Erbjudanden om osmakliga samarbeten

Black Week närmar sig med stormsteg, och som traditionen bjuder så kommer vi bombaderas av mail, sms, reklaminlägg och rabattkoder så det står härliga till.
Överallt vill man synas, och gärna till en så billig peng som möjligt för att maxa siffrorna innan årets slut.
Detta resulterar i att företag skickar ut rent bedrövliga erbjudanden till mindre influencers med förhoppningen att de inte ska veta sitt värde utan glatt acceptera upplägget.

Här under ser ni två olika företag som nyligen skickat ut erbjudanden till influencers, det ena värre än det andra.
Dessa erbjudanden är rent förolämpande och absolut ingenting att bli smickrad av, oavsett om du har 500, 5000 eller 50 000 följare.

Erbjudande 1:

Företaget NA-KD kontaktar här en svensk influencer som har runt 44 000 följare på Instagram.
De erbjuder henne ett presentkort på 700 kr som betalning för ett reklaminlägg på Instastory under Black Week.
Lyckligtvis så vet den här influencern sitt värde då hon brukar göra reklamsamarbeten på sina sociala medier.

Efter att hon publicerat inlägget här ovan, där hon öppet kritiserar företaget, så hör de av sig till henne igen, och menar att det fallit bort en nolla i den erbjudna ersättningen, trots att flera andra influencers kontaktat henne efter att ha fått samma dåliga erbjudande om presentkort på 700 kr.
Men NA-KD menar alltså att ersättningen ska vara ett presentkort på 7000 kr istället för 700 kr.
Låter det rimligt i era öron?
Sist jag kollade så var det en smula problematiskt att försöka betala räkningar med fast fashion-kläder, men det har kanske ändrats?

Erbjudande 2:

Eller ja…jag vet egentligen inte om det här ens borde kallas för ett erbjudande, med tanke på att det är innehavaren av den marknadsförande plattformen som kommer behöva punga ut med pengar här.
Kort sammanfattat så blir en nanoinfluencer (mikro- och nano- är sätt att beskriva mindre influencers) kontaktad av företaget Picky Posters på Instagram, som undrar om hon skulle vara intresserade av ett samarbete med dem.
Samarbetet går ut på att influencern själv måste köpa produkter av Picky Posters till ett rabatterat pris, som hon sedan ska lägga upp minst ett inlägg på Instagram, tillsammans med en rabattkod som hon får av företaget.
Influencern får sedan 15% av intäkterna som genererats genom att använda hennes rabattkod (som ger 25% rabatt på alla köp).

Enligt upplägget så måste influencern köpa minst 3 posters som hon får 30% rabatt på.
Det betyder att, om hon väljer 3 små posters a 229 kr/styck till 30% rabatt så kommer det allt som allt kosta henne 481 kr.

Hur många posters av samma storlek behöver då influencerns följare köpa för att hon ska gå plus/minus noll och inte betalar företaget ur egen ficka för att få marknadsföra dem?
Följarna får 25% rabatt på varje poster vilket betyder att varje liten poster kommer kosta 171,75 kr istället för 229 kr.
Av dessa 171.75 kr får influencern 15%, vilket är 25,75 kr.

Så för att influencern ska få tillbaka pengarna för de posters hon själv var tvungen att köpa från Picky Posters för att ens kunna marknadsföra dem, så behöver 19 personer använda hennes rabattkod.
19 personer, så blir det i alla fall inte en ren förlustaffär för influencern.


Det spelar ingen roll hur många eller få följare du har på Instagram.
Du ska ALDRIG någonsin behöva betala för att marknadsföra ett företag. Jag skulle heller inte rekommendera att acceptera produkter som betalning för reklam, eftersom du som influencer ska betala förmånsskatt på värdet av produkten. (Så vida det inte är ett fördelaktigt barter-samarbete för båda parter)
Vet ditt värde! Snälla!
Låt dig inte utnyttjas av företag som det här, som profiterar på människors okunskap och önskan att bli en influencer.

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Usch vilket svinigt beteende! Tur tjejer idag vet sitt värde! ?

   Sedan finns det även influencers som lurar företagen med att de har fler följare än de egentligen har.
   Har kommit upp här att t ex Anna Book och My Martens har ca 50.000 köpta följare,och att de är långt ifrån ensama med att köpaen massa följare.Det är ju att lura företagen med att deras reklam når ut till en större målgrupp än den gör.

   Åh,Camilla,vad jag så gärna skulle vilja att du åter tar upp det här,gräver och belyser detta lurendrejeri som många influencers sysslar med.Är det verkligen lagligt att köpa följare,borde klassas som bedrägeri.

    Ja hur många företag har My lurat egentligen med sitt följarantal? Och Annas gratisätande på restauranger och frisörbesök mot en bild på insta.

    50.000 följare har de nog inte köpt men många, My har nog köpt 20.000 i alla fall. Enligt kvällspressen så hade ju Kenza och Bianca en hel del köpta följare.

  När räknas man som influencer?

   1200 följare på Instagram. Jag har blivit kontaktad av posterföretaget. Det blev inget samarbete.

    Samma här! Sånt pinsamt erbjudande!

     Jag visste inte bättre o har ett samarbete med dem önskar jag hade sett det här innan jag tackade ja till posters o nu kommer jag bara gå back

   Har strax över 1000 följare och har också blivit kontaktad av dom, blev blankt nej här också!

   Jag har 112 följare och är man… Blev ändå kontaktad av Bright Swimwear som säljer bikinis och baddräkter. Och jag skojar inte ens.

    Du borde sagt ja 🙁

    Du kunde gjort en Borat och roat oss kärringar lite ?

    Har ett konto till min afrikanska jättelandsnäcka, hen blev erbjuden att göra reklam för träningskläder. Hade varit fint om du och sniglo gjort reklam tillsammans.

     Blev nyfiken och googlade. Intressanta varelser. Kan säkert fylla ut ett par löparshorts i storlek xxs ?

   Har strax under hundra följare, ett företag som säljer tennis- (och padel-) kläder kontaktade mig. Tackade nej.

   Jag har 100 följare och privat konto. Blev kontaktad av ideal of Sweden.

   62 följare, blev kontaktad av ett amerikanskt företag som säljer kattgrejer och matchande hårsnoddar (typ). Jag fick bli sån vad det nu heter (typ representant) om jag ville.

  Jag hoppas mest att vi kommer röra oss längre ifrån influencer-marketing generellt. Som företag är det extreemt svårt att mäta ROI på det och som konsument så suddar det gränsen mellan vad som är reklam och genuint på ett ogynnsamt sätt då det som ska vara professionellt blandas med det som är personligt och ingen vet vad som är vad knappt.

  Så…med det sagt, känner ingen större empati för influencers som inte får vad de tycker de är värda och ingen större empati för företag som lägger hutlösa pengar på det.

   Hur mäter man andra annonser då, typ tidning, radio, teve osv? Är inte all marknadsföring som inte är digitala klick svåra att mäta?
   Tror snarare influencer marketing kommer att växa ännu mer.

  Man kan få huvudvärk för mindre. Bra att detta kommer fram och det borde anges mycket mer om villkoren för reklamen.

  Sedan finns det ju också rätt många mindre influensers som tigger gratisprylar och -tjänster mot exponering.

  Pickyposters har flera ambassadörkonton som letar efter lättlurade personer. Har själv fått några dm’s från dom och sett flera jag följer göra reklam för dom. Extra kul när man vet vad dom har fått för erbjudande ?

  Camilla, har du hört att exonph-nessa pratar om dig i slutet av senaste avsnittet i hennes podd? För det måste väl ändå vara dig dom menar? Förstår inte heller varför de har så hård ton då du endast bad om en kommentar men förväntar mig väl för mycket ??‍♀️

   Nej, jag har inte lyssnat på deras podd, men det kan säkert handla om mig.
   Det är med största sannolikhet varken första eller sista gången som någon blir sur för att jag ber om en kommentar. Ju kraftigare reaktion, desto mer pricksäker var förmodligen min fråga – så tolkar jag det. 😉

  Genuin fråga, hur vet influensers vad som är rimligt att ta betalt?

   Svårt att säga då allt handlar om engagemanget från följarna. Bara för att du har mer följare så betyder det inte att du kommer sälja mer än någon som har mindre följare. Men ingen, oavsett om man har 10 följare eller 100.000 följare borde göra ett arbete för under 1500 kronor. Man måste komma ihåg att efter skatt så försvinner hälften av de pengarna och du utför ändå ett arbete.

    Fast jag förstår inte varför de ska ha så mycket betalt för något som oftast bara tar några minuter, de har bra timlön.

     Handlar väl mer om reach än hur lång tid det tar att fixa en bild?

  Har även ett vanligt arbete och tjänar hyfsat bra men mycket vill oftast ha mer. Det gäller att leva nyrikt med ostron, bubbel och champagne. Dyra acessoarer som köps titt och tätt. Hon döljer sina samarbeten gör allt vadhon kan för att slippa skriva ut reklam bär det är i själva verket reklam.

  Är det ditt eget konto?

  OBS SPOILER OM CAIAS JULKALENDER!!!!

  Skriv om CAIAs julkalender. I en lucka är det inte ens en produkt utan en rabattkod på typ 20%. Jag läste om detta på Honey & the bees och blev chockad. Många skriver att de ska returnera då innehållet är så pass dåligt. Knappt något smink alls förutom läppenna och eyeliner typ. Undrar hur värdet är uppskattat? Ser ut att kosta max 700-1000.

   Kolla Misslissibell eller Margareta Grääs videor och skapa en egen uppfattning…. Jag har min iallafall.

   Kollade på Margaretas video och hade verkligen blivit besviken om jag betalt 1700:- och fick det där…

    Visste inte att Essence hade än. De har billiga men faktiskt jättebra produkter! Väntar på lite saker från Lyko just nu.

     Hade en**

    Ligger ute några på Tradera redan för upp emot 2600kr.

     De kan omöjligt få sålt om folk har sett videor om innehållet?

      Tyvärr är det ju dock många som inte kollar videos av kalendern

       Därav ”OM folk har sett”.

   Oj många kommentarer på både caias och biancas egna instagram… väldigt många missnöjda kunder

    Usch, stackars Bianca.

     Den det är minst synd om är väl ändå Bianca ?

     Nej, det är det verkligen inte. Hon får ta sitt ansvar precis som alla företagare.

      Hon är ju en sådan fantastisk och inspierande businesswoman som lurar folk. Suck. Hon är bra på att ljuga och snyfta.

   Haha, letade efter en sån här kommentar. Ligger och tittar på Johanna Johnsons video nu. Har själv inte köpt kalendern men så mycket hype kring den för…skitsaker? Blev inte alls imponerad eller besviken över att jag inte har köpt en.

   Wow, vilken överraskning att kalendern skulle vara skit ?

   Sluta köpa sånt tjafs.

   Visste det, inte förvånad. Förstår inte varför de inte granskas utan kommer undan med allt. De har haft tur. Så trött på att se hur Bianca hyllas av alla andra kändisar, upphöjs till skyarna.. så tröttsamt, tramsigt och överdrivet. J-kla scam. Nu ska hon väl snyfta att hon får näthat och blir hatad och det är sååå synd om henne. Litar inte ett ord på vad Bianca säger, hon ljuger så mycket.

    Ja näthat har hon ju gråtit mycket om. För folk hade åsikter om Corona.
    Hennes mamma är ju likadan. Hade noll respekt för smittspridning och rekommendationer. Hoppas verkligen alla som skrev att de skulle bojkotta Pernilla gör det också. Inte köper biljetter till hennes show. Såna ska man inte gynna.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159471055226069&id=548781068

  Snälla alla. Läs och om ni kan, bidra med en liten slant

   Kanske säga vad det handlar om, kommer inte klicka på en länk som jag inte vet vad det handlar om

    En familj som miste sin son på 7 månader pga miss av sjukhuset.. kämpar nu för att bli gravida igen men landstinget bidrar inte längre till deras försök till provrörsbefruktning då deras kostnadsfria försök inte gav frukt

  På vilket sätt? Sågade hon den också?
  Jag har inte koll på Caias produkter mer än vad Camcam skriver, så ärlig fråga.

   Det enda jag tyckte var bra var deras två sprayer i travel size – och möjligtvis de tvättbara eyepadsen.. men knappt värt 1750:- det ?

    Alltså ett värde av 3595 kronor. 150kr per produkt. En lucka är ett presentkort för man ska köpa mer. En annan är en sponge. En tredje ett hårband. En fjärde två minimala tvättsvampar. En femte en parfym som tar slut efter typ fem sprut. En sjätte en minipensel. En sjunde en pincett. Nja, jag tror faktiskt inte värdet är 3595kr?

     Skulle gärna se någon orka göra en riktig uträkning på detta, exempelvis Camilla! Vore kul om den gjordes snarast så alla som blivit grundlurade och beställt kan göra en retur?

      Räknade lite översiktligt. Har inte hört någon som säger exakt hur mycket produkterna innehåller men antog att kajalerna och läppennorna var fullsize, tog halva priset av produkterna som var ”mini”, räknade med att borstarna kostade 175 kr/st och hittade på något eget till ett par produkter.

      1. Boomboom lashes mini 112,5 kr
      2. Borste 175 kr
      3. Kajal 195 kr
      4. Hårband 95 kr
      5. Borste 175 kr
      6. Handkräm (fullsize?) 125 kr
      7. Läppenna 125 kr
      8 Sminkborttagningslappar (vet inte alls vad det heter) 95 kr
      9. Kajal 195 kr
      10. Borste 175 kr
      11. Shower gel 50 kr
      12. Läppenna 125 kr
      13. 20% rabatt 0 kr (nästan minus)
      14. borste 175 kr
      15. Body lotion 50 kr
      16. Kajal 195 kr
      17. Sovmask 95 kr
      18. Pincett 95 kr
      19. Mascara mini 112,5 kr
      20. Borstrengöringsgrej 155 kr
      21. Parfym mini 150 kr (lol)
      22. Beauty blender 95 kr
      23. Brow gel mini 97,5 kr
      24. Setting spray 2 st mini 225 kr

      Totalt: 3087,5 kr

       Läppennorna var inte fullsize

       Hej Bianca ?

       Hårband, sovmask och pincett för 100 spänn styck? Du skämtar va? Kanske 100 för alla tre tillsammans.

       De där priserna du har listat känns bitvis som rejält i överkant.

  Jag fattar inte riktigt. Vad är det du tar 20-40k för?
  Helt oinsatt ?

   Jag är alltså helt oinsatt i det där och frågar därför.

   Är det per reklam då och sen finns det något krav hur många gånger det ska visas/pratas om?

   Tack för svaret 🙂

  Här är en länk, för den late 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=jYHLIW8e1ko

   Margatetas kommentar under videon:

   ”glömde också gnälla över att detta var kalendern jag köpte igår vid lansering, mitt förköp som skulle skickas ut en vcka innan andra ens kunde köpa, har inte lämnat lagret än. Pinsamt”

   oooff

    Är det någon som fått den i förväg tro eller den blev försenad eller något?

    Tänker att hade den skickats ut till dom som förbeställt innan lanseringen hade det förmodligen inte sålt slut på några timmar ??‍♀️

  Men vad trodde folk ??‍♀️

   Mer av Bianca/Caia faktiskt. De har ju inte blåst folk tidigare och har bra grejer i sitt sortiment, så till det priser förväntar man sig fullsize produkter och smink.

    Jo de har blåst folk även tidigare. Förstår inte att de inte granskas, de har tur.

  Bianca la upp ”snälla, vi ber er. Öppna inte adventskalendern i förväg, det förstör själva idéen. Vi börjar tillsammans 1 december” (något sånt).
  Läst en tråd på facebook där folk är så besvikna, dom som inte hann köpa är glada att dom ej gjorde det, dom som inte öppnat förpackningen ska skicka tillbaka.

  Tror ni Bianca inte ville folk skulle öppna för att dom skulle släppa den en gång till eftersom den sålde slut så snabbt? Många som ej kommer köpa den om den skulle säljas igen efter vad alla skrivit.

   Jag tror att hon inte vill att folk ska öppna den redan nu för att i december så kan folk inte returnera kalendern längre? och det ger ett dåligt rykte så klart.

    Så är det förmodligen?
    Så pinsamt hur mycket dom pratat om den, reklamfilmen, alla bilder dom lagt ut, ”det bästa vi gjort, magiskt, succé, älskar ALLA produkter”

    Blir intressant att se om dom säger något om det, eller låtsas man som ingenting bara?

    Tycker synd om den som budat på Tradera på över 2400kr? Sen visst, vissa kanske är nöjda och gillar produkterna men för ännu mer överpris än den såldes för? Tveksamt?

     Ja det är lite spännande att titta på hur hon beskrev kalendern i story för några dagar sedan… nu när man vet innehållet.

      Eller hur. Bland annat att mycket skulle vara i full Size. Inget var i full size förutom 3 pennor.

     En familj som miste sin son på 7 månader pga miss av sjukhuset.. kämpar nu för att bli gravida igen men landstinget bidrar inte längre till deras försök till provrörsbefruktning då deras kostnadsfria försök inte gav frukt

   Klart att hon inte vill att folk ska öppna i förväg för de vill ju kunna sälja fler av den, att det sålt slut säger de ju bara, ett säljtrick och för uppmärksamhet, det är strategi. Lita inte på Bianca!

  Inte värd priset. Kalendern i sig är okej, en necessär, lite smink, borstar och ok utfyllnads grejer som sovmask osv. Men verkligen inte värt pengarna. Hade den kostat 500-600:- hade det varit okej, med tanke på den rejäla necessären som medföljer. Bianca får nog förbereda sig på rejält med kritik.

   Jag tyckte den såg najs ut faktiskt, hade gärna haft en sån gillade innehållet och tyckte det var lite gulligt. Sen så använder jag inte läppglans eller ögonskuggor men förstår kritiken men jag tyckte ändå det var najs för någon som mig ??‍♀️

    Kritiken handlar väl inte om att produkterna skulle vara dåliga. Rimligtvis är kunderna nöjda med CAIAs produkter, annars hade de nog inte köpt kalendern. Det handlar snarare om att man utlovar ett värde på typ 3500 kr, kalendern kostar typ 1800 och många anser att innehållet snarare motsvarar ett värde på typ 500-700 kr. Jag har inte köpt kalendern men att döma av bilder och videor på innehållet har jag svårt att förstå hur innehållet ens kan vara värt priset man betalar för kalendern, och absolut inte 3500 kr. Jämför man sen med andra kalendrar som kostar lika mycket är det än mer tydligt att innehållet inte håller måttet. Tex Zalandos kalender som kostar typ 1300, där du får en Foreo som kostar 1200, sen har du 23 luckor till med många dyra produkter.

     Det är väl också att det brukar vara rosa och nu är begränsad upplaga i rött

  Programmet Bäst i köket kan vara det mest mysigaste och bästa programmet som någonsin har sänts, ni måste titta på det!

  Jag kan inte förstå att ett meddelande där varje mening avslutas med en emoji skall föreställa ett professionellt meddelande. Jag hade ALDRIG tagit det där seriöst. Det ser förjävligt ut. Något som 14-åringar skickar till varandra.

   En av alla orsaker till att My inte får klienter. Nån jävla härskarteknik samt hånfullt uppförande med dessa emojis. I går raderade hon en tjej som svarat vettigt på Instagram. Det försvann för den personen förklarade träffsäkert om kolhydrater. My kan inte ens diskutera kost. Har hon valt rätt jobb?

   ”Många klienter säger ungefär såhär ”Jag tränar och tränar, men ingenting händer ?‍♀️ Jag går ändå inte ner i vikt ?! ”

   När jag sedan börjar kika på vad mina klienter faktiskt äter, så är det sällan så ”bra” som dom själva tror… Detta för att majoriteten saknar kunskapen. Man tror att man ska leva på sallad och utesluta alla kolhydrater ….. -Sorry, men hur tror du att du mår då? ??‍♀️ Detta är egentligen inte så konstigt, med tanke på att media sätter den ena ”hokus – pokus” dieten efter den andra ?‍♀️”

    En sak till. Ser ni en massa människor som bara äter sallad? Är det fortfarande en hysteri runt det som My kallar hokus-pokus? Jag tycker att det avtagit mycket under det senaste åren. Är My helt enkelt inte uppdaterad utan har något gammalt material hon fick på sin kallade utbildning 2017?

  Jag har drygt 18 000 följare och får dessa ”erbjudanden” ideligen. Med tanke på min profil så är baddräkts-samarbeten inte direkt naturliga….. Jag tror detta är automatiskt på nåt vis. Jag svarar aldrig.

  Så oprofessionellt sättet de använder emojis på. Alltså snälla… har man ingen heder i kroppen? Eller är jag med mina blott 29 år för gammal och kommer behöva våndas i ett arbetsliv där den yngre generationen sköter företag och professionella kontakter på detta sätt? Enstaka smileys kan jag köpa, inte ????…??

  Picky posters är ett skämt. Jag har 150 följare. Ifrågasatte varför jag ska betala dem för att göra reklam. Blockerade, men då skrev de från flera andra konton. Såg då att de har flera konton de skriver ifrån med alla liknande namn.

  Veta sitt värde? Hon kanske inte säljer nått alls, vad har hon för värde då?
  Hela influencer-säljes-hetsen är så töntigt.
  Vandrade reklampelare drömmer folk att bli nuförtiden alltså

  Oj! Googla deras namn och läs recensioner, massor med personer lämnar dåligt omdöme och berättar att dom blivit kontaktade på likadant sätt under lång tid.

  Jag har ca 140.000 följare. Senaste veckorna har jag fått erbjudande om:
  1. Välja ut tre hundleksaker mot ett inlägg (ingen lön).
  2. Välja ut tre posters mot tre stories (ingen lön).
  3. Ta emot en bok mot ett inlägg (ingen lön).

  Även fått mejl av en VD till ett företag om att han har ”kontakter” som kan ”skada” min Instagramprofil, detta för att jag klagade på att de inte betalat ut min ersättning för inlägg jag publicerade ett halvår tidigare.

  Nej, nu får Instagram vara en ren hobby utan några reklaminlägg. Mår dåligt av den baksidan…

  Detta är ju uppenbart något som fungerar för dessa företag. Annars skulle de sluta försöka ”erbjuda” sånt här nonsens. Är man då korkad nog att köpa det så får man skylla sig själv. Tyvärr ?‍♀️

  Jag har inget särskilt stort instakonto (drygt 30 k följare) men omsatte drygt 2 miljoner 2020. Arbetat som Influencer i många år och ÄLSKAR mitt jobb (har i grunden en akademisk utbildning i en helt annan bransch). Får sällan erbjudanden utan ett rimligt arvode. Snarare väldigt relevanta samarbetsförslag som passar mig och mina följare. ☺️

  Jag har ganska många följare och har flera gånger blivit kontaktad av företag som erbjuder mig att få den stora äran att köpa en svindyr produkt till rabatterat pris om jag gör reklam för den. Hur tänker de ens? Självklart har jag alltid sagt nej.
  Om jag de vill ha mina tjänster (inte för att jag tror att jag influerar någon att handla så de hade varit rätt bortkastat) så får de betala.

  Skrivit till NAKD på DM och frågat om det är en strategi dom har att utnyttja mindre influencers istället för att erbjuda dom en skälig lön. Fick svar att ansvarig avdelning ska maila mig. Väntat två veckor utan mer respons.

  Personligen bojkottar jag NAKD, de verkar inte alls förstå problematiken i detta och att dom som jobbar med deras instagram ej kan/får uttala sig och ge mig ett svar utan att det ska kontakta ngn ansvarig tolkar jag som att deras problematiska kultur lever kvar.

  Det finns många kedjor att handla av, därför är det lätt för mig att undvika NAKD. Jag tror inte dom kommer skärpa sig tyvärr

  Det stora problemet här är väl alla kränkta wanna be influencers som tycker att de jobbat om de lägger ut en bild på Instagram. Tycker du ska undersöka vad Skatteverket benämner som samarbete istället för att utgå från din personliga åsikt, du framstår inte som särskilt intellektuell eller påläst, varför engagerar du dig inte i ett riktigt problem. Företag bör väl få utforma sina erbjudande som de vill. Ska du inte hänga ut alla företag som erbjuder rabatter i utbyte mot att gå med i en kundklubb också, rabatter är också en förmån. Du skriver detta för du försöker vinna följare genom att få mindre konton på Instagram att tro att de kan göra karriär som influencers, vilket de aldrig kommer kunna göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.