Positivt med sociala medier

En sak som jag definitivt stoppar in på sociala mediers pluskonto är det här.
Innan sociala medier fanns så hade aldrig en mindre designer kunnat nå ut på det här viset, om det visade sig att någon plagierat deras design.
Emmeli Hultqvist är en designer och kreatör som nu fått upp ögonen för att Jotex säljer en exakt kopia av hennes knutljusstake i sin webbshop.
Idag har ”David” i alla fall en liten chans mot ”Goliath”, om så bara för att uppmärksamma saken och göra sin röst hörd, om än så lite.

I den här bilden har Emmeli stoppat in en Jotex-knut bland alla sina egna kreationer.
Kan ni se vilken som kommer från Jotex?
Jag tycker den mest ser ut som en dålig kopia av Emmelis knut, men det är kanske också precis vad den är?

Under det här inlägget bemöter Jotex kritiken, vilken Emmeli Hultqvist inte ger mycket för, med tanke på att hon upplyste Jotex, redan i november, om att ljusstaken var ett plagiat så den syntes som rekvisita på andra produkter.
Här en skärmdump på konversationen:

otex.se Verifierat Hej❤️ Ljusstaken BOW är en externt designad modell som vi tog in i vårt sortiment under hösten 2021. Produkten, som har sålts på andra marknader än Sverige innan dess, ingår inte längre i Jotex sortiment. Vår ambition är att alltid ta ansvar i det fall vi begått misstag och att bevaka och respektera den konstnärliga kreativiteten.   Bästa, Jotex teamet

 fraucrane @jotex.se Bra att ni tar ansvar! Men en liten fundering bara. Det känns märkligt att ni som är ett av Sveriges ledande företag vad gäller inredning på nätet liksom inte skulle ha koll på en sånhär sak. Jag gissar ni har ett team som är om sig och kring sig om de senaste trenderna och vilka som influerar dem? Förhoppningsvis är detta ett ärligt misstag, men det känns lite … konstigt? 1 dSvara   amandamyahlstroms profilbild amandamyahlstrom @jotex.se frågan är ju varför det här ens har hänt?! Varför har ni från första början plagierat @emmelihultqvist ikoniska ljusstake?? Hoppas ni även tar ansvar gentemot Emmeli mer än att bara ta bort plagiatet ur ert sortiment. 23 h2 gilla-markeringarSvara   emmelihultqvists profilbild emmelihultqvist @fraucrane det är inget misstag, för redan i november upplyste jag jotex om att det var ett plagiat då ljusstaken syntes som rekvisita på andra produkter. Extern design eller inte, faktum kvarstår, det ÄR ett plagiat & den bekräftelsen befinner sig en googling bort. Ändå väljer de att lansera produkten istället för att invänta de rättsliga grunder de bett mig uppge, vilket självklart inte kan ske över en natt då jag är konstnär & inte jurist, vilket de vet mycket väl. Härskarteknik säger jag. Jotex agerande är inte bara omoraliskt, det är faktiskt ett lagbrott. 19 h14 gilla-markeringarSvara   sandraaxells profilbild sandraaxell @jotex.se Det låter lovande! Hoppas att ni skyndsamt rättar till och kompenserar konstnären i detta fall. Externt designad är i detta fall externt plagierad. Vi ser fram emot att höra fortsättningen!

Tack för tips!

110 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så nåkt! Fy farao.

    All vinst för försäljning av denna produkt genom Jotex och deras övriga koncernbolag bör tillfalla den ursprungliga konstnären. Hoppas rättvisa skipas! Som jurist verkar det dock ganska solklart att de har plagierat. Hon har en bra case.

      Njaeej. Frågan är ju hur många varianter på knutljusstakar som existerat före hennes i Sverige och världen. Jag gissar bara men min gissning är den inte kan räknas som unik. Så jag tror tyvärr inte hon har ett case.

        Jotexvarianten är ju väldigt lik hennes, men den här Emmeli är ju knappast först med idén.
        Googla ”knot candle holder”.

          Finns verkligen hur många som helst, googla ”clay knot candle”.

            Mmm, inte säkert det var supersmart av henne att göra en sak av detta. Ganska avslöjande.

            Joyce har exakt samma utformning, hur kan i påstå att de som dyker upp när man googlar är samma utformning? Ja det är en knut med ett ljus men ingen är lik den som diskuteras här. Inte en enda.

              Håller med. Ja det finns liknande men ingen som är exakt den som emmeli gjort – förutom hos Jotex då.

                Eeeeh, ”inte så lik” – den här då?:
                https://i.pinimg.com/originals/7d/cb/e6/7dcbe6e62c68863bdab1b0cc64aac067.jpg
                https://i.pinimg.com/originals/f0/3e/dd/f03eddec184c1782f31f853c6a582ba3.jpg

                Tim Torp Hansens Lykke-ljusstakar är ju också ganska nära, om än inte exakt lik i utformning:
                https://www.designerhome.no/produkt/lykke-one-sand/

                  Eeeeeeh, nu hänvisar du ju till två olika ljusstakar som samma. Möjligtvis att ljusstake nr två av tre är lik men inte i närheten av samma grad som Emmeli och Jotex. De andra två är ju helt annorlunda.

          Men lite komiskt varför Jotex variant heter Bow när det i själva verket är en knut..

            Vad menar du ”bow” betyder?

              Band

                Band på engelska är ribbon och bow är rosett.

              Rosett

              Pilbåge

            Det kanske är en hommage till Emmeli?
            ”Bow” (to the queen)!

        Alltså tycker ändå hennes inte ser ut som andra även om det finns massor. Sedan tycker jag även att jotex ser ut som en klump bajs jämfört med hennes ganska fint definierade meeen det är väl en annan sak..

          Ja, precis. Deras ser kletig ut, syns direkt vilken det är bland hennes.

            Deras är gjuten, de har använt hennes som modell. Alltså snott rakt av och gjort en mycket sämre kopia.

      Som jurist får du väl isf förklara för oss på vilket sätt en ljusstake i knut når verkshöjd…

      Sov du dig igenom immaterialrätten? Eller är du student i början av studierna och har inte hunnit dit än 🙂

        Haha nej, är bolagsjurist sedan flera år tillbaka. Jag klarade faktiskt immateriella kursen med ganska goda betyg (surprise) ? Givetvis är det ju en tolkning som behöva göras, men en liknande case utspelade sig nyligen med danska Christian Blitz där man kom fram till att det rörde sig om plagiat. Dock måste jag faktiskt erkänna att immaterialrätten inte är min starkaste sida (sysslar inte med det på jobb eller efter den kursen för sex år sedan) så man kanske inte skulle ha uttalat sig LOL.

          Finns ett pågående mål med adventsstake.

            Om du tänker på Elflugan så har dom fallit.

    Fast kan det inte vara hon som inspirerats av något hon sett tidigare? Bara för att man är först i Sverige betyder det inte att idén var hennes från början.

      Nej men man har väl sin egen nish på det (annat material, färg, mönster)

        Det räcker dock inte.

      Exakt min tanke. Att HON kanske har inspirerats av någon utomlands? Som konstnär till yrket borde hon väl också ha koll på juridiken kring sina alster? Varför sökte hon inte skydd på sin ljusstake från första början? Nu måste hon faktiskt bevisa att hon var först OCH att hennes verk har rättshöjd. Inte konstigare än så. Jotex har efterfrågat vilken juridisk grund hon har för sitt påstående, och helt ärligt, det undrar faktiskt jag också.
      Än en gång, ta reda på sånt här om du ska arbeta med skapande och införande av produkter på marknaden. Hade förenklat för alla. Jag tror att hon har kopierat någon utomstående och får svårt att bevisa sin upphovsrätt, hoppas inte, men det ska bli spännande att följa.

        *Rättshöjd = ska vara verkshöjd, så jag inte får en massa viktigpettrar efter mig ?

      Visst finns det liknande, men inte just med den knuten och hållaren, medan hotet-varianten verkligen är en likadan Knut med hållare.

    Annonsen som dyker upp är ingen slump dock ? Joyce köper det sökordet för att dyka upp överst i sökresultatet. Vilket bara gör det ännu fulare!

      *jotex

    Plot twist: hon har själv kopierat ljusstaken från samma företag som jotex tagit in den av

      Vilket företag tillverkar den?

    Skriver man så, ”bästa” ???

      Har sett folk skriva så i sina mejlsignaturer också. Läser det alltid som att man anser att man själv är bäst. Men antar att de menar typ bästa hälsningar ?

      Är rätt vanligt, är väl en försvenskad variant av best (wishes). Bästa hälsningar kan man ju skriva på svenska (även om vänliga hälsningar kanske är vanligare).

        Konstigt ord; bästa. Bästa. Bästa. B-ae-sss-tt-A

          Du är konstig.

    Tror inte att hon har ett case. Googlar man ljusstake knut kommer det upp flertalet olika som inte är designade av Emmeli eller sålda av Jotex

      Eller hur. Den enda som möjligtvis haft ett case var väl Josef frank…

        Haha ja fan du har ju rätt

      Jag googlar också detta men tycker nog inte det är superlika, de andra?

      Om det var en influenser som gjort som Jotex hade det ju varit totalsågning här.

        Kanske men man bör oftast ta totalsågningar härinne med tre grävskopor salt.

          Hahaha mycket sant.

    Gissar bara men de kommentarerna är ju såå pinsamma. Hade inte heller låtit de stå kvar om det var min blogg, folk får väl ha på sig vad de vill 2022 utan att ett gäng konkurrerande kvinns ska komma och tycka saker om ”lämplig klädsel.”

      Det var ju dock inte hela kontexten.

    Ja och varför försvann kommentarerna om Angelica Lagergren och hennes ex-man förra veckan? Vill han inte vara offentlig längre?

      Hon kanske har annat att göra än att sitta och granska kommentarer direkt dom har skrivits.

        Jobbar du 24 timmar om dygnet?

      Hej,
      Varken han eller hans nya partner är offentliga personer.
      Därför raderar jag kommentarer om dem.

      Med vänlig hälsning,
      Camilla

    Camilla!
    En tjej vid namn evelynlindvall på instagram gör otroligt många samarbeten, men är de korrekt utskrivna?

    Fan vilken ful ljusstake.

      Jag tyckte den var snygg.

    Var är den på nedre bilden? Vilken färg? Ser ingen skillnad på dom.

      Den vita i mitten till vänster.

        Tack för svaret

      Den är typ precis i mitten till vänster

        Tackar ska kolla

      Mitten till vänster… syns att den är juten insett stycke istället för gjord av lerkorvar

        Aaah nu ser jag det också, den är inte lika snygg som de andra.

        Tack till dig med som svarade mig 🙂

    Sjukt ful ljusstake.

      Ja. Typiskt fånga dagen-skit.

      Jag tycker att den är väldigt fin

    Anna book visar upp före/efterbilder på renoveringen av deras hus och tar åt sig cred i kommentarerna. Men köpte inte dom huset färdigrenoverat? Dom har väl inte själva renoverat huset invändigt?

      Ja, dom köpte huset färdigrenoverat. Huset var ju tom ute till försäljning som färdigrenoverad.

        I liven häromdagen sa hon att det tog henne ett års intensivt arbete att få färdigt renoveringen i nya huset.

          Detta förtjänar ett inlägg, CamCam!

    Hittar inte heller kommentarerna om Gabriella längre. Tycker faktiskt det är riktigt kritiskt och tråkigt hur hon favoriseras här.

    Hennes klädsel var uppenbarligen inte lämplig på ett barns fyraårskalas och att påpeka detta hade inte varit ett problem om det hade rört sig om exempelvis Bella.

      Exakt så, hade Isabella glidit runt i nåt liknande på Sallys kalas och hennes Paul fotat då hade kommentarena fått stå kvar. Det hade blivit ett eget inlägg om klänningen och behagen.
      There is a time and place for everything. Det där är en olämplig klänning på ett barnkalas. Även hennes ”blus” hon hade på sig på restaurang häromdagen. Och jag är långt ifrån en pryd ultrakonservativ kärring…..
      Ribban är verkligen inte hög på Gabriellas blogg, meningslöst innehåll, inget djup. Camilla tog upp TikTok tvillingarna häromdagen, tycker samma om Gabriellas blogg och alla andra liknande. Att detta anses vara jobb och att visa försörjer sig på det är mindblowing.
      Såg Pornfluencers häromdagen, paret där (Amanda Bredén och hennes man) är kanske nåt Adidasmannen vill ha.
      Förövrigt så har Amanda en massa följare på sin Instagram så hon tjänar på sina bilder och content.

        Det är nåt som är så skevt/stört med dessa kommentarer…skäms ni inte? 50 talet var för 70 år sen…

          Fast jag skulle inte vilja se en mans lår heller preeecis där de övergår till skrev, knappt döljt av en tygbit. Olämpligt absolut.

          Jag kan svara. Nej, jag skäms inte.
          Jag uppskattar den kvinnliga formen, kvinnokroppen är vacker plus att jag själv sysslar med lättklädda saker MEN som jag sa i min kommentar….there is a time and place for everything.
          Samma med män, vill inte se deras apparater hänga untanför shortsen på restaurang.
          Ha på dig vad du vill på badstrand tex, jag växte upp när det var normalt att vara topless på stränderna i Sverige så jag är helt ok med det.
          Gabriella fokuserar enormt på två kroppsdelar men hon är så mycket mer än så, hoppas hon vet det. Men det kommer nog med tiden, den insikten om sig själv.

          Skäms? Nej det är väl de som klär sig som porrskådisar på barnkalas som borde skämmas.

          Ursäkta men varför ska vi skämmas? Jag tycker det är oerhört viktigt att det nämns och glädjs åt att så många påpekar olämpligheten i att knata runt med kort, kort (utan underkläder) på ett barnkalas. Jag har själv en vältränad och snygg kropp, men inte knatar jag runt i min kortaste, tightaste och mest framhävande klänning på ett litet barns kalas och samtidigt putar mina olika kroppsdelar för kung och fosterland på alla foton som tas av mig och mitt barn.

          Det bör även vara sunt för Gabjoss/Gabposs att folk påpekar olämpligheten i detta, då hon verkar vara i en förblindad och manisk period just nu. Förstår att man inte tänker helt klart då.

            Hur vet alla att hon inte hade trosor? Hur såg ni det? Haha ?

    Men vad fasen. Låt människan klä sig som hon vill. Vem skadar hon med det? Inte er i alla fall.

      Men hon får ju klä sig som hon vill. De flesta hade ett problem med sexigt+barnkalas. Alltså, missar ni kontexten med flit eller så vi ska låta som avundsjuka kärringar?

        Haha. Precis. Jag är något år eller två äldre än Gabriella och har en ganska lik kropp (är dock några cm kortare), så för mig handlar det inte ett dugg om avundsjuka eller att trycka ner någon annan. Snarare belysa det problematiska i att klä sig på ett visst sätt (som se*ualiserar kroppen) vid heelt fel sammanhang. Jag vet inte om det är hennes snubbe som tagit fotona, men på nästan alla foton putar hon på ett lite onaturligt sätt vilket än en gång bekräftar hennes osäkerhet.

      Barnen.

    Molly Sandén är but hurt över tramsframs repost av hennes inlägg där en rosa, luftförorenad himmel misstagits för norrsken ?

      ?? Jag dör.

      Är inte Molly Sandens mellannamn just But hurt?

      Haha inlägget på story ”det är så många som tror att jag på riktigt tror att det är norrsken”, eller vad hon säger. Lät inte så trovärdigt att det bara skulle vara ”ironi”?

    Det pågår ett mål där ett företag har kopierat en väldigt känd ljusstake. Rör rätt stora pengar och upphovsrättsintrång.

      Är det star trading?

      Ja exakt. Reagerade direkt när hon inte filmat på en vecka, hon skulle ju kunna ligga för döden annars och uppdatera yt. Och hennes mamma åkte med mat till henne och blev smittad… samma som senaste uppbrottet, försvann utan ett ljud några veckor. Dömt att misslyckas att kasta sig in i nya förhållanden med förklaringen att det är så man är. Och vägrar inse att hon har några bokstavskombinationer vilket man garanterat har ett gäng av om man beter sig som hon. Hon hade haft svårt att fungera på en arbetsplats.

    My Martens har i morse lagt ut ett inlägg på IG där hon bl.a. skriver ”Jag startade dagen med en lång, skön morgon promenaden. Skönt att ha mina 10 000 steg klara innan dagen börjar”. Detta illustreras med en bild som återfinns på hennes blogg 1 december 2020 som dessutom verkar göra reklam för nån powerdryck. Varför väljer hon en bild som är över två år gammal i denna kontext med dagens morgonpromenad?

    Säkert inte alls förbjudet att använda gamla bilder men personligen skulle jag då som företagare lägga till en käck notering längs ner i texten ”Bild från 2020 i samband med mitt samarbete för …”.

      La hon inte ut nu att hon varit på lunch men annars bara gått i pyjamas för det är jobbigt nu?
      Dom 10.000 stegen?

        Japp, en mörk dag enligt bloggen men med köttbullar på restaurang. Enligt Instagram ”10 000 steg klara innan dagen börjat” med bild från förr.

    100% slut. Hon säger bara jag nu och inte vi. Tex jag får så mycket rester av hello fresh osv. Var det inte även denna killen som vart dömd för våldtäkt eller likande?

      Va?! Det här har jag helt missat. Jag gillar verkligen Kammi och tycker att hon verkar stark och klok, blir otroligt förvånad att hon är tillsammans med en snubbe som avtjänar ett straff?

    Jotex var snyggare. Men tyckte dom var rätt fula båda två modellerna.

    Att hon skulle vara den första i historien som gör en sån där ljusstake känns inte speciellt troligt, idag har allt redan blivit gjort någon gång för länge sedan, så att påstå att man ”är den första och äger designen” är extremt svårt.

    ”Trevligt” ändå att de även skrivit handmade i produktbeskrivningen. Vet att det inte ser ljust ut för henne att föra det vidare men önskar att hon ändå ska få cred och betalt.

    Så tacksam för att du tar upp sånt här då du når ut till många och det är ett stort problem för oss keramiker och förstås andra hantverkare o konstnärer. Tycker det är så väldigt fult att sno andras design som de har lagt ner så mycket tid på.

    Exakt samma som Gynning, kopierar original. Helt ok i konstvärlden. Tydligen.

    Vad är det som säger att hon var först med knuten? Det finns ju snarlika som hennes om man googlar.

    Hände min kompis också med ett företag som heter PS of Sweden. De stal hennes design på produkter rakt av. Sjukt.

      Kläder, schabrak eller tränsen?

        Ja säg det som de INTE kopierat ?

    Skulle inte du kunna göra ett inlägg om Erik Gallis SVT-serie ”Under kniven” som visas just nu? Den handlar om skönhetsoperationer, dagens unga människors besatthet av utseende, att smyga med att operera sig, normaliserandet av att lägga sig under kniven. Superintressant och flera influencers är med. Vore jättekul om du gjorde det!

    Just den designen känns helt klart som plagiat. Men frågan är kanske vem som plagierat vem, vem kom med idén först? Googlar man ljusstake med knut så är inte Emmelies den första som kommer upp.

    Slut med vems kille?

    Hej,
    Nej, hon har inte hört av sig om någon kommentar och/eller bett att få någonting raderat.
    Jag ville se hur tråden utvecklade sig, innan jag raderade någonting. Det är anledningen till att den låg kvar ett tag.
    I andra fall kan anledningen vara att jag inte hunnit gå igenom alla ”O-flaggade” kommentarer eller liknande än, men i det här fallet var det så här.

    Med vänlig hälsning,
    Camilla

    Seriöst men vem bryr sig?
    Någon designer kan ju dessutom själv hittat på idén och sen sålt den till Jotex.
    Det är ju inte direkt någon märkvärdig design och kan väl tillverkas rätt lätt.
    Man behöver ju inte direkt vara Einstein för att komma på en idé till en sån här ljusstake 😀 . Haha!

    Så snarare ren skär slump 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.