Samir Badran är klar med mäklar-studierna

Efter att ha snubblat på målsnöret, genom att få icke godkänt på sin sista tenta pga ett ynka poäng, så kan Samir Badran nu stoltsera med att vara en färdigutbildad fastighetsmäklare. 
Allt som saknas nu är registreringen för att han ska få den faktiska titeln ”fastighetsmäklare” men det verkar vara en ren teknikalitet.

Stort grattis till Samir, som nu kommer tillhöra Unik Fastighetsförmedling, där Adam Farhoumand är den som tog honom under sina vingar från allra första början!

 

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tror han kommer bli en bra mäklare, han är charmig och säljig! Blir ändå glad när jag ser influencers och PH-deltagare göra något ”bättre” av sitt liv. Plugga vidare mm ?

    Bra Samir. Grattis till utbildningen.

    Grattis Samir!

    Ovanligt att ingen får VG på en tenta. Kul för Samir! Bra jobbat

      (Såg på hans instagram att han fick högst poäng)

        Högst?

          Är väl inte ovanligt, är väl snarare vanligt att vg inte ens finns som betyg på tentor.

            Men det finns det på denna tenta! Men är väl bara min upplevelse. Brukade alltid vara minst 10% som fick VG.

      Vissa kurser finns endast G eller IG (på högskola och universitet)

      om jag inte missminner mig….

        Det stämmer! Jag pluggar på högskola nu och i vissa kurser så kan man bara få G eller U.

        Det är nog olika på olika högskolor. På SU används en 7 gradig betygsskala 5 första samma som gymnasiets A till E och sedan finns Fx som betyder att du får godkänt om du kompletterar och F du får göra om tentan. Juridicum har en egen betygsskala annars används den 7 gradiga. Detta gäller kursbetyg och tentor. När det kommer till seminarier och övningar är det vanligt med enbart G ellerU. Även Lunds Universitet använder samma princip.

          Studerar sociologi på lunds universitet och vi har bara g eller vg. Så ser oftast den andra skalan på juridik kurser

            Intressant, har en kompis som pluggar statsvetenskap i Lund som också tillhör samhällsvetenskapliga fakulteten där har man A-F på tentor och kursbetyg. Verkar som institutionerna bestämmer själva vad de vill använda för betygsskala.

              Så är det. Varje utbildning bestämmer själv (jag tror det kan vara olika till och med inom samma institution). ”Mitt” program ligger också inom S på LU och vi har en fyrgradig skala, 5-4-3-U.

          Nej. Går också på su. Det beror på hur många hp en kurs är tex en kurs som är 3hp finns inte utrymme för att få högre betyg än G

          På LTH, teknisk fysik-linjen används sifferbetyg.

        Just på denna tentan är det U-VG 🙂

        Ja på hela utbildningar med, min universitetsutbildning har bara U eller G på alla tentor och kurser!

          Jag tycker det är jobbigt ändå med kurser som bara kan ge G eller U. Det är svårt att lägga studierna på en lagom nivå liksom. Oavsett om man kämpar livet ur sig och har alla rätt, eller om man precis klarar sig så ger det samma betyg vilket jag tycker känns orättvist ändå. Sedan studerar man ju såklart för att lära sig och oftast spelar ju slutbetyg ingen större roll när man söker jobb, förutom på vissa utbildningar då. Men ändå.

            Spelar det någon roll? Gör man inte alltid sitt bästa?

              Nej. När man studerar på universitetet kan det vara bra att inte slita ut sig på en G uppgift. Jag tycker snarar att man försöker hitta en okej nivå på g kurser. Om man gör sitt bästa på alla kurser oberoende av betygsskala så kommer jag iaf slita ut mig.

                Framgår det inte vad som är krav för att få g ändå? Dvs gör inte mer än det.

                  Det är väl klart att de flesta vill lära sig mer än det absolut minsta när de pluggar på universitet.

                    Alla jag känner och jag själv tycker att vi lärde oss absolut noll på uni. Det man lär sig är typ studieteknik, hur man motiverar sig själv och sånt. Inte akademiska kunskaper. Man lär sig när man är ute i yrkeslivet sen.

                      Kanske säger mer om dig och dina vänner iofs..

              Jag personligen tycker det är svårt att bedöma vad som ”duger” så jag pluggar gärna alldeles för mycket. När man kan göra en mycket mindre ansträngning och få samma betyg så känns det såklart surt. Sedan spelar det ju ingen roll i slutändan i vilket fall.

    Bra jobbat! Härligt att se en flunsa skaffa ett riktigt jobb.

    Är det bara 2 år att plugga till mäklare? Trodde det var mer avancerat med all juridik ☺️ Grattis till Samir

      Man får ingen högskole/universitets-examen, men du får praktisera som mäklare och kalla dig det 🙂

        Är väl oftast tre år och en kandidat i ekonomi, känner iallafall många som pluggat mäklare som sen gått över till att jobba inom bank.

          Utan att verka spydig så blir jag alltid nyfiken på det här ”jag känner många som”. På riktigt, hur många känner du som pluggat till mäklare och gått över till bank? Eller är det i själva verket en? När blir det ”många” liksom?

      Mäklare är oftast ganska dåliga på juridik. De brukar ha en jurist i tex mäklarbyrån som gör färdiga avtal osv.

        Tycker de är rätt dåliga på att skriva objektbeskrivningar, juridiska och tekniska frågor. Totalt övervärderad kostnad för deras arbetsinsats. Ta bilder, skriva text och ta fram stadgar och ekonomiska uppgifter. Hur lång tid tar det? Fatta den timlönen. Ska vi sälja vår lägenhet på 4 rum och kök i Vasastan så behöver man inte precis jaga köpare.

          Fast nä, det du betalar i arvode är inte mäklarens lön.
          Säg att du betalat 50.000 i arvode? Då dras först skatt, majoriteten av arvodet går direkt till firman och ska täcka hyra, licenser, försäkringar, telefon/dator och alla löpande kostnader och såklart firmans vinst, av resten får mäklaren kanske 10-20% av arvodet. Där dras det återigen skatt.
          Så för ett arvode på 50.000 får mäklaren kanske 5-6000kr, och har troligtvis lagt ner rätt så mycket mer jobb än du ser, då det handlar om betydligt mer jobb än att vara trevlig på en visning, rafsa ihop en dålig annonstext och signera lite papper…

    Enligt info från en som själv gått denna av företaget köpta utbildning består tentorna av kryssfrågor.

      ?

      Bara för att det är kryssfrågor behöver det inte vara enkelt. Högskoleprovet är kryssfrågor och det är en handfull som skriver 2.0. Resten ligger runt 0.8.

        Går verkligen inte att jämföra. Högskoleprovets resultat beror ju på hur andra presterar.

          Nej, resultatet normeras ju.

            Och vad exakt tror du att normering innebär om inte precis ovanstående? ??‍♀️

              ”Normeringen av högskoleprovet är till för att man ska kunna jämföra provresultat mellan tillfällen. Det ska alltså vara lika lätt eller svårt att få ett visst resultat oavsett när du skrev högskoleprovet, vilket innebär att det är din normerade poäng som räknas och inte din råpoäng.”

              Som sagt: ditt resultat är INTE beroende av hur andra presterar eftersom resultatet normeras.

                Alltså … själva bedömningen i hur lätt eller svårt ett prov är ligger i sammanhanget hur alla har presterat. Om det är så att 70% av alla skrivande fick 120 rätt på provet, ja, då ger det lägre poäng än det gjorde året innan då endast 40% fick 120 poäng. Så jo, ens resultat (slutpoäng, inte antal rätt) är direkt avhängt hur andra har presterat.

                Jo, ditt resultat ÄR beroende av hur andra presterar eftersom att resultatet normeras. 1.0 ska vara jämförbart med 1.0 en annan omgång – och det blir det genom att 1.0 representerar vad snittet som skriver den omgången får. Det kan alltså diffa på flera poäng för att få 2.0 beroende på hur bra/dåliga resten av din ”grupp” skriver jämfört med andra omgångar.

          Nej ditt resultat är ju detsamma. Däremot påverkar det ju snittet vad andra presterar och därmed hur lätt det är att komma in på utbildningarna det året. Men jag skrev 1,2 och det är ju liksom 1,2, oavsett om snittet det året var 1,7 eller 0,7.

            Snittet det året var 1.0 – för det är det snittet är alla år och det man utgår från när man normerar resultaten.

          ….men det innebär ändå att det, teoretiskt sett, kan vara svårt även men kryssfrågor.

        Jämfört med att plugga på universitet på vanligt sätt eller den vanliga mäklarutbildningen är kryssfrågor enkelt. Det går inte att jämföra med en terminstenta med totalt tre tillämpningsfrågor.

          Jag utbildar ingenjörer på universitet. En kurs har kryssfrågor i tentan. Baserat på resultaten från den tentan jämfört med andra så verkar inte kryssfrågor alltid vara enklare… beror ju helt på vad man frågar och vilka svar de har att välja på också.

            Men det finns ju en möjlighet för en apa att få rätt vilket det inte gör om du ska skriva egenproducerade långa svar på en tillämpningsfråga.

              Ja visst men du ska ha bra tur om du kommer över gränsen för godkänt på den tentan av slumpen. Skulle tro att du har större chans om du pluggar och tänker efter än om du blindchansar ??‍♀️

              (Och har en apa fått 2.0 på högskoleprovet någon gång?)

        Men ett HP är ju svårare att plugga på. En tenta inom ett visst ämne är ju mer snävt.

        Exakt. Under mina 5 år på uni var den absolut svåraste tentan en med kryssfrågor. 75% failade, på det behöver absolut inte vara enkelt bara för att man får alternativ.

          Fast mäklarutbildningen är enklare än högskoleutbildning, skulle jämföra det med mer gymnasienivå.

      Vilken skola är det? Måste man betala själv utbildning eller är det av staten finansierat?

        Troligtvis är det mäklarbyrån som betalat utbldningen, och väljer samir att säga upp sig inom en viss period så blir han återbetalningsskyldig

        Det är en köpt plats av den byrå där han jobbar. Det innebär att det inte finns förkunskapskrsv och du behöver inte ens gått gymnasiet.

          Låter seriöst.

      Stämmer inte. Jag driver själv en mäklarbyrå och har just nu några blivande mäklare på uppdragsutbildning. Det är såklart inte en förenklad utbildning, utan en snabbare utbildning vi har möjlighet att erbjuda personer vi tror blir bra mäklare.

      Se kursplanen här https://www.fei.se/utbildning/fastighetsmaklare-120hp/

        Tack. ?

        De jag känner har jobbat heltid vid sidan av. Uppfattar det som en enkel utbildning.

      Går termin 10 på läkarprogrammet och vi har också flervalsfrågor. 🙂

    Ok

    Grattis Samir!

    vad är grejen med alla flunsor som blir mäklare? Har mäklarbranschen (eller de själva) kommit på att det kanske är effektivt att ha B-(eller C) kändisar som säljare? Skulle nog inte vara benägen att anlita varken denne herre eller tex GabJoss… men kanske bara jag

      Tänker tvärtom att det är bra att ha en influencer som mäklare. Ju mer exponering en bostad får desto mer lär den ju säljas för, så borde bli en win för kunden?

      Kommer Gabjoss fortsätta studierna ens?

      Är det inte en rätt så enkel och relativt snabb utbildning också? Kan ju vara en orsak.

      Å andra sidan är det bra att utbilda sig och jobba med något annat. Inte bara ha flunsyrket att förlita sig på som man ändå kommer trötta på en dag.

    Grattis! ✨

    Kul för honom ? roligt att utvecklas och lära sig nya saker.

    Ot
    Bellas 2022 kommer att bestå av en ”minipension” dvs ett år hon är långledig. Eller ett år där hon inte har något vettigt att göra mer än att som vanligt resa bort och bo på diverse hotell jorden runt. En influerande gloooobetrotter!

      Blir ju samma som 2021 minus att hon inte fick så många sponsresor det året ?‍♀️

      Var hon inte ”långledig” 2021 också?

        Jo, kanske även 2020 ??‍♀️

        Nja nej 2021 skrev hon bok, gjorde intervjuer i tidningar, poddar, tv, hon bloggade, föreläste och gjorde samarbeten. 2020 var hon inlagd en tid och sedan rekommenderad att vara ledig/sjukskriven, hon bloggade dock även då.

      Vad ska hon säga? Så mycket liv är det inte kring henne längre. Låter väl lyxigt att gå i pension.

        Har hon helt gett upp?

          Hon pratade ju om tidigare att hon och Pållen skulle starta företag ihop, men det har man väl inte hört något mer om på ett bra tag?

          ”Ge upp” när man är i 30-års åldern?

          Det är väl bara bra om hon lite stannar upp och hinner landa och bli en mer balanserad person. Hopperligen.

          H. Obs, ingen Bella-riddare

            Ja det är ju bara klokt att inte starta upp nya bolag med tanke på ”klimatet som råder”, bättre att investera och vänta med nya bolag och fokusera på det hon har. Hon har företag även idag, många verkar tro att hon inte har det, och hon bloggar som innan skillnaden är att hon idag inte har flera bolag och många anställda.

    ??????

    OT: försöker Sandra Beijer få spons från Lithells? Aldrig sett någon äta så mycket korv haha!

      HAHAHAHAHA!!!!! En korv om dagen är bra för planeten? Eller hur var det nu….

      Tänkte sj också på korvbilderna. Alltså influencer”yrket” är nog världens enklaste o tråkigaste. Ta nu korvbilden ens från en ny vinkel eller med lite oväntad spex, men att samma jäkla korv med löktillbehör på. Hur fantasilöst?

    ”Jag tror vi båda är satta på den här planeten för att inspirera” – Adam Farhoumand om sig själv och Samir.

    Så ödmjukt.

      Hahaha jag dör!

    Brukar utbildningar skicka ett personligt grattismeddelande när man tar examen?
    Har han betalat för sin utbildning?
    Aldrig sett innan, misstror inte hans examen men fattar bara inte vad för skola han gått.

      Jag tror det är ett automatiskt meddelande som kommer upp när man klarat alla kurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *