Ida Wargs förlossningsberättelse

Ida Wargs förlossningsberättelse är lite annorlunda från de vi normalt sett ser från influencers. 
Den första punkten som sticker ut är att Ida inte rekommenderar någon att se videon, som är rädd eller nervös inför att föda barn.
Det är heller inte helt mycket faktiska klipp från förlossningen, vilket har en helt naturlig förklaring som ni kan läsa om här.

Ida tvingades nämligen genomgå hela förlossningen utan epidural pga ett fel från deras försäkringsbolag, så medan Ida ligger och har fruktansvärda värkar så tvingas Alexander Pärleros springa runt och försöka lösa problemet, istället för att finnas vid sin frus sida.
Han beskriver i videon hur han bara ville gråta för att Ida mådde så dåligt, och då kan man ju föreställa sig hur Ida hade det.
Till slut verkade ändå allting falla på plats och Ida och Alexander kan välkomna sin dotter Alba – Elvis lillasyster – till världen.
Som sagt, är du känslig så skulle jag inte titta på videon, samtidigt som det kanske kan vara hjälpsamt att se hur snabbt Ida ändå återhämtar sig och mår bra.
Att se slutet av filmen där Alexander ligger och matar sin dotter, som fötts med samma stora kalufs som sin storebror.
Så väldigt fint.

Jag kan två kändis-Albor:
Alba August och Jessica Alba.

Utifrån videon skulle jag tro att Ida bedömer sin förlossning ungefär så här:

244 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Gäsp

      Ja. Vad var det hemska med hennes förlossning? På Pärleros lät det som att det var något fruktansvärt som hade hänt. Att hon födde utan epidural? Det gör många, och det är väl det mest naturliga.

    vad har försäkringsbolaget med epidural att göra?

      De födde i Spanien och då krävs det extra försäkring (eller betalning) för att få annat än akutvård.
      Ofta har tecknar man en extra reseförsäkring för att täcka kostnader för förlossning om man reser på slutet av graviditeten av just den här anledningen.

        tack <3

        Så egentligen är det inget försäkringsstrul som de gapar om utan miss från deras sida ..? Jag tänker när man skall planera sjukhusvård utomlands så kollar man väl upp ALLT I TID och inte anklagar andra för sitt misslyckande? Nåja blir inte förvånad över denna människa.

          Jo, de hade försäkringen, men försäkringsbolaget hittade inte försäkringen först. Sen hittade de den, då var det så dags

            Jag har 2 funderingar kring det här, utan att kolla någon video.
            1* Varför lägger folk ut sin ”förlossningsberättelse” öht??? Varför har man behov av att berätta för kleti o pleti vad som hände när man födde barn? Har dom inga vänner eller familj att berätta för?
            2* Tror den här människan att alla föder med epidural?

      Hinner man ens sätta epidural på så kort tid?

        När jag födde barn på så kort tid (en 60 minuter, en 40 min) hann jag inte få någon epidural.

          Nej men i Sverige tar det ju i regel en stund innan narkosläkaren kommer, kanske därför? Om du hade kommit in, blivit bedömd och haft en narkosläkare till hands kanske det hade hunnits med? Andra gången hann jag be om det ganska många gånger innan det hände? det var dock en ganska snabb förlossning så hade kanske klarat den utan. Mkt behaglig var den jämfört med första.

            Alltså jag kom in, var 10 cm öppen och sa ”jag vet att det kan ta en halvtimme eller mer ändå innan barnet är ute, jag vill ha epidural även fast jag är 10 cm öppen”. De märkte att jag varit med förut och kallade på narkosläkaren. När läkaren kom efter ca 20 min hade jag redan krystvärkar så det blev ingen epidural. Det tar ju lite tid innan den ger full effekt också. Men det är en upplevelse att föda utan smärtlindring, kroppen är ju helt opåverkad då, och instinktiv, det är rätt häftigt faktiskt.

              Får man ingen spinalbedövning i Sverige? Min förlossning gick också så pass snabbt att jag inte hann med epidural, men de gav en spinalbedövning istället.

                Jo det är väl mer att man säger epidural om båda eftersom de är så pass lika. I mitt fall var det ju spinal de skulle ha lagt men eftersom jag redan krystade blev det inget.

                  Generellt ger man inte spinal. Spinal ger man ex vid kejsarsnitt. Epidural i Sverige är så kallad ”walking epidural” och ganska annorlunda mot en spinal.

                    Till mig sa de att effekten av spinal är så kort så när barn och moderkaka väl är ute kan man vara uppe och gå igen.

                    Spinal ges ofta till omföderskor eftersom effekten bara håller i sig 1,5-2,5h, men jo, den är vanlig i Sverige ☺️

                    man ger visst spinal o sverige. till omföderskor ffa.

                  Tror inte man kallar båda för epidural? Jag har haft två förlossningar, vid den första fick jag epidural. Vid andra fick jag spinal. Och det är ju faktiskt en stor skillnad på dem. 🙂

              Ja, asså första var så jävla jobbig och det var verkligen det långa värkarbetet som knäckte mig. Hade jag inte haft eda då vet jag inte vad jag hade gjort. Andra hade nog gått rätt bra ändå, men inte lika behaglig utan, 3 timmar ca.

        Tror inte det. Förlossning nr 1 tog 8 timmar och jag krystade i 3. Gick vänta timmar på narkosläkaren som var upptagen på op. Nr 2 tog också 8 timmar och jag krystade i 1 timme. Då bedömdes det att epidiral inte hanns med.

        Tänkte samma….men oj vad snåla mina barnmorskor var då jag födde 3 barn utan. Förr fick man ingen när dom såg att det skulle gå snabbt men jag har förstått att det är mkt vanligare nu. Och d e ju faktiskt skönt för även om det gick fort hade det vatt skönt o slippa smärtan. Men är dom inte fortf.väldigt restriktiva med det här i Sverige?

          Alla som vill ha eda får det i princip. Ibland hinns det inte med för att förlossningen går så fort framåt, men oftast.

    Är så trött på allt vad influensernas barnafödande heter.
    De visste att hon skulle föda utomlands så då tycker man väll att man kollar försäkringar och så så allt är ok.

      Fattade inte heller det men kanske framgår i videon. Men är det bråttom att ha epidural så får man väl betala och ordna med eventuell försäkring sen?

        Dom hade väl kollat upp innan men sen så tyckte sjukhuset annat, jag kan tycka att det är konstigt av sjukhuset att inte sätta in epidural och sen be dom att betala

      Det var försäkringsbolaget som sa fel till sjukhuset, allt var som det skulle. Koll videon. Dessutom betalade Alexander själv för att hon skulle få ändå, men den han inte verka innan barnet behövde komma ut.

        Vem säger att allt var ok men att försäkringsbolaget strulade, Alexander?

          Ja, vem skulle annars kommentera det i deras video? De säger att de betalt för en försäkring i flera månader, klart man tror att det är ok då? Brukar du ringa och dubbelkolla att din hemförsäkring och a-kassa gäller varje månad? Minst lika viktiga försäkringar men inget någon dubbelkollar hela tiden. Och varför är du så intresserad, du har ju uppenbarligen inte ens kollat på videon.

            Hade jag åkt utomlands så här i slutet på en graviditet så hade jag kollat upp allting till 100 %!!! Det vore väldigt konstigt annars eller hur?? Vi pratar inte om att man gjort sig illa i poolen/ eller ev öroninflammation…. vi pratar om en förlossning…..??‍♀️??‍♀️??‍♀️

              De kollade ju upp innan.

                Hur långt innan, någon dag innan de åkte in? Och hur vi vet att det faktiskt stämmer? Precis som många andra skriver så betalar man & löser det sedan eller hur? Inte bråkar & sedan gråter ut i media. Tänk hur allt hade varit så annorlunda om man bara tänkte först lite grann.

              Spelar ju ingen roll om du kollar upp allt 272618383 gånger om det är en klåpare till handläggare som sitter i andra änden när sjukhuset kontaktar försäkringsbolaget.

            Nej jag vill inte kolla på videon…. Varför skulle jag göra det när människan uppenbarligen söker efter mer Tittarsiffror..?

              Då kanske man inte ska sitta och gissa om sådant som framgår i videon.

                Jag gissar inte jag ställde en fråga Einstein, var det så svårt att förstå? Chilla ner & gapa inte efter bråk om du nu inte är Ida eller Alexander, allt behöver inte vara negativt bara för att man frågar , slappna av säger jag bara & framför allt, glöm inte att andas & söka hjälp!

                Eller inte….inte intresserad av att titta//lyssna på andras lögner, hade han varit en vuxen & mogen man hade han löst detta som alla andra, utan bråk /tjafs/exponering media eller hur?? Allt måste inte komma fram i ens egna sociala medier vissa saker kan de lösa utanför. att de lagt upp detta har bara gett dom mer exponering inget mer. Finns massor av kvinnor som föder utan epidural så situationen ör liksom inte exklusiv om man säger så, å andra sidan är inte tankarna så höra om denna människa så varför är man ens förvånad?

            Men om det var bråttom, barnet på väg ut och man vet att allt är i sin ordning med försäkringsbolaget – varför inte bara betala direkt och sen lösa det efteråt? Det är ju dessutom bara en epidural det handlade om, alltså inga hundratusentals kronor. Känns ju inte som läge att börja ringa kundtjänst/handläggare när förlossningen är i full gång.

              Du kan ju också kolla på videon kanske.

                Varför kolla på videon & ge mediakåta människor mer utrymme att gapa & skriva ut allt möjligt? Vad är det som är så speciellt med just deras upplevelse??

                Eller inte

    Inte ens när jag själv var gravid var jag intresserad av andras förlossningsberättelser.

      Eller hur, så tråkigt…

      Ok, skönt för dig. Men har det slagit dig att det finns folk som tycker att det är intressant?

      Det finns nog mycket saker i ditt liv som många andra skulle finna helt ointressant att du pratar om. Säger man det? Nej. Varför? För att det är så sjukt otrevligt.

      Varför tror folk att andra är intresserade av det? Jag jag jag…..

    Att föda barn utan epidural är ju dock ganska vanligt.

      Hur vanligt är det i Sverige?

        En snabb googling säger att i de två regioner där epidural är vanligast använder ca 70% av förstföderskorna det. Snitt över landet är att runt 60% använder det. Detta är då för vaginala förlossningar.

        https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistikamnen/graviditeter-forlossningar-och-nyfodda/

          Ah okej tack!

        Jag har fött båda mina barn utan epidural och min bästa kompis likaså så jag tänker att det bör kunna lösa sig ändå även i Spanien.

          Och löste sig gjorde det ju uppenbarligen. Barnet är ute och alla lever.

          Sen förstår jag att man är besviken om man betalat i en försäkring som sen inte täcker det man blev lovad. Det skulle jag också bli.

            Händer vem som helst utan att man behöver outa allt & alla hela tiden, eller hur?

              Ja men att göra content är ju det influencers gör. Bara här inne har ju folk frågat och frågat om Sandra har gått ut med varför hon snittades tex. Så något intresse verkar det ändå finnas för att de ska ”outa” allt.

          Ja löser sig gör det ju alltid. Men du som fött barn och som känner folk som fött barn borde veta att ALLA förlossningar är olika.

          Vem vet du kanske sitter där en dag o ska föda ett till barn, och då kanske det är du som skriker efter smärtlindring ?

          Vad trevligt det hade varit då att få höra från din kompis ”Meh, det borde ju ha löst sig utan smärtlindring”. Not. För sånt säger man inte.

          Födde du bara utan epidural eller fick du lustgas? För lustgas är smärtlindring. Ida fick INGEN smärtlindring alls, alltså inte ens lustgas.

            Man får tydligen inte lustgas i Spanien om man tänker sig en epidural sen

          Det låter på dom som om bebisen inte kommer ut om hon inte får epidural.

      Ja, och om det tog en timme innan barnet kom så gick det ju fort. Värre att ligga typ ett dygn utan epidural.

      Har inte tagit nåt när jag fött mina två barn. Jo lustgas. Men så har de ju gått löjligt snabbt. 1 h smärta löser nog de flesta. Jag har väl haft tur

        Lustgas är ju smärtlindrande. Dock fick Ida varken lustgas eller någon annan smärtlindring alls.

        Så aaa du hade väldigt tur som faktiskt hade möjlighet att få lustgas och en snabb förlossning.

          aaa?

      ja men inte utan lustgas, det har de flesta i Sverige

    Detta par känns så intetsägande och ointressanta. Fattar inte hur de kan ha så många följare? Vad är grejen? Missar jag något?

    Det händer ju att kvinnor får föda utan epidural om man kommer in och förloppet har löpt på lite fortare än man tänkt ? Man blir kanske lite chockad över att man står inför en förlossning utan den typen av smärtlindring men med rätt guidning på vägen så fixar man det! Eller så gör man som jag och får dödsångest och är tvärsäker på att det inte kommer att gå haha.

      Japp…. här kom alla tre utan EDA. Fanns ingen tid för det.

      Man kan ju också välja bort det.

      5min ifrån vattnet gick till dottern var ute ✌?? ska vara glad att jag var på förlossningen

        Oj jisses hon hade bråttom ut ?

        Samma här,hon hade bråttom ut

      Det positiva är att man isf har haft tillgång till lustgas.

      Ida hade ju oturen att inte ens få det.

        oj då oj då…..

    Snark

    Finns det några influencers som har ”vanliga Svensson-namn” på sina barn? Alltså jag undrar på riktigt, följer inga influensers och de flesta det skrivs om här verkar ha rätt så unika namn på barnen.

    Och obs, alla väljer självklart namn själva på sina barn och huvudsaken att de tycker att namnet är fint. Så menar inte för att dra igång någon tråd om fördomar om namn eller så.

    Mvh namnkonservativ tant

      Vad är ”vanliga Svensson-namn” enligt dig? Undrar genuint.

        Jag tänker att de som är top 10 på listan över namn till barn det specifika året är vanliga Svensson-namn, eftersom det är vad svensken vanligtvis döper sina barn till. Så i år är det väl Alice, Ebba, Oscar, William, Elias, Elsa osv skulle jag tro.

          Jag vet faktiskt inte en enda. Arnold, Charlie, Frances, Louie, Nikola, Valencia, Valentina, Milan… är väl typ de jag kan. Rätt ovanliga. Heter inte Ebba von Sydows barn Marianne och Klas? Udda men klassiskt. Ingen väljer ”vanliga” namn. Tror influencers generellt är otroligt rädda för att uppfattas som just vanliga.

            HanaPees son heter Nils – det är väl ”vanligt”? 🙂

            Nikola är väl kenzas unge? Det är åtminstone oerhört vanligt & Svenson i Serbien där hennes man är ifrån.

            Louie känns väl som ett väldigt vanligt namn just nu, i alla fall på influensers barn.

          Alba är väl definitivt i samma kategori som de namnen, tycker jag!

      Marie Serneholts pojkar heter Philip och Nicholas, rätt vanliga namn..

    Kvinnor var starkare förr. Då vare bara att krysta ut ungen utan att ens veta vad bedövning är för något.

      Märkligt resonemang. De hade ju inget val?

        Nej exakt. Därför var de ju starkare.

          Fast tror att hade de ett val hade de nog majoriteten valt epidural. ??‍♀️ Betyder ju inte att kvinnor var starkare förr. ??‍♀️

            Och de kvinnor som idag inte har valet att ta epidural (tex pga snabb förlossning) klarar ju också av det.

            Jo det betyder det visst ??‍♀️ De hade ju inget val.

              Så vad menar du? Att kvinnor idag inte skulle klara av att föda om de inte hade valet att få epidural?

                Nej, det jag menar jag inte. Jag menar att kvinnor som föder utan bedövning är starka. Sen kanske inte alla kvinnor känner sån stark smärta ändå, men de som har extremt ont men ändå inte tar bedövning, tja, är inte dom starka tycker du?

                  Ja men det händer ju än idag att kvinnor föder utan smärtlindring.

                  Sen tror jag inte att kvinnor var starkare förr. De hade bara inget annat val än att stå ut. Vilket vi skulle göra även idag om vi hade samma förutsättningar som då. Och jag tror att kvinnorna förr hade valt smärtlindring om de bara hade kunnat.

                    Nu tror jag som födde för 40 år sen att de flesta mammorna var inställda på att det gör ont att föda barn och även om det fanns en del hjälp att få så var det liksom inte så många som blev skrämda eller tyckte att det var det värsta de vart med om. Numera är vi vana vid att allt ska vara så tillrättalagt för alla behandlingar vi får att rädslan överdrivs och alla dessa berättelser om förlossningar som inte går 100% smärtfritt blir förskräckliga.

                      Jag tror inte att de som föder idag förväntar sig 100% smärtfritt. De allra flesta är nog fullt medvetna om att det kommer att göra mer eller mindre ont. Men om man kan ta smärtlindring så ser inte jag något svagt eller fel med det. Vet inte varför man hela tiden ska tävla i vem som är tuffast när det kommer till att föda barn.

                      Jag trodde jag skulle dö och hade gärna slängt mig ut genom fönstret om det hade hjälpt.

                      Sen uppfattar inte jag det som att det var smärtan i sig som var det dramatiska vid den här förlossningen. Tror de flesta hade varit stressade och oroliga om ens försäkringsbolag gjort en miss som upptäcks när förlossningen är på g.

                  Förstår absolut inte hur du resonerar här? Menar du att det är starkt att tacka nej till sjukvård och smärtlindring som existerar?

                    Kvinnor förr tackade ju dock inte nej till den smärtlindring och sjukvård som finns idag eftersom den inte existerade. Så rimligtvis menar hon att man är stark om man tackar ja till den vård som erbjuds för stunden. Eller…?

                    Knäppt tänk!

                  Imponerad. Smärta är så coolt. Speciellt att tacka ja till det när det finns smärtlindring. Så starkt.

                  Gäller det barnafödande eller gäller det all smärta?
                  Om man bryter ett ben eller får axeln ut led så är det bättre att lösa det själv utan att åka till sjukvården och få smärtstillande så där som ”svaga” människor gör.

            Tror kvinnor vill styra förlossningen lite mer o lite rädd för smärta idag, allt ska helst vara perfekt. Har fött två barn utan bedövning, och det samspelet man hade med sin kropp under förlossningen skulle jag inte villa vara utan för det stärker bandet mellan mor och barn att man kämpar ihopa . Sen finns där såklart förlossningar där det behövs mediciner, snitt mm.

              ”… det stärker bandet mellan mor och barn att man kämpar ihopa”

              Källa? Eller är det din högst personliga åsikt?

                Och det heter ”ihop”.

                  Jag vet. Jag citerade författaren.

                    Menade den som skrev det från början ??

              Bullshit. Stärker inget band.

            Sååå många kvinnor än idag som väljer bort epidural.

          Hälften dog också, så starkare vete fan…

            Hur länge sen är länge sen? Att det var många som dog i barnsäng är sant men de dog ju inte av att det gjorde ont? Det var ju komplikationer och brist på hjälpmedel. Att dö av smärta tror jag inte var den vanligaste dödsorsaken.

            Dom dog ju inte av smärtan. Trodde du verkligen det?

              ?

              Smärtlindring är dock en av flera orsaker till att dödligheten vid förlossningar minskat. Främst på grund av att de ger kvinnan möjlighet att återhämta sig under förlossningen.

            De dog i barnsängsfeber pga bristande kunskap om bakterier och hygien

          Jävligt mycket dödare är vad de var.

          Karlar var starkare förr innan vi hade tandvård. Hade man ont fick man bara ta en kotång och lite brännvin och dra ut det. Det borde vi börja med igen. Eller inte…

            Ja precis eller binda en tråd kring tanden och knyta något tungt i andra änden och slänga iväg. Nej tack är ingen självplågare.

      Så är det väll fortfarande lite varstans här i världen.

      Sen dog väldigt många mammor och barn också i samband med förlossningen! ?

        Tja vem vet, kanske kombination av flera saker. En sak är säker det var inte bättre förr att föda!

          Barnen var mindre förr så på så vis var det lättare.

            Fast nja jag har fött barn som vägt strax över 3, 2 kring 4,1 och en på nästan 4,5. Alla utan smärtlindring och helt ärligt är det inte så stor skillnad på hur stort barnet är – det känns som fan ändå. Lite enklare att krysta ut en mindre bebis absolut, men enligt mig är inte krystandet det som är jobbigt utan då är det mer skönt att få ta k. Det är biten fram till 10 cm under öppningsfasen som ”gör ont”.

              Ja det var ju en anekdot. Tack för den.

              Har bara fött ett barn på lite drygt 3 kg men resan till BB 38 mil på isiga vägar var nästan värre. Jo det gjorde ont och lustgasen var en räddning men jag var bara 20 år och vältränad så det gick bra ändå.

              Håller inte med, tyckte det absolut värsta var krystfasen.

          Men tror du att dom dog för att det gjorde ont?

      Jag har fött två barn utan bedövning, dock med självhypnos. Precis som en del är rädda för att föda vaginalt så är jag rädd för ryggmärgsbedövning och lustgas. Jag var van vid kraftig mensvärk, så jag blev inte rädd av att ha ont och det gjorde inte ont mellan värkarna.

      Varför ska man stå ut med smärta om man inte behöver?

      Du får gärna föda utan epidural, dra ut tänder utan bedövning eller opereras utan att sövas for all i care. Om jag kan undvika den smärtan så kommer jag att göra det. Jag är inte intresserad av att vinna pris som starkaste kvinnan genom historien.

        Fast det var ju inte det jag menade.Jag bara konstaterade att kvinnan var starkare förr.

          Var hon det? Jag utgår från att de flesta idag skulle klara av att föda utan smärtlindring, eller ja.. ska ungen ut så ska den. Eller tänker du att kvinnor idag skulle ångra sig och låta ungen vara kvar i magen resten av livet om de, likt Ida, inte kan ta epidural?

          Jag är också rätt så säker på att de starka kvinnorna förr hade valt epidural om de hade haft möjlighet. Precis som att de antagligen hade valt dagens bedövning hos tandläkaren också om de hade haft valet.

          Det är alltså inte en fråga om hur stark man är utan vilket val man har.

            Spelar ingen roll vad du säger. Jag tycker iallafall att kvinnan var starkare förr.

              Ja och jag håller inte med dig.

                Nähepp.

                  Troll

                    Är det du My?

            Kvinnor i dag har fått allt serverat. (inte alla så klart). Mamma fixar, pappa betalar.
            Ingen ställer krav, allt ska bara flyta på. Plötsligt dyker ett hinder upp och livet blir totalkaos.

              Det där sa du igår också. Man är söndercurlad om man väljer smärtlindring eller vågar yppa något negativt över sin komplikationsfria förlossning alltså.

        Fast det är ju inte riktigt samma sak eftersom en operation utan bedövning går sämre, pga att patienten har svårt att ligga stilla, medan en förlossning utan epidural ofta går enklare, eftersom epidural påverkar värkarna så de blir svagare eller till och med avstannar.

          Fast diskussionen handlade om att vara stark för att man klarar av smärta. Inte vad som var bäst ut vårdsynpunkt.

            Ja men det var lite så jag menade också. Smärta vid kirurgi är ju en helt onaturlig smärta, kroppen är inte gjord för att bli skuren i och utan bedövning skulle alla börja slå kirurgen typ och försöka fly och avsluta ingreppet.
            Förlossningssmärta är ju av den typen att kroppen själv reagerar med vissa rullande höftrörelser till exempel, och inte med att försöka fly. Och livmodern drar ihop sig för att trycka ut barnet snabbare. De sammandragningarna kan till och med stoppas av epidural, så det är ju inte lika självklart och utan nackdelar med epidural som med annan bedövning.

              Helt rätt att smärta vid kirurgi är onaturlig. Kirurgi är onaturligt i sig.
              Det mest naturliga är att låta kroppen själv reda ut problemet, antingen överlever man och kan föra sina starka gener vidare, eller så dör man. Idag överlever dessa som skulle dö tack vare kirurgi, och kan då föra sina svaga gener vidare vilket ger svaga kvinnor som vill ha smärtstillande medicin när det har ont.
              *jag är inte seriös*

                HAHAHA svimmade nästan först innan jag läste att du drev?! Finns ett ordspråk som säger ”dom inte någon innan du gått en mil i dennes mockasiner”, översätter det själv till att man ska plocka fram sin empati innan man dömer någon och dennes val. Även om man själv inte genomgått en svår förlossning, sjukdom, sorg osv måste man respektera dennes upplevelse. Saknar den förmågan hos folk ibland. Tack för skrattet?

                  *döm inte dom

        Klart man ska få den hjälp som finns att tillgå men å andra sidan tror jag att man kanske allmänt har så högt ställda förväntningar att allt ska gå precis som man tycker att det där blir en besvikelse om inte allt stämmer. Det kommer antagligen alltid att kännas att föda barn hur vi än gör. Tror det är svårt att ändra på evolutionen.

        Jag håller med dig. Det är upp till var och en att besluta om bedövning eller ej. Förstår inte varför det är så intressant att veta, det ”måste” liksom nämnas efter varje förlossning typ. Man är inte mindre stark som kvinna för att man väljer bedövning!

      Födselvikten ökar – vilket både ökar risk, smärta och komplikationer vid förlossning

      ”Från Socialstyrel- sens medicinska födelseregister kan utläsas att andelen fullgång- na nyfödda i enkelbörd som vä- ger minst 4 kg ökade från 16,7 procent 1973 till 20,3 procent 1995. Motsvarande andelar bland de förstfödda barnen var 12,9 respektive 15 procent.
      Med ökad andel stora nyfödda barn ökar komplikationerna vid förlossningen för både mödrar och barn…”

      Tänk vad framtidens kvinnor ska tycka att vi är starka idag då. De kommer förmodligen att ha något bättre då som vi inte har som val idag.

    Tog för mycket bäbistjat nu!

    Jag födde mitt 3:e barn utan någon bedövning, hon vägde nästan 5 kg. Det gick bra men min man prioriterade att vara med mig istället för att ränna runt med en telefon. Gjorde det mindre ont på Ida eftersom han ändå inte lyckades? Märklig prioritering av Alexander!

      Min man var överhuvudtaget inte med under förlossningen. Gick utmärkt och barnet hade fötts lika väl med honom där också.

      Ska det förresten bli en tävling i vem som födde utan minst bedövning?

        Ibland kanske man inte kan få den bedövning man hade räknat med, så det kan vara bra att mentalt förbereda sig på att föda utan bedövning, att man klarar det. Jag rekommenderar självhypnos.

          Hahaha… va villru ha? Ett gralla eller

        Om det är en tävling vinner kanske mina 2 kompisar. Ingen av de han till sjukhuset, båda födde hemma med pappan som tog emot barnet, ingen med sjukvårdsutbildning, erfarenhet eller medicin i närheten.
        Kan säga att ingen av de hade velat föda hemma på detta sättet frivilligt. Dock gick allt bra, men hade det blivit problem är det skönt att ha utbildad personal och medicin nära till hands.

      Haha där kom den: ”jag har fött utan någon bedövning aaalls”, titta så duktig jag är”. Fattar inte varför det alltid ska tävlas om hur mkt eller lite bedövning man tar.

        Och ”min man hade aldriiig gjort så märkliga prioriteringar som hennes man!”

        Huvudsaken är väl att Ida inte upplever det som en märklig prioritering. Sen vad någon sur tant tycker? Tja..

          Äsch, båda födde på sjukhus, mesigt. Riktiga kvinnor föder barn hemma på golvet, utan hjälp från någon annan än pappan. Då är man en riktig stark kvinna!
          *jag är inte seriös*

        Jag tror att den här tävlingen i lite bedövning vid förlossning är kvinnors motsvarighet till männens ständiga tävling i vem som kan äta starkast mat. Ingen är de själva är imponerade.

          Jag tycker synd om barnen. De verkar synnerligen oempatiska och dryga.

          En person beskriver sin erfarenhet. Vad får dig att tänka tävling?
          Måste jag börja ljuga och säga att jag fick ryggbedövning för att ingen ska tro att jag vill göra mig märkvärdig?

      Ja han tänkte väl på att Ida behövde hjälp. Varför shamea honom för att försöka hjälpa sin fru? ? Hade hon velat ha bedövning och han stått kvar så hade det varit fel

        Måste han springa omkring för det?

      Alla reagerar olika i stressade situationer, kanske är han en sådan person som försöker fixa praktiska saker när han känner sig stressad.

      Det var väl inte bara epiduralen som var på tapeten utan om de fick vara där och föda överhuvudtaget…

      Han blev ju utkastad.. framgick aldrig i videon, men han och Ida har själva sagt på sina instagrams att han inte fick vara där uppe i rummet. Så därav ”sprang han runt” med sin telefon.

    ”Hon hade säkert kommit tidigare om inte försäkringsbolaget strulat” alltså LOL

      Hahaha gud hahaha

      Va??? På riktigt?

      Nej du Ida, förmodligen inte. En vanlig biverkan av epidural är ett avstannat värkarbete och mer utdragen förlossning.

    Jag fick epidural men den hjälpte inte ett skit tyvärr… blev så besviken ?

      Jag hade också rätt ont trots epiduralen. Gången efter födde jag utan epidural och visst gjorde det mer ont, men egentligen ingen enorm skillnad.

      Trist, jag fick epidural plus påfyllning och det var som att komma till himmelriket. All smärta försvann tills krystvärkarna kom ?

      Säkert ett nytt hudvårdsmärke. För det finns alldeles för lite av sånt ?

      “Bolaget skall bedriva tillverkning samt försäljning av konsumentartiklar såsom hudvård och hårartiklar via postorder samt internethandel”.

      Men alltså. Jag. Orkar. Inte. Mer.
      Är så mätt på allt skit de ska kränga!

        Det är bara att inte köpa skiten.

        Kenza kommer verkligen aldrig på något unikt. Tråkigare flunsa får man leta efter.

      Om märker ska heta The Every så är det ju en total ripoff av The Ordinary, som gör billig hudvård. Varför man måste köpa något som fyller på just Kenzas privata kassa förstår jag inte. Exakt ALLT man behöver finns redan på marknaden i otaliga utföranden. Bara att välja och vraka!

        VEM kom på det namnet? Så korkat. The Usual hade varit bättre.

      Finns väl inga tonåringar som följer henne längre. Vem ska vara målgrupp?

      Verkar som Biancas framgångar med CAIA inte lämnar vissa någon ro.
      Klart att de vill ha revansch efter floppen med IvyRevel.
      Och kanske kunna köpa jättevåning på Östermalm plus en flott semesterbostad i värmen 🙂

        Glöm inte teamet bakom. Bianca jobbar med två riktiga proffs. Vilka ska Kenza och make ta in? Eller gör de en Blondinbella och tror att de kan allt själva?

    Jag födde barn på 3 timmar. Ingen smärtlindring alls. Inte ens Alvedon. Hade Krystvärkar i 8 minuter. Kanske också ska göra en video om det. #orkarej

      Det behövs inte. Den skulle bli lika ointressant som din kommentar.

        ????

        Du är på hugget idag Huldra. ???

          Haha jag vet, förlåt ???

            Hahaha du är förlåten???

      Tror du Alvedon skulle hjälpa emot smärtan man har när man föder barn? xD

    @camcam jag följer jeanette Svedberg på insta ! Efter typ ngt minuter är det ca flera tusen lajkar ?‍♀️?‍♀️ Kollar o räknar Max 100 som gillat inlägget ?‍♀️ Är det köpta lajkar som kommer automatiskt?

      JS är så pinsam med sin senaste dansvideo ??‍♀️

        Åh herregud ?Vem putar med rumpan på det viset? Jeanette uppenbarligen.

        Det eviga putandet med läpparna ?

    Det gör ont att föda barn utan epidural, men det gjorde ont även med epidural tyckte iallafall jag (fött två utan och en med).
    Sedan funkar ju kroppen bättre utan epidural i de flesta fall, jag tyckte kroppen skötte mycket själv utan epidural. Epiduralen tog bort livmoderns egna krystreflex och jag var tvungen att försöka krysta medvetet.

    Satan vad likt!! Men alltså visst att hon opererat och lyft som sjutton men de där måste väl ändå va en hel del photo shop?! Men det va sjukt lik Angelica Blick :O Exakt samma ögon!

      Jo det är MYCKET retuschering!

    Låter lite fånigt att skriva att hon tvingades föda utan epidural.

    Jag var rädd för epidural och valde bort det. Visst blir man kanske smärtfri men det finns ju massa risker med att inte känna förloppet.

    Man gör givetvis precis som man vill, men det finns SÅ många kvinnor som föder utan epidural, pga val eller pga hinner inte. Jag kan inte se det dramatiska i att inte kunna få den bedövningen.

      Håller med, det ligger väl ingen dramatik i att inte ha EDA? Det är ju massor av kvinnor som föder utan det (jag har fått två utan). Finns ju faktiskt fördelar med att inte ha EDA också.

      Fast strul och osäkerhet gör lätt att man blir orolig och stressad och det är inte positivt i en förlossning. Lugn och trygghet är positivt när man föder, det motsatta kan påverka förloppet och göra att man upplever mer smärta.

      Ville inte heller ha EDA men hade blivit stressad och upprörd om jag inte fått lustgas som var mitt enda önskemål.

      Men oj. Du har ingen aning om hur smärtan känns för en annan person. Båda mina förlossningar tog jag epidural. Första funkade smärtlindringen fint och det var en underbar förlossning. Krystvärkar i 30 minuter. Andra tog inte epiduralen, ingen fattade det och jag hade sådana hemska smärtor i 6 timmar innan allt slutade med akut kejsarsnitt. Så kom inte och säg att du ”inte kan se det dramatiska i att inte kunna få den bedövningen”.

      Men vad är det för fel på folk här inne? Herregud alltså.

      Låter ni så här när en vän berättar om en, enligt henne, jobbig förlossning?

      Ja varför anses epidural vara jordens frälsare i Sverige? Det innebär ökade risker för skador bland annat. Men risker får tydligen enbart nämnas i Sverige när man pratar kejsarsnitt, då ska det skrikas ut att det är oooootroligt farligt med operationer och att barnet kommer födas med 102 allergier, astma och diabetes.

    Apropå förlossning, mår illa när jag ser Svenonius (moderatkärringen i Stockholms landsting) stå och försvara kvaliten på bb när hälften av barnmorskorna har sagt upp sig! ?

      Att hon får vara kvar med allt hon gjort är diktatur/ farligt verkligen! Hon borde granskas mera och fängelse för insideraffärer med skattebetalarens pengar. Rösta bort Moderaterna i sjukvård/ äldreomsorg annars har vi ingen vård alls snart, mycket har sålt ut redan till ”egna” för inga pengar alls.

    Jag tog EDA men den funkade knappt så det var ingen nämnvärd smärtlindring. Så kan det visst också bli ?

      Samma här, märkte ingen skillnad.

      Ja helt överskattat m eda

    Hann inte få någon smärtlindring så på två krystvärkar var mitt barn ute. Tio minuter tidigare hade vattnet gått så tur vi iallafall var på sjukhuset. Trodde nog att det skulle göra ondare faktiskt.

      Mina förlossningar utan epidural gjorde fruktansvärt ont, men ändå föredrar jag utan. När jag hade epidural tappade jag känslan för vad som hände, kunde inte aktivt delta utan barnmorskan fick styra och säga vad jag skulle göra. Jag hade ont men min kropp var helt stum och inget hände.

    Wow första kvinnan som föder utan epidral….

      Tack vare all smärtlindring, osv så föder folk säkrare nu.

      För tex tack vare smärtlindring är det lättare att kommunicera mellan föderskan och vårdgivaren. Fungerar kommunikationen så minskar mödradödligheten drastiskt! Därav är smärtlindring under förlossning livsviktig.

      Sen får smärtlindring föderskan att slappna av, återhämta sig (vilket är viktigt för att kvinnan ska orka föda, om kvinnan är för trött ökar risken för att barnet kommer ut dödfött), och har en betydligt bättre kontroll över förlossningen.

      Att sätta in smärtlindring minskar risken för förlossningsdepression. Självmord orsak av förlossningsdepression tillhör mödradödlighetsstatestiken. Alltså återigen livsviktig att smärtlindring finns att tillgå.

      Så ja absolut det går att föda utan smärtlindring. Men tack vare det och mycket annat inom förlossningsvården så lever fler kvinnor och bebisar sig idag.

        Tack för en oerhört rimlig kommentar bland all dårskap här inne.

    Fick ingen smärtlindring alls, inte ens ipren eller alvedon.
    Man överlever.

      Ja, ingen har väl påstått att man dör.

      Wow! Du är en riktig kvinna du!! Kan du kan alla!! FANTASTISK!

      Borde inte folk som själva fött barn eller känner folk som gjort det veta att alla förlossningar ser sjukt OLIKA ut? Folk har olika smärtgräns men dessutom olika mycket smärta vid en förlossning ? Hela förloppet är olika. Det går inte ens att jämföra olika förlossningar för samma kvinna… Orkar inte hur töntigt det är att tävla i vem som ”fött bäst”

      (Jag har inte ens tittat på videon så det handlar inte om Ida utan alla patetiska ”men jaaaag då” i kommentarerna ?)

      Tar folk på riktigt Ipren och Alvedom under förlossningen? De har ju så liten smärtlindrande effekt att det verkar helt meningslöst att ta dem.

      Vet du vad. Jag födde för tre månader sedan, det slutade med akut kejsarsnitt och mycket berodde på att epiduralen inte tog. Jag är inte säker på om mitt barn eller jag faktiskt hade överlevt om jag hade fött för 100 år sedan.

        Hur hänger det ihop

          Läs om din första kommentar igen.

          Elle skriver att man överlever. Nej, det kanske man inte alls gör. Jag eller mitt barn hade troligtvis inte gjort det om det inte blivit kejsarsnitt.

        Hur hade det hjälpt om epiduralen hade tagit?
        Det var väl mer kejsarsnittet som räddade dig och barnet?

          Hade epiduralen tagit hade jag orkar ta mig igenom en vaginal förlossning (som jag borde första gången). Nu blev smärtsituationen ohållbar och man valde att avbryta för kejsarsnitt. Så ja, detta tillfälle räddade kejsarsnittet oss, men första tillfället gick det ju så bra tack vare att epiduralen tog bort all smärta (förutom krystvärkarna så klart)…

    OOOOJ googlade, hon är ju 68!!! Hon ser ju yngre ut än mig.

    Kan du göra ett inlägg om Margeaux Dietz gör propaganda åt Svenonius? Hon har vägrat prata med den vanliga pressen (vilket jag tycker att offentliga politiker borde ha en skyldighet att göra) men pratar med influencers för att få lite bra publicitet eftersom hon vet att det inte kommer några besvärliga frågor.

      Hoppas hon blir bortröstad till nästa val! ?

      Sjukt och borde vara brottsligt!!

      Helt sjukt dåligt! Hon är vald av medborgarna och borde då svara på medborgarnas frågor. Hon verkar ha missförstått hela sitt uppdrag.

        Totalt inkompetent. Förstår inte hur hon tillåts sitta kvar på sin post.

        Medborgarna som röstat på henne borde få en tankeställare när hela vår välfärd raseras. Sjukvård/äldreomsorg säljs ut till privata och våra skattepengar ”försvinner” från vården. Tragiskt att det går fortgå!!

    Men gud är hon inte typ 65

    Det är så bra att Ida delar med sig av den här upplevelsen. Upplevde att det innan var en lite väl romantiserad bild av att föda i Spanien.

    Det är inte något för oss med genomsnittlig inkomst att göra ??

    Till de ovan som inte sett videon men som spekulerar om vad som hänt:
    • De betalade 7-8000kr/månaden för deras försökring, försäkringsbolaget hade missat att registrera senaste fakturan som betald
    • Pärlan fick pröjsa från egen ficka (väldigt mycket pengar) för att Ida ska få Epidural
    • Narkosläkaren var då upptagen i operation, så de fick vänta på epidural
    • Tillslut fick hon epidural, men hon var tvungen att börja krysta direkt efter. Så från att det att hon fick epidural tills Alba var ute hade det hunnit gå 60min. Alltså hade inte epiduralen ens börjar verka än.
    • Eftersom försäkringsbolaget krånglade så fick hon inte någon lustgas eller annan smärtstillande ALLS

    Sen undrar folk varför de inte ringde mer till försäkringsbolaget. Det är Spanien, det kan ta 4 dagar innan de ringer tillbaks. Det här med att vara serviceminded osv, det finns inte när det kommer till spanska bolag och myndigheter. Om man ska tro alla som bott i Spanien.

    Så tillbaka till det jag var inne på. Tycker att det är väldigt bra att Ida visar den här sidan. Det är inte alla som hade haft råd att pröjsa för epidural osv.

      Hur kan inte epiduralen verkat på 60 min? ? Full effekt av en epidural är 30 min, men man börjar känna av den efter 10-15 min ungefär.

      Förstår inte alls poängen med den där försäkringen. Det finns ju offentlig sjukvård i Spanien också.
      Är de skrivna i Spanien har de rätt till den offentliga sjukvården som vilka spanjorer som helst.
      Är de inte det, vilket verkar konstigt, är de skrivna i Sverige och har då fortfarande rätt till sjukvård i Spanien (med EU kortet).
      Är det något jag missar här, som gör att de måste ha en separat sjukvårdsförsäkring?

        De födde på ett privat sjukhus som antagligen inte täcks in i den offentliga vården

          Ja, det förstår jag också. Frågan var varför har de valt ett dyrt, privat sjukhus framför den offentliga vården som i Spanien är minst lika bra? Verkar lite ogenomtänkt. Det är ett feltänk att privat är bättre. Tvärtom har de oftast inte alls samma resurser som ett offentligt sjukhus. Beror ju på vad man prioriterar förstås, men jag skulle alla gånger välja tillgång till akutvård om komplikationer skulle uppstå (inklusive narkosläkare ?) i stället för fin utsikt och bra mat.

    Hon har ju tejpen. Hon måste fått epidural? Vänta på epidural gör väl 2/3 av alla som föder i Sverige? En del hinner inte få nån. De kommer ju inte i rödaste rappet direkt, narkosläkare

      Varför gör de inte det tror du? Jo för att födande kvinnor kommer längst ner på priolistan.

    Nu har jag inte kollat på videon men att förstora upp det som dramatiskt pga ingen eda känns väldigt överdrivet? Finns hur många som helst som föder utan bedövning (inklusive mig själv) förstår då inte förlossningsberättelser där de använder eda men fortfarande beskriver det som så himla jobbigt och förjävligt. Finns massa negativt med eda och därför valde jag att ej ta det. Smärtan går över när ungen kommer ut. Om inte det är en målbild så säg mig.

      Nu var det ju inte bara bedövningen utan om de öht skulle få stanna på sjukhuset. Den stressen och oron är nog något som många skulle uppleva som dramatiskt och inget man önskar under sin förlossning. Tror de flesta kan tänka sig den stress som uppstår om man inte får plats på sitt bb den dagen värkarna sätter igång.

      Verkligen!! Trodde något dramatiskt faktiskt hade hänt och satt och väntade men nej.. det var bara det..

      Bad också om epidural vid barn nr 2 men det var för sent..

      Barn nr 3 var dock KAOS på riktigt! Trodde vattnet gick, men det var blod som forsade..

    Vad kan vi lära oss av denna förlossning? att de senaste 3 månaderna innan beräknad förlossning kolla att betalningen till försäkringen verkligen kommer in och blivit registrerad varje månad. Speciellt om du ska föda på privat sjukhus.

    Fött 7 barn utan EDA. Det är inget måste….
    Men tråkigt att det blev sånt kaos för dom! 🙁

      Älskar alla som säger att smärtan går över så fort ungen kommer ut bara för att det var så för dem! Newsflash: alla förlossningar är inte likadana och vissa har mer ont, värre och tätare värkar, längre förlossningsförlopp, skadas mer under krystfasen osv… epidural kan också göra att man öppnar upp sig snabbare eftersom kroppen kan låsa sig om man har för ont så alla som kommenterar här inne om att eda är dåligt för förlossningsförloppet har inte alltid rätt. Kanske att det hade varit så för dem men för vissa andra skyndar en eda på en öppning istället. Vem är duktigast: en person som hade en förlossning på tre timmar utan eda eller en person som haft en förlossning som pågått med värkar i flera dagar men får eda under några timmar? Obs kuggis eftersom det inte är mätbart.

        Min kommentar hamnade fel!! Skulle inte var som svar här.

    Jag har fött två barn utan epidural….

      Wow impad. Not.

    Så trött på mänskligheten!
    Ingen bryr sig om du fött barn stående i brygga med hjälp av självhypnos, talande i tungor på toaletten på ditt jobb eftersom du faktiskt inte tog föräldraledigt innan BF. Du är minsann en riktig kvinna! Moderkakan inmundigade du djuriskt och ivrigt efter du själv förlöst ditt barn på 5,5 kg.

    Jeeesus alla ni som ska berätta om era förlossningar. Skriv av er på familjeliv istället. Detta inlägg handlar om en persons förlossningsberättelse, inte om din egen påstådda duktighet.

    Efter att ha läst inlägget och alla kommentarer är jag mest förvånad över att epidural är så vanligt!! Jag visste ärligt inte detta! Sen tänkte jag inte ens tanken när jag själv var gravid utan trodde att man skulle vara panikrädd för smärta/att föda för att ens diskutera det. Smärtan är ju av övergående så jag förstod aldrig riktigt grejen med bedövning. Och i kombo med biverkningar så nej tack, inget för mej. Men självklart tråkigt för den som räknat med att få men blir utan.

    Jag förstår inte Idas problem, jag trodde det hänt nått allvarligt, att moderkakan släppte och hon blödde eller att barnet fastnade. Inte trodde jag i min vildaste fantasi att (varningen) berodde på att hon inte fick EDA. Jag förstår inte det. Föda barn gör ont. Det onda är normalt inget farligt utan ger det bästa av det bästa i livet, ett barn. Jag är inte rädd för smärta och skulle aldrig använda EDA. Smärtan går ju över direkt man fått sitt lilla knyte. Jag har haft flera riktigt vidriga förlossningar men min tanke var aldrig smärtan, utan hur mår mitt barn. Folk är så förbannat bekväma idag och ska ha allt serverat helst med storken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.