Godisfabrikens förklaring till Klaras godiskalasande

Igår publicerade jag det här inlägget där Klara Elvgren besöker en godisfabrik, där man tydligt ser hur hon slickar på fingrarna för att sedan plocka godis rakt ut produktionen.
Så här bemötte företaget kritiken och anklagelserna om dålig hygien:

Ja, vad ska man säga?
Faktumet kvarstår att företaget tillät Klara att plocka godis med händerna, på vilka hon har långa lösnaglar.
Det finns en anledning till att personal inom vården inte får ha lösnaglar eller förstärkta naglar, och så här förklaras det på FHMs hemsida.

Nej inte på arbetet. Det är välkänt att bakteriekoncentrationen är högre vid främmande material på naglarna. Alla konstgjorda material på naglarna bedöms som en risk för smittspridning i vård- och omsorg. Oavsett material kan bakterier samlas i sprickor eller mellan den naturliga nageln och den konstgjorda. Där kommer inte handdesinfektion åt. Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg tar upp det här i paragraf 5.
Bildkälla: FHM.SE

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra försök av snaskkrängaren, men han verkar ändå inte förstå sig på hygien.

   Har besökt fabriker som producerar livsmedel, man får absolut inte ens ta med sig mobil in för det första. Man måste täcka ALLT hår på huvudet, ta bort alla smycken (även om de täcks) och ha handskar på sig, samt nya rena engångsförkläden. Man ser ju tydligt att alla dessa punkter brister i videon. Är helt sinnessjukt att de tror att de kan komma undan med ”vi har bra handhygien”.

    Precis! Samma här, jag jobbar med livsmedelssäkerhet och det är extremt stränga regler om de har den certifiering de påstår att de har. Man får inte ta med mobiler, man har skyddskläder samt hårnät och munskydd. Man får absolut inte röra något.

    Yep. Har jobbat inom livsmedelsindustrin och man fick inte ens ha nagellack – då jobbade vi ändå med handskar. Och de som hade fransförlängning fick egentligen inte heller ha det.
    Fattar ju, men jag hatar arbetsplatser som har så stor påverkan på ens fritid för det är ju ingen idé att ha nagellack och fransförlängning bara på eftermiddagarna, eller när man nu har sin fritid.
    Jag slutade snabbt (använde varken nagellack eller fransförlängning), kändes som ett jävla fängelse med allt det strikta. Kommer inte sätta min fot i livsmedelsindustrin igen🤮

    Hon tvättade inte händerna imellan varje bit hon tog. Hon tvättade händerna när hon kom in. sambo som såg allt

   Deras post på insta om att handskar kan ge falsk trygghet 🧐🧐 eh? Va? Nej, tvättas händer i sprit samt att man bär handskar så ska det oerhört mycket till för att det ska bli ohygienskt . 🙄🙄 i andra produktion samt vård så räcker det INTE med att bara tvätta händer. Speciellt då Klara bar lösnaglar så borde hon haft handskar. Vilket korkat svar från dem 💨

    I vården ska handskar enbart användas när risk finns att få kroppsvätskor eller läkemedel på händerna. I övrigt ska handskar ej användas.

    Nu har jag inte läst posten, men det stämmer att handskar är en falsk trygghet. I vården använder vi handskar enbart för vår egen skull, för att inte få blod på oss t ex. Händerna är renare förutom när det gäller sterila handskar, som mest används på operation. Vanliga hanskar ur ask där alla grävt i är rätt skitiga faktiskt.

  Jobbar själv med öppna livsmedel i butik och får absolut inte ha smycken, lösfransar, lösnaglar eller ens nagellack. Tycker de är ytterst märkligt att Klara inte ens hade på sig plasthandskar, det är väl det minsta man kan begära 🙃

   Sant, det får man inte när man jobbar med livsmedel.
   Är också helt sant att väldigt många skiter fullständigt i det, ni skulle bara veta hur det är hos vissa livsmedelstillverkare😂

    haha fördelen i butik är ju att vi jobbar synligt framför kunder, kan tänka mig att det fuskas mer i fabriker där personalen inte exponeras för kunder hela tiden.

     Och i restaurangkök, det som inte gästerna ser…jobbade på restaurang och såg ett och annat…

  Hade väl dugt bra med en påse från 2:a sorteringen och en stol i personalmatsalen 😁

  Gud vad jag saknar godis😍😍 varit utan godis i snart ett år men drömmer ibland om att jag står vid en godisbuffe och vräker i mig. Lite baciller hade absolut inte stoppat mig då 😅😅

   Varför har du varit utan godis så länge, om man får fråga? ☺️🤷🏻‍♀️

    För att jag är fet och behöver gå ner i vikt. Kan inte äta lite godis då och då, måste sluta helt. Har inget stopp om jag äter en liten bit, då barkar det iväg totalt.

     Jag är likadan med godis. En liten bit triggar bara igång suget och gör att jag istället äter massor och sedan mår dåligt av allt socker. Jag får svårt att koncentrera mig och blir sjukligt trött efter en stund.

     Starkt jobbat!!! 💪🏽💪🏽💪🏽 Heja dig!

     Samma här! Hade 22kg (kanske inte jättemkt men jo, för mig) övervikt och slutade med godis för ca 8 veckor sen + promenader, nu har jag gått ner 4kg 🥳

     Grym du är!! 🙏🏽

      Wow, Jättebra!! Du är också grym ju!!

      Och tack för peppen 😊

     Borde du inte försöka jobba på att kunna ta ett par stycken godisar? Säkert svårt, men du verkar ju sakna det så mycket. Att förbjuda sig själv från saker man tycker om skapar dåligt mående. Hälsa sitter inte bara i vikten ♡

      Fast skulle du säga så till en alkoholist? ”En drink är väl bättre än förbud”.. njaa….

     Tipsar om David Haroun/smartare fitness podden nu.

     Vet du vad? När man har varit utan godis så länge och sen äter några bitar igen, upptäcker man hur jävla äckligt det är. Man riktigt känner kemikaliesmaken och det som man minns som gudomlig sötma, smakar bara jolmigt.

   Varför har du varit utan godis? 😊

   Sjukt bra jobbat! 🙌🏻

  Samma gäller med jobb i kök, inga långa naglar eller nagellack

  De har ett nytt inlägg uppe sedan i morse där de skriver ungefär samma sak, och har stängt av kommentarer.

   Ser nu att de även tagit bort hela inlägget med den ofräscha flunsan. Lär ha varit ett lönsamt samarbete 😆

   Att det ska vara så svårt att pudla.

  Alltså jag har jobbat i matbutik och sett hur folk beter sig vid lösgodiset. Antal gånger folk tappat skeden på golvet och lagt tillbaka den, nyst rätt över eller låtit sina snoriga små barn plocka direkt ur lådorna går inte att räkna.
  Att hon tar på godiset är det MINST äckliga som kommer hända och alla som äter lösgodis kan jag lova har fått i barnsnor, gubbnysningar och bakterier från golvet. 🙄

   Men det är ändå inte samma sak. Bakterier kan ligga och gro i en oöppnad ask under lång tid. När man jobbar med livsmedel så är ju hygien det mest centrala. Allt godis kanske inte blir lösgodis ut i vanlig butik heller.

   Dessutom är det förbjudet att äta av lösgodiset i affären och man ska inte fingra utan använda spadarna. De flesta visar respekt och beter sig inte som den här flunsan. Sen är det ju så med lösgodis att barn kan pilla på osv och en risk man får ta helt enkelt. Men i fabriken ska det inte förekomma såna sanitära oangelögenheter.
   Är väldigt förvånad att företaget la ut detta och varför de inte gav henne plasthandskar. Hon kunde ju tagit och lagt i en låda och sen kalasat i sig.

    Tro mig, du skulle bli förvånad över hur lite respekt folk visar i affären eller På restauranger när det kommer till självplock.

    Jag tycker det är olämpligt och klumpigt av företaget att låta henne göra så. Men folk i detta kommentarsfältet beter sig som hon har någon livshotande mördarbakterie på händerna.

     Jo jag kan tänka mig det. Brukar tänka att det är rätt äckligt med lösgodis när man tänker på vilka som kan ha fingrat och hostat i lådorna.

     Sen ibland blir jag sugen på de där goda colaflaskorna som bara finns i lösgodis vad jag vet så nån gång om året blir det lösgodis ändå på egen risk.

    oangelögenheter? Vad betyder det?

     Skrev snabbt. Det är ett rätt ålderdomligt ord. Menade olägenhet. Med olägenhet avses i 9 kap. 3 § miljöbalken en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka en människas hälsa menligt i fysisk eller psykisk mening

      Tänk nu i Coronatider och hon skulle vara smittad men utan symtom och sen gå och smaska i sig godis från rullande band med stora lösnaglar.

      Det är riktigt oansvarigt av företaget.

    Förbjudet och att folk visar respekt? Haha! Du har inte jobbat i butik 😂
    Om folk visste hur folk (av nån anledning är äldre män absolut värst!!) beter sig vid lösgodiset skulle ingen äta det! Jag slutade för flera år sen.

   Anledningen till varför inte jag köper lösgodis;(

   Jag slutade äta lösgodis utan papper efter att ha jobbat extra på ICA när jag pluggade. Absolut vidrigt! Skullle önska behållare gjordes om så att det inte går att hosta över eller liknande. Saknar det dock ibland men mycket går köpa i vanliga påsar.

    Något jag tycker är väldigt bra i och med corona är att det säljs burkar med lösgodis. Hoppas aldrig de slutar med det.

  Har klara själv lämnat någon kommentar?

   Nej, men i sin senaste story vill hon ha kontakt med Valhallabageriet.
   Hon kanske vill dit och slicka på deras bulldeg?

    Haha

    Måste dock erkänna så gott att slicka på sleven….

  Tyvärr är det inte alltid detta följs i vården heller. När jag var inlagd på kirurgavdelningen i höstas var det en undersköterska som hade långa målade byggda naglar. Hon var dessutom en av dem som skötte min kateter. Det såg riktigt ofräscht ut och jag har alltid undrat hur hon inte blev hemskickad för hon var där varje dag. Dessutom med så mycket parfym att jag blev illamående.

   Jättetroligt att en undersköterska hanterade en kateter utan handskar, ABSOLUT

    Det gjorde en kollega i hemtjänsten. Äckligt. Men hon brydde sig inte även om man sa till henne.

     Äckligt för vem? För henne eller patienten?

    Nu stod det ju inte att hon skötte just katetern utan handskar men omen person inte följer de rätt så enkla och tydliga hygienreglerna så blir man ju såklart orolig.

   Det där med parfym fattar inte jag heller. Jag med min astma fick det inte direkt lättare på sjukhuset när en ur nattpersonalen fullkomligt dränkte sig i parfym.

   Usch vad trist! En vän till mig arbetar på hjärtavd, i deras reception enbart, och inte ens hon får ha nagellack, smycken o.s.v. Någon gång hade hon ljusrosa nagellack (har inte långa naglar) och chefen såg det direkt när hon gick förbi henne och sa vänligt men bestämt att det fick hon ta bort till nästa dag. Tycker det är bra de är noga.

  Man kan ha hur många snygga certifikat på papper – de spelar ingen roll om man inte gör rätt!

  Såg nu att hon sökte på stories om det var någon som jobbade på ett bageri..

   😂😂

  Trodde dom att fler skulle äta deras godis om dom lät en flunsa kladda på godiset, jag hoppas att detta var ett undantag.

  Ja, tror du har fått fram din poäng och att detta nog var sista gången de hade en besökare springandes och kladdandes på godis. Hur länge orkar man veva runt sånt här egentligen? ”Vad fan, hela fabriken är säkert en enda stor bakteriehärd – stäng den och säg upp personalen!” Eller vad är det ni vill ska hända? Tror de har fått sig en påminnelse – antingen om att bättre visa på den goda hygien de har – eller att uppdatera sin faktiska rutiner. Vore det så att de hade stora problem med hygienen borde det ju ha märkts på att folk blir sjuka av deras godis.

   Du verkar tröttna lite för fort för den här bloggen…

   Ja men ellerhur. Det ska alltid ältas så förbannat här.🙈

   Det är väl jävligt bra att sånt här snusk kommer fram.
   Och vad då vevat runt? 2 ggr.

   Många här som klagar på ett par tvättade händerna (ja det finns garanterat smuts under naglarna) men undra hur många av er som äter mat från snabbmatskedjorna? Där kan vi snacka ohygieniskt. Vet att om de tappar en hamburgare på golvet så plockas den upp och säljs som om inget hänt…

    Man ska med andra ord bara äta egenlagad mat och köpa förpackat godis för att vara på den säkra sidan..

    Jag äter inte från snabbmatskedjorna längre. Slutade för många år sedan.

    Jag har jobbat på McDonalds och efter det känner jag mig trygg med att äta där. Visst serveras burgare som legat lite för länge och sådant men hygienen var oklanderlig. Vi tvättade händerna som att vi jobbade på operation, bokstavligt talat (jobbar i vården nu).

    Men visst, man kan aldrig vara säker. Det har t o m hittats glasbitar i färsk kyckling och bröd så då får man bli bonde om man ska vara 100.

  Jag har själv jobbat inom tillverkning, av läkemedel dessutom, och jag kan tala om att de flesta kvinnor där också har långa gelenaglar och inte använder handskar hela tiden (trots krav). Tror bara man kan föreställa sig hur det går till inom livsmedelsproduktionen som inte alls har lika höga hygienkrav som läkemedel. Lär ske betydligt mycket värre saker än det vi ser i videon

  Pinsamma de är haha de har stängt av kommentarsfältet.
  Jag skulle vilja veta varför de lät henne ta på godiset med sina bara händer inte veta att de blev godkända.

  Fy vad osmakliga de är.

  Så länge man är välvilligt inställd till att plocka – och äta – både lösgodis, sallad i salladsbarer etc, så borde detta vara hur lugnt som helst. Folk här inne beter sig som om jorden höll på att gå under. Sen är det så klart osmart av företaget att inte reflektera över det innan de betalade en influenser att plocka hej vilt i produktionen (med långa naglar), men det räcker liksom där. Att gå in och dreva på företagets instagram är för mig helt bortom all sans och resonans.

   Ibland känns det som en hobby för folk att sänka företag eller personer som gjort ett misstag en gång, som lätt kan åtgärdas egentligen genom att säga förlåt.

    Ja men precis, det är som att alla sociala medie-användare har en rättighet men framför allt skyldighet att sänka företag för små misstag som i detta fallet inte har skadat något eller någon.

    Ofräscht, absolut. I sammanhanget ganska harmlöst? Ja.

    Tips på svar på tal: ”och nu har jordaxeln skiftat” eller valfri variant på det. Så många kvinnor på min arbetsplats ältar saker till förbannelse att man bara vill skrika att de borde skaffa riktiga problem eller bara hålla tyst. Så, när ett problem ältas där det inte är befogat brukar jag fråga om jordaxeln lutar fel nu. Inte alls bra sätt att bli populär på, men det får tyst på gnällspikar.

   Fast nja. Känns sjukt oseriöst av ett företag att låta publicera detta. Vad som sker i salladsbaren eller godishyllan är en annan femma.

    Absolut oseriöst till en viss grad. Men jag tänker att detta är ett ärligt misstag. Poängen är alltså inte att det är oseriöst av ett företag att låta publicera detta, utan att ALLA verkar göra det till sin personliga strid att upplysa företaget om det och börja prata om bojkott etc. Det rör sig dessutom inte om någon global megakoncern, utan om ett mindre företag med nationell produktion. Jag menar att folks reaktioner inte står i proportion till det misstag som skett. ”Nu har de tom tagit bort sitt instagraminlägg, haaallå!”, hade jag som företag blivit uthängd här hade jag också lagt benen på ryggen i ren panik för vad som komma skall.

    Jag är snarare mer rädd att fler mindre företag, vilka man vill ska ges publicitet för de bra saker som de gör, inte vågar använda sig av den här typen av marknadsföring med risk för den negativa publicitet det riskerar ge. Som i detta fallet.

     Jag håller med. Exakt precis allt ska skapas drev av på sociala medier. Det ska kommenteras och ifrågasättas tills företaget tar bort inlägg, produkt eller vad man nu hittat fel på. Ja, klart att man ska uppmärksamma orättvisor, uppenbara brister osv. Men är alla strider värda att ta alltid? Känns som att en del ser det som någon prestige att bråka med företag. Kunden har alltid rätt osv.

     För övrigt skulle jag önska att fler företag inte pudlade så snart en följare letat fram ett fel. Så befriande de få gånger de äger det och säger att de inte tycker att de gjort fel. Händer alldeles för sällan enligt mig.

   Jag förstår inte hur företag ens orkar ha Instagram, om dom inte ens sysslar med sociala medier. Varför ska en livsmedelsfabrik ha det ens? Är det nån som följer Cloetta och Lantmännen på sociala medier och varför? Det är verkligen som att be om kritik i all oändlighet från kvinnor och tanten som har tagit det till sin livsuppgift att gnälla om ditten och datten.

  Margaux och Sean har brutit förlovningen. Tankar kring detta?

   Det är lätt om det är rätt 🤡

    Ahahahaha till 🤦🏻‍♀️ Jag tänkte exakt samma!!! Alla flunsors favvo- uttryck🤡🤡🤡

   Att det var väntat dock något man egentligen redan visste.

   Kul för alla som vill säga ”vad var det jag sa”. I övrigt inga tankar.

  OT- Maggan bekräftar nu att det är slut med Sean. Ingen är förvånad. Har varit smärtsamt uppenbart senaste 2 månaderna. Kan alla flunsor sluta använda ”är det rätt så är det lätt’ nu?? Bellas bevingade ord som snarare exakt visar motsatsen. För alla som säger det verkar det ta slut fortare än kvickt. Relationer är inte enkla och det tar tid att bygga en stark grund! Det finns inga snabba lösningar. Hoppas hon lugnar ner sig nu och låter saker ta tid nästa gång. Pinsamt att slå på stora trumman 5min efter man träffats- varenda gång!

   Oj. Jag har inte märkt det ”smärtsamt uppenbart”. Låter inte hälsosamt att tänka eller känns så kring en influencer.

   Dessutom kan vi väl ändå enas om att alla gör som dom vill? Vill de förlova sig – gör det. Inte? Gör det inte. Vill man skaffa barn efter 1 månad – gör det! Vill man flytta ihop efter 4 år – kör.

   Förstår inte hur ni orkar lägga så mkt energi på folk ni inte bryr er om.

    Vad pratar du om? Om man följer någon som dagligen matar alla sina SoMe med sin respektive så får man ju sova under en sten om man ska missa att den respektive plötsligt försvinner. Så ja smärtsamt uppenbart. Ännu mer smärtsamt när man har sett Maggan på stan senaste månaderna. Hon har inte sett glad ut och jag brukar se henne flera dagar i veckan. Dessutom gått ifrån att se dem tillsammans till att hon nu alltid har varit ensam.

   ”Är det rätt så är det lätt”, ok, rätt person ställer inte till med svartsjukedrama eller spelar spel. Men något som också är lätt är att visa sig från sin bästa sida för att passa in som dem perfekta partnern i några månader. Man behöver inte bestämma sig direkt för om en person är the one eller ej!

  Men oj så överdrivet! Så äckligt är det inte. Som en annan skrev ovan: om man äter lösviktsgodis, plocksallad, bullar/munkar/bröd man plockar själv etc så är inte detta farligt.

   Fast de tillverkar även godis som säljs förpackat och då ska man kunna lita på att produktionen varit hygienisk.

    Fast gör man verkligen det? När det är människor som jobbar med det är det väl klart att det aldrig kan bli helt hygieniskt. Och varför tjatar folk om handskar som att det ska vara bättre? Sedan så är det inte så farligt det som Klara gjorde heller.

    Precis. I affären är det ju svårt övervaka hela tiden. Men på en produktion är det en annan sak.

   Jag tänker mest att om detta visas upp på film, vad pågår inte så när kameran är avstängd? Anställdas barn som kommer dit och kladdar? Firmafest = godisorgie? Vem vet. Nu är jag inte speciellt känslig själv tack och lov men tänker på de som är sådär superhygieniska och tror att godiset i påsen typ är sterilt och äter det med sin nytvättade spritade hand – hur känner de nu?!

  Överlag om Klara- förstår inte hur hon inte kan få kritik över allt hennes resande? Reser utomlands lika ofta jag går till Ica. Samma under förra året.
  Helt sjukt….

  Fast det du kopierat in Gervide är ju om man jobbar inom vård och omsorg? Är dock säkert något liknande om man jobbar med oförpackat livsmedel

  JLC var i fabriken och gjorde exakt samma sak men det blev det visst inget ramaskri kring. Lite tråkigt att killar ofta kommer undan medans tjejer granskas hårdare 🤷🏼‍♀️

   Hade jag sett det så hade jag granskat det precis lika hårt. Har ingenting med kön att göra överhuvudtaget.
   Reagerade du inte när du såg dem bete sig så?

    Va inte menat som kritik mot bloggen. Ber om ursäkt om det uppfattades så. MEN jag tycker ju överlag att kvinnor döms hårdare.

    Kanske naivt av mig men när jag såg deras video så reagerade jag på det men tänkte samtidigt att dom säkert följde alla regler och rutiner 😅. Som sagt naivt av mig.

     Men det är ju skrämmande att det inte var en engångsföreteelse i fabriken 🙄

     Där kan jag absolut hålla med dig, men jag tror att anledningen till att kvinnor granskas både mer och hårdare i den här branschen är för att kvinnor totalt dominerar den.
     Det här är en bransch som frontas av kvinnor, men min kritik hade låtit likadan oavsett om det handlade om män eller kvinnor.

      Jag tror att anledningen till att kvinnor granskas hårdare än män är pga patriarkatet!

       Så är det absolut! Och jag tror faktiskt inte det är så enkelt som att det är en kvinnodominerad bransch (även om det kan vara en del av förklaringen). Finns faktiskt rätt många manliga influencers också men de blir sällan särskilt granskade av medier (menar tex tidningar osv inte nödvändigtvis den här bloggen).

       Det är ett komplicerat ämne men jag tror ändå man måste vara medveten om det och åtminstone försöka vara lika kritisk mot män eller lika okritisk mot kvinnor.

   Här finns videon: https://youtu.be/4qbDJAejRpg

  Va inte menat som kritik mot bloggen. Ber om ursäkt om det uppfattades så. MEN jag tycker ju överlag att kvinnor döms hårdare.

  Kanske naivt av mig men när jag såg deras video så reagerade jag på det men tänkte samtidigt att dom säkert följde alla regler och rutiner 😅. Som sagt naivt av mig.

  Minns en person som skulle fylla på lösgodis i en stor livsmedelsaffär. Tappade mängder med godis på skitiga golvet och ”sopade” upp det med händerna och la i burken. Sa åt henne att det var bland det äckligaste jag sett, varpå hon svarade att hon minsann hade handskar (bomullshandskar) och sedan fortsatte som inget hänt…?!?
  Kontaktade personalchefen som inte blev så glad…

   Så gick det till på Estrella förr(kanske fortfarande?) och i ett skolkök för ett tiotal år sedan skyfflade personalen upp mat från golvet och serverade eleverna den sen.

  Har odlat undersidan av mina (korta och omålade) naglar i bakterieodling i läkarstudierna och jävlar vad äckligt det var, mycket mer bakterier än man trott även efter handtvätt. Tänk då hennes lösnaglar och mobil… Fick spyrefleks när jag såg hur hon klämde en godis mellan fingrarna så att den gled upp under lösnageln 🤢

  Om de har så bra hygienrutiner så tar de inte på mobilen efter handtvätt

   Vill inte alls försvara varken företaget eller influensern här, men när man har byggt naglar är man oftast mer noga med skötseln och hygienen av händerna än andra. Nagelborsten, tvålen och nageloljan används flitigt. Man vill ju inte att de dyra naglana ska förstöras. Med det sagt är det ändå handskar på vid sådana här tillfällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *