Tone Sekelius till Melodifestivalens semifinal

Igår gick den andra deltävlingen av Melodifestivalen av stapeln, och bland bidragen hittade vi bland annat influencern Tone Sekelius som lyckades ta sig till semifinal med låten ”My Way”.
(Semifinal är det som tidigare hette ”Andra Chansen”)

Tone Sekelius är den första transpersonen någonsin att tävla i Melodifestivalen. En ära och ett tillfälle att utbilda, menar hon.
– Mycket transfobi bygger på okunskap. Allt ifrån att man kanske inte vet vad begreppet innebär och blandar ihop det med transsexuell. Jag vet inte varför man gör det, för det är inte en sexuell läggning, sa Tone Sekelius, född Thomas Sekelius, till Expressen i december 2021.

Till final gick John Lundvik och Liamoo.
Tone Sekelius tar med sig Alvaro Estrello till den semifinal som avgörs lördagen den 5 mars 2022.

153 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Grattis till alla finalister och semifinalister!

    Jag trodde transsexuell var synonymt med transperson, bara att det knappt används längre för att ”sexuell” i ordet skapar förvirring till begreppet. Vet någon vad Tone menar är för skillnad?

        Så enligt den sidan stämmer det då som jag sa att begreppet transsexuell är föråldrande pga kan misstas som sexualitet, men verkar ändå betyda samma sak som transperson.

    Kändes som enda gången hon sjöng/sjöng utan back up var i början och det lät inte så bra. Sedan undrar jag om hon sjöng ensam alls? Skulle vara intressant att lyfta ut hennes röst. Låten lite medryckande men inget jag kom ihåg efter 5 minuter.

      I aftonbladets podd berättade de om rep där hon kom av sig men sången fortsatte som ingenting eftersom bakgrundskören fortfarande sjöng.

      Jag tycker SVT trots sina till yttre sett liberala hållning kring transpersoner är väldigt fel ute. Man plockar in Tone i Melodifestivalen för att hon är stor på sociala medier, inte för att hon är en duktigt artist. Man tycker det set bra ut men man gör i själva verket både Tone och alla andra transpersoner en otjänst. För nu sitter Svensson hemma i stugorna i går och tänker just det som faktiskt hänt; ”Man tog in henne bara för att hon är trans”. Och det leder knappast till något bra…

        Det har funnits så många artister helt utan talang Melodifestivalen genom åren. Hon är bara en i mängden, varför skulle just det här framträdandet göra transpersoner en otjänst?

          För att hon har skapat en plattform som bygger på att hon är transperson. Hon är i Melodifestivalen tack vare sin plattform. Hade hon varit en ”nobody” utan plattform hade hon inte fått en plats i Melodifestivalen, oavsett om är trans eller inte. Nu fick hon plats tack vare sin plattform men utan talang och då kommer folk tycka att hon fick en plats bara på grund av det och rätt många är negativt inställda till positiv särbehandling.

            Samma sak där, många är med i Melodifestivalen tack vare sin plattform. Det är inte något nytt.

              Nej, det är inte nytt. Men det är heller inte poängen… Poängen är att det inte är positivt för transrörelsen att Tone får delta bara på grund av sin plattform och inte på grund av sin talang eftersom det gör att folk kommer se henne, hennes plattform och bli negativt inställda eftersom hon får fördelar tack vare något som inte har med talang att göra.

                Då är problemet är en transperson automatiskt ses som något som har med en hel rörelse att göra. Vilket låter som en väldigt dålig poäng att fokusera på just Tone och inte alla andra talanglösa personer med plattformar som fått vara med i Melodifestivalen.

                Som Anonym / 10:39 skrev
                ”Ja för alla som är med i mello är musikaliska talanger? Sean banan, Samir och Victor, Markoolio, han danne-whatever som gick vidare förra veckan, alla som man har glömt sekunden efter deras uppträdande. Musikaliska begåvningar?”

                + Edward Blom, De vet du, Björn Ranelid, Robert Gustafsson

                https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/12/02/influencers-i-melodifestivalen-2022/

                Det här är folk som fått en plats tack vare stora plattformar, inte nödvändigtvis för att dom är duktiga artister. Inte heller ses någon som en slags representant för en hel rörelse eller yrkesgrupp. Det är bara bidrag som ska locka tittare till Melodifestivalen, varken mer eller mindre.

                Men Tone kommer att dömas hårdare eftersom hon är trans, absolut.

        Men Tone var ju jätteduktig och låten var jättebra, den satte sig och hon sjöng förvånansvärt bra tycker jag. Trodde Tone skulle gå direkt till final tillsammans med Alvaro som också hade en grymt bra låt. Jag tyckte inte Liamoos låt var så bra och trodde inte Lundvik skulle gå till final så jag blev lite förvånad. Himla synd att inte Anna Sahlene vann i Estland för det var en grymt bra låt hon hade som förtjänade att gå till ESC tycker jag, tråkigt, kanske skulle hon tävlat här i stället.

          Tyckte Tone hade ett härligt nummer och var bra på scen, men sjunga kunde hon ju inte.

          Anna Sahlene skulle verkligen ha vunnit! Champion är mycket bättre än melodifestivalen i år. Fast Hope som vann var också riktigt riktigt bra.

      Ja… de lade på lugnet för mycket backup så hon helt försvann och det hördes ju så tydligt också.
      Jag tror ju ändå hon hade haft meritlistan att komma med om hennes röst fått komma fram mer. Dock så är röstresursen rätt svajig, kan ju ha med nerver att göra, plus art hon ändå inte sjungit så mycket

    24 år efter Israels seger i Eurovision.

    Skulle dock hellre se att fokus lades på låten (som jag oxå röstade på då det var kvällens bästa).
    Tror dock inte hon har en chans mot Cornelia som jag tror tar hem segern.

      Dana❤❤❤

      Herregud är det 24! år sedan. ?

      Två deltävlingar kvar, så får väl se om det kommer något bra. De brukar ändå lägga sina favoriter i sista deltävlingen känns det som.
      Cornelia ligger klart topp än så länge. Gårdagens startfält var en typisk andra deltävling.. ingen av låtarna kändes direkt ny.

    Är ju jättebra att inkludera transpersoner givetvis. Men fick känslan av att det också är enda anledningen till att hon fick vara med, för talang för sång eller scenframträdanden har hon uppenbart inte. Det kan ju omöjligt inte finnas transpersoner som har musikalisk begåvning, vilket kanske borde vara en grundförutsättning för att vara med i mello.

      Sången höll inte riktigt nä. Var liksom inget speciellt. Och helt ärligt vill jag inte göra en grej av om någon är transa, tjej, kille, mörk, ljus, jude, homosexuell osv. Who cares. Känns väldigt tråkigt och irrelevant att fokusera på det. Jag menar inte att transpersoner inte har det svårare än andra, men mello är ju knappast tillfälle att utbilda heller. Finns inget sådant moment i mello, och jag skulle säga att klientelen som tittar på eurovision är rätt öppna (underbart stort gay community också!). Conchita wurst vann ju hela skiten 2014 till exempel. Sen har vi har Serbiens bidrag Molitva som vann 2007.

        Och dana international ?

      Ja för alla som är med i mello är musikaliska talanger? Sean banan, Samir och Victor, Markoolio, han danne-whatever som gick vidare förra veckan, alla som man har glömt sekunden efter deras uppträdande. Musikaliska begåvningar?

        Alla de du nämner är ju dock ”showare”/artister även om de kanske inte sjunger fantastiskt.

        Nu handlar inlägget om tone så då är det ju naturligt att vi diskuterar just tone. Jag kan personligen tycka att markoolio inte heller hör hemma i melodifestivalen men han har ju ändå varit en etablerad artist och haft många hit låtar så då är det väl ändå helt legitimt att han är med.

          Det var ett svar på att man ska ha ”musikalisk begåvning” för att vara med. Vilket inte alls stämmer för majoriteten av de som är med i melodifestivalen.

            Jag skrev aldrig att man måste ha musikalisk begåvning för att vara med, det stämmer ju bevisligen inte med tanke på vilka som får vara med. Jag skrev att det kanske borde vara en grundförutsättning och det vidhåller jag. Jag tycker tex att Edward Blom har lika lite att göra i mello som Tone har.

      Såg en bekant som på fullt allvar skrev på instastories att ”rösta på Tone, allt annat är transfobiskt”. Ursäkta? Det blir väl verkligen att behandla henne annorlunda om vi ska rösta vidare henne enbart för att hon är trans och inte för att låten eller uppträdandet är bra?

        Nä men gud vad larvigt. Om man gillar låten och skulle rösta men låter bli för att man ogillar henne pga trans så är man det ja. Annars inte.

    Nu är det första gången jag gnäller här. Men är detta ett ämne för Bloggbevakning? Det är något som en kvällstidning skulle skriva. Fast inte ens det. Inget avslöjande, ingen vinkel, inget överraskande. Bara ”hon går till semifinalen och är glad” samt fakta: hon är en transperson ej transsexuell. Ok. Noterat. Det tror jag många av läsarna här fattat.

    (Ja, jag är grinig. Hemma med covid och ville se något intressant som inlägg…) ?

      Hon är influenser. Tänker att det är anledningen ?

      Tone är rätt stor på youtube och har varit i flera år

    2022 handlar eurovision mer om politik än om musik. Har slutat titta.

      Hur blev det här politik?

        Politik är inte bara politiker och statsstyre. Begreppet innefattar mer än så.

          Undrar också? Vad är det som blivit politiskt?
          Är det den inkluderade biten du tänker på?

          Aldrig riktigt följt mello så har noll koll på vad du menar men nyfiken.

            Skrev ett svar som hamnade längre ner

      Så har det varit länge. Grannländer som röstar på varann för god stämning. Osv

      Med risk för att låta väldigt fördomsfull, men det är väl bara WT som kollar på mello/eurovision och typ gör en grej av det..?

        Snarare Svenssons och barnfamiljer än wt skulle jag säga.

          Samma sak…

            Haha va? Du verkar ju helt ha missuppfattat begreppet WT.

              Vad är definitionen av wt enligt dig då?
              Wt har ju t.ex. inte alltför sällan barn…

                Är du på bråkhumör idag? ?

                Enligt ALLA så är WT vita personer med låg social status. Dålig ekonomi, låg utbildningsnivå, inget kulturellt intresse osv.

                Det är jätteenkelt att googla om man inte känner till begreppet?

                  ??? ”enligt alla”??? Hahahaha
                  Gå å lägg dig igen ditt troll.

                    Troll? Bara att googla så ser du själv vad WT står för. Och det är INTE ett annat ord för Svenssons nej.

                      Google är inte ”enligt alla”.

                      Nej uppenbarligen så har ju 11:01 och du Flaggi en felaktig uppfattning.

            Haha Svenssons och barnfamiljer = WT. Kul.

        Då är halva landet WT enligt dig?

          Ja det låter väl inte orimligt.

            Finns inget jag stör mig på mer än när folk försöker göra om ett redan etablerat begrepp genom att applicera det vid helt fel tillfällen?

            Det blir ju totalt urvattnat och oanvändbart!

              Men vet du, det är ju bara folk som bevisar att dom är korkade och inte vet vad dom pratar om.

        Hur vet man att någon inte tittar på mello?

        De talar om det. Hela. Jävla. Tiden.

          Kan ju bero på att man får frågan Hela. Jävla. Tiden.

            Vem frågade anonym 10:00?

    Varför försvann kommentarsfältet från Gabjoss inlägget? För mycket dåliga toner?

      Undrar detsamma.
      Vet att fanns olika åsikter, men tyckte inte stämningen var dålig utan tvärt om.

      För att folk inte kan hålla kommentarerna på en vettig nivå.

        Snarare för att Camilla bjuder in till sunkiga kommentarer om hennes kläder när hon lägger upp ett sådant inlägg.

          Men enligt C skulle/borde ju Gabjoss inte ta åt sig, det var ju bara ett fåtal, visste inte att andra kan bestämma hur man ska känna ?

            Jag tröttnade mest på tjafset, kommentatorerna emellan.

              Ja håller med. Vad en del här älskar att tjafsa. Som om det gällde livet.

                Ja en del är verkligen här enbart för att bara hugga på någons kommentar. Det är alltid samma personer, att vara anonym är inte detsamma som osynlig ?

                Har man inget bättre för sig kan man ju lika gärna hänga på Flashback bland likar.

                  Fast.. ditt nick känns ju igen från en del sådana kommentarer som bara är ute efter att vara dryga. Du har inte direkt hållt god ton själv när vi har diskuterat. Så jag tycker att alla kan börja med sig själva. Även jag antagligen.

                    Oj har jag inte hållt med i dina bittra kommentarer? Annars kan jag inte komma på när jag inte hållt god ton.

                    Du får gärna komma med exempel.

                      Du kan själv börja med att peka ut vilka mina bittra kommentarer är.

                      Fast det behövs inte för du bevisade ganska snabbt poängen om att hålla god ton själv.

            Hon tar visst åt sig, hon fick frågan en gång på hennes insta story vad hon tycker om bloggbevakning och hon skrev nånting om att hon aldrig går in här längre för att hon blir ledsen av det som skrivs om henne 🙁 Och det FÖRSTÅR jag.

          Och C skulle ju aldrig låta någon prata illa om gabjoss ??‍♀️ så trött på att hon skyddar just tex gabjoss från allt medan om det skulle vara tex Isabella så skulle kommentarer få flyga hejvilt

      Då kan du ju inte ha hängt här särskilt länge om detta inlägg är vad som fick dig att reagera?

      För övrigt står det att det är en blogg om bloggare och sociala medier, och sociala medier kan väl vara ALLT som är just sociala medier.

      Krya på dig!☺️

        Wow. Här skulle inte min kommentar hamna.?

    Melodifestivalen handlar om att ta ut en LÅT som ska representera Sverige i tävlan mot andra länders bidrag.

    Det blir jättekonstigt när man försöker använda plattformen till andra skäl. Kontakta DN/TV4/SVT etc, de vill säkert berätta din story på ett värdigt sätt, fast ingen i typ Portugal eller Grekland kommer att rösta fram dig för att du bär på en historia som de inte ens har någon aning om. Det finns olika forum för olika saker.

      Alla har olika anledningar att ställa upp i mello, de flesta av dem tror ju inte att de skall vinna.
      De flesta vill ha en skjuts i karriären…

    Nu har jag läst tusen gånger att Tone är transsexuell. Vi har väl en ny minister, skolminister?, som också är det – eller? Förresten vet jag inte riktigt vad transsexuell är eller skillnaden med annan transperson.

      Uppenbarligen har du inte läst så noggrant då hon inte är transsexuell ?‍♀️

        Men transsexuell är väl att ”känna sig som det andra könet”?? Alltid varit. Transperson är ett paraplybegrepp för olika saker inom trans vad jag hört. Men transsexuell kan ju inte va fel? Tone föddes i en pojkklippt och alla trodde hon var hon en pojke, hon känner sig och menar att hon är en tjej/kvinna. Det är väl själva definitionen av transsexuell? Aldrig hört nåt annat. Däremot är det ju inte en sexuell läggning även om det låter som det men det har väl ingen nånsin påstått?

        Det står på Wikipedia:

        ”Transsexualism är ett tillstånd då en persons egen upplevda könsidentitet inte överensstämmer med det biologiska, kroppsliga könet. ”

        Är det fel då?

          Exakt!

      Jag trodde att det bara är så att transperson är det rätta ordet att använda nu. Precis som att andra ord bytts ut till annat (exempelvis funktionsvarierad osv). Detta då transsexuell ger ett intryck av att det har med ens specialitet att göra vilket det inte har. En transperson kan vara lika hetero eller homo som du och jag. Det är ingen läggning. Och då har man valt att byta ut ordet för att ”frigöra” det från kopplingarna till ens sexualitet.

      Så har jag förstått det men någon kanske kan rätta mig om jag har fel.

        Sexualitet, inte specialitet.

        Kallar någon mig funktionsvarierad blir jag på riktigt irriterad. Jag har ett funktionshinder, jag har hinder i mina funktioner som gör att jag behöver ha extra stöd och anpassning för att kunna leva ett normalt liv.
        Jag fungerar inte varierat, min autism är inte enbart ett annat sätt att vara utan jag har stora svårigheter i vissa områden.
        Som funktionshindrad får jag dock inte lov att ens bestämma själv hur jag ska benämna MIG och MIN diagnos, har blivit polisad på mina förklaringar om mina egna symtom ??‍♀️

          Min kommentar var inte menad att polisa vad var och en får kalla sig själv. Jag tycker att man ska skilja på det.

          Och det är väl samma med tone då. Hon vill inte bli kallad transsexuell på samma sätt som du inte vill bli kallad funktionsvarierad.

            Jag tror ni misstolkade mig. Jag kommer aldrig säga transsexuell till någon som ej vill bli kallad det. Jag bara svarade på att använda ordet funktionsvarierad, jag ber om ursäkt ifall det blev otydligt… detta är inte min starka sida

          Håller med dig. Jag uppfattar ordet funktionsvarierad som nedlåtande, då det ofta används som just så.

          Jag själv föredrar begreppet funktionsnedsättning. Hindret ligger ju inte hos dig utan i den omgivande miljön. Man har en nedsättning hos individen men problem uppstår när exempelvis samhället eller ens arbetsplats inte är anpassad utifrån just sina förutsättningar.

          Funktionsvariation är ju ett samlat begrepp för nedsatt funktion som syn, hörsel , kognitivt och i rörelsefunktionen osv.

        Jasså? Aldrig hört. Det var ett paraplybegrepp förut som innefattade massa saker. Förvirrande om det ska betyda EN sak nu..

          Jag förstår inte riktigt vad du menar men är det förvirrande kan man alltid läsa på tex rsfl eller annan organisation som reder ut begrepp.

            Ja att transperson har de sagt är ett paraplybegrepp för transsexuell, transvestit osv osv. Men nu ska det bara betyda det som förut i så fall kallades transsexuell? De andra kastas ut? Just RFSL och såna som tog upp det. Inte hört om nån ändring.

              I Tones fall ja, eftersom hon vill bli kallad transperson och inte transsexuell.

                Ok. Svårt att hålla reda på exakt vad varje person vill bli kallad… Varför inte transkvinna om hon känner sig som kvinna? Whatever, kallar henne inget då jag inte brukar prata om henne ?

                  Är väl inte så svårt. Hon säger ju rätt ut vad hon vill bli kallad?

                    Ja hon ja och just nu. Bättre om det finns ett ord som gäller.

    Riktigt kassa bidrag i går! ?

      Instämmer, väldigt låg kvalitet på startfältet!

      Typisk andra deltävling.
      Det måste finnas så mycket bättre låtar av okända som sållas bort… man skulle ju vilja vara med i gruppen som väljer låtar och se hur det går till…

      Rockbrudarna var bra.

    Har inte hört låten, men kan ju hoppas att den är ”bra”. Och att folk röstar på låten och inte artisten.

      Om vi säger såhär, det fanns inte så mycket konkurrens igår, så tror hon gick vidare (till andra chansen) pga låten.
      Men har inget att hämta i finalen.

      Det är väl inte bara när det gäller henne som folk röstar på mer än bara låten. Det är ju inte riktigt en låttävling längre utan hela uppträdandet och artisten bedöms. Annars hade man haft kvar så som förut, när en sjöng alla låtar och en jury utsåg vinnaren.

      Så fort man låter tittarna rösta så får man räkna med att de bedömer in mer än bara själva låten. Och är det så hemskt egentligen?

    Inkluderande är givetvis bra och inget jag har emot. Är själv kvinna men hoppas att jag blir anställd på mina meriter och kvalifikationer framför att jag blir inkvoterad och nedgraderad till att ”bara” vara kvinna. Jag är väl medveten om intersektionella begränsningar för olika grupper av människor, men när en musiktävling handlar mer om vem man är framför vad man levererar förlorar tävlingen sitt syfte.

    Jättekul för Tone att hon fick vara med och sju nga, det såg verkligen ut som att hon njöt av varje sekund. Men hon kan ju inte sjunga. Sjunger falskt och behöver backup hela låten. Känns som att de tagit med henne enbart pga hon är transperson. Men det måste väl finnas någon mer musikalisk transperson att ha med i mello om man nu vill fylla den kvoten?
    Tycker dessutom inte riktigt det funkar att skicka ett bidrag (Alvaro Estrella) att representera Sverige i ESC när han sjunger på spanska ?
    Cornelia Jakobs kvarstår som den bäst hittills och jag hoppas hon vinner ?

      Fast många har ju representerat Sverige och sjungit på engelska, vad är det egentligen för skillnad mot spanska förutom att vi upplever engelska som mer bekant för oss? Det argumentet blir ju skevt. Då bör det ju vara som förr när alla sjöng på sina modersmål i den stora tävlingen i så fall.

        Fast alla förstår svenska och engelska. Men ska jag skicka iväg ett bidrag där jag inte ens förstår vad låten handlar om?

          Fast nä, många som faktiskt inte förstår engelska (framför allt på den nivån som ändå är i låttexter) om man ser till hela befolkningen i stort. De ”skickar ju iväg” ett bidrag de inte förstår… Precis som många kan spanska och visst fattar det bidraget, men det gäller inte alla. Sedan får man ju givetvis rösta på det man vill men det känns lite konstigt att argumentet är ”vi är svenskar och kan inte skicka ett bidrag på spanska” när vi tydligen tycker det är självklart att skicka något på engelska.

            Vi svenskar kan ju engelska så det är ju inget konstigt.

              Inte alla! Jag jobbar med vuxenutbildning och väldigt många svenskar med utländsk bakgrund kan noll eller väldigt lite engelska.

          Med tanke på hur många små barn som tittar och röstar så tror jag inte att majoriteten av dom förstår vad de hör heller. De röstar på det uppträdandet som tilltalar mest eller en artist de gillar sedan innan. Vilket också är helt okej.

          Ja visst är det tråkigt när alla med dålig smak också får rösta. Nu ville ju uppenbarligen en majoritet att vi ska skicka vidare en spansk låt så då spelar det inte så stor roll vad jag och du tycker är lämpligt att skicka.

      Jag ser folk skriva om denna Cornelia överallt. Jag såg den delfinalen och minns knappt henne och ännu mindre hennes låt. Gjorde noll intryck på mig.

        Samma här! Så booring bara.

        Samma här. Minns inte låten och förvånad att den gick direkt till final. Riktigt överskattat.

      Han lär ju inte vinna så….

      Tyckte faktiskt att det kändes som en sämre variant av After Dark. Tycker Tone och hennes låt hade passat bättre som en mellanakt. Tyckte för övrigt att gårdagens startfält var riktigt dåliga.

    Åh jag var så imponerad av Tone igår! Jag älskade låten och numret! Riktigt melodifestivalbidrag! Tycker rätt bidrag gick vidare dock men är glad att hon gick till semi.
    Tror Tone skulle komma långt i Eurovision med den låten!

    [Borttagen kommentar]

      Sen när är det ett krav att kunna _sjunga bra_ för att vara med i melodifestivalen?

      Varför är det svårt att använda rätt pronomen och namn? Fattar inte vad du får ut av att skriva sådär.

    älskar mello

    Hon sjöng så otroligt falskt! ? Tycker att hon kan hålla sig till det hon faktiskt klarar av – smink.

    Jag ogillar ordet ”transfobi”, det vill göra gällande att allt ifrågasättande handlar om fobi, dvs en okontrollerbar rädsla, typ spindelfobi eller torgskräck. Det är farligt när människor som ställer relevanta frågor om ett så stort ämne blixtsnabbt stämplas som transfober och/eller TERF:s etc. I övrigt tycker jag Tones låt var kvällens bästa!

      Nej det handlar inte bara om rädsla utan även obehag eller äckelkänslor.

      ”Fobi (av grekiska φόβος, fobos, ”fruktan, skräck”) kallas en stark upplevelse av rädsla, starkt obehag, skräck eller stark äckelkänsla som, ibland utan saklig grund, återkommande infinner sig då en person ställs inför, eller riskerar att ställas inför, ett visst objekt eller en viss situation som personen hyser stark aversion mot.”

        Exakt – det är fortfarande värderingar. Ifrågasättande och kritiskt tänkande bemöts med stämpling som Transfob vilket är ett uttryck för negativa känslor; rädsla, äckel, obehag, skräck, fördomar. Det ges inget utrymme för ifrågasättande eller kritik. Och då pratar jag självklart inte om transpersonerna utan om de effekter könstillhörighetstänket får på hela samhället och inte minst kvinnorna. Vi som degraderas till livmoderbärare, som ska acceptera Girl Dicks i våra omklädningsrum och kvinnofängelser. Ta den 60-årige mannen som identifierar sig som en 6-åring flicka och kysser barn i lekparken – hur ska vi hantera honom om självidentifiering är lag? För att ta några exempel.

      Nu får du ett långt citat från Wikipedia men det svarar på det där med fobi i andra sammanhang än rädsla för tex spindlar.

      ”Efterleden -fobi och -fob[38] används i överförd betydelse i icke-medicinsk eller icke-psykologisk mening, exempelvis i kriminalstatistik som motiv till olika hatbrott,[39] eller i politiska och sociologiska sammanhang som etikett på åsiktsriktningar. Innebörden är då fruktan och avsky för[38], samt fördomar, hat och fientlighet mot, en specifik grupp människor. Vanliga exempel på sådanna begrepp är homofobi[39] (fientlighet mot homoxuella), xenofobi[39] (främlingsfientlighet), islamofobi[39] (fördomar mot och konspirationsteorier om muslimer eller islam) samt germanifobi[40] och russofobi[41] (fördomar och motvilja mot allt tyskt respektive ryskt). Motsatsen är efterledet -fil,[38] det vill säga kärlek till, böjelse eller vänskap för en grupp, exempelvis germanofil.[42]

      Ordet fobi kan också avse andra kliniska tillstånd än rädsla. Till exempel kan termen fotofobi användas för att definiera en fysisk åkomma (dvs. en motvilja mot ljus på grund av inflammerade ögon eller orimligt vidgade pupiller) och behöver inte nödvändigtvis betyda rädsla för ljus.”

      Känner du samma sak för ”homofobi”?

        Nej.

        En av diskussionerna jag läste idag handlade om att man som lesbisk kvinna är transfob om man enbart attraheras av kvinnor med kvinnliga könsorgan. Dvs som lesbisk måste man också attraheras av transkvinnor som behållit sina manliga könsorgan, annars är man transfobisk. Vad tycker du om det?

      Känner du samma sak inför begreppen homofobi och xenofobi?

        Nej. Det har jag redan svarat på. Jag reagerar inte på enskilda personer, jag reagerar på könstillhörighetsresonemanget (se mitt svar ovan) och de konsekvenser det får för andra när det tyvärr dras till sin spets. Jag är varken rädd, äcklad eller fördomsfull. Läs gärna igenom mina fyra inlägg ovan och se vad jag menar.

    Var det därför hennes röst tog sig på slutet, pga backupsångare!?! Hon kunde ju inte sjunga alls, borde väl ändå vara ett grundkrav i en musiktävling. ?

    Heja däremot Eva Rydberg som sjöng och dansade med full fart. Hon är ändå 78 år!!
    Respekt!

      Tror dock Evorna mimade.

        Men de sjöng förra pret

    Mm men det är ju inte rätt ord att beskriva någon som säger tex ”jag tycker transpersoner är onaturliga” eller nåt. Det är otroligt nedlåtande och obildat, men hyser ju ingen stark rädsla för det nödvändigtvis.

    Jag tycker alla ska få vara med i mello med någon form av begåvning, men man ska inte göra affär av läggning eller kön.

      Fast representation spelar roll, särskilt när det ännu inte är helt accepterat av alla (läs bara kommentarsfältet här…) Synliggöra är ett sätt att normalisera, och det tar ett tag. Ännu är vi inte där du vill vara, men förhoppningsvis är vi på väg dit.

    Om Bloggbevakning hade skrivit ett inlägg om att hon åkte ur och inte gick vidare till semifinal, men ändå var glad och nöjd över sin medverkan, hade ni bittra människor varit här inne och kommenterat på samma sätt då?

      Är man bitter för att man diskuterar bidragen?

        Ja, alla måste tycka att alla sjunger fantastiskt och är jättebra annars är man BITTER! Och AVUNDSJUK, glöm inte det!

        Fundera över HUR det diskuteras i stället.

          Vilken kommentar syftar du till?

    Det gäller inte bra Tone utan samhället går helt klart i riktningen att prestation underordnas allt annat. Hudfärg, nationalitet, you name it, sådant som tillmäts större betydelse.

      Det stämmer ju inte. Hade det stämt så hade hon väl gått direkt till final?

    Annars tänkte jag mest på hur lika Lisa Ajax och Nelli B är.

    Varför har Camilla stängt av kommentarerna på GabJossans inlägg?

    Jag är ärligt talat en av de som är obildade vad gäller att vara transperson vs transsexualitet etc. Jag har svårt att förstå hur det med könsidentitet fungerar eftersom de enda jag har sett som har uttryckt sig vara födda i fel kropp, de klär sig enligt normen för det andra biologiska könet vilket jag inte riktigt förstår. Om man är född i en pojkes kropp men känner sig som en kvinna, varför uttrycks det alltid (endast mina egna observationer) i att man även klär sig enligt normen för det andra biologiska könet? Hade varit coolt att se någon som ”bytt” könsidentitet utan att byta sitt utseende. Dvs en kvinna som identifierar sig som kvinna men biologiskt föddes som kille, men som fortsatt klär sig enligt normen för en kille efter ev. könskorrigering etc.

      Klär du dig typiskt som det andra könet eller köper du kläder på tex damavdelningen (om du nu är kvinna)? Och varför gör du det i så fall?

        Ja, för att jag har fötts in och uppfostrats enligt de normerna. Det jag menar att jag inte förstår är hur det känns att vara född med fel kön om man bortser från normerna. Jag har t ex en del lesbiska vänner som klär sig enligt mansnormerna men som fortfarande identifierar sig som kvinna. Det konceptet är lättare för mig att förstå, även om jag själv är heterosexuell. Men när jag bara hör folk prata om att ”de visste att de var födda i fel kön för att som pojkar lekte de bara med Barbie-dockor” och bara ser folk som byter klädstil när de även byter könsidentitet så kan jag inte låta bli att undra hur mycket som egentligen är ”vara född i fel kropp” vs ”inte vilja följa normerna för ens biologiska kön”. Överlag tycker jag det låter otäckt att säga att man kan vara född i fel kropp, jag tycker att alla kroppar är ”rätt” och att det är samhället det är fel på.

        Jag vill understryka att jag inte tycker att transpersoner känner fel eller gör fel, bara att jag inte förstår (men vill gärna förstå).

          Googlar jag nu på det här med att vara född i fel kropp får jag bara upp massa berättelser om att det började med att man gillade att leka lekar och klä sig i kläder som var typiskt för andra könet, men det blev jobbigt när man sågs på som konstig för att man gillade det. När sen slutsatsen är att man ”fötts i fel kropp” så blir jag bara så ledsen. Oavsett så ska väl inte normer diktera hur vi ser på vår biologi ?! Så sjukt om det nu är så att man ska behöva byta kön (!!!!) för att ens preferenser inte matchar normerna. Nu antar jag att det är mycket annat som ligger bakom men det framgår inte för mig iaf när jag försöker läsa på om detta

    Tycker folk som skriver att Tone inte kan sjunga överdriver. Jag kan hålla med om att det var mycket bakgrundssång men å andra sidan har Tone sjungit på sociala medier osv och det har låtit bra. Tone har inte direkt stått på en stor scen innan på detta vis (minns bara typ Pride och Sommarkrysset för flera år sen). Kan vara nerver eller vad som helst. Finns många bidrag där artisten sjungit falskt som fått långt mer praise. Titta exempelvis på vad Moldavien och Litauen skickar i år, så ser ni nog att ni har lite för högt ställda krav på Mello. 🙂

    Är världens novis när det gäller melodifestivalen numera eftersom jag har slutat titta/följa för så många år sedan. Tänker att tävlingen är till för att rösta fram bästa låten, underhållningen och framträdandet.
    Föstår därför inte dessa diskussioner/åsikter.
    Är säkert dum men fattar inte vad kön eller vad man upplever sig tillhöra mm har med detta att göra.
    Vill bara klargöra, innan någon går banas, att i mitt liv så är ålder, sexuell läggning eller annat väldigt oviktigt. Däremot är det av stor betydelse för mig att människor har empatisk förmåga och därmed, hoppas jag, är mindre fördomsfulla.
    Hoppas bästa bidraget vinner ?

    Tänkte att det var en tävling där de bästa låtarna med de bästa rösterna skulle tävla och att det får vara vem som helst bara det är en människa som framträder. Spelar det nån roll vilken läggning man har 2022? Tycker man kan lägga ner hela grejen för det är liksom bara långtråkigt att titta på numera och vem minns de som har vunnit tidigare om man inte är fan av tillställningen?

    Men gud, varför är alla så negativa? Jag älskade Tones framträdande. Kollar man Melodifestivalens youtubekonto så är det otroligt många positiva utländska kommentarer som hoppas hon tar sig till Eurovision. Jag tycker hon gjorde ett otroligt bra jobb för sitt första stora framträdande, hon såg så säker och glad ut på scen. Stor skillnad mot hon i hängselbyxor som skakade och halvsnyftade sig igenom en låt. Tycker jättemycket om Tones låt, den har gått på repeat här hemma idag. Känns som en anthem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.