Ida Wargs ilska över mamma-magekommentarer

Ida Warg postade en video på Instastory som verkar ha upprört vissa följare – även här inne – som inte tycker att det är helt sunt att posta träningsvideos dagen efter man fött barn. 
Ida, å sin sida, är arg över att följarna inte förstår att ”mammamage-träning” inte är träning utan mer ska ses som rehab.
Eftersom exakt samma sak inträffade efter att Ida fött sonen Elvis – läs det inlägget här – så borde hon varken bli förbannad eller överraskad av reaktionerna.

Precis som jag skrev i mitt inlägg då – så är den här typen av ”mammamage-träning” framtagen av Katarina Woxnerud som är legitimerad naprapat och har varit verksam med träning och utbildning i 30 år.
Enligt henne så kan man börja träna på övningarna i appen direkt efter förlossningen. Ju snabbare du kommer igång, desto bättre.
Hon rekommenderar den nyblivna mamman att ta med sig appen och visa övningarna i nivå 1 för sin läkare  eller gynekolog så att de förstår att det inte handlar om tuffa plankor, isärdragande sneda situps eller andra fys-övningar.

Så, det här inlägget blir mest en upprepning av mitt tidigare inlägg, där den här typen av ”träning” egentligen mer ska ses som rehabilitering för mammamagen än någonting annat. 
Lite som i Grevinnan och betjänten på nyårsafton:
”The same procedure as last year, Miss Sophie?”; Miss Sophie replies ”The same procedure as every year, James”.

Ps. Vilken underbar kalufs på deras lilla dotter. 🙂

106 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Gravida, nyblivna mammor och egentligen alla typer av mammor ses som allmänt gods som alla får tycka, tänka och säga vad det vills om.
    Är så otroligt trött på mom shaming.

      Ja låt mammor göra som de vill. Förstår inte varför så många känner behovet att andra mammor. Jag minns de hemska sammandragningarna, gjorde ont som tusan. Det är nog bara bra att göra mage/andningsövningar. Själv började jag gå promenader tidigt.

    ”Legitimerad naprapat” lol

    Och jag är legitimerad spådam

      Vaddå lol?

      Socialstyrelsen utfärdar legitimation till naprapater när de arbetat två år EFTER en fyraårig utbildning.
      De har ju en betydligt mer omfattande utbildning än sk ”fysioterapeuter” läs sjukgymnaster.

        Det är två olika yrken med olika inriktningar, varför spy på fysioterapeuter för att lyfta naprapater? Du låter onekligen något bitter…

        Fysioterapeut är en akademisk tre årig utbildning där det ingår VFU. De får sin legitimation efter avslutad utbildning. Naprapater läser en fyraårig icke-akademisk utbildning och får en legitimation efter ett års jobb.

      Du kanske tänker på osteopat?

        Osteopat är 4 årig akademiskt utbildning, godkänt i övriga världen förutom i Sverige (Norge är intr heller godkänt)
        Kan säga att osteopatutbildningen höll jävligt mycket högre kvalité framför fysio och AT
        Mvh
        Utbildad till båda

        Eller sociopat kanske?

      Eh. Okej.

    Tänk va tragiskt om ens självkänsla va så låg att man inte kan ha distans till någon som gör rehab-övningar efter förlossningen, bara för att man inte själv orkade (eller kunde)

      Jag tror jättemycket handlar om okunnighet också. Har sett flera gånger på Instagram hur många jättekonstiga kommentarer gravida får. Att man skadar fostret genom att träna, om man springer som gravid får bebisen shaken baby syndrome, att fostrets kan drunkna om mamman badar som gravid(!!). Tror man på sånt tjafs är det ju inte så konstigt om man inte har koll på rehabövningar…

        Graviditet är ju ett ämne där folk tävlar om att kunna allt, vet bäst och ha de bästa lösningarna. Forskar man så lite om kvinnokroppen att folk inte vågar lita på vad barnmorskor säger?

        Gällande badande mammor. Har också hört den skrönan, men bara om jacuzzi med bubblor och badtunnor. Märkligt med tanke på att många badar under värkarbetet.

          Jag har hört att om man badar när man har mens kan man bli steril, och om man solar som gravid kan barnet i magen koka eftersom det blir så varmt inuti kroppen

            Men så hemskt men det låter logiskt.

        Jag horde att man inte skulle dammsuga nar man var gravid, att fostret kunde kvavas att navelstrangen typ. Jag trodde val egentligen inte pa det, men varfor chansa liksom? Sa sambon blev ensam ansvarig for golvet. Barnet overlevde och jag slapp dammsuga, win-win!

        Jag har hört att från en som visste någon som slingade håret som gravid och fick en bebis med blonda slingor

      Jag tror också att mycket har att göra med okunskap. Men jag tror du har rätt om att det finns andra som istället för att ta tag i saker som handlar om att ändra sig själv är det lättare att kritisera andra.

      Tänker att Mammamage varit lite dubbla i sina budskap också. Det är rehab hävdar dem men i många år hade de ju en logga som var ett måttband runt en ”midja” (Och namnet mammamage anspelar väl rätt mycket på utseende snarare än rehab). Nu är det ju dock inte trendigt med träning för att bli smal längre utan nu ska man träna för hälsa osv och då uppdaterar de loggan…

      Tycker absolut att Ida ska göra de där övningarna såklart, men de gör ju i sammanhanget inte helt taget ur luften att folk får associationer till fokus på at ”bli smal”.

        Hur menar du att namnet mammamage anspelar på utseende?

    Hello! Detta har absolut ingenting med inlägget att göra men vad har hänt med Louise Adolphson som drev bloggen RightNow och senare https://www.louiseadolphson.se/. Hon var polare med Mikaela Forni och bloggänget som fanns anno 2008. Louise skrev mycket om smink/skönhet och fyllda läppar. Någon som vet vilken blogg(are) jag syftar på??

      Vill också veta!!

      JA! Vill också veta! Hängde jättemycket med Natacha Peyre ett tag när Natacha var ihop med Dhani och hon var ihop med Ant1 (Rebecca Stellas ex).

        Hon flyttade väl till London har jag för mig? Jag dejtade Ant1 innan han träffade Louise, eller ja, han dumpade mig för Louise, så jag var smått besatt av att stalka hennes sociala medier hahaha. Hon försvann typ från en dag till en annan?!

          Hon försvann helt! Minns att hon var i London en del, hängde väl på Harrods. Oj vilken onside info du sitter på! Är Ant1 killen hon flyttade till London med eller en helt annan?

        Jaa Natasha Peyre! Får såna flashbacks från den gamla goda tiden 😀 haha

      åh jag minns henne, tror hon gifte sig och bytte efternamn. ska luska!

      Jag följde också Louise! Jag vet att det gick en del rykten om henne, att hon körde typ en Mogi och försökte leva fancy liv men egentligen levde på sin rika pappa och bodde hemma hos föräldrarna men låtsades det var hennes egna lägenhet. Kollar man upp henne på nätet så verkar hon fortfarande vid 31 års ålder bo där? Skumt?

        Kollade också upp henne. Hon verkar bo i Sthlm eller så är hon endast skriven där. Finns hon på några sociala medier? Typ instagram? Har sökt med hittar absolut ingenting. Gillade verkligen hennes blogg och var besatt i hennes smink och hårtips (även om jag inte alls var blond med fyllda läppar men ändå!).

          Hon heter teamlouise_ på insta. Hade kvar henne sen tiden hon bloggade. Är också väldigt nyfiken på hur det går för henne, varför hon flyttade hem från London osv.

          Tyvärr är hennes insta helt opersonlig. Höstbilder o glam typ. Inte hennes egna bilder.

    Hon skrev ett inlägg i den där gravidgruppen på Facebook igår och gnällde över att folk i gruppen hade skvallrat om hennes graviditet innan hon själv gått ut med det.

    Om man är en offentlig person och inte vill att ens graviditet ska bli offentlig går man väl inte med i en gravidgrupp med flera hundra medlemmar?

      Haha hon är ju inte den skarpaste kniven i lådan.. ?

    Folk begriper inte bättre… Det förbättrar livskvaliteten i vardagen sååå mycket. Jag önskar att jag hade vetat att man kunde börja direkt. Väntade rätt länge för att jag trodde att man inte fick och det var så jobbigt att gå med den där tyngdkänslan och sen förstå att jag hade kunnat göra något åt det. Heja Ida! Fortsätt sprid information om kvinnohälsa för det verkar behövas.

    Har hon en ny kille igen eller är det samma som är pappa till barn nummer 2? Längesedan jag var inne där nu ?

      Ny kille. Hur får hon ihop julen när hon ska ha en ny Karl för varje barn?
      Peter pan är far till alla barnen….

    Inget provocerar så mycket som när en kvinna väljer att göra något som hon själv vill.

    Är hon dessutom nöjd och belåten blir folk rasande.

    Lägg där till att hon även är nybliven mor, ja då jäklar brinner internet!!

    Kom inte här och ha det bra och var nöjd, tänk på ALLA ANDRA som är bittra, missnöjda, oförmögna, ledsna.

    Vilken tur att internet finns så vi snabbt kan plocka ner alla dom mår bra, och få dem lika miserabla som oss andra.
    (Fast inte jag, jag mår bra, lite uppgiven över alla bittra bara, så jag kanske inte är ett dugg bättre…??)

    Folk är generellt så lata så det är deras eget dåliga samvete som spökar här! ?

      Nu tror jag visserligen inte att man kanske ska kalla nyförlösta mammor för lata för att de inte sätter igång med träning direkt.

        Hör iofs ganska många kvinnor som säger att de använder graviditet och nyfödd som en anledning att bli servad av mannen.

          Ja kvinnan har väl servat mannen i ex antal år innan så inte mer än rätt att man får vila efter förlossning!

          Graviditet och nyfödd ÄÄÄÄÄÄÄÄÄR en anledning att bli servad av mannen herregud. Det ska han fan göra självmant.

    Fattar inte hur man kan bli provocerad av att någon annan rör på sig/gör övningar ?

      Tänk om de gör det för att bli SMALA också! Smalhet är ju satans påfund! Alla ska vara feta och ha dubbelhaka!

        Vilken löjlig kommentar!

    Noterade att både Sandra B och Elsa B gjort reklam för Elle-klubb. Elsa har noll kommentarer men Sandra fick ganska extremt hård kritik av ganska många. Varför är det så tror ni? Är folk mer kritiska i allmänhet till Sandra eller bortskämda med extremt få och välproducerade reklaminlägg?

      Antagligen för att Elsas man som modererar kommentarsfältet inte släpper igenom någon som helst negativitet, då Elsa inte klarar av kritik?

      Dels tror jag att det är på grund av anledningen som nämns här nedan, Elsas kommentarsfält modereras av mannen och där ska allt vara fluffluff och inställsamt. Sedan tror jag också att det är så att folk faktiskt har börjat tröttna på Sandra nu, hon har verkligen visat så extremt ocharmiga sidor de senaste månaderna. Det räcker liksom.

      På tal om Beijer, det var ju ett jäkla tjat förut om att de letade soffor och prövade en massa olika varianter och tillslut KÖPTE de äntligen en. Bara det att det var en gratis soffa från Melimeli som hon fick i utbyte mot några instagraminlägg? Är det rimligt?

        Vilka sidor då? Det har inte jag märkt.

        Vad för ocharmiga sidor har hon visat menar du? ?

        1) Sandra har inte visat några ocharmiga sidor, hon har visat att hon är mänsklig med känslor både högt och lågt. Du kanske har tröttnat men de som läser hennes blogg i allmänhet har det inte.

        2) vilket skitsnack. Av den superenkla anledningen att Sandra tar betydligt mer betalt för sina samarbeten än vad den där soffan kostar.

        Ingen har tröttnat på Sandra så dra igen kakhålet och sluta sprida skit omkring dig.

        De senaste månaderna? Hon har legat hemma, ätit tårta och korv, slösurfat och inte varit tillräckligt glad och käck som man ska vara som preggo? Eller vad tänkte du på?

        Tror snarare att Sandras läsare har lite högre förväntningar på henne, ”lyxiga shoppingkvällar” stämmer bättre in med Elsas image. De som provoceras av sånt avöljde väl redan förra månaden efter den lyxiga toalettborsten :p

    Besatt av sitt barn, det låter creapy?

      Ett utryck som inte behöver överanalyseras.

      Folk kan vara ”besatta” av en serie, choklad och en massa andra saker.

      Vad hon menar fattar normala människor.

      Tänk att så många inte vet hur creepy stavas!

      Hon är full av hormoner och barnet har spenderat de senaste 9 månaderna innuti hennes kropp, det låter fullt normalt imho

      Besatt som i att man vill bara m barnet hela tiden antar jag 🙂 Hänt mig också, ”vill sköta honom helt själv” som Underbara Clara nog uttryckte det när hon fick barn 3

    ?

    Efter att ha burit ett barn i nio månader är det inte alltid det lättaste att hitta sina muskler igen. Tycker det låter som alldeles utmärkta övningar att börja med. Det är ju ingen belastning alls över huvudet taget. Folk har för mycket fritid och ska bara klaga på allt om sakerr som de inte vet något om.

      Det är bara godkänt att svälla ut och gå upp i vikt och ”unna sig”. Då är man en fri kvinna minsann.

      Håller med. Nu kan vi ju såklart idag ta reda på mycket info själva men jag hade verkligen önskat att detta nämnts mer. Knipövningar pratades det mycket om men inte mage. Tycker faktiskt att det bara är bra att Ida tipsar andra. I slutändan bestämmer man ju ändå själv.

        Direkt efter förlossningen eller menar du? Det räcker ju utmärkt att börja med knipövningar, det är väl grunden för själva arbetet med magen tänker jag. Rekommenderar dock knipövningar och verkligen ha kolla på det innan förlossningen, lättare att hitta dem efteråt då?

    MEN ÅHHHHH… denna naiva människa. Tycker så synd om alla barn som blir inblandade i hennes känslomässiga härva.

    19 år och 3 kejsarsnitt senare; har fortfarande inte kontakt med min mage..
    #hängbuksvin

    Hur orkar man bry sig om vilka övningar någon gör och när hon gör dom?

    Hon får väl göra vad hon vill. Herreguuuud. Men samtidigt behöver man ju kanske inte lägga upp de heller på instagram för man vet att det kommer bli en diskussion. Aja nu blev jag tudelad igen ?

      ”gör vad du vill men visa för faan inte det för oss för då jävlar skall vi tala om för dig att här kommer man inte och tror man kan göra vad man vill men sluta för guds skull inte lägga ut information om ditt privatliv för då är du sniken och ogin som inte vill dela med dig av ALLLLLT av dig själv med oss trogna följare”

      En kort sammanfattning över SAMTLIGA (jo, generalisering tack) bittra internetanvändare.
      (Inte du Rebecka, jag förstod din poäng och slutkläm och bara spann vidare på den)

        Ne jag fattar det är luuuugnt! ??

      Lever man som influenser är det kanske lite svårt att inte fots något. För då blir det ju tjafs om det oxå.

    De var ihop i 2 månader innan hon blev gravid. De träffades i juni.

      Ungefär samma tidspann som graviditeten med hennes senaste ex. Känns lovande…

    Vad tröttsamt med såna kommentarer. Sen förstår jag inte ilskan, även om en nybliven mamma så skulle springa maraton dagen efter förlossningen är det väl inget som skadar andra?

    Alla gör det dom kan efter sina förutsättningar. Som känns bra. Tycker det är lika fel att som den där Michaela som varit boxare (kan ta fel sport?) satt i slutet av hennes graviditet och förstod iiiiinte huuuur man inte kunde träna hela graviditeten ut. Ja varför gör inte kvinnor det?? Jag blev inlagd när jag var i v.29 och fick inte ens gå ut i matrummet och hämta mat utan skulle stanna i sängen. Men visst, jag skulle nog trotsat läkarna och tagit mig en joggingtur eller ett hårt pass på gymmet.

    Som sagt, så länge man gör sitt bästa utifrån situation är det bra för mamman. Det räcker så.

      Men du måste ju förstå att om hon Michaela (vet vem du menar men minns inte efternamnet) säger att alla borde träna graviditeten ut, så menar hon kvinnor med en normal graviditet. Inte riskgraviditeter, det förstår man väl själv utan att hon behöver räkna upp en massa undantag som inte ska träna.

        Och träna kan man göra på flera olika sätt också.

          Nej, det går inte att träna om du inte får anstränga dig för fem öre. Jag fick gå upp på toaletten men det var verkligen allt. Var liksom inte läge för nån annan träning.

            Läs 9.00 igen.

            Ingen har påstått att du ska träna om du blivit avrådd från det.

            Nej, och just du var garanterat inte målgrupp för Michaelas råd. Släpp det bara.

              Oj vad känsligt. Jag bara belyste från båda hållen.

                Vad är det du belyste menar du?

                ”Oj vad känsligt” när man blir tillsagd att man uppfattat fel. Känns som att det är DU som är känslig som inte kan acceptera att du misstolkat.

        Jag såg ju när hon satt och pratade. Allt det andra la hon till sen. Det var snarare hon (och du) som inte förstod.

          Nej, det är så självklart att det inte borde behöva poängteras. Nu behövde du ett förtydligande och fick det, i efterhand.

    Tycker det är så fult att ens bli arg över vad en annan väljer att göra. Hon må visa det för andra men där får man som mottagare ha självinsikt. Man måste någonstans förstå att man får räkna in sina egna styrkor och svagheter på egen hand. Tankeverksamheten brister hos åskådaren/mottagaren när det blir en sån storm av egentligen ingenting. Många kvinnor tycker om detta, klarar detta och får göra detta. Blir så trött.

    Fast man undrar ju hur många som egentligen bryr sig? Men det blir ju många försvarskommentarer. Och det är ju bra

    Har hennes två tidigare barn olika fäder?

      Men alltså den här bloggens plattform suger…

      Vilka två tidigare barn?

        Tiingelinn. Kommentaren skulle hamna längre upp i en tråd.

          Ja det har de. Men hennes sambo är inte pappa till någon av barnen.

            Men han blir pappa i vår.

          Sekundärkränkt.

          Det raderades friskt igår med. Allt om L’nn verkar raderas.

            Kanske bör reflektera över vad/hur ni skriver om allt raderas?

    En kompis från kina sa att när kvinnor föder barn där så hjälper föräldrarna till i början för kvinnan ska inte röra på sig utan endast vila och låta andra sköta hushållet

      Så är det i många kulturer, inte bara Kina. Så skönt egentligen att kroppen kan få återhämta sig och man kan fokusera på sitt barn. Dock dör man inte av att röra på sig, så en promenad runt kvarteret är ju aldrig fel.
      Inte i hurtiga Sverige förstås, där ska man helst åka hem samma dag och sen skutta runt som vanligt.
      Så glad att jag födde i England. Där blev man lite lagom ompysslad. ”Cup of tea love?” ?

        Kroppen kan ju dock behöva lite hjälp ibland för att återhämta sig bättre.

        Föredrar nog Sverige ändå, här gör vi som vi vill.

          Jag tror inte att dom kedjar fast kvinnorna i sängen i kina men absolut skönt med egen vilja

          Inte riktigt. Många vill gärna stanna på bb efter förlossningen men skickas hem efter 6 timmar. Tack o hej

          Jag fick föda i ett personalrum i Sverige för det fanns ingen plats. Föredrar utomlands alla ggr.

        En promenad runt kvarteret är okej men inte att komma i kontakt med sina magmuskler via andningsövningar.

      Och här gör väl kvinnornas (vettiga) partners det första tiden? Bättre tycker jag, föräldrarnas ansvar, de som valt att skaffa barn.

      Hjälper föräldrarna till när kvinnan föder barn, för att hon inte får röra på sig?

    Alla får göra det dom känner sig bekväma med efter förlossningen om det nu är magövningar, springa ett maraton etc. Har man problem med det som utomstående så ligger det mest hos en själv.

    Däremot så hade jag en som jag följer på IG som var besatt av sin vikt under graviditeten och gärna delade med sig av hur lite hon gått upp och att alla andra som gått upp mer bara sitter och äter bullar hela dagarna och är lata. När hon inte fick medhåll så grät hon ut över hur elaka alla var och hur missförstådd hon kände sig. Sånt tycker jag man kan behålla för sig själv.

      Gjorde Ida de? Har inte följt hennes graviditet alls

        Nej nej inte Ida utan en bekant som jag följer på Insta. Menar mer på att den typen av ”hets” är osunt att sprida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.