Bella, barn och bidrag

Jag har såklart andra sparade pengar till barnen utöver det. Vi har sparat barnbidraget på varsitt fondkonto med hög risk sedan de föddes. Jag tänker ändra risknivån när de är 17-18 år till lägre risk. Pengarna får dom när de är 20 år. // Isabella Löwengrip

Eftersom jag inte har biologiska barn – och man varken får bidrag för hund eller katt – så har jag aldrig behövt sätta mig in i barnbidragets vara eller icke vara, och vad föräldrar väljer att göra med dessa pengar.

Däremot har jag förstått att det ständigt är en fråga som, om inte upprör, så engagerar, nu senast inne hos Isabella Löwengrip. 
Borde barnbidraget vara inkomstbaserat?
Ger möjligheten att spara pengarna, en orättvis fördel för dessa barn eller är det bara så livet är helt enkelt?
Är pengarna till föräldrarna eller till barnet?

Livet är väl sällan rättvist? 
Den här typen av millimeter-rättvisa som många verkar efterfråga när det kommer till just barnbidrag, hur ofta finns den i andra sammanhang? Det är väl nästan alltid någon aspekt som gynnar en del medan den upprör och förfördelar andra?
Borde det vara så? Nej.
Tror jag att det alltid kommer vara så på ett eller annat sätt? Tyvärr, ja.

Det känns som att det här är en diskussion som skulle kunna fortsätta in absurdum, utan att någonsin komma ett enda steg framåt.
Ändå dyker den upp, gång på gång på gång.
Borde samma diskussion omfatta även studiebidraget, högkostnadsskyddet för läkare och apotek, sunventionerat busskort mm?

366 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Borde vara baserat på inkomst!

      Varför det? Bara för att man är höginkomsttagare är det ingen självklarhet att barnbidraget läggs på hög.

        Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov… Förstår inte heller varför den som helt uppenbar inte behöver bidraget, ska få det.

          Självklart ska bidrag utbetalas efter behov! Precis som man inte får bostadsstöd eller andra bidrag om man har hög inkomst ska man heller inte få barnbidrag om hushållet har en inkomst över x antal kronor. Bidraget är dessutom inte till barnen, det är till föräldrarna som kan göra precis vad de vill med pengarna. Att människor som Bella håvar in bidrag och staplar på hög är ett hån mot alla sjuka som måste vända på varje krona för att få mat på bordet och tak över huvudet i tillägg till att dagligen kämpa mot svår sjukdom och smärta.

            bostadsbidrag ställs även mot din bostadskostnad, med inkomstbaserade barnbidrag så skulle även det bli ojämnt i fall du bor i ett område med lägre bostadskostnader så är lönen ofta lägre och tvärtom. Barnbidraget finns för att staten ska säkerställa att ett barn kan få sina basalaste behov tillgodosedda oavsett föräldrarnas ekonomi i övrigt.

            Ska man ha helt rättvist så ta bort barnbidraget helt och öka övriga bidrag

            Jag får då en tanke, om man har tex 9 barn?…..att det kostar pengar att ha barn begriper ju alla!! Eller? Nope, jag tycker att alla borde få barnbidrag för 2 barn, alla barn över det borde man få lov att försörja själva helt. Jag menar att allmänna skattepengar ska man hushålla med. Har man inte råd med många barn så ska man inte ha många barn helt enkelt. Man kan inte förvänta sig allmosor bara för att man tycker om barn. Plättlätt!

              Nu kom jag på en annan grej 🙂 Kan ske vore bättre att skippa barnbidraget rakt av och istället ha helt gratis ”dagis” och Fritids ända upp till att man slutar grundskolan och att det serveras frukost ,lunch och middag samt mellis varje dag. Då skulle et komma alla till gagn och upp till varje förälder att låta dom gå dit. Då skulle alla slöa eller fattiga föräldrar slippa tänka på maten till statens barn, förlåt sina egna barn.

                Så barnen ska helt och hållet växa upp på bedrövlig kommunal skolmat? Låter inte bra för folkhälsan

                Sjuk oempatisk kommentar?!

              Fast syftet med barnbidraget är ju att få svenskarna att skaffa fler barn. Det är därför man får mer pengar för varje barn man skaffar. Som motsatsen till Kinas gamla enbarnspolicy. Skulle Sverige stå inför en explosionsartad befolkningsökning skulle detta garanterat ändras, och kanske bli tvärtom, att man får mer pengar ju färre barn man skaffar.

                Fast det är ju inte som att man tjänar på att skaffa barn och få barnbidrag. Minskade intäkter pga vab, föräldraledighet pga förskola som har planeringsdag och annat, föräldraledighet som helhet, utgifter för mat, blöjor, vagn osv, kostnad för platsen på förskolan täcks inte i närheten av barnbidraget. Inget jag klagar på, bara konstaterar. Barnbidraget är väl snarare till för att underlätta?

              Du förstår inte att barn på sikt blir vuxna och bidrar till statens välfärd?

      Hela Bellsans blogginlägg denna gång är fyllt med saker som ska få människor att kommentera. Avsikten är bara att få folk till bloggen, den är väl inte så besökt som hon skulle vilja, och det blir nog sämre och sämre för varje dag.

        Haha tänkte också på det när jag läste det, var så uttänkt?

          Men vi Bloggläsare här ser igenom henne DIREKT! ????

      Nej, absolut inte!

        Varför?

          För att de som betalar mest ska inte få minst tillbaka! Tänk att det är så svårt att förstå i sosse Sverige.

            Du menar att de som får mest ska ha ännu mer? Det finns avdragsmöjligheter men dessa kan enbart nyttjas av människor som har råd att använda sig av dem. Och ändå känner man sig nödsakad att skattefiffla.

              Får mest vet jag inte. Betalar skatt på hela min lön men får inte sjukpenning eller A-kassa baserat på hela min lön. Inte ens på hälften.

                Har du aldrig nyttjat RUT eller ROT-avdrag? Löneväxlar du inte del av din bruttolön till pensionssparande? Detta har inte låginkomsttagare möjlighet att göra. Inte heller fondspara eller ha en kapitalförsäkring på Avanza. Investera på börsen, driva egna bolag och utnyttja låg skatt på utdelning av vinst. Det finns ingen pettimeterrättvisa men de som hela tiden får kämpa för att få månaden att gå ihop har inte samma möjligheter som höginkomsttagare har.

                  Vad pratar du om? Varför skulle en låginkomsttagare inte kunna driva bolag, investera på börsen eller fondspara? Rut-avdraget utnyttjats främst av kvinnor, dvs den grupp som tjänar minst (samt av pensionärer, som sällan är höginkomsttagare).

                    Vad ska man investera menar du?

                    ”Den grupp”? Hmm, ”det kön” köper jag absolut. Men ”kvinnor” är en väldigt stor och heterogen grupp. Jag skulle gissa att RUT-avdraget nyttjas främst av kvinnor med hög inkomst.

                      Sluta gissa och kolla istället.

                    Jo rent teoretiskt finns alla möjligheter till skatteplanering för alla. Men du verkar inte riktigt ha kontakt med verkligheten. Tror du verkligen att kvinnor med låg inkomst lägger sina pengar på städhjälp?

                  Jag är anställd. Städar själv hemma. Löneväxlar inte. Betalar väldigt hög skatt på det jag tjänar. Går back på det i förhållande på vad jag får tillbaka.

                    Ja men det tar rätt många år för dig att gå plus minus noll till staten, förutsatt att du nyttjat åtminstone 9-12 år skola, sjukvården under hela ditt liv, tandvård i viss ålder osv ..

                      Och när man väl gått plus minus noll så börjar man kosta pengar igen i form av äldrevårdomsorg, färdtjänst och specialanpassning i hemmet.

                    När började du gå back o betala för mer än du nånsin kostat?

            Håller med!!
            Varför ska personer som driver landet framåt (betalar mest skatt) få tillbaka minst?
            Samma sak som att mina föräldrar fick betala full kostnad på förskolan trots de bara hade min lillebror 15h/veckan för de klassas som höginkomsttagare.
            Så finns de låginkomsttagare som betalar lika mycket men har sina barn mer än 40h/veckan.
            Så varför ska de som alltid betalar mer, straffas? För de valde en annan väg i livet? Plugga? Har driv och klättrar!?
            (Vet att vissa föds med svårare förutsättningar) men majoriteten av Svenssons kan välja att plugga vidare men nöjer sig och sen ska sitta och klaga på att de tjänar dåligt?

              Vad tror du själv?

              Ett välfärdssamhälle kräver att folk betalar skatt. Är det då rimligt att folk med lite pengar ska betala mer, eller är det rimligare att de med mycket pengar ska betala mer?

                Rimligt att dom som tjänar mer betalar mer i form av att summan blir högre. Men inte alls rimligt att man straffas med en högre procentsats bara för att man är driven och jobbar 65h/v. Tycker det räcker att höginkomsttagare bidrar genom att spendera mer pengar och kosta samhället mindre i bidrag. I mångt och mycket är det dessa driva människor som drar landet framåt, tycker inte att man ska straffas för det.

                  Väljer man att arbeta 65 timmar / vecka så kanske man skulle ha tänkt till innan man skaffade barn… ?

                Menar ju förfan att då ska inte barnbidraget vara inkomstbaserat. Eller har du missat hela diskussionen?
                Så med min kommentar så tycker jag det är sjukt att man gör allt för att höginkomsttagare ska betala mer skatt, mer avgift till tex förskola. Så sitter vissa härinne och tycker att barnbidraget ska vara inkomstbaserat. Varför ska Höginkomsttagarna straffas mer när de redan tex betalat mer skatt och högre avgifter till förskolan?

                Någonstans måste folk förstå att det måste löna sig att slita? Att jobba och att ha driv. Vi kan inte alla ha lika. Då kommer ingen någonsin vilja göra något utan bara leva på bidrag.

                  Du resonerar verkligen som en 15-åring på samhällskunskapens iscensatta debatt där några av eleverna ska argumentera för högerns åsikter. Grattis att dina föräldrar är höginkomsttagare, men dags att växa upp och ta en titt på den verkliga världen.

                    Du resonerar verkligen som en 15-åring på samhällskunskapens iscensatta debatt där några av eleverna ska argumentera för vänsterns åsikter.

      Ärligt talat så hade jag och min partner som höginkomsttagare inte brytt oss ett dugg om de tagit bort barnbidraget. Tvärtom så uppmuntrar jag till det om de istället gett mer till behövande; eller främst om de lagt undan dessa pengarna till vården istället (!).

      Däremot har jag förstått det som att det administrativt vore för dyrt och resursmässigt för krävande för utbetalande part, Försäkringskassan, att hantera dessa inkomstbaserade bedömningar (sjukskrivning, bonus, mammaledighet etc. kan ju som exempel påverka ditt SGI och därmed inkomstbaserade grund).

      Jag bor i en fin villaförort till Stockholm och har egentligen inga starka åsikter om barnbidraget. Har läst att det skulle kosta mer i admin- och personal-utgifter att behovspröva det dock, än att bara ge det till alla barn. Om det varit behovsprövat hade vi inte fått det, och jag är helt fine med det, vi behöver det inte.

      Däremot är jag SÅ emot flerbarnstillägget. Våra grannar har fyra barn. De behöver absolut inte några extrainkomster per barn ? vad är ens grejen med det? Jag trodde inte överbefolkning var något som skulle uppmuntras?

        I sverige får man i genomsnitt 1,67 barn. Landet kommer INTE bli överbefolkat på grund av det.

          Men varför ska man få mer pengar ju fler barn man har? Inte som att barn 2 kostar mer än barn 1?

            Flerbarnstillägget om man har 2 barn ligger på 75kr per barn.
            Så det är inte några jättesummor det handlar om direkt. Det är när man kommer upp i antal det blir betydligt.
            Har man 6 barn ligger det på 707kr per barn.
            Men har man så många barn behöver man oftast bo större, ha fler möbler, större bil etc. Så då kostar ju de yngsta rätt mycket mer än barn 1, 2 och 3

      Det har varit tal om detta eftersom många känner att det inte behöver barnbidraget, men det kostar staten så mycket att sköta det administrativa att det blir billigare att alla får samma.

      Det har redan utretts, det skulle kosta mer att hela tiden behovspröva barnbidrag än att faktiskt betala ut det till alla.

      Jag tycker det ska vara lika för alla.

      Vi är inga höginkomsttagare men sparar också våra två barns barnbidrag i fonder.

      Borde inte vara baserat på antal barn. Två kan man få för. Men fler än det?

    Har hört att det skulle kosta mer att behovsanpassa barnbidraget, än att alla bara får samma som det är nu.

      Hur kan det vara mer kostsamt att ge mindre folk pengar?

        Skulle ju krävas en del arbete ??‍♀️

        För att om du inte ska få det året efter när deklarationen är klar, behövs en process med ansökan och avstämning i efterhand till exempel som för bostadsbidrag.
        Det är även gränsdragningseffekter som kan göra att folk låter bli att ta extra arbetstimmar då de då hamnar över inkomstgränsen och bortfallet av barnbidraget skulle bli större än vad den ökade lönen är.

      Det är nationalekonomiskt billigare att betala ut rakt av än behovspröva. Intressant är att man numera får flerbarnstillägg redan vid två barn. 1 barn ger 1250 kr/mån, 2 barn 2650 kr/mån, 3 barn 4480kr, 4 barn 6740kr, 5 barn 9240 kr och 6 barn 11740 kr- skattade pengar.
      Isabella har tidigare angett att barnen även har andra pengar i aktier. Dock kan man aldrig lita på hennes uppgifter. Hennes behov av att vara märkvärdigare än vad hon är överträffar oftast verkligheten.
      Att villkora att pengarna först ges vid 20 års ålder innebär att pengarna i så fall finns på ett av hennes egna konton. sparas de i barnens namn kan hon inte villkora dem utan de disponeras direkt av dem vid 18 års ålder.
      Det betyder att om hon hade tvingats gå i personlig konkurs 2019/2020 så hade barnens pengar rykt.

        Det stämmer inte. Du kan sätta upp en KF med barnet som förmånstagare, då avgör du när förmånstagaren får tillgång till pengarna.

          Det enda skyddet som den konstruktionen ger är att barnet får pengarna om föräldern avlider innan den villkorade åldern. Pengarna tillhör fortfarande förälder så vid en personlig konkurs ryker pengarna.

        Du har fel om det sista du skriver.

        Man kan ju tänka sig att barnen rent juridiskt får pengarna när de är 18 år men att det man som förälder kommunicerar är att de får använda pengarna först när de är 20 år eller till bostad tex

      Då kanske vi skulle kunna ha fler bidrag på det här sättet? 🙂

      Gäller ju i så fall alla bidrag. För alla andra bidrag kräver ju en ansökan.

    Det är en av de sakerna som jag faktiskt kan bli ledsen över. Jag kommer från en helt vanlig Svensson-familj och självklart användes mitt barnbidrag som just ett barnbidrag under min uppväxt, det gick väl till kläder och sånt man behövde. Ett bidrag helt enkelt. Samtidigt fanns det andra i min klass med föräldrar med högre inkomst som fick sitt barnbidrag direkt insatt på ett sparkonto som väntade på dem när de fyllde 18. Det gav dem helt andra förutsättningar när det kommer till att kunna resa, köpa lgh osv och jag var väldigt ledsen och arg på mina föräldrar att jag inte fick det när jag fyllde 18. I den åldern känner man ju att det känns orättvist. Sen är det väl så det är, men sorgligt för de som inte har en buffert som sparas i 18 år… Det hade gjort saker och ting mer rättvist för alla, om allas bidrag sparades av typ staten. Men det funkar ju inte så.

      Hur kan du vara arg pga det? Dina föräldrar kämpade säkert hårt för att ha råd med dina kläder och övriga omsorgskostnader. Visa lite ödmjukhet.

        Som jag skrev så var jag ledsen och arg när jag var 18 år gammal, vilket jag inte är nu. Det är inte så lätt i den åldern, man jämför sig väldigt mycket med sina vänner och man vill väldigt mycket med livet väldigt snabbt.

          Så istället för att vissa barn inte ska ha en buffert när de blir 18 så ska ingen ha det? För annars blir det orättvist? Förstår inte logiken?

      Mitt barnbidrag gick till mina föräldrars missbruk. Kläder fick jag ärva eller klasskompisars mammor gav en något plagg lite snyggt. Matsäck etc till utflykter fixade lärare och andra föräldrar som lade ner en extra macka eller äpple.
      Jag låter säkert jätte bitter, men du fick det ditt barnbidrag skulle gå till iallfall.

      Men jag förstår känslan av orättvisa när ens vänner eller till och med kusiner kunde spara sitt bidrag i fonder och starta livet med helt andra villkor än vad vi kunde 🙂

        Intressant att du klagar mindre på orättvisa än de som levt i helt vanliga familjer men är upprörda att de inte tillhört de 5% rikaste som de jämför sig med.

        Tycker man ser det hela tiden, att folk jämför sig med en liten elit och kommer fram till att man är förfördelad trots att man haft allt man behöver.

        Orättvisan här i världen består inte av barn som får allt de behöver, om än inte fett med kapital på studentdagen.

        Du låter inte alls bitter❤️ Du låter som en som verkligen fått känna på stora utmaningar tidigt i livet men ändå inte är bitter. Hoppas du klarar dig bra nu, önskar dig allt gott❤️

      Fast bidraget är ju inte menat att spara så det hade ju varit väldigt konstigt om staten gjorde det.. bidraget är tänkt att användas, så som dina föräldrar gjorde, till saker ett barn behöver. Det var samma för mig som för dig, nu när jag studerar är det samma för mitt barn. Håller med om att det är orättvist men vi lever i ett samhälle med stora skillnader i inkomst och levnadsstandard.

        Nästan alla kan spara barnbidraget…. Bo billigt. Åk kommunalt/Cykla. Ge fan i snus/ciggareter/skräpmat och energidrycker/läsk. Jag har inte ens fast jobb då jag jobbar säsong och har i 3 år sparat barnbidraget till min son. Bor i en 2:a med min son. Även sparat så vi nu är utomlands i 2 månader. Det kallas att prioritera.

          Måste du låta så dryg för det? ?

          Exakt!
          Även om vi inte haft barnbidraget att spara hade jag försökt att spara det lilla jag kunde åt mitt barn.

          Hellre dra in på saker för mig själv.
          Ingen av oss har någon dyr hobby/leverne osv och då kan vi spara in på det.

          Titta på lyxfällan så mkt skit folk lägger pengarna på, istället för att spara!

          Vad duktig du är.. ?

          Jag bor också i en tvåa, röker/snusar inte och cyklar. Boendet är ju en stor kostnad såklart. Du skriver ”bo billigare”, vet ej var du bor men jag kan inte direkt välja och vraka bland hyreslägenheter där jag bor.
          Att hävda att allt handlar om prioriteringar är, förutom att vara lite drygt, orättvist. Det finns många barnfamiljer som har skittaskig ekonomi och det handlar inte bara om skräpmat och lyxiga boenden!

      Jag hade det likadant. Mina klasskamrater flyttade hemifrån när de var 18 år eftersom deras föräldrar hade sparat ihop pengar till dem. De betalade även deras hyra i många år framöver tills de fick en fast inkomst. Min ena förälder har varit kroniskt sjuk sedan jag var barn och inte kunnat arbeta så inkomsten har bara kommit från en förälder. Men alla har olika förutsättningar och jag är extremt tacksam för allt mina föräldrar har gjort och fortfarande gör för mig. Även om jag nu som äldre bor hemma för att spara ihop pengar till något eget så gör jag hellre det. Hade en fantastisk uppväxt och det är mer betydelsefullt än att jag inte fick en lägenhet när jag var 18.

        Jag kan inte förstå hur man kan flytta hem till sina föräldrar för att spara ihop pengar till sig själv.

          Du gnäller nog på fel person. Jag har aldrig flyttat från dem till att börja med. Och vem annars ska man spara till tänker du? Grannen?

      När jag började på högskolan efter gymnasiet förstod jag att vi lever i ett orättvist klasssamhälle. Hade aldrig reflekterat över det på samma sätt som då när flera av mina klasskamrater fick hyran betald av sina föräldrar och levde loppan,festade och köpte märkeskläder för studiebidraget och behövde inte ta något studielån. Medans jag vände och vred på varenda krona för att kunna överleva och satt med en fet studieskuld efteråt. De här bratsen satt även på feta konton där hela deras barnbidrag var insatt.

        Om det är någon tröst har du lärt dig pengars värde och att klara dig i motgångar. Det kan inte dina kursare med silversked i munnen.

          Tyvärr så kommer de ju troligtvis inte behöva face:a de motgångarna någonsin pga deras gynnsamma start i livet. Silverskeden har de ofta kvar i truten även i vuxen ålder.

        Inget att sträva efter att bli en bortskämd liten brat. Inga är så illa omtyckta hos rekorderligt folk än dem. ?

        När man har gått ut gymnasiet ska man flytta hemifrån och betala sina egna räkningar. Att som vuxen bli försörjd av sina föräldrar är fullständigt patetiskt.

      Och jag är uppväxt med ekonomisk trygghet men när jag blev deprimerad och ville ta självmord fanns ingen där som brydde sig. Pengar är inte allt.

        Jag är uppväxt med en rätt ekonomisk otrygg situation. När jag blev deprimerad och ville begå självmord fanns ingen där för mig heller.
        Hade jag haft pengar hade jag aldrig blivit deprimerad.

        önskar att folk kunde sluta säga detta. Ingen som saknar pengar påstår att det är ALLT, men jag tror att vi alla kan hålla med om att det är en riktigt viktig grundpelare för välmående och lycka. Ganska fult att tala emot det när man själv har gott om det och aldrig varit utan

      Men vaa? Spelar det någon roll vilka pengar det är som sparas? ?? antagligen hade ju deras föräldrar sparat exakt samma summa till sina barn med eller utan barnbidrag? Vad spelar det för roll om barnbidraget på 1200 går direkt in på barnets sparkonto eller om det går till t.ex. mat och att pappas avkastning på nordeaaktien på 1200kr går direkt in på barnets sparkonto? Det är knappast så att dessa föräldrar hade kapat 1200kr från sitt barns sparande om denne INTE hade fått barnbidrag. Enda skillnaden barnbidraget gör är att se till att låginkomsttagare överhuvudtaget får sin budget att gå ihop (vilket ju är toppen), men för alla dem som inte lever lön till lön gör det ju ingen skillnad. Förutsättningarna kommer såklart vara olika oavsett om barnbidraget blir inkomstbaserat eller inte.

        Eller hur! Det är inte de pengarna som gör att jag och barnets pappa har råd att månadsspara. Ekonomi är inget som bara ”händer” utan det är resultatet av ett antal olika val. Jag är uppvuxen i en skilsmässofamilj där min mamma fick på knäna för att ge oss mat och rena kläder. Jag bestämde mig tidigt att se till att aldrig hamna i samma sits och utbildade mig och slet med sommarjobb för att slippa studielån. När jag själv står inför en skilsmässa så har jag istället råd att behålla gemensamma bostaden och ett blygsamt sparande till mig och min son. När han behöver eget boende kommer jag sälja bostaden och flytta till mindre för att ge honom en bra ekonomisk start till vuxenlivet. (Och ja, jag har också varit sjukskriven så oförutsedda saker händer också men kan hanteras med bra ekonomisk planering)

          Du har inte drabbats av kronisk sjukdom och nedsatt arbetsförmåga någon längre tid tror jag. Allt kan inte planeras.

          Mvh slitvarg som trots utbildning, bra jobb och sparande inte vet om atbetsförmågan någonsin återkommer.

        Och jag förstår inte varför man inte skulle få spara barnbidraget? Säg att man har äldre kusiner som man ärver mycket kläder av, overaller, cyklar osv. Ska barnbidraget baseras på att man inte behöver köpa sådana saker då? Och får man spara alls eller måste hela bidraget användas samma månad eller ska resterande betalas tillbaka? Vad är skillnaden att spara tills barnet är 10 och vill börja med hockey eller spara tills den är 18 och vill flytta?

      Problemet är väl att de flesta idag skaffar barn av helt själviska anledningar. Det är ju ingen mänsklig rättighet att skaffa barn, som många verkar tro. Vore det inte bättre att en del funderade en extra gång, helst innan de blir gravida, över vilka förutsättningar just de kan ge ett barn och om man verkligen kan ge det de absolut bästa förutsättningarna. Exempelvis; ”Kan jag ge mina barn ekonomiska trygghet?” eller ”Kan jag vara en närvarande förälder och ge ett barn en känslomässig trygghet och självkänsla att tjäna sina egna pengar och aldrig vara beroende av någon annan?”. Jag bodde hos min mamma, hon hade inte ekonomi att ta hand om oss men gjorde det bästa av situationen och älskade mig. Min pappa hade så det räckte och blev över men tyvärr var han inte känslomässigt närvarande för fem öre. Jag undrar fortfarande varför just han skaffade mig…

      Jag håller med dig ❤️

      Jag kommer också från en helt vanlig Svenssonfamilj. Fick aldrig mitt barnbidrg och det blev aldrig insatt till mig på banken. Däremot lärde mina föräldrar mig att spara, så jag satte in mina födelsedagspengar och delar av veckopengen på banken. Började dela ut reklam (fy fan vilket slit) när jag var 12 och jobbade deltid på Donken under hela gymnasiet. Betalade själv mitt körkort och alla resor jag gjorde. Har kompisar vars föräldrar köpte deras första lägenhet åt dem, men inte fan tyckte jag att det var orättvist. I Sverige har alla samma rättigheter och det ska vi vara stolta över. Nu bor jag i ett annat land sen många år tillbaka där bidrag är något som folk eftersträvar och pga korruption och jävligheter finns det människor som tjänar mer på att sitta hemma med sina ungar än på att gå och jobba.

        Så bra Ninja. Det är verkligen en gåva att ha föräldrar som lär en ekonomi. Att bara få och få och inte förstå värdet av pengar kan göra livet väldigt svårt.

      Tog det 18 år för dig att lära dig att livet är orättvist? wow, ja då var det verkligen dags för dig att lära dig det.
      Visa har det svårt ekonomiskt och kan inte spara till sina barn, visa har det bra ekonomiskt och kan betala barnets körkort, en billig första bil och hjälpa till vid flytt, visa har det extremt bra ekonomiskt där föräldrarna kan köpa allt barnet pekar på och barnet inte vet hur det är att behöva lägga upp en budget trots att ”barnet” är 30 år.

      Alla har olika förutsättningar, men att gå runt och tycka att det är orättvist eller vara avundsjuk leder inte till något.
      Va tacksam för att du (som jag fattar det) fick en stabil och bra uppväxt även om ni kanske inte var rika.

      Fast vad är sorgligt?

      Mitt barnbidrag gick till mina omkostnader när jag var liten. Fick inga pengar när jag blev vuxen utan pluggade, skaffade jobb, jobbade mig upp och sparade pengar. Nu är jag 30 år, har bott utomlands, rest mer än de flesta i min ålder och har nu hus värt mer än 4 miljoner. Köpte en skruttkåk och gjorde tillsammans med min sambo alla renoveringar själv vilket har ökat värdet med 100%. Mina föräldrar har inte betalat en spänn för något av detta.

      En barndomsvän till mig hade föräldrar som sparade barnbidraget som hon fick när hon var 18. Hon bor i hyresrätt och är skuldsatt.

      Livet blir vad man gör det till. Vill man ha mer får man jobba hårdare.

    Alla, ja alla, kan spara pengar långsiktigt. Kom inte dragandes ”men jag är ju bara en ensamstående, lågavlönad USK:a med 18 barn, hur ska jag kunna spara pengar”-dravel. Det går att spara sig ekonomiskt oberoende, men det kräver en viss ansträngning och det tar tid. Men det går.

      Går att spara sig ekonomiskt oberoende med liten lön och många barn? ?

      Vänlig ge lite exempel tack.

        Jag vill fan också veta.

          Jag också!!

        Enkelt svar: automatiskt sparande varje månad, investeras exempelvis på Avanza. 15 procent sparkvot på en normal lön när du är ny i arbetslivet = två, tre miljoner kronor på kontot när du är 50. Välj bort saker som tobak, alkohol, utlandssemestrar, Netflix-abonnemang. Se över ditt boende, måste du ha en bil kan det vara en bättre begagnad skattebefriad bil, laga all mat från grunden (vegetariskt är billigare), shoppa inte mer kläder än du verkligen behöver. Och så vidare. Googla.

        Eller så fortsätter du leva som ”vanligt” och kommer alltid att vara fattig.

          Mycket av det där är ju vardagsmat för många. Att inte köpa alkohol, tobak, inte köpa kläder än på rea/när det verkligen behövs. Utlandsresor är ju det väldigt många som inte har råd med.

            Jaså? Tycker alla åker utomlands varje år.

              Konfirmeringsbias. Det ser ut som att alla åker utomlands hela tiden för det är intressant att prata om och då gör man det. Att man stannade hemma och rullade tummarna däremot är inte så intressant att varken prata om eller lyssna på ??‍♀️

          Du glömmer dock individuella förutsättningar: sämre ekonomi ger färre valmöjligheter. Hänger ofta ihop med en deltisarbetande förälder i ett låglöneyrke = sämre möjligheter att anpassa sitt arbete efter barnen. Lägg till att personer i låglöneyrken ofta (men inte alltid!) har lägre utbildning och kanske inte har samma förutsättningar att förstår sparande genom börsen eller fonder. Argumentet ”men alla kan skaffa sig sådan kunskap” är ett önsketänkande i teorin eftersom verkligheten inte ser ut så.

          Möjlighet att spara mer för VISSA, ja. Men att ALLA absolut skulle kunna spara varje månad är som sagt ett verklighetsfrånvänt önsketänkande.

          Och jag citerar:

          ”The reason that the rich were so rich, Vimes reasoned, was because they managed to spend less money.

          Take boots, for example. He earned thirty-eight dollars a month plus allowances. A really good pair of leather boots cost fifty dollars. But an affordable pair of boots, which were sort of OK for a season or two and then leaked like hell when the cardboard gave out, cost about ten dollars. Those were the kind of boots Vimes always bought, and wore until the soles were so thin that he could tell where he was in Ankh-Morpork on a foggy night by the feel of the cobbles.

          But the thing was that good boots lasted for years and years. A man who could afford fifty dollars had a pair of boots that’d still be keeping his feet dry in ten years’ time, while the poor man who could only afford cheap boots would have spent a hundred dollars on boots in the same time and would still have wet feet.

          This was the Captain Samuel Vimes ’Boots’ theory of socioeconomic unfairness.”

            Så är det och det som är ännu sorgligare är att de som har råd betalar ofta mindre pga av nätverk där man känner producent, återförsäljare som ger ordentliga rabatter.
            Och innan någon kommer och skriker vänsterspöke åt mig så handlar det inte om det. Är så trött på neokapitalismens kvartalsrapportsekonomi som enbart bidrar till att öka klyftorna och utarma samhället och demokratin.

              Ja det är dyrt att vara fattig! Att vara rik är svinlätt, oftast bara att åka med på bostadsprisrallyt, aktieökningar, lägre skatter mm.

              Alla kan definitivt inte spara sig ekonomiskt oberoende, ens under en livstid. Många lever på väldigt låga inkomster tex sjukpensionärer och psykiskt sjuka.

          Jag har redan valt bort tobak, alkohol och utlandssemestrar. Vad tror du egentligen, att låginkomsttagare slösar på det lilla de har?
          Att spara ett netflixabonnemang ger ca 1000 kr/år, det blir inga miljoner på banken av det. Och något nöje måste man väl få ha som låginkomsttagare?

          Blir trött på förståsigpåare som tycker att fattiga ska leva på luft och regnvatten och nåde dem om de vill kunna titta på film någon gång, de ska SPARA varenda krona de får över, annars får de skylla sig själva att de inte har miljoner på banken när de fyller 50.

            Jag har minimilön och sparar flera tusen i månaden. Måste uppenbarligen göra ngt fel för jag lever inte på luft och regnvatten

              Varför skulle du göra något fel?
              Följ tråden och det jag svarade på.

              Hur många barn har du då?

              Men har du nu minimilön och kan spara flera tusen då bor du antagligen hemma utan barn alternativt till en mycket billig hyra.

              Fast är inte helt rimligt. Det är klart att det kan gå, men antagligen har du då inga barn, extremt billigt boende, äter hos mamma eller något andra lite bättre förutsättningar som kan vara rätt svårt att få till.

              Då bor du alltså inte i Svergie för vi har inte minimilöner i Svergie, vi har kollektivavtal.

                Svergie? Vad är det för land? Har aldrig hört talas om.

          Det beror ju på vad som avses med en normallön och när man är uppe i den lönenivån. Men oavsett så har många hushåll faktiskt inte råd att spara för de får inte månaden att gå ihop med den inkomst de har. Det du beskriver är något som var möjligt för fler på 60-talet då folk hade anställningstrygghet och en positiv reallöneutveckling. Idag har klyftan mellan rik och fattig ökat och gruppen medelklass krymper stadigt.
          Sedan har det aldrig varit lönsamt att spara med skattade pengar i Sverige. Har man råd är det bättre att pensionsväxla en del av bruttolönen. Men att spara 15% på beskattade pengar njäe inget jag skulle rekommendera till någon.

          Du menar alltså att en ensamstående person med liten lön och många barn ska kunna spara 15% av sin lön varje månad bara GENOM ATT GÖRA DET ? Vad ska de spara in på? Mat? Läkemedel? Kläder? Skärp dig!

            Och tar brödet slut kan de ju äta bakelser!

            Jag tror också det går om man verkligen vill och prioriterar bort annat.

              Exakt vad är det som ska prioriteras bort? Förstår inte ni att det finns barnfamiljer i Sverige 2022 som behöver få matkassar och hjälp av frivilliga och av kyrkan? Som inte kan köpa regn- och vinterkläder till barnen? Som kanske själva inte äter middag bara barnen kan äta sig mätta på kvällen?

              Då går det inte att prioritera bort hur jävla hårt man än kämpar.

                Ja och hur många barn har de? Jag har valt att skaffa 7 barn och kan inte försörja dem buuuääähhh allt är någon annans fel

                Vänsterhänt:
                MÅSTE man skaffa barn om man inte har råd att försöka dom? Hu fan har ni mage att ta flera barn till världen när ni tvingar in dom i fattigdom? Och ja jag fattar ibland råkar vissa vara med om hemska saker sjukdom utförsäkrad osvosvsov men det gäller inte dom nu det är en liten andel

                Jag vill inte verka hjärtlös men skickade in erbjudande om att hjälpa en familj på Giving People för ett år sen. Var en ensamstående mamma med en liten dotter. De fick ett presentkort på 1000kr på mat. Sen dök mamman upp i min ”du kanske känner”-lista på FB så klickade in pga nyfiken. Hej vad hon hade lagt sina pengar på fillers, cigaretter, drinkar mm baserat på hennes senaste bilder ? så har tappat sugen på att vara hjälpsam. Synd om barnet.

                Jag växte upp i en sån familj som levde på existensminimum. Åh jo, det var fredagsmys med pizza, läsk, godis och snacks. Kläder köptes på avbetalning med dyr rätta (visserligen Ellos men ändå). Det lagades massor med mat som blev gammal och fick kastas. Som vuxen blir jag så förbannad på hur vi kunde levt annorlunda. Köpt och sålt secondhand, lagat billig och bra mat etc. Såklart finns det enstaka som sparat in på allt de kan men de flesta har ingen ork eller kunskap att tänka ekonomiskt.

                  Jag tror att de allra flesta inte vill tänka särskilt mycket på framtiden, än mindre fundera på vad de kan avstå från nu för en framtida belöning. Och någon sorts vänsterfilosofi som går ut på att statliga bidrag är bättre än avkastning från egna aktieinvesteringar. Hellre gnälla än göra aktiva val.

              Prioriterar bort saker som mat, tak över huvudet och kläder?

                Nä, såklart inte men boende och mat kan variera väldigt i pris…

            Jag kunde lägga till 200kr till mitt sparande varje månad när jag slutade ha mjölk i mitt kaffe. Första veckan smakade det förjävligt, men sedan vande jag mig och nu är det svart kaffe som gäller. En sideffekt är också att jag inte dricker lika mycket, då kaffet är mer intensivt som svart. Det mår säkert magen bra av också, men det är jag inte så insatt i.

              Du kan omöjligt dricka så pass mycket kaffe att du bara på den lilla skvätten som behövs i en kaffekopp gör av med över 15 mjölkpaket i månaden.
              Det är omöjligt. Antingen ljuger du eller så skarvar du på sanningen.

              Ja det är ok att begränsa sig själv så, och det tror jag de flesta låginkomsttagande föräldrar gör. Men det är en helt annan fråga nr det kommer till barn.

              Drack du fyra paket mjölk i veckan?

                Kanske hade varit en bättre idé att dra ner på kaffet då, det måste ju bli väldigt många liter per dag

          Vadå fortsätt vara fattig? Finns inget mellanting mellan att spara sig ekonomiskt oberoende tills man är 50 år och att vara fattig?

          Jag har inget intresse av att gå i pension i förtid och vill inte leva ett liv där jag alltid vänder på slantarna och inte t ex kan unna mig ett Netflixkonto. Vill hellre begränsa min lön nu för att gå ner i tid nu när mina barn är små än gå i tidig pension när jag är 50 år (och då har jag ändå inte 18 st barn). Men jag har goda marginaler.

          Försår mig verkligen inte på den här moderna idén om att jobba massor och snåla som tusan för att sen vara ledig men inte ha råd med en bussbiljett ens. Ledighet är väl bäst när den blandas med lite kontraster, och när man har råd att t ex Resa? Inte i en stor fet klump när man börjar bli äldre?

          Och då tycker jag ändå om att leva ganska sparsamt och har aldrig slut på pengar.

          För övrigt är det ju boende som är 50 % av hushållens kostnader så det är väl snarare att skippa att köpa den där drömvillan folk borde göra om de vill spara pengar.

          Haha, mmm? Jag tror att det ändå kan vara nyttigt att öppna ögonen lite mer för hur det är för många i vårt välfärdssamhälle. Jag sparar 100SEK varje månad ungefär till dess det är tio dagar kvar till nästa utbetalning, då måste jag äta (tyvärr) och använder då upp dessa 100SEK exakt varje månad. Bor i en etta, har inget körkort, inga laster och inga barn. Får flytta varje gång den aktuelle hyresvärden kommer på att det ska bli bostadsrätter och/eller totalrenovera så hyran går upp, vilket gör att boendet aldrig är tryggt. Jag har inte råd att åka buss men har cykel. OM jag handlar, vilket i stort sett aldrig sker, så är det loppis. Det är som att ni inte har minsta lilla aning om att vi finns vi med, och att vi dessutom inte alls är lata och oföretagsamma hela bunten utan faktiskt vaknar med smärta, feber och allmän skit varje dag. Jag fick min ohälsa som ung tonåring så det fanns aldrig någon chans att arbeta upp något.

          Med det sagt…jag älskar mitt liv, det är fantastiskt men har andra värderingar såklart. Jag kan bara bli förvånad och skrämd över hur världsfrånvända så många uppenbarligen är.

            Du är inte en representant för majoriteten.

              DET vet jag, men likväl är det viktigt att belysa att vi finns med tanke på att vi ska ingå i samhället vi med. Samtidigt är vi trots allt inte så extremt få, vi som drabbats av sjukdom och därmed får den typen av inkomst.

                Ja, ni finns. Och alla andra finns också, folk som utan problem skulle kunna INVESTERA sina sparade pengar för en bättre framtid. Men det verkar vara stört omöjligt, som om man man automatiskt blir en svinig kapitalist som suger ut massorna så fort man nämner möjligheten till att investera istället för att konsumera.

        Min mamma är ett sånt exempel. Kom från absolut ingenting, knappt mat för dagen. Utbildade sig med skyhöga studielån(7 heltidsår). Skaffade 4 barn, blev sjukskriven efter en olycka och senare sjukpensionär. Mina föräldrar skilde sig mitt i detta och vi bodde hos mamma 90% av tiden. Hon har ändå varit så smart med pengar och investeringar genom åren så hon sparat ihop ett antal miljoner. Så det går, inte för alla såklart, men för många!

          Klart det går men inte när man köper allt man får för sig att man vill ha som svenskar gör. Heja din mamma!

          Får man fråga hur din mamma lyckades att ta sig från att knappt ha mat på bordet till att bli miljonär?
          Hon kan väl inte ha jobbat och sparat ihop sig till allt?

            Jag är också nyfiken! Utveckla gärna, Maria. Exakt hur gick det till?
            Det känns lite som att…. människor hasplar ur sig halva exempel på hur de/någon nära har gjort för att uppnå saker och ting i livet. Men som sagt, utan att specificera hur. Det gör inte att jag tror på det åtminstone.

            Hon har haft väldigt låga utgifter. Vi hade tex inga stora tv-abonnemang, hon bakade alltid bröd(köpebröd va lyx för en annan ?), vi åt på restaurang kanske 2 ggr/år, vi hade en matlista varje månad hemma som hon följde vilket såklart gjorde att det inte blev massa småhandling, hon sydde mycket av vår kläder när vi var barn osv. Hon såg även till att alltid spara till oss barn. Sen gjorde hon vinst när hon sålde mitt barndomshem, vilket hon investerade i en ny bostad som även den gick ordentligt med vinst. Men även utan bostadsaffärerna så hade hon sparat undan ett par miljoner genom åren.

              Jag är fortfarande inte övertygad. Man blir inte miljonär av att baka bröd, sy sina kläder (har du någon aning om hur dyrt tyg är idag) och skippa restaurangbesök.
              Något annat måste hon ha gjort.
              Med en genomsnittlig ränta på 7% så hade din mamma behövt lägga undan mer än 5.000kr per månad för att få ihop ”ett par miljoner” (2,5 i det här exemplet) under 20 års tid. Har hon verkligen gjort det?
              Har hon egentligen haft en väldigt bra lön och sparat 10-15% av sin inkomst. Eller har hon snarare lagt undan närmre hälften? Är det ens rimligt att applicera på någon i dagens läge med bostadskris etc?

              Om det inte är som du egentligen säger, att hon gjorde en bra bostadskarriär.
              Det är ett väldigt effektivt sätt att bli miljonär idag, OM man har råd att köpa en bostad från första början det vill säga.

                Inte spara, investera. Jävla skillnad.

                Ja självklart har hon investerat pengarna och inte bara låtit allt förtvina på ett sparkonto. Du får tro va du vill men min erfarenhet är att man kommer långt på att se över sina utgifter och investera i fonder, och så småningom med de pengarna investera vidare i boende.

      Långt ifrån alla har den kunskapen. Var ska föräldrar lära sig om sparande? Barn lär sig inte ens det i skolan.

        Men herregud de får väl lära sig själva! Allt ska skedmatas i Sverige, oavsett ålder. Titta i det här kommentarsfältet, OMG ÄR DU DUM I HUVUDET ELLER HAHAHAHA MAN KAN FAN INTE SPARA PENGAR! Det gååååååår inte!

          Är man binär som du så är man. Allt är inte svart eller vitt i livet det mesta är faktiskt olika nyanser av grått.

        Det här har jag tänkt på många gånger. Jag kommer från en familj med ensamstående mamma som varken hade kunskapen eller intresset av att lära sig om investeringar och sparande. Därför har hon heller inte lärt mig hur man ska göra. Under min uppväxt fick jag lära mig att ”aktier är bara för rika människor som redan har pengar”. I vuxen ålder har jag fått lära mig själv om investeringar och aktier. Men varför kan man inte få lära sig sådant i skolan, t.ex. på hemkunskapen? ”Hemkunskap” skulle kunna vara betydligt mer än att lära sig hur man gör scones. Varför inte få lära sig om t.ex. investeringar men på ett barns eller ungdoms nivå? ”Du får x antal kronor i månadspeng. Om du lägger undan 10-15% av dem på ett konto varje månad har du vid 18 års ålder x antal kronor. Om du investerar dem i aktier har du x antal kronor. Om du lägger allt på godis och bio har du 0 kronor när du fyller 18”.

          Hemkunskap är redan betydligt mer än att lära sig hur man blandar ihop mjölk, mjöl och smör.
          Redan vid årskurs 1-6 står detta med i läroplanen:
          Ungas ekonomi, sparande och konsumtion.
          Skillnaden mellan reklam och objektiv konsumentinformation.
          Jämförelser av några vanliga varor, till exempel utifrån jämförpris.
          Och för högstadiet:
          Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.
          Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.
          Konsumenters rättigheter och skyldigheter.
          Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor.
          Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
          Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
          Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
          Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
          Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta.
          Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.
          Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.
          Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.

          Det du tar upp får barn redan lära sig idag. Sedan är det upp till föräldrarna att lära barnen exakt vilka aktier/fonder man ska satsa på.

      … och dagens mest verklighetsfrånvända kommentar bidrog du med. Bra jobbat!

      ”Alla kan” nej, alla kan inte! Jag är den ensamstående uskan med 2 barn och visst, jag kan spara! Och jag sparar. Men jag kan spara tack vare att jag är ensamstående på heltid och får både underhåll och båda barnbidragen. Utan dem hade det varit väldigt svårt.
      Hade jag haft barnen vv hade jag ändå behövt samma strl på lägenheten och behövt köpa hälften av allt barnen behöver.

      Jag tror att DE FLESTA kan spara. Men inte alla, och inte spara sig ekonomiskt oberoende. Då behöver man spara rejält mycket. Dessutom måste man ju även få leva här och nu eftersom ingen vet vad som händer imorgon. Att tycka att folk med låg inkomst ska vända ut och in på sig själva för att få ett sparande medan man själv både har råd att spara mycket OCH unna sig, det förstår jag inte.

      Att vara låginkomsttagare gör det även svårt att göra tex boendeinvesteringar. Jag hade bott billigare om jag kunde köpa mig en bostad men jag får inte det lånet. Får istället sitta i en dyr hyreslägenhet där jag inte kan sälja för vinst.

        Varför har du två barn om du inte kan ta hand om dem utan bidrag?

          Fy vilken vidrig kommentar! Man vet inte vad som händer i framtiden, oavsett hur många barn man har. Tänk utanför din lilla bubbla innan du ställer en så oempatisk fråga.

          Vet du ångerveckan kanske var över när hon hamnade i en situation där hon blev ensam med barnen.
          Trollar du, vill du vara elak och göra en annan person ledsen eller är du bara rätt och slätt korkad?

          Livet kan förändras.

            Du menar att hon var högutbildad med ett välbetalt jobb men tvingades säga upp sig och jobba som lågavlönad uska när barnen föddes?

              Du tycker inte att uskor ska få ha barn?

                Jo självklart, alla får skaffa barn. Men om man väljer att skaffa barn trots låg inkomst får man ju skylla sig själv om man inte kan spara pengar eller sätta guldkant på tillvaron.

                  Jag skriver ju dock att jag sparar?

                  Skrev hon att det var någon annans fel?

                  Verkligen. Alla får skaffa så många barn de vill – men det är inte staten som ska ta hand om dem. Det är ditt ansvar som förälder. Ja, det gäller även om du valt att skaffa barn med en idiot som inte tar sitt ekonomiska ansvar.

                    Staten tar inte hand om mina barn.

                    Barnbidrag får ju alla!

                    Och underhållsstödet är för att pappan inte kan betala.
                    Han var ingen idiot när vi skaffade barnen, men jag har faktiskt inte förmågan att se in i framtiden som jag förmodar att du har.

                  Eller så kanske inkomster ska vara rimliga så att man KAN klara sig på dem utan bidrag? Problemet är ju knappast att alla som har låg inkomst skaffar barn. Problemet är att det är för dyrt med boende, mat, kläder osv i förhållande till lönen på vissa arbeten.

                  Hon lär väl inte ha varit ensam om att skaffa barnen?

                  Alltså vad finns det för människor i det här kommentarsfältet? Man fattar att världen går åt helvete när det är sådan här människosyn..

                De ska ta hand om oss på sjukhuset när vill blir sjuka men vi ska betala dem så lite pengar att de inte ens har råd att ha barn. Vilken bra idé. Kommer säkert vara många som vill jobba med att ta hand om sjuka och gamla (så vi andra slipper) med det upplägget.

                  Det börjar faktiskt gå åt det hållet. Blir rädd när jag tänker på att det knappt går att rekrytrera uskor längre. För unga idag vill inte jobba i vården.

          För att livet kan ändras?! Har en bekant som dog veckan efter hon födde sitt andra barn. Hennes man som blev kvar med en treåring och en nyfödd hade inte råd med boendet osv längre. Livet är inte alltid svart eller vitt ?

          Oj wow!
          Jag skrev att jag kan SPARA tack vare underhåll och barnbidrag. Lönen går till allt löpande och barnen har allt de behöver, inklusive mobiler och egna speldatorer. Inte för att du har med det att göra.

          Konstigt att hoppa på den förälder som tar hand om den på heltid, men skriver inte ett skit om deras pappa som drog och varken träffar dem eller betalar en enda krona.

            Bry dig inte om F. Hen är ett uppenbart elakt troll.
            Ingen idé att ödsla tid och energi på en sådan individ eller hur??
            Du vet att du gör ett bra jobb så skit i den dumma kommentaren bara. Hen vill bara få en reaktion och göra folk ledsna.

              ❤️

      Riktigt verklighetsfrånvänt att tro på det där…

        Vad? Att du genom att investera varje månad har några miljoner efter 30 år? Det stämmer.

          Tror att många inte klarar av att skilja på spara och investera.

      anonym 12:06: Hur mycket behövs för att bli ekonomiskt oberoende? Gärna per barn och per vuxen.

        Det beror ju på så himla många faktorer..

        1.Hur mycket behöver du att leva på varje månad? 10 000? 20 000? Oftast lär man sig ju leva billigare under tiden man sparar, så mål-summan kan bli rätt så mycket lägre än man tror från början 😉 Dessutom kan man leva billigare som arbets-fri eftersom man har tid och ro att ta smarta beslut, och kanske kan flytta från en dyr bostad i stan, köra mindre bil etc ect.

        2. Hur mycket säkerhet vill du ha?
        Kan du tänka dig att ”böja äta” tidigare på ditt kapital med risk att pengarna tar slut innan du dör?
        Eller prioriterar du säkerhet eller vill att kapitalet ska gå i arv, och vill bara ta ut en liten del av tillväxten?

        Sedan är ju inte sparkapital den enda passiva inkomsten man kan leva på! Att hyra ut bostad är också ett hyfsat realistiskt sätt att få ihop sina levnadskostnader på!

          Haha det är väl klart som fan att man inte vill att pengarna ska ta slut innan man dör?

          Känns som du grovt missuppfattat konceptet ”ekonomisk oberoende”. Du är inte ekonomisk oberoende med 10k per månad och pank innan du dör.

          Ja vi utnyttjar den dåliga bostadspolitiken för att berika oss själva och låter andra betala. Solidariskt tänk. Fy fan.

        Det var ju någon här i kommentarsfältet häromdagen som koketterade med att hen hade gjort sig själv ”ekonomiskt oberoende på egen hand” med en utdelning på 200 000 per år. Dvs ish 16 000 i månaden ? good for them men ekonomiskt oberoende njaaaa inte med särskilt mångas mått mätt

          Varför ser du ner på någon som lyckas rätt bra? Trist inställning, och säkert enklare att gnälla än att ta tag i sin egen situation.

      Joe Labero, is that you?

    Om det ska vara baserat på inkomst. Då är min fundering är det hushållets inkomst i stort eller skulle föräldrarna räknas som en och en?
    Säg att pappan är arbetslös och mamman tjänar över gränsen för barnbidrag.

    Skulle den familjen få eller inte?

      Numera betalas 50% ut till vardera föräldern om man inte begärt annat.

      Antar att man då delar barnbidraget och prövar den enskilda förälderns rätt, dvs pappan skulle få hälften men mamman inget…

      Det hade varit baserar på hushållets gemensamma ekonomi.

    Barnbidrag borde vara inkomst-baserat tycker jag. De flesta ensamstående har ett
    helt annat behov av barnbidraget än vad många högkomstintagare har. Många låginkomsttagare jublar när barnbidraget kommer den 20e (?) och kan då fylla på i kylskåpet igen och köpa blöjor.
    Familjer med hög inkomst spar pengarna.

      Jag är själv höginkomsttagare och har alltid sparar hela barnbidraget, även när jag inte vad höginkomsttagare. Har kompisar som tjänt betydligt mer och som inte ens tänkte på att spara. Har släkt på fd mannens sida som var låginkomsttagare och valde att lägga pengarna på droger.

      Jag är en av de som har förmånen att kunna spara mitt barns hela barnbidrag i fonder varje månad. Det skaver lite när jag vet hur svårt andra har det samtidigt som jag skulle klara mig utan det. Jag är absolut för ett inkomstprövar barnbidrag men har läst att kostnaden för det är högre än att betala ut till alla.

      Samtidigt lever vi i en allt mer osäker värld och jag vet inte hur världen kommer se ut när mitt barn har växt upp. De sparade pengarna kan vara livsavgörande för hen snarare än att gå till studier eller körkort.

    Ta bort barnbidrag till höginkomsttagare. Skevt att det fortfarande fungerar som det gör.

      Vid vilken inkomst är man höginkomsttagare? Jag anser inte att jag och min man har höga löner utan mer ”normala”, men vi har ju inte direkt några höga utgifter jämfört med inkomsten och kan därför spara. Man kan ju ha hög lön men ett annat leverne och inte ha några pengar över till sparande.

        Medianlönen i Sverige låg förra året på 32.400kr/månaden.
        Skatteverket verkar tycka att en årsinkomst över 523 200 kronor räknas som en höginkomst. Eftersom det är skiktgränsen för statlig inkomstskatt.
        Så det är väl ungefär 10.000kr över medianlönen?

          Antar att du menar per person och inte per hushåll?

      Varför? Ta bort bidragen istället så att folk blir motiverade att jobba för sina pengar istället för att sitta hemma!

        Men tror du på allvar att folk sitter hemma för ett litet barnbidrag? ??

          Bidrag generellt alltså.

            Men alla kan ju inte arbeta. Ska de få bo på gatan då. Eller hemma hos dig?

            Ta hellre bort alla rikemansavtal och fallskärmar. Och lön till politiker som gör bort sig men ändå tjänar en årslön som månadslön i ett x-antal år.

              Precis, tänk på de 80(?) miljarderna Maud Olofsson slösade bort i Nuonaffären…helt otroligt.

      Varför det? De betalar ju mer i skatt.

      Varför? Kan vi höginkomsttagare också slippa betala den delen av skatt som går till barnbidraget då?
      Jag betalar mycket skatt varje månad och är tacksam för att det ger i gratis skolgång och princip gratis sjukvård som exempel. Att vi har en fantastisk föräldraledighet i Sverige och att den skatt vi alla betalar gör att folk som inte kan jobba tex av medicinska anledningar får hjälp ekonomiskt. Men om jag sparar eller använder barnbidraget som mitt BARN har rätt till, har ju ingen med att göra.

        Procentuellt betalar du som andra som betalar in mindre.
        Du sitter kvar där med pengar oavsett till skillnad från tex en SSK som jag gissar sliter mer än tex du för en spottstyver.
        Vad som VERKLIGEN bör ses över är vilka yrken som borde gå upp i lön och vilka som borde gå ner i lön beroende på vad individer verkligen tillför till samhället.
        Folk som riskerar sin hälsa och sina liv för andra ska alla dagar i veckan ha mer än Nissepisse på någon kontorstjänst på en myndighet någonstans i landet…

          Är du helt verklighetsfrånvänd? Tror du på allvar inte att folk som tjänar mycket pengar jobbar hårt? Vilket jävla hån.

            Såklart att det kan vara så, men det behöver ju inte vara så. Tror du på allvar att alla som tjänar mycket pengar gör det för att de jobbat hårdare än alla som tjänar mindre pengar?

          Haha oj. Nu har du ju inte en aning om vad jag jobbar med eller hur mycket jag sliter. Jag är också för höjda löner för tex SSK, lärare, poliser etc. Och ingenstans skriver jag att jag är missnöjd över att betala skatt. Jag tycker det är bra att vi får så mycket i Sverige för vår skatt. Men att folk ska lägga sig i vad jag gör med barnbidraget tycker jag är trist. Jag lägger mig inte i om folk gör med sina pengar.
          Och jag är gärna en nissepisse på ett kontor, älskar att vara en del av att bygga upp Sveriges elnät men att sitta på en myndighet intresserar mig inte.

          ”Procentuellt betalar du som andra som betalar in mindre.”

          Va? Den procentuella andelen ÖKAR desto mer du tjänar när du kommer över vissa gränser i Sverige.
          Dvs. du betalar runt 50% istället för 30% som de flesta gör.

          Detta leder i sin tur till att välutbildade börjar flytta utomlands för att jobba (där man inte blir bestraffad för högre lön). Tråkigt för Sverige som då inte får in dessa pengar alls.

            Ja om man ser det som ett straff att bidra till samhället ?

        EXAKT SÅ ?

        Har du aldrig tänkt på att dina förutsättningar också kan förändras? Att skattepengar går till bla bidrag är ju en försäkring. Just idag kanske du inte är i behov av den, men vad händer om olyckan är framme och du inte har din inkomst längre? Under tiden ditt hem inte brinner ner så betalar ju din hemförsäkring inte heller för dig. Är det orättvist att du ska behöva betala för den?

          Som jag skrev ovan betalar jag mycket i skatt och är tacksam över vilket samhälle vi har i Sverige där vi har otroliga förmåner i form av fri skolgång, sjukvård, föräldraledighet etc. Men tycker ändå inte att det berättigar andra till att bestämma över vad jag gör med mitt barns barnbidrag. Hade hellre sett högre löner till de som i dagsläget är underbetalda för jobbet de gör som tex uskor, ssk, lärare etc.

        Men herre… Finns det inte viktigare saker i den här världen än att vara så otroligt rädd och girig att behöva ge lite till någon annan? Tror att du har det rätt så bra i förhållande till majoriteten av jordens befolkning.

        Är så glad att jag har råd att betala mycket skatt till samhället. Jag och min man klarar oss utmärkt ändå, vi kunde ta en utdelning på 1 miljon istället för vadå? 1,2? Ger så gärna pengarna till andra/samhället. Växte själv upp med två galningar till föräldrar och VET att alla inte har samma stabila förutsättningar.

          Men de flesta i Sverige har det ju väldigt bra jämfört med andra länder. Jag skriver ovan i min ursprungliga kommentar att jag är positivt inställd till vad vi får för skattepengarna i Sverige. Men barnbidraget är ett bidrag till barnet, och om jag sparar hela, delar eller använder hela förstår jag inte varför andra ska ha åsikter om. Min mamma var ensamstående med mig och kunde spara 200kr i månaden så att jag kunde ta körkort. Jag är väl medveten om att alla inte har samma ekonomi och att livet kan vara orättvist. Men är tacksam över vad jag har och vad jag kan bidra med till samhället ekonomiskt.

            Okej, kanske missförstod jag dig då. Tänker dock att bara för att vissa bidrag/fördelar som kommer från vår skatt inte gynnar mig (trots att jag betalar skatt för det) så är de ju inte mer oviktiga. Jag kan ju inte gynnas av allt? Och resten vill jag inte betala för.

      Men hur ska detta beräknas? Per hushåll eller per förälder? Många sammanboende par har separat ekonomi (vilket i sig är helt sjukt), och ofta är det mamman som betalar allt för barnen. Säg då att barnbidraget baseras på hushållets inkomster, men det är pappan som är höginkomsttagare. Ska mamman med normal/låg lön som betalar allt för barnen få lägre bidrag då? Tänk så mycket adm det skulle krävas av FK att undersöka vilken familj som är berättigad barnbidrag…

        Många sammanboende par har separat ekonomi (vilket i sig är helt sjukt)
        Nu blir jag lite förolämpad faktiskt – varför ogillar du delad ekonomi så mycket ? Dx

        På samma sätt som de räknar ut om man har rätt till mer subventionerad förskola I guess? Och då är det hela hushållets ekonomi som räknas in.

        Håller med om att det är lite galet att ha separat ekonomi när man är en familj som har gemensamma barn men to each their own I guess ?‍♀️

      Jag och sambon får ut 18 000+10 000kr varje månad. Vi har både hus och bil men har ändå sparat varenda krona av barnbidraget till dottern. Stundtals kan jag tycka att vi i sammanhanget räknas som höginkomsttagare.

        om än imponerade att ni klarar av det så rekommenderar jag er att söka nya jobb…

      Jag och min man tjänar båda bra med pengar i vanliga fall. Nu är han sjukskriven och jag föräldraledig och trots två inkomster så är det riktigt tungt ekonomiskt för oss just nu. Barnbidraget gör stor skillnad för oss då, men enligt dig är vi inte värda det för att vi tjänar bra annars?

      Menar det, de som betalar mest ska få minst tillbaka! Det är deras skyldighet att betala för andra!

      Mycket vill ha mer.. Jag saknar ett samhälle av solidaritet och förstånd.

    Det enklaste vore väl att man söker barnbidrag så som man söker bostadsbidrag.

    Det är inte så länge sen hon sa att barnen hade ett sexsiffrigt belopp på sina sparkonton. Det var kanske inte sant?

      Inte orimligt dom har över 100.000kr

      Enligt detta inlägg låter det ju som att det kan stämma

      Mitt äldsta barn som är i samma ålder som hennes har över 100.000 på sitt sparkonto, så det låter väl inte orimligt att hennes barn har det.

    Om barnbidraget blir inkomstbaserat kommer dess belopp gå i samma riktning som övriga inkomstbaserade bidrag. Socialbidrag, ersättning från fb osv. Idag tycker väl många (inkl jag själv) att det vore vettigt att det skulle vara just inkomstbaserat. Men om 10 år när majoriteten tycker att det är orättvist att vissa får ersättning och andra inte, kommer de betraktas som fattiga och bidragstagare ur en negativ bemärkelse. Så tror tyvärr inte på inkomstbaserat barnbidrag i längden.

    Mina föräldrar var absolut inga höginkomsttagare när jag föddes. Men de satte ändå undan barnbidraget åt mig. Så tacksam för det idag när jag har kunnat både köpa mig en egen bil och egen lägenhet och ändå ha pengar till övers!

      Exakt, men då får du en fördel helt utefter dina föräldrars beslut över det som tekniskt sett är dina pengar. Kanske borde halva barnbidraget sparas automatiskt och halva betalas ut till föräldrarna, så de barn som ej har sparande föräldrar inte hamnar så långt efter när de fyller 18. Jag kunde inte köpa bil eller lägenhet eller resa utan fick börja jobba direkt, men mina föräldrar gjorde allt för mig under min uppväxt men hade ingen koll på sparande helt enkelt.

        Men man kan ju inte kräva ekonomisk jämställdhet för alla, alla har olika föräldrar/bakgrund och det kan man inte trolla bort.
        Säg då att staten investerar barnbidraget, men att investeringen går dåligt för några årskullar. Ska de födda 2 år innan mina barn få ut 1 mille medan mina barn får ut 500 tsek? Är det rättvist? För att bara sätta pengar på ett sparkonto i 18 är ju urbota korkat.

          Ett sparat barnbidrag i 18 år blir ändå över 200 000 kr, vilket jag tror varje ungdom hade uppskattat oavsett. Då har du möjlighet att skaffa boende eller bil eller vad du nu är i behov av som nybliven vuxen. Annars är det allra första man behöver göra att skuldsätta sig. Man kan även använda pengarna till att studera och skippa att ta CSN-bidrag.

            Du missar inflationen. 200 000 idag kommer inte vara värt 200 000 om 18 år.

              1) Skillnad att ha pengarna på ett sparkonto, och att investera i till exempel aktiefonder.

              2) 200 000 kronor är 200 000 kronor mer än de noll kronor du annars skulle ha kvar.

            Man måste inte köpa bostad och bil det första man gör som nybliven vuxen. Hyr bostad och jobba något år innan du börjar plugga, spara pengar och jobba sen samtidigt så slipper du csn-lån ??‍♀️

              Maxa csn tycker jag, väldigt förmånligt lån.

                Ja! Jag trodde CSN är det mest förmånliga lån vi har.
                Det här med att lösa ut sina lån med pengar man har i fonder, det finns väl ingen ekonom/revisor som skulle råde en till det!??

                CSN har inkomstbaserad återbetalning.

    Vi sparar hälften av barnbidraget varje månad till barnen och andra hälften använder vi för att köpa sådant de behöver, kläder etc. Jag vill ge mina barn den bästa starten på vuxenlivet, då kommer jag från en familj där det fanns problem med pengarna – skilsmässobarn, mamma med låg lön. Man vet aldrig vad som händer i framtiden och NU har vi möjligheten att spara halva barnbidraget, då väljer vi att göra det.

    Jag har ingen åsikt i frågan mer än att jag tycker man borde ta bort flerbarnstillägget. Det är inte rimligt att man premieras för att skaffa många barn. Vi har goda inkomster vilket möjliggjort att vi investerar barnbidraget i syfte att ge barnen bättre förutsättningar till bostad i framtiden. Hade vi inte haft bidraget hade vi såklart ändå sparat åt dem.

      Det kan jag ändå hålla med om, att man får samma belopp per barn oavsett hur många barn man har.

      Hear hear! Tycker man ska få för max 3 barn, väljer du att skaffa fler får du försörja dem själv

      Håller med.

      En släkting har 5 barn och är fortfarande ung (nyss fyllda 30 år), så slingar väl säkert 1-2 mer in i familjen. Tycker det är sinnessjukt hur de nästan kan leva på bidragen de får… Förstår att staten vill tillgodose barnens behov, men denna familjen är låginkomsttagare i ett utsatt område – då de hamnade i Kronofogden pga dyra resor och inköp på kredit – och borde i min värld inte alls sätta fler barn till i världen med dessa förutsättningar. Deras mantra är dock att det löser sig och båda föräldrarna tar dessutom CSN berättigade kurser för att få CSN + mertillägget för varje barn även där.

    Ja det vore mer rättvist att inkomstpröva barnbidraget, kan man tycka. Men det är inte helt självklart. När det infördes 1937 var det inkomstprövat men ändrades till ett allmänt bidrag 1947. Att ändra tillbaka till ett inkomstprövat bidrag kräver en hel del arbete. Dels behöver man skriva regler för när man har rätt till bidrag, dels behöver man bygga upp en organisation för hantering av barnbidraget. Detta kostar pengar och äter upp budgeten för själva bidraget så det blir mindre kvar till de barn som verkligen behöver det. Människors inkomst är inte fast över tiden, man pluggar, blir av med jobbet, blir sjuk. Hos de flesta händer saker. Det man möjligen kan tänkas göra är att pröva bidraget utifrån förmögenhet som är mer stabil över tiden än inkomst.

    Frågan är väl varför ska vi har barnbidrag över huvudtaget? Känns väldigt förlegat. Även folk utan barn har utgifter och får dessutom betala in skatt så föräldrar får grovt subvetionerad barnomsorg, familjevecka och gratis tandläkarvård till barnen. Helt sjukt att staten betalar ut bidrag som bara samlas på hög i sparanden.

      Är absolut för ett barnbidrag.

      Familjeveckan finns dock inte, än. Den budgeten gick inte igenom.

        Jävligt tur det, sjukt förslag.

      ”Även folk som inte har barn har utgifter…” men du menar inte på allvar att de (ofta frivilliga) utgifterna går att jämföra med utgifterna som barn kräver i form av kläder och vinterkläder, mat, större boende, kanske behov av bil, barnsäng, barnvagn möbler anpassade efter barn etc etc? Förmodar att du inte har barn.

        Det är fullt frivilligt att skaffa barn. Då bör man också planera långsiktigt och ha ett sparande för oförutsedda händelser INNAN man får barn.

        Det är väl upp till var och en om de vill skaffa barn eller inte. Klarar man inte av de extra utgifterna bör man kanske inte skaffa barn?

        Fast det är väl frivilligt att skaffa barn också? El8ler du menar att du skaffat barn på grund av tvång?

        Men jösses vilket önsketänkande ni har. Ja i en perfekt värld planerar man för det rent ekonomiskt, men verkligheten ser inte ut så.

        1) allt kan hända: sjukdom, arbetslöshet, dödsfall och andra oförutsedda händelser som påverkar ens privatekonomi efter valet att skaffa barn
        2) ni bortser från våran biologiska och evolutionära verklighet: gemene man har längtan efter att fortplanta sig vid en viss ålder. Det är den driften som gör att fattiga människor som lever i utsatthet eller under dåliga förhållanden skaffar barn ändå (förutsatt att valet att inte slaffa barn existerar, ex genom tillgång till preventivmedel). Det är en verklighet vi kan diskutera hur mycket vi vill i termer av fri vilja men det förändrar inte fakta.
        3) Med den logiken (skaffa inte barn om du är fattig och kan välja) hade väl stora delar av befolkningen på jorden inte existerat? Inkl mig själv

          Nu pratar vi väl inte om fattiga. Hur många i Svergie klarar inte att försörja sitt barn utan 1250kr i månaden? Varför ska staten betala vinterjackor barn? Eller än mer underligt ett sparande? I så fall hade det varit billigare att staten sydde upp jackor och delade ut. Och sjukskrivningat etc drabbar ju barnlöa också, dessutom är det ju vi som.jobbar alla storhelger, kvällar etc för föräldrar alltid får förtur att vara lediga eller tar föräldrarledigt och inte får vi något extra för det mer än även vi betalar in skatt till barnbidrag, barnomsorg, skolor etc utan att få tillbaka.

            Eh, fler än du tror förmodligen? Varför ”staten ska betala vinterjackor till barn” är för att staten, dvs vi, har ett intresse av att det inte finns barnfattigdom i landet.

            Att liksom ”straffa” föräldrar med dålig ekonomi för att de skaffade barn trots den dåliga ekonomin är en extremt dålig lösning.

            En sjukskrivning drabbar väl ändå en småbarnsförälder hårdare, relativt räknat, än en barnlös?

            Tror du att det är slumpen att Sverige är ett av de länder i världen med högst levnadsstandard?

              Väldigt dyrt och ineffektivt att skicka pengar i 18 år till rika människor för att de barn som lever i barnfattighet ska få vinterjackor. Fortfarande mer kostnadseffektivt att ge en jacka direkt till det barnet.

      Gratis vård och tandvård till barnen är ju toppen! Straffa inte barnen för att deras föräldrar inte klarar av att försörja dem eller förse med basal vård.

      å andra sidan är det barnen som betalar de barnlösas pension en vacker dag. alla behövs.

    Min unge kommer vara stenrik när hon är 18. Hon kommer ha pengar till både bostadsrätt, körkort, bil och resor.

      Ok!

      Stenar är inte så mycket värda. Om det inte är magiska stenar dvs.

      Du gör henne en björntjänst

        Ja, spara pengar och investera på börsen, det får ju bara äckliga kapitalister göra.

    Jag dör av skam när jag tänker på kläderna GabJoss har på ett barnkalas.

      Men hon har ju bestie-matchat ?‍♀️?‍♀️

      Hon och bästisen hade väl även likadan klänning på sig ? det enda jag kunde tänka på va om hon hade böjt sig ner så måste hon väl ha visat hela arslet så kort som klänningen va?

      Praktiskt och lekvänligt!

      RIP

      Varför skulle du dö för att någon har kläder som du inte tycker passar vid ett specifikt tillfälle.

        När har hon någonsin på sig något som passar oavsett tillfälle?

      Sekundärskäms åt hennes vägnar. Så olämpligt! Men antar att hon måste se ”snygg” ut för nuvarande mannen att fortfarande attraheras och för att exet ska sukta efter henne (vilket jag absolut inte tror han gör ?). Jag önskar verkligen hon kunde vakna upp ur denna maniska perioden innan det är för sent. Nu står hon här ett halvår senare med en kille som verkar vara arbetslös (förutom nya ”fotojobbet” genom frun), gift, gravid och samäger numera bil, boende och företag med denna killen. Looord have mercy on her ?

    Det är inte en svart-vit fråga. En hög inkomst innebär inte per automatik en massa pengar över. Det beror ju på hur många personer den inkomsten ska försörja. Jag är höginkomsttagare, men utan min mans inkomst hade vi med tre barn levt väldigt knapert på enbart min lön.

    Som höginkomsttagare får man också betala maxtaxa för förskola och fritids. Barnbidraget för två barn är ungefär samma summa som maxtaxan för fritids & förskola där jag bor. Jag har ofta tänkt att det vore mer rättvist att göra förskola & fritids gratis, och behovspröva barnbidraget. Då hade de som verkligen behövt det fått extra kronor i kassan.

      Och vi barnlösa fått betala ännu högre skatt utan att få tillbaka något.

        Nu är jag inte emot barn utan barnbidrag. Jag är också emot höga löner till politiker men för ett demokratiskt system. Det ena har inte med det andra att göra. Och sparar man barnbidraget till barney fyllt 18 så har inte bidraget gått till ett barn det har då gått till en vuxen på 18 år. Ett vuxenbidrag till en antagligen barnlös 18åring.

    Som en som inte fått några pengar av sina föräldrar hade jag såklart uppskattat om 18-årsdagen hade kommit med en summa pengar. Å andra sidan har jag fått arbeta för det jag velat ha – körkort, resor med kompisar. Har en sund syn på pengar. Inget är gratis och jag slösar inte men unnar mig ibland. Har pluggat och jobbat samtidigt och flyttade hemifrån när jag var 18. Har fått hjälpa en av mina föräldrar med mat vissa månader, så jag är glad att jag hade möjligheten när jag plötsligt behövde låna ut flera tusen! Köpte min första bil när jag var 22. Helt själv. Nästa mål är lägenhet om några år. 🙂 Har jag möjlighet när jag själv får barn kommer jag säkert spara barnbidraget men mina barn kommer få arbeta också, jag tror inte på att bara ge.

    Tanken med att det inte är inkomstbaserat är att det inte blir kopplat med ett stigma. Alla får bidrag, dvs är det inte ett bidrag som folk ser ned på. Blir det inkomsbaserat så blir det ett av alla ”jahaa ni får biiidraaag”-bidrag.

      Det är ett stort stigma att vara barnlös som kvinna, var är mina pengar?

        Och hur exakt skulle pengar hjälpa dig med detta stigma? Men jag hoppas det var ironi som flög över mitt huvud

          Och hur hjälper det barn i barnfattigdom att rika får mer pengar. Med ditt sätt att tänka borde vi ju alla få socialbidrag, bostadsbidrag, etableringsbidrag etc så att ingen känner sig utpekad.

      Nja?

    Jag läste en del forskning kring det där när jag läste någon kurs för hundra år sen.

    Generella bidrag som barnbidrag och högkostnadsskydd ökar viljan att betala skatt, att även de som inte är i samma behov av pengarna känner att de får ta del av det gemensamma. Och höginkomsttagare kanske inte flyr landet för att de inte får barnbidrag men det allmänna skyddsnätet är en viktig del som vårt samhällle bygger på.

      Barnbidraget är det enda generella bidraget vi har, tror knappast det är avgörande.

      Stämmer. Tar också bort stigmatiseringen med generella bidrag. Sedan så dras det av vid utbetalningar av exempelvis ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten, precis som behovsprövade bidrag också gör. Tror få här inne tillräcklig kunskap att göra något annat än spontana tyckanden utifrån sin egen situation. Precis som i så många andra politiska frågor. Önskar fler var intresserade att sätta sig in i vad vi röstar om och att de politiska debatterna dök bara lite djupare än höj/sänk skatten och fler poliser och hårdare straff, men knapp det orkar gemene man ens lyssna på. Det gnälls mest oavsett politisk ståndpunkt.

    Barnbidraget borde självklart vara behovsprövat. Det är ett bidrag, och man borde inte få det automatiskt för att man får barn……

    det är ju rätt enkelt att tänka sig merarbetet och logistiken bakom ett inkomstbaserat brandbidrag dvs att det kostar mer än vad det är värt. folk byter jobb. folk blir arbetslösa, folk blir sjuka. folk skiljer sig framför allt (vad händer då ska man fortfarande räkna på föräldrarnas sammanlagda inkomst eller ska det gå till den förälder som tjänar minst) et c . det är bättre att det är som det är.

    Men för sjutton , denna (ursäkta) men jävla jakt på folk som arbetar hårt och tjänar pengar till både sig själv och staten. Lägg samma energi på dom som utnyttjar systemet istället . Finns få länder som har en sådan förakt som Sverige alltså.

    Höginkomsttagare är en del i samhället som ens ser till att dessa möjligheter finns för dom som behöver det . Givetvis ska man inte vara behöva ge,ge och ge men själv inte få någonting från samhället som man BIDRAR till. Blir så otroligt förbannad rent ut sagt .

      Håller med. Visst, vissa föds rika/med mycket förmåner men många gånger ligger det hårt jobb bakom.

        Exakt . Och för många så är dom höginkomsttagare , men inte just ”förmögna” att dom aldrig mer behöver arbeta eller att deras barn aldrig behöver arbeta . Många måste fortsätta arbeta hårt för att fortsätta ha en hög inkomst , och det glöms bort. Landet hade inte varit desamma utan dessa hårt arbetande entrepenörer som utvecklar vårat samhälle .

      1. Att vara höginkomsttagare innebär INTE att du arbetar hårdare än andra, massor av människor sliter med långa timmar och fysiskt ansträngande jobb på väldigt låga löner

      2. Tror du att rika människor inte utnyttjar systemet? Skattefifflar? Tar bidrag de inte har rätt till? (eller förlåt, avdrag heter det ju när det gäller rika människor). Betalar svart för arbetskraft?

      3. Även höginkomsttagar får massor tillbaka för det de betalar. Det sjuka är ju att folk verkar tro att de är odödliga. Om vi bortser ifrån den osköna människosynen att du som rik förtjänar bättre vård och utbildning än den som är fattig, så kan man ju iaf försöka komma ihåg att bara för att du har råd med privat sjukvård idag, betyder det inte att du alltid kommer att ha det.

      Man föraktar inte höginkomsttagare bara för att man anser att det är rimligt att ge efter förmåga.

        Förlåt , men vad är det för klassförakt du har ?
        Du är väl för fan inte mer skön eller oskön beroende på vad summan på ditt bankkonto visar?
        Och om du inte kan se skillnaden på föraktet av höginkomsttagare som sker i Sverige , kontra andra länder så föreslår jag absolut att du utökar din världssyn lite genom arbete/studier utomlands . Hej

          Menar du att jag föraktar överklassen när du pratar om klassförakt? För det är inte vad klassförakt betyder. Och jag föraktar inte heller överklassen.

          Jag har inte heller påstått att hur skön någon har har med bankkontot att göra. ”Människosynen att en rik person förtjänar bättre vård och utbildning än en fattig person” är däremot oskön. Dock en åsikt som förstås är vanligare hos gruppen som har kapital för privat vård och utbildning dock, men vad som är hönan eller ägget där låter jag vara osagt.

          Jag tror att du kanske behöver fundera över vad förakt faktiskt innebär. Som sagt, vi avgudar inte rika människor här på samma sätt som i andra länder, nej. Vi har en tendens att tycka att människor bör behandlas med respekt oavsett inkomst. Vi har en tendens att tycka att man hjälps åt så gott man kan.

          Men… För den privilegierade känns som bekant jämställdhet som förtryck.

      Haha läs igenom den här tråden så ska du nog se vilka grupper man hyser förakt inför, inte är det höginkomsttagare

    Tanken är att det är barnets bidrag, som inte skall ha något med vårdnadshavares förutsättningar att göra. Och alla barn är såklart lika mycket värda och skall därför ha samma barnbidrag. Ett behovsanpassat barnbidrag hade lett till en stigmatisering av de barn som haft rätt till det.

      Alla får inte bostadsbidrag. Är inte de utan bostadsbidrag värda en bostad?

        Din kommentar är ett solklart exempel på whataboutism.

          Det är det faktiskt inte, Anna applicerar samma logik på ett annat scenario för att visa att den brister. TS skriver att alla borde få bidrag oavsett behov eftersom ”alla barn är lika värda”, det är inte ens långsökt att applicera på bostadsbidrag – Alla är lika värda bostad men alla behöver inte bidrag för det. Alla barn är lika värda mat, kläder och att kunna följa med på skolaktiviteter – Men alla behöver inte bidrag för det.

            Eftersom barnbidraget är barnets bidrag och en anser att kostnaden för att täcka vissa grundläggande behov bör vara samma för alla barn i Sverige (går givetvis att diskutera) samt att ett barn inte har någon egen inkomst, blir det såklart tokigt att jämföra med ett bidrag till en vuxen som såklart kan ha väldigt olika förutsättningar mot en annan vuxen. Att inte behovspröva tillexempel bostadsbidrag utifrån den enskildes inkomst och faktiska boendekostnader skulle med andra ord absolut inte gå att jämföra med tanken bakom ett allmänt barnbidrag.

              Jag håller inte med dig – Ett barn under 18 år ska försörjas av sin vårdnadshavare och förväntas inte tjäna egna pengar. Barnets förutsättningar är därför = vårdnadshavarens förutsättningar. Alltså skiljer de sig från barn till barn, precis som för vuxna. Om barnet har behov av bidrag för att täcka basala behov beror på vårdnadshavarens ekonomi. Därför är det inte alls orimligt att bidraget prövas därefter.

                Jag säger inget om att barn skall vara självförsörjande eller att det inte skulle vara vårdnadshavares ansvar att försörja sitt barn?
                Jag försöker bara få fram tanken bakom ett generellt barnbidrag. Och den tanken går inte att applicera på ett bidrag som till exempel bostadsbidraget.

    Tycker att alla ska få ta del av barnbidraget. När räknas man som höginkomsttagare? Ett barn är ju uträknat att kosta runt miljonen från 0 till 18 år. Kan förstå att man tycka att folk som är snuskigt rika inte borde ha det men samtidigt är det dom som bidragit med mycket skatt och det är även en miste klick som är så extremt rik. Så låt det vara, däremot tycker jag man bör slopa flerbarnstillägget.

    Kan vi få ett inlägg om att Booken sa i gårdagens live att hon spenderade ett år med att förbereda renoveringen i deras hus??? Som uppenbarligen är en superlögn? Pliiiizz!

      Började de inte renovera direkt de flyttade in? Eller minns jag fel

      Var inne på hennes live en liten stund bara, filmade hon bara ljusen hela tiden? Visade hon sig inte?

        Hon kunde inte hålla sig och visade sig efter typ en timme, i ytterligare en timme 🙂 haha

    Folk verkar i sin argumentation fort glömma att barnbidraget är till för barnen, dvs till kläder, förskola, mat etc. Barn är dessutom en förutsättning för att säkra skatteunderlaget i framtiden, dvs barn är strikt sett framtida arbetskraft. Därför finns det en poäng i att folk har en vilja att skaffa kids.

    Barnbidraget är dessutom en av grundbultarna i det vi kallar välfärdsstaten. Det har en viss påverkan på att minska barnfattigdom och utanförskap. Och stora klassklyftor har i längden ofta ett samband med utanförskap, kriminalitet och arbetslöshet (utan inbördes ordning eller orsak-verkan).

    Ot är det inte ganska komiskt att regeringen förnekar att det kan vara partiledardebatten där Corona spreds. En efter en har de blivit sjuka (typ). Vad är oddsen på att just dom hade blivit sjuka annars. Bättre erkänna att det var där, det fattar varenda en ändå!

      Fast det finns ju en inkubationstid, som är mellan 2-14 dagar (4-5 dagar vanligast). Alltså kan man inte testa positivt samma kväll eller dagen efter. Då har de blivit smittade innan. Däremot kan ju Annie, Per osv ha bidragit till att smitta andra under partiledardebatten, då de troligen var smittsamma den dagen.

      Vad har det med sociala medier att göra?

      Men sluta.

        Alltså som kommentar till ett sabla ot som ej har mer soc med att göra som dessutom handlar om sabla corona. Tyst bara.

    sluta klaga på att ’jag fick inte mitt barnbidrag på hög bu.hu.’ Fråga istället – varför ska jag betala (genom skatt) för att andra klämmer ut ungar de tydligen inte har råd med?

      Ska bara rika få skaffa barn?

        Självklart inte fåntratt. Det var inte så ts menade och det vet du också men du gillar att spela dum.

          Hur menade ts då?

          Hen vill ju inte betala för barn som föräldrarna inte har råd med? Dvs; ts tycker att endast de som har råd med barn ska skaffa barn.

            Det är en enorm skillnad på att ”inte ha råd” och ”vara rik”. Det är inte så att det är 1000 kronor som skiljer dessa människor åt. Jag tycker att om vi ska ha ett barnbidrag ska alla få det men däremot blir det konstigt när folk klagar på att det minsann kostar mer än så att ta hand om ett barn. Självklart!! Det är inte meningen att staten ska betala för dina ungar.

      För att man tänker på laget före jaget. Jag vill att alla ska ha det bra, inte bara jag.

    Det är barnets pengar så ej inkomstprövat. Sedan har en del råd att spara. Andra har inte råd att spara men har råd att röka och ha hund.

    Är det bara jag som undrar hur hon ska reglera att de får pengarna när de blir 20 år? I Sverige så blir man ju myndig vid 18 års ålder=kontroll på sina pengar (alternativt så sparar hon i sitt eget namn och väljer att ge barnen pengar när de blir 20 år).

      KF med barnen som förmånstagare. Du kan även skapa aktie och fondkonton där barnet först övertar pengarna när du anser det är dags eller vid ditt dödstillfälle (men tidigast berättigat till pengarna när de är myndiga då).

    Nej, barnbidraget har alla med barn rätt till oavsett inkomst. Det finns andra delar som redan är inkomstbaserade, som avgiften på förskolan. Däremot tycker jag att flerbarnstillägget ska bort, då det är betydligt vanligare att familjer med låg inkomst väljer att skaffa många barn, trots att de inte skulle haft råd med det utan bidragen.

      Ja i Sverige får man mer pengar ju fler barn man skaffar, perfekt juh

    Men det finns ju redan tänk kring att barnbidaget inte är inkomstprövat. Det är pengar för barnen och inte för föräldrarna. Det ska inte vara skamligt att få barnbidrag och en jämställdhetsfaktor som ger alla barn bättre förutsättningar oavsett vad föräldrarna pysslar med.

    Idag tycker jag vi ska värna om det, det är ett fantastiskt initativ och något som framför allt gynnar kvinnor/mammor. Så låt det vara!

    Mina föräldrar sparade hela barnbidraget till mig och min syster. Pappa hade en medellön och mamma var hemma många år med oss utan att jobba. Vi fick inte märkeskläder och avstod en del annat. Lite surt då men skönt i efterhand.

      Vad märkligt gjort av dina föräldrar. Det är ju inte så som det är tänkt att användas?

      Det ska gå till barnens behov – och de som redan kan tillgodose barnens behov med andra pengar kan spara bidraget.

        Tror jag överlevde utan märkeskläder och annat. Vi åkte utomlands och hade det rätt bra. Men levde rätt sparsamt.

          Du skrev att ni avstod en del och att det var rätt surt.

            Personen skrev väl att det var surt då, men skönt efteråt. Lite som alla andra uppoffringar eller prioriteringar som inte ger omedelbar behovstillfredsställelse. Lite som för alla barn som velat ha något som föräldrarna sagt nej till. Att vara en bra förälder är ju inte att ge barnet allt det vill ha så länge det finns pengar kvar på kontot.

            Själv ska jag snart gå och träna, känns rätt segt nu, skulle vara skönare att ligga kvar i soffan. Men kommer kännas skönt efteråt och ligger mer i linje med mina långsiktiga värderingar.

    Miljardärer ska inte ha pensionsrabatt på allmänna kommunikationer.
    Där ska de betala (minst) fullt pris eller också får de åka limousin på egen bekostnad.

      Nämn en miljardär som åker kommunalt

        Joakim Von Anka

          Han har ju till och med en egen pilot!

        Hur ser man om det är en miljardär?
        Vad jag vet finns det inget säkert kännetecken på miljardärer i gatubilden.

          Vi har bara 190 miljardärer i sverige. Det är inte så svårt att hålla koll på dem 😉

      fast de har väl samma rätt som alla andra att få pensionsrabatt? De har ju om något bidragit till skatten och samhället. Ogillar sättet att göra skillnad på folk så här. DEssutom hur många pensionerade miljardärer kan det finnas som det rör sig om? Hur ofta åker de kommunalt?

      Jobbigt för dom som säljer typ SL-biljetter som kommer behöva begära in deklaration osv när en stackars pensionär bara vill köpa en biljett.

    En del av oss står utanför Willys vid öppning 08 på morgonen när barnbidraget landar den 20e för att kunna handla mat blöjor ersättning och annat som gapar tomt. Medan andra sätter in det på högriskkonto. Det är en skev värld vi lever i.

      Men är det så fel egentligen? Tråkigt för den som är beroende av bidraget att befinna sig i den situationen, men är det orättvist egentligen?

      Men gör du absolut inget för att förändra din situation?

      Tänk också hur många föräldrar som tex röker, snusar och köper onödigt mycket snacks, godis och läsk, för att sedan klaga på att de inte har råd och står och hänger på låset den 20e..

      Intressant att du använder ordet ”högriskkonto”. Menar du att investera i aktier automatiskt = en hög risk? För så är det inte.

    om nu det ska vara inkomstbaserat att få barnbidrag tycker jag man ska ta bort tillägget man får om man har många barn. om du måste ha barnbidrag för att klara av att mata din barn kanske man inte skulle ha skaffat dom från första början?

    Man kan diskutera hur mycket man vill om bb ska vara inkomstbaserat MEN det kommer ej ske. Är det en enda fråga alla partier är eniga kring är att bidraget INTE ska var inkomstbaserat. Däremot har de olika åsikter på hur det ska ut eller hur mycket man ska få och hur det ska se ut med flerbsrnstillägget.

      Man får diskutera frågor även om partierna inte gör det.

    Borde inte vara kopplat till inkomst. Höj istället och kriminalisera förskinringen. Allt som barnet inte konsumerar ska gå till en indexfond tills de fyller 18.

    Om föräldrarna inte kan försörja sig själva bör de inte ha barn.

      Vad billigt att Skatteverket ska gå igenom vad alla bidrag läggs på och avgöra om det är en utgift kopplad till barnet.

        Går att göra med ai och predictive policing. Snart behöver inte skatteverket alla revisorer.

    Fact Time!
    Om man tar antalet barn i sverige och multiplicerar det med 1250 så får man svart på vitt att minst 3.017.967.500kr av våra skattemedel går till att betala ut barnbidrag varje månad.
    Lägg på en miljard till eftersom att det inte är räknat med flerbarnstillägg.
    Varje månad! Och för vad?
    Förstå vad man skulle kunna göra med dessa pengar om man la in dem i vården eller hos polisen istället.

      ?‍♀️ Du undrar vad barnbidraget går till?

        Nej, jag undrar varför vi slänger iväg 4 miljarder i månaden på någonting som egentligen inte behövs.
        Är det så att man inte har råd att mätta sina barn utan barnbidraget så har vi en alldeles ypperlig myndighet som heter Socialstyrelsen

      Den mest ogenomtänkta kommentaren måste fan vara denna alltså

        För att?

      Fact time!!

      Sverige sysslar inte längre med fattigvård, även om det under omständigheterna kan ha betraktats som positiv med undantag för fattigvårdsauktionerna dåra.
      Barnbidrag betalas ut till alla föräldrar oavsett ekonomiska förutsättningar efter som det det svenska samhället inte gör skillnad på barn.
      Hur mycket ens föräldrar får i barnbidrag ska inte vara föremål för diskurs ute på skolgården.
      Tänk er själva: ” HAHA, Olles föräldrar får barnbidrag”

      Med det sagt, har jag för tillfället 150kr vardera varje månad att avvara från barnbidraget, för att täcka mina barns framtida kostnader (körkort och lägenhet)
      Att Bella kan avvara lite mer har inget med mig att göra.

        Barnbidraget infördes 3 år efter att vi i Sverige hade rekordhöga antal barn på barnhem.
        De viktigaste motiven till att införa barnbidraget var att öka befolkningsmängden, utjämna levnadsstandarden mellan barnlösa och barnrika familjer och minska antalet barn som levde i fattigdom.
        Ingenting av detta behövs längre, inte i den omfattningen som för 100 år sedan.

        Det är dags att vi gör en reform, tar bort barnbidraget i den form vi har nu och tittar på en mer effektiv och kostnadseffektiv lösning.

          ”Utjämna levnadsstandarden mellan barnlösa och barnrika familjer och minska antalet barn som levde i fattigdom” Skulle det vara ordnat nu menar du?

            I dagens Sverige räknas mindre än 1% leva under allvarlig materiell fattigdom.
            Jämfört med 30-40 talet är det ingenting.

            Jag säger inte att det är ordnat fullt ut. Men det är BETYDLIGT mycket bättre nu.
            Vi har dessutom haft det här systemet i snart 100 år. Är det inte dags att inse att det är oerhört förlegat sätt att ”fixa” saker på?
            Att ge barnbidrag till alla, bara för att en liten, liten del behöver det är ju som att sätta på ett skavsårsplåster på en cancersvulst. Det är liksom inte så att en liten mängd barnfamiljer har problem för att de är beroende av ett barnbidrag. Det här beroende är ju skapat från någonstans. Typ utanförskap, arbetslöshet, sjukdom etc.
            Är det då inte bättre att lägga pengarna där och lösa grundproblemen som gör att folk hamnar i fattigdom?

              Ja men absolut, fixa grundproblemen först och ta bort barnbidraget sen när det är färdigt. Men att grundproblemen inte går att lösa med pengarna från barnbidraget kan vi väll ändå vara överens om?
              Utanförskap, arbetslöshet och sjukdom är en konsekvens av samhällsstrukturen, inte av barnbidraget.

                Varför ska man ta bort det sen, när pengarna ändå inte används till vad som egentligen var meningen med bidraget?
                Fallerad sjukvård, att småföretagare inte har råd att anställa personal och värdelös integrering är en konsekvens av att inkompetenta personer förstör samhället genom att bland annat slösa bort ofantliga summor varje dag. Det bland annat genom att fortsätta med ett system som är nära 100 år gammalt och som uppenbarligen inte fungerar.
                Någonstans behöver dessutom kapitalet att ”fixa” grundproblemen finnas. Eftersom man inte kan lösa dem genom att dansa regndans. Att då frigöra 40 miljarder om året och fördela det till där det gör bättre nytta låter väl då som en rätt bra idé, eller?

                  Man ska ta bort det sen för att det var svaret på din kommentar.
                  Du kan osannolikt veta om pengarna används rätt eller inte. Bara för att några har möjligheten att avvara ett sparande innebär inte det att alla kan det. Sluta generalisera.
                  Att småföretagare inte har ”råd att anställa” går inte för barn som inte har mat på bordet. Och det handlar inte om någon 1%
                  Småföretagare kan se över sin affärsidé om ekonomin inte går runt. Ska Småföretagare tjäna på billig arbetskraft eller menar du? Eller menar du att Småföretagare ska få bidrag?
                  Var du anser att pengarna ”gör pengarna nytta” är jävligt diffust, skjuter argument från höften är vad du gör, är det inte det ena är det andra.
                  Jävla klagande.

                  Hej igen,
                  Jag måste dessvärre tacka för mig nu.
                  Att stångas mot den här smörjan fungerar inte för mig.
                  Med det sagt önskar jag dig en god fortsättning på 2022 och framför allt ett stort lycka till!
                  Hej svejs

        Men om Olles förädrar får socialbidrag, ska alla få socialbidrag då?

          Givetvis ska Alla få det, förutsatt att Alla behöver det såklart.
          Eftersom Annas föräldrar får skattelättnader borde Alla få det också.

    Tänk att barnbidrag kan vara så provocerande! Jag är av den åsikten att barnbidrag ska inkomstprövas – de som bidrar mest till samhället i form av skatt borde få mer ☺️ Och nej, vi är inga höginkomsttagare just nu som föräldraledig och student. Jag tror det handlar om prioriteringar. Jag och min sambo har haft det riktigt dåligt ekonomiskt sen vi fick barn, får tillsammans ut ungefär 32 000, innan barn fick vi ut det dubbla. varav räkningar är på 22 (inkl. mat och hygien, 5000 kr). Men vi har alltid prioriterat barnets sparande. Så fort barnbidraget kommer in så sätts det in på ett ISK-konto. På 1,5 år har vi betalt in 22500 kr, men det är värt 33000.

      Men visste ni inte att enligt alla vänsterblivna är det bara riskkapitalister som investerar pengar?

    Bra korkat att prioritera en ettårings sparande när man själv har det ”riktigt dåligt ekonomiskt”.

    Han kommer dessutom bli otroligt curlad av det, bättre att få kämpa lite själv.

      Vi har kommit överens om att hur dåligt vi än har det ekonomiskt ska barnspar (1250) och våra pensioner (1000/person) alltid prioriteras. Men tack för omtanken!

        Men du förstår att barnbidrag är till för att förse barnens behov va? Så om ni har det riktigt knapert är det bättre att prioritera kläder, leksaker, mat och dylikt till ungen istället för hans sparkonto.

          Finns ju ett enormt utbud av begagnade barnkläder, leksaker, barnvagnar, overaller osv som är nästan gratis. Så ett litet barn behöver verkligen inte vara dyrt i drift. Däremot är det många som hellre VILL ha en vagn från Bugaboo, nya kläder från rätt butik och rätt sorts leksaker. Då kan det bli hur dyrt som helst.

    Jag kräks på att folk som har det gott kan spara barnbidraget så deras barn fortsätter att ha det bra förspänt. Kanske av avundsjuka. Men känner också en avsky mot folk som har det så jävla bra ekonomiskt men är oförmögna att reflektera kring saker och påstår att om man gör rätt val så får man bättre utkomst. Shut the fuck up och inse att du är privilegierad som fan.

      Lugna ner dig?

      Så du menar att du har NOLL möjligheter att påverka din ekonomi? Nu får du skärpa till dig. Så jävla trött på fattigdomsoverallen som åker fram så enkelt.

      Snälla? Som att du inte haft möjlighet att plugga vidare? Skapa bättre förutsättningar?
      Om du levt ett liv där dina föräldrar använt ditt barnbidrag till att köpa mat, kläder och betalat fritidsaktiviteter åt dig, så är du fan priviligerad.
      Läste en kommentar här inne där en person sa ”mina föräldrar använde mitt bidrag till att köpa alkohol och underhålla sitt missbruk”
      Så nja alla som har fått ett barnbidraget och det använts åt mat, kläder eller sparande är priviligerad.

      Att leva i Sverige är ett privilegium. Så knip bara knip din mun.

      Eller hur, ibland måste folk lära sig knipa käften. Folk verkar väldigt triggade av verkligheten. Att folk har det dåligt ställt triggar, att man vänder på varje krona triggar, att barnbidraget är väsentligt för att det ska gå runt varje månad triggar. Herregud du som blir triggad av det, var glad att det inte är DU som har det så. För det är jättetufft. Sluta se ner på andra och inse ditt privilegium.

    Klart att alla ska få barnbidrag oavsett! Det är ju barnens pengar, men vårdnadshavaren väljer hur de ska användas bara. Tror det handlar mycket om prioriteringar. Jag är undersköterska och ensamstående mamma men för mig har det varit viktigt från start att lägga hela barnbidraget på min dotters sparande. Och så har jag anpassat min ekonomi efter det.

    Man får inte glömma administrationen som skulle krävas att inkomstpröva barnbidraget också kostar, så frågan är Hur lönsamt det skulle vara.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.