissa personer så många 🙂

     Om inte allt är sexleksaker utan ”tillbehör” som glid, rengöring, kondomer osv så låter det inte helt olikt min samling i alla fall. Men så är det mitt ”intresse”, andra har hundra olika sminkprodukter, kläder i garderoben osv.

     Allt är ju verkligen inte leksaker när man köper en sån kalender. Det mesta är tillbehör

   Spelar ingen större roll men det var totalt 100 sex relaterade saker, där ingick leksaker men också rep, ögonbindel olika oljor osv. Håller med din kommentar att jag också är splittrad men kände att det faktiskt är en väldig skillnad på totalt saker 100 och 400 sexleksaker.

    *totalt 100 saker

    Exakt. Margareta Grääs då med sina 2400 saker 😳😳😳 DET är helt sinnessjukt

     Men… är det inte ganska poänglöst att diskutera vem som är värst? Faktum kvarstår, de allra flesta influencer står för konsumtionshest för att de själva ska kunna casha in (och handla lite mer).

   Kan ändå se det positivt att en person köper 4 kalendrar och visar innehållet, så att andra kan se att vissa inte är något att ha (bara skräp).

  Therese shoppar ju dels konstant själv, men uppmuntrar även andra till shopping konstant. Tycker det blir löjligt att engagera sig under en vecka. Som någon kommenterat, hon har ju rabattkoder året om.

   Tycker du verkligen det? Jag tycker inte alls hon shoppar särskilt mycket jmf med sina kolleger, sällan fokus på kläder i hennes videos om det inte är samarbeten. Hennes största last är att hon gör om sina hem en gång i månaden.

  Gillar Therese men hon shoppar extremt mkt själv så känns som att hon bara försöker plocka poäng

   Sånt här faller så platt. Det går inte att försöka göra något bra under ett par dagar under året och sen leva motsatsen resten av året. Det blir en rejäl dubbelmoral och jag tror inte influenserna fattar detta själva. De är ett stort problem när det kommer till konsumtion med alla sina samarbeten. Visst, under denna veckan kan det leda till något men de behöver följa upp det. Prata om problemet med dagens konsumtion, men det förstår man ju att det kommer inte hända.

  Jag tycker att Black Friday är jättebra. Jag köper julklappar, kläder mitt barn behöver, lite dyrare plagg jag själv behöver, osv. Ur ekonomisk synpunkt är det inte något jag behöver göra, men jag förstår inte varför det skulle vara bättre av mig att köpa dessa saker jag faktiskt behöver någon annan gång, till fullpris. Jag förstår inte varför denna rea svartmålas så. Personer som så eventuellt köper saker de inte behöver pga att det är rabatterat, gör inte de samma saker resten av året under andra reor? Vad gör det att det är koncentrerat? Det är väl inte rean som skapar beteendet, det finns väl redan.

   ..har du läst på om varför det heter black friday?

   Dessutom så bidrar det till mer komsumtionshets. Det är illa ur många perspektiv..

    Ja en svart dag för mänskligheten och vår jord

   Klart att rean skapar beteendet, annars hade inte företag haft rea. Vi sänker priserna för att folk ska köpa saker de annars inte köpt, och det fungerar. Black friday är väl inte värre än mellandarean men så otroligt hypat och marknadsfört att folk köper ännu mer bara för att passa på.

  Att vara influencer, oavsett vem du är, och samtidigt försöka få Black Friday att bytas ut mot något bättre fungerar inte. En influencer tjänar pengar på att göra reklam. Reklam är tänkt att få oss att konsumera oavsett om det är en matkasse, nytt smink eller en tjänst. Det blir lite dubbelmoral. Jag köper dock hellre saker på Black Friday än att nyttja någons rabattkod när som på året, jag har använt det en gång och det var för att det var bra rabatt på solskydd som är dyrt.

  Inte trovärdigt alls tyvärr! Gillar Therese men hon är en hysterisk shoppare som verkligen behöver se över sin egen shopping plus sin påverkan innan hon drar igång detta!

  Gillar henne inte alls. Hon är extremt falsk enligt min mening. Knappt så jag klarar av att se henne, en riktig smilfink. Falsk som få. Utger sig för vara så gullig och så genuin men skenet bedrar

  Sån jävla Green washing och försöka att samla poäng. Blev på riktigt förvånad över hur många som hejade på i kommentarsfältet och hur få kommentarer det var om hennes egen konsumtion. Jag menar, i inlägget innan byter hon för 100e gången ut sin inredning i stugan för att göra reklam för Hemtex?!

  För egen del spar jag större inköp som jag vet att jag kommer att behöva göra till denna period då möjlighet finns att spara lite pengar mot ordinarie pris. Går man inte het bananas och spontanshoppar hejvilt ser jag nget fel alls med Black Friday, eller Black Week som det har kommit att bli.
  Tycker influencers likt henne själv som LEVER på att uppmana andra till konsumtion ska se över sitt egna beteende årets övriga dagar istället för att försöka tjäna godhetspoäng på bojkkotta Black Friday/Week.

   Har man lite koll under året så inser man snabbt att det inte är så jäkla bra deals under black week som de vill få oss att tro.

    Det beror väl på vad man ska köpa?
    För 3 år sedan köpte jag t.ex. min senaste Laptop under Black Friday med 2500:- rabatt, det tycker iallafall jag är en ganska bra deal.

     Och den laptopen fanns aldrig till samma pris någon gång under året? Låter ganska orimligt med tanke på hur företagen tänker under black week.

      Fast black Friday är ju samma period varje år, det går alltså att planera ett inköp till perioden. En random rea går ju inte riktigt att planera efter.

    Verkligen! Ingen särskild rabatt alls får man. Förra året var första nånsin jag skulle vara ”duktig” och vänta till rean för att köpa alla julklappar då alla rådde mig till det, sen var det bara typ 20% som mest rea och enbart på skitsaker. Slutade med att jag ändå fick köpa alla julklappar till normalpris. Dessutom är 20% fan ingenting, det erbjuder ju de flesta butiker en gång i månaden.

     Dessutom: jag märkte också att vääääldigt mycket av det jag hade spanat på och förberett mig på att nu köpa, hade ändrat sina före-pris till ett mycket högre än förut. De fifflar som fan.

  Therese har ju fullt av reklam på sin instagram och youtube, mer reklam än vanliga inlägg. Och alltid reklam för kläder etc.

  Min dator gick sönder i oktober ett år och det var såklart dyrt att köpa en ny. Jag väntade till Black Friday och köpte en som var ganska mycket nedsatt. Det är nog enda gången jag handlat på Black Friday.
  Doftljus, ansiktsrengöring och parfym är annars grejer som jag bara köper när det är någon kampanj eller rea. Men det gäller hela året.

  Hon överköper saker till djuren som hon är jourhem till, oavsett om det är en fin gest så är det också konsumtion!

  Enklaste sättet är väl att som influenser se till att skippa alla reklaminlägg för Black Friday om man nu är intresserad av att göra skillnad. Och om man vill vara riktigt trovärdig dra ner på samarbeten med företag som säljer en massa onödigt skräp/smink/kläder av dålig kvalitet. Vore även bra att dissa alla bud som ska hyllas och haulas med grejer man inte själv beställt el vill ha.

  Hoppas verkligen att Tetzipetzi tar sitt förnuft tillfånga och delar ut lite schyssta rabattkoder istället.
  Själv planerar jag inför blackfriday redan nu. Dels så tycker jag att det är så himla tråkigt att dammsuga under sängen så jag ska fynda en smart-tv som ska installeras under sängen så jag kan kollar vloggar av någon kvinna med white savior complex som hellre köpt hund från ett annat land och de blivit så traumatiserade av att bli hitforslade för att någon ska tjäna pengar istället för att gå ut på blocket och hitta 10 hundar inom en radie av 5 mil och ”rädda” den istället.

  Gillar Therese, men det här är helt klart en PR-aktivitet. Jobbar själv inom PR. Goodwill säljer.

  Gick in å kolla inlägget och lite kommentarer kollade sen inlägget efter det (alltså nyaste inlägget ). Reklam för hennes märke. Tillåt mig att skratta hahahah.

  Vad skulle hända om man böt namnet till white Friday? Jag tror det skulle kunna bli knas. I dessa mångfaldens tider. 🙂

  Verkligen Green washing!! Vad sägs om att leva som man lär istället?
  Börjar bli riktigt trött på denna kvinna.
  I början var hon genuin och äkta. Nu laddar hon bara upp en video om det är nån form av reklam i den. Hon har blivit girig och toofaced och det är så tråkigt för hon var förut en av mina förebilder. Men, mycket vill ha mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *