Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

774 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  HITTA SIG SJÄLV???

  Jag upplever det som att jag går igenom någon sorts… livskris? Vet inte.
  Jag är trött på staden jag bor i, min relation, mina vänner, min familj, min utbildning uä allt!!!! Längtar efter saker jag inte längtat efter på länge, typ spännande otillgängliga män. Och smärta. Något som känns.
  Får panik av alla tankar och ligger vaken på nätterna och funderar mig galen.
  Framförallt brukar alla resonemang sluta på samma ställe: känner jag ens mig själv? Vad vill jag? Vem är jag?

  Är det någon som gått igenom samma sak? Vad gjorde du? Vad hände? Har du något råd? Fann du dig själv? Hur gör man? Pls hjälp.

   Gud, jag känner igen mig! Ska iväg snart, så jag hinner inte svara så mycket. Men förmodligen skulle jag tro att det är en ålderskris, iaf för mig🙃

    Ja det kanske är så… är 28 år så känns så ”tidigt” för ålderskris.

     Har för mig att de kommer i sju-års intervaller och att 28 är inom ett ”kris” spann.

      Spännande.. så då 28 år, och sen 7 år senare kommer nästa? Så alla 28 åringar, 35 åringar och 42 åringar går alla igenom kriser?

       Tror det är i runda slängar och från man föds. Men typ så ja. Vi läste om detta på psykologin men minns inte detaljerna. Tänk på att kriser lyfter oss framåt då de tvingar fram mental utveckling.

        Häftigt!!

        Men kan jag ha den nu vid 36 istället? Är 7 år ca eller?

     Förstår dig precis, jag har ungefär samma problem. Jag har på riktigt allt, min sambo ger mig allt jag vill ha så nu har jag 3 hundar och en ny bil😛 Vi har två barn och har det så jävla bra men jag kan ändå inte vara riktigt nöjd. Har typ inga vänner och inget liv utanför familjen, känns som mammarollen har förstört mitt liv. Även fast jag inte vet vem jag skulle vara utan dom. Så jävla dumt att grubbla så mycket. Jag är 25 år och det känns på riktigt som mitt liv är redan förbi, snacka om ålderskris

      Då har du ju inte allt, om du inte har vänner eller ett liv utanför familjen? Det är ju en jättestor och viktig del för de flesta, mycket mer så än nya bilar.

      Vart bor du? Är i samma ålder som du och behöver fler vänner! 😄

     Googla saturn return!

   Jag hade en 25 års kris och höll på att göra slut med min kille. Som tur var ångrade jag mig i tid. Jag var påverkad av allt man ”borde” uppleva som jag inte gjort. Men insåg att de sakerna är inte för mig utan jag har levt som jag velat. Kanske kan du åka iväg en helg själv och bara vara? Lite tid själv kanske ger perspektiv på allt. Och mindre förändringar kan också förändra mycket, byta jobb eller flytta till ett annat område.

    Tack så mycket för din input! Borde kanske åka iväg någonstans och tänka.
    Jag är 28 år och har verkligen levt galet mycket dock haha.. inte fann jag mig själv i alla fall.

     Om du varit van vi att leva mycket, kanske du är i en period där du är väldigt uttråkad? Inte konstigt mitt i en pandemi. Ändra ett par saker och se om det känns lite bättre, som start.

   Exakt så!!
   Skrev precis en kommentar längre ned om att jag varit otrogen. Typ precis pga det du skriver! Rekommenderar det ej dock. Har du råd tycker jag du ska lägga pengar på en coach/psykolog och gå privat! Jag kämpar verkligen nu med att hitta en väg framåt.

    Såg kommentaren! Om jag ska vara helt ärlig har jag också haft en sporadisk grej med någon över sms under en tid i hemlighet. Och det har bara blivit värre. Känns amazing att få bekräftelse i stunden men i övrigt gör det bara saken mycket värre.

     Genuin fråga: På vilket sätt gör det saken värre att sms:a med killen? För du nån typ av ångest av ånger eller känner du att du vilseleder killen?
     Har du känslor för den personen du sms:ar med?

      Hmm. Det blir värre pga att jag börjar tänka på honom hela tiden, på att vara med någon annan, på hur livet kunde vara annorlunda.

   Man kan inte hitta sig själv genom att göra sig illa, dejta, flytta, känna smärta.

   Det finns ett enda sätt att hitta sig själv och det är att leva, att harva på, mogna, åldras. Identiteten kommer med åldern. Så tråkigt är det!

   Mognad och ökad ålder gör att man blir mer och mer säker på vem man är, vad man vill och vad man INTE vill. Det måste få ta sin tid men man når dit, och man behöver inte lida eller ha sex med farliga män för att nå dit.

    Kloka och viktiga ord, tack för input <3

   Först vill jag säga att om du har resurserna så tycker jag du ska gå i terapi. Finns vissa terapiformer som är superbra när man inte mår extremt psykiskt dåligt, utan där man kanske mer känner som dig.

   Men sen vill jag också säga, måste en enskild sak/person/sammanhang/stad fylla alla ens behov? Min kille är skittråkig i vissa avseenden men jag kan ju inte ha honom till allt. Reser gör jag med en vän, vandrar och är i naturen med en annan klick av vänner. Jag har en vän som älskar sunkbarer lika mycket som jag och en tredje som jag alltid kan räkna med när jag vill gå på fina restauranger.

   Det jag vill ha sagt är att du ska sänka kraven på de olika delarna i ditt liv för ingen relation kommer vara 100% tillfredsställande, inget jobb kommer vara världens bästa mest stimulerande, ingen stad kan ge dig allt du vill ha och ingen vän är roligast och bäst på allt.

    Tack för input och bra råd! Ska börja pdt-terapi om några veckor på förekommen anledning. Hoppas det ska hjälpa.

   Jag känner igen mig på ett antal punkter. Jag är nöjd i min relation och längtar inte efter smärta för det har jag haft tillräckligt av men jag är också missnöjd med mycket i mitt liv. Och funderar på vem jag är och vad jag vill. Ibland vill jag säga upp mig, sälja huset och dra ner sambon till Italien och köpa ett B&B eller flytta till Montana och köpa en hästranch. Börja om, vara den jag vill vara, få ny identitet, nya vänner. Fly. Jag är 37 så jag kanske har gått in i en för tidig 40-årskris eller dylikt…

    Exakt så känner jag också!! Dramatiska ”drömmar” typ dra till Bali, slänga telefonen och bli någon annan.

     Men exakt. Jag funderar på om jag känner så för att jag är missnöjd med mina tidigare val och hur jag har levt… Som att det krävs något mindblowing för att ”radera” det förflutna/det som är just nu. Men sedan är ju frågan om det är den lata vägen att ta istället för att jobba hårt på att förändra det men redan har och gör. Hur ser din vardag ut? Boende, jobb, vänner?

      Ja precis! Vill typ göra något dramatiskt för att känna att jag lever.

    Ja välkommen att driva en B&B i Italien och kämpa med byråkratin och skattemyndigheten! Att drömma är underbart – men verkligheten är inte lika underbar!

     Det är ju det som är grejen med att drömma… det handlar liksom inte att tänka på alla de nackdelar och hinder som kan uppkomma… det får vara till den dag man faktiskt bestämmer sig för att göra något åt drömmen. Förövrigt, kämpar du så i Italien så finns det ju faktiskt alternativ. Åtminstone ofta…

   Ibland blir jag tveksam när saker känns ”för lätt”. Mitt förhållande har varit extremt oproblematiskt t ex, och jag trodde att kärlek och passion var drama och svartsjuka så ibland tvekar jag på min egen situation för allt har bara rullat på.

   Jag tror att jag själv tvekar på min livssituation pga understimulans och tristess. Då får jag påminna mig själv om att vi genomgår en pandemi blablabla och livet kommer inte vara roligt hela tiden. Det hjälper också med nya utmaningar, saker att se fram emot och att fokusera på tacksamhet.

   .. Hejdå, lyssna inte på mig jag har druckit fem glas vin som en följd av tristess ikväll haha

    Lyssnar mest på folk som snackar genom 5 glas vin haha. Klok input, tack. Och jag känner fan enorm tristess.

   Jag var 29 när de tankarna började.
   Jag upplevde att jag levt mitt liv för att göra andra lyckliga, men jag själv mådde inte bra.
   Så jag började fundera hur jag önskat att mitt liv såg ut och vilka drömmar jag ville uppfylla.
   1. Sa upp mig från mitt jobb.
   2. Började resa oftare (och bosatte mig i USA under 2 x 3 månader)
   3. Gjorde slut med min underbara sambo (dock 4 år efter att jag börjat fundera på det, för fastän man innerst inne vet att han inte är rätt för en, så tvekar man pga rädsla osv).
   4. Flyttade till staden jag alltid ville bo i.

   Även om livet efter alla dessa förändringar inte allltid varit en kurva spikrakt uppåt, även om jag blivit sårad av män jag dejtat etc så mår jag sååå mycket bättre och är mer tillfreds än jag någonsin varit! Så jag råder dig att fundera på hur DU vill leva (tänk bort andras tankar och samhällets normer) och våga hoppa ut! Det blir bättre, jag lovar!❤️

    Tack för bra input och hopp! <3

   Gud samma här. Känner mig så låst och uttråkad av mitt liv, men vet inte riktigt vad det är jag vill. Allt är liksom okej, men jag saknar äventyr och oväntade saker. Tror kanske pandemin har bidragit till det, att man har varit låst i sin vardag mycket mer än tidigare.

   Får lite depressionsvibbar? <3

   Går väl i vågor för mig. Fyller 35 om några dagar och har alltid panik vid en födelsedag och känner mig sämst då människor i min ålder är både gifta och har barn och här sitter jag singel och inte har upplevt DET ens. Men hade många svåra är där jag kämpade dagligen men bara fick motgångar. Sedan när jag fyllde 30 så vände livet och bra saker hände – jag hamnade på världens bästa arbetsplats med fantastiska kollegor. Alla har olika förutsättningar i livet och vår tid gällande olika saker händer under olika tidslinjer. Det är bara att hänga på för vi har inte direkt något val.

   Så ta en dag i taget och försök inte stressa upp dig. Allt ordnar sig i sinom tid.

   Jag känner samma ibland, saker är tråkiga, men jag kan inte lista ut vad jag VILL. Men undrar om det kanske är en myt att man måste ha en passion och ett extremt tillfredsställande och utvecklande liv? Människan är bara gjord för att överleva och föröka sig liksom.

   Ser att ngn nämnt 7år…jag har läst (minns ej var men det var en publicerad artikel under min studietid) att man som person går igenom en förändringscykel var 7e år och därmed kan kriser uppstå- och att relationer har 4- och 7årscykler….om jag minns rätt så hade det något med att typ däggdjur skulle byta däggdjurspartner var 4 eller 7e år för att öka den biologiska mångfalden…

   Vet ej om det stämmer men man kan säkert googla😊
   Jag är dock 40 i år…inte jämnt delbart med 7 men ändå en kris i sig själv 😂

   Jag hade en ”ålderskris” när jag var 27-28, hade en rätt keff pojkvän och jobbet var det enda jag hade. Har alltid älskat att jobba! Rätt givet att träning och jobb var det enda som fanns för mig iom att min dåvarande pojkvän varken ville ha barn eller flytta ihop. Vi hade varit tillsammans i sju år.. men nope – nada. Dumpade jäveln, drog utomlands, var tillbaka i Sverige och träffade en kille som ger mig allt jag någonsin önskat mig. Han är fantastisk och jag ser verkligen fram emot livet med honom. Är väldigt tacksam för min ”kris”, utan den hade jag aldrig riktigt insett vad jag gick miste om.. eller så var det ingen kris utan ren och skär mognad.

  Jahap då skaffade jag HBOmax pga Harry Potter och nya sex and the city och nu när jag har sett klart så inser jag hur otroligt dåligt utbudet är, det finns inget bra att se på? Allt som är bra har jag redan sett. Så besviken 😅

   Se euphoria säsong 1 och säsong 2 kommer i mitten på januari (inser med harry potter att vi nog inte har samma smak på serier men se den ändå😂)

   Åh nej jag som tänkte skaffa det av exakt samma anledning haha 😅

    Haha gör det men ta bort sen på en gång 🤷🏻‍♀️😅 utbudet är verkligen så dåligt, känns som ett skämt.

     Ett skämt? HBO har ju världens bästa serier. Alltså inte enligt mig utan de som på riktigt är framröstade till världens bästa serier.

      De flesta av dessa serier har jag sett, men de va ett tag sen, trodde kanske det skulle komma något nytt eller finnas något mer förutom dessa. Menar inte bara serierna, filmutbudet är sämst också.

      Fast bara för den är framröstad till det behöver man ju inte tycka det är bra.

      Det är ju ytterst individuellt vad man gillar.

       Gillar man lågkvalitetsserier förstår jag att man är besviken

      Tycker hbo har ett par bra serier resten crap

    Jag tycker att utbudet är skitbra!

   Bosch är bra.

   Jag gillade verkligen euphoria och white lotus. Men ja utbudet är sådär

   Succession! Finns tre säsonger, är en av de bästa serierna som någonsin sänts. Kan inte rekommendera varmt nog, är som att få ta del av en bit tv-serie-historia i realtid. Eller som en kritiker ska ha uttryckt sig: ”vi ska vara tacksamma att leva samtidigt som Succession”.

    Nu har jag och mannen gett denna serie flera avsnitt men vi fattar verkligen inte grejen med den? 🙈 Och då brukar vi ändå gilla denna typen av serier 😅 Kan någon förklara vad som är bra? Blir den bättre längre in?

     Ja det blir bättre. Tyckte första avsnitten var sådär. Men det gäller att man hänger med ordentligt, annars blir det ju också skittråkigt när man inte fattar vad som händer. SÅg om vissa avsnitt när det begav sig för jag kände att njääää nu fattade jag inte riktigt.

     Jo, det blir bättre! Man måste ge den några avsnitt, i början fattade jag typ ingenting men någonstans halvvägs in i första säsongen var jag fast. Sedan bingeade jag alla på ett sätt som jag inte gjort med en serie på kanske tio år under julhelgen när jag var sjuk. Nu saknar jag den och allt annat känns meningslöst att kolla på 😁

      Har gett den 2 säsonger fortfarande värdelös

     Har sett första och andra säsongen. Förstår inte heller storheten. Krångligt och blir mest stressad över hur sjuka familjeförhålllanden de har. Finns typ ingen man bryr sig om i den serien, de flesta är vidriga.

     Tycker oxå den är heeelt värdelös, någon beskrev den som en modern Dallas men jag tycker bara den påminner om en blandning av goda grannar och rederiet Ush

    Tycker den är HELT värdelös rörig overklig

   Tyckte även ” i may destroy you” var sevärd

   Station Eleven är svinbra!!

   Mare of Easttown, Big little lies, Sharp objects, The Jinx.

   Vill skaffa HBOmax för One tree hill, Friends, Vampire diaries, Gossip girl och The OC bland annat. Plus sugen på att se Harry Potter.
   Men borde säga upp något av det andra jag har, känns så onödigt och dyrt när jag inte har någon att dela med 😅

   Missa inte Beforeingers och Station Eleven. Både väldigt annorlunda serier men med bra tempo och kul vändningar!

   Sopranos!

   Jag skaffade HBO Max när de hade lanseringsdrbjudandet i höstas (man får 50% rabatt på abonnemanget livet ut förutsatt att man inte säger upp det och sen startar på nytt). Så nu betalar jag bara 44.50 kr/månad, alldeles lagom i förhållade till utbudet.

   Euphoria, Succession, Killing Eve, White Lotus, Mare of Easttown, the Wire och the Sopranos är alla superbra enligt mig!

   Finns en massa bra!
   Fantasy- Westworld, game of thrones, outlander
   Spännande – Handmaid’s tale, Big little lies, killing eve, vikings
   Humor- White lotus, The great, Girls, barry, friends
   Verklighet- The act, chernobyl

   Osv osv 😊
   Mys/romantiskt – love life, The L word

   Jag tycker också utbudet är dåligt. Jag hittar sällan filmer/serier som jag gillar. Fantasy och action går helt bort. Även skräck. Humor nja, väldigt få som är bra.

   Ser gärna lite thriller bara det inte är otäckt och blodigt.
   Lite övernaturligt bara det inte är för läskigt.

   Mare of easttown var helt okey. Om nån har tips på liknande ofarlig thriller (om det ens räknades dit?)

    The Undoing! Väldigt spännande och man ändrar konstant tron på om vem som gjort det!

     Ja den har jag sett, den var udda men rätt bra ändå. Håller med om att man ändrar sig.

   I hear you!! Jag ville se Gossip Girl, hade missat 3 sista avsnitten när det togs bort från Netflix. Men wow, så dålig app och hemskt utbud. Skaffa ej HBO, vänner 😂

   Du borde se It’s a sin, OTROLIGT bra serie.

   (Jag älskar också HP och SATC)

   Hacks, ny mycket bra serie! Fin avvägning mellan humor och drama.

  Någon här som har tips på hur man gör en bra opponering på någon annans c-uppsats? Vad är det viktigaste att tänka på?

  Tips på hur man är en bra respondent gällande sitt eget arbete är jag också tacksam för.

  Känns som detta kanske inte är en så stor grej egentligen men tycker det känns nervöst och svårt ändå.

   Opponent: finns det en röd tråd genom hela uppsatsen? Besvaras frågorna och besvarar frågorna syftet? Kan man får svar på frågorna med metoden som använts? Finns det någon teori och hur har den använts för att analysera det empiriska materialet? Hur är språket? Används begrepp konsekvent? Gör författaren det som de säger att de ska göra? Vilka begränsningar finns det och har de beaktats? Är valen välmotiverade?

   Respondent: ta en stund att fundera vad som har sagts innan du svarar, du kan också ställa klargörande frågor, hur menar du med… Vad menar du med… Du menar alltså… Kommentarerna är inte mot dig personligen så ta inte illa upp! Du kan också säga att det var en bra synpunkt och så hade man kunnat göra men jag valde den här vägen pga anledningar som du förklarar.

    Precis så! Superbra tips och fokus på syfte och frågeställningar, teori och metod. Jätteviktigt att inte bara leta fel utan även lyfta positiva saker samt få till ett reflekterande vetenskapligt samtal (”intressant det du skrev/använde dig av xx- berätta mer…”). Och att som respondent bara vara lugn och kunna ta emot kritik men samtidigt motivera varför man gjort som man gjort.

  Senaste tiden har jag funderat på att skaffa en katt till, men vet inte riktigt hur jag ska göra.

  Min katt blir 12år om några månader, hon har alltid varit ensamkatt. Känner mig ibland elak för att hon inte har någon kompis. Jag jobbar bara 50% så är borta ungefär 5 timmar 4-5 dagar i veckan, annars är jag mycket hemma så tror inte att hon känner sig ensam men jag kan såklart inte ge det en kattkompis kanske kan.

  Hon blir stressad av nya människor så är rädd att en katt kan göra att hon inte trivs, att dom inte går ihop eller att hon får ett sämre liv helt enkelt.
  Har alla katter det bättre med en kompis eller passar vissa katter bäst själva?
  Hur hade ni tänkt? Något som varit i samma tankar kanske?

   Behöver man verkligen två husdjur?

    Självklart behöver man inte ha det, men skulle nog vara mysigt 🥰

    Tycker man läser rätt ofta folk som tycker det är hemskt och djurplågeri av dom som har innekatt och/eller bara en katt.
    Min katt är innekatt, hon har tillgång till balkong när jag är hemma så hon bara krafsar på dörren så får hon gå ut (har nätat in den såklart) men känner mig som en dålig ägare ibland för att hon inte får vara ute eller har en kompis.

     Känns som att du verkligen bryr dig om din katt 💕

      Hon gör mitt liv värt att leva och skulle inte klara av vardagen utan henne❤

       Det är så himla individuellt så det är omöjligt att veta hur din katt kommer reagera på en kattkompis. Kanske du kan kontakta närmaste katthem och höra hur de gör vid adoption. På katthemmet där jag är volontär får man ta hem katten på prov innan man bestämmer sig och på så sätt kan katterna få träffa varandra i lugn och ro. Tänk på att introducera katterna för varandra sakta och försiktigt 🙂

       Skrev ett långt svar som jag råkade ta bort. Du och jag är nog rätt lika. En vettig människa skaffar djur för att man vill tillbringa sin lediga tid med dem. Katter är underbara och ska ha mycket kärlek, god och nyttig mat samt ha en ägare som vill agera servicepersonal.

       Prata med någon som jobbar på katthem. Du kan få bra tips. En kompis kan bli kul, men hon är säkert nöjd ändå ❤

        Har genom åren haft många katter. De har accepterat varann, men inga har varit direkta kompisar.

    Vilken jävla dum kommentar.

    Jag har som mest haft 16 smådjur samtidigt. Behövde jag så många djur? Nej. Behövde dessa djur mig? JA!

    Jag ägnade all ledig tid till umgänge, städning, rastning, matning, pälsvård, kloklippning osv.

    Alla pengar efter de fasta kostnaderna gick åt till foder, strö, prylar, veterinär osv.

    Var det värt det? Ja absolut. Jag har så många fina minnen, trots att anledningen till att de bodde hos mig var ledsamma.

     Åh, människor som dig!❤

   Vissa katter är ensamkatter. Hur man kan veta det om de inte exponerats för andra katter är inte enkelt att svara på.

   Jag skulle inte rekommendera att skaffa en kattunge till en såpass gammal katt, men du kanske kan prata med ett katthem och att eventuellt ta hem en katt på prov för att se hur det funkar.

   Skaffa en ung katt eller kattunge. Oftast är det lättare, och tror du kommer se en ny glädje i din äldre katt som får interagera och gosa med en artfrände. Jag tycker det är en toppen idé. Jag skulle aldrig ha en ensam katt personligen.
   Mvh djurvårdare och lady with crazy cats

   Kanske onödigt att inte låta din gamla katt få vara ensam med din kärlek, skaffar du en katt till blir de sista åren för katten kanske stressiga med att vänja sig vid en ny katt. Du kommer inte att vara lika tillgänglig.

    Precis det jag är rädd för. Vill inte det ska bli stressigt för henne och vill inte förlora vårat speciella band vi har. Har bara så dåligt samvete ibland, blivit värre senaten 2 åren.

   Har hon varit ensamkatt i 12 år så tror jag inte hon skulle uppskatta en vild kattunge.
   Och de timmarna du är borta så kan jag garantera att hon sover.
   Tror du ger henne det hon behöver, det behöver du inte oroa dig för.

   Tänk dig att du är en lugn 70åring och får hem en vild unge på tre. Skulle du uppskatta det?

    Inte ens hälften så gammal som 70 år och skulle inte ens uppskatta en unge på 3 år nu 😂 antar att det är samma för katten

     Fast måste inte vara så. En äldre och klokare katt är också bra på att uppfostra en yngre odåga. Som någon skriver- du kan ju testa?

      Ta dit en ny katt som ska testas, sen då? lämna tillbaks den. Taskigt mot nya katten.
      Nej låt du gamla kissen vara själv och du gör livet bra för den.
      Skulle du sen skaffa ny katt, ta två från början.

      Ska hon använda sin gamla katt för att uppfostra en busig kattunge, skulle du uppskatta att få ta hand om en busig unge när du blir gammal?

      Jag har en äldre hund och min son har skaffat valp, när dom träffas blir min hund jättestressad resten av dagen. Hon orkar inte med hans busande och lekanfall utan försöker komma undan, vi måste dela dom med staket för min hunds skull. Tänk om det vore vi som skaffat valp, vilket liv skulle min gamla hund få de åren hon har kvar?

   Jag har varit i samma tankar själv, men mest för att jag själv ville ha en till katt. Min katt var 10+ år och gammal så jag lät bli, tror inte att en gammal katt tycker det är kul att få en ung ”kompis” i den åldern. Det är liksom too late, de har redan satt sin livsstil.

   Efter 12 år risken att hon inte skulle gilla det. Störst chans är med en kattunge i så fall. Men du är ju inte borta hela dagarna. Verkar hon må bra och inte visar symptom på stress så skulle jag inte oroa mig.

   Vi skaffade en till katt, lillasystern till vår, för att vår kattt onte skulle vara ensam. Han blev förändrad och depprimerad från att ha vafit super kläning och gosig. Samt att ”Lillasystern” var tillbaka dragen och inte heller verkade trivas. Så vi gav iväg ”Lillasyster” till min mans ex och deras 2 gemensamma barn då sonens katt hade gått bort där. Vår katt sitt gammla vanliga igen när hon försvann och han blev ensamkatt och ”Lillasyster” trivdes mycket bättre hemma hos dom och med deras andra katt. Hon blev en helt annan katt, kelig och inte alls lika tillbaka dragen. Det här var ca 6 år sedan och vår katt blir 8 år i år och han är super nöjd. Så alla katter trivs inte med sällskap.. vår trivs ensam och ha oss som ”flock”.

    Gud kan inte stava 🥲

   Katter hatar förändring. Finns risk den blir stressad och utvecklar dåliga vanor typ kissar i din säng. En 12-årig katt hade jag inte utsatt för det!

   Jag skaffade en kattunge när min gamling var åtta år, största misstaget någonsin 😞
   Vi kämpade med deras relation i nästan fyra år, men nya katten pratade som ett helt annat språk, han är väldigt bufflig och på, till slut var min gamling helt personlighetsförändrad, nya katten ville gärna busa, sova ihop etc. Men gamlingen mådde dåligt av det.
   Vi beslutade att gamlingen fick flytta hem till svärföräldrarna på landet och gå i pension, och det tog nästan ett halvår innan har var sig själv igen. Idag är han 16 och lever livet, han är som en spänstig tonåring igen och svärisarna älskar honom.
   Men lite sörjer jag ändå, skaffade honom när jag var 16 år, han har följt mig in i vuxenlivet och tvärs över Sverige, stått ut med diverse pojkvänner och annat löst folk, och numera är han helt obrydd om mig, svärfar är hans människa 🥲

    Usch, låter så hemskt 😔 måste gjort så ont i hjärtat att se hur den gamla blev personlighetsförändrad.

    Skönt att det löste sig och att han blev sig själv igen igen hos svärföräldrarna.
    Vad fick er att ta beslutet att han skulle flytta och inte den nya katten om jag får fråga? Menar ingenting illa!

     Svärisarna är alltid våra kattvakter vid behov, och de har sen innan en obrydd katt som kom överens/var helt ointresserad av vår gamling, medan vår nya inte kom överens med deras gamling heller.

     Och för att vara helt ärlig är det nog bara jag som verkligen tycker om den nya katten, han är ett rövhål av rang och/eller oerhört missförstådd 🙈🤷‍♀️ Plus magproblem sedan han var liten vilket leder till kräk och bajs typ överallt.. Medan gamlingen är en liten skrutt på 3,5kg som antagligen är den mest okomplicerade, roliga och mysiga katt som finns.

  Vad äter ni på kvällen när ni får sötsug? Frukt? Eller kan ni stå emot och inte äta något alls?

   Mango. Äter otroliga mängder mango

    Färsk eller fryst? De färska på mitt Ica är så omogna. De kanske blir bra efter några dagar om man har tålamod i och för sig..

     Köp gul mango.. typ från Pakistan tror jag. Arabbutiker och stånd brukar sälja den sorten. Skitdyrt ibland över 100 kr kg men omg så gott. Omg!

     Fryst mango tinar på mindre än en timme tillräckligt för att de ska vara goda att äta. Blir heller inte så kladdigt eftersom den frysta mangon redan är tärnad.

   Frukt, nötter, popcorn, Läkerol wild sour, morötter, gurka. Ibland 1-2dl yoghurt, varma hallon och riven kokos👌🏼😍
   Hade gärna stått emot sötsug men funkar inte alltid🙈

   Torkade plommon. Fast sjukt mkt socker i det…

    Och sen spenderar du halva natten på muggen när plommonen börjar göra sitt i magen?

   Frysta bär som jag tinar och äter med vaniljkvarg!

   Godis, choklad, chips, kakor.

    Finna massor av billigt julgodis nu, passa på och njut!

   Har sjukt mycket sötsug efter julen så sitter precis och äter en macka fast mackan är två stora blad isbergssallad. Har öst på med ost och skinka. Har lärt mig att sötsuget försvinner efter några dagar när man äter något hyfsat gott men ändå inte sött 😅

    Jag brukar ta glass med maräng och chokladsås fast utan maräng och glassen är vatten och chokladsåsen är is 😍 så gott

     Haha! Skrattade högt åt denna 😂

     😂😂😂

     Trodde mobbningen slutade vid en viss ålder men jag hade visst fel.

      Hur kan du tolka det där skämtet som mobbning? 😃

     Hahahahah sen en blöt bomullstuss och en nypa luft till natten.

    Skär ner ett äpple i mindre bitar och strö på kanel. Ät med liten gaffel.

   Frukt eller en xylitol pastill 😅

    En? Jag äter ett paket läkerol per sittning haha.

     Hur mår din mage efter så många?😅

      Min mage mår prima efter en ask Läkerol 🙂 (dvs inget händer?)

       Läkerol har en laxerande effekt annars.

   Marängbottnar och vispgrädde stillar mitt behov just nu.

   Honungsrostade nötter… dock väcker det törst så ha vatten i närheten

   Tar en snus

   Klipper apelsinklyftor i små bitar, en matsked honung, två STORA matskedar turkisk yoghurt, lite vatten efter önskad konsistens, toppa med solrosfrön. Mums!

   Tar en snus och en bärs 😁

   Godis 🍬

   Godis…

   Nötter. Men har lärt mig att stå emot och bara äta gott på helgerna 😍

   Godis.

   Smoothie funkar super mot sötsug! Brukar ha fryst banan, mango nån skvätt mjölk och vatten, eller fryst banan, kakao, jordnötssmör och mjölk!

   Igår åt jag cornichons 😉 idag ostbågar vilket ju inte är lika bra

   Choklad!

   Ost 🙈
   Ett par-tre-fyra rullade ostskivor och jag är nöjd och ”mätt” igen. Går ned i vikt så kan tyvärr inte äta något annat som sätter fart på blodsockret eller blir socker i kroppen (läs: kolhydrater).

   Inne på v 18 utan socker, och har noll sug 😍 Igpr fick jag lite sug på godis-körsbären. Men det va så äckligt så kastade 😂Köpte i lösvikt, 7.50kr tror jag det kostade.

   Byt ut mot frukt, vatten, borsta tänderna! Villdu bli av med det så går det! 😃

   Ät frysta vindruver. Testa! Smakar seriöst som Piggelin 😍

    Läst det tipset här förut men håller verkligen inte med. Smakar vindruva, inget speciellt.

   frys in isglassar av typ fun light saft

   GODIS!😂

   Dadelbollar med hasselnötter eller kakao, enda som dämpar mitt sötsug (som jag upptäckt hittills) 😅

  Om jag har begränsat/dolt en person från att se mina bilder och story på Instagram, kan den se ringen runt mitt namn och inläggen om den går in på min profil? Personen har nämligen råkat försäga sig och sa att den snokar på min profil då och då och jag döljer ju för att jag inte vill att den ska se, så vore tråkigt om den ser när den går in på profilen.

   Jag har inte fattat begränsa funktionen riktigt? Det går ju bara och trycka på begränsa men vad menas med det?
   Vad är skillnad på att blocka?

    Jag vet inte, mer än att man fortfarande är vänner.

     Hm ok. Så när du begränsat så ska inte personen se alls vad du lagt upp, eller väljer du det sen vid varje bild igen?

   Begränsa verkar ju mer vara detta när jag googlade:

   För att undvika eller minska besväret med den här funktionen, Instagram beslutade att skapa sitt verktyg som heter Att begränsa, som är utformad för att göra det svårt för den andra personen att veta om de har begränsats av en annan. Detta innebär att den begränsade personen inte kommer att märka det, eftersom de kan fortsätta att se publikationerna, skicka meddelanden och till och med kommentera på bilderna.
   Skillnaden är att även om användaren kan utföra dessa åtgärder, alla dessa åtgärder visas inte i användarens profil. Detta innebär att mottagaren av samma, det vill säga, som har varit ansvarig för att blockera en annan person, du kommer inte att ha något register över dessa kommentarer, förutom de meddelanden som skickas kommer att gå till avsnittet av Meddelande begäran. Dessutom kommer kommentarerna från dina publikationer från den begränsade personen inte att ses av resten av plattformens användare.

    Åh nej, jag som trodde att man inte såg bilderna heller med begränsad, det är ju innehållet jag vill dölja, har fattat fel🙈
    Men stories kan man ju dölja iaf så det borde ju betyda att den man dolt inte kan se ens på personens profil. Hoppas inte det iaf😬

   Låter som min mamma. Inne på mitt flöde och glor minst 5 ggr / dag. Håller koll på allt
   typ arkiverar jag en 1 år gammal bild, skriver hon 5 min senare ”varför tog du bort den??????????” Gillar och kommenterar alla mina bilder samt reagerar/svarar på alla mina storys. Även om det inte riktigt är något att svara på så svarar hon typ ” ❤🥰😊🤗”. Skjut mig. Jg begränsade henne tillslut hahahahah

    Hahaha ser nog hellre att mina föräldrar stalkar mig än min kompis som jag vill dölja. Helst vill jag iofs dölja mina följare.

    Mina föräldrar, framförallt pappa, är rolig, han kommenterar alla mina bilder som inte har en kommentar och när jag fått en kommentar av någon annan kommenterar han den personens kommentar irl nästa gång vi ses😂❤

     Oj dölja mina följare för min kompis menar jag. Som kompisen ifrågasatt och blivit avundsjuk för att nån viss följer mig…

     Hahahahhaha min mamma är inte rolig. Bara jobbig 😂 men fattar hur du menar. Jag hade en stalker förut men skickade en följar förfrågan till henne och då slutade hon… 🙃

    Är Anna Book din mamma? 😉

     HAHAHHAHA nästan! Hin följer Anna Bok iaf 😂

   Det kanske är för sent nu och ingen kollar här, men kan man dölja aktivitet på Facebook för vissa personer?

   Jag fattar seriöst ingenting om Facebook längre och tycker det är jättesvårt att veta vart under inställningar man ska leta osv. Men den här kompisen gör allt jag gör. Går jag med i en grupp för x, gör hon det, klickar jag i att jag är intresserad av ett evenemang gör hon det, osv. Det stör mig, jag vill vara ensam om vissa saker och inte ha henne efter mig.

   Låter absolut som att jag snarare borde sluta umgås med henne, men det kan jag inte riktigt heller😅

    Har för mig man kan dölja sin aktivitet för utvalda. Men minns inte riktigt hur.. prova att googla? 😊

     Ja jag gjorde det och tyckte mig komma fram till det också, men det kanske är så dumt att man bara kan fixa det på en dator, för jag kunde inte det på min telefon i alla fall, det fanns bara offentligt, vänner och bara jag att välja på.
     Och sen när jag hittade något annat som också handlade om att dölja typ sidor och sånt man gillar, då var det ett sånt där reglage(?) som var att funktionen var avstängd men det funkar uppenbarligen inte.

     Samma när man byter profilbild, det går ju att klicka i att man inte vill att det ska synas, ändå ser min pappa det i sitt flöde så jag börjar tro att man inte riktigt kan lita på inställningarna.

  Kan man få hjälp av att bli av med sin sociala ångest? Känns som att jag är ett omöjligt fall eftersom till exempel häromdagen såg jag en bekant på stan och min kropp reagerade utan att jag ens hann tänka något. Blev helt yr och musklerna i kroppen blev som spaghetti. Helt sinnessjukt! Fattar inte varför jag reagerar så, har liksom ett socialt jobb men jag får panik när jag ser bekanta och man måste stå och kallprata för jag klarar inte av det

   Exakt så var det för mig också. Sen började jag äta sertralin och blev helt av med min sociala fobi

    Dum fråga men hur får man Sertralin utskrivet? Kan man gå till läkare eller behöver man ha talat med psykolog innan?

     Gå till vårdcentralen och förklara hur det känns. Så gjorde jag, efter mååånga år av kämpande med social ångest. Nu får jag också sertralin och för mig funkar det ganska bra, det mildrar liksom ångesten. Önskar att jag sökt hjälp tidigare.

     Läkare kan skriva ut det utan att man behöver besöka psykolog. Lycka till!

   Av egen erfarenhet så skulle jag råda dig att bara.. Öva, öva och öva och fortsätt utsätta dig för det som är jobbigt, omöjligt är det inte att bli bättre men är en process att komma dit-hitta vad som hjälper och inte eftersom vi alla är olika och vad som fungerar för mig kanske inte är något för dig.. Boktips är: Fri från oro, ångest och fobier

    Försöker verkligen hela tiden men problemen kvarstår. Det är så svårt eftersom jag inte ens hinner tänka (i alla fall inte medvetet) och min kropp reagerar som om jag skulle se ett lejon typ hahah

     Ja, det är ju det svåra och jag minns själv hur jobbigt det var när kroppen och huvudet inte var på samma våglängd men.. Misströsta inte, se det som ett tillfälligt bakslag när det blir sådär och ge inte upp, och var inte heller för hård med dig själv, viktigast är att du i alla fall försöker och vågar utmana dig själv så ge inte upp riktigt än <3

   KBT! Funkar utmärkt mot sådana problem. Eller Googla ”social ångest kbt” så finns det massa bra material på tex kbt i primärvården.

    MCT har visat sig fungera både bättre och mer effektivt. Gäller att hitta någon som kan det bara.

     Hm jo MCT är bra. Men KBT fungerar effektivt på social ångest också, och det är det många som kan.

      Visst, jag sa inte att KBT var dåligt. Men MCT har visat sig ge bättre och snabbare resultat på flera ångestsyndrom, bland annat social ångest. Hittar man en terapeut som kan det så skulle jag absolut rekommendera det först.

   Ring vårdcentralen så får du säkert testa KBT och SSRI

   Har exakt samma problem! Min sociala ångest hindrar mig i vardagen 😔 har ett socialt jobb, men det går bra för då är jag ju min yrkesroll. Värre är det sen i personalrummet när man ska ”va sig själv”…
   Tycker jag övar och övar, men det blir inte bättre – snarare sämre med åren!!
   Problemet när man ska söka hjälp är att man ska RINGA dit, vilket också ger mig sån ångest så jag bra skjuter på det 😔😔

    Du behöver inte ringa, du kan skicka ett meddelande till din vårdcentral via 1177 mina vårdkontakter. Skriv i meddelandet att du har jobbigt med att prata i telefon så kan de boka en tid utan att ringa dig först.

  Pappapappadotter, hur många här tror att det mesta contentet som kommer från barn(et) är påhittat? Tänkte speciellt på detta när någon av dom skrev att dom lämnade fsk och när han hade kommit ut på gården kom barnen springande efter för att säga något.. på mina barns Förskolor (har erfarenhet från två olika) hade en pedagog stoppat barnen från att springa ut helt ensam. Deras vardag känns väldigt påhittad för content. Dom båda är säkert jätte bra föräldrar och har en fin fungerade relation till barnen men det hela känns en smula överdriven (plz börja inte spekulera kring av surrugatskap eller det minsta barnet moder för då raderas min tråd)

   Vet inget om kontot i fråga, men jag har erfarenhet från många fler förskolor än du då jag arbetat på många och det är absolut inte en omöjlighet att barn kan springa ut. Det beror helt på hur förskolan är byggd. Det är inte alltid en pedagog kan stå i hallen, eller helt enkelt att pedagogen blir distraherad av ett annat barn. Dock har en pedagog alltid märkt av det på en gång och kommit efter barnet 🙂

    Okej tack för din tanke. mitt inlägg var inte riktat till pedagogerna på fsk utan mer att barnens kommenterar och dyl känns väldigt uppdiktade och att detta var enbart ett förslag av ett inlägg av många där jag fått funderingar. Barnet känns väldigt lillgammal i sitt sätt att uttrycka vissa saker och detta relaterar jag till föräldrarnas sätt att skapa content, det var mest det jag ville lyfta. On a sidenote: Fsk jag har erfarenhet av har låsta dörrar eller koder för att komma in eller ut. Kan tänka mig att samma gäller för fsk i Stockholm stad

     Jag jobbade ett tag på en förskola i Stockholms innerstad och där var de låsta dörrar med koder att komma in och ut. Dessutom var deras gård på en innegård så om ett barn hade velat springa efter sin förälder på gatan hade det behövt öppna två dörrar med koder.

   Har faktiskt tänkt på samma det här med påhittat innehåll, speciellt alla de ”roliga” kommentarerna den äldre tjejen ska ha kläckt ur sig. De känns lite för utstuderade och vuxna för att vara nåt som kommer ur ett litet barn. Speciellt när de inte är bara en kommentar utan flera som hon säger hela tiden.

    Jag tror tyvärr att mycket är hittepå, det som dock jag mig medt beklämd är exponeringen av barnen. Om jag har förstått saken rätt så är de ej adopterade utan familjehemsplacerade?

    Min erfarenhet är att det är av en anledning, det bara känns fel att använda dem i reklam, samarbeten och content.

     Ja, exponeringen också. Den äldsta dottern är familjehemsplacerad, undrar varför soc inte satt stopp för exponering av det barnet?

      Men oj det känns ju verkligen inte rätt att exponera ett familjehemsplacerat barn

       Nej, verkligen inte. Men kanske soc inte vet vad de sysslar med. Jag har en bekant som har ett familjehemsplacerat barn och två egna. Hon har aldrig ens nämnt på sin blogg + annat some att detta barn ens existerar och barnet figurerar självklart inte med i några bilder.

        Jag har istället en bekant som har flera barn o ett familjehemsplacerat, som visar barnet men inte ansiktet iallafall, men jag tycker ändå det känns konstigt.

        Nä precis, soc har väl ingen koll på det. Men synd att inte föräldrarna tänker ett steg längre då.. 😕

      Deras konto blev stort EFTER placeringen. Så deras små peivata konton var inte av intresse för soc. Efter första barnet började de göra shout out för shout out med andra små/medelstora konto. Och sen började samarbete.

   Följer inte just det kontot men tänkt samma om alla saker Paulas barn säger. Hon skriver dem ju som citat men känns också, jag vet inte, för mycket och påhittat? Har själv inte barn i den åldern men kan ju vara saker som ”Tack mamma för att du ordnat en sån fin dag åt oss”. Säger barn så? 🤣 kanske bara jag som har låga förväntningar på barn 😁

    Beror väl på ålder men ja, så kan barn prata (ditt exempel) Har en femåring och hon kan prata lite lillgammalt ibland.

    Våra barn är 7.5 år, 5.5 år, 3.5 år och 1.5 år. Och när vi gör något/ överraskar/ åker iväg osv kan våra två äldsta kläcka ur sig ”det här är bästa dagen!” – och tvärtom ifall vi gör något tråkigt eller de inte får som de vill ”det här är sämsta dagen”… känner att det är lite mer så barn pratar generellt?

    Eller så är mina barn dåliga på att uttrycka sig haha

    Men jag tror absolut att influencers överlag kryddar på vardagslivet och barncitat/barnhändelser lite grann så det ska bli lite roligt, spännande och fantastiskt. Så folk ska känna ”varför är inte mina barn alltid sådär glada, gosiga, sams, roliga, smarta osvosv” 🙂 influencers liv är problemfritt och på rosa moln

    Paula Rosas/Uribe ljuger och överdriver oerhört mycket, på riktigt. Ta allt hon säger med en nypa salt.

    Barn pratar som föräldrarna pratar, det är inte varje gång de kanske förstår innebörden helt men de vill låta stora och härma vuxna. Skulle jag i text skriva allt mina barn säger så skulle de låta väldigt lillgamla och pretto men i verkligheten så är det bara gulligt för man förstår att de härmar en själv.

    Min dotter på 4 år pratar väldigt mycket och snappar upp saker vi säger och använder dem på rätt sätt. Sen vet hon inte alltid vad det betyder när man frågar.

    Men sen hon var typ 3 år har hon sagt vid middagen tack för en fin dag.

  Har nån av er testat periodisk fasta för viktnedgång? Hur funkade det?

   För mig har det fungerat bra. Jag känner mig aldrig berövad av något, eller hur man ska säga? Äter inget efter klockan sex och det uppehållet håller jag till lunch nästa dag. Äter därefter som vanligt, förutom sötsaker som jag sparar till en dag på helgen.

   Jag har gjort det, men inte med viktnedgång som mål (det kom dock på köpet). Åt inte frukost och lunch, så mitt matfönster var mellan 16.00-22.00. Man kan börja med att utgå ifrån ett matfönster på 8 timmar (valfri tid på dagen) och sedan korta ner om man känner att man klarar det. Kroppen ställer in sig väldigt fort, så jag kände t.ex aldrig hunger vid frukost eller lunch. Åt aldrig frukost innan heller dock!

   Tror det är enklare att köra 12.00-20.00 eller 10.00-18.00 om man är en person som inte klarar dagen utan frukost.

   Gick ner i snitt 0.5-1 kg per månad, men då åt jag också exakt vad jag ville.

   Lycka till!

    Om du inte började med periodisk fasta för att gå ner i vikt, varför började du med det? Vad finns det för fördelar med det? 🙂
    Bara hört om viktnedgång men tänker att det måste finnas andra hälsofördelar

     Jag är inte den du frågar men jag gör periodisk fasta för att stabilisera och balansera mina hormoner. Ville bara lägga in en aspekt.

      Det är också en fördel som jag själv märkt av!

     Det är bra för magen och tarmarna att vila en större del av dygnet.

     Det sägs finnas många hälsofördelar, men jag vet tyvärr inte vad som är vetenskapligt bevisat eller ej. Ska bland annat vara förebyggande (och motverka?) diabetes typ 2z Jag blev själv inspirerad av en vän som tyckte att det att det bland annat hjälpte mot stress, uppblåsthet samt. att man fick en jämnare energinivå under dagen.

     Sedan om jag ska vara helt ärlig, tanken på att endast behöva fixa en ”riktig” måltid om dagen var också väldigt lockande. 😉

      den inre jägare lever fortfarande kvar i vårat dna och människans kropp har nog inte ännu hunnit anpassa till de kostförändringar som uppstod då jordbruk och spannmål blev det nya livet för en sisådär 10 000 år sedan..

       Medelhavsmänniskor är dock mer anpassade till spannmål då de genetiskt är mer av farmarfolk från den fertila halvmånen, där de ätit spannmål i många tusen år mer än nordeuropeer har. Läste också att asiater kan tillgodogöra sig ris mer än europeer, på grund av vad deras tidiga förfäder åt.

        Haha vilket fantastiskt BS! Vet du hur många folkslag som lever runt medelhavet från Algeriet till Libanon till Albanien till Slovenien till Frankrike osv osv osv.

         Varför skulle detta vara struntprat för? Vi skandinaver tex tål mjölk bättre då det varit ett inslag i vår kost längre än hos andra folkgrupper=kroppen lärt sig hantera födan bättre (men kanske inte helt optimalt).

          Dock så har till exempel Italien nästan lika många glutenintoleranta som Sverige.

         Hur är det Bs? Farmarfolkens dna finns i en succesiv grad över hela Europa med mest i söder och minst i norr. Utan skillnad mellan folkslag. Jägarfolk är det omvända, mer i norr och successivt mindre ju längre söder du kommer. Googla vilken vetenskaplig blaska som helst på ämnet.

         https://www.eupedia.com/europe/autosomal_maps_dodecad.shtml

         Early european farmer autosomal dna across europe, middle east and north africa

     Du ville veta om andra fördelar, jag började pga kronisk tarmsjukdom och min mage mår mycket bättre när den får vila ca 16h/dygn. Äter mellan 12-20. Sötsuget har minskat. Äter inte lika mycket chips 😂 äter även mindre portioner så tarmarna får mycket mindre att göra och min energi har gått upp massor 😍

   Det är ren magi för mig. Jag skippar frukosten och äter lunch kl 14 och middag kl 21. Jag har gått ner rejält i vikt och håller vikten nu trots att jag äter godsaker flera gånger i veckan inom mitt ätfönster 14-21. En eller två dagar per vecka äter jag frukost också utöver de andra två målen, det gör jag alltså nu när jag håller vikten, inte när jag gick ner.

    Skulle det funka att bara köra PF måndag-fredag?

     Det håller du vikten på, men jag tror inte du går ner.

   Jag har och det funkar super verkligen. Kan inte rekommendera det nog!
   Jag fastade 12h och byggde upp till 20h i genomsnitt. Använde appen fastingtracker för att se min utveckling.
   Har gått ned nästan 8kg på ca 16 veckor. Vägde 75 kg till mina 165 cm. Gick ned till 66.5 kg, blev sedan gravid så jag slutade fasta.
   Jag är en nattuggla och har ett extremt sötsug om kvällarna. Valde att fasta från kl 21, och räkna ca 18-20h framåt. Kan lätt skippa frukost men inte popcorn och mackor på kvällarna.
   Tänkte inte på vad jag åt utan lagade normal mat och mackor. Älskar sallad så jag åt en stor sådan med olivolja och fetaost. Började bryta fastan med frukt för att det förbränns fortare. Drack normalt med vatten.

   Kom ihåg att du bränner ca 10kcal/timme efter 10-12h fasta då du hamnar i ketosis. Men du får inte äta något fram tills du bryter fastan. Så att fasta 20h förbränner ca 100-120 kcal/dag. Kanske känns lite men det är rätt mycket. Sen äter man mindre och har färre insulintoppar. Det är verkligen toppen. Min hud blev jättebra och jag blev mindre sugen på socker. När jag fastat några veckor blev jag inte ens hungrig. Ibland kunde 23h gå utan att jag tänk på mat.

   Lycka till! Ge det en ärlig chans.

    Får man dricka kaffe med lite mjölk?? 🥺

     Nej tyvärr., absolut inte mjölk Svart kaffe och osötat te ska vara ok men jag ville inte få i mig annat än vatten. Folk jag följde slutade med kaffe pga magsår och att det på något sätt fifflade med vikten, trots att det inte borde göra det.

      Kaffe fifflar INTE med vikten. (Det säger sig väl självt, det är koffein- ett uppåttjack, teoretiskt förbränner du isf mer). Sen ska man inte överdriva koffein ändå av hälsoskäl men kaffe under periodisk fasta är fullt tillåtet.

       Skrev ju att det inte borde fiffla men folk som slutade fick bättre resultat.

     Du ska helst undvika kalorier utanför ätfönstret, så helst ingen mjölk. Med det sagt dricker jag kaffe med socker eller te med mjölk varje morgon och det har gått bra ändå.

     Jadå kaffe räknas inte. Mjölk räknas men tar man lite är det ingen katastrof. Vatten får du såklart dricka hur mkt du vill 🙂 men te och kaffe är okej det med om jag minns rätt.

      Jo, det är en katastrof för att du triggar insulinet = brutit fastan = inte längre i keto. Bryter man fastan då är man bara på en lågkaloridiet och tappar fördelarna med fasta.

       Äh, jag har mjölk i teet ibland och märker då inte av någon katastrof.

        Men då fastar du inte, du är på en lågkaloridiet. Bara du vet det och det funkar för dig så super!

   Det funkar, jag behöver inte gå ner men min mage mår bättre.. har ändå gått ner ett par kilo trots att jag äter extremt mycket sött vin..

   Jag har kört på det i snart 3 år. Mår otroligt bra.
   Äter mellan 12-18 (lunch och middag), inga mellanmål dock.
   Gått ned massor i vikt och har ett jämnare humör och är piggare.
   Äter i kombination med LCHF och blir mätt på ”bara” lunch och middag.

   Började för att gå ned i vikt men läste även om alla hälsofördelar. För mig säger det ju sig självt: hade vi fortfarande ”varit djur” hade vi inte haft tillgång på mat 24/7 eller ”var tredje timme”.
   Sedan har kroppen tid att ”läka sig själv” än att fokusera på att hela tiden vara i magsäcken och smälta och ta hand om matavfall alla timmar på dygnet. Hos mig fastnade det 😉
   Vet inte om det funkar, men har ännu inte blivit allvarligt sjuk. Har dock blivit av med en hel del åkommor (torr hud, torr hårbotten, röda kliande händer på vintern, hudutslag, domningar i händer mm)

    Är 60 år och har levt efter detta ätmönster hela mitt liv. Kaffe på morgonen och dagen och efter jobbet hemma vid 18- tiden middag och kvällsfika. Aldrig haft problem med magen eller vikten. Fast det var ett himla tjatande när jag var ung att det var farligt 😆

  First Aid Kits ställningstagande mot Moderaterna. Så löjligt och woke.

   Så himla bra gjort! 💪🏼
   Bra att de markerar mot Moderaternas rasistiska sväng.

    Håller med, bra gjort! Och Moderaterna borde ju ha frågat innan!

     De har inget ansvar att fråga artisten då de använder en plattform som har rättigheter till musiken.
     Hade de använt låten som kampanjmusik på plats hade det dock varit annorlunda.

      Det stämmer nog att de inte har någon skyldighet att fråga men det hade varit smakfullt och trevligt OM de hade frågat. De är ju trots allt ett politiskt parti och även om detta inte är ”kampanjmusik” så vore det väl rimligt att de kollade om artisten inte har något emot att de använder deras musik i en video (av typen politisk reklam) – vilket kan tolkas som att FAK står bakom M:s politiska budskap.

     Nu var det ju inte moderaterna som hade lagt ut klippet.

    Utveckla gärna det rasistiska i Moderaterna tack. Och kom inte med SD-parallellen tack.

     Moderaterna bortförklarar och förminskar SD:s rötter och rasism.
     Vänder kappan efter den rasistiska vinden som kommit med SD, allt för att få makt.

      Alla äldre partier har ”rasistiska” rötter i sådana fall eftersom allt var nationalistiskt i Sverige tills Olof Palme i princip. Sossarna ville dessutom legalisera barnporr förr

       Men ingen har släppt in rasisterna i värmen förrän M och KD valde att styra med dessa.

        Ok, så 20% av de röstberättigade räknas inte?
        Jag har aldrig röstat SD och kommer aldrig göra det, men jag förstår inte logiken i att en femtedel av väljarna ska uteslutas genom olika maktspel?

         För att en femtedel av Sveriges befolkning uppenbarligen är dumma i huvudet och inte ska få köra över 4/5 delar av Sverige befolkning.

         Klart man måste ta alla röster på allvar men de som röstar på SD behöver ju uppenbarligen ”styras om” lite grann. Hur tror du man tänkte i Nazityskland innan det slog igenom helt? Det börjar ju smygande… Sen så tycker jag själv invandrar- och kriminalitetsfrågorna är viktiga. Men SD är ju det parti som har flest kriminella medlemmar (!) Deras kvinnosyn vill jag inte ens gå in på.

    Fast det var inte Moderaternas officiella konto utan det var Ulf egna konto. Kan förstå att de hade reagerat om det var M’s konto men detta är ju extremt. Om de ska gå in på varenda enskild människa med (enligt dem) fel värde och förbjuda att deras musik använda så kanske de ska ta bort sin musik från instagrams bibliotek på en gång istället.

     Visste inte det, blir ju ännu mer ängsligt då. Jösses.

   Tyckte det var helt rimligt.

   Instämmer… sjukt löjligt.

   Ungt och impulsivt.

    ”Ungt” 😁
    De är inte ens så unga längre.

     Haha nä 32 år och 29 år.

     Svar ja man kan förvänta sig lite mer än att gå ut och fördöma ett helt parti som emot ”allas lika värde” (vad tusan nu detta betyder).

     Va?! Trodde de var max 21så som de talar.

      jag trodde de var typ 40 pga de har alltid funnits och jag själv är 32.

   Roligast av allt är ju att de tar ut lagom mycket lön för att slippa betala statlig skatt. För att sen göra utdelning på betydligt mycket mer (= mindre skatt)

   Vad gör de själva förutom medelklassliv och medelklassmusik?

    Medelmåttar sig om politik.

   Jag tycker tvärt om, vill dom inte förknippas med SD så måste Ulf K respektera det. Jag tycker det var bra gjort👍

  Hur kommer det sig att banken kan låta en person ta lån för ett hus medans en annan person inte får ta lån för att köpa en större lägenhet? Alla kan inte ha mer i kontantinsats eller en förälder som kan stå med på lånet. Förstår om det är stor skillnad i lön, vilket det oftast inte är. Kan någon på banken förklara hur det kan variera så mycket vad ni godkänner och inte. När man testar själv vad man har för möjligheter att köpa så får man själv knappt låna till två miljoner.

  Kanske rörig text men ni förstår nog.

   Standard är väl att banker lånar ut Max 5gånger ens årslön.

    Så hur kan vissa få stå själva på ett helt hus för över fyra miljoner då? Medans en annan knappt får ta lån på en lägenhet på 2 miljoner?

     Handpenning?

     Säg att du tjänar 50 tkr, då får du låna 2,7 mkr utan krav på högre amortering. Då behöver du 1,3 för att stå själv på huset vilket du nog kan ha fått ihop med sparande och en bostadsaffär 🙂

      Så för att en person ska få lån på 4 miljoner och har 50 tkr i inkomst så behöver personen dubbla kontantinsatsen? Annars går det inte?

       För att få låna 4 mkr behöver du ha ca 75 tkr i inkomst..

     De tjänar väl mer eller, som ovanstående skriver, så har de mer att lägga in i handpenning

      Så mycket mer tjänar inte personerna, i alla fall inte de jag själv syftar på. Ska en handpenning in behöver den nästan dubblas för att banken ska gå med på att ge bostadslån. Så då har väl de jag syftar på vunnit på lotto eller något.

       Ok men pengarna finns där på ett eller annat sätt. Banken lånar inte ut mer till någon pga välvilja.

      Ja själva totala lånebeloppet ändras beroende på hur stor handpenning man har så det känns ganska logiskt, bankerna försöker väl vara försiktiga och inte överbelåna men de kan inte hjälpa att någon inte har rika föräldrar. Man kan ha andra som står med på lånet också om man behöver hjälp men föräldrar är väl en grupp som brukar hjälpa till.

     Man måste ha ett fast jobb och stadig inkomst.

      Nej det där stämmer inte- jag fick lån på projektanställning (från vanlig bank- inget special).

       Och jag fick lån som student då bankmannen ansåg att min utbildning var garanterat jobb efteråt. Hade sex månader kvar till examen då. Detta var också en av de större bankerna.

        Vad va det för utbildning?

   Jag har snarare reflekterat över att i alla fall jag får låna lika mycket oavsett om det är lägenhet eller hus, borde ju vara att man får låna mer när man köper hus eftersom det i längden är ett billigare sätt att bo = möjligheterna att betala borde vara bättre.

    Märkligt, då måste du ha hög lön?

    Ja men säkerheten för banken om du inte kan betala lånet kanske är lika? Banken tar ju bostaden om du inte kan betala.

    Är det billigare att bo i hus än i lägenhet? Jag har alltid tänkt att det är tvärtom. Bor dock i lgh och har aldrig bott i hus. Men det är ju billigt att bo i lgh!

     Nej du måste ju betala månadsavgift och det kan vara sjukt dyrt om föreningen är ny eller har dålig ekonomi. I hus betalar du ju bara för det som reellt behöver göras, inte för hela föreningens eventuella framtida kostnader.

      Ja men man kollar väl föreningens årsredovisningar innan man flyttar in? Månadsavgiften är ju inte direkt en hemlig uppgift.

       Ja men det är ju alltid dyrare i längden att betala lån och månadsavgift än att bo i hus och bara betala lån.

        Det beror ju på lånebeloppet. Min avgift till föreningen jag bor i är ca 1800 kronor.

         Det jag menar är alltså att min totala avgift med stor sannolikhet inte är högre än om jag hade köpt ett hus som ju såklart skulle varit dyrare än min lgh

         Ja det är ju en bra avgift. Om du bor där medan föreningen renoverar eller reparerar är det helt klart värt.
         Bor under en tid när föreningen inte utför några arbeten så har man ju i stort sett bara pumpat in pengar i föreningens kassa.

        Mina vänner som har hus betalar typ 10x så mkt i elkostnader nu. Alltså hutlösa summor. Det känns ju verkligen som att spola ner pengarna i toaletten? O generellt betalar de mkt mer för värme, hämtning av sopor, husreparation, försäkring, larm etc. Tror jag betalar betydligt mindre än vad de gör. Vi har betalat typ lika mkt för våra boenden, fast jag bor i brf och de i hus! Men det kanske inte är representativt för verkligheten! Är bara nyfiken pga upplever att det kostar mkt mer med hus, men kan ju vara helt fel uppfattning.

         Ja i en brf kan man väl ofta komma ner i alla dessa fasta utgifter just för att man kan dela på exempelvis tv/internet/el/sopor/etc.

          Bor man i en samfällighet är många kostnader gemensamma även för den som bor i hus.

           Vi bor i hus(äganderätt) men har en samfällighet. Vi bor dessutom i ett nybyggt hus där värmen kostar knappt något. Samt så fick vi kategori A på energi-mätaren vilken gjorde att Räntan på lånet sänktes.
           Vår bank resonerade också att har du ingen avgift till förening i månaden så kan du oftast amortera mer= banken superglad.
           Så oftast har du nog lättare att låna högre summor till hus än brf. Men det kan nog också vara väldigt individuellt. Banken kollar väl också lite på hur duktig personen är på att tex spara pengar? Sköta sin ekonomi 🙂

      Förutom att du i hus måste betala för vatten, värme, sophämtning och massa annat. Elräkningen är förmodligen dyrare också.

   Huset är kanske säkrare investering. Där äger du ju faktiskt ngt… i lägenheten äger du bara rätten att bo där

  🌊🌊🌊🌊
  Ni som har pool: hur fyller ni upp den med vatten? Träffade en bekant som berättade att brandkåren kommer och fyller upp poolen?? Låter ju supermärkligt?!

   Nej? Eget vatten, annars skulle ju alla byta vatten varje gång det blir smutsigt istället för att sanera.

   Rätt vanligt! Inte brandkåren men räddningstjänsten. Dock har det varnats en del då vattnet som använts har legat i tankar rätt länge = algbildning osv så man måste chocka med klor och ha sig en hel del för att få det fräscht.

    Räddningstjänsten ÄR brandkåren….

   Hade en granne som var så glad att de skaffat en stor pool. Kosta många tusen. Men det var när det var som varmast och det var vattenransonering. De fick inte fylla sin pool. Så den stod tom två år. De hann flytta innan de kunde nyttja den.

   Räddningstjänsten fyllde på åt min granne. Men de är väl inte bundisar han och brandchefen kanske.. 😏 Annars är det vattenslang och många timmars väntan som gäller.

    Meeen ”De är väl LITE bundisar…”

    God natt 😂

   Nej inte märkligt alls. Räddningstjänsten brukar kunna göra det. Finns även firmor man anlitar som fyller poolen.

   Det är väl bara att ta vattenslangen och fylla ett par timmar. Det gör vi varje år (vi tömmer den inte helt utan typ till mitten)

  Alltså är det någon som vet varför tanbyKlara ALLTID är med Kenzas familj? Kenza m man och barn tar in på hotell för att fira nyår och Klara är med? Är hon nanny? Är de tre i förhållandet? Är hon ensam och Kenza är den enda som låter henne vara med som femte hjulet? Fattar inte hur Aleks orkar ha med en extra person hela tiden… och hon bor/bodde med dem?

   Varför har folk här inne så stora problem med det? Så typiskt svenskt att tycka att endast kärnfamiljen ska umgås.

   Uppenbarligen så trivs de i varandras sällskap och är goda vänner, vad är problemet egentligen? Var inte så inskränkt, snälla.

    Ja är väl jättefint att även hennes man kommer så bra överens med hennes vän. Vad är det att klaga på? För någon utomstående dessutom. Tro fan att folk är ensamma 😅

     Så tragiskt och snävt synsätt som bara späder på utanförskap och ensamhet:/

     ”Är de tre i förhållandet?” – vänskap är alltså något totalt främmande för ts, sorgligt!

    Känner mig osvensk när jag läser sånt här, jag tycker inte Kenzas situation är konstig alls? Om det nu är svenskt att inte släppa in nån i familjen och bara umgås med dem, inget jag känner igen liksom. Låter trist.

   För att de gillar att umgås antagligen? Vad är problemet?

   Dom är väl kompisar! Jag har nog vänner som hänger med mig, mannen och barnen, kollar tv, äter middag, kommer med på utflykt osv 😊

    Precis, inte konstigt att många i Sverige är ensamma när det genast ska höjas på ögonbrynen över att en familj bjuder in sin VÄN på nyårsafton.

   100 spänn på att hon följer med Kenza med familj till Maldiverna imorgon!

    Näääe fyfan! Resa med en kompis! Hur vågar hon??

    Nä hon ska ju till Mexico med Hanna

   Hahaha men va?! Är du helt väck i huvudet 😊 har du någonsin haft kompisar?

   Det här måste vara den sjukaste kommentar jag läst i veckan 😂Seriöst, om du och ni 33 fullblodsgalningar som lajkat inte känner behov av något socialt liv frånsett er partner och barn efter 30, tror ni, om ni anstränger er, det ska gå att respektera andra som gör det…?

    Har läst flera gånger här om folk som inte kan/vill umgås med vänner för de har egen familj nu… Är nog de som reagerar.

   Gud jag tycker hon är så tråkig och ointressant att följa, gör ni andra det? Tycker bara hon gapar och skriker konstan, gör toast i ett våffeljärn som om hon uppfann det och äter godis? Hur fick hon utrymme och en följarskara 🤣

   Låter ju jättemysigt att umgås så!

   Haha det där är typ jag och min syster och hennes man. Jag hänger med dom hela tiden. Som tur är så är hennes man sydeuropé och har inte samma snäva tanke om familj som vi svenskar. De bjuder in mig på allt de gör ungefär. Funkar det för dom så varför ska du ha åsikter?

  Scenes from a marriage!
  Hjälp vad jag stör mig på kvinnan.
  Varför gör jag det?

   Det är meningen att man ska göra det.

   För att ni är gifta.

  —Yrkeslivsångest—

  Jag har mindre än ett år kvar på min tvååriga YH utbildning och har sån jävla ångest.
  Ångest för valet av utbildning som jag inte tror leder till något. Det är en väldigt bred utbildning där man kan bli lite vadsomhelst inom valt område men samtidigt ingenting vettigt då kurserna är så korta och på så låg nivå.

  Jag börjar titta på de jobb som finns uppe och alla kräver så mycket eller är helt för mig oi intressanta då jag är ganska introvert i jämförelse med vad vissa jobb kräver.

  Jag är i 30års ålder och vet att jag alltid kan plugga vidare nu eller om några år. Men jag känner att jag fram till nu inte har något vettigt i bagaget som gör mig redo för ett yrkesliv.

  Att hoppa av nuvarande utbildning känns lockande men samtidigt är det så lite tid kvar så lika bra att ta examen. Men att sitta och plugga för något man vet personligen inte kommer leda till något känns så omotiverade.

  Vad gör man när man känner att man helt saknar skills inför framtida yrkeslivet?

  ☹️☹️☹️☹️☹️

   Du säger att utbildningen är väldigt bred. Gå klart den och vidareutbilda dig sedan inom ett lite smalare ämne i branschen? Säg att det är inom kommunikation som exempel. Då är det grunden men sen kan du spetsa dig inom antingen sociala medier, digital analys, copywriting, grafisk design, SEO, rörlig bild, film, journalistik, översättning mm. Om du förstår hur jag tänker 🙂

   yh-utbildningar är ju byggda efter ett behov på arbetsmarknaden, så jag tycker du ska försöka söka jobb inom det området till en början iallafall.

   Du kommer lära dig när du väl får jobbet. Ingen är ju proffs som ny på jobbet.

   Tänk om det bara är imposter syndrome? Man kommer nog aldrig känna sig redo och klar.

   Prata med din utbildningsledare! Om hen inte har branschkunskap, be att hen kopplar ihop dig med någon som gått utbildningen och nu är i jobb. Många som går yh blir osäkra längs vägen, men att prata med andra brukar verkligen hjälpa, oavsett vilket beslut man tar sen. //Utbildningsledare

   Är väl alltid bra att ha på papper att man gått klart ngt

  Jag har skrivit förut, när det började men behöver några kloka ord igen. Kanske från någon som har varit med om samma/liknande? Jag var otrogen under ca en månads tid. Vi hade telefonsex och smsade hela tiden. Vi var bekanta innan, har aldrig funnits någon gnista. Vi sågs en gång mot slutet av otroheten men rörde inte varandra alls för jag sa att jag inte ville ta det steget. Någon dag efter avslutade jag det hela (med effekt att den andra blev otroligt arg och kränkt) och berättade för min man dom bestämde sig för att förlåta mig. Detta var kanske 7 v sen och jag saknar den andra så mycket. Fattar inte hur någon kan betyda så mycket på så kort tid? Men jag vill verkligen ha min man och är kär i honom och hela vårt liv. Ser absolut ingen framtid med den andra, vill inte det. Så VARFÖR gör det så ont fortfarande?

   Uppmärksamheten. Du gillade att ha någons fulla uppmärksamhet och att han åtrådde dig. Alla gillar sånt, men många som är i ett förhållande klarar att välja bort det. Du kanske inte är redo för ett förhållande om uppmärksamhet från andra fortfarande är värt så mycket för dig?

    Vi har varit tillsammans i närmare 20 år och har två barn under 10 år så jag vet inte om redo är rätt ord kanske. Men den första delen var spot-on tror jag.

     Oj då har du varit med din man lika länge som jag med min. Jag har helt stängt av alla andra män för jag har barnen som första prio och de mår inte bra av föräldrar som chattar med andra, så tänker jag.

   Du hade inte varit otrogen om du 100% älskar och vill vara med din man. Du hade inte satt dig i en situation där du riskerar att förlora honom. Att du dessutom fortsätter att tråna efter den andra 🤢 Va singel och ta tag i dig själv.

   Jag har varit i samma situation (typ) och jag saknade den andra för att jag var kär i honom.

    Ja det kanske jag är. Men kan man vara kär i två personer samtidigt? Jag vill verkligen inte vara med honom på sikt.

     Klart man kan vara kär i två, men man måste bestämma sig och bryta med en av dem eller vara ärlig mot båda och låta dem välja.

   Men sa inte du att det hände pga en kris eller något sånt?
   Du hann väl få upp förhoppningar och spänning och så tog det plötsligt slut. Du får antingen acceptera det eller så får du ta tag i dina känslor

   För att din man var en toffel och förlät. Det gör att du inte längre respekterar honom och känner att du ”får” längta och eventuellt vara otrogen igen. Du känner dig inte hemsk eftersom du fått ett ok från din man så du lever inte i inre misär, vilket du borde. Det är skuldkänslorna som hjälper en gå vidare men du har inga. Antingen tar du tag i dig själv eller så kommer du att vara otrogen igen.

    Och hur menar du med att jag ska ta tag i mig själv? Hur ska jag göra. Jag tror du har en poäng nämligen.

     Du och ni får gå i terapi och reda ut vad som har hänt och vad som saknas.

     Jadu Sara, tappar man respekten är det svårt att få tillbaka den. Tyvärr. Tycker synd om dig och din man för att ni hamnat i en sådan situation men jag själv hade önskat att min man tog detta på mycket större alvar och verkligen lät mig skämmas ett tag. Det är den skamkänslan som man inte vill återuppleva och din man förnekade dig just den genom att vara väldigt snabb på att förlåta.
     Jag hade ärligt sagt att jag tänker på den andra killen (typ ”oj, sa jag det högt”) och väntat på en reaktion. Blir han inte förbannad, hotar med att lämna och skäller ut dig, då har han inga gränser och du kommer dör evigt att känna dig fri att göra vad du vill även om det är fel.

     Du behöver en reaktion men det kan också vara en risk. För mig hade respekten varit viktigare än förhållandet. Försvinner respekten då har ni inget kvar. Hellre riskera mitt förhållande men att få tillbaka det jag en gång kände (lojalitet, respekt och att ta sin partner på allvar) eller bara gå vidare. Synd att din partner tar skada men han får lära sig att kvinnor behöver känna att mannen blir arg och avundsjuk.

    En riktigt bra analys!

   Man brukar ju säga att ifall man är kär i två personer ska man välja den personen man blev kär i sist, för var man verkligen kär i den första hade man inte blivit kär i någon annan.

    Nej så är det inte, alla kan bli lite småkära hela tiden. Det är naturligt, man vill åt känslan, men det betyder inte att man måste ta känslan på allvar. Jag blir lite småkär i någon typ varje år, har aldrig gjort något med någon eller ens chattat, och har det bra med min man som jag älskar.

     Tack för ditt svar! Kändes betryggande.

    Aldrig hört och tycker inte det är ett bra råd. Man kan visst bli kär fast man är kär i/älskar nån annan. Det är nog svårt att ha ett långt förhållande utan att aldrig känna nåt för en annan. Men att va kär, särskilt i nån ny, är flyktigt. Djup, stark kärlek och att känna någon vinner oftast (för mig iaf).

    Förlåt men vilket bs.

  Orkade inte läsa klart Blondinbellas bok. Kan någon berätta hur hon gjorde slut med Nils? Eftersom det verkar vara en nyhet.

   Det lär ju stå någonstans i början i boken om en går enligt tidslinjen? Mao du behöver inte läsa klart den

    Nej den hoppar fram och tillbaka mellan dåtid och nutid. Så läste ganska mycket innan jag slutade.

   Hon packade ihop sina saker och drog. Typ. Nyheten verkar ha varit var sopsäckarna hon slängde ner sina tillhörigheter kom ifrån.

    Jaha, vilken nyhet. Trodde det var något riktigt smaskigt.

  Har någon annan haft en cysta på äggstocken? Min är ofarlig men ändå orolig att jag ska behöva operera bort den

   Jag har haft en men på kontroll ett par månader efteråt hade den krympt av sig själv så behövde inte göra något åt den.

   Jag har en cysta på äggstocken, den har funnits där i mer än ett år och krymper inte. Jag går på regelbundna kontroller och litar på min gynekolog att cystan ser ofarlig ut, men om den växer tar vi bort den.

   Har haft. Den sprack. Gjorde fruktansvärt ont. Rekommenderar ej 😅

   Jag hade en som opererades bort genom titthålskirurgi. Allt gick otroligt smidigt, ingen smärta eller problem efter operationen och ärren syns inte ens.

   Storlek?

    5,5 cm 😞

    5,5 cm..

    5×5 cm

   Har återkommande. Kommer och går. Ibland spricker dom och det gör förjävla ont.

   Har haft! Den snurrade sig runt ena äggstocken och äggledaren vilket gjorde fruktansvärt ont! Det blev akutoperation och äggledaren klarade sig tyvärr inte. Operationen gick annars jättebra!

    Men är det verkligen att en operation går bra? Jätterädd över att behöva opereras och att det ska påverka fertiliteten.

     Det finns ju aldrig några garantier för att en operation går 100% tyvärr. Man får hoppas på det bästa. Även om det går åt fanders har du ju en äggledare kvar. Och ofta går det ju bra men det går inte att ge några garantier. Lycka till ❤️

   Jag har haft det några ggr.

   Första opererades bort med blindtarmen.

   Andra tog de hål på två ggr vaginalt, jag sövdes under ingreppen. Var 1,5 och 1,7 kg vätska i den. Sen kom den tillbaks igen, så under kejsarsnittet tog de bort både äggledaren och cystan (den hade strypt min äggledare).

    1,5 liter och 1,7 liter skulle det stå inte kg 🙂

     Jäklar. Har det påverkat dig i graviditeter om du haft några efteråt?

   Jag hade en dermoidcysta som opererades bort via kejsarsnitt.

   Japp, jag opererade bort två ofarliga för snart två år sen. Jag gjorde en titthålsoperation och allt gick snabbt och smidigt, enda negativa var att jag inte fick åka hem samma dag pga mina andra sjukdomar så de var osäkra om de skulle bli någon bieffekt efter sövningen. Att sova borta är inte min melodi och särskilt inte på ett sjukhus, så det var en ångestfylld natt 🙈

   Opererat två gånger. Det är ju bra att du har koll på att du har en som de kanske håller koll på. Då gör det ngt pg den om det behövs.

  Varför är man så besatt av att veta nyfödda barns vikt och längd? Jag blir orimligt irriterad varje gång typ kvällstidningarna skriver ut dessa uppgifter på något okänt barn. Varför är det så intressant att veta hur stora eller små andras barn är när de föds?
  Fattar om det är sitt egna men sjukt ointresserad även av att veta typ syskonbarnen. De kommer ut, är friska och mår bra och det är tillräckligt.

  Tycker också att det är sjukt att detta följer med barnet för alltid sen och man kan få höra hur stor/liten man var när man föddes. Tror att många barn börjar reflektera över sin längs och vikt just på grund av att andra redan från start är så jävla besatt över vad man väger.

   Nja handlar väl om att man vet noll om barnet. Så det är någon form av info iaf. Tror många barn reflekterar kring sin egna vikt pga andra samhällsnormer typ vikthets, fettförakt osv. De lär sig tidigt att det är viktigt att vara fin och att fin är lika med smal.

    Hahaha men hur orkar du relatera nyfödda barns längd och vikt till fettförakt? Nyfödda har absolut inte någon hets på sig att vara smala, snarare är man nöjdare om barnet har lite hull, och nyfödda får inte tappa för mycket vikt utan det är viktigt att de ökar enligt kurvan eller mer.

     🤦‍♀️ ”An” spinner ju uppenbarligen vidare på TS teori om att BARN (inte nyfödda) skulle vara viktfixerade pga fokuset på vikt (som börjar redan vid födseln).

     Nu tror inte jag på den teorin men man kan ju försöka förstår vad andra skriver iallafall.

      Nä antog att ts skrev om större barn i andra stycket kring vikt. Tror inte nyfödda/små barn har viktångest.

    Jag ska börja fråga vad mamman väger när barnet föddes ist.

     Haha ja gör du det

     Eller vad pappan vägde😂

   För mig är det bara kul kuriosa, och man får ett hum för att barn verkligen ser och är olika. Ens födelsevikt är ju inget som bestämmer hur det blir sen med ens vikt så tror inte alls att det påverkar barn? Barn blir påverkade av hur de ser ut och hur andra ser ut JUST NU, inte hur mycket man vägde när man föddes eller vad andra vägde

   När det gäller nyfödda barn är det ju tvärtom viktigt att de går upp i vikt enligt ett ganska förutbestämt mönster, det är därför man väger och mäter, för att kunna säkerställa att barnet ökar i vikt och längd som ett friskt barn ska göra.

    Jo och därför jag fattar att det är intressant för föräldrarna, barnmorskorna och BVC. Men är det verkligen allmänt intresse att veta att random bebisar följer kurvan? 🤔

     Det är ju inte kurvan folk får veta utan födelsevikt och längd. Det säger ju en del om barnet är friskt och mår bra.

      Men ett barn kan ju må bra allt från liksom 2-5 kg så det säger väl inte så mycket ändå? Kan man inte då bara säga: det föddes en flicka/pojke som är välmående/frisk? Säger ju mer än att veta att bebisen är 52 cm lång och väger 3578 gram.

       Det säger väl iofs en del om barnet var 48 cm lång och vägde 5000 gram eller om barnet var 53 cm lång och vägde 2800 gram. Men fortfarande inte intressant för allmänheten.

       Visst kan barnet må bra, men det är en enorm skillnad på 2 och 5 kg. Föräldrar som får en bebis på 2 kg har helt annat fokus på att snabb viktuppgång är livsviktigt till exempel än föräldrar som får en bebis på 5 kg.

       Tror det är intressant för folk som har barn eller är typ xtremt engagerad släktingar, eftersom man då relaterar till bebisars vikt på ett annat sätt. Då är det intressant med exakta gram. Större, mindre, längre osv än lilla Emma/Axel/Corinna/Rio/Hulda/whatevs

   Haha, håller med. Kan vara nån bekant eller arbetskamrat som fått barn och folk blir som besatta. Men guuud vad VÄGDE HON?!?!??!?!? HUR LÅNG??? Intressant much?

    För mamman påverkar det ju en hel del! Jag har fött två små barn och ett stort och det märktes ju. Men visst kan man låtsas inför andra som om det inte var någon skillnad, men varför???

     Ja och därför skrev jag i min ts att jag fattar att det för föräldrarna är intressant info. Men är det intressant för ytligt bekanta/okända att veta att man har fött ett barn som väger 4800 g och gjorde att man sprack från ystad till Haparanda?
     Fattar verkligen inte vitsen. Det finns ju dessutom de som får stora förlossningsskador även av små barn så bebisens storlek i sig säger ju egentligen inte heller något om hur förlossningen var.

      Lovar att dessa ytliga bekanta själva har barn och ngt att jämföra med.

       Garanterat inte alla. Och tänker nu när Aftonbladet skrev typ ”här är årets första bebis i alla regioner” och presenterar föräldrar och barn och lägger till barnets vikt. VEM är intresserad av barnets vikt och längd i det läget, av aftonbladets läsare liksom. Var ligger nyhetsvärdet i den infon?

        Är det inte ungefär som ”Sofia, 37, hittade en mask i chokladkakan”? Vem bryr sig egentligen om att Sofia är 37?

     Ja för mamman både påverkar det och är intressant. Men inte för mig.

   Tycker alla skriver ut på sociala medier vad deras bebisar väger/längd i samband när man ska berätta att barnet är fött. Det har jag aldrig förstått, varför skulle bekanta va intresserade?Sen berättade jag förstås för nära familj, men tror knappt ja berättade åt vännerna ens? Och har inte brytt mig om va mina vänners bebisar väger heller 😆 såklart om de varit extra stora/små är det väl lite intressant.

    Det roligaste är ju också att majoriteten skriver mer eller mindre exakt likadant sedan i sociala medier. I ordning:
    ” 2021-01-05 blev livet komplett. 50 cm lång och 3456 gram ren kärlek. Så älskad från första stund. Mamma och pappa ska göra allt för dig!”
    *insert bild på magen med texten ”Tänk att det var du hela tiden! Så självklart!”
    ”Idag blir du 2 veckor. Det känns som du alltid funnits och mammahjärtat svämmar över varje minut <3"
    *insert bildspel på gravidmage och bebis utanför magen och berätta om hur SJUKT det är att bebisen låg där??!?!??!*
    "Idag fyller min lilla bebis ett halvår! Var är stoppknappen! Mamma och pappa älskar dig!"
    " ETT ÅR! Idag firar vi den här gulliga ettåringen. Mamman har bakat hela natten. Tänk att du redan är ett år. Snart flyttar du väl hemifrån".

     HAHAHAHAHAHAHA asså jag hade verkligen kunna skrivit din kommentar för typ 2 år sen och nu känner ja bara ”jaa helt rimliga poster!!!” 😂😂😂 (min lilla mammas älskling har precis fyllt ett och tiden går sååå snabbt och letar efter stoppknappen osv osv)

      Haha. Du är inte ensam!

     (observera också att det är _viktigt_ att prata om sig själv som mamma i tredje person :))

   Och det jag förstår ÄNNU mindre är när folk gör ’månadsuppdateringar” i stil med ”Tänk att lillprinsen är 4 månader redan! Nu väger han xxxx gram och är XX cm lång”.
   I det skedet är det väl inte alls intressant med vikt och längd längre eller?
   Såg på insta här om dagen när någon skrivit om sin treårings vikt och längd, vem vill ens veta?

    Haha fast jo… jag och mina ”mammakompisar” delar den infon med varandra och tycker att det är kul att prata om. Kan inte förklara varför dock haha. Och har man mycket andra mammor på sin insta så blir det kanske naturligt att man delar infon där för man är ”van vid” att prata om sånt med sina vänner? Men förstår såklart att de som inte är med i den bubblan undrar vafan de ska med informationen till haha.

   Tycker det är intressant att veta ungefär hur stort barnet var för kan relatera det till min egen förlossning och hur stort mitt barn var. Innan jag födde barn sa det mig ingenting.

   Ja det är skumt faktiskt 🤔 Men är väl någon gammal tradition som lever kvar.

   Är det bara jag som tycker att det är intressant? Eller liksom, jag fick ett ganska stort barn som mitt första (4.2kg) och sen har mina resterande legat mellan 3.7 – 3.9 kg. Tycker det är kul att veta vad andra bebisar vägde mest för det känns som jag föder 2 månaders bebisar medan andra föder 2.8 – 3.4 kg bebisar 🤷🏽‍♀️ men sen kanske jag inte tycker att random folks bebisars födelsevikter är intressanta såklart utan folk jag känner. En vän gick över 12! Dagar och fick en 3.5 kg bebis. Jag gick över 7 dagar och fick en 4.2 kg, hehehhehe så ah

  Nellie Berntsspn föder barn just nu 😱

   Härligt! Undrar hur mycket barnet väger 🤔

    Hahaha

    Och hur lång hen är!! Ska bli så spännande 😍

   Har barnet tedan fått en egen ponny?

   Både hon och killen testades positivt för covid när de anlände, och han skickades därför hem. Aj, aj, aj. Så himla synd. Lider genuint med henne, men är säker på att förlossningen nog ska gå bra ändå. ❤️

  Jag fick antibiotika utskrivet september 2020 efter att ha fått en infektion. Min mage reagerade tyvärr väldigt dåligt på antibiotikan och jag har haft enorma problem med magen.

  Jag har utretts av läkarna och gjort alla tester som går att göra (bl.a koloskopi) men de lyckas inte hitta något och allt har sett bra ut, dock har mina infektionsvärden varit lite höga då antibiotikan helt rubbat min naturliga tarmflora. Läkarna har sagt att jag inte kan göra något mer än att vänta ut tiden och på att tarmfloran ska återställas och lagt ner mitt ärende.

  Jag har prövat allt möjligt för att återställa tarmfloran själv, bl.a genom att äta antiinflammatoriskt, träna, undvika koffein osv, men inget verkar hjälpa.

  Är det någon här som också fått bestående men av antibiotika och på något sätt lyckats återställa tarmfloran? Det är skit jobbigt att ha dessa problem och jag klarar inte av detta mer. Jag har fått jättebra hjälp av sjukvården och mitt ärende har tagits på fullt allvar men de kan inte hjälpa mig mer. Har någon tips på vad jag kan göra? Orkar verkligen inte mer!! 😩

   Jag utvecklade Chrons efter 2 antibiotikakurer (fick även Diklofenak) så kanske snäppet värre än vad du är med om men för mig har det varit så att
   1. Det har blivit mycket, mycket bättre med tiden. Tyvärr då flera år i mitt fall
   2. Har provat massor av olika kost, tillskott osv. För mig funkar en kombination av Astaxin och Mjölksyrabakterier. Brukar inte ta dem samtidigt utan det ena på morgonen och det andra på kvällen. Utöver det mycket motion.

   Inte riktigt samma men…
   Som barn hade jag stora problem med tarmfloran och även hudutslag till följd av det. Provade en massa saker från vården men inget som funkade. Till slut blev jag hjälpt av aloe vera juice från hälsokostbutik.
   Jag är verkligen inte pro att gå till hälsokostbutik istället för vården men om du inte kommer längre där så kan det ju va värt att kolla om ngt där kan hjälpa.

    Ett råd köp i så fall Aloe vera juice på typ Apotea. Väldigt mycket billigare.

   Proviva, ett glas VARJE morgon innan du äter något annat. Tar ca 2månader och det gör underverk för antibiotikamagar. Jag lovar!

    Proviva innehåller mjölksyrabakterier som är bra, men inte i stora mängder. Köp probiotika/mjölksyrabakterier på hälsokost eller på apotek istället.

   I’m all for science men vet flera vänner som upplevde bättring efter besök hos personer som praktiserar kinesisk medicin

   Sjukt banalt tips men a- fil typ varje dag. Proviva är också bra.

   Jag fick äta antibiotika ganska frekvent under en period pga återkommande UVI och baktriell vaginos. Då se de på apoteket att jag skulle äta en kue mjölksyra tabletter i samband med detta för att inte magen skulle paja. Det kanske är någonting du redan provat men säger det ändå eftersom ingen läkare har nämnt det för mig. Då åt jag alltså 3-4 kurer under 5-6 månader plus antibiotika i murris ett par gånger under samma period.

   Även om jag har en del magproblem så tror jag inte dessa är resultat av antibiotika utan snarare stress så jag tror att detta har fungerat.

    Ursäkta stavfelen, vaknade precis från en tupplur haha!
    *sa
    *kur

    Så konstigt att läkarna inte vill hjälpa genom att berätta om probiotika. Det var likadant för mig. Men efter samtal med hälsokosten så köpte jag och blev bra.

   Läs om precosa, finns på apoteket, annars finns det många bra probiotika.. kefir är också bra!

   Kolla upp the gaps diet 😊

   Gå till hälsokosten. Probiotika är nästan ett måste för att återställa tarmfloran.

   Samma här! Mitt bästa tips efter tusentals nätter med research och massor test. ÄT PROBIOTIKA! Från ett bra och erkänt bra märke! De flesta homeopater föreslår Innate. Är generellt inte till alternativ medicinering, men detta har genuint (!) hjälpt mig och är alltså ett helt ofarligt kosttillskott.

   Jag äter just nu dessa från Innate, som skall vara de allra bästa på marknaden, och jag är för första gången skonad från mina besvär: https://www.greatlife.se/flora-20-14-ultra-strength-probiotika?count=60_kapslar

   Svindyra, men så värt det! 20-14 är den mildare varianten, ät dem först och övergå sedan till 50-14 efter något år. Läs recensionerna om du vill ha mer kött på benen. Men jag lovar, de är värda ett försök!!

   Tack alla för era grymma tips och råd, uppskattas massor!! 🌸

  Ofrivillig barnlöshet – hur tar man sig igenom det?

  Jag och min sambo har försökt få barn i 1.5 år nu och får hjälp av vården för att förhoppningsvis bli gravida. Men hur tar man sig igenom den psykiska smärtan varje månad det inte lyckas? Jag hamnar i ett mörker som jag inte ser något slut på och får panik av att vara i min egen kropp. Och det blir värre och värre för varje cykel som passerar. Någon som varit i min situation som det gått bra för? Eller någon som är i samma situation som mig just nu och kämpar? Hur ska man tänka för att orka varje månad? Första dagarna av mensen kommer jag knappt upp ur sängen. Jag känner mig så otroligt ensam fast jag vet att det är så många som går igenom detta och min sambo är så stöttande på alla sätt och vis. Ändå känns det så ensamt och att jag är ett misslyckande.
  Kram till alla som kämpar ❤️

   Kram! 😢❤❤

   Var i din situation. Tog totalt 2 år för oss att få vårt första barn. Det kommer gå bra ❤️
   För vår del så hann min sambo lämna prover som visade att hans simmare var i perfekt skick och att de var många, vilket betydde att jag var den felande länken. När vi fick veta det så blev jag väldigt ledsen, men av någon anledning så plussade jag äntligen i samma veva.

   Önskar dig all lycka till. Bra att ni startat resan med vården nu, och hoppas de kan ge den hjälp ni behöver ❤️ Fråga massor, be om mer, våga vara krävande

    Tack för att du delar med dig❤️ Vi vet också att problemet inte är min sambo, så det är därför jag känner mig som ett sånt misslyckande. Glad för att ni fick ert barn tillslut, det ger mig hopp❤️

     Ja man känner liksom bara ”jaha.. kul att det är just JAG som är trasig..”

     Vad bra, för jag håller tummarna för dig! ❤️ Önskar dig all lycka!
     Ett tips är att avfölja allt som är bebis-relaterat. Följ inga föräldrar på sociala medier och klicka dölj när du får förslag på exempelvis Facebook om barnkläder eller bebiskläder/saker. Man får nästan censurera sina sociala medier när man mår såhär. Det funkade för mig iallafall. Man slapp liksom bli triggad!

   Kanske en kommentar som kan kännas lite svårt i det du frågar. Men kan ni försöka leka med tanken på frivillig barnfrihet?
   Förstår att längtan ett barn är stort. Men om ni håller på i flera år utan resultat kanske det kan vara en trygghet att ha lekt med tanken på hur amazing ett barnfritt liv kan vara!

    Det är ju inte frivilligt om man ger upp med att försöka för att det inte tar sig…? Är så trött på människor som ska ifrågasätta människor som längtar efter barn. Människor längtar efter olika saker. Att vilja ha barn kan vara en längtan som känns oerhört naturligt och ett liv utan barn känns helt främmande.

    Just din kommentar kanske var menad att vara peppande, men det finns andra sätt att nå dit. T.ex: till ts;
    Jag vet inte hur du ska hantera känslan av besvikelse och kanske även hopplöshet. Ta hjälp om du kan! Och prata med din sambo och andra i din närhet. Din känsla är helt befogad. Jag hoppas verkligen att du kommer kunna bli gravid! OM det skulle vara så att det inte blir av: ta hjälp även då. Det är inte konstigt att känna sorg. Och även om livet då inte blir som du hade velat och hoppats på kommer ditt liv vara värdigt och kunna vara fantastiskt fint och bra. Håller tummarna för dig och er!

     Förstår hur du menar. Men kan det inte vara en stöttning i att också få höra att det är okej att tillåta sig att tänka på ett ”om det inte händer scenario”. Att liksom mentalt också förbereda sig för att det kanske inte blir som man först tänkt men att det kan bli otroligt fint ändå! Eller att acceptera att oavsett vad som sker blir bra! Sen är det otroligt tråkigt att ts mår dåligt för situationen.

      Jo, men den som längtar efter barn gör det ju ofta av instinkt och hormonella skäl också, inte jättelätt att resonera bort sådant.

    Jag förstår nånstans hur du menar men samtidigt blir jag väldigt ledsen av din kommentar. Jag kan inte se det ur det perspektivet för allt jag drömt om i hela mitt liv är att bli mamma och bilda min egen familj.

   Vi försökte i 1,5 år. Blev gravid till slut med hjälp av letrezol+ovitrelle. Mådde fruktansvärt dåligt under perioden då vi försökte. Det hjälpte att sysselsätta mig med olika saker, se till att ha andra projekt igång och annat att tänka på. Undvek allt gravidcontent på sociala medier (till och med ÖS här eftersom det är så mkt sånt). Raderade instagramappen med jämna mellanrum. Slutade läsa bloggar. Skrev dagbok varje kväll då jag öste ur mig känslorna och sorgen men i övrigt pratade jag inte om det med andra.
   Det är fruktansvärt att gå igenom men du är inte ensam ❤️

    Tack för att du svarar mig. Jag får just nu samma behandling som du fick när du blev gravid. Jag blir glad av att höra att det fungerade för er❤️ Jag har också svårt just nu att se alla gravidmagar och bebisar på instagram, och jag önskar verkligen att det inte vore så. Jag är verkligen inte en missunnsam person alls men det är jobbigt att bli påmind om sin situation så fort man öppnar instagramappen. Har också svårt att prata om detta med mina vänner för ingen förstår riktigt, vilket är förståeligt för dom har inte varit i min situation. Men det gör att jag sluter mig istället och helst håller mig hemma. Då är det tur att man kan få stöttning här, tack Vendela❤️

   Fina du! Jag har varit i exakt samma sits, gått igenom IVF nu under hösten och är idag i vecka 15. Vi fick hjälp av vården och har faktiskt bara positivt att säga om det. Vet hur man känner sig månad efter månad, och att man ska försöka ha ett ”normalt” liv och umgås med vänner/familj , jobba etc…. Jag hoppas ni kan få hjälp så snart som möjligt. När jag började med sprutorna så släppte faktiskt pressen på mig/oss – vi tog en dag i taget och det gick jättebra att ta dom , fick inga biverkningar utan kände mer ett lugn om jag ska vara ärlig, att ”nu är vi igång”. Vi gjorde äggplock och återföring i Falun – de va helt underbara (rekommenderas om du bor i närheten). Det kommer gå bra, även om det tar lite extra tid , massa kramar och styrka <3 OCH det är så mycket vanligare än vad man tror !!! Viktigt att tillägga!

    Blir så rörd av detta. Att du delar med dig och att du är gravid efter IVF, stort varmt grattis från mig. Ska ha möte med min läkare nästa månad för att diskutera eventuell IVF och jag har hittills också bara fått ett fint bemötande av vården. Tack för dina peppande ord ❤️

   På något vis klarar man det, även fast det inte känns så. Det är ett mörker, och i efterhand ser jag tillbaka till de åren som en evig dimma. Vi gick till en psykolog för att få prata med någon och vi tyckte det hjälpte. Önskar er all lycka, och ska hålla mina tummar för er skull❤️

    Ja jag ska bli bättre på att våga be om hjälp för just nu känns det övermäktigt. Tack tack tack ❤️

   Vi var ofrivilligt barnlösa i flera år. I början var det som jobbigast, grät varje gång mensen kom. Vi gjorde utredning som visade att inget var fel på oss. På något sätt lyckades jag trycka undan det under en tid. Men när vi köpte hus kom allt tillbaka. Jag fick panikångestattacker på jobbet flera gånger. Jag fick då träffa en psykolog, vilket jag då insåg att det hade jag behövt tidigare. Jag vet att det är skitjobbigt att gå igenom och ensamheten är enorm. Och många runt om som egentligen bara vill väl, men deras ord kan ibland såra mer än hjälpa. Vi fick till slut hjälp och allt har gått bra.
   Blev lite långt och kanske bara svammel.
   Jag vill skicka många kramar till dig och jag hoppas verkligen att ni ska få bli föräldrar ❤️

    Fina Emma, jag uppskattar att du delar med dig av er historia. Och det värmer mig att höra att det gått bra för er. Jag ska försöka ta tag i att få professionell hjälp, tror att det kan lätta den här dimman jag befinner mig i något. Tack för att du hoppas och tror på mig ❤️

   Har också varit där innan vi fick vår dotter. Vi gjorde en utredning som visade att problemet låg hos mig och att chansen till graviditet på egen hand var låg. Sedan blev jag gravid ändå som en ren lyckoträff under tiden vi stod i kö till IVF. Minns smärtan och sorgen under alla månader vi försökte så tydligt än idag, trots att vi nu är föräldrar. Mitt råd är att tillåta dig själv att sörja, prata om det med någon som kan stötta dig – din sambo, vänner eller en psykolog. Och försök planera in roliga icke barnrelaterade saker att göra så ofta du orkar. Det är en kris att vara ofrivilligt barnlös men du är verkligen inte misslyckad! Hoppas innerligt att det är er tur snart ❤️

    Tar med mig dina råd❤️ Och gud vilken lycka det måste varit för er att bli gravida när ni stod i kö. Ja det är en sån otrolig smärta, samtidigt får jag såna skuldkänslor också för att min sambo är ihop med mig och jag har inte kunnat ”ge” honom ett barn på 1.5 år. Jag vet att det låter fånigt ur mångas ögon, men jag tror alla som genomlidit detta någon gång förstår mig.

    Tack för att du hoppas för vår skull ❤️