Veganskt läder?

Förutom att Linn Herbertsson gör mer smygreklam för Organista än jag äter Djungelvrål, så kan vi väl diskutera lite kring ”vegansk läder”?
När slutade det heta PLAST?!?!?

De allra vanligaste materialen som används till produkter i konstläder, särskilt när vi snackar budgetalternativ, är idag dock polyvinylklorid (vilket förkortas PVC) och polyuretan (som förkortas PU).
Vad det är? Plast.
Veganskt läder är alltså inte automatiskt snällt för miljön. Plast tillverkas som du vet av olja och olja är ju (liksom köttindustrin) inte känt för att vara miljöns bästa vän, utan tvärtom som en av våra stora miljöbovar. // Baam

Plast eller slaktprodukter – varken äkta eller veganskt läder verkar vara särskilt bra för miljön. 
Appliceras den semi-nya plastskatten på plastprylar som de som Organista säljer?
Kan en plastkasse kosta 7 spänn så kan hennes väskor kosta mer, eller hur?

Plast?
Är du ett fääään av plast?

164 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man kan även göra veganskt läder av andra material än plast, kan hoppas att man slutar kalla plast för veganskt och kanske kalla plast för plast och veganskt läder för typ växtbaserat läder då man kan göra det av växtbaserade material

   Växtbaserad läderimitation vore rimligt. Svar på inlägget, inte ett fäääään alltså.

    Växtläder är redan etablerat, består dock ofta till viss del av plast.

     Ja precis, min poäng var benämningen av produkten. Finns inget som rimligen kan kallas växtläder då växter inte har läder.

      Alternativt plastbaserad läderimitation då, beroende på vad väskan är gjord av. Lite transparens hade ju inte skadat (mer än affärerna möjligen, förstås).

    Tror precis som du Camilla att man bara gör sig dum om man köper plastgrejer av miljöskäl.

    Föredrar läser på produkter som ska hålla länge och slitas, särskilt som yngre köpte jag en del läderimitation på väskor och skor och i jämförelse med de läderprodukter jag satsat på som vuxen är ju kvaliteten inte i närheten av att vara jämförbar med heller. Och var hamnar allt när det är utslitet? Läder är i alla fall av naturen nedbrytbart material.

     Ja fast du måste slita extremt och inte vårda läder för att det ska behöva kasseras.

      Ja precis, det var min poäng. Jag använder fortfarande min mormors gamla läderprodukter som hon köpt som som yngre. ❤️ Hon gick tyvärr bort för femton år sedan, i hög ålder, och produkterna kommer med största sannolikhet överleva mig också.

       Vi har en weekendbag i läder som vi ärvt från mormor och morfar, den är fortfarande så himla fin ❤

       Läder for evah!

    Precis LäderIMITATION. Jag är vegan och blir fan allergisk av irritation när man kallar ngt veganskt läder. Skriv vad det är.
    Plats eller syntet etc. Idioti.

     Säger du vegansk hamburgeimitation när du ska laga mat eller säger du vegansk hamburgare? För att det är en hamburgare det ska efterlikna.

      Eeeee? Vegansk burgare, är väl möjligen det korrekta? Eftersom ”ham” är kött. Hamburgare=burgare gjord på kött. Kycklingburgare=burgare gjord på kyckling osv. Vegansk hamburgare säger liksom emot sig självt. Precis som Veganskt läder, då läder är djurhud.

       Ham är skinka, och ”ham” i hamburgare kommer från staden Hamburg och inte skinkkött ?

      Jag brukar kalla det för vad det är. Bönburgare, kikärtsburgare, sojaburgare, ja.. du fattar.

      Jag säger oftast burgare.

     Ja de flesta veganer jag känner brukar gärna vilja veta vad för material det handlar om. De brukar vara mer noga än de som inte är veganer.

   Att kalla en spade en spade borde vara självklart om man inte vill försöka luras. Fast det låter ju bättre för de som inte är upplysta eller helt enkelt inte bryr sig

   Plast är ett samlingsnamn för olika typer av material. Oavsett om råvaran är olja eller sockerrör så är slutprodukten den samma. Kemiskt är det ingen skillnad på växtbaserat PU eller fossilt PU (dvs slutprodukten). Det bryts ned på samma sätt.

  PU-plast tillverkas av fossila bränslen, och det ”veganska lädret” åldras mycket dåligt.

  Kromfritt läder är starkt, tåligt och håller väldigt länge. Går att bryta ner i naturen.

  Så om man ser till miljöpåverkan så är det kromfritt läder man ska välja.

   Av allt läder som produceras är endast 10% kromfritt. Att använda sig av ex bark ger inte samma slutresultat och det går inte att garva skinnet lika tunt som med krom. Den vegetabiliska garvningen kräver också mycket vatten. Vad gäller PVC och PU är det trots att det tillverkas från råolja ur miljöhänseende ett bra material. Det är lätt, går att återanvända i nya produkter och är hållbart. Läderimitationer går att producera ur flera olika växter. Skal och restprodukter som kärnor kärnhus från äpplen, ananasskal och svamphattar går att göra läderimitationer av med lite olika utseende. Tyvärr är dessa produkter dyra att tillverka då det inte görs i industriell skala.
   Själv älskar jag läder, det är vackert och tar man hand om det åldras det och blir bara vackrare med tiden. Men jag har valt bort det mesta i läder pga dålig djurhållning och pga miljöskäl. Jag köper nya skor av läder när jag behöver och har även några väskor i läder men har inte köpt någon ny väska i läder de senaste 10 åren. Har däremot budat på vintageväskor, kan rekommendera auktionsverket där det ofta dyker upp riktiga godsaker, men man måste hålla koll. Fördelen med läder är att tar man hand om det håller det en livstid så köper man tidlösa skor och väskor är det en bra affär ur så många perspektiv.

    Hur menar du att något som tillverkas av fossila bränslen är ett bra material ur miljöhänseende? Det åldras även dåligt, alltså motsatsen till ”hållbart”.

   Inte bara att det åldras dåligt, utan här i norrland så spricker det i kylan! En helt ny väska kan definitivt spricka vid första andvändning, om det är 10-30 minusgrader. Därför köper jag läder. Tycker synd om djuret, men tror att det köpet är mer hållbart i längden.

    Varför inte köpa en i tyg? Plast eller läder är inte de två alternativ som finns.

    Själv har jag en axelväska från hm för 199 kronor i något som ska likna skinn. Bor i Luleå och den är hel och snygg efter daglig användning i tre år.

  Man väljer inte plast av miljöskäl i sådana här fall, utan av etiska skäl. Jag har inte sett någon sälja veganskt läder för att det är miljövänligt. Om man som vegan tvingas välja mellan miljö och döda djur så kommer vi välja bort miljön och istället försöka bidra till färre döda djur. Men de flesta veganer är också mycket miljömedvetna och väljer bort produkter som skadar miljön i så hög utsträckning som möjligt.
  Och för alla köttätare som genast frenetiskt börjar knappra på tangenterna, lägg ner. Ja, vi vet att avokado, mandelmjölk, importerade grönsaker och legumer, processade veganska produkter etc inte är optimala ur miljösynpunkt men vi kommer ändå inte börja äta svenskt kött för det är fortfarande oetiskt enligt oss.

   ”Vi”? Det är många som är veganer pga miljöskäl och inte av hänsyn till djuren.

    Anonym 09:18, så du väljer döda djur över plast? För om du gör det valet kan du knappast kalla dig vegan…

     Nu blev det lite fel va? Läs igen.

     (Veganer väljer för övrigt inte döda djur, det är det som är själva poängen med veganism)

      Du förstod nog vad jag menade. En vegan som väljer läder, dvs döda djur, istället för plast, är knappast vegan.

       Nej, och det har ju heller ingen påstått.

    Nej, för då är de inte veganer. Veganer är man av djurskäl och inget annat, det är betydelsen av ordet.

     Exakt.
     Vegan
     /ˈviːɡ(ə)n/
     noun
     a person who does not eat any food derived from animals and who typically does not use other animal products.
     ”I’m a strict vegan”

     adjective
     eating, using, or containing no food or other products derived from animals.
     ”a vegan diet”

     ”Veganism is a philosophy and way of living which seeks to exclude—as far as is possible and practicable—all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of animals, humans and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.”

      Gillar att du klistrade in en wall of text som snarare motsäger påståendet att man endast kan vara vegan pga djurvän ?

      ”…and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of animals, humans and the environment.”

       Det betyder i förlängningen, alltså att det är effekten av att du lever veganskt ?

        Precis. Dvs inte anledningen.

         Tänkt ett varv till!

         Man kan alltså leva veganskt pga att man äf ute efter effekten (by extension) som det ger. Dvs veganism —> bra för miljön

          Anonym 11:43

          Jag tränar för att jag är ute efter effekten. Inte för att jag älskar att träna.

          Applicera nu samma resonemang på veganism.

          Det är en dålig jämförelse eftersom veganism är en ideologi/filosofi. Det är mig veterligen inte att träna.

     Ok så om man äter veganskt och lever en vegansk livsstil pga miljöskäl så ska man inte kalla sig vegan?

     Vid middagsbjudningar eller vid restaurangbesök så får man inte säga att man är vegan? Låter som upplagt för problem!

      Nej då får man säga att man är migan! Annars gör man FEL!!!

       Jag är migan.

      Fast vad du äter har ju inte med fejkläder att göra. Du bjuds väl inte på läder på tallriken?

      Säg att du äter veganskt. Problem solved. Sen varför du äter veganskt behöver de väl inte gå in i detalj i?

       Fast jag lever ju som en vegan? Äter veganskt och lever en vegansk livsstil utan animaliska produkter eller djurläder osv.

       Men jag får ändå inte kalla mig vegan för att jag är vegan av ”fel” anledning?

        Men … om du är det av miljöskäl..? Är det bättre för _miljön_ att använda plast i tex skor eller väskor än att använda skinn eller läder? En seriös fråga då jag inte vet skillnaden i miljöpåverkan där.

         Plast dödar fiskar och andra djur i våra hav så det är lite pest eller kolera.

          Jo men om man nu är vegan (väljer bort lädret och skinnet) men inte för djuren utan för miljön. Vad använder man då i stället?

           Det går att leva utan läder och fejkläder. Men allt handlar såklart om avvägningar. Inte alltid det finns optimala val tyvärr.

           Men att ha en vegansk livsstil innefattar mer än bara kost och läder. Varför väljer man bort produkter testade på djur av miljöskäl? Hur är det dåligt för miljön?

           Varför skulle jag vilja stötta djurtester menar du? Man behöver inte ens vara vegan för att vara emot sådant.

           Men du säger ju själv att du är vegan av miljöskäl ?

        Varför är du det av fel anledning då? Hatar du djur men vill rädda planeten ändå eller vad handlar det om?

         Endast på bloggbevakning som folk är såhär svartvita!

         – ”Jag är vegan pga miljöskäl”

         – ”ok så du HATAR DJUR”

         För mig ÄR planeten djur. Att använda massvis med plast dödar djur trots att du väljer bort kött och läder i övrigt.

          Vegansk livsstil är mer än kött och läder.

           Det var såklart ett exempel, glömde bort att folk inte kan läsa mellan raderna här.

           Det är ju DU som inte kan det ?

      Jag äter veganskt (ej av strikt etiska skäl) och kallar mig därför inte vegan. För mig stannar det vid kosten, för en vegan sträcker det sig utanför kosten. Varför skulle jag kalla mig vegan då?

      Frågar någon inför en middag så svarar jag att jag äter veganskt. Har aldrig varit ett problem.

       Okej fast nu pratar vi dock om de som äter OCH lever veganskt men som gör det av miljöskäl.

        Hur lever man veganskt med miljön som skäl? Har man inte missuppfattat hela veganismen då?

         Man äter veganskt och har en vegansk livsstil såklart.

          Så vad är miljöskälen till att inte gå på zoo?

           Att man väljer en livsstil pga miljön behöver naturligtvis inte betyda att man är dum i huvudet och hatar djur i övrigt.

           Jag går inte på zoo för att jag är en vettig människa som tycker att djur ska leva i frihet.

           Men ändå äter du veganskt och har en ”vegansk livsstil” med miljön som skäl och inte djuren?

           Att leva veganskt innefattar att tex inte gå på zoo, och dina skäl till den veganska livsstilen var ju miljön…?

           Gick inte på zoo innan jag blev vegan heller. Och ja, jag bryr mig mer om planeten som helhet än enstaka djur.

           Nu har jag nog besvarat alla frågor!

           Tycker inte att du har besvarat frågorna men ok.

           Känns mest som att du vill göra någon poäng som inte är logisk här. Jag tror inte ens att du vet vad vegansk livsstil innebär och tror inte en sekund på att du lever så heller. Och det baserat på dina ”svar”.

           Men då släpper vi det här då. Adios.

      Jag tror inte att du har en vegansk livsstil med miljön som skäl. Varför undviker du tex produkter testade på djur av miljöskäl?

       Och vad är miljöskälen till att inte ha dunjacka, gå på cirkus eller djurpark, undvika färgämnen i smink som kommer från löss, osv.

        De flesta vettiga människor väljer väl bort dunjackor, cirkus och djurpark? Till och med alla av mina köttätande vänner gör det.

         Ja, men diskussionen handlade ju om att man skulle ha vegansk livsstil pga miljön och inte djuren.

         Vad tror du att vegansk livsstil innebär egentligen?

         Ja, alltså av etiska skäl och inte miljön. Vilket var hela diskussionen.

          Gick inte på zoo eller cirkus ens när jag åt kött pga att jag är en rimlig människa.

          Blev sedan vegan pga miljöskäl.

           Gör du det för miljön och inte djuren så är du inte vegan. Oavsett vilken löjlig poäng du försöker göra här. Sorry men.

           Då är inte din veganska livsstil på grund av miljön eftersom valen du gör är för djuren. Oavsett om du gjorde samma val innan du slutade äta kött också.

           de val du även gjorde innan du ”officiellt” blev vegan räknas väl ändå in i din veganska livsstil?

           Du bevisar ju bara poängen. Att det är för djurens skull man är full on vegan. Inte miljön.

      Man kan ju säga att man äter veganskt om man inte är vegan om ngn bajsnödig stör sig på detta.
      Men ja ja, jag är själv vegan om man nu ska sätta en etikett men orkar fan inte bry mig om folk som säger att de är veganer bara menar att de äter veganskt. Folk får göra som de vill.
      ”Jag äter växtbaserat” säger en del, men många fattar ju inte at de utesluter ägg och mjölk då så är väl enklast att säga vegan bara.

      Finns alltid de som ska gnälla och komma med pekpinnar

       Men att någon som faktiskt ÄR vegan (men av fel skäl) inte får kalla sig för det tar ju ändå priset!

        Jag undrar mest varför man vill kalla sig vegan om man inte är det.

         Anledningen till att man vill kalla sig för vegan om man äter och lever veganskt är ju för att underlätta för andra vid tex födelsedagar (presenter) och middagar (maten).

         Blir ett jäkla trassel annars.

          Men om du gör det för miljön kan du väl undanbe presenter helt? Bäst för miljön

          Blir ju mer trassel om du säger att du är vegan när du önskar presenter eftersom veganskt inte per automatik är bra för miljön. Eller?

           Som vegan vill man väl minska köttkonsumtionen, är det inte bra att inspirera andra till liknande livsstil då? Istället för att sitta med pekpinnar och böla åt att det finns de som är veganer av andra anledningar?

           Får tyvärr ofta intrycket av att ni veganer vill vara ensamma om att vara veganer istället för att uppmuntra andra till livsstilen? Och de som blir lidande av den retoriken är ju tyvärr djuren och miljön.

           Jag är själv inte vegan så jag kan inte svara på frågan. Tycker bara att det vore mindre trassel att be om inga presenter eller miljövänliga presenter om det nu är det man vill ha. För du kan väl hålla med mig om att det finns bättre alternativ för miljön än många veganska produkter? Om det nu är miljön du värnar om menar jag.

           Jag tycker nog att det enklaste är att man kallar sig för det man är. Behöver inte krångla till allting.

           Ja, där är vi ju överens i alla fall ?

           Sen vad som är krångligast verkar vara lite si och så. Nåja.

           Nej, jag tycker snarare att det är bra att ord får betyda vad det faktiskt är. Veganism har allt att göra med djur och djurindistrin och egentligen ingenting att göra med miljön.
           Jag tycker inte att det är något böligt med det utan snarare väldigt logiskt. Att hålla på och blanda ihop begrepp och ändra på innebörden där egenintressen krockar med varandra känns betydligt mer bökigt.

        Precis, vem fan bestämmer det. Definiera dig som du vill, om folk har problem med det, så ä det som alltid. Deras problem.

         Jag håller med. Sen får folk själv räkna ut vad man menar med det. Förstår inte mina vänner att de ska köpa miljövänliga presenter när jag kallar mig feminist och önskar mig feministiska presenter tillexempel så är det som som är dumma i huvudet och trångsynta.

          ?‍♀️??

           ??

      Ska vi vara petiga äter man inte veganskt utan vegetariskt. Vegan är en livsstil utifrån ett etiskt ställningstagande emot djurindistrin. Inte för miljöskäl.

    Veganism handlar ju om att inte exploatera djur. Bryr man sig inte om sånt ska man inte kalla sig vegan.

   Miljöargumentet är dock vanligt förekommande bland de som KÖPER läderimitation av plast.

   Hur många personligheter har du?

   Fast lite fånigt att helst plötsligt marknadsföra det som veganskt läder när det bara är samma gamla läderimitation som tidigare, eller ja det är ju inte ens saker som ens kallas läderimitation innan för att det uppenbarligen var just plast.

  Vad hände med ”trä”, ”hampa” eller ”bast”?

   Jättebra material. Särskilt de två sista lämpar sig ju väldigt väl som väskmaterial, i synnerhet under sommarhalvåret. Människor vill dock se ut som att de går med i döda djur även om de inte vill döda djur (fakeläder, fakepäls osv). ?

    Fan va sjukt. Har aldrig tänkt på det så. Så surrealistiskt

  Jamen visst är vi alla veganer och äter en läcker köttbit på griffins/astoria/mm.
  Gud vad folk är roliga alltså.

  Vad har veganer för material på sina skor?

   En på mitt jobb hade fullt sjå med att hitta veganskor.. även limmet i sulan var tydligen animaliskt på nåt vis

    Det är väl bra om man använder så mycket som möjligt av djuret om man ändå ska ha ihjäl det.

     Veganen anser väl att djuret inte ska has ihjäl över huvud taget.

   Plast eller typ som regel skulle jag tro.

   Plast.
   Liksom ”vegansk ull” = fleece = plast, som vid varje tvätt genererar mikroplaster som går ut i haven och plågar skiten ur fisk och andra organismer där: ”djurvänligt”.

    Det ska ju finnas påsar för att stoppa utsläppet av microplaster.. men hjälper dom verkligen eller är det bara försäljningsknep?

     Hur många använder sådana? Och mikroplasten ”försvinner” ju liksom inte för att det hamnar i en påse + det är inte bara i tvätten som fleece släpper partiklar.

    Det är inte veganska skor eller väskor (som förövrigt av många företag görs av återvunna petflaskor, tyg, eller växtfibrer) som gör att fiskarna vi trycker i oss är fulla av plats, fiskeindustrin har utarmat haven och lämnat enorma mängder plats efter sig i form av alla dom nät och linor som dom använder sig av och förpestar miljön i havet. Helt ok att vara emot plast, men det är inte veganernas fel. Att stora kedjor som ska sälja billig skit använder sig av dom billigaste materialen kan väl inte förvåna någon, men att låta djur växa upp i miserabla förhållanden (och få resurser i form av mat och vatten etc) för att flå dom på deras skinn är inte det bästa alternativet heller enligt min mening då det finns andra.

     Ok, bra, då vet vi.
     Plast (eller plats) som används av veganer är alltså inte miljöförstörande? Mikroplast från just veganernas fleece och skor stör inte ekosystemen? Så om alla bara blir veganer så blir plast ofarligt?
     FAN-TAS-TISKT!

      Om det är vad du läser in av min kommentar så tror jag det inte finns så mycket hopp för att föra en diskussion. Skrev jag att plast inte är miljöfarligt när veganer använder det? Att ironisera och märka ord leder inte till så intressanta resonemang. Och om du läser den forskning (som inte betalas av köttindustrin) som finns på ämnet skulle du nog förstå vilka miljöfördelar som skulle tillkomma om ”alla blev veganer”. Förkortad produktionskedjor ( maten vi odlar äts direkt av människor istället för att ges till djur som vi sedan ska äta), minskad vattenavändning, mindre skövling av regnskogen då palmolja (och soja) går till djurfoder, minskade transporter av djur, minskad plats i haven från fiskeindustrin etc etc. Men nu kommer alla på jorden aldrig bli veganer.

     Lisa
     Bra där!

    09:38
    Använder du fleece? Väljer många som äter kött bort dessa material? Bra i så fall.

     Frågar du mig så nej, jag använder inte fleece – har aldrig ägt någon. Jag använder nästan uteslutande naturmaterial, absolut ingen syntet mot kroppen, men svårt att undvika 100% (regnkläder etc).

   Jag har två par skor i plast, mina vinterkängor och mina löparskor. Jag har även två par läderskor som jag köpte innan jag blev vegan. Men det är svårt att hitta skor utan plast eller läder så ibland får man välja plast. Fördelen med plast är att det går att återvinna i allt större utsträckning och att utvecklingen för att göra det miljövänligt går framåt. Ett slaktat djur är alltid ett slaktat djur.

    Berätta gärna hur vi återvinner plast i större utstreckning

     Anonym 10:25, det där kan på allvar vare en av de dummaste kommentarerna jag läst här. Är du helt omedveten om hur plaståtervinning går till? Ca 80 % av alla plastförpackningar som används i Sverige eldas upp. Bara ca 20% återvinns. Vissa källor menar att bara ca 10% som återvinns. Vi är urusla på att sortera vår plast i hemmet och industrin är urusla på att återvinna så där finns massor att förbättra.

      Varför var min kommentar då så dum? Det jag ville få fram från fråga var att vi inte alls återvinner plast.

      Mycket plast är även behandlad och förstärkt med tillsatser som gör att det inte går att återvinna den. Samt att plasten är integrerad i andra material som ej går att skilja på.

  Pest eller kolera

   Plast eller kolera?

    Ko-lera.

     Räknas det som veganskt?

   Kolera

   Välj alltid kolera framför pest om du vill ha stor chans att överleva.

  Plast är ett helt otroligt material som stora delar av vårt samhälle är uppbyggt kring. Hade vi levt utan plast och någon skulle lista egenskaperna plast har så skulle det vara sci-fi på högsta nivå (Genomskinligt, formbart, hållbart, lätt, vattentätt, superbilligt etc). Att plast har dessa egenskaper, och att det inte naturligt bryts ner gör ju att det passar bra för att producera lite allt möjligt med – vilket vi gör. Problemet är att vi är helt värdelösa på att ta hand om det – plast är helt enkelt för billigt så för många är det enklare att köpa en ny plastpåse än att ta med sig en gammal, dessutom i regel billigare att producera nytt än att återvinna vilket inte tar ett geni för att klura ut är en miljökatastrof som vi är mitt uppe i. De hittade plastpåsar nere i marianergraven, vi har den stora sopkontinenten mitt i stilla havet, vi har fiskar som misstar plastbitar för plankton och svälter etc. Plast är för bra för att vara sant, och vi är som vi är så vi har såklart missbrukat det in i en katastrof (och jag är i regel rätt pro-kapitalism) haha

   Ingen tror väl att plast i sig är dåligt, men det handlar ju just om hur det (inte) tas hand om efter användning.

  Jag är inte ett fääään av plast. Inte heller är jag ett fåååååån. Däremot gillar jag fååååår och andra djuuuuuur, så skinn- och pääääälsprodukter går booooort.

  OT men har svårt att smälta att Molly Rustas hela tiden duckar och raderar all kritik hon får riktad mot sig om att de ideligen flyger privatjet. Blir så ledsen att man inte bryr sig mer (och de influencers som hejar på…what’s wrong with you…)
  1:a klass på reguljärflyg skulle vara betydligt mer ”klimatvänligt”. Tappar man helt omdömmet när man badar i pengar?

   Hon bryr sig väl helt enkelt mindre om miljön än sin egen bekvämlighet. Alla är inte Greta Thunberg och går omkring och känner flygskam och miljöångest.

    Bevisligen inte. Men allt är inte svart eller vitt, finns ju lite (mycket) mellanting också ?

    Helt okej att inte ha ångest, och att för den delen prioritera sin egen bekvämlighet framför allt annat. Men har man ett återkommande behov av att trycka upp det i ansiktet på andra borde man at least kunna bemöta kritiken och förklara sitt ställningstagande, så kan vi släppa det sen.

    Förstår inte riktigt de som har eller ska få barn, får man inte lite ont i magen när man tänker på klimatet å deras vägnar? Fattar att man inte bryr sig för egen del.

  Att skylta med att produkterna är i ”veganskt läder” är sån jävla woke washing! Enbart godhetssignalering.

   Älskar ändå att vegan har blivit ett ord som förknippas med något bra och att företag och personer numera vill lyfta fram det ?

    Tills det urvattnas helt och slår om till ett negativt klingande ord ?

    Trädgårdsmästaren
    Så bra. Tänkvärt tycker jag.

    Fast nej. Ordet vegan via när företag använder begreppet är för mig i marknadsföringssyfte. Ordet har haft en bra betydelse men har övergått till att bli något extremt. Ett ”vi” mot ”dom” om man inte delar den veganska livsstilen. Tyvärr..

     Oja, de använder ju begreppet vegan i allra högsta grad i marknadsföringsförningssyfte. Men jag ser att det ändå lett till en positiv utveckling. När jag blev vegan för 15 år sen var vegan verkligen ett vi mot dom och något extremt. Idag kan vem som helst vara vegan och det är inte lika laddat. Sen är det tyvärr fortfarande väldigt hätsk och extrem stämning i tex djurrätts forum.

  jag är så kluven i denna fråga. Jag har valt att ej äta kött dels pga miljöskäl men också pga djurvän, jag använder inte päls och alla skönhetsprodukter jag köper är cruelty free eller vegan. Jag shoppar inte överdrivet mycket och återanvänder plastpåsar/fryspåsar till dom går sönder. MEN veganskt läder är jag så kluven till. Ur miljöaspekt, är veganskt läder SKRÄP – då är nog djurläder bättre (längre hållbarhet = mindre konsumtion = bättre i längden) om djuren ändå måste dö pga kött osv. Men om vi ska se till djuren, så är ju veganskt läder toppen – för då slipper djur dödas för hudens skull.

   Jag håller med dig till 100%! Jag är inte vegan, men vegetarian. Är också extremt kluven när det kommer till skinn/veganskt-läder. Så jag undviker båda. Men plast är ju också så dåligt, men skor behöver man ha. Och galonkläder till barnen osv. Så svårt att göra rätt.. Dock köper jag mest kläder secondhand och lagar det vi har. Lagar galon med plastlappar.. Så bra..

   Fast de enda djur som dödas för skinnet är pälsdjur? En ko dödas för köttet i första hand (som du skriver), sedan tas resten om hand (hoppas jag verkligen). Jag använder läder pga mer hållbart, men skulle aldrig i livet använda päls. För där pratar vi om att döda djur enbart för att en människa ska kunna gå runt i dess skinn.

   Hur mycket grejer hinner man använda egentligen undrar jag? Barn är en sak men som vuxen förstår jag inte hållbarhetsargumentet. Jag har väldigt svårt att tro att de flesta använder samma klädesplagg i uppåt 10-20 år även om de håller.

    Aldrig hört talas om återvinning? Second hand?

     Jag tror väldigt få människor faktiskt lämnar in kläder till second hand.

      Tror du? Det tror inte jag.

    A/11.26:

    Jag har – som ett exempel – en stickad tröja som ser ut som denim som jag köpte i Danmark för 28 år sedan. Den kommer att hålla 28 år till, garanterat.

    Min vinterjacka köpte jag 2001. Jag har många klassiska blusar som är minst 10 år.

    Ja mycket går ju ur modet. Får vara något väldigt tidlöst om jag ska vilja ha på mig det om 20 år. Hade inte velat ha mina gamla grejer från 90-talet liksom.

   Nej, det är inte ”SKRÄP” ur miljösynpunkt. Det orsakar mindre co2e utsläpp än produktion av bomull, ull och läder. Det enda problemet med det är väl mikroplastsavsläpp vid tvätt, vilket jag antar inte är ett problem för just syntetiskt läder då man inte maskintvättar det speciellt ofta?

  Har köpt bland annat veganskor från vegetarian shoes. Men tyckte inte det var någon bra hållbarhet och de åldrades inte snyggt, fick blå fläckar där ”lädret” nöttes. Numera kör jag på barfotaskor och köpte i läder. Köttindustrierna är vidriga. Men jag vill ha kläder och skor som håller, länge. Skorna jag har i läder nu är från djur som levt i det fria. Köper också hellre ull än fleece av miljöskäl. Inte lyckats hitta ett miljövänligt och varmt alternativ. Finns det?

   Fleece släpper ut mikroplast i vattnet när det tvättas, inte sant?

    Ja det gör de.

    ALL plast som slits sprider ju mikroplast runt sig, partiklar som aldrig försvinner.

     Därför kan man också undvika plast så långt det går.

  Det är som när man tvingas välja mellan dun- eller polyestertäcke. Pest eller kolera. Som vegan vill jag ha ett alternativ. Kan det inte gå att göra fluffet i täcket av bomull eller nåt? Nu är ju inte blandmaterial så bra heller men kanske blanda med någon växtfiber om det hjälper till

  Plast eller läder. Båda har miljökonsekvenser. Tänker att de flesta väljer bort läder av (djurrätts)etiska skäl. Det är ju en helt legitim ståndpunkt. Ur ren miljösynpunkt vet jag inte vad som har störst påverkan ur ett livscykelperspektiv. Djuret ska ju födas upp etc. Men plast tror jag är ett större miljöproblem än vad som ofta erkänns. Inte bara ur klimatperspektiv, men ur föroreningsperspektiv. Mikroplaster, hormonstörande kemikalier, osv. Tycker det är sjukt att alla grönsaker är typ styckinlindade i plast. Ja jag fattar, det minskar matsvinn, men vi måste väl kunna lösa det problemet utan att skapa en massa nya problem.

  Hursomhelst – mest miljövänliga är att inte köpa varken läder eller plast, utöver vad man verkligen behöver. Färre saker, bättre kvalitet, länge livslängd osv. Kanske tråkigt men sant och mycket enklare än att försöka räkna ut vad som är minst dåligt hela tiden.

   och eh.. efter att ha kollat inlägget igen. Förvaringsboxar i läder? Måste man prompt ha förvaringsboxar till sina kläder känns väl det bästa alternativet som typ papper, eller kanske metall, textil eller trä för något mer långsiktigt? Tramsigt.

    Eller hur haha mina är i hårdpapp typ

  Ingen som reflekterat över att Organistas mönstrade förvaringsboxar är lite väl inspirerade av Totême?

   Jo. Plötsligt är det organistas ”signaturmönster” eller vad hon kallar det. ?

  Plast är förstås jättedåligt för miljön, men djurläder är mycket värre för planeten än till exempel polyuretan (och PU är alltså en STOR miljöbov). Den enorma påverkan som djurhållning har på miljön har lett till bl.a Pulse of Fashion Industry Report från 2017 att sätta koskinn på förstaplatsen på deras lista av material som har högst miljöpåverkan. Läder har ofta ett plastlager så djurskinn är INTE plastfria. Läder behandlas även med krom, aluminium och andra skadliga material för att inte brytas ner (alltså ruttna) i bärarens garderob, så det är en myt att läder är biologiskt nedbrytbart. Läder är bara ”naturligt” så länge det sitter på djuret. ”Vegetable tanned” läder gör väldigt liten skillnad. Kerings Environmental Profit & Loss Report från 2017 har visat att 93% av all skada som läder innebär för miljön händer innan garveristadiet – alltså djuruppfödan. 80% av all regnskogsskövling i Amazonas är också pga djuruppfödning för kött och läder.
  Om inte detta vore nog så dödar läder över en miljard djur varje år, och över 90% av läderarbetare i Bangladesh dör innan de är 50 pga skadliga kemikalier. Skulle inte bära djurskinn om jag så fick betalt för det. Plastfria veganska läderalternativ finns och fler är på väg.

  Mer info:
  https://www.theguardian.com/fashion/2019/aug/29/burning-issue-how-fashions-love-of-leather-is-fuelling-the-fires-in-the-amazon
  https://goodonyou.eco/the-hidden-costs-of-leather/
  https://www.hungertv.com/editorial/the-environmental-impact-of-the-leather-industry/

   Kromfritt läder är nedbrytbart jo.

    Ok. Men de andra giftiga kemikalierna då? Blir de kvar? I så fall, hur länge?

  Influencers är helt vidriga i sin hets till konsumtion. Jorden är snart över gränsen för återhämtning och de fortsätter kränga ut rabattkoder.

  Tips: tygkasse. Så blir alla nöjda.

   Hahaha – du är ny här va?
   En (ö-)känd kommentator/kverulant här på BB, som inte setts till på en stund – ev blockad – blir INTE nöjd med tygkasse. Plastpåse är MYCKET miljövänligare enligt hen, som ju är expert på ALLT och därför borde veta. Ojojojoj…

  Vissa bolag beskriver materialet som ”veganskt läder” utan precision.. Känns för mig som konsument som att företaget försöker dölja något
  https://bounir.com/products/white-phone-case-iphone-12-pro-max?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_pid=5966291370181&pr_ref_pid=6897876271301&pr_seq=uniform

  Vet någon vad som hänt mellan henne och Michaela Forni?

   Har det hänt något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.