Anna Benson om anklagelserna kring Smålandsgran

Efter att Aftonbladet publicerat en granskning av Smålandsgran, vars VD är Anna Benson, så många av kändisvännerna tagit till Instagram för att stötta henne.
Här är gårdagens inlägg om saken.
Så här står det på Smålandsgrans Instagraminlägg där de dementerar uppgifterna i Aftonbladet, om att företaget ska ha sålt felmärkta granar:

I torsdags blev vårt certifikat för att sälja KRAV- och EU-ekologiska granar tillfälligt indraget på grund av brister i administrationen. Så fort detta hände ändrade vi självklart märkningen från ekologiska granar till konventionella.

Så här har det låtit under inläggen:

Ja, Anna Book köpte ju granar från Smålandsgran långt före företaget ens fanns, så hon om någon borde veta!
😉

Andra kändisar har förekommit på Smålandsgrans hemsida som ”ambassadörer” – utan att detta godkänts.
Så här skrev Pernilla Wahlgren i ett sms till Aftonbladet:
”Jag är inte ambassadör för Smålandsgranar. Hade ingen aning om att jag var på deras hemsida, och det är inget jag heller har gett tillstånd till”.

Laila Bagge är inne på samma spår:
”Jag hade ingen aning om att jag står med på deras hemsida och jag är inte ambassadör för dem. Vad jag kan se har jag uttalat mig om dem när jag haft en gran från dem för cirka nio år sedan eller mer! Vet inte om de har Krav-bluffat, men om så är fallet är det otroligt dåligt och det känns väldigt tråkigt att höra detta”.

 

101 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så klart att Malin Berghagen tycker att regler är onödiga och inte borde finnas.

   Jag hatar att de skickar granar till kändisar och influensers!

   De borde gå till fattiga och ensamstående!

    Är inte helt okey med sånt heller? Har aldrig förstått varför alla företag skickar så mkt pressbud till influencers som dels har råd att handla själva och antagligen inte kommer använd produkterna ( ex Bianca mm )
    Hade det inte varit bättre reklam att skicka till exempelvis en ensamstående mamma, hade nog blivit stor spridning i media då det är ovanligt

    ANONYM🎈🎈🎈;

    Ja jag håller med – det om något vore ju en fin gest inför jul.

    I vår lilla stad här i södra Finland finns det en gubbe som köper upp granar av butikerna närmare jul och ger dem till arbetslösa, man behöver bara ta kontakt med han så kommer han med granen åt dig. 🌲

     Vilken snäll liten farbror! ♥️

   Och där var hela raddan med B och C kändisar som fått gratisgranar, med Toftby i spetsen. Tänk att hon är med på varenda blogg/insta.

  Men har dom inte gjort något fel, och inte sålt felmärkta granar. Varför märker dom då om från krav till konventionella direkt?

   För att dom blev av med tillståndet att krav-märka

    Fast de kan väl fortfarande vara ekologiskt odlade även om de inte är krav-märkta? Något är skumt.

     Det kan dom absolut. KRAV är svindyrt för företag att få gå med i. Därför säljer många företag bara under ekologiskt och inte under KRAV.
     Så att gå från krav – konventionella är ju jättekonstigt? Om de nu är ekologiska vilket det inte verkar som dom är alls med tanke på att det är leverantörer som anmält och sagt att dom inte har sålt till dom.

    Till och med andra gången de blev av med KRAV-tillståndet!

   Något jag undrar över när jag läste inlägget, det står; ”I torsdags blev vårt certifikat för att sälja KRAV- och EU-ekologiska granar tillfälligt indraget på grund av brister i administrationen. ”

   Undrar vad dom administrativa bristerna består i? så allvarliga att Krav-märkningen ryker.

  De svarar ju bara på hälften av problemet, ang KRAV-märkningen. Men det finns ju folk i kommentarerna som säger att det fortfarande stod KRAV både på hemsidan och kvittot även dagen efter de blev ifråntagna det.

  Hon skriver ”tillfälligt” men glömmer nämna att det hänt flera ggr.

  Att de skriver småländska granar och sedan importerar bemöter hon ju knappt alls, bara i förbifarten.

  Och PINSAMT att alla kändisar som fått gratis ska in och försvara! Att de inte skäms! De har ju inte betalat och är inte lurade på samma sätt som vanliga kunder.

   Inte bara fått gratis! De som skrivit hyllningar och tryckt dit hjärtans är personer som Benson umgås privat med. Carter har lutat sig mot Benson vid återfall och dålig ekonomi. Aldén vill bara fördomsfri och megamys som alltid. Benson är mytoman det är det många som vet.

    Ogillar Benson…

   Det har dessutom skrivits om att de nu är avstängda från att söka ny KRAV-märkning i 1,5 år pga av sina missar. Minns tyvärr inte vart det stod. Så när Benson pratar om de snart har en ny märkning så är det bara snack.

    Undrar hur många gånger man kan bli avstängd och få KRAV-märkningen på nytt? Finns det nån möjlighet att stänga nån av för evigt?

  Tur ATT Anna Book 📚 är där med SINA kloka ORD 🙏 när en vän har det TUFFT för STUNDEN 👚👒🐯

   Ja vad tror hon att versaler är? Pratar hon så här, men jättekonstiga betoningar?

    Ni SÄLJER!!!!!! högkvalitativa GRANAR!!!!!!

     Ni/vi/alla VET det och sanningen KOMMER alltid fram ❤️❤️🙏❤️🔥🔥🔥

     Jätteroligt om man läser det högt o skriker lite högre på ord med stora bokstäver 😆

      Ååååh, KAN vi inte träffas OCH läsa DESSA högt för VARANDRA!

   Emojis som du använt i sammanhanget 😂

   Hahah😂😂Det tur att det blir lite turbulens i Anna Book-stil så att hon får göra några uttalanden 😂 Allt som är gratis är gott i gott gott tycker Anna som förväntar sig en gran i år med! 😂🌲

  Edward Blom är i alla fall inte ovetande om att han marknadsför granarna.
  Han påtalar noga att granarna är KRAV-märkta & ekologiska för det är väl vad han ska skriva för att samarbetet ska gälla.
  Att han skriver KRAV-märkta & ekologiska måste vara enligt instruktion från Smålandsgran 🙂
  På Instagram & Twitter skriver han för några dagar sedan:
  ”Reklam för Smålandsgran.
  Även i år får mina följare 100 kr rabatt på en julgran. Använd rabattkoden edwardblom21
  Vi är nöjda kunder sedan sju jular. Granarna är KRAV-märkta, ekologiska, Smålandsodlade och levereras direkt hem till dörren.”

   Klart han är nöjd, gratis är extra mumsigt gott.
   Patetiska, kändissnåljåpar. De har inga skrupler, så länge det är gratis och att de får synas..då blir de lätt köpta. Många av dem är ju Bkändisar som Malin och Gabriel.
   För att inte tala om Anna Book..
   Edward brukar ju göra en soppa på spik,de har säkert ätit både gransoppa och kryddat maten med Smålandsskogs granbarr i hans familj varje januari, för att spara pengar.

  De har minsann alltid sålt KRAV-märkta småländska granar men nu pga några detaljer i ”administrativ hantering” så kommer de plötsligt langa ”konventionella granar från odlingar i andra länder”?

  Det tar ju tid att fixa kontrakt med nya leverantörer, logistik mm. Hela inlägget är ju mer eller mindre ett bevis på att de sålt från utländska granodlingar hela tiden.

  Varenda jäkla gratissponsrad ”kändis” går självfallet in och försvarar med hull och hår. Hur skulle det bli med deras trovärdighet annars. Malin Berghagen alltid i täten för hyckleri. Spottar ut hur naturligt och äkta det är att spara ut håret grått för att i nästa gå och gratisfärga hos frisör och minsann ”ha rätt att göra vad hon vill som kvinna”. Eller att hon aldrig skulle bry sig om dyra behandlingar för huden,för att i nästa sälja lurendrej collagenprodukter för rabattkod

   Och Toftby såklart! 🙋🏻‍♀️

   Tala om att rida på sin morsas och farsas kändisskap in i döden.
   Malin har inte gjort något vettigt i sitt liv bara flummat runt, till skillnad mot hennes syrror.

  Korten på bordet: kan ingenting om granodling, men vad tröttsamt att framhålla att alla granskningar är direkt felaktiga och att allt alltid är någon annans fel. Jag förstår att man vill försvara sig och sitt företag, men det hade verkligen inte skadat att vara ödmjuk och säga att vi har granar som uppfyller eko-kraven men har slarvat med administrationen och tillfälligt förlorat certen. Nej FUCK Aftonbladet och FUCK våra konkurrenter. Mediegranskning är något positivt och en förutsättning för fungerande samhällen, självklart (!) vill man inte få en negativ vinkling, men kritik går att bemöta mycket snyggare än såhär.

   Hela marknadsföringsupplägget borde också granskas. Har hört att många små influensers fått gratis granar och hämtning etc i utbyte mot synlighet och rekommendationer och att de större ambassadörerna fått provision på sålda granar på rabattkoden. Hur har det redovisats? På faktura? Som lön? Har det reklammärkts enligt lag osv? Bara att backa och kolla…. Hashtaggen smålandsgran borde vara en enkel scroll att kolla för att granska det.

  Det är hårda regler för att man inte ska kunna fuska, MB har missat den detaljen.

  Jag tänker mest. Hur kan det vara så svårt att sälja ekologiska granar. Måste de verkligen besprutas? Det görs ju inte med vanliga granar.

  Eller vad är det som tas med i ekologiskt?

   Jag blev lite nyfiken och gjorde en snabb googling, hittade detta:

   ” I konventionella granodlingar används ofta stora mängder konstgödsel och bekämpningsmedel mot ogräs och insekter. Man använder också medel som påverkar granarnas växtsätt.”

   https://www.krav.se/produkter/julgranar/

   Väldigt lite i svensk skogsbruk är något som kan klassas som ekologiskt eller naturligt. Jag & mina fd klasskompisar(är utbildad inom skogsbruk) som fortfarande jobbar inom skogsbruk drabbar nu & då ihop angående miljöfrågor, hållbarhet osv inom svenskt skogsbruk. Största orsaken varför vi inte köper en levande gran är just det som nu kom fram. Att jag tvivlat på att det gått köpa svenskt OCH kravmärkt gran. Även om det är mindre gifter i skogsbruket idag än för 30-40 år sedan är det inget jag vill dra hem till mina barn.

    Min bror äger ganska mycket skog och vi brukar hugga julgran där. De är inte lika täta och maffiga som odlade granar, men garanterat giftfria och småländska.
    Kommer uppskatta vår lilla rangliga gran på ett annat sätt i år 🙂

    Men små granplantor som planteras i skogen är ju skogsbruk och så ekologiskt det kan bli.

  Kan noll om granar och vad/varför krav märkt är bättre, men tycker att det var lite intressant att både Pernilla och Laila tydligen är ambassadörer utan att veta om det? Anna, hur kom det sig?

  Förstår inte riktigt vilka brister man kan ha i sin ”administrativa hantering” som gör att certifikatet helt dras in? Låter som rätt allvarliga brister isåfall…

   Det låter bättre än att erkänna att man har ”ljugit”.

  Familjen har ju sålt julgranar i 50 år så Anna Book kan väl ha köpt av dom länge?

   Mycket möjligt men förr om åren hade Anna plastgran…
   I varje fall 2015, 2016 och 2017. Ja, jag har inget liv och har scrollat igenom Annas insta 🙈🎅🏻

    Och 2014

     Och 2013 😅😅

      Och 2012.
      Anna har alltid haft det väldigt svårt med sanningen, hon lever i en egen värld.

       Älskar att du suttit och skrollat flera år bakåt 😂😂

    Mm hon har slirat lite med sanningen igen då kanske 😆

  Logiken brister. Om kronologin är att de säljer granar under KRAV-flagg, det kommer fram att de granar som sålts under KRAV-flagg inte varit kravmärkta och därför dras deras KRAV-certifikat (om än tillfälligt) in. Att i en sådan situation påstå att alla granar man sålt under tiden man varit certifierad varit KRAV-granar just med hänvisning till att man hela tiden varit KRAV-certifierade är ju absurt. Det ena har inte med det andra att göra. Inte heller är det uteslutande deras konkurrenter som varit drivande i utredningen, utan även samarbetspartnern Plantagen larmade. Man får ju starkt ifrågasätta intelligensen hos personerna som köper invändningarna och det desperata fäktandet (så bra man nu kan fäkta i en illasittande offerkofta) från bolagets sida. Och så får man väl även trist nog bära med sig för framtiden att folk generellt sett är dummare (de ivriga supportrarna som erbjuder styrkekram och annat trams) och långt mer oärliga (mot sig själv och andra) än man ger dem cred för.

  Jag var kompis med tjejen som är tillsammans med Annas bror. Jag minns att hon berättade för vårt kompisgäng att de köper in granar från andra länder och låtsades att det var svenska.
  Tänkte inte mycket på det så eftersom den tjejen är så negativ och snackade skit om allt och alla.

  Tydligen hade hon rätt i detta iallafall 🙈

   Anna har ingen bror

    Jag tar tillbaka det jag skrev. Trodde du menade Anna Book 😅 Sedan slog det mig att ägaren heter Anna med

     Haha, ingen fara! Anna Benson har en bror som heter Emil Nil***n 😊

  Allt som är gratis är väl bäst ála Anna, klart ANNA tycker det är BÄSTA 🌲❤❣🌲😉🤪🤣 GRANEN.

  Ånej nu måste man slänga ut den gran man köpt (pga ej PK) och genast konsumera en ny! Döda ett träd för att glo på inomhus i 3 veckor. Blir att posta några extra chailatte bilder med multiprocessad vegan emulgerings havremjölk för att återupprätta sitt anseende!

  Är det inte ett större problem att många av granarna är importerade men marknadsförs som småländska?
  Som jag förstått det så är deras affärsidé att sälja egenodlade granar fria från besprutningsmedel. Att det är det svenska familjära företaget som är grejen i motsats till andra företag som importerar sina granar från Danmark?

   Ja Smålandsgran riskerar att bli anmälda för greenwashing. De har köpt granar från utländska odlare som inte själva är kravmärkta kanske inte ens ekologiskt odlade. Det intressanta dock är att de som anmält smålandsgran är de odlarna som sålt granarna till dem. Dessa odlare är rädda om sitt varumärke och vill inte figurera i Annas missvisande marknadsföring. I Sverige är det olagligt att marknadsföra sina produkter som miljövänliga om de inte är det. Annas lilla tilltag är solklar greenwashing och det lär få konsekvenser.

    Dessutom har Plantagen brutit med dem! Småandsgran hade 2020 en omsättning på 20 miljoner och de har angett att de säljer ett par hundra tusen kranar varje år.

   Tycker synd om henne och ofrivilligt barnlösa, det är en tung sorg.

    Sorg är sorg oavsett vad den beror på. Kan vi snälla sluta ranka sorg och konstant placera barnlöshet på toppen?

     Gjorde anonym det?

   En stor sorg och jag förstår smärtan över att se alla andra bli gravida och få barn. Fattade inte riktigt när hon skriver vi och inte nämner någon partner eller varför adoption inte är ett alternativ.

  Det är så många kalendertävlingar nu. Särskilt bland mode och skönhetsprofilerna. Vissa har tävlingar där priset är ett värde av 20 000+. Men ingen informerar om vinstskatt?
  Vad gäller egentligen? Själv hade man inte blivit glad om man vann mode eller skönhet och sen skulle skatta 6000 på det. Har jag missförstått reglerna? Om jag tolkar det rätt måste man skatta på vinster över 5000?

  https://digitaldominance.se/blogg/social-media/social-media-strategi/tavlingar-och-utlottningar-pa-sociala-medier/

   Förlåt menade 1400 eller vad det är.

   Liksom: babyworld.se tävlar ut en bugaboo värde 7000+ 1a kalendern
   Hifiklubben har nu en tävling
   Piggabutiken värde 4700
   Browfelicia tävlar nu ut för värde av 24000 och hairtalkemely nu 20 000?
   Libero som jämt lottar ut dyra saker? Första luckan värde 30 000?

   Är det ett lotteri, alltså där vinnaren slumpas, så betalar vinnaren ingen vinstskatt men är det en regelrätt tävling med krav på motprestation så ska vinnaren betala vinstskatt på prisets värde.

    Fast det stämmer ju inte? Då måste man ha ett tillstånd?

    1. Vad är ett lotteri?

    ”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.”

    Inom ramarna för lotteri räknas bl.a lottning, gissning och vadhållning som är anordnade för allmänheten. Allmänheten är också ett luddigt ord men om du håller din tävling på nätet så anses den vara för allmänheten, om det inte är tex ett stängt forum där inte vem som helst får vara med.

    2. Lotteritillstånd och undantag

    Lotteritillstånd kan inte sökas av privatpersoner eller företag utan det är i stort sett bara ideella föreningar som kan få tillstånd.

    Men vad vore regler utan undantag? Självklart finns de även här. Ibland kan man nämligen få ordna lotteri utan tillstånd. Detta gäller i tryckta skrifter (tex korsord i tidningar) eller i samband med tv- eller radiosändningar. Vinstvärdet i det här fallet får uppgå i cirka 700 kronor.

     Det här är ju bara sätt för influencers att marknadsföra sig själva. Där de ofta skriver ”om du är en aktiv följare har du större chans att vinna”. Dvs inget lotteri (som de inte ens kan bedriva utan tillstånd). Jag tror inte de betalar vinstskatten själva? Och de informerar inte följare om vinstskatten. Mao skattefusk.

      Läste nu på Skatteverket. Tävlingsvinster är skattefria upp till 1400 kr.

       Verkar va samma för lotteri. Mao ska dessa tävlingar skattas för och det tror jag ingen gör.

        Forskat vidare. Verkar vara influencers skyldighet att informera om vinstskatt. Som gäller både för lotteri och tävling. Och sedan ansvara för att se till att Skatteverket får ta del av detta. Man skattar enligt sin kommunala skatt. Så om man vinner något för 20 000 och har en skattesats på 30% ska vinnaren skatta 6000 kronor.

     Du tittar på de gamla reglerna. Den nya lagen ger bättre förutsättningar.

      Insåg också det. Men oavsett lotteri eller tävling verkar det nya fortsatt vara över 1400 ska man skatta. Nu har ju lotteri/tävling mer slagits ihop. Så man behöver ej tillstånd för lotteri. Men att skriva ”om ni är aktiva följare” går man ju emot lotteri? Oavsett så verkar skatten vara densamma. Över 1400 ska man skatta.

       Jag kanske missuppfattar men om det står ”aktiva följare blabla har mer tur” typ. Då är det ju ingen slump vem som vinner? Jaja skitsamma haha:)

  Om du har haft ett företag i så många år och som sysslar med en enda sak så ska du fan kunna reglera. Har du dessutom tidigare blivit av med en certifiering så är det under all kritik. Administrativa misstag. Är det att granarna importeras från ställen de inte har någon kontroll över men ändå låtsas som granarna är avverkade på deras egen mark i Småland?

   Ja det är så det gått till. Det är svårt att importera kravmärkta granar från utlandet. Det är inte enbart krav som att inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur. Det ställs även krav på att arbetsförhållandena och lön ska motsvara svenska kollektivavtal. Och det är ofta där de skiter sig och då ofta för att odlarna antigen inte lever upp till det eller inte vill ge den insyn som krävs.

  Är granarna svenska eller inte?

   En del är svenskodlade andra inte. Trots att Sverige är ett land med mycket skogsareal är vi inte självförsörjande på julgranar.

  ”The artist”? Som säljer julgranar…?

   Hennes artisteri: http://annabenson.se/art/

    Det var nog de fulaste teckningar jag sett 🙈 är det verkligen konst? Vem som helst kan ju rita det där.

     Säkert något polskt barn som målat.

     Jag skulle inte kalla det för konst. Bara man målar lite och ger ett namn åt ”verket” gör det inte till konst. Annars skulle typ allt som kladdas i världen vara konst.

     Hon vill vääääääääldigt gärna vara en konstnär, designer, författare, journalist, you name it. Helt enkelt nån form av modern Michelangelo som är så inihelvitti kreativ och kan göra vad som helst på det kreativa fältet. Tyvärr visar hennes ”verk” att att hon är väldigt långt ifrån den multikonstnären hon vill vara och försöker ge sken av att vara.

   Hon har fem bolag. Granförsäljningen är ursprungligen faderns som numera driv a Anna och hennes bror.

    Han är nog stolt över sina barn nu.

   Och ”designar” julgransfötter som redan finns likadana.

    Samma med trädgårdsredskap.

  Köper man en produkt i tron av att den är krav-märkt 15 nov och betalar priset för det så får man inte produkten man har köpt och betalat för 11 december om företaget under tiden blev av med sin certifikat. Visst de har sålt krav-märkta granar men i mitt fall levererar de inte en krav-märkt produkt.

  I sammanhanget kommer jag osökt att tänka på
  Dansk Julgransuppfödare Hans Christian Lindeman · Hasse Alfredson · Tage Danielsson
  https://www.you tube. com/watch?v=LCk7-4OYZ2I&t=16s

  Sätt buset i finkan över jul.

  Jag jobbar i trädgårdsbranschen och det finns inte en möjlighet i hela världen att de fått tag i ny leverantör nu innan jul som också kan leverera! Det är brist på både plantskolor och växtmaterial i hela EU. Och varit det länge. Många fick gå i konkurs sommaren – 18 på grund av torkan med.

  Totalt påhitt. De har haft EU leveranser länge för det är inget man löser på en kvart.

  Och nu krigar Benson genom att dra in Pernilla Wahlgren i smutsen 🍿

   Den bild hon valt på Pernilla är inte så fördelaktig…

  Nu tycker hon att hon kan använda ett sms från Wahlgren 2018/2019 som intäkt för att använda henne i reklamsammanhang i evinnerlig tid.

  Att Pernilla påstår att hon inte kommer ihåg känns ju ytterst märkligt baserat på SMSen. De behöver ju förvisso inte vara äkta ens. Annars får man nog ifrågasätta allt hon ”säljer in”. Sist kollagen som gjort hyn så fin. Lite märkligt att man i Sverige får dra på så många superlativ när forskningen pekar på tvetydighet. Borde vara fullständigt olagligt.

  Börjar tröttna på hela influenserindustrin. Skicka julgranar å sedan plötsligt ska alla ha just dessa granar… Pengarna som cirkulerar kan ju ifrågasättas. Har Pernilla skrattat för granen ex? Om hon drar sig till minnes och kommer ihåg att hon fått en gran så ska ju den beskattas. I Sverige får man inte bara saker.

  Bolagen som drar på influensers känns desperata. Det är så man undrar vad produkten innehåller då det verkar omöjligt för den att sälja sig själv.

   Jag hoppas hela influenser debaclet går i graven. De bidrar inte med någon samhällsnytta, snarare är de skadliga genom sin galna konsumtionshets och att så fort de blir påkomna med att bryta mot regler ylar de hat. Tyvärr har jag noll förtroende för denna grupp.

  Det roliga i allt detta år väl ändå att det heter Smålandsgranar men levererar inte ens i Småland. Inte där jag bor iallafall. Vet att jag kollade för nått år sedan när det dök upp reklam på insta. Levererar fortf inte hit.

   Hysteriskt knasigt ju…! 😂😂😂Bara det borde ju räckt för att sänka förtroendet…

  Läste att Anna lämnat ut hennes & Pernillas konversationer som ”bevis” att Pernilla ”nyttjat tjänsten”. Inga kändisar som nu stöttar Anna då hon ”hänger ut” Pernilla. Snacka om fegt från tex alla ovan nämnda kändisar – Pernilla är ”större” än Anna, därför vågar man inte gå emot & stötta. Häpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *